Ultraljudsundersökning av bäckenorganen

Klimax

Ultraljud av livmodern och bilagorna är ett enkelt och effektivt sätt att få tillräckligt med information om en kvinnas reproduktionsorgan. På grund av dess tillgänglighet har den fått stor popularitet bland befolkningen. Metoden anses vara absolut säker, därför används den aktivt vid diagnos av graviditet och utvärdering av dess utveckling i screeningstudier..

Teratogena effekter av ultraljud på fostret har inte visats. Ultraljudsundersökning av kvinnliga reproduktionsorgan används både för rutinundersökning och för diagnos av akuta tillstånd. Trots alla fördelar med metoden är det dock nödvändigt att förstå att dess kapacitet är begränsad. Dessutom måste du förbereda dig för studien noggrant och göra rätt val av datum för dess uppförande i samband med menstruationscykeln. Uppfyllande av dessa krav kan minska risken för diagnostiska fel och öka metodens effektivitet.

När ultraljud indikeras

Ultraljud av livmodern och äggstockarna används för att diagnostisera sjukdomar i kvinnans reproduktionsorgan, uppföljning efter behandling, graviditetsövervakning och för andra ändamål. Metodens omfattning är tillräckligt bred.

Ultraljud av bäckenorganen bör förskrivas av din läkare. Men det finns tillfällen då det är omöjligt att komma till läkaren, då kunskap om när implementeringen av denna metod kan hjälpa kan komma till hjälp. Ultraljud av de kvinnliga könsorganen kan utföras om:

 • smärta av olika natur och intensitet i bäckenet;
 • före in vitro-befruktning;
 • graviditetsdiagnos och bestämning av dess löptid;
 • kontrollera äggledarnas tålamod;
 • polyper och endometrial hyperplasi;
 • kraftig blodförlust under menstruationen;
 • långvarig menstruation;
 • blodigt eller brunt urladdning mellan menstruationen;
 • livmoders neoplasmer och bihang;
 • screeningstudier under graviditet;
 • klagomål under graviditet;
 • ovariell dysfunktion;
 • infertilitet.

Vad är kärnan i förfarandet

Ultraljud av bäckenorganen utförs liggande på ryggen på soffan. Kontoret har svaga ljus för bättre visualisering av bilden på skärmen. Proceduren skiljer sig något beroende på den valda undersökningsmetoden. För närvarande finns det fyra olika ultraljudsundersökningar av kvinnliga reproduktionsorgan:

 • transabdominal,
 • transvaginalt,
 • transrektal,
 • spiral.

När man utför ultraljud transabdominalt placeras en ultraljudssond på den främre bukväggen. Studien utförs med en speciell gel som förbättrar uppförandet av ultraljud. Denna metod används aktivt i andra och tredje trimestern av graviditeten, hos kvinnor som inte är sexuellt aktiva, samt för att identifiera grov gynekologisk patologi..

Transvaginal ultraljud erhåller nödvändig information med hjälp av en sensor insatt i vagina. Detta förfarande är smärtfritt, men en kvinna kan känna obehag när hon utför det. För att minska obehag rekommenderas patienten att koppla av. Transvaginal ultraljud används för att diagnostisera en ektopisk graviditet, under en kort graviditetsperiod, med endometrial polypper, endometrios och andra gynekologiska patologier. Var inte rädd för överföring av infektion, eftersom en kondom används under undersökningen.

I svåra diagnostiska situationer används transrektal och intrauterin ultraljud..

Hur man förbereder

Överensstämmelse med alla regler för förberedelse för ultraljudsundersökning av livmodern och bilagor är nödvändig för att få tillförlitliga resultat. Obligatoriska tillstånd varierar och beror på vilken typ av ultraljud som används:

 1. 1-2 timmar före transabdominal undersökning måste du dricka 1-1,5 liter vatten för att fylla urinblåsan. En kvinna bör ha en måttlig lust att urinera.
 2. Om läkaren föreskrev en transvaginal ultraljud, är det tillrådligt att gå på toaletten innan ingreppet.
 3. Ett lavemang rekommenderas före transrektal ultraljud..

Uteslutning av produkter som ökar gasbildningen, två dagar innan studien är nödvändig med någon undersökningsmetod. Dessa produkter inkluderar:

 • muffin;
 • baljväxter;
 • svart bröd;
 • råa grönsaker och frukter.

Kvinnor som lider av luftväxt rekommenderas att dricka Espumisan eller motsvarande. Luft som blåser upp tarmslingorna absorberar ultraljud, vilket snedvrider den resulterande bilden.

När är bättre att göra

Undersökningens effektivitet beror på vilken cykeldag som ultraljudet av livmodern gör. Kvinnors reproduktionsorgan fungerar i cykliskt läge. Detta avgör tidpunkten för undersökningen. Läkaren, beroende på vad han vill se med hjälp av studien, väljer en dag för det individuellt för varje kvinna. Huvudvalskriteriet här är studiens syfte..

 • Den 2-3: e dagen av menstruationscykeln rekommenderas ultraljud för att utvärdera äggstocksreserven. Oftast är detta nödvändigt innan du använder reproducerad teknik. I de flesta fall är undersökningen under menstruationen oönskad. Ultraljud under denna period är svårt och kan orsaka ett diagnostiskt fel.
 • Den bästa tiden att utföra en ultraljudsundersökning av de kvinnliga könsorganen är 5-7: e dagen av menstruationscykeln. Under denna period är resultaten av ultraljud i livmodern de mest informativa. Det finns flera skäl till detta. På 5-7: e dagen är tjockleken på den inre livmoderslimhinnan liten, vilket skapar gynnsamma förhållanden för diagnos av formationer i livmoderhålet (polyp, submukösa livmoderfibroider). Samtidigt börjar tillväxten av folliklar i äggstockarna. Den dominerande follikeln börjar bestämmas lite senare. Därför anses denna tid vara den bästa för att diagnostisera patologin hos hängorna (cyster och äggstocks neoplasmer).
 • Vid utförande av follikulometri efter en ultraljud efter menstruationen utförs en efterföljande undersökning den 10: e dagen av cykeln. Målet med detta är att registrera en dominerande follikel, som når en storlek upp till 25 mm i diameter. Vidare upprepas studien varannan dag för att registrera ägglossning genom tecken som försvinnande av en dominerande follikel och uppkomsten av en liten mängd vätska i det intilliggande utrymmet.
 • Vid utförande av ultraljud i den andra fasen av menstruationscykeln bedöms tillståndet i endometrium och corpus luteum. En tillräcklig tjocklek på livmoderns slemlager i kombination med ett väl fungerande corpus luteum säkerställer framgångsrik äggimplantation och utvecklingen av graviditeten. Vid nödsituationer (blödning, misstankar om ektopisk graviditet, brist på en cysta, ovarial apoplexi etc.) utförs en undersökning snabbt varje dag i menstruationscykeln.
 • För att diagnostisera graviditet rekommenderas det att göra en ultraljud den 7-10: e dagen av förseningen så att fosterägget har tid att gå ner i livmoderhålan, embryot blir stort nog för att kunna visualiseras under undersökningen.

Vad ultraljud kan berätta

Dekryptering av ultraljud i livmodern kan endast göras av din läkare. Samma resultat av studien hos olika kvinnor kan prata om normen och patologin. Förutom dagen för menstruationscykeln är det nödvändigt att ta hänsyn till kvinnans ålder, ta hormonella läkemedel etc..

Livmoderns storlek är individuell för varje kvinna och bestäms av ålder (från början av puberteten ökar livmodern, och när mängden hormoner i klimakteriet faller, observeras underupplösningen av organet), antalet födelser och graviditeter i historien. Organet ökar med myom, adenomyos och graviditet och minskar med infantilism.

En ultraljuds endometrium bör motsvara dagen för menstruationscykeln. M-eko under klimatperioden bör vara linjär eller inte överstiga 4 mm i tjocklek, annars kan det indikera endometrial hyperplasi, endometriala tumörer.

Ultraljud av livmoderhalsen låter dig utvärdera dess struktur och funktioner i livmoderhalskanalen. Med hjälp av dessa data är det möjligt att diagnostisera inflammatoriska processer och polypar i livmoderhalsen, isthmic-cervical insufficiens under graviditeten Studien av bilagorna hjälper till att identifiera cyster, neoplasmer, ektopisk graviditet.

Hur är en ultraljud av äggledarna

Ultraljudspatens hos äggledarna kan kontrolleras med hjälp av ett kontrastmedium. Denna forskningsmetod kallas "ultraljudsmetrosalpingografi." Undersökningen utförs efter menstruation den 7-12: e dagen av cykeln..

En kvinna på en gynekologisk stol sätts in i livmoderhålet med en tunn och flexibel kateter. En varm steril lösning av ett kontrastmedium tillförs genom det. På monitorskärmen observerar läkaren hur lösningen är jämnt fördelad i livmoderhålan och äggledarna. Utseendet på kontrastvätska i det intilliggande utrymmet indikerar äpplen hos äggledarna.

Varför behöver du en gynekologisk ultraljud med CDK?

CDK står för "Doppler-mapping i färg." Ultraljud med denna metod låter dig registrera olika blodflödeshastigheter. Ultraljudsundersökning med CDC ger en bedömning av blodflödet i livmodern och äggstocksartiklarna, i endometrium, bilagor och patologiska formationer. Det används aktivt för att diagnostisera neoplasmer och inflammatoriska processer i de kvinnliga könsorganen, samt under graviditeten..

Transvaginal ultraljud i bäckenorganen. Hur görs det och hur man förbereder sig för en intravaginal undersökning

Den transvaginala metoden för forskning är ett av de tillförlitliga sätten att diagnostisera kvinnliga bäckenorgan. Diagnosen sker via slidan, i vilken en speciell sensor är insatt. Ultraljud utförs som en separat ultraljudundersökning och i kombination med palpation och transabdominal metod.

Vad är transvaginal ultraljud?

En informativ metod för att undersöka en kvinnas bäckenorgan med hjälp av ultraljud kallas transvaginal ultraljud. Denna typ av studie är effektiv för att studera urinblåsan, äggstockarna, äggledarna, patologin i livmodern och halsen. Sensorn är mycket nära de organ som behöver undersökas, så diagnosens tillförlitlighet är överlägsen alla andra typer av ultraljud.

Indikationer för ultraljud med en vaginal sond

Användningen av den intravaginala metoden har utvidgat gränserna för diagnostikförmågan hos urologer, barnläkare och gynekologer. Vaginal ultraljud hjälper patienter att upptäcka sjukdomar som endast dyker upp i kroppen och är i ett tidigt skede. Annan diagnostik är mindre informativ när det gäller minimala förändringar i bäckenorganen. Förfarandet kan göras som en årlig undersökning eller om du har symtom:

 • under samlag finns det smärta i nedre del av buken;
 • brist på menstruation;
 • om man misstänker infertilitet;
 • menstruationsförsening på mer än 3 veckor;
 • menstruationen varar mindre än 3 eller mer än sju dagar;
 • icke-menstruationsvärk i nedre del av buken.

Hur man förbereder sig för transvaginal ultraljud

Noggrann förberedelse för transvaginal ultraljud krävs inte. Innan bukundersökningen bör urinblåsan vara full, om den intravaginala metoden ska vara tom. Om du tänker för mer än två timmar sedan, kan uzisten be dig gå på toaletten innan proceduren.

Transvaginal ultraljud

Förfarandet orsakar inte smärta, endast lätt obehag. Hur gör transvaginala ultraljud? Patienten måste ligga på en gynekologisk stol eller på soffan, böja benen på knäna och sprida sig åt sidorna. Instrumentet är en givare (transvaginal sond), som ser ut som en 3x12 cm axel med ett avfasat handtag och en kanal med en biopsi-nål.

Därefter genomför läkaren proceduren i flera steg:

 1. En engångskondom placeras på givaren, ett gelsmörjmedel appliceras på toppen, vilket hjälper till med ultraljud.
 2. Läkaren sätter in sensorn i slidan till önskat djup.
 3. Sonologen undersöker de inre organen genom monitorn, flyttar sensorn till sidorna, nedåt, uppåt.

På vilken dag av cykeln gör transvaginal ultraljud

Det finns en relation mellan studietid och menstruationscykeln. På vilken dag gör menstruation transvaginal ultraljud? Alla kvinnliga organ genomgår förändringar efter ägglossning, 12-14 dagar efter den första dagen av den sista menstruationen. Detta är nödvändigt för att vara redo för befruktning och implantering av ett befruktat ägg. Planerad ultraljud utförs i början av cykeln, vid behov - dagen efter slutet av menstruationen (5-7 dagar i cykeln), är det möjligt i 8-12 dagar.

Om patienten har misstankar om endometrios, utförs proceduren under den andra halvan av cykeln. För att bedöma hur folliklarna mognar genomförs studien flera gånger i dynamik (på dagarna 8-10, sedan 15-16, sedan 22-24 dagar av cykeln). Om en kvinna har blödningar eller blödningar som inte är relaterade till menstruation på något sätt, utförs studien någon dag av cykeln, omedelbart efter detektering av symtom.

Vad visar transvaginal ultraljud

Om dina indikatorer inte uppfyller allmänt accepterade standarder (se tabellen i avsnittet ”Norm för ultraljud av de inre organen i bäckenet”), kan du försöka ta reda på vilka patologier det handlar om. Till skillnad från en bukstudie är informationsinnehållet i en vaginal ultraljud en ordningsstorlek högre, vilket gör det möjligt att se följande tillstånd och allvarliga sjukdomar:

 • äggstockscancer;
 • förekomsten av ovariecyster;
 • i bäcken och nedre del av buken finns vätska;
 • endometrios;
 • chorionepithelioma;
 • livmoders- och ektopisk graviditet;
 • bildningen av maligna tumörer i livmodern;
 • blod, pus, inflammatorisk vätska i äggledarna;
 • partiell eller fullständig cystisk drift;
 • myom;
 • avvikelser i utvecklingen av inre könsorgan;
 • endometrial polypos.

Bekvämt ultraljud transvaginalt

Den huvudsakliga metoden för diagnos av patologier och inflammatoriska processer betraktas som transvaginal bäcken-ultraljud. Undersökningen inkluderar organ: livmoder, bihang och äggstockar. För terapeutiska ändamål undersöks gravida kvinnor för att bedöma fostrets tillstånd. Den transvaginala metoden är också lämplig för att identifiera sjukdomar i könsorganet. Studien är smärtfri, efter det finns det inga komplikationer. Kvinnor under 40 år bör genomgå det vartannat år som en förebyggande åtgärd.

Ultraljud av livmodern och bilagor transvaginalt

En modern ultraljudsundersökning av livmodern och bilagorna transvaginal hjälper en kvinna att lära sig om förekomsten av följande patologier och sjukdomar: livmoderfibrer, endometrios, polypper, cancer i livmodern och äggstockarna, endometritis, livmoderhalscancer tumör, cyster i äggstocken, inflammation i livmodern (adnexit). En vaginal undersökning hjälper läkare att verifiera en preliminär diagnos och förskriva behandling, och kvinnor kan bestämma förekomsten av cancer eller inflammatoriska sjukdomar, etablera en tidig graviditet eller identifiera dess patologi..

Transvaginal ultraljud av urinblåsan

Ett säkert diagnostiskt test är transvaginal ultraljud av urinblåsan. Med denna metod kan du ta reda på strukturen, formen och volymen på det nödvändiga organet och är ett alternativ till kateterisering och palpation. Bland indikationerna för den intravaginala metoden inkluderar: försenad eller snabb urinering, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, röda blodkroppar eller blod i urinen, cystit, skador på urinblåsan, misstänkta neoplasmer.

Transvaginal ultraljud under graviditeten

Skanningsförfarandet avslöjar tecken på en ektopisk graviditet: äggstockscancer, cervical, tubal. Under normal graviditet används den transvaginala tekniken i första trimestern och visar en bild av livmodern med ett utvecklande foster på en monitor. Vaginal ultraljud under tidig graviditet gör att du kan identifiera problem och deras orsaker i utvecklingen av embryot. Allmänna indikationer för denna metod för gravida kvinnor i tidiga skeden:

 • fastställande av graviditetsfakta;
 • övervaka utvecklingen av det framtida barnet;
 • upptäckt hot mot bärande;
 • diagnostik av perikarputrymmet;
 • diagnos av uterus fibroids.

Transvaginal ultraljud - dekryptering

Tillförlitliga resultat av transvaginal ultraljud bör tillhandahållas av läkaren. Transvaginal undersökning hjälper till att utvärdera parametrar som livmoderns storlek och hals, livmoderens placering och struktur; placering, storlek och struktur av äggstockarna; antalet folliklar mognade och släpptes, deras storlek; fri vätska i bukhålan; äggledarnas utlopp. Om du vill inspektera rören helt måste du fylla dem med en speciell vätska, som kommer att tjäna som en kontrast.

Norm ultraljud av inre organ norm

Forskningsförfarandet utförs av en uzist eller sonolog som, efter avslutad, inte bara ger resultaten till dina händer utan också berättar vad de indikerar eller rapporterar om sjukdomen finns. För en mer exakt diagnos måste du berätta för läkaren när den senaste menstruationen börjar och hur länge cykeln varar. Normala indikatorer för en ekobild av en ultraljud av bäckenorganen kommer att vara bekvämare att överväga transvaginalt i form av en tabell.

Inre organNormindikatorer
Livmoder
 • position - anteflexio;
 • livmoderns konturer är jämna och tydliga;
 • mått: 70x60x40 mm;
 • väggernas homogena ekogenicitet;
 • endometrialtjocklek varierar med varje cyklisk fas (från 1 till 20 mm);
 • homogen kavitetsstruktur, släta och tydliga kanter.
Cervix
 • mått: framstorlek 2,5-3 mm, längd 3,5-4 cm,
 • homogen ekostruktur;
 • cervikalkanalens diameter är 2-3 mm, fylld med slem av en enhetlig ekostruktur.
Fri vätskaI utrymmet bakom livmodern bör det vara flera mm inom 2-3 dagar efter ägglossningen (13-15 dagar av cykeln)
äggstockar
 • mått: bredd 25 mm, längd 30 mm, tjocklek 15 mm;
 • volym 2-8 cm3;
 • kuperade konturer;
 • homogen ekostruktur med små fibrosområden;
 • flera folliklar med en storlek på 4-6 mm, mitt i en cykel en upp till 20 mm.
ÄggledarnaUtan kontrast bör de knappt märkas eller inte synas alls.

Är transvaginal ultraljud skadligt

En sådan forskningsmetod är inte skadlig för icke-gravida flickor utan fungerar som en källa till information om hälsa eller patologier i de inre organen i det lilla bäckenet. Mer pålitlig än något annat sätt kommer att rapportera en graviditet och hjälpa till att identifiera en ektopisk. Om vi ​​talar om att etablera graviditet, föreskriver läkaren en schemalagd ultraljud i första trimestern. I de senare stadierna är transvaginal ultraljud skadligt eftersom det kan leda till missfall. Om diagnos är nödvändig, är det bättre att använda bukmetoden genom väggarna i buken.

Transvaginal ultraljud till virgins

Endast kvinnor som har sex kan ha en vaginal undersökning. Kan transvaginal ultraljud göras för en jungfru? Denna forskningsmetod utförs inte för jungfruliga. Istället kommer en annan säker och smärtfri procedur, transabdominal undersökning, där en speciell sensor flyttas utanför bukväggen, att hjälpa till att undersöka de kvinnliga bäckenorganen. Om en jungfru har en uttalad grad av fetma eller flatulens, kan läkaren föreslå transrektal ultraljud - en metod för forskning genom ändtarmen.

Priset för transvaginal ultraljud

Läkarnas professionalism och recensioner, klinikens service och prestige är alla faktorer i prisbildningen. Moskva medicinska kliniker erbjuder ett antal procedurer för sina patienter: du kan välja en diagnostisk ultraljud av bäckenorganen eller stoppa vid en indikator av intresse, till exempel en follikelstudie. Lägsta pris för transvaginal diagnostik är 500 rubel, den övre gränsen för maximalt är 14 tusen rubel.

Intravaginal ultraljud i bäckenorganen

Intravaginal ultraljud med defin. blodflödet i livmodern

Övervakning av ägglossning och övervakning av endometriumet under menstruationsdagarna

Transvaginal undersökning under graviditet (livmoderhalsen)

På vilken dag av menstruationscykeln utförs bäcken-ultraljud

Ultraljudsundersökning gör det möjligt att få korrekt information om tillståndet hos de inre organen. Denna procedur utförs ofta för att identifiera gynekologiska problem. Det är sant att metoden är så informativ som möjligt endast om den utförs under en viss period av menstruationscykeln. Därför bör du i förväg förstå vilka dagar det är bäst att göra bäcken-ultraljud.

På vilken cykeldag är det bäst att göra en ultraljud?

Ultraljud av livmodern görs 3-5 dagar efter avslutad menstruation. Den optimala perioden betraktas som den 7: e dagen av cykeln. Läkare rekommenderar att en studie genomförs senast tio dagar efter kritiska dagar.

Anledningar till begränsning

Förklaringen av vad ultraljud görs efter menstruation är ganska enkel. Under denna period är endometriumet, som täcker insidan av könsorganet, mycket tunt. Följaktligen är det möjligt att noggrant undersöka livmoders tillstånd, bestämma livmoderlagets utvecklingstrend och identifiera patologiska förändringar.

I den andra fasen växer endometriumet avsevärt, blir alltför tjockt. Därför är det problematiskt att detektera en cysta, fibroider och andra neoplasmer. De gömmer sig helt enkelt bakom livmoderskiktet.

Är det möjligt att göra en ultraljud före menstruationen

Ultraljud före menstruation utförs som regel inte. Under denna period kan studien inte visa det exakta tillståndet för organen i det reproduktiva systemet. Det är sant att de ibland tar till en oplanerad undersökning. Då tas inte cykeldagen med i beräkningen. Bland indikationerna för dess genomförande är:

 • infertilitet;
 • försening eller fullständig frånvaro av menstruation;
 • oregelbundna perioder;
 • början av uterusblödning;
 • okarakteristisk vaginal urladdning;
 • svår smärta i nedre del av buken;
 • överdriven ökning av det reproduktiva organet i storlek avslöjat genom undersökning på en gynekologisk stol.

Optimal tid

Beslutet på vilken dag i cykeln att göra en ultraljud tar läkaren individuellt. I många avseenden beror procedurperioden på det eftersträvade målet..

För att bestämma ägglossningen

Gynekologisk ultraljud anses vara det bästa sättet att bestämma perioden för ägglossning. Det används för problem med befruktning, under förberedelser för IVF och vid diagnos av infertilitet. Proceduren utförs flera gånger. Detta beror på svårigheter med identifieringen av en dominerande follikel.

Som regel är första gången studien genomförs den 8-13: e dagen av cykeln. Vid denna punkt når follikelns storlek 15 mm. Andra gången utförs en ultraljudsskanning dag 14-15. Som regel, med en stabil cykel, ägglossning sker under denna period. Follikelstorleken når i detta fall 20 mm. Därefter noteras hans lucka och fullständiga försvinnande..

Misstänkt bäckensjukdom

Det är lättast att upptäcka cystiska formationer och fibroider några dagar efter slutet av kritiska dagar. Det är sant att en ultraljud i gynekologi utförs inte alltid under denna period. Om man till exempel misstänker endometrios utförs proceduren två gånger. För första gången förskrivs hon i 5-7 dagar från det att tillsynsmyndigheten anländer. Upprepad administrering rekommenderas dag 26-28 i cykeln, omedelbart före kritiska dagar..

För att bestämma äggstockarnas tillstånd och identifiera oegentligheter i deras arbete, görs ultraljud upprepade gånger:

 • 5 dagars cykel. Det är möjligt att mäta reserver och utvärdera morfologi. Bilagorna är fortfarande i vila;
 • 8-10 dagar. För närvarande noteras en sen follikulär fas;
 • 14-16 dag. Den tidiga ägglossningsfasen faller under denna period;
 • 22-24 dagar. Studie under lutealfasen.

Tack vare ett integrerat tillvägagångssätt är det möjligt att spåra alla utvecklingsstadier av folliklarna och corpus luteum. På grund av detta bestäms chanserna för befruktningen noggrant.

Ultraljud under menstruationen

Det finns inga strikta kontraindikationer för förfarandet under kritiska dagar. Det är riktigt att en schemalagd tentamen under denna period inte tilldelas. På grund av närvaron av blod i könsorganet är undersökningen betydligt komplicerad. Granskningen är begränsad. Följaktligen är förfarandet inte tillräckligt informativt..

Ultraljud under menstruationen används i nödsituationer. Det visas också under denna period under beredningen av IVF. Tack vare dess implementering är det möjligt att bestämma hur många folliklar som finns i äggstockarna.

Vad undersökningen visar

Under studien är det möjligt att bestämma:

 • könsorganets struktur, storlek och läge samt dess väggers tjocklek;
 • antalet folliklar och deras exakta storlekar;
 • spridning av tumörer i äggstockarna och livmodern.

Eventuella avvikelser från normen indikerar förekomsten av överträdelser. Bland de patologiska tecken som upptäcks under en ultraljudsundersökning finns det:

 • förtjockning av äggledarna. Indikerar en ökad risk för en ondartad process;
 • ovala eller runda föremål. Det är troligt att det är fibroma eller cyster;
 • en minskning av storleken på könsorganet och en ökning av bilagor. Som regel indikerar sådana förändringar polycystiska;
 • förändring i ekogenicitet. Det fixas med endometrios och livmodermyom.

Grundläggande ultraljudsindikatorer

Studiens normala indikatorer förtjänar särskild uppmärksamhet:

 • ett könsorgan finns i den centrala delen av bäckenet, närmare den främre väggen;
 • med längsgående skanning är livmodern päronformad och med en tvärgående - ett äggformat;
 • ekogeniciteten hos könsorganet är genomsnittligt. Dess inre struktur är homogen;
 • äggstocken har en oval form. Förekomsten av ekogena inneslutningar i kroppen noteras;
 • endometrial status beror på cykeln. Därför måste de när man sammanställer protokollet ange i vilken period undersökningen genomfördes.

Tack vare ultraljudet är det möjligt att identifiera olika störningar i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det viktigaste är att välja rätt datum för att utföra dessa manipulationer. Endast om detta villkor uppfylls kommer korrekt information att erhållas..

Ultraljud av bäckenorganen vid planering av graviditet

Varje kvinna som planerar en graviditet, en barnläkare-gynekolog rekommenderar en ultraljud av bäckenorganen.

Tatyana Beresneva
Förlossningsgynekolog, St Petersburg

Hur går denna studie och varför är den så nödvändig under denna avgörande period?

Kärnan i ultraljudsmetoden (ultraljud) är att sensorn (givaren) genererar ultraljudssignaler och skickar dem djupt in i människokroppen. Där reflekteras de från vävnaderna, mottas sedan av sensorn och omvandlas till elektriska signaler, som efter lämplig bearbetning återges på enhetsskärmen som en bild.

Studiens syfte

Ultraljud hjälper dig att mer diagnostisera sjukdomar i reproduktionssystemet och om möjligt genomföra sin behandling före graviditeten. Till exempel hos 6–8% av kvinnor upptäcks kronisk endometrit (livmodersinflammation). Detta kan komplicera början av graviditeten eller leda till komplikationer, därför måste denna sjukdom botas i planeringsstadiet för barnet. Oändlig behandling av sjukdomar i bäckenorganen kan leda till irreversibla förändringar i reproduktionssystemet, inklusive infertilitet.

Med hjälp av modern ultraljudsutrustning är visualisering och bedömning av tillståndet för de flesta organ i det lilla bäckenet möjligt. Under studien är blåsan, livmodern, äggstockarna och vagina som ligger närmare livmoderhalsen, en del av tjocktarmen samt muskler och kärl i litet bäcken klart definierade.

Abdominal undersökning

Vid förskrivning av denna procedur berättar den behandlande läkaren dig i detalj hur du förbereder dig för den och på vilken dag i menstruationscykeln det är bättre att genomgå en undersökning. Det är att föredra att göra detta omedelbart efter slutet av menstruationen (på 5-7: e dagen av cykeln) eller 1-3 dagar innan det börjar. Detta är den bästa tiden att identifiera möjliga patologiska förändringar..

Ultraljud av bäckenorganen utförs på två sätt: en buksensor (den placeras på den främre bukväggen) och vaginal (sensorn sätts in i slidan).

Vid en bukundersökning utförs proceduren under förhållanden med en fullblåsa. För detta är det nödvändigt att dricka 300–500 ml vatten utan gas 30 minuter före proceduren eller att avstå från att tappa i 2-3 timmar. En tillräckligt fylld urinblåsan stör inte undersökningen av livmodern som ligger bakom den. Om urinblåsan är tom är undersökning av livmodern svår, eftersom det i detta fall är svårt att skilja mellan vävnaderna i blåsan från livmodern. När du använder den vaginala metoden utförs studien med en tom urinblåsan, så du måste besöka toaletten innan proceduren.

För bästa möjliga utförande av ultraljuddiagnostik, oavsett forskningsmetod, är det önskvärt att tömma tarmarna. Vid uppblåsthet (uppblåsthet) 2-3 timmar före proceduren är det nödvändigt att dricka aktivt kol (1-3 tabletter): detta kommer att minska mängden gas i tarmen och underlätta studien.

Förutom dokument måste du ta en blöja (handduk) med dig om proceduren, som du lägger på soffan och pappershanddukar för att ta bort en speciell gel som appliceras på sensorn eller magen under studien. Gelén är nödvändig för att säkerställa direkt kontakt mellan sensorn och huden för bättre konduktivitet för ultraljudssignalen. Om du går igenom proceduren i en kommersiell struktur mot en avgift eller enligt VHI-försäkring, finns en engångsblöja och en servett redan tillhandahållen där.

Studera framsteg

Under bäcken-ultraljud ligger en kvinna på ryggen på en soffa. Under bukundersökning är ytan på huden i nedre buken försmord med en speciell ljudledande gel. Proceduren utförs genom att flytta sensorn längs nedre buken. Innan du använder vaginalproben, torka av den med en torr mjuk trasa eller (om den är smutsig) med en trasa lätt fuktad i en tvållösning och sedan igen med en torr trasa. En ljudledande gel appliceras på sensorns skanningsyta och en kondom sätts på den, sedan uppmanas patienten att böja benen vid knäna och sprida dem isär, varefter sensorn sätts in i vagina.

Ultraljud tar vanligtvis 15–20 minuter, men i svåra kliniska situationer kan det hålla längre. Baserat på resultaten från studien fylls ett protokoll för ultraljuddiagnos som ges till patienten, och om det finns ett öppenvårdskort, matas också in ultraljudsdata. Om det inte finns något ambulantkort är det önskvärt att protokollet för ultraljudsundersökningen är i två kopior: en för läkaren, den andra för patienten.

En ultraljudssökning med en vaginal sond föredras för närvarande. Fördelen med vaginal undersökning är bristen på preliminär beredning och bättre visualisering under vidhäftningar i bäckenområdet, med uttalat underhudsfett. Nackdelen med denna metod är komplexiteten hos en fullständig studie av formationer på mer än 10 cm. I sådana fall utförs en ultraljudssökning med en buksensor för att klargöra situationen..

Vad visar en ultraljud av bäckenorganen?

Med ultraljud i bäckenorganen utvärderar läkaren tillståndet i livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna och omgivande organ (äggledarna visualiseras inte under studien). Organens inre struktur, förändringen i deras storlek, form, närvaron av tumörformationer utvärderas, tjockleken på det inre skiktet i livmodern (endometrium) mäts, andra patologiska förändringar som kan leda till problem under förberedelsen för befruktningen eller orsaka komplikationer under graviditeten bestäms.

Normalt har livmodern en päronform, dess längd hos en kvinna i fertil ålder är i genomsnitt 5,0 cm (4,5–6,7? Cm), tjockleken är 3,5 cm (3,0–4,0), bredden är 5,4 cm (5-6,4 cm). Endometriumets tjocklek, livmoderens inre skikt (denna parameter indikeras av M-ekot i studieformen), beror på menstruationscykelfasen: på dagarna 5-7 är denna indikator 4–6 mm och på dagarna 15–28, 7–14 mm.

Under menstruationscykeln bör endometrium vara enhetligt. Storleken på äggstockarna hos kvinnor i fertil ålder är i genomsnitt 3,6 cm (3,0–4,1 cm) i längd, 2,6 cm i bredd (2,0–3,1 cm) och 1,9 i tjocklek cm (1,4–2,2 cm). Normalt, i de första dagarna av menstruationscykeln, upptäcks flera folliklar med en diameter på 4-6 mm i äggstocken, efter 10 dagar av cykeln blir en av folliklarna dominerande och ökar i diameter till 10 mm. Dessutom blir dess storlek ännu större och når 18–25? Mm vid ägglossningen (utloppet av ägget från follikeln). Med tillväxten av den dominerande follikeln minskar andra folliklar. Efter ägglossningen ”försvinner den dominerande follikeln” eller minskas signifikant i storlek. Samtidigt kan en liten mängd vätska detekteras i utrymmet bakom livmodern. Den sprängta follikeln groddar med kapillärer (de minsta kärlen) och förvandlas till ett corpus luteum och producerar hormonet progesteron. Corpus luteum kan ses endast de första dagarna efter ägglossningen. Om befruktning och implantation (fästning av fosterägget till livmoderväggen) inträffar, förblir corpus luteum och kan upptäckas upp till 14 veckors graviditet. Myometrium (muskelvävnad) i kroppen och livmoderhalsen har normalt också en homogen struktur. I normen för volymformationer med ultraljud detekteras inte.

Möjliga problem

Med hjälp av ultraljud av bäckenorganen är det möjligt att identifiera olika patologiska processer i organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor:

Anomalier i utvecklingen av livmodern och slidan (infantil - underutvecklad, sadelformad, tvåhörig eller enhörjad livmoder, livmodern med en full eller ofullständig septum inuti, full eller delvis fördubbling av könsorganen, etc.).

Uterin fibroids (en godartad tumör som härrör från livmoderns muskelvävnad) är den vanligaste patologin i reproduktionssystemet. I studien kan du bestämma storleken på noderna och platsen för deras lokalisering. Den myomatösa noden kan vara belägen i tjockleken på en av livmoderns väggar, skjuta ut på dess yttre yta eller skjuta ut i livmoderhålet och deformera den. Formen på noderna är regelbunden, rund eller oval, med jämna, tydliga konturer. Den lilla knuten är 8–15? Mm i diameter, mitten är 15–35? Mm, den stora är 35–70? Mm. Med upprepade studier är det alltid nödvändigt att bestämma storleken på noderna: detta kommer att avgöra om noden växer och en snabb behandling.

Endometrios är en godartad sjukdom som kännetecknas av uppkomsten av endometrium (livmoderslimhinna) utanför det inre skiktet i livmodern.

Tumörer och tumörliknande formationer av äggstockarna (godartade och maligna). Cystor i äggstockarna finns hos kvinnor i alla åldrar. En studie i äggstocken bestämmer bildningen av en rundad form, vars konturer är tydligt synliga. Cystens innehåll kan vara homogent eller heterogent.

Inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, till exempel tubo-ovarieformationer (det så kallade enda inflammatoriska konglomeratet i äggstocken och äggledaren). I de allra flesta fall uppstår tubo-äggstocksformationer som en komplikation av den inflammatoriska processen hos äggledarna. Ultraljud visar också tecken på kronisk endometrit: utvidgning av livmoderhålan, närvaro av gas i det, heterogenitet i endometrial struktur.

Hyperplastiska processer i endometrium är en patologisk spridning av livmoderens inre skikt. Med ultraljud definieras det som bildandet av olika storlekar med ökad täthet och en svampig struktur, som antingen upptar hela livmoderhålet eller endast en liten del av det. Tecken på en endometrial polyp (utväxt) är de som förekommer i området av det inre lagret av livmodern med tydliga, jämna konturer.

Ultraljud är en värdefull diagnostisk metod som låter dig göra rätt diagnos av sjukdomar i de inre könsorganen. Baserat på de erhållna uppgifterna beslutar läkaren valet av en rationell behandlingsmetod med hänsyn till arten av den identifierade patologin. Det finns inga kontraindikationer för denna studie..

Bäcken ultraljud hos kvinnor, hur man förbereder sig? Vilken dag i menstruationscykeln utförs?

Våra frågor besvaras av läkare obstetriker-gynekolog på kliniken "Personlig läkare" Olga Viktorovna Elistratova

För alla frågor, ring oss, registrera dig för en gynekolog och ultraljud!

Mottagning med undersökning och rekommendationer från en läkare i högsta kategorin

bara 1 500 rubel.

Ultraljud av bäckenorganen 1700 rubel.

Vi har inga dolda avgifter!

Ring upp!

Singelnummer: 426-15-05

DET ÄR INTRESSANT! LÄSA!

Vanliga frågor till läkare och svar på dem:

Singelnummer: 426-15-05

3. ELLER RINGA BARA OSS!

M enda kanalnummer: 426-15-05

På vilken cykeldag kan en läkare förskriva ultraljud i bäckenet för kvinnor

En ultraljudsundersökning av bäckenorganen som utförs hos kvinnor är en studie, tack vare vilken läkaren kan diagnostisera all patologi som förekommer i de kvinnliga reproduktionsorganen. Sonografi kan också förskrivas för studier av sjukdomar i urinvägarna. Kvinnor bör tillräckligt uppmärksamma sin hälsa. Det är mycket viktigt att snabbt upptäcka sjukdomen, vidta åtgärder för att bota den..

När en specialist skickar bäckenekografi, kan kvinnor fråga när det är bäst att göra en ultraljudsundersökning. Män kan ta denna studie varje dag. För kvinnor är saker annorlunda. Specialisten bör veta när man ska göra bäcken-ultraljud för patienter av det svagare könet, på vilken cykeldag.

På vilken cykeldag och varför är det bättre att göra bäcken-ultraljud

Om en specialist får frågan vilken cykeldag en kvinna är bättre att göra bäcken-ultraljud, säger han med tillförsikt att denna diagnos bör göras under första hälften av menstruationscykeln. Helst görs diagnos den femte-sjunde dagen i cykeln.

Många sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet utvecklas nästan omöjligt. Av denna anledning rekommenderar experter att undersöka bäckenorganen med ultraljud en gång om året. Denna procedur bör förskrivas i början av menstruationscykeln. Oftast föreskriver läkare en diagnos på cykel 5-7.

Varför föreskriver specialister bäcken ultraljud till kvinnor precis efter, och inte före menstruation? Efter menstruationen är endometriumet (livmoderslimhinnan) mycket tunt. Denna faktor bidrar till en detaljerad visualisering av en möjlig patologi. På dag 20 kommer slemhinnan redan att vara ganska tjock, vilket gör diagnosen svår.

Indikationer för diagnos

Tack vare ultraljuddiagnostik kan en specialist i detalj undersöka sådana organ i en bäcken:

 • Cervix;
 • livmoder;
 • bilagor (äggstockar, äggledare);
 • blåsa.

Denna diagnostiska metod anses vara obligatorisk hos gravida kvinnor. Det behövs också för förebyggande syften. Typiskt är följande patologier indikationer för det:

 • inflammatoriska processer;
 • misstänkt graviditet;
 • avvikelser i utvecklingen av organ lokaliserade i bäckenet;
 • patologier i äggstockarna, livmodern;
 • misstänkta patologier upptäckta i tidig graviditet;
 • komplikation efter en abort, förlossning;
 • urinering störning;
 • misstänkt svullnad;
 • menstruations oregelbundenheter som stör en kvinna regelbundet.

Ultraljud gör det möjligt för läkaren att fullständigt undersöka organen, fastställa sin form, storlek, visualisera patologiska formationer (tumör, cysta, polyp).

Beroendet av dagen för ultraljud av syftet med studien

Den exakta varaktigheten för en ultraljudsundersökning i bäckenområdet beror på vilken misstänkt sjukdom som behöver diagnostiseras, undersökas..

Till exempel, med endometrios, myom, bör diagnos utföras på 16: e-20: e dagen av cykeln.

Låt oss titta närmare på i tabellen de rekommenderade dagarna för ultraljud i bäcken för diagnos av specifika sjukdomar.

ProcedurnamnPriser i rubel
Cervicometry500
Intravaginal ultraljud i urinblåsan700
800
Ultraljud av den dominerande follikeln900
ProcedurnamnPåstådd patologiMenstruationscykeldag
Ultraljuddiagnos i området för bäckenorganen hos kvinnormyom16 - 20 dagar (andra fas av menstruationscykeln)
endometrios16 - 20 dagar (andra fas av menstruationscykeln)
Tumör, cystaEfter menstruation
Komplikation efter abort utförs på bäckenorganvilken dag som helst i cykeln
Livmoderhängen inflammationvilken dag som helst i cykeln
Förebyggandeunder den första halvan av cykeln
Bedömning av tillståndet i äggstockarna, folliklarna i äggstockarnautförs tre gånger per cykel:

på dag 20-24.

Hur är en ultraljud som den kommer att visa

Ultraljud kan göras på två sätt:

 • transabdominalt (Efter smörjning med en speciell gel i buken i buken placerar specialisten en buksensor över bröstet. Bilden av livmodern visas på skärmen);
 • transvaginalt (en kvinna måste ta bort sina underkläder, ligga ner. Benen ska spridas isär så att läkaren har tillgång till könsorganen. En specialist sätter in en tunn sensor som en speciell kondom är klädd i).

För att göra en ultraljud måste du ta med en blöja, en handduk, en remiss för diagnos. Om studien är transvaginal måste du ta en kondom. Ingen specialutbildning krävs.

För en bukundersökning måste du fylla urinblåsan. En timme före diagnosen råder läkaren att dricka ungefär en liter vatten (utan gas).

Vad kommer bäckenens ultraljud att visa? Om kvinnan klarar sig är livmodern synlig på skärmen, som är liten i storlek, välutvecklat muskelskikt, slemhinnan. Slemhinnan bör motsvara tjockleken till menstruationsdagen..

Fallopianrören vid undersökning liknar ihåliga snören, som har ovala cellformationer vid sina ändar. Dessa formationer är äggstockarna..

Normalt bör det inte finnas några formationer eller inneslutningar inuti livmoderhålet (undantag - graviditet).

Ultraljuddiagnos gör det möjligt för specialist att upptäcka alla sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet, från inflammation i äggstockarna till livmodercancer..

Diagnostik tar bara cirka 30 minuter.

Priset för en sådan diagnostisk procedur kan variera mellan 1 500 - 6 000 rubel. Många faktorer påverkar kostnadsbestämningen: kvalificering av en specialist som utför diagnostik, klinikens status, diagnostikens syfte.

Fördelarna med ultraljuddiagnostik

Ultraljud av bäckenet är mycket populärt. Denna diagnostiska metod har vissa fördelar i jämförelse med andra metoder för undersökning av bäckenorganen. Dess fördelar är:

 • brist på joniserande strålning;
 • icke-invasivt;
 • tillåtet under graviditet;
 • diagnostisering av olika sjukdomar i reproduktionssystemet, urinvägarna;
 • bild av vävnader i realtidsläge;
 • ger en tydlig bild av mjuka vävnader som är dåligt synliga med röntgenstrålar.

När och på vilken dag av cykeln sker ultraljud av livmodern och bilagor: indikationer och förberedelser

Kvinnors hälsa kräver uppmärksamhet, varför läkarna rekommenderar att man besöker ett ultraljudsrum för en gynekologisk undersökning minst en gång var sjätte månad. Ultraljud av livmodern och bilagorna är en absolut säker, modern och mycket meningsfull diagnostisk metod som gör det möjligt att identifiera potentiella problem i kvinnliga könsdelar. På vilken cykeldag ultraljud av livmodern? Vad är förberedelse för diagnos? Svar på dessa frågor finns i vår artikel..

När den utses?

En ultraljud av livmodern, kommer läkaren att råda dig att gå om en kvinna under en gynekologisk undersökning noterade:

 • smärta av okänt ursprung;
 • alltför rikliga eller långa perioder;
 • blödning bortom menstruationen.

Denna typ av diagnos används också i stor utsträckning under graviditeten för att bekräfta faktumet av en fysiologisk graviditet och för att utesluta allvarliga avvikelser, bland vilka de farligaste är fästningen av ett ägg utanför livmoderhålet och cystik.

Dessutom låter ultraljud dig att tänka på möjligheterna och sätten att eliminera upptäckta patologier..

Vad undersökningen visar?

Under en ultraljudsundersökning av det kvinnliga reproduktiva systemet undersöker läkaren egenskaperna hos livmodern och livmoderhalskanalen, äggstockarna och angränsande organ, till exempel urea och intilliggande segment i tarmen och förstorade äggledar (som normalt inte upptäcks med ultraljud). Under proceduren är det nödvändigt att bestämma parametrarna för dessa organ, deras överensstämmelse med standarderna och förekomsten av neoplasmer.

Är livmodersprolaps synlig, dess inflammation - alla dessa frågor och många andra får ett svar under diagnosen.

En obligatorisk del av proceduren är mätningen av tjockleken på det inre slemhinnan. Dessutom tilldelas en viktig roll sökandet efter förändringar som kan påverka befruktningen eller utvecklingen av graviditeten.

Träning

För ultraljudsundersökning av bilagorna och livmodern tillhandahåller standarderna flera implementeringsmetoder, som alla har sina egna förberedande funktioner. Så vad är detaljerna för att förbereda för förfarandet?

Transabdominal undersökning

Många kvinnor är intresserade av frågan: ska jag dricka vatten innan proceduren?

Vid en transabdominal undersökning (genom bukets främre vägg) måste kvinnan förfylla urinblåsan. Resten av förberedelsen är inte svårt: en halvtimme innan proceduren måste du dricka minst 0,5 liter. vatten, kompott eller te.

Detta görs så att blåsans fullhet gör att du försiktigt kan flytta tarmens väggar, och läkaren har möjlighet att studera i detalj organen i patientens bäcken. Om detta villkor inte uppfylls kan naturligtvis inte studiens noggrannhet garanteras..

Är det möjligt att äta innan en ultraljud av livmodern?

För problem med tarmfunktion (dvs förstoppning, gas, uppblåsthet eller dysbios) kan ultraljudets korrekthet också påverkas. Därför är det värt att byta till en diet som förbättrar matsmältningen och överger vissa livsmedel två dagar innan du går i ultraljud av livmodern och bilagorna. På rekommendation av en läkare är det möjligt att ta laxermedel eller simetisk innehållande läkemedel.

trans

Innan transvaginal ultraljud, tvärtom, måste urinblåsan tömas omedelbart före studien, eftersom den kan dölja organen i det lilla bäckenet.

En speciell medicinsk kondom (ibland ett latexmunstycke) sätts på givaren och beläggs med en ledande gel.

transrektalt

Om det är känt att en undersökning av livmodern pågår med en transrektal metod, kommer en preliminär tarmrengöring att krävas (6 timmar innan proceduren). För att göra detta kan du använda ett traditionellt lavemang, eller använda apoteksmikroklyster ("Norgalax", "Mikrolaks") eller laxermedel (glycerinsuppositorier, "Gutalaks", "Fitolizin").

Spiral

Vid intrauterin ultraljud behöver inte patienten speciell beredning, även att inte fylla urinblåsan under studien.

När diagnostiserar du?

Är det möjligt att göra en ultraljud av livmodern med menstruation? Hur ofta kan en ultraljudsundersökning av livmodern göras alls?

Den optimala tiden för att utföra ultraljud av livmodern är 5-7 dagar av cykeln, och denna tid valdes inte av en slump. Faktum är att endometriet blir tunnare efter menstruation och detta gör det möjligt att bedöma förekomsten av vissa specifika patologier, till exempel hyperplasi i det inre lagret i livmodern. Och endometriumet, som förtjockar i processen med hormonella förändringar, kan dölja mindre defekter och nyligen uppkommande tumörer.

Dessutom bör en follikel (corpus luteumcyst) normalt bildas under den andra halvan av cykeln i en av äggstockarna. Därför, om patienten har cystiska formationer, är det mycket svårt för en specialist att utvärdera deras parametrar, hur svårt det är att bestämma deras natur. Normalt kan mindre cystiska formationer finnas i livmodern upp till 5-7 dagar av cykeln.

Om du vill utvärdera äggstockarnas funktion bör en ultraljudssökning utföras tre gånger på cykeln 8-10, 14-16 och 23-24 dagar. Om basaltemperaturen (den mäts i rektum) i avsaknad av graviditet har ett ökat värde i mer än två veckor, behöver patienten en undersökning för att utesluta utvecklingen av cyster.

Ultraljud är också oundgängligt under graviditeten - idag genomgår alla patienter som förväntar sig ett barn tre screening-ultraljudundersökningar utan att misslyckas. De är nyckeln till att bedöma fostret och livmoderns tillstånd..

Slutsats

Undersökningen har inga åldersbegränsningar eller andra kontraindikationer. Det tillåter inte bara att få information om tillståndet hos de kvinnliga könsorganen, utan också att ställa rätt diagnos, såväl som att välja den optimala behandlingsregimen. Speciellt frågan om terapi är relevant när det upptäcks att livmodern inte syns på ultraljud, vilket inte kan ignoreras.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utsläpp efter kejsarsnitt

Vad ska vara urladdningen efter kejsarsnittTilldelningar efter kejsarsnitt är desamma som efter naturlig födsel. Många kvinnor som genomgår kirurgi tror att återhämtningsperioden består i att framgångsrikt strama åt suturerna, kirurgen kommer att "rensa ut" allt och det kommer inte att finnas någon riklig urladdning (lochia) under operationen....

Efter menstruation, utstryk - normen eller ett tillfälle att konsultera en läkare?

Menstruation är en komplex hormonberoende process som förekommer hos kvinnor. En liknande klinisk bild förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, i genomsnitt från 14-15 år och fortsätter till 50-55 år....

Hur man minskar blödningen med tunga perioder med blodproppar hemma

medicinerStrömningen av livmoderhålan kommer helt att stoppa riklig menstruation på kortast möjliga tid. Denna procedur på grund av den höga risken för skador är mycket sällsynt och endast i speciella fall....