Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Intim

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur. Emellertid är förekomsten av depression bland kvinnor statistiskt högre, och varje åttonde kvinna upplever minst en depressiv episod under hennes livstid. Artikelserien "Hormonell längtan" ägnas åt depressiva tillstånd orsakade av hormonella fluktuationer som varje kvinna regelbundet upplever.

Premenstruellt syndrom (PMS).

Hormonella fluktuationer är oftast förknippade med reproduktionscykler i den kvinnliga kroppen. Menstruationscykeln, graviditet, postpartum, menopaus, infertilitet eller det medvetna beslutet att inte få barn - alla dessa händelser har en specifik effekt på förändringar i en kvinnas humör, och för vissa innebär en sådan förändring en depressiv episod. Studier bekräftar att hormoner har en kraftfull effekt på kemin i hjärnprocesser, inklusive de som reglerar den allmänna emotionella bakgrunden och känslomässiga responsmetoder, verklighetsuppfattningen. Mekaniken i den hormonella "invasionen" i sig har fortfarande ingen förklaring, och hittills måste vi ta itu med synliga konsekvenser.

Det ska sägas att själva förändringen i hormonell bakgrund inte orsakar depression. Hormoner provocerar ett deprimerat tillstånd om en kvinna tidigare har haft en benägenhet till det. Men det finns en situation som universellt återspeglas i varje kvinnas mentala tillstånd - premenstruellt syndrom eller PMS.

Ett syndrom är en kombination av symtom eller manifestationer. Fysiskt obehagliga manifestationer (svullnad, smärta i buken och korsryggen, dåsighet, tryckfluktuationer, dåsighet eller sömnlöshet, ökad aptit och sug efter "skadliga" livsmedel eller specifika livsmedel, etc.) kombineras med psykologiska - bilden av uppfattningen av sig själv och världen förändras. Enligt en teori är PMS som en "repetition" av graviditet, under vilken en kvinna upplever en förändring i begreppet "jag". Denna förändring orsakar stark intern spänning på grund av den oundvikliga konflikten. Från sidan kan en kvinna se aggressiv ut och samtidigt dödlig, humörig, obalanserad och oinhiberad, eller vice versa - hämmad.

Subjektivt upplevt av en kvinna som obehagliga eller till och med smärtsamma, psykologiska symtom på PMS börjar dyka upp 7-10 dagar före den första dagen av cykeln och försvinner under de första dagarna av menstruationen. Symtomen liknar de vid klassisk depression, även om de faktiskt inte är det..

SYMPTOM PMS

- minskning av energinivån. Det finns inga krafter för öppen och aktiv interaktion med världen. Låsa in sig själv och koncentrera sig själv (som ett sätt att spara energi);
- tårfullhet, sentimentalitet;
- irritabilitet (det finns ingen energi, men det finns miljömässiga stimuli som behöver ett svar. Till exempel behovet av att utföra hushållssysslor, att vara effektiv på arbetsplatsen, att uppträda med släktingar på vanligt sätt);
- Ökade krav på fysisk komfort. Stark spänning kan orsaka skarpa lukt, ljud, obehagliga taktila känslor, obekväm omgivningstemperatur, brist på renlighet, behovet av aktiva fysiska åtgärder osv.;
- en känsla av ensamhet, längtan, dekadenta stämningar ("inget gott i livet väntar mig", "ingen älskar och uppskattar mig", "ingen behöver mig", etc.);
- Tendensen till självskuld och i allmänhet sökning efter de som är ansvariga för alla problem. Efter att ha ordnat en gräl kan en kvinna omedelbart kasta sig in i upplevelsen av sin egen skuld;
- en manifestation av plötslig irrationell rädsla (att komma in i en bilolycka, kvävas i en trångt tunnelbanebil...). Rädsla kombineras med en förvrängd vision av situationer;
- minskad koncentration, uppmärksamhet, nedsatt minne. Frånvaro, minskad förmåga att sätta ett mål och uppnå det (svaghet i den frivilliga sfären som helhet);
- generaliserat tänkande - en minskning av förmågan att vara specifik, samtidigt som man klamrar sig till bagateller är möjlig (att blåsa upp en elefant från en mus som orsak till konflikt).

Eftersom hormoner, på vilka vi inte har råd, befaller hela denna "parad", kan vi lindra tillståndet med överkomliga metoder. (Hormonterapi på grund av dålig förutsägbarhet för resultatet för tillfället är inte en entydig indikation för PMS).

PMS-hjälp

I sig själv gör ett instabilt psykologiskt tillstånd en kvinna beroende av miljön - både fysiskt och socialt. Särskilt viktiga personer är nära människor och de som en kvinna har ständig känslomässig kontakt med. I detta avseende är det vettigt att varna sådana människor i förväg om möjliga utbrott av ilska, obalans, orättfärdiga påståenden, tårfullhet etc. ("Jag kanske är lite annorlunda, verkar orättvis eller missnöjd, men det har inget att göra med min inställning till dig.") Det räcker med att säga detta lite i förväg och be om lite lättnad och förståelse, eftersom kvinnan själv inte särskilt njuter av ett sådant beteende, för att inte tala om smärta i individuella manifestationer av PMS.

Det är viktigt för nära människor att förstå att under PMS är nycklar och raserianfall inte ett sätt att manipulera, som det kan verka. Genom att uppleva ett till stor del försvarslöst tillstånd blir en kvinna som ett barn som ännu inte har adekvata metoder för att reglera hennes påverkan och som inte alltid kan förmedla information om hennes behov i en "tyst" form. Sobbing blir ett sätt att lindra stress. Vitalbehov kan också komma fram (uppleva inte hunger, förkylning, gå i säng i tid osv.), Du behöver inte ignorera dem eller hindra deras tillfredsställelse
("Bara för att du ätit middag nyligen!", "Du sov tills 11 idag!", Etc.)

Det räcker för människor runt om att inte starta som svar på stormiga känslor och förstå att en mamma, make eller flickvän nu är i ett ovanligt tillstånd för alla. Att göra något trevligt, att underlätta dagliga bekymmer, prata med en kvinna om varma känslor och försäkra att allt i livet är bra och att det har stort värde i ditt liv - allt detta kan ha en betydande inverkan på hennes tillstånd.

Hur du kan hjälpa dig själv överleva PMS

Rekommendationer för att ändra kosten (äta mer spannmål, minska mängden koffein, kött, etc.) eller använda speciella vitaminer är mycket vanliga, trots svårigheten att bedöma effektiviteten hos dessa åtgärder. Sådana åtgärder är bra som förebyggande. En balanserad kost bidrar till välbefinnande, oavsett cykeldag, men att börja ändra matvanor med början av ett instabilt psykologiskt tillstånd är inte den mest framgångsrika idén från början.

Enligt författarens erfarenhet hjälper en uppsättning åtgärder för att stabilisera det psykologiska tillståndet bäst att lindra tillståndet. Och det finns goda nyheter: i det här fallet behöver du bara koppla av och, som de säger, överge dig till vågen som täcker dig. Det här är naturen! Och PMS är bara fallet när det är bättre att göra vad du vill, hur löjligt det såg ut från sidan och till och med det verkar inte konstigt för dig.

Vad är bättre att göra:

 • Begränsa aktiviteten om en känsla av slöhet inte lämnar under dagen (målet är att förhindra trötthet). Om tvärtom - du vill flytta, flytta! Acceleration av blodflödet hjälper till att stabilisera nervsystemet. Simning, gymnastik, promenader - allt som ger kroppen glädje.
 • Meditera (som när det gäller vitaminer och korrekt näring, det är bättre att öva profylaktiskt) eller öva någon teknik för självreglering av emotionell labilitet.
 • Att vara natur. Inte bara promenader fungerar bra, utan också kontemplation över landskapet, stanna i den friska luften på en pittoresk plats utanför staden.
 • Fokusera på nuet. Tänk inte på meningen med livet globalt, tänk inte på viktiga frågor.
 • Gråt om du vill. Det är viktigt att inte hålla tillbaka tårarna när de rullar. Naturligtvis måste du alltid ta hänsyn till relevansen av ditt beteende i ett visst fall på en viss plats och tid. Men du kan alltid hitta en avskild plats där du kan njuta av en kort dysterhet utan ögonen.
 • Försök att bli arg och slänga energi (naturligtvis är det bättre att inte rikta aggression mot andra och inte använda den på ett destruktivt sätt).
 • Att ha sex. Lindrar perfekt stress och stabiliserar hormonella fluktuationer. Samtidigt är det viktigt att partneren är anpassade till din våg och tar hänsyn till kvinnans ökade känslighet. Att överge sig till naturen i detta fall betyder att göra allt bara då och bara som du vill i detta ögonblick. Du kan bokstavligen vägleda din partner, låta honom känna vad som är acceptabelt och vad som är oönskat.
 • Kom ihåg att ett sorgligt tillstånd är tillfälligt. Skämmas inte för att dra dig tillbaka, stänga av, förneka världskommunikationen. Du behöver bara varna i förväg.
 • Förvirrad! Att ha mindre tid att tänka på livets mardröm. Se en film, läs böcker, utställningar.
 • När känsligheten för estetik ökar är det viktigt att tillfredsställa sugen efter det vackra: besök en utställning, lyssna på din favoritmusik. Du kan rita, skulptera, även om din erfarenhet av färgade färger och plasticin slutade i dagis; häll ut känslor i valfri text: från poesi till korta anteckningar.
 • Möt människor som ger dig en känsla av deras värde, ger dig värme och kan dela förtroende. Kommunicera med dem som älskar dig och som du älskar. Jag vill gå ut i en vacker klänning - du måste gå; Jag vill dricka kaffe och gråta, beslagta en stor tårta i sällskap med min älskade flickvän - det är så att göra det. Trots farorna med koffein och enkla kolhydrater.

Under menstruation, dåligt humör

Många kvinnor före menstruationscykeln lider av dåligt humör, manifestationer av smärta. Vad du ska göra för att bli av med obehagliga symptom och inte ge upp dina favorit saker?

PMS står för premenstruellt syndrom. Det finns i alla kvinnor. Oftast är detta en humörsvängningar i en eller annan riktning. Emellertid kan symtomen på dess manifestation vara mycket bredare..

Varför är kvinnor irriterade?

Uppträdandet av det rättvisare könet förändras en vecka innan menstruationscykeln börjar. Helt lugn tidigare, hon förvandlas till en arg lejoninna. Romantiskt inställd på kvällen vaknar nästa morgon med en stark malaise. Dåligt humör, plötslig depression talar om PMS.

Läkarna hävdar enhälligt att orsaken till humörsvängningar är en obalans av östrogen och progesteron i kroppen. Med ett stort antal av de första manifesteras aggression. Ett ljust urval av den andra påverkar ökningen av trötthet, depression. För närvarande inträffar:

 • stagnation av blod i kärlen;
 • kroppsvikt ökar;
 • smärta visas i bröstet, det sväller.

Därför irritabilitet, sömnlöshet. I vissa fall rekommenderas läkarna att ta piller för att lindra depression..

Vad är kvinnors misstag

Först av allt, i fel diet. Begränsa användningen av högkalorifoder. Dåligt humör är oacceptabelt för henne. Detta påverkar omedelbart viktökningen..

Det andra misstaget är avvisningen av en mobil livsstil. Kvinnor tror att idrott kan vara skadligt. Detta yttrande är felaktigt. Tiden har visat att rörelse påverkar välbefinnandet, så rör dig mer. Dagliga promenader lindrar stress, balanserar hormoner, smidig irritabilitet.

Ett annat misstag är den aktiva kampen med övervikt. PMS präglas av en ökning av extra kilo. Detta fenomen är emellertid tillfälligt. Ingen kamp krävs här, särskilt ta inte piller som bränner fett.

Hur man avgör om en kvinna är benägen att premenstruellt syndrom

Varje representant för det rättvisare könet är en person med egenskaper som endast är inneboende för henne. Påverkar PMS depression? Stämningsförändringen beror på ålder, karaktärsdrag, omständigheter från utsidan. För att förstå hur PMS-början fungerar och om det alls påverkar, analysera om det finns följande symtom:

 • depression, spänning;
 • det var sorg, apati;
 • ett gott humör förvandlas till ett dåligt;
 • konfliktsituationer är möjliga;
 • irritation kommer från bagateller;
 • distraktion observeras;
 • intresset för det som nyligen har tagit all min fritid går förlorat;
 • förändringar med aptit inträffar - det går förlorat eller ökat;
 • trötthet uppstår;
 • Jag vill sova ständigt eller omvänt sömnlöshet.

Om hela eller hälften av dessa symtom märks finns det verkligen en förekomst av PMS. Ett dåligt humör måste lugna. Fråga vad man ska göra för det här? Vi måste lära oss att leva med detta fenomen..

Humörsvängningar och hur man hanterar dem

I varje kvinnas liv fanns det stunder av övergång från sorg till glädje och vice versa. Ibland verkar det som om stämningen är okontrollerbar under PMS. Men är det verkligen så? Forskare har bevisat att instabiliteten hos känslor är inneboende både i kvinnor och män. Detta är emellertid särskilt uttalat innan menstruationscykeln börjar. Detta fenomen bör inte tas för givet. Om du väljer rätt tillvägagångssätt för att lösa problemet kan stämningen kontrolleras helt. Först och främst förändras det när hormoner av glädje saknas. Det tar tid att fylla på serotonin och dropparna försvinner.

Mycket ofta upplever en kvinna mental trötthet. Hon får mycket information, utför mångsidiga aktiviteter, det finns ingen full vila. Var kan ett gott humör komma ifrån? Ofta finns det olika rädsla, plågas av fobier. Vad du ska göra i den här situationen:

 • ordna en dag med känslomässig urladdning;
 • använd inte piller;
 • ta dig ur staden, stäng av telefonen, njut av den naturliga miljön.

Tiden visar att vila påverkar stämningen positivt, det blir bra och varar så länge.

Vad ska man göra med humör under PMS om stress tar en utdragen karaktär? Det är omöjligt att få till en sådan situation. Humör kan komma ur handen. Rådgör med en läkare - han kommer att förskriva antidepressiva piller. Spendera mer tid på att prata med vänner.

Svarar humörvariabiliteten på behandlingen?

En del anser att dåligt humör med PMS inte kräver särskild behandling. Men ett sådant uttalande kan ifrågasättas. Om du agerar på ICP på ett komplext sätt behöver du en hel grupp åtgärder. Irritabilitet visas när vissa hormoner saknas. Därför krävs omedelbar påfyllning. Vid näring läggs tonvikten på vitamin A, E, magnesium, kalcium. En speciell diet används inte, men vikten måste övervakas. Ofta promenader, spring, simning reglerar humörsvängningar med PMS. Undvik koffeinhaltiga drycker.

Vad du ska göra för att återhämta sig snabbt??

När menstruationen ännu inte har kommit återstår lite mer än en vecka innan de börjar, minskar saltintaget. Det borde vara kvar i kosten i cirka 3 g. Saltets skada är att hålla kvar vätska i kroppen. Det ökar bröstkänsligheten, lägger till extra vikt. Alla dessa nyanser påverkar humörsvängningar, ökar irritabiliteten före menstruationen och ökar depressionen..

Det finns några fler tips:

 1. Försök att koppla av mer när du känner dig dålig. Ligg ner med en bok. Hitta ett annat, roligare tidsfördriv..
 2. Vad gör man om utmattade humörsvängningar? Drick ett komplex av vitaminer.
 3. Det finns ett antal örter som, om de bryggs korrekt, kan förbättra humöret under PMS..
 4. Ge upp alkohol helt. Det förvärrar tillståndet, påverkar tillväxten av negativa tankar..
 5. Ät inte mycket choklad. Det förstör trötthet i kroppen.
 6. Drick mindre vätska för att undvika svullnad.

Försök att koppla av mer, gå i frisk luft. Visa inte alla hur PMS påverkar humöret, bli inte irriterad igen.

Svaghet under menstruationen: var man får energi och hur man kan förbättra humöret

Varför visas symtom på premenstruell depression??

Kraftig stress på jobbet kan utlösa premenstrual depression

Varje kvinna möter dåligt humör före menstruationen. Mindre apati, eller vice versa, irritabilitet, är en variant av normen och bör inte orsaka mycket oro. Läkare tillskriver detta förändringar i balansen mellan kvinnliga könshormoner. Från och med andra hälften av cykeln sker en gradvis minskning av halterna östrogen och progesteron medan testosteron stiger. 1-2 dagar före den första dagen i en ny cykel når antalet kvinnliga könshormoner ett minimum, vilket påverkar en kvinnas mentala tillstånd. Detta går efter början av menstruationen. I detta fall beror försämringen av humör på egenskaperna hos den hormonella bakgrunden. Kvinnor av den så kallade östrogentypen känner sådana förändringar starkare än de som initialt har ökat testosteron.

Om en liten försämring av humör och välbefinnande kan betraktas som en variant av normen, är depression före menstruation en allvarlig störning som kräver uppmärksamhet. Det är viktigt att självständigt kunna skilja symptom och tecken på depression från mild apati, vilket absolut varje patient ibland möter..

Depression under menstruationen är inte normen och observeras inte hos alla kvinnor. De huvudsakliga orsakerna till denna störning är:

 • svårt premenstruellt syndrom;
 • svår hormonell obalans;
 • svår stress;
 • neurosliknande tillstånd;
 • brist på vitaminer och mineraler.

I allmänhet ser läkare premenstrual depression som en del av symptomkomplexet av svår PMS. Trots att PMS också är förknippat med hormonella förändringar är detta inte helt lämpligt som en orsak till depression under menstruationen..

Nya studier har visat att hormonersättningsterapi som ökar östrogennivåerna inte påverkar symptomen på premenstruell depression betydligt. Således ses en naturlig minskning av nivån av kvinnliga hormoner mer som en predisponerande faktor, men inte den främsta orsaken till depression..

Läkarna kan inte ge ett exakt svar på frågan om varför depression uppträder före menstruationen. Antagligen påverkar samma faktorer utvecklingen av andra typer av depressionsstörningar..

Som regel möts en sådan överträdelse främst av invånare i stora städer. Den moderna livsrytmen, ständiga stressiga situationer och en stark belastning på nervsystemet leder till utmattning av kroppen. Som ett resultat upphör psyken att hantera sitt arbete, vilket kan uttryckas av periodiska fel. Eftersom fluktuationer i den hormonella bakgrunden före menstruationen är ett test för hela kroppen, är det under denna period som nervsystemet går in i ett slags energisparande läge och tecken på depression visas.

Läkare förknippar också en sådan kränkning med egenskaperna hos en kvinnas psykotyp. Som regel är osäkra kvinnor benägna till depression under menstruationen, före och efter menstruationen.

Trots det faktum att de exakta orsakerna till depression innan menstruationen inte fastställs är denna kränkning en fara för människor och kräver rätt tillvägagångssätt för behandling.

Premenstrual depression i ICD-10 indikeras inte som en separat sjukdom. Det kan anges med koden F32 - depressiv episod. I vissa fall betraktas överträdelsen enbart som en del av premenstruellt syndrom och indikeras med kod N94.3, vilket motsvarar syndromet för premenstruellt spänning.

Fysisk aktivitet och stress i "dessa" dagar - vad som hotar?

Ofta skiljer flickans välbefinnande i dag inte från hennes vanliga tillstånd. På kritiska dagar bör du dock inte engagera dig i överdriven fysisk ansträngning. Ibland är det bättre att justera träningsprogrammet så att övningarna inte är smärtsamma..

Du kan helt vägra att träna och träna om en kvinna får svår smärta under menstruationen.

Om de under en månad med träning leder till ökad smärta och mängden utflöde, och också ökar varaktigheten på kritiska dagar, är detta ett tillfälle att snarast kontakta en gynekolog för att få råd och stoppa överdriven stress.

För att undvika problem med kläder och linne är det bättre att använda tamponger istället för kuddar. Många tillverkare hävdar att med tamponger kan du också gå till poolen.

Men det finns tillfällen då det under menstruationen är det bäst att helt utesluta sport och fysisk aktivitet. Dessa inkluderar: kroniska sjukdomar i reproduktionsorganen, tryckfall, yrsel och allmän svaghet. Att spendera hela dagen i sängen är inte nödvändigt, du kan bara gå i 30 minuter i frisk luft.

Typiska symtom

Vid premenstrual depression finns konstant dåsighet, slöhet och svår trötthet

Det är viktigt att kunna skilja mellan vanligt dåligt humör och apati från manifestationer av depression.

Depression är en allvarlig mental störning där en person upphör att känna glädje och inte helt kan kontrollera sina känslor. Depression på den första menstruationsdagen är en dysterhet, en längtan, en pessimistisk bild av saker.

 • apati;
 • förlust av intresse i livet;
 • brist på motivation;
 • svår trötthet;
 • dåsighet;
 • depression
 • självförnedring;
 • Diffidence;
 • pessimism;
 • hypokondri.

Faktum är att premenstrual depression kan ta många former. De allra flesta kvinnor beskriver detta tillstånd som avsnitt av djup dysterhet och längtan, när det verkar som om det inte finns något ljus kvar i livet. Mot denna bakgrund försvinner motivationen i alla aktiviteter, enkla vardagliga aktiviteter uppfattas som omöjliga uppgifter. Kvinnor med en sådan kränkning är benägna att isoleras. Många föredrar att spendera den här tiden i sängen, eftersom det finns konstant dåsighet och ett ökat sömnbehov.

Samtidigt är de fysiska manifestationerna av PMS - bröstsmärta, migrän - de mentala symtomen. En av manifestationerna av premenstrual depression är hypokondrier, som förvärras av generell sjukdom.

Kursens funktioner

Premenstrual depression manifesterar sig i regelbundna månatliga avsnitt. Som regel varar detta tillstånd inte mer än en vecka och börjar den 21: e dagen av cykeln. Undantaget är kvinnor med en längre cykel.

Perioden med svår dysterhet och melankoli innan menstruationen passerar på egen hand, depressionen avtar från den första dagen i den nya cykeln, och den 2-3 dagen i månaden passerar utan spår.

Ofta förekommer en sådan störning först i tonåren från den första menstruationen och förblir hos kvinnan hela livet.

Vad är faran för premenstrual depression??

Om en kvinnas psyke utsätts för ständig stress på jobbet och hemma, kan depression bli orolig och utvecklas till en annan sjukdom.

Eftersom depressionens period före och under menstruationen är en relativt kort tid föredrar många kvinnor att inte uppmärksamma obehag, eftersom en sådan störning är ett normalt alternativ. Samtidigt utgör premenstrual depression en viss fara för psyken. Först och främst, återkommande återkommande episoder av depressionsstörning tappar nervsystemet, vilket så småningom kan resultera i utvecklingen av en permanent form av depression eller en annan störning. Till exempel, om en kvinnas psyke är utmattad av ofta påfrestningar, finns det en risk att depression blir orolig och sedan går in i andra typer av störningar.

Neuros kan fungera som en trigger för utvecklingen av premenstrual depression. Samtidigt kan självavtagande depression under menstruationen orsaka neuros på grund av en generell negativ effekt på nervsystemet och psyken.

En av de vanligaste följderna av denna fördjupade depression är utvecklingen av postpartum depressiv störning. Detta beror på den allmänna belastningen på psyken och hela kroppen under förlossningen.

Det finns också en risk att premenstrual depression blir en allvarlig depressionsstörning mitt i tragiska händelser eller svår känslomässig omvälvning.

Kvinnor i klimakteriet upplever ofta depressiva symtom. Vid ett långvarigt förlopp med premenstrual depression finns det risk för att utveckla en atypisk form av depressionsstörning efter klimakteriet..

Således påverkar premenstrual depression negativt den mentala hälsan och kan bli en trigger för utvecklingen av andra störningar, därför kräver aktuell diagnos och korrekt behandling.

Fel av kvinnor med PMS, vilket ökar irritabiliteten

På kvällen till menstruationscykeln är hela kvinnokroppen avslappnad, och du kan stödja den med högkalorifoder. Så många tycker. Naturligtvis är detta en felaktig åsikt. Det är oacceptabelt att tycka synd om dig själv, och ännu mer, att gripa ens dåliga humör, eftersom nya problem kommer att börja dyka upp med utseende och kroppsvikt. Om du vill glömma allt och kasta dig in i världen med trevliga smakupplevelser, måste du förstå att livsmedel med högt kaloriinnehåll inte hjälper till att tillgodose alla behov av vitaminer och mineraler, utan bara ger problem. Endast en balanserad diet kommer att säkerställa att metabolismen fungerar korrekt.

Ett annat misstag är begränsningen av sport. Av någon anledning finns det en uppfattning om att detta får kroppen att uppleva lite stress. Naturligtvis, och detta är inte sant. Du måste flytta ännu mer, aerobics, snabb promenader, idrottsövningar, som inte bara lindrar stress, utan också aktiverar alla kroppens krafter, vilket ger hormoner i balans, är särskilt användbara. Om en kvinna deltar i sport är rygg, bäcken och magmuskler starka, vilket innebär att svåra dagar blir mindre smärtsamma och irritabilitet under menstruationen inte ens kommer att uppstå.

Viktkontroll är ett annat misstag. Under den premenstruella perioden fastnar vikten, det är sant. Men du kan inte slåss mot det. Inga dieter kan återuppbygga naturen, och om kilogram fortfarande visas är det bättre att måtta din aptit och försöka äta mindre kalorimat.

Hur man behandlar depression?

Psykoterapeuten väljer den optimala behandlingsregimen för varje kvinna individuellt efter att ha ställt in en korrekt diagnos

Konfronteras med förtvivlan och depression under de senaste dagarna av menstruationscykeln, bör en kvinna tänka på hur man ska hantera depression innan menstruationen. Aktuella åtgärder som vidtas hjälper till att förhindra utvecklingen av denna störning till allvarliga former av depressionsstörning..

Vi rekommenderar att du inte självmedicinerar utan konsulterar en specialist. I detta fall är det nödvändigt att besöka tre läkare samtidigt - en psykiater (psykoterapeut), en gynekolog och en endokrinolog. Gynekologisk undersökning utesluter sjukdomar i det reproduktiva systemet, vilket kan leda till uppkomsten av symtom på depression. Undersökning av en endokrinolog är nödvändig för att utesluta hormonella störningar och patologier i sköldkörteln, vilket också kan orsaka depressionsstörning. Den slutliga diagnosen ställs av en psykiater eller psykoterapeut, han väljer också den optimala behandlingsregimen för varje kvinna.

Eftersom premenstruellt depression är nära förknippat med premenstruellt syndrom, bör en omfattande undersökning utföras för att identifiera orsakerna till dess utveckling. Ganska ofta försvinner depression utan spår efter eliminering av organiska patologier som leder till PMS.

Drogterapi

Vad man ska göra för att bli av med depression före menstruation - det beror på specificiteten för manifestationen av störningen hos patienten. Om överträdelsen uteslutande visar sig ett par dagar före menstruationen överstiger inte episodernas varaktighet fem dagar, och symtomen är måttliga, föreskrivs inte specifik behandling med antidepressiva medel. Detta beror på att läkemedel i denna grupp har många biverkningar. Specificiteten för deras verkan är sådan att den terapeutiska effekten börjar tidigast 2-3 veckor efter det regelbundna intaget av tabletter. Om depressionssjukdom är mild, kommer sådan medicinering bara att skada hälsan.

Vid allvarliga former av störningen kan läkaren förskriva stimulerande eller lugnande antidepressiva medel. Förberedelser som ökar den totala tonen föreskrivs i fall av apati och modsamhet, antidepressiva medel med lugnande effekt föreskrivs för kvinnor som möter svår ångest under premenstrual depression..

I allmänhet föredrar läkare symtomatisk behandling. En kvinna ordineras dagliga lugnande medel för att minska ångest, lugnande medel, läkemedel med en tonisk effekt. Så, lugnande medel används i flera dagar med förvärrande av symtom. Sådana läkemedel behandlar inte depression, utan eliminerar bara känslomässig upphetsning, en känsla av panik och ångest. Sedativa medel är indicerade för allvarliga sömnstörningar före menstruation. Tonicmedel används vid svår apati, maktlöshet och minskad motivation under en episod med premenstruell depression..

Dessutom bör du rådfråga en gynekolog om recept på läkemedel med växtbaserade komponenter i kompositionen, som används för att korrigera tillståndet hos en kvinna med PMS.

Folkrättsmedel

Kamillbuljong hjälper mycket bra mot depression och sömnlöshet

Traditionell medicin kan minska symtomen, men inte lindra depressionsstörning. Följande medel används vid behandling:

 • tinktur av eleutherococcus, ginseng eller citrongräs - som tonic för apati, brist på energi och kronisk trötthet;
 • Johannesörtbuljong eller pionstinktur - för att minska nervsystemets totala spänning och förbättra sömnkvaliteten;
 • avkok av valerian, kamomill, citronmelisse - som ett lugnande medel för depression och sömnlöshet.

Det bör noteras att folkrättsliga åtgärder verkar kumulativt, så de bör tas på en lång kurs. Det rekommenderas att konsultera en läkare så att specialisten väljer säkra läkemedel som verkar mycket snabbare än folkläkemedel.

Sorter av PMS

Beroende på vilka tecken som råder hos en kvinna före menstruationen skiljer sig följande former av PMS.

Edematous. Med denna form är kvinnor mer känsliga för smärta i bröstkörtlarna, deras ben och armar sväller, klåda i huden, överdriven svettningar.

Cephalgic. Varje gång före menstruation, yrsel, illamående, kräkningar, huvudvärk, att ge ögonen. Ofta kombineras sådana symtom med smärta i hjärtat..

Neuropsykiska. Symtom som depressivt humör, irritabilitet, tårfullhet, aggressivitet, intolerans mot höga ljud och starkt ljus råder.

Kris. Innan menstruationen upplever kvinnor kriser: blodtrycket stiger, pulsen ökar, lemmarna blir dumma, smärta i bröstbenet och det finns en rädsla för döden.

Förebyggande av preemenstruellt depression

Den främsta förebyggande åtgärden är förmågan att hantera stress. En stark psyke kan hantera alla negativa effekter utan risk för ytterligare utveckling av en depressiv störning. Förhindra utveckling av premenstrual depression hjälper andningsövningar, yoga, simning. I allmänhet rekommenderas fysisk aktivitet också för kvinnor för förebyggande och behandling av premenstruellt syndrom..

För att undvika försämring av humöret före menstruationen rekommenderas att leda en aktiv livsstil. Intressanta hobbyer, möten med vänner, utomhusaktiviteter - allt detta låter dig inte bli avskräckt under de senaste dagarna av menstruationscykeln.

Vad är återkommande depression: symtom och prognos

Klinisk depression: Hur man känner igen ett problem?

Djup depression: är det möjligt att klara sig själv??

Vad är reaktiv depression: funktioner i symtom och behandling

Endogen depression: sjukdomens egenskaper och symtom

Ångestdepression: orsaker och symtom, behandlingsegenskaper

Yttre påverkan på humör

Yttre faktorer, till exempel väder, månfaser, kan också påverka kvinnans humör. Under lågsäsongen, när det är lite solsken, ofta regn, dimma, slapphet och tråkighet utanför fönstret, vill jag bara känna ledsen, sjunga och ibland gråta utan anledning. Läkare tillskriver sådana humörsvängningar till brist på ljus och frisk luft samt ett lågt vitamininnehåll i maten.

Den andra viktiga externa faktorn för att påverka en kvinnas humör är måncykeln. Ett sådant inflytande kan omedelbart "lukta" av något mystiskt, obegripligt, kanske för att denna riktning ännu inte har studerats tillräckligt. Men observationerna från många kvinnor visade att detta förhållande faktiskt existerar. Oftast finns det mer styrka på den växande månen, mycket energi, nya idéer och följaktligen högt humör för att genomföra dem. Toppens vitalitet faller på fullmånen. Och på nymånen, tvärtom, det finns den mest uppenbara uppdelningen.

Naturligtvis är det inte alls nödvändigt att du uppenbarligen kommer att känna dig trasig i slutet av måncykeln och blommande - närmare fullmånen. Men om du bestämmer dig för att observera dig själv kommer du att märka mönster som upprepas varje månad. Inklusive på humör.

Om lunarminimumet - den nya månen - sammanfaller med ditt fysiologiska minimum - menstruation - får du en dubbel minskning i styrka och humör. Men då, när de maximala sammanfaller - fullmånen och ägglossningen - får vi ett fyrverkeri av känslor, extrem arbetsförmåga och en "fantastisk" stämning.

Helst bör naturligtvis de fysiologiska cyklerna och måncyklerna vara balanserade - maxmånen (fullmånen) sammanfaller med det fysiologiska minimum (menstruation) och vice versa. Således blir en kvinnas emotionella bakgrund relativt platt under hela månaden, och plötsliga humörsvängningar kan undvikas. Experter säger att det var exakt det som planerades av den kloka naturen, men nu hittas "misslyckanden" mer och mer ofta..

Vad är orsaken till depression under menstruationen och hur man hanterar det

En kvinna är mer benägna att utveckla depression än det starkare könet. Detta beror på koncentrationen av könshormoner i hennes kropp som ständigt förändras i olika faser av menstruationscykeln. Depression under menstruationen påverkar både vårdnadshavarnas hälsa och hela atmosfären i familjen. Behandlingen inkluderar att ändra matvanor, vitaminer, antidepressiva medel, psykologkonsultation.

Vad är orsaken till depression före menstruation?

En kvinnas hela liv är förknippat med ett subtilt spel av hormoner. Förändringar i humör, plötslig tårfullhet eller, omvänt, obruten glädje - allt detta är resultatet av en förändring av deras förhållande i blodet. Östrogener dominerar kvinnors humör.

Under påverkan av östrogen utlöses subtila mekanismer i strukturerna i hjärnan som är ansvariga för kvinnans känslomässiga tillstånd, hennes uppfattning av samtalens ansiktsuttryck, känslan av hans känslor och utvecklingen av depression..

Vad som bidrar till försämringen av humöret

Var tredje kvinna känner humörsvängningar vid hormonell anpassning, inte alla utvecklar depression. Stärka sådana fenomen kan:

 • nervös och fysisk stress;
 • lång vistelse på diet;
 • otillräckligt intag av vitaminer med mat;
 • kärlek till kaffe (ökad utsöndring av magnesium från kroppen);
 • brist på en permanent sexpartner;
 • sköldkörtelpatologi.

Utseendet på en tråkig stämning, försvinnandet av någon motivation för arbete och intresse för livet förekommer ofta hos en kvinna under senhöstens period. Om det finns en allvarligt sjuk person i huset som måste tas om hand, får depression innan menstruationen oroande starka anteckningar.

Kvinnor är mer mottagliga för sådana tillstånd, bland nära släktingar som det har förekommit fall av depression. En viktig roll spelas av försämringen av fysiskt välbefinnande framför regulatorerna, smärta och uppblåsthet, huvudvärk, sömnlöshet och dåligt humör. Om sådana symtom stör en kvinna varje månad, med tiden, börjar hon medvetet rädsla för kritiska dagar.

Hur man misstänker att något var fel

En förändring i humör är karakteristisk 5-7 dagar före uppkomsten av menstruationsblödning. Framför allt känner nära kvinnor detta.

De första manifestationerna, som regel, är förekomsten av irritabilitet, alltför känslomässiga reaktioner på vanliga händelser, ofta konflikter med nära kvinnor. Eventuella händelser under denna period åtföljs av uppkomsten av tårar hos en kvinna. Med tiden visas:

 • distraktion och glömska;
 • Trötthet;
 • önskan att sitta eller ligga i samma position med ett blick fixerat på en punkt;
 • det blir svårare att fatta beslut;
 • aptitlöshet;
 • ibland ökar aptiten.

Inte bara beteendet förändras utan också kvinnans utseende. Damen med en twist slutar ta hand om sig själv. Hennes hållning blir en lutning. Att tvätta håret blir en omöjlig uppgift. Det blir lättare för en kvinna att gå ut i människor med ett oroligt huvud och ett skurrigt utseende än att tvinga sig själv att komma ur sängen och ta fem steg mot badrummet.

Gangarten blir långsam, benen kommer knappt från golvet. Alla läxor försenas på obestämd tid. Ett berg av otvättade redskap blir vanligt.

Hur man hanterar depression

En kvinna kan inte alltid övervinna depression ensam. Släktingar måste skynda sig för att hjälpa.

Kostkorrigering

För att övervinna denna sjukdom är det viktigt att först göra ändringar i kosten. Det är viktigt att berika det med produkter som innehåller vitamin B6 och kalium. Dessa är mejeriprodukter, fisk, ägg. De innehåller många frukter - bananer, äpplen. Torkade aprikoser är också användbara..

Att begränsa koppar kaffe per dag hjälper till att bevara magnesium. Dessutom finns det rikligt med magnesium i vetekli och dess plantor. Det är bra att börja äta dessa livsmedel dagligen..

Eftersom det finns vattenretention under perioden före menstruationen är det viktigt att laga mat med en liten mängd salt. Så att maten är välsmakande och lite salt är det bättre att lägga till den i skålen i slutet av tillagningsprocessen.

För att minska puffiness kan en kvinna förbereda avkok av diuretiska örter - rosa höfter, persilja, herdepåsar. Rosbotten ångas bäst med kokande vatten och insisterade tills vattnet får en vacker rödaktig nyans. Att dricka en sådan drink är bra istället för te. En citronskiva kan komplettera smaken. En dags servering består av tre rosa höfter.

Persilja är rik på magnesium. Som ni vet leder bristen på denna jon till en försämring av humöret. Persilja kan tillsättas färsk till sallader eller pressad juice ur den.

Fysiska övningar

En kvinna bör inte vägra att spela sport. Vilken typ av sport att föredra måste du välja individuellt. Det beror på patienten själv. Om du inte har en favoritsport kan du bara gå i snabb takt. Vid bra väder är det enkelt att hitta rätt rutt och dessutom, som en bonus, få en del frisk luft.

Om detta inte är lämpligt för en kvinna är det lätt att byta ut med simning eller dans. Det viktigaste är att inte ge kroppen en svaghet och få den att växla från mental obehag till fysisk trötthet.

Chockterapi för en kvinnas hjärna är andningsövningar med andedräkt. Att utföra alla övningar med att hålla andan efter utandning får nervcellerna att skaka och börja fungera mer aktivt..

Vika för det negativa

Begränsa inte dina känslor inom dig själv. Du måste kasta ut dem. Här är alla medel bra:

 • slå rätter;
 • gråta
 • slå kudden;
 • kasta dart.

Att göra din favorithobby hjälper till att lindra nervös spänning. Det viktigaste är att denna aktivitet är lugn, monoton, avslappnande - stickning, broderi, modellering av lera.

mediciner

Om tillståndet efter alla ansträngningar inte förbättras, används olika läkemedel. Till att börja med är det användbart för en kvinna att använda alla multivitaminer. Kroppen börjar ta emot den mängd näringsämnen den behöver..

Det är särskilt viktigt att göra detta med början på vintern, när det finns färre färska grönsaker och frukter, och i butiken stiger priset ständigt. En mängd multikomponent vitaminer i apotekskedjan gör att du kan välja exakt det verktyg som passar priset.

Med magnesiummedel används ofta för att eliminera kvinnors problem. Denna jon kan påverka:

 • på livmoderns ton, minska den;
 • lägre tryck;
 • förbättra förbindelserna mellan hjärnceller.

En liknande påverkningsmekanism kan förbättra en kvinnas humör på kort tid. Med rätt intag av läkemedel med magnesium (till exempel Magne B6), en lugnande effekt.

Antidepressiva kan lindra en konstant obsessiv känsla av ångest, förbättra det känslomässiga tillståndet, humöret. En kvinna slutar hängas upp på sin inre rädsla och känslor. Molnen sprids, världen runt den får färger. Det är dock viktigt att komma ihåg att antidepressiva medel kan tas först efter att ha konsulterat en specialist inom psykoterapi eller psykiatri. Okontrollerat intag av dessa medel av en kvinna kan bli beroende av dem, vilket förvärrar depressionen.

Sedativa medel hjälper en kvinna att lugna, slappna av, lindra hennes humör och irritabilitet. Lugnande botemedel mot depression kommer att hjälpa till att förbättra sömnen, driva bort ångestkänslor.

Nootropiska läkemedel har en specifik effekt på en kvinnas tillstånd under menstruationen. Dessa ämnen kan stimulera hjärnaktiviteten. Samtidigt kommer kvinnan att förbättra sitt minne och humör, hon kan bättre koncentrera sig på de saker som intresserar henne. Hon kommer att ha ett intresse för miljön, depression försvinner. De rätta besluten kommer att komma snabbare i tankarna.

Slutsats

Känsla otrogen och deprimerad, depression under menstruationen kräver obligatorisk intervention. Korrigering av kost och livsstil bör genomföras. Sedativa och antidepressiva medel hjälper en kvinna att förbättra sin hälsa, minska ångest. Antidepressiva medel bör endast förskrivas av en kvalificerad person..

Varför visas depression före menstruationen och om behandling behövs

”Jag betalar ständigt ett par dagar före menstruationen. Sobbande i en kudde, brusande mot de minsta bagatellerna. Varför känner du för att gråta under din period? Kanske är det något fel med mig? ” Kvinnor försöker konsultera en läkare med sådana frågor, och de får samma svar - så du har PMS! I själva verket kan dessa symtom vara början på en allvarlig depression. Det är viktigt att lära sig skilja för att upprätthålla mental balans.

Premenstrual dysforisk störning är ett tillstånd där en kvinna har allvarliga tecken på depression under menstruation, irritabilitet och spänning.

Symtom på premenstrual dysfori är allvarligare än normala humörsvängningar. Ett deprimerat tillstånd, tårfullhet uppstår 5-11 dagar före menstruationens början. I de flesta fall upphör lusten att gråta efter menstruationen. Undantagen är sann depression som inte är relaterad till menstruationscykeln..

Orsaker till PMS

Modern medicin har korrekt information om varför humöret förändras före menstruationen. Avvikelser i välbefinnande och beteende under denna period beror på den komplexa effekten av flera faktorer av varierande grad av betydelse:

 1. Hormonella förändringar. De spelar en ledande roll i försämringen av fysiska och mentala tillstånd kort före menstruationen. Under den andra halvan av cykeln minskar mängden östrogen i blodet - detta destabiliserar psyken och känslomässiga reaktioner, irritabilitet, aggression, omotiverad tårfullhet uppträder i beteendet. Samtidigt, i den kvinnliga kroppen, sjunker nivån på hormonet serotonin, ansvarig för positiva känslor, till ett minimum. Känslan av svaghet, trötthet och trötthet i dag beror på det höga halten av progesteron i blodet.
 2. Avitaminosis. Avsaknaden av viktiga mikronäringsämnen i näring kan säkert tillskrivas orsakerna till emotionell instabilitet och depressiva stämningar. Särskilt märkbar på psyken är avsaknaden av magnesium och vitaminer B. De spelar en viktig roll i nervsystemets funktion och påverkar också indirekt hormonbalansen..
 3. Påfrestning. Höga arbetsbelastningar, ansvar för familjen, oro är kvinnans dagliga följeslagare. Men om du på vanliga dagar lyckas hålla ditt beteende under kontroll, kommer depressionen nära PMS. Förändrade hormoner och brist på viktiga ämnen minskar motståndskraft mot stress och emotionell överbelastning.
 4. En instabil psyke, en tendens till neuros och hysteri. Allt detta indikerar en predisposition för depression under den andra halvan av cykeln..
 5. Sköldkörtelproblem. De påverkar negativt driften av hela det endokrina systemet och påverkar tillståndet i psyken.

Delvis bidrar säsongsbetonade faktorer till förändringar i en kvinnas beteende och känslomässiga reaktioner - brist på solljus (på hösten och vintern), ogynnsamma väderförhållanden. De är inte en direkt orsak till depression, men bidrar till en minskning av styrka och humör..

Vad som bidrar till försämringen av humöret

Var tredje kvinna känner humörsvängningar vid hormonell anpassning, inte alla utvecklar depression. Stärka sådana fenomen kan:

 • nervös och fysisk stress;
 • lång vistelse på diet;
 • otillräckligt intag av vitaminer med mat;
 • kärlek till kaffe (ökad utsöndring av magnesium från kroppen);
 • brist på en permanent sexpartner;
 • sköldkörtelpatologi.

Utseendet på en tråkig stämning, försvinnandet av någon motivation för arbete och intresse för livet förekommer ofta hos en kvinna under senhöstens period. Om det finns en allvarligt sjuk person i huset som måste tas om hand, får depression innan menstruationen oroande starka anteckningar.

Kvinnor är mer mottagliga för sådana tillstånd, bland nära släktingar som det har förekommit fall av depression. En viktig roll spelas av försämringen av fysiskt välbefinnande framför regulatorerna, smärta och, huvudvärk, sömnlöshet, dåligt humör. Om sådana symtom stör en kvinna varje månad, med tiden, börjar hon medvetet rädsla för kritiska dagar.

Symtom på PMS

Alla ovanstående faktorer i kombination har en negativ inverkan på kvinnans fysiska välbefinnande och psyke. De framkallar ökad tårvåld före menstruation och andra beteendestörningar. Symtom på PMS inkluderar:

 • ofta migrän;
 • en tendens att riva av någon anledning;
 • irritabilitet, nervositet;
 • okontrollerad aggression;
 • sömnstörningar;
 • slarv, distraktion (orsakar ofta skador);
 • avvikelser i ätbeteende;
 • svaghet, trötthet.

Tillståndet förvärras av bröstsmärta före menstruation och nedre del av buken. På grund av hormonella förändringar och relaterade faktorer är en kvinna benägen att tårar under denna period, irriterad, hennes humör är nästan ständigt dåligt, världen verkar dyster och fientlig för henne.

Tendensen att gråta före framtida perioder är ofta ett klagomål, men detta tillstånd är inte alltid direkt relaterat till cykeln. För att förstå om det finns en koppling mellan dessa fenomen rekommenderas det att observera deras reaktioner ett tag.

Om alla symtom försvinner utan spår efter menstruationen kan vi anta ett direkt beroende av depression på cykeln. Detta måste beaktas när man väljer korrigerande åtgärder..

Bekämpa depression

Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

Hormonterapi är inte alltid effektiv för sådana avvikelser, det anses dessutom som en grov störning i naturliga processer. För att bli av med depression före menstruationen rekommenderar vi mildare, säkrare metoder..

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Sov och vila

Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

Sport och fritidsintressen

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

Orala preventivmedel

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Support Sök

Din gynekolog blir den första specialist du vänder dig till för att få hjälp när depression blir överväldigande. Det är viktigt att din läkare är en person du litar på och tar dina symtom på allvar. Om din läkare inte lyssnar, hitta en annan.

Du kan också kontakta International Association for Premenstrual Disorders. Organisationen erbjuder bloggar, onlinemiljöer och lokala resurser som kan hjälpa dig att hitta en läkare som är bekant med PMS och PMDD..

Om du eller dina vänner har självmordstankar relaterade till PMS-depression eller inte, söka hjälp från krisen eller hot om förebyggande av självmord.

orsaker

Läkare och forskare kan inte komma till en gemensam uppfattning varför tårvåld förekommer menstruation. En kombination av flera faktorer på en gång föredras: en obalans av hormoner, en brist på vitaminer och mineraler, samt exponering för yttre miljöfaktorer, främst stress och psyko-emotionell stress.

Könshormon dysfunktion

Bildningen av menstruationscykeln och kvinnlig humör påverkas av östrogener, androgener, progesteron och vissa andra biologiskt aktiva ämnen. Och i varje fas dessa eller de som råder. Brott mot denna balans leder till överdriven tårfullhet, aggressivitet, ilska etc. Men du måste förstå att en frisk kvinna i normalt tillstånd kan ha manifestationer av premenstruellt syndrom, som hon kan kontrollera.

Tydligast kan sådana förändringar spåras av de flickor som har någon form av störningar, till exempel östrogenbrist eller överskott av androgener med alla kliniska manifestationer. När läkaren försöker återställa balansen noterar flickan en kraftig förändring i sitt beteende, humör och attityd gentemot andra. Ibland är det överdriven känslomässighet som är anledningen till att behandlingen inte utförs vidare. Detta är särskilt tydligt om orala preventivmedel används som källa till könshormoner..

avitaminosis

Otillräckligt intag av vitaminer och mineraler på grund av säsongen eller en viss diet kan också förvärra svårighetsgraden av premenstruellt syndrom, inklusive tårfullhet under menstruationen eller före dagen. En speciell roll ges till magnesium- och B.-vitaminer, och därför rekommenderas att ta komplex med dessa komponenter som en behandling.

Magnesium är involverat i avslappning av mjuka och skelettmuskler, har en lugnande effekt på nervsystemet, reglerar till viss del tarmarnas funktion och ökar motståndet mot psyko-emotionell överbelastning. Dess brist kan leda till vätskeansamling i kroppen, vilket händer under PMS-perioden. Allt detta kan öka nervsystemets labilitet, orsaka huvudvärk och tyngd i hela kroppen..

Psyko-emotionell överbelastning

Stress är en integrerad del av en modern kvinnas liv. Men kroppen måste lära sig att på rätt sätt bli av med sina negativa effekter. Annars kommer kronisk trötthet och konstant stressande situationer, särskilt mot bakgrund av en brist på vitaminer och mineraler, att förvärra PMS-manifestationerna avsevärt..

Vi rekommenderar att du läser en artikel om vad PMS är. Från det kommer du att lära dig om premenstruellt syndrom och orsakerna till dess förekomst hos kvinnor, fysiologiska manifestationer och känslomässiga tecken, skillnader mellan PMS-symtom och graviditet.

Oroa dig inte för depressionen före menstruationen. PMS hos alla kvinnor åtföljs av olika humörstörningar. Det viktigaste är som följer - om symtomen intensifieras och drar vidare, ignorera inte och delta i behandling, eliminera tillståndet. Resultatet kommer definitivt att vara positivt..

Innan menstruationen rekonstrueras den kvinnliga kroppen på hormonell nivå. Naturligtvis kan detta inte passera utan förändring i humör eller förvärring av känslomässighet. Om en nära man inte förstår ditt tillstånd, kommer en vän att kunna stödja under denna period och fungera som psykolog. Detta är en av de bästa lösningarna på problemet..

Hur man minskar tårflödet

Det finns många rekommendationer och anvisningar för hur man tar bort tårhärdighet efter menstruationen, under eller före kvällen. Det är inte nödvändigt att ta till användning av läkemedel, även om antidepressiva medel i vissa fall indikeras. Hur du förändrar dig själv och din livsstil:

 • Rätt näring, berikad med vitaminer och mineraler, hjälper till att eliminera bristen på magnesium och andra viktiga ämnen. Om det är nödvändigt, i den andra fasen av cykeln, kan du ta speciella komplex eller till och med enskilda komponenter. Till exempel läkemedlet "Time Factor", serotonin och andra.
 • Regelbunden fysisk aktivitet, speciellt med andning och avkopplande övningar, kommer att bidra. Användbara i detta avseende är yoga, meditation, simning, aromaterapi, etc..
 • Regelbundet sexliv, en känsla av närhet med en sexpartner - allt detta kommer att bidra till korrigering av hormonella nivåer i riktning för att återställa balans.
 • En fullständig, minst åtta timmars sömn kommer också att rädda dig från skarpa humörsvängningar.
 • Från mitten av cykeln kan du ta olika medicinalväxter, till exempel en röd pensel, etc..

Tearfulness som en manifestation av premenstruellt syndrom är karakteristiskt för många kvinnor. Men denna funktion bör inte leda till kränkningar av relationerna i samhället. Självkontrollutbildning, meditation, korrekt näring och en aktiv livsstil hjälper till att hantera detta problem..

. kräkningar, smärta i bröstkörtlarna och nedre buken, irritabilitet, tårfullhet, nervös irritabilitet och andra.. Vi rekommenderar att du läser en artikel om behandling av PMS.

PMS: behandling och läkemedel. Tearfulness under menstruation, före, efter: varför. Svaghet under menstruation, illamående, dåsighet.

PMS kastar upp olika överraskningar för en kvinna, och takykardi före eller under menstruationen är inget undantag. Vilka är orsakerna till dess förekomst??

Det förbättrar inte bara PMS, cigaretter är i princip oförenliga med kvinnors hälsa och skönhet. Hur man övervinner PMS.

PMS uttrycks annorlunda. Svullnad före menstruation är ett av dess symtom.. Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de mest.

Irritabilitet och tårfullhet. Dessa känslor, karakteristiska för PMS, är hormonella till sin natur..

Tidigare frågade:

Ja, det händer med mig. Jag undrade aldrig vad det var kopplat till. Och den sista månaden är i allmänhet en slags apati för allt. Förmodligen på semester, trött på jobbet. Men de släpper inte på semester, vi har ett privat kontor. Jag gick till läkaren för att avgöra var jag fick en sådan svaghet och förlust av styrka. Jag undersöktes, ordinerad för att dricka piller positivt. Jag dricker den tredje veckan, det blev mycket bättre. Bara en kraftig kraft, och jag började arbeta med lust.

I princip är jag en väldigt känslomässig person och ännu värre under menstruationen (jag bråkar om bagateller, irriterar allt som i ett skämt, irriterar om min man andas i närheten)))) Jag brukade drabbas av detta och min familj led, nu har jag börjat dricka Glycine Forte, Jag tål mycket mer lugnt i dag, jag fick ännu bättre sömn)

Liknande artiklar

. kräkningar, smärta i bröstkörtlarna och nedre buken, irritabilitet, tårfullhet, nervös irritabilitet och andra.. Vi rekommenderar att du läser en artikel om behandling av PMS.

PMS: behandling och läkemedel. Tearfulness under menstruation, före, efter: varför. Svaghet under menstruation, illamående, dåsighet.

PMS kastar upp olika överraskningar för en kvinna, och takykardi före eller under menstruationen är inget undantag. Vilka är orsakerna till dess förekomst??

Det förbättrar inte bara PMS, cigaretter är i princip oförenliga med kvinnors hälsa och skönhet. Hur man övervinner PMS.

Under två dagar börjar stämningen sjunka, jag gråter nästan ständigt, väldigt irritabel, världen verkar dyster, längtande. Fruktansvärt skick. Just nu är det menstruationen ska vara idag eller imorgon. Jag hade en kamp med min familj, det gjorde det ännu värre. Själv är jag inte särskilt lugn av naturen. Men före menstruationen är det bara något. När din period kommer försvinner allt. Vem mer har depression innan menstruationen?

Förebyggande

Var uppmärksam på den dagliga kosten för förebyggande syften. Det är nödvändigt att utesluta feta och salta livsmedel från det och föredra ägg, choklad, äpplen, broccoli, druvor och russin. Näringen måste vara balanserad; inkommande produkter måste innehålla kalium och vitamin B6. För att normalisera en kvinnas hormonella bakgrund och förbättra ämnesomsättningen kan du ta en injektionskurs med vitaminkomplex B6, A och E, samt kalcium och magnesium.

För att förhindra depression under menstruationen rekommenderar läkare att spendera mer tid i frisk luft, göra vad du älskar och inte fokusera på de förändringar som sker i kroppen under menstruationscykeln. För att njuta av varje dag och uthärda alla svårigheterna med den "kvinnliga andelen" med uthållighet är detta huvudreceptet för depression.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför går menstruationen lång

Hur länge ska din period?Ibland sträcker sig kritiska dagar hos kvinnor i mer än en vecka. I vilka fall anses det vara normalt? i ung ålder, när cykeln ännu inte har återhämtat sig; under klimakteriet; med användning av hormonella preventivmediciner....

Utsläpp efter IVF: vad betyder de?

Ibland blir in vitro-befruktning kvinnans enda möjlighet att bli mamma. Men proceduren kräver lång tid, tålamod, pengar och en vördnadssam inställning till hälsotillståndet....

Varför rätt äggstock kan skada?

Smärta i äggstockarna är ett av de vanligaste gynekologiska problemen som sexuellt mogna kvinnor i alla åldrar upplever. Att försöka lösa det med några få piller med ett krampläkemedel mot smärtstillande, till exempel nos-pa eller analgin, är meningslöst....