Endometritis: symtom och behandling

Intim

Kvinnor möter ofta en diagnos av endometrit efter att ha genomgått kirurgi på könsorganen, efter en abort eller annan traumatisk procedur. Försök inte, eftersom du kan bli av med endometrit.

Endometritis är en inflammation i slemhinnan som leder livmodern från insidan. Detta membran kallas endometrium. Varje månad exfolierar det. Detta händer under menstruationen. Under nästa cykel växer endometriet igen. Detta är nödvändigt för att ägget ska kunna fästa sig vid det och kvinnan lyckades bli gravid. Om ingen förnyelse sker kommer det befruktade ägget att avvisas..

Endometriet utför en barriärfunktion. Det skyddar livmodern från olika infektioner. När dessa funktioner reduceras tränger den patogena floran in och börjar föröka sig där. Detta leder till inflammation, som kommer att kännetecknas av en läkare som endometrit.

Sjukdomen kan vara akut eller gå in i den kroniska fasen. Inflammation kan spridas till livmodern, äggstockarna och orsaka allvarliga hälsoproblem. Endometrios påverkar ofta unga kvinnor i fertil ålder.

Skillnader mellan endometrit och endometrios. Med endometritis fångar inflammation foder i livmodern från insidan. Med endometrios går den inflammatoriska processen utöver livmodern. Anslutningssladdar växer på intilliggande organ.

Orsaker till enddomritit

Oftast leder olika manipulationer som utförs i livmodern till endometrit. De kan ha ett terapeutiskt eller diagnostiskt syfte..

Normalt har endometriet tillräckligt skydd mot patogen flora. Den har två lager: basal och funktionell. När nästa menstruationscykel slutar börjar det funktionella membranet att försvinna. Den nya endometriet bildas från basskiktet. Denna process bestäms av menstruation. Om slemhinnan i livmodern skadas kan bakterier och virus lätt komma in.

Till en kränkning av integriteten i livmoderns slemhinnor kan leda till faktorer som:

Douching om det inte utförs enligt reglerna.

Alla dessa procedurer kan leda till skador på livmoderens inre lager och underlätta tillgång till patogen flora till dess djupa strukturer. Faran i detta avseende representeras av sådana mikroorganismer som: enterobacter, mycoplasma, E. coli, klamydia, Proteus, etc. Endometrios utvecklas ofta efter ett barns födelse. Dessutom är leveransmetoden viktig. Om ett barn föddes naturligt, är sannolikheten för att utveckla endometriose lika med 3%, med kejsarsnitt - till 15%. När operationen inte var planerad eller genomfördes på akutbasis är sannolikheten för att utveckla endometrios 20%.

Det finns ytterligare riskfaktorer som kan leda till utveckling av endometrit:

Försämringen av människans immunitet.

Spiral.

Låg hygienkompetens.

Intimitet under menstruationen.

Hormonell obalans.

Genomföra diagnostiska och terapeutiska manipulationer i livmoderhålet.

Först av allt, kvinnor som har försvagat immunitet lider av endometrit. Försvarsmekanismer kan inte motstå infektion. Därför penetrerar bakterier fritt in i livmoderslimhinnan och multiplicerar där.

Patogener av endometrit

Uterus endometrit utvecklas inte på egen hand. Det orsakar patogen flora:

Villkorligt patogena mikroorganismer som aktiveras av en minskning av kroppens försvar.

Bakterier som orsakar könsinfektioner.

Trikomonader och gonokocker.

Oftast utvecklas sjukdomen när flera representanter för den patogena floran utsätts för livmoderslimhinna. Dessa kan vara kolonier av stafylokocker, streptokocker, virus, svampar etc..

Skadliga mikrober kommer in i livmodern längs halsen från slidan. De kan också sprida sig genom äggledarna från tarmen. Ibland kommer de in i livmodern med ett blod- eller lymfflöde.

Orsaker till akut enddomritit

Akut endometrit kan utvecklas i följande fall:

Diagnostisk curettage av livmodern.

Att utföra operationer i livmoderkaviteten.

Uppsamling av blod i livmoderhålet.

Kirurgi för att ta bort moderkakan och resterna av ägg.

Komplikationer efter födseln.

Utfört kejsarsnitt.

Medicinska och diagnostiska förfaranden som utförs i livmoderhålet kan orsaka brott mot endometriumens integritet. I detta avseende är avkänning, hysteroskopi, biopsi farligt. Som ett resultat av sådana procedurer förblir lesioner i livmoderslimhinnan, som är ingångsporten till infektion.

Om en kvinna har en abort eller curettage, rengör endometriet helt. Efter detta är livmodern en stor blödande såryta. Varje infektion kan lätt tränga igenom sitt basskikt.

Orsaker till endometrit i postpartum perioden

En kvinna kan utveckla endometrit efter födseln. Det förekommer hos 5% av alla kvinnor som arbetar. Om ett kejsarsnitt genomfördes, ökar sannolikheten för att utveckla inflammation till 30%.

Orsaker till endometritis efter postpartum:

Hormonella förändringar i kroppen.

Svagt immunsystem.

Infektion med virus, bakterier, svampar eller parasiter.

Lika viktigt är att kvinnors nervsystem, endokrina och immunsystem fungerar korrekt. Om de inte fungerar, kommer sjukdomen att ha en svår förlopp.

Orsaker till utveckling av kronisk endometrit

En kronisk form av sjukdomen utvecklas när en akut infektion inte har behandlats fullständigt.

Följande faktorer kan provocera utvecklingen av sjukdomen:

Menstruationsblödning.

Trauma i livmodern eller livmoderhalsen.

Brist på vitaminer i kroppen.

Kroniska sjukdomar som negativt påverkar immunitetstillståndet.

Fel i intim hygien.

Kroniska sjukdomar i könsorganen.

Om en kvinna har en intrauterin enhet installerad, kan detta leda till utveckling av endometrit. De orsakande infektionsmedlen är lättare att klättra in i livmodern längs trådarna på denna enhet. Mindre vanligt kommer mikrober att komma in i livmoderhålet under installationen av spiralen. Detta händer om de antiseptiska reglerna för proceduren inte följs. Ju längre en kvinna använder en spiral, desto högre är sannolikheten för kronisk endometrit.

Läkare indikerar att endometrit i 80% av fallen utvecklas hos kvinnor i fertil ålder som använder spiraler eller ofta har aborter.

Andra orsaker till endometrit

Andra orsaker till endometrit inkluderar:

Skador som uppstått under förlossningen med brott i livmoderhalsen eller vagina. Bakterier tränger lätt in i livmodern genom befintliga skador och börjar föröka sig där..

Kemisk skada på livmoderns endometrium.

Användning av preventivmedel som innehåller kemikalier och införs i slidan. Spermicider stör sin naturliga mikroflora.

Långvarig bär av tamponger. I detta fall börjar bakterierna att föröka sig aktivt, vilket leder till inflammation.

Ibland är endometrit begränsad till livmodern, och ibland sträcker det sig utöver det. Det måste förstås att länge inte inflammationen kommer att koncentreras i det ytliga livmoderskiktet. Infektionen kommer säkert att tränga djupare om du inte blir av med den i tid. Därför leder endometrit till infertilitet. Ju mer skadad livmodern är, desto lägre är chansen att en kvinna blir gravid.

Akut endometrit kräver omedelbar behandling. Detta förhindrar spridning av infektion och allvarliga komplikationer..

Symtom på endometrit

Symtom på endometritis utvecklas snabbt, 3 dagar efter livmoders nederlag med patogen flora. Ju mer massivt fokus på inflammation, desto intensivare tecken på sjukdomen.

Vanliga symtom

En gång i livmoderhålet orsakar bakterier eller andra mikroorganismer inflammation. Först är den lokaliserad i ytskiktet på orgelet. Om ett litet område av epitelet påverkas kommer symptomen på endometrit att vara milda. Ibland beslutar en kvinna att återhämta sig på egen hand. Efter att ha tagit drogerna försvinner symtomen på sjukdomen. Patienten tror att återhämtningen har kommit. I själva verket sjönk sjukdomen helt enkelt. Om kompetent behandling inte påbörjas i detta skede, kommer endometritis att bli en kronisk form.

Förändringar som inträffar med livmodern:

Närande organblodkärl expanderar.

Endometrium blir tjockt.

Purulent plack förekommer på slemhinnorna i organet. Detta leder till att kroppens celler börjar dö.

Livmodern har många körtlar. På grund av sjukdomen blir de klämda och börjar producera inflammatoriskt exsudat. Som ett resultat har en kvinna en kraftig ökning av antalet vaginala urladdningar.

Hos vissa patienter har symtomen på sjukdomen en latent kurs, medan hos andra utvecklas inflammation akut. Men denna process kan inte gå obemärkt..

Patienter lämnar följande klagomål till läkaren:

Slem och pus frigörs från slidan.

En obehaglig lukt kommer från urladdningen. Det uppstår när E. coli blir orsaken till inflammation..

Blod syns i urladdningen. Detta symptom indikerar att livmoderns endometrium avvisas..

Det nedre buken gör ont. Smärtan kan vara mild eller intensiv. Hon ger ofta i ljumsken, i coccyx, i tarmen.

När läkaren börjar palpera livmodern indikerar patienten en ökning av smärta. Smärtan blir mer intensiv, desto starkare är inflammation.

När inflammation utvecklas på grund av intag av en specifik flora kommer pus att vara synlig i vaginalutflödet. Slemskiktet, foderorganet, blir löst, och livmoderens nedre lager tappar sitt naturliga försvar. Detta underlättar penetrering av bakterier i livmoderens muskellager av bakterier. I detta fall är sjukdomsförloppet komplicerat.

Symtom på akut enddomritit

Akut endometrit manifesterar sig den 4: e dagen från inträde av patogen flora in i livmoderhulen.

Följande symtom indikerar början av den inflammatoriska processen:

Att höja temperaturen till höga nivåer. Ibland når den 40 ° C.

En kraftig försämring av välbefinnandet.

Svår smärta i nedre del av buken, som strålar ut till tarmen, till inguinalregionen, till sakrum.

När myometrium är involverat i den inflammatoriska processen, kan inte patienten exakt säga på vilken plats hennes mage gör ont.

Förutom hög kroppstemperatur får patienter symtom som:

Illamående, vilket kan leda till kräkningar.

Hjärtfrekvens.

Pus och slem är synliga i vaginalutflödet. Blodstrimmor märks ibland. De verkar på grund av att det inre skiktet i livmodern inte har tid att återhämta sig, och de fel som finns på den blödar.

Menstruationscykeln är trasig. Kvinnor klagar över långvarig blödning.

Om endometritis utvecklas efter en abort och partiklarna av ägget förblir i livmoderhålet, kommer det inte att kunna dra sig normalt. Detta leder till det faktum att en kvinna utvecklar massiva blödningar. Blodproppar syns i urladdningen..

Det akuta stadiet av sjukdomen varar inte mer än 10 dagar. Om behandlingen valdes korrekt, kommer kvinnan att återhämta sig. När det inte finns någon terapi försvinner symptomen på endometrit också gradvis, men det betyder inte att sjukdomen försvinner. Det förvandlas bara till en kronisk form och kommer att påminna om sig själv då och då..

Symtom på kronisk endetrit

Kronisk endometrit har en trög kurs. I detta fall förstörs livmoderslimhinnan gradvis och ersätts av bindväv. Detta leder till att livmodern förlorar sina naturliga funktioner..

Symtom på en kronisk form av endometrit:

Oregelbunden menstruation. I detta fall störs inte äggstockarnas arbete.

Smärta i nedre del av buken. Hon är inte intensiv, men har stört en kvinna länge..

Förändring i endometriumstrukturen med bildandet av djupa skador på den.

Menstruationscykeln förlängs och överstiger 7 dagar. Menstruationen blir riklig.

En kvinna kan inte bli gravid.

I detta fall klagar patienten över urladdning, som har en molnig konsistens. Den kroniska formen av sjukdomen är svår att behandla och orsakar allvarliga hälsoproblem..

Kronisk endometrit leder till att en kvinna i 60,4% av fallen blir infertil. Hos 37% av patienterna är IVF och embryoöverföringsförsök inte framgångsrika.

Symtom på endometrit efter förlossning

Om sjukdomen utvecklas efter förlossningen, kommer en kvinna att uppleva symtom som:

Omedelbart efter födseln får en kvinna vaginal urladdning, vilket har en obehaglig lukt. Deras antal ökar kraftigt..

Kroppstemperaturen stiger, kan nå 39 ° C. Det händer den andra dagen efter barnets födelse.

Kvinnan börjar oroa sig för svår smärta i nedre del av buken.

Patientens välbefinnande förvärras, hennes aptit saknas, hon har svår frossa, huvudvärk.

ESR ökas kraftigt.

Under undersökningen upptäcker läkaren sådana tecken på inflammation som:

Livmodern samlas något.

Kvinnan klagar över smärta när en läkare palperar ett organ.

Urladdningen har brun färg. Föroreningar av pus kan upptäckas i dem..

Hos vissa kvinnor är endometrit sliten. Symtomen är suddiga, så det är svårt att identifiera dem. Inflammation utvecklas 3-4 dagar efter födseln och ibland några dagar senare. Samtidigt kommer kroppstemperaturen inte att överstiga 38 ° C, det finns inga kyla, nivån av leukocyter i blodprovet ökar markant. En liten mängd blod kan finnas i urladdningen, de har en obehaglig lukt. Den raderade formen är farlig eftersom den diagnostiseras sent. I detta fall sprider infektionen med blodflöde i kroppen och patienten utvecklar sepsis.

Sådana symtom kräver akutbehandling..

Symtom på endometritis efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt utvecklas ofta en allvarlig form av sjukdomen. Infektion kan introduceras under det första snittet. I detta fall kommer suturen inte att dras, såret i livmodern läker inte..

Återställning kompliceras av att livmodern förlorar förmågan till normal sammandragning. Exudat börjar samlas i det. Symtom på inflammation kan förekomma 1-5 dagar efter operationen. För närvarande är kvinnan på sjukhuset, så att läkare kan ge henne hjälp som är lämplig för situationen.

Andra tecken på endometritis som utvecklas efter kejsarsnitt inkluderar:

Att höja kroppstemperaturen till höga nivåer.

Pubisk smärta.

Funktioner hos vaginal urladdning med endometritis mot bakgrund av kejsarsnitt:

Utsläppet har en obehaglig lukt, de är inte transparenta, vattniga. Pus kan upptäckas i dem..

Brunaktig vätska frigörs från könsorganen. Volymerna ökar hela tiden..

Sömmen blir svullen.

En kvinna får uppblåsthet, förstoppning kan utvecklas.

Luft bygger sig upp i sömområdet och ärret deformeras.

Livmodermusklerna sammandras något.

Under palpering av livmodern klagar en kvinna över smärta.

Livmodern utvidgas kraftigt.

ESR och antalet vita blodkroppar ökar i blod.

Ibland utvecklas endometritsymtom efter kejsarsnitt efter några veckor från operationen. Därför, efter utskrivning från sjukhuset, bör en kvinna noga övervaka hennes välbefinnande. Om det finns tecken på inflammation bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Endometritis är farligt med komplikationer, så dess oberoende behandling är oacceptabelt. Detta gäller särskilt när sjukdomen utvecklas efter kejsarsnitt. Om du inte konsulterar en läkare i tid, kommer sjukdomen att leda till infertilitet med stor sannolikhet.

Diagnostik av endometrit

Om en kvinna upptäcker tecken på endometrit, måste hon konsultera en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka patienten på en stol, bedöma urladdningens art och ta utstryk. Han kommer att skickas för bakteriologisk forskning på cytologi. Ibland krävs PCR. Detta låter dig identifiera i sådana mikroorganismer som: klamydia, ureaplasma, mycoplasma. För studien måste du donera blod från en ven. Ett annat sätt att diagnostisera endometrios är en ultraljudssökning..

Under undersökningen på en gynekologisk stol kan läkaren märka tecken på sjukdomen, till exempel:

Livmoderns puffiness, dess inelasticitet och stora storlek.

Att röra vid ett organ orsakar smärta.

Smärta när man försöker flytta livmoderhalsen indikerar inflammation i bukhinnan.

I ett kliniskt blodprov kommer en ökning av ESR och en förskjutning av leukocytformeln till vänster att märkas.

Du kan misstänka endometrit hos en kvinna under en ultraljudssökning.

Specialisten kommer att kunna märka tecken som:

Livmodern kommer att vara större än normalt.

Vidhäftningar syns i livmodern.

Ultraljud ger inte en fullständig klinisk bild av sjukdomen. Med sin hjälp kommer det inte att vara möjligt att fastställa svårighetsgraden av patologin. För att få mer information behövs en biopsi. Emellertid föreskrivs denna studie endast för svår sjukdom. I detta fall samlas en liten bit av livmoderslimhinnan från patienten.

Differensdiagnos

Symtom som är karakteristiska för endometrit kan också utvecklas med andra gynekologiska sjukdomar.

Därför är det viktigt att göra en differentierad diagnos med patologier som:

Parametritis som utvecklas efter förlossningen.

Funktionell smärta i bäckenområdet.

Diagnos av akut form

Diagnos börjar med en medicinsk historia, varefter läkaren fortsätter till en gynekologisk undersökning, palperar livmodern. Sedan instruerar läkaren patienten att donera blod. Hon kommer att behöva genomgå en ultraljud och diagnostisk laparoskopi. Om diagnosen misslyckas, utförs en livmoders endometrial biopsi.

Diagnos av en kronisk form

Under diagnosen måste du ta reda på följande punkter:

Förklara om en kvinna hade en ektopisk operation.

Ta reda på om en kvinna har en ektopisk spiral.

Har patienten drabbats av missfall.

Har hon lidit av akut endometritis tidigare?.

Har hon andra sjukdomar som kan leda till infertilitet.

Sedan tas en smet från kvinnan för forskning. Det är möjligt att utföra skrapning av livmoderslimhinna med dess ytterligare histologiska studie. Patienten får en hänvisning till ultraljud, hysteroskopi och biopsi. Den huvudsakliga fördelen med hysteroskopi är att denna metod är mycket informativ, men den är traumatisk och liknar kirurgi.

En omfattande studie av livmoderslimhinnan kallas immunohistokemisk diagnos. Under dess uppförande studeras biopsi, aspirat och skrotningar, som tas från en kvinna. Detta gör att du kan diagnostisera exakt.

Diagnostik efter födseln

För att göra en diagnos måste du ta blod och urin för analys, utföra en LHC-utstrykning. Ibland krävs CT eller MRI. Dessa studier förskrivs när man misstänker bäckentromboflebit eller abscess..

Postpartum endometrios åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen. En liknande situation observeras med atelektas, stagnation av bröstmjölk och infektioner i könsorganen.

Endometritisbehandling

Endometritbehandling är komplex. Det är baserat på utnämningen av antibiotika, antioxidanter och immunmodulatorer..

Akut behandling

Om en kvinna diagnostiseras med akut endometrit, bör hon läggas in på sjukhus. Hon visas efterlevnad av säng vila. Hon måste äta rätt och dricka tillräckligt med vatten..

De viktigaste anvisningarna för terapi:

Utnämning av antibiotika, som syftar till att förstöra patogener av inflammation. Använd för detta ändamål läkemedel som: Ceftriaxone, Ceftazidime, etc. I svåra fall förskrivs flera antibakteriella medel samtidigt. Om orsaken till inflammation är anaeroba bakterier, förskrivs patienten Metronidazol.

För att förhindra utvecklingen av komplikationer orsakade av användning av antibakteriella läkemedel, förskrivs antifungaler och probiotika till kvinnor.

För att avlägsna berusning från kroppen, införande av protein- och saltlösningar, antisthamin indikeras.

Immunomodulatorer och vitamin-mineralkomplex är utformade för att öka kroppens egna försvar.

Antiinflammatoriska läkemedel föreskrivna för att sänka kroppstemperaturen.

När det akuta stadiet av sjukdomen är bakom förskrivs kvinnan fysioterapi.

Vid akut endometrit som inträffar efter födseln förskrivs antibiotika från gruppen cefalosporiner eller aminoglykosider. Det genomsnittliga behandlingsförloppet är 5-10 dagar. Läkemedel kan administreras intravenöst, men ibland läggs injektioner direkt i livmoderhålet. För högkvalitativ behandling är det viktigt att fastställa patogenen för den inflammatoriska processen. Detta möjliggör riktad terapi. Även om resultaten är okända förskrivs patienten bredspektrumantibiotika.

För att lindra en kvinnas tillstånd är det nödvändigt att förskriva antipyretika, antimykotika, antihistaminer. För att öka kroppens egna försvar förskrivs immunmodulatorer och vitaminer.

Orala preventivmedel används för snabb återställning av livmodervävnad och förbereder också kroppen för befruktningen..

Kronisk behandling

För att hantera den kroniska formen av sjukdomen föreskrivs patienten antibiotika, immunstimulerande medel, stärkande läkemedel. Hon visas också fysioterapeutisk behandling..

För att förstöra mikrober och återställa sin egen mikroflora, läkemedel som:

Antibiotika: Ofloxin, Doxycycline.

Hormonala läkemedel: Urozhestan.

Metaboliska medel: Tocopherol, Riboxin, Askorbinsyra, Actovegin.

Hormonala läkemedel stoppar blödning av livmodern.

Fysioterapeutisk behandling innefattar förfaranden som:

Mineralvattenbehandling.

Terapi syftar till att stoppa den inflammatoriska reaktionen, förbättra blodcirkulationen och öka immuniteten..

För att bedöma terapiens effektivitet fokuserar läkare på kriterier som:

Epitelregenerationshastighet.

Lindra symptom på inflammation.

Återställning av fertil ålder, återupptagande av menstruation, dess regelbundenhet.

Om menstruationen inte kan återställas, är kvinnans förmåga att bli gravid ett extremt låg.

Drogterapi

Grunden för terapi är antibiotika. De förstör den patogena floran och neutraliserar därmed den inflammatoriska processen.

Antibiotika indikeras både för oral administrering och för lokal behandling. Hjälpmediciner stoppar symtom på endometrit.

Inuti ta droger som:

Spazmalgon och No-shpu. Dessa åtgärder hjälper till att minska smärta..

Metronidazol, Ofloxin, doxycyklin. Dessa är antibakteriella medel som förstör patogen flora..

Nystatin, Futsis. Dessa är svampdödande läkemedel som gör det möjligt att förhindra spridning av svampflora mot bakgrund av antibiotikabehandling.

Ibuprofen, Aspirin, Paracetamol. Dessa läkemedel kan sänka kroppstemperaturen..

Tsetrin, Eden. Genom att ta antihistaminer är det möjligt att minska svullnad i vävnad.

För lokal terapi används läkemedel i form av suppositorier och salvor. De kan innehålla en antiseptisk, antimykotisk och hormonell komponent..

Dessa läkemedel inkluderar:

Hexikon med klorhexidin i levande ljus. Läkemedlet är indicerat för endometrit orsakat av virus, svampar och bakterier, inklusive gardnerella, klamydia, trikomonader. Hexicon har en uttalad antiseptisk effekt.

Terzhinan i levande ljus. Detta läkemedel innehåller ett antibiotikum, en svampdämpande komponent och en glukokortikosteroid. Ljus är effektiva vid endometrit, provocerad av Staphylococcus aureus, svampar av släktet Candida, grampositiv bakterieflora. Behandlingsförloppet ska vara minst 10 dagar.

Longidaza Detta läkemedel är indicerat för vidhäftningar i livmodern. Den innehåller mannitol och hyaluronsyra. Dessa komponenter bidrar till minskning av ödem, resorption av bindvävssnören.

Ljus Polygynax. De förstör bakterier och svampar, men bryter inte med vaginal mikroflora.

Ljus Ginalgin. Läkemedlet bekämpar svampar och bakterier. Det föreskrivs vid kronisk och akut endometrit..

Klion-D i suppositorier. Läkemedlet innehåller en antimykotisk och svampdämpande komponent..

Jod i ljus låter dig klara endometrit, provocerad av bakterier och svampar.

Det är omöjligt att skjuta upp behandlingen av endometrit, eftersom även en kronisk form av sjukdomen orsakar infertilitet.

Purulent formbehandling

Purulent endometrit kräver akut sjukhusinläggning av en kvinna. Patienten förskrivs en injektion direkt i livmoderhålet. Purulent endometrit uppträder ofta efter förlossning, abort eller kejsarsnitt..

I de första stadierna av utvecklingen av sjukdomen blir bara ytskiktet i livmodern inflammerad. Om det inte finns någon behandling påverkas hennes muskelskikt, vilket i hög grad komplicerar behandlingen. Ibland kan kirurgi krävas..

De viktigaste behandlingsanvisningarna för purulent endometrit:

Intravenös administration av ett bredspektrumantibiotikum. Livmoderinjektion.

Lokal terapi med tabletter och suppositorier.

Intravenös administration av lösningar för att lindra rus från kroppen.

Oralt intag av vitaminer och immunmodulatorer.

Endometrit operation

Ofta med purulent endometrit krävs kirurgisk ingripande, eftersom pus blockerar livmoderhalsens kanal. Detta leder till det faktum att blod, slem och pus förblir i dess hålighet. För att frigöra orgelet måste du ta bort korken.

För detta ändamål, tillämpa sådana metoder för kirurgisk intervention som:

Cervikal dilatation.

Aktiv tömning av livmodern används om endometrit utvecklas efter förlossning eller abort och äggpartiklarna förblir inuti. Efter tömning tvättas livmodern med antiseptiska lösningar..

Om det finns mycket pus, är inflammationen allvarlig och kan inte elimineras, livmodern tas helt bort.

Behandling av purulent endometrit utförs i en nödsituation. Om omedelbar hjälp inte ges till kvinnan, kommer detta att leda till allvarliga konsekvenser. Patienten kan tappa inte bara livmodern utan också livet.

Behandling av endometritis som utvecklas efter förlossningen

Om en kvinna utvecklar postpartum endometrit, visas en kvinna på sjukhusvistelse. Grunden för terapi är antibakteriella läkemedel. Var noga med att förskriva läkemedel som syftar till att öka immuniteten. För ett normalt utflöde av exsudat från livmodern krävs krampläkemedel.

Läkemedel för behandling av postpartum endometrit:

Metronidazol i kombination med lincomycin.

Antibiotikabehandling kräver avslag från amning. En kvinna bör komma ihåg att hon efter behandling av endometritis måste avstå från intimitet i en månad.

Om morkakpartiklar förblir i livmoderhålan krävs kirurgi. I detta fall används vakuumsugning, hysteroskopi och uterussköljning med antiseptika. Furatsilin och Dioxidin används som desinfektionslösningar. Vid tvätt, kommer allt patologiskt innehåll ut, det upphör att absorberas i blodet, så kvinnans välbefinnande förbättras. Efter naturlig förlossning utförs tvätt tidigast 4-5 dagar, och efter kejsarsnitt - i 6-7 dagar.

Fysioterapi, som är indicerat för kvinnor med endometrit efter förlossningen:

Nemek nuvarande behandling.

Lågfrekvent strömbehandling.

Det är obligatoriskt att behandla endometrit som utvecklas efter förlossningen, eftersom detta är en allvarlig patologi som utgör ett hot mot livet.

Endometritförebyggande

För att förhindra utvecklingen av endometrit måste följande rekommendationer följas:

Överensstämmelse med hygienreglerna. En kvinna ska tvättas varje dag.

Användning av kondomer under intimitet. Detta tillåter inte bara att skydda mot infektion, utan också förhindra oönskad graviditet.

Rätt behandling av sexuellt överförda sjukdomar. Terapi bör ske under medicinsk övervakning.

Godkänd forskning och godkänt test innan ingripande inom det gynekologiska området. Om patogen flora upptäcks måste du först bli av med den, först sedan fortsätta med operationen.

Förebyggande antibiotikakurs efter abort och diagnostiska procedurer förknippade med infektionsrisken. Läkemedel tas oftast en gång..

Planerat besök hos gynekologen. Alla kvinnor bör genomgå en undersökning av en gynekolog en gång var sjätte månad, ta tester och genomföra en ultraljudsundersökning. Detta möjliggör i tid att identifiera endometrit och förskriva behandling..

Kontroll av könsorganen under installationen av spiralen. Ofta utvecklas endometritis det första året efter den intrauterina enheten. Därför, när ovanliga symtom uppstår, måste du besöka läkare och genomgå en undersökning. Långvarig användning av den intrauterina enheten är inte mindre farlig när det gäller utveckling av endometrit..

För att förhindra utveckling av endometrit under perioden efter förlossningen bör du följa rekommendationer som:

Ta antibiotika. Kvinnor som har haft kejsarsnitt har ofta förskrivits antibakteriella läkemedel i 5-7 dagar. Detta kommer att förhindra utveckling av uterusinflammation och förhindra endometrit..

Passagen av ultraljud. Studien är indicerad för kvinnor som har haft komplexa födelser eller kejsarsnitt. Under proceduren är det möjligt att visualisera blodproppar som finns kvar i livmoderhålan, placentaelement, etc. Om de upptäcks kommer doktorn att förskriva kvinnornas procedurer som förhindrar utveckling av inflammation (tvätt av livmodern, curettage, att ta antibiotika, etc.).

För att förhindra utveckling av kronisk endometrit, är det nödvändigt att kvalitativt behandla den akuta formen av inflammation. Den huvudsakliga behandlingen är antibiotikabehandling. En kvinna bör komma ihåg att kronisk endometrit leder till utveckling av infertilitet, vilket är svårt att korrigera..

Är graviditet möjlig efter endometritis??

En integrerad strategi för behandling av kronisk endometrit i 50% av fallen leder till att kvinnor lyckas bli gravida och få ett friskt barn.

Det är möjligt att bli gravid efter endometritis om sjukdomen behandlas väl. Absolut infertilitet observeras först efter en allvarlig form av sjukdomen, när en kvinnas livmodern tas bort. Det finns många fall där patienter som har haft purulent endometritis blir lyckliga mödrar.

För att öka chansen för en framgångsrik befruktning måste du konsultera en läkare vid det första tecknet på livmodersinflammation.

Du kan minska risken för missfall om du följer rekommendationerna från specialister:

Även i stadiet av graviditetsplaneringen måste du behandla sjukdomen. Det gäller inte bara akuta, utan också kroniska former av endometrit..

Efter graviditeten måste du gå till gynekologen. En kvinna ska besöka en läkare under hela födelseperioden.

Kronisk endometrit har ofta en asymptomatisk kurs. Det är möjligt att identifiera det endast med hjälp av analyser. Därför händer det ibland att en kvinna får reda på sin diagnos först efter befruktningen. I själva verket tillåter kronisk endometritis dig att bli gravid, även om det avsevärt minskar riskerna för att bli mamma. Dessutom ökar sannolikheten för missfall och andra komplikationer. Därför är gravida kvinnor med endometrios ofta inlagda på sjukhus. Detta låter dig upprätthålla hälsan hos den blivande modern och barnet.

Under graviditeten måste du ta vitaminer som rekommenderas av din läkare. Det är viktigt att upprätthålla måttlig fysisk aktivitet och undvika stress..

Terapi av endometrit utförs under graviditetens första trimester. Läkaren väljer de säkraste antibakteriella läkemedlen för kvinnan. Om infektionen inte behandlas skadas fostret mer än med läkemedel. Parallellt måste en gravid kvinna ta eubiotika, blodplättar, hormoner som ökar östrogennivån i blodet.

Under graviditeten kan fysioterapeutiska tekniker förskrivas, inklusive: akupunktur, plasmaferes, behandling med igler etc..

Vid behov kompletteras en hormonbrist konstgjord av en kvinna.

Mot bakgrund av endometritis ökar sannolikheten för ett missfall. Oftast händer detta vid 5-6 veckors graviditet. Därför måste du följa läkarens recept, ta mediciner och minimera fysisk aktivitet. Dessa aktiviteter räddar barnet.

Artikelförfattare: Valentina Vladimirovna Lapikova | Gynekolog, reproduktolog

Utbildning: Diplomet "Obstetrics and Gynecology" erhölls vid det ryska statliga medicinska universitetet vid Federal Agency for Health and Social Development (2010). 2013 genomförde forskarskolan vid NIMU im. N. Pirogova.

”Endometritis - vad är det? Typer, huvudsymptom och behandlingsregimer ”

4 kommentarer

Den inre ytan av livmodern är täckt med ett slemhinne - endometrium. Beroende på menstruationsfasen, ändrar den dess tjocklek och struktur: under menstruationen är den tunn, vid tid av ägglossningen har den en tjocklek på 0,9 - 10 mm, och när nästa menstruation når 1,2 - 1,4 mm. En av de ofta patologierna i endometriumstrukturen kallas endometrit..

Oftast förekommer det hos flickor och unga kvinnor, men det kan också visas i ålderdom. Medicinsk terminologi är ibland komplicerad och patienter vill förklaras på ett vanligt språk - vad är livmodern endometrit? Denna sjukdom är en infektiös inflammation i endometriumet, som ibland påverkar inte bara slemhinnan utan också muskelskiktet i det reproduktiva systemet..

Orsakerna till sjukdomen:

 1. Mekanisk skada på livmodern under vilken infektionen introducerades. Som regel är detta förlossning, abort, missfall, vårdslös instrumentell undersökning på en gynekologisk stol. Som ett resultat av alla dessa åtgärder uppträder ett sår som smittas inuti livmodern eller på livmoderhalsen. Efter ett tag stiger infektionen och endometriet är involverat i den inflammatoriska processen.
 2. De fysiologiska orsakerna som vanligtvis är förknippade med menstruation. Det finns en gjutning av gammalt menstruationsblod i livmodern. Oftast händer detta på grund av sexuell kontakt under menstruationen eller med regelbunden användning av intravaginala vattpinnar. Som ett resultat börjar förfall av gammalt menstruationsblod i livmoderhålet, vilket leder till infektion som påverkar endometrium.

Gynekologer delar inflammationen i endometriet i två grupper: akut och kronisk endometrit. De har olika symtom, en klinisk bild och en annan grad av reaktion av kroppen på behandlingen.

Symtom och behandling av akut endometrit

Den akuta inflammatoriska processen i endometriumet börjar efter att kirurgiska ingrepp har utförts i livmodern eller efter barnets födelse. Därför uppträder akut postpartum endometrit oftast, vilket förekommer hos ungefär hälften av kvinnorna efter kejsarsnitt. Anledningen till detta är blodproppar som finns kvar i livmodern efter operationen. Patienten har följande symtom:

 • Hög temperatur (inte lägre än 38 grader)
 • Akut smärta i nedre tredjedel av buken
 • Smärta under urinering. Uppträder i avancerade fall av akut endometrit, när urinröret är involverat i den inflammatoriska processen.
 • Utsläpp från könsorganen, åtföljt av en obehaglig lukt
 • Frossa

Akut endometrit bildas ofta efter en slarvig installation av en intrauterin enhet, under vilken en infektion infördes i livmoderhålan.

Sjukdomsbehandling

För att undvika risk föredrar gynekologer att hänvisa patienten till ett sjukhus för behandling. Akut endometrit har mycket allvarliga symtom och dess behandling kräver ständig medicinsk övervakning. Annars kan sjukdomen vara ett allvarligt hot mot en kvinnas liv och hälsa..

På sjukhuset utförs en analys av känsligheten för en viss typ av antibiotika, och sedan föreskrivs antibiotikabehandling, bestående av de läkemedel som kroppen ger det största svaret på. I särskilt allvarliga fall föreskriver gynekologen behandling med flera antibiotika samtidigt. För att stödja kroppen förskrivs droppar med glukos- och vattensaltlösningar (Glukosolan, Acesol, Disol, etc.).

Om patienten lider av trasor då och då, förskrivs antifungala läkemedel (Nystatin eller Flucostat) samtidigt med antibiotika. Dessutom är deras utnämning motiverad även om det inte finns några tecken på trast. Vid intensiv antibakteriell behandling bör svampdödande medel tas för förebyggande syften snarare än för terapeutiska ändamål..

Standardbehandlingen inkluderar ofta immunostimulerande och vitaminpreparat, som väljs individuellt av läkaren. Föreskrivs också fysioterapi i form av douching med antibakteriella och antiseptiska läkemedel baserade på örter.

Tecken på kronisk endometrit, behandlingsregimer

Sjukdomen är en följd av inte helt botad akut endometrit. Den kliniska bilden är ofta mild. På grund av detta inser kvinnor inte allvarligheten i situationen och konsulterar inte en läkare under lång tid. Tecken på kronisk endometrit skiljer sig från den akuta formen av denna sjukdom:

 • Mellanstruktur knappt blödning
 • Förändring i själva menstruationens natur: de blir längre och i vissa fall mer rikliga.
 • Grågul tjock urladdning med en obehaglig lukt
 • Ihållande mild smärta i nedre tredjedel av buken, inte förknippad med början av menstruation eller ägglossning.
 • Konstant närvaro av vätska i det intilliggande utrymmet vid ultraljud
 • Endometrial konturer på ultraljud oskarp, fuzzy
 • En liten ökning av livmoderkroppens storlek

Den största risken för en kronisk form av sjukdomen är att den kan orsaka missfall under tidig graviditet..

Behandlingsfunktioner

Behandling av kronisk endometrit kan utföras både på sjukhus och på poliklinisk basis. Läkaren föreskriver antibiotika, bland vilka kan vara Amoxicycline, Gentamicin, Lincomycin. Dessutom förskrivs antiinflammatoriska läkemedel som Ibuklin, Ibuprofen.

Kursen med antibiotika kan vara lång, äga rum i flera steg och består inte av ett, utan av flera läkemedel. Först efter att resultaten av undersökningen har visat att den inflammatoriska processen i livmoderkaviteten har eliminerats, kan vi börja återställa det skadade inre slemskiktet - endometrium. För detta ändamål föreskrivs en kvinna en kurs med östrogeninnehållande hormonella läkemedel, som måste tas i flera månader (vanligtvis från 3 till 6).

Särskild uppmärksamhet ägnas immunostimuleringsterapi. Läkaren kan förskriva inte bara vitaminkomplex, utan också sådana läkemedel som Interferon, Orvirem, Cycloferon, Kogacel.

 • Att stärka immuniteten i detta fall är nödvändigt för att kroppen ska kunna delta i kampen mot den smittsamma och inflammatoriska processen..

Endometritis och graviditet

Ett fosterägg måste implanteras i en av livmoderns väggar för att framgångsrikt kunna fortsätta dess utveckling. Genom att ansluta det vaskulära nätverket till moderkroppen får embryot alla nödvändiga ämnen för livet. Inflammerad endometrium kan bli ett allvarligt hinder för implantationsprocessen, eftersom det regelbundet kommer att exfolieras.

Vanligtvis, om en ultraljud diagnostiserar lossning av ägg, förskrivs patienten hormonellt stöd och missfall kan undvikas. Men med inflammerad endometrium kan hormonintaget inte stoppa det avlägsnande som börjat, eftersom orsaken till avstötning av embryot inte är bristen på ett hormon, utan förekomsten av en inflammatorisk process. Därför är endometrit och graviditet saker som är oförenliga med varandra, och det är bättre att behandla sjukdomen innan du börjar planera barnet.

Behandling av endometrial hyperplasi - orsaker och tecken på patologi

Tre bollar skiljer sig i livmoderväggen - slemhinnor, muskler och bukhinnor. Den patologiska tillväxten av det inre skiktet kallas endometrial hyperplasi.

Sjukdomen kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast hos kvinnor i klimakteriet. Detta är förknippat med skarpa hormonella förändringar i kroppen under denna period..

Hyperplasi kännetecknas av en långvarig kurs med ofta återfall. Dessutom är diagnosen av svårigheter, eftersom sjukdomen inte har levande symtom.

För att stabilisera slemhinnans kondition använder läkarna kirurgiska och konservativa behandlingsmetoder.

Vad är endometrial hyperplasi

Hyperplasi av livmoderns endometrium är en funktionsfunktion i organets slemkula, vilket uppstår på grund av hormonell obalans i kroppen och kännetecknas av en patologisk spridning av det inre membranet - hypertrofi.

Normalt förändras tjockleken på endometrium hos en kvinna under hela menstruationscykeln. Ursprungligen är dess lager tunt, men gradvis, under påverkan av könshormoner, börjar det tjockna, förbereda för implantering av ett befruktat ägg.

Om den inte befruktar eller inte når livmoderhålan, exfolierar slemkulan och lämnar kroppen under menstruationen. Det är viktigt att veta att det finns två typer av endometrium - basal och funktionell.

Den första är alltid närvarande i livmodern, och den andra är mottaglig för menstruationsförändringar, rivs av under menstruationen och växer upp igen från baskulan efter att de är över.

Om hormonhopp inträffar i den kvinnliga kroppen reagerar livmoderslimhinnan först på förändringar i koncentrationen av könshormoner. Det finns en utveckling av måttlig endometrial hyperplasi, som gradvis ökar i storlek och volym.

Inte alla delar av det inre skalet är lika känsliga för hormonsverkan, så att endast en del av cellerna kan bukta för patologisk tillväxt - lokal skada.

När endometriumet växer diffust, lämpar sig hyperplasi sig till hela ytan mer eller mindre jämnt.
På bilden kan du se hur tjock endometrium är med hypertrofi jämfört med livmoderslemhinnens fysiologiska tillstånd.

Livmoderkaviteten är liten, endast 3-4 cm lång och 2-3 cm bred, så slemhinnan kan inte hypertrofi för länge.

Som ett resultat exfolierar det patologiskt hyperplastiska endometriumet, vilket leder till svår uterinblödning. Efter separation av endometrium ser ett stort område av livmodern ut som ett kontinuerligt blödande sår.

För att stoppa denna process behöver du hjälp av en specialist som kommer att förskriva medicinering eller göra en curettage.

Det är viktigt att sjukdomen upprepas cykliskt tills det är möjligt att eliminera orsaken till endometrial hyperplasi. Detta innebär att den funktionella bollen kommer att skiktas om och om igen och sedan sticker ut med stor blodförlust..

Hur man behandlar hyperplasi

Valet av taktik för behandling av endometrial hyperplasi beror på många faktorer - kvinnans ålder (reproduktiv eller klimakterisk period), sjukdomens svårighetsgrad, närvaron av cyster eller polyper, patientens önskan.

Tidigare behandlades sjukdomen radikalt genom att ta bort problemorganet, det vill säga livmodern.

Moderna tekniker gör det möjligt att behandla hyperplasi utan förlust av förlossningsfunktion och i milda former - även utan kirurgiskt ingripande, med utnämning av mediciner.

Vanligtvis manifesteras patologin i form av många långa perioder. Därför, i det första steget av terapin, är det viktigaste att stoppa blödningen. För att göra detta, curettage av livmoderhålan.

Förfarandet är både terapeutiskt och diagnostiskt, eftersom den resulterande vävnaden skickas för undersökning till ett histologiskt laboratorium. Efter att ha fått resultaten från undersökningarna väljer läkaren dessutom taktiken och föreskriver nödvändig behandling.

Mediciner

För att stoppa den patologiska spridningen av livmoderns livmodern använder de behandlande läkarna tre huvudgrupper av läkemedel relaterade till hormonella läkemedel:

 • COC. Kombinerade preventivmedel som innehåller kvinnliga könshormoner i olika koncentrationer och förhållanden. Tilldelas flickor som inte har graviditetshistoria. Bästa COC-hjälpmedel hjälper till med körtel- och körtelcystisk hyperplasi. Läkemedlet stabiliserar patientens hormonella bakgrund, lär sin kropp hur, i vilken ordning och hur mycket östrogen och progesteron som ska produceras. Terapiförloppet är lång, i bästa fall tar behandlingen sex månader, men det händer att flickor måste ta piller i flera år. De mest kända företrädarna är Yarina och Zhanin.
 • Syntetisk progesteron. Vanligtvis beror hyperplastiska förändringar i den inre livmodern på otillräcklig produktion av progesteron av den kvinnliga kroppen. Därför hjälper utnämningen av bithormon att stabilisera menstruationscykeln och återhämtningen. Progesteron är effektivt vid alla typer av hyperplasi, dessutom finns det inga speciella instruktioner om patientens ålder. Nackdelen med läkemedlet är att det i vissa fall kan framkalla utbredning av intermenstruell blödning. Behandlingsförloppet är från 3 till 6 månader, representanter som Dufaston eller Norkolut används oftast..
 • Antagonister mot frisättning av hormon som påverkar utsöndring av gonadotropin. Användningen av läkemedel bromsar utsöndring av östrogen i den kvinnliga kroppen, och eftersom det är de som stimulerar tillväxten av livmoderslimhinnan upphör endometriet att hyperplas. Dess celler slutar dela, och omvänd utveckling sker - atrofi. Plus läkemedel som är lätta att använda - en injektion en gång i månaden räcker. De första 10-14 dagarna försöker kroppen kompensera för effekten av antagonisten, vilket ökar produktionen av östrogen, så att kvinnor klagar över förvärrade tillstånd. Efter två veckor inträffar motsatt effekt, och patientens välbefinnande förbättras - smärta försvinner, menstruationscykeln stabiliseras.

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgisk ingripande består i att avlägsna livmodern fullständigt, ibland tillsammans med äggledarna och äggstockarna. Denna metod är ett radikalt sätt att behandla endometrial hyperplasi..

De använder det för att bli av med patologi hos kvinnor i klimakteriet, samt i alla åldrar, om atypiska celler hittas efter fraktionerad curettage, eftersom sådana strukturer indikerar en cancerformig transformation av slemkula.

Om det inte finns någon kraftig blödning och patienten inte behöver akuthjälp utförs interventionen som planerat. Före honom undersöks en kvinna noggrant med avseende på förekomst av samtidig patologi, akuta sjukdomar botas och kroniska sjukdomar bringas till en stabil remission..

Enligt resultaten av forskningen bestäms operationens omfattning - borttagandet av endast livmodern eller dess bilagor inklusive. Om det inte finns några patologiska förändringar i äggstockarna och äggledarna, lämnas de kvar på plats.

skrapning

Den huvudsakliga metoden för terapi och diagnos. Det består i att ta bort funktionell endometrium från livmodern med specialverktyg.

Förfarandet utförs under generell anestesi, det kräver inte snitt eller suturering. Instrument sätts in i organkaviteten genom slidan och livmoderhalsen, vars ingång utvidgas med en speciell anordning - Geghar-expander.

Minidriftens längd är cirka 20 minuter. Om interventionen var framgångsrik och utan komplikationer kan en kvinna gå några timmar efter att den har slutförts.

Det är viktigt att veta att curettage är en tillfällig metod. Om du inte tar bort orsaken till hyperplasi kommer sjukdomen att återkomma ständigt.

Cryodestruction

Metod för behandling av fokal hyperplasi. Under kamerans kontroll (hysteroskop) sätts en kryodestruktor in i livmodern - en anordning genom vilken flytande kväve tillförs, som specifikt fryser patologiska områden.

Under påverkan av förkylningen dör vävnaderna bort och så småningom rivs de bort och släpps ut. Cryodestruction samt curettage, ett tillfälligt sätt att stoppa sjukdomen.

Folkmetoder

Behandlingen av endometrial hyperplasi med alternativa metoder har ingen vetenskaplig motivering.

Vissa läkemedel kan förbättra det totala välbefinnandet, öka hemoglobin efter blodförlust eller stabilisera tonen i myometrium (livmodermuskelboll), men de påverkar inte själva sjukdomen.

Det vill säga alternativ medicin kan endast användas som symptomatisk terapi, vilket är ett komplement till huvudbehandlingen.

 • Nettla blad tinktur - normaliserar hemoglobinnivåerna efter blödning, hjälper till att förebygga efterföljande blodförlust.
 • Avkok och alkoholtinkturer baserade på firewed, yarok stabiliserar den hormonella bakgrunden, hämmar produktionen av östrogen.
 • Tall livmodern - påverkar tonen i myometrium, vilket leder till ett fysiologiskt tillstånd.

Du kan ta till folkrecept endast tillsammans med traditionell behandling. Att endast använda örtmedicin leder till en förvärring av sjukdomen och utvecklingen av komplikationer.

symtom

Behandling av endometrial hyperplasi efter uppkomsten av livliga symtom (blödning) består i curettage, och med betydande blodförlust och ineffektivitet i behandlingen - avlägsnande av livmodern.

Ofta är tecken på endometrial hyperplasi svåra att fastställa, eftersom det inte finns någon karakteristisk symptomatologi, men vissa manifestationer kan indikera en patologisk förtjockning av det inre skiktet i livmodern:

 • Störningar i menstruationscykeln är den vanligaste manifestationen av patologin. Menstruation sker med olika intervall, ofta försenad. Utsläppsstrukturen är heterogen, i stort antal finns det blodproppar och exfolierade partiklar i endometriet.
 • Amenorré - frånvaron av menstruation under flera cykler. Under lång tid växer slemhinnan i livmoderhålet, när dess tjocklek når 2-3 cm avvisas den och kommer ut. Denna process åtföljs vanligtvis av stor blodförlust, vilket kan äventyra patientens liv..
 • Patologisk urladdning från slidan - visas några dagar före eller efter menstruationen, ser ut som en sakrum. Symtom kännetecknas av längden på hyperplasi med uppträdandet av polypper i livmodern.
 • Ömhet under menstruationen - en förtjockning av endometriet leder till smärtsam exfoliering av det från väggarna i livmodern. Det är viktigt att ett sådant tecken endast indikerar hyperplasi om menstruationen brukade vara asymptomatisk och då smärtan dök upp. Om en tjej under denna period alltid upplevde obehag, betraktas detta som en variant av den fysiologiska normen.
 • Stabil cykel i närvaro av riklig urladdning under lång tid - mer än en vecka.
 • Umuligheten av graviditet, eftersom ägglossning inte sker i varje cykel. Även om ägget befruktas kommer hon inte ha någonstans att fästa på grund av förändringar i endometrium.

Symtom på endometrial hyperplasi kan lätt förväxlas med tecken på andra patologier, så inte självmedicinera. Med de första manifestationerna måste du träffa en läkare och genomgå en undersökning.

Diagnostik

Diagnosen endometrial hyperplasi görs på grundval av anamnestiska data, liksom resultaten av ytterligare undersökningar.

Ofta upptäcks sjukdomen av misstag vid ultraljuddiagnostik av bäckenorganen.

Vaginal ultraljud låter dig bättre överväga förändringar i slemhinnan och tydligt bestämma dess tjocklek. Det föreskrivs för tidig diagnos, liksom för att övervaka effektiviteten i behandlingen.

Det största diagnostiska värdet är hysteroskopi och curettage. Med deras hjälp bestäms graden av utveckling och typ av patologi.

Sjukdomsklassificering

Med hänsyn till beskaffenheten och typen av celler som råder i de patologiska vävnaderna skiljer sig flera typer av endometrial hyperplasi:

 • Atypisk - en farlig form av sjukdomen, kännetecknad av förekomsten av onormala celler. De kan ge efter för canceromvandling när som helst. Atypisk hyperplasi behandlas vanligtvis genom avlägsnande av livmodern och bilagorna..
 • Fokal - inte hela slemkulan lämpar sig för patologisk tillväxt, utan bara dess individuella sektioner, så små skador uppstår.
 • Körtelcystik - endometrialkörtlar ökar i storlek, cyster bildas längs hela ytan.
 • Glandular - den körtelvävnad i den inre livmoderns ballong växer, vilket ökar tjockleken på hela endometrium.
 • Komplex - detta är det andra namnet på den atypiska typen av patologi eller adenomatos. Strukturen hos endometrialceller störs, spridningen av körtelepitel dominerar.
 • Enkel endometrial hyperplasi kännetecknas av en enhetlig ökning av alla slemhinneceller och frånvaron av strukturella förändringar.

Orsaker till patologi

Den vanligaste orsaken till endometrial hyperplasi är ett fel i produktionen av hormoner, varför nivån av progesteron minskar och koncentrationen av östrogen i en kvinnas blod ökar.

Sjukdomen kan också uppstå på grund av immundysfunktion, när antikroppar attackerar endometrieceller, vilket leder till accelererad tillväxt..

Skador på endometriumens basskikt, till exempel efter felaktiga aborter, leder till sjukdomen. Receptorer som svarar på mättnaden i kroppen med progesteron skadas och även med en normal nivå av hormoner stoppar tillväxten av slemkula inte.

Genetisk faktor spelar en stor roll vid uterus endometrial hyperplasi. Om sjukdomen diagnostiserades i nära släktingar, ökar risken för dess förekomst.

Det är viktigt att veta! Om orsakerna till endometrial hyperplasi inte elimineras kommer behandlingen inte att ge resultat och snart kommer sjukdomen att manifestera igen.

Vad är faran för endometrial hyperplasi

Om du ignorerar symtomen på sjukdomen hotar tillväxten av livmodern i livmodern uppkomsten av ett antal komplikationer:

 • utveckling av den onkologiska processen;
 • stor blodförlust under endometrial avstötning;
 • oförmåga att uthärda graviditet;
 • kronisk anemi.

För att undvika obehagliga konsekvenser är det viktigt att starta rätt behandling i tid.

Förebyggande

Två gånger om året ska en flicka i reproduktiv ålder besöka en läkare och genomgå en gynekologisk undersökning. Detta kommer att hjälpa till att upptäcka förändringar i ett tidigt utvecklingsstadium och förhindra hyperplasi..

Det är också viktigt att behandla inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen i tid och att förhindra övergång till en kronisk kurs.

Det har visat sig att hormonella preventivmedel minskar risken för patologi, eftersom läkemedlen stabiliserar patientens reproduktiva system.

Trauma mot livmoders väggar leder till hyperplasi, därför är det nödvändigt att undvika ingrepp i organhålan - abort, kejsarsnitt, om möjligt, fysiologisk födelse, curettage utan uppenbar anledning.

Är det möjligt att bota endometrial hyperplasi

Behandlingen av patologin är lång och kräver ett tydligt genomförande av läkarens recept, men du kan bli av med hyperplasi. Efter normalisering av den hormonella bakgrunden stoppar tillväxten av vävnader.

I fallet när konservativ terapi är maktlös, använd radikala metoder - avlägsnande av livmodern.

Kan endometrial hyperplasi försvinna på egen hand

Utan korrekt behandling kommer sjukdomen endast att förvärras, så att symptom och möten hos en specialist inte kan ignoreras..

Om hyperplasin har gått av sig själv innebär det att inledningsvis ställdes fel diagnos, eftersom en sådan allvarlig sjukdom kräver särskild behandling.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till trast innan menstruationen

En av orsakerna till trasten är en kränkning av mikrofloraen i reproduktionsorganen, vilket är nära förknippat med en förändring av syra-basbalansen, kroppens hormonella bakgrund, användning av antibiotika och andra orsaker....

Varför drömmer menstruationen i en dröm? Olika tolkningar av sömn

Ofta drömmer människor om några gåtor och tecken för kommande evenemang, även om drömmarna i de flesta fall bara är en återspegling av en persons tankar och upplevelser i verkliga livet som smidigt flyter in i en dröm....

Orsaker till trast innan menstruationen

En av orsakerna till trasten är en kränkning av mikrofloraen i reproduktionsorganen, vilket är nära förknippat med en förändring av syra-basbalansen, kroppens hormonella bakgrund, användning av antibiotika och andra orsaker....