Hur gammal är klimakteriet

Harmonier

Medelåldern för klimakteriet hos kvinnor är 52 år. Men det finns de kvinnor som möter detta fenomen vid 40 års ålder. Förutsäga när exakt kommer och din period är osannolikt att lyckas. Du kan dock fortfarande försöka förutsäga början av klimakteriet.

Anledningar till att klimakteriet kan komma tidigare

De tidigare - vid 40-45 år av klimakteriet - indikerar ganska allvarliga gynekologiska sjukdomar. Dessutom är den ständiga stressen som en kvinna lever i orsaken till att förplantningsfunktionen hos kvinnor tidigt upphör. Dåliga vanor har också effekt. Climax kan börja av olika skäl.

Att försena början av klimakteriet är osannolikt att det lyckas. Men du kan förbereda dig för det. Menopaus är ju ett ganska allvarligt test för en kvinnas kropp.

Symtom på klimakteriet

Ofta kommer klimakteriet oväntat, och kvinnan är inte förberedda på honom. Därför tolkas inte alltid symtomen som hon stöter på. Sömnlöshet, en konstig smak i munnen, humörsvängningar, ökad irritabilitet eller känslighet är alla de första tecknen på klimakteriet. Naturligtvis är det mest slående beviset att detta är klimakteriet upphör med menstruationen.

Dessutom kan början av klimakteriet indikera:
- takykardi;
- stickande känsla i armar och ben;
- domningar i lemmarna;
- sömnstörning;
- träningsvärk;
- känsla av brist på luft;
- torra ögon, etc..

Experter tillskriver början av dessa symtom och försämringen av en kvinnas hälsa till en kraftig minskning av nivån av östrogenhormon i blodet. Som ett resultat av detta förändras vanligtvis biokemiska reaktioner som uppstår i kroppen och produktionen av andra hormoner minskar.

Det finns tur som har tur, och de har inte upplevt något av detta symptom. Bland de lyckliga damerna finns också de som har en svårighetsgrad av symtom som inte är för intensiva. Det är sant att sådana lyckliga är sällsynta.

Själva symtomen är, som läkarna säger, inte alls farliga. Men ibland kan de orsaka ganska betydande förändringar i damens fysiska eller psykologiska tillstånd. Hur många fler problem den första gången utan menstruation kan ge är okänt. Ibland är konsekvenserna sådana att damer till och med börjar avundas av män.

Förutse vilka symtom som kommer att vara, och när de dyker upp kommer ingen att göra. Därför är det värt att mentalt förbereda sig för det faktum att klimakteriet kan uppstå oväntat och inte göra en tragedi ur denna händelse. Dessutom betyder detta inte alls att livet har slutat. Tvärtom, menopausen symboliserar början på en ny etapp i livet - mogen.

Menopaus hos kvinnor: symtom och orsaker, varaktighet, behandling

Climax är en normal fysiologisk process som orsakas av naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden förknippade med övergången från kroppen från reproduktionsperioden, som kännetecknas av regelbunden menstruation, till deras fullständiga upphörande.

I de flesta fall inträffar klimakteriet vid en viss ålder när aktiviteten hos kvinnliga sexuella funktioner bleknar. Enligt statistik utvecklas det hos kvinnor i åldersintervallet 40-45 år. Dessa indikatorer är i genomsnitt. De första tecknen på klimakteriet kan visas både 35 och 55 år. I detta avseende delas klimakteriet in i tidigt och sent. Vissa företrädare för det svagare könet under övergångsperioden har nervösa och psykiska störningar, metabolism, störningar i de inre organen och hjärt-kärlsystemet.

Climax är en naturlig fysiologisk process som sker i varje kvinnas liv. I vissa fall förorsakar emellertid dessa förändringar inga patologier, medan det i andra finns en utveckling av menopausalt syndrom, som sker med en frekvens av 35%.

Menopausalt syndrom kännetecknas av olika störningar i kroppen och påverkar negativt funktionerna hos det endokrina, hjärt-kärlsystemet, perifera och centrala nervsystemet samt hjärnaktivitet. I många fall känner kvinnor sämre hälsa under klimakteriet, vilket minskar deras livskvalitet avsevärt.

Under klimakteriet sker en global omstrukturering av hela organismen. Processen involverar huvuddelarna i hjärnan: hypotalamus och hypofysen, som arbetar i nära anslutning och ansvarar för funktionerna i kvinnans reproduktiva system.

Hypofyshormoner fungerar som en stimulant under ägglossningen och bidrar till produktionen av östrogen - det kvinnliga könshormonet. Dess produktion utförs av äggstockarna. Under fertil ålder tillhandahåller detta hormon en normal metabolisk process i kroppen och ansvarar för funktionen av det kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive livmodern. Östrogen stärker benvävnaden och hjälper till att minska muskelmassan.

I början av en viss ålder förvandlas hjärnans och äggstockarnas funktion. I detta fall noteras en minskning av produktionen av progesteron och östrogen i kroppen, och utsöndringen av testosteron förblir antingen på samma nivå eller ökar. Under denna period kan kvinnor väga vikt betydligt..

Specialister skiljer flera klimakterier:

 • Premenopaus eller menopaus. Det börjar med funktionsfel i menstruationscykeln, kännetecknas av en förändring av urladdningens natur (deras minskning eller ökning), åtföljd av tecken på vegetativ vaskulär dystoni. Denna process beror på en minskning av östrogenproduktionen och en kränkning av ägglossningen. Ibland upplever kvinnor bröstförlust. Varaktigheten av premenopaus varierar från 2 till 10 år, tills menstruationens fullständiga upphörande. I de flesta fall inträffar början av detta stadium vid 40 års ålder.
 • Menopaus - är nästa steg av hormonell omstrukturering av den kvinnliga kroppen. Hennes början inträffar ett år efter den sista menstruationen. Under klimakteriet förlorar en kvinna förmågan att bli gravid på egen hand.
 • Postmenopause. Det kännetecknas av upphörande av hormonella förändringar och stabilisering av östrogennivåer, vilket är 50% jämfört med reproduktionsfasen. Under denna period slutar äggstockarna att producera hormoner, och involveringen av kroppen förknippad med åldern slutar inte. Postmenopausen fortsätter till slutet av livet och åtföljs av kardinalförändringar i den kvinnliga kroppen: en gradvis förlust av hudelasticitet, tunnare hår, degeneration av bröstkörtlarna, en minskning av fukt i slidan och en minskning av livmoderns storlek.

Livskvaliteten under klimakteriet beror till stor del på kvinnans fysiska och psykiska hälsa och hennes inställning till de pågående förändringarna..

Åldersindikatorer för klimakteriet är individuella för varje kvinna. Medelåldern för klimakteriet är 50 år. Om detta inträffar före 40 år betraktas klimakteriet som för tidigt, om före 45 - tidigt.

För tidig menopaus observeras endast 1% av kvinnorna.

Menopaus börjar mycket tidigare hos rökare och kvinnor som aldrig har varit gravid.

Uppkomsten av sen menopaus inträffar vanligtvis vid 55 år. Dess orsaker beror på en genetisk predisposition. Det är omöjligt att ändra villkoren för klimakteriet med några metoder. Huvudfaren för sen klimakterium är en ökad sannolikhet för att utveckla bröst- och äggstockscancer, vilket orsakas av fortsatt produktion av könshormoner..

För att minimera de negativa konsekvenserna rekommenderas kvinnor att besöka en gynekolog varje år och regelbundet genomgå en mammografisk undersökning av bröstkörtlarna.

Inom medicin finns det något som en kirurgisk klimakteriet. I detta fall kan menstruationen sluta i alla åldrar. Förändringarna är förknippade med operationen för att ta bort äggstockarna vid sjukdomar som:

 • könsinflammation;
 • endometrios, polycystisk, ovariell tuberkulos;
 • cancertumörer.

Ingripande kan provocera bildandet av en konstgjord menopaus, som kännetecknas av en plötslig början och snabb utveckling. Detta tillstånd kan förhindras med hjälp av hormonella läkemedel. Detta måste göras omedelbart efter operationen. Detta skapar en imitation av den normala cykeln och upprätthåller hormonella nivåer i kroppen.

Chansen för en långvarig förlängning av reproduktionsfasen med fortsatt menstruation ökar om livmodern kvarstår. Starten av klimakteriet efter kirurgiska ingrepp observeras oftast när äggstockarna avlägsnas tillsammans med livmodern. Sådana operationer utförs med:

 • utelämnande av könsorganen;
 • enodometriosis;
 • bildandet av tumörneoplasmer.

Menopaus inträffar som ett resultat av hormonella förändringar i en kvinnas kropp, på grund av utrotningen av reproduktionsfunktionen, som är en genetiskt programmerad process.

När klimakteriet inträffar minskar antalet aktiva ägg i äggstockarna. I början av puberteten är deras antal i flickor 400 tusen, och hos kvinnor vars ålder närmar sig klimatperioden, - 100 tusen. Samtidigt minskar äggets förmåga att gödsla årligen.

Bland orsakerna till klimakteriet hos kvinnor, genetiskt bestämda, det vill säga ärftliga och förvärvade.

Av ärftliga skäl inkluderar:

 • X-kromosomfel hos kvinnor;
 • dysfunktion av äggstockarna på grund av påverkan av X-kromosomen;
 • Shereshevskys syndrom - Turner;
 • andra kränkningar av ärftlig karaktär.

Förvärvade orsaker som resulterar i en tidig menopaus inkluderar:

 • endokrina störningar: hypotyreos, diabetes;
 • sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive smittsamma;
 • anorexi;
 • övervikt;
 • konsekvenserna av kemoterapi;
 • obehörig användning av hormonella läkemedel och preventivmedel.

Starten av klimakteriet hos kvinnor kan uppstå i olika åldrar. Beroende på vilken behandling som väljs kan symtomen också variera.

De första tecknen på klimakteriet:

 • ofta förseningar av menstruation, brott mot deras regelbundenhet;
 • ökning av menstruationsperiodens varaktighet;
 • ökad svettning;
 • känsla av värme;
 • obehag och torrhet i slidan;
 • sömnlöshet;
 • en kraftig förändring i humör, depression;
 • förekomsten av ångest, ångest;
 • blodtrycket sjunker.

De viktigaste symtomen är:

 • ihållande oregelbundenhet i menstruationen med en förkortad cykel;
 • minska eller öka i överflöd av sekret;
 • orsakslös förändring av humör, irritabilitet, aggressivitet, tendens till depressiva tillstånd, negativ inställning till världen runt;
 • svår tråkig huvudvärk i templen, occipitala och främre områdena;
 • värmevallningar orsakade av termoregulatoriska störningar, känsla av värme (manifestationens intensitet och varaktighet tenderar att öka);
 • sömnproblem: sömnlöshet eller ökad dåsighet;
 • svängningar i hormonnivån, åtföljd av en känsla av ömhet i bröstkörtlarna och emotionell instabilitet;
 • funktionella störningar i det endokrina systemet, metabolism i kroppen: ökning eller minskning av aptit, förekomst av ödem, viktökning;
 • minskad attraktion mot motsatt kön, brist på orgasm, torrhet i slidan, åtföljd av klåda och ömhet under samlag.

Ytterligare manifestationer:

 • förändring i smakpreferenser och sensationer;
 • torr mun
 • muskel- och ledvärk;
 • hjärtklappning, andnöd;
 • synstörningar, smärta i ögonen.

Ångestsymptom slutar med början av klimakteriet. Menopaus varar tillräckligt länge och själva klimakteriet inträffar två år efter början av de första tecknen.

Diagnos av klimakteriet är baserat på patientklagomål och resultaten från kliniska studier. Samtidigt sjukdomar beaktas också, menopausen är differentierad med patologier i könsorganet. Förutom gynekologen, visas kvinnan på samråd med andra specialister: kardiolog, neurolog och endokrinolog.

När man intervjuar patienten visar det sig:

 • perioden för början av menstruations oregelbundenheter;
 • tid för den sista menstruationen;
 • karakteristiska drag hos manifestationer;
 • förekomsten av cancer i bröstet, livmodern och äggstockarna hos nära släktingar;
 • operation av historia och kvinnliga sjukdomar.

En gynekologisk undersökning är obligatorisk, varefter en serie laboratorie- och instrumentundersökningar utförs..

 • blodprover för att bestämma nivån av östrogen, testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormoner;
 • histologi av livmoderns endometrium;
 • cytologisk analys av smet från slidan;
 • ett koagulogram och ett biokemiskt blodprov som låter dig utvärdera funktionen hos sköldkörteln;
 • transvaginal undersökning med en ultraljudsmaskin för att bestämma endometriumets tillstånd;
 • Ultraljud av bäckenet och bukorganen.

Som en ytterligare undersökning, som gör det möjligt att bestämma graden av minskning i bentäthet, utförs röntgenabsorptiometri med dubbla energi - DERA utförs. Skanningsproceduren utförs innan behandlingen av osteoporos som utvecklas med perimenopaus.

Climax är inte en sjukdom och det kan inte botas. Men det finns många sätt att betydligt lindra de viktigaste symtomen och förhindra utvecklingen av komplikationer.

Behandling för klimakteriet syftar till:

 • normalisering av den hormonella bakgrunden;
 • benmassautvinning;
 • förebyggande av utveckling av tumörneoplasmer;
 • förebyggande av anemi, endokrina störningar och andra konsekvenser.

Vid svår klimakteriet är behandling ett måste. Även om manifestationerna inte orsakar mycket obehag, bör en gynekolog besökas regelbundet.

Kvinnor måste följa allmänna rekommendationer, inklusive:

 • näringskorrigering, vilket innebär närvaron i dieten av grönsaker, frukt, mejeriprodukter, fisk; undantag för fet, kryddig, salt mat, rökt kött, alkohol; begränsa användningen av te, kaffe och sockerhaltiga kolsyrade drycker;
 • att ge upp rökning;
 • dagliga promenader i frisk luft;
 • amatörsport: fitness, cykling, simning;
 • personlig hygien.

Med klimakteriet är hormonersättningsterapi lämpligt, eftersom detta tillstånd kännetecknas av en minskning av koncentrationen av könshormoner i en kvinnas kropp. Kombinerad behandling, inklusive progesteron och östrogener, utförs med en konserverad livmoder.

Läkemedlen har flera former av frisättning: tabletter, sprayer, plåster, vaginala suppositorier, geler och salvor.

Indikationer för användning av hormoner är:

 • tidvatten;
 • emotionell instabilitet, autonoma störningar, depression;
 • torr vagina
 • urininkontinens;
 • minskad sexuell lust;
 • risk för osteoporos;
 • hjärtsjukdom
 • fetma;
 • alla typer av diabetes.

Hormonbehandling utförs i tre år eller mer.

Trots det faktum att hormonterapi är ganska effektivt för klimakteriet hos kvinnor, har det ett antal kontraindikationer:

 • bröst-, äggstocks- och endometrial cancer;
 • minskad blodkoagulerbarhet;
 • leverpatologi;
 • tromboflebit;
 • livmodersblödning av okänd etiologi;
 • tecken på njursvikt.

Förutom hormoner, beroende på indikationer, förskrivs patienten vitaminer, kalciumpreparat, fosfater, antidepressiva medel, lugnande medel och nootropiska läkemedel. Alla möten för klimakteriet utförs av den behandlande läkaren.

Gestagen monoterapi utförs med livmodermyom eller blödning i livmodern, där kirurgisk ingrepp inte tillhandahålls. I detta fall förskrivs Dufaston i tabletter eller installeras en intrauterin enhet med levonorgestrel. Ett alternativ till hormonella läkemedel i närvaro av kontraindikationer är biologiskt aktiva tillsatser baserade på naturliga fytoöstrogener av växtursprung. Oftast använda: Estrovel, Tsi-Klim, Klimadinon. Läkemedel har minst biverkningar och är säkra för en kvinnas kropp, men deras effektivitet är mycket lägre än hormoner.

Parallellt med läkemedelsbehandling för klimakteriet, kan folkmedicin användas för att hantera sömnlöshet, huvudvärk, irritabilitet och högt blodtryck..

 • Lugnande växtbaserade buljong. För matlagning måste du ta lika delar av calamusrot, timjangräs, pinjeknoppar, salvia, oregano och ryllik. Rör om örter, 10 msk. l brygg blandningen i en hink med vatten, låt infusera tills den är helt kyld, sil och använd enligt anvisningarna.
 • Infusion av oregano med klimakteriet. 3 msk. l oregano ska hälla 500 ml kokande vatten och ånga i en termos i två timmar. Ta ett halvt glas 3 gånger om dagen en halvtimme före måltiderna.
 • En medicin för att rena kroppen och stärka benen. Det är nödvändigt att ta två medelstora citroner med en skal, vrida dem i en köttkvarn och blanda med ett skal med 5 kycklingägg, pulveriserade. Ta 3 gånger om dagen i 1 msk. l för en månad.
 • Pepparmintte för att lindra irritabilitet. Bryggt med en hastighet av 1 tsk. torra örter i ett glas kokande vatten.

Att återuppleva obehagliga stunder med klimakteriet kan vara relativt enkelt om du leder en hälsosam livsstil, äter rätt och tränar.

Symtom på klimakteriet hos kvinnor

Senaste uppdatering: 04/13/2020

Innehållet i artikeln

Utseendet på de första symptomen på klimakteriet orsakar ofta kvinnors ångest. Men detta är ett helt normalt fysiologiskt tillstånd, orsakat av åldersrelaterade förändringar i kroppen, så början av klimakteriet bör inte orsaka ångest, och ännu mer - rädsla. En hälsosam livsstil, rätt näring och sport hjälper till att minska obehagliga tecken på klimakteriet och klimakteriet, och att följa medicinska rekommendationer hjälper till att hantera hälsoproblem om de uppstår. I den här artikeln kommer du att lära dig vad klimakteriet är, vilka är de vanligaste symptomen på klimakteriet, hur länge den varar och när det rekommenderas att söka medicinsk hjälp..

Vad är klimakteriet hos kvinnor: symtom, ålder, behandling av möjliga problem

Menopaus (menopaus) är en period av gradvis utrotning av kroppsföringens funktion, vilket beror på en minskning av produktionen av könshormoner. I detta skede blir menstruationsflödet (månadsvis) oregelbundet, magert och upphör med tiden. Detta inträffar på grund av en minskning av produktionen av östrogen och progesteron, utarmning av äggstockens follikulära reserv under menopausen, deras atrofi, vilket leder till en minskning av deras vikt och storlek med nästan hälften.

Någon kan klaga på värmevallningar, huvudvärk, instabilt blodtryck, och någon kan knappast märka förändringar i sin egen kropp, utom för upphörandet av menstruationen, det vill säga denna period går utan symptom. Om symptomen på början av klimakteriet orsakar en försämring av en kvinnas livskvalitet föreskrivs lämplig terapi, som kommer att beskrivas nedan.

När de första tecknen på klimakteriet visas: kvinnornas ålder

Tidpunkten för början av denna period är individuell för varje kvinna och beror på ett antal faktorer (ärftlighet, allmän hälsa, antal födelser i historien). I genomsnitt börjar de första symtomen på klimakteriet vara 50 år, men i vissa fall kan början av klimakteriet observeras vid både 40 och 60 år. Den största intensiteten av klimakteriets symtom varar vanligtvis i ett år, varefter den gradvis minskar och slutar.

Separat är det värt att notera den tidiga klimakteriet. Symtom på detta tillstånd kan börja så tidigt som 28-30 år. Om de första tecknen på klimakteriet uppträder så tidigt finns det risk för hjärt-kärlsjukdom, osteoporos (osteoporos) i ung ålder.

De första symptomen på klimakteriet hos kvinnor i åldern 40-50: hur klimakteriet börjar?

Bland de viktigaste tecknen på klimakteriet efter 40, som främst manifesteras, skiljer sig följande:

 • Varmblinkar, svettning. Tidvatten är de första tecknen på klimakteriet som 75-85% av kvinnorna upplever. Hormonella förändringar i kroppen under klimakteriet påverkar processerna med termoregulering. Som en följd av förändringar i den hormonella bakgrunden under klimakteriet kan en kvinna plötsligt känna värmeattacker, vanligtvis varar flera minuter och går förbi sig själva. Mekanismen för deras förekomst är förknippad med östrogenens verkan på hypotalamus, i vilken det finns ett termoreguleringscenter som kontrollerar processerna för värmebehållning av kroppen. När mängden östrogen i klimakteriet minskar, kommer signaler om överhettning av kroppen in i hypotalamus, som ett resultat aktiveras funktionen att förbättra svettning och utvidgning av perifera blodkärl. Vid sådana ögonblick blir kvinnans ansikte och nacke röd, svett uppträder på huden, hjärtklappning påskyndas, yrsel, illamående och svaghet kan förekomma. I slutet av attacken kan riklig kallt svett förekomma, åtföljt av utskott av skakning.
 • Hjärtrytmstörningar under klimakteriet. Takykardi (takykardi) med klimakteriet beror på en minskning av östrogennivåer, vilket normalt påverkar upprätthållandet av det kardiovaskulära systemets normala funktion.
 • Yrsel, huvudvärk. Dessa symtom på en början av klimakteriet kan bero på högt / lågt blodtryck, liksom dess skarpa droppar.
 • Glömska. Förändringar i hormonella nivåer leder till en minskning av vaskulär ton och påverkar hjärncirkulationen, varför kvinnor klagar på minnesproblem under klimakteriet.
 • Instabil känslomässig bakgrund med klimakteriet. Minskade östrogen- och endorfinnivåer leder till tårfullhet, irritabilitet och överdriven sentimentalitet.
 • Brist på sköldkörtelhormoner (hypotyreos (hypotyreos). Symtom på hypotyreos hos kvinnor i klimakteriet representeras av apati, nedsatt koncentration, håravfall.
 • Vaginal torrhet, klåda och sveda i slidan vid klimakteriet. På grund av en minskning av östrogennivåer observeras en minskning av produktionen av naturlig vaginal smörjning, intensiteten av blodflödet i kärlen i väggarna i slidan och minskar slemhinnan. Allt detta leder till torrhet och klåda, intimitet under klimakteriet orsakar smärta.
 • Osteoporos. Osteoporos är ett av de farliga symptomen på klimakteriet som kan leda till benfrakturer. Anledningen till minskningen av bentätheten är en gradvis urlakning av kalcium från kroppen, samt en kränkning av absorptionen av fosfor och vitamin D, brist på kisel, bor, fluor, magnesium och mangan.
 • Viktökning. Viktförändringar förklaras av en minskning av hastigheten för metaboliska processer, ett försök att kompensera fettvävnad för främmande syntes av könshormoner, vilket är ett av de karakteristiska symtomen på kvinnlig klimakterie..
 • Minskad hudton. En av östrogenens funktioner är att bibehålla hudens elasticitet. När produktionen av dessa hormoner minskar, förvärras hudtonen, vilket leder till att klimakteriet leder till rynkor, torrhet, skalning.
 • Förekomsten av mastopati och bröstsmärta på grund av pågående hormonella förändringar.

Problematiska drag i klimakteriet hos kvinnor: symtom och behandling

I vissa fall ger manifestationerna av klimakteriet en kvinna en så allvarlig försämring av livskvaliteten att de måste söka medicinsk hjälp för att minska dem. Nedan hittar du allmän information om behandling av menopausala symtom, men kom ihåg att en specialist bör förskriva behandlingen.

Behandling av värmevallningar med klimakteriet

Med ofta och intensiva värmevallningar som orsakar fysisk och känslomässig obehag för en kvinna, kan medicinering för menopausal hormonterapi (MHT) förskrivas. De inkluderar analoger av könshormoner - både växt- och syntetiskt ursprung. Oftare är det ett kombinationsmedel baserat på östrogen och progesteron, vilket har en skyddande effekt på livmodern (endometrium (Endometrium) och bröstkörtlar).

För bästa resultat bör hormonersättningsläkemedel helst startas redan i början av klimakteriet, när de första symtomen visas. Dosering och administration bör sammanställas av en läkare med hänsyn till kvinnans allmänna hälsotillstånd, historia, ålder, nivå av TSH, FSH.

Trots att menopausal hormonbehandling kan minska de obehagliga symptomen på klimakteriet, är det i vissa fall omöjligt att utnämna det. Vi talar om absoluta kontraindikationer för att ta MHT - som hjärtattack (Infarctus) och / eller stroke (Insultus), trombos i djup ven, nedsatt njur- eller leverinsufficiens, hormonberoende cancer, autoimmuna sjukdomar.

Fytoöstrogenbaserade läkemedel, såsom Klimafemin Ginokomfort, fungerar som ett effektivt alternativ till MHT. Detta är ett biologiskt aktivt tillskott, som innehåller fytoöstrogengenistein - ett organiskt ämne som hjälper till att minska spolning och svettning, normaliserar ämnesomsättningen och hormonnivåerna och förbättrar sömnkvaliteten. Förutom genistein inkluderar produktens sammansättning sådana aktiva komponenter som vitamin E, koenzym Q10 och druvfröekstrakt. Alla har en gynnsam effekt på en kvinnas kropp, vilket bidrar till bevarandet av ungdomar och normal hälsa.

Behandling av hypertoni under klimakteriet

Om symtomen på klimakteriet åtföljs av en ökning av blodtrycket, kan behandlingen även omfatta att ta antihypertensiva läkemedel (diuretika och diuretika).

Normalisering av det psykomotiska tillståndet

Om en kvinna under en klimakteriet har en allvarlig instabilitet av den känslomässiga bakgrunden, fram till utvecklingen av depressiva tillstånd, lugnande medel och, i särskilt allvarliga fall, kan antidepressiva medel rekommenderas..

Behandling av osteoporos med klimakteriet

För att bekämpa ett sådant menopausalt symptom hos kvinnor som osteoporos föreskrivs bisfosfonater, kalcitonin, strontium, fluoridsalter, vitamin-mineralkomplex och kosttillskott som innehåller bor, kalcium, vitamin K1 och D. Under klimakteriet rekommenderas att livsmedel ingår i kosten livsmedel som är rika på kalcium och D-vitamin (mjölk, hård ost, vallmofrön och sesamfrön, sojabönor, nötter, färska örter, fisk; lever och nötkött, äggula, fiskolja, torsk och hälleflundra, smör).

Kampen mot vaginal torrhet i klimakteriet

För att lösa problemet med torrhet i slidan på grund av början av klimakteriet kan du använda speciella intima geler. Till exempel kan du använda Ginokomfort-fuktgivande gel, som ger en brist på naturlig vaginal utsöndring och eliminerar klåda, torrhet, brännande och irritation i slidan.

Detta verktyg testades under kliniska prövningar vid Institutionen för dermatovenereologi med kliniken vid St. Petersburg State Medical University, under ledning av A. Ignatovsky. och Sokolovsky E.V. Kliniska studier har visat att användningen av produkten på grund av komponenterna i gelén hjälper till att uppnå god hydrering..

Neurolog Dmitry Shubin och uppkomsten av klimakteriet. Lev sunt!

Den slemliknande konsistensen av muggekstrakten, som är en del av produkten, omsluter och fuktar slemhinnan i vulva, har en mild lugnande och antiinflammatorisk effekt på den. Kamomilextrakt har en gynnsam effekt på befintliga mikrokrackar och bidrar till deras snabba förnyelse. Panthenol och bisabolol eliminerar irritation och har antibakteriella egenskaper. Ginokomfort fuktgivande gel har utvecklats av specialister från ett läkemedelsföretag och har de nödvändiga intyg om överensstämmelse.

Under klimakteriet kan gynekologen också råda användningen av vaginala suppositorier som innehåller växt- eller syntetiska analoger av könshormoner. Vissa folkrättsmedel för att behandla krisens symtom är också extremt effektiva. Men det är bättre att samordna allt med läkaren.

Hur man minskar symtomen och symtomen på klimakteriet hos kvinnor: användbara tips

När början av klimakteriet rekommenderas att följa följande rekommendationer:

 • Flytta dig mer, engagera dig i sport och fysisk träning.
 • Behärsk andning och avslappningstekniker
 • Ät och drick ordentligt.
 • Ladda hjärnan (läs, lösa korsord, lära sig främmande språk).
 • Utför övningar som tränar finmotorik.

Mjuk KLIMAX. Zheksembinova R.S // // Bulletin of Surgery of Kazakhstan. - 2011. - Nr 4. - S.98.

Menopausalt syndrom. ÄTA. Vikhlyaeva // Guide till endokrin gynekologi. - M.: MIA. - 1998. - S. 603-650.

Terapi av depressiva störningar i allmän medicinsk praxis. Dubnitskaya, E.B. A.V. Andryushchenko // Modern Psychiatry. - 1998. - Nr 2. - S. 10-14.

Menopaus och perimenopausal period. R.B.Jaffe // Reproduktiv endokrinologi. Under redaktionen av S.S.C. Yen, R.B.Jaffe. - M.: Medicin. - 1998. - T.2. - S. 560-586.

Hur tid börjar klimakteriet hos kvinnor?

Varje kvinna i en viss ålder möter en ganska komplicerad period - klimakteriet, vilket är förknippat med en naturlig omstrukturering av den hormonella bakgrunden. Som ett resultat av åldersrelaterade förändringar åtföljs detta övergångssteg av fullbordandet av reproduktionsfunktionen och upphörandet av menstruationen. I det här fallet kan följande kränkningar och avvikelser inträffa:

 • Känslomässig instabilitet, depression;
 • Problem med könsorganssystemet (minskad sexuell lust, frekvent urinering, torr vagina);
 • Försämring av tillstånd och utseende hos naglar, hår, hud;
 • "Heta blinkar" (svettning, hjärtklappning, heta känsla);
 • Sömnstörning;
 • Förvärring av kroniska patologier;
 • Minskad prestanda, försämrad allmän hälsa.

Ingen läkare kan säga exakt när klimakteriet börjar, eftersom varje kvinnlig kropp är individuell. Det beror på de anatomiska egenskaperna, kvinnans livsstil, vanor, näring och andra faktorer..

Hur gammal är klimakteriet hos kvinnor??

Ingen läkare kan säga exakt vilken tid en menopaus kommer. Den kvinnliga kroppen är individuell och allt beror på livsstil, fysiologiska egenskaper, näring etc. Inom medicin finns det ungefärliga siffror som experter följer..

Normalt börjar klimakteriet vid 50-53 år. Hos vissa kvinnor kan det förekomma på 35-40 år. Ofta fortsätter menstruationen efter 55 år, vilket, precis som deras för tidiga uppsägning, kan påverka kvinnors hälsa negativt.

Om klimakteriet inträffar tidigare än 45 år - de talar om en tidig menopaus, vilket indikerar för tidig utarmning av äggstocksaktiviteten. Oftast beror detta på ärftlighet och beror på antalet ägg som läggs i flickans kropp på den genetiska nivån. Följande faktorer kan också påverka tidigt början av klimakteriet:

 • Brist på födelseprocesser och amning;
 • Utslagna kirurgiska ingrepp i livmodern, äggstockarna;
 • Låg immunitet;
 • Övervikt;
 • Metaboliska störningar.

Stadierna i klimakteriet

Menopausen är uppdelad i flera steg:

 • Premenopause. Denna period kännetecknas av en minskning av produktionen av hormonet östrogen och oregelbunden menstruation. Cykeln kan pågå ett annat antal dagar. Tilldelningar kan vara knappa och rikliga. Vid denna tidpunkt börjar kvinnor uppleva de första tecknen på klimakteriet. I genomsnitt inträffar klimakteriet under 46-49 år. Kvinnor som utsätts för negativa faktorer upplever preclimax flera år tidigare. Periodens varaktighet är 12-18 månader;
 • Klimakteriet. Om menstruation, inte förknippad med gynekologiska patologier eller graviditet, är frånvarande i mer än sex månader, indikerar detta början av klimakteriet. Menopaus åtföljs av en ökning av produktionen av follikelstimulerande hormon, en minskning av syntesen av östrogen och utrotningen av ovariefunktionen. För närvarande är de fysiologiska och emotionella symtomen vid klimakteriet mest uttalade. Risken för att utveckla osteoporos, depression, patologier i köns- och kardiovaskulära system ökar. Medelåldern för början av klimakteriet är 50-52 år;
 • Postmenopause. Menopausen kommer ett år efter den senaste menstruationen. Under två till fyra år efter klimakteriet observeras menopausesymtomen fortfarande och försvinner gradvis. Under postmenopausal tid kommer kvinnor in från 55 års ålder och varar till slutet av deras liv. Detta ökar sannolikheten för kärlsjukdomar och bensjukdomar.

Hur man lindrar klimakteriets symtom?

Manifestationer av klimatperioden kan orsaka betydande obehag och minska livskvaliteten. Iakttagande av vissa åtgärder hjälper till att påverka den fysiologiska processen och minska symptomen på klimakteriet:

 • Leda ett hälsosamt sätt att leva (gå mer, vara aktiv, eliminera dåliga vanor, äta rätt);
 • Behandla i tid varje sjukdom;
 • Undvik förvärring av kroniska patologier;
 • Besök gynekologen regelbundet (minst en gång var sjätte månad).

Lika viktigt är en kvinnas befintliga personliga liv och familjeliv: hur många år hon leder ett intimt liv, hur många partners, antalet aborter och födelseprocesser. En sexpartner (make), äktenskaplig äktenskap, regelbundna sexuella relationer, om möjligt, naturlig födsel och amning av barn gör det möjligt att upprätthålla kvinnors hälsa och avsevärt försena början av klimakteriet.

De socio-psykologiska tillstånd som kvinnan lever i är också viktiga. Om hon gör vad hon älskar, implementeras som specialist, vet hur man slappnar av och undviker stress, är hon inte rädd för någon depression.

Efter dessa rekommendationer kan en kvinna tåla klimax utan förlust, medan hon förblir glad och feminin.

Video: Hur man fastställer närhet till klimakteriet?

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Menopaus och klimakteriet hos kvinnor: ålder, orsaker, typer. Symtom beroende på scenen. Hur man försenar klimakteriet?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Många kvinnor är rädda för utsikterna för klimakteriet, för dem är det en synonym för ålderdom, övervikt, outhärdlig spolning och stopp av sexuell aktivitet. I viss mån är detta verkligen ett av manifestationerna av åldrandet av kroppen, men livet slutar inte där, utan flyttar bara till ett nytt stadium.

Det måste förstås att klimakteriet är ett tillstånd som uppstår i livet för alla kvinnor, och detta är inte en sjukdom. Så skapade naturen att en person måste gå igenom barndom, ungdom, ungdom, mognad och ålderdom. Och alla dessa stadier åtföljs av övergångsperioder, en förändring av den hormonella bakgrunden, psykologiska, mentala och emotionella tillstånd, förändringar i kroppen som helhet.

Begreppet "klimakteriet" bland folket och klimakteriet bland specialister (klimakter) från grekiska översätts som "steg", detta är den vändpunkten mellan fertil och avancerad ålder. Och detta steg, oavsett hur svårt det är, måste övervinnas. Förståelse och vård av nära och kära, en positiv och optimistisk attityd och vissa rekommendationer från läkare kommer att underlätta denna period..

Vad är klimakteriet och klimakteriet, och hur länge håller det?

Ur medicinsk synvinkel är klimakteriet åldrande eller utarmning av äggstockarna och gradvis förlust av reproduktionsfunktion. Och allt detta leder till brist på kvinnliga könshormoner, upphörande av menstruation, förlust av möjligheten till naturlig graviditet och långvarig anpassning av kroppen till detta tillstånd. Denna period varar mer än en dag och till och med mer än en månad och ett år..

Den klimatiska perioden fortsätter från uppkomsten av de första tecknen på brist på könshormoner till slutet av en persons liv, så att det kan pågå i mer än ett dussin år. Menopausalt syndrom eller ett komplex av symtom på brist på könshormoner varar vanligtvis från 5 till 7 år.

Men vad är klimakteriet? Många tror att detta är en synonym för klimakteriet, men om du tittar på det är det inte helt sant. Menopaus är en av faserna av klimatperioden, med en fullständig upphörande av menstruation hos kvinnan, och denna process varar i genomsnitt ett år.

Intressanta fakta:

 • Menopaus är inte bara hos kvinnor utan också hos män.
 • Bristen på könshormoner påverkar inte bara reproduktionsfunktionen, utan också praktiskt taget alla organ och system i kroppen, därför kan manifestationerna av klimakteriet vara mycket olika.
 • Många tror att om klimakteriet har börjat kan gynekologiska sjukdomar glömmas. Detta är en missuppfattning, en kvinna i klimakteriet kan också ha inflammatoriska sjukdomar, tumörer och andra "kvinnliga sjukdomar" och behöver också regelbundet förebyggande undersökningar av en gynekolog.
 • En kvinna som är gravid och föder mer än en gång, klimat tolererar bättre än en kvinna som inte hade tur att bli mamma. Detta beror på att graviditet och amning tillåter äggstockarna att vila. Det är också möjligt att försena och jämna ut symptomen på klimakteriet vid senfödelse.
 • Vissa tror att att ta p-piller kommer att bidra till att försena början av klimakteriet, men i själva verket släpper orala preventivmedel endast symtomen på klimakteriet och inte skjuter upp det för senare.

Menstruationscykelns och könshormonens roll i en kvinnas liv

Könshormoner - detta är en av de viktigaste, som en fortsättning av mänskligheten beror på. Men funktionen av könshormoner slutar inte med att säkerställa fertilitet. De påverkar alla organ och processer i kroppen. Vår hälsa i allmänhet, utseende, attraktivitet, sexualitet och till och med beteende och karaktär beror på tillståndet av hormoner. Precis som vårt beteende påverkar miljöfaktorer och kroppens tillstånd våra hormonella nivåer. Det hände så i naturen att allt alltid är sammankopplade.

Typer och funktioner för könshormoner

Kvinnliga könshormonerHuvud funktioner
östrogener:
 • östradiol;
 • östron;
 • estriol och ytterligare 30 sorter av detta hormon.
Var produceras?
 • Äggstockar (under den fertil ålder);
 • morkaka (under graviditet);
 • binjurarna;
 • fett- och muskelvävnad;
 • lever.
Intressant! I kroppen bildas kvinnliga hormoner östrogener av manliga hormoner androgener (testosteron).
1. Mognad av könsdelarna och bildandet av sekundära sexuella egenskaper hos flickor under puberteten. Det är detta som gör en flicka till en kvinna och upprätthåller ett kvinnligt tillstånd under hela livet..
2. Effekten på utsöndringen av feromoner från huden, som är ansvariga för en kvinnas sexualitet, signalerar till män att hon är redo för förplantning.
3. Deltagande i alla faser i menstruationscykeln, vilket ger förberedelse av ägg för befruktning.
4. Att bibehålla den speciella surheten i vaginalslemet, som påverkar både sexlivet och främjandet av spermatozoa "på rätt plats" och skyddar könsorganen från olika infektioner.
5. Att säkerställa barnets bärande under hela graviditeten och förlossningen, samt att hålla kvinnans normala tillstånd i en intressant position.
6. Fysiologiska förändringar i bröstkörtlarna, deras förberedelse för amning i alla stadier i fertil ålder. Med ökad östrogennivå observeras svullnad och viss ömhet i bröstkörtlarna.
7. Effekt på det kardiovaskulära systemet:
 • bibehålla normalt blodtryck;
 • bibehålla normalt kolesterol och förhindra utvecklingen av åderförkalkning;
 • blodförtunnning, minskning av blodplättar.
8. Deltagande i utbyte av kalcium och fosfor, vilket underlättar leverans till benvävnad. Kvinnliga könshormoner bidrar också till beredningen av bäckenbenen för förlossning.
9. Effekt på huden: delta i produktionen av kollagen och andra ämnen som utgör hudramen. Och detta är dess elasticitet, fasthet, fukt och släthet. Könshormoner påverkar också hårväxt, även på oönskade platser (sliror, kropp, armar, ben).
10. Delta i metabolismen av fett och i fördelningen av fettvävnad i kroppen, det vill säga bestämma särdragen i konstitutionen och figuren, predisposition för fetma och åderförkalkning.
11. Öka blodsockret.
12. Påverka kvinnors psyko-emotionella tillstånd.
gestagener:
 • progesteron.
Var produceras?
 • äggstockar;
 • moderkakan under graviditeten;
 • binjurarna.
1. Progesteron är ett graviditetshormon, det är tack vare det att allt händer för normal befruktning och normal dräktighet:
 • deltagande i menstruationscykeln: säkerställa ägglossning (utgången av ett moget ägg från äggstocken) och avslutande av menstruation i händelse av graviditet;
 • förberedelse av livmodern för mötet med fosterägget;
 • effekten på tonen och ökningen av livmoderns storlek när fostret utvecklas;
 • deltagande i bildandet av vissa vävnader i embryot;
 • säkerställa bevarande av graviditet och dess normala utveckling;
 • effekt på beteende och nervsystem hos en gravid kvinna.
2. Effekt på bröstkörteln:
 • eliminering av puffiness och smärta i bröstkörteln orsakad av östrogenverkan;
 • förbereda henne för amning;
 • förebyggande av utveckling av mastopati och neoplasmer i bröstkörteln.
3. Undertryckande av östrogenens verkan, eftersom östrogener i en ökad mängd kan leda till olika negativa processer i en kvinnas kropp. Progesteron minskar risken för att utveckla endometrial hyperplasi, fibroider, mastopatier, tumörer i livmodern, bröstkörtlar och andra sjukdomar.
4. Effekt på huden - stimulerar talgkörtlarna som utsöndrar talg, stimulerar hårväxt.
5. Deltagande i ämnesomsättningen:
 • sänker blodsockret;
 • deltar i utbytet av kalcium, fosfor och andra spårelement;
 • påverkar ämnesomsättningen av fetter - bildar en kvinnlig typ av figur.
6. Acceleration av blodkoagulation.
7. Påverkan på kvinnors psykomotiska tillstånd och centrala nervsystem.
androgener:
 • testosteron.
Var produceras?
 • binjurarna;
 • äggstockar.
Testosteron är ett typiskt manligt hormon, men det finns också i en kvinnas kropp och utför vissa funktioner:

1. Är byggnadsmaterial för kvinnliga könshormoner.
2. Ansvarig för sexlyst och orgasm.
3. Deltar i ämnesomsättningen:

 • Proteinmetabolism - förbättrar proteinbildning, som ett resultat - skelettmuskeltillväxt i volym.
 • Fettmetabolism - minskar fettavlagring, är också ansvarig för bildandet av en figur av en manlig typ. Dessutom sänker testosteron blodkolesterol, förhindrar utvecklingen av åderförkalkning och andra vaskulära patologier i samband med det..
 • Utbyte av kalcium, fosfor och spårelement. Många tror att det är androgener som tar på sig styrkan i benen efter klimakteriet hos kvinnor.
 • Påverkar insulinfunktionen och glukosupptag.
4. Effekten på hjärt-kärlsystemets arbete: förhindrar utveckling av åderförkalkning, verkar på den vaskulära väggen, ger den i ton, förhindrar utvecklingen av aneurysm.
5. Effekten på hårväxt i hela kroppen och ökat arbete med svett och sebaceous körtlar (detta är särskilt uttalat i tonåren).
6. Deltagande i bildandet av könsorgan i manliga foster under graviditet.
7. Deltagande i bildandet av röda blodkroppar och hemoglobin i blodet, brist på testosteron hos kvinnor leder till utveckling av anemi.

Dessutom frisätts hormoner ständigt i en kvinnas kropp, som reglerar nivån på könshormoner och tillhandahåller andra processer som är nödvändiga för reproduktiv funktion:
1. Frigörande hormoner produceras i hypotalamus i hjärnan, påverkar produktionen av hormoner från hypofysen.
2. Follikelstimulerande och luteiniserande hormoner (FSH och LH) - produceras av hjärnans hypofysen, reglerar äggstockarnas funktion och menstruationscykeln.
3. Prolactin - ett hormon från en ammande mamma, stimulerar produktionen av mjölk och deltar också i att få glädje under samlag.
4. Oxytocin - ett hormon som stimulerar livmodersammandragningar under förlossning och postpartum, samt bidrar till början av amning. Dessutom påverkar oxytocin sexuell lust och sexuell tillfredsställelse och möjligen främjar spermier till ägget efter samlag. Oxytocin påverkar också kvinnors psyko-emotionella tillstånd.

Schematisk representation av regleringen av produktionen av kvinnliga hormoner.

Könshormoner produceras "enligt menstruationscykelens plan", under påverkan av sexuell lust, upphetsning och samlag, samt under graviditet och under påverkan av olika miljöfaktorer, inklusive mat och dryck. Nivån på könshormoner påverkas ömsesidigt av en persons psykoterapeutiska tillstånd. Så ett större antal kvinnliga hormoner utsöndras under perioden förälskad, varför de säger att en kärlek tjej blommar framför ögonen - det är "kärlekens kemi".

Menstruationscykel

Menstruationscykeln är perioden för mognad och beredning av ägget för befruktning och graviditet, som varar i genomsnitt 28 dagar.

Faserna i menstruationscykeln:
1. Fasen för mognad av folliklar.
Folliklar är omogna ägg som bildas i en flicka i livmodern, deras antal är inneboende i genetik. Under tonåren börjar könshormoner produceras i äggstocksfolliklarna och under deras handling äggen genomgår komplexa mognadstadier. Denna fas varar från den första till den 14: e dagen av cykeln.
2. Ägglossning är kulminationen på hela menstruationscykeln, där ägget blir helt moget och som alla vuxna barn antas lämna sitt hem. Det vill säga, ägget lämnar den sprängande follikeln i röret och väntar på att mycket spermier kommer och befruktar det.
Ägglossning sker i genomsnitt den 14: e dagen och varar i huvudsak flera timmar. Ägget är klart för befruktning i genomsnitt 3 dagar (från 1 till 5).
3. Luteal fas - inträffar när ägget "inte väntade på sin prins." I stället för den sprängande follikeln bildas en gul kropp - en tillfällig körtel som utsöndrar könshormoner, i större utsträckning progesteron. En kvinnas kropp förbereder sig för mognad av ett nytt ägg. Lutealfasen slutar vanligtvis den 28: e dagen av cykeln.
4. Menstruation och början av en ny follikelfas - avstötning av det inre skiktet i livmodern, detta är nödvändigt för ytterligare förberedelse av livmodern för mötet på ägg i nästa cykel. Varar från 3 till 6 dagar i form av uterinblödning.

Denna cykel upprepas ständigt, dess huvudsakliga syfte är att fortsätta släktet. Men förutom att förbereda sig för graviditet är menstruationscykeln frigörandet av en stor mängd könshormoner av äggstockarna. Om menstruationscykeln försvinner utan ägglossning eller menstruation, betyder detta att ett hormonellt fel har inträffat i kroppen. Graviditet förekommer inte i detta fall, men konsekvenserna av en sådan obalans kommer nödvändigtvis att påverka den allmänna hälsan, välbefinnandet och till och med en kvinnas utseende och attraktivitet..

Vilka hormoner som är prioriterade under en viss period av menstruationscykeln, kan du överväga schematiskt:

Vid vilken ålder har en kvinna klimakteriet?

Hur många år man kan förvänta sig klimakteriet kommer ingen att säga. Det är mycket individuellt för varje kvinna och många faktorer påverkar denna process. I början av förra seklet trodde man att medelåldern i klimakteriet var 40-45 år, och Balzac beskrev åldrande kvinnor vid 30-35 år ("Balzac ålder"). Men i den moderna världen är det allmänt accepterat att medelåldern för klimakteriet hos kvinnor är 51 år, eller från 45 till 55 år. Men det betyder inte alls att klimakteriet inte kan börja förr eller senare..

Faktorer som påverkar när klimakteriet inträffar?

1. Genetisk predisposition är den viktigaste faktorn som påverkar tiden för utvecklingen av klimakteriet. Enkelt uttryckt, om du vill veta när klimatet kommer, titta på din mamma och mormor..
2. Antalet födelser. Det antas att hos kvinnor som födde mer än en gång och samtidigt ammar sitt barn, inträffar klimakteriet lite senare och klimakteriet är lättare. Detta beror på att i en intressant position stoppas menstruationscykeln tillfälligt, folliklarna mognar inte, äggstockarna vilar. Uppskjut också början av menopausen sen förlossning, efter 35-40 år. Och tvärtom - kvinnor med nollpipa riskerar att bli tidigt i klimakteriet.

3. Livsstil och näring - dåliga vanor, en stillasittande livsstil och dålig näring stör blodtillförseln till bäckenorganen, som inkluderar äggstockarna och livmodern. Detta bidrar till att deras arbete störs och kan påskynda början av klimakteriet. Dessa faktorer förstärker också manifestationerna av klimakteriet.

Varför är klimakteriet hos kvinnor? Orsaker till klimakteriet

Folliklarna i vilka omogna ägg "lever" är de funktionella enheterna i äggstocken, de läggs i flickor i livmodern. Deras antal ökar inte under hela livet och är uttömmande. En stor andel folliklar upplöses redan före puberteten, en del av "dör" i fertil ålder, endast 10% mognar, detta är 300-400 folliklar. Från dem kommer äggen, redo för befruktning (genomgå ägglossning). Det är, förr eller senare, slutar folliklarna med ägg, äggstockarnas funktion bleknar och könshormonerna släpps mindre och mindre. Sedan kommer upphörandet av menstruationscykler, eller klimakteriet. Från detta ögonblick stoppar äggstockarna produktionen av östrogen och progesteron helt, deras innehåll i blodet minskar kraftigt. Naturligtvis når det inte fullständig frånvaro av könshormoner, en liten mängd av dem fortsätter att produceras, men andra organ och vävnader - binjurarna, lever, muskler och fettvävnad - tar på sig denna funktion..

Andra organ och processer i kroppen som de påverkar lider av brist på hormoner, och alla manifestationer av klimakteriet och symptom på klimakteriet är associerade med detta.

Fysiologisk vissnande av äggstockarna är huvudorsaken till klimakteriet hos de flesta kvinnor. Men det finns patologiska tillstånd som leder till den "oplanerade" början av klimakteriet. För att göra detta måste du förstå vad klimakteriet är..

Vad är klimakteriet? Typer av klimakteriet och deras orsaker

1. Fysiologisk klimakteriet - ett normalt tillstånd som inte är förknippat med sjukdomen.

2. Konstgjord menopaus eller patologisk menopaus. Det främsta skälet till denna klimakteriet är läkare, eller snarare behovet av att bota sjukdomar som hotar patientens liv:

 • "Kirurgisk menopaus" utvecklas efter avlägsnande av äggstockarna och livmodern. Om en äggstock eller uterus avlägsnas (även med bevarande av en eller båda äggstockarna) inträffar inte menopausen omedelbart utan före planen. Och vid avlägsnande av båda äggstockarna, inträffar klimakteriet plötsligt inom några dagar.
 • "Strålningsmenopaus" utvecklas som ett resultat av en stor dos av strålningsexponering, till exempel efter strålterapikurser.
 • "Medicinsk klimakterium" kan utvecklas till följd av kemoterapi. För behandling av infertilitet, till exempel med endometrios, med hjälp av läkemedel tillfälligt (under flera månader eller ett år) hämmar ovariefunktionen. Brist på hormoner leder till resorption av fokusen på endometrial tillväxt, sedan slutar de att undertrycka äggstockarna och med hjälp av kvinnliga hormoner stimulerar menstruationscykeln, mot denna bakgrund finns det en chans att bli gravid och göra ett friskt barn.

3. Tidig klimakterium eller för tidig menopaus är början av klimakteriet före 40 års ålder.
Anledningar till utvecklingen av tidig menopaus:
 • patologier i sköldkörteln, binjurarna, diabetes mellitus och andra endokrina sjukdomar;
 • sjukdomar i det centrala nervsystemet, till exempel en tumör i hypofysen eller hypotalamus;
 • kronisk stress och svår psykologisk chock;
 • inflammatoriska sjukdomar och tumörer i bäckenorganen;
 • fel livsstil;
 • bristfälliga tillstånd, till exempel utmattning i bulimi och anorexi;
 • kroniska infektioner, såsom tuberkulos, HIV / AIDS, syfilis och andra sjukdomar och tillstånd.

4. Sent menopaus - utvecklas hos kvinnor efter 55 års ålder, vanligtvis förknippas denna typ av klimakteriet med en genetisk predisposition och överförs via moderlinjen. Liksom tidig klimakterium påverkar sen klimakterium också negativt kvinnors liv och hälsa. Enligt forskare ökar könshormoner efter 60 års ålder risken för att utveckla cancer i äggstockarna, livmodern, bröstkörtlarna.

5. Ovariellt utarmningssyndrom - ett ganska sällsynt fenomen som ofta ärvs. Fel inträffar även i livmodern, när folliklar läggs. De bildas i mindre antal än andra flickor. Folliklar slutar tidigt, även före 40 års ålder, och ibland upp till 30 år. I det här fallet, när du vet om en sådan egenskap hos din mor eller mormor, är det viktigt att föda i tid, medan det fortfarande finns ägg.

Stadier och faser av klimakteriet hos kvinnor

1. Premenopaus eller början av klimakteriet. Dessutom sker en gradvis minskning av hormonnivån och utrotningen av äggstocksfunktionen i kroppen. De första symtomen på klimakteriet och menstruations oregelbundenhet uppträder, men inte dess upphör. Denna fas kan pågå från 2-3 till 10 år. Detta är den svåraste perioden för en kvinna, det var vid denna tidpunkt som de flesta damer hade värmevallningar.
2. Menopaus eller fullständig upphörande av menstruationen. Menopaus talas om när ett år har gått sedan den senaste menstruationen. Under denna period stoppar äggstockarna produktionen av könshormoner helt. Detta steg manifesteras av olika symtom från många organ och system..
3. Perimenopause är perioden av premenopaus och 2 år efter den sista menstruationen.
4. Menopaus efter menopaus. Denna etapp pågår till livets slut. Det kännetecknas av en fullständig omstrukturering av kroppen, särskilt reproduktionssystemet. Under denna period är graviditet inte längre möjlig, och kvinnornas kropp är mottaglig för utveckling av olika sjukdomar förknippade med brist på könshormoner, till exempel arteriell hypertoni och osteoporos.

Hur man försenar klimakteriet?

Är det möjligt att trycka på klimakteriet? Många kvinnor ställer denna fråga och vill stanna unga och vackra så länge som möjligt. Och igen vill jag påminna er om att klimakteriet är en normal fysiologisk process som oundvikligen kommer att inträffa, som den är i vår genetik. Den innehåller också den ålder då detta klimaks inträffar. Därför kan vi inte särskilt påverka när klimakteriet börjar.

Man tror att hormonersättningsterapi (HRT) gör att du kan försena början av klimakteriet. Men om du tittar på det är klimakteriet en utarmning av äggstockarna, på grund av att de slutar i folliklarna där äggen är belägna. Även om bristen på könshormoner är en konsekvens av detta tillstånd. HRT tillåter dig att återställa de saknade hormonerna, för att lindra manifestationerna av klimakteriet, men det kan inte stoppa den oåterkalleliga processen med utmattning av äggstockarna, nya folliklar kommer inte att dyka upp i dem. Så HRT försenar inte klimakteriet men korrigerar symptomen.

Samma handlingsprincip har växtbaserade botemedel mot klimakteriet - fytoöstrogener.

Försening av utmattning av äggstockarna en stund kan bara göras genom förlossning och amning. Det vill säga, om du vill att klimaxet ska komma senare, bli gravid och föda.

Så vi kan inte skjuta upp det fysiologiska klimatet, men vi kan göra denna process mindre smärtsam för hälsan och psyken genom att ta könshormoner eller fytoöstrogener.

Men förutom normal klimakteriet utvecklas ofta för tidig eller patologisk menopaus. I de flesta fall kan vi förhindra detta tillstånd..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka är orsakerna till blodig vaginal urladdning?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer....

Hormonersättningsterapi och brösttillstånd hos patienter med kirurgisk menopaus

Institutionen för obstetrik, gynekologi och perinatologi FPPOP MMA uppkallad efter I.M.SechenovaHormonersättningsterapi under reproduktionsperioden är en patogenetiskt underbyggd metod för behandling av störningar associerade med kirurgisk menopaus....

De bästa läkemedlen för klimakteriet

Menopaus i en kvinnas liv är en ganska svår period, som ibland åtföljs av inte de trevligaste symtomen och ett deprimerat tillstånd. Denna naturliga process innebär hormonella förändringar och omstruktureringen av reproduktionssystemet, vilket gradvis minskar dess aktivitet....