”Varför har kvinnor menstruation? - Alla viktiga frågor om menstruation ”

Ansvarsfrihet

Menstruation eller menstruation (lat. Mensis - månad, menstruationer - månadsvis) - detta är den månatliga processen för att rena den kvinnliga kroppen, under vilken flickorna har blödningar från slidan.

Vetenskapligt är menstruation avstötning av endometrium (livmoderns slemhinnor), och dess utsöndring tillsammans med blod från slidan.

Ofta under en konversation, istället för "månad", kan du höra: kritiska dagar, gärningar, monster, blodiga Mary, gäster från Krasnodar, gäster från Krasnoarmeysk, gäster på Röda kosacken, stängda dagar, dagar av Röda armén, en igelkott i tomatsås, fartyget gav flöde, röda floder, vänner kom, röda kalenderdagar, olycka, revolution.

Menstruationsfärg. Blodproppar under menstruationen

Blod under menstruationen under de första dagarna är ljust skarlakansrött, i slutändan är det mörkt, med en specifik lukt. Om du hittar klumpar och blodproppar i blodet under menstruationen - oroa dig inte, det här är delar av livmoderns inre skikt - endometriet, som släpps ut tillsammans med blodet. Om kvinnan inte är gravid uppdateras endometriumet ständigt: det gamla skiktet dör och lämnar under menstruationen, och ett nytt växer i stället.

Den första menstruationen (Menarche)

De första perioderna kallas "Menarche". Menstruationen börjar i åldern 9 till 16 år och indikerar kroppens förmåga att bli gravid. Ofta beror den ålder då den första menstruationen börjar hos en flicka beroende på den ålder då menstruationen började hos hennes mor, d.v.s. - fastställs genom arv.

Tecken på den första menstruationen kan börja ett par månader före uppkomsten. Vit eller slemhinnor blir mer frekvent, nedre del av buken drar något och bröstet värker.

Den första menstruationen kan visas som ett helt par droppar blod, som med tiden utvecklas till regelbundet och lika stort antal utsläpp.

Symtom med menstruation

Före och under menstruationen har nästan alla kvinnor samma symtom, bara några av dem är mindre uttalade, andra helt:

- dra smärta i nedre del av buken;
- svullnad, vikt och bröstsmärta;
- ryggont;
- irritabilitet;
- Trötthet;
- tyngd i benen;
- yrsel;
- apati.

Menstruationens cykel och varaktighet

Menstruationscykeln är en period från den första dagen i början av menstruationen till den första dagen i början av nästa menstruation. Cykelhastigheten för menstruation är 20-35 dagar. Menstruationens varaktighet från 3 till 7 dagar.

Efter den första menstruationen under året kanske cykeln inte är regelbunden, men då justeras den och varje gång upprepas tydligt.

Du kan spåra din menstruationscykel med hjälp av kalendern, helt enkelt markera varje dag i din period. Det finns också speciella applikationer för datorer och smartphones genom att installera vilka du kan markera och spåra din cykel.

Hygien under menstruation (kuddar, tamponger)

För att få kvinnor att känna mindre obehag under menstruationen har forskare kommit med några hygienprodukter - kuddar, tamponger och till och med en enhet som jag inte fortfarande vet om - en menstruationskopp.

Både kuddar och tamponger klassificeras efter mängden urladdningskapacitet. Denna kapacitet indikeras av antalet droppar på paketet. Ju fler droppar, desto längre håller vattpinnen till nästa byte.

Naturligtvis är det önskvärt att ha dessa hygienartiklar med olika kapacitet. Till exempel, i början och i slutet av menstruationen är det bättre att använda en tampong eller kudde för 2-3 droppar, i mitten - 4-6.

Vad du ska använda - kuddar eller tamponger väljer du. Du kan till exempel växla om du går till poolen, så kan du inte göra det utan en tampong och på natten kan du använda packningen. För vissa tjejer skapar kuddar blöjautslag, medan för andra, enormt obehag från vattpinnen. Försök därför leta efter det bekvämaste alternativet för dig själv.

Som jag redan sa, det finns menstruationsbägare i världen som kan återanvändas. De måste tas bort och innehållet hälls ut. Det är sant att det inte alltid är bekvämt..

Under menstruationen är det nödvändigt att strikt följa reglerna för personlig hygien. Tvätta dig minst 3 gånger om dagen, och när du byter dynor eller tvättar, se till att tvätta händerna, både före och efter kontakt.

Vad som inte är tillåtet under menstruationen

Under menstruationen bör du avstå från:

- åka till stranden eller till solariet;
- ansiktsrening;
- depilering;
- drick inte alkohol, kaffe och kryddig mat.

Alla dessa faktorer kan öka blödningen och förlänga menstruationen..

När man ska se en läkare?

För frågor om menstruation måste du kontakta en gynekolog.

En gynekolog bör konsulteras om:

- Den första menstruationen dök upp före 9 år;
- Du är redan 17 år och den första menstruationen har ännu inte dykt upp;
- menstruationen varar 1-2 dagar eller mer än 7 dagar (menstruationsfel);
- urladdningen är mycket knapp (ett par droppar) eller mycket riklig (byt dyna eller tampong oftare än efter 2 timmar);
- Menstruationscykeln varar mindre än 20 dagar eller mer än 40 dagar;
- du känner kraftig smärta under menstruationen;
- när du använde en tampong började du plötsligt mår;
- det finns blödningar mellan menstruationen;
- efter att cykeln har avslutats har ett misslyckande börjat;
- menstruationen är inte ett par månader.

Röd kalenderdag: är det möjligt att träna under menstruationen

Kritiska dagar - tabu eller grönt ljus för sport? Vi förstår huruvida träning under menstruationen är så farligt och hur vi kan ersätta vanligt fysisk aktivitet.

Under en lång tid trodde man att sport och menstruation är oförenliga med varandra. I själva verket är allt inte så enkelt! Faktum är att många kvinnor upplever extremt smärta under menstruationen, även utan fysisk aktivitet. Och vilken typ av sport är det, när nedre del av magen är brutalt öm, drar det någonstans i korsryggen och det är nästan omöjligt att röra bröstet ?! Ibland varar helveten tortyr mer än en dag, åtföljd av en okontrollerad sug efter godis och humörsvängningar. Men vad händer om menstruationen inte orsakar dig mycket obehag och sport är ett måste? Låt oss samla det.

Är det möjligt att träna under menstruationen

Det finns inga strikta medicinska kontraindikationer. Ett förbud mot kondition under menstruationen kan endast vara fallet med individuella hälsoproblem och välbefinnande..

Hur man känner igen graviditet under menstruationen

För de flesta kvinnor är frånvaron av planerad menstruation det första tecknet på graviditet. Men som praxis visar kan det finnas undantag från varje regel. Ganska ofta möter flickor det faktum att menstruationen går ”på toppen” av graviditeten. Vad kan vara orsakerna till en sådan anomali, och finns det en risk för kvinnan och fostret, hur man känner igen graviditet under menstruationen?

Fysiska tecken på graviditet under menstruationen

Den vanliga menstruationscykeln varar 28-30 dagar. Ägglossning sker den 13-14: e dagen av cykeln. Om oskyddat samlag inträffar under denna period, är det stor sannolikhet för att graviditet kan uppstå. Men många kvinnor vet att inte alla har den perfekta cykeln och många faktorer påverkar denna process:

intensiva sporter;

Under hela menstruationscykeln i den kvinnliga kroppen sker en ständig förändring av den hormonella bakgrunden.

Det är hormoner som orsakar PMS-symtom i en kvinnas kropp, som ibland liknar de första tecknen på graviditet. I båda fallen kommer kvinnan att känna en ökning och tyngd i bröstkörtlarna, men under menstruationen passerar hon med utseendet på sekret, och under graviditeten kvarstår länge. Ritning kan också ske i nedre del av buken, som sträcker sig till nedre delen av ryggen. Brott mot mag-tarmkanalen kan också ske både under ICP och i de tidiga stadierna av graviditeten. PMS och tidig toxicos kännetecknas av uppkomsten av illamående, kräkningar, yrsel.

Som en följd av en kraftig rusning av blod till bäckenorganen kan en kvinna känna en ökad lust att urinera. Under påverkan av hormoner i kroppen inträffar en förändring i smakpreferenser, när representanten för det klara könet själv inte vet vad hon vill ha mer, sill i choklad eller pickles.

För att bekräfta eller utesluta graviditet måste du vara uppmärksam på förekomsten av interna tecken på graviditet.

Hur man bestämmer graviditet om menstruationen går: interna tecken

Interna tecken på graviditet med menstruation inkluderar:

ökning av basal temperatur;

närvaron av hCG i urinen;

utseendet på ovanlig urladdning.

Naturligtvis under menstruationen är det ganska svårt att kontrollera urladdningens natur, men många kvinnor märker att det fanns en stor mängd vit urladdning framför den blodiga urladdningen, som med trost.

Ett annat tecken på graviditet kan vara en ökning av basaltemperaturen, som ständigt hålls på 37,2-37,4 0. För att mäta det måste du:

vakna på morgonen och inte komma ur sängen, inför en termometer i ändtarmen;

mäta temperaturen i 7-10 minuter eller tills en ljudsignal visas om mätningen utfördes av en elektronisk termometer

registrera temperaturen i din anteckningsbok.

Naturligtvis kanske en enda mätning inte ger en pålitlig bild. Gynekologer rekommenderar ett mätdiagram för baslinjetemperatur i 3 månader för att spåra alla faser i cykeln med en noggrannhet på 1 dag.

Det mest pålitliga tecknet på tidig diagnos av graviditet är uppkomsten av hCG-hormon i en kvinnas urin. För att upptäcka det, använd det vanliga graviditetstestet, som kan utföras även under menstruationen.

Varför menstruationen fortsätter efter befruktningen

Det kan finnas många skäl till varför menstruationen kvarstår under graviditeten, och alla är inte ett uttryck för den normala graviditetsförloppet. Läkarna utesluter inte uppkomsten av blodig utflod under de dagar då normal menstruation bör börja endast under den första månaden av graviditeten, vilket är förknippat med en instabil hormonell bakgrund och sen implantation av ägg, men det finns andra inre faktorer. Dessa inkluderar:

skada på endometriumkärlen under fästning av ägg till dess vägg, utflödet kommer inte att vara menstruation, men det uppfattas ofta av kvinnor som början av menstruation;

om befruktningen inträffade under den andra halvan av cykeln och fosterägget inte hade tid att fästa vid livmoderväggen;

hormonell obalans och närvaron av samtidiga sjukdomar kan provocera upptäckten av fläckar, vilket kan leda till missfall;

mognad av två ägg samtidigt är möjligt i närvaro av hormonell obalans i en kvinnas kropp, när ett ägg befruktas av en spermier och det andra avvisas och orsakar menstruation.

utvecklingen av en ektopisk graviditet, som har symtom som liknar premenstruellt syndrom och graviditet, och ibland kan det till och med ge ett svagt positivt graviditetstest, tills fostret, när det är moget, leder till brott i äggledaren. I detta fall måste du söka hjälp från professionella så snabbt som möjligt..

Nästan alla ovanstående fall kan vara den yttre gränsen för normen, men utseendet på fläckning under den andra till nionde månaden är ett farligt symptom, vilket indikerar ett internt avslag på endometrium och hotet om avbrott av graviditet.

Viktiga faror och rekommendationer för att undvika dem

För fostrets fulla utveckling är det nödvändigt att skapa lämpliga förutsättningar. Om en kvinna känner att hon är gravid, men hennes menstruation har gått, måste alla möjliga komplikationer uteslutas:

 1. Behöver göra ett test hemma..
 2. Om två remsor visas på testet måste du snarast konsultera en gynekolog.
 3. För att bekräfta graviditet måste du genomföra laboratorieundersökningar av blod och urin, samt en ultraljud.
 4. Vid behov placeras en kvinna på ett sjukhus under övervakning av medicinsk personal, där hon får nödvändigt medicinskt stöd för att upprätthålla och utveckla fostret i livmodern.

I alla fall bör en kvinna komma ihåg att hon är ansvarig för två liv och försumlighet eller frivolitet i en sådan situation är oacceptabelt.

Menstruation hos kvinnor: normen och möjliga kränkningar

Menstruation hos kvinnor fortsätter från början av puberteten till klimakteriet. Det är en naturlig process som är nödvändig för att reproduktionssystemet ska fungera normalt och för ett barns befruktning. Eventuella avvikelser kan framkalla eventuell infertilitet eller tumörsjukdomar. Menstruella oegentligheter kräver medicinsk rådgivning och behandling, särskilt om de upprepas regelbundet.

Menstruationscykeln är en period från den första blödningsdagen till början av nästa. Under denna tid lyckas allvarliga förändringar ske i kroppen. De pågående processerna är indelade i flera faser:

 1. 1. Follikulär. Det varar i genomsnitt 14 dagar. Folliklar mognar i äggstockarna, och ett nytt ägg växer i var och en av dem. Processen för uppdatering av endometrium i livmodern börjar. Den här fasen börjar med blödning från livmoderhålan. Den sistnämnda varaktigheten är från 3 till 7 dagar.
 2. 2. ägglossning. Dess varaktighet är cirka 3 dagar. Under denna tid bryts den mogna follikeln under påverkan av luteiniserande och follikelstimulerande hormon, och ett moget ägg frigörs. Processen åtföljs av smärta i nedre del av buken, eftersom ett äggbrott har inträffat och mindre fläckar.
 3. 3. Luteal. Normalt bör dess varaktighet vara minst 12 och högst 16 dagar. För närvarande ökar nivån av progesteron och östrogen betydligt, vilket förbereder kroppen för graviditet. En corpus luteum bildas i äggstocken, endometriet förbereder sig för att ta ett ägg, musklerna i livmodern slappnar av. Premenstruellt syndrom börjar, vilket är ett komplex av symtom som är förknippade med en förändring av den hormonella bakgrunden: smärta uppträder i nedre del av buken, aptiten ökar, bröstkörtlarna sväller och humörförändringar.

Menstruationsfas

Om graviditet inte inträffar, minskar nivån av progesteron, vilket orsakar avstötning av det funktionella lagret i livmoderslimhinnan. Det är denna process som sker i form av menstruation.

Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar. Normalt är denna period inte kortare än 21 och inte längre än 35 dagar. Menstruationen kommer alltid på samma gång, det kan vara små förseningar i 1-2 dagar.

Under blödningsperioden, som varar cirka 5 dagar, sker följande processer:

 1. 1. Dag 1. Cykelstart. Endometrium avvisas, blödning börjar. Denna period blir en av de mest obekväma. Obehagliga förnimmelser är normala och provoseras av sammandragningar av livmodern. I vissa fall är smärtan ganska allvarlig hos cirka 30-50% av kvinnorna.
 2. 2. Dag 2. För närvarande kan ömhet och svårighetsgrad kvarstå eller minska. Bildningen av nya celler i kroppen börjar redan. På grund av hormonella förändringar störs talgkörtlarna, därför bör man särskilt uppmärksamma hygien.
 3. 3. Dag 3. På livmodersväggarna efter avstötning av slemhinnan kvarstår ett sår. För närvarande är risken för infektion maximal. Därför är det värt att ge upp sex och simma på offentliga platser.
 4. 4. Dag 4. Välbefinnandet förbättras, men det rekommenderas att observera begränsningen av fysisk aktivitet. Normalt bör blodförlust minskas betydligt..
 5. 5. Dag 5. Läkningsprocessen slutar, kvinnan mår mycket bättre.

Arten av hemligheten några dagar innan menstruation eller blödning påbörjas under det kan indikera de särdragen hos en kvinnas hälsa. Tilldelningar är som följer:

Innan menstruation
Typer av urladdningMöjliga skäl
utsmetningObserverades några dagar före blödningens början. Ibland är de bruna. Bland orsakerna till denna typ av leukocé kallas: erosion, polyper, graviditet, användning av oral preventivmedel, äggstocksutmattningssyndrom och andra
BrunVisas en vecka före menstruationen, likna koagulerat blod. Ange hormonell obalans, inflammation, vaginalskador
RosaUtsläppen liknar blod utspätt med vatten. Detta är ett patologiskt symptom som talar om en inflammatorisk sjukdom eller livmodermyom
Under menstruationen
Med blodpropparVanligtvis indikerar denna typ av urladdning inte allvarliga patologier och kan vara förknippad med fysisk inaktivitet. Andra orsaker inkluderar anemi, nyligen förekommande arbeten, endometrios och missbildningar av könsorganen.
rikligFör överflödiga utsläpp, där utbytet av packningen sker oftare än en gång per timme. Denna typ inkluderar blödning som varar mer än en vecka. I det här fallet är det nödvändigt att se en läkare, eftersom orsaken kan vara cancer, godartad uterinväxt, ektopisk graviditet, anemi eller endometrios.
MagerOrsaken till urladdning i en liten volym är hormonsvikt. Infektioner, anemi, viktminskning eller svår stress kan leda till magra perioder.

Det finns två huvudtecken genom vilka menstruationens överensstämmelse med normen bedöms. Detta är antalet sekretioner och deras konsekvens.

Menstruationens varaktighet är huvudsakligen en konstant indikator, med undantag för följande fall:

 • bildning av menstruationsfunktion, under 16 år;
 • perioden efter förlossningen eller slutet av amning;
 • förekomsten av psykologiska problem;
 • patologi hos könsorganet;
 • förändring av klimatzoner;
 • ålder äldre än 50 år, under premenopausal period.

Utsläppsvolymen per dag får inte överstiga 200 ml. Kvantiteten kommer inte att vara densamma på olika dagar.

Det är viktigt att urladdningens konsistens är enhetlig, utan koaglar av stor storlek (upp till 4 cm). Larmande är för vätskeutsläpp, som uppstår med hög intensitet. Detta kan indikera blödning av livmodern..

Om den dagliga volymen av menstruationsflödet inte överskrider det maximala, men inte förändras under 7 dagar eller längre, kan detta tillstånd vara normen, men kräver diagnos. I denna situation går det mesta av blodet förlorat, vars mängd inte har tid att återhämta sig. Tecken på anemi visas. Om järnbrist inte elimineras, kan allvarligare sjukdomar utvecklas..

Normen för menstruationens kvantitet, färg och konsistens bör övervägas med hänsyn till de enskilda egenskaperna för en kvinnas kropp och välbefinnande, ålder och andra indikatorer..

Reproduktionssystemets funktion är hormonberoende. Eftersom fysiologiska förändringar förknippade med hormonella förändringar inträffar under olika perioder i en kvinnas liv beror menstruationsflödets art på ålder:

 1. 1. Tonårsflickor. De första perioderna kallas vetenskapligt menarche. Om de började nyligen kan blödningen vara oregelbunden. Den första fläcken kan ha en ovanlig färg, var knapp. Sådana manifestationer är möjliga i cirka 2 år efter den första menstruationens början, men fram till 16 år bör cykeln upprättas. Under denna period bildas en hormonell bakgrund och könsorganen utvecklas. Därför anses alla mindre avvikelser som inte är resultatet av allvarliga störningar i kroppens funktion vara normala..
 2. 2. Kvinnor efter 50 år. Åldersgränserna i detta fall är ganska godtyckliga, eftersom klimakteriet kan inträffa mycket tidigare. Denna period åtföljs av en karakteristisk omstrukturering i kroppen: äggstockarna tappas, den hormonella bakgrunden förändras, förseningar observeras.

Cykliska förändringar som sker i reproduktionssystemet återspeglas i kärlsystemet och nervsystemet. Effekten av hormoner på det senare fungerar manifesteras av följande symtom:

 • migrän;
 • bröstsmärta och spänningar;
 • dåsighet, trötthet;
 • irritabilitet;
 • blodtryck förändring.

Symtomen visas strax före den första menstruationsdagen och fortsätter tills den slutar. Normalt bör alla sensationer vara toleranta. Det finns mediciner som hjälper till att lindra krampen och lugna ner..

Undersökning är nödvändig när det inte finns någon effekt av att ta mediciner. Kanske ett symptom som liknar premenstruellt syndrom åtföljs av en gynekologisk sjukdom.

Det är nödvändigt att tvätta regelbundet under denna period, eftersom menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier. Detta bör göras vid varje byte av dyna eller tampong, minst 3-4 gånger om dagen, under rinnande vatten med användning av produkter avsedda för intim hygien.

Vanlig tvål eller antibakteriell tvål är inte lämplig eftersom de innehåller alkalier som torkar slemhinnan i yttre könsorgan och utsätter den för torkning och friktion. Om det inte finns något speciellt kan du använda babytvål och ut ur huset - servetter för intim hygien.

För hygien är det nödvändigt att använda en dusch. Det rekommenderas inte att besöka ett badhus, bastu eller ta ett varmt bad, eftersom hög temperatur provoserar mer riklig urladdning.

Underkläder ska bäras bomull, det måste bytas vid behov och dagligen. Följande intima hygienprodukter används:

 1. 1. Packningar. De måste bytas var 4-8 timme. Dessa hygienprodukter är indelade i konventionella och ultratunna. De senare är mer praktiska, men ibland kan de orsaka allergier på grund av det sorbent som de innehåller. Därför rekommenderas det med känslig hud att använda vanliga kuddar.
 2. 2. Tamponger. De måste bytas var 4-8 timme, beroende på utsläppets intensitet. Unga flickor rekommenderas att använda en liten hygienprodukt, de som föder - en större. Med en vattpinne kan du besöka poolen eller simma i havet, men du måste komma ihåg att de i detta fall måste bytas ut oftare, eftersom de blir våta, vilket kan leda till intensiv reproduktion av bakterier. Om du inte byter vattpinnen i tid kan detta leda till utveckling av toxiskt chocksyndrom (förgiftning av kroppen på grund av utvecklingen av en bakterieinfektion). De kan inte användas utanför menstruationen och vid vaginala infektioner.
 3. 3. Dagliga kuddar. De kan också användas för blödning under perioder då urladdningen är minimal. Ibland används de som ett extra verktyg när du använder en tampong..

Tvätta händerna före och efter byte av vattpinnen eller dynan.

Följande möjliga menstruations oregelbundenheter är:

Patologi namnBeskrivning
amenorréDiagnostiseras när blödningen är frånvarande i mer än 3 månader
Cykliska störningar
HypermenorrheaBlodantalet ökade under normala cykeltider och blödningsperioder
metrorragiDet ökar mängden blod med en menstruationstid på upp till 12 dagar. Det noteras behovet av att byta en packning per timme
hypomenorréMenstruationen kommer i tid, men urladdningen är knapp
PolymenorrheaBlödningen varar mer än 7 dagar, måttlig mängd blod
oligomenorréVanlig kort menstruation varar mindre än 2 dagar
OpsomenorrheaSällsynta kritiska dagar noteras, intervallet mellan dem kan pågå från 36 dagar till 3 månader, andra indikatorer är normala
PromenomenorrheaCykeln varar mindre än 21 dagar.
Livmoderblödning (metrorragi)
anovulatoriskaUppträder i mitten av cykeln, mot bakgrund av anovulation
DysfunktionellVisas under menstruationen, oavsett förekomst av ägglossning
Algodismenorea (dysmenorrhea)Den vanligaste patologin förekommer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder. Det åtföljs av värkande smärta, illamående och kräkningar, illamående, huvudvärk. Symtomen varar från några timmar till en dag eller mer

För korrekt diagnos av avvikelser rekommenderas det att upprätthålla en kalender.

Vissa faktorer kan leda till en kränkning av den kvinnliga menstruationscykeln:

OrsakBeskrivning
Hormonell obalansAnalys av hormoner är de första som genomförs i händelse av kränkningar. Dessa kan vara avvikelser från normala koncentrationer av sköldkörtelhormon eller brist på progesteron. Det senare händer ofta när man närmar sig klimakteriet
Infektionssjukdomar i reproduktionssystemetOfta leder till en liknande virus- eller bakterieinfektion. För att lösa problemet är det nödvändigt att fastställa patogenen och förskriva terapi
Genetiska faktorerNärvaron av nära släktingar med detta problem ökar avsevärt kvinnans chanser att få samma patologi
PåfrestningDenna faktor påverkar arbetet i alla organ och system. Brott mot cykeln är ett logiskt resultat av ofta upplevelser
Låg kroppsmassaindexVitaminbrist, fettvävnad, överdriven tunnhet leder till cykelstörningar och infertilitet. Dessa faktorer påverkar könshormonnivåer.
Tar drogerHormonella preventivmedel och vissa andra läkemedel kan påverka menstruationen. Utnämn dem inte själv
KlimatförändringFörändringar i miljöförhållanden kan påverka alla processer i kroppen avsevärt
Dåliga vanorDe minskar nivån på könshormoner och påverkar negativt alla aspekter av reproduktionssystemet.

Vid behandling av menstruationsavvikelser är det nödvändigt att överge dåliga vanor och bota infektionssjukdomar. Korrigering av den hormonella bakgrunden utförs med progesteronbaserade läkemedel eller kombinerade orala preventivmedel. Eventuella åtgärder bör utföras på rekommendation av den behandlande läkaren.

Eventuella kränkningar är ett tillfälle att kontakta en gynekolog. De kan inte bara prata om oförmågan att föda och fostra ett barn, utan också indikera allvarliga kränkningar i kroppen. Det är obligatoriskt att besöka en läkare om:

 • blod dök upp under graviditeten;
 • menstruation börjar inte hos en flicka efter 15 år;
 • svår blödning;
 • det finns utsläpp av ovanlig färg (vit, gul, grön);
 • outhärdlig smärta uppstår.

Många av störningarna kan indikera allvarliga patologier såsom en ektopisk graviditet, spontan abort, en malig tumör i livmodern.

Häls menstruation
och fördomar:
Hygien, ICP
och kultur av skam

Text: Karina Sembe

Alla kvinnor är väldigt olika, och det här är vår styrka, men något förenar oss definitivt. Menstruation är ett fenomen som kvinnor lever halva livet, vilket innebär att du bör veta så mycket som möjligt om det..

Ändå är menstruationen fortfarande ett av de mest tabubelagda ämnena i samhället - och detta är i en era som anses tillräckligt avancerad för att kunna kallas postmodernitet. På grund av bristen på öppen konversation om menstruation vet miljoner flickor runt om i världen inte hur deras kropp fungerar och hur de ska ta hand om det, och många diskrimineras helt - i vissa kulturer får flickor inte gå i skolan eller ens röra andra människor under sina perioder. De försöker undvika teman för menstruation i biograf och i reklam, och diskussion om denna fråga i sociala nätverk väcker oundvikligen aggressiva kommentarer, även från kvinnorna själva.

Föråldrade religiösa stigmatiseringar, sociala stereotyper och en katastrofal brist på information om menstruation är inte förhållandena där flickor fullt ut kan utvecklas och leva bekvämt. Vi beslutade att gräva djupare in i detta ämne och förstå hur menstruationen inträffar, vad det är viktigt att uppmärksamma under menstruationen, varför detta helt naturliga fenomen är så svårt att behandla i samhället och vad vi kan göra för att korrigera situationen.

Hur det fungerar
menstruationscykel

Menstruation förekommer inte bara hos kvinnor, utan också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur: många primater, fladdermöss och till och med elefantskruvar. Konceptet är förankrat i de latinska menstruationerna ("månatligen") och är ett avslag på skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln. Obehagliga känslor för närvarande är normala och kan orsakas av livmodersammandragningar..

Och nu lite mer vardaglig latin. Samtidigt som menstruationsfasen startar follikelfasen och varar i genomsnitt 14 dagar. I denna fas bildas en ny follikel i äggstockarna, där ägget mognar. Dessutom börjar processen för uppdatering av endometrium i livmodern. Sedan kommer ägglossningsfasen, som varar cirka tre dagar. Under denna tid, under påverkan av hormoner, bryts den mogna follikeln och ett moget ägg frigörs från det, redo för befruktning. I detta avseende, under ägglossning, kan vissa kvinnor uppleva smärta i nedre buken..

Lutealfasen följer ägglossningsfasen, den varar i genomsnitt 11–16 dagar. För närvarande produceras hormonerna östrogen och progesteron aktivt, vilket förbereder kroppen på potentiell graviditet. Om det börjar måste det befruktade ägget fästa vid endometriet. När detta inte händer börjar menstruationsfasen igen, i vilken endometrium avvisas.

Om hormonella
undertryckning av menstruationscykeln

72% av kvinnorna i utvecklade länder är obekväma under sina perioder, och 40% föredrar aldrig att ha menstruation i livet, förutsatt att det är ofarligt för kroppen. Forskare konstaterar att denna "trötthet" inte är förvånande: förrän modern preventivmedel kom till vår värld var kvinnor i reproduktiv ålder nästan hela tiden under ett av två tillstånd - antingen de var gravida eller ammar - och upplevde cirka 160 menstruationscykler i hela deras liv. Numera lyckas vi överleva mer än 450 cykler, i samband med att det till och med finns en vetenskaplig uppfattning om att oändlig ägglossning och menstruation är spänningar för den kvinnliga kroppen.

Amerikanska forskare har skapat en effektiv metod för att göra livet lättare för kvinnor, som kallas förtryck av menstruation (från engelska. Menstrual suppression). Metoden är en förlängning av cykeln med hjälp av kombinerade hormonella preventivmedel, utformad för att minska antalet menstruationer från tolv eller fler till tre till fyra gånger per år och därefter helt eliminera dem. Tidigare användes sådana hormonella preventivmedel för att behandla endometrios, smärtsamma perioder (dysmenorré) och andra symtom förknippade med menstruation, men för flera år sedan var ett av skälen till att förskriva läkemedel önskan från kvinnor att lindra obehag i menstruationen.

Under menstruationens varaktighet
och sekretens intensitet påverkas av många faktorer: från näring
före preventivmetoder

Piller som innehåller en kombination av levonorgestrel och etinylöstradiol - syntetiska analoger av progesteron och östrogen - undertrycker inte bara menstruationscykeln utan också blockerar ägglossningen och förhindrar graviditet: produkten förhindrar ägget att mogna och lämnar äggstocken och gör hemligheten i livmoderhalsen tätare, hindrar rörelse spermier. 2003 introducerade Food and Drug Administration (FDA) Seasonale och fyra år senare certifierades Lybrel. Läkemedel säljs med recept och måste tas uteslutande under övervakning av en läkare. Du kan använda läkemedel tills det finns en önskan att bli gravid.

De flesta kvinnor som använder piller för att förlänga cykeln är nöjda med resultatet, läkarna är indelade i två läger: vissa tror att undertryckning av menstruationen minskar risken för att utveckla bröst- och äggstockscancer, medan andra säger att läkemedel ökar risken för att utveckla cancer i livmoderhalsen, bröst och lever. Vissa forskare förknippar till och med hormonellt undertryckande av menstruation med en minskning av kroppens förmåga att bekämpa det mänskliga papillomviruset, men sådana fynd stöds inte av ett tillräckligt antal lämpliga studier..

Om olika hygienprodukter
under menstruationen

Medan menstruationen fortfarande är en angelägen fråga för många av oss, föreslår vi att vi räknar ut hur man kan överleva den med komfort och minsta stress för kroppen. Olika faktorer påverkar menstruationens varaktighet och utsöndringsintensiteten: kost, mental tillstånd, förlossning, olika preventivmetoder. Överflödet av utflöde skiljer sig åt var och en av oss och även hos samma kvinna från månad till månad. Det är riktigt, i de fall utsläppet är så rikligt att hygienprodukten måste bytas nästan varje timme, är det vettigt att konsultera en gynekolog.

Menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier, dessutom är livmodern under menstruationen något svår och det är lättare för smittämnen att tränga igenom det. Därför måste tamponger och kuddar bytas var 3-4: e timme. Om urladdningen är måttlig eller knapp och dynan eller tampongen inte fylls på tre timmar, bör de fortfarande ersättas med rena..

Ett extremt allvarligt problem förknippat med användning av tamponger är toxisk chocksyndrom - en sällsynt och dödlig sjukdom som utvecklas mot bakgrund av stafylokockinfektion. Allmänhetens uppmärksamhet på denna fråga lockades nyligen av modellen Lauren Wasser, som förlorade benet på grund av toxisk chock-syndrom. CFS observeras inte bara hos kvinnor, utan det bevisas att sjukdomen provocerar användningen av tamponger. Faktum är att syntetiska komponenter används i deras produktion, så om bakterier av Staphylococcus aureus redan finns i kroppen, skapar sammansättningen av tamponger en miljö för deras reproduktion.

Valet av hygienprodukter under menstruationen kokar inte ner till tamponger och kuddar. Ett populärt alternativ är menstruationskoppar, som placeras i slidan för att samla sekret. Menstruationskoppar har många fördelar, och den viktigaste av dem är lönsamhet: koppen kan vara inne i upp till 10-12 timmar, och beroende på tillverkaren kan återanvändbara koppar användas från 1 år till 10 år. Menstruationskoppar är miljövänliga att tillverka och använda och utgör en lägre hälsorisk än andra hygienprodukter: deras användning orsakar inte en torr känsla som tamponger kan skapa, eller en komprimeringseffekt, som händer när du använder kuddar. Dessutom konstaterades ingen koppling mellan fall av giftig chock och användning av menstruationsbägare, och alternativ gjorda av medicinsk silikon är hypoallergeniska och påverkar inte den vaginala mikrofloran.

Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt
och säkert för båda parterna

Framtiden är redan här, och du kan få en smart menstruationskopp i den som synkroniseras med din smartphone och berättar när det är dags att tömma den. Ett annat hjärnsköld till vetenskapliga framsteg är återanvändbara absorberande byxor, vars ultratunna treskiktsstruktur enligt skaparna är hypoallergen, antibakteriell och är ett komplett alternativ till packningar.

Oavsett hygienmedel du använder under din period - bekant eller avancerad - glöm inte rätt rengöring av de yttre könsorganen. Efter avvisande av det "gamla" endometriumet bildas en såryta på livmoderväggarna, och i detta skede av menstruationscykeln finns det en högre risk för infektion, eftersom gynekologer rekommenderar att ägna särskild uppmärksamhet åt hygien och välja ett speciellt tvättmedel. Det bästa valet - hypoallergena neutrala pH-geler för intim hygien.

Varför under menstruationen
undvik inte sex
och fysisk aktivitet

Menstruation är ingen anledning att falla i koma och försumma allt vi älskar. Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt och säkert för båda parterna, så om du är bekväm finns det ingen anledning att förneka dig själv nöje. Läkarna noterar till och med att under menstruationen kan känsligheten öka: den första dagen är nivåerna av östrogen och testosteron låga, men redan den tredje dagen ökar indikatorerna. Dessutom kan urladdningen fungera som ett extra smörjmedel, vilket ökar njutningen. Vissa forskare hävdar att orgasm kan underlätta kramper i livmodern och därmed lindra kramper i menstruationen..

Glöm inte preventivmedel. För det första är menstruationen inte en 100% garanti för att du inte blir gravid: hos vissa kvinnor varar menstruationen mer än en vecka, och början av ägglossningsfasen kan sammanfalla med slutet av menstruationen. Dessutom förblir spermatozoer livskraftiga från tre till fem dagar, vilket ökar chansen att bli gravid. En kondom hjälper till att förhindra infektion i livmodern, som, som vi redan har upptäckt, under menstruationen är särskilt försvarslös mot patogena bakterier. Nyligen uppfann de också ett mer avancerat hygienmedel för sex under menstruationen - Flex-membranet, som blockerar sekretioner upp till 12 timmar. Flex skyddar inte mot graviditet, men då behöver du inte tvätta lägenheten senare.

Om du vill ska du inte försumma idrott. Naturligtvis bör du avstå från ett maraton eller lyfta en skivstång på 40 kilo, men om du generellt är frisk skadas inte måttlig rörlighet. Dessutom tror gynekologer att en horisontell position minskar tonerna i livmodern, ökar smärta och noterar att under smärtsamma perioder är det bättre att inte ljuga, utan att röra sig så mycket som möjligt. Om du känner styrkan i dig själv, gå en promenad eller gör lättövningar - detta kommer att förbättra blodtillförseln till bäckenorganen och lindra livmodersspasm.

Vad är PMS
och är det värt det att behandla

Det finns många anekdoter om PMS, men det är lite roligt i själva fenomenet. Premenstruellt syndrom förekommer ofta i lutealfasen i cykeln. Detta är ett komplex av symtom som är förknippade med en naturlig förändring av den hormonella bakgrunden: före menstruationens början kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken, ökad aptit, humörförändringar, svullnad i bröstkörtlarna. Vissa kvinnor upplever känslomässiga förändringar: irritabilitet, en känsla av trötthet, tårfullhet, depression observeras. Ett liknande intervall av emotionella effekter kan bero på brist på endorfiner..

Vid olika tidpunkter försökte vetenskapen annorlunda för att förklara förekomsten av PMS: från hormonella och allergiska teorier till teorin om "vattens berusning", där vätskeretention hos PMS-personer orsakades av neuroendokrina störningar. Den moderna versionen av förekomsten av PMS är teorin om neurotransmitter metaboliska störningar i centrala nervsystemet. Enligt denna hypotes betraktas premenstruellt syndrom som en störning i centrala nervsystemet på grund av verkan av yttre faktorer och medfödd eller förvärvad labilitet (funktionell rörlighet, instabilitet) i hypotalamisk-hypofysen-äggstocksystemet.

I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som "orena":
de kan inte sova under dagen, ta ett bad
och röra vid andra människor

Beslutet att behandla PMS eller inte beror på kvinnans personliga val och svårighetsgraden av syndromet. Behandlingen syftar som regel till att normalisera hypotalamusfunktioner, lindra svullnad samt eliminera samtidiga sjukdomar i könsorganet, både farmakologiskt och icke-farmakologiskt (med fysioterapi, massage etc.). Ett läger av motståndare mot PMS-behandling har också bildats, som anser att det är en social konstruktion och hävdar att premenstrual dysforisk störning och premenstruellt syndrom inte är relaterade till varandra. Enligt socialpsykolog och liberal feminist Carol Tavris är socialt betingade förväntningar på PMS vanliga bland västerländska kvinnor, och patienter rapporterar förmodligen sina symtom till läkare baserat på denna förväntning.

Det är inte nödvändigt att komma överens med den sociala konditionen för PMS, men denna kontrovers visar att det är viktigt att ta hänsyn till inte bara den fysiologiska, utan också den psykologiska aspekten i ämnet menstruation - särskilt sedan många århundraden sedan detta koncept förvandlades till en social inställning som stigmatiserar kvinnor runt om i världen.

Hur och varför menstruation i olika kulturer förblir ett tabu

I många världskulturer är ett sådant naturfenomen som menstruation fortfarande det starkaste tabuet. I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som ”orena” och är begränsade i många bekanta aktiviteter: de får inte komma in i köket och templet, sova under dagen, ta ett bad, bära blommor som dekorationer, ha sex, prata högt eller till och med röra andra människor - som till män och kvinnor. I islam får en kvinna under menstruation inte be och delta i någon form av religiös aktivitet, liksom att ha sex. I den religiösa texten till judarna i Thor (3 Mos 15: 19-30) står: "När en kvinna har normal blödning är hon oren i sju dagar, och den som rör vid henne blir oren fram till kväll." Det är förbjudet att inte bara beröra kvinnan utan också föremålet som hon satt eller låg på.

Sådana tabuer påverkar den känslomässiga situationen hos kvinnor och flickor och komplicerar deras livsstil. Enligt forskning från indiska specialister inom socialmedicin slutar 23% av flickorna att gå i skolan när deras perioder börjar, inte minst för att det inte finns någon toalett. Var tionde afrikanska flicka missar minst en dag med klasser per månad på grund av menstruation. Som ett resultat faller den akademiska utvecklingen och andelen avdrag ökar. Observera att lärare också har begränsningar i den meningen..

77% av indiska kvinnor använder bitar av gammal vävnad som ofta använder
upprepat

Den oacceptabelt föråldrade offentliga ståndpunkten beträffande menstruation i många utvecklingsländer har lett till en katastrofal brist på information, som i kombination med det kritiska tillståndet i ekonomin och i synnerhet hygien hotar kvinnors hälsa. För mer än 77% av indiska flickor och kvinnor fungerar bitar av gammal vävnad, som ofta används flera gånger, som hygienprodukter under menstruationen. Dessutom tvingas 88% av kvinnorna ibland att ta sig till gamla tidningar, torrt bladverk, olika skal eller sand för att absorbera utsöndringarna. Med en så desperat situation för kvinnor ökar begränsad tillgång till rent rinnande vatten i städer och byar risken för infektion avsevärt..

Om situationen med hygien i väst inte är så beklaglig, är menstruationsämnet långt ifrån ett primitivt tabu. Enligt undersökningar, redan på 80-talet av förra seklet, ansåg de allra flesta amerikaner, både vuxna och ungdomar, att prata om menstruation som oacceptabelt, särskilt i närvaro av män, inklusive familjemedlemmar.

Man får en känsla av att rädslan för menstruation är mättad med hela informationsfältet. För annonser med kuddar och tamponger använder de av någon anledning, istället för röd vätska, blått, och själva menstruationen kallas mystiska eufemier som "dessa dagar", "kritiska dagar" eller, ännu bättre, "röda dagar i kalendern".

← Annonser för packningar Alltid

I film och tv är menstruation fortfarande ett obekvämt ämne som ofta undviks. Undantaget är kanske scenerna där menarchen visas, det vill säga flickans första menstruation. Till och med den extremt uppriktiga filmen "Fifty Shades of Grey" inkluderade inte en scen från romanen med samma namn, där hjälten drar en tampong ur sin partners vagina för att ha sex med henne. I en intervju med Variety förklarade regissören Sam Taylor-Johnson sitt beslut med att det finns tillräckligt med uppriktiga scener i filmen.

Psykoanalytiker, särskilt briten Claude Dagmar Dali, ser orsaken till tabuer i det så kallade menstruationskomplexet. Menstruationscykeln är alarmerande, förankrad i rädsla för blod och tron ​​att en menstruerande kvinna är en bärare av onda krafter. Sigmund Freud förklarade manens rädsla för en kvinna genom att hon var obegriplig för honom, främmande och därför fientlig. En man är rädd för att försvagas av en kvinna, för att förlora styrkan - främst i social bemärkelse. Som psykolog Ekaterina Mordas konstaterar övervinnas ångest i relation till menstruation i olika stammar genom ritualer och sexuella ritualer.

Menstruation i det moderna samhället är fortfarande ett stigma som reflekterar och samtidigt rotar misogyny upp till de mest absurda manifestationerna - som parallellerna mellan menstruation och tarmrörelse. Förresten, det finns tillräckligt med intern misogyny beträffande menstruation: kvinnor har länge anklagats för att de naturliga manifestationerna av sin egen fysikalitet måste vara blyg, och med alla offentliga diskussioner om menstruation i sociala nätverk kommer det säkert att vara prenumeranter som kommer att lämna pittiga kommentarer om detta ämne. Men teoretiker och feminister utövar mycket ansträngning i kampen mot menstruationstabuer, och vi börjar äntligen bli medvetna om vår kropp utan en blandning av skam.

Hur situationen förändras
för det bättre

Långsamt och med en knak, men ändå är det skift på statsnivå, även i utvecklingsländer. Sedan 2010 har den indiska regeringen godkänt ett system för att öka menstruationshygien genom distribution av dynor på landsbygden. Kampanjen är fortfarande i pilotfasen och mycket återstår att förbättra..

Ett fenomen som menstruationsavbrott får fart. Inom ramen för arbetsskyddspolitiken i västländerna är sådana framsteg fortfarande långt, men i Indonesien har 1948 kvinnor rätt till två dagars betald ledighet en månad, och i Korea har de gått ännu längre och betalar kvinnor en bonus för att gå till arbetet under menstruationen. Globala företag tvingas också vidta åtgärder i detta avseende: Nike inkluderade ledig tid på grund av menstruation i sin företagspolicy redan 2007, och den australiska tillverkningsunionen krävde 12 betalda menstruationsfrister per år för Toyota-anställda.

De flesta av framstegen kvarstår med privata medborgarinitiativ som expanderar till global skala. En av dem, den tyska ideella organisationen för att bekämpa hygienkrisen världen över, Wash United, förklarade 28 maj som Menstrual Hygiene och skapade plattformen med samma namn Menstrual Hygiene Day. Syftet med plattformen är att samla offentliga organisationer, entreprenörer, media och medvetna medborgare för att utbilda flickor och kvinnor runt om i världen om hygien under menstruationen.

Medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam
för din egen kropp

Framstegsmotorn i denna fråga är den så kallade menstruationsaktivismen, utformad för att ta bort stigma från fenomenet. 2009 tilldelade konstnären Ingrid Burton-Muan till exempel en menstruation till ett videoverk och en serie fotografier som en del av Venedigbiennalen för samtida konst, och 2012 uppmuntrade feministen Cella Quint i sitt TED Talk öppet och utan skam att prata om menstruation i reklamhygienprodukter. Förresten dyker sådana tillverkare gradvis ut: till exempel HelloFl-tampongannonser är färgglada, ärliga och om livet, och den brittiska tillverkaren av kroppshygienprodukter Bodyform, som en del av #Femodji-kampanjen, föreslog att designers skapar emojis som öppet talar om menstruationens omväxlingar. Marknadsgiganter är på vakt: förra året vann Procter & Gamble Cannes Glass Lion, en speciell nominering för att bekämpa ojämlikhet mellan könen, genom att införa kampanjen Touch the Pickle. Reklamen undergräver indisk traditionell övertygelse om att en menstruerande flicka kan förstöra mat med en touch.

Förra året inledde en student från Indien #HappyToBleed-kampanjen, där flickor försvarade sin fysikalitet och därmed kämpade menstruationstabuer i landet. Samma 2015, efter initiativ från en ung tysk kvinna, dök graffiti ut på gatorna i S: t Petersburg för att försvara menstruationen, och för bara ett par veckor sedan arrangerade studenter från Lahore universitet i Pakistan en demonstration för att uppmärksamma detta problem. Actionism och ironi gör sitt jobb, och medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam för sin egen kropp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation och vit urladdning: hormoneffekter, graviditet eller patologi?

Många kvinnor börjar oroa sig när de har en försening i sina perioder, oavsett om de planerar en graviditet eller inte. Närvaron av vit urladdning under denna period ökar bara ångesten. Vad kan framkalla ett sådant fenomen? Hur man klargör situationen?1.1.1 Video: urladdning i tidig graviditet...

Varför utstryk före menstruationen brun

I väntan på nästa menstruation möter många kvinnor fenomenet brunt urladdning. Är detta normalt, eller är en utstryk som fortfarande tyder på utvecklingen av en gynekologisk sjukdom eller en ektopisk graviditet?...

Säkra cykeldagar - vad är det och hur man beräknar dem

Graviditetsplanering är inte mindre ansvarig än att bära ett foster. Och utan tvekan är det bättre att förhindra en oönskad graviditet än att avsluta den....