Menopaus hos kvinnor: symtom, medelålder

Ansvarsfrihet

Climax är inte en patologi, utan ett naturligt tillstånd i kroppen. Under denna period upphör könshormoner att syntetiseras i en kvinnas kropp och månatliga blödningar slutar gradvis. Många kvinnor är intresserade av hur gammal klimakteriet börjar. Alla kvinnor har olika sätt. För att förstå hur många år början av klimakteriet bör du förstå vad en klimakterium är och hur den manifesterar sig?

Vad är klimakteriet?

Menopaus eller klimakteriet inträffar gradvis. Detta är ett fysiologiskt tillstånd, som kännetecknas av slutet av reproduktionsfunktionen hos kvinnor. Läkarna rekommenderar att man tar sitt tillstånd lugnt, eftersom det för närvarande finns många sätt att förbättra det allmänna välbefinnandet. Bland dem är läkemedel, traditionell medicin, dieter, fysiska övningar.

Stadier av början av klimakteriet

Enligt statistiken är medelåldern för klimakteriet 45–55 år. I klimakteriet skiljer man tre steg:

Vid premenopaus menar specialister en övergångsperiod när en kvinna gradvis slutar blöda varje månad. Under det, hos en kvinna, minskar produktionen av könshormoner i kroppen, och karakteristiska tecken på klimakteriet visar sig. I premenopaus inträffar alltmer anovulationscykler, d.v.s. cykler när det blödar varje månad och det inte finns någon ägglossning, så en kvinna kan inte bli gravid.

Menopaus är den period då äggstocksfunktionen slocknar fullständigt, östrogen och progesteron upphör att syntetiseras i kroppen, varje månad blödningar slutar. Det exakta datumet hittas endast 12 månader efter det att den senaste menstruationen har gått. I genomsnitt börjar klimakteriet vid 51 års ålder. Men det händer tidigare, till exempel, vid 42 år gammal, och i vissa förekommer det bara vid 58. Om en kvinna har haft en äggstocksresektion uppstår menopaus direkt, oavsett ålder. Tidig klimakterium är möjlig som ett resultat av kemoterapi eller strålbehandlingsbehandling, med fetma, med en lång historia av nikotinberoende och röker mer än ett paket cigaretter per dag.

Menopausen följs av postmenopaus och fortsätter till livets slut..

Tecken på klimakteriet

Varje kvinnaklimax börjar och går annorlunda, men det finns vanliga tecken:

 • värmevallningar, ökad svettning (särskilt på natten);
 • huvudvärk och migrän;
 • hjärtfrekvens
 • avsättning av kolesterolplack och utveckling av åderförkalkning.

Under denna period observeras atrofi i vaginalslemhinnan, som åtföljs av:

 • klåda
 • vaginal torrhet;
 • könsblödning;
 • vattnig urladdning;
 • frekvent urinering, urininkontinens;
 • ökad risk för infektioner och inflammatoriska processer.

Lider av klimakteriet och muskuloskeletalsystemet:

 • ryggsmärta, myalgia och artralgi uppträder;
 • benvolymen minskar och osteoporos utvecklas.

Climax påverkar mjuka vävnader och hud:

 • Bröstkörtlarnas atrofi, deras överkänslighet och svullnad observeras;
 • Hudens elasticitet minskar, de blir tunnare och torra, ganska ofta kan allt detta åtföljas av klåda.

Det påverkar kvinnors menopaus och psyke. Ofta har de ångest, irritabilitet, depression, emotionell labilitet.

Menopausen påverkas också negativt av sexuell aktivitet. Under intimitet uppträder smärtsamma upplevelser, sexuell lust minskar, det blir ofta svårt att uppnå orgasm.

Som du ser, orsakar klimakteriet en hel del problem för en kvinna. Men experter tror att om en kvinna från en ung ålder övervakar hennes hälsa, så kommer dessa förändringar i kroppen inte att märkas för henne.

Vad är den genomsnittliga åldern för början av klimakteriet?

Ingen läkare kommer inte att ange den exakta åldern för början av klimakteriet. Det antas att klimakteriet i genomsnitt börjar i åldern 45–55 år.
Av stor vikt är den ärftliga predispositionen. För att bestämma den ungefärliga tiden för början av klimakteriet måste du ta reda på vilken tid det började hos andra kvinnor i familjen på modersidan..

Konstant påfrestning, gynekologiska sjukdomar, dåliga vanor bidrar till tidigt början av klimakteriet.

Men en positiv effekt på kvinnors hälsa är framgångsrik leverans och graviditet, lång amning, ett fullständigt sexliv.

Var inte rädd för klimakteriet, du kan göra det lättare om du följer ett antal regler:

 • Uteslut fettiga livsmedel från kosten.
 • Att vägra från dåliga vanor;
 • Ta vitaminer regelbundet;
 • Ta dig tid för fysiska aktiviteter och gå längs gatan;
 • Undvik stressiga situationer;
 • Konsultera en specialist för att förskriva nödvändig behandling.

Är det möjligt att distansera klimakteriet?

Även om klimakteriet och den naturliga processen finns det inte en enda kvinna som vill att han skulle komma mycket tidigt. För att förlänga reproduktionsfunktionen måste du ta hand om din hälsa från en ung ålder.

Du måste vara uppmärksam på ditt reproduktionssystem:

 • använd preventivmedel så att du inte behöver ha en abort;
 • skydda mot sexuellt överförda infektioner och inflammatoriska processer.

Genom att följa dessa regler kommer en kvinna att kunna förlänga kroppsföringsfunktionen.

Om könshormoner syntetiseras i kroppen, förnyas det ständigt.

Inte bara regelbunden sexuell aktivitet bidrar till produktion av hormoner, utan också fysisk aktivitet. Det är nödvändigt att engagera sig i sport regelbundet, då blir resultatet synligt. Detta kan vara cykling, simning, vatten Aerobics, formning, orientalisk dans, träning på simulatorer, yoga etc..

Men nikotin, koffein och alkohol förstör kvinnliga könshormoner. Övervikt, som måste elimineras, är skadligt för kvinnors hälsa.

Om du följer alla råd från specialister kommer reproduktionsfunktionen att bevaras efter 45 år, och själva klimakteriet blir enklare.

Menopaus och klimakteriet hos kvinnor: ålder, orsaker, typer. Symtom beroende på scenen. Hur man försenar klimakteriet?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Många kvinnor är rädda för utsikterna för klimakteriet, för dem är det en synonym för ålderdom, övervikt, outhärdlig spolning och stopp av sexuell aktivitet. I viss mån är detta verkligen ett av manifestationerna av åldrandet av kroppen, men livet slutar inte där, utan flyttar bara till ett nytt stadium.

Det måste förstås att klimakteriet är ett tillstånd som uppstår i livet för alla kvinnor, och detta är inte en sjukdom. Så skapade naturen att en person måste gå igenom barndom, ungdom, ungdom, mognad och ålderdom. Och alla dessa stadier åtföljs av övergångsperioder, en förändring av den hormonella bakgrunden, psykologiska, mentala och emotionella tillstånd, förändringar i kroppen som helhet.

Begreppet "klimakteriet" bland folket och klimakteriet bland specialister (klimakter) från grekiska översätts som "steg", detta är den vändpunkten mellan fertil och avancerad ålder. Och detta steg, oavsett hur svårt det är, måste övervinnas. Förståelse och vård av nära och kära, en positiv och optimistisk attityd och vissa rekommendationer från läkare kommer att underlätta denna period..

Vad är klimakteriet och klimakteriet, och hur länge håller det?

Ur medicinsk synvinkel är klimakteriet åldrande eller utarmning av äggstockarna och gradvis förlust av reproduktionsfunktion. Och allt detta leder till brist på kvinnliga könshormoner, upphörande av menstruation, förlust av möjligheten till naturlig graviditet och långvarig anpassning av kroppen till detta tillstånd. Denna period varar mer än en dag och till och med mer än en månad och ett år..

Den klimatiska perioden fortsätter från uppkomsten av de första tecknen på brist på könshormoner till slutet av en persons liv, så att det kan pågå i mer än ett dussin år. Menopausalt syndrom eller ett komplex av symtom på brist på könshormoner varar vanligtvis från 5 till 7 år.

Men vad är klimakteriet? Många tror att detta är en synonym för klimakteriet, men om du tittar på det är det inte helt sant. Menopaus är en av faserna av klimatperioden, med en fullständig upphörande av menstruation hos kvinnan, och denna process varar i genomsnitt ett år.

Intressanta fakta:

 • Menopaus är inte bara hos kvinnor utan också hos män.
 • Bristen på könshormoner påverkar inte bara reproduktionsfunktionen, utan också praktiskt taget alla organ och system i kroppen, därför kan manifestationerna av klimakteriet vara mycket olika.
 • Många tror att om klimakteriet har börjat kan gynekologiska sjukdomar glömmas. Detta är en missuppfattning, en kvinna i klimakteriet kan också ha inflammatoriska sjukdomar, tumörer och andra "kvinnliga sjukdomar" och behöver också regelbundet förebyggande undersökningar av en gynekolog.
 • En kvinna som är gravid och föder mer än en gång, klimat tolererar bättre än en kvinna som inte hade tur att bli mamma. Detta beror på att graviditet och amning tillåter äggstockarna att vila. Det är också möjligt att försena och jämna ut symptomen på klimakteriet vid senfödelse.
 • Vissa tror att att ta p-piller kommer att bidra till att försena början av klimakteriet, men i själva verket släpper orala preventivmedel endast symtomen på klimakteriet och inte skjuter upp det för senare.

Menstruationscykelns och könshormonens roll i en kvinnas liv

Könshormoner - detta är en av de viktigaste, som en fortsättning av mänskligheten beror på. Men funktionen av könshormoner slutar inte med att säkerställa fertilitet. De påverkar alla organ och processer i kroppen. Vår hälsa i allmänhet, utseende, attraktivitet, sexualitet och till och med beteende och karaktär beror på tillståndet av hormoner. Precis som vårt beteende påverkar miljöfaktorer och kroppens tillstånd våra hormonella nivåer. Det hände så i naturen att allt alltid är sammankopplade.

Typer och funktioner för könshormoner

Kvinnliga könshormonerHuvud funktioner
östrogener:
 • östradiol;
 • östron;
 • estriol och ytterligare 30 sorter av detta hormon.
Var produceras?
 • Äggstockar (under den fertil ålder);
 • morkaka (under graviditet);
 • binjurarna;
 • fett- och muskelvävnad;
 • lever.
Intressant! I kroppen bildas kvinnliga hormoner östrogener av manliga hormoner androgener (testosteron).
1. Mognad av könsdelarna och bildandet av sekundära sexuella egenskaper hos flickor under puberteten. Det är detta som gör en flicka till en kvinna och upprätthåller ett kvinnligt tillstånd under hela livet..
2. Effekten på utsöndringen av feromoner från huden, som är ansvariga för en kvinnas sexualitet, signalerar till män att hon är redo för förplantning.
3. Deltagande i alla faser i menstruationscykeln, vilket ger förberedelse av ägg för befruktning.
4. Att bibehålla den speciella surheten i vaginalslemet, som påverkar både sexlivet och främjandet av spermatozoa "på rätt plats" och skyddar könsorganen från olika infektioner.
5. Att säkerställa barnets bärande under hela graviditeten och förlossningen, samt att hålla kvinnans normala tillstånd i en intressant position.
6. Fysiologiska förändringar i bröstkörtlarna, deras förberedelse för amning i alla stadier i fertil ålder. Med ökad östrogennivå observeras svullnad och viss ömhet i bröstkörtlarna.
7. Effekt på det kardiovaskulära systemet:
 • bibehålla normalt blodtryck;
 • bibehålla normalt kolesterol och förhindra utvecklingen av åderförkalkning;
 • blodförtunnning, minskning av blodplättar.
8. Deltagande i utbyte av kalcium och fosfor, vilket underlättar leverans till benvävnad. Kvinnliga könshormoner bidrar också till beredningen av bäckenbenen för förlossning.
9. Effekt på huden: delta i produktionen av kollagen och andra ämnen som utgör hudramen. Och detta är dess elasticitet, fasthet, fukt och släthet. Könshormoner påverkar också hårväxt, även på oönskade platser (sliror, kropp, armar, ben).
10. Delta i metabolismen av fett och i fördelningen av fettvävnad i kroppen, det vill säga bestämma särdragen i konstitutionen och figuren, predisposition för fetma och åderförkalkning.
11. Öka blodsockret.
12. Påverka kvinnors psyko-emotionella tillstånd.
gestagener:
 • progesteron.
Var produceras?
 • äggstockar;
 • moderkakan under graviditeten;
 • binjurarna.
1. Progesteron är ett graviditetshormon, det är tack vare det att allt händer för normal befruktning och normal dräktighet:
 • deltagande i menstruationscykeln: säkerställa ägglossning (utgången av ett moget ägg från äggstocken) och avslutande av menstruation i händelse av graviditet;
 • förberedelse av livmodern för mötet med fosterägget;
 • effekten på tonen och ökningen av livmoderns storlek när fostret utvecklas;
 • deltagande i bildandet av vissa vävnader i embryot;
 • säkerställa bevarande av graviditet och dess normala utveckling;
 • effekt på beteende och nervsystem hos en gravid kvinna.
2. Effekt på bröstkörteln:
 • eliminering av puffiness och smärta i bröstkörteln orsakad av östrogenverkan;
 • förbereda henne för amning;
 • förebyggande av utveckling av mastopati och neoplasmer i bröstkörteln.
3. Undertryckande av östrogenens verkan, eftersom östrogener i en ökad mängd kan leda till olika negativa processer i en kvinnas kropp. Progesteron minskar risken för att utveckla endometrial hyperplasi, fibroider, mastopatier, tumörer i livmodern, bröstkörtlar och andra sjukdomar.
4. Effekt på huden - stimulerar talgkörtlarna som utsöndrar talg, stimulerar hårväxt.
5. Deltagande i ämnesomsättningen:
 • sänker blodsockret;
 • deltar i utbytet av kalcium, fosfor och andra spårelement;
 • påverkar ämnesomsättningen av fetter - bildar en kvinnlig typ av figur.
6. Acceleration av blodkoagulation.
7. Påverkan på kvinnors psykomotiska tillstånd och centrala nervsystem.
androgener:
 • testosteron.
Var produceras?
 • binjurarna;
 • äggstockar.
Testosteron är ett typiskt manligt hormon, men det finns också i en kvinnas kropp och utför vissa funktioner:

1. Är byggnadsmaterial för kvinnliga könshormoner.
2. Ansvarig för sexlyst och orgasm.
3. Deltar i ämnesomsättningen:

 • Proteinmetabolism - förbättrar proteinbildning, som ett resultat - skelettmuskeltillväxt i volym.
 • Fettmetabolism - minskar fettavlagring, är också ansvarig för bildandet av en figur av en manlig typ. Dessutom sänker testosteron blodkolesterol, förhindrar utvecklingen av åderförkalkning och andra vaskulära patologier i samband med det..
 • Utbyte av kalcium, fosfor och spårelement. Många tror att det är androgener som tar på sig styrkan i benen efter klimakteriet hos kvinnor.
 • Påverkar insulinfunktionen och glukosupptag.
4. Effekten på hjärt-kärlsystemets arbete: förhindrar utveckling av åderförkalkning, verkar på den vaskulära väggen, ger den i ton, förhindrar utvecklingen av aneurysm.
5. Effekten på hårväxt i hela kroppen och ökat arbete med svett och sebaceous körtlar (detta är särskilt uttalat i tonåren).
6. Deltagande i bildandet av könsorgan i manliga foster under graviditet.
7. Deltagande i bildandet av röda blodkroppar och hemoglobin i blodet, brist på testosteron hos kvinnor leder till utveckling av anemi.

Dessutom frisätts hormoner ständigt i en kvinnas kropp, som reglerar nivån på könshormoner och tillhandahåller andra processer som är nödvändiga för reproduktiv funktion:
1. Frigörande hormoner produceras i hypotalamus i hjärnan, påverkar produktionen av hormoner från hypofysen.
2. Follikelstimulerande och luteiniserande hormoner (FSH och LH) - produceras av hjärnans hypofysen, reglerar äggstockarnas funktion och menstruationscykeln.
3. Prolactin - ett hormon från en ammande mamma, stimulerar produktionen av mjölk och deltar också i att få glädje under samlag.
4. Oxytocin - ett hormon som stimulerar livmodersammandragningar under förlossning och postpartum, samt bidrar till början av amning. Dessutom påverkar oxytocin sexuell lust och sexuell tillfredsställelse och möjligen främjar spermier till ägget efter samlag. Oxytocin påverkar också kvinnors psyko-emotionella tillstånd.

Schematisk representation av regleringen av produktionen av kvinnliga hormoner.

Könshormoner produceras "enligt menstruationscykelens plan", under påverkan av sexuell lust, upphetsning och samlag, samt under graviditet och under påverkan av olika miljöfaktorer, inklusive mat och dryck. Nivån på könshormoner påverkas ömsesidigt av en persons psykoterapeutiska tillstånd. Så ett större antal kvinnliga hormoner utsöndras under perioden förälskad, varför de säger att en kärlek tjej blommar framför ögonen - det är "kärlekens kemi".

Menstruationscykel

Menstruationscykeln är perioden för mognad och beredning av ägget för befruktning och graviditet, som varar i genomsnitt 28 dagar.

Faserna i menstruationscykeln:
1. Fasen för mognad av folliklar.
Folliklar är omogna ägg som bildas i en flicka i livmodern, deras antal är inneboende i genetik. Under tonåren börjar könshormoner produceras i äggstocksfolliklarna och under deras handling äggen genomgår komplexa mognadstadier. Denna fas varar från den första till den 14: e dagen av cykeln.
2. Ägglossning är kulminationen på hela menstruationscykeln, där ägget blir helt moget och som alla vuxna barn antas lämna sitt hem. Det vill säga, ägget lämnar den sprängande follikeln i röret och väntar på att mycket spermier kommer och befruktar det.
Ägglossning sker i genomsnitt den 14: e dagen och varar i huvudsak flera timmar. Ägget är klart för befruktning i genomsnitt 3 dagar (från 1 till 5).
3. Luteal fas - inträffar när ägget "inte väntade på sin prins." I stället för den sprängande follikeln bildas en gul kropp - en tillfällig körtel som utsöndrar könshormoner, i större utsträckning progesteron. En kvinnas kropp förbereder sig för mognad av ett nytt ägg. Lutealfasen slutar vanligtvis den 28: e dagen av cykeln.
4. Menstruation och början av en ny follikelfas - avstötning av det inre skiktet i livmodern, detta är nödvändigt för ytterligare förberedelse av livmodern för mötet på ägg i nästa cykel. Varar från 3 till 6 dagar i form av uterinblödning.

Denna cykel upprepas ständigt, dess huvudsakliga syfte är att fortsätta släktet. Men förutom att förbereda sig för graviditet är menstruationscykeln frigörandet av en stor mängd könshormoner av äggstockarna. Om menstruationscykeln försvinner utan ägglossning eller menstruation, betyder detta att ett hormonellt fel har inträffat i kroppen. Graviditet förekommer inte i detta fall, men konsekvenserna av en sådan obalans kommer nödvändigtvis att påverka den allmänna hälsan, välbefinnandet och till och med en kvinnas utseende och attraktivitet..

Vilka hormoner som är prioriterade under en viss period av menstruationscykeln, kan du överväga schematiskt:

Vid vilken ålder har en kvinna klimakteriet?

Hur många år man kan förvänta sig klimakteriet kommer ingen att säga. Det är mycket individuellt för varje kvinna och många faktorer påverkar denna process. I början av förra seklet trodde man att medelåldern i klimakteriet var 40-45 år, och Balzac beskrev åldrande kvinnor vid 30-35 år ("Balzac ålder"). Men i den moderna världen är det allmänt accepterat att medelåldern för klimakteriet hos kvinnor är 51 år, eller från 45 till 55 år. Men det betyder inte alls att klimakteriet inte kan börja förr eller senare..

Faktorer som påverkar när klimakteriet inträffar?

1. Genetisk predisposition är den viktigaste faktorn som påverkar tiden för utvecklingen av klimakteriet. Enkelt uttryckt, om du vill veta när klimatet kommer, titta på din mamma och mormor..
2. Antalet födelser. Det antas att hos kvinnor som födde mer än en gång och samtidigt ammar sitt barn, inträffar klimakteriet lite senare och klimakteriet är lättare. Detta beror på att i en intressant position stoppas menstruationscykeln tillfälligt, folliklarna mognar inte, äggstockarna vilar. Uppskjut också början av menopausen sen förlossning, efter 35-40 år. Och tvärtom - kvinnor med nollpipa riskerar att bli tidigt i klimakteriet.

3. Livsstil och näring - dåliga vanor, en stillasittande livsstil och dålig näring stör blodtillförseln till bäckenorganen, som inkluderar äggstockarna och livmodern. Detta bidrar till att deras arbete störs och kan påskynda början av klimakteriet. Dessa faktorer förstärker också manifestationerna av klimakteriet.

Varför är klimakteriet hos kvinnor? Orsaker till klimakteriet

Folliklarna i vilka omogna ägg "lever" är de funktionella enheterna i äggstocken, de läggs i flickor i livmodern. Deras antal ökar inte under hela livet och är uttömmande. En stor andel folliklar upplöses redan före puberteten, en del av "dör" i fertil ålder, endast 10% mognar, detta är 300-400 folliklar. Från dem kommer äggen, redo för befruktning (genomgå ägglossning). Det är, förr eller senare, slutar folliklarna med ägg, äggstockarnas funktion bleknar och könshormonerna släpps mindre och mindre. Sedan kommer upphörandet av menstruationscykler, eller klimakteriet. Från detta ögonblick stoppar äggstockarna produktionen av östrogen och progesteron helt, deras innehåll i blodet minskar kraftigt. Naturligtvis når det inte fullständig frånvaro av könshormoner, en liten mängd av dem fortsätter att produceras, men andra organ och vävnader - binjurarna, lever, muskler och fettvävnad - tar på sig denna funktion..

Andra organ och processer i kroppen som de påverkar lider av brist på hormoner, och alla manifestationer av klimakteriet och symptom på klimakteriet är associerade med detta.

Fysiologisk vissnande av äggstockarna är huvudorsaken till klimakteriet hos de flesta kvinnor. Men det finns patologiska tillstånd som leder till den "oplanerade" början av klimakteriet. För att göra detta måste du förstå vad klimakteriet är..

Vad är klimakteriet? Typer av klimakteriet och deras orsaker

1. Fysiologisk klimakteriet - ett normalt tillstånd som inte är förknippat med sjukdomen.

2. Konstgjord menopaus eller patologisk menopaus. Det främsta skälet till denna klimakteriet är läkare, eller snarare behovet av att bota sjukdomar som hotar patientens liv:

 • "Kirurgisk menopaus" utvecklas efter avlägsnande av äggstockarna och livmodern. Om en äggstock eller uterus avlägsnas (även med bevarande av en eller båda äggstockarna) inträffar inte menopausen omedelbart utan före planen. Och vid avlägsnande av båda äggstockarna, inträffar klimakteriet plötsligt inom några dagar.
 • "Strålningsmenopaus" utvecklas som ett resultat av en stor dos av strålningsexponering, till exempel efter strålterapikurser.
 • "Medicinsk klimakterium" kan utvecklas till följd av kemoterapi. För behandling av infertilitet, till exempel med endometrios, med hjälp av läkemedel tillfälligt (under flera månader eller ett år) hämmar ovariefunktionen. Brist på hormoner leder till resorption av fokusen på endometrial tillväxt, sedan slutar de att undertrycka äggstockarna och med hjälp av kvinnliga hormoner stimulerar menstruationscykeln, mot denna bakgrund finns det en chans att bli gravid och göra ett friskt barn.

3. Tidig klimakterium eller för tidig menopaus är början av klimakteriet före 40 års ålder.
Anledningar till utvecklingen av tidig menopaus:
 • patologier i sköldkörteln, binjurarna, diabetes mellitus och andra endokrina sjukdomar;
 • sjukdomar i det centrala nervsystemet, till exempel en tumör i hypofysen eller hypotalamus;
 • kronisk stress och svår psykologisk chock;
 • inflammatoriska sjukdomar och tumörer i bäckenorganen;
 • fel livsstil;
 • bristfälliga tillstånd, till exempel utmattning i bulimi och anorexi;
 • kroniska infektioner, såsom tuberkulos, HIV / AIDS, syfilis och andra sjukdomar och tillstånd.

4. Sent menopaus - utvecklas hos kvinnor efter 55 års ålder, vanligtvis förknippas denna typ av klimakteriet med en genetisk predisposition och överförs via moderlinjen. Liksom tidig klimakterium påverkar sen klimakterium också negativt kvinnors liv och hälsa. Enligt forskare ökar könshormoner efter 60 års ålder risken för att utveckla cancer i äggstockarna, livmodern, bröstkörtlarna.

5. Ovariellt utarmningssyndrom - ett ganska sällsynt fenomen som ofta ärvs. Fel inträffar även i livmodern, när folliklar läggs. De bildas i mindre antal än andra flickor. Folliklar slutar tidigt, även före 40 års ålder, och ibland upp till 30 år. I det här fallet, när du vet om en sådan egenskap hos din mor eller mormor, är det viktigt att föda i tid, medan det fortfarande finns ägg.

Stadier och faser av klimakteriet hos kvinnor

1. Premenopaus eller början av klimakteriet. Dessutom sker en gradvis minskning av hormonnivån och utrotningen av äggstocksfunktionen i kroppen. De första symtomen på klimakteriet och menstruations oregelbundenhet uppträder, men inte dess upphör. Denna fas kan pågå från 2-3 till 10 år. Detta är den svåraste perioden för en kvinna, det var vid denna tidpunkt som de flesta damer hade värmevallningar.
2. Menopaus eller fullständig upphörande av menstruationen. Menopaus talas om när ett år har gått sedan den senaste menstruationen. Under denna period stoppar äggstockarna produktionen av könshormoner helt. Detta steg manifesteras av olika symtom från många organ och system..
3. Perimenopause är perioden av premenopaus och 2 år efter den sista menstruationen.
4. Menopaus efter menopaus. Denna etapp pågår till livets slut. Det kännetecknas av en fullständig omstrukturering av kroppen, särskilt reproduktionssystemet. Under denna period är graviditet inte längre möjlig, och kvinnornas kropp är mottaglig för utveckling av olika sjukdomar förknippade med brist på könshormoner, till exempel arteriell hypertoni och osteoporos.

Hur man försenar klimakteriet?

Är det möjligt att trycka på klimakteriet? Många kvinnor ställer denna fråga och vill stanna unga och vackra så länge som möjligt. Och igen vill jag påminna er om att klimakteriet är en normal fysiologisk process som oundvikligen kommer att inträffa, som den är i vår genetik. Den innehåller också den ålder då detta klimaks inträffar. Därför kan vi inte särskilt påverka när klimakteriet börjar.

Man tror att hormonersättningsterapi (HRT) gör att du kan försena början av klimakteriet. Men om du tittar på det är klimakteriet en utarmning av äggstockarna, på grund av att de slutar i folliklarna där äggen är belägna. Även om bristen på könshormoner är en konsekvens av detta tillstånd. HRT tillåter dig att återställa de saknade hormonerna, för att lindra manifestationerna av klimakteriet, men det kan inte stoppa den oåterkalleliga processen med utmattning av äggstockarna, nya folliklar kommer inte att dyka upp i dem. Så HRT försenar inte klimakteriet men korrigerar symptomen.

Samma handlingsprincip har växtbaserade botemedel mot klimakteriet - fytoöstrogener.

Försening av utmattning av äggstockarna en stund kan bara göras genom förlossning och amning. Det vill säga, om du vill att klimaxet ska komma senare, bli gravid och föda.

Så vi kan inte skjuta upp det fysiologiska klimatet, men vi kan göra denna process mindre smärtsam för hälsan och psyken genom att ta könshormoner eller fytoöstrogener.

Men förutom normal klimakteriet utvecklas ofta för tidig eller patologisk menopaus. I de flesta fall kan vi förhindra detta tillstånd..

Hur tid börjar klimakteriet hos kvinnor?

Varje kvinna i en viss ålder möter en ganska komplicerad period - klimakteriet, vilket är förknippat med en naturlig omstrukturering av den hormonella bakgrunden. Som ett resultat av åldersrelaterade förändringar åtföljs detta övergångssteg av fullbordandet av reproduktionsfunktionen och upphörandet av menstruationen. I det här fallet kan följande kränkningar och avvikelser inträffa:

 • Känslomässig instabilitet, depression;
 • Problem med könsorganssystemet (minskad sexuell lust, frekvent urinering, torr vagina);
 • Försämring av tillstånd och utseende hos naglar, hår, hud;
 • "Heta blinkar" (svettning, hjärtklappning, heta känsla);
 • Sömnstörning;
 • Förvärring av kroniska patologier;
 • Minskad prestanda, försämrad allmän hälsa.

Ingen läkare kan säga exakt när klimakteriet börjar, eftersom varje kvinnlig kropp är individuell. Det beror på de anatomiska egenskaperna, kvinnans livsstil, vanor, näring och andra faktorer..

Hur gammal är klimakteriet hos kvinnor??

Ingen läkare kan säga exakt vilken tid en menopaus kommer. Den kvinnliga kroppen är individuell och allt beror på livsstil, fysiologiska egenskaper, näring etc. Inom medicin finns det ungefärliga siffror som experter följer..

Normalt börjar klimakteriet vid 50-53 år. Hos vissa kvinnor kan det förekomma på 35-40 år. Ofta fortsätter menstruationen efter 55 år, vilket, precis som deras för tidiga uppsägning, kan påverka kvinnors hälsa negativt.

Om klimakteriet inträffar tidigare än 45 år - de talar om en tidig menopaus, vilket indikerar för tidig utarmning av äggstocksaktiviteten. Oftast beror detta på ärftlighet och beror på antalet ägg som läggs i flickans kropp på den genetiska nivån. Följande faktorer kan också påverka tidigt början av klimakteriet:

 • Brist på födelseprocesser och amning;
 • Utslagna kirurgiska ingrepp i livmodern, äggstockarna;
 • Låg immunitet;
 • Övervikt;
 • Metaboliska störningar.

Stadierna i klimakteriet

Menopausen är uppdelad i flera steg:

 • Premenopause. Denna period kännetecknas av en minskning av produktionen av hormonet östrogen och oregelbunden menstruation. Cykeln kan pågå ett annat antal dagar. Tilldelningar kan vara knappa och rikliga. Vid denna tidpunkt börjar kvinnor uppleva de första tecknen på klimakteriet. I genomsnitt inträffar klimakteriet under 46-49 år. Kvinnor som utsätts för negativa faktorer upplever preclimax flera år tidigare. Periodens varaktighet är 12-18 månader;
 • Klimakteriet. Om menstruation, inte förknippad med gynekologiska patologier eller graviditet, är frånvarande i mer än sex månader, indikerar detta början av klimakteriet. Menopaus åtföljs av en ökning av produktionen av follikelstimulerande hormon, en minskning av syntesen av östrogen och utrotningen av ovariefunktionen. För närvarande är de fysiologiska och emotionella symtomen vid klimakteriet mest uttalade. Risken för att utveckla osteoporos, depression, patologier i köns- och kardiovaskulära system ökar. Medelåldern för början av klimakteriet är 50-52 år;
 • Postmenopause. Menopausen kommer ett år efter den senaste menstruationen. Under två till fyra år efter klimakteriet observeras menopausesymtomen fortfarande och försvinner gradvis. Under postmenopausal tid kommer kvinnor in från 55 års ålder och varar till slutet av deras liv. Detta ökar sannolikheten för kärlsjukdomar och bensjukdomar.

Hur man lindrar klimakteriets symtom?

Manifestationer av klimatperioden kan orsaka betydande obehag och minska livskvaliteten. Iakttagande av vissa åtgärder hjälper till att påverka den fysiologiska processen och minska symptomen på klimakteriet:

 • Leda ett hälsosamt sätt att leva (gå mer, vara aktiv, eliminera dåliga vanor, äta rätt);
 • Behandla i tid varje sjukdom;
 • Undvik förvärring av kroniska patologier;
 • Besök gynekologen regelbundet (minst en gång var sjätte månad).

Lika viktigt är en kvinnas befintliga personliga liv och familjeliv: hur många år hon leder ett intimt liv, hur många partners, antalet aborter och födelseprocesser. En sexpartner (make), äktenskaplig äktenskap, regelbundna sexuella relationer, om möjligt, naturlig födsel och amning av barn gör det möjligt att upprätthålla kvinnors hälsa och avsevärt försena början av klimakteriet.

De socio-psykologiska tillstånd som kvinnan lever i är också viktiga. Om hon gör vad hon älskar, implementeras som specialist, vet hur man slappnar av och undviker stress, är hon inte rädd för någon depression.

Efter dessa rekommendationer kan en kvinna tåla klimax utan förlust, medan hon förblir glad och feminin.

Video: Hur man fastställer närhet till klimakteriet?

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Hur lång tid är klimakteriet?

Menopaus är en fysiologisk period i en kvinnas liv som kännetecknas av en gradvis minskning av produktionen av kvinnliga könshormoner av äggstockarna. Hos vissa kvinnor är denna period lätt, utan allvarlig obehag, hos andra är manifestationerna av klimakteriet mer uttalade och signifikant försämrar det totala välbefinnandet. Hur länge menopausen varar beror på många faktorer - kroppens individuella egenskaper, ärftlighet, den tid det började, närvaron av samtidiga sjukdomar.

Menopausens början

Som regel uppträder menopaus vid 50 års ålder, i det här fallet talar vi om dess tidiga början. Med en snabb menopaus med de första manifestationerna av klimakteriet, kan en kvinna möta så tidigt som 45-47 år.

Nyligen har emellertid fler och fler kvinnor möter klimakteriet vid en tidigare ålder. Anledningen till detta kan vara dålig ekologi, rökning, gynekologiska och endokrina sjukdomar.

Beroende på ålder skiljs följande typer av klimakteriet:

 • för tidigt - förekommer upp till 40 år;
 • tidigt - upp till 45 år;
 • i rätt tid - 45–55 år;
 • sent - efter 50 år.

I detta fall börjar menopausala symtom vanligtvis flera år före upphörandet av menstruationen.

Konstgjord menopaus betraktas separat, varför orsaken inte är utrotningen av den hormonproducerande funktionen av äggstockarna, utan kirurgiskt avlägsnande av livmodern med bilagor.

Hur länge håller klimakteriet hos kvinnor?

Menopausens varaktighet varierar mycket beroende på individuella egenskaper. Menopausens varaktighet kan påverkas av ärftlighet, antalet födelser, dåliga vanor (särskilt rökning), samtidiga sjukdomar och kroppens allmänna tillstånd. I genomsnitt varer klimakteriet 5-8 år från det ögonblick som östrogenproduktionen av äggstockarna börjar minska. Menopausens förlopp kan delas in i tre perioder - premenopaus, menopaus och postmenopaus.

Premenopause

De första symptomen på klimakteriet visas under klimakteriet. I detta skede är det en minskning av produktionen av könshormoner hos äggstockarna, men östrogenbristen är ännu inte särskilt uttalad. Kvinnans kropp försöker anpassa sig till förändrade förhållanden. Den främsta manifestationen av klimakteriet är en kränkning av menstruationscykeln - dess varaktighet förändras, menstruationen blir oregelbunden. Andra symtom kan observeras, men i mild form. Premenopausala förändringar inträffar vanligtvis vid 45 års ålder. Varaktigheten av premenopausen är i genomsnitt 3-5 år.

Klimakteriet

Menopaus börjar från ögonblicket för den sista oberoende menstruationen och varar i 12 månader. Faktum för den sista menstruationen fastställs retrospektivt efter 1 år. I de flesta fall inträffar klimakteriet vid 50 års ålder. Detta steg kännetecknas av utrotningen av den hormonproducerande funktionen i äggstockarna, nivån av östrogen i blodet reduceras kraftigt. Östrogenbrist orsakar utvecklingen av klimakteriet. Under klimakteriet är de tidiga symptomen på klimakteriet tydligt uttalade - värmevallningar, psyko-emotionella störningar, viktökning, förändringar i huden. Menopausen är mer uttalad med en kraftig början av klimakteriet, när kroppen ännu inte har haft tid att anpassa sig till en brist på könshormoner.

Postmenopause

1 år efter början av klimakteriet börjar en ny period i en kvinnas liv - postmenopausal. Postmenopaus varar till ungefär 75 år, då östrogenproduktionen helt stoppas. Men menopausesymtomen försvinner tidigare. Värmevallningar och känslomässiga störningar oroar en kvinna efter menopaus i ytterligare 1-2 år, och sedan slutar klimakteriet. Under postmenopausal period riskerar dock en kvinna att utveckla osteoporos och hjärt-kärlsjukdom..

Hur visar det sig

Hos vissa kvinnor är klimakteriet fysiologiskt utan störande symtom. Men fortfarande står många kvinnor inför manifestationer av menopausalt syndrom. Utseendet på alla förändringar är förknippat med östrogenbrist, under klimakteriet lider alla östrogenberoende organ - livmodern, bröstkörtlarna, könsorganen, hjärnan, hud, hjärta och blodkärl, ben. Alla nya symptom kan delas in i tre grupper: tidigt, mitten och sent.

Nästan alla symptom på klimakteriet är förknippade med östrogenbrist som uppstår under denna period. Den italienska formeln Flavia Night kan försiktigt kompensera för bristen på kvinnliga könshormoner och minska manifestationerna av klimakteriet. Det innovativa komplexet innehåller en analog av kvinnliga könshormoner - växtöstrogen - genistein och daidzein, som har en mild substitutionseffekt under klimakteriet och klimakteriet och hjälper en kvinna att hantera värmevallningar, svettningar och dålig hälsa. Flavia Night innehåller också melatonin för att normalisera sömn, vitamin D och kalcium för att stärka benvävnaden, vitamin B6, B9 och B12 för att normalisera metabolism och alfa-linolensyra för antioxidantskydd. Flavia Night är en unik italiensk formel designad specifikt för aktiva kvinnor som vill leva ett pulserande liv, snarare än att uppleva symptom på klimakteriet. Bara en kapsel vid sänggåendet hjälper en kvinna att överleva denna svåra tid. Flavia Night - fungerar medan du vilar.

Tidiga symtom

Tidiga tecken på klimakteriet förekommer redan i premenopausen. De inkluderar autonoma och neuropsykiatriska manifestationer..

Huvudtecknet på autonoma störningar är värmevallningar. Värmevallningar känns som en kraftig upplevelse av värme, som är lokaliserad främst i den övre halvan av kroppen. Känslan av värme under värmevallningar kan åtföljas av ökad svettning. Andra autonoma störningar inkluderar:

Det neuropsykiatriska syndromet är också ett tidigt tecken - humörförändringar och kognitiva störningar. Det klimakteriska syndromet kännetecknas av skarpa humörsvängningar, ökad irritabilitet och trötthet och sömnproblem. En kvinna under denna period börjar märka att några små saker som tidigare togs ganska lugnt nu leder till tårar eller aggression. Kognitiv funktion nedsatt: det blir svårare att koncentrera sig och komma ihåg ny information.

Måttliga symtom

Medellångvariga symtom inkluderar urogenitala störningar och hudförändringar. Urogenitala störningar är ett komplex av symtom från de nedre delarna av könsorganet. Hos kvinnor under klimakteriet kan följande urogenitala symtom uppstå:

 • torr vagina
 • dyspareunia (smärta vid samlag);
 • brännande och klåda i slidan;
 • urininkontinens;
 • regelbunden urination.

Huden blir torrare och tunnare, dess elasticitet minskar, rynkor uppträder. På grund av metaboliska förändringar kan en kvinna dramatiskt gå upp i vikt, medan fett avsätts huvudsakligen i buken.

För att bekämpa symptomen på klimakteriet finns det olika grupper av läkemedel: växtbaserade läkemedel, hormonella läkemedel, kosttillskott. Emellertid kan injektionsläkemedel med ett komplex av lågmolekylära polypeptider betraktas som moderna läkemedel med en hög säkerhetsprofil och praktiskt taget inga biverkningar. Ett av dessa läkemedel är ett läkemedel med en uttalad anti-åldrande effekt - pineamine. Det föreskrivs för kvinnor vid åldersrelaterade förändringar, när symtom i klimakteriet som värmevallningar, svettningar, sömnlöshet, depression, irritabilitet och andra manifestationer uppträder. Pineamins verkningsmekanism är baserad på vetenskaplig utveckling inom området neuroendokrinologi och gynekologi: läkemedlet innehåller polypeptider, som medieras genom aktivering av inre hämmande strukturer, som gör det möjligt att lösa problemet med klimakteriet utan att ta till syntetiska substitut eller analoger av kvinnliga hormoner. Pineamine används i kurser under övervakning av en läkare. Behandlingsförloppet är 10 dagar intramuskulär injektion, effekten pågår upp till 180 dagar.

Sent symptom

Sent symptom kan uppstå till och med 5-10 år efter klimakteriet. De inkluderar förändringar i det kardiovaskulära systemet och benvävnaden..

Under de första åren efter början av klimakteriet inträffar benförlust, vilket är förknippat med brist på östrogen i kroppen. Ben blir mer ömtåliga, vilket leder till utveckling av osteoporos och ofta sprickor i ålderdom.

Under postmenopausal period ökar risken för en kardiologisk patologi flera gånger. Östrogenbrist leder till en förlust av vaskulär elasticitet, vilket är en av faktorerna i utvecklingen av arteriell hypertoni. Hos kvinnor efter menopaus ökar också risken för att utveckla åderförkalkning, vilket är förknippat med nedsatt lipidmetabolism..

Hur man lindrar klimakteriet

Det är omöjligt att helt förhindra uppkomsten av klimakteriet, eftersom detta är ett fysiologiskt stadium i en kvinnas liv. Men att försena början av klimakteriet eller att underlätta dess gång är ganska verkligt. Det bör förstås att du måste börja ta hand om din hälsa från reproduktionsåldern. Det är viktigt att regelbundet besöka en gynekolog, leda en aktiv livsstil, spela sport, äta rätt.

Behandlingen kan innehålla flera komponenter: fytoöstrogenadministration, symptomatisk behandling och hormonersättningsterapi.

Vissa växter och livsmedel innehåller fytoöstrogener - växtöstrogener. Deras intag underlättar något av klimakteriet, men fytoöstrogener kan inte helt täcka kroppens behov. Fytoöstrogener finns i linfrön, fullkorn och kli, ärtor, bönor, linser.

För att lindra vissa symptom förskrivs mediciner:

1. Antidepressiva medel (selektiva serotoninåterupptagshämmare) för depressiva störningar och andra psykoterapeutiska störningar.

2. Bisfosfonater för behandling av osteoporos.

3. Lokala östrogener för behandling av urogenitala störningar.

Hormon ersättnings terapi

Vid svår klimakteriet föreskrivs systemisk hormonersättningsterapi - intern östrogenadministration. Substitutionsterapi kan kompensera för östrogenbrist, vilket eliminerar symptomen på klimakteriet. Hormonala läkemedel finns i flera former:

1. Monopreparationer av östrogener - förskrivs kvinnor med konstgjord menopaus (efter att livmodern har tagits bort med bihang).

2. Två-och trefas kombinerade preparat som innehåller östrogener och gestagener - förskrivs till kvinnor under den tidiga perioden av klimakteriet.

3. Monofasiska kombinationsberedningar som innehåller östrogener och progestogener - förskrivs hos kvinnor efter menopaus.

Video

Vi erbjuder dig att titta på en video om ämnet för artikeln.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför du inte kan gissa med menstruation?

Fortune telling görs av många människor som är mer upplysta inom magiområdet. Men det finns de som gudomliga av okunnighet om de rätta riterna. På frågan varför du inte kan gissa med menstruation kommer vi att svara vidare....

Varför gör äggstocken ont efter ägglossningen, under och före ägglossningen?

Detta tillstånd, när äggstocken gör ont efter ägglossningen, under eller före den, anses vara ganska normal. Detta symptom uppstår under olika patologiska processer, därför är det inte nödvändigt att bli förvånad över dess förekomst....

Månadsvis efter förlossningen

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet....