När man ska göra bäcken ultraljud

Harmonier

8 minuter Upplagt av Irina Bredikhina 193

En ultraljudsundersökning av bäckenorganen hos män och kvinnor kan betraktas som den mest informativa diagnostiska metoden, som jämförs inte bara med tillgängligheten, utan också med avsaknaden av restriktioner för användning. I de flesta fall är det emellertid nödvändigt att ha en fullständig bild av deras anatomiska och funktionella funktioner för att få den mest fullständiga informationen om hälsotillståndet i könsorganet, representerat av en grupp organ i bäckenet..

Valet av den optimala tiden när man ska göra en bäcken-ultraljud beror helt på målen för studien och organet som undersöks. Till exempel vid diagnos av sjukdomar i prostatakörteln hos män eller urinblåsan hos båda könen finns det inga specifika krav för tiden, medan studien av det kvinnliga reproduktiva systemet kräver en mer grundlig analys av livmoderns tillstånd och bilagor med hänvisning till vissa dagar i menstruationscykeln.

Cykliska förändringar i livmodern och bilagorna

Alla processer som orsakar förändringar i livmodern beror på fasförändringar som äger rum i äggstockarna under menstruationscykeln.

Alla stadier av fysiologiska förändringar i livmodern och bilagorna syftar till att skapa optimala förhållanden för bildning och vidareutveckling av graviditet och regleras av flera hormoner:

 • östradiol;
 • luteiniserande hormon;
 • progesteron och andra.

Samtidigt har hormoner en stimulerande effekt, inte bara på äggets tillväxt, utan också på endometrium - en speciell typ av epitelceller som täcker livmoders inneryta och är mycket känsliga för hormonella förändringar. Om under bildningen och utvecklingen av follikeln (1-10 dagar av menstruationscykeln) är endometriumet i relativ vila, och dess tjocklek är inte mer än 4-9 mm, börjar efter ägglossning förberedelseprocessen för utseendet på embryot, det vill säga ett befruktat ägg..

Under denna period börjar slemhinnan att tjockna, omogna celler växer aktivt, fler körtlar bildas och blodtillförseln ökar. Särskilt intensivt inträffar processen under bildandet av corpus luteum och når en topp strax före början av menstruationen.

Hela processen för bildning av det mogna endometriumet stöds av hormoner som produceras av follikeln i corpus luteumfasen. Om befruktning inte har inträffat kollapsar corpus luteum (ägget dör) och hela funktionsskiktet i endometrium avvisas och tas bort under menstruationsblödning. Samtidigt börjar basskiktet i slemhinnan att bilda nya celler och en ny cykel börjar.

Indikationer för ultraljud

Perioden då det är bättre att göra en bäcken-ultraljud beror helt på skälen som fick kvinnan att genomgå en undersökning. Som regel utförs diagnostik i syfte att förebygga, under graviditet, samt i närvaro av symtom som indikerar förekomsten av patologiska processer i en kvinnas urogenitala system..

Som regel bör följande betraktas som alarmerande symtom:

 • kraftig blödning under menstruationen (kräver byte av mer än 4 dynor på en timme);
 • svår smärta i nedre del av magen under menstruationen eller i den andra och tredje fasen av cykeln;
 • oregelbundna perioder;
 • uppträdandet av fläckar i slutet av menstruationsblödning, det vill säga i mitten av cykeln;
 • infertilitet.

Med hjälp av ultraljud är det inte bara möjligt att identifiera sjukdomar såsom bildning av myomatösa noder, endometrios, cystiska formationer av äggstockarna och livmoderkaviteten, utan också genomföra systematisk övervakning av äggstockarnas funktionella aktivitet, med början från follikulär mognad till ägglossning. Med en långvarig frånvaro av menstruation kan ultraljud göras när som helst utan att följa de tidsfrister som fastställts för undersökningen.

Ultraljudscreening

Som regel görs en planerad ultraljud för att i tid upptäcka eventuella patologiska förändringar i en kvinnas urogenitala system, i det skede då sjukdomen kan ses synligt, men symptomen är inte uttryckta eller frånvarande. Den optimala tiden för screening av ultraljud är början av menstruationscykeln, det vill säga 4-7 dagar från början av menstruationen.

Under denna period har livmoderns endometrialager den minsta tjockleken, vilket gör det möjligt att diagnostisera även små tumörer (polypper, cyster eller tumörer) med hög noggrannhet. Dessutom har läkaren vid denna tid möjlighet inte bara att identifiera närvaron av patologiska processer, utan också att göra en ganska noggrann differentiering, vilken typ av patologi som detekteras, till exempel att skilja endometrioidcyst från corpus luteumcyst beroende på graden av ekogenicitet..

Det är helt acceptabelt att genomföra en planerad studie någon annan dag i cykeln, men det är viktigt att berätta för läkaren exakt datum för den sista menstruationen, så under undersökningen kommer alla resultat att analyseras med hänsyn till förändringar som inträffar i motsvarande menstruationsfas.

Tabell: Förändring av endometriumtjockleken med ultraljud i enlighet med dagarna i menstruationscykeln.

DagEndometrialskikts tjocklek, mm
1-31-5
4-63-6
7-105-9
11-137-14
14-1710-17
18-2312-20
24-2812-16

endometrios

Endometrios är en ganska vanlig patologi där okarakteristisk spridning av endometrial vävnad observeras både inom de inre könsorganen (livmodern, livmoderhalsen och äggledarna) och bortom (bukhinna, urinblåsan eller ändtarmen). Beroende på flödets intensitet finns det 4 grader av utveckling:

 • Enstaka små fokus.
 • Enstaka djupa nederlag.
 • Ett stort antal djupa foci, med bildande av små endometrioida cyster i livmoderhålet eller på äggstockarna.
 • Ett stort antal djupa foci, med bildning av stora endometrioida cyster av båda äggstockarna, genom groddning av slidan eller urinväggen.

Eftersom de initiala stadierna i utvecklingen av endometrios uppvisar en suddig symptomatisk bild, utförs ofta en fokuserad studie baserad på patientens klagomål när sjukdomen redan är i två utvecklingsstadier.

Som regel görs en ultraljudssökning för att upptäcka endometrioida foci 2–4 dagar före den förväntade början av menstruation, det vill säga 24–26 dagar med en 28-dagars cykel.

På grund av det faktum att endometriet är en hormonkänslig vävnad, ökar alla patologiska foci under denna period, oavsett lokalisering, under påverkan av progesteron, vilket gör det möjligt att bestämma närvaron av cyster och noder med hög noggrannhet. Inte bara en visuellt upptäckt cysta utan också en okarakteristisk form på livmoderkroppen, som med endometrios kan ha en asymmetrisk form eller en ojämn ekokontur, har ett visst informationsinnehåll när man ställer en diagnos..

I detta fall måste en ultraljudsundersökning också göras den 4 - 7: e dagen av cykeln, vilket gör det möjligt att göra en jämförelse om livmodern uppenbarligen är oregelbunden form eller om deformationen orsakas av endometrial hyperplasi. Trots att ultraljud ofta används för att diagnostisera endometrios, i de första stadierna av sjukdomens utveckling, är ultraljud informativt. Den mest effektiva och mest använda metoden för diagnos av endometrial hyperplasi kan betraktas som laparoskopi..

myom

Myoma är en godartad neoplasma som har en rundad form och består av slumpmässigt expanderade muskelfibrer i myometrium - muskelvävnaden i livmodern. Frekvensen av diagnostiserade fall av fibroider är mer än 20% av alla gynekologiska sjukdomar, men enligt vissa rapporter kan den faktiska förekomsten av sjukdomen uppgå till 50%..

Som regel har myom en tätare struktur än det omgivande myometriumet, vilket under ultraljud återspeglas i form av foci med en rundad form med reducerad ekogenicitet. Beroende på den uppskattade platsplatsen varierar tiden för att genomföra studien..

Ultraljud av bäckenorganen för den initiala diagnosen av närvaron av myomatösa noder är nödvändig i den första fasen av menstruationscykeln. Ett tunt lager av endometrium, under denna period, kan upptäcka även små neoplasmer som finns i livmoderns muskelskikt. På dagarna 11–13 ökar tjockleken på endometrielskiktet och informationsinnehållet i ultraljud minskar avsevärt.

Så, en fibroid lokaliserad inuti muskelskiktet (interstitiell) diagnostiseras med hjälp av ultraljud den 5-7: e dagen av cykeln. För att upptäcka fibroider som finns på utsidan av livmodern, spelar det ingen roll vilken dag du ska diagnostisera, eftersom tillväxten av endometrium inuti livmodern inte påverkar ultraljudsbilden av dess yttre kontur. Submukösa neoplasmer, tvärtom, visualiseras väl dag 20–25 av cykeln..

Follikulogenesövervakning

Alla stadier i äggets utveckling, från follikeln till det ögonblick som frigörandet av det mogna ägget (ägglossning) kallas folliculogenesis. Med hjälp av ultraljud kan du övervaka utvecklingen av follikeln och fastställa närvaron och kvalitet på ägglossningen. Förutom att övervaka äggets tillväxt görs en allmän bedömning av förändringar i kvinnors reproduktionsorgan och deras efterlevnad i alla faser i cykeln.

För övervakning bör ultraljud göras minst fyra gånger under en cykel och upprepa proceduren för minst 2 cykler i rad. Så den första studien genomförs på en 7-10 dag (med en 28-dagars cykel). Om menstruationen inte är regelbunden, är nedräkningen från den första dagen av menstruationen, utför diagnostik 3 dagar efter deras slut. Med en regelbunden cykel, som emellertid har en längre eller kortare tidsperiod, betraktas tiden för den första diagnosen 5 dagar tidigare än den etablerade mitten av cykeln.

Ytterligare sessioner utförs med ett intervall på 2-3 dagar fram till graviditeten eller den slutliga bildningen av corpus luteum. Samtidigt med ultraljudsundersökningen är det nödvändigt att ta ett blodprov för hormoner, medan läkaren analyserar korrespondensen mellan nivån på hormoner som erhålls med hjälp av ultraljudsdata.

Graviditet

Ultraljud under graviditet bör göras i varje trimester, men detta utesluter inte möjligheten att utföra proceduren vid ett tidigare datum för att bekräfta graviditetsfaktorn och utesluta sannolikheten för en ektopisk lokalisering av fosterägget. Med en transabdominal undersökning kan graviditeten diagnostiseras efter 4 veckor och med en transvaginal undersökning vid 2-3 veckor. Informationsinnehållet i proceduren i detta fall beror inte på bindningen till menstruationscykeln och kan göras vid behandlingstidpunkten.

Förbättring av ultraljudssystem i dag tillåter oss att använda dem inte bara i studiet av statiska organ, utan också för att studera dynamiskt förändrade system, till exempel blodtillförsel till livmodern under kirurgisk behandling av fibroider, genom embolisering av livmoderns artärer. Användning av ultraljud är inte mindre värdefullt vid övervakning av placering eller extraktion av en intrauterin enhet. Tredimensionell ultraljudsavbildning tillåter dig att få tredimensionella bilder av upptäckta neoplasmer, men noggrannheten i mätningen och kvalitetsbedömningen av dessa patologier beror helt på den kompetenta bestämningen av tidpunkten för studien, bestämd av läkaren.

När är det bättre att göra en livmoderultraljud

Ultraljud av livmodern hos många är associerad med graviditet. Även om till och med en frisk kvinna rekommenderas av gynekologer att genomgå denna typ av undersökning minst en gång vartannat år. Faktum är att till och med artonåriga flickor inte är säkra mot cystor, polypper, myomer och endometrios, och behandling och övervakning av sjukdomsförloppet i tid kommer att spara reproduktiv funktion, samt säkerställa ett fullständigt sexliv.

I vilka fall föreskrivs en ultraljud

Ultraljuddiagnostik är en universell, snabb, smärtfri och mycket informativ metod för undersökning av bäckenorganen. Med hjälp av detekteras graviditet så tidigt som möjligt, dess förlopp övervakas, utvecklingen av fosterpatologier utesluts, olika sjukdomar i könsorganen upptäcks, neoplasmer, organiska utvecklingsavvikelser upptäcks och mycket mer.

En gynekolog rekommenderar alltid en ultraljuddiagnos av bäckenorganen när den upptäcker följande symtom:

 • smärta i den nedre tredjedelen av buken,
 • menstruations oregelbundenhet: förseningar, en instabil cykel, antalet dagar mellan blödningar är mindre än 21 eller mer än 35,
 • blödning eller blödning mellan perioder,
 • kraftig (genombrott) blödning på menstruationsdagarna,
 • utsläpp av pus eller annan misstänksam urladdning från könsorganen,
 • smärta och obehag under samlag,
 • uterusförstoring upptäckt vid en tvåhandig gynekologisk undersökning,
 • smärtsam menstruation.

Vid ultraljud bestämmer läkaren livmoders läge, struktur, storlek och volym, undersöker konturerna, hålrummet och slemhinnan. Under ovariell ultraljud beaktas deras placering, storlek, vävnadsstruktur, frånvaron eller närvaron av neoplasmer bestäms, platsen och utvecklingsstadiet av follikeln bestäms. Hela bäckenhålet undersöks för överskott av vätska och tumörer..

När är det bättre att genomföra en undersökning

Livmoderslimhinnan i endometrium, under påverkan av könshormoner, varierar mycket under menstruationscykeln. I början, under de första blödningsdagarna, avvisas det gamla skiktet av slemhinnan. Vidare, gradvis, vid ägglossningen, växer detta skikt till 10-18 mm och förbereder sig för implantering av embryot. Om detta inte händer, med början av blödning, avvisas basalskiktet igen.

Det är mycket svårt att ta hänsyn till livmoderns väggar med en stor tjocklek på endometriet. Därför frågan: På vilken cykeldag är det bättre att göra en ultraljud av livmodern? Du kan svara: Du måste genomgå en undersökning i början av cykeln.

Enligt standarderna rekommenderar gynekologer att göra en ultraljud den 5-7: e dagen av cykeln, och börja nedräkningen från den första dagen då blödningen börjar. Det bör emellertid noteras att hos kvinnor med långvarig blödning under menstruationen bör dessa perioder förskjutas något. I detta fall bör studien göras två till fyra dagar efter fullständig blödning på dag 8-10 av cykeln.

Att utföra en planerad ultraljud under menstruationsblödning rekommenderas inte. Blodproppar i livmodern kan störa granskningen och resultatet blir inte tillräckligt informativt.

Vanligtvis, när en livmoderultraljud görs, undersöks livmoderören och äggstockarna. Vad kommer att bli dagen för cykeln, övervägde vi tidigare. Ibland finns det emellertid ett behov av att bedöma bilagornas tillstånd och prestanda. I detta fall utförs flera ultraljuddiagnostik på olika dagar av cykeln:

 • en standardstudie på den femte dagen i menstruationscykeln tillåter en fullständig bedömning av morfologi och mäta reserver medan de är i vila,
 • den andra ultraljuden utförs på den 8-10: e dagen av cykeln under den sena follikulära fasen,
 • sedan under den tidiga ägglossningsfasen 14-16,
 • och sist, under lutealfasen den 22-24: e dagen av cykeln.

Detta integrerade tillvägagångssätt låter dig spåra utvecklingen av folliklar och bildandet av corpus luteum, det vill säga bestämma kvinnans förmåga att bli gravid. Oavsett resultatet av ultraljudet kommer läkaren säkert att hjälpa och förskriva behandling för att stimulera arbetet i bilagorna.

Ultraljud med myom på vilken dag av cykeln gör

Uterin fibroids - en tumör i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det förekommer hos varje femte patient äldre än 30 år och är ofta asymptomatisk. En ultraljudsundersökning hjälper till att identifiera sjukdomen och förskriva behandling. Så att resultaten av ultraljud med myom är så exakta som möjligt, måste proceduren förberedas ordentligt.

Hur man bestämmer på ultraljud livmoderfibrer

Baserat på syftet med studien väljer gynekologen den lämpligaste metoden:

 • Transabdominal (extern). Specialisten flyttar ultraljudssonden längs patientens mage och bestämmer tumörens placering och ungefärliga storlek.
 • Transvaginal (intern). Sensorn sätts in djupt i slidan, vilket gör att du kan studera tumörens struktur. Metoden är inte lämplig för kvinnor som är allergiska mot latex;
 • Hysterography. Innan ultraljud injiceras ett kontrastmedel (vanligtvis saltlösning) i livmoderhålet, vilket hjälper till att bedöma graden av organ deformation.

Med vilken metod som helst, definieras myomatiska noder som neoplasmer med rund eller oval form, med en tydlig kontur och en skiktad struktur:

 • den intramurala noden bildas i muskelskiktet och skapar en bild av en reducerad densitet i det drabbade området;
 • den submukösa noden växer i livmoderhålan och på ultraljud ser ut som en oval bildning;
 • den subserösa noden förändrar livmoderens yttre kontur.

När man ska göra en ultraljud för att få rätt resultat

Studien kan utföras på valfri dag i cykeln, men kommer att vara mest exakt under första halvåret. För att upptäcka livmoderfibroider föreskrivs en diagnos den 5-7: e dagen efter menstruationen, när endometriumets tjocklek fortfarande låter dig överväga tillståndet hos organets väggar och märka små myomatösa noder.

Efter den 10: e dagen tjocknar endometriumet, bildar veck och progesteronproduktionen ökar, vilket provoserar en tillfällig ökning av neoplasmer. Båda faktorerna snedvrider den verkliga bilden av sjukdomen. Ett undantag är möjligt för sambucösa fibroider - det diagnostiseras bättre dag 19-24.

Förberedelse för ultraljud för myom beror på den valda diagnostiska metoden: en halvtimme före transabdominal undersökning rekommenderas att du dricker 2 glas vatten, och tvärtom måste urinblåsan tömmas före transvaginal undersökning. Uteslut produkter som orsakar gasbildning från kosten en dag före proceduren, töm tarmarna på morgonen på dagen.

Om du hittar en fibroid, hur ofta behöver du göra en ultraljud

Om diagnosen livmoderfibrer bekräftas bör en ultraljudssökning göras minst en gång var sjätte månad (i avsaknad av negativ dynamik) eller oftare om tumören växer snabbt. Ibland, om knölarna är små och deras tillstånd inte är en oro, räcker det med en studie per år. Det händer att upprepade förfaranden förskrivs för att kontrollera den föreskrivna behandlingen och utförs var 5-6 veckor. Detta gäller särskilt i situationer där frågan om kirurgiskt ingripande avgörs..

Ultraljud för myom i en betald klinik

Beslutet om antal och frekvens av ultraljud för diagnostiserat livmodermyom fattas av läkaren och patientens uppgift är att strikt följa rekommendationerna från den föreskrivna behandlingen så att den är så effektiv som möjligt. Men det är mycket skonsammare att ta hand om din hälsa i förväg och efter 30 år årligen genomgå ultraljudsundersökningar, utan att vänta på uppenbara sjukdomar.

Som ni vet är det nu inte lätt att göra ultraljud i statliga kliniker. Speciellt om du behöver regelbunden forskning. Att ansöka till en betald klinik kommer att spara tid, få exakta resultat på modern utrustning i en expertklass och slutsatsen av läkare i den högsta kvalifikationskategorin. Allt detta kan du hitta i "Diamed" -klinikerna. Vi inbjuder dig till en tid på våra centra. Närhet till tunnelbanan, mottagning sju dagar i veckan och överkomliga priser gör din vistelse i våra kliniker helt bekväm.

Livmoderbehandling är relevant i alla åldrar. Det finns många sjukdomar som påverkar det huvudsakliga kvinnliga organet. Det är mycket viktigt att komma till en bra läkare för att fastställa den verkliga orsaken till dina symtom och få effektiv behandling. Låt oss prata om sjukdomar, diagnostiska metoder och behandlingsmetoder. Läs mer.

Menopaus: symtom och förberedelse - det är vad vi beslutade att kalla vår artikel. Menopaus är ju ett test för många kvinnor. Cirka en tredjedel av kvinnorna tål mycket hårt. Och allt eftersom majoriteten av klimakteriet inte förbereder sig. Läs mer.

Rekommenderade dagar för en ultraljud av livmodern

Innan en ultraljudsdiagnostik utförs av kvinnor är frågan när det är bättre att utföra proceduren, vilken cykeldag. Gynekologiska ultraljudsexperter rekommenderar att genomföra efter att menstruationen är klar. Vanligtvis görs det senast den 7-10: e dagen av cykeln. I detta fall börjar nedräkningen från den första dagen för menstruationens början.

Indikationer för diagnos av livmodern

Ultraljuddiagnos av endometrium rekommenderas för förebyggande. Det hjälper till att förhindra utvecklingen av olika gynekologiska sjukdomar.

Ultraljud av livmodern och äggstockarna utförs av specialister i de fall där patienterna har sådana symtom, vilket indikerar förekomsten av sjukdomar i könsområdet:

 • Brist på menstruation;
 • Infertilitet;
 • Oregelbunden menstruation;
 • Graviditet;
 • Menstruation, kännetecknad av riklig urladdning, ömhet, betydande varaktighet;
 • Förekomsten av dragvärk i nedre del av buken;
 • Utseendet på blödning mellan menstruationen.

Ultraljuddiagnostiska resultat

Undersökning av endometriumet med hjälp av ultraljudsvågor ger läkarna möjlighet att bedöma det kvinnliga reproduktionssystemets prestanda. Efter ultraljud kan du upptäcka (om någon) följande sjukdomar:

 • endometrios;
 • Slemhinnahyperplasi;
 • Myom;
 • salpingit;
 • Inflammation i olika organ i det kvinnliga reproduktionssystemet;
 • Polycystisk äggstock;
 • Patologi på nacken;
 • Cystor på äggstockarna;
 • Bekräftelse / förnekande av graviditet;
 • Äggstocks tumör.

Typer av diagnostik

För att få information om livmoders tillstånd, alla organ i kvinnans reproduktiva system, används följande typer av diagnostik i gynekologi:

 • Transvaginal undersökning;
 • Transvaginal undersökning.

För att få en tydligare bild rekommenderar specialisten sådana diagnostiska metoder som dopplerografi, hysterografi.

Dopplerography

Denna diagnostiska metod görs för att mäta cellernas rörelse, såväl som blodflödets hastighet inuti kärlen. Det föreskrivs parallellt med ultraljuddiagnostik i närvaro av misstankar om möjliga neoplasmer. Dessa studier bidrar till schemaläggning av blodflödet i riktning mot bäckenorganen. Kartläggning av doppler, dopplerografi ger en läkare möjlighet att bättre undersöka livmoderns livmodersystem, upptäcka alla typer av patologiska förändringar, visualisera äggstocksfunktionen.

Hysterography

Ger läkare en tydlig bild av organ från könsorganet. För dess implementering används ett kontrastmedel. Det sätts in i slidan. Metoden används främst om specialisten misstänker att kvinnan har en malign gynekologisk sjukdom (cancer, myom).

När är det bättre att utföra en ultraljud av livmodern?

Varför är det bättre att utföra undersökningen under denna tidsperiod? Eftersom endometriet i dessa dagar av cykeln blir så tunn som möjligt. Om det finns några patologier i kroppen kommer specialist att bestämma deras närvaro med ultraljud. Med tunt epitel är det bättre att beakta följande avvikelser:

Vilken dag i cykeln tjocknar endometriumet? Förlossningsförtjockning noteras i den andra delen av cykeln. Gynekologisk ultraljud rekommenderas inte i dag, dess informationsinnehåll kommer att vara mycket lågt på samma sätt som noggrannhet. Efter förtjockning av slemhinnan kanske sonologen inte märker små polyper som gömmer sig i epitelets tjocklek.

Den andra halvan av cykeln kännetecknas också av processen för follikulär mognad. Därför detekteras cyster under denna period, under diagnos, vars diameter är 2-3 cm. En sådan cysta är en normal fysiologisk struktur. Det är en follikel, som snart ägglossning, liksom en corpus luteum cyste.

Även inuti livmodern kan du hitta små cyster, vars storlek når 7 - 12 mm. Deras närvaro bestäms i slutet av menstruationscykeln, de första dagarna efter början av menstruationen (3 - 5). Det är omöjligt att skilja sådana cyster från patologiska.

För att en specialist ska utse en ultraljud i mitten måste den andra delen av cykeln vara ett bestämt behov. Det kan vara observationen av en specialist över processen för mognad av folliklar för att bekräfta ägglossningen. Liknande undersökningar utförs för de kvinnor som observeras hos barnläkare-gynekolog på grund av infertilitet.

Under menstruationen görs inte en gynekologisk ultraljud (först efter det). Det finns blod i livmoderhålet, vilket inte tillåter en specialist att undersöka dess inre hålighet i dag. Men väggarna i livmodern och äggstockarna bör diagnostiseras just nu..

Diagnostisk förberedelse

Gynekologisk ultraljud utförs med olika metoder. Beroende på typen av ultraljuddiagnos föreskriver läkaren förberedelser för proceduren. Korrekt förberedelse för diagnos påverkar undersökningens tillförlitlighet.

Transvaginal ultraljud

Det utförs på cykel 5-7. För diagnos införs en speciell sensor i slidan, som föras till livmodern. Så utförs genitalskanningar..

 • En dag eller två före proceduren är det nödvändigt att utesluta produkter som kan orsaka överdriven gasbildning inuti tarmen.
 • En rengörings lavemang rekommenderas också..
 • Patientens urinblåsan bör vara måttligt full.

Echo hysterosalpingoscopy

Denna diagnos utförs till den 10: e dagen av cykeln, i det fall menstruationscykeln är 28 dagar. Genom denna studie verifieras äggledarnas tålamod. Undersökningen består i införandet av vätska i äggledarna under svagt tryck. Med normal passbarhet tränger vätskan fritt in i det intilliggande utrymmet.

 • Beredning liknar förberedelse för en transvaginal typ av ultraljud.

Transabdominal ultraljud

Spendera också på 5-7: e dagen av cykeln. Diagnosen sker via bukväggen. Blåsan ska vara full, patienten kan ha en liten önskan att urinera.

 • Det är nödvändigt att följa en lämplig diet för att utesluta produkter som orsakar bildning av gaser i tarmen. Det ska följas i två dagar innan proceduren.
 • Det är nödvändigt att utföra ett rengörings lavemang i avsaknad av avföring i förväg för undersökningen.
 • Blåsan måste vara full innan en ultraljudssökning..

Ultraljud under graviditeten

 • Innan den första rutinundersökningen är det viktigaste att fylla urinblåsan och utesluta gasbildande produkter från kosten.
 • Innan diagnosen andra, tredje trimestern kan urinblåsan vara tom. Men om en kvinnas tidigare graviditet löstes med kejsarsnitt måste urea vara fullständig.

Stadier av ultraljud i gynekologi

Gynekologisk ultraljud kan utföras som en oberoende diagnos, liksom under undersökning av en förlossningsgynekolog. Undersökningen utförs transvaginalt för en mer ingående undersökning av livmoderns tillstånd. Förfarandet består av flera steg:

 • Blåsans tömning före diagnos. Det är nödvändigt att ta bort kläder som bärs under bältet.
 • För att genomföra en undersökning med en vaginal givare (buk) måste du bära en speciell kondom på den och sedan applicera en gel för att underlätta passagen av ultraljudsvågor. Sensorn har formen av en långsträckt cylinder med en diameter på 2 - 2,5 cm.
 • Efter att sensorn har införts i vagina utförs en skanning som tar cirka 10 till 20 minuter.
 • I diagnosprocessen tar läkaren bilder som andra specialister kan bekanta sig med patientens medicinska historia.

Efter diagnosen får specialisten uppgifter om livmoders tillstånd, alla organ i det kvinnliga reproduktionssystemet. Avkryptering av resultaten utförs av en obstetriker-gynekolog.

Varför utförs en kvinnas ovarial ultraljud?

Ultraljud av äggstockarna är ett diagnostiskt förfarande som gör att du kan bedöma kvinnans könsorgan. Det utförs var sjätte månad för att identifiera möjliga sjukdomar. Enligt läkarnas vittnesmål föreskrivs det oftare. Denna testmetod anses vara säker även för gravida kvinnor..

Beskrivning

Ultraljudundersökning är en av de mest informativa typerna av diagnostik. Ultraljud låter dig bedöma äggstockarnas tillstånd, deras funktionalitet, möjliga patologier. Proceduren utförs under screening av befolkningen, planerade medicinska undersökningar och med misstänkt gynekologiska sjukdomar.

En kvinna undersöks av en sensor som avger ultraljudsvågor på sjukhus. Under proceduren bestämmer läkaren organens tillstånd utifrån bilden som erhålls på skärmen. Med hjälp av en ultraljudsapparat utförs mätningar av alla storlekar, undersökning av enskilda vävnadssektioner. Vid behov förstoras bilden. Medeltiden för en ultraljudsskanning är upp till 15-20 minuter.

Indikationer för en kvinnas ovaries ultraljud

Undersökning indikeras för misstänkt infertilitet, bristande befruktning. För att göra detta, kontrollera äggstockarna och livmodern. De senare undersöks initialt fullständigt, i framtiden, om patologier hittas eller om funktioner behöver övervakas, undersöks endast de drabbade organen.

För att få fullständig information om en kvinnas reproduktionshälsa, bör blodtester för hormonella nivåer, vaginala utstryk för mikroflora och infektioner också tas.

Indikationer för ultraljud av äggstockarna hos kvinnor:

 • misstänkt infertilitet;
 • oregelbunden menstruation;
 • brist på befruktning i mer än ett år med regelbundet oskyddat samlag;
 • tung eller knapp menstruation;
 • smärta i nedre buken;
 • bröstsjukdom;
 • hormonell obalans;
 • rutinmässig gynekologisk undersökning.

Regelbundna samråd med en gynekolog kommer att säkerställa en snabb upptäckt av sjukdomar i äggstockarna och andra könsorgan. Tidig behandling kommer sannolikt att bevara en kvinnas reproduktionsfunktion. Ofta diagnostiseras patologier i deras sista stadier - detta beror på den ofta asymptomatiska förloppet av bihangsjukdomar.

När är det bäst att göra en ultraljud av äggstockarna och livmodern?

Undersökningsdagen bestäms av den behandlande läkaren beroende på medicinska indikationer. Den första ultraljudet kan tas på vilken dag som helst av cykeln, med undantag för perioden med menstruationsblödning - i närvaro av kroniska eller akuta sjukdomar diagnostiseras sjukdomen lätt i någon fas av cykeln. Experter rekommenderar att man gör en ultraljud av äggstockarna i 5-7 eller 22-24 dagar av cykeln - exakt tid bestäms individuellt.

För att få en fullständig bild av äggstockarnas funktionalitet utförs en ultraljudssökning flera gånger under menstruationscykeln. Första gången görs det 5-7 dagar, sedan 8-9, 13-14 och 22-24 dagar. En sådan studie kallas follikulometri och är nödvändig för att kontrollera ägglossningen genom att övervaka tillväxten av folliklar på ultraljud och deras efterföljande brott i äggstockarna för frisättning av ägget. Denna typ av diagnos föreskrivs för kvinnor med misstänkt infertilitet..

Typ av undersökning

Typer av ultraljud av äggstockarna hos kvinnor har olika informationsinnehåll och skiljer sig åt i processen med:

 • transabdominal - undersökning av organ genom den främre bukväggen; för detta leder läkaren försiktigt sensorn över huden som tidigare smörjts med gel;
 • transvaginal - det mest informativa sättet, utförs genom att införa sensorn i slidan till ett djup av 12 cm;
 • transrektal - används sällan för att diagnostisera äggstockar; för forskning införs sensorn i ändtarmen till ett djup av 6 cm.

Alla typer av ultraljud är absolut smärtfritt, men de kan åtföljas av obehag på grund av lätt pressning av organ från sensorn.

Examensförberedelse

Förberedelserna för ultraljud av äggstockarna och livmodern tar inte mycket tid. Vid förskrivning av en diagnos informerar gynekologer patienten om alla regler för procedurer som måste följas innan studien.

Transabdominal ultraljud

För att få de mest pålitliga resultaten är det nödvändigt att förbereda de inre organen i det lilla bäckenet för proceduren. För att göra detta, i 2-3 dagar måste du följa en speciell diet som utesluter gasbildande livsmedel - baljväxter, kål, vitt bröd, etc. Innan du besöker en läkare ska tarmarna tömmas naturligt eller med mikroclyster..

Blåsan måste vara full. En och en halv timme före en ultraljud måste en kvinna dricka upp till en och en halv liter fortfarande vatten. För detta ändamål är te, vatten eller juice lämpligt. Otillräcklig fyllning i urinblåsan gör det svårt att undersöka bilagorna.

trans

För att göra detta kräver inte ultraljud av äggstockarna och livmodern förberedelse från kvinnan. Skölj i förväg noggrant perineum med en intim hygienprodukt..

Infektion under undersökning är utesluten - för att skydda patienten använder läkare en engångskondom för sensorer. Vissa kliniker ber kunderna ta med sin egen skyddsutrustning som kan köpas på apoteket..

Om äggstocken gör ont under eller efter ultraljudet, ska du omedelbart informera din läkare om det - det kan orsakas av någon sjukdom i bäckenorganen.

transrektalt

För att genomföra det är det nödvändigt att rengöra ändtarmen från avföring. För att göra detta, innan du besöker en läkare, bör du tömma tarmarna naturligt eller med hjälp av mikroclyster. Några dagar före förfarandet bör gasbildande produkter uteslutas..

Hur ultraljud i livmodern och äggstockarna

Stegen i undersökningen av själva förfarandet skiljer sig inte från varandra. De viktigaste skillnaderna är i det kroppsområde genom vilket undersökningen genomförs.

transabdominal

Patienten ligger på en soffa på ryggen, benen rätas ut. En speciell gel som leder ultraljudsvågor appliceras på den tidigare exponerade nedre buken. Sensorn drivs av det smorda området och bedömer tillståndet hos de inre könsorganen. Avbildning är svårt med en tom urinblåsan eller med gas i tarmen.

trans

En kvinna ligger på en soffa på ryggen, böjer sig och sprider benen lite. En kondom sätts på sensorn, den senare smörjs med en speciell gel. Enheten sätts in i slidan och flyttas försiktigt i den för en fullständig undersökning. Denna metod är mest informativ på grund av frånvaron av andra organ som kan störa undersökningen och omedelbar närhet till bilagorna.

transrektalt

Patienten ligger på soffan på hennes sida och böjer benen vid knäna och lindar armarna runt dem. En sensor med en förslagen kondom insatt i anus. Denna metod används mycket sällan och är relevant endast när det är omöjligt att transvaginal skanning eller uninformativ undersökning genom bukväggen.

Hos flickor och jungfruliga

För flickor och kvinnor som inte har haft sex används den transabdominala eller transrektala metoden. Inspektion genom att sätta in sensorn i slidan är inte möjlig på grund av risken för skador på jomfruhinnen. Efter sexuell aktivitet börjar patienterna genomgå transvaginal ultraljud för en mer detaljerad organundersökning.

Graviditetskontroll

Ultraljudsundersökning av äggstockarna är en obligatorisk diagnos som utförs när graviditet inträffar. Vanligtvis sker det 11-12 veckor enligt den obstetriska perioden - samtidigt med den första screeningen. I avsaknad av patologier och sjukdomar i bilagorna i historien om ytterligare studier genomförs inte.

I närvaro av cystiska eller tumörliknande formationer, bör ovarial ultraljud under graviditet utföras regelbundet, med början från de första veckorna - detta är nödvändigt för att kontrollera deras tillväxt.

Proceduren, oavsett graviditetsålder, kan vara transvaginal eller transabdominal. Förberedelserna för studien genomförs på samma sätt som för icke-gravida kvinnor. Vid undersökning utvärderas storleken på organen, deras placering, närvaron av cyster och funktionen av corpus luteum.

Normer av äggstocksstorlek

En äggstock hos en kvinna är alltid något större än den andra - detta beror på funktionerna i deras arbete. Det dominerande organet är stort på grund av den kontinuerliga produktionen av ägg, det andra är i de flesta fall endast ansvarigt för produktion av hormoner. Därför bör identifiering av olika storlekar på bilagor inte skrämma patienten.

Normen för äggstocksstorlek på ultraljud hos vuxna kvinnor:

 • längd - 20-37 mm;
 • bredd - 18-30 mm;
 • tjocklek - 16-22 mm;
 • volym - 4-10 kubikmeter centimeter.

Under klimakteriet är den maximala mängden äggstocksvolym 4 kubikmeter. se - detta beror på den naturliga avslutningen av deras funktionalitet.

Mindre avvikelser kan anses vara normala. Med alltför stora bilagor diagnostiseras deras inflammation, närvaron av neoplasmer och andra patologier. Små äggstockar är inte normen - sådana organ har ofta låg funktionalitet, blir infertila eller signalerar början av klimakteriet.

Förändringar i bilagorna under menstruationscykeln

Bilagorna själva är alltid av samma storlek. Förändringar inträffar i folliklarna och corpus luteum som är nödvändiga för befruktningen. Den första innehåller ett ägg, som lämnar den 14-16: e dagen av cykeln för befruktning, riva det yttre skalet. Corpus luteum bildas på platsen för den sprängande follikeln - det är nödvändigt för produktionen av hormonet progesteron, vilket hjälper ägget att röra sig genom äggledarna och införandet av fosterägget i livmoderns väggar.

Ändra storleken på folliklarna efter cykeldagen:

 • 5-7 dagar - bildandet av flera dominerande folliklar upp till 6 mm i diameter;
 • 10-11 dag - en tydlig identifiering av den dominerande follikeln med en storlek på 14-16 mm;
 • 14-15 dagar - follikeln når den maximala storleken på 18-22 mm, efter 1-2 dagar kommer den att gå sönder och ägget kommer att gå ut, dvs. ägglossning.

Cykeldagarna indikeras med hänsyn till dess varaktighet på 28 dagar, hos kvinnor med en längre eller kortare menstruationscykel, förändringar i bilagorna inträffar vid andra tidpunkter.

Efter början av ägglossning mognar corpus luteum:

 • 15-16 dag - en gul kropp bestäms upp till 20 mm i storlek, fri vätska i livmodern från en sprängande follikel;
 • 20 dagar - corpus luteum producerar aktivt progesteron och når en storlek på 25-27 mm;
 • 26-27 dagar - regression av corpus luteum - dess diameter är 1 cm, med början av menstruationen försvinner den.

Dessa förändringar betraktas som normen - de finns i alla kvinnor som inte har hälsoproblem.

Avkryptera resultaten

Organens tillstånd bestäms av flera parametrar som registreras i diagnosarket. Enligt vissa värden kan du oberoende dechiffrera resultaten av ultraljud i livmodern och äggstockarna, närvaron av eventuella avvikelser i deras funktion.

Plats

Normalt är äggstockarna belägna på båda sidor om livmodern, på sidoväggarna i bäckenet. De kan förskjutas något relativt livmodern - med en liten förändring anses detta inte vara en avvikelse. I de flesta fall bestäms lokaliseringsgraden individuellt - hos vissa kvinnor kan den avvika något från de etablerade standarderna. Detta beror på de anatomiska egenskaperna hos de inre organen..

Mått

Storleken på bihanget bestäms mest bekvämt under de första dagarna efter menstruationens slut. För närvarande finns det fortfarande inga dominerande folliklar och corpus luteum, vilket förenklar en specialist. De erhållna värdena måste jämföras med de ovan beskrivna storlekskraven..

Vävnadsstruktur

Vid undersökning av en läkare bestäms antalet mogna folliklar, storleken på corpus luteum. Dessa parametrar beror på dagen för menstruationscykeln och dess totala varaktighet. Organens allmänna struktur måste vara enhetlig. Om ekon av en cysta i höger eller vänster äggstock upptäcks bestäms dess storlek och orsak till ursprung. Om det är svårt att diagnostisera undersöks vissa formationer dessutom genom biopsi..

Möjliga patologier

De flesta typer av bilagsjukdomar bestäms av ultraljud. Följaktligen detekteras följande patologier:

 • funktionella cyster som orsakas av en funktionsfel i menstruationscykeln;
 • icke-funktionella cyster och tumörer;
 • vridning av benen i cystisk bildning;
 • looping av äggstocken själv;
 • inflammatoriska processer;
 • onkologi av bilagorna;
 • polycystos - multipel bildning av funktionella cyster;
 • bihangdysfunktion - manifesteras av deras alltför små storlek.

Om dessa sjukdomar upptäcks krävs ytterligare diagnostiska åtgärder..

Andra funktioner som märks under ultraljud

Under undersökningen bestäms inte bara organens storlek och struktur utan också graden av deras funktionalitet. Sällsynta tillräckliga patologier diagnostiseras ibland..

Varför äggstocken kanske inte är synlig eller inte synlig

Oftast visas inte bihanget tydligt på skärmen på skärmen när du utför en rektal eller transabdominal ultraljud. I detta fall stör tarmen med en ökad bildning eller en ofylld urinblåsan visualiseringen. Studien ska upprepas med alla regler för förberedelser..

Ultraljud visar inte äggstocken och med dess utarmning förekomsten av vidhäftningar. Om det är svårt att ställa en diagnos, bör magnetisk resonansavbildning av organ göras - denna typ av diagnos anses mycket mer informativ än ultraljud.

Storleksökning

En liten ökning av bilagorna noteras när folliklarna når stora storlekar. Med en stark avvikelse från normen diagnostiseras en inflammatorisk process eller cystisk bildning.

Brist på folliklar

Indikerar ett brott mot äggstockarnas reproduktionsfunktion. Studien måste genomföras för nästa menstruationscykel - hos de flesta kvinnor, 1-2 gånger per år, är ägglossning frånvarande av naturliga skäl.

Folliklar upptäcks inte under studien vid tidpunkten för ägglossning - under denna tid har corpus luteum ännu inte bildats, och läkaren kan göra en felaktig diagnos.

Ökad ekogenicitet

Stroma är membranet i bihang som innehåller många blodkärl. Dess höga ekogenicitet indikerar förloppet av polycystisk eller inflammatorisk process.

Hur ser äggstockscancer ut på en ultraljudsmaskin

Onkologi i äggstockarna bestäms av ultraljud i form av en cancer-tumör med flera kammare, papillära tillväxter. Sådana formationer har tjocka väggar, i de sista stadierna kan de nå enorma storlekar.

Andra kränkningar

Andra typer av sjukdomar som kan bestämmas genom ultraljud av äggstockarna:

 • endometrios - vidhäftningar av livmodern, äggledarna, bildandet av endometrioida cyster på bifogorna;
 • ovariell graviditet - fästning av embryot nära epididymis eller på dess väggar;
 • förkalkningar i äggstockarna med ultraljud definieras som avsättning av kalciumsalter i organet;
 • brott i bihang eller dess cyste - åtföljs av akut smärta, som tvingar att genomföra en undersökning.

En ultraljudssökning av äggstockarna måste utföras regelbundet för varje kvinna för att förhindra utveckling av gynekologiska sjukdomar. Dess beteende 1-2 gånger per år ger en snabb diagnos av patologier och tidig behandling påskyndar läkningsprocessen. Ultraljudsmetoden anses vara helt säker och skadar inte hälsan..

På vilken cykeldag behöver ultraljud i bäcken göras??

Ultraljud är en av de mest populära och prisvärda diagnostiska metoderna. Undersökningen används inte bara för indikationer utan också för förebyggande syften. Metoden kan tillämpas oavsett ålder och kön. Det finns dock vissa funktioner när man undersöker bäckenorganen hos kvinnor. Till exempel råder läkare ibland dig att diagnostisera en viss period i månadscykeln..

Vad är en ultraljudsundersökning av bäckenet?

Ultraljudsmetoden är baserad på användning av ultraljud. Dess vågor, som tränger igenom vävnaderna, reflekteras från dem beroende på strukturtätheten. Sedan fångas signalerna av en speciell sensor och överförs till datorn, och efter omedelbar bearbetning visas på bildskärmen som en bild. Under undersökningen undersöks och utvärderas alla organ i bäckenområdet.

Typer av ultraljudsundersökningar

Skanning kan göras på flera sätt. Det vanligaste är transabdominal. I detta fall glider sensorn över ytan på bukhålan. Den andra metoden är transrektal ultraljud när enheten sätts in i ändtarmen. Men denna metod används oftast för män. Endast för kvinnor finns det en transvaginal ultraljud när sonden sätts in i slidan. De två sista metoderna låter dig omedelbart biopsi vid behov..

Indikationer och förbud för undersökning

Ultraljud låter dig undersöka äggstockarna, livmodern och dess hals, äggledarna, könssystemet och njurarna. En sådan skanning utförs alltid minst tre gånger under barnets uppkomst. Lista över huvudindikationer för ultraljud:

 • inflammation i köns- eller reproduktionssystemet;
 • ihållande smärta i nedre del av buken;
 • misstank om befruktning (inklusive ektopisk);
 • blödning
 • patologi hos äggstockarna, äggledarna eller livmodern;
 • brott mot urinering;
 • hitta livmoderspiralen;
 • olika patologier överförda under första trimestern;
 • tumörer (eller misstankar om dem);
 • kontrollera längden på livmoderhalskanalen;
 • cystiska formationer;
 • onkologi;
 • kränkning av cykeln;
 • onormal utveckling av organ;
 • abort eller hindrad arbetskraft.

Om undersökningen genomförs för första gången kan det göras, oavsett cykeldag, men efter upphörandet. I vissa fall föreskrivs ultraljud strikt under en viss tidsperiod. Till exempel med endometrios, en funktionsfel i äggstockarna, myer i livmodern, etc. Det finns inga kontraindikationer för ultraljud, med undantag för öppna sår eller skador på huden i stället för sensorns slip.

På vilken dag av cykeln görs ett ultraljud?

Den optimala tiden för ultraljud är perioden 3-5 dagar efter avslutad menstruation, men senast 7-10 från den första urladdningen. Under menstruationen görs ingen ultraljudstudie på grund av livmoderns starka variation. Vanligtvis undersöks hela reproduktionssystemet samtidigt, i 5-7 dagar.

För att mer exakt kunna bedöma äggstockarnas tillstånd utförs skanningen flera gånger under cykeln. Till exempel i perioder (i dagar) - 8-10, 14-16 och 22-24. Med en försening i menstruationen, särskilt om mer än två veckor har gått efter ägglossningen och en hög basal temperatur upprätthålls (och det minskar inte), är en ultraljudssökning nödvändig för att utesluta en cyste.

Ultraljudsundersökning är bättre i den första fasen av cykeln. Vid denna tidpunkt börjar endometriet (slemhinnan) bara att tjockna, och ett tunt lager gör det möjligt att mer exakt bedöma organens tillstånd. Till exempel är det mycket lättare att visualisera polyper, fibroider, hyperplasi.

Under den andra halvan av cykeln blir endometriet för tjockt och kan endast stänga bildande formationer med dess veck. Som ett resultat kommer de att diagnostiseras senare, men redan betydligt utökade..

Från mitten av cykeln till dess slutförande visualiseras ibland små cystiska formationer 2-3 cm i storlek i äggstockarna, vilket är normalt eftersom det kan visa sig vara en enkel follikel som är redo att ge råd. Eller är det en cystisk massa på corpus luteum, som anses vara ett vanligt fysiologiskt fenomen. Det uppstår från en tömd follikel och "lever" från 10 dagar till två veckor.

När menstruationen börjar visas de första 3-5 dagarna i äggstockarna små formationer med en diameter på 7-12 mm. Då är det svårt att avgöra om detta avser normala fysiologiska fenomen eller symtom på sjukdomar. I detta fall upprepas skanningen 3-5 dagar efter avslutad menstruation.

Därför är den optimala tiden för ultraljud perioden från mitten av cykeln. Vid dess slut sker ultraljud vanligtvis för att övervaka follikeln och ägglossningen. I grund och botten är ultraljud vid denna tidpunkt indikerad för att identifiera och behandla orsaken till infertilitet..

Beredning och genomförande av ultraljudsforskning

Ultraljud kräver inte speciell förberedelse - det räcker för att rengöra tarmarna eller följa ytterligare rekommendationer. Till exempel kräver den transabdominala metoden en full blåsan, därför, en timme eller två innan skanningen, bör en kvinna dricka 500-700 ml vatten. För att rena tarmarna är det tillräckligt 2 dagar före undersökningen för att utesluta från matdiet all mat och dryck som orsakar vävnad (baljväxter, muffins, kål, kvass, läsk, etc.). Ett lavemang görs innan studien..

Datum för ultraljud väljs från undersökningens syfte, med:

 • livmodermyom - omedelbart efter menstruation och på dag 16-20;
 • dysfunktioner i bihang - när som helst;
 • misstänksamhet (eller närvaro) av en cyste eller tumör - efter avslutad urladdning;
 • endometrios - på dag 16-20;
 • professionell undersökning - under första halvan av cykeln;
 • kontroll av äggstockar eller folliklar - 3 gånger - efter menstruation, dagarna 14-16 och dagarna 20-24.

Med ultraljud i buken täckas kvinnans buk med en speciell gel, på vilken sensorn glider. Transvaginal eller rektal skiljer sig genom att en kondom sätts på enheten och enheten sätts in i vagina eller rektum. Ibland uppmanas en kvinna att tömma urinblåsan och sedan görs skanningen igen. Ultraljudets varaktighet - från 5 till 20 minuter.

Avkryptera resultaten

Dekryptering av resultaten utförs omedelbart under skanningen. De erhållna data jämförs med normala värden..

OrganNorm
LivmoderDet ligger nästan i mitten av bäckenområdet, närmare dess främre vägg. På längsgående sektioner - päronformad, på tvärsidan - oval. Ekogeniteten hos organet är medium, strukturen är homogen med små inneslutningar..

Orgelets dimensioner (i mm) är 40-59, dess tjocklek är 38, bredden är 46 till 62, halsen 20-35. Värdena ändras beroende på menstruationens "ankomst". Före henne är indikatorerna de största.

äggstockarOval, medell ekogenitet, homogen struktur, med flera punktsinföringar utan eko. Hos mogna kvinnor är organens medelstorlek 30 * 25 * 15 mm, men detta värde kan variera beroende på ålder. Den dominerande follikeln bestäms endast den 8-12: e dagen av cykeln, och genom ägglossning blir den 18-24 mm och är tydligt synlig.
VaginaAnsluter till livmodern. Har en rörformig struktur, dålig ekogenitet, liten diameter. På tvärsektionerna är en kraftigt utplattad ägg synlig. I mitten av slidan finns en klar ekogen gräns - en kontaktplats mellan orgelväggarna. Normalt är de 3 till 4 mm tjocka..
endometriumDess struktur och tjocklek förändras under hela cykeln:

1. Under de första två dagarna av menstrual endometrium, 0,5-0,9 cm tjock, heterogen i struktur, med låg ekogenicitet, ökad ljudkonduktivitet. Det finns dock inga tydliga lager.

2. På 3-4 dagar ökar ekogeniciteten, minskar tjockleken - 0,3-0,5 cm.

3. På 5-7: e dagen tjocknar slemskiktet till 0,6-0,9 cm. Samtidigt minskar ekogeniciteten, en liten kant på cirka 0,1 cm och ljudproduktionen ökar.

4. På dag 8-10 är en klar struktur redan synlig. Ökad ekotäthet, mitten av endometriet med en tjocklek av cirka 0,1 cm.

Upp till två veckor liknar bilden ungefär de senaste värdena. Sedan tjocknar endometriet gradvis och når sina maximala nivåer före menstruationen. Därför visas också ultraljud under den första halvan av cykeln.

För att studera follikeln används vanligtvis transvaginal ultraljud i början av cykeln. Därefter utses examen igen efter några dagar. Under ultraljud kan följande upptäckas:

 1. Uterin fibroids (godartad spridning). Ultraljud låter dig visualisera även en liten bildning av 1 cm.
 2. Endometrios, när slemlagret växer utanför livmodern.
 3. Adenomyos (endometrium visas i muskelskiktet).
 4. Avvikelser i utvecklingen av livmodern (två-hornedness, sadel, fördubbling etc.).
 5. Polypper (punkttillväxt i slemhinnan).
 6. Cancer i livmodern eller dess inre skal.
 7. Cyster i äggstockarna (godartad massa med vätska).
 8. polycystiskt.
 9. Salpingit (inflammation i äggledarna).
 10. tumörer.

Eftersom organ skannas i bäckenområdet, kontrolleras det samtidigt för abscesser, könsorganens tillstånd och tjocktarmen. Blåsan och njurarna undersöks, inklusive närvaron av sand och stenar. Undersökningsdagen väljs beroende på undersökningens mål, datum fastställs av läkaren.

Ultraljud avser de mest populära diagnostiska metoderna. Kostnaden är den lägsta i jämförelse med andra metoder. Oftast föreskrivs en undersökning under den första halvan av cykeln, när endometriet ännu inte har haft tid att växa. I vissa fall är emellertid ultraljud nödvändigt efter 10-15 dagar efter menstruation.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Blodproppar under menstruationen: orsaker och symtom

Blodproppar under menstruationen är inte alltid en patologi. Detta händer med vissa funktioner i kvinnans kropp, kränkningar av livmoderns struktur eller med låg fysisk aktivitet....

Postinor efter vilka tidsperioder som kommer. Vad du ska göra om det inte finns några perioder efter postinor-piller och när larmet ska höras

- Detta är ett läkemedel som skapats för preventivmedel i en nödsituation, efter ett genomfört samlag....

Mesjachnie.com

Allt du behöver veta om menstruation!Brun urladdning före menstruationMånga kvinnor stöter ofta på ett sådant problem som den okarakteristiska färgen på vaginal urladdning. Detta är en ganska vanlig manifestation, eftersom 1-2 dagar före det förväntade datumet för menstruation kan urladdningen få en mörk färg (varierar från en ljus skugga till en mörkare färg)....