Under menstruationen är det möjligt att gå till kyrkan

Harmonier

Det finns många olika åsikter om detta ämne. En del präster säger att du kan gå i kyrkan under din period. Men de flesta av dem hävdar att detta är förbjudet. Många kvinnor är intresserade av att veta vilken tid under kritiska dagar du kan gå i kyrkan och om det är möjligt alls. Sedan Gamla testamentet har mycket förändrats, nu nästan ingen skyller en kvinna för förekomsten av en sådan naturlig process som regula. Men i många tempel finns det begränsningar och uppföranderegler för kvinnor som väljer att gå i kyrkan under menstruationen.

Är det möjligt att gå till kyrkan med menstruation

Många kvinnor är intresserade av frågan om det går att gå i kyrkan med menstruation. Numera är fler och fler prästmän överens om att kvinnor med kritiska dagar får komma in i kyrkan. Vissa ceremonier rekommenderas dock att skjutas upp till menstruationens slut. Dessa inkluderar dop och bröllop. Många präster rekommenderar inte att röra ikoner, kors och andra kyrkliga attribut under denna period. Denna regel är endast en rekommendation, inte ett strikt förbud. Vad exakt att göra - kvinnan själv har rätt att bestämma. I vissa kyrkor kan en prästman vägra att hålla en bekännelse eller bröllop, men en kvinna har rätt att gå till en annan kyrka om hon vill, där prästen inte kommer att vägra henne detta. Detta betraktas inte som en synd, eftersom Bibeln i sig inte avslöjar något förbud mot att ha kritiska dagar hos kvinnor..

Reglerna för den ryska ortodoxa kyrkan förbjuder inte flickor att delta i templet under Regulus. Det finns vissa begränsningar som präster rekommenderar starkt. Begränsningarna gäller nattvardsgång, under menstruationen är det bättre att vägra det. Ett undantag från regeln är bara närvaron av en allvarlig sjukdom.

Många prästmän hävdar att besöka kyrkan på kritiska dagar inte bör undvikas. Menstruation är en naturlig process i den kvinnliga kroppen som inte bör hindra att vara i templet. Andra präster delar denna åsikt. De hävdar också att menstruation är en naturlig process som orsakas av naturen. De anser inte kvinnan under denna period som ”smutsig” och ”oren”. Det stränga förbudet mot att besöka templet förblev i det avlägsna förflutna, i gamla testamentets tider.

Vad som hände tidigare - Gamla testamentet

Tidigare fanns det ett allvarligt förbud mot att besöka kyrkan under menstruationen. Detta beror på att Gamla testamentet betraktar menstruation hos flickor som ett manifestation av "orenhet". I den ortodoxa tron ​​stavdes dessa förbud inte någonstans, men det fanns heller ingen motbevisning av dem. Det är därför många fortfarande tvivlar på om det är möjligt att komma till kyrkan med menstruation..

Gamla testamentet betraktar kritiska dagar som en kränkning av människans natur. Att lita på honom, komma till kyrkan under menstruationsblödning är oacceptabelt. Att vara i ett tempel med blödande sår ansågs också strängt förbjudet..

Menstruation är en naturlig förekomst hos alla kvinnor som har uppnått reproduktiv ålder (från cirka 12 till 45 år). Under…

Under Gamla testamentet ansågs varje manifestation av orenhet vara en anledning till att beröva en person från Guds samhälle. Det ansågs vara en desekration att besöka det heliga templet under någon orenhet, inklusive menstruation. Vid den tiden upplevdes allt som kommer ut från en person, och som anses vara biologiskt naturligt, som något överflödigt, otillåtet i kommunikation med Gud.

Gamla testamentet säger att förbudet mot att besöka templet under menstruationen beror på att en kvinna är ansvarig för en misslyckad graviditet. Gamla testamentet anklagar henne för detta, och fördelningen av menstruationsblod betraktas som en avskärelse av det heliga templet.

Om du tar hänsyn till den tidens regler, är kvinnan under menstruationen oren. Det är av detta skäl som det Gamla testamentets förbud mot att besöka kyrkan åläggs henne.

Nu har dessa begränsningar varit tidigare, de flesta prästmän litar inte på de regler och förbud som beskrivs i Gamla testamentet.

Vad de tänker nu - Nya testamentet

Det finns för närvarande inget strikt förbud mot att besöka templet på kritiska dagar. Det är förbjudet att slänga med mänskligt blod i kyrkor, men menstruationen är inte längre relevant. Du kan ge ett exempel: om en person skadades när han var i templet, måste du omedelbart lämna, eftersom detta betraktas som en heligelse av helgedomar. En kvinna får vara i templet, men se till att komma ihåg pålitliga produkter för personlig hygien. Med hjälp av dem kan vi anta att blödning inte inträffar..

Tempel anses vara ett heligt ställe, så en del beteenden hos flickor under Regulus är oacceptabelt. I denna fråga instämmer prästerna inte om en enda åsikt. Vissa av dem tror att under denna period är alla ritualer förbjudna för kvinnor, liksom att röra ikoner och alla kyrkliga attribut. Andra hävdar att begränsningarna är minimala. Nästan alla präster förbjuder för närvarande ceremonier som dop och bröllop. Det rekommenderas att vänta till slutet av menstruationen och först gå till kyrkan. De förbjuder inte att be eller sätta ljus. Vissa tillåter nattvardsgång under kritiska dagar, särskilt när en kvinna särskilt behöver det. Till exempel om det finns en allvarlig sjukdom.

Många prästmän har moderna åsikter och tror att menstruation är en naturlig biologisk process som inte borde störa en tjej om hon vill gå i kyrkan.

Om det under gamla Gamla testamentet var kategoriskt förbjudet att komma till kyrkan, föra rit, be och röra ikonerna, har dessa regler nu förändrats enormt. Det har ofta nämnts att flickan inte är skylden för en sådan process som menstruationscykeln, eftersom det förklaras av fysiologi. Detta gör att hon inte känner sig skyldig. Den moderna kyrkan klandrar inte kvinnan för att graviditeten inte ägde rum. De flesta prästmän anser inte att flickor är ”orena” på kritiska dagar, vilket innebär att deras utseende i templet inte skämpar helgedomar.

Läkare rekommenderar starkt inte att blanda sig i den kvinnliga kroppens arbete på egen hand, till exempel för att korrigera...

Det nya testamentet innehåller helgens ord som bekräftar att det inte är något dåligt att besöka templet under menstruationen. Han hävdar att allt skapat av Herren är vackert. Menstruationscykeln är särskilt viktig för det klara könet. I viss mån kan det betraktas som en indikator på kvinnors hälsa. Av detta skäl är förbudet mot att besöka heliga platser under menstruationen inte meningsfullt. Många heliga delar denna åsikt. De hävdade att en kvinna har rätten att komma till templet i alla kroppstillstånd, eftersom det bara var sådant att Herren skapade henne. Det viktigaste i templet är ett sinnestillstånd. Närvaron eller frånvaron av menstruation är inte på något sätt kopplat till tjejets mentala tillstånd.

Presternas åsikt

Som nämnts ovan kom prästernas åsikt om frågan om det är möjligt att gå i kyrkan under menstruationen inte till en enda nämnare. Bibeln ger inte ett exakt svar och inför inte ett förbud mot att besöka heliga platser under menstruationen. Därför uppmuntras varje kvinna att ställa denna fråga till prästen. Men det är värt att överväga att svaren kan vara annorlunda. Om en tjej är förbjuden att komma i ett tempel, kanske det i ett annat är absolut inga begränsningar. En kvinna kommer att få be, sätta ljus, ta nattvardsgång och även röra ikoner.

De flesta prästmän tillåter inte flickor att röra helgedomar under kritiska dagar. I det här fallet, vägr inte att besöka templet, eftersom en kvinna får be.

Många flickor är oroliga över frågan om det är möjligt att komma till templet under menstruationen, om de för tillfället har en allvarlig sjukdom. I detta fall får nästan varje präst besöka kyrkan utan några begränsningar. Om en kvinna vill delta och erkänna, bör hon inte stoppas av förekomsten av förordningar. I detta fall behandlas de flesta prästerskap med förståelse. Även om prästernas åsikt om frågan om att besöka templet under menstruationen är tvetydigt, är de flesta av dem eniga om en sak - under en sjukdom har vem som helst rätt till bön, bekännelse och alla ritualer. Om sjukdomen existerar, är kvinnan inte begränsad, hon kan röra ikonerna.

Som ni vet har nässlor många användbara egenskaper och används som en viktig ingrediens i infusioner och...

Om det tidigare var förbjudet att gå i kyrkan, trots allvarliga sjukdomar och ett brådskande behov, är dessa förbud nu tidigare. Men innan man går till templet måste prästens åsikt beaktas. Han kommer att kunna beskriva i detalj reglerna för att vara i templet och förklara om det finns några begränsningar för kvinnor under perioden med kritiska dagar..

Är det möjligt att gå till kyrkan under menstruation: uppförandens regler i katedralen

Kritiska dagar är integrerade kamrater av kvinnor från puberteten till början av klimakteriet. Cyklisk urladdning av blod indikerar hälsan hos både reproduktionssystemet och kvinnans hela kropp. Men kan denna manifestation av kroppsligt välbefinnande påverka hennes andliga liv? Hur tolkas den kvinnliga cykeln ur religionens synvinkel? Är det möjligt att läsa namaz under menstruationen? Är det tillåtet att gå i kyrkan när menstruation inträffar? Låt oss försöka förstå dessa frågor baserade på de heliga skrifterna och åsikter från de heliga fäderna i kyrkan.

Hur förhåller sig kyrkan till menstruation enligt Gamla testamentet

För att besvara frågan om det är möjligt att gå i kyrka med menstruation är det nödvändigt att förstå den ortodoxa kyrkans syn på detta fysiologiska fenomen.

Sin of Eve och Adam

Enligt Gamla testamentet är menstruationen straffen för mänskligheten för hösten, till vilken Eva drev Adam. Efter att ha smakat frukten av det förbjudna trädet på råd av ormen tempatern, förlorade den första av folket, efter att ha sett deras fysiska, andliga andlighet. En kvinna som avslöjade andens svaghet dömde mänskligheten till evigt lidande.

I det tredje kapitlet i Genesis of the Old Testament, efter att Adam och Eva såg sin nakenhet och erkände för Gud vad de hade gjort, sa Skaparen till kvinnan: "Jag kommer att göra din graviditet smärtsam, du kommer att bära barn i smärta".

Senare lutade många forntida bibliska forskare att tro att inte bara graviditetens bördor och smärtan av arbetet blev en straff för den kvinnliga halvan av mänskligheten för olydnadens synd, men menstruationen är en månatlig påminnelse om förlusten av den tidigare änglens natur.

Svara på frågan: "Är det möjligt att gå till templet med menstruation?" ur Gamla testamentets teologers synvinkel kan man säga med förtroende: "Nej!" Dessutom avskaffar någon av Evas döttrar som försummar detta förbud den heliga platsen och kastar sin familj i syndens avgrund.

Dödsymbol

Många teologer tenderar att personifiera månatligt blod inte med födelsens sakrament, men med en systematisk påminnelse om människans ras av dess dödlighet. Kroppen är ett tillfälligt kärl fylt med den Helige Ande. Om du ständigt kommer ihåg den förestående nedgången av "materia" förbättrar du ständigt den andliga principen.

Förbudet mot att besöka templet under menstruationen är nära besläktat med de processer som orsakar uppträdandet av fläckar. Under menstruationen avvisar kroppen det ofördelade ägget. Denna process, som är helt fysiologisk ur medicinens synvinkel, gränsar i religion till döden av ett potentiellt foster, och därför själen, i moderns livmoder. Enligt religiösa dogmer från Gamla testamentet, avskulder en död kropp kyrkan och minns den förlorade odödligheten.

Kristendomen förbjuder inte att be hemma, men enligt ortodoxa teologer får en kvinna inte besöka Guds hus till en kvinna.

Hygien

En annan anledning som förbjuder en kvinna att korsa tröskeln för det heliga huset under menstruationen är hygien. Trosfoder, tamponger och menstruationskoppar dök upp relativt nyligen. Medel för "skydd" från utströmning av livmodersekret utåt tidigare var ganska primitiva. När vi talade om födelsedatumet för detta förbud måste det komma ihåg att kyrkan då var platsen för de mest trånga människorna. Speciellt under semester, ikoniska tjänster.

En kvinnas uppträdande under menstruationen på en sådan plats hotade inte bara hennes hälsa, utan också hälsan för de omkring henne. Det fanns och är fortfarande många sjukdomar som överförts genom ämnen som avvisats av kroppen.

Sammanfattning av de första resultaten av sökningen efter svaret på frågan: "Varför kan du inte gå i kyrkan under menstruationen"?

  1. Hygienisk.
  2. Menstruation - en påtaglig påminnelse till ättlingarna till Evas fall.
  3. Ett avvisat ägg, ur religionens synvinkel, likställs med ett foster som dog som ett resultat av ett missfall.
  4. Jämföra spotting med symbolen för dödlighet i alla saker.

Menstruation i Nya testamentet

Kristendomen i Nya testamentets era ser mer lojal mot möjligheten att en kvinna deltar i kyrkans liv på kritiska dagar. Förändringar i attityder, och därför teologiska tolkningar, är förknippade med ett nytt begrepp av mänsklig natur. Efter att ha accepterat lidandet för mänskliga synder på korset befriade Jesus Kristus mänskligheten från kroppens bojor. Endast andlighet och renhet, sinnestyrka är av största vikt från och med nu. En kvinna som blödar från månad till månad, Herren avsåg detta, vilket innebär att det inte finns något onaturligt i menstruationen. När allt kommer omkring kan inte de köttliga förhindra den rena och uppriktiga önskan om gemenskap med Gud.

I det här fallet är det lämpligt att komma ihåg aposteln Paulus. Han hävdade att varje skapelse av Gud är vacker och att det inte kan finnas något i det som kan förädla skaparen. Det nya testamentet ger inte ett entydigt svar på frågan om det är möjligt att besöka heliga platser under menstruationen. Denna position blev orsaken till oenigheten mellan de heliga fäderna. En del var övertygade om att det att förbjuda en flicka att gå i kyrkan innebar att man strider mot kristendomen. Till stöd för deras ord citerar teologer i detta yttrande en bibelsk liknelse om Jesus och en kvinna som har blött i länge.

Att röra vid golven i Frälsarens kläder botade henne, och Son's Man sköt inte bara den drabbade bort utan berättade för henne: "Våga, dotter!" Många kvinnor frågar om böner kan hållas under menstruationen hemma. Skulle det inte vara en avvikelse från accepterade kanoner. Kristendomen är lojal mot denna fråga och anser inte att kritiska dagar är ett hinder för kommunikation med Gud.

Är det möjligt att gå till kyrkan på orena dagar?

Prestens entydiga svar på huruvida det är möjligt att komma in i kyrkan under menstruationen är inte. Välsignelser måste sökas från prästprästen i kyrkan som kvinnan vill delta i.

Kom ihåg att andliga frågor är rent individuella. I extremt behov eller andlig oro kommer prästen inte att vägra att bekänna en kvinna. Kropps ”orenhet” kommer inte att bli ett hinder. Dörrarna till Herrens hus är alltid öppna för de drabbade. Det finns ingen strikt kanon för hur man beter sig korrekt eller felaktigt i frågor om tron. För Gud, både en kvinna och en man, ett älskat barn som alltid kommer att hitta tillflykt i sin kärleksfulla omfamning.

Om det finns förbud mot att besöka katedralen uppstår frågan naturligtvis om det är möjligt att döpa ett barn med menstruation och vad man ska göra om händelsen inte kan omplaneras. Följ länken för att få svar på dessa frågor..

Normer för uppförande i kyrkan på menstruationsdagarna

Det finns en uppfattning om att en kvinna kan delta i templet under sin tid, men hon bör följa vissa regler, om man följer det som vill förhindra den heliga platsen.

Under menstruationen kan en kvinna inte delta i några kyrkans sakramenter.

Är det möjligt att bekänna

Många av kvinnorna som söker prästersvar på forumet frågar om de kan bekänna under framträdande perioder. Svaret är ganska kategoriskt: nej! Varken bekännelse, nattvardsgång eller äktenskap eller deltagande i dopet i dag är tillåtet. Undantag är allvarliga sjukdomar, varför blödningen förlängs.

Om perioderna är ett resultat av ett sjukt tillstånd, är det nödvändigt att söka välsignelser från prästen, och först sedan delta i kyrkans sakramenter och ta del av Kristi kropp och blod.

Är det möjligt att dricka heligt vatten under menstruationen

Bibeln har inte ett exakt svar på den här frågan, men när man studerar församlingsbestämmelser kan man snubla på ett förbud mot denna handling. Oavsett om detta händer hemma eller i ett tempel är det bättre att vänta till slutet av kritiska dagar. I modern kristendom kan du hitta ett förbud mot användning av prosphora och invigda Cahors på kritiska dagar.

Kan jag applicera på ikoner under menstruationen

När det gäller teologernas skrifter i Nya testamentet blir det tydligt att det är strängt förbjudet att applicera på ikoner eller ikonostasen. Sådant beteende avskyr en helig plats.

Det rekommenderas inte att röra vid prästkyrkans kläder, samt att hålla ljus i sina händer.

Under menstruationen kan du gå till tjänsten, men det är bättre att ta en plats för den "tillkännagivna" eller nära kyrkobutiken.

Nya testamentet säger att templet är där Kristi namn kommer ihågkommen. Gäller strikta förbud för hembön? Teologernas skrifter säger att det inte är förbjudet att vända sig till Gud i bönform både hemma och i kyrkan i något tillstånd av kropp och ande.

Är det möjligt att få nattvardsgång under menstruationen

De som söker prästens svar på denna fråga nekas kategoriskt. Den moderna kyrkans demokratiska inställning och ett antal eftergifter för kvinnor under den kritiska tiden berör inte de heliga mysterierna. Bekännelse, nattvardsgång och salvning bör avstå från fram till menstruationens slut. Undantaget är endast fall av svår sjukdom. Blodigt utflöde orsakat av en långvarig sjukdom kan inte störa avskiljningen ens med den tidigare förberedelsen för nattvardsgång.

Observera att innan du deltar i de heliga sakramenten, även i en sjukdom, måste du ta en välsignelse från Fadern.

Många berättelser på tematiska forum som berättar om att en kvinna blev bekant och tillåtet att hålla sig till helgedomarna under menstruationsperioden är kopplade exakt till sjukdomen hos den aktuella.

Det är värt att notera att flickor som kom till gudstjänsten på kritiska dagar får lämna in bönanteckningar för deras nära och kära.

Efterlevnaden av ovanstående rekommendationer visar först och främst respekt för församlingen till kyrkan och dess grunder.

Är det möjligt i ett kloster med menstruation

Många flickor är inte bara bekymrade över frågan om möjligheten till hembön och besök under reglerna i Guds hus. Kvinnor som deltar i religiösa forum är mycket intresserade av frågan om det är möjligt att komma till klostret under menstruationen. Syster Vassa svarar på denna fråga i detalj och livlig i sina material..

Sammanfattande av informationen i hennes material drar vi slutsatsen att ingen kommer att utvisa en kvinna från klostret bara för att hon anlände på ”orena” dagar.

Begränsningar kan åläggas närvaro vid tjänster, en livsstilsupplevelse eller restriktioner för lydnad. Nunnorna fortsätter att följa i enlighet med stadgan för ett visst kloster. Du kan lära dig mer om de begränsningar som en nybörjare eller syster har under menstruationen vid klostret Abbess, där representanten för det kända könet anlände.

Är det möjligt att applicera på relikerna under menstruationen

Många av kvinnorna besöker klostret för att beröra resterna av den heliga, vilande på ett klosterområde. Denna önskan är kopplad till önskan att få prästens svar på frågan om det är möjligt att applicera på relikerna under menstruationen. Det finns inget definitivt svar på denna fråga. Det är osannolikt att det kommer att finnas de som denna åtgärd är inaktiv.

Innan resan, oavsett om det sammanfaller med bestämmelserna eller inte, måste du be välsignelsen av prästen i församlingen där kvinnan leder kyrkans liv. I den här konversationen är det tillrådligt för flickan att ange motiv och varna för möjligheten att menstruationen börjar. Efter att ha vägt alla för- och nackdelar kommer prästen att kunna ge ett definitivt svar.

Är det möjligt att be under menstruationen hemma

Ortodoxi

Det är inte förbjudet att bjuda till Herren under menstruationen hemma.

Clairvoyant Vanga rekommenderade att böner skulle läsas hemma så att menstruationen skulle gå och kvinnors hälsa skulle återvända. Följ länken för att lära dig helande tomter.

islam

I islam tros det allmänt att en kvinna på sådana dagar befinner sig i ett rituellt avskärande. En sådan titt på menstruationen innebär ett förbud för det rättvisa könet att utföra namaz före menstruationens slut.

När man besvarar frågan om det är möjligt att läsa böner till en muslimsk kvinna under normala perioder är det nödvändigt att förstå vilken typ av ansvarsfrihet. Islam skiljer två typer av blödningar hos kvinnor: haid och ishikhada.

Haid innebär naturlig blödning varje månad, och Istihada betyder blödning som går utöver utloppet från cykeln eller postpartum.

Islamiska forskares åsikter skiljer sig åt om möjligheten till bön, men i de flesta fall rekommenderas det att avstå från att be och beröra den heliga Koranen på arabiska.

När kan jag gå i kyrkan efter förlossningen?

Återvända till en översyn av kyrkofädernas åsikter, är det värt att notera de som, utan att insistera på ett strikt förbud, lägger fram ett antal regler som reglerar närvaron av det rättvisa könet i kyrkan under kritiska dagar och efter ett barns födelse. Framöver är det värt att notera att denna religiösa åsikt har rotat och fortfarande finns idag..

En sak är säker: trots att teologernas många åsikter och de olika tolkningarna av de heliga skrifterna, för att själv kunna svara på frågan om det är möjligt att gå i kyrkan under menstruationen och när du ska återvända till kyrkans liv efter förlossningen, måste du veta svaret från församlingsprästen, till som kvinnan "tillhör".

Kan jag gå i kyrkan under min tid?

Många troende kvinnor undrar: "Är det möjligt att gå i kyrkan under menstruationen?" Den här artikeln hjälper till att svara på denna fråga ur olika religioners synvinkel och moderna åsikter om kyrkan på denna fråga..

Låt oss nu tänka mer på detta..

Menstruation är en vanlig förekomst i varje kvinnas liv, vilket beror på de fysiologiska processerna som förekommer i hennes kropp. Men som historien visar har menstruationsperioden länge behandlats annorlunda än någon annan fysiologisk process. I många kulturer och religioner finns det en speciell relation till menstruation, särskilt till den första. Detta förklarar förekomsten av olika typer av förbud för närvarande. När det gäller kristendomen är en troende som går till templet regelbundet. Kvinnor som bekänner kristendomen möter ofta utmaningen att gå i kyrkan under menstruationsblödning.

Detta händer främst för att allmänhetens åsikt är mycket annorlunda. Vissa människor tror att en kvinna är ”oren” under denna period och rekommenderar inte att gå i ett tempel. Andra tenderar att tro att ingen naturlig manifestation av kroppen kan utelämna en person från Gud. I det här fallet är det logiskt att hänvisa till det bildade systemet med kanoner beträffande beteende hos kristna. Men hon ger inte tydliga rekommendationer.

Under de tidigaste tiderna av kristendomen tog de troende sina egna beslut. Vissa människor följde traditionerna från sina förfäder, särskilt deras familj. Mycket berodde också på yttrandet från prästen i kyrkan där folk gick. Det fanns också de som ur teologiska övertygelser och av andra skäl ansåg att det under menstruationen är bättre att inte delta i nattvarden och inte vidröra helgedomen för att inte röra dem. Ett mycket strikt förbud observerades under medeltiden.

Det fanns också kategorier av kvinnor som genomförde nattvardsgång, oavsett närvaron av en period av menstruationsblödning. Korrekta data angående inställningen från ministrar i ortodoxa kyrkor till kvinnors beteende under menstruationen registrerades emellertid inte. I gamla tider samlades kristna tvärtom varje vecka, och till och med under hotet om döden, tjänade de i liturgiens hus och kommunicerade. Kvinnors deltagande under menstruationen nämns inte.

Är det möjligt att gå till kyrkan under menstruationen enligt Gamla och Nya testamenten

I Gamla testamentet anses perioden för menstruationsblödning hos kvinnor vara en manifestation av "orenhet." Det är med detta skrift som alla fördomar och förbud som påförs kvinnor under menstruationen är förknippade. I ortodoxin observerades inte införandet av dessa förbud. Men deras annullering genomfördes inte. Det ger upphov till oenighet.

Påverkan av kulturen i hedniken kan inte förnekas, men idén om yttre föroreningar för människan reviderades och började symbolisera teologiska sanningar i ortodoxin. I Gamla testamentet var således orenhet knuten till temat döden, som efter Adam och Evas fall tog över mänskligheten. Begrepp som död, sjukdom och blödning talar om djup skada på människans natur..

För dödlighet och orenhet berövades människor från det gudomliga samhället möjligheten att stanna hos Gud, det vill säga att människor förvisades till jorden. Det är denna inställning till menstruationsperioden som observeras i Gamla testamentet.

De flesta anser att det är orent vad som kommer ut ur kroppen genom vissa mänskliga organ. De uppfattar detta som något överflödigt och helt onödigt. Sådana saker inkluderar utflöde från näsan, öronen, sputum när du hostar och mycket mer..

Menstruation hos kvinnor är rengöring av livmodern från vävnader som redan är döda. En sådan rening sker i förståelsen av kristendomen som förväntan och hopp om ytterligare befruktning och naturligtvis uppkomsten av ett nytt liv.

Gamla testamentet säger att varje människas själ är i hans blod. Blod under menstruationen ansågs dubbelt skrämmande, eftersom det innehåller död kroppsvävnad. Det påstods att en kvinna städades genom att befria sig från detta blod..

Många tror (med hänvisning till Gamla testamentet) att man inte kan gå i kyrkan under en sådan period. Människor tillskriver detta att en kvinna är ansvarig för en misslyckad graviditet och skyller henne för detta. Och närvaron av framstående död vävnad förorena kyrkan.

I Nya testamentet definieras åsikter om. Fysiska fenomen som har en helig och speciell betydelse i Gamla testamentet verkar inte längre värdefulla. Tyngdpunkten flyttas till den andliga delen av livet..

Det nya testamentet berättar att Jesus botade en kvinna som hade sin period. Det är som om hon rörde frälsaren, men det var inte synd alls.

Frälsaren, som inte tänkte att han skulle kunna fördömas, rörde den menstruerade kvinnan och botade henne. Således berömde han henne för hennes starka tro och hängivenhet. Ett sådant beteende skulle förmodligen ha fördömts, och i judendomen ansågs det vanligtvis likvärdigt med respektlöshet för helgonet. Det var denna post som orsakade en förändring i tolkningar om möjligheten att besöka kyrkan och andra heliga platser under menstruationen.

Enligt Gamla testamentet är inte bara en kvinna själv ren under kritiska dagar, utan någon person som rör vid henne (3 Mos 15:24). Enligt 3 Mosebok 12 gällde liknande begränsningar för kvinnan som födde.

I gamla tider gav inte bara judar sådana instruktioner. Hedniska kulter förbjöd också kvinnor med menstruation från att utföra olika uppgifter i templet. Dessutom var kommunikation med dem under denna period erkänd som en avskärelse av sig själv..

I Nya testamentet uppfyllde Jungfru Maria kraven på rituell renhet. Det sägs att hon bodde i templet från två till tolv år, och sedan var förlovad med Joseph och skickades att bo i hans hus så att hon inte kunde förädla "Herrens förrådsrum" (VIII, 2).

Senare sade Jesus Kristus, predikande, att onda avsikter kommer ut ur hjärtat och detta förorena oss. Hans predikaner sade att samvete påverkar "renhet" eller "orenhet." Herren smånar inte blödande kvinnor.

Aposteln Paulus stödde inte heller den judiska synen på Gamla testamentets regler i frågor av denna typ av renhet, han föredrog att undvika fördomar.

Jesus Kristus i Nya testamentet tror att det viktigaste begreppet rituell renhet överförs till den andliga nivån och inte materiellt. Jämfört med renhetens andlighet anses alla kroppsliga manifestationer vara obetydliga och inte så viktiga. Följaktligen anses menstruationen inte längre vara ett uttryck för orenhet.

Det finns för närvarande inget väsentligt förbud mot kvinnor som går i kyrkan under menstruationen.

I kapitelna i förbundet upprepade studenter ofta uttalanden om att tron ​​är förorenad av ondskan som kommer från det mänskliga hjärtat och inte alls av kroppslig ansvarsfrihet. I Nya testamentet ägnas särskild uppmärksamhet åt människans inre, andliga tillstånd och inte till fysiska processer oberoende av människans vilja.

Finns det ett förbud mot att besöka en helig plats idag

Den katolska kyrkan uttrycker åsikten att den naturliga processen i kroppen inte på något sätt kan vara ett hinder för att besöka templet eller genomföra ritualer. Den ortodoxa kyrkan kan inte komma till en enda åsikt på något sätt. Åsikter är olika och ibland till och med motstridiga.

Den moderna Bibeln berättar inte om det striktaste förbudet mot kyrkans närvaro. Denna heliga bok bekräftar att menstruationsprocessen är ett helt naturligt fenomen med jordisk existens. Det bör inte bli ett hinder för ett fullt kyrkligt liv och hindra tron ​​och uppförande av de nödvändiga ritorna.

För närvarande finns det inget grundläggande förbud mot kvinnor som går i kyrkan under menstruationen. I tempel är utsläpp av mänskligt blod förbjudet. Om till exempel en person i templet skadar ett finger och såret blödar, bör du gå ut tills blödningen slutar. Annars tros det att templet är avskyddat och att det måste behöva invigas igen. Av detta följer att under menstruationen, med pålitliga hygienprodukter (tamponger och kuddar), kan du besöka templet, eftersom blodutgången inte kommer att hända.

Men tempelministrarnas åsikter om frågan om vad som är tillåtet under menstruationen och vad som inte får göras i kyrkan är olika och till och med motstridiga.

Vissa säger att sådana kvinnor inte kan göra någonting på ett heligt ställe. Du kan komma in, be och du måste lämna. Vissa prästmän som håller radikala åsikter i denna fråga anser att kyrkans närvaro är en kvinna med menstruation av oacceptabelt beteende. Under medeltiden var det ett strikt förbud mot att kvinnor besöker templet på sådana dagar..

Andra hävdar att menstruationen inte bör påverka beteende på något sätt och att det är nödvändigt att "leva ett kyrkligt liv": be, tända ljus och inte vägra bekännelser och nattvardsgångar.

Två sidor har bevis på sina bedömningar, även om de skiljer sig åt i kontroverser. De som stöder den första domen litar främst på Gamla testamentet och säger att tidigare blödande kvinnor befann sig på avstånd från människor och templet. Men de förklarar inte varför det var så. När allt kommer omkring var kvinnor rädda för att avskärra den heliga platsen med blod på grund av bristen på nödvändiga hygienprodukter.

Den andra insisterar på att kvinnor i antiken deltog i kyrkor. Till exempel grekerna (i detta skiljer de sig från slaverna), kyrkorna invigdes inte, vilket betyder att det inte finns något att avskärma i dem. I sådana kyrkor applicerade kvinnor (inte uppmärksamma månadsvis blödning) på ikonerna och ledde ett normalt kyrkelliv.

Det nämndes ofta att kvinnan inte var skylden, att hon regelbundet var tvungen att uthärda ett sådant fysiologiskt tillstånd. Och ändå, tidigare, försökte Rysslands flickor undvika att dyka upp i kyrkor under sådana speciella perioder.

Vissa heliga sa att naturen belönade det kvinnliga könet med en så unik egenskap av rening av en levande organisme. De insisterade på att fenomenet skapades av Gud, vilket betyder att det inte kan vara smutsigt och orent..

Det är fel att förbjuda en kvinna att delta i templet under menstruationsperioden, baserat på åsikt om strikt ortodoxi. En grundlig och fördjupad studie av kyrkan och en modern lösning på teologiska konferenser har funnit en allmän uppfattning om att tabuet om att besöka heliga platser under en kvinnas kritiska dagar redan är föråldrade åsikter.

Numera finns det till och med en fördömelse av människor som är kategoriskt inställda och förlitar sig på gamla stiftelser. De likställs ofta med anhängare av myter och vidskepelse..

Du kan eller inte kan gå till templet på kritiska dagar: vad du ska göra i slutändan

Kvinnor kan gå i kyrkan varje dag. Med tanke på de flesta kyrkans ministrar kan kvinnor delta i kyrkan på kritiska dagar. Det är emellertid att föredra under denna period att vägra att hålla sådana heliga ritualer som bröllop och dop. Om möjligt är det bättre att inte röra ikoner, kors och andra helgedomar. Ett sådant förbud är inte strikt och bör inte påverka kvinnlig stolthet.

Kyrkan uppmanar kvinnor att vägra nattvardsgång på sådana dagar, med undantag för långa och allvarliga sjukdomar.

Nu kan du ofta höra från präster att du inte behöver vara särskilt uppmärksam på de naturliga processerna i kroppen, eftersom bara synd förorena en person.

Den fysiologiska menstruationsprocessen, beviljad av Gud och naturen, bör inte störa tron ​​och utelämna en kvinna tillfälligt. Det är inte rätt att utvisa en kvinna från templet bara för att hon genomgår en månatlig fysiologisk process, som hon själv lider av, oavsett vilja.

På besök i en moské under menstruation av muslimer

De flesta islamiska forskare är övertygade om att kvinnor inte bör åka till moskén under menstruationen. Men detta gäller inte alla. Vissa företrädare trodde att inget förbud av denna typ borde existera. Det bör noteras att till och med en negativ inställning till kvinnor som besöker moskén under menstruationen inte gäller extrema fall när behovet är stort och obestridligt. Ut ur diskussionen finns det en situation då en kvinna förorenar moskén med sina sekret i direkt, fysisk mening. Faktum är att det striktaste förbudet införs på sådant beteende. Kvinnor får dock delta i id-böner.

Förhållande mellan andra religioner

I buddhismen finns det inget förbud mot kvinnor som besöker datan under menstruationsperioder. I hinduismen är däremot extremt oacceptabelt att gå till templet på kritiska dagar.

Menstruation och kyrkan: är det möjligt att gå i templet

Varje generation har sin egen åsikt om olika saker och händelser. Till exempel, i forntida tider, menstruation och kyrkan ansågs oförenliga begrepp..

Med kritiska dagar var kvinnor skyddade från omvärlden, eftersom de var orena enligt prästerskapets åsikt. Idag har situationen förändrats, och moderna kvinnor med menstruation är engagerade i en mängd olika saker.

Men frågan kvarstår om man ska besöka templet när menstruationen pågår. Tänk på detta ämne från olika vinklar..

Information från Gamla testamentet

Gamla testamentet är den första delen av Bibeln som komponerades före kristendomen. Med tiden har det blivit källan för de krigande religioner som är bekanta för moderna människor. Detta är judendomen och kristendomen. Heliga skrifter blockerade tillgången till templet för orena medborgare.

I kategorin "orent" föll:

  • spetälska.
  • Kvinnor med menstruation och blödning.
  • Män med en sjuk prostata.
  • Människor som har berört lik eller haft tecken på purulentinflammatoriska sjukdomar.

Det var inte vanligt att gå till kyrkan efter syndiga gärningar, och många villkor föll under denna definition. Kvinnor i förlossning som gav världspojkar kunde gå i templet tidigast den fyrtionde dagen. För mödrar till nyfödda flickor ökade denna period till 80 dagar..

På frågan varför en kvinna inte ska vara i kyrkan med sina perioder hittas ett svar relaterat till hygien. Forntida kvinnor hade inte kuddar och tamponger och bar inte trosor. Det visar sig att blod när som helst skulle kunna spillas på golvet. Blödning är oacceptabelt i kyrkan. Rengöringsmedlen i de heliga lokalerna ville inte heller tvätta bort andras blod, eftersom kontakten med denna vätska likställdes med ett syndigt företag. Det fanns inga engångshandskar då.

Tack vare framstegen har kvinnor utvecklat bekväma underkläder, kuddar, tamponger och menstruationskoppar. Nu behöver städarna inte desinficera golven efter sådana besökare och ingen, utom kvinnorna själva, kommer i kontakt med avlopp. Således är kyrkan och menstruationen hos kvinnor kompatibla i den moderna världen.

Under Gamla testamentets tid betraktades många fenomen ur en fysisk synvinkel. En smutsig människokropp ansågs oren. Kvinnor förbjöds att gå till kyrkan och offentliga platser med menstruation. Hon var tvungen att vara ensam i flera dagar.

Menstruation och kyrkan: vilka förbud som finns idag

Med tillkomsten av Jesus Kristus och Nya testamentet skedde förändringar i kyrkans kanoner. Jungfru Marias son riktade folks uppmärksamhet på det andliga och det fysiska pressade till bakgrunden. Om en man var ren i sitt utseende, men hans själ förblev svart, gjorde Jesus allt för att bli av med synd.

Tempel fortsatte att existera, men helighet överfördes redan från jorden till mänskliga själar. Kristus utjämnade män och kvinnor och befallde sina själar att bli Guds tempel.

Med tanke på huruvida det är möjligt att gå i kyrka med menstruation ger vi ett intressant faktum som ändrade åsikten från de gamla troende. En gång kom en sjuk kvinna med svår blödning igenom folkmassan och rörde Jesu kläder med handen. Han kände ett energiflöde, men han var inte arg och sa: "Din tro har räddat dig, kvinna!" Och från den dagen av började befolkningens medvetande att förändras.

Anhängare av Gamla testamentet fortsatte att insistera på att kvinnor med menstruation inte skulle gå till kyrkan. Följare av Jesus övergav denna regel och började leva Nya testamentet. Således gav offentligt blod som spilldes offentligt upphov till ett nytt liv.

I den katolska kyrkan har menstruationen inte upplevts som ett otäckt fenomen på länge. Den naturliga processen idag kan döljas från nyfikna ögon tack vare kvalitetshygienprodukter. Om det finns ett behov av att besöka templet kan en kvinna göra det varje dag.

Präster förbjuder emellertid att vara i kyrka med menstruation under utförandet av tre ritualer:

Taboo har en fysisk förklaring. Under dopet kan en flicka inte nedsänkas i vatten av hygieniska skäl, eftersom vätskan blir smutsig och patogena mikrober kommer in i könsorganen. Bröllopsprocessen varar länge, det kan inte avbrytas. Om blödningen är allvarlig kan inte bruden byta dyna eller tampong. Ritualen kan förstöras av besvimning av bruden och brudgummen, eftersom kritiska dagar hos vissa flickor åtföljs av svaghet, illamående och yrsel.

Bekännelsens sakrament påverkar den psyko-emotionella delen av kvinnlig natur. Under menstruationsdagarna är flickan sårbar och sårbar. Under samtalet kan hon säga för mycket till prästen och ångra det senare. Som en präst sa: "en kvinna är galen under menstruationen".

Varför kvinnor med menstruation betraktades som ”orena” i gamla dagar, förklarar munken Nicodemus Svyatorets. Gud gav en sådan definition till det rättvisa könet så att män på kritiska dagar undviker mänsklighet.

Vad säger prästerna

Fråga olika präster om det är möjligt att gå i kyrkan under menstruationen och du kommer att höra motstridiga svar. I vissa kyrkor kommer kvinnor att tillbe på kritiska dagar, i andra gör de det inte. Genom att läsa de heliga skrifterna upptäcker vi att människans andlighet är viktig för Gud, kroppen och dess processer är sekundära. Om en flicka följer den Allsmäktiges bud kommer hon inte att synda genom att komma till kyrkan med menstruation.

Under graviditeten och efter förlossningen kan du också besöka templet.

Vissa mödrar vill döpa barnen omedelbart efter utskrivning från sjukhuset eller bjuda in präster direkt till sjukhuset. Om barnet är mycket svagt hjälper dopet honom att bli starkare. Fadern berörs utan rädsla efter förlossningen och anser sig inte vara besvärad på grund av kontakt med den "orena".

Innan man besöker kyrkan på menstruationsdagar är det tillrådligt för fromma kvinnor att i förväg ta reda på vilka åsikter den lokala prästen har och att följa de fastställda reglerna. Sanna troende på kritiska dagar och de första månaderna efter födseln kan delta i religiösa ritualer, om det tillåts av prästen. Men de bör inte röra helgedomarna.

Om en kvinna bara besöker templet på grund av att det är vanligt på vissa helgdagar, bör hon inte tänka på menstruation. Kultinstitutionen är öppen för alla, men församlingarnas uppgift är att sträva efter enhet med Gud och inte bara stå i mängden med ljus.

Gregory Dvoeslov talade om menstruation på följande sätt: om menstruationen kom i kyrkan är detta ingen anledning att känna synd. En naturlig process utformad för att rena kroppen. Gud skapade kvinnan, och hon kan inte påverka hans vilja. Om menstruationen började på en viss dag och blev ett hinder för att genomföra de planerade aktiviteterna, är detta Guds vilja.

Prest Konstantin Parkhomenko medger att kvinnor med menstruation deltog i nattvardsriten. Men om hon respekterar de heliga skrifterna och vägrar ritualen, förtjänar hon den Allsmäktiges belöning med sin handling..

Kan jag gå i kyrkan under min tid??

Det eviga temat som präster ständigt står inför är om det är möjligt att gå i kyrkan under menstruationen. Förmodligen ställde varje troende ortodox ung kvinna en sådan fråga, eftersom hon inte visste var rötter till förbudet mot att komma in i templet under menstruationen ligger.

Månadsvis från Gamla testamentets synvinkel
Som präst Konstantin Parkhomenko säger, för att lösa problemet med huruvida det är möjligt att gå till kyrkan under menstruationen, är det nödvändigt att vända sig till Gamla testamentet, där det finns några förordningar om människornas renhet och orenhet. Vad anses orent i Gamla testamentet? Enskilda sjukdomar hos en person, hans döda kropp och bara utflödet från könsorganen hos kvinnor och män. Vid första anblicken är allt enkelt och tydligt, men i själva verket är de bibliska föreskrifterna mer komplexa och mycket djupare än det kan se ut i början..

Det visar sig att enligt Gamla testamentet, när en person inte är ren, bör han taktiskt vara borta från Gud. I allmänhet är föroreningar nära besläktade med ämnet död och sjukdomar, blödningar påminner tydligt om dödligheten. Vi vänder oss till sidorna i Nya testamentet, där Frälsaren radikalt tänker igenom detta ämne. Kristus är förkroppsligandet av livet, och alla som är med Herren, om han dör, kommer att leva upp. Och med detta försvinner betydelsen av alla andra föroreningar..

Månadsvis: Nya testamentet
Kom ihåg att, enligt evangeliet, medan en blödande kvinna rörde kanten på Frälsarens kläder för att återhämta sig, fanns ingen beräkning från Herren, hans ord: "Din tro har räddat dig." Apostels Paulus ord läste: ”För varje varelse av Gud är bra, och ingenting är förkastligt om det tas emot med tacksägelse, för det är heligt genom Guds ord och bön” (1 Tim. 4, 4). Först och främst talar det om föroreningar i mat, det vill säga att det inte finns några produkter skapade av Gud som skulle vara orena. Månadsblödning nämndes inte, men baserat på logiken i aposteln Paulus predikan är menstruation en naturlig process i kroppen, vilket innebär att den inte är förkastbar och inte kan utropa en person från Herren och hans nåd.

Det kanske förbudet för dig att du inte kan gå i kyrkan under menstruationen kommer från traditionerna under de första århundradena, när vissa höll fast vid dem och förlitade sig på teologiska övertygelser i Gamla testamentet eller helt enkelt "för fall", som de säger. Andra kom in i kyrkan under menstruation, varje vecka, under hotet om döden, kommunicerade och tjänade liturgin. Ingen utropade dem, ingenting nämns i forntida kyrkomonument..

Menstruation och kyrka: slutsats
Det visar sig att en kvinna kan gå i kyrkan under menstruationen, eftersom både äktenskap, födelse av barn och den månatliga naturliga rensningen av kroppen inte är svåra inför Herren. Sådan rening skapades, som människan själv, av Gud. Och det som skapades av Frälsaren är heligt och rent. Detta bekräftas av orden från St. Grigory Dvoeslov (VI-talet), som skriver att det inte är nödvändigt att förbjuda en kvinna att gå i kyrkan under menstruationen, eftersom hon inte har skylden för vad naturen har gett henne mot sin egen vilja. Han hänvisar också till det ögonblick då kvinnan med blödande Herren tillät att röra sina sparande kläder och bli läkt..

När det gäller gemenskapen av de heliga mysterierna om Kristus, här kan du inte förhindra en kvinna under menstruationens dagar. Om hennes vägran inte är av stor respekt måste detta naturligtvis berömmas. Men om hon tog nattvardsgång på kritiska dagar, kan detta inte kallas synd och borde inte utkommuniceras heller, som präst Konstantin Parkhomenko skriver. Och på 1700-talet namnger munken Nicodemus Svyatorets orsaken till menstruationens orenlighet: den består i förbudet för män att para sig med kvinnor i dag, främst på grund av oro för avkomman.

Så i vår tid rekommenderar vissa präster, som respekterar tidigare förbud, inte kvinnor att gå till kyrkan och få nattvardsgång under menstruationen, medan andra anser att dessa traditioner är en historisk missförstånd och inte förordnar förbud. Och hur är det med graviditet? Ta reda på om gravida kvinnor kan gå i kyrkan eller inte.

Om det så kallade kvinnliga avloppet

Åh, hur många gånger om dagen måste en präst som tjänar i ett tempel ta itu med detta ämne. Församlingarna är rädda för att komma in i templet, kyssa korset, i panik de kallar: "Vad de ska göra, så förberedde jag mig, så jag förberedde mig att ta nattvardsgång till högtiden, och nu..."

Från dagboken: En flicka ringde: ”Far, jag kunde inte delta i alla helgdagar i kyrkan på grund av orenhet. Och hon tog inte upp evangeliet och heliga böcker. Men du tror inte att jag missade semestern. Jag läste alla texterna till tjänsten och evangeliet på Internet! ”

Stor internetuppfinnelse! Även under de så kallade dagarna ritualföroreningar kan beröra datorn. Och det ger möjlighet att bön återuppleva helgdagarna.

Det verkar, hur kan kroppens naturliga processer exkommunikera? Och utbildade flickor och kvinnor själva förstår detta, men det finns kyrkokanoner som förbjuder besök i kyrkan på vissa dagar...

Hur man löser problemet?

För detta måste vi vända oss till förkristen tid, till Gamla testamentet.

I Gamla testamentet finns det många recept för människans renhet och orenhet. Orenhet är först och främst 1, en död kropp, vissa sjukdomar, utgång från könsdelar hos män och kvinnor.

Var kommer dessa idéer från judarna? Det enklaste sättet att dra paralleller med hedniska kulturer, där liknande föreskrifter för orenlighet också fanns, men den bibliska förståelsen av orenhet är mycket djupare än den verkar vid första anblicken.

Självklart var påverkan av hednisk kultur, men för en person i det gamla testamentets judiska kultur, tanken om yttre föroreningar omprövades, den symboliserade några djupa teologiska sanningar. Vilken sort? I Gamla testamentet är föroreningen förknippad med temat död som har tagit besittning av mänskligheten efter Adam och Evas fall. Det är lätt att se att döden och sjukdomen och blodets och fröets utgång som förstörelse av livets embryon - allt detta påminner om mänsklig dödlighet, en slags djup skada på människans natur.

En person i manifestationens ögonblick, upptäckt av hans dödlighet, syndighet - måste taktiskt stå åskilt från Gud, som är livet själv!

Så här relaterade Gamla testamentet till oren av denna typ.

Men i Nya testamentet, räddar Frälsaren radikalt igenom detta ämne. Det förflutna har gått, nu kommer alla som bor med honom, även om han dör, att leva, desto mer, alla andra föroreningar är inte vettiga. Kristus är - det förkroppsliga livet i sig (Joh 14: 6).

Frälsaren rör vid de döda - låt oss komma ihåg hur han rörde sängen där de bar sonen till en Nainas änka; hur han tillät en blödande kvinna att röra vid honom... Vi kommer inte att hitta i Nya testamentet ett ögonblick då Kristus skulle följa föreskrifterna om renhet eller orenhet. Även när han stöter på förlägenhet för en kvinna som tydligt har kränkt etiketten om rituell orenhet och berört honom, berättar han henne saker som strider mot den allmänt accepterade åsikten: "Mod, dotter!" (Matteus 9:22).

Apostlarna lärde på samma sätt. ”Jag vet och är säker på Herren Jesus,” säger Ap. Paul, - att det inte finns något orent i sig; den som bara dyrkar allt orent är orent ”(Rom 14:14). Han: ”För varje varelse av Gud är bra, och ingenting är förkastbart om det tas emot med tacksägelse, för det är heligt genom Guds ord och bön” (1 Tim 4: 4).

I den mest bokstavliga meningen talar aposteln om orenlighet i mat. Judar ansåg ett antal produkter orena, men aposteln säger att allt skapat av Gud är heligt och rent. Men upp. Paul säger ingenting om orenheten i fysiologiska processer. Vi finner inga konkreta indikationer på om man ska betrakta en kvinna som oren under menstruationsperioden, varken av honom eller av de andra apostlarna. Om vi ​​fortsätter från logiken för att predika ap. Paul, då menstruation - som vår kropps naturliga processer - kan inte utelämna en person från Gud och nåd.

Vi kan anta att de troende fattade sina egna val under de första århundradena av kristendomen. Någon följde traditionen, agerade som mödrar och mormödrar, kanske "bara i fall", eller, utifrån teologiska övertygelser eller andra orsaker, försvarade ståndpunkten att det i "kritiska" dagar är bättre att inte röra helgedomen och inte ta nattvardsgång.

Andra kommunicerade alltid, även under menstruationen. och ingen utropade dem från nattvarden.

Vi har i alla fall ingen information om detta, tvärtom. vi vet att de forntida kristna samlades varje vecka, även under hotet om döden, i hus, tjänade liturgin och kommunicerade. Om det fanns undantag från denna regel, till exempel för kvinnor under en viss period, skulle antika kyrkliga monument nämna detta. De säger ingenting om det..

Men en sådan fråga ställdes. Och i mitten av III-talet gav svaret St. Clement of Rome i kompositionen "Apostolic Ordinances":

”Om någon observerar och utför de judiska ritualerna om fröets utbrott, fröets gång, det lagliga samlaget, låt dem berätta för oss om de slutar att be eller beröra Bibeln eller ta gemenskap med eukaristin på dessa timmar och dagar? Om de säger att de slutar, är det uppenbart att de inte har den Helige Ande i sig själva, som alltid håller sig hos de troende... Om du, en kvinna, tror att i sju dagar, när du har din månatliga period, har du inte i dig själv Den heliga anden; det följer att om du dör plötsligt, så avgår du utan den Helige Ande och djärvhet och hopp på Gud. Men den Helige Ande är naturligtvis inneboende i dig... För varken laglig samställning eller förlossning eller blodflödet eller fröströmmen i en dröm kan förädla personens natur eller utkommunicera den Helige Ande från honom, från [Andens utkommunikation] en oärlighet och laglös aktivitet.

Så, en kvinna, om du, som du säger, under månaderna för rengöring av månaden inte har den Helige Ande i dig, måste du vara fylld med en oren ande. För när du inte ber och inte läser Bibeln, kallar du honom ofrivilligt till dig...

Avstå därför, kvinna, från tomma tal och kom alltid ihåg den som skapade dig och be till honom... utan att observera någonting - varken naturlig rening, eller laglig copulation eller födelse eller missfall eller kroppslig vice. Dessa observationer är tomma och meningslösa uppfinningar av dumma människor.

... Äktenskapet är hederligt och ärligt, och barnens födelse är ren... och naturlig rening är inte motbjudande för Gud, som klokt ordnade för att kvinnor skulle ha det... Men även enligt evangeliet, när blödningen berörde den frälsande kanten av Herrens kläder för att återhämta sig, förskräckte inte Herren henne men sa: din tro har räddat dig ”.

Under VI-talet St. Grigory Dvoeslov 2. Han svarar på frågan som ställts om detta av ärkebiskopen av England Augustine och säger att en kvinna kan komma in i templet och börja sakramenterna när som helst - både omedelbart efter barnets födelse och under menstruationen:

”En kvinna bör inte förbjudas att komma in i kyrkan under menstruationen, eftersom hon inte kan skyllas för vad som ges av naturen och som en kvinna lider mot sin vilja. Vi vet ju att en kvinna som lider av blödning kom upp bakom Herren och rörde kanten på hans plagg, och omedelbart lämnade sjukdomen henne. Varför, om hon med blödning kunde beröra Herrens kläder och få helande, kan en kvinna under menstruationen inte komma in i Herrens kyrka.

Det är också omöjligt för närvarande att förbjuda en kvinna att acceptera nattvards sakramentet. Om hon inte vågar acceptera det av stor vördnad är det prisvärt, men efter att ha accepterat det kommer hon inte att begå synd... Och menstruation hos kvinnor är inte syndigt, för de kommer från sin natur...

Ge kvinnor sin egen förståelse, och om de inte vågar närma sig sakramenten för Herrens kropp och blod under menstruationen bör de berömmas för fromhet. Om de... vill acceptera detta sakrament bör vi som sagt inte hindra dem från att göra det ”.

Det vill säga i väst, och båda fäderna var romerska biskopar, fick detta ämne den mest auktoritativa och slutliga avslöjandet. I dag skulle ingen västerländsk kristen någonsin tänka på att ställa frågor som förvirrar oss, arvingarna till östkristen kultur. Där kan en kvinna gå vidare till helgedomen när som helst, trots kvinnliga sjukdomar.

I öst fanns det ingen konsensus om denna fråga..

Det syriska antika kristna dokumentet från III-talet (Didaskaliya) säger att en kristen inte bör observera några dagar och alltid kan få nattvardsgång.

St. Dionysius av Alexandria skriver på samma gång i mitten av III-talet något annat:

”Jag tror inte att de [det vill säga kvinnor på vissa dagar], om de är trogen och fromma, är i ett sådant tillstånd, vågar antingen fortsätta till den heliga måltiden eller röra vid Kristi kropp och blod. För även en kvinna som hade blödat i tolv år rörde inte honom för att läka, utan bara kanterna på hennes kläder. Att be dock i vilket skick och oavsett hur beläget det är, är det inte förbjudet att komma ihåg Herren och be om hans hjälp. Men fortsätt till det faktum att det finns Holy of Holyies, kan det vara förbjudet att inte helt ren själ och kropp ”.

Efter 100 år, St. Athanasius av Alexandria. Han säger att hela Guds skapelse är "bra och ren." ”Säg mig, älskade och vördnadsfulla, att det finns något naturligt utbrott av syndigt eller orent, som till exempel om någon ville klandra passagen av sputum från näsborrarna och saliv från munnen? Vi kan säga mer om utbrott i livmodern, som är nödvändiga för en levande varels liv. Om vi ​​enligt den gudomliga skriften tror att människan är Guds händer, hur kan ren skapelse komma från ren kraft? Och om vi kommer ihåg att vi är Guds ras (Apg 17:28), så har vi inget orent i oss själva. För då blir vi bara förorenade när vi begår synd, det värsta av all stank. ".

Av st. Athanasius tankar om de rena och orena erbjuds oss av ”djävulska knep” för att distrahera oss från det andliga livet..

Och efter 30 år, efterträdaren till St. Athanasius vid Institutionen för St. Timoteus från Alexandria talade annorlunda om samma ämne. På frågor om det är möjligt att döpa eller tillåta nattvarden en kvinna vars ”vanliga kvinnor hände”, svarade han: ”Det bör skjutas upp tills det är rensat”.

Detta är den sista åsikten med olika variationer och fanns i öst tills nyligen. Endast vissa fäder och kanonister var strängare - en kvinna i dag borde inte delta i templet alls, andra sa att det är möjligt att be, att delta i templet, du kan inte bara ta nattvardsgång.

Men ändå - varför inte? Vi får inte ett klart svar på denna fråga. Som exempel kommer jag att citera orden från 1700-talets stora asketiska och forskare Athos, Rev. Nikodemus, den heliga bergsbestigaren. Till frågan: varför, inte bara i Gamla testamentet, utan också enligt de kristna heliga fäderna, anses den månatliga rening av en kvinna oren, svarar munken att det finns tre skäl till detta:

1. På grund av den populära uppfattningen, eftersom alla människor anser orena vad som utvisas från kroppen genom vissa organ som onödigt eller onödigt, såsom utflöde från örat, näsa, sputum när du hostar, etc..

2. Allt detta kallas orent, för Gud genom kroppen lär om det andliga, det vill säga det moraliska. Om oren kroppsligt, som händer utöver människans vilja, hur orena är de synder som vi skapar av vår egen fria vilja.

3. Gud kallar orenlig månadsrening av kvinnor för att förbjuda män att para sig med dem... främst och främst på grund av oro för barn, barn.

Så den berömda teologen svarar på denna fråga. Alla tre argumenten är helt frivolösa. I det första fallet löses problemet med hjälp av hygienprodukter, i det andra - det är inte klart hur perioderna är relaterade till synder. Så är det tredje argumentet från Rev. Nicodema. Gud kallar orenhet månadsvis rening av kvinnor i Gamla testamentet, medan i det Nya avskaffas mycket av Gamla testamentet av Kristus. Vad har dessutom frågan om copulation under kritiska dagar att göra med nattvarden??

Med tanke på relevansen av denna fråga studerades den av den moderna teologen Patriark i Serbien Pavel. Han skrev om detta många gånger en omtryckt artikel med den karakteristiska titeln: "Kan en kvinna komma till templet för bön, kyssa ikoner och få nattvardsgång när hon är" oren "(under menstruationen)"?

Hans helighet patriarken skriver: ”En månatlig rening av en kvinna gör henne inte rituellt, bönen oren. Denna orenhet är endast fysisk, kroppslig såväl som utsläpp från andra organ. Dessutom, eftersom moderna hygienprodukter effektivt kan förhindra att templet rengörs av oavsiktligt blödning av blod... vi tror att på denna sida finns det ingen tvekan om att en kvinna kan komma till kyrkan under den månatliga rengöringen, med nödvändiga vård- och hygienåtgärder., kyssa ikoner, ta antidor och välsignat vatten, samt delta i sång. Nattvardsgång i detta tillstånd eller omedöpt - för att bli döpt kunde hon inte. Men vid en dödlig sjukdom kan han ta nattvardsgång och bli döpt. ”.

Vi ser att patriarken Paul drar slutsatsen att "denna orenhet är endast fysisk, kroppslig såväl som utsläpp från andra organ." I det här fallet är slutet på hans arbete obegripligt: ​​du kan gå till templet, men du kan fortfarande inte ta nattvardsgång. Om problemet är hygien, har problemet 3, som Vladyka Pavel själv konstaterar, lösts... Varför ska man då inte få nattvardsgång? Jag tror att Vladyka, i ödmjukhet, helt enkelt inte vågade motsäga traditionen.

Sammanfattningsvis kan jag säga att de flesta moderna ortodoxa präster, som respekterar, även om de ofta inte förstår logiken i sådana förbud, fortfarande inte rekommenderar en kvinna att få nattvardsgång under menstruationen.

Andra präster (författaren till denna artikel tillhör dem också) säger att allt detta endast är historisk missförstånd4 och att man inte bör uppmärksamma några naturliga processer i kroppen - bara synd.

Men de och andra ber inte kvinnor och flickor som har kommit till bekännelse om sina cykler. Mycket mer och orimlig avundsjuka i denna fråga visas av våra "kyrkormödrar." Det är de som skrämmer de ursprungliga kristna med en viss "otäck" och "orenhet" som de måste följa vaksamt i kyrkans liv, och om de misslyckas med att bekänna sig,.

Vad kan författaren rekommendera mot bakgrund av det ovanstående till de gudälskande läsarna? Ja, bara att de i den här saken måste ödmjukt följa rekommendationerna från sin bekännare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bröstet brister och sväller efter menstruationen, drar i nedre del av buken: varför det händer, är det farligt och vad man ska göra?

Den biologiska funktionen hos den kvinnliga menstruationscykeln är att förbereda det reproduktiva systemet för befruktning av ägget....

Orsaker till ledvärk vid klimakteriet

Menopaus åtföljs av många inte särskilt trevliga symtom. För vissa kvinnor är förberedda i förväg i form av förebyggande. Men när ett symptom på smärta i lederna uppstår, kan inte alla hantera det....

Utsläpp efter cauterisering av erosion i livmoderhalsen

Om en kvinna har erosion i livmoderhalsen och en fråga uppstår om behandling, är hon orolig för hur effektiva de olika metoderna är, vilka metoder är mindre smärtsamma....