Varför före menstruationen ökar magen?

Klimax

Varför sväller magen före menstruationen? Detta är en fråga som lockar flickor inte bara ur en estetisk synvinkel. En ökning av buken före menstruationens början är ett vanligt fenomen som kan leda en kvinna till idén att hon har allvarliga hälsoproblem.

Visst är varje andra representant för det kända könet situationen när du 7-14 dagar före menstruationen blir bättre på 1,2 och ibland till och med 3 kilo! Men du ska inte vara rädd för en sådan "anomali" - det är ofta helt säkert, men för att se till detta, låt oss titta på dess mest grundläggande skäl.

Ta reda på orsakerna

Så varför ökar magen strax före menstruationens början? Först och främst noterar vi att varje kvinna har en PMS-period på sitt eget sätt, så att inte alla kan ha en liknande ”anomali”. Det beror på flera faktorer:

 • kvinnans kroppsbyggnad;
 • magmuskulärträning;
 • elasticitet i livmodermusklerna.

Nu vänder vi oss till en direkt undersökning av orsakerna till att magen sväller och gör ont innan menstruationen. De vanligaste faktorerna som bidrar till detta inkluderar:

 1. Förändring av tarmens rörlighet. Innan menstruationen påbörjas koncentrerar kroppen sig på bäckenorganens funktion. En riklig mängd blod börjar strömma till livmodern, dess bihang och tarmen intill dem, vilket till och med kan leda till mindre matsmältningsstörningar. Som ett resultat klagar kvinnor över att de sväller, magen gör ont och att deras storlek ökar och till och med illamående kan förekomma..
 2. Hormonförändringar är ett av de vanligaste orsakerna till att nedre buken blåses upp strax före menstruationens början. Men detta händer ofta hos kvinnor med svaga muskler.
 3. Uppsamling av vätska i vävnaderna. Menstruation är en period med måttligt riklig blodförlust, som också åtföljs av avlägsnande av en viss mängd vitaminer och mineraler. Försöker kompensera för dem, 1-2 veckor innan menstruationen börjar, börjar kroppen aktivt lagra vatten. Som ett resultat av detta ökar inte bara magen - ödem på armar, ben, ansikte kan också bildas.
 4. Ägglossning. Mognad och frisättning av ägget hos varje kvinna sker vid olika tidpunkter av cykeln. Men ibland beror det faktum att magen gör ont lite och är uppblåst. Om det fortfarande är mycket tid innan menstruationen, men liknande sjukdomar redan har visat sig, har ägglossningen kommit.

Dessa är de främsta orsakerna till att magen blåses upp före menstruationens början. De kräver inte medicinsk intervention, för i slutet av menstruationen passerar sig själva.

Om magen blåses upp före menstruationen, vad ska man göra?

Efter att ha räknat ut orsakerna till att buken förstoras innan menstruationen börjar kommer vi att försöka förstå hur man kan förhindra detta problem. För att minska obehag måste du följa dessa rekommendationer:

 • 1-2 veckor före "dessa dagar" kan du inte översvämma tarmarna: på grund av överätande kan en kvinna under menstruationen inte bara svälla - det kan också orsaka magsmärta och illamående;
 • strax före menstruationen bör du undvika att äta fet, kryddig, salt, rökt (sådana produkter leder till en fördröjning av en stor mängd vätska i kroppens vävnader, vilket orsakar viktökning);
 • råa grönsaker och frukter, chips och baljväxter bör uteslutas från kosten, särskilt om kvinnan är kraftigt svullna och öm före menstruationen eller hela tiden;
 • måste ta vitaminkomplex som innehåller vitamin E och folsyra.

Detta är åtgärder som hjälper till att förhindra en ökning av buken före menstruation. Om det är uppblåst under "dessa" dagar behöver du:

 • utesluta kaffe eller minska mängden av dess användning;
 • ät fraktionerat (när magen är svullen och öm, det förhindrar ytterligare stress på tarmen);
 • gör en lätt massage av korsryggen och nedre buken;
 • ta magnesiumbaserade läkemedel.

Dessa enkla men effektiva tips hjälper till att lindra obehag och uppblåsthet under menstruationen, samt bidra till att förbättra kvinnors allmänna tillstånd.

När du behöver kontakta en läkare omedelbart?

Ibland händer det att du blir mycket bättre innan din period, men det inträffar inte. Men magen gör ont och blåser upp, huvudvärk och humörförändringar uppträder, som med PMS. Vad är orsaken?

Om magen förstoras och gör ont, och menstruationen inte har kommit i tid, bör detta vara anledningen till att kontakta en gynekolog. Sådana kränkningar kan indikera förekomsten av inflammatoriska processer i livmodern eller utvecklingen av myomatos. Ibland är försämringen av hälsan förknippad med graviditetens början, så du måste kontrollera i vilket fall som helst!

Så när du blir bättre innan din period är det inte skrämmande - det är helt normalt. Om det inte finns några problem med menstruationscykeln, och din hälsa inte försämras kraftigt, bör det inte finnas någon anledning till panik. Det viktigaste är att följa de enkla reglerna som beskrivs ovan, som kommer att rädda inte bara i "dessa", utan i alla andra dagar i en kvinnas liv!

Artikeln kontrollerades av en praktiserande husläkare, Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna, 5 års erfarenhet
Mer om författaren

Orsaker till flatulens under menstruationen

Födelseåldern hos varje frisk kvinna åtföljs alltid av månatliga menstruationsblödningar. Ibland orsakar detta tillstånd mycket obehag, särskilt när magen blåses upp under menstruationsperioden. Det kan öka både en vecka före dem och under kritiska dagar. Detta tillstånd kan åtföljas av acceptabel smärta och ändå anses det vara normen..

Varför sväller magen under menstruationen

För att en kvinna ska bli gravid och få barn, genomgår kroppen ständigt hormonella förändringar som påverkar fysiologin. Buken före menstruationen kan också öka på grund av näring, en eventuell graviditet eller närvaron av sjukdomar som kräver läkarvård. Var och en av dessa tillstånd kan bestämmas baserat på symtomen. I de flesta fall är uppblåsthet en naturlig fysiologisk process som normaliseras i slutet av menstruationen..

hormoner

Månadsperioder är detta ett tecken på att ägget ständigt mognar och förbereder sig för befruktning i kvinnans kropp. efter mognadsprocessen i äggstockarna, går den ut - ägglossning, vilket indikerar att kroppen är beredd på befruktningen. Så att det framtida embryot framgångsrikt fäster sig vid livmodern, släpper kroppen ett hormon - progesteron.

Det gör att livmodern ökar i storlek och blir mjukare för bekväm fästning av ett befruktat ägg. Denna process pågår under andra halvan av cykeln och slutar antingen med bekräftelse av graviditet eller frigörandet av äggmenstruationen.

En uppblåst buk uppstår också på grund av vätskeuppbyggnad i kroppen. Detta händer också under påverkan av hormoner - vasopressin, prolaktin och östrogen. De minskar frekvensen av urinering och den återstående vätskan lagras i fettvävnader. Därför kan svullnad i extremiteterna före menstruation ofta förekomma. På många sätt skyddar den kroppen från stress under förlust av stora mängder blod..

Graviditet

Om ägget befruktas under ägglossningen, på grund av frigörandet av progesteron, fäster embryot till den mjuka livmodern - graviditet inträffar. En kvinna lär sig det i de flesta fall på grund av en försening i menstruationen. Vid denna tidpunkt växer embryot redan och livmodern förbereder sig för en ytterligare ökning. Under graviditetens första trimester växer nästan inte buken.

Orsaken till svullnad kan vara:

Ödem - vätskeretention orsakad av felaktig njurfunktion. Det bestäms med en kraftig viktökning och förekomsten av yttre förändringar i lemmarna..

Livmoderhypertonitet är en kramp i musklerna som kan leda till missfall. Tillsammans med smärta och tyngd i nedre del av buken, ibland blödning, ofta urinering.

Ovanstående tillstånd kräver ett tidigt besök hos en gynekolog. En snabb behandling kommer att normalisera tillståndet och undvika missfall.

Näring och andra skäl

Fysiologiska förändringar i buken inträffar inte bara på grund av graviditet eller en enkel frisättning av hormoner. Om en kvinnas mage har ökat, är hennes menstruation frånvarande, men graviditeten bekräftas inte, är det nödvändigt att konsultera en läkare för undersökning av livmodervibros eller andra tumörneoplasmer i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Buken är uppblåst och mot bakgrund av ökande aptit. På grund av hormonell misslyckande i den andra fasen av cykeln har kvinnan en minskning av humör och depression, som ofta har fastnat med livsmedel som innehåller snabba kolhydrater. Som ett resultat finns det en kränkning av matsmältningen, uppblåsthet, flatulens samt förstoppning och gas.

I vissa fall uppstår tarmfel:

 • tarmhinder, som åtföljs av förstoppning;
 • dysbios - orsakar uppblåsthet, flatulens och flatulens;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen - leder till ofullständig matsmältning.

Dessa tillstånd är inte en konsekvens av menstruationen, men kan förvärras innan blödningen börjar..

Separat är det värt att notera utvecklingen av premenstruellt syndrom, som påverkar en kvinnas fysiska och emotionella tillstånd.

Tillhörande symtom

Förändringar i en kvinnas kropp före kritiska dagar kan inte bara åtföljas av en ökning av buken.

En kvinna kan uppleva följande villkor:

 • humörsvängningar;
 • svullnad i extremiteterna;
 • gasning i tarmen;
 • värkande smärta i nedre del av buken.
 • utseendet på akne på huden.

Alla dessa symtom kan uppstå under ägglossningen, som inträffar i mitten av månadscykeln och varar cirka tre dagar. Under frigörandet av ägget kan buken också öka något..

Vid diagnos av graviditet kan en uppblåst buk indikera livmoderhypertonitet. Tillståndet åtföljs ofta av smärta, fläckar och ofta urinering..

Buken ökar också med utvecklingen av tumörneoplasmer, de åtföljs ofta av avsaknad av kritiska dagar, en ökning av de närmaste lymfkörtlarna, illamående, smärta och feber. Om dessa symtom finns, kontakta en läkare omedelbart.

Hur man kan bli av med sjukdomen

I de fall detta tillstånd inte är ett tecken på en hälsoproblem, utan ger mycket besvär, rekommenderas det att en kvinna ändrar vissa vanor i sin livsstil eller använder metoderna för traditionell medicin och psykoterapi.

Mediciner

Följande mediciner används beroende på uppblåsningskällan:

Drotaverinum, inget spa - används som smärtstillande medel om uppblåsthet åtföljs av kramper.

Aktivt kol - med flatulens, om orsaken är överätande.

Pankreatin - föreskrivs för dålig matsmältning.

Espumisan - kämpar med ökad gasproduktion.

Alla läkemedel används symptomatiskt, men för att ta bort problemet måste du ompröva din kost och livsstil under perioden före menstruationen.

Psykoterapi

Ofta framkallas en ökning av buken före och under menstruationen av premenstruellt syndrom. Det provoseras av hormonella förändringar, som också orsakar vätskeansamling och andra fysiologiska processer som påverkar bukförstoring..

Stämningen hos en kvinna under denna period faller ofta, det finns depressiva tillstånd.
Psykoterapi gör att du kan lära dig att acceptera dig själv, kontrollera angrepp av ilska och överätande. Ofta, med akuta manifestationer av PMS, rekommenderas parterapi, så att nära och kära hjälper till att övervinna detta tillstånd, och också lära sig att behandla det med förståelse.

ethnoscience

Traditionell medicin är ett populärt sätt att hantera en puffig mage. Om det inte finns några sjukdomar och graviditet kan du använda följande metoder:

 • ta avkok av fänkål, ingefära, kamomill och nässlor;
 • drycker för bärfrukter;
 • fysiska övningar som hjälper till att normalisera peristaltik och minska kramper.

För att normalisera tillståndet rekommenderas att du tillbringar mer tid i frisk luft och eliminerar överbelastning av nerven.

Förebyggande åtgärder

För att utesluta en ökning av buken under och före menstruationen måste en kvinna uppmärksamma sin livsstil, och särskilt på fysisk aktivitet, näring och vätskeintag. Det är nödvändigt att inkludera så mycket fiber och vitaminer i kosten som möjligt. För att minska sannolikheten för uppblåsthet rekommenderas det:

 1. drick minst 2 liter vatten per dag;
 2. eliminera eller minimera konsumtionen av kaffe och sockerhaltiga drycker;
 3. äta mindre choklad, kryddig och salt mat;
 4. öka konsumtionen av frukt och grönsaker;
 5. ät mer mat med mycket vitamin B - broccoli, bovete;
 6. göra morgongymnastik.

Om dessa rekommendationer inte hjälper, men tillståndet är obekvämt - bör du rådfråga en läkare för en detaljerad diagnos.

Varför ökar menstruationen under menstruationen

Födelseåldern hos varje frisk kvinna åtföljs alltid av månatliga menstruationsblödningar. Ibland orsakar detta tillstånd mycket obehag, särskilt när magen blåses upp under menstruationsperioden. Det kan öka både en vecka före dem och under kritiska dagar. Detta tillstånd kan åtföljas av acceptabel smärta och ändå anses det vara normen..

Varför sväller magen under menstruationen

För att en kvinna ska bli gravid och få barn, genomgår kroppen ständigt hormonella förändringar som påverkar fysiologin. Buken före menstruationen kan också öka på grund av näring, en eventuell graviditet eller närvaron av sjukdomar som kräver läkarvård. Var och en av dessa tillstånd kan bestämmas baserat på symtomen. I de flesta fall är uppblåsthet en naturlig fysiologisk process som normaliseras i slutet av menstruationen..

hormoner

Månadsperioder är detta ett tecken på att ägget ständigt mognar och förbereder sig för befruktning i kvinnans kropp. efter mognadsprocessen i äggstockarna, går den ut - ägglossning, vilket indikerar att kroppen är beredd på befruktningen. Så att det framtida embryot framgångsrikt fäster sig vid livmodern, släpper kroppen ett hormon - progesteron.

Det gör att livmodern ökar i storlek och blir mjukare för bekväm fästning av ett befruktat ägg. Denna process pågår under andra halvan av cykeln och slutar antingen med bekräftelse av graviditet eller frigörandet av äggmenstruationen.

En uppblåst buk uppstår också på grund av vätskeuppbyggnad i kroppen. Detta händer också under påverkan av hormoner - vasopressin, prolaktin och östrogen. De minskar frekvensen av urinering och den återstående vätskan lagras i fettvävnader. Därför kan svullnad i extremiteterna före menstruation ofta förekomma. På många sätt skyddar den kroppen från stress under förlust av stora mängder blod..

Graviditet

Om ägget befruktas under ägglossningen, på grund av frigörandet av progesteron, fäster embryot till den mjuka livmodern - graviditet inträffar. En kvinna lär sig det i de flesta fall på grund av en försening i menstruationen. Vid denna tidpunkt växer embryot redan och livmodern förbereder sig för en ytterligare ökning. Under graviditetens första trimester växer nästan inte buken.

Orsaken till svullnad kan vara:

Ödem - vätskeretention orsakad av felaktig njurfunktion. Det bestäms med en kraftig viktökning och förekomsten av yttre förändringar i lemmarna..

Livmoderhypertonitet är en kramp i musklerna som kan leda till missfall. Tillsammans med smärta och tyngd i nedre del av buken, ibland blödning, ofta urinering.

Ovanstående tillstånd kräver ett tidigt besök hos en gynekolog. En snabb behandling kommer att normalisera tillståndet och undvika missfall.

Näring och andra skäl

Fysiologiska förändringar i buken inträffar inte bara på grund av graviditet eller en enkel frisättning av hormoner. Om en kvinnas mage har ökat, är hennes menstruation frånvarande, men graviditeten bekräftas inte, är det nödvändigt att konsultera en läkare för undersökning av livmodervibros eller andra tumörneoplasmer i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Buken är uppblåst och mot bakgrund av ökande aptit. På grund av hormonell misslyckande i den andra fasen av cykeln har kvinnan en minskning av humör och depression, som ofta har fastnat med livsmedel som innehåller snabba kolhydrater. Som ett resultat finns det en kränkning av matsmältningen, uppblåsthet, flatulens samt förstoppning och gas.

I vissa fall uppstår tarmfel:

 • tarmhinder, som åtföljs av förstoppning;
 • dysbios - orsakar uppblåsthet, flatulens och flatulens;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen - leder till ofullständig matsmältning.

Dessa tillstånd är inte en konsekvens av menstruationen, men kan förvärras innan blödningen börjar..

Separat är det värt att notera utvecklingen av premenstruellt syndrom, som påverkar en kvinnas fysiska och emotionella tillstånd.

Tillhörande symtom

Förändringar i en kvinnas kropp före kritiska dagar kan inte bara åtföljas av en ökning av buken.

En kvinna kan uppleva följande villkor:

 • humörsvängningar;
 • svullnad i extremiteterna;
 • gasning i tarmen;
 • värkande smärta i nedre del av buken.
 • utseendet på akne på huden.

Alla dessa symtom kan uppstå under ägglossningen, som inträffar i mitten av månadscykeln och varar cirka tre dagar. Under frigörandet av ägget kan buken också öka något..

Vid diagnos av graviditet kan en uppblåst buk indikera livmoderhypertonitet. Tillståndet åtföljs ofta av smärta, fläckar och ofta urinering..

Buken ökar också med utvecklingen av tumörneoplasmer, de åtföljs ofta av avsaknad av kritiska dagar, en ökning av de närmaste lymfkörtlarna, illamående, smärta och feber. Om dessa symtom finns, kontakta en läkare omedelbart.

Hur man kan bli av med sjukdomen

I de fall detta tillstånd inte är ett tecken på en hälsoproblem, utan ger mycket besvär, rekommenderas det att en kvinna ändrar vissa vanor i sin livsstil eller använder metoderna för traditionell medicin och psykoterapi.

Mediciner

Följande mediciner används beroende på uppblåsningskällan:

Drotaverinum, inget spa - används som smärtstillande medel om uppblåsthet åtföljs av kramper.

Aktivt kol - med flatulens, om orsaken är överätande.

Pankreatin - föreskrivs för dålig matsmältning.

Espumisan - kämpar med ökad gasproduktion.

Alla läkemedel används symptomatiskt, men för att ta bort problemet måste du ompröva din kost och livsstil under perioden före menstruationen.

Psykoterapi

Ofta framkallas en ökning av buken före och under menstruationen av premenstruellt syndrom. Det provoseras av hormonella förändringar, som också orsakar vätskeansamling och andra fysiologiska processer som påverkar bukförstoring..

Stämningen hos en kvinna under denna period faller ofta, det finns depressiva tillstånd.
Psykoterapi gör att du kan lära dig att acceptera dig själv, kontrollera angrepp av ilska och överätande. Ofta, med akuta manifestationer av PMS, rekommenderas parterapi, så att nära och kära hjälper till att övervinna detta tillstånd, och också lära sig att behandla det med förståelse.

ethnoscience

Traditionell medicin är ett populärt sätt att hantera en puffig mage. Om det inte finns några sjukdomar och graviditet kan du använda följande metoder:

 • ta avkok av fänkål, ingefära, kamomill och nässlor;
 • drycker för bärfrukter;
 • fysiska övningar som hjälper till att normalisera peristaltik och minska kramper.

För att normalisera tillståndet rekommenderas att du tillbringar mer tid i frisk luft och eliminerar överbelastning av nerven.

Förebyggande åtgärder

För att utesluta en ökning av buken under och före menstruationen måste en kvinna uppmärksamma sin livsstil, och särskilt på fysisk aktivitet, näring och vätskeintag. Det är nödvändigt att inkludera så mycket fiber och vitaminer i kosten som möjligt. För att minska sannolikheten för uppblåsthet rekommenderas det:

 1. drick minst 2 liter vatten per dag;
 2. eliminera eller minimera konsumtionen av kaffe och sockerhaltiga drycker;
 3. äta mindre choklad, kryddig och salt mat;
 4. öka konsumtionen av frukt och grönsaker;
 5. ät mer mat med mycket vitamin B - broccoli, bovete;
 6. göra morgongymnastik.

Om dessa rekommendationer inte hjälper, men tillståndet är obekvämt - bör du rådfråga en läkare för en detaljerad diagnos.

Varför sväller magen före menstruationen? Hos alla friska kvinnor i reproduktiv ålder inträffar månatliga periodiska förändringar i kroppen, som syftar till en möjlig befruktning. Menstruationscykeln börjar från en dag i menstruationen och varar i genomsnitt 25-29 dagar. Hela cykeln är indelad i tre faser: follikulär (menstrual), ovulär och luteal. Det är föremål för komplexa hormoner. I lutealfasen efter ägglossningen börjar förberedelserna för en sannolik graviditet. Under påverkan av en ökad mängd progesteron tjocknar livmoderhinnan och fylls med näringsämnen. Om befruktning inte inträffar, sjunker nivån på hormonerna progesteron och östrogen vid slutet av föregående cykel. Detta leder till det faktum att de förtjockade övre skikten i livmodern börjar att exfoliera och riva bort. Separationen av livmoderhudslemhinnan provocerar blödning, så menstruationen börjar.

I början av menstruationen återhämtar sig många kvinnor i genomsnitt från 1 till 3 kg. Viktökning förklaras av det faktum att fysiologiska fluktuationer av progesteron och östrogen bidrar till ansamling av vätska, hos kvinnor sväller bröstet, magen ökar, benen sväller. Dessutom ökar hormonella fluktuationer aptit hos kvinnor, vilket följaktligen påverkar viktökningen.

Premenstruellt syndrom

Varför blåses upp magen före menstruationen, och på hur många dagar går det? Inför nästa menstruation utvecklar många kvinnor premenstruellt syndrom. Tillståndet kännetecknas av irritabilitet, trötthet, illamående, svullnad, huvudvärk. Dessutom noteras ömhet i bröstkörtlarna, buken sväller, kroppstemperaturen stiger, hjärtslaget ökar. Listan över PMS-symtom är mångfaldig; den kan manifestera sig både i milda och svåra former..

De flesta kvinnor som lever i megaciteter och under ogynnsamma miljöförhållanden lider av premenstruellt syndrom. Skälen förstås inte helt. Hittills finns det flera versioner av förekomsten av PMS:

 • tillståndet orsakas av en skillnad i könshormoner som förekommer i olika faser av menstruationscykeln;
 • teorin om syndromets neurogena ursprung baseras på metaboliska störningar av sändare i centrala nervsystemet;
 • den hyperprolaktinemiska orsaken till syndromet uppstår på grund av ett ökat hypofyshormon, vilket kan orsaka reproduktions-, metabolism- och emotionella störningar hos kvinnor.

Symtom på premenstruellt syndrom kan delas villkorat i fysiska och psykologiska manifestationer. Uppblåsthet avser fysiska symtom. Som regel, om buken ökar före menstruationen, är smärta också närvarande i dess nedre zon. Vid början av menstruationen får livmoderhalsen en fast struktur, ytan blir torr. Brist på fukt tillför obehag och orsakar obehag. Innan menstruationen ökar livmodern något och faller ner. Livmoderhalsen i livmoderhalsen bör öppnas maximalt för obehindrat tillbakadragande av menstruationsblod.

Uppblåsthet före menstruation kan uppstå på grund av ödem. Fysiologin tillhandahåller ansamling av vätska för den kommande blodförlusten. För att fylla på blodet behövs vatten, vilket, ackumuleras, skapar puffiness. Som ett resultat av vätskeansamling i extracellulära vävnadsutrymmen utvecklas allmänt ödem, en ökning i buken, svullnad i fingrar och tår och svullnad i ansiktet..

Patologi för könsorganet

Innan menstruationen kan magen öka i närvaro av en infektionssjukdom. Den inflammatoriska processen bidrar till en ökning av livmoderns storlek, vilket i sin tur leder till det faktum att nedre del av buken börjar bukta märkbart.

Buken före menstruationen kan öka på grund av neoplasmer i livmodern. Gynekologisk praxis visar att storleken på fibroider ökar innan menstruationen börjar. Myoma är en godartad tumör som består av muskelceller och bindväv. Neoplasmer kan bildas i livmoderkaviteten eller dess väggar och kan distribueras i olika delar av organet. Livmoderfibroider erkänns som en ofta diagnostiserad gynekologisk sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder. Orsaker till neoplasmautveckling:

 • aborter
 • inte korrekt valda preventivmedel;
 • sen födelse;
 • gynekologisk patologi.

Små formationer kan inte orsaka länge. Ökande, myom börjar ha en negativ effekt på organ. Klämma in tarmarna leder till förstoppning, tryck på urinblåsan provocerar ofta urinering. Stora storlekar av fibroider orsakar smärta i nedre del av buken, tung och långvarig menstruation.

Tarmproblem

Många kvinnor klagar på tarmproblem dagen före eller under sin period. En tarmstörning uttrycks som täta tarmrörelser, förstoppning eller diarré. Närvaron av flatulens och kramp i tarmen kan få magen att öka före menstruationen. Orsakerna till dessa symtom förblir okända. Det föreslås att förändringar i hormonnivåer kan påverka tarmfunktionen. Som regel återgår matsmältningskanalen till det normala så snart menstruationen slutar. Progesteron har en avslappnande effekt på tarmens muskler och försämrar dess funktion, vilket orsakar jäsning och ökad gasbildning. Uppblåsthet under menstruationen i detta fall passerar efter deras slut.

De förstorade buken och bröstkörtlarna före menstruationen kan vara den enklaste förklaringen - början av graviditeten. Om menstruationsflödet försenas bör ett graviditetstest göras. I fallet där uppblåsthet är förknippad med smärta kan vi prata om hotet om ett missfall eller en ektopisk graviditet. I detta fall ska du omedelbart kontakta läkare..

Behandlingsprinciper

För behandling av premenstruellt syndrom används hormonella läkemedel, antidepressiva medel och diuretika. Läkemedelsbehandling bör utföras under övervakning av en läkare. Vitamin B6, magnesium, kalcium hjälper till att förbättra det allmänna tillståndet. PMS-symtom hemma kan lindras genom regelbunden träning, måttlig träning ökar nivån av adrenalin i blodet och ger känslomässig tillfredsställelse. För att förhindra smärta i nedre del av magen, bör du utföra övningen "ljus" och andra övningar som ger en rusning av blod till bäckenet en dag eller två före början av menstruationen. Det är också nödvändigt att anpassa kosten, utesluta från den dagliga menyn fet och kryddig mat, kaffe, alkohol. Och öka ditt intag av kalciummat.

För kvinnor som upplever premenstruellt syndrom rekommenderas det att honung, soja och skaldjur införs i kosten. Honung i sin sammansättning innehåller hela det periodiska systemet. Järn och mangan ökar halten av hemoglobin i blodet, B-vitaminer förbättrar immunsystemet och cirkulationssystemet. Sojabönor innehåller lätt smältbart vegetabiliskt protein och värdefulla ämnen som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Skaldjur innehåller ett stort antal värdefulla mineraler, vitaminer och aminosyror, medan de skiljer sig åt i sitt låga kaloriinnehåll. För att inte få extra kilo under denna period måste du äta mat med ett lågt glykemiskt index.

Du bör begränsa användningen av choklad, söt muffin, fet mat. Du kan lugna sötsaker med torkad frukt, naturlig yoghurt eller frukt. För att inte uppleva svår hunger, bör mat tas intermittent i 2-3 timmar. Kvinnor med PMS rekommenderas att ha en djup, lång sömn. För att säkerställa full sömn kan du ta promenader innan detta. Ett glas varm mjölk, druckit på natten och ett honungbad hjälper en kvinna att slappna av och somna snabbt. Om det finns tecken på premenstrual malaise, bör du söka medicinsk hjälp och genomgå en behandling. Det premenstruella syndrom som bildats under åren är svårare att bota..

Om PMS åtföljs av en tarmstörning, bör du överge de produkter som provocerar uppblåsthet: baljväxter, surkål och rå kål. Spannmål, magert kött och mejeriprodukter bör föredras. Det rekommenderas ofta måltider i små portioner. Vid diarré är det nödvändigt att dricka gelé och risbuljong. För förstoppning bör mer växtfiber läggas till i kosten..

För att undvika allmän puffiness är det nödvändigt att minska saltintaget. Följ en diet, drick vanligt renat vatten mer, ät inte söta, salta och kryddig mat på eftermiddagen. Strax före menstruationen rekommenderas att du börjar använda produkter som har diuretiska egenskaper. Lingonberry och tranbäravkok avlägsnar överflödigt vätska från kroppen. Kalium, som är rikt på bananer, spenat, havregryn, honung, kan hjälpa till att reglera vatten-saltbalansen. Vid svår ödem kan läkaren förskriva diuretika, som bör tas 4-5 dagar före menstruationens början.

Konservativ behandling av fibroider inkluderar att ta mediciner som syftar till att återställa hormonbalansen. Järninnehållande mediciner föreskrivs för att förhindra anemi. Små noder avlägsnas med laparoskopi. Livmoderartikelembolisering används också, där tillförseln av blod genom artären till myom stoppas. Som ett resultat regresserar neoplasmen, och tumörens sönderfallsprodukter avlägsnas med blod. Med konservativ myomektomi avlägsnas myomoden, livmodern bevaras. I avancerade fall, med stora fibroider och många noder, föreskrivs extirpation - fullständigt avlägsnande av livmodern.

Varför sväller magen före menstruationen? Detta är en fråga som lockar flickor inte bara ur en estetisk synvinkel. En ökning av buken före menstruationens början är ett vanligt fenomen som kan leda en kvinna till idén att hon har allvarliga hälsoproblem.

Visst är varje andra representant för det kända könet situationen när du 7-14 dagar före menstruationen blir bättre på 1,2 och ibland till och med 3 kilo! Men du ska inte vara rädd för en sådan "anomali" - det är ofta helt säkert, men för att se till detta, låt oss titta på dess mest grundläggande skäl.

Ta reda på orsakerna

Så varför ökar magen strax före menstruationens början? Först och främst noterar vi att varje kvinna har en PMS-period på sitt eget sätt, så att inte alla kan ha en liknande ”anomali”. Det beror på flera faktorer:

 • kvinnans kroppsbyggnad;
 • magmuskulärträning;
 • elasticitet i livmodermusklerna.

Nu vänder vi oss till en direkt undersökning av orsakerna till att magen sväller och gör ont innan menstruationen. De vanligaste faktorerna som bidrar till detta inkluderar:

 1. Förändring av tarmens rörlighet. Innan menstruationen påbörjas koncentrerar kroppen sig på bäckenorganens funktion. En riklig mängd blod börjar strömma till livmodern, dess bihang och tarmen intill dem, vilket till och med kan leda till mindre matsmältningsstörningar. Som ett resultat klagar kvinnor över att de sväller, magen gör ont och att deras storlek ökar och till och med illamående kan förekomma..
 2. Hormonförändringar är ett av de vanligaste orsakerna till att nedre buken blåses upp strax före menstruationens början. Men detta händer ofta hos kvinnor med svaga muskler.
 3. Uppsamling av vätska i vävnaderna. Menstruation är en period med måttligt riklig blodförlust, som också åtföljs av avlägsnande av en viss mängd vitaminer och mineraler. Försöker kompensera för dem, 1-2 veckor innan menstruationen börjar, börjar kroppen aktivt lagra vatten. Som ett resultat av detta ökar inte bara magen - ödem på armar, ben, ansikte kan också bildas.
 4. Ägglossning. Mognad och frisättning av ägget hos varje kvinna sker vid olika tidpunkter av cykeln. Men ibland beror det faktum att magen gör ont lite och är uppblåst. Om det fortfarande är mycket tid innan menstruationen, men liknande sjukdomar redan har visat sig, har ägglossningen kommit.

Dessa är de främsta orsakerna till att magen blåses upp före menstruationens början. De kräver inte medicinsk intervention, för i slutet av menstruationen passerar sig själva.

Om magen blåses upp före menstruationen, vad ska man göra?

Efter att ha räknat ut orsakerna till att buken förstoras innan menstruationen börjar kommer vi att försöka förstå hur man kan förhindra detta problem. För att minska obehag måste du följa dessa rekommendationer:

 • 1-2 veckor före "dessa dagar" kan du inte översvämma tarmarna: på grund av överätande kan en kvinna under menstruationen inte bara svälla - det kan också orsaka magsmärta och illamående;
 • strax före menstruationen bör du undvika att äta fet, kryddig, salt, rökt (sådana produkter leder till en fördröjning av en stor mängd vätska i kroppens vävnader, vilket orsakar viktökning);
 • råa grönsaker och frukter, chips och baljväxter bör uteslutas från kosten, särskilt om kvinnan är kraftigt svullna och öm före menstruationen eller hela tiden;
 • måste ta vitaminkomplex som innehåller vitamin E och folsyra.

Detta är åtgärder som hjälper till att förhindra en ökning av buken före menstruation. Om det är uppblåst under "dessa" dagar behöver du:

 • utesluta kaffe eller minska mängden av dess användning;
 • ät fraktionerat (när magen är svullen och öm, det förhindrar ytterligare stress på tarmen);
 • gör en lätt massage av korsryggen och nedre buken;
 • ta magnesiumbaserade läkemedel.

Dessa enkla men effektiva tips hjälper till att lindra obehag och uppblåsthet under menstruationen, samt bidra till att förbättra kvinnors allmänna tillstånd.

När du behöver kontakta en läkare omedelbart?

Ibland händer det att du blir mycket bättre innan din period, men det inträffar inte. Men magen gör ont och blåser upp, huvudvärk och humörförändringar uppträder, som med PMS. Vad är orsaken?

Om magen förstoras och gör ont, och menstruationen inte har kommit i tid, bör detta vara anledningen till att kontakta en gynekolog. Sådana kränkningar kan indikera förekomsten av inflammatoriska processer i livmodern eller utvecklingen av myomatos. Ibland är försämringen av hälsan förknippad med graviditetens början, så du måste kontrollera i vilket fall som helst!

Så när du blir bättre innan din period är det inte skrämmande - det är helt normalt. Om det inte finns några problem med menstruationscykeln, och din hälsa inte försämras kraftigt, bör det inte finnas någon anledning till panik. Det viktigaste är att följa de enkla reglerna som beskrivs ovan, som kommer att rädda inte bara i "dessa", utan i alla andra dagar i en kvinnas liv!

Artikeln kontrollerades av en praktiserande husläkare, Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna, 5 års erfarenhet
Mer om författaren

Uppblåsthet under menstruationen

Menstruation hos kvinnor är en naturlig process som signalerar reproduktionssystemets förmåga att reproducera avkommor.

I genomsnitt är cykeln 28-30 dagar, under vilken kvinnans kropp ständigt förändras, vilket är anledningen till hormoner. En av dessa manifestationer är uppblåsthet före eller under menstruationen. Vilka processer som föregår detta och vilka sjukdomar denna process vittnar om kommer vi att överväga vidare.

Fysiologisk funktion

Ungefär en vecka före menstruation, ägglossning inträffar i en kvinnas kropp. Denna process åtföljs av frigörandet av ägget från follikeln och beredskapen för befruktning. Naturligtvis kan en mikroskopisk groddcell inte framkalla uppblåsthet. Anledningen är hormoner.

Fakta är att hela kvinnans hormonella bakgrund är instabil. Sådana fluktuationer anpassar kroppen till den framgångsrika befruktningen och bärningen av fostret. Så överväga orsakerna till cyklernas faser.

Vid denna tidpunkt förändras den hormonella bakgrunden dramatiskt, och könsorganen får en signal från hjärnan att befruktning inte har ägt rum. Som ett resultat minskas nivån av könshormoner (progesteron och östrogen). Det inre skiktet i livmodern avvisas, vilket kan åtföljas av uppblåsthet.

För att blodet ska komma ut snabbare produceras ett stort antal prostaglandiner i kroppen, vilket provocerar muskelsammandragningar. Mot bakgrund av livmoderkramp kan det uppstå smärta i nedre del av buken, som många felaktigt anser smärta i tarmen. Det är i denna fas hos kvinnor som smakpreferenser förändras dramatiskt. Det finns en begär efter skadliga, feta och söta livsmedel i obegränsade mängder, vilket också kan orsaka luftväxt.

Den follikulära fasen kännetecknas av en ökning av tillväxten av könshormoner, vilket är nödvändigt för full mognad av ägget i äggstocken. Under denna period ökar östrogennivån ständigt..

Den ägglossande fasen kännetecknas av en maximal östrogennivå, vilket är nödvändigt för att ägget kommer ut ur follikeln och har en framgångsrik befruktning.

Detta följs av den luteala fasen, under vilken många kvinnor kan känna tecknen på PMS. Den hormonella bakgrunden, om befruktning av ägget inte har inträffat, förändras igen. Under denna period sväller magen ofta, och dragande smärta uppträder i nedre del av buken. Detta beror på en minskning av tonen i livmoderens släta muskler, som ett resultat blir det mjukare och mer avslappnad. Detta kan sätta tryck på väggarna i bukhinnan, vilket påverkar tarmarna. Därför de obehagliga känslorna av uppblåsthet och tyngd.

Funktioner för tarmmotilitet

Det finns två huvudsakliga skäl till vilka tarmmotilitet kan försämras:

 1. Hormonell omorganisering - med en kraftig ökning eller minskning av hormoner kan tarmprestanda bromsa, vilket provoserar uppblåsthet under menstruationen.
 2. Funktioner i näring - kvinnor ändrar smak och vill också ha livsmedel som inte är hälsosamma.

Under förändringar i hormonnivåer hos kvinnor kan förstoppning och diarré uppstå, som är kortvariga.

Utseendet på puffiness

När nivån av progesteron når sin topp uppstår en partiell vätskeansamling i kroppen. Det visas inte helt och en viss del samlas i det intercellulära utrymmet. Det speciella hormonet vasopressin, som påverkar njurarnas funktion, bidrar också. Det bromsar deras arbete, vilket resulterar i en minskning av lust att urinera.

Denna process är ganska naturlig och kräver inte korrigering. Således försöker kroppen upprätthålla och stabilisera trycket när blodförlust börjar. Med en kraftig minskning av blodnivåerna i kroppen kan ett chocktillstånd uppstå, så att vattnet som ackumuleras i förväg stabiliserar volymen förlorat blod. Balansen återställs och ingenting hotar kroppen.

Hur många dagar innan menstruationen börjar utvecklas denna process - en rent individuell indikator.

Graviditet

I fallet när ägget befruktas säkert med en sprematozoid, börjar det sin rörelse in i livmoderhålet. Corpus luteum producerar ett speciellt graviditetshormon, vilket är nödvändigt för att obehindrat fästning av embryot i livmoderkaviteten. Hormoninstabilitet kan provocera en ökning i midjan och matsmältningsproblem.

I närvaro av toxikos, som också är en helt naturlig process, är en kvinnas näring mycket dålig. De flesta produkter som kommer in i magen lämnar den innan de ens flyttar in i tarmen. Följaktligen finns det inte någon mat i tarmen under lång tid, vilket är en av orsakerna till uppblåsthet.

Glass med surkål eller saltad fisk kan provocera inte bara matsmältningsbesvär, utan också en ökning av gasbildning i tarmen, vilket kommer att leda till diarré.

Om vi ​​överväger graviditet i de sista stadierna, när barnets vikt ständigt ökar, placeras ökat tryck på tarmarna. Eventuella plötsliga rörelser hos barnet kan orsaka irritation på hans väggar, samt en minskning av peristaltik. Avföringsstörning är ett vanligt fenomen som normaliseras på egen hand efter förlossningen.

Patologisk uppblåsthet är en ektopisk graviditet. Denna patologi utvecklas när ett befruktat ägg inte tränger igenom livmoderhulen, utan fästs på äggledarens vägg. Med konstant celldelning växer rörets diameter och nervändarna är irriterade. Det finns måttliga smärta, tyngd i vänster och höger del av nedre del av buken, uppblåsthet och tyngd.

Myom

Denna neoplasma är benägen att gradvis växa och sätter tryck på närliggande vävnader och organ. Myom är en godartad neoplasma, men om den är närvarande krävs kirurgisk ingripande och begränsningsterapi. I närvaro av en främmande kropp i livmoderhålan och därefter, vilket i de flesta fall är resultatet av hormonstörningar och ofta aborter, irriteras nervändarna i bukhinnan hela tiden. Detta kan orsaka magsmärta, upprörd avföring och flatulens. När tumörvolymen ökar ökar obehagliga symtom i intensitet..

I händelse av att menstruationen blir smärtsam, och när du klämmer kläder i buken finns det smärta och obehag, är det nödvändigt att genomgå en rutinundersökning av en gynekolog.

Uppblåsthet och försenad menstruation

När perioderna inte kom enligt schema, och på kroppen kan du hitta ökad svullnad, är det dags att göra ett graviditetstest. I avsaknad av ett positivt resultat (negativt test) kan orsakerna vara:

 • hormonell obalans;
 • förekomsten av neoplasmer i livmodern och könsorganen;
 • virala och infektionssjukdomar;
 • berusning;
 • toxicosis;
 • förekomsten av sjukdomar i det reproduktiva systemet.

Andra orsaker

Bland orsakerna som inte är relaterade till förekomsten av patologier kan vi skilja:

 1. Ökad aptit - denna process börjar innan menstruationen börjar på 3-5 dagar. Kroppen försöker att samla så mycket som möjligt användbart så att under blödningen för att minska svårighetsgraden av stress.
 2. Minskning i tarmvävnadernas elasticitet - under påverkan av hormoner, särskilt under menstruationen, är tarmväggarna avslappnade, vilket påverkar minskningen av peristaltik. Maten stagnerar i sin hålighet, under en aktiv jäsning. Därför uppblåsthet, flatulens och ökad buk.
 3. Minskning av fysisk aktivitet - eftersom hos kvinnor, mot bakgrund av hormonella förändringar, humöret minskar och apati uppträder, sjunker nivån av fysisk aktivitet kraftigt. Representanter för den vackra halvan av mänskligheten föredrar att ligga på soffan och titta på de hjärtskärande melodramorna, snarare än att åka en cykeltur i parken.
 4. Ökad stressnivå - i närvaro av provocerande faktorer kan en kvinna ha ökad irritabilitet, vilket påverkar den fullständiga bristen på aptit. Under rädsla och panikattacker försöker kroppen också bli av med all ballast så snabbt som möjligt. Denna naturliga faktor i många provocerar illamående och diarré..
 5. Alkoholanvändning - etanolalkoholer, oavsett styrka, påverkar den kvinnliga kroppen negativt. I tarmen ökar nivån av gifter, vilket också kan orsaka obehagliga symtom: uppblåsthet, flatulens, upprörd avföring.

Tillhörande symtom

Uppblåsthet under menstruationen kan förvärras av ytterligare symtom som:

 • förändring av humör och en tendens till apati eller aggression;
 • brist på aptit eller okontrollerad önskan är ständigt där;
 • ändra smakpreferenser och önskan att äta gourmetmat eller snabbmat;
 • obehag i nedre del av buken, kramper och dragande smärta;
 • upprörd pall;
 • minskad motorisk aktivitet;
 • ömhet och svullnad i bröstet;
 • svullnad i extremiteterna och en ökning av midjens volym med 2-3 cm;
 • uttalad huvudvärk och minskad prestanda;
 • yrsel och brist på aptit;
 • spastiska smärta i nedre del av buken, dra och värka - i coccyx, rygg och höfter;
 • spolning i ansiktet, en känsla av värme och feber;
 • utseendet på obehagliga utslag i ansiktet och kroppen;
 • ökad dåsighet och lust är större delen av dagen i en upprätt position;
 • problem med minne och koncentration.

Första hjälpen

Om det finns svår uppblåsthet, bör du granska din kost, samt ta mediciner som minskar luftväxt. En av dessa är Espumisan. Det verkar försiktigt på gasbubblor, limar dem ihop och leder ut. En kvinna bör få vila, liksom en rik drink..

Vägr inte helt. Under perioden med blodförlust bör ätas i små portioner, men ofta. I kosten ingår rött kött, lite vin och mer protein samt mörk mörk choklad.

I vilket fall till läkaren?

I vissa situationer kan en kvinna behöva läkare. Bland de farliga symptomen är:

 • fördelning av blodproppar i mitten av cykeln;
 • utvecklingen av blödning;
 • svår smärta i buken när du rullar över buken;
 • magen är insatt, och varje rörelse väcker spastisk och kvävande smärta;
 • brist på menstruation i mer än 40 dagar, ökad flatulens;
 • illamående och kräkningar, liksom brist på aptit;
 • feber, frossa;
 • slöhet och trötthet.

Drogbehandling

Vid svår uppblåsthet, mediciner som:

Innehållet i förpackningen löses i en liten mängd vatten och drickas på en gång. Komponenterna i läkemedlet kan uppvisa absorberande egenskaper, eliminera toxiner och gaser i tarmen. Läkemedlet är kontraindicerat i närvaro av magsår. Kostnaden för ett paket är 35-40 rubel.

Läkemedlet används oavsett orsaken till gasbildning. Släpp i form av droppar och tabletter. Dess komponenter kan kollapsa gasbubblor och minskar deras irriterande effekt på slemhinnan. Kostnaden för medicinen är 230-280 rubel.

Droppar för oral administrering kan normalisera tarmens mikroflora och sätta i ordning slemhinnan. Kontraindicerat i närvaro av individuell intolerans mot komponenterna. Kostnaden för en flaska är cirka 650-700 rubel.

Pankreatin och beredningar som innehåller magenzymer

Det används när gasbildning kombineras med illamående och kräkningar, samt tyngd i magen (främst efter att ha ätit skadliga och tunga livsmedel). Läkemedlets kostnad är 20-25 rubel.

Främjar naturligt avlägsnande av gaser från tarmen. Det tillhör gruppen av prokinetika som påskyndar processen för tarmmotilitet och matsmältning.

De mest populära av dem är:

ethnoscience

Om tarmen sväller precis före eller under menstruationen, men den försvinner efter ett par dagar, hjälper örterna. Örter som:

 1. För 1 liter vatten, ta 1 tsk torr mynta, 1 teskär fänkålfrön (dill) och 1 tesked kamomill. Koka upp i ett vattenbad, låt det brygga i 2-3 timmar tills det svalnar helt. Filtrera och ta en avkok istället för te.
 2. För 1 liter vatten, ta 1 tsk kumminfrön, 1 tesked nässlor och 1 matsked kamomill. Häll kallt vatten och bränn på eld. Koka i 10-15 minuter, filtrera och ta 2 matskedar 3-5 gånger om dagen.
 3. Ta en tesked ekbark, en teskär salvia och en nypa salt i ett glas kokande vatten. Ångad med kokande vatten, låt den brygga en dag, bäst i en termos. Ta 1 tesked varannan timme.
 4. Häll 10 g calamusrot, 10 g fänkål, 10 g kamomill och 10 g salvia i en termos per 1 liter. Ånga en dag. Ta istället för te.
 5. Ett avkok av kamomill och enbär - blandat i lika delar, ångat i ett vattenbad. Ta ett halvt glas tre gånger om dagen.

Närings- och dricksregime

För att undvika oönskad luftväxt bör du inte äta för mycket och inte äta för mycket före sänggåendet. Kanske är detta en nyckelfaktor som provocerar uppblåsthet. Använd inte heller sådana produkter som föregår gasbildning:

 • snabbmat;
 • fett kött;
 • rökt kött;
 • godis och bakverk.

Detta beror på en minskning av produktionen av vissa hormoner. För att undvika överätande bör du introducera livsmedel som:

 • nötter
 • torkade aprikoser;
 • torkade plommon
 • mörk bitter choklad;
 • bananer
 • gryta.

Det är också viktigt att bibehålla vattenbalansen. Du bör dricka mycket (minst 2 liter), men i små portioner, för att inte provocera magirritation.

Ytterligare profylax

För att inte framkalla en förvärring av PMS, som kännetecknas av uppblåsthet och flatulens, rekommenderas:

 1. Led en aktiv livsstil, eftersom sport väcker framställning av glädjehormonet.
 2. Ät inte överät och gör inte dina önskningar.
 3. Drick mer vätska utan uttorkning, åtföljt av kraftiga blödningar.
 4. Övervaka ditt tillstånd, och med dess snabba försämring, tveka inte med medicinsk hjälp.

Således uppblåsthet under menstruationen och under PMS, ett ganska vanligt fenomen på grund av hormonella förändringar.

Var inte förvånad om gaser blir vanliga livspartners i 3-5 dagar.

Se till att titta på nästa video

Genom att använda denna webbplats accepterar du användning av cookies i enlighet med detta meddelande angående denna typ av fil. Om du inte samtycker till att vi använder den här typen av fil, måste du ställa in dina webbläsarinställningar i enlighet därmed eller inte använda webbplatsen.

Det vanliga premenstruella syndromet följer många kvinnor idag. Symtom på detta tillstånd är alltid obehagliga, ibland orsakar de smärta, orsakar stress och moralisk spänning, liksom allvarliga obehag..

Ett av dessa symtom är uppblåsthet, vilket åtföljs av en konstant känsla av tyngdhet i bäckenområdet och flatulens. Dessutom följer sådana manifestationer en kvinna, både före menstruationens början, och under den. Vi kommer att analysera de viktigaste orsakerna till uppblåsthet och gas hos kvinnor.

Uppblåsthet före menstruationen

Många kvinnor känner till tillståndet när magen blåses upp innan nästa menstruation börjar. Detta är mycket obehagligt, inte estetiskt tilltalande, orsakar obehag och mycket besvär. Favoritkläder blir trånga, en kvinna upplever moralisk stress och stress, av rädsla för att falla i en besvärlig situation. Men inte alla kvinnor möter sådana manifestationer, eftersom PMS manifesterar sig på olika sätt.

Vanligtvis påverkar flera faktorer ökningen av magvolymer före menstruationens början:

 • Kvinnans fysiska form, muskelkorsettens struktur, fysisk kondition.
 • Individuell kroppsbyggnad.
 • Funktioner i livmoderns struktur, dess form och nivå av muskelelasticitet.

Om vi ​​talar om orsakerna till uppblåsthet före menstruationen kan det finnas flera:

 • Brott mot tarmens rörlighet. När kroppen börjar förbereda sig för nästa möjliga graviditet hos barnet eller menstruationen när graviditet inte inträffar, koncentreras det mesta av dess styrka i området med bäckenorganen, till vilken en betydande mängd blod rusar. Dessutom sträcker sig effekten inte bara till könsorganen och livmodern, utan påverkar också tarmarna, som börjar svälla något och blir döda. På grund av det faktum att tarmen störs börjar den ökade gasproduktionen, som ackumuleras och orsakar uppblåsthet.
 • Hormonal faktor. När kroppen förbereds för att bära fostret, sker vissa hormonella förändringar, medan produktionen av vissa hormoner, särskilt progesteron, vilket är nödvändigt för att slappna av de mjuka musklerna i livmodern, men också påverkar andra organ. Dessutom, under påverkan av hormoner inuti livmodern, ökar endometrielskiktet, på grund av vilket det börjar svälla. Samtidigt, hos tunna kvinnor som inte har en välutbildad muskelkorsett, kan buken i storlek öka något..
 • Svullnad i vävnaderna. Ett annat skäl till uppkomsten av uppblåsthet före menstruationens början är svullnad i vävnaderna, eftersom vätskeretention observeras i kroppen vid denna tidpunkt. Om graviditeten inte inträffar inom den föreskrivna perioden av cykeln, börjar den kvinnliga kroppen att förbereda sig för nästa menstruation och lagra vatten på samma gång, eftersom det kommer att finnas en väsentlig förlust av vätska, tillsammans med vilka viktiga mikroelement, salter och andra komponenter som måste fyllas på omedelbart kommer att utsöndras. Det är för detta ändamål som vatten samlas, som är den så kallade "strategiska reserven" för kroppen för att kompensera för vätskeförlust. Samtidigt har vissa kvinnor svullnad i händer eller fötter, medan andra ökar magvolymen i buken..

Det är också nödvändigt att vägra mat som orsakas av gasbildning, liksom alla kolsyrade drycker, kaffe och allt som är skadligt för den normala funktionen i mag-tarmkanalen och hjälper till att hålla kvar vatten i kroppen.

Uppblåsthet under och omedelbart efter menstruationen

Orsaken till uppblåsthet under menstruationen är vanligtvis en förskjutning av den hormonella bakgrunden som uppstår i den kvinnliga kroppen varje månad, vilket är en naturlig mekanism. Dessutom sker blodförlust under menstruationsperioden, där kroppen förlorar inte bara vätska utan också viktiga element, främst kalium och magnesium, samt vitaminer som tillhör grupp B. Detta kan inte påverka hela organismen. och på vissa system och organ.

Ofta upplever kvinnor under menstruationsblödning allmän svaghet, yrsel, en känsla av trötthet och dåsighet, allmän sjukdom, minskat tryck och ljusare hud. På grund av blodförlust kan arbetet i vissa organ avta på grund av otillräcklig blodtillförsel, vilket händer med matsmältningssystemet och särskilt med tarmen. Många kvinnor noterar att under menstruationsperioden, mag i matsmältningen.

Minska intensiteten på uppblåsningssymtom i nedre del av magen hos kvinnor eller förhindra deras utseende kan göras genom att ta ytterligare kalium- och magnesiumpreparat (till exempel vanliga Asparkam) på månadens dagar, liksom ett komplex av vitaminer med ett högt innehåll av element i grupp B. Näringsrestriktioner måste iakttas, särskilt, utesluter från kosten livsmedel som kan ytterligare öka gasbildningen och leda till ännu större obehag.

Uppblåsthet före och under ägglossningen

Dessutom, ofta långt före menstruationens början, märker många kvinnor en känsla av uppblåsthet, tyngd och till och med buksmärta. Detta händer under normal ägglossning och betraktas ofta som ett tecken på det..

När ett ägg lämnar äggstocken skadas kroppen, även om den är mycket liten, eftersom ett moget ägg som lämnar follikeln bryter det. Ett liknande fenomen åtföljs av en speciell förändring av den hormonella bakgrunden, vilket leder till en kortvarig funktionsfel i arbetet i många system och organ.

Inte alla kvinnor upplever smärta i detta ögonblick, för många är en sådan process nästan omöjlig, men många står inför en känsla av uppblåsthet just nu.

För att minska sådana manifestationer, rekommenderas det att förse kroppen med lätt näring och produkter som minskar gasbildning i tarmen, utom de som kan leda till en ökning av detta obehagliga och oestetiska symptom.

Du bör inte dricka mycket vätska under ägglossningen, och inte efter den tills menstruationens början. Efter att ägget har lämnat äggstocken börjar kroppen aktivt tillföra blod till nedre buken, och börjar också ackumulera vatten i vävnaderna, vilket, med överdrivet vätskeintag, kommer att leda till svår ödem och ökad gasbildning på grund av försvagningen av de svullna tarmarna.

Gasning som ett tecken på graviditet

Vissa kvinnor kallar uppblåsthet ett tydligt tecken på graviditet, men faktiskt kan detta fenomen bara betraktas som ett indirekt symptom. Efter en framgångsrik befruktning av ett moget ägg i en kvinnas kropp börjar förändringar inträffa, främst förknippade med en förändring av hormonnivåerna och början av den aktiva produktionen av vissa hormoner. Först av allt, progesteron, vilket är nödvändigt för normal bäring och utveckling av fostret.

Men progesteron, som är i blodet och cirkulerar genom blodomloppet, har en effekt på andra organ, i vilken strukturen finns mjuka muskler, till exempel på magen och tarmen. Som ett resultat av detta slappnar väggarna i magen, som tarmarna, och slutar arbeta i samma volym, vilket leder till matsmältning och uppblåsthet på grund av ansamlingar som producerats under matsmältningsgas.

Andra orsaker

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet och överdriven gasbildning hos kvinnor är undernäring, liksom användningen av livsmedel vars bearbetning i tarmen leder till en ökning av gasproduktionen.

Produkter som orsakar uppblåsthet hos kvinnor inkluderar: alla typer av kål, aubergine och peppar, potatis, baljväxter, bakverk, inklusive söta och söta bakverk, choklad, kakor, godis, alkoholhaltiga och kolsyrade drycker, svart kaffe och te, och även tunga och feta livsmedel, rökt kött, marinader och pickles. Okontrollerad konsumtion av sådana produkter, tilltugg av snabbmat av olika slag leder till uppträdande i matsmältningen, uppblåsthet och vindbildning.

Förekomsten av uppblåsthet orsakas också av förekomsten av en allergi mot vissa livsmedel. Detta händer eftersom kroppen saknar enzymer för matsmältning och assimilering av en viss produkt, som ett resultat, när den konsumeras, har en person matsmältningsbesvär, utslag och andra allergiska symtom..

Ofta blir orsaken till uppblåsthet hos en kvinna närvaron av en sjukdom, åtföljd av ett tillstånd av uppblåsthet och uppkomsten av flatulens. Sådana sjukdomar inkluderar livmoderfibroider, fibroider, cystabildning i äggstockarna.

Naturligtvis kan matsmältningssjukdomar, orgelfunktion, samt förekomst av tarmobstruktion, inflammation i blindtarmshinnan, dysbios, divertikulit, förekomsten av tumörer i matsmältningskanalen, gallstensjukdom också leda till uppblåsthet och uppblåsthet..

Flatulens och uppblåsthet kan komma att passera i det mest inopportune ögonblicket, särskilt ofta stör problemet detta kvinnor. För att minska risken för sådana sjukdomar måste du veta vad som är orsakerna till uppblåsthet och gas hos kvinnor. Och den här artikeln kommer att hjälpa till att hantera den här frågan..

Vad som orsakar uppblåsthet och gasbildning?

Vid täta problem med mag-tarmkanalen eller för att undvika dem är det viktigt att veta vad som kan orsaka uppblåsthet och gasbildning. De viktigaste och vanliga orsakerna är:

 1. Användning av mejeriprodukter;
 2. Ofta användning av livsmedel som innehåller fiber;
 3. Användning av baljväxter i stora mängder;
 4. Närvaron i den dagliga kosten för kolsyrade drycker;
 5. Tuggummi efter varje måltid;
 6. Överätande som sådan.

Dessutom kan flatulens eller uppblåsthet bara följa allvarliga hälsoproblem, till exempel:

 1. Appendicit är en inflammation i bilagan som kräver omedelbar kirurgisk ingripande;
 2. Gastrit - inflammation i magslemhinnan, vilket stör sin normala funktion;
 3. Divertikulit - utseende och inflammation i tillväxter (divertikulum) som ett bråck på tarmens väggar;
 4. Dysbacteriosis - en kränkning av tarmens mikroflora;
 5. Gallsten sjukdom - utseendet på stenar i gallblåsan;
 6. Intestinal obstruktion - en kränkning av matens rörelse i mag-tarmkanalen och olika störningar i tarmens motoriska funktion;
 7. Pankreatit - inflammatoriska processer i bukspottkörteln;
 8. Könsproblem;
 9. Olika tumörer (godartade och maligna);
 10. Magsår.

Flatulens kan vara ett resultat av felaktig matintag eller ett tecken på alla typer av sjukdomar, dessutom kan orsakerna till uppblåsthet och gasbildning hos kvinnor orsakas av problem med blodcirkulationen, såsom åderbråck. Men ofta kan magproblem förknippas med menstruation eller graviditet.

Uppblåsthet och gas (flatulens): oroar kvinnor på grund av undernäring eller mag-tarmsjukdomar

Flatulens hos gravida kvinnor och menstruation

Gasning och uppblåsthet hos gravida kvinnor

Under graviditet kan uppblåsthet och frekvent gasbildning anses vara normal om det inte orsakar allvarligt obehag och inträffar vid ett senare tillfälle i 2: a och 3: e trimestern, eftersom livmodern gradvis ökar i storlek och fostret börjar trycka på organ i bukhålan.

Men om en kvinnas buk är väldigt svullna, nedre buken gör ont och tarmarna spricker, det finns kraftiga blödningar i vaginalen, huvudvärk och en minskning av blodtrycket, detta kan vara en signal för en ektopisk graviditet. I det här fallet bör du inte vänta tills "sig själv passerar." En ektopisk graviditet är ett stort hot mot hälsan, möjlig utveckling av infertilitet och till och med döden. I detta fall, omedelbart rådfråga en läkare och tveka inte, eftersom ditt liv kan vara på spel.

Gas och uppblåsthet under menstruationen

I fertil ålder kan ett av tecknen på PMS vara flatulens eller uppblåsthet. För det första börjar hormonet progesteron produceras intensivt (av samma anledning kan flatulens under graviditeten vara). För det andra utsöndras vätska under PMS dåligt från kroppen, vilket i sin tur kan vara en av orsakerna till uppblåsthet. I allmänhet byggs en kvinnas kropp igen under PMS, vilket kan bromsa processen för att smälta mat och provocera malaise i form av luftväxt.

Förebyggande och behandling av uppblåsthet och gasbildning

För att undvika onödiga problem med magen är det bäst att lyssna på enkla tips som hjälper till att förebygga gasbildning och uppblåsthet:

 1. Ät långsamt, tugga mat noggrant;
 2. Prata inte när du äter för att inte svälja överflödigt luft;
 3. Tuggummi så lite som möjligt;
 4. Vägra kolsyrade drycker;
 5. Försök att inte äta mejeriprodukter och bönor på en dag.

Om problemet med flatulens uppstår för ofta måste du träffa en läkare, ta tester och genomgå en undersökning. För att lindra tillståndet och inte få en kronisk form av sjukdomen kan du ta krampläkemedel, prokinetika och probiotika, eller använda aktivt kol om uppblåsthet och gasbildning orsakas av en upprörd mage. Det kommer också att rengöra magen och tarmarna i Polyphepan eller Entegnin. När det gäller tabletterna kan No-shpu, Mezim, Smectu, Espumisan och Linex betraktas som pålitliga och pålitliga..

Dessutom är det värt att begränsa sig i vissa produkter för att inte provocera fram problem med denna typ. I grund och botten är detta produkter som provocerar jäsning. Eliminera eller begränsa så mycket som möjligt följande livsmedel:

 1. fikon;
 2. torkade plommon
 3. Kål, rovor, rädisor och rädisor;
 4. svamp;
 5. Jerusalems kronärtskocka (jordpäron);
 6. Ärtor och bönor;
 7. Kvass och alla kolsyrade drycker;
 8. Druvor, äpplen och päron;
 9. Mejeriprodukter.

Om du lyssnar på alla ovanstående tips kan du lätt undvika problem med magen. Vid allvarliga problem och andra obehagliga symtom ska du inte självmedicinera utan kontakta en kvalificerad specialist. Endast en kompetent inställning till alla problem kan garantera dig god hälsa..

Som ni vet är premenstruellt syndrom (PMS) en ständig livspartner för de flesta kvinnor. Dess manifestationer är obehagliga och ibland smärtsamma. Under denna period kan en kvinna känna svaghet, apati, förvirring och ömhet i bröstkörtlarna, dra känslor i nedre del av magen och smärta i ryggen, matsmältningsproblem, uppblåsthet och vindbildning.
Vi kommer att tänka mer på det sista symptomet. Orsaken till flatulens under menstruationen är en hormonskift som sker i varje kvinnas kropp varje månad. Komplex av B-vitaminer, kalium och magnesium kan avsevärt underlätta förloppet av PMS och minska problemet med ökad gasbildning under denna svåra period.
Men inte bara den hormonella bakgrunden påverkar tarmarna hos en kvinna innan menstruationen. Användningen av vissa livsmedel bidrar också till bildandet av gaser som spränger tarmens väggar, och detta i sin tur ger smärta.
Så vilka produkter som ska kasseras för att inte förvärra problemet?
Först och främst är det sådana produkter av växtligt ursprung, till exempel baljväxter (ärtor, bönor), som innehåller kväveföreningar, kål. Dessa grönsaker ökar gasproduktionen. Ja, och andra färska grönsaker kommer inte att rädda dig från flatulens.
Ät heller inte kolsyrade drycker (läsk, etc.), som de är inte bara fyllda med luftbubblor utan innehåller också en stor mängd socker, vilket också påverkar bildningen av gaser. Av detta följer att godis (och i synnerhet mjölgodis) bör begränsas och om möjligt helt uteslutas från kosten under PMS-varaktighet.
Konstigt nog, men sockerersättare (sorbitol) bör inte heller konsumeras, eftersom det är svårt att smälta och främjar gasbildning. Detta bör komma ihåg när man äter sockerfria livsmedel..
Är det möjligt att minska uppblåsthet under menstruationen? För att göra detta måste du följa enkla regler:

 1. Under den sista veckan i cykeln, granska din diet och eliminera livsmedel som orsakar luftväxt.
 2. Tugga mat noggrant.
 3. Använd vid behov preparat för gasurladdning som innehåller simetikon. Tidtestade medel såsom aktivt kol eller folkrättsmedel i form av dillvatten, kamomill buljong har också en god effekt..
 4. Gå ofta en promenad, för promenader och frisk luft kommer inte bara att lindra tillståndet utan också påverka det totala humöret och förbättra humöret.

Uppblåsthet är en process som orsakar obehag hos en kvinna. I tarmen samlas gaser, vilket stör en fullgod livsstil. En källa är: överätande, graviditet eller förestående menstruation. Varför uppblåsthet inträffar och på vilka sätt du kan övervinna det - en fråga som oroar varje kvinna som har mött denna sjukdom.

 1. Uppblåsthet efter att ha ätit
 2. Obehag under menstruationen
 3. Bildningen av gaser hos gravida kvinnor
 4. När behöver du läkare??
 5. Granskning av effektiva läkemedel

Detta är en av de vanligaste orsakerna till gasbildning. En person ätit just en trevlig lunch och ser fram emot en trevlig eftersmak, men en riktig orkan börjar i magen. Det känns som att magen växer i storlek, det finns obehag. Varför magen sväller?

Förekomsten av flatulens efter att ha ätit

När han upplever uppblåsthet glömmer en person att han själv är orsaken till gasbildning. Livsstil och näring orsakar dessa symtom:

1. ofta användning av gasinnehållande drycker;

2. ofta äter en person på språng eller bråttom. I detta ögonblick sväljer han mycket överskottsluft, som ackumuleras i tarmen, vilket orsakar luftväxt;

3. användning av läkemedel mot halsbränna, inklusive läsk. Antibiotika stör också tarmens mikroflora och orsakar dysbios.

4. Orsaken till flatulens kan vara produkter som provocerar jäsning - mjölk, glass, nötter;

5. Gasning efter att ha ätit orsakar också sjukdomar i mag-tarmkanalen: tarminfektioner, bulbit, gastrit eller magsår;

6. flatulens beror också på överätande;

7. Under stressiga situationer börjar en kvinna ofta äta mer. Stress själv och massor av mat kan provocera en kramp som förhindrar frigöring av gaser;

8. Med åldern försvagas tarmens muskler, så ju äldre personen, desto fler gaser bildas.

Gasning före menstruation

Naturligtvis har inte alla kvinnor uppblåsthet före menstruationen. Det beror på kroppsbyggnad, livmodermuskelasticitet och fysisk kondition.

Orsaker till uppblåsthet före menstruation:

Innan menstruationen levereras livmodern och bilagorna med en stor mängd blod. Detta påverkar könsorganen och tarmarna i närheten. Ett matsmältningsproblem kan uppstå och som ett resultat inträffar flatulens.

 • Hormoner hjälper dig att förbereda sig för graviditeten.

På grund av det växande skiktet i endometriumet, som är mättat med blodkärl, sväller livmodern före menstruationen, blir mjuk. Detta påverkar musklerna i buken. Om en kvinna inte leder en aktiv livsstil, inte har en press, ökar magen.

 • Innan menstruationen blir vätskan värre från kroppen.

Varför händer det här? Under processen förloras mycket blod, där det finns ett stort antal salter, spårelement. Kroppen fyller på dem och håller kvar vätskan som samlas i benen, armarna, fingrarna och orsakar också svullnad i buken.

Det finns situationer då magen börjar blåsa upp och värka, men menstruationen bör komma snart. Detta är tecken på ägglossning, ägget lämnar äggstocken, vilket orsakar en liten men trauma. Varje kvinna tolererar denna process på olika sätt. Någon känner sig uppsvälld och smärta, och andra känner det inte alls..

Uppblåsthet under graviditeten

Uppblåsthet i de tidiga stadierna av graviditeten är vanligt. Detta beror på att kroppen återuppbyggs, anpassar sig till ett nytt tillstånd. Varför inträffar flatulens under graviditeten?

1. Tidig graviditet åtföljs av produktion av progesteron. Det är nödvändigt för att slappna av livmodern. Men parallellt har det en avslappnande effekt på matsmältningskanalen. Magen och tarmens sammandragningar avtar och jäsningsprocessen tvärtom ökar. Gaser samlas i kroppen vilket orsakar gasbildning.

2. Under graviditeten släpps hormoner som minskar produktionen av bukspottkörtelhormoner. Detta kan orsaka luftväxt..

3. När fostret växer växer livmodern också. Det börjar trycka på tarmarna och förhindrar den fria passagen av gaser i magen.

4. Det är viktigt under graviditeten att äta mindre mat som orsakar flatulens. Sedan under denna period påverkar de tarmarna och magen ännu kraftigare.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare?

Gasning i sig är inte farligt, men om ytterligare symtom dyker upp, bör du gå till läkaren.

 • Om det är smärta under nedre del av buken, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Detta är ett tecken på en ektopisk graviditet eller missfall..
 • Om gasbildningen åtföljs av svår svullnad och smärta och symtomen bara intensifieras kan det vara livmoderfibroider. Det är nödvändigt att rådfråga en specialist.
 • En kraftig temperaturökning, uppblåsthet, svår smärta, kräkningar, svullnad i benen före menstruation - ett tillfälle att gå till läkaren. Han kommer snabbt att förstå orsaken till sjukdomen..
 • Om sjukdomen inte försvinner på länge kan det vara en kronisk sjukdom i mag-tarmkanalen. Det är värt att kontakta en gastroenterolog.

En person som ofta lider av luftväxt, drömmer om att hitta ett mirakelläkemedel som hjälper till att eliminera sjukdomen med de första symtomen. Det är emellertid värt att komma ihåg att bara en läkare kommer att förklara hur man kan bli av med flatulens och förskriva ett läkemedel för att ta reda på orsaken till gasbildning. Självmedicinera inte för att inte förvärra situationen.

Vilka läkemedel kan tas?

Förekomst av symtom som:

1. bitterhet i munnen, otrogen lukt;

2. frekventa gastrointestinala störningar, alternerande förstoppning med diarré;

3. trötthet, allmän trötthet;

indikerar förgiftning av kroppen med parasiter.

Behandlingen måste börja nu

, eftersom helminths som lever i matsmältningssystemet eller andningsorganen...

Enligt läkare... "

1. Det vanligaste är aktivt kol. Det absorberar gaser och gifter. Men med dem tar aktivt kol också bort många vitaminer och näringsämnen. Det kan inte konsumeras på länge, eftersom det kommer att påverka tarmslemhinnan negativt. Detta kommer att orsaka matsmältningsbesvär, särskilt förstoppning.

2. Ett annat billigt verktyg är dillvatten. Trots sitt namn och lukt binder det inget med ett doftande krydda. Den är gjord av fänkålfrukter. Dillvatten hjälper till att bli av med endast mild uppblåsthet eftersom det inte har en stark effekt.

3. Modern farmakologi står inte stilla, och idag finns det många läkemedel som snabbt, och viktigast av allt, utan skada, eliminerar tyngd i magen och uppblåsthet. De används även av gravida kvinnor, men efter att ha konsulterat en läkare. Dessa inkluderar Smecta, hon bekämpar diarré, flatulens och magbesvär.

4. Enterosgel - ett modernt botemedel som inte har några kontraindikationer. Det kan användas av både äldre och gravida kvinnor. Det inkluderar polymetylsiloxanpolyhydrat, som liknar strukturen som en svamp. Den absorberar skadliga ämnen men bryter inte tarmens mikroflora.

5. Espumisan är ett mer effektivt och säkert botemedel mot uppblåsthet. Kroppen blir snabbare av med gaser, medan läkemedlet inte absorberas i blodet och fungerar endast i matsmältningssystemet.

6. Normalisering av tarmens mikroflora, till exempel när du tar antibiotika, hjälper Hilak-forte. Och eftersom dess överträdelse leder till luftväxt, kommer åtgärden också att lindra det. Endast om gasproduktionen orsakas av icke-enzymbrist.

7. Det finns läkemedel som används för samtidig patologi - det här är Mezim, Pancreatin, Linex. Dessa läkemedel kan användas om du vet orsaken. Eftersom de påverkar henne.

8. Iberogast är ett örtpreparat som fungerar selektivt, om det finns en kramp, det lindrar det, tonen reduceras - den ökar. Iberogast har också en koleretisk och bakteriedödande effekt. Efter användning av produkten förbättras dessutom matsmältningen. Trots kontraindikationerna för gravida och ammande kvinnor kan det användas under medicinsk övervakning..

9. Under flatulens har vitaminer från grupp B, kalium och magnesium gynnsamma effekter på magen. De hjälper till att eliminera symtom som PMS, nervstillstånd, irritation, tårar.

För att bli av med gasbildning finns det två lösningar: bara för ett tag att eliminera sjukdomen med hjälp av läkemedel eller gå till läkaren och ta reda på orsaken till dess förekomst, bekämpa den. Ofta väljer en person den första vägen. Men läkemedlen ger endast tillfällig lättnad. I detta fall går tiden förlorad, vilket är så viktigt vid behandlingen av varje sjukdom. Därför, om uppblåsthet har blivit en ständig följeslagare i ditt liv, var inte blyg, konsultera en läkare.

Menstruationscykeln är en fysiologisk process i en kvinnas kropp som är karakteristisk för fertil ålder. Under menstruationsperioden observeras förändringar i metaboliska processer och reproduktionssystemets funktioner, vilket kan provocera utseendet på olika obehagliga sensationer.

Innan menstruationen börjar kan flickor märka att magen förstorar. Detta betraktas av många som ett resultat av ökad gasbildning. Men uppblåsthet före menstruationen är långt ifrån alltid utvecklas på grund av detta. För att fastställa orsakerna till detta tillstånd är det nödvändigt att förstå processens mekanism och belysa de mest troliga faktorerna för dess utveckling. Först efter klargörande av dessa punkter kan vi prata om behovet av medicinsk korrigering.

Om en kvinna känner att hennes mage uppblåst före hennes perioder finns det i många fall ingen anledning till oro - detta är manifestationer av fysiologiska förändringar under förberedelserna för den första fasen av menstruationscykeln. Men i vissa fall kan ett sådant symptom döljas bakom en annan patologi, som ibland kräver att en kvinna svarar snabbt. Genom att sammanfatta de möjliga faktorerna för att öka buken kan vi skilja de vanligaste av dem:

 • Hormonella förändringar.
 • Premenstruellt syndrom.
 • Ägglossning.
 • Graviditet.
 • Tarmsjukdom.
 • Gynekologisk patologi.
 • tumörer.

När en kvinnas mage blåses upp före menstruation bör detta tas med vederbörlig uppmärksamhet, eftersom dessa klagomål är resultatet av inte bara fysiologiska utan också patologiska förändringar.

Om de uppkommande symtomen har en uttalad intensitet, för att ta reda på deras orsak, bör du inte slösa tid - du bör omedelbart rådfråga en läkare.

Uppblåsthet före menstruation är inte det enda symptom som en kvinna känner under denna period. Hon kan bli störd av andra manifestationer, med beaktande som hjälper till att ställa rätt diagnos. Endast genom att förstå funktionerna i den kliniska bilden av möjliga tillstånd kan vi säkert säga varför magen blåses upp före menstruationen. Detta åtföljs vanligtvis av:

 1. Känsla av fullhet.
 2. Rumlande i magen.
 3. Förbättrad förgasning.
 4. Magutvidgning.

Om sådana symtom är förknippade med normala processer i en kvinnas kropp under menstruationscykeln, försvinner dessa manifestationer efter menstruationens början. När de kvarstår och inte är beroende av fysiologiska förändringar, är det värt att tänka på det andra ursprunget till dessa klagomål.

Om det råder tvivel om sensationernas art, bör du rådfråga en läkare.

Hormonella förändringar

Före menstruationen observeras en förändring i olika metaboliska processer. Produktionen av progesteron, ett hormon som ansvarar för att förbereda kroppen för framtida graviditet, sker eftersom detta är huvudrollen i reproduktionsperioden. Under hans inflytande slappnar livmoderns muskler, dess slemhinnor sväller och förbereder sig för att acceptera ett befruktat ägg. I detta fall ökar buken något i volym.

Dessutom främjar progesteron vätskeansamling i kroppen - därför kan en lätt svullnad i de nedre extremiteterna uppstå. Samtidigt observeras liknande förändringar på delen av bäckenorganen, vilket också väcker en känsla av fullhet i buken..

En förändring av den hormonella bakgrunden är en normal situation under menstruationscykeln. Om det inte finns några andra klagomål och symtomen försvinner efter menstruationen, oroa dig inte.

Premenstruellt syndrom

Den fysiologiska perioden för förberedelse för menstruation bör inte orsaka allvarligt obehag. Vissa människor har emellertid det så kallade premenstruella syndromet, som kännetecknas av olika störningar: vaskulära, autonoma, emotionella och endokrina. Detta leder till en kränkning av kvinnans vanliga liv och orsakar henne mycket besvär.

Den kliniska bilden av premenstruellt syndrom kännetecknas av olika klagomål. Förutom uppblåsthet finns det:

 • Smärta i hjärtat och magen.
 • Illamående och kräkningar.
 • Yrsel och huvudvärk.
 • dyspné.
 • Stiga eller minska blodtrycket.
 • Bröstkomprimering.
 • Irritabilitet, humörsvängningar, depression.

Detta är inte en normal gång i menstruationscykeln och kräver därför rätt korrigering..

Graviditet

Gravid kvinna som ligger i sova för säng

Om en kvinna märker att hennes mage förstoras före den förväntade menstruationen och att det fortfarande inte finns något utflöde, kan detta indikera att en graviditet har börjat. Dessutom, när det finns en känsla av svårighetsgrad eller andra obehagliga symtom - indikerar denna bild ofta en ökning av livmodern. I sin tur kan detta utlösa en spontan abort eller missfall..

Plötslig uppblåsthet beror ofta på en ektopisk graviditet, som avbröts på grund av brott i röret. I detta fall är svår smärta och fläckar karakteristiska, och vidareutveckling är farlig med peritonit.

Om magen sväller efter en bekräftad graviditet är det nödvändigt att ta detta symptom på allvar och konsultera en läkare i tid.

Tarmsjukdom

Ibland händer det att det inte finns någon tydlig koppling mellan menstruation och obehag i buken. Då kan vi anta att de ackumulerade gaserna talar om tarmpatologi. I detta fall åtföljs flatulens av andra symtom:

 1. Buksmärtor.
 2. Stolavslappning.
 3. Ibland illamående.
 4. I vissa fall en ökning av kroppstemperaturen.

När du vrider magen måste du tänka på möjligheten till inflammatorisk tarmsjukdom.

Det är nödvändigt att behandla uppblåsthet före menstruationen, med hänsyn till alla identifierade faktorer, för att få maximal effekt på orsaken till detta tillstånd. Därför kan ett terapeutiskt program bildas endast efter en omfattande undersökning av en kvinna. De vanligaste metoderna för att korrigera upptäckta överträdelser är:

 • Diet.
 • Drogbehandling.
 • Psykoterapi.

I vissa fall indikeras kirurgi - till exempel med tubal graviditet eller tumörer. Men som regel används konservativa metoder..

Alla läkemedel används endast med tillstånd av läkaren och under hans tillsyn.

För att minska uppblåsthet måste du först vara uppmärksam på din diet. Detta är det första du måste göra för att eliminera obehagliga upplevelser och först ta mediciner.

Innan menstruationen bör du begränsa användningen av feta livsmedel, kolhydrater, råa grönsaker och frukt och baljväxter. För att minska svullnadssyndromet rekommenderas att du inte dricker mycket vätska och inte heller äter salt.

Drogbehandling

Att ta mediciner är motiverat vid patologiska tillstånd, som åtföljs av en känsla av uppblåsthet i buken. Eventuella läkemedel tas endast enligt föreskrift av läkaren och i enlighet med hans rekommendationer.

Under den fysiologiska kursen i menstruationscykeln kan du ta läkemedel för att minska gasbildning (espumisan), kramplösande medel (no-spa, meteospasmil). Örtte och infusioner (fänkål, kamomill, angelica) rekommenderas som örtmedicin. Premenstruellt syndrom kräver utnämning av sådana läkemedel:

 1. Lugnande medel och lugnande medel.
 2. Anti-allergisk.
 3. diuretika.
 4. Förbättrar mikrocirkulationen.
 5. hormoner.

Psykoterapi

I många fall, med obehag i buken, har psykologisk korrigering en ytterligare terapeutisk effekt. Genom att tänka om olika situationer och ändra attityder till problem, bildas en positiv dominerande i sinnet. Detta gör att du effektivt kan motstå stress, förändringar i livet och hjälper också till att lugnt gå igenom menstruationsperioden..

När en kvinna noterar uppblåsthet före menstruationen finns det i de flesta fall ingen anledning till oro, eftersom detta är resultatet av fysiologiska förändringar. Men om sådana fenomen efter menstruation inte försvinner måste du snarast rådfråga en läkare.

Menstruation är en naturlig process i en kvinnas liv som talar om hennes fertilitet. Ofta åtföljs denna period av en känsla av obehag eller smärta, vilket kan orsaka betydande besvär. Ett av de obehagliga symptomen är uppblåsthet under menstruationen. Detta tillstånd är i de flesta fall fysiologiskt till sin natur och uppstår på grund av hormonella förändringar. Men ibland uppblåsthet under menstruationen indikerar utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Låt oss titta närmare på orsakerna och metoderna för att behandla detta tillstånd..

Uppblåsthet är ett tillstånd i tarmen där gaser samlas i den, och inte kan lämna kroppen på egen hand. Detta är ett av tecknen på premenstruellt syndrom. Många är intresserade av frågan om uppblåsthet innan menstruationen under hur många dagar som kan uppstå. Detta symptom inträffar en till två veckor före menstruationen. Uppblåsthet under menstruationen uppträder på grund av hormonella förändringar som uppstår i den kvinnliga kroppen. I synnerhet orsakar detta tillstånd en förändring i nivån av progesteron och östrogen i blodet. Men glöm inte att uppblåsthet ibland provocerar farligare sjukdomar - gastrit, bilagseinflammation eller maligna tumörer.

Orsakerna till uppblåsthet före menstruationen är ganska omfattande. För att underlätta klassificeringen är de vanligtvis indelade i följande typer:

 • Fysiologisk. I detta fall är känslan av uppblåsthet ett normalt tillstånd, vilket beror på hormonsverkan. I de allra flesta fall försvinner detta symptom efter början av menstruationen. Medicinsk ingripande kräver i regel inte.
 • Patologisk, vilket indikerar utvecklingen av en allvarlig sjukdom. Uppblåsthet kan åtföljas av svår smärta, kramper. Det är nödvändigt att kontakta en medicinsk institution så snart som möjligt, där en omfattande undersökning kommer att genomföras.

Fysiologiska skäl

De fysiologiska orsakerna till uppblåsthet under menstruationen inkluderar följande:

 • Hormonjustering. Efter ägglossningens slut börjar kroppen förbereda sig för en möjlig befruktning genom ökad produktion av vissa hormoner, särskilt progesteron. I detta fall en ökning av livmodern på grund av tillströmningen av blod till den. Detta ökar inte bara magvolymen, utan bidrar också till att klämma in tarmarna, på grund av vilka det finns fel i dess arbete.
 • Svullnad. Detta är en manifestation av kroppens skyddande reaktion eftersom det antas att en stor mängd vätska, näringsämnen och spårelement under menstruationen kommer att gå förlorade. Kroppen börjar fylla på vatten. Händer eller fötter kan svälla hos vissa människor, medan andra kan svälla.
 • Ägglossning. Under denna period sker den aktiva produktionen av kvinnliga hormoner, vilket kan orsaka uppblåsthet och vindbildning.
 • Graviditet. Under de första veckorna kan uppblåsthet förväxlas med en menstruationsfrämjare. Ett utmärkande kännetecken är att om uppblåsthet orsakas av graviditet kommer palpationen i buken att vara hård.

Patologiska orsaker

Normalt bör svullnad i bukväggarna inte orsaka betydande obehag. Men om ett sådant tillstånd åtföljs av skarp smärta, högt rumling och andra liknande symtom, kan detta indikera utvecklingen av en patologisk process.

Tänk på de vanligaste orsakerna:

 • Sjukdomar i könssystemet. Till exempel, om uppblåsthet inträffar under menstruation, smärta, svullnad i benen och ansiktet, allmän svaghet, påsar under ögonen, kan detta indikera jade.
 • Störningar i mag-tarmkanalen. Med en förändring av den hormonella bakgrunden sker deras förvärring. På grund av tillströmningen av blod och en ökning av livmodern inträffar gasbildning som spricker i bukhålan. Det kan också vara kramper, vindbildning, avföringsstörningar, illamående. En utmärkande egenskap är utseendet på skarpa smärtor i naveln.
 • Patologiska processer i bäckenorganen. I det här fallet kan krampande smärta uppstå, vilket ger tillbaka till korsryggen eller anus, urladdningsförändringar. Avföringssjukdomar sällan.
 • Tumörprocesser som kan pressa tarmarna och störa dess arbete.

Om uppblåsthet inträffar under menstruationen kan ett negativt graviditetstest indikera en patologisk process i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det är nödvändigt att konsultera en läkare och göra tester, som ett resultat av vilken behandling kommer att förskrivas.

Uppblåsthet och graviditet

Ofta förväxlas tecken på graviditet med premenstruellt syndrom. Om uppblåsthet inträffar under menstruationen bör du vara uppmärksam på andra tecken på framgångsrik befruktning - yrsel, humörsvängningar, svullnad och ömhet i bröstet, svaghet, illamående. Om du misstänker en graviditet måste du genomföra ett speciellt test och rådfråga en läkare.

Många kvinnor upplever uppblåsthet efter menstruationen, runt mitten av cykeln. Detta kan indikera en period av ägglossning, som ibland åtföljs av smärtsamma känslor av dragande karaktär, nedsatt avföring och allmän sjukdom. Detta villkor passerar som regel inom två dagar och ibland flera timmar. För att bekräfta frigörandet av ägget kan du använda speciella uttryckstest.

Undernäring

Uppblåsthet under menstruationen kan också provocera en felaktig kost. Många produkter kan orsaka ökad gasbildning och krampande smärta, och under påverkan av hormonella vågor uppträder dessa manifestationer mycket oftare. På grund av att livmodern växer pressas tarmarna, vilket stör den normala matsmältningen, vilket också ökar risken för uppblåsthet. För att minimera obehagliga symtom bör du utesluta vissa livsmedel från kosten och följa vissa regler. Låt oss överväga dem mer detaljerat..

 • Maten ska vara fraktionerad och bestå av små portioner.
 • Saltreduktion.
 • För att kroppen inte ska känna bristen på vätska och därför inte börja ackumulera den i stora mängder, är det nödvändigt att upprätta en dricksplan. Experter rekommenderar att du dricker minst två liter vatten per dag..

Produkter som bör begränsas eller helt uteslutas inkluderar:

 • Kål.
 • baljväxter.
 • Svart bröd.
 • Stekt kött och fisk.
 • Rökt produkter.
 • Öl.
 • Selleri.
 • Fräsch mjölk.
 • Bakning.
 • Produkter med hög socker.
 • Stark kaffe och te.
 • Alkohol.
 • Choklad.
 • Kolsyrade drycker.

Produkter som hjälper till att bekämpa hög gas inkluderar följande:

Diagnostik

Som regel föreskrivs diagnostiska åtgärder av en läkare för att klargöra den samtidigt diagnosen. Följande laboratorie- och instrumentstudier används:

 • Allmän analys av urin och blod.
 • Blodkemi.
 • Coprogram.
 • Endoscopy.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan.
 • Ibland kan mer allvarliga undersökningar krävas. Till exempel laparoskopi eller MRT.

Möjlig behandling

För att förhindra eller bli av med uppblåsthet under menstruationen hjälper inte bara näringsjusteringar, utan också läkemedelsbehandling samt användning av traditionell medicin. Måttlig fysisk aktivitet och utomhuspromenader rekommenderas..

Det är värt att komma ihåg att om tecken på allvarliga patologiska tillstånd läggs till svullnaden, måste du söka kvalificerad hjälp och klara alla nödvändiga tester för att klargöra orsakerna till detta tillstånd. Nedan behandlar vi de viktigaste behandlingsalternativen som används för uppblåsthet.

Drogbehandling

Läkemedel som hjälper till att bekämpa ökad gasbildning bör förskrivas av den behandlande läkaren baserat på egenskaperna hos kvinnans kropp och tillhörande symtom. Det är värt att komma ihåg att användning av mediciner bör förskrivas efter uteslutning av graviditetsfaktorn, eftersom många läkemedel är förbjudna under graviditetsperioden.

De mest effektiva läkemedlen i kampen mot uppblåsthet är följande droger:

 • Espumisan. Främjar ett smärtfritt och snabbt utsläpp av gaser.
 • Motilium. Påskyndar tarmens rörlighet.
 • Antareyt. Det är en karminativ.
 • No-shpa, Spazmalgon. De tillhör kategorin antispasmodics. Eliminera smärta, kramper och slappna av både livmodern och tarmen.
 • Vitt kol, Enterosgel, Polysorb - sorbenter.
 • Linex, Bifiform - innehåller välgörande bakterier som förbättrar tarmfunktionen.
 • Diuretika läkemedel.
 • Vitaminterapi, särskilt intag av vitaminer B, E och C rekommenderas..
 • Ibland kan lugnande medel och smärtstillande medel ordineras..

Att komma till läkaren är många kvinnor intresserade av - om det finns en systematisk uppblåsthet före menstruationen, hur många dagar innan de börjar ta mediciner. Många experter rekommenderar en diet två veckor före menstruationen och medicinering när symtomen utvecklas..

Folkrättsmedel

Traditionell medicin hjälper inte bara att hantera uppblåsthet utan också förhindra uppkomsten av detta symptom.

Användning av avkok och infusioner av följande örter rekommenderas:

Man bör komma ihåg att användning av örter endast är möjligt i frånvaro av allergiska reaktioner och efter samråd med din läkare. När man använder traditionell medicin är kvinnornas recensioner i de flesta fall positiva.

Slutsats

Uppblåsthet under menstruationen är ett normalt tillstånd på grund av hormonaktiviteten. Om symtomen efter en stund försvinner på egen hand och inte medför något obehag, oroa dig inte. Men med ökade tecken bör du kontakta en specialist som kommer att genomföra en undersökning och föreskriva diagnostiska åtgärder.

Du måste lära dig att lyssna på din kropp, eftersom den vanliga uppblåstheten, som kan tas som en manifestation av premenstruellt syndrom, kan vara ett tecken på en allvarlig och ibland farlig sjukdom. Det är nödvändigt att följa alla rekommendationer från läkaren och regelbundet genomföra en speciell massage eller terapeutiska övningar. Försök inte heller metoderna för traditionell medicin, men deras mottagning bör överenskommas med din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Laparoskopi av ovariecysten

Laparoskopi av ovariecyster är en modern endoskopisk metod som används allmänt för att ta bort cystiska formationer. Laparoskopi kan utföras för medicinska och diagnostiska syften.....

Menstruationen började en vecka tidigare: möjliga orsaker. Menstruella oregelbundenheter

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation....