Vilka är perioderna för flickor och hur man känner igen dem?

Ansvarsfrihet

Den här artikeln innehåller information som gör att varje flicka kan ha grundläggande kunskaper om menstruation.

Vad är menstruation?

Menstruation är ett intervall av menstruationscykeln. Under detta intervall har den kvinnliga representanten blodutsöndring från den vaginala delen. De kännetecknas av deras täthet, mörk färg..

Om urladdningen inkluderar blodproppar eller klumpar - detta är normalt, bildas sådana element på grund av att inte bara blod, utan en del av elementen i livmodern (endometrium) frigörs från livmoderhålet.

När börjar den första menstruationen hos flickor?

Åldersintervallet för en tonåring från 12 till 15 år är normalt. Ofta visas den första utskrivningen hos en ung flicka i samma åldersperiod då hon var med sin mamma.

Avvikelse vid utskrivning från det angivna åldersintervallet 1 år är ett acceptabelt fenomen i tonåren.

En del av forskningen kopplar början av menstruationen till uppnåendet av ett visst viktvärde = 47 kg. I enlighet med detta kan vi dra slutsatsen att menstruation sker hos tunna kvinnor lite senare än hos överviktiga flickor.

Menstruationssymptom

Ett visst intervall innan den första urladdningen börjar kommer att medföra ovanliga förändringar i kroppen..

Du kommer att kunna känna värkande smärta i nedre del av buken, samt märka vit eller genomskinlig urladdning från slidan.

När en viss mängd utsläpp av brun färg finns på underkläder - är detta den första funktionen i menstruationscykeln.

Ofta gör det inte mer än ett par bloddroppar.

Hur börjar de första perioderna?

Obehagliga intryck i buken kommer att fungera som den första signalen att premenstruellt syndrom uppstår.

De karakteristiska symtomen för detta är:

 • plötsliga förändringar i humör;
 • en stark nivå av irritation och lust att gråta;
 • trötthet och slöhet.

Om det finns spår av brunt eller rött på underkläder är detta en indikator på att menstruationsprocessen har börjat gå. Du bör inte vara rädd för volymen av sekretioner, ett stort antal av dem är normalt.

Hur ser den första menstruationen ut för en tjej?

Utsläpp av brunaktig eller röd färg - det första symptom som indikerar början av menstruationsprocessen.

Dessutom kan urladdningens färg vara instabil och förändras, beroende på vilken cykeldag det är. Färgen på höjdpunkten kan vara röd, brun eller mörkbrun..

De mycket initiala kan vara olika, eftersom inte bara deras blod är, utan också skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), såväl som vaginal urladdning.

Intensitetsnivån för den första månaden är inte för stor. Men beroende på den ärftliga benägenheten kan motsatsen observeras..

Du bör inte oroa dig för detta, eftersom detta är en helt normal händelse..

När menstruationscykeln är etablerad?

Menstruationen kan inte alltid vara en månad. Särskilt när menstruationen endast är initial. Regularitetscykeln kommer bara att glädjas när två år går. Spåra mönstren kommer att hjälpa kalendern, där det kommer att vara nödvändigt att markera menstruationsdagarna.

Hur länge varar menstruationen?

Standardvärdet som du inte bör oroa dig för 3-7 dagar.

Under de första dagarna noteras den starkaste urladdningen i slutet - de försvagas starkare. Den sista dagen av tilldelningen, nästan helt frånvarande.

Intervallet för varaktighet under den första cykeln på sådana dagar (från början av den första cykeln till övergången till den andra) är inte fast och varje tjej har sin egen.

Den genomsnittliga varaktigheten är 28 dagar, men fluktuationerna är acceptabla från 21 till 35 dagar.

Dessa värden kan förändras om flickan hade stressiga situationer, var tvungen att flytta från en stad till en annan (förändring av klimatförhållanden).

Vad du ska göra om din period börjar?

Vissa perioder kan komma helt plötsligt och överraska flickan. Oroa dig inte. Förtroende ger konstant användning av dagliga kuddar.

Du kan också ta med dig tamponger eller standardkuddar. Detta kommer att öka beredskapen vid oväntad urladdning och gör att du snabbt kan vidta nödvändiga åtgärder för ytterligare komfort..

Att vara nervös, särskilt under den första perioden, är normalt.

Men för att minimera nerverna bör styras av följande regler:

 • Organisera en kalender för att fira dessa dagar.
 • Använd packningar regelbundet under menstruationen och byt dem aktivt.
 • Om dessa dagar inte kom enligt planen, och det inte finns några packningar med dig, kan du alltid fråga dem från dina vänner. Detta kommer att hjälpa dig att komma ur en besvärlig situation..
 • För att inte missa början av menstruationen, rekommenderas det att du besöker toaletten oftare (var 3-4: e timme) på motsvarande dag, så om det behövs, använd kuddar.
 • Vid den första menstruationen kan du ta med dig inte bara kuddar, utan också ett extra par underkläder.

Varför behöver jag varje månad?

Menstruationsprocessen är den period då livmoderns epitel förnyas under varje månad.

Under denna process inträffar förändringar i epitelet irreversibelt och det utsöndras från kroppen, eftersom det inte längre kan användas. Istället bildas ett nytt epitel i kroppen, som med framgång är involverat i interna processer..

Funktionellt syfte:

 • Återfödelse av celler. Menstruationsprocessen möjliggör förnyelse av epitelceller, vilket ger en viktig roll för flickans reproduktionsförmåga.
 • Naturligt skyddande. Ett separat lager av livmodern är involverat i menstruationsprocessen, som ansvarar för att analysera felfunktioner i ägg som inte befruktas, och stör störningen av implantationen av dessa ägg. Dessa ägg utsöndras tillsammans med epitel varje månad..

Menstruationsfas

Denna process har två faser, i vilka en ägglossningsprocess sker.

Ägglossningsprocessen antyder att ägg som är lämpliga för befruktning kommer in i bukhålan och går vidare till livmodern. Efter puberteten innehåller flickans kropp upp till 400 000 ägg.

Den primära ägglossningsprocessen sker strax efter puberteten, den sista - efter menstruationen inträffar inte längre (klimakteriet). Under graviditeten inträffar denna process inte, men den återhämtar sig efter att födelsen har gått och barnet föddes.

Viktiga faser:

 • Follikulär. I detta skede sker follikulär utveckling, där en äggcell observeras. Detta steg inträffar från den första dagen av menstruationscykeln och slutar när ägglossningsprocessen börjar. I detta skede produceras östrogener. Under stegen är bastemperaturen mindre än 37 grader.
 • Luteal (gul kroppsfas). En gul kropp skapas i äggstocken, i området där ägget gick. Detta steg inträffar efter ägglossningsprocessen och varar för tillfället tills corpus luteum lever ungefär upp till två veckor. Nyckelpunkten i detta skede är att bibehålla balansen i de hormonella nivåerna av östrogen och progesteron, som corpus luteum utsöndrar för att förbereda kroppen på en möjlig graviditet. I denna fas kan den basala kroppstemperaturen stanna på 37 grader, och sedan, innan menstruationens början (menstruationsblödning), faller kraftigt.

Hur man beräknar startdatum för menstruationen?

Det enklaste alternativet är att räkna 28 dagar från den första dagen i föregående menstruation. Enligt genomsnittlig statistik börjar menstruationen vanligtvis inom 25-31 dagar från den första dagen av menstruationen.

För att korrekt beräkna menstruation finns det speciella mobila onlineapplikationer menstruationscykelräknare som hjälper dig att inte bli vilse och bestämma startdatum för din period, ägglossning och försening.

Mensvärk

Hormoner av reproduktiv typ ansvarar för uppkomsten av menstruation. Menstruationscykeln varar cirka 28 dagar och under denna tid observeras hormonshopp.

För de flesta kvinnor försvinner detta tillstånd utan särskilda konsekvenser och det enda obehaget för dem är blodutflöde, men för vissa kvinnor åtföljs menstruationen av smärta.

Skälen till detta kan vara följande:

 • negativa prostaglandiner, vilket orsakar kramp i muskelväggen i livmodern och minskning av blodkärl;
 • otillräcklig nivå av endorfiner, enkefaliner;
 • ökad smärtkänslighet;
 • luteal fasbrist.

Behandling av smärta under menstruationen

Om smärtan är för allvarlig bör du omedelbart rådfråga en gynekolog för att lösa problemet. Detta kommer att se till att det inte finns några tecken på patologiska processer i kroppen.

I avsaknad av patologiska processer kan smärtan minskas enligt följande:

 • Massera bukområdet.
 • Värme på magen;
 • Antagandet av pose "embryo".
 • Rätt näring för en lätt diet.
 • Smärtstillande medicin.

Vad ska inte göras med menstruation?

För att inte få några negativa konsekvenser rekommenderas det att följa standardreglerna under tilldelningsperioden. Detta hjälper till att hålla din hälsa positiv och inte skada hälsan. Det finns många "kan" och "inte", nedan är bara de viktigaste.

Med menstruationscykeln rekommenderas det inte:

 • Utför kraftig fysisk aktivitet.
 • Till sängs i ett badkar med varmt vatten.
 • Ha samlag utan preventivmedel.
 • Genomföra operationer.
 • Använd kontraindicerade mediciner.
 • Promenader i en allmän pool eller öppet vatten.
 • Ät mat eller drycker som orsakar en allergisk reaktion eller som i allmänhet är kontraindicerade.
 • Håll av med skalningsförfaranden.
 • Följ inte personlig hygien.

Månadsvis och PMS

Denna process orsakar månadsvis blodutladdning i det klara kön. Varaktigheten för en sådan urladdning är från tre dagar till en hel vecka.

Premenstruellt cykelsyndrom eller PMS är ett begrepp som läkare beskriver de negativa symtomen som en flicka genomgår under denna period (till exempel en ökad irritationsnivå).

Hygien under menstruationen

Ta ett bad och dusch under en sådan period bör vara vanligare än vanligt, detta kommer att hjälpa till att bli av med många negativa konsekvenser. Samtidigt rekommenderas att byta kuddar eller tamponger minst var fjärde timme.

Med denna process svettas flickan mer. Detta beror på den ökade produktionen av hormoner i kroppen. Därför bör tvättningen av problemets del av kroppen vara av hög kvalitet och fullständig (både fram och bak) så att skadliga mikroorganismer inte ges möjlighet till reproduktion.

Samtidigt är det viktigt att förstå att det på sådana dagar är förbjudet att ta ett komplett bad, pool eller bad. Detta leder till en oönskad överhettning av kroppen, vilket leder till ett tillströmning av blod mot bäckenet och mer riklig sekretion.

Dessutom tillåter detta fler mikrober att komma in i kroppen, till livmodern, eftersom det under denna period är den mest öppna. Bidrar till denna icke-sterilitet hos vätskan.

Vilket botemedel man ska använda vid tvätt eller dusch bör bestämmas individuellt, i många avseenden spelar flickans hudtyp en stor roll.

Till exempel är det värt att förstå att alla medel har en mycket alkalisk sammansättning och utövar mycket tryck på huden, lägger till nya spänningar i kroppen och inte ger avkoppling.

Om flickan har torr hud, desto mer alkali kommer att vara i produkten, desto mer hudirritation kommer detta att orsaka..

I sådana fall rekommenderas att vägra att använda tvål och föredra gelprodukter. Alla föroreningar geler kommer att tas bort mer försiktigt från de intima områdena utan att få en ny grad av irritation på huden.

Tvål för barn är också ett bra alternativ, särskilt för dem som har mycket humörig hud. Ett separat plus är det faktum att det saknar aromatiska tillsatser och skadliga element som kan orsaka irritation eller leda till en obehaglig allergisk reaktion.

Hur ofta behöver jag byta kläder??

Det är mycket viktigt att välja rätt underkläder för dig själv. Under menstruationen är det värt att föredra naturliga vävnader snarare än syntetiska.

Dessutom är det värt att välja enkla modeller där antalet spetsar och andra element minimeras..

Sådana preferenser gör att huden kan "andas", leda till ett gynnsammare hälsotillstånd och minimera riskerna för många komplikationer.

Byte av underkläder ska göras minst två gånger om dagen. Detta undviker uppkomsten av skadliga mikroorganismer..

Hygienprodukter på kritiska dagar

Metoder för viktiga läckage: sanitetsservetter och tamponger. Båda metoderna har sina fördelar och nackdelar. Den ideala lösningen är deras alternativa användning..

packningar

Denna lösning kan tillämpas i alla åldrar efter att menstruationscykeln börjar..

Förekomsten av sjukdomar av den gynekologiska typen är inte heller en kontraindikation för användning.

Packningar har en viss form som är lämplig för underkläder. De har flera lager för bättre absorption av sekret..

Det undre lagret är alltid klibbigt, så att det är bekvämare att placera produkten på underkläder och det finns inga problem med tillförlitlig fästning.

Vissa typer av packningar har ökat tillförlitlighet på grund av "vingar" i sidled, som ger ytterligare fästning på underkläder.

Packningens övre lager kan vara tillverkad av både konstgjorda och naturliga material. Konstgjorda material absorberar fukt bättre, men kan orsaka allergiska reaktioner. Naturliga material orsakar inte allergiska reaktioner, men absorberar utsöndring sämre.

Fuktabsorption indikeras på droppens förpackning med droppar. Ju fler droppar, desto större blir nivån. Packningar bör väljas i enlighet med detta, beroende på utsläppets intensitet. Ju högre intensitet, desto mer absorberande dynor bör väljas.

Packningar är bekvämt indelade i typer: för dag och natt användning. Kuddar på dagtid är oftast inte lika täta som nattklockor och är smalare. De nattliga är inriktade på användningstiden, utan att tätningen byts ofta.

Många kuddar är smaksatta, men du bör vara försiktig när du väljer dem, eftersom de kan orsaka en allergisk reaktion..

tamponger

Mer bekväm och till skillnad från packningar, även med de tunnaste underkläderna är osynliga.

Genom struktur är de ett rör med en tråd av avgasartyp. Vissa tamponger har en applikator, med vilken det är lättare att placera produkten i den vaginala delen.

Tamponger är uppdelade i mini, normal och super typ. "Super" -typen är den mest absorberande och det rekommenderas att använda den om urladdningen är riklig.

Om de inte skiljer sig åt i överflöd bör du använda tamponger som "mini" eller "normal".

Tappar ska bytas ungefär samma frekvens som dynorna. Om detta inte görs är risken för olika sjukdomar tillräckligt hög. Detta bör inte tas upp, annars kommer det i framtiden att vara stora svårigheter i behandlingen.

Vilka hygienprodukter är bättre?

För permanent användning rekommenderas att använda packningar. De absorberar mycket mer fukt och producerar inte en ansamling av sekret i den vaginala delen.

I stället för kuddar rekommenderas tamponger att användas i fall där det finns behov av aktiv fysisk aktivitet, bär tunt underkläder.

Packningar kan användas vardera.

Sällsynta fall av icke-användning - förekomsten av en allergisk reaktion.

Det finns några fler kontraindikationer för att använda tamponger:

 • använd inte under postpartum perioden;
 • använd inte för infektioner och inflammatoriska processer i den vaginala delen och i livmodern.
 • använd inte för olika sjukdomar i könsorganen.

Hygieniska regler för menstruationsprocessen är inte komplicerade, men är avgörande för kvinnors hälsa.

Dessutom hjälper efterlevnaden av dessa elementära regler på många sätt att minska obehaget som upplevs under kritiska dagar. Användning av kuddar och tamponger hjälper en kvinna, utan att skada hennes hälsa, att upprätthålla sin vanliga livsstil i början av menstruationen.

När den första menstruationen visas hos flickor. Norm och avvikelser

Vid 10-11 års ålder är flickor vanligtvis redan medvetna om att menstruation inträffar och varför de behövs. Inledningen av den första menstruationen är början av vuxen ålder. De väntar med spänning. Ofta finns det frågor som inte alla mamma kan svara på. Vilken typ av konstig urladdning uppträdde till exempel, är det normalt för en tjej på 9-10 år, när man väntar på början av menstruationen och varför de är sena. Och det händer också att menstruationen verkar helt oväntat redan vid åldern 7-8. Flickan är inte redo för detta varken mentalt eller fysiskt. Det är viktigt att förstå vilka orsaker och konsekvenser av tidig och sen menstruation kan vara..

Vad som bestämmer den första menstruationens utseende

Puberteten hos flickor börjar vid ungefär 10 års ålder och slutar med 17-18 år. De börjar tillväxten av bröstkörtlar, utvecklingen av könsorgan. Efter 1-1,5 år efter mognadets början uppträder den första menstruationen (menarche). Äggstockarna börjar fungera, kvinnliga könshormoner produceras. Ägglossning visas just nu, graviditet är möjligt.

Tidpunkten för denna period beror på följande faktorer:

 • ärftlighet;
 • fysisk utveckling;
 • nervsystemets tillstånd;
 • livsstil och social miljö;
 • genusmedvetenhet;
 • allmän hälsa, närvaron av endokrina sjukdomar.

Om flickan ofta var sjuk sedan barndomen, hade hon medfödda patologier, hon var tvungen att ta många mediciner, då kan menstruation dyka upp senare. Normen är utseendet på den första menstruationen i åldern 12-15 år. Om det inträffar om 8-10 år tror man att månatliga perioder är tidiga, och om de är sena efter 15 år. I det ena och det andra fallet är orsakerna till avvikelser oftast hormonella störningar eller onormal utveckling av könsorganen.

Vad bör vara den första menstruationen

Den första menstruationen hos flickor visas i samband med början av äggstockarnas funktion. Puberteten börjar när hormoner produceras i hypofysen och hypothalamus (FSH - follikelstimulerande hormon, LH - luteiniserande hormon), vilket bidrar till bildandet av östrogen i äggstockarna. I det reproduktiva systemet börjar processer som äggmognad, ägglossning och utveckling av endometrium ske. Befruktning blir möjlig. I detta fall förekommer regelbundna fluktuationer i nivån på könshormoner, kännetecknande för menstruationscykler.

Tillsats: Folliklar med ägglossa primordia finns i äggstockarna hos en flicka från födseln. Deras antal bestäms genetiskt. De konsumeras under hela reproduktionsperioden. Beståndet är slut på 45-52 år. En kvinna börjar klimakteriet, menstruationen slutar.

Menstruation sker som ett resultat av avstötning och förnyelse av livmoderslimhinnan om befruktning av ägget inte sker. I menstruationsflödet finns blod från kärl skadade under endometrial peeling. Därför har normal första menstruation en mörkröd färg och en slemkonsistens med koagler. Det finns en liten obehag, svår buksmärta bör inte vara.

Volymen av blodutflöde under hela menstruationsperioden är från 50 till 150 ml. De mest intensiva perioderna är hos flickor under de första 2-3 dagarna.

Tillnärmning av den första menstruationen, tecken och förberedelser

Med några tecken kan du förstå att flickan kommer att börja sin första menstruation snart. Mild smärta uppträder i bröstkörtlarna, deras volym börjar öka, könshår, armhålor, ben och armar visas. Cirka 1-1,5 år före menstruationens början uppträder luktfri vit urladdning. Om deras volym ökar blir de mer flytande, inom 1 månad börjar den första menstruationen.

En uppmärksam mamma konstaterar att flickans humör ofta förändras utan anledning, hon har ett ökat intresse för intima hygienprodukter och förändringar i sin egen figur. Innan den första menstruationen blir vissa feta.

För att den första menstruationen för flickan inte ska bli en överraskning och inte orsaka panik, måste den vara förberedd på deras början. Flickan ska veta vad menstruation är, vad det ska vara normalt, varför avvikelser är möjliga, om de alltid är en patologi. Hon borde ha en uppfattning om i vilken ålder den första menstruationen kommer, hur många dagar varar, vad menstruationscykeln ska vara..

Flickan måste berättas om vilka känslor hon kan ha, i vilket fall råd och hjälp från en läkare krävs. Efter att tecken på att den första menstruationen är överhängande, bör flickorna alltid ha packningar med sig.

Varning: Mamma bör förklara för sin dotter hur man använder kuddar, prata om behovet av förbättrad vård av könsorganen under menstruationen. Annars, genom erfarenhet, kan en infektion införas i könsorganen. Felaktigt utvalda packningar läcker ofta. Detta orsakar inte bara obehag, utan också känslomässig stress..

Efter uppkomsten av menstruation är det nödvändigt att starta en kalender, markera datumet för deras början och slut i den. Detta gör att du kan övervaka regelbundenhet i cykeln, märka avvikelser i menstruationens natur. De första cyklerna är instabila i varaktighet och starttid.

Video: Orsaker till instabilitet i den första menstruationen

När man ska träffa en läkare

De säger om patologi om:

 1. Menstruationen verkar för ung eller för sen.
 2. Menstruationsvolymen överstiger 150 ml, de har en ljusröd färg. Detta kan vara ett tecken på hormonella störningar, patologisk utveckling av reproduktionsorgan. Sådan onormal första menstruation hos flickor förekommer med blodsjukdomar. Sådan menstruation är ett tecken på tumörsjukdomar som uppstår på grund av intaget av vissa mediciner som påverkar utvecklingen av endometrium..
 3. Den första menstruationen dök upp, men nästa kom inte, även om mer än 3 månader redan hade gått. Anledningen till detta fenomen kan vara professionell sport eller balett, när kroppen upplever för mycket stress. Samtidigt är denna patologi en konsekvens av den inflammatoriska processen, infektionssjukdom, funktionsfel i endokrina körtlar.
 4. Menstruationen kommer oregelbundet, även om mer än 1,5 år har gått sedan de började. De visas om 20 dagar, sedan i 35-40. Orsakerna till inkonsekvens i cykler är sjukdomar, skador, vitaminbrist, önskan om viktminskning genom att tömma kroppen genom svält.
 5. Svår buksmärta under menstruationen.
 6. Deras varaktighet är 1-2 dagar. Anledningen kan vara en brist på östrogen på grund av underutveckling av äggstockarna. I händelse av att de varar 8-10 dagar, indikerar detta en ökad funktion av äggstockarna eller svag sammandragning av livmodermusklerna.

I sådana fall är det nödvändigt att genomföra en omfattande undersökning med en barngynekolog samt en endokrinolog.

Video: Om funktionerna i den första menstruationen, behovet av att förbereda flickor för deras början

Symtom med menstruation

Flickan bör vara beredd på det faktum att hon i början av menstruationen kan ha följande symtom:

 • snabb utmattbarhet;
 • tårfullhet, orsakslös irritabilitet;
 • huvudvärk, yrsel, illamående;
 • värkande smärta i nedre del av buken;
 • tarmsjukdomar under menstruationen.

Det är nödvändigt under menstruationsdagarna att begränsa sport och andra fysiska aktiviteter, slappna av mer.

Tidig menstruation

Menstruation som förekommer hos en flicka yngre än 11 ​​år anses vara tidig. Det finns tillfällen då menstruation inträffar hos 8-åriga flickor.

Ibland är tidig pubertet inte en patologi. Om samma situation observerades hos mor och mormor, beror detta på genetik. Accelererad fysisk utveckling, intensiv sport, dans kan också utlösa menstruationens början i ung ålder.

Hur som helst, när den första menstruationen uppträder hos en flicka i denna ålder, rekommenderas det dock att undersöka henne, eftersom oftast orsaken till fenomenet är hormonella störningar, utvecklingspatologier eller sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaker till hormonella störningar är hjärntumörer, eftersom det är i hypofysen och hypotalamus som hormoner som reglerar menstruationscykeln produceras.

Menstruation inträffar tidigt om barnet har diabetes. Tidiga perioder observeras ofta hos flickor som har upplevt allvarlig stress och psykologisk trauma. En av orsakerna till stress kan vara för tidigt kännedom om könens fysiologi. Barnets psyke skadas lätt på grund av att du tittar på barnprogram på TV, samt tittar på sexuella relationer till nära och kära.

Vad är faran för tidig pubertet

Den tidiga uppkomsten av menstruation hos flickan orsakar framtida hälsoproblem, såsom tidigt början av klimakteriet, hjärt-kärlsjukdomar, avvikelser i sköldkörteln, hormonella störningar. Kvinnor vars menstruation visade sig tidigt har en ökad risk att utveckla tumörer i reproduktionsorganen och bröstkörtlarna.

När puberteten börjar bromsas tillväxten och den fysiska utvecklingen. En viktig faktor i rätt utveckling av reproduktionssystemet är god näring och normala levnadsförhållanden.

Förebyggande av tidig menstruation

För att inte provocera början av för tidig menstruation måste föräldrar överväga vilka faktorer som bidrar till tidig sexuell utveckling. Förebyggande åtgärder är:

 1. Eliminering av påfrestningar som kan skada barnets anbudssyn. Vi behöver en lugn, vänlig atmosfär i familjen och förtroendeförhållanden mellan barn och föräldrar, i tid bekant med sexuella utvecklingsproblemen.
 2. Tillhandahålla rätt diet. Det är skadligt för barn att äta kryddig, för salt eller sur mat, dricka mycket kakao, kaffe, starkt te. Användning av öl och andra alkoholhaltiga drycker är strikt kontraindicerat för tonåringar.
 3. Endokrin sjukdomsbehandling.
 4. Föräldrakontroll över vad ett barn tittar på TV eller på en dator.

Det är viktigt att upprätthålla måttlighet i idrott, inte fysiskt överbelasta barnets kropp.

Video: Vad kommer flickan att växa upp tidigt

Sen menstruation

Inledningen av den första menstruationen hos flickor i åldern 16-18 anses vara en avvikelse från normen. Svag utveckling av bröstkörtlarna talar också om sen sexuell utveckling..

Orsakerna till sen menstruation kan vara felaktig utveckling av livmodern och äggstockarna, nedsatt funktion av hypofysen och hypotalamus, förekomsten av neuropsykiatriska sjukdomar. Sen pubertet orsakas av infektionssjukdomar från barndomen (mässling, kusma, skarlagnsfeber, röda hundar).

Ofta är orsaken till sen menstruation flickans överdrivna tunnhet. Fettvävnad, som äggstockar, producerar östrogen. I dess frånvaro är östrogennivån otillräcklig för att könsorganen ska fungera normalt.

Det finns andra ogynnsamma faktorer som leder till att den första menstruationen senast uppträder hos flickor: vitaminbrist, dålig ekologi, användning av genetiskt modifierade livsmedel.

Konsekvenser av sen sexuell utveckling

Om du inte går till läkaren i tid och inte eliminerar avvikelserna i tonåren, utvecklar kvinnan därefter den så kallade genital infantilism. Samtidigt förblir reproduktionssystemet hos en mogen kvinna underutvecklad (som hos en tonåring). Detta påverkar utseendet, leder till hormonella störningar som påverkar den allmänna hälsan.

Till skillnad från vuxna kvinnor är denna patologi vanligtvis behandlingsbar.

Den första menstruationen hos flickor. Tidig och sen menstruation. Den första menstruationscykeln, den första förseningen. Menstruella oegentligheter hos flickor

När börjar menstruationen hos flickor?

Menarche (från den grekiska "män" - månaden och "arke" - början) eller den första menstruationen - huvudsignalen för flickans kropp att puberteten har inträffat, och från och med nu kan hon redan bli gravid.

I de flesta fall sker den första menstruationen mellan åldrarna 11 och 13 år. Utseendet på menstruation hos flickor under 9 år erkänns för tidigt. Och för sent är frånvaron av menstruation efter 15 år eller i mer än 2,5 år efter början av bröstutveckling (vanligtvis börjar den i åldern 7 till 13 år).

I båda fallen är flickans föräldrar skyldiga att söka hjälp av en barngynekolog och endokrinolog om avvikelsen under menstruationens början är betydande (mer än 2 år - senare eller tidigare än den allmänt accepterade perioden).

Sådana kränkningar kan vara resultatet av ganska allvarliga sjukdomar:

 1. Fel i det endokrina systemet;
 2. Störning av den hormonella bakgrunden i flickans kropp.

Ju tidigare orsaken till hälsostörningen identifieras och behandlingen påbörjas, desto effektivare blir resultatet. Detta hjälper till att undvika många problem i framtida vuxen ålder..

Hur ta reda på när den första menstruationen börjar?

Förr eller senare kommer perioden för flickan beror på flera faktorer:

 • Fysisk utveckling;
 • Genetisk arv;
 • Läge och kvalitet på maten;
 • Sjukdomar som överförts i tidig ålder;
 • Ursprung;
 • Bostad;
 • Känslomässigt tillstånd.

Om en tjej från födseln överträder sina ettåringar i fysisk utveckling kommer hennes första menstruation att komma tidigare än sina kamrater. Och tvärtom, om barnet är svagt och svag, kommer hans pubertet att hålla sig bakom.

Perioden för den första menstruationen kan också bero på den genetiska predispositionen. Om en mamma eller mormor började sin period tidigt, kommer det troligtvis att vara fallet med flickan. Detta mönster gäller också för sen menstruation..

Barns näring bör vara komplett och varierad. Med en brist på vitaminer och näringsämnen utvecklas kroppen dåligt, och detta återspeglas i pubertetsprocessen hos en tonåring - menstruationen kan vara sen.

Om en flicka ofta är sjuk från födseln, har drabbats av allvarliga sjukdomar kan detta också påverka perioden för den första menstruationen..

En ung kvinnas reproduktionshälsa påverkas allvarligt av sjukdomar som:

 • Encefalit;
 • Hjärnhinneinflammation;
 • Huvud skador;
 • Ofta förkylningar (luftvägsinfektioner, influensa);
 • Kronisk tonsillit.

Närvaron av kroniska sjukdomar påverkar också barnets utveckling.

Sådana sjukdomar kan vara:

 • Diabetes;
 • Bronkial astma;
 • Hjärtsjukdom.

Först och främst beror detta på att flickan ständigt tar mediciner. Beroende på sjukdomens egenskaper och läkemedlet som tas, kan menstruationen börja senare och tidigare än allmänt accepterat.

Hos flickor som bor i de södra regionerna eller har ett sydligt ursprung, förekommer menstruation som regel tidigare än bland kamrater från norr. Södra personer puberteten snabbare.

Åldern för början av den första menstruationen hos en flicka kan påverkas direkt av både ljusmängden och årstiden. Detta bekräftar den tidiga mognaden för flickor i söder och öst. Men det finns ytterligare ett faktum att i länder med ett tempererat klimat (särskilt i vårt land) börjar den första menstruationen hos flickor i januari och februari. Forskare är djupt övertygade om att näring påverkar menstruationens början allvarligt, och i sommarvärmen, med aptitlöshet, skjuter tjejens kropp upp menstruationens början vid ett senare tillfälle.

Av stor betydelse för den första menstruationens början är flickans emotionella bakgrund också.

Så den starka stress som flickan upplevde kan orsaka följande störningar:

 1. Försena början av menstruationen;
 2. Slå ner den stadiga menstruationscykeln;
 3. Provokera menstruationens början.

Tecken på den första menstruationen hos flickor

När en flicka går in i puberteten förändras hennes beteende och humör.

Sådana förändringar återspeglas i barnets beteende enligt följande:

 1. Flickan anser sig mer;
 2. Titta på hygienreklam med intresse;
 3. Det kan böja sig för att dölja bröstet börjar växa;
 4. Tvärtom, det skryter framför mamma och flickvänner med sina nya vuxna tecken.

Följande faktorer påverkar hur en tjej reagerar på förändringar i kroppen:
 • Karaktär;
 • emotionaliteten
 • föräldraskap;
 • Belysning i sådana frågor.

Oavsett hur flickan förhåller sig till de förändringar som äger rum med henne, är en sak klar - hon kommer att ha sin period snart.

Vid ungefär 8 - 11 år (annorlunda beroende på ovanstående faktorer) inträffar externa förändringar hos flickor:

 1. Figuren är rundad och blir mer feminin:
 • Höfterna blir bredare;
 • Bröstet börjar utvecklas;
 1. Yttre könsorgan ökar i storlek, deras hud blir mörkare;
 2. Könshår och armhålor visas;
 3. Sebaceous körtlar börjar fungera aktivt, ofta visas den första akne på sådana delar av kroppen:
 • Ansikte;
 • Tillbaka;
 • Bröst;
 1. Det finns rikligt med vitaktig utflöde från vagina avsedd för rengöring och fuktighet av slidan;
 2. Hårrötterna blir fetare (mjäll kan förekomma).

Förutom yttre tecken som indikerar tillvägagångssättet för den första menstruationen är förekomsten av vissa interna sensationer möjliga några månader före den kritiska perioden.

Flickans inre känslor kan vara följande:

 • Känsla av smärta i nedre del av buken (knappt märkbar eller ganska uttalad);
 • huvudvärk;
 • Orimligt förändring av humör, tårfullhet;
 • Andra kända tecken på PMS (premenstruellt syndrom).

Symtom på den första menstruationen

Den första menstruationen kan börja oväntat utan föregångare. Men i vissa fall kan den varna för att den börjar med några tecken.

Vanliga symtom på den första menstruationen hos en flicka:

 1. Ofta orsakslöst humörförändring;
 2. Snabb utmattbarhet;
 3. Generell svaghet;
 4. Irritabilitet eller apati;
 5. Huvudvärk, yrsel;
 6. Smärta i nedre del av buken;
 7. Illamående och aptitlöshet.

Menstruationsflödets intensitet under den första menstruationen, deras antal, kan variera betydligt mellan olika flickor.

Faktorer som påverkar intensiteten och överflödet av den första menstruationen:

 • Den kvinnliga kroppens individualitet;
 • Ärftlig faktor.

Om mamma eller mormor led av smärtsamma och rikliga perioder, måste flickan komma till rätta med sådana manifestationer.

Under denna period måste modern vara uppmärksam på sin dotter. Och flickan bör dela sina känslor med sin mamma, så att den första menstruationen inte blir en fullständig överraskning.

Flickor är ofta rädda och förlorade från så snabbt uppträdande förändringar i kroppen, vuxna kan inte hjälpa här. Detta allvarliga och viktiga livsfas måste passeras under tillsyn av en gynekolog. För det första kommer flickan att vänja sig med att besöka en läkare från en ung ålder och kommer inte att känna sig besvärlig och rädd i framtiden från besök hos en gynekolog, för henne kommer detta att vara en vanlig och nödvändig sak. För det andra är det bara en läkare som på ett autoritativt och korrekt sätt kan övertyga en tjej om att allt som händer henne är naturligt och normalt. Och om det fortfarande finns problem, ju förr du ser en läkare, desto tidigare kommer han att kunna identifiera och bota den upptäckta kränkningen i kroppen.

Hur länge varar den första menstruationen?

Den normala varaktigheten för menstruationsblödning är i genomsnitt 3 till 5 dagar. Varje kvinnlig kropp är individuell, därför kommer menstruationsflödets varaktighet och överflöd att variera. Och i det här fallet kan du inte prata om någon form av hälsoproblem.

Men här kan fysiologiska fluktuationer observeras inte bara hos olika flickor. Under påverkan av olika faktorer kan en flickas perioder också variera. Menstruationens varaktighet och intensitet är sammankopplade med flickans livsstil. Så, kraftig fysisk ansträngning kan påverka varaktigheten och mängden av menstruationsflödet.

Menstruation som varar mindre än 3 dagar är för kort och mer än 7 dagar är för lång. I båda fallen bör flickan konsultera en gynekolog.

Menstruation under en period på 1 till 2 dagar indikerar följande kränkningar:

 • Nedsatt äggstocksfunktion;
 • Otillräcklig bildning av könshormon.

Men menstruationsperioden på sju dagar eller mer indikerar sådana störningar som:
 • Betydande östrogen ovariefunktion;
 • Dålig livmoderkontraktilitet.

Vad bör vara den första menstruationen?

Normalt bör mängden blod som frigörs under menstruationen vara från 50 till 150 ml. De första 2 - 3 dagarna av utsöndring är de vanligaste, i dessa dagar släpper kroppen ыделя av volymen av allt menstruationsblod.

Utflödet under menstruationen har en karakteristisk lukt, förstärkt av hemligheterna i slemkörtlarna i vulva, som är mest aktiva under menstruationen. Om man inte följer reglerna om personlig hygien hotar inte bara obehagliga känslor och lukt, utan leder också till utvecklingen av inflammatoriska processer i könsorganet..

Menstruation kan åtföljas av mindre smärta som orsakas av sammandragning av livmodern. Vanligtvis uppstår smärta i början av menstruationen och efter kraftig utflöde försvagas.

Hos en praktiskt frisk tjej passerar menstruationen smärtfritt eller med en svag sjukdom.

Det är nödvändigt att konsultera en gynekolog om de månatliga flickorna kännetecknas av följande symtom:

 1. Överdriven överflöd;
 2. Utflödesbrist;
 3. Stark smärta;
 4. Oegentlighet (försening på mer än 3 månader);
 5. Brott mot cykeln efter dess fullständiga installation (ett och ett halvt år efter den första menstruationen).

Svår smärta i nedre del av buken under menstruationen kan indikera sådana kränkningar:
 • Urinvägsinfektion;
 • Inflammatorisk process;
 • Hormonell störning.

Hur man förklarar för en flicka om menstruation?

När puberteten börjar upplever ungdomar en känsla av blygsamhet. Moms uppgift är att hjälpa flickan att inte dras tillbaka, lugnt och utan skam att vara intresserad av de frågor som berör henne. Förklara för henne att ett nytt uppväxtstadium börjar, som du inte behöver vara rädd för, skämmas över, men tvärtom, vara stolt över att hon själv blir mamma i framtiden.


Välj först en allt konfidentiell ton i konversationen och de rätta orden, vilket hjälper lättare att starta en känslig konversation. Om informationen presenteras på ett positivt sätt kommer flickan att behandla puberteten som ett naturligt stadium i hennes uppväxt och kommer inte att betrakta sitt nya tillstånd som en allvarlig "plikt".

Numera är det inte svårt att välja ett lämpligt encyklopedi för tonårsflickor, vilket hjälper till att enkelt och korrekt förklara alla fysiologiska egenskaper hos en utvecklande organisme. Efter att ha läst sådan litteratur blir det lättare för dig att förmedla dina tankar och lättare att formulera ord i en konversation. Då kommer naturligtvis flickan själv att läsa boken noggrant, och du ber henne ställa frågor om det behövs förtydligande.

Så att den första menstruationen inte blir något skrämmande, måste du förbereda din dotter i förväg för detta. Förklara att det inte är en sjukdom alls, att du inte behöver oroa dig för att upptäcka.

Konversationen ska äga rum i förväg innan den första menstruationen börjar. Det är lämpligt att göra detta vid barn under 10 - 11 år.

Flickan måste berätta vad en menstruationskalender är. Från början av den första menstruationen bör flickan ha en sådan kalender, i den kommer hon att kunna markera datum och funktioner i sin menstruationscykel. En sådan kalender är inte bara nödvändig under det första menstruationsåret, medan cykeln fortfarande är oregelbunden, utan också användbar i samråd med en läkare.

Ändå bör flickan veta att under upprättandet av menstruationscykeln kan oregelbunden menstruation vänta på henne, menstruationen kan åtföljas av smärta. Därför ber din dotter berätta om de obehagliga funktionerna i hennes period, så att hon vid behov kontaktar gynekologen i tid. Förklara för din dotter att undersökningar och samråd med en gynekolog nu är nödvändiga och syftar till att upprätthålla och upprätthålla hennes hälsa.

Du måste också försiktigt förklara för din dotter att hon från och med nu redan kan bli gravid, och vilka sjukdomar som kan leda till promiskuösa samlag. Flickan bör förstå att utseendet på den första menstruationen ännu inte är ett bevis på puberteten, som inträffar omkring 18 års ålder. Tidigt sexliv är farligt för den unga kroppen, och graviditet och förlossning i denna ålder kan skada både den unga modern och hennes barn. Se till att flickan ska veta om åtgärder för att förhindra oönskad graviditet.

Feminin hygienprodukter

Mors uppgift är att hjälpa sin dotter att ta reda på överflödet av hygienprodukter och att välja de som är lämpliga för tillfället..

Även en mycket oberoende och befriad tjej generar sig för att köpa packningar på egen hand, konsultera dessutom en säljare. Det kommer att vara mycket mer korrekt om mamma hjälper och ber mig om valet, förklarar hur man navigerar i informationen som anges på förpackningen för dessa typer av produkter.

Valet av hygienprodukter måste närma sig ansvarsfullt och kompetent. Det bör genast noteras att det inte rekommenderas att använda tamponger från början av menstruationen. Tamponger är utformade för att absorbera vätskesekret. Dessutom rekommenderar gynekologer att även vuxna kvinnor använder tamponger, bara på de dagar som den mest rikliga urladdningen. Under de första dagarna av menstruationen förkastas livmoderskiktet (endometrium) och det måste fritt gå ut med blodet. En tampong förhindrar en sådan utgång. Därför är kuddar mycket bättre lämpade i denna situation, särskilt för flickor som har sin första menstruation.

Packningar måste väljas de som är mer praktiska och bekväma specifikt för flickan. De första månaderna efter menstruationens början, använd inte kuddar med hög skyddsnivå. I händelse av att urladdningen inte är för riklig förstår inte flickan att det är dags att byta packning.

Under denna livstid bör du inte spara på hygienprodukter, tvärtom, det är bättre att låta flickan byta kuddar oftare än helt glömma att göra det. Annars kommer bakterier för vilka blod är ett underbart näringsmedium aktivt att föröka sig. Detta leder inte bara till uppkomsten av en stark obehaglig lukt, utan också till utvecklingen av olika inflammatoriska sjukdomar i könsdelarna hos flickan.

Det är inte heller nödvändigt att använda packningar med en mycket låg skyddsnivå. I detta fall kan blodfläckar visas på flickans underkläder och kläder. Om detta händer utanför huset, kommer flickan inte bara att vara i en svår position, utan kan också få verklig stress, vilket kommer att påverka hennes bräckliga psyke negativt. Dessutom måste du välja högkvalitativa packningar som inte bara garanterar skydd utan också ger tillförlitlighet och komfort. Det är väldigt viktigt för flickan att i alla kläder var dynan osynlig och bekväm, inte hindrar rörelsen och inte orsakar fysiskt obehag.

Trots att de nu producerar minitamponger för jungfruliga måste du fortfarande föredra högkvalitativa sanitetsunderlag. Låt mödrarna i förväg försöka förse sina döttrar med en tillräcklig mängd sanitetsunderlag, eftersom det i alla fall, även om urladdningen är svag, är nödvändigt att byta ut dynorna minst 2 till 3 gånger om dagen.

Mamma till en sådan fortfarande liten flicka måste försöka lära henne att följa de grundläggande reglerna för personlig hygien under menstruationen. Under denna period måste man ta särskild hand om kroppen och inte glömma att det nu är nödvändigt att ta en dusch 2-3 gånger om dagen. Det är nödvändigt att tvätta framifrån och bakåt så att bakterierna som bor i tarmen inte kan komma in i slidan.

Tidig menstruation

Tidig menstruation, vilket innebär att tidigare sexuell utveckling stänger tillväxtzonen, och därefter slutar flickan växa. Om den första menstruationen började åtta år eller tidigare, anses den tidigt. I detta fall måste du genast gå till gynekologen.

Tidig menstruation är vanligtvis associerad med sådana skäl:

 1. Minskad äggstocksreserv;
 2. Hormonell obalans;
 3. Genetisk predisposition;
 4. Funktioner i konstitutionen;
 5. livsstil:
 • Undernäring;
 • Överdriven fysisk aktivitet.

Ett barns pubertetsgrad är främst förknippat med hjärnans tillstånd.

Så patologier leder till tidig menstruation:

 • Hypofys;
 • hypothalamus.

Sådana patologier kan i sin tur orsakas av:
 • Medfödda förändringar
 • Tumörer i dessa körtlar;
 • Nedsatt impuls från hjärnbarken.

I samband med dessa störningar ökar sekretionen av hormoner:
 1. FSH (follikelstimulerande hormon);
 2. LH (luteiniserande hormon).

Dessa hormoner aktiverar äggstockarna och ägglossningen sker. Detta är mekanismen för tidig pubertet, och som en följd av början av tidig menstruation.

Vissa experter på detta område hävdar att tidig menstruation leder till en minskning av kvinnors reproduktiva ålder. Detta innebär att klimaxen hos en sådan kvinna i framtiden kommer att komma tidigare än hennes kamrater.

Hormonellt misslyckande i barnets kropp är vanligtvis förknippat med dess nervsystem. Så med det psykologiska trauma som flickan lidit är hotet om tidig menstruation uppenbart.

Dessutom påverkas flickans sexuella liv av det tidigare utseendet på menstruation.

Källor till sådan information kan vara:

 1. TV;
 2. Internet;
 3. Öppet intimt liv:
  • Föräldrar
  • Äldre syskon.

Genetiskt disponerade för tidig menstruation, flickor vars släktingar (på kvinnlig sida) kännetecknades av den så kallade precocity. Tidig pubertet hos mamma och mormor bestämmer till stor del åldern för menstruationens början hos ett barn.

De strukturella egenskaperna hos den unga kvinnliga kroppen, flickans konstitution spelar också en roll i hastigheten på hennes utveckling. Så, flickor med mer utvecklad kvinnlighet (bröst, höfter) mognar tidigare.

Näringens natur avgör i många avseenden graden av utvecklingen av barnet. Så det är vetenskapligt bevisat att med användning av vissa produkter, menstruation förekommer tidigare hos flickor.

Farliga livsmedel är:

 • Kryddig, sur, salt mat;
 • Genetiskt modifierade produkter.

Följande faktorer kan dessutom påskynda början av den första menstruationen:
 • Brist på näringsämnen, vitaminer;
 • Aktiv sport
 • Övervikt;
 • Ofta förändrade kroppsvikt (viktminskning och fetma).

Gynekologer har nu en uppfattning att flickor med en reducerad nivå av vitamin D i kroppen är nästan dubbelt så troliga att ha tidig menstruation än de som är normala.

Därför är det nödvändigt att fastställa orsaken och erkänna patologin i tid. Och för detta måste du regelbundet besöka en gynekolog.

Flickor med tidig utveckling måste visas till gynekologen 2 till 3 månader efter den första menstruationen. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma om cykeln är oregelbunden (menstruationen inträffade en gång, och då var det en försening). I det här fallet kan du inte vänta sex månader eller ett år. Den ostadiga menstruationscykeln hos sådana "tidiga" flickor kan vara både ett tecken på allvarliga oegentligheter och normen. Orsaken till misslyckandet kan endast fastställas av en gynekolog..

I tonåren har för tidig menstruation en stark effekt på:

 • Barnbeteende;
 • Oformad psyke.

Detta är ett allvarligt och vanligt problem som oroar flickor och deras mödrar..

Det finns en annan dålig nyhet om flickor med tidig menstruation. Enligt forskare är det just denna kategori kvinnor i vuxen ålder som har en något högre risk för allvarliga sjukdomar.

Sjukdomar som ofta leder till tidig menstruation:

 1. Kardiometaboliska störningar:
 • Diabetes;
 • Hjärt-kärlsjukdomar;
 • Dysfunktion i sköldkörteln;
 1. Bröstcancer.

Sen menstruation

Menstruation, som började hos en flicka mellan 16 och 17 år och äldre, anses senare. Om en flicka inte utvecklar bröstkörtlar vid 15 års ålder indikerar detta också hennes sena pubertet.
Vad betyder detta: en individuell egenskap hos barnet eller en avvikelse i utvecklingen, kommer att kunna bestämma gynekolog och endokrinolog.

Som regel inträffar sen mognad på grund av avvikelser i utvecklingen av det reproduktiva och endokrina systemet..

Inledningen av den första menstruationen vid 16 till 20 års ålder indikerar följande kränkningar:

 1. Otillräcklig ovariefunktion;
 2. Patologi för utvecklingen av livmodern;
 3. Dysfunktion i hypofysen;
 4. Endokrin körtelstörning;
 5. Neuropsykiatriska störningar.

Flickor som har varit sjuka med många infektionssjukdomar i barndomen kan ha dysfunktioner i äggstockarna och endometrium på grund av effekterna av allmän förgiftning av kroppen. Då kommer menstruationen kanske lite senare på grund av detta problem.

Infektioner som framkallar tidig menstruation:

 • Kusma (kusma);
 • Scharlakansfeber;
 • Mässling;
 • Röda hund.

Sen menstruation kan uppstå av samma skäl som tidig menstruation. Det vill säga orsakerna till vissa störningar i kroppen kan leda till försenad sexuell utveckling.

Således är de faktorer som påverkar menstruationens sena början:

 1. Känslomässig stress;
 2. Nervös överbelastning;
 3. Utmattande träningspass (professionell sport);
 4. dieter
 5. Överskott eller undervikt;
 6. Ofta förändrade kroppsvikt;
 7. Undernäring;
 8. Negativa miljöförhållanden.

Anledningen till den sena början av menstruationen är ofta flickans överdrivna tunnhet. Så hos tjejer med mindre storlek kommer tunn menstruation mycket senare än hos kamrater. När kroppen inte har tillräckligt med fettvävnad produceras inte östrogen (kvinnligt könshormon) i en normal mängd i kroppen med ett underskott på kroppsvikt. I detta fall kan processen för att förbereda kroppen för menstruation inte starta i tid. Normalt bör en frisk flicka ha cirka 17% fettvävnad.

Gynekologer diagnostiserar i sådana fall den så kallade primära amenoréen (fullständig frånvaro av menstruation). Datumen för den sena början av menstruationen som indikeras av oss är villkorade, det vill säga de fungerar som en genomsnittlig referenspunkt. I vilket fall som helst är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog. Läkaren kan avgöra hur allvarlig överträdelsen är..

Vid diagnos av primär amenoré tar läkaren hänsyn till följande:

 • Flickans individuella egenskaper;
 • Undersökningsresultat.

Sen pubertet hos flickor är den vanligaste avvikelsen i utvecklingen av flickor. Detta påverkar allvarligt människans hälsa och hans framtid. Läkarna rekommenderar starkt att inte försena diagnosen av sådana störningar, eftersom de hotar med allvarliga konsekvenser i form av en sjukdom som kallas könsinfantilism. I detta fall försenas flickans sexuella utveckling av hela organismen. Enkelt uttryckt, i framtiden, hos en vuxen kvinna, kommer fortplantningssystemet att förbli på ungdomarnas utveckling. Detta påverkar kvinnans utseende och hälsa i allmänhet negativt..

Till skillnad från sexuell underutveckling hos en vuxen kvinna, hos tonårsflickor, kan denna sjukdom behandlas framgångsrikt. Således, efter att ha genomfört specialbehandling och skapat gynnsamma förhållanden, kommer flickans kropp att kunna utvecklas fullt ut i framtiden.

Första menstruationscykeln

Menstruation anses vara normal, vilket inträffar och slutar med jämna mellanrum. Oftast varar menstruationscykeln 28 dagar, precis som månmånaden (därav namnet - menstruation eller menstruation). Varje kvinna har sin egen menstruationscykel, och det kan vara antingen 21 dagar eller 30 till 35 dagar. Detta anses vara normen. Men menstruationscykeln som varar 17 dagar eller mer än 40 dagar indikerar någon form av oegentligheter. I dessa fall måste du söka hjälp hos en gynekolog.

Menstruationscykeln och konstant rytm kan fastställas omedelbart efter den första menstruationen. Men bara hos 20% av tonårsflickorna blir han regelbunden efter den första menstruationen. Det händer ofta att flickans cykel inte är stabil. Menstruation kan inträffa med stora intervaller och varar ett annat antal dagar. Så det kan pågå från flera månader till 1 - 1,5 år.

Sedan fastställs schemat, och menstruationen kommer regelbundet eller med en skillnad på några dagar, vilket är normen, och bör inte orsaka oro. Efter den första menstruationen kan nästa menstruation under flera månader i rad inte äga rum i samma rytm, och detta är helt tillåtet. Men om menstruationscykeln inte är etablerad mer än ett och ett halvt år efter den första menstruationen, måste du konsultera en gynekolog för att ta reda på orsaken till patologin.

Du bör vara medveten om att den första menstruationen bara indikerar att puberteten har börjat och går normalt. Utseendet på menstruationscykeln gör att flickan kan bli gravid och föda ett barn, men hennes kropp är ännu inte helt formad, den fortsätter att utvecklas och växa.

Flickan bör vara tydligt medveten om vikten av menstruation och noggrant övervaka hennes menstruationscykel.

De enskilda egenskaperna hos flickans kropp kännetecknar direkt menstruationens karaktär. Hos friska och fysiskt utvecklade flickor fastställs regelbundna perioder omedelbart och "fungerar som urverk". Svaga och smärtsamma flickor lider ofta av menstruations oregelbundenheter och en instabil mängd fläckar (på ett mindre eller oftare större sätt). Det är nödvändigt att konsultera en gynekolog om det finns några oegentligheter i menstruationscykeln..

Första året i menstruationen

Under det första året är flickans menstruationscykel fortfarande något annorlunda än en vuxen kvinnas cykel. För närvarande är det bara menstruationsfunktionen som etableras och passerar vissa stadier - utvecklingsfaser.


Det centrala nervsystemet reglerar äggstockarnas arbete. Därför beror menstruationens regelbundenhet på det etablerade förhållandet mellan äggstockarna och avdelningarna i centrala nervsystemet som ansvarar för att äggstockarna fungerar korrekt..

Stark fysisk aktivitet och stressiga situationer påverkar arbetet i vissa delar av hjärnan direkt.

Konsekvenserna av fysisk och emotionell stress under bildandet av cykeln hos flickor:

 • Smärtsam menstruation;
 • Svimningsförhållanden under denna period.

Således måste det centrala nervsystemet fungera perfekt för att fastställa rätt, cykliskt arbete hos äggstockarna.

Menstruationscykeln under det första året från början av den första menstruationen kan vara instabil, därför är det bättre att omedelbart starta en kalender där den första menstruationsdagen markeras och betraktas som början på menstruationscykeln. Nästa menstruation ska vara efter 28 - 30 dagar, om menstruationscykeln normaliseras omedelbart, och den ska fortsätta 3 till 5 dagar.

Om menstruationen inte inträffar efter två till tre månader är detta inte en sjukdom och bör inte orsaka ångest. Under året stabiliseras menstruationen och blir regelbunden.

Men glöm inte att menstruations oregelbundenheter kan bero på olika faktorer..

Faktorer som påverkar menstruations oregelbundenhet hos flickor:

 • Nervös överbelastning;
 • skador
 • Tung fysisk aktivitet.

Också en överträdelse av schemat för menstruation är möjlig av följande skäl:
 • Brist på vitaminer i kroppen;
 • Influensa, SARS;
 • Infektioner i könsorganet;
 • Venereala sjukdomar;
 • Äggstocksjukdom.

I sällsynta fall, efter frånvaro av en eller flera perioder, kan det finnas kraftiga blödningar som är svåra att eliminera (de kallas juvenil livmodersblödning), ofta kräver behandling på ett sjukhus.

Första förseningen

Det näst viktigaste problemet, efter en kränkning av menstruationens normala ålder, anses vara en försening i menstruationen. Skälen till detta kan vara mycket olika: börjar med ovariell dysfunktion och slutar med plötsliga förändringar i kroppsvikt.

Bildningen av menstruationscykeln inträffar inte direkt efter den första menstruationen, men efter sex månader eller ett år. Kroppen under denna tid gör en stor omstrukturering. Det cykliska, regelbundna arbetet i äggstockarna och livmodern felsöks, den hormonella bakgrunden justeras. I de flesta friska flickor, sex månader efter början av den första menstruationsperioden, etableras menstruationscykeln, och menstruationen passerar tydligt och regelbundet, med stabil regelbundenhet och samma mängd menstruationsflöde.

Om menstruationscykeln inte har stabiliserats kan det ha förekommit ett fel som störde det koordinerade arbetet i kroppen.

Orsaker till menstruationskrascher hos flickor:

 • Felaktig könsutveckling;
 • Kroniska sjukdomar
 • Störningar i arbetet med organ i det endokrina systemet;
 • Patologiska förändringar i nervsystemet.

Därför är det nödvändigt att söka råd från en tonårsgynekolog som kommer att göra en undersökning, identifiera kränkningar och hjälpa till att fastställa att kroppen fungerar korrekt. Menstruationens början och förlopp regleras av hormonnivån i kroppen, och under normal drift av det endokrina systemet bör menstruationen äga rum regelbundet.

Om flickan är för aktiv, upptagen hela dagen fysiskt och mentalt, kan stark stress påverka stabiliteten i menstruationscykeln. Ibland räcker det bara att gå i säng tidigt så att din period är regelbunden. Eftersom könshormoner produceras på kvällen och på natten, måste du gå i säng i tid och inte sitta länge vid TV: n eller datorn.

Menstruella oegentligheter hos flickor

Under de första ett och ett halvt åren kan intervallet mellan menstruationen variera, intervall är möjliga från 1,5 till 3 månader. Men när pausen mellan menstruationen varar mer än 3 månader, finns det en kränkning av menstruationscykeln. I det här fallet måste du konsultera en gynekolog, eftersom en så lång paus kan indikera ett allvarligt problem i flickans kropp.

Flickor under puberteten behöver inte låsa sig i sina problem och inte vara blyga att söka hjälp från specialister. Endast en kompetent gynekolog kan avlägsna tvivel när det verkar som att något är fel med dig.

De vanligaste menstruations oregelbundenheterna hos flickor är följande förändringar:

 1. Menstruationscykeln är mindre än den 21: e dagen och mer än 35 dagar;
 2. Menstruationsflödet varar mer än 7 dagar (normalt 3-5 dagar);
 3. Blodproppar på en druvs storlek visade sig i urladdningen;
 4. Det är nödvändigt att byta packningen varannan till två timmar;
 5. Svaghet och yrsel;
 6. Menstruation åtföljd av kräkningar och tarmsjukdomar.

Om sådana tecken observeras är det brådskande att konsultera en gynekolog.

Anledningen till att menstruationscykeln misslyckats kan vara en flickas ökade intresse för dieter och en önskan att gå ner i vikt. Men för flickor som redan har menstruation (särskilt om det är tidigt) måste du följa noggrant dagens ordning och äta väl.

Utsläpp hos nyfödda flickor

När en tjej är född måste du vara beredd på att hon har utskrivits från könsorganen. Detta är en normal händelse och du bör inte vara rädd. Gravida kvinnor som håller på att föda måste veta om det speciella i flickans kroppsuppförande vid födseln.


Vanligtvis presenteras dessa sekret i form av en klibbig utsöndring (liknande gravida kvinnors vaginalutsöndring). Dessa utsöndringar bildas som ett resultat av övergången av kvinnliga könshormoner från mor till barn, genom moderkakan.

I sällsynta fall, under den första veckan i livet, kan en flicka ha slemhinnor, något blodigt utsläpp från slidan, varar 1 till 2 dagar. Var inte rädd, det här är en normal process och det finns ingen patologi här. Tvätta bara flickans könsdelar med varmt kokt vatten, och ingen behandling krävs.

Endast i händelse av för lång och överdriven urladdning finns det behov av att söka hjälp hos en barnläkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När man ska göra bröstultraljud och vad är det för?

I allt högre grad har kvinnor hälsoproblem i området av mjölkkörtlarna. Läkare rekommenderar flickor att besöka bröst ultraljud.Varje kvinna undrade minst en gång vad bröstens ultraljudsförfarande är, i vilken ålder du behöver för att starta det och på vilken studiedag resultaten kommer att vara så korrekta som möjligt.....

Orsaker till blödning i perimenopaus, klimakteriet, postmenopaus

Isolering av blod från könsorganen hos kvinnor i äldre åldersgrupp (45-55 år) kallas blödning i klimakteriet. Menopausen kan jämföras med puberteten hos en ung flicka, när hennes period redan börjat, men den vanliga cykeln har ännu inte fastställts....

Graviditet med en intrauterin enhet: orsaker och konsekvenser

Funktioner av preventivmedel med hjälp av en IUDIUD är ett pålitligt preventivmedel. Det ser ut som ett T-format rör med gängor (antenner) i ena änden....