Endometriosis på ultraljud (föreläsning om diagnostik)

Klimax

Artikeln är under konstruktion..

Endometrios är en fungerande endometrium utöver normal lokalisering. Den inre endometriosen (adenomyos) inkluderar fragment av endometrium i myometriumtjockleken och de yttre - foci i äggstockarna, utero-rektal utrymme, sacro-uterine ligament, rektum, urinblåsa, urinleder, vagina, etc..

Klicka på bilderna för att förstora.

Endometriomas kan vara noder, infiltrat och cyster, storlek 1 till 40 mm. Under påverkan av hormoner inträffar cykliska förändringar i dem som i livmodern. Perifokal inflammation är en konstant följeslagare av alla varianter av endometrios, vilket leder till bildandet av små vidhäftningar runt. Ofta rådar vidhäftningskomponenten över endometrioiden. Med tiden leder detta till bildandet av en endometroid-cikatricial nodul, som, efter att ha nått en viss storlek (3-5 mm), blir synlig vid en ultraljudssökning. Visualisering av "färska" och mycket små formationer är inte möjlig.

Teckning. Patomorfologi för adenomyos: i tjockleken på myometrium ses endometrialkörtlar omgiven av stroma med en ärr-lymfoplasmacytisk reaktion.

Vid endometrios är huvudklagomningen smärtsam, riklig och långvarig menstruation. Postcervical endometrios kännetecknas av den mest aggressiva kursen. Kännetecknas av svår smärta under samlag och i mindre utsträckning under tarmrörelser; konstant värkande, och under menstruation, skarpa skottvärk i nedre del av buken, som strålar ut till sakrum, rektum, vagina och lår.

Diffus form av endometrios i livmodern (adenomyos) med ultraljud

Använd en konvex sensor på 3,5-7 MHz. Patientens läge på ryggen. Blåsan med varierande fyllningsgrad. Minska intensiteten på den ekopositiva komponenten i bilden: många element i bilden försvinner, men patologiska detaljer med hög densitet markeras på en mörk mörk bakgrund. Upprepad implementering av denna teknik från olika vinklar ger tillförlitlig visualisering av heterotopier med dimensioner som överstiger 3-4 mm.

Vid ultraljud förstärks livmodern diffust, formen är sfärisk, konturen är klar och jämn. I jämförelse med livmoderhalsen ökar livmoderkroppens ekogenitet, myometriumet är inhomogent på grund av många hyperekoiska punkter och linjära inneslutningar, och blodflödet förbättras ofta diffust. När tv-ultraljud i de perifera delarna av livmoderväggen, är ofta invecklade dilaterade kärl synliga. I hälften av fallen är endometriet tjockare än det borde vara. Hos unga patienter är ekogenicitet och ekostruktur i livmodern ofta normalt, men livmodern är alltid sfärisk.

"Gud i detaljerna"

Storleken på livmodern kan ökas hos långa kvinnor, hos många kvinnor som föder före menstruationen, med närvaron av ett intrauterint preventivmedel. Till skillnad från endometrios förblir livmodern oval eller päronformad, och myometriumens täthet betraktas som låg.

Med en uttalad böjning kan livmoderns storlek vara mer än normalt och formen närmare sfärisk. I sådana fall är frånvaron av en diffus ökning i myometrium, endometrial hyperplasi och klagomål betydande..

Före menstruationen kan livmodersekogenitet minska på grund av vasodilatation och ödem..

Diffusa fibrösa förändringar i myometrium med adenomyos betraktas ofta felaktigt som diffus livmoderfibromatos.

Tabell. Skillnaden mellan adenomyos och den diffusa formen av livmoderfibrer.

adenomyosDiffuse uterusfibroider
klagomålAlgodismenoreaOftare asymptomatiska
Livmodersstorlekökadökad
knopNejNej
FormenVanlig sfäriskOregelbunden oval eller päronformad
KretsSlätVågig eller fin knöl
myometriumOlika heterogena på grund av punkt- och linjära hyperekoiska inneslutningarFlera hypoekoiska zoner med fuzzy kontur
ekogenicitetenDiffus förbättradHypoekoiska områden
endometriumOfta hyperplasiVanligtvis inte ändrat

Lokal form av livmoderns endometrios vid ultraljud

I myometrium finns enskilda ljusa hyperekoiska inneslutningar utan en akustisk skugga, oregelbundet rundad, oval eller blockig form, 2-6 mm stora. Dessa är fibrosområden runt en eller flera endometriomas i myometriumtjockleken. Medan cykliska processer inträffar i fokuserna kan de öka i storlek och ta form av små, tydligt definierade oregelbundet formade noder. Med den lokala formen av endometrios, är livmodern av normal storlek och typisk form, endometriet ändras inte.

I nästan alla sådana fall sker den vanliga överdiagnosen av intramurala fibromatösa noder med en övervägande övervägande av fibros och förkalkning. Observera att ett tydligt beroende av fokus på cykelfasen indikerar lokal fibro-nodular endometrios.

Cervical endometriosis på ultraljud

Cervikal endometrios är sällsynt och ger inte uttalade manifestationer. De enda klagomålen kan vara blodkoagulation före och efter menstruationen.

Vid ultraljud i livmoderhalsen i livmoderhalsen bestäms cyster eller livmoderhalsens område förtjockas i jämförelse med intakta sektioner. Den yttre konturen på denna plats är klar, jämn eller vågig. Ekogeniciteten hos cystfri myometrium förändras inte. Konfigurationen av halsen är klubbformad, päronformad eller spindelformad. Cystor är runda i form, den hyperekoiska väggen är tunn, effekten av förstärkning är bakom, innehållet är homogent eller finfördelat, storlek 4-15 mm. Särskilt synlig med en TV-sensor.

I livmoderhalsen är Nabotov-cysterna mycket vanligare än endometroid. Med länge existerande körtelformig pseudoerosion överlappar det skiktade skivepitelet i den vaginala delen av halsen munkörtlarnas mun, vilket leder till bildandet av tunnväggiga håligheter. Nabotov-cyster är asymptomatiska, ökar mycket långsamt i storlek till 15-20 mm och töms sedan; innehållet är färglös, steril, acellulär vätska. Vid ultraljud är Nabotov-cyster placerade ytligt utan att tjocka väggen och deformera konturen; långa befintliga cyster är nedsänkta i myometrium.

Ovarial endometriosis på ultraljud

Ovariell endometrios representeras av två former - endometrioida cyster och ytlig endometrios.

Endometrioida cyster kan nå stora storlekar (upp till 10-15 cm i diameter). På en slät inre yta hittas tätningar som, vid mikroskopisk undersökning, är endometrialplatser; chokladfärginnehåll. Ultraljud bestämmer en rund bildning med en dubbel kontur, kapseln i 30% av fallen innehåller hyperekoiska foci; det finns inga täta inneslutningar i lumen, det hypoekoiska innehållet är homogent, det finns inget inre blodflöde. Ekosstrukturen förändras inte vid olika perioder av menstruationscykeln.

Ultraljud med ytlig endometrios på äggstockens kapsel bestämmer en liten (2-9 mm) hyperekoisk bildning av en rund, oval eller blockform; konturen är klar, jämn eller spiculerad på grund av enkla korta fibrösa ledningar. Strukturen är homogen, ekogeniciteten är hög eller mycket hög. I skadaområdet finns en viss tillbakadragning av äggstockens kontur, endometriomen är delvis nedsänkt i ovarievävnad, men är alltid tydligt begränsad av den av en förtjockad och förtätad kapsel. Med rent kommissurella förändringar, paraovarialt, är de mest typiska multipla linjära hyperekoiska inneslutningar längs kanten av äggstocken utan att konturen dras tillbaka.

De flesta av dessa patienter observeras och behandlas för adnexit, och risken för endometrioidskada på äggstockskapseln beaktas inte. Långvarig, obehandlad endometrios av äggstockarna leder ofta till en vidhäftningsprocess i bäckenet, vilket skapar förutsättningar för kronisk salpingit. Det är nödvändigt att leta efter hydrosalpinx / hematosalpinx och peritoneala cyster - indirekta tecken på en vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet.

Teckning. Diffuse paraovarial fibros som ett resultat av yttre endometrios.

Teckning. Under påverkan av hormonbehandling reduceras lesionerna och kan till och med lösa sig.

Endometrios av äggledarna, ytterväggen, runda och breda ligament i livmodern är inte synlig vid ultraljud.

Ovarial ligament enddometriosis på ultraljud

Optimal TA-ultraljud med en fylld urinblåsan, därefter skjuts äggstockarna upp, ligamenten sträckes och faller helt in i bilden. Med en TV-ultraljudsundersökning sjunker äggstockarna på en tom urinblåsan, ligamenten hänger och tar ett nästan vertikalt läge med avseende på vaginalbågarna, tvärgående och sneda delar av ligamenten som smälter samman med de omgivande vävnaderna faller in i bilden..

Vid ultraljud, endometrios av ovariella ligament - en hyperechoic nodule eller en stor linjär kommissur upp till 30-32 mm, täcker muftliknande ligamentet.

Djup infiltrerande endometrios på ultraljud

TV-ultraljud har en tydlig fördel jämfört med TA-ultraljud. Vid undersökning är blåsan något full. Det är nödvändigt att bestämma antal, position, storlek (i tre plan) på endometrium, ekostruktur.

Fyra stadier av TV-ultraljud med misstänkt djup infiltrerande endometrios:

 1. Inspektion av livmodern och äggstockarna. Utvärdera livmoders rörlighet - normal, minskad, fast (”frågetecken”);
 2. Indirekta tecken på endometrios: lokal ömhet och fixerade äggstockar ökar sannolikheten för endometrios och vidhäftningar. Genom att applicera tryck mellan livmodern och äggstocken kan det bedömas om äggstocken fästs till livmodern inåt, till sidoväggen i bäckenet eller till ledbanden.
 3. Betygsätt Douglas-utrymmet med ett "rörligt tecken" med dynamisk TV-ultraljud. När livmodern är i anversion, mjukt tryck på livmoderhalsen med hjälp av en transvaginal sensor, fastställer vi hur rektum glider fritt längs livmoderhalsens bakre yta (retrocervical region) och den bakre väggen i slidan. En hand placeras sedan på den främre bukväggen så att livmodern kan röra sig mellan den palperande handen och den transvaginala sonden för att utvärdera hur tarmens främre vägg glider längs den bakre ytan av den övre delen av livmodern och botten. När ett glidskylt anses positivt i båda dessa anatomiska områden (livmoderhalsen och livmoderens bakre vägg) registreras det att Douglas-rymden inte är utplånad.
 4. Utvärdera fram- och bakre cervikala utrymme.

Nodformen är hyperekoisk, kompakt arrangerade heterotopier lödda ihop, i utrymmet mellan livmoderhalsen (eller isthmus) och den främre väggen i rektum. Formen på fokus är oregelbunden oval, mindre ofta oregelbunden rund eller blockerad. Konturerna är ojämna (ojämna) och tunga. Konturernas svårighetsgrad är en följd av vidhäftningar och lokal infiltrativ spridning av endometrios. Storlekarna på mitten är från 3 till 30 mm. En mycket hög täthet är karakteristisk för bakre cervikala endometrios, ofta med en akustisk skugga.

Teckning. Heterotopygrupp

Den cikatriciella infiltrativa formen kännetecknas av en betydande övervägande av bindvävskomponenten. Med andra ord initierar en mindre endometrioidskada utvecklingen av en uttalad limprocess. Fördelningen av förändringar går längs livmoderhalsen på livmoderhalsen: vaginalbågar, sacro-uterine ligament, peritoneum som täcker livmoders kropp, brett livmodersband och livmodersväggar, rektumens främre vägg, urinblåsan och urinledaren. Vid ultraljud sprids en hyperechoic inhomogene tätning av en långsträckt form - en ärrsladd - längs livmoderhalsen i livmoderhalsen, vars anatomiska och topografiska egenskaper bestämmer positionen och formen på det förändrade området. Den patologiska lesionen bildar ett plant område - livmoderhalsens räthet på nivån av den bakre livmoderhalsskadan. Konturerna är tunga. Svårighetsgrad (kryddighet) är en pålitlig indikator på lokalt invasiv tillväxt.

Teckning. Perifokal inflammation uppträder före menstruation eller omedelbart efter deras slut - den hyperechoiska lesionen beskrivs av en hypoekoisk kant. Perifokal inflammation är en konstant följeslagare av alla varianter av endometrios, men endast med bakre tarmlokalisering kan man upptäcka med TV-ultraljud.

Sacro-uterine ligament är ett av föremålen för distribution av posterior cervical endometrios - från de bakre och laterala ytorna av livmoderhalsen och isthmus, bågformade runt rektum, fästa vid bäcken fascia i korsbenet. En isolerad lesion är sällsynta, oftare sekundära lesioner på grund av inväxt från den bakre ischemiska och livmodiga rektala kaviteten. Med ultraljud är inte sacro-uterine ligament synliga. Undersökningsultraljud används med en svagt fylld urinblåsan, kraftig kompression av den främre bukväggen, strålen riktas mot det föreslagna fokuset - en rund hyperekoisk formation i ett av de parametriska områdena på isthmusnivån. Hos sådana patienter går cicatricial infiltrativa förändringar ofta till den bakre väggen i urinblåsan, ibland till en av urinledarna - förträngning, ureterotektos, hydronephrosis.

Indirekta tecken på invasion av endometrios i ändtarmen är stora nodstorlekar, uttalad svårighetsgrad i underkanten + smärta under tarmrörelser, förvärrad under menstruationen, en blandning av blod i avföringen under menstruationen.

Tecken på äggstockarna visar på allvarliga vidhäftningar i bäckenet. Endometriosis i tarmen och äggledarna är mycket vanligare hos kvinnor med äggstockskyssar jämfört med dem som inte har kysser äggstockarna.

Framre cervikala utrymme på ultraljud

Utvärdera det antero-cervikala utrymmet där blåsan, livmoderens främre vägg och urinledare finns.

Vi får inte glömma att TA-ultraljud och TV-ultraljud är komplementära metoder, i form av en tvåstegsstudie är ett kraftfullt diagnostiskt verktyg för diagnos av endometrios.

Det är bäst att skanna urinblåsan om den innehåller en liten mängd urin. Fyra områden i urinblåsan vid en ultraljudsundersökning:

 • (I) i den trigonala zonen, som ligger inom 3 cm från urinrörets öppning, är det släta triangulära området uppdelat i två ureteröppningar och den inre öppningen av urinröret;
 • (Ii) vid botten av urinblåsan, som vetter bakåt och nedåt och ligger sida vid sida som vagina och supravaginal livmoder;
 • (Iii) i urinblåsan en kupol som ligger överlägsen basen och är intra-abdominal;
 • (Iv) extra-abdominal urinblåsan.

Endometrios av urinblåsan är vanligare i blåsans bas och kupol än på urinblåsan. Vid ultraljud kan endometrios i den främre delen vara olika, inklusive hypoekoiska linjära eller sfäriska skador, med eller utan tydliga konturer som involverar muskler (oftast) eller (under) slemhinnan i urinblåsan. Endometriosis urinblåsan diagnostiseras endast med skador på musklerna i urinväggen; lesion som endast involverar det serösa membranet är en ytlig sjukdom.

Teckning. Fyra blåszoner: trigon, botten av urinblåsan, urinblåsan och extrabukblåsan. Avgränsningspunkten mellan basen och kupolen i urinblåsan.

Utplåning av livmoder-cystisk region kan bedömas med hjälp av ett "glidande" -skylt, det vill säga en transvaginal sond installeras i den främre bågen och livmodern rör sig mellan sonden och en operatörs arm som ligger i det suprapubiska området. Om blåsans bakvägg glider fritt på livmoderns främre vägg, utrotas inte livmodern. Om urinblåsan inte glider längs livets främre vägg, kan vi tänka på utplåning av livmoder-cystisk region med vidhäftningar. Vidhäftningar i den främre delen av bäckenet finns i nästan en tredjedel av kvinnorna efter kejsarsnitt och inte nödvändigtvis ett tecken på endometrios..

Distala urinledare bör undersökas. Urinröret kan hittas genom att identifiera urinröret i det sagittala planet och flytta sonden till sidoväggen i bäckenet. Det intravesikala segmentet av urinledaren bestäms och följer dess gång där den lämnar urinblåsan och vidare, till sidoväggen i bäckenet och till graden av förgrening av den vanliga iliac artären. Det är användbart att se hur peristaltis inträffar, eftersom detta bekräftar urinledarnas tålamod..

Vid ultraljud ser urinledarna vanligtvis ut som långa tubulära hypoekoiska strukturer, med en tjock hyperekoisk vägg som sträcker sig från sidoytan på urinblåsan, från basen till de vanliga iliac-kärlen. Livmodersdilatation på grund av endometrios orsakas av striktur (antingen extern kompression eller inre penetration) och avståndet från urinvägarnas distala öppning till striktning bör mätas. Hos alla kvinnor med djup endometrios undersöks njurarna för att utesluta hydronephrosis som ett resultat av hinder genom endometrios..

Ultraljud cervikalt utrymme

De vanligaste lokaliseringarna av endometrios i de bakre delarna är de uterosakrala ligamenten, den bakre vaginala fornixen, den främre rektala väggen / den främre rektosigmoidleden och den sigmoid kolon, rektovaginal septum. Vid ultraljud framträder endometrios i det bakre cervikala utrymmet som en hypokoisk förtjockning av tarmväggen eller vagina, eller som hypoekoiska fasta knutar, som kan variera i storlek och har jämna eller oregelbundna konturer. Hypoechoic nodules kan vara homogena eller heterogena med eller utan stora cystiska lappar, och det kan inte finnas cystiska lappar intill knutarna.

Djup endometrios av rektovaginal septum (hyperechoic lager mellan vagina och rektum) bekräftas av TV-ultraljud. Isolerad endometrios av PB-septum är sällsynt, oftast genom groddning i slidan och / eller rektum. På en TV-ultraljud är fokuset synligt i RV-utrymmet under linjen som löper längs den nedre gränsen av livmoderhalsens bakre läpp (under bukhinnan).

Teckning. Retrofroncinimplantat (65%) är vanligtvis en liten skada som utvecklas från bakre bröstet till rektovaginal septum, men inte genom den. Timglasimplantat (25%) är större lesioner (> 3 cm) som har sitt ursprung i ett retropharniskt läge och sträcker sig till den främre rektala väggen. Och implantat med rectavaginal septum (10%) är vanligtvis en liten skada, åtskild från livmoderhalsen, belägen under den peritoneala vikningen av Douglas-impass.

Skada på den bakre vaginalväggen i valvet och / eller lateral vaginal fornix bör misstänkas när knölen ses med en TV-ultraljudsundersökning i rektum in i utrymmet under linjen som löper längs den caudala änden av bukhinnan på rektumens nedre kant, peritonealsäcken (Douglas-rymden) och ovanför linjen som löper längs den nedre kanten gränserna för livmoderhalsens bakre läpp (under bukhinnan). Den bakre vaginala fornixen eller valvendometriosen misstänks om den bakre vaginala fornixen förtjockas eller om hypoekoiska lager av vaginalväggen bestäms.

Douglas rymdutrotning kan utvärderas som partiell eller fullständig beroende på om en sida (vänster eller höger) respektive båda sidor visar ett negativt rörligt tecken.

Normala sacro-uterine ligament är som regel inte synliga vid ultraljud. Endometrios av sacro-uterine ligament kan ses i mitten av sagittal delen av livmodern. Detta ses emellertid bäst genom att placera den transvaginala sonden i den bakre vaginala fornixen längs mittlinjen i det sagittala planet och sedan flytta sonden. Vid ultraljud anses hypoekoisk förtjockning med tydliga eller fuzzy gränser bukfett runt sacro-uterine ligament. Lesionen kan isoleras eller kan vara en del av en stor nodul som expanderar in i vagina eller till andra omgivande strukturer.

Djup endometrios med tarmskador inkluderar den främre väggen i ändtarmen, rektosigmoidkorsningen och / eller sigmoid kolon, som kan visualiseras med hjälp av en ultraljudssökning. Mun kan ha formen av en isolerad lesion eller det kan vara multifokal (flera lesioner i ett segment) och / eller multicentrisk (flera lesioner som påverkar flera segment i tarmen, dvs tunntarmen, tjocktarmen, cecum, ileocecal anslutning och / eller applicering).

Histologiskt definieras intestinal endometrios som närvaron av endometrialkörtlar och stroma i tarmväggen, vilket når åtminstone muskelskiktet, där det alltid orsakar hyperplasi av glatt muskel och fibros. Detta leder till en förtjockning av tarmväggen och en viss förträngning av tarmlumen. Normala lager av väggen kan visualiseras på en ultraljudsscanning: det rektala serösa membranet är synligt som en tunn hyperekoisk linje, muskelplattan är hypoekoisk, med en längsgående slät muskel (yttre) och cirkulär glatt muskel (inre), åtskild med en subtil tunn hyperekoisk linje; submukosa är hyperekoisk; och slemhinnan är hypoekoisk.

Intestinal endometrios ses som en förtjockning av den hypoekoiska muskelväggen eller som hypoechoic nodules, med eller utan hyperechoic foci med suddiga kanter. Storleken på dessa skador kan variera..

Intestinalskador kan beskrivas enligt segmentet av ändtarmen eller kolon där de förekommer. Lesioner belägna under infogningsnivån av USL: er på livmoderhalsen betecknas som den nedre (retroperitoneal) framför rektum, ovanför denna nivå indikeras som den övre (synliga under laparoskopi) främre väggen i tarmen, på nivån av livmoderhunden, det indikeras som lesioner i rektum och de ovanför livmoderns nivå. som skador på den främre sigmoid. Avståndet mellan den nedre kanten av den mest caudala lesionen och den anala ansiktet bör mätas. Du kan mäta avståndet från anus till tarmskadan med hjälp av transrektal sonografi.

I form av ett timglas, uppstår knölar när skador på den bakre vaginala fornixen expanderar och sträcker sig in i rektumens främre vägg. Vid ultraljud är en del av DIE-lesionen placerad på den främre rektala väggen av samma storlek som den del som finns i den bakre vaginalbågen. Det finns en liten men lätt synlig koppling mellan de två delarna av skadan. Dessa skador är belägna under bukhinnan och douglas och är vanligtvis stora (3 cm i genomsnitt).

Endometriomas kan genomgå decidualisering under graviditet, och i detta fall kan de förväxlas med maligna neoplasmer i äggstockarna med ultraljud. Samtidig närvaro av andra endometriotiska lesioner kan bidra till korrekt diagnos av endometriom under graviditet och minimera risken för onödiga operationer.

Ta hand om dig själv, din diagnos!

När är det bättre att göra en ultraljud med endometrios i livmodern. Funktioner i ultraljudet med endometrios

Typer av sjukdom

Endometriosis representeras inom medicinområdet som en fysiologisk patologi för reproduktionsorganen, och detta är redan farligt för kvinnors reproduktiva hälsa. Enkelt uttryckt är denna patologi spridningen av endometriumet utöver gränserna för dess vanliga miljö, det vill säga in i muskelvävnaden i livmodern. Inom medicinområdet tolkas endometrios som körtelegeneration som förekommer i livmoderns muskler..
Det finns flera sorter av denna sjukdom. Typ av endometrios bestäms av ultraljud, liksom med andra studier och diagnostiska procedurer..

Sjukdomen i den yttre formen påverkar äggledarna, slidan, äggstockarna och delvis buken. En intern typ av sjukdom påverkar direkt den övre delen av livmoderhalsen, liksom dess kropp. Dessutom kan sjukdomen manifestera sig i en fokal, nodulär, diffus form. Vi kommer att överväga dem separat.

Vi har redan svarat positivt på frågan om endometrios är synlig vid ultraljud. Diagnos med hjälp av en speciell anordning spelar en viktig roll i studien av sjukdomen. Men det är mest effektivt om sjukdomen har påverkat livmodern eller äggstockarna. Det finns två sätt att diagnostisera. Vad gör ultraljud med livmodern endometrios? Två alternativ är traditionella:

 • sensorn sätts in i slidan (denna metod är den minst trevliga, men kan garantera mer effektiv information);
 • studien utförs externt, det vill säga genom bukhålan, varför det inte finns några obehagliga upplevelser.

Idag är det nästan omöjligt att bestämma endometrios hos en patient med 100% chans att använda ultraljud, även om sjukdomen har påverkat äggstockarna eller livmodern. Det mest pålitliga sättet att bestämma sjukdomen betraktas som laparoskopi samt en ytterligare biopsi.

När är det nödvändigt att ha en ultraljud?

Med endometrios är den tidigaste möjliga detektionen av denna patologi extremt viktig. Emellertid leder den asymptomatiska karaktären av denna sjukdom eller dess mindre manifestationer till att diagnosen diagnostiseras i ett redan avancerat stadium..

Diagnosen endometrios är inte lätt att känna igen: den ställs ofta med ett gap på 10-12 år.

Därför finns det ett antal symptom där man bör misstänka att något var fel och få en remiss för ultraljud:

 • menstruationens varaktighet, överflöd och ömhet;
 • cykelstörningar;
 • ofta brun urladdning;
 • smärta vid urinering;
 • överdriven känslomässighet;
 • feber;
 • uppträdandet av anemi vid analys av blod eller dess tecken (svaghet, blekhet, hudens gulhet, trötthet, yrsel).

Diffus form av endometrios i livmodern (adenomyos) med ultraljud

Den diffusa formen manifesterar sig i de flesta fall i den inre formen av endometrios. Den diffusa formen indikeras av följande ekon:

 • livmoderens ovala eller runda kropp;
 • förtjockning av vävnaderna som bildar livmoderväggarna, främst den bakre regionen;
 • kroppsmyometrium av ökad ekogenicitet;
 • inneslutningar av olika slag i livmodern, upp till 0,05 mm i diameter (kalciumavsättning, bildning av olika ursprung, inklusive maligna former);
 • endometrium har en suddig och ojämn kontur.

Använd en konvex sensor på 3,5-7 MHz. Patientens läge på ryggen. Blåsan med varierande fyllningsgrad. Minska intensiteten på den ekopositiva komponenten i bilden: många element i bilden försvinner, men patologiska detaljer med hög densitet markeras på en mörk mörk bakgrund. Upprepad implementering av denna teknik från olika vinklar ger tillförlitlig visualisering av heterotopier med dimensioner som överstiger 3-4 mm.

Vid ultraljud förstärks livmodern diffust, formen är sfärisk, konturen är klar och jämn. I jämförelse med livmoderhalsen ökar livmoderkroppens ekogenitet, myometriumet är inhomogent på grund av många hyperekoiska punkter och linjära inneslutningar, och blodflödet förbättras ofta diffust. När tv-ultraljud i de perifera delarna av livmoderväggen, är ofta invecklade dilaterade kärl synliga.

"Gud i detaljerna"

Tabell. Skillnaden mellan adenomyos och den diffusa formen av livmoderfibrer.

adenomyosDiffuse uterusfibroider
klagomålAlgodismenoreaOftare asymptomatiska
Livmodersstorlekökadökad
knopNejNej
FormenVanlig sfäriskOregelbunden oval eller päronformad
KretsSlätVågig eller fin knöl
myometriumOlika heterogena på grund av punkt- och linjära hyperekoiska inneslutningarFlera hypoekoiska zoner med fuzzy kontur
ekogenicitetenDiffus förbättradHypoekoiska områden
endometriumOfta hyperplasiVanligtvis inte ändrat

I myometrium finns enskilda ljusa hyperekoiska inneslutningar utan en akustisk skugga, oregelbundet rundad, oval eller blockig form, 2-6 mm stora. Dessa är fibrosområden runt en eller flera endometriomas i myometriumtjockleken. Medan cykliska processer inträffar i fokuserna kan de öka i storlek och ta form av små, tydligt definierade oregelbundet formade noder. Med den lokala formen av endometrios, är livmodern av normal storlek och typisk form, endometriet ändras inte.

I nästan alla sådana fall sker den vanliga överdiagnosen av intramurala fibromatösa noder med en övervägande övervägande av fibros och förkalkning. Observera att ett tydligt beroende av fokus på cykelfasen indikerar lokal fibro-nodular endometrios.

Cervikal endometrios är sällsynt och ger inte uttalade manifestationer. De enda klagomålen kan vara blodkoagulation före och efter menstruationen.

Vid ultraljud i livmoderhalsen i livmoderhalsen bestäms cyster eller livmoderhalsens område förtjockas i jämförelse med intakta sektioner. Den yttre konturen på denna plats är klar, jämn eller vågig. Ekogeniciteten hos cystfri myometrium förändras inte. Konfigurationen av halsen är klubbformad, päronformad eller spindelformad. Cystor är runda i form, den hyperekoiska väggen är tunn, effekten av förstärkning är bakom, innehållet är homogent eller finfördelat, storlek 4-15 mm. Särskilt synlig med en TV-sensor.

I livmoderhalsen är Nabotov-cysterna mycket vanligare än endometroid. Med länge existerande körtelformig pseudoerosion överlappar det skiktade skivepitelet i den vaginala delen av halsen munkörtlarnas mun, vilket leder till bildandet av tunnväggiga håligheter. Nabotov-cyster är asymptomatiska, ökar mycket långsamt i storlek till 15-20 mm och töms sedan;

Normen för endometrial indikatorer för ultraljud

Endometrium är det första inre skiktet som foder livmoderkaviteten. Tjockleken på detta lager bör vara en viss storlek, vilket beror på fasen i kvinnans cykel. Det normala fysiologiska tillståndet i endometrialskiktet vid ultraljud bör motsvara följande parametrar:

 • 5-9 mm. höjden på den mörka remsan under de första två dagarna av cykeln;
 • 3-5 mm. höjden på ett tunt ljusskikt i 3-4 dagar;
 • 6-9 mm. ljusa ränder med mörka kanter i 5-7 dagar;
 • 10 mm: det finns en växling av ljusa och mörka ränder i 8-10 dagar;
 • på 11-14 dagar också 10 mm., är bara skiftets färg växel.

På andra dagar kan endometrialskiktet variera i storlek, men dess färgbild förändras inte. Således är det nödvändigt att göra ultraljuddiagnos med hänsyn till menstruationscykeln.

Undersökning av livmodern och bilagorna med ultraljud avslöjar följande patologiska tillstånd i endometrium:

 • endometrios i livmoderhålan;
 • endometrios i äggstocken;
 • endometrioida ovariecyster;
 • endometrial polyp;
 • endometrial hyperplasi;
 • endometrial cancer.

nodal

Med denna form av endometrios kan ultraljud se vissa ekon. Nämligen:

 • en förändring i strukturen på livmoderväggen, som i de flesta fall har en oval eller rundad form;
 • ibland synliga formationer som liknar cystisk, deras diameter är upp till 30 mm;
 • utbildning har inga tydliga konturer;
 • studien kan också visa den så kallade endometriosnoden som växer inom livmoderväggarna (mellanrum).

Ovarial endometriosis på ultraljud

Ovariell endometrios representeras av två former - endometrioida cyster och ytlig endometrios.

Endometrioida cyster kan nå stora storlekar (upp till 10-15 cm i diameter). På en slät inre yta hittas tätningar som, vid mikroskopisk undersökning, är endometrialplatser; chokladfärginnehåll. Ultraljud bestämmer en rund bildning med en dubbel kontur, kapseln i 30% av fallen innehåller hyperekoiska foci;

Ultraljud med ytlig endometrios på äggstockens kapsel bestämmer en liten (2-9 mm) hyperekoisk bildning av en rund, oval eller blockform; konturen är klar, jämn eller spiculerad på grund av enkla korta fibrösa ledningar. Strukturen är homogen, ekogeniciteten är hög eller mycket hög..

I skadaområdet finns en viss tillbakadragning av äggstockens kontur, endometriomen är delvis nedsänkt i ovarievävnad, men är alltid tydligt begränsad av den av en förtjockad och förtätad kapsel. Med rent kommissurella förändringar, paraovarialt, är de mest typiska multipla linjära hyperekoiska inneslutningar längs kanten av äggstocken utan att konturen dras tillbaka.

De flesta av dessa patienter observeras och behandlas för adnexit, och risken för endometrioidskada på äggstockskapseln beaktas inte. Långvarig, obehandlad endometrios av äggstockarna leder ofta till en vidhäftningsprocess i bäckenet, vilket skapar förutsättningar för kronisk salpingit. Det är nödvändigt att leta efter hydrosalpinx / hematosalpinx och peritoneala cyster - indirekta tecken på en vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet.

Teckning. Diffuse paraovarial fibros som ett resultat av yttre endometrios.

Teckning. Under påverkan av hormonbehandling reduceras lesionerna och kan till och med lösa sig.

Endometrios av äggledarna, ytterväggen, runda och breda ligament i livmodern är inte synlig vid ultraljud.

Fokal

Och vad är denna form av sjukdomen? Sjukdomen är den centrala typen som manifesteras av följande symtom och tecken:

 • när du genomför en studie av endometrios på ultraljud, på ett av områdena i muskelväggen i livmodern (myometrium), kan du se ökad ekogenitet, medan det saknas en jämn och tydlig kontur;
 • med den mest avancerade studien är det möjligt att detektera cystiska formationer, i diameter som är från 2 till 15-16 mm;
 • livmodern i livmodern kan ha en annan tjocklek.

Det tros att diagnosen av en fokal eller nodulär form av sjukdomen är mer komplicerad än andra. Detta förklaras av det faktum att dessa former har liknande tecken och sällan diagnostiseras individuellt. I de flesta fall kan de upptäckas med myom, diffusa lesioner..

Nu kan vi dra slutsatsen: det är möjligt att identifiera eller se tecken på endometrios med ultraljud. Idag förekommer huvuddelen av sjukdomen i livmodern och äggstockarna.

Differentialdiagnos av endometrios

Den största svårigheten är diagnosen nodform av adenomyos. Denna patologi vid ultraljud kan förväxlas med livmodermyom. Vid diagnos bör följande punkter beaktas:

 • Både myom och nodulär adenomyos på skanningarna är synliga som rundade formationer;
 • Endometrios har ingen kapsel och tydliga gränser. Fibroidkapseln är synlig vid ultraljud, bildningen har tydliga konturer;
 • Myom definieras vanligtvis som ett fokus på minskad ekogenicitet, adenomyos - ökad;
 • Stora noder av adenomyos bör särskiljas från fibroider med cystisk degeneration. Till förmån för fibroider säger en homogen sammansättning av inneslutningar i formationen. Med adenomyos i cystisk hålighet är en fin suspension synlig;
 • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt livmoderväggens tjocklek. Med endometrios är det en förtjockning av en vägg med 0,4-0,5 cm eller mer.

Nodular endometrios i sällsynta fall kan förväxlas med livmoders graviditet. Fel uppstår i de tidiga stadierna - upp till 4-5 veckor. Från 6-7 veckor fastställs fosterets hjärtfrekvens och diagnosen specificeras. Du kan bekräfta eller förneka graviditet med ett hCG-blodprov.

Endometrioida ovariecyster misstas ibland för en ektopisk graviditet. I den här situationen måste du upprepa studien efter 3-5 dagar, donera blod för hCG.

Det är viktigt att komma ihåg: ultraljud är en av de viktigaste metoderna för att diagnostisera endometrios, men du bör inte helt lita på den här metoden. Övning visar att patologi upptäcks huvudsakligen med en betydande utveckling av processen. I de tidiga stadierna är endometrios inte alltid tydligt synlig vid ultraljud, och sannolikheten för ett diagnostiskt fel utesluts inte.

Varför ultraljud behövs i gynekologi: säger en specialist

Hur man förbereder sig för en ultraljud

Ovarial ligament enddometriosis på ultraljud

Optimal TA-ultraljud med en fylld urinblåsan, därefter skjuts äggstockarna upp, ligamenten sträckes och faller helt in i bilden. Med en TV-ultraljudsundersökning sjunker äggstockarna på en tom urinblåsan, ligamenten hänger och tar ett nästan vertikalt läge med avseende på vaginalbågarna, tvärgående och sneda delar av ligamenten som smälter samman med de omgivande vävnaderna faller in i bilden..

Vid ultraljud, endometrios av ovariella ligament - en hyperechoic nodule eller en stor linjär kommissur upp till 30-32 mm, täcker muftliknande ligamentet.

Vad är farlig endometrios?

Detta säger inte att sjukdomen kan provocera infertilitet, eftersom många kvinnor har levt med en sådan diagnos under många år, medan de framgångsrikt födde barn. Men patologier som uppträder på grund av vävnadsdeformationer kan leda till utveckling av infertilitet och cancer.

Innan man besvarar frågan om vad som är farlig endometrios, är det nödvändigt att identifiera symtom som hjälper till att skapa en korrekt bild av hälsorisker:

 • smärtsamma och rikliga kritiska dagar (i vissa fall är graden av smärtsyndromet så outhärdligt att patienten behöver läkarvård);
 • blodproppar i menstruationsblodet;
 • svår yrsel;
 • smärta i buken och korsryggen;
 • smärta under samlag, urinering;
 • förlust av medvetande, vilket kräver akut läkarvård;
 • anemi;
 • psykomotional störning;
 • förändringar i förhållande till den hormonella bakgrunden: håravfall, fetma, vegetationens utseende (mustasch, hårighet nära bröstvårtorna, samt på bröstet), dermatologiska förändringar.

Dessutom klassificeras endometrios enligt sjukdomens svårighetsgrad och lesionsläget. Efter att ha övervägt hela kännetecknet för sjukdomen, automatiskt ställa in svaret på frågan om vad som är faran för denna sjukdom, om den inte behandlas i tid. Klassificering av endometrios:

 1. Det första steget - myometrium mikroflora påverkas.
 2. Det andra steget - skada på mittområdet i myometrium.
 3. Det tredje steget - endometriet påverkas av det serösa skiktet.
 4. Fjärde stadiet - sjukdomen passerar till området i parietal peritoneum.

Om endometrios inte botas kommer konsekvenserna att bli radikala medan de påverkar hela det sjuka organet samt påverkar angränsande områden.

Huvudformerna och symtomen på endometrios

Platsen för heteropi bör skilja mellan genital och extragenital sjukdomstyp.

I det andra fallet upptäcks foci på tarmsytan och till och med i naveln. Könstypen påverkar livmodern, äggstockarna och äggledarna, såväl som bukhinnens bukhinne som foder hela bäckenhålan.

De huvudsakliga formerna för könsdelar endometrios är:

  Extern endometrios. En form av sjukdomen där heterotopia påverkar reproduktionsorganen utanför livmodern. Först och främst pratar vi om äggstockarna, även skadorna sträcker sig till bäckenbenet, retrocervical region.

Intern eller adenomyos. I det här fallet växer endometriumets fokus inuti livmodern till muskelskiktet och i allvarliga fall till och med i serosa. Det kallas också ofta endometrioidpassager. Adenomyos, i sin tur, delas upp i 4 grader beroende på nivån på skador på livmoderväggen.

Vilka är de vanligaste symptomen på olika former av endometrios?

 1. Spotting blodutflöde före och efter menstruation. Som regel klagar kvinnor över att deras perioder inte verkar ta slut. Själva utsöndringarna är mörkbruna, och som regel är de knappa.
 2. Smärtsam menstruation. Svårighetsgraden av smärtsyndromet är annorlunda, men det beror alltid på platsen för focierna och graden av groddning. Så den retrocervikala formen orsakar outhärdlig smärta hos kvinnor, som är svåra att ta bort med mediciner. Patienter förändras psykologiskt, de är rädda för nästa menstruation.
 3. Smärta under samlag (dyspareunia). Detta är ett mycket vanligt klagomål mot extragenital heteropi..
 4. Infertilitet. Yttre och interna sjukdomar står för mer än 20 procent av fallen av långvarig infertilitet..

Djup infiltrerande endometrios på ultraljud

TV-ultraljud har en tydlig fördel jämfört med TA-ultraljud. Vid undersökning är blåsan något full. Det är nödvändigt att bestämma antal, position, storlek (i tre plan) på endometrium, ekostruktur.

Fyra stadier av TV-ultraljud med misstänkt djup infiltrerande endometrios:

 1. Inspektion av livmodern och äggstockarna. Utvärdera livmoders rörlighet - normal, minskad, fast (”frågetecken”);
 2. Indirekta tecken på endometrios: lokal ömhet och fixerade äggstockar ökar sannolikheten för endometrios och vidhäftningar. Genom att applicera tryck mellan livmodern och äggstocken kan det bedömas om äggstocken fästs till livmodern inåt, till sidoväggen i bäckenet eller till ledbanden.
 3. Betygsätt Douglas-utrymmet med ett "rörligt tecken" med dynamisk TV-ultraljud. När livmodern är i anversion, mjukt tryck på livmoderhalsen med hjälp av en transvaginal sensor, fastställer vi hur rektum glider fritt längs livmoderhalsens bakre yta (retrocervical region) och den bakre väggen i slidan. En hand placeras sedan på den främre bukväggen så att livmodern kan röra sig mellan den palperande handen och den transvaginala sonden för att utvärdera hur tarmens främre vägg glider längs den bakre ytan av den övre delen av livmodern och botten. När ett glidskylt anses positivt i båda dessa anatomiska områden (livmoderhalsen och livmoderens bakre vägg) registreras det att Douglas-rymden inte är utplånad.
 4. Utvärdera fram- och bakre cervikala utrymme.

Nodformen är hyperekoisk, kompakt arrangerade heterotopier lödda ihop, i utrymmet mellan livmoderhalsen (eller isthmus) och den främre väggen i rektum. Formen på fokus är oregelbunden oval, mindre ofta oregelbunden rund eller blockerad. Konturer ojämna (ojämn) och tunga.

Teckning. Heterotopygrupp

Den cikatriciella infiltrativa formen kännetecknas av en betydande övervägande av bindvävskomponenten. Med andra ord initierar en mindre endometrioidskada utvecklingen av en uttalad limprocess. Fördelningen av förändringar går längs livmoderhalsen på livmoderhalsen: vaginalbågar, sacro-uterine ligament, peritoneum som täcker livmoders kropp, brett livmoderband och livmoderväggar, rektumens främre vägg, urinblåsan och urinledaren.

Vid ultraljud sprids en hyperechoic inhomogene tätning av en långsträckt form - en ärrsladd - längs livmoderhalsen i livmoderhalsen, vars anatomiska och topografiska egenskaper bestämmer positionen och formen på det förändrade området. Den patologiska lesionen bildar ett plant område - livmoderhalsens räthet på nivån av den bakre livmoderhalsskadan. Konturerna är tunga. Svårighetsgrad (kryddighet) är en pålitlig indikator på lokalt invasiv tillväxt.

Teckning. Perifokal inflammation uppträder före menstruation eller omedelbart efter deras slut - den hyperechoiska lesionen beskrivs av en hypoekoisk kant. Perifokal inflammation är en konstant följeslagare av alla varianter av endometrios, men endast med bakre tarmlokalisering kan man upptäcka med TV-ultraljud.

Sacro-uterine ligament är ett av föremålen för distribution av posterior cervical endometrios - från de bakre och laterala ytorna av livmoderhalsen och isthmus, bågformade runt rektum, fästa vid bäcken fascia i korsbenet. Isolerad lesion är sällsynt, oftare sekundära lesioner på grund av inväxt från den bakre iskemiska uterina rektala kaviteten.

Med ultraljud är inte sacro-uterine ligament synliga. Undersökningsultraljud används med en svagt fylld urinblåsan, kraftig kompression av den främre bukväggen, strålen riktas mot det föreslagna fokuset - en rund hyperekoisk formation i ett av de parametriska områdena på isthmusnivån. Hos sådana patienter går cicatricial infiltrativa förändringar ofta till den bakre väggen i urinblåsan, ibland till en av urinledarna - förträngning, ureterotektos, hydronephrosis.

Indirekta tecken på invasion av endometrios i ändtarmen är stora nodstorlekar, uttalad svårighetsgrad av den nedre kanten av smärta under tarmrörelser, förvärrad under menstruationen, en blandning av blod i avföringen under menstruationen.

Tecken på äggstockarna visar på allvarliga vidhäftningar i bäckenet. Endometriosis i tarmen och äggledarna är mycket vanligare hos kvinnor med äggstockskyssar jämfört med dem som inte har kysser äggstockarna.

Utvärdera det antero-cervikala utrymmet där blåsan, livmoderens främre vägg och urinledare finns.

Vi får inte glömma att TA-ultraljud och TV-ultraljud är komplementära metoder, i form av en tvåstegsstudie är ett kraftfullt diagnostiskt verktyg för diagnos av endometrios.

Det är bäst att skanna urinblåsan om den innehåller en liten mängd urin. Fyra områden i urinblåsan vid en ultraljudsundersökning:

 • (I) i den trigonala zonen, som ligger inom 3 cm från urinrörets öppning, är det släta triangulära området uppdelat i två ureteröppningar och den inre öppningen av urinröret;
 • (Ii) vid botten av urinblåsan, som vetter bakåt och nedåt och ligger sida vid sida som vagina och supravaginal livmoder;
 • (Iii) i urinblåsan en kupol som ligger överlägsen basen och är intra-abdominal;
 • (Iv) extra-abdominal urinblåsan.

Endometrios av urinblåsan är vanligare i blåsans bas och kupol än på urinblåsan. Vid ultraljud kan endometrios i det främre avsnittet vara olika, inklusive hypoekoiska linjära eller sfäriska skador, med eller utan tydliga konturer som involverar muskler (oftast) eller (under) slemhinnan i urinblåsan.

Teckning. Fyra blåszoner: trigon, botten av urinblåsan, urinblåsan och extrabukblåsan. Avgränsningspunkten mellan basen och kupolen i urinblåsan.

Utplåning av livmoder-cystisk region kan bedömas med hjälp av ett "glidande" -skylt, det vill säga en transvaginal sond installeras i den främre bågen och livmodern rör sig mellan sonden och en operatörs arm som ligger i det suprapubiska området. Om blåsans bakvägg glider fritt på livmoderns främre vägg, utrotas inte livmoderområdet.

Distala urinledare bör undersökas. Urinröret kan hittas genom att identifiera urinröret i det sagittala planet och flytta sonden till sidoväggen i bäckenet. Det intravesikala segmentet av urinledaren bestäms och följer dess gång där den lämnar urinblåsan och vidare, till sidoväggen i bäckenet och till graden av förgrening av den vanliga iliac artären. Det är användbart att se hur peristaltis inträffar, eftersom detta bekräftar urinledarnas tålamod..

Vid ultraljud ser urinledarna vanligtvis ut som långa tubulära hypoekoiska strukturer, med en tjock hyperekoisk vägg som sträcker sig från sidoytan på urinblåsan, från basen till de vanliga iliac-kärlen. Livmodersdilatation på grund av endometrios orsakas av striktur (antingen extern kompression eller inre penetration) och avståndet från urinvägarnas distala öppning till striktning bör mätas. Hos alla kvinnor med djup endometrios undersöks njurarna för att utesluta hydronephrosis som ett resultat av hinder genom endometrios..

De vanligaste lokaliseringarna av endometrios i de bakre delarna är de uterosakrala ligamenten, den bakre vaginala fornixen, den främre rektala väggen / den främre rektosigmoidleden och den sigmoid kolon, rektovaginal septum. Vid ultraljud manifesteras endometrios i det bakre cervikala utrymmet som hypokoisk förtjockning av tarmväggen eller vagina, eller som hypoekoiska fasta knutar som kan variera i storlek och har jämna eller oregelbundna konturer.

Djup endometrios av rektovaginal septum (hyperechoic lager mellan vagina och rektum) bekräftas av TV-ultraljud. Isolerad endometrios av PB-septum är sällsynt, oftast genom groddning i slidan och / eller rektum. På en TV-ultraljud är fokuset synligt i RV-utrymmet under linjen som löper längs den nedre gränsen av livmoderhalsens bakre läpp (under bukhinnan).

Bild: Retrofroncin-implantat (65%) är vanligtvis en liten skada som utvecklas från det bakre bröstet till rektovaginal septum, men inte genom det. Timglasimplantat (25%) större skador (gt; 3 cm) som har sitt ursprung i ett retropharniskt läge och sträcker sig till den främre rektala väggen.

Nedgången på valvans bakre vaginalvägg och / eller laterala vaginal fornix bör misstänkas när knölen ses med en ultraljudsundersökning i rektum in i utrymmet under linjen som löper längs den caudala änden av bukhinnan på rektumens nedre kant, peritonealsäcken (Douglas-rymden) och ovanför linjen som löper längs den nedre kanten gränserna på den bakre läppen i livmoderhalsen (under bukhinnan).

Douglas rymdutrotning kan utvärderas som partiell eller fullständig beroende på om en sida (vänster eller höger) respektive båda sidor visar ett negativt rörligt tecken.

Normala sacro-uterine ligament är som regel inte synliga vid ultraljud. Endometrios av sacro-uterine ligament kan ses i mitten av sagittal delen av livmodern. Detta ses emellertid bäst genom att placera den transvaginala sonden i den bakre vaginala fornixen längs mittlinjen i det sagittala planet och sedan flytta sonden.

Diagnostiska metoder för att upptäcka endometrios

De vanligaste diagnostiska diagnostiska metoderna inkluderar:

 1. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Denna metod är den mest enkla och informativa, kräver inte stora utgifter och tid;
 2. Magnetisk resonansavbildning. Med hjälp av en tomograf är det möjligt att identifiera placeringen av focierna, graden av groddning i livmodern eller angränsande organ.
 3. Diagnostisk laparoskopi. Denna guldstandard, en ledande metod för att upptäcka extern endometrios, gör att du visuellt kan bedöma processens omfattning. Denna metod är också bra eftersom kirurgen i processen för att utföra en diagnos dessutom alltid kan införa ett instrument och koagulera foci på ytan av bäckens bukhinna..
 4. Hysteroskopi. Detta är en undersökning av livmoderhålan genom att införa en speciell hysteroskopapparat med en kamera ansluten till den. Genom systemet injiceras vätska eller gas i livmodern. Bilden visas på skärmen. Studien genomförs för att utvärdera strukturen på livmoderens inre yta. Denna metod låter dig bedöma närvaron och graden av endometrioidpassager i själva livmodern, bestämma väggens styvhet och också identifiera ytterligare fokala patologier i slemhinnan. När hysteroskopi utförs kan kirurgen när som helst ta en biopsi av lesionen som orsakar tvivel hos honom och skicka honom för histologisk undersökning.
 5. Kolposkopi och cytologisk analys av cervikala och cervikala kanalceller är ytterligare värdemetoder i närvaro av endometrioid heterotopi på ytan av livmoderhalsen.

Vad ultraljud visar?

När man diagnostiserar en sjukdom i livmodern kan först en ultraljudsundersökning visa följande för en specialist:

 • fuzzy och ojämnt endometrium;
 • nodala strukturer;
 • kränkning av symmetri på livmoderns väggar.

När det gäller endometrios av äggstockarna har den följande symtom:

 • bildningen av en rund form observeras, lokaliserad på sidorna eller bakom livmodern;
 • strukturen på tyget är heterogen, liten punkt;
 • fokalbildning med en annan form, typ, storlek.

Proceduren för att utföra ultraljud

Så snart patienten kommer in i diagnosrummet för ultraljud kommer läkaren att erbjuda henne att ta en bekväm position som ligger på ryggen. Om det beslutades att göra en vaginal undersökning, måste en kvinna böja knäna, liggande på ryggen. Därefter sätts en sensor in i slidan.


I vissa fall används transvaginal ultraljud.

När du undersöker genom bukhålan behöver du bara lyfta ytterkläderna så att en specialist kan installera sensorn och smörja det undersökta området med gel. Denna gel är helt allergivänlig. Oroa dig därför inte för det faktum att det kan orsaka utslag på huden.

Ultraljud av endometrium utförs tillräckligt snabbt. Hela proceduren tar högst 20 minuter.

Studiedefinitioner

Vilken dag ska man göra en ultraljud med endometrios? För att få tillförlitliga resultat med endometrios är det bättre att diagnostisera den 5: e, 6: e eller 7: e dagen av cykeln. Diagnos är också nödvändig för att smeta resterande urladdning..

Det rekommenderas att göra en studie inte en, utan flera gånger, men under nästa cykel. Detta ger exakta resultat, gör att du kan kontrollera dynamiken i kroppen där sjukdomen upptäcktes under hela cykeln. Om behandling redan har ordinerats av en specialist, är det i mitten nödvändigt att genomföra en kontroll-ultraljud för att bestämma terapiens effektivitet.

Träning

Trots att patienten kan genomgå en undersökning av sin egen fria vilja är det fortfarande värt att konsultera med en läkare på vilken cykeldag det är bättre att göra en ultraljud.

Innan proceduren ska du tömma urinblåsan, remsa till midjan och ligga på soffan. Innan en transvaginal undersökning sätter läkaren på ett speciellt munstycke på den transvaginala sensorn och behandlar den med en gel som förbättrar passagen av ultraljudsvågor. Med introduktionen av sensorn finns det inget obehag.

Tack vare ultraljud har diagnosen av gynekologiska sjukdomar förbättrats avsevärt, antalet exakta och snabba diagnoser har ökat. Endast den behandlande gynekologen kan säkert säga vilken dag det är värt att göra en ultraljud av livmodern. Efter rekommendationerna om att genomföra en ultraljudsgynekologisk undersökning med hänsyn till menstruationscykeln, kommer läkaren att kunna korrekt och korrekt diagnostisera och påbörja snabb behandling.

Några timmar innan du besöker en specialist måste du dricka upp till 0,5 liter vatten. När du utför denna typ av ultraljud ska urinblåsan vara full.

När man ska göra en ultraljud?

Vi förklarade på vanligt språk vad det är - endometrios, fick reda på när det är bättre att ställa en diagnos. Många patienter ställer dock en sådan fråga när de ska registrera sig för en studie..

Svaret är enkelt: när patienten märker symtomen på endometrios. Ändå har många fall registrerats i praktiken där sjukdomen var asymptomatisk eller symtomen var milda. Därför diagnostiseras ofta sjukdomen i ett sent skede av sin utveckling. Experter rekommenderar att man gör en ultraljudssökning var sjätte månad för att snabbt upptäcka bäckenpatologi.

Strukturella förändringar i buken

Strukturella förändringar i endometrium vid kronisk endometrit kan orsaka bildning och tillväxt av polyper och cyster. Kronisk endometrit i 10% av fallen är orsaken till infertilitet, hos 60% - inte bär en graviditet. Muskelskiktet i livmodern är ofta involverat i den inflammatoriska processen - myoendometrit uppstår.

Om vi ​​talar om en sådan parameter som ekon av endometrios, är det värt att notera att indikatorn kan variera avsevärt beroende på cykeln. Så i sin första etapp kommer en sådan studie bokstavligen inte att visa något, eftersom denna sjukdom aldrig har klassificerats som ett histologiskt fynd. I senare skeden är det redan möjligt att identifiera problemet, och här uppfattas ekografi som huvudmetoden.

De viktigaste ekotecknen lämpar sig för följande klassificering:

 • asymmetri för tjockleken på livmodersväggar. Som regel är mätenheten för avvikelser millimeter, men i avancerade fall talar vi om centimeter;
 • förstorat livmodern. Ibland når tillväxten de parametrar som är karakteristiska för 6 veckors graviditet.

Optimal tid och diagnostisk procedur

På bilden kan du se hur endometrios ser ut på en ultraljudssökning. Men du bör förbereda dig för den här proceduren. Ett par timmar innan du besöker en specialist måste du dricka 500 ml vatten. Under denna typ av ultraljud måste patientens urinblåsan vara full.

När man ska göra en ultraljud med endometrios eller vilken cykeldag är en av de viktigaste frågorna som intresserar kvinnor. Beroende på cykeldagen förändras verkligen tjockleken på endometrium och dess struktur. För vissa typer av gynekologiska studier finns det optimala perioder i menstruationscykeln när resultaten är mest informativa, korrekta och tillförlitliga..


Undersökningen måste planeras i slutet av den andra perioden av cykeln.

Om en kvinnas cykel inte varar i 30 dagar, men mer eller mindre, och hon inte vet när den andra perioden av cykeln slutar, är det bättre att göra en ultraljud efter att ha konsulterat en gynekolog. Specialisten hjälper dig att beräkna den optimala dagen för proceduren, och endometritis vid eventuell ultraljud kommer att vara synlig så tydligt som möjligt.

Ibland måste undersökningen upprepas för att verifiera förekomsten av sjukdomen. Den andra ultraljudet av endometrium görs vanligtvis en vecka efter slutet av menstruationen, när endometriumets tjocklek normalt är den minsta. I vissa fall utförs studien i slutet av menstruationscykeln under flera månader (cykler) i rad.

Ultraljudsundersökning av livmoderhålan utförs transvaginalt. Det vill säga, enhetens sensor skannar livmoderhålan genom slidan.

Om du undersöker en ung flicka som inte har sex eller en kvinna som inte lever sexuellt, kan en ultraljudssökning göras rektalt - genom den anala passagen. Det finns inga andra alternativ, eftersom det är informativt och värdelöst att utföra en undersökning externt genom bukhålan vid denna sjukdom..

Innan ultraljudet krävs ingen beredning, med undantag för grundliga hygieniska procedurer för könsorganen. Du kan behöva dricka några glas vatten och inte tappa i 30-50 minuter innan en ultraljudssökning. Medium fylld urinblåsan underlättar studien.

Ultraljud som en metod för tidig diagnos med snabb behandling av endometrios

Behandling av endometrios innebär två alternativ: hormonbehandling eller kirurgi följt av hormonbehandling.

Hormonterapi beror ofta på användning av orala preventivmedel, eftersom detta gör att du kan döda två fåglar med en sten: undertrycka tillväxten av endometrium och förhindra en möjlig graviditet. Men läkemedel kan förskrivas och andra grupper, av vilka det finns många. Det är extremt svårt att förstå dem själv, så en gynekologkonsultation är nödvändig.

Med hänsyn till den kliniska bilden, resultaten av ultraljud såväl som patientens individuella egenskaper (vikt, ålder, närvaro av barn) är gynekologen mycket troligt att välja ett läkemedel som effektivt kommer att påverka sjukdomen och inte kommer att orsaka biverkningar.

Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år. Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare..

Kirurgisk behandling utförs i fall där hormonterapi inte fungerar (detta händer också) eller om sjukdomen redan har gått för långt. Det är som det kan, men även efter en framgångsrik operation kan hormoner inte tas bort. Detta är nödvändigt för att undvika ett tidigt återfall av sjukdomen. Vid vanlig endometrios hos kvinnor nära klimakteriet, kan avlägsnande av livmodern och bihang rekommenderas..

Betydelsen av en förebyggande undersökning sägs mycket och överallt är den undermedvetet känd för alla. Dessa observeras emellertid av enheter. När allt kommer omkring är det mycket lättare att övertyga dig själv om att ett cykelfel är resultatet av stress på senare tid och smärtsamma perioder är en individuell funktion.

I förgrunden, i stället för hälsa, finns det alla slags saker som inte har något slut, och som om och om igen driver resan till läkaren till slutet av linjen. Sådana kvinnor är ett enkelt mål för alla typer av sjukdomar, som i hemlighet utvecklas till den punkt där läkemedelsbehandling blir ineffektiv..

Beroende på utvecklingsstadiet av sjukdomen, visualiseras en eller flera fokuser på en ultraljudssökning. I klass 3-4 bildas cyster på äggstockarna dessutom, det kan finnas vidhäftningar.

I avancerade fall förutom transvaginal föreskrivs bäcken-ultraljud för att identifiera endometriotiska foci i tarmen, mindre ofta i lungvävnader.

Konservativ behandling - installation av frisläppande intrauterina system, användning av hormonella läkemedel. I den kombinerade kursen används östrogen-progestogen, antigonadotropa läkemedel. Antiinflammatoriska, desensibiliserande, smärtstillande läkemedel förskrivs som symptomatisk terapi..

Om denna behandling inte ger positiva resultat inom 6–9 månader, observeras stenos i urinledarens eller tarmens lumen, kvinnan diagnostiseras med individuell intolerans mot hormonella läkemedel eller det finns kontraindikationer för användning, kirurgiskt avlägsnande av endometrioida foci används.

Cysten avlägsnas under laparoskopi, laparotomi eller med direkt åtkomst genom slidan.

Vid modern kirurgi används oftast cysta-laparoskopi, vilket innebär mindre traumatisk invasiv tillgång till tillväxter genom små snitt.

Förebyggande av sjukdomar består i snabb undersökning av livmoderhalsen och livmodern, valet av moderna hormonella preventivmetoder, strikt kontroll över cykeln, minimering av abort och curettage samt livmoderskador.

Kvinnors hälsa kräver ständig övervakning. Tecken på endometrios är fläckar, acykliska menstruationsblödningar, oförmåga att bli gravid eller få barn. I avancerade fall, när lesioner finns i muskellagren i livmodern och i organ intill den, kan menstruationen vara knapp, vidhäftningar börjar.

Alla dessa kliniska manifestationer är indikationer för studien. Enligt dess resultat används konservativa behandlingsmetoder eller ett beslut fattas om att ta bort formationen kirurgiskt. Om endometrios upptäcktes under graviditetsperioden, används hormonell eller kirurgisk terapi först efter förlossningen.

Innehållsförteckning

Endometrios är en sjukdom i de kvinnliga bäckenorganen, som kännetecknas av en stark spridning av vävnader i det inre lagret av livmoders väggar till andra strukturer (utanför kroppen). Sådana celler kommer in i äggstockarna, vagina och andra områden genom äggledarna, blodet och andra metoder. Cystor kan bildas av dem, vilket kommer att leda till störningar i könsorganet.

Symtom på denna sjukdom sammanfaller ofta med tecken på andra sjukdomar i könsorganet. I vissa fall kanske det inte verkar alls, eller en kvinna kanske inte uppmärksammar symtomen, med tanke på att det är obetydligt eller normalt. Därför bör du rådfråga en läkare om sådana fenomen registreras:

 • Lång och smärtsam menstruation
 • Förekomsten av mörk urladdning i flera dagar före eller efter menstruationen
 • Obehag under samlag
 • Instabil cykel
 • Smärtsam urinering
 • Infertilitet
 • Svaghet, ofta yrsel, trötthet, hudfel
 • Hög temperatur under lång tid

Ultraljud av det lilla bäckenet med endometrios är ofta inte tillräckligt. Men denna typ av undersökning kan vara användbar om den utförs på rätt tid..

För att diagnostisera andra sjukdomar - fibroider och liknande - rekommenderas det att göra en ultraljudsundersökning under den första veckan efter slutet av menstruationen (från femte till sjunde dagen), när vävnaderna i det intrauterina lagret är de tunnaste.

När det gäller endometrios, fungerar inte denna princip, eftersom dess formationer bäst ses med det tjockaste inre lagret av livmoderväggarna. För det bästa resultatet är det därför nödvändigt att göra denna undersökning från den tjugofemte till den tjugotonde dagen, om kvinnans cykel är trettio dagar. Under denna period blir endometriet det tjockaste och följaktligen växer sjukdomens fokus.

Eftersom det inte alltid är möjligt att entydigt bestämma närvaron av denna sjukdom, rekommenderas det att genomgå en ultraljud under flera menstruationscykler och företrädesvis på samma cykeldagar. Detta hjälper till att identifiera symptomen som är karakteristiska för en sådan sjukdom..

Tre huvudstadier av förändringar i tillståndet av det inre lagret av livmoderväggarna, som är uppdelade i flera kortare ministeg, noteras:

 • Först: Menstruationsperioden - endometriumtjockleken är minimal, men ett antal platser kan vara hyperekoiska
 • Andra:
   Femte-sjunde dagen - ett tunt lager av endometrium upp till sju millimeter tjockt, med låg ekogenitet
 • Åtta till tionde dag - tjockleken växer till tio millimeter
 • Elfte till fjortonde dag - skiktet växer till femton millimeter
 • Tredje:
   Femton till artonde dagar - ekogeniciteten växer, skiktet når sjutton millimeter
 • Nittonde till tjugofyra dagar - skalet tjocknar, ekogeniciteten ökas och vävnadens struktur blir heterogen
 • Tjugofyra till tjugonde åtta dagar - tjockleken kan minska till 11-17 mm, ekogeniciteten och strukturindikatorerna förblir desamma

  Vad ultraljud visar?

  Vid ultraljud i bäckenorganen är endometrios inte alltid uppenbar, men ultraljud hjälper till att bestämma dess närvaro med vissa tecken:

  • Närvaron av endometriala celler i perineum, vagina och yttre könsorgan
  • Förekomsten av formationer på livmoderhalsen
  • En ökning av livmodern, en förändring i formen (blir sfärisk)
  • Förekomsten av cyster i äggstockarna
  • Förtjockning av organens väggar

  Om utvecklingen av sjukdomen är i äggstockarna, kommer undersökningen att visa att:

  • I vävnader finns heterogena nodulära inneslutningar
  • Det finns en rund neoplasma bakom livmodern eller på sidan av den
  • Vävnads heterogenitet

  Om sjukdomen är lokaliserad i livmodern, visar en ultraljudsundersökning följande förändringar:

  • Fuzzy endometrial tissue
  • Asymmetri av livmoderns väggar
  • Närvaro av nodulära formationer

  Typer av sjukdom

  Med tillväxten av endometrios bestäms fyra grader:

  • Den första är punktfördelning
  • Den andra - fokusen växer gradvis
  • Tredje - cyster bildas, som gradvis ökar i storlek
  • Fjärde - omfattande skador på organ och vävnader

  Det finns också en klassificering enligt dess lokalisering:

  • Interna foci i livmodern och dess nacke
  • Externa - endometriala celler i bukhålan, vagina, äggstockar, etc..

  Sjukdomstyperna kännetecknas av neoplasmsform och struktur:

  • Focal - en cyste med ökad ekogenitet upp till 16 mm i storlek, livmoderväggarna är asymmetriska
  • Nodulära - runda neoplasmer upp till 30 mm i storlek, utan tydlig kontur och lokaliserade i ett specifikt organ
  • Diffus - livmodern har en rundad form med kalciumimpregneringar, dess inre skikt har suddiga gränser, den bakre väggen förstoras och ekogeniteten ökar

  Resultat av endometrisk ultraljud - Dekryptering och analys av data

  Huvudfrågan som oroar kvinnor är om det finns uppenbara tecken på endometrios vid ultraljud? Ja, en erfaren specialist kommer att kunna se och diagnostisera till och med mindre tecken på patologi i livmoderens inre lager med en noggrannhet på cirka 80%.

  Endometrios kan vara inre, medan livmoderkroppen och livmoderhalsens övre region påverkas. Sjukdomen kan också spridas till äggstockarna, äggledarna, slidan.

  Uterin endometrios uttrycks i följande tecken:

  • Endometrial vävnad har inte klart definierade gränser, inte ens.
  • Noder är tydligt synliga.
  • Livmoderns storlek är förstorad, orgelet har en sfärisk form. Väggarna i livmodern är asymmetriska, komprimerade i skadaområdet, den inre ytan har också en oregelbunden form.

  Om endometrios har spridit sig till äggstockarna kommer symtomen att vara följande:

  • På sidan eller bakom livmodern är en neoplasma synlig, vanligtvis rundad.
  • Mjukvävnads heterogenitet.
  • Förekomsten av andra inneslutningar belägna trångt. Formerna och storleken på inneslutningarna är olika.

  Endometrios kan också klassificeras inte efter lokalisering, utan genom form av förändringar:

  1. nodal Det kännetecknas av uppkomsten av strukturella förändringar i livmoderns väggar; förekomsten av cystiska områden; förekomsten av strukturer utan tydligt synliga konturer; närvaron av noder som inte sträcker sig bortom livmoderhålet.
  2. Fokal. Det är svårt att skilja sig från den nodala, eftersom den har liknande manifestationer - ökad ekogenicitet hos en av livmoderväggens sektioner, konturerna är inte tydliga; närvaron av cystiska formationer; olika livmoders väggtjocklek.
  3. Diffus. Det kännetecknas av en oval livmoder; organets bakvägg förtjockas; endometrialkonturer smetas ut; det finns små inneslutningar i livmodern, kanske detta är de första symtomen på endometrial cancer eller kalciumavlagringar.

  Många kvinnor bryr sig om huruvida det är möjligt att se endometriecancer på en ultraljudsundersökning. Erfarna specialister säger att med en snabb undersökning kan cancer diagnostiseras i de tidigaste stadierna. Om läkaren misstänker att maligna tumörprocesser äger rum i livmoderhålan kommer han definitivt att förskriva ytterligare tester och råda patienten att genomgå andra typer av undersökningar.


  Schematisk representation av livmodercancer

  Ultraljud av livmoderns endometrium är en effektiv metod för diagnos av olika patologier i den inre ytan av detta kvinnliga organ. Ofta görs en ultraljudssökning när sjukdomen har utvecklats starkt och behandlingen tar mycket tid, ansträngning och ekonomiska resurser. Därför, även om en kvinna inte har några uppenbara tecken på förekomsten av gynekologiska sjukdomar, är det nödvändigt att regelbundet genomgå förebyggande undersökningar av en gynekolog.

  Endometritis är en typ av bäckensjukdomar som kan upptäckas genom forskning. Endometritis diagnostiseras ofta under en ultraljudsundersökning med misstänkt endometrios. De bör inte förväxlas, eftersom det här är olika patologier.

  Endometritis förstås som en inflammatorisk process i livmoderslimhinnan. Orsakerna till sjukdomen kan vara mekaniska skador, till exempel under en abort eller felaktig installation av en intrauterin enhet. En annan orsak till sjukdomen är sexuellt överförda sjukdomar, olika virus.

  Ofta kan utvecklingen av endometrit föreslås av patientens klagomål. Vidare utför specialisten en serie förfaranden för att fastställa en korrekt diagnos, för att skilja sjukdomen från endometrios:

  • för det första genomförs en gynekologisk standardundersökning;
  • då bör man ta utstryk och fastställa ett möjligt orsakssubstans för sjukdomen;
  • det sista steget är en studie på en speciell ultraljudsmaskin.

  Det bör noteras att endometritis kan uppstå i akut eller kronisk form. Akut samtidigt kännetecknas av feber, smärta i nedre del av magen, frisättning av purulent-blodigt innehåll, vilket inte gäller för utsläpp av menstruation. Ultraljud rekommenderas under behandlingen för att övervaka terapeutisk effekt..

  Den kroniska formen av sjukdomen fortsätter nästan omöjligt, symptomen är inte uttalade, därför kan sjukdomen oftast bestämmas endast efter ett ultraljudsförfarande. Följande avvikelser kan vara tecken på en kronisk form av endometrit:

  • betydande förlust av livslängdslemhinnans naturliga tjocklek;
  • på grund av den inflammatoriska processen kan en omvänd reaktion ibland komma fram - en snabb förtjockning av slemhinnan;
  • med ultraljud kan livmodern förstoras;
  • uterusförskjutning till vänster eller höger sida (anatomiska förändringar i organets plats);
  • närvaron av ett stort antal vidhäftningar.

  Inspektionsregler för endometrios

  Om du misstänker en patologi i bäckenorganen förskrivs en ultraljud den 5-7: e dagen av menstruationscykeln. Studien är tillåten under de första 10-12 dagarna (till exempel med långvarig menstruation - upp till 7 dagar eller mer). Under denna period tunnas livmoderslimhinnan, och olika avvikelser kan märkas.

  När endometrios upptäcks, för att övervaka utvecklingen av sjukdomen, föreskrivs ultraljud i den andra fasen av cykeln - den 22-25: e dagen. För närvarande växer livmoderslimhinnan och den är tydligt synlig vid ultraljud. Foci för endometrios är också endometriala celler. De ökar före menstruationen och märks med ultraljud.


  Före menstruationen ökar heterotopierna, så att de tydligt kan ses med ultraljud.

  Varför föreskriver inte läkaren omedelbart en ultraljud under den andra halvan av cykeln? Eftersom han inte kan vara entydig säker på att han kommer att ta reda på exakt endometrios. Symtom på endometrioidsjukdom liknar andra tillstånd. Överflöd menstruation och acyklisk fläckning, smärta i nedre del av buken kan vara med myom, endometrial hyperplasi, funktionell cyste i äggstockarna. Alla dessa sjukdomar är bättre synliga i den första fasen av cykeln. Därför praktiseras detta schema med endometrios: först föreskriver läkaren en ultraljud den 5-7: e dagen av cykeln, och sedan, om nödvändigt, upprepar studien den 22-25: e dagen.

  I klimakteriet utförs en ultraljudssökning vid vilken tidpunkt som helst. Äggstockarna fungerar inte längre, könshormoner produceras inte, endometriet växer inte. Ingenting hindrar övervägande av en möjlig patologi..

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Sport och menstruation

  Senaste uppdatering: 13/10/2019Regelbunden träning är bra för din hälsa. Representanter för det kända könet har ofta en fråga - är det möjligt att spela sport under menstruationen....

  Yarina ingen menstruation i en sju dagars paus

  Moderna orala preventivmedel är ett av de mest pålitliga sätten att förhindra graviditet. Liksom alla läkemedel förfinar och förbättrar farmaceut ständigt....

  Funktioner vid behandling med Duphaston och Norkolut med endometrial hyperplasi

  Endometrial hyperplasi är ett patologiskt tillstånd där en onormal spridning av livmoderlagret uppstår. Det främsta skälet för att starta denna process är hormonobalans: brist på progesteron och en överdriven östrogenkoncentration....