Normal och patologisk urladdning hos kvinnor: färg, volym, lukt och konsistens

Klimax

Vaginal urladdning hos kvinnor är en konsekvens av vissa processer i kroppen. Slem från livmoderhalskanalen utför viktiga funktioner i reproduktionssystemet. Och enligt tillståndet av frisläppt vätska är det möjligt att diagnostisera en överträdelse i ett tidigt utvecklingsstadium.

Vilken ansvarsfrihet hos kvinnor anses vara normal

Det finns ingen tydlig bild av vad utsläppet ska vara hos en frisk kvinna. Läkarna hävdar dock att graden av ansvarsfrihet hos kvinnor har följande relativa egenskaper:

 1. Volym. Under en dag flera milliliter, men inte mer än 5 ml. Du kan bestämma genom daglig läggning, på vilken fläcken inte får överstiga 1 eller 1,5 cm i diameter.
 2. Konsistens. Utsläpp kan vara som slem, äggvita, snot. Ganska tjock, men utan klumpar. Vattnigt är tillåtet endast under en viss period av cykeln, under graviditeten och med stark spänning.
 3. Strukturera. Homogen utan klumpar, stora blodproppar eller flingor. Mindre tätningar upp till 4 mm är tillåtna..
 4. Aromen. Utsläppet luktar lite surt på grund av slidan i slidan, men oftare är lukten helt frånvarande.

För att bedöma ditt tillstånd måste du studera vilken färg som ska markeras:

Nyans är viktigt att tänka på i kombination med andra tecken på normen. Någon av dessa färger bör inte vara skrämmande om det inte finns obehag eller andra obehagliga känslor. Men i varje parameter tillåts mindre avvikelser på grund av de individuella egenskaperna hos varje organisme. Läs i en av våra artiklar om varför flickor på deras underbyxor verkar som vit höjdpunkt på länken.

Betydelsen av hemligheten och dess sammansättning

Många kvinnor försöker bli av med alla utsläpp från slidan, med tanke på dem onaturliga och patologiska. Men livmoderhalsvätska eller slem spelar en viktig roll i reproduktionssystemets funktion och upprätthållande av kvinnors hälsa.

Vaginal utsöndring har normalt följande sammansättning:

 1. Cell- och vätskekomponenter. Livmoderslimhinnan uppdateras ständigt, gamla celler dör, går i vaginalvätskan och går ut. Plasma- och lymfetransudat kan vara närvarande..
 2. Slem i livmoderhalsen. Livmoderhalsen innehåller speciella körtlar som producerar utsöndring och därmed skyddar reproduktionssystemet från penetrering och ytterligare reproduktion av patogena mikroorganismer.
 3. Bakterier och svampar i vaginalfloraen. Sexuell mikroflora innehåller inte bara gynnsamma laktobaciller, utan också villkorliga skadliga mikroorganismer i en liten mängd. Hos en frisk flicka dör dessa patogener och går ut med vaginal utsöndring..
 4. Vita blod celler. Genom deras innehåll kan du diagnostisera förekomsten av en inflammatorisk process. Gränsen är 10 st. i smet, men små avvikelser är tillåtna.

Kvinnliga sekret har många funktioner:

 • vaginal självrening;
 • upprätthålla en sund mikroflora;
 • kampen mot skadliga bakterier, pinnar, svampar;
 • naturlig hydrering under samlag;
 • avlägsnande av döda celler;
 • fetalt skydd under graviditet.

Det viktigaste syftet med vaginal utsöndring är fortfarande en tidig varning av en kvinna om ogynnsamma processer i reproduktionssystemet.

Vad påverkar vaginal sekretion

Den första vaginala urladdningen sker hos flickor omedelbart efter födseln på grund av moderens hormoner. Denna period varar inte länge, varefter slemet försvinner och visas igen kort före menarken.

Indikatorerna för vaginalslem hos en kvinna med en etablerad menstruationscykel beror på:

 • generell hälsa;
 • hormonella tillstånd;
 • ålder
 • äggstocksaktivitet;
 • frekvens av sexuell kontakt.

Förändringar under cykeln

Menstruationscykeln förändrar gradvis pH i vagina. Aciditeten ökar under första halvåret, minskar något under den bördiga perioden, stiger sedan igen och sjunker till miniminivåer kort före menstruationen. Och under menstruationen har alkaliska reaktioner redan noterats.

Egenskaperna hos vätskan i livmoderhalskanalen beror på de huvudsakliga kvinnliga hormonerna och deras förhållande. När det finns mycket östrogen blir utflödet hos flickor mer flytande, till och med vattnigt. Mot bakgrund av en ökning av progesteronnivåer, tjocknar slem från slidan gradvis och försvinner praktiskt taget tills nästa östrogenhopp.

Om vi ​​tar standardcykeln på 28 dagar, observeras följande dynamik av urladdning hos kvinnor:

Från den första till den 12: e dagen. Lätt sur lukt, enhetlig struktur, liten mängd. Konsistensen är flytande eller slemhinnor mot en bakgrund av en transparent, gulaktig eller vit nyans. Många kvinnor har ingen ansvarsfrihet efter menstruationen.

Vattnigt slem

Ägglossning. Den bördiga perioden kännetecknas av frisättningen av en stor mängd vätska, som lätt kan sträckas mellan fingrarna, som liknar snot eller protein från ett kycklingägg. Slem kan ha en vit, transparent, beige nyans. Ibland finns det en blandning av blod, vilket indikerar ett gynnsamt befruktningsstund.

Transparent slemhinnor med blod

Den andra fasen av cykeln. Vaginal utsöndring blir mycket mindre, ibland försvinner den helt. Vätskan har en krämig eller geléliknande konsistens.

Utsöndringar vitt slem Vit kräm

Några dagar före menstruationen är det tillåtet att upptäcka brunt, luktfritt och smärtsamt urladdning, vilket signalerar hur man blödar varje månad.

Arten av normal ansvarsfrihet hos kvinnor (foto ovan) ändras enligt cykeltiden, men detta är inte regeln för varje fall. Ibland fortsätter vita sekret efter ägglossning att produceras i stora mängder och förblir flytande utan obehagliga sensationer, vilket indikerar ett hormonellt hopp eller brist på progesteron.

Anledningar till små avvikelser

Det är viktigt att ta reda på vilken urladdning som anses vara normal från slidan under vissa förhållanden. Ändra typ av sekretion utan förekomst av sjukdomar i det reproduktiva systemet kan:

 • graviditet;
 • premenopaus;
 • klimakteriet;
 • nyligen födelse av ett barn;
 • amningstid;
 • ta p-piller;
 • behandling med vissa läkemedel.

Beroende på det specifika skälet förändras konsistensen, kvantiteten och färgen på naturliga sekret i kvinnor, men inte så länge. En läkare bör konsulteras om vätskan från slidan har en obehaglig lukt eller om det finns andra symtom som klåda, sveda, svår smärta.

Hur man identifierar en sjukdom

Den vanligaste orsaken till patologisk urladdning hos kvinnor är en kränkning av vaginal mikrobiocenos. Orsakar förändringar i den normala funktionen av mikrofloraen i slidan. Otillbörlig hygien hos könsorganen eller överdrivande douching med vatten eller speciella lösningar..

Och även problem med vaginal självrensning uppstår mot bakgrund av:

 • användning av antibiotika;
 • hormonbehandling;
 • ta orala preventivmedel;
 • diabetes mellitus;
 • försvagad immunitet.

Det är tillrådligt att studera arten av utflödet hos flickor med avseende på färg och lukt, eftersom dessa två tecken hjälper till att förstå vad som händer i kroppen och finns det någon anledning att kontakta en gynekolog och ta nödvändiga tester.

Transparent

Även färglöst slem från slidan kan indikera vissa störningar:
Inflammation av endometrium eller bilagor. Mängden livmoderhalsvätska med en obehaglig lukt ökar mot bakgrund av endometrit och andexit. I avancerade fall innehåller slem blodproppar.

Dysbios. Sjukdomen åtföljs av rodnad i de yttre könsorganen, riklig vattenhaltig vätska från slidan, utsöndringar som luktar som ruttna fiskar.

vitt

Vit homogen urladdning från slidan utan obehaglig lukt och klåda är det utsläpp som bör vara normalt hos kvinnor. Men om vätskan med en vitaktig färgton konstant är oroande, bör du rådfråga din läkare, särskilt om den har de egenskaper som beskrivs nedan och de angivna symptomen.

 1. Egenskaper: curdled konsistens; Ett stort antal; skarp lukt.
 2. Symtom: klåda och sveda; rodnad i de yttre könsorganen.

Endast en läkare kan ta reda på exakt varför en tjej har vit urladdning, eftersom det finns många påstådda skäl:

 • brott mot reglerna för intim hygien;
 • infektion i kroppen;
 • kolpit eller andexit;
 • problem med väggarna i slidan;
 • candidiasis (trast);
 • långvarig hormonterapi;
 • inaktiv livsstil;
 • användning av olämpliga hygienprodukter.

Med blod

Vittbrunt, rosa, blodigt, brunt eller skarlakansrött dagligt utsläpp anses vara ett tecken på problem och kan indikera följande patologier:

 • livmoderhalsen (erosion);
 • godartad neoplasma;
 • avancerad inflammation i endometrium;
 • maligna tumörer.
 • polyper.

Slem med blodproppar är inte alltid förknippat med sjukdom. Det kan vara resultatet av ett missfall, abort, att ta fel dos eller fel hormonpiller etc. Men det är inte en dålig idé att se en läkare för en korrekt diagnos och valet av lämplig behandling.

Gul och beige

Gult eller beige slem kan sticka ut, naturligtvis, efter en månad, nyligen född eller under ägglossning. En självundersökning kommer inte att skada för att spåra hur ofta gula märken visas i den dagliga dirigeringen och hur de ser ut. Det kan vara:

 1. trikomonasinfektion Gul eller grön skummande vaginalslem med en motbjudande lukt.
 2. Inflammation av äggstockarna eller äggledarna. Det finns mycket gulgrön vaginalvätska, ibland finns det blod.
 3. Vaginal infektion Det är lite utsöndring av slem till en början, allvarliga symtom kan börja uppstå ett år efter infektionen.
 4. Gonorré. Rik gul vätska med en blandning av pus och en fet lukt. Sjukdomen orsakar svår förbränning och klåda..

Typen av vaginal urladdning hos kvinnor spelar en viktig roll för att studera reproduktionssystemets nuvarande tillstånd. Genom att känna till funktionerna i den normala sekretionen från slidan är det möjligt att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede och välja en behandling med hjälp av en läkare.

Vaginal urladdning: norm och patologi

Tilldelningar är normala

En kvinna bör normalt ha ansvarsfrihet! Detta är ett slags smörjmedel som fuktar slemhinnan. Utsläppen är inte konstant under cykeln. De ändras beroende på cykelns fas..

1. Den första fasen av cykeln - urladdning i en liten volym (upp till 1-2 ml), i form av risbuljong, vitaktig och transparent.

2. Utsläpp under ägglossningen. Under ägglossningen kan ett sträckningsutsläpp som liknar äggvita observeras. Utsläppet är tjockt, väl identifierat av en kvinna, som utsöndras av en bit, har ingen specifik lukt. De är en slemhinna som lämnar livmoderhalskanalen under ägglossningen. Brunt urladdning kan vara i mitten av cykeln (under ägglossningen) till följd av frigörandet av ägget och lätt intraperitoneal blödning. Sådan urladdning kan observeras före ägglossningen och under de kommande två dagarna. Om det är knappt - ingenting behöver göras.

3. Den andra fasen av cykeln - urladdning i måttlig volym (upp till 4 ml), vitare, mindre transparent, krämig. Ibland före menstruationsperioden kan de ha en sur lukt och vara i form av klumpar, vissa kvinnor kan känna kliande. Ofta förväxlas sådana förändringar med trast (candidiasis).

4. Utsläpp efter och under sex - urladdning i en liten eller måttlig volym, kan vara tjock och vitaktig. Ibland kan man under aktiv sexuell aktivitet under samlag notera smuldrande vitaktiga utsläpp. Detta är ett desquamated epitel. Om en sådan urladdning inte åtföljs av en obehaglig lukt, har en enhetlig konsistens och en kvinna inte känner sig betydande obehag i form av brännande, klåda och smärta under urinering, oroa dig inte. Även detta tillstånd misstas ofta för candidiasis, men när du ser en läkare bekräftas diagnosen trast bara i 3-4 fall av 10.

I allmänhet luktar urladdningen inte och har inte en extra färg, förutom vit, orsakar inte irritation och svullnad i slemhinnorna i könsorganen. Mängden ansvarsfrihet är olika för varje kvinna. Någon har mycket lite urladdning, någon har mer.
När man tar preventivmedel är urladdningen extremt knapp, tjockare, något mjölkaktig..

Tung urladdning

Överflöd kallas urladdning, vilket leder till en konstant känsla av fukt i slidan. De märks på underkläder. Överflödigt urladdning kan diagnostiseras hos unga kvinnor under ägglossning i mitten av menstruationscykeln, de är transparenta och har ingen obehaglig lukt. Med erosion i livmoderhalsen kan mängden utsläpp öka dramatiskt. Detta är en av indikationerna för att kauterisera erosion. Ett tillräckligt stort antal rikliga flytande utsöndringar observeras hos gravida kvinnor, och under de senaste månaderna av graviditeten finns det fler och fler av dem. Det här är hälsosamma sekret, de bör inte fruktas. Om utsläppets konsistens, volym, färg eller lukt förändras, indikerar detta början på den patologiska processen.

Patologisk urladdning

Om urladdningen har ändrat karaktär (färg eller konsistens) måste du kontakta en gynekolog.

Typer av patologiskt tillstånd i slidan:

1. Bakteriell vaginos är en kränkning av sammansättningen av vaginalfloraen, överförs inte sexuellt. Normalt finns det främst laktobaciller i slidan. Bacagnos kännetecknas av en relativ minskning av laktobaciller och en ökning av andra bakterier som förändrar miljön i slidan. Utsläppet är rikligt, krämigt, flytande eller tjockt, dåligt separerat från väggarna i slidan, kan ha en gråaktig nyans. Karakteriseras av en lätt ruttnig hatfull lukt ("fisklukt", aminlukt), som intensifieras efter en dusch eller samlag. Aminlukten orsakas av frigöring av flyktiga aminer - avfallsprodukter från anaeroba mikroorganismer. Dessa är de mest karakteristiska kliniska manifestationerna av bakteriell vaginos. Tillståndet är inte farligt, det behandlas tillräckligt snabbt. Bacquinosis skapar förutsättningarna för enklare penetrering och reproduktion av sexuellt överförda infektioner.

2. Candidiasis vulvovaginitis (trast). Kliniska symtom är klåda och vit ostliknande urladdning, mindre ofta svullnad och rodnad i de yttre könsorganen. Det behandlas genom att ta svampdämpande preparat eller suppositorier en eller två gånger. Det passerar tillräckligt snabbt, hos predisponerade kvinnor, återkommande former av candidal vulvovaginit form.

De provocerande faktorerna för utveckling av bakteriell vaginos och vulvovaginal candidiasis är användning av antibiotika, hygienproblem, samt klädd i kedjat, syntetiskt undervattande underkläder, ofta resor till bastun. Ofta manifesteras dessa tillstånd med polypper i vagina och livmoderhalsen. Trast kan ofta återkomma hos flickor som älskar godis, liksom hos patienter med diabetes, hos äldre.

Bakteriell vaginos och trast överförs inte sexuellt, behandlas hos en viss patient och är inte inflammatoriska infektionssjukdomar.

3. Aerob vaginit kännetecknas av gulaktig, ibland grönaktig utsläpp med en sötaktig lukt. Orsakat av streptokocker, stafylokocker och Escherichia coli. Det behandlas med antibakteriella läkemedel. Se till att besöka en gynekolog och ta en smet på floran.

4. Trichomoniasis - en sexuellt överförd infektion (sexuellt överförd infektion). Utsläpp med trikomoniasis är vita, vattniga och skummande. Det kan vara lätt klåda och inflammation i huden. Trichomoniasis är farligt eftersom den kan bära andra mikroorganismer (klamydia, gonokocker) som orsakar STI. Så i närvaro av trikomoniasis är ett test för gonoré och klamydia obligatoriskt.

5. Gonoré - gulaktig-grönaktig utsläpp med svullnad i slemhinnan.

Blodiga problem

Blodigt utflöde kännetecknas av avsaknaden av tecken på inflammation (rodnad i slemhinnan och klåda). De kan vara av en annan karaktär, beroende på mängden blod och graden av oxidation av järn - från ljusgrönaktig, orange, till brun, skarlakansröd och svart.

En liten mängd brunt urladdning före den planerade menstruationen är inte en patologi. I vissa fall kan de emellertid indikera en samtidig livmoderpatologi. Om urladdningen uppträder några dagar innan din period, har en tydlig blodig karaktär och smärta, måste du undersökas för sjukdomar som adenomyos, endometritis eller polyper i endometrium och livmoderhalsen. Samma förändringar observeras med en etablerad livmoderspiral, livmodertumörer, både malig och godartad (fibroider). Gynekologundersökning är nödvändig för att utesluta allvarliga sjukdomar.

Efter menstruationen kan brunt urladdning kvarstå under lång tid. Detta kan vara vid olika kränkningar av endometrial avstötning, med stress eller ta preventivmedel, endometrios. Om detta åtföljs av en temperaturökning måste du snarast rådfråga en läkare.

Under graviditet kan brunt urladdning bero på nedsatt placentation och fostrets utveckling.

Ibland kan fläckar uppstå under klimakteriet när man tar antiklimakteriska läkemedel (Angelique).

Vaginal urladdning: norm och patologi. Del 2.

Många kvinnor, "besatta" med renhet i kroppen, strävar på alla möjliga sätt att bli av med vaginal urladdning, med tanke på dem som en manifestation av "inte renhet", ohälsa. De förstår inte att förekomsten av vaginal urladdning är lika fysiologisk som bildandet av saliv, tårar, magsaft och andra fysiologiska hemligheter. Det är meningslöst och osäkert att bli av med dessa sekret..

Tänk på påverkan av dessa faktorer på arten av urladdningen i detalj.

Vaginal urladdning. Norm och patologi

Början av sexuell aktivitet och byte av sexpartner leder till att en ny, främmande, okänd, även om den är helt normal, icke-patogen mikroflora kommer in i kvinnliga könsorganen. Som ett resultat, under en viss tid (rent individuell för varje kvinna), anpassas reproduktionssystemet och hela kvinnans kropp till de "nya invånarna". Under denna period är en ökning av antalet utsöndringar, en förändring i färg och konsistens karakteristisk. Det viktigaste är att det inte finns några obehagliga känslor (obehag, klåda, brännande).

Sexuellt samlag bidrar också till uppkomsten av specifikt vaginal urladdning. Inom några timmar efter oskyddat samlag (utan att använda kondom) ser vaginal urladdning ut som transparenta blodproppar med en vit eller gulaktig färg. 6-8 timmar efter samlag förändras urladdningens natur: de blir flytande, vita, rikliga. Om sexuellt samlag var skyddat av en kondom eller metoden för avbrutet sexuellt samlag användes, efter det, sekretionen av en krämig, vit sparsam hemlighet bestående av ett "utarbetat" vaginalsmörjmedel är karakteristiskt.

Mottagande av hormonella preventivmedel bidrar till en förändring av den hormonella profilen, som spelar en grundläggande roll i bildandet av vaginal urladdning. Inhibering av ägglossning, som verkan av nästan alla hormonella preventivmedel bygger på, leder till en minskning av antalet sekretioner (under administrering av tabletter). Efter antikonceptionsstopp återställs arten av vaginal urladdning.

En liknande effekt på urladdningens art har ammande. I slutet av postpartumperioden är mängden vaginal urladdning mycket liten (förutsatt att barnet matas "på begäran" och det inte finns några perioder).

Under graviditeten sker det också en förändring i kroppens hormonstatus, vilket påverkar strukturen och funktionen i många organ. Mängden vaginal urladdning hos gravida kvinnor ökar som regel på grund av ökad blodtillförsel till reproduktionssystemets organ och genom en liten mängd plasma (den flytande delen av blodet) genom väggarna i slidan i lumen. Tilldelningar blir rikliga, flytande och orsakar behovet av en mer frekvent byte av dagliga kuddar.

I slutet av graviditeten ökar mängden utsläpp fortfarande på grund av att slem lämnar livmoderhalskanalen, som fungerar som en föregångare vid den närmande födelsen. En gravid kvinna bör vara mycket uppmärksam på hennes tillstånd, inklusive att övervaka arten av vaginal urladdning. Så, till exempel, utseendet på mycket vätskeutsläpp under andra halvan av graviditeten måste nödvändigtvis varna kvinnan och bli ett tillfälle att träffa en läkare, eftersom en liknande bild kan observeras med utsläpp av fostervatten.

Normal ansvarsfrihet efter förlossning kallas lochia.

Lochia är en fysiologisk postpartumutsläpp från livmodern, bestående av blod, slem och avvisad, icke-livskraftig vävnad (decidual uterine membrane). Normalt är isoleringen av Lochia 3-6 veckor efter födseln (ibland upp till 8 veckor). Det är viktigt att det finns en tendens att lätta och minska antalet lochia. Under den första veckan efter födseln är lochia jämförbar med vanlig menstruation, bara de är rikligare och kan innehålla koagler.

Då minskar antalet varje dag. Gradvis blir de gulaktiga på grund av den stora mängden slem (de ser ut som äggvita), kan innehålla en liten blandning av blod. Ungefär den fjärde veckan observeras smala, "fläckande" utsläpp, och i slutet av den 6-8: e veckan efter förlossningen får vaginal urladdning samma karaktär som före graviditeten. Antalet utsöndringar i perimenopaus (en period inklusive tidsperioden före slutet av menstruationsfunktionen, den sista menstruationen och hela kvinnans efterföljande liv) minskar gradvis. Coccal mikroorganismer (stafylokocker, streptokocker) dominerar i sammansättningen av vaginal urladdning under denna period (såväl som hos flickor före puberteten). Vi påminner dig ännu en gång: normalt borde det inte finnas den minsta känslan av obehag i könsorganet, inte heller smärta, klåda eller brännande. Utseendet på dessa symtom, även mot bakgrund av den förment normala karaktären hos urladdningen, bör vara en signal om behovet av omedelbart gynekologkonsultation.


3. Patologisk urladdning

Låt oss nu prata om tydligt patologisk vaginal urladdning.

Genom urladdningens natur är det nästan omöjligt att exakt fastställa en tillförlitlig diagnos, eftersom det i de flesta fall finns en kombination av två eller flera patologiska processer, och läkare möter ofta atypiska manifestationer av en sjukdom. Därför kan utseendet på urladdningen bara antyda utvecklingen av en viss patologisk process, och kliniska, laboratorie- och instrumentundersökningar bör bevisa dess närvaro.

De vanligaste orsakerna till förändringar i arten av vaginal urladdning är specifika infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, nämligen trichomoniasis, candidiasis, klamydia, gonorré, samt bakteriell vaginos och icke-specifika inflammatoriska sjukdomar i könsorganen..

Vi kommer att ta reda på hur urladdningen ser ut under dessa patologiska processer och använda vilka metoder du kan bekräfta eller motbevisa diagnosen..
trikomonasinfektion.

Riklig vit, gulaktig eller grönaktig skummande urladdning med en obehaglig lukt, åtföljd av klåda och / eller brännande, smärtsam urinering. För att klargöra - det är nödvändigt att studera inföding eller utsmetning efter färgning enligt Romanowsky-Giemsa, eller PCR-studie av vaginal urladdning eller odlingsmetod.


Trast (candidiasis).

Tjock urladdning, liknande klumpar av gulaktig keso, ökas antalet utsläpp betydligt. Som ackompanjemang - utmattande intensiv klåda av könsorganen och irritation (rodnad, svullnad) i de yttre könsorganen. Bekräftelse - mikroskopisk undersökning av vaginala utstryk, bakteriekultur av sekret.
Bakteriell vaginos.

Antalet utsöndringar ökar avsevärt, färgen på utsöndringarna är gråvit, en obehaglig lukt uppträder (lukten av ruttna fiskar) och en något uttalad periodisk klåda av de yttre könsorganen. Symtomen värre efter samlag. Med en långvarig existens av processen blir urladdningen gulgrön, klibbig, när den ses i speglarna - jämnt "smetad" längs väggarna i slidan. För att bekräfta diagnosen utförs bakteriell ympning av vaginal urladdning..
Chlamydia.

En ökad mängd utsläpp är sällsynt. Den gula färgen på urladdningen är karakteristisk (detta symptom är särskilt synligt för läkaren när man undersöker en kvinna i speglarna, eftersom urladdningen kommer från livmoderhalskanalen och flyter ner i väggarna i slidan), ofta åtföljd av smärta i nedre del av buken, smärtsam urinering, utvidgning och ömhet i bartholinkörtlarna. Diagnosen bekräftas av odlingsstudier och PCR-studier av livmoderhalskanalen.


gonorré.

Måttlig gulaktig urladdning från slidan, åtföljd av smärta i nedre del av buken, smärta under urinering och ofta intermenstruell blödning. För att bekräfta diagnosen används en mikroskopisk undersökning av urladdningen, bakteriologisk kultur och PCR-studie..


Ospecifik vaginit (kolpit).

Vaginal urladdning är det viktigaste symptomet. Deras egenskaper är olika: flytande, vattnig, ibland tjock, purulent, ofta fet, ofta blandad med blod. Akut inflammation åtföljs av klåda, brännande känsla eller feber i underlivet. Diagnosen bekräftas genom mikroskopisk undersökning av vaginala utstryk..


4. En speciell plats inom gynekologi upptas av vaginal urladdning blandat med blod.

I de flesta fall indikerar fläckar utanför menstruationen förekomsten av en sjukdom och indikerar behovet av att konsultera en läkare. Vissa läkare tror att intermenstrual fläckning från slidan är ett icke-farligt fenomen orsakat av hormonella fluktuationer förknippade med ägglossning. Emellertid inträffar en sådan urladdning ibland i samband med menstruations oregelbundenheter, och kan också indikera förekomsten av sexuell infektion (till exempel gonoré), endometrios, polypos, kronisk livmoderinflammation (endometrit), etc. och kräver därför särskild uppmärksamhet och undersökning (konsultation av en gynekolog, mikroskopisk och bakteriologisk analys av sekretioner, kolposkopi, ultraljud i bäckenorganen).

Varje blodig urladdning (av vilken färg som helst, i vilken mängd som helst, vilken tid som helst) som inträffar under graviditeten bör varna dig. Även om de inte åtföljs av smärta. Anledningen till en sådan ansvarsfrihet kan vara hotet om avbrott av graviditet, felaktig placering av morkakan (placenta previa), för tidig lösgöring av morkaken. En mindre farlig orsak till uppkomsten av blodig utflöde hos gravida kvinnor är mikrovaskulär brott i kärlen i erosiv livmoderhals som uppstår efter samlag. Endast en läkare kan fastställa den verkliga orsaken till blödning, så för varje uppträdande av sådan utskrivning visas ett besök hos läkaren.


5. Hur man skiljer norm från patologi: CITOLAB vaginal pH-test

Sitolab

Ett av de viktigaste kriterierna som gör att du kan bedöma tillståndet i mikroflora i slidan är pH-sekretet i sekreten. I ett normalt tillstånd är förhållandet mellan vaginal mikroflora balanserad: laktobaciller råder, vilket skapar en sur miljö (pH 4,0-4,4). Detta är ett naturligt försvar mot intag och reproduktion av patogener. En förändring i pH i vaginalmiljön kan bero på olika skäl: candida, trichomonas eller bakteriell infektion.

Idag är det möjligt att bestämma pH för vaginal urladdning utan att använda komplexa analyser. Tack vare skapandet av CITOLAB vaginal pH-test från Pharmasco har bestämningen av pH för vaginal urladdning blivit möjlig även hemma. Med hjälp av detta test kan du fastställa avvikelsen i vaginalmiljöns surhet från en normal nivå (pH ≥4,7), vilket är ett tecken på vaginal infektion.

CITOLAB pH-test gör det möjligt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede och starta behandling i tid, vilket är viktigt, eftersom det hjälper till att undvika komplikationer av sjukdomen. Det bör emellertid komma ihåg att för att klargöra sjukdomen som orsakar sjukdomen krävs ytterligare undersökningar, som din gynekolog föreskriver.


Sammanfattning av ovanstående material upprepar vi: vaginal urladdning, i de flesta fall, är normen. Deras frånvaro, en förändring av egenskaper, utseendet på en orenhet av blod, klåda, brännande och en känsla av obehag bör vara alarmerande. I alla dessa fall är det nödvändigt utan dröjsmål att rådfråga en gynekolog. Skydda din hälsa!

Sträcker slemhinnigt transparent urladdning

Allmän information

Under olika perioder av månadscykeln kan en kvinna förekomma utskrivning, varierande i konsistens och kvantitet. Beroende på kroppens allmänna tillstånd kan deras lukt och färg också förändras. Men om slem från slidan släpps aktivt i mitten av cykeln, eller om mer ovanlig urladdning visas, gör detta ofta en kvinna oroande. När allt kommer omkring är det alltid viktigt att veta om ett sådant tillstånd är normalt och om dessa manifestationer är ett tecken på en utvecklande sjukdom. Nedan diskuterar vi varför utsträckning av utsläpp i form av slem uppträder, och även när vitt sträckande utsläpp hos kvinnor kan vara ett bevis på patologi.

Varför visas slemhinnor??

Varför finns det rikligt med slemutsekret hos kvinnor, vad är det och är det normalt? Sådana frågor under vissa perioder i livet blir relevanta för nästan varje kvinna. Normalt uppträder något vitt slemhinnor hos kvinnor i små mängder. De är ogenomskinliga, eftersom det finns epitelceller i slidan, som gradvis blir gulvit på linnet under dagen. Innan menstruationen kan slemhinnor vara rikare, efter menstruationen i flera dagar har de en rosa färgton.

När slemhinnor är normalt?

Under månadscykeln sker utsöndring av slem hos kvinnor på olika perioder på olika sätt. Därför är det viktigt att veta i vilka fall utskrivningen är förknippad med fysiologi och indikerar ett normalt hälsotillstånd.

Volymen och konsistensen hos urladdningen kan variera på grund av sådana faktorer:

 • Perioden för månadscykeln. Under hela cykeln inträffar förändringar i slemets konsistens och volym. Under den första halvan är urladdningen färglös och flytande, i den andra halvan mer viskös, "snotig". Strax före menstruationen blir de krämiga och får en sur lukt. Efter menstruationen minskar mängden slem, lukten försvinner.
 • Ålder. Hos flickor upp till cirka tio års ålder visas inte vaginal urladdning alls, eftersom hennes ägg ännu inte är mogna och det inte har skett några cykliska förändringar än. Men om den lilla flickan har utskrivning i form av vita koaguler, med en blandning av pus eller blod, måste du snarast konsultera en läkare - en barngynekolog.
 • Klimakteriet. Med klimakteriet är kvinnor ofta oroliga för torrhet i slidan, vilket manifesterar sig på grund av en kraftig minskning av slemavskiljningen på grund av en minskning av mängden östrogenhormon. Därför släpps väldigt lite med klimakteriet.
 • Hormonbehandling och orala preventivmedel. Vid användning av sådana medel utsöndras slem hos vissa kvinnor i mindre mängder än vanligt.
 • Svår stress. Vid konstant trötthet och stress, eller efter att ha upplevt stress, noteras ofta torrhet i vaginalen. Därför minskar volymen av klart slem.
 • Samlag. Innan sexuell kontakt ökar mängden ansvarsfrihet dramatiskt.
 • Graviditet. Vattnig urladdning efter befruktningen blir mer riklig. Under graviditeten förändras urladdningens natur.
 • Konsekvenserna av förlossning. Lochia - postpartum utsläpp från blod och slem gradvis ersatt av transparent slem.
 • Amning Under amning produceras prolaktin aktivt. Mindre slem släpps under denna period..

Mer om ansvarsfrihet i olika perioder av en kvinnas liv kommer att diskuteras nedan..

Utsläpp under ägglossning

I den första fasen av månadscykeln förefaller som regel inte mycket riklig urladdning av en transparent färg. Men vidare i ägglossningsstadiet inträffar flytning av slem i livmoderhalskanalen. Det blir visköst och visköst för att underlätta inträde av spermier i livmoderkaviteten.

Därför, under den period då en kvinna har ägglossning - ungefär den 12-16: e dagen av cykeln, ersätter lätt genomskinlig urladdning viskös, sträckande och tjockare. Med ägglossning noteras mer transparenta slemutsekret hos kvinnor, som äggvita, ibland geléliknande. Det faktum att det finns många sådana leukocéer, konstaterar kvinnan i flera dagar. Dessutom är det ibland under ägglossningen smärta eller en dragande känsla i nedre buken. Sådana upplevelser försvinner på några dagar..

Under ägglossningen kan rosa utsläpp visas. Detta beror på en lätt frigörelse av blod, som ett resultat av ett brott i follikeln. Sådana manifestationer bör inte skrämma och skrämma, förutsatt att de passerar om en dag eller två.

Efter ägglossningen blir den transparenta slemhinnan ur slidan igen klibbig och klibbig. Efter ägglossningen bestäms det kvinnliga reproduktionssystemets funktion av hormonet progesteron, så vid denna tidpunkt är utsläppet mindre rikligt. Men samtidigt blir slemmet tjockare. Ibland under den andra halvan av cykeln är vaginal urladdning så knapp att det kan tyckas för en kvinna att hon inte har någon utskrivning.

Men om vit utflöde dök upp efter ägglossningen, och samtidigt finns det obehag i könsorganet, kan du misstänka utvecklingen av trast. I det här fallet, varför kvinnor har vitt slem, är det bättre att fråga en specialist.

Innan samlag

Orsakerna till transparenta slemutsekret hos kvinnor och flickor kan vara förknippade med stark upphetsning. Omedelbart före sexuell kontakt, när de är upphetsade, ökar antalet, som efter sexuell kontakt. I de flesta fall orsakar luktfritt genomskinligt slem från slidan irritation på könsorganen utan att provocera klåda eller bränna. Sådana manifestationer är helt normala..

Under den andra halvan av cykeln

Under denna period, efter ägglossningen är över, är urladdningen normalt sett knappare, de har en krämig konsistens. Ofta blir tydlig urladdning innan menstruationen återigen mer riklig - detta händer 2-3 dagar före menstruationen. En kvinna behöver bara oroa sig om det finns vit med en lukt, uttalad vit eller gulgrön. Detta kan indikera början av den inflammatoriska processen eller andra patologiska tillstånd. Därför, om du är orolig för leukoré med lukt, konstig konsistens och färg, är det bättre att kontakta en läkare omedelbart.

Funktioner vid urladdning under hela cykeln

Under hela cykeln förändras urladdningens natur. Omedelbart efter menstruationen uppträder praktiskt taget inte transparent slem från livmodern, det vill säga omedelbart efter menstruationen börjar den så kallade ”torra” perioden. Under ägglossningen blir slemet som äggvitt. Under den andra perioden av cykeln blir urladdningen igen klibbig och klibbig. Och omedelbart före menstruationen förekommer transparent vätskeutsläpp hos kvinnor, som vatten.

Om det finns en försening i menstruationen, visas istället för menstruationen slemhinnor. Faktiskt under graviditet finns det också utskrivning.

Under graviditet

Ofta, när en gravid kvinna får slem från slidan i form av snot, börjar en kvinna allvarligt oroa sig för hur processen att bära ett barn normalt fortskrider i henne. För detta är det viktigt att känna till sådana manifestationer i varje graviditetsstadium..

Upp till 12 veckor bestäms reproduktionssystemets arbete med progesteron, under påverkan av vilka slemutsekret uppträder - som "snot" från slidan. Så transparent som snotavladdning betraktas som ett tecken på graviditet.

Men med början på 13 veckor blir transparent urladdning, som snot, luktfri, mer flytande och riklig, eftersom aktivitetsfasen för hormonet östrogen börjar. Normalt orsakar inte slemhinnor som utsläpp av snot hos kvinnor obehag, har ingen lukt. Om proteinliknande ägg är lite sträckande är något vitaktiga, men samtidigt homogena är detta normalt.

Under förutsättning att slemet släpps för intensivt är det värt att använda dagliga kuddar. Det är bättre att inte använda tamponger under graviditeten..

För stark leukucé, i vilken klumpar, flingor, koagler bestäms, liksom mycket intensiv vit urladdning, som snot, med curdled fläckar och en obehaglig lukt, samt om nedre buken gör ont, detta är ett tillfälle att konsultera din gynekolog. Han kommer att avgöra varför detta händer och föreskriva rätt behandling. Trots allt kan ett sådant tillstånd orsaka abort.

Slemhinnor i stället för menstruation

Ofta har en kvinna rikligt urladdning före menstruation. Men trots att svaret på frågan om det kan vara vit utflöde innan menstruationen är normalt är positivt, är det viktigt att inte missa början av en utvecklande sjukdom. Om avdelningarna har en obehaglig lukt eller om det uppstår några symtom som är oroande för en kvinna, ska du inte försena att dra till en läkare.

Det händer att i de dagar då menstruationen ska börja har en kvinna vit urladdning istället för menstruation. Om det samtidigt inte finns några obehagliga upplevelser, är det mycket möjligt att vi talar om en liten försening, och menstruationen kommer snart att börja. Men om avdelningarna är curdled, vitgul, orsakar klåda och brännande, kommer troligtvis candidiasis eller en infektionssjukdom att utvecklas.

Ibland är många vita grenar före menstruationen bevis på graviditet. Detta är en slags skyddande reaktion av kroppen - slem ska skydda livmodern från infektioner.

Detta är också möjligt med hormonella och endokrina störningar, efter svår stress eller efter för intensiv fysisk ansträngning. Men i det här fallet är det fortfarande bättre att konsultera en läkare och se till att allt är normalt med hälsan.

När du ska oroa dig?

Utvecklingen av patologiska processer bör misstänkas om lukten av slem blir skarp, sur och obehaglig. Det kan också likna lukten av ruttna fiskar. Sådana manifestationer är karakteristiska för bakteriell vaginit eller andra sexuellt överförda sjukdomar. Med könsinfektioner kan det också uppstå transparent, sträckande slemhinnor hos män, därför kommer representanter för det starkare könet i detta fall också att behöva snarast samråd med en läkare.

Om riklig urladdning förändrar färg och blir gulgrön eller mättad gul, ibland gör ont i nedre del av magen, indikerar detta också utvecklingen av obehagliga sjukdomar. Även om smärta i nedre del av buken sällan dyker upp, men slemets färg har förändrats dramatiskt, är det bättre att konsultera en läkare.

Om en kvinna efter fyrtio år har mycket rikliga vattniga fack eller slem, som gelé, bör detta också varna. Läkaren kommer att kunna bestämma urladdningen, som gelé, att detta är en patologi eller normen efter undersökning och analys.

Slemhåriga avdelningar förändrar gradvis sin karaktär med trast - de blir vita, knöta. I detta fall utvecklas obehag, klåda, periodisk förbränning. I detta fall krävs användning av svampdödande läkemedel. Det är möjligt att en sådan terapi måste genomgå en sexuell partner.

Under alla perioder, utom menstruation, bör en kvinna vara orolig för varför det finns ett utsläpp med blod. Detta kan vara ett bevis på farliga sjukdomar..

Således om den dagliga mängden slem överstiger en tesked under en lång tid, om avdelningens färg ändras till gul, grön, brun eller röd och en dålig lukt uppträder, är det nödvändigt att besöka en läkare. Symtom som bör varna är också smärta i nedre del av buken, klåda och rodnad i könsorganen, feber. Om åtminstone några av dessa symtom stör en kvinna, är det viktigt att testas. När allt kommer omkring kan vi prata om inflammatoriska sjukdomar, könsinfektioner, cyster, erosion, etc..

rön

Slemhinnor ur en kvinnas vagina är ett fysiologiskt och absolut normalt fenomen. Men samtidigt är det mycket viktigt att noggrant övervaka om deras karaktär förändras eller om symtom uppstår som oroande. Det bör förstås att ju förr en kvinna i närvaro av oroande tecken vänder sig till en gynekolog, desto tidigare kommer behandlingen som föreskrivs av läkaren att fungera.

Om det finns vissa tvivel om huruvida allt är normalt med vaginalfack, eller om tidigare okarakteristiska fenomen, till exempel slem under menstruation, oroa dig regelbundet, är det värt att ta ett smutsprov. Under förutsättning att antalet leukocyter inte är högre än normalt och pinnarna dominerar i floran kan du inte oroa dig för inflammation.

Varje kvinna måste följa reglerna för intim hygien. Mamma måste lära flickor i tid. När allt kommer omkring, med fel inställning till hygien, kommer slem att samlas på könsorganen, och patogena mikroorganismer kommer att multiplicera i det.

Utbildning: examen från Rivne State Basic Medical College med examen i farmaci. Hon tog examen från Vinnitsa State Medical University. M. Pirogov och en praktik baserad på den.

Arbetslivserfarenhet: Från 2003 till 2013 - arbetat som apotekare och chef för en apotekskiosk. Hon fick brev och distinktioner för många års samvetsgrannhet. Artiklar om medicinska ämnen publicerades i lokala publikationer (tidningar) och på olika internetportaler.

Vaginal urladdning

Varje kvinnas vaginala urladdning har sina egna egenskaper.

Med utvecklingen av patologiska tillstånd kan de åtföljas av en lukt, ha en nyans av gul till röd.

Konsistensen kan vara geléliknande, skummande, ostliknande.

I närvaro av utsläpp i samband med patologi kan en kvinna klaga på förekomsten av irritation, klåda, smärta i könsområdet.

 • Vaginal urladdning: vad som anses som normen
 • Typer av onormal vaginal urladdning
 • Vaginal urladdning efter samlag
 • Kudda vaginal urladdning
 • När urladdningen kan vara grön
 • Brun vaginal urladdning
 • Funktioner i ansvarsfrihet hos kvinnor under graviditet
 • Vaginal urladdning i närvaro av infektion
 • Vaginal urladdning med trikomoniasis
 • Bakteriell vaginos och urladdning
 • Vaginal urladdning med candidiasis (trast)
 • Vilken läkare behandlar onormal vaginal urladdning
 • Vaginal urladdning: vilka tester som föreskrivs
 • Var man ska gå för vaginal urladdning

Vaginal urladdning: vad som anses som normen

Vaginal urladdning finns i alla kvinnor, vilket är fysiologi.

Tilldelningar utan tecken på patologi är följande:

 1. Deras antal är obetydlig, vilket inte orsakar obehag för en representant för det svagare könet.
 2. Ingen irritation av omgivande könsvävnad genom utsöndringar.
 3. De har ingen specifik lukt..
 4. Tilldelningar har en flytande struktur, i vissa fall - slem eller geléliknande. De måste vara transparenta, mejeri.
 5. Vaginal urladdning ska inte åtföljas av smärta, ett tillstånd av obehag.

Normalt producerar körtlarna en slemutsöndring som skyddar vaginalslemhinnan från penetrering av patogen flora, och deltar också i dess rening.

Mängden vaginal urladdning bestäms av kvinnans fysiologiska tillstånd.

Beror inte bara på sammansättningen av den vaginala mikrofloran, utan också i menstruationscykeln.

Till exempel produceras fler vaginala sekretioner:

 • efter början av ägglossning;
 • med ökad sexuell upphetsning, vid tidpunkten för orgasm. En sådan urladdning sträcker sig i struktur och åtföljs av uppkomsten av en lätt specifik lukt;
 • efter att ha flyttat till en annan klimatzon;
 • under stress;
 • som ett resultat av att ta vissa mediciner.

Vätskeutsläpp observeras hos kvinnor under graviditeten, och antalet ökar när de närmar sig förlossningen.

Detta förklaras av hormonella förändringar..

Vaginalhemligheten har i sin sammansättning:

 • slem, som produceras av körtlarna i livmoderhalsen;
 • mikroorganismer - representanter för normal och villkorligt patogen mikroflora;
 • cellepitel.

Typer av onormal vaginal urladdning

Hos en frisk kvinna är vaginal urladdning enligt följande: de har ingen färg, något vattenhaltig struktur och har en svag surmjölklukt.

Om deras konsistens, färg ändras eller de får en okarakteristisk lukt - sådana tecken indikerar utvecklingen av patologi.

Blodiga, rosa eller röda utsläpp i samband med närvaron av blod i dem.

Ofta händer detta innan menstruationen börjar..

Liknande manifestationer kan inte bara före menstruationens början, utan också efter dess slut.

Om blödningen från slidan inte är särskilt stark, händer inget dåligt.

Ibland är sådana fenomen karakteristiska för kvinnor som använder en intrauterin enhet;

Förekomsten av brunt eller svart urladdning indikerar att det finns blödningar som kan utvecklas under graviditet, endometrios, etc..

Intermenstruell blödning kan inträffa när ägglossning inträffar, när patienten använder orala preventivmedel och medan IUD är i livmodern.

Om sådana fenomen konstant observeras är det nödvändigt att informera gynekologen om detta..

Förekomsten av vaginal urladdning som inte är relaterad till blodcykeln kan innebära att cancer utvecklas.

Ofta åtföljs sådana tecken av endometrios, erosion eller livmoderhalscancer, NMC.

Ett plötsligt utseende av sekretioner med blod kan till exempel hända om en kvinna är gravid.

Detta kan vara en manifestation av början av ett missfall eller en ektopisk graviditet..

Denna symptomatologi fungerar som en indikation för omedelbar sjukhusvård av patienten på ett sjukhus.

Om patologin är smittsam kan vaginalutflödet vara vitt eller gult.

Färgen på hemligheten är associerad med närvaron av många vita blodkroppar och närvaron av patogener.

 • Vitt skummande utsläpp, med en gråaktig nyans och lukten av ruttna fiskar, indikerar bakteriell vaginos. Manifestationer av patologin kan öka efter samlag och under menstruation.
 • Överflödande gul vaginal urladdning kan orsaka inflammation orsakad av patogena bakterier.

Purulent urladdning sker med lesioner av gonokocker, trikomonader, klamydier, etc..

Vanligtvis är de illaluktande och kliande..

Vid infektion med dessa patologier kan ömhet under sexuell kontakt uppstå.

När vagina skadas av trikomonader, uppträder grön skummig urladdning som har doften av ruttet kött.

Att ändra hemlighetens struktur är också ett tecken på infektion..

Ostmassautsöndringar indikerar ofta tillsatsen av svampflora.

Närvaron av mjölkutsöndringar ostmassa konsistens, indikerar utvecklingen av candidiasis.

Bildandet av patologisk urladdning kan utlöses av:

 • en förändring av surheten i den vaginala miljön, vilket provocerar aktiveringen av opportunistiska mikroorganismer;
 • bakteriell eller svampinfektion i könsorganen;
 • uppkomsten av en inflammatorisk process som provoceras av exponering för allergener eller en patogen infektion.

Utsläpp från olika infektioner kan variera i överflöd, konsistens, färgning, närvaron av en specifik lukt, pH-reaktion.

Vaginal urladdning efter samlag

Som regel åtföljs sexuell kontakt av ökad sekretion, vilket är normen.

Förekomsten av tjockt slem efter avslutat samlag bör inte heller vara oroande.

Om en kondom inte användes under kontakt, försöker slidan på detta sätt ta bort spermierna som kom in i den.

När detta händer kommer volymen av urladdning att minska.

Om smärta, hyperemi, liksom obehag i det yttre könsområdet uppträder, bör dessa manifestationer inte ignoreras..

Om blod uppträder i urladdningen i slutet eller under sexuellt samlag, ska erosion på livmoderhalsen misstänkas.

Om patologisk urladdning dök upp någon tid efter intimitet, kan detta bero på infektion med STI..

Kudda vaginal urladdning

Utseendet på vitaktig ostmassa bör inte ignoreras.

Deras närvaro kan betyda infektion.

Oftast indikerar denna symptomatologi en svampinfektion av patogener av släktet Candida.

Om utflödet har en obehaglig lukt, är det en manifestation av vaginal dysbios.

Den utjämnade konsistensen av urladdningen inträffar ibland med ett nederlag av trikomoniasis.

Samtidigt får de en grönaktig nyans och åtföljs av lukten av ruttet kött.

Om sådana symtom uppträder är det viktigt att konsultera en läkare för att genomgå diagnos och behandling.

Om en smutsinfektion upptäcks i utstrykningen kommer behandlingen att utföras med antimykotiska medel, immunmodulatorer och probiotika.

Om det finns en blandad patogen flora i smet, kommer antibakteriella läkemedel att behandlas ytterligare..

Ofta föreskrivs lokal terapi under terapi.

Efter avslutad behandling föreskrivs kontrolltester som ska bekräfta terapiens effektivitet.

När urladdningen kan vara grön

Utseendet på grön urladdning är ett symptom som kan uppstå när:

 • könsinflammation;
 • infektion med patogen flora i urologisk kanal;
 • bakteriell vaginos;
 • trikomonasinfektion;
 • gonokockinfektion.

Om en kvinnas ansvarsfrihet är grön är det viktigt att rådfråga en läkare omedelbart.

Efter diagnos och bekräftelse av diagnosen kommer antibakteriell behandling att förskrivas, med trikomoniasis - antiprotozoal.

Dessutom kommer läkaren att förskriva medel för att öka kroppens skyddande funktion och mediciner som syftar till att bevara och återställa gynnsamma mikroorganismer i slidan och tarmen.

Brun vaginal urladdning

Närvaron av en brun nyans i den utsöndrade hemligheten kan förklaras inte bara genom tillsats av patogen mikroflora, utan också på grund av utvecklingen av farlig patologi.

Mörk urladdning antar denna form på grund av förekomsten av blod i dem..

Oftast är utseendet på detta symptom förknippat med blödning.

Brunaktig urladdning kan förekomma på grund av trauma av jämfruhinnen, efter grovt samlag, före och efter menstruation.

Sådana fall kan inte kallas patologi..

Utseendet av blod i vaginal utsöndring kan utlösas av närvaron av följande patologier:

 • endometrios;
 • kronisk adnekist och salpingoophoritis;
 • degeneration till en cancerös tumör;
 • erosion på livmoderhalsen;
 • klamydial patologi;
 • gonokockinfektion.

Utsläpp med blod är också karakteristiska i närvaro av hormonell obalans..

Funktioner i ansvarsfrihet hos kvinnor under graviditet

I de tidiga stadierna av graviditeten kan utsöndring av vaginala körtlar öka..

Om fläckar från könsorganen visas i första trimestern, kan orsaken till detta vara början av självaborter eller en utvecklande ektopisk graviditet.

Purulent urladdning indikerar att det finns en infektion.

Utseendet under graviditeten hos fostret med klibbig vitaktig utflöde i de sena stadierna i frånvaro av andra symtom anses fysiologi.

Om det finns en orenhet av blod i vaginal utsöndring, bör läkaren snabbt informeras.

Detta symptom kan indikera förekomsten av ett hot om för tidigt arbete.

Om utflödet från könsorganet blir brunt, kan detta utlöses genom blödning av livmoderkärlen.

I detta fall krävs också ett brådskande samråd med läkaren som observerar patienten..

Hur man förstår att urladdningen inte provoseras av utvecklingen av patologi?

Att se till att det inte finns någon infektion är lätt.

Ta barn i vaginal under uppkomsten av ett barn på en gravid kvinna minst två gånger (vid anmälan och innan mammaledighet).

Om allt är okej med analyserna, finns det ingen anledning till oro..

Om analysen av någon anledning inte gjordes, är det nödvändigt att skicka ett prov av utsöndring i floran.

Om du är osäker på resultatens rimlighet kommer läkaren att förskriva bakteriologisk kultur.

Vaginal urladdning i närvaro av infektion

Förekomsten av utsöndringar är som regel ett tecken på utvecklingen av patogen mikroflora i könsorganen.

Manifestationer kan orsakas av könsinfektioner som:

 • candida;
 • trichomonas;
 • myco och ureaplastiska infektioner;
 • gonokocker;
 • gardnerella och andra.

Vaginal urladdning med trikomoniasis

Patologi uppstår som ett resultat av infektion med flagellatprotozoer - trikomonader.

Infektion med Trichomoniasis patogener sker genom sexuell kontakt.

Som ett resultat av infektionens penetration i vaginalslemhinnan utvecklas vaginit.

Med sjukdomen utvecklas en grönaktig skummig urladdning och har en obehaglig lukt av ruttet kött.

Med utvecklingen av en kronisk form av patologi blir vaginal urladdning gulaktig och förtjockas.

I vissa fall kan patologi åtföljas av obehag i könsområdet..

För diagnosen räcker inte bara de externa manifestationerna av sjukdomen och patientens klagomål.

För att göra en slutlig diagnos måste du genomgå en undersökning.

Vilka tester som krävs för detta kommer läkaren att bestämma.

Vanligtvis hålls:

 • ta en vaginal utstryk på floraen och dess mikroskopiska undersökning;
 • bakteriekultur på floran, som kommer att upptäcka patogenen i kolonier som odlas i laboratoriet på specialmedier och dess ytterligare studier;
 • PCR-diagnostik utförs för att detektera det Trichomonas genetiska materialet i testprovet..

Efter bekräftelse av diagnosen kommer behandling att ordineras..

För terapi syftes antiprotozoala medel.

Det är viktigt att behandlingsförloppet övervakas av en specialist.

Det rekommenderas inte att behandla denna patologi på egen hand, för fel metod för terapi kan provocera processens övergång till en kronisk form.

Vanligtvis, lite tid efter början av läkemedlet, blir patologisk urladdning mindre uttalad och försvinner sedan.

Men detta betyder inte att patienten har återhämtat sig och behandlingen inte kan fortsätta. Det är viktigt att genomgå en fullständig terapi och att inte avbryta medicinering, även om symtomen är frånvarande.

Hur lång tid tar det att få behandling, kommer den behandlande läkaren att avgöra.

Bakteriell vaginos och urladdning

Detta är en av de vanligaste patologierna..

Bakteriell vaginos kännetecknas av en gråaktig utsläpp med en obehaglig lukt..

För att bekräfta diagnosen har läkaren inte tillräckligt med information om urladdningens natur.

Diagnosen ska bekräftas genom laboratorietester: mikroskopisk undersökning av smet, pH-mätare.

Med en förskjutning av surhetsgraden i vagina till den alkaliska sidan börjar en villkorligt patogen infektion att aktiveras.

Hur man behandlar sjukdomen, säger en specialist.

Vanligtvis används topiskt verkande medel för att behandla patologi..

För införande i vagina föreskrivs suppositorier av klindamycin eller metronidazol i form av en gel;

Systemiska läkemedel föreskrivs: Trichopolum, Clindamycin, Ornisid.

Vaginal urladdning med candidiasis (trast)

Patologi uppstår till följd av könsskada av svampar i släktet Candida.

Hos kvinnor manifesteras patologin av flockigt vitt, i utseende som liknar keso, sekret.

Med en svampinfektion uppstår klagomål i form av obehag och klåda i könsområdet.

I vissa fall kan patologi provocera utvecklingen av ömhet och smärta vid urinering.

Den slutliga diagnosen ställs på grundval av laboratorietester: utstryk på flora och mykologisk analys, som gör att du kan identifiera typen av patogen.

Hur sjukdomen kommer att behandlas beror på patogenesen.

 • Vid sällsynta återfall, förskriv: medel för införande i slidan - grädde eller tabletter, klotrimazol, suppositorier Isoconazol.
 • Om frekvensen av förvärringar är mer än fyra gånger under året och en kvinna klagar över stark urladdning, utförs systemisk behandling med Fluconazol eller Itraconazol.

Vid användning av lokala antimikrobiella medel hämmas inte bara patogen vaginal mikroflora utan också användbara laktobaciller..

Detta provoserar en minskning av det lokala immunförsvaret..

Om det inte vidtas brådskande åtgärder för att återställa en gynnsam mikroflora, kommer den villkorligt patogena floran, inklusive den orsakande tröskeln, att börja aktiveras.

I detta avseende är det viktigt att genomföra rehabiliteringsåtgärder för att förbättra vaginal mikroflora med Lactozhinal kapslar.

Läkemedlet kommer att återställa vagans pH och förhindra ett återfall.

Vid svåra former av candidiasis används komplexa antimykotiska terapimetoder..

Vad är faran för obehöriga åtgärder för behandling av patologisk urladdning?

Du kan inte försöka bli av med sjukdomen på egen hand, eftersom utflödet kan utlösas av förekomsten av flera infektioner samtidigt.

I detta fall kan specialisten förskriva en terapikurs endast efter en fullständig undersökning av patienten.

Om du försöker fel behandling kan du:

 • inte uppnå önskad effekt;
 • provocera övergången av sjukdomen till en kronisk form;
 • patogener kommer att bli läkemedelsresistenta och terapi kommer att vara ineffektiva.

Vilken läkare behandlar onormal vaginal urladdning

Varje kvinnas vaginala urladdning har sina egna egenskaper.

Hos vissa - de är normala, i andra kan de ha tecken på patologi.

Därför, i närvaro av åtminstone ett av tecknen på avvikelse från normen, bör du rådfråga en barnläkare-gynekolog.

Detta är en kvinnlig läkare som arbetar med diagnos, behandling och förebyggande av patologiska tillstånd..

Med utsöndringar som orsakar en känsla av obehag, uttryckt i hyperemi, uppträdandet av svullnad, klåda, sveda, smärta i könsorganet, kan du besöka en venereolog.

Om utsläppet efter sexuellt samlag förändrades: föroreningar uppträdde i form av pus, blod, de blev slemhinne eller, som vatten, förändrade färg, avge en specifik lukt, är detta troligtvis på grund av infektion med en STI.

I detta fall bör du också kontakta en venereolog eller gynekolog.

Vaginal urladdning: vilka tester som föreskrivs

Det beror på arten av vaginal utsöndring, patientklagomål och könsundersökning..

Vid det första besöket genomför läkaren en gynekologisk undersökning, som inkluderar:

 • extern undersökning av de yttre könsorganen;
 • bimanual forskning;
 • undersökning av vaginalväggarna och livmoderhalsen i speglarna.

Om det finns blödning, kommer läkaren att hänvisa kvinnan till en ultraljud.

Enligt resultaten kan den hänvisa patienten till diagnostisk curettage.

Om resultatet av ultraljud visar närvaron av neoplasmer i livmodern, istället för curettage, utförs en hysteroskopi eller en operation för att avlägsna neoplasma..

I närvaro av endometrios erbjuds en kvinna att ta tester för att bestämma koncentrationen av LH, FSH, såväl som testosteron.

I vissa fall, med endometrios, utförs laparoskopisk diagnos..

Om endometrial hyperplasi upptäcks utförs en diagnostisk curettage av livmoderhåligheten

Om erosion eller skada upptäcks på halsen utförs en kolposkopisk undersökning och en smuts tas för cytologisk undersökning..

Vid behov såras såret.

Vid erosion skickas patienten till ett laboratorium för testning av HPV, genital herpesvirus, Epstein-Barr, cytomegalovirusinfektion.

Vid utsöndringar associerade med infektion tas en smet på flora, en odling av provet utförs, PCR-diagnostik, ELISA.

Var man ska gå för vaginal urladdning

Om det finns sekretioner som indikerar förekomst av infektion, bör du kontakta en gynekolog i en födelseklinik eller en venereolog i en hud- och venereologisk apotek..

I närvaro av blodig urladdning kan du besöka din gynekolog eller gå till onkologcentret för en konsultation med onkologen.

Om utskrivningen oroar en gravid kvinna, kommer barnläkare-gynekolog på förlossningen att hantera patologin, där patienten är registrerad.

För atypisk vaginal urladdning, kontakta författaren till denna artikel, en venereolog i Moskva med många års erfarenhet.

 • HIV
 • Gardnerellosis
 • Condylomatosis
 • Trast
 • Syfilis
 • trikomonasinfektion
 • balanopostit
 • Herpes
 • gonorré
 • mykoplasmos
 • Ureaplasmosis
 • uretrit
 • Chlamydia
 • STD

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför går menstruationen länge och hur man stoppar dem?

Fysiologiska orsaker till långvarig menstruationMenstruationsblödning hos en frisk kvinna har samma varaktighet. Under de första dagarna kan ansvarsfrihet vara rik och måttligt smärtsam, vilket inte heller betraktas som en avvikelse från normen....

Grunderna i tamponger

Vill du veta vad en tampong är, hur den såg ut, vad den kan vara och hur man använder den? Du hittar svar på dessa och många andra frågor i den här artikeln. Vi såg till att du inte behövde leta efter allt detta i olika källor och slösa bort vår tid....

Hur man räknar början av en cykel

- kalender för innevarande år; - penna (filtpennor).Cykeln är perioden från början av en menstruation till början av en annan. Den första dagen i menstruationscykeln är den första dagen med fläckning, den sista dagen är den sista dagen före nästa menstruation....