Varför vikt inte försvinner under menstruationen, de viktigaste orsakerna

Harmonier

På grund av egenskaperna hos det kvinnliga hormonsystemet uppstår viktfluktuationer regelbundet. Sammansättningen av hormoner i en kvinnas blod förändras beroende på cykeln. I lutealfasen, det vill säga före menstruationen, märker de flesta kvinnor att vikten ökar.

Varför ökar vikten före menstruationen?

Menstruationscykeln för varje kvinna är indelad i faser där den hormonella bakgrunden förändras. I varje fas av cykeln dominerar olika hormoner..

Menstruationscykeln inkluderar tre faser:

 • menstruation (follikulär);
 • proliferativ (ägglossande);
 • sekretorisk (luteal).

Den första menstruationsfasen börjar den första dagen av din period. Representerar blödning från livmoderhålan på grund av endometrial avstötning. Fasen börjar med frisättningen av gonadoliberin av hypothalamus. Sedan produceras follitropin och lutropin. Gradvis ökning av östradiolnivåer. Folliklar svarar på hormoner och ökar gradvis i storlek.

En vecka efter menstruationens början börjar ägglossningsfasen. Den dominerande follikeln fortsätter att öka i storlek, resten genomgår omvänd utveckling. I denna fas släpps luteiniserande hormon (LH) i blodet. Follikeln fortsätter att utvecklas, produktionen av prostaglandinhormoner börjar. Estradiolnivåerna minskar gradvis. Framöver skulle det vara trevligt att konsultera gynekologer i ämnet utbildning på kritiska dagar, särskilt en vakuumövning för buken.

Under perioden mellan ägglossning och menstruation inträffar lutealfasen (eller corpus luteumfasen). Follikeln förvandlas och blir ett corpus luteum. Under dess verkan produceras progesteron, östradiol och androgener. Progesteron kallas också graviditetshormonet, det ansvarar för att reglera menstruationen och säkerställa graviditet. LH-nivåerna sjunker. Om graviditet inträffar fortsätter corpus luteum att producera progesteron. Om befruktningen av ägget inte inträffar upphör corpus luteum att fungera. Mot denna bakgrund minskar hormonnivån. I denna fas börjar ödem och förändringar i endometrium.

Följande symptom noteras före menstruationen:

 • ömhet och utvidgning av bröstkörtlarna;
 • svullnad
 • huvudvärk;
 • Trötthet;
 • hudutslag;
 • irritabilitet;
 • ökad aptit;
 • depression;
 • deprimerat tillstånd;
 • matsmältningsproblem;
 • buksmärtor.

Progesteron spelar en nyckelroll för att ändra fysiologiska processer. Det är under hans handling som vikten ökar före menstruationen. Detta beror på effekten av progesteron på ämnesomsättningen och på alla organ och system i kroppen..

Effekten av progesteron på en kvinnas kropp:

 • lös bindväv i endometriumet blir edematous, ackumuleras vätska och näringsämnen;
 • hjälper till att öka fettet så att du vid graviditet skyddar fostret och ger näringsämnen;
 • ökar aptiten, särskilt sugen efter kolhydrater;
 • livmodern ökar i storlek;
 • musklerna i mag-tarmkanalen slappnar av, vilket bidrar till bättre absorption av näringsämnen;
 • insulinproduktionen ökar, vävnaderna blir mindre mottagliga för det, av denna anledning finns det sugen efter godis.

På grund av ovanstående ökar siffran på skalorna före menstruationsperioden. Detta är tillfälligt, efter menstruationens början återgår vanligtvis vikten till sin vanliga nivå.

Hur menstruationen påverkar vikten?

Hormonförändringar före menstruationen får kroppen att fylla på vätska som kommer att försvinna under menstruationsblödningen. Sådan svullnad äger rum 3-5 dagar från starten av cykeln. Metabolismen under menstruationen saktar ner, och aptiten förblir brutal, vilket kan leda till ytterligare kilo. På grund av det deprimerade tillståndet försöker många kvinnor att heja på choklad och mjöl. Hormonfluktuationer i kombination med fel i kosten är de främsta orsakerna till att vikten inte försvinner under menstruationen.

Hur många dagar före menstruationen ökar vikten?

I den sista fasen av cykeln förändras förhållandet hormoner dramatiskt. På grund av en minskning av progesteronnivåerna ökar syntesen av prostaglandiner. Under denna period sjunker nivån av serotonin (lyckohormon). I slutet av fasen är progesteron- och östrogennivåerna på ett minimum, vilket orsakar menstruationsblödning, cykeln startar igen.

Under påverkan av progesteron kan en ökning ses i balansen. Detta inträffar i slutet av den sista fasen av cykeln, fem till sju dagar före menstruationen. Antalet på skalorna kan ändras varje dag. Inte bara effekten av progesteron, utan också en ökning av kaloriinnehållet i kosten påverkar vikten. Under påverkan av hormoner ökar aptiten, på grund av premenstruellt syndrom, lutar flickor på kalorifattig och söt. Om en kvinna under påverkan av hormonet inte kontrollerar hennes aptit, börjar missbruka skadliga produkter (snabbmat, bakverk, godis, rökt kött), kommer hon att börja återhämta sig mer.

Hastigheten för viktökning före menstruation

Beroende på kosten, kroppens egenskaper, kan kvinnor få olika vikter innan menstruationen. Normen är en ökning med 1-3 kg. Om en kvinna följer en diet under denna period, begränsar salt och går in för sport, kan hon inte bli bättre eller kommer vinsten att vara obetydlig (300-500 gram).

Om en kvinna börjar snabbt gå upp i vikt före menstruationen och öka mer än tre kilo - detta indikerar en hormonell störning eller överätande. I sådana fall bör du granska din diet och din dagliga rutin och rådfråga en läkare. Långsamma kolhydrater (spannmål, fullkornsbröd, durumvete pasta) och färska grönsaker och frukt införs i kosten. En mycket strikt diet bör inte följas. Kroppen försvagas under menstruationen, mycket järn går förlorat, så det är viktigt att äta en balanserad kost.

Är viktökning under menstruationen?

Under de tidiga dagarna av menstruationsblödning kan vikten inte bara försvinna utan också öka. I denna fas börjar östrogennivån att öka, vilket bidrar till att natriumsalter hålls kvar i kroppen. Av denna anledning, i de första dagarna av menstruationen, ackumuleras vatten i cellerna, svullnad uppstår. På grund av effekten av progesteron på mag-tarmkanalen kan problem med avföring observeras, förstoppning uppstår. Under de första dagarna av cykeln kan dessa problem kvarstå, vilket är en annan anledning till viktökning. Om du vägs i början av cykeln kan du hitta en annan viktökning.

Många kvinnor rapporterar svaghet under menstruationsblödningen. I sådana fall är fysisk aktivitet minimal, metabolismen är långsam, så du kan fortfarande bli bättre.

Hur mycket vikt ökar under menstruationen?

Under menstruation finns ödem och förstoppning, så vikten kan öka något. Viktökningen för varje kvinna är individuell och kan variera från 0,3 till 2 kg. På grund av blodförlust förlorar en kvinnas kropp järn. För att kompensera förlusten börjar många kvinnor öka kaloriintaget, ibland föredrar de sött, mjöl och fett.

Hur mycket vikt tar det efter menstruationen?

Under de första dagarna av menstruationsblödning pågår fortfarande hormonella förändringar, så 3-5 dagar kan balansen visa en överskattad siffra. Normalt minskar vikten i slutet av blödningen på 5-7: e dagen från början av cykeln. Vid denna tidpunkt, svullnad försvinner, avföring normaliseras. I slutet av menstruationsblödningen blir kvinnans kropp under påverkan av hormoner mer motståndskraftig, så att du kan öka din fysiska aktivitet. Detta kommer att hjälpa till att påskynda ämnesomsättningen snabbare och förlora extra kilo, om de lämnade i slutet av menstruationen.

Hur man inte går upp i vikt före menstruationen?

Så att i slutet av cykeln och under menstruationen inte finns någon vinst, är det värt att följa principerna för rätt näring. Under premenstruellt syndrom tar kvinnor ett dåligt humör med skadliga produkter (choklad, mjöl, fett, kalorier).

För att inte växa för fett före menstruationen är det värt att följa följande principer inom näring:

 • utesluter bekvämligheter och rökt kött (korv, korv, bacon);
 • äter inte fet;
 • sluta äta stekt i olja (särskilt potatis);
 • utesluta godis och mjöl;
 • ta bort salthalt och snacks från kosten;
 • begränsa alkoholdrycker så mycket som möjligt (bidrar inte bara till uppkomsten av ödem, utan också mycket kalorifattigt);
 • införa spannmål, färska grönsaker och frukt på menyn;
 • öka järnhaltiga livsmedel i kosten (bovete, lever, granatäpple, skaldjur, spenat, havregryn och baljväxter);
 • minska saltintaget.

I den sista fasen av menstruationscykeln rekommenderas måttlig fysisk aktivitet och motion, till exempel promenader i parken eller morgonövningar. Lätt aktivitet som ger känslomässig tillfredsställelse höjer serotoninnivån, minskar aptiten. Meditation och yogakurser är bra för att koppla av och lyfta..

Premenstruellt syndrom åtföljs ofta av irritabilitet. För att höja stämningen börjar kvinnor gripa stress med godis. För att minska irritabiliteten rekommenderas det att dricka örtte med en lugnande effekt (kamomill, citronmelisse, mynta, valerian). För att minska puffiness kan du lägga till urindrivande örter till tedrycker (lingonberry leaf, röd yarrow, björkknoppar).

Hur mycket en kvinna kan återhämta sig under menstruationen eller framför dem beror på kroppens och dietens individuella egenskaper. För vissa är ökningen 2-3 kg, för andra är den helt frånvarande. Mindre avvikelser från de vanliga viktindikatorerna är normen. I slutet av menstruationsblödningen stabiliseras vikten.

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Hur vikten påverkas av dietförändringar

Strax före menstruationen börjar överskottsvätska aktivt ackumuleras i kroppen. Kvinnan är mycket svullen. Det finns en känsla av svullnad. Detta tillstånd orsakar också:

 • nedsatt funktion i tarmsystemet;
 • förstoppning.

På grund av onödig vätska hos en kvinna uppstår en viktökning med 2-3 kg. Kroppsvikt normaliseras omedelbart efter kritiska dagar. Gradvis kommer flickan att komma till sin vanliga form.

Risken för ansamling av överskottsvätska ökar under påverkan av vissa faktorer av patologisk och fysiologisk karaktär, som beskrivs i tabellen.

Fysiologiska skälRisken för vätskeansamling ökar med: • konsumtion av överdrivna mängder salt mat i kosten; • missbruk av söt soda och drycker; • överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker; • användning av hormonella läkemedel; • dålig njurfunktion. Ökad puffiness indikerar att njurarna inte kan klara sina plikter.
Patologiska orsakerOm svullnaden är överdriven och förekommer regelbundet, bör följande sjukdomar misstänkas: • njurar; • lever; • hjärta och blodkärl. Allergiska reaktioner bidrar också till vätskeansamling.

Strax före menstruationen inträffar en snabb förändring av den hormonella bakgrunden. Progesteronnivåerna ökar vid tidpunkten för ägglossningen. Efter några dagar minskar han och östrogen betydligt..

Under denna period har flickor tårfullhet och humörsvängningar

En kraftig nedgång i progesteron och östrogen påverkar negativt en kvinnas tillstånd. Denna period kallas premenstruellt syndrom. Med menstruation och kort före de kritiska dagarna, visar flickan allvarlig tårfullhet och ett depressivt tillstånd. Ätpreferenser förändras. Vissa favoritmat börjar känna sig sjuk.

Hos kvinnor ökar aptiten under kritiska dagar. Det finns en önskan att ständigt äta. De flesta flickor under denna period missbrukar olika bullar, kakor och bakverk. Detta är typiskt även för de kvinnor som följer en hälsosam livsstil och vägrar enkla kolhydrater i vardagen..

Diagnostik

I fall där viktökning hos en kvinna inträffar oberoende av menstruationscykeln, bör man uppmärksamma andra skäl förutom fysiologiska. Kanske finns det störningar i kroppen som påverkar det endokrina systemet. I dessa fall indikeras användningen av ytterligare diagnostiska verktyg, som inkluderar sådana instrumentella och laboratoriebekräftelsesmetoder som:

 1. datortomografi.
 2. Ultraljudsundersökning av äggstockar, binjurar, sköldkörteln.
 3. Biokemiska studier av blodprover för elektrolyter, hormonspektrum.
 4. Kolhydrattoleranstest.
 5. Test av blodsocker.

Undersökning av en gynekolog måste kompletteras med ett besök hos en endokrinolog. Resultaten av en omfattande diagnos gör det möjligt för oss att dra slutliga slutsatser om orsaken till uppkomsten av övervikt under menstruationen.

Mekanismen för progesteronvatten

En av de främsta orsakerna till viktökning före menstruationen är vattenhållning i kroppen. Det är viktigt att veta hur många dagar före menstruationen massan börjar öka. Denna process aktiveras i den andra fasen av cykeln på grund av produktionen av en stor mängd progesteron, ansvarig för att förbereda flickan för graviditet.

Oftast under denna period får kvinnor 1,5–2 kg. En sådan förändring betraktas som normen, och om en kvinna under denna period inte äter mycket godis, kommer viktökning att försvinna efter menstruationen.

Progesteron som producerats före menstruationen främjar viktökning och indirekt. En ökning av nivån på detta hormon i kroppen leder till att immunsystemet börjar försvagas gradvis. Denna process förklarar de ofta förvärrade kroniska sjukdomarna hos kvinnor strax före de kritiska dagarna. Vissa utvecklade patologier påverkar den hormonella bakgrunden.

Mer information om vad som händer med hormoner före menstruation, läs i en separat artikel på vår webbplats.

Om den hormonella bakgrunden inte har förändrats väsentligt kan premenstruellt syndrom uppstå: produktionen av östrogen och serotonin minskar, kvinnan blir irritabel, hon har längtan efter söta och kalorifattiga livsmedel. I det här fallet beror på hur mycket vikt som kommer att öka under menstruationen endast av dragkraften för felaktig näring. På grund av ett sådant beroende läggs oftast 1,5–3 kg till den ursprungliga kroppsvikten.

Varför ökar vikten under menstruationen?

Inför menstruationen förekommer en ökning i koncentrationen av progesteron och adrenalin och östrogenproduktionen minskar. Nivån av serotonin, en biologisk förening som ansvarar för gott humör och sömn, sjunker också. Det är därför en kvinna före menstruationen känner sig ofta deprimerad och orolig. Förändringar i serotoninbalansen ökar viktökningen.

Hormonfluktuationer orsakar följande förändringar i den kvinnliga kroppen:

 • Livmoderförstoring. I början av menstruationen når tjockleken på det inre skiktet maximalt, blodflödet aktiveras, vilket resulterar i att volymen av organet ökar.
 • Ökad aptit. Hormonförändringar aktiverar mitten av hunger, ökar utsöndringen av körtlarna i matsmältningssystemet. På grund av en minskning av produktionen av serotonin och en ökning av adrenalinnivån förvärras stämningen, så en kvinna känner ofta önskan att äta något välsmakande eller sött.
 • Vätskeretention i organ och vävnader. Detta fenomen förklaras av lagring av fukt före den förestående förlusten av det under menstruationsblödning. På grund av försämrad vatten-saltmetabolism och minskad rörlighet uppträder ofta förstoppning, vilket leder till en fördröjning av avföring i tarmen.
 • Bröstsvullnad. Under påverkan av progesteron rusar blod till dem, mängden epitelvävnad ökar, bröstet "blir tyngre".

symtomatologi

En uppsättning av några extra kilo är inte det trevligaste tecknet för någon kvinna. Detta bör dock inte betraktas som kritiskt, eftersom vikten efter menstruationens slut kommer att återgå till sitt ursprungliga värde. I det fall då detta inte händer måste du vara uppmärksam på din egen kropp och försöka fastställa orsaken till vad som hände. Om det inte är möjligt att självständigt identifiera orsakerna är det viktigt att söka hjälp från en läkare.

Han kommer att berätta hur många dagar viktökning innan menstruationen inträffar. Under den kliniska undersökningen kommer specialisten också att fokusera på de symtom som stör patienten. Om det inte finns några andra klagomål förutom viktökning, måste läkaren identifiera och bekräfta dem. Ofta betraktas liknande situationer som manifestationer av premenstruellt syndrom som utvecklas hos de flesta kvinnor.

Förutom viktförändringar kan följande manifestationer noteras:

 1. Förstoppning.
 2. Illamående.
 3. Sömnproblem.
 4. Humör förändras.
 5. Känsla av värme.
 6. Hjärtslag.
 7. Yrsel, huvudvärk.
 8. Svullnad i ansiktet, lemmarna.
 9. Törst, ökad aptit.
 10. Abdominal ömhet.
 11. Bröstkänslighet.

Förekomsten av alla dessa tecken är inte obligatorisk, men oftast manifesteras en kombination av flera av dem. Hos vissa kvinnor är symtomen allvarliga och orsakar betydande obehag, i andra är de nästan osynliga. Allt beror på den kvinnliga kroppens känslighet för förändringar i den hormonella bakgrunden, som åtföljer menstruationsperioden.

Det finns även viktökning före menstruation under en diet.

orsaker

Orsaken till viktökning omedelbart före och under menstruationen bör främst sökas i fysiologiska processer. Det är känt att en kvinnas kropp varje månad genomgår förändringar som syftar till graviditet.

Varför viktökning före menstruation händer?

Sådana förändringar orsakas av förändringar i den hormonella bakgrunden, medan en förändring i kroppsvikt kan bero på påverkan av följande faktorer:

 1. Ärftlighet.
 2. Näringsfel.
 3. Premenstruellt syndrom.

Frågan om ärftlig predisposition tas upp under många förhållanden, och i denna situation är det direkt viktigt. Det är omöjligt att förneka kvinnans näringsfel, som kan uppstå när som helst och förvärra före menstruationen.

Enligt recensioner stör vikt ofta före menstruationen ofta.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att inte bli bättre innan menstruationen är det nödvändigt för denna period att ändra din livsstil. Cope med extra kilo hjälper kostbegränsningar, fysisk aktivitet. Om en kvinna har problem med viljestyrka eller välbefinnande, kan hon ta mediciner på rekommendation av en läkare.

Allmänna rekommendationer

För att inte bli fet innan menstruationen måste en kvinna övervaka vad hon äter. Under denna period bör du vägra:

 • från kaffe;
 • rökt produkter;
 • salt mat;
 • läsk och energi;
 • kryddig rätter;
 • kryddor;
 • choklad och andra godisar.

För att förhindra sådana konsekvenser måste du under menstruation föredra följande livsmedel:

 • yoghurt med låg fetthalt;
 • färsk frukt och grönsaker med undantag av baljväxter och vitkål;
 • keso blandad med kanelhonadressing;
 • spannmål tillverkade av fullkorn som innehåller stora mängder fiber.

Efterrätter tillagade på basis av yoghurt och keso hjälper till att reglera aptiten före menstruationen och samtidigt förhindra uppkomsten av extra kilo. Osötad frukt och bär rekommenderas som ytterligare ingredienser. Om en kvinna har ett uttalat premenstruellt syndrom rekommenderas det att dricka lugnande medel, kamomill, te, melissa-infusioner, valerian.

Trots det faktum att många kvinnor under menstruationen upplever obehag, under denna period är det omöjligt att helt överge fysisk aktivitet. Tunga träningspass som kräver muskelspänning bör ersättas med lätta träningspass eller måttlig aktivitet. Under menstruationen kan vikten justeras genom att gå i frisk luft, meditation, yoga.

Läkemedel kan hjälpa till att hantera viktökning under menstruationen:

 1. Vitaminkomplex, som inkluderar C, A, E, B, samt zink (Cyclovita, Cyclodinone, Supradin, Time factor).
 2. Preventivmedel. Regelbundet intag minskar sannolikheten för att få extra kilo under menstruationen. Endast en gynekolog bör välja sådana läkemedel.
 3. Diuretika mediciner. Att hjälpa till att hantera ansamling av vätska i kroppen är möjligt. De kan emellertid endast användas i frånvaro av njurpatologier..

Innan du använder något läkemedel måste du rådfråga en läkare.

Andra metoder

För att bekämpa viktökning under menstruationen kan du använda folkrecept:

 1. Ta 3 matskedar av kalendula och citronmelissblommor, blanda och häll en halv liter kokande vatten. Behållaren stängs med ett lock och lämnas i 10 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen i 7-14 dagar i den andra fasen av cykeln, 0,5 koppar två gånger om dagen. Detta verktyg normaliserar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att minska aktiviteten för att öka övervikt före menstruationen.
 2. 100 gram av blandningen framställd av samma volym blommor av blåklint, kamomill, valerian, häll 0,5 liter vodka. Vätskan infunderas i 12 dagar och tar sedan 3 matskedar 2-3 gånger om dagen under en vecka. Denna infusion hjälper kroppen att hantera stress lättare, gör PMS mindre uttalad, varför en kvinnas begär efter godis minskar. Det har också en måttlig diuretisk effekt, vilket eliminerar risken för ödem eller vätskeansamling i kroppen.
 3. Den krossade calamusroten, hälld med alkohol i en andel av 1:20, insisterar 20 dagar. Du måste ta läkemedlet före måltid, 1 matsked. Det förbättrar ämnesomsättningen, varför mindre fett bildas. Det är värt att tänka på att calamusroten kan öka aptiten, så att du kan använda tinktur endast före måltiderna. Samtidigt bör man äta långsamt och tugga mat noggrant. Detta tillåter en liten mängd mättnad..

Användningen av alternativa recept under och före menstruationens början bör endast utföras efter att ha konsulterat en läkare i avsaknad av kontraindikationer för att ta den valda infusionen. Under behandlingen måste kostbegränsningar följas och fysisk aktivitet får inte glömmas. Med detta tillvägagångssätt kommer en kvinna inte att lida av uppkomsten av extra kilo i den andra fasen av menstruationscykeln.

Fysisk aktivitet

Förutom diet bör du vara uppmärksam på din fysiska aktivitet. Du bör sova minst 8 timmar om dagen, det rekommenderas också att simma, ofta gå i frisk luft, göra morgonövningar. När sömnlöshet uppstår rekommenderas att du badar med varmt vatten och använder andra avkopplingsmetoder, till exempel andningsövningar, aromaterapi, avslappnande musik.

Efterlevnaden av sådana enkla rekommendationer kommer att eliminera många manifestationer av PMS, förbättra det allmänna tillståndet under menstruationen.

Orsakerna till viktökning före menstruationen under en vecka har beskrivits ovan.

Kommer den förvärvade massan att försvinna efter menstruationen?

Ökad vikt lämnar 5-7 dagar efter början av menstruationen. Vid denna tid ökar östrogennivån, överskott av vätska lämnar kroppen och avföringen blir bättre. Bröstet återgår till sin normala storlek, livmodern rensas från epitelskiktet och minskar i volym. Sådana förändringar leder till att vikten under menstruationen gradvis minskas.

I genomsnitt i slutet av cykeln ökar vikten med 1 till 1,5 kg, men denna siffra kan nå 3–5 kg beroende på individuella egenskaper och genetiska predisposition. Om en kvinna kunde hantera ökad aptit och en förändring i smakpreferenser före och under menstruationen, återgår hennes vikt till originalet.

Hur viktökning är förknippad med livmoderstillväxt

Innan menstruationen förbereder den kvinnliga kroppen sig för naturlig befruktning. Det finns en fysiologisk utvidgning av livmodern. Orgelet är redo för sannolik befruktning och fästning av ägg..

Under menstruationen ökar livmodern i storlek

Det inre skiktet växer och förtjockas strax före menstruationsflödet. Detta förklarar ökningen i livmoderns storlek. Du bör inte oroa dig för detta, eftersom kroppen kommer att bli normal före slutet av kritiska dagar. Detta beror på frigörandet av endometrium.

Endometrial avstötning börjar, vilket är karakteristiskt för månatlig menstruation. Det är partiklarna i livmodern som flickan tillsammans med blodet kan observera på dynan.

Det provoserar också en ökning av kroppsvikt med 0,5-1 kg. Hos nolliparösa kvinnor är livmoderns längd 45 mm, bredden 46 mm, tjockleken 34. Efter födseln ökar storleken.

På grund av ökningen i livmodern sväller buken också betydligt. Överdriven flatulens observeras. Dessutom kan illamående och nedsatt avföring vara närvarande. Livmodern pressar på alla angränsande organ.

Många firar flatulens

Om vikten ökar under din period bör du granska din diet. Detta är det enda sättet att förhindra viktökning. Från kosten måste du ta bort:

 • oljig;
 • inlagd;
 • friterad;
 • mycket salt;
 • konfektyr;
 • bakverk;
 • såser;
 • bevarande;
 • kryddad;
 • soda;
 • shoppa juicer;
 • vegetabiliska oljor;
 • alkohol drycker.

Det är bättre att vägra majonnäs och ketchup. Maten ska vara balanserad och portionerad. Portioner bör vara små men ofta. Det är bättre att föredra färska grönsaker. Dessa är komplexa kolhydrater som hjälper till att ta bort överskott av vätska från kroppen..

Vi får inte glömma dricksregimen. Du måste dricka upp till 2 liter vatten per dag. Detta kommer att hjälpa till att rensa kroppen från giftiga ämnen och bidra till borttagande av onödig vätska som har samlats i cellerna på grund av metaboliska störningar..

Den unika kvinnokroppen

Naturen föreskriver att en kvinna måste fullfölja sitt uppdrag och föda ett barn, helst flera, så att mänskligheten inte avbryter. Strukturen i den kvinnliga kroppen och de inre organen skiljer sig betydligt från den manliga, eftersom det finns en plats för utveckling av embryot (livmodern) och äggstockarna, där en cell som kan befruktas föds.

Men bildandet av ett ägg kräver tid och resurser, som är hormoner som produceras av den kvinnliga kroppen i rätt mängd, progesteron och östrogen. Förberedelseprocessen varar en månad och är indelad i vissa stadier.

I allmänhet kallas allt detta för menstruationscykeln, som upprepas varje månad fram till graviditeten eller när en kvinna når en ålder då reproduktionsfunktionen försvinner.

Faserna i menstruationscykeln är kända för varje kvinna och de övervakar noggrant tidpunkten för ankomsten av menstruation, vilket är en bekräftelse på frånvaron av graviditet eller dess närvaro. Strax före blödningens början, som ett resultat av äggets död och dess utvisning från det kvinnliga reproduktiva systemet, sker en kraftig ökning i vikt, midja och en känsla av magen i fullhet, som om flera portioner fet och högkalorisk mat äts.

Tillståndet är deprimerande, särskilt för dem som behandlar ökningen av till och med några gram med tragedi. Och under menstruationen kan den öka från 900 gram till 3 kg eller mer, vilket beror på kvinnans individuella sammansättning och relaterade faktorer.

Det är omöjligt att undvika en sådan vinst i kilogram eller gram. Detta är inneboende i kvinnlig fysiologi. Men det är möjligt att utesluta viktökning, vilket inträffar på grund av misstag från flickor på bakgrund av menstruation. För att förstå orsakerna till överflödiga kroppsvolymer bör du förstå processerna som aktiveras i olika faser av menstruationscykeln.

Andra metoder

För att förbättra det allmänna tillståndet och minska sannolikheten för viktökning innan menstruationen under en vecka, kan du dessutom använda andra terapeutiska medel. Fysioterapeutiska förfaranden, till exempel balneoterapi, zonterapi och elektrorelaxion, förblir relevanta. Dessutom är metoder för psykoterapeutiskt inflytande allmänt populära..

Du kan också använda folkmetoder som använder olika tinkturer:

 1. Det är nödvändigt att ta citronmelisse och kalendulablommor i mängden tre matskedar, blanda dem, häll kokande vatten (en halv liter). Därefter täcks behållaren och insisteras i 10 timmar. Ta så beredd infusion bör vara ett halvt glas under en vecka under den andra halvan av menstruationscykeln.
 2. Det är nödvändigt att ta lika delar av blommorna av valerian, kamomill, blåklint. 100 gram av blandningen ska fyllas med en halv liter vodka och insistera i 12 dagar. Ta alkoholinfusion tre gånger om dagen i 3 matskedar. Kursen tar 7 dagar. Denna infusion hjälper till att lindra stress, minskar svårighetsgraden av PMS och reducerar därmed en kvinnas sug efter godis. Dessutom har infusionen en måttlig diuretisk effekt, vilket minskar risken för puffiness, vätskeretention.
 3. Det är nödvändigt att ta 1 del calamus och 20 delar alkohol. Komponenterna blandas och insisteras i 20 dagar. Ta tinkturen som erhållits före måltiderna, en matsked vardera. Tinktur hjälper till att förbättra ämnesomsättningen, bildandet av mindre fettvävnad. Det är viktigt att tänka på att calamusrot hjälper till att öka aptiten, och därför rekommenderas det att man använder tinkturer innan man äter. I det här fallet är det nödvändigt att tugga mat långsamt. Detta tillvägagångssätt låter dig få tillräckligt med mindre mat..

Att använda folkrecept under och under menstruationen är endast möjligt med tillstånd av en läkare och endast i fall där det inte finns några kontraindikationer för detta. Under terapi är det viktigt att begränsa näring och motion.

Stora näringsbehov

Det är också viktigt att tänka på att kroppen behöver mer näringsämnen innan menstruationen, eftersom det fortfarande finns möjlighet till graviditet. Detta uppmuntrar en kvinna att ta mer mat, vilket utan tvekan påverkar vikten. Dessutom, mot bakgrund av hormonella förändringar, kan förstoppning uppstå på grund av en minskad tarmmotilitet. Att minska tömningsfrekvensen påverkar också viktökningen. Alla faktorer totalt kan orsaka en uppsättning på upp till 3 kg.

Vikt före, under och efter menstruationen: hur kroppsvikt förändras beroende på menstruationscykeln?

Hormonförändringar som inträffar i en kvinnas kropp i olika stadier av menstruationen påverkar många interna processer. Ofta märker flickor som övervakar sin vikt att på kvällen till menstruationen visar skalor en stor siffra i frånvaro av kränkning av kost och fysisk aktivitet. Fluktuationerna kan variera från mindre till mycket betydande, beroende på kroppens individuella egenskaper..

Varför ökar vikten under menstruationen?

Inför menstruationen förekommer en ökning i koncentrationen av progesteron och adrenalin och östrogenproduktionen minskar. Nivån av serotonin, en biologisk förening som ansvarar för gott humör och sömn, sjunker också. Det är därför en kvinna före menstruationen känner sig ofta deprimerad och orolig. Förändringar i serotoninbalansen ökar viktökningen.

Hormonfluktuationer orsakar följande förändringar i den kvinnliga kroppen:

 • Livmoderförstoring. I början av menstruationen når tjockleken på det inre skiktet maximalt, blodflödet aktiveras, vilket resulterar i att volymen av organet ökar.
 • Ökad aptit. Hormonförändringar aktiverar mitten av hunger, ökar utsöndringen av körtlarna i matsmältningssystemet. På grund av en minskning av produktionen av serotonin och en ökning av adrenalinnivån förvärras stämningen, så en kvinna känner ofta önskan att äta något välsmakande eller sött.
 • Vätskeretention i organ och vävnader. Detta fenomen förklaras av lagring av fukt före den förestående förlusten av det under menstruationsblödning. På grund av försämrad vatten-saltmetabolism och minskad rörlighet uppträder ofta förstoppning, vilket leder till en fördröjning av avföring i tarmen.
 • Bröstsvullnad. Under påverkan av progesteron rusar blod till dem, mängden epitelvävnad ökar, bröstet "blir tyngre".

Kommer den förvärvade massan att försvinna efter menstruationen?

Ökad vikt lämnar 5-7 dagar efter början av menstruationen. Vid denna tid ökar östrogennivån, överskott av vätska lämnar kroppen och avföringen blir bättre. Bröstet återgår till sin normala storlek, livmodern rensas från epitelskiktet och minskar i volym. Sådana förändringar leder till att vikten under menstruationen gradvis minskas.

I genomsnitt i slutet av cykeln ökar vikten med 1 till 1,5 kg, men denna siffra kan nå 3–5 kg beroende på individuella egenskaper och genetiska predisposition. Om en kvinna kunde hantera ökad aptit och en förändring i smakpreferenser före och under menstruationen, återgår hennes vikt till originalet.

Hur man håller vikten på plats?

Om kroppsvikten inte ökar samtidigt på cykeln betyder det att kvinnan lyckas hantera hormonförändringar som påverkar vikten. Överensstämmelse med drickregim, näringsregler och fysisk aktivitet är av stor betydelse..

Vätskeintag

Mängden dricksvatten är en individuell indikator. Trots att ansamling av vätska av kroppen före menstruationen är det omöjligt att begränsa intaget. Otillräckligt vattenintag leder till en ännu större försening, så du måste dricka inte mindre än vanligt. Volymen anses vara normal från 1,5 till 3 liter per dag, eller minst 30 ml vatten per 1 kg vikt.

Undvik sockerhaltiga läsk och juice. Kaffe bör kasseras till förmån för örtte. Koffin hjälper till att stimulera aptiten, har en spännande effekt på kroppen och höjer sockernivåerna, som inte på något sätt hjälper till att övervinna den ökade önskan att äta något smakfullt..

Det rekommenderas inte att dricka mycket vätska 2-3 timmar före sänggåendet, eftersom detta inte bara leder till vakna upp på natten på grund av täta urinering, utan också ökar puffiness. Detta beror på kärlets oförmåga att hålla kvar överskott av vätska, vilket resulterar i att det tränger in i det extracellulära utrymmet och ackumuleras i vävnaderna.

Näringskorrigering

För att bibehålla normal kroppsvikt, trots ökad aptit på grund av hormonella förändringar, bör du inte äta för mycket och missbruka fet och sockerrik mat. Ett glas vatten innan en måltid fyller magen, ger en snabb mättnad med mindre ätit och hjälper till att förhindra överätning..

Måltider bör vara ofta, du måste äta i små portioner. Mjölkprodukter med låg fetthalt är välmättade och har ett lågt kaloriinnehåll. Missbruk av bageriprodukter leder till viktökning, så det är bättre att överge dem eller begränsa sig till en liten mängd. Dieten bör innehålla spannmål, grönsaker och magert kött, helst kalvkött och fjäderfä.

För att minska vätskeretentionen rekommenderas det 1 till 1,5 veckor innan menstruationen börjar för att vägra salta, rökt och fet mat. En stor mängd salt och skadliga tillsatser innehåller korv, korv, chips, snabbmat, majonnäs. Sött te och kaffe bidrar till den ökade insulinproduktionen, vilket leder till ansamling av vatten i vävnaderna. Användningen av alkohol leder till en liknande effekt..

Säkra produkter som bovete, äpplen, gurka, paprika och persilja hjälper till att avlasta överskottet av vätska från kroppen. Att minska puffiness bidrar till användningen av bär - jordgubbar, körsbär, hallon. Begränsa mängden mat som innehåller mycket kreatin - ett protein som fångar vatten i kroppen: sill, fläsk, lax och nötkött..

Måttlig träning

Motion hjälper inte bara att bränna en stor mängd energi utan förbättrar också humöret, eftersom det bidrar till produktionen av endorfiner, naturliga antidepressiva medel. Måttlig träning leder till en minskning av hunger på grund av förändringar i mängden peptidhormoner.

Studier har visat att löpning är särskilt aktivt i mitten av hunger i hypotalamus. Ett löpband i gymmet är ett bra alternativ, men att jogga i den friska luften kommer att vara mer användbart, vilket också hjälper till att mätta kroppen med syre och förbättra humöret. Om en kvinna sätter upp sig att gå ner i vikt är det bättre att öka fysisk aktivitet under de sista dagarna av cykeln - under denna period under träningen förbränns en tredjedel fler kalorier än vanligt.

Varför vill du äta mycket innan menstruationen och som en följd av detta ökar vikten

Innan menstruationen börjar genomgår den kvinnliga kroppen hormonella förändringar som negativt påverkar humör, metaboliska processer och vattenbalans. En minskning av östrogenkoncentrationen hjälper till att minska produktionen av serotonin - lyckohormonet. Dessa faktorer väcker irritabilitet och humörsvängningar före menstruationens början. För att förbättra det känslomässiga tillståndet för flickan och kvinnan börjar du som regel konsumera mycket godis, vilket bidrar till viktökning.

Faktorer för att öka kroppsvikt före menstruation

Det finns många skäl som provocerar en ökning i vikt före menstruationens början. Att veta om dem kan varje kvinna förhindra problemet med övervikt av kroppsvikt.

Vätskeretention

Mot bakgrund av hormonell aktivitet i vävnaderna observeras en ansamling av överskott av vatten. Östrogener hämmar frisättningen av natrium från kroppen respektive och vätska också. I de flesta fall förekommer svullnad i området:

Vasopressin tillsätts innan menstruationen börjar. Dess huvuduppgift är att ha en antidiuretisk effekt. Som ett resultat finns det en minskning i urineringens frekvens, liksom en avmattning av vätskeutmatningen. Av denna anledning läggs vikt till och tyngd visas i benen. Detta tillstånd ger den kvinnliga kroppen skydd mot uttorkning och blödning..

Vattentillstånd beror emellertid inte bara på hormonella förändringar. Ofta bidrar en kvinnas smakpreferenser till detta tillstånd. Närvaron av vissa livsmedel i kosten bidrar också till ansamlingen av överskottsvätska. Det kan vara:

 • bageriprodukter;
 • citrus;
 • salta och söta rätter;
 • marinader och bevarande.

Ovanstående produkter kan locka till sig vatten och förhindra att den lämnar kroppen naturligt, vilket ger en gradvis viktökning.

Premenstruellt syndrom

PMS klassificeras i flera typer, var och en har sina egna kliniska manifestationer. I 45% av fallen noteras premenstruellt syndrom av den edematösa formen. I detta tillstånd kan en kvinna störas av:

 • klåda i huden;
 • huvudvärk;
 • flatulens;
 • bröst ömhet;
 • sömnlöshet;
 • viktökning;
 • svullnad.

Denna form av premenstruellt syndrom diagnostiseras oftare hos unga flickor.

Psykomotional tillstånd

Viktökning hos en kvinna inträffar inte bara som ett resultat av ansamling av överskottsvätska i vävnaderna. Förväntningen på att den premenstruella perioden och själva menstruationen kommer att fortsätta ganska smärtsamt är ofta skrämmande. Detta påverkar stämningen, bidrar till utvecklingen av hysteri och irritabilitet. För att lugna sig själv börjar en kvinna använda godis och mjölprodukter, varför vikten snabbt ökar.

Varaktigheten på detta tillstånd beror på kvinnans individuella egenskaper. Så snart koncentrationen av hormoner återgår till det normala minskar sugen efter godis.

Ålder förändras

Hos ungdomar är materialmetabolismen mycket snabbare, vilket resulterar i en snabbare förlust av fett. När en kvinna mognar minskar östrogenkoncentrationen, vilket kräver mer fettmassa.

Progressionen av den subkompenserade formen av PMS märks under åren. Representanter för det klara könet vid en senare reproduktiv ålder diagnostiseras oftast med en ödem i form av premenstruellt syndrom, som kännetecknas av ansamling av överskottsvätska i kroppen. Som ett resultat får en kvinna ungefär ett par kilo vikt innan menstruationen. Regleringen av vatten-saltbalansen observeras mot slutet av menstruationen, överskott av vätska frisätts och kroppsvikt normaliseras.

Ökningen av kliniska tecken i det dekompenserade stadiet inträffar med åldern. Dessutom kvarstår vissa symtom även efter avslutade kritiska dagar. Men puffiness blir också mer ihållande, vilket ibland kräver att ta mediciner. Efter klimakteriet försvinner alla tecken på PMS.

Mindre fysisk aktivitet

Eftersom menstruationen i vissa fall åtföljs av svår smärta, tvingas kvinnor att tillbringa större delen av tiden i sängen, eftersom de upplever obehag, oavsett intensitet av fysisk aktivitet. Sådana tillstånd leder ofta till irritabilitet och ökad aptit..

De ackumulerade kalorierna förvandlas till fettvävnad och ökar därmed kroppsvikt. Att bli av med extra kilo hjälper till att upprätthålla en aktiv livsstil.

Hur man förhindrar viktökning

För att förhindra oönskade centimeter innan kritiska dagar börjar rekommenderar experter att följande produkter utesluts från kosten:

 • kaffe;
 • krydda;
 • rökt produkter;
 • energi och kolsyrade drycker.

Det är de som förhindrar överskottsvätskan från att lämna kroppen och provocera svullnad i kroppen.

När vatten-saltbalansen störs uppträder också störningar i matsmältningssystemet, vilket ofta åtföljs av förstoppning och flatulens. För att normalisera tarmens rörlighet rekommenderas det att äta färska grönsaker och frukter varje dag. För att ladda kroppen med energi måste du äta spannmål på morgonen, för att förbereda vilka fullkornspannmål används. De innehåller en stor mängd fiber.

För att inte öka extra kilogram före eller under menstruationen rekommenderas det inte att utesluta fysisk aktivitet. Med en oregelbunden cykel, såväl som svår smärta under kritiska dagar, är det nödvändigt att ersätta sport med promenader eller ett besök i poolen. Som en avkopplande terapi hjälper meditation och yoga bra..

Med ökad irritabilitet rekommenderas att man tar lugnande läkemedel, samt dricker te med tillsats av kamomill, citronmeliss eller valerian. Växtinfusioner hjälper till att normalisera tarmfunktionen..

Om viktökning uppstår på grund av hormonell obalans, måste en kvinna kontakta en specialist som kommer att förskriva de nödvändiga testerna, och baserat på resultaten kommer hon att kunna avgöra den exakta orsaken till dålig hälsa. Utnämningen av läkemedlet, såväl som doseringen, görs exklusivt av läkaren individuellt i varje fall.

Slutsats

Om kvinnans kroppsvikt ökar med 1-2 kg innan menstruationen börjar är det inte så mycket. Anledningarna till viktökning kan vara vätskeansamling i kroppen, ökad aptit samt låg fysisk aktivitet. För att förhindra uppkomsten av extra centimeter i volymer och bibehålla sina vanliga former är det nödvändigt att träna även under kritiska dagar.

Varför ökar vikten i dessa dagar??

Många märker att vikten innan menstruationen ökar, varför? Och verkligen vill äta? Hur man är: begränsa dig själv eller ge dig en njutning och belöna dig själv läcker för "lidande". Ett par gånger i månaden är möjligt. Förmodligen. Låt oss försöka ta reda på varför tyngden ökar innan menstruationen, och vad vi ska göra, är det möjligt att gå ner i vikt och träna under "dessa" dagar?

Varför ökar vikten före menstruationen?

Som regel ser och känner en kvinna väl att vikt och mage ökar innan menstruation, uppblåsthet och slöhet uppträder, även om dieten och träningsregimen följs. Det mest irriterande: vikten kan öka med 2 kg även på en styv kost. Vad ska man göra? Ödmjuka dig själv och vänta.

Viktökning före menstruation beror på egenskaperna hos den kvinnliga kroppen - varje månad i den, under påverkan av speciella kvinnliga hormoner, inträffar cykliska förändringar i samband med reproduktiv funktion. Och vad som är mest intressant: metamorfoser påverkar arbetet i nästan alla system.

Den kvinnliga kroppen är mycket beroende av menstruationscykeln och premenstruellt syndrom. Vad som är karakteristiskt, PMS manifesteras inte bara i viss känslomässig obehag, utan påverkar också fysiologin - nästan alltid viktökning före menstruation, även om du inte äter krusiduller, tränar och sover tillräckligt.

En sådan "regelbunden" ökning beror inte på yttre tillstånd - den orsakas uteslutande av kvinnliga hormoner - östrogen och progesteron.

Innan CD börjar förändras deras nivå dramatiskt - progesteron minskar och östrogen ökar. Detta orsakar en okontrollerad viktökning före menstruation: kroppen förvarar sig med vätska, som den sedan förlorar under blödning. Kroppen sväller av överflödigt vatten, ökar i volym, men den passerar snabbt.

Hur mycket ökar vikten innan menstruationen?

Detta är genetiskt bestämt - varje kvinna har ett annat sätt. Men ökningen kan nå både 2 och 3 kg. Det viktigaste är att uthärda denna mindre störning ständigt och inte falla för godsaker. ”Bränna skjulet - bränna och stugan” har i alla fall redan blivit fett - inte vår princip. Vänta bara ett par dagar så kommer din normala vikt att återställas.

Hur man äter under menstruationen?

Men du måste varnas att förutom viktökning på grund av svullnad i vävnader finns det ett annat problem - hopp i hormoner väcker ofta okontrollerad aptit. Faran ligger också i det faktum att under CD-perioden bromsar ämnesomsättningen naturligtvis, och allt överskott i form av kakor och korv går direkt till fett! Därför är det under menstruationen bättre att inte fortsätta med magen. Men grymheter är inte nödvändiga. Arbeta inte i dag för slitage, träning med stora vikter eller arrangera långdistanslopp. Yogaälskare under perioden med CD rekommenderas att avstå från komplexa "inverterade" poser. Läs mer om träningens funktioner under menstruationen, läs den här artikeln. Här är allt sorterat i detalj, se till att kolla in.

När det gäller näring, som vi har sagt, försök att avvika minimalt från "kursen". Skäm bort dig själv med godis, men med mått. Undvik salt, alkohol. Men strikta matbegränsningar är inte heller välkomna - det kan påverka kvinnans kropps arbete negativt.

Låt oss bara säga att det knappast är möjligt att gå ner i vikt under menstruationen (och huruvida det är nödvändigt). I alla fall kommer du inte att se röret i dessa dagar säkert. Det viktigaste är att inte bli bättre!

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Nästan alla kvinnor i reproduktiv ålder märker viktökning under menstruationen. Liknande förändringar observeras med den kvinnliga kroppen av flera orsaker: på grund av hormonell obalans, metabolisk avmattning, förekomsten av PMS, vattenretention i kroppen. För att förhindra bildning av extra kilo måste du veta varför vikten ökar före menstruationen.

orsaker

Det finns en relation mellan menstruation och vikt. I den andra fasen av cykeln kan kroppsvikten öka med ett par kilo. Vikt före menstruation kan ändras på grund av flera skäl. En av dem är uppkomsten av premenstruellt syndrom, eller PMS, vilket gör en kvinna irriterad, ökar aptiten, törsten. För att normalisera sitt känslomässiga tillstånd börjar hon äta socker- och kalorifoder som bidrar till produktionen av dopamin i hjärnan. Men en förbättring av humöret observeras bara vid tidpunkten för att äta en sådan måltid. Därför, innan menstruationen, kommer vikten att öka medan en kvinna försöker normalisera sitt tillstånd med hjälp av liknande produkter.

Nästa anledning till viktökning under menstruationen är åldersrelaterade förändringar. Unga flickor har en snabbare ämnesomsättning. Med åldern saktar denna process ner, extra kilo ackumuleras mer aktivt. Samtidigt är det svårt att bli av med massan som erhållits under menstruationsperioden. Om en kvinna inte lär sig att kontrollera sin aptit, kommer hennes vikt att öka varje månad och kommer snart att bli betydande.

När PMS och smärta uppstår, ger många kvinnor upp all fysisk aktivitet och tillbringar större delen av sin tid i en statisk position. Samtidigt slösas inte kalorier och vikten ökar.

Det kan återföras till det normala om, efter att menstruationsflödet är avslutat, övningar görs för att hjälpa till att kasta bort överskott av fettmassa.

Obalans i den hormonella balansen i kroppen kan leda till en ökning av kroppsvikten. Vissa kvinnor lider av svullnad i ansiktet, benen och buken under menstruationen. Anledningen till denna manifestation av PMS är produktionen av en ökad mängd aldosteron, vilket leder till att vatten-saltmetabolismen misslyckas.

Mekanismen för progesteron + vatten

En av de främsta orsakerna till viktökning före menstruationen är vattenhållning i kroppen. Det är viktigt att veta hur många dagar före menstruationen massan börjar öka. En sådan process aktiveras i den andra fasen av cykeln på grund av produktionen av en stor mängd progesteron, ansvarig för att förbereda flickan för graviditet. Detta hormon bidrar inte bara till att vätska kvarhålls i kroppen utan också till avsättningen av fettelement i det subkutana skiktet, varför vikten ökar under menstruationen.

Oftast under denna period får kvinnor 1,5–2 kg. En sådan förändring betraktas som normen, och om en kvinna under denna period inte äter mycket godis, kommer viktökning att försvinna efter menstruationen.

Progesteron som producerats före menstruationen främjar viktökning och indirekt. En ökning av nivån på detta hormon i kroppen leder till att immunsystemet börjar försvagas gradvis. Denna process förklarar de ofta förvärrade kroniska sjukdomarna hos kvinnor strax före de kritiska dagarna. Vissa utvecklade patologier påverkar den hormonella bakgrunden.

Mer information om vad som händer med hormoner före menstruation, läs i en separat artikel på vår webbplats.

Med en stark hormonell obalans bromsar de metaboliska processerna i kroppen, varför kvinnan börjar gå upp i vikt. I vissa fall, om hormonella förändringar inte stabiliseras, stiger vikten till en kritisk nivå.

Om den hormonella bakgrunden inte har förändrats väsentligt kan premenstruellt syndrom uppstå: produktionen av östrogen och serotonin minskar, kvinnan blir irritabel, hon har längtan efter söta och kalorifattiga livsmedel. I det här fallet beror på hur mycket vikt som kommer att öka under menstruationen endast av dragkraften för felaktig näring. På grund av ett sådant beroende läggs oftast 1,5–3 kg till den ursprungliga kroppsvikten.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att inte bli bättre innan menstruationen är det nödvändigt för denna period att ändra din livsstil. Cope med extra kilo hjälper kostbegränsningar, fysisk aktivitet. Om en kvinna har problem med viljestyrka eller välbefinnande, kan hon ta mediciner på rekommendation av en läkare.

Allmänna rekommendationer

För att inte bli fet innan menstruationen måste en kvinna övervaka vad hon äter. Under denna period bör du vägra:

 • från kaffe;
 • rökt produkter;
 • salt mat;
 • läsk och energi;
 • kryddig rätter;
 • kryddor;
 • choklad och andra godisar.

Denna begränsning beror på det faktum att dessa produkter bidrar till att kvarhålla vätska i kroppen, varför ödem uppträder. Misslyckande med vatten-saltbalansen leder till en försämring av matsmältningsfunktionen: flatulens, förstoppning uppstår.

För att förhindra sådana konsekvenser måste du under menstruation föredra följande livsmedel:

 • yoghurt med låg fetthalt;
 • färsk frukt och grönsaker med undantag av baljväxter och vitkål;
 • keso blandad med kanelhonadressing;
 • spannmål tillverkade av fullkorn som innehåller stora mängder fiber.

Efterrätter tillagade på basis av yoghurt och keso hjälper till att reglera aptiten före menstruationen och samtidigt förhindra uppkomsten av extra kilo. Osötad frukt och bär rekommenderas som ytterligare ingredienser. Om en kvinna har ett uttalat premenstruellt syndrom rekommenderas det att dricka lugnande medel, kamomill, te, melissa-infusioner, valerian.

Trots det faktum att många kvinnor under menstruationen upplever obehag, under denna period är det omöjligt att helt överge fysisk aktivitet. Tunga träningspass som kräver muskelspänning bör ersättas med lätta träningspass eller måttlig aktivitet. Under menstruationen kan vikten justeras genom att gå i frisk luft, meditation, yoga.

Drogterapi

Läkemedel kan hjälpa till att hantera viktökning under menstruationen:

 1. Vitaminkomplex, som inkluderar C, A, E, B, samt zink (Cyclovita, Cyclodinone, Supradin, Time factor).
 2. Preventivmedel. Regelbundet intag minskar sannolikheten för att få extra kilo under menstruationen. Endast en gynekolog bör välja sådana läkemedel.
 3. Diuretika mediciner. Att hjälpa till att hantera ansamling av vätska i kroppen är möjligt. De kan emellertid endast användas i frånvaro av njurpatologier..

Innan du använder något läkemedel måste du rådfråga en läkare.

Andra metoder

För att bekämpa viktökning under menstruationen kan du använda folkrecept:

 1. Ta 3 matskedar av kalendula och citronmelissblommor, blanda och häll en halv liter kokande vatten. Behållaren stängs med ett lock och lämnas i 10 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen i 7-14 dagar i den andra fasen av cykeln, 0,5 koppar två gånger om dagen. Detta verktyg normaliserar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att minska aktiviteten för att öka övervikt före menstruationen.
 2. 100 gram av blandningen framställd av samma volym blommor av blåklint, kamomill, valerian, häll 0,5 liter vodka. Vätskan infunderas i 12 dagar och tar sedan 3 matskedar 2-3 gånger om dagen under en vecka. Denna infusion hjälper kroppen att hantera stress lättare, gör PMS mindre uttalad, varför en kvinnas begär efter godis minskar. Det har också en måttlig diuretisk effekt, vilket eliminerar risken för ödem eller vätskeansamling i kroppen.
 3. Den krossade calamusroten, hälld med alkohol i en andel av 1:20, insisterar 20 dagar. Du måste ta läkemedlet före måltid, 1 matsked. Det förbättrar ämnesomsättningen, varför mindre fett bildas. Det är värt att tänka på att calamusroten kan öka aptiten, så att du kan använda tinktur endast före måltiderna. Samtidigt bör man äta långsamt och tugga mat noggrant. Detta tillåter en liten mängd mättnad..

Användningen av alternativa recept under och före menstruationens början bör endast utföras efter att ha konsulterat en läkare i avsaknad av kontraindikationer för att ta den valda infusionen. Under behandlingen måste kostbegränsningar följas och fysisk aktivitet får inte glömmas. Med detta tillvägagångssätt kommer en kvinna inte att lida av uppkomsten av extra kilo i den andra fasen av menstruationscykeln.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vit höjdpunkt på fördröjningens bakgrund: är det värt det att få panik

Många kvinnor börjar oroa sig när de har en försening i sina perioder, oavsett om de planerar en graviditet eller inte. Närvaron av vit urladdning under denna period ökar bara ångesten....

Varför gör menstruationen ont vid menstruationen??

Menstruationens början är en vanlig förekomst för en kvinna i reproduktiv ålder. Det är bra om de anländer i tid och är smärtfri. Men många känner tyvärr under denna period tecken som är långt ifrån trevliga....

Vitlök i gynekologi

Många gynekologiska problem kan botas med vitlök, eftersom denna växt har antiseptiska, antivirala, bakteriedödande, antimikrobiella, immunmodulerande och svampdödande egenskaper. Hur man botar candidiasis genom denna krydda smaksättning beskrivs i detalj i artikeln....