Under menstruationen sväller magen

Harmonier

Goda nyheter: redan på den 2-3: e dagen av menstruationen börjar äggstockarna återigen producera dessa ämnen i rätt mängd, och du mår bättre. Hur vi ska hantera uppblåsthet innan det kommer våra experter att lära.

1. Välj livsmedel som är rika på protein och kalium

"De med mycket kalium, som bananer, meloner, tomater och sparris, återställer vätskebalansen i kroppen," rekommenderar Isabelle Smith, en stjärnnäringsläkare och fitnessekspert från New York. Detsamma gäller för hälsosamma fetter som är rika på chiafrön, nötter och lax. Trinity hjälper till att minska prostaglandiner, uppblåsningsmedel.

Protein är ett annat win-win-alternativ (finns i stora mängder i fisk, tofu och kyckling). Och enligt Sherry Ross, MD, en barnläkare-gynekolog och kvinnlig hälsoekspert vid Providence Saint John's Health Center (Santa Monica), kan diuretika som selleri, gurka, vattenmelon, citronsaft, vitlök och ingefära också få dig att må bättre. livet i dag.

2. Missa inte träningspass

Vi förstår att kanske sport är det sista du tänkte göra idag. Men experter insisterar: hjärtfrekvensen är ett av de bästa sätten att lindra PMS-symtom (inklusive uppblåsthet).

3. Undvik mat i matställning

Det handlar om broccoli och rosenkål som innehåller raffinos. Kroppen saknar enzymer för att bryta ner den ordentligt, vilket provocerar uppblåsthet. "Det vore trevligt att tillfälligt utesluta bönor, kål (inklusive blomkål) och sallad från kosten", säger Sherry Ross.

"Vanligtvis har människor med en stillasittande livsstil ett långsammare matsmältningssystem," säger Sherry Ross. Det perfekta alternativet är lätta träning: yoga eller simning. Avsluta crossfit klasser tills bättre tider, såvida du naturligtvis inte vill få inflammation, vilket bara kommer att kasta problem.

4. Undvik koffein och alkohol

Under den premenstruella perioden kan alkohol förvärra PMS-symtom såsom ömhet i bröstet, humörsvängningar och luftväxt. "Koffin stimulerar i sin tur mag-tarmkanalen och irriterar tarmarna, liksom dehydrater, vilket får kroppen att hålla kvar vatten," säger Diana Bitner, en barnläkare-gynekolog från Michigan. Vi tror att det är en bra anledning att spara på morgonlatte.

5. Sov mer

"Sömn påverkar ofta menstruationskramper, uppblåsthet och dåligt humör," säger Kelly Roy. Ditt mål är 8 timmars sömn per dag, inte mindre. (Hur man går till sängs tidigt.)

6. Glöm drycker och läsk.

"Från läsk kan du tillfälligt må bättre, men i slutändan kommer det bara att förvärra situationen," säger Isabelle Smith. Detsamma gäller för alla sockerhaltiga drycker. "Tänk på att konstgjorda sötningsmedel också orsakar uppblåsthet", säger näringsläkaren, för fall. Bättre ge vanligt vatten och försök att dricka minst 8 glas per dag. "Grönt te, pepparmynta eller fänkål kan hjälpa till att eliminera inflammatoriska mediatorer," tillägger Sherry Ross..

7. Rabattera inte tabletter

”Orala preventivmedel fungerar inte bara som utmärkta preventivmedel, utan gör menstruationen mycket mindre smärtsam. Och de jämnar ut hormonerna, säger Kelly Roy. Nya medicinska studier har visat att de kan minska manifestationen av tecken på PMS med 50%.

Hur man hanterar uppblåsthet under graviditet eller menstruation

Beskrivning

Uppblåsthet är ett tillstånd i tarmen där gaser samlas i den, och inte kan lämna kroppen på egen hand. Detta är ett av tecknen på premenstruellt syndrom. Många är intresserade av frågan om uppblåsthet innan menstruationen under hur många dagar som kan uppstå. Detta symptom inträffar en till två veckor före menstruationen..
Uppblåsthet under menstruationen uppträder på grund av hormonella förändringar som uppstår i den kvinnliga kroppen. I synnerhet orsakar detta tillstånd en förändring i nivån av progesteron och östrogen i blodet. Men glöm inte att uppblåsthet ibland provocerar farligare sjukdomar - gastrit, bilagseinflammation eller maligna tumörer.

Vilka är symptomen på uppblåsthet?

Uppblåsthet i buken under menstruationen kan kompliceras av vissa störningar, såsom:

 • apatisk, aggressiv eller föränderlig stämning;
 • aptitlöshet eller vice versa, närvaron av konstant hunger;
 • obehaglig känsla av uppblåsthet och tyngd i nedre del av buken, ofta dragande smärta;
 • instabil stol;
 • minskad motorisk funktion;
 • svullnad och smärta i bröstet;
 • utseendet på svullnad i lemmarna;
 • en ökning i midjan i volymer på flera centimeter;
 • svår huvudvärk, där minskad prestanda;
 • ofta yrsel;
 • värkande smärta i nedre del av magen, fördelat på ryggen, till coccyxen och till höfterna;
 • hög kroppstemperatur, plötslig rusning av blod till huvudet och en känsla av värme;
 • hudirritationer i form av utslag på kroppen;
 • ökat sovande tillstånd, ständig önskan att ligga;
 • nedsatt minne och koncentration av allmän uppmärksamhet.


Ett av samtidigt symtom kan vara yrsel.

Förebyggande av cyklisk uppblåsthet i buken eller tarmarna

En svag ökning och uppblåsthet före menstruationen är ganska naturlig. Men om den här processen åtföljs av smärta, kramper, avföringsstörningar, uppkomsten av rumling och gas, kan vi prata om utseendet på patologi i bukhinnan.

Vilken typ av patologi som dyker upp kan endast bestämmas av en specialist. Ofta avskriver en kvinna på premenstruellt syndrom symptomen på en sjukdom som har dykt upp. Det är värt att noggrant övervaka din hälsa och besöka en gynekolog i tid.

Sjukdomarna som orsakar uppblåsthet under menstruationen är följande:

 • kolit eller gastroduodenit eller kolit. Dessa sjukdomar är som regel kroniska och manifesterar sig sällan med akuta symptom. En rusning av blod till bukhålan och uppblåsthet provoserar uppkomsten av gaser, förstoppning, diarré, kramp, smärta, tryck på bukhålans väggar.
 • vidhäftningar och inflammatoriska processer i bäckenorganen. Dessa sjukdomar kan orsaka uppblåsthet före menstruation, åtföljt av smärta, kramp, mullrande i buken. I detta fall förblir stolen normal..
 • njursjukdom. Detta tillstånd kännetecknas av vätskeretention i kroppen, inklusive före kritiska dagar. Samtidigt börjar nedre buken svälla, smärta i ryggen uppträder, tryck stiger, kvinnans allmänna välbefinnande förvärras.

Tarmsjukdom kan också orsaka uppblåsthet och fullhet. Med sådana sjukdomar är det värt att upprätta en diet, exklusive vissa livsmedel, och överge dåliga vanor. Överflödande näring är också värt att revidera och ersätta den med en bråkdel. Användning av produkter som fångar vatten i kroppen och därmed orsakar svullnad är oacceptabelt.

Med normal hälsa kan du spela sport. Att gå under kritiska dagar är mycket användbart..

7 dagar före menstruationens början, för att undvika uppblåsthet och flatulens, rekommenderas att man tar en infusion av dillfrö eller fänkål och tar enterosorbenter 2 gånger per dag.

Under menstruation, i frånvaro av svår skärande smärta, kan du göra en magmassage eller andningsövningar. Detta kommer att stimulera blodcirkulationen i bukhålan och normal matsmältning. Självmassage av bukhinnan görs på detta sätt:

 • medan du står eller sitter, ta ett djupt andetag, sticker ut bukhåret så mycket som möjligt, andas ut luft försiktigt, sträcker musklerna inåt, upprepa upp till fem gånger;
 • ligga på ryggen, massera buken med breda cirkulära rörelser i 3 minuter medsols, med två handflator.

Normalt bör svullnad i bukväggarna inte orsaka betydande obehag. Men om ett sådant tillstånd åtföljs av skarp smärta, högt rumling och andra liknande symtom, kan detta indikera utvecklingen av en patologisk process.

Tänk på de vanligaste orsakerna:

 • Sjukdomar i könssystemet. Till exempel, om uppblåsthet inträffar under menstruation, smärta, svullnad i benen och ansiktet, allmän svaghet, påsar under ögonen, kan detta indikera jade.
 • Störningar i mag-tarmkanalen. Med en förändring av den hormonella bakgrunden sker deras förvärring. På grund av tillströmningen av blod och en ökning av livmodern inträffar gasbildning som spricker i bukhålan. Det kan också vara kramper, vindbildning, avföringsstörningar, illamående. En utmärkande egenskap är utseendet på skarpa smärtor i naveln.
 • Patologiska processer i bäckenorganen. I det här fallet kan krampande smärta uppstå, vilket ger tillbaka till korsryggen eller anus, urladdningsförändringar. Avföringssjukdomar sällan.
 • Tumörprocesser som kan pressa tarmarna och störa dess arbete.

Om uppblåsthet inträffar under menstruationen kan ett negativt graviditetstest indikera en patologisk process i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det är nödvändigt att konsultera en läkare och göra tester, som ett resultat av vilken behandling kommer att förskrivas.

Det är möjligt att minska manifestationerna av PMS genom att korrigera fysisk aktivitet, äta och dricka. Det rekommenderas att du åtminstone tillfälligt lämnar godis, särskilt under menstruationen. Du bör sluta röka och bli av med andra dåliga vanor.

För att förhindra uppblåsthet och vind i början av cykeln, behöver du dagligen:

 • ät balanserat, ät inte över, missbruk inte fet, salt, stekt mat;
 • drick minst en och en halv liter vatten, osötad kompott;
 • gymnastisera;
 • minst 30 minuters promenad.

Det rekommenderas att genomgå schemalagda undersökningar var sjätte månad av en gynekolog och varje år av andra läkare. Att göra detta är värt det, oavsett om magen är uppblåst på grund av menstruation. Det är nödvändigt att undersökas ur tur av en endokrinolog och gastroenterolog med svåra kramper, illamående, migrän, flatulens, kronisk förstoppning eller diarré och andra tecken på PMS.

Om orsaken till uppblåsthet är premenstruellt syndrom kan läkaren rekommendera Cyklodinon, multivitaminer, Valerian, Espumisan, Ladis Formula, Remens och liknande läkemedel. Vid sjukdom är etiologisk behandling nödvändig..

Orsaker till obehag i buken under CD

I en kvinnas kropp inträffar konstant hormonella förändringar, som beror på menstruationscykeln. Orsaken till svår uppblåsthet under menstruationen kan dock döljas i undernäring, liksom i vissa sjukdomar i bukhålan..

hormoner


Under ägglossningen inträffar en hormonell förändring
Menstruation, som sker regelbundet hos kvinnor, indikerar avslutningen av cykeln för beredskap för befruktningen. Ett moget ägg lämnar äggstocken, ägglossningen inträffar, under denna period förändras progesteronproduktionen kraftigt.

Hormonet påverkar kroppens släta muskler, vilket resulterar i kortvariga funktionsfel i tarmen. Detta orsakar sådana obehagliga känslor som förstoppning eller diarré, flatulens och en känsla av svår uppblåsthet. Men utan en hög grad av progesteron skulle ett befruktat ägg inte kunna få fotfäste i livmoderens lösa struktur.

Ökad vätskeuppbyggnad

Orsaken till detta tillstånd kan vara hjärtsjukdomar, njursjukdomar samt missbruk av salta livsmedel. Men ibland orsakas vattenretention av prolaktin, östrogen och vasopressin. Dessa hormoner minskar frekvensen av urinering, varför orubbligt vatten tvingas att deponeras i fettvävnader.

Graviditet


En ökning av progesteron under graviditeten leder till uppblåsthet

Hos vissa kvinnor går menstruationen till och med graviditetens början, vilket också är förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden. När graviditet inträffar produceras progesteron och andra hormoner igen, vilket leder till uppblåsthet.

Under själva graviditeten kan snabb uppblåsthet bero på livmoderns hypertonicitet. Detta är en aktiv muskelsammandragning orsakad av kramp, vilket kan leda till missfall. Det åtföljs av svår ryckningar, smärta och tyngd, ofta blödningar och ofta urinering.

sjukdomar


Tumörer i bäckenet kan vara orsaken till uppblåsthet under menstruationen.

När ett obehagligt symptom uppträder hos en kvinna kan följande patologier observeras:

 • inflammatoriska processer i könssystemet - åtföljs alltid av smärta, en förändring av urladdningens natur, en känsla av tyngd;
 • tumörer i bäckenorganen - kan uppstå utan symtom;
 • tarmsjukdomar - matsmältningsstörningar förekommer ofta, inklusive mellan menstruation;
 • endometrios - en förändring i slemhinnan i livmodern, som kännetecknas av tung menstruation med riklig urladdning.

Illamående, feber och kräkningar bör vara ett tillfälle för omedelbar medicinsk behandling..

Det är omöjligt att avgöra orsaken till uppblåsthet hemma. Ofta åtföljs det inte av ytterligare symptom, så att kvinnor inte uppmärksammar någon obehaglig känsla.

Näring

Konstant överätande, äta söt, salt, snabbmat kan vara orsaken till obehag under menstruationen. Om resten av tiden hamburgaren inte påverkar matsmältningen på något sätt, kan det under CD-perioden på grund av hormonella förändringar till och med orsaka kräkningar.

Fysiologiska skäl

De fysiologiska orsakerna till uppblåsthet under menstruationen inkluderar följande:

 • Hormonjustering. Efter ägglossningens slut börjar kroppen förbereda sig för en möjlig befruktning genom ökad produktion av vissa hormoner, särskilt progesteron. I detta fall en ökning av livmodern på grund av tillströmningen av blod till den. Detta ökar inte bara magvolymen, utan bidrar också till att klämma in tarmarna, på grund av vilka det finns fel i dess arbete.
 • Svullnad. Detta är en manifestation av kroppens skyddande reaktion eftersom det antas att en stor mängd vätska, näringsämnen och spårelement under menstruationen kommer att gå förlorade. Kroppen börjar fylla på vatten. Händer eller fötter kan svälla hos vissa människor, medan andra kan svälla.
 • Ägglossning. Under denna period sker den aktiva produktionen av kvinnliga hormoner, vilket kan orsaka uppblåsthet och vindbildning.
 • Graviditet. Under de första veckorna kan uppblåsthet förväxlas med en menstruationsfrämjare. Ett utmärkande kännetecken är att om uppblåsthet orsakas av graviditet kommer palpationen i buken att vara hård.

Vad händer om graviditet

Detta skäl är mycket verkligt. Ibland kan en graviditet som har börjat förväxlas med PMS. Under denna period producerar den kvinnliga kroppen ett hormon - progesteron.

Den förbereder förplantningsorganen för barn. När graviditeten börjar inträffar förändringar hos kvinnan.

Ägget kommer in i livmodern och fästs vid dess vägg (endometrium). På ett annat sätt kallas denna process implantation. Progesteron påverkar endometrium.

Det ökar, samlar näringsämnen och lossnar. I sin tur orsakar detta svullnaden i livmoderns inre foder och buken börjar öka.

Graviditet och uppblåsthet

Ofta förväxlas tecken på graviditet med premenstruellt syndrom. Om uppblåsthet inträffar under menstruationen bör du vara uppmärksam på andra tecken på framgångsrik befruktning - yrsel, humörsvängningar, svullnad och ömhet i bröstet, svaghet, illamående. Om du misstänker en graviditet måste du genomföra ett speciellt test och rådfråga en läkare.

Om de kritiska dagarna inte har kommit, och magen är svullen, bör du göra ett graviditetstest eller donera blod för HCG.

Om graviditeten bekräftas, men obehag kvarstår, bör du besöka en gynekolog för att utesluta patologier, inklusive en ektopisk graviditet eller missfall. Under normal graviditet bör smärta inte bry en kvinna.

Graviditetstillståndet, förutom uppblåsthet, åtföljs av andra symtom:

 • bröstsvullnad;
 • en nedbrytning;
 • kramp och smärta;
 • yrsel.

Det är värt att notera att menstruationen inte alltid slutar under början av graviditeten - brun fläckning kan förekomma.

Den huvudsakliga skillnaden mellan buken svullna före menstruationen och buken svullnad under graviditeten är att i det senare fallet, när palpaterad, magen känns hård att röra vid.

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet före menstruation är ett tarmproblem.

Tarmsjukdom kan orsaka luftväxt, flatulens, rumling, avföringsstörningar och andra obehagliga symptom. Korrekt näring, upprätthållande av kroppens vattenbalans, måttlig sport och massage kan hantera detta problem. Men med akut skärande smärta bör du genast söka medicinsk hjälp.

Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen. Speciellt mot bakgrund av ökad irritabilitet förknippad med samma premenstruella syndrom. Vissa damer gömmer en uppblåst "boll" under en korsett eller formkläder. Men det är bättre att förstå och förändra livsstilen så att svullnad mage och ödem i någon fas av cykeln inte orsakar besvär.

Ägglossning

Många kvinnor upplever uppblåsthet efter menstruationen, runt mitten av cykeln. Detta kan indikera en period av ägglossning, som ibland åtföljs av smärtsamma känslor av dragande karaktär, nedsatt avföring och allmän sjukdom. Detta villkor passerar som regel inom två dagar och ibland flera timmar. För att bekräfta frigörandet av ägget kan du använda speciella uttryckstest.

Hos många kvinnor förekommer uppblåsthet i mitten av menstruationscykeln, under ägglossningen - frigörandet av ett moget ägg från äggstocken. Ägglossning i sig är en smärtsam process, eftersom det är förknippat med brott i follikeln.

Ofta är det utseendet på svaghet, förlust av styrka, en ökning av bukhålan, flatulens, en känsla av fullhet i bukhålan, utseendet på dragande smärta.

Vid en normal menstruationscykel är sådana symtom inte långa och orsakar inte allvarliga obehag för en kvinna. Om sådana symtom dök upp för första gången eller deras svårighetsgrad blev starkare, är det värt att besöka en läkare, eftersom ägglossning kan åtföljas av tarmsjukdomar eller metabola störningar i kroppen.

Icke-infektiös inflammation

Adnexit, endometritis, adenomyos och vissa andra icke-smittsamma sjukdomar i reproduktionsfären kan nästan inte störa en kvinna vid normala tider, och med menstruation kan de uppvisa krampande smärta i nedre del av buken.

orsaker

Orsakar uppträdande av smärta under menstruationen, en måttlig sammandragning av livmodern, nödvändig för utvisning av blod och partiklar av rivna bort epitel i innerväggen i könsorganet.

En ytterligare provocerande faktor i smärta under menstruationen är de naturliga fluktuationerna i den hormonella bakgrunden, med hänsyn till menstruationscykelens fas.

symtomatologi

Under menstruationen ger trånga smärta:

Intensiteten hos de smärtsamma manifestationerna är annorlunda. "Kontraktioner" med menstruation kan vara måttliga, men kan orsaka nästan outhärdlig smärta.

Förutom smärtsam obehag åtföljs menstruationen av riklig blödning.

Terapi

Behandlingen av gynekologiska patologier bör förskrivas av en läkare, med hänsyn till arten av den inflammatoriska processen. Och för att lindra tillståndet under menstruationen rekommenderas att man dricker antispasmodika:

 • Spazgan
 • papaverin;
 • Drotaverinum.

Om smärtan är outhärdlig eller det finns kraftiga blödningar, ring en ambulans.

Vilken läkare behandlar

Gynekologer är engagerade i patologier i den kvinnliga reproduktiva sfären.

Undernäring

Uppblåsthet under menstruationen kan också provocera en felaktig kost. Många produkter kan orsaka ökad gasbildning och krampande smärta, och under påverkan av hormonella vågor uppträder dessa manifestationer mycket oftare. På grund av att livmodern växer pressas tarmarna, vilket stör den normala matsmältningen, vilket också ökar risken för uppblåsthet.

 • Maten ska vara fraktionerad och bestå av små portioner.
 • Saltreduktion.
 • För att kroppen inte ska känna bristen på vätska och därför inte börja ackumulera den i stora mängder, är det nödvändigt att upprätta en dricksplan. Experter rekommenderar att du dricker minst två liter vatten per dag..

Produkter som bör begränsas eller helt uteslutas inkluderar:

 • Kål.
 • baljväxter.
 • Svart bröd.
 • Stekt kött och fisk.
 • Rökt produkter.
 • Öl.
 • Selleri.
 • Fräsch mjölk.
 • Bakning.
 • Produkter med hög socker.
 • Stark kaffe och te.
 • Alkohol.
 • Choklad.
 • Kolsyrade drycker.

Produkter som hjälper till att bekämpa hög gas inkluderar följande:

Känslan av uppblåsthet, fullhet i magen kan förknippas med uppkomsten av gaser i tarmen. När du använder, skriv, bidrar till utseendet på ödem och luftväxt, magen sväller, buldras upp, en känsla av fullhet i bukregionen. Några dagar före menstruation börjar uteslutas från kosten:

 • baljväxter;
 • socker;
 • söta rätter;
 • mjölk;
 • svart bröd;
 • färsk vitkål;
 • selleri;
 • jordnöt;
 • rökt;
 • kryddig och kryddig rätter;
 • salt:
 • stekt kött, fisk;
 • kolsyrade drycker;
 • starkt kaffe.

Det är nödvändigt att utesluta överätning och användning av skadliga produkter. Kosten bör innehålla 4-5 måltider. Alkohol främjar gasbildning, så det bör också uteslutas från användning..

Hur man kan bli av med uppblåsthet med näring

När uppblåsthet noteras i mitten av cykeln, är det tillrådligt att uppmärksamma maten som konsumeras och justera kosten. En av de viktigaste näringsfunktionerna är att minska saltintaget. När salt mat konsumeras ackumuleras en stor mängd natrium i kroppen, vilket i sin tur förhindrar att vätskan överskottet snabbt och leder till uppblåsthet.

Det är nödvändigt inte bara att minska mängden salt utan också att överge rätter där det finns ett högt innehåll av detta ämne.

Dessutom är det värt att begränsa konsumtionen av godis. Närvaron av ökat blodsocker ökar glukosindexet, och precis som salt leder det till en koncentration av natrium. Om du minskar konsumtionen av saltat och konsumtionen av söt inte minskar, kommer effekten av en uppblåst buk fortfarande att vara.

Att dricka mer vatten rekommenderas. Du måste dricka upp till tre liter per dag. Vatten hjälper den snabba regenereringsprocessen i kroppen. Det hjälper också till att eliminera gifter, gifter och förbättra matsmältningssystemet. Den nödvändiga vätskan kan fyllas på genom att inkludera mer färsk frukt och grönsaker i din dagliga diet.


Du kan hantera uppblåsthet, vikt på en diet

Drycker med koffein, som svart starkt te och naturligt kaffe, drickas bäst till ett minimum. Eftersom koffein provoserar uppblåsthet. Drycker som innehåller alkohol och gaser undviks också bäst. Alkohol stimulerar ansamlingen av gaser i kroppen, samtidigt som det ibland dras i nedre buken.

För att förbättra matsmältningskanalen måste du inkludera produkter i menyn som innehåller fiber - detta är: kål (men inte vitt), bär, bönor, svamp, spannmålskli och färska örter. Inmatningen är inte skarp, utan gradvis, den sista dagliga delen på upp till 25 gram per cykel.

I kosten måste du öka volymen av livsmedel som innehåller vitaminer och mineraler som är användbara i kvinnlig menstruationscykel och försvagar premenstruella symtom, till exempel: vitamin A, E och grupp B, kalcium, zink, kalium och magnesium.

Läkarnas råd

Läkare råder kvinnor som är benägna att uppblåsa före menstruationen, att genomgå en undersökning för att avgöra om det finns några samtidigt patologier. Detta tillstånd kan prata om tarmsjukdomar, bäckenorgan eller metaboliska störningar. Det är värt att besöka en endokrinolog, urolog och kardiolog, eftersom det är nödvändigt att utesluta förekomsten av sjukdomar såsom neoplasmer i bäckenorganen, hjärtsjukdomar, tumörer i kroppen.

Många specialister vid uppblåsthet rekommenderar:

 • växla till rätt näring, utesluta saltad rökt och kryddig, alkohol och kolsyrade drycker. Näring bör vara användbar och fraktionerad;
 • vägra livsmedel som orsakar puffiness;
 • innan kritiska dagar bör du ta ett varmt bad med svartpeppar eller fänkålolja. Men i början av menstruationen bör antagandet av varma bad stoppas för att undvika blödning;
 • bära lösa kläder, överge åtdragningsbälten, kombinationer och korsetter;
 • ta en kurs med B-vitaminer, magnesium och kalium;
 • leva ett sexuellt liv;
 • att lätta ditt humör;
 • ta ett avkok av tranbär, lingonbär eller kamomiller.

Du ska inte förneka dig själv små glädjeämnen - att lyfta ditt humör med en bit mörk choklad eller en banan är inte förbjudet. En stillasittande livsstil kan skada - det är värt att ta promenader, simma, göra fysisk träning. Sätt inte omedelbart sportrekord - det kan skada en kvinnas kropp. En positiv syn på livet, glädjen av att kommunicera med vänner och släktingar, ett leende och skratt kan underlätta förloppet av premenstruellt syndrom.

Din läkare kan välja ett läkemedel som minskar smärta, uppblåsthet och gas. Det finns också ett antal folkrecept som hjälper till med dessa problem, men de bör endast tas med godkännande från den behandlande läkaren. I extrema fall kan du dricka kamomillte. Du ska aldrig självmedicinera..

Vad man ska göra när sådana smärta dyker upp?

Om din nedre del av buken dras före menstruationen eller i mitten av cykeln, är smärtan måttlig och åtföljs inte av några oroande symtom - troligen finns det inget att oroa sig för. Men om du är osäker - registrera dig hos gynekologen och se till det personligen.

I alla andra fall, särskilt om du förväntar dig ett barn, är smärtan mycket stark eller långvarig och / eller förutom dem observerar du en ökning eller minskning av kroppstemperatur, en allmän försämring av ditt tillstånd, ovanlig utflöde från urinröret eller vagina - besök en barnläkare-gynekolog så snart som möjligt och terapeut!

Självmedicinera inte! Obehörig användning av smärtstillande medel gör diagnosen svår och kan leda till sorgliga konsekvenser. Genom att få tillgång till en läkare kan du snabbt fastställa rätt diagnos, påskynda behandlingen och förhindra oönskade komplikationer.

Diagnostik

Som regel föreskrivs diagnostiska åtgärder av en läkare för att klargöra den samtidigt diagnosen. Följande laboratorie- och instrumentstudier används:

 • Allmän analys av urin och blod.
 • Blodkemi.
 • Coprogram.
 • Endoscopy.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan.
 • Ibland kan mer allvarliga undersökningar krävas. Till exempel laparoskopi eller MRT.

För att ta reda på orsakerna till att under menstruationen ökar vikten och magen växer är det nödvändigt att genomgå en omfattande diagnos. De börjar med ett besök hos gynekologen i slutet av kritiska dagar. Därefter måste läkaren förskriva ett test, inklusive en vaginal utstryk, och ultraljud. Beroende på resultaten kan ytterligare undersökningar av tarmen, magen, njurarna, urinblåsan och andra organ rekommenderas..

Sätt att behandla obehag

Enterosorbentssäkra mediciner för att eliminera luftväxt

Det vanligaste sättet att eliminera svullnad är att använda medicinering. Men att göra detta är bättre efter att ha fastställt orsakerna till överträdelsen. Läkare rekommenderar ofta följande säkra läkemedel som snabbt befriar en kvinna av besvär:

 • Aktivt kol, Smecta, Polysorb eller Enterosgel. Dessa är enterosorbenter som effektivt rensar tarmarna från skadliga ämnen. De är också användbara för flatulens och överätande..
 • Drotaverin (No-shpa). Antispasmodics avslappnande släta muskler. De lindrar också smärta.
 • Pancreatin, Festal, Mezim. Rekommenderas för matsmältningsbesvär.
 • Espumisan. Hjälper till svår flatulens som uppstår under uppblåsthet.

Det är viktigt att komma ihåg att läkemedel syftar till att eliminera symtom. För att bekämpa orsaken krävs en komplex effekt på kroppen såväl som en näringsförändring.

Dill, fänkål och andra örter kan hjälpa till med uppblåsthet

Traditionell medicin hjälper också till att hantera obehagliga symtom. Det finns flera örter som är helt säkra för hälsan och som inte orsakar biverkningar:

 • dill och fänkål, inklusive deras gröna och frön, bryggs enligt instruktionerna och tas 5-6 gånger om dagen tills symptomen elimineras;
 • ingefära, kamomill eller nässlete - dricka 3-4 gånger om dagen, beredd av naturliga råvaror;
 • bär fruktdrycker - tranbär, lingon och blåbär är särskilt effektiva.

Lätt fysisk aktivitet, till exempel promenader i frisk luft, hjälper till att normalisera peristaltik och eliminera symtom..

För att förhindra eller bli av med uppblåsthet under menstruationen hjälper inte bara näringsjusteringar, utan också läkemedelsbehandling samt användning av traditionell medicin. Måttlig fysisk aktivitet och utomhuspromenader rekommenderas..

Det är värt att komma ihåg att om tecken på allvarliga patologiska tillstånd läggs till svullnaden, måste du söka kvalificerad hjälp och klara alla nödvändiga tester för att klargöra orsakerna till detta tillstånd. Nedan behandlar vi de viktigaste behandlingsalternativen som används för uppblåsthet.

Läkemedel som hjälper till att bekämpa ökad gasbildning bör förskrivas av den behandlande läkaren baserat på egenskaperna hos kvinnans kropp och tillhörande symtom. Det är värt att komma ihåg att användning av mediciner bör förskrivas efter uteslutning av graviditetsfaktorn, eftersom många läkemedel är förbjudna under graviditetsperioden.

De mest effektiva läkemedlen i kampen mot uppblåsthet är följande droger:

 • Espumisan. Främjar ett smärtfritt och snabbt utsläpp av gaser.
 • Motilium. Påskyndar tarmens rörlighet.
 • Antareyt. Det är en karminativ.
 • No-shpa, Spazmalgon. De tillhör kategorin antispasmodics. Eliminera smärta, kramper och slappna av både livmodern och tarmen.
 • Vitt kol, Enterosgel, Polysorb - sorbenter.
 • Linex, Bifiform - innehåller välgörande bakterier som förbättrar tarmfunktionen.
 • Diuretika läkemedel.
 • Vitaminterapi, särskilt intag av vitaminer B, E och C rekommenderas..
 • Ibland kan lugnande medel och smärtstillande medel ordineras..

Att komma till läkaren är många kvinnor intresserade av - om det finns en systematisk uppblåsthet före menstruationen, hur många dagar innan de börjar ta mediciner. Många experter rekommenderar en diet två veckor före menstruationen och medicinering när symtomen utvecklas..

Gasning som ett tecken på graviditet

Vissa kvinnor kallar uppblåsthet ett tydligt tecken på graviditet, men faktiskt kan detta fenomen bara betraktas som ett indirekt symptom. Efter en framgångsrik befruktning av ett moget ägg i en kvinnas kropp börjar förändringar inträffa, främst förknippade med en förändring av hormonnivåerna och början av den aktiva produktionen av vissa hormoner. Först av allt, progesteron, vilket är nödvändigt för normal bäring och utveckling av fostret.

Men progesteron, som är i blodet och cirkulerar genom blodomloppet, har en effekt på andra organ, i vilken strukturen finns mjuka muskler, till exempel på magen och tarmen. Som ett resultat av detta slappnar väggarna i magen, som tarmarna, och slutar arbeta i samma volym, vilket leder till matsmältning och uppblåsthet på grund av ansamlingar som producerats under matsmältningsgas.

Folkrättsmedel

Traditionell medicin hjälper inte bara att hantera uppblåsthet utan också förhindra uppkomsten av detta symptom.

Användning av avkok och infusioner av följande örter rekommenderas:

Man bör komma ihåg att användning av örter endast är möjligt i frånvaro av allergiska reaktioner och efter samråd med din läkare. När man använder traditionell medicin är kvinnornas recensioner i de flesta fall positiva.

Slutsats

Att veta din kropp kommer med erfarenhet. I ung ålder lär en kvinna bara att förstå sig själv. Med tiden kommer det att bli tydligt vad som är ett naturligt uttryck för fysiologi. Vad man ska göra med uppblåsthet?

Om detta problem är obekvämt kan du hitta en lösning och vidta några åtgärder som ett förebyggande åtgärder..

Ofta orsakas gasbildning av felaktig tarmfunktion, vilket störs av frisättningen av hormoner. För att undvika detta måste du övervaka din diet och minska bördan på matsmältningskanalen.

Uppblåsthet under menstruationen - Vanliga orsaker under menstruationen

Den månatliga menstruationscykeln är en vanlig process i en kvinnas liv, vilket bekräftar att hennes reproduktionsfunktion fungerar fullt ut. Men ofta åtföljs denna cykel av obehag, smärtsamma attacker som orsakar stor besvär.


Menstruation upprepas varje månad

Tillsammans med obehagliga symptom är uppblåsthet under menstruationen. Detta tillstånd är mest fysiologiskt och förefaller på grund av hormonella förändringar i samband med ägglossningsprocessen. Men i vissa situationer, i menstruationsfasen, kan ett svullt buk signalera förekomsten av allvarliga patologiska sjukdomar.

Hormoner och menstruationscykeln

Menstruationscykeln hos kvinnor har en annan varaktighet. Normen är 28 dagar, men beroende på de individuella egenskaperna mellan menstruationen kan det finnas ett intervall från 21 till 40 dagar.

I mitten av cykeln sker ägglossning, det vill säga ägget lämnar äggstocken. Denna tid är gynnsam för befruktningen. Det är på dessa dagar som vissa kvinnor märkbart sväller buken.

Det är underförstått att ett litet ägg inte så kan påverka midjan i volymen. Orsakerna till detta fenomen är olika. Här är det hormoner - ämnen som "beordrar" alla processer i kroppen.

Uppblåst mage på mitten av cykeln är ett tecken på ägglossning. Faktum är att frigörandet av ett ägg från äggstocken är ett litet men ändå trauma.

Vissa kvinnor känner en smärta i dessa dagar, medan andra inte gör det. Ofta tillsammans med ägglossning noteras matsmältningsstörningar: förstoppning eller diarré, ökad gasbildning.

Tarmproblem ökar uppblåstheten ytterligare. För att inte uthärda smärta kan du ta ett kramplösande medel.

Om det inte finns några planer på att bli gravid den här månaden, är det bättre att begränsa ditt sexliv just nu.

Hos andra flickor observeras uppblåsthet inte i mitten av cykeln, utan en vecka innan den börjar. För närvarande får magen hormonet progesteron att svälla, vilket påverkar muskelns tillstånd.

Hormonet slappnar av livmodern, varefter det blir mjukt, redo att acceptera embryot om befruktning inträffar.

Läkarna försäkrar dem som är rädda för detta fenomen och säger att uppblåsthet under och efter ägglossningen (några dagar före menstruationens början) är en naturlig process. Så naturen ser till att befruktningen sker under optimala förhållanden.

Efter en ökning av progesteronnivån, tillsammans med livmodermusklerna i kroppen, börjar ytterligare en process - vattenretention i vävnaderna.

Vätskan börjar tas bort genom njurarna inte helt - en del av den samlas i det intercellulära utrymmet och cellerna. En sådan försening är ett tillfälligt fenomen som kommer att passera omedelbart efter menstruationens början.

Vattenhållning bidrar också till att midjan under viss tid växer i volym.

Många kvinnor som övervakar sin vikt noterade detta mönster - omedelbart efter slutet av föregående cykel och innan starten av en ny kroppsvikt ökar med flera kilogram. Denna ökning beror just på det faktum att vätskeansamling började i kroppen.

Vid denna tidpunkt, under påverkan av kvinnliga hormoner - prolaktin, progesteron och östrogen - stör kroppen balansen av salter och natrium börjar ackumuleras, vilket håller kvar vätska i vävnaderna.

Samtidigt visas ett annat hormon i blodet - vasopressin, vilket minskar frekvensen av urinering. På grund av detta uppträder fukthållning..

Vad är det för? Så naturen tog hand om det så att menstruationen uppstår i vävnaderna på grund av blodförlust, inte trycket minskar.

Om kroppen drastiskt tappar mycket vätska kommer ett chockstillstånd att komma. Därför ersätts blod tillfälligt helt enkelt av vatten, och totalt förändras vätskevolymen inte.

Utåt manifesteras detta genom uppblåsthet före menstruation. Under de här få dagarna sväller inte bara magen utan också andra delar av kroppen: fingrar, fötter. Idag är det bättre att inte bära ringar och högklackade skor.

Graviditet

I fallet när ägget befruktas säkert med en sprematozoid, börjar det sin rörelse in i livmoderhålet. Corpus luteum producerar ett speciellt graviditetshormon, vilket är nödvändigt för att obehindrat fästning av embryot i livmoderkaviteten. Hormoninstabilitet kan provocera en ökning i midjan och matsmältningsproblem.

I närvaro av toxikos, som också är en helt naturlig process, är en kvinnas näring mycket dålig. De flesta produkter som kommer in i magen lämnar den innan de ens flyttar in i tarmen. Följaktligen finns det inte någon mat i tarmen under lång tid, vilket är en av orsakerna till uppblåsthet.

Glass med surkål eller saltad fisk kan provocera inte bara matsmältningsbesvär, utan också en ökning av gasbildning i tarmen, vilket kommer att leda till diarré.

Om vi ​​överväger graviditet i de sista stadierna, när barnets vikt ständigt ökar, placeras ökat tryck på tarmarna. Eventuella plötsliga rörelser hos barnet kan orsaka irritation på hans väggar, samt en minskning av peristaltik. Avföringsstörning är ett vanligt fenomen som normaliseras på egen hand efter förlossningen.

Patologisk uppblåsthet är en ektopisk graviditet. Denna patologi utvecklas när ett befruktat ägg inte tränger igenom livmoderhulen, utan fästs på äggledarens vägg. Med konstant celldelning växer rörets diameter och nervändarna är irriterade. Det finns måttliga smärta, tyngd i vänster och höger del av nedre del av buken, uppblåsthet och tyngd.

Andra orsaker

Förutom hormonellt kan det finnas andra skäl till uppblåsthet före menstruation.

En ökning i buken kan bero på livmoderfibroider. Alla kvinnor behöver utan undantag genomgå en årlig undersökning av en gynekolog, eftersom en snabb diagnos av fibroider och andra sjukdomar i kvinnosfären är ett nödvändigt villkor för framgångsrik behandling.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare om smärtan under en ökning i buken före menstruationen blir starkare, kräkningar börjar eller temperaturen stiger - dessa symtom är inte förknippade med menstruation, men med sjukdomar i de inre organen. Detta tillstånd kräver kvalificerad läkare..

Graviditet kan vara orsaken till uppblåsthet. Om kroppen och bröstet är svullna och samtidigt är det en försening i menstruationen, är det dags att göra ett graviditetstest.

Vid denna tid kan perioden redan vara 2-3 veckor, och moderna test för hCG bör visa detta.

Du måste veta att oavsett om en kvinna vill bli mamma eller inte, graviditet inte kan vara orsaken till smärta om de uppstår.

Smärta för närvarande indikerar en spontan abort. I det här fallet måste du snarast konsultera en läkare, även om det inte finns några planer på att bli mamma, eftersom testet inte kan upptäcka en ektopisk graviditet och andra farliga tillstånd.

En annan orsak till uppblåsthet före menstruationen kan vara vanliga gaser. Efter ägglossningen ökar vissa kvinnor aptiten, vilket leder till matsmältningsstörningar.

Inget behov av att smäga dig själv, hormoner är också "att skylla" för detta. Hur länge detta tillstånd varar beror på mängden av hormonet serotonin i blodet. Överdriven kropp påfyller sin brist.

Tips: Serotonin i kroppen kan ökas genom att äta choklad, mejeriprodukter, dadlar, plommon, fikon.

Därför, om du vill öka aptiten innan menstruationen inte drar på flera dagar, är det bättre att börja äta dessa produkter vid de första tecknen på "zhora".

Samtidigt som serotoninnivån sjunker, som nämnts ovan, före menstruationen, stiger nivån av progesteron, ett hormon som slappnar av musklerna i livmodern och andra organ, inklusive tarmen..

Ökad aptit och en avslappnad tarm leder till förstoppning och flatulens, vilket kan vara en annan anledning till uppblåsthet före menstruation.

Vad ska jag göra om magen sväller före menstruation på grund av gas eller svullnad? De som känner till denna egenhet måste begränsa sig i användningen av salt, rökt kött och gasbildande produkter (brunt bröd, baljväxter, kål) några dagar före menstruationen..

Efter menstruationens start kan dessa produkter återinföras i kosten..

På dagar då magen är svullen är det bättre att inte bära kläder med snäva bälten, eftersom det är skadligt för närvarande att dra åt området på hängorna och buken.

Så en ökning i buken före menstruation är en normal reaktion på en förändring av den hormonella bakgrunden.

Detta tillstånd kommer att pågå så länge kroppen kommer att behöva förbereda sig för menstruation eller graviditet.

Mindre vanligt är detta tillstånd associerat med gynekologiska sjukdomar och matsmältningsstörningar. I det första fallet måste du träffa en läkare, i det andra - justera kosten.

Den kvinnliga kroppen är individuell, så premenstruella syndrom kan variera avsevärt. För vissa präglas denna period av infernalsmärta, kräkningar och illamående, medan någon inte märker några symtom och lätt tål menstruation. Symtomen kan variera hos en kvinna, beroende på vilken äggstock ägget mognar i. Vid menstruation kan illamående vara det mest obehagliga symptom och orsaka allvarligt obehag.

Diagnostik

Som regel föreskrivs diagnostiska åtgärder av en läkare för att klargöra den samtidigt diagnosen. Följande laboratorie- och instrumentstudier används:

 • Allmän analys av urin och blod.
 • Blodkemi.
 • Coprogram.
 • Endoscopy.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan.
 • Ibland kan mer allvarliga undersökningar krävas. Till exempel laparoskopi eller MRT.

För att ta reda på orsakerna till att under menstruationen ökar vikten och magen växer är det nödvändigt att genomgå en omfattande diagnos. De börjar med ett besök hos gynekologen i slutet av kritiska dagar. Därefter måste läkaren förskriva ett test, inklusive en vaginal utstryk, och ultraljud. Beroende på resultaten kan ytterligare undersökningar av tarmen, magen, njurarna, urinblåsan och andra organ rekommenderas..

Orsaker till premenstruellt syndrom

Menstruationsperioden är stressande för den kvinnliga kroppen, eftersom det är ett kraftigt hopp i hormoner, vilket förvärrar balansen mellan kvinnliga och manliga könshormoner. Vid menstruation kan illamående orsakas av just en sådan obalans. Förutom illamående åtföljs ofta PMS av ökad känslighet i bröstkörtlarna, smärta och uppblåsthet, smärta i ländryggen, irritabilitet och huvudvärk.

Nästan varje kvinna möter varje månad problem med premenstruellt syndrom. För att kunna tillräckligt svara på alla dess manifestationer måste du veta orsakerna till vissa symtom.

Funktioner för tarmmotilitet

Det finns två huvudsakliga skäl till vilka tarmmotilitet kan försämras:

 1. Hormonell omorganisering - med en kraftig ökning eller minskning av hormoner kan tarmprestanda bromsa, vilket provoserar uppblåsthet under menstruationen.
 2. Funktioner i näring - kvinnor ändrar smak och vill också ha livsmedel som inte är hälsosamma.

Under förändringar i hormonnivåer hos kvinnor kan förstoppning och diarré uppstå, som är kortvariga.

Obehagligt fenomen

Varför stör illamående menstruationer? Orsakerna till dess utseende är förknippade med en ökning av koncentrationen av serotonin i cerebrospinalvätskan. En annan orsak till illamående och kräkningar kan vara en överdriven mängd vätska i kroppen, eftersom detta påverkar det intrakraniella trycket, ökar det, orsakar anfall av illamående.

Dessa symtom kan åtföljas av yrsel, blekhet och ökad ångest. Detta tillstånd hos en kvinna kan leda till förlust av medvetande. Om detta händer ska du rådfråga en läkare.

Drogbehandling

Vid svår uppblåsthet, mediciner som:

Innehållet i förpackningen löses i en liten mängd vatten och drickas på en gång. Komponenterna i läkemedlet kan uppvisa absorberande egenskaper, eliminera toxiner och gaser i tarmen. Läkemedlet är kontraindicerat i närvaro av magsår. Kostnaden för ett paket är 35-40 rubel.

Läkemedlet används oavsett orsaken till gasbildning. Släpp i form av droppar och tabletter. Dess komponenter kan kollapsa gasbubblor och minskar deras irriterande effekt på slemhinnan. Kostnaden för medicinen är 230-280 rubel.

Droppar för oral administrering kan normalisera tarmens mikroflora och sätta i ordning slemhinnan. Kontraindicerat i närvaro av individuell intolerans mot komponenterna. Kostnaden för en flaska är cirka 650-700 rubel.

Pankreatin och beredningar som innehåller magenzymer

Det används när gasbildning kombineras med illamående och kräkningar, samt tyngd i magen (främst efter att ha ätit skadliga och tunga livsmedel). Läkemedlets kostnad är 20-25 rubel.

Främjar naturligt avlägsnande av gaser från tarmen. Det tillhör gruppen av prokinetika som påskyndar processen för tarmmotilitet och matsmältning.

De mest populära av dem är:

Illamående före menstruation: anatomiska orsaker

Förutom hormonell obalans och de resulterande symtomen kan illamående orsakas av livets livslängd i kroppen. Så hos vissa kvinnor lutas livmodern bakåt, vilket är en skillnad från normen. Det är därför, före menstruationen och under hela kursen, pressar ett förstorat organ på nervens ryggradar och orsakar illamående.

Vid menstruation kan illamående åtföljas av uppblåsthet, obehag och smärta i nedre del av magen och i ländryggen. Allt detta tillsammans med obalansen mellan progesteron och prostaglandiner orsakar allvarligt obehag..

Slutsats

Att veta din kropp kommer med erfarenhet. I ung ålder lär en kvinna bara att förstå sig själv. Med tiden kommer det att bli tydligt vad som är ett naturligt uttryck för fysiologi. Vad man ska göra med uppblåsthet?

Om detta problem är obekvämt kan du hitta en lösning och vidta några åtgärder som ett förebyggande åtgärder..

Ofta orsakas gasbildning av felaktig tarmfunktion, vilket störs av frisättningen av hormoner. För att undvika detta måste du övervaka din diet och minska bördan på matsmältningskanalen.

Andra orsaker till illamående

Ett annat alternativ är stark fysisk aktivitet. Den ökade storleken på livmodern under aktivitet utövar starkt tryck på ryggraden och pressar nervcentrumen.

För att undvika förekomsten av illamående måste du minska fysisk aktivitet före menstruationen och stoppa den under de tidiga dagarna av dessa. Om det är smärta och illamående under menstruationen är det nödvändigt att stoppa stress och få mer vila.

Att ta orala preventivmedel orsakar också kräkningar och illamående under menstruationen. För att bestämma att problemet finns i p-piller måste du vara uppmärksam på de tillhörande symtomen, såsom svår huvudvärk, överdriven svettning och irritabilitet.

Vid inflammation i äggstockarna kan kräkningar uppstå kraftigt, vilket kommer att åtföljas av huvudvärk, känslighet för lukt och uppblåsthet. Plötsliga förändringar i blodtrycket som följer med menstruation, temperatur och feber kan också uppstå..

Myom

Denna neoplasma är benägen att gradvis växa och sätter tryck på närliggande vävnader och organ. Myom är en godartad neoplasma, men om den är närvarande krävs kirurgisk ingripande och begränsningsterapi. I närvaro av en främmande kropp i livmoderhålan och därefter, vilket i de flesta fall är resultatet av hormonstörningar och ofta aborter, irriteras nervändarna i bukhinnan hela tiden. Detta kan orsaka magsmärta, upprörd avföring och flatulens. När tumörvolymen ökar ökar obehagliga symtom i intensitet..

I händelse av att menstruationen blir smärtsam, och när du klämmer kläder i buken finns det smärta och obehag, är det nödvändigt att genomgå en rutinundersökning av en gynekolog.

Varför kommer smärta?

Normalt bör menstruationsperioden inte ge en kvinna obekväma känslor. Om före eller under menstruationen uppstår svår smärta, uppblåsthet, illamående, kräkningar, yrsel, är tre alternativ möjliga:

 1. Förekomsten av inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemet.
 2. Felaktig position för livmodern.
 3. Uterine Underutveckling.

Smärta kan också uppstå efter svår stress eller med störningar i centrala nervsystemet. Normala perioder, som inte ger några sensationer, förekommer endast hos ett litet antal kvinnor. Resten lider av premenstruellt syndrom och ömhet i menstruationen oftast på grund av det stora antalet stressiga situationer i vardagen.

Första hjälpen

Om det finns svår uppblåsthet, bör du granska din kost, samt ta mediciner som minskar luftväxt. En av dessa är Espumisan. Det verkar försiktigt på gasbubblor, limar dem ihop och leder ut. En kvinna bör få vila, liksom en rik drink..

Vägr inte helt. Under perioden med blodförlust bör ätas i små portioner, men ofta. I kosten ingår rött kött, lite vin och mer protein samt mörk mörk choklad.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare

Det finns symtom som kräver omedelbar läkarvård:

 • långvarig och ökande smärta i nedre del av buken, åtföljd av illamående och kräkningar;
 • med ökat menstruationsflöde, när de avsevärt ökar den vanliga normen;
 • svart menstruation är också ett tillfälle för att åka till sjukhuset, eftersom läkaren i detta fall kan diagnostisera utvecklingen av infektion eller inflammation i könsorganen;
 • uppkomsten av en inflammatorisk process, åtföljd av en ihållande ökning av kroppstemperatur, frossa, feber, överdriven svettning;
 • närvaron av en infektion som kännetecknas av obehaglig lukt, utsläppsfärg och också orsakar svår klåda, smärta och smärta vid urinering.

För att få tid att eliminera orsaken i tid, vilket kan orsaka farliga patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet, måste du noga övervaka din hälsa och nuvarande tillstånd. Den sista menstruationsdagen bör åtföljas av obetydlig urladdning, obehagliga symtom är inte karakteristiska under den angivna perioden, så om de är närvarande bör du rådfråga en läkare.

Video: vad magsmärta under magen kan prata om?

Antibakteriell terapi, användning av uroseptiska läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Tvätta dessutom urinblåsan med antiseptiska lösningar.
endometriosDen underliggande etiologin har inte fastställts. Förutsägbara faktorer: ofta aborter, problematiska födslar, hormonella problem. Detta inkluderar också faktorn för avlägsna livmodertumörer, en förändring i mikroflora i slidan.Mestadels kirurgiskt. Det odlade endometriumet skärs ut operativt, därefter cauteriseras livmoderhalsvävnaden. Patienten visas antibiotikabehandling och efterlevnad av sexuell vila. Endometrios är benägna att återfall.
Inflammation av bilagornaFörutsägbara faktorer är hypotermi, inflammation i andra organ i urogenitalkanalen, sexuellt överförda infektioner. En ytterligare faktor är oregelbundet sexliv..Antibakteriell terapi, hormonbehandling (i 90% av fallen), icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
CystaEn predisponerande faktor är hormonell instabilitet (avbruten graviditet, oregelbundet sexliv). Bildningen av cyster underlättas av inflammatoriska processer i organen.Ibland förvärrar den blotta närvaron av en cysta välbefinnandet under menstruationen. När en tumör orsakar smärta och ökad blodförlust elimineras den. Mindre ofta - på ett konservativt sätt (hämma hormonella läkemedel), oftare - genom operation. Om cysten inte stör patienten påverkas inte neoplasmen (varken medicinskt eller kirurgiskt).

Hur man hanterar illamående

Om en kvinna inte självständigt kan hantera illamående genom meditation eller slappna av kroppen, är det absolut nödvändigt att söka hjälp av en gynekolog som kan bestämma grundorsaken till denna symptomatologi under premenstrual period och berätta hur du kan eliminera det. Med menstruation kan illamående orsaka allvarliga besvär och störa kvinnans vanliga rytm och livsstil, särskilt om hon är aktiv och energisk.

Det enklaste sättet att eliminera illamående är att ta krampläkemedel och läkemedel som har antiinflammatoriska effekter. I närvaro av hormonell obalans kan läkaren förskriva medicinering som eliminerar detta problem och följaktligen neutraliserar de smärtsamma symtomen på premenstruellt syndrom och menstruationen i sig.

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet före menstruation är ett tarmproblem.

Tarmsjukdom kan orsaka luftväxt, flatulens, rumling, avföringsstörningar och andra obehagliga symptom. Korrekt näring, upprätthållande av kroppens vattenbalans, måttlig sport och massage kan hantera detta problem. Men med akut skärande smärta bör du genast söka medicinsk hjälp.

Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen. Speciellt mot bakgrund av ökad irritabilitet förknippad med samma premenstruella syndrom. Vissa damer gömmer en uppblåst "boll" under en korsett eller formkläder. Men det är bättre att förstå och förändra livsstilen så att svullnad mage och ödem i någon fas av cykeln inte orsakar besvär.

Förebyggande av illamående under menstruationen

Det bästa alternativet är att förhindra förekomst av obehagliga och allvarligt obehagliga symtom. Först av allt, innan man börjar menstruationscykeln, är det nödvändigt att normalisera kosten, eliminera överätande, äta fet mat, äta så många färska frukter och grönsaker som möjligt.

Den dagliga behandlingen måste också ses över. För enklare flöde av PMS måste du slappna av och få tillräckligt med sömn, undvika stressiga situationer och spendera mycket tid i den friska luften. Obehagliga promenader är särskilt användbara. Ju mer aktiv en kvinna är i livet, desto lättare tål hennes kropp menstruationsperioden.

Det är viktigt att övervaka menstruationsflödets natur. En förändring i deras färg och lukt indikerar utvecklingen av en infektion eller inflammatorisk process. Om svart menstruation observeras måste du snarast konsultera en läkare för att få tid att diagnostisera ett befintligt problem i tid och eliminera det i det inledande skedet, och därmed förhindra utvecklingen av komplexa inflammationer och andra komplikationer.

Normalt kan mörk urladdning inträffa omedelbart efter förlossningen eller under amning, alla andra fall indikerar ett problem.

En kvinna som regelbundet undersöks av en gynekolog, inte har sexuellt överförda infektioner, leder en aktiv livsstil och äter ordentligt, tolererar premenstruellt syndrom och menstruationsperioden mycket lättare, eftersom det för hennes kropp, som är van vid stress, inte ger mycket stress. Om PMS är mycket svårt, måste du först ompröva din livsstil och försöka eliminera alla nervösa faktorer.

Varje kvinna under sitt liv möter funktionsfel i menstruationscykeln. Gud benådade någon, de upplever inga andra symtom än kort humör och irritabilitet under menstruationen. För andra flickor förvandlas menstruationen till ett annat test och nervös stress. Inte bara är nerverna vid gränsen, illamående, migrän, konstant smärta i bäckenområdet, ländryggen utvecklas. Dessutom observeras uppblåsthet framför menstruationen och flatulens. Det verkar som att alla ser den återhämtade midjan, viskar bakom.

Näring

Känslan av uppblåsthet, fullhet i magen kan förknippas med uppkomsten av gaser i tarmen. När du använder, skriv, bidrar till utseendet på ödem och luftväxt, magen sväller, buldras upp, en känsla av fullhet i bukregionen. Några dagar före menstruation börjar uteslutas från kosten:

 • baljväxter;
 • socker;
 • söta rätter;
 • mjölk;
 • svart bröd;
 • färsk vitkål;
 • selleri;
 • jordnöt;
 • rökt;
 • kryddig och kryddig rätter;
 • salt:
 • stekt kött, fisk;
 • kolsyrade drycker;
 • starkt kaffe.

Det är nödvändigt att utesluta överätning och användning av skadliga produkter. Kosten bör innehålla 4-5 måltider. Alkohol främjar gasbildning, så det bör också uteslutas från användning..

Hur många dagar innan menstruationen ökar magen?

Buken börjar öka i storlek före menstruation hos kvinnor individuellt: från 1,5-2 veckor till 2-3 dagar. Det beror på förekomsten av faktorer:

 • Kroppstyp. En person är tunn, full eller normal.
 • Fysisk träning. Uppblåst buk eller svag.
 • Elasticiteten i livmodermusklerna. Vanligtvis svag efter förlossningen. Speciell gymnastik behövs för att få bäckenbottenmusklerna tillbaka till det normala..

Hos unga idrottsflickor, före och under menstruationen, ökar inte buken, och hos överviktiga och födande kvinnor observeras uppblåsthet, viktökning på 2-3 kg är möjlig. Detta är en naturlig reaktion av kroppen, var inte rädd. För 2-3 dagar av blodigt urladdning, midjestorlek, vikt återgår till det normala.

Tillhörande symtom

Uppblåsthet under menstruationen kan förvärras av ytterligare symtom som:

 • förändring av humör och en tendens till apati eller aggression;
 • brist på aptit eller okontrollerad önskan är ständigt där;
 • ändra smakpreferenser och önskan att äta gourmetmat eller snabbmat;
 • obehag i nedre del av buken, kramper och dragande smärta;
 • upprörd pall;
 • minskad motorisk aktivitet;
 • ömhet och svullnad i bröstet;
 • svullnad i extremiteterna och en ökning av midjens volym med 2-3 cm;
 • uttalad huvudvärk och minskad prestanda;
 • yrsel och brist på aptit;
 • spastiska smärta i nedre del av buken, dra och värka - i coccyx, rygg och höfter;
 • spolning i ansiktet, en känsla av värme och feber;
 • utseendet på obehagliga utslag i ansiktet och kroppen;
 • ökad dåsighet och lust är större delen av dagen i en upprätt position;
 • problem med minne och koncentration.

Orsaker till uppblåsthet före menstruation

För att hantera obehagliga fenomen i PMS är det nödvändigt att veta orsakerna till deras förekomst. De är indelade i ett antal kategorier.

Hormonella orsaker

Kvinnors menstruationscykel är en komplex process, åtföljd av månatliga hormonella förändringar i kroppen under fertil ålder. Förändringar är associerade med nivån på tre hormoner: prolaktin, progesteron, östrogen. Östrogennivån ökar vid tidpunkten för ägglossningen och minskar gradvis med progesteron, tvärtom: den maximala mängden är i början av blödningen. Premenstruellt syndrom orsakar en minskning av östrogennivåerna medan progesteron ökar.

 • Endometrial tillväxt. Det kvinnliga hormonet som ansvarar för att förbereda kroppen för befruktningen och fostra ett barn kallas progesteron. Det stimulerar tillväxten av endometrium (slemhinnan inuti livmodern), som har en porös struktur som består av många blodkärl. Väsentligt för utvecklingen av ämnet kommer in i embryot genom kärlen. Så kroppen förbereder sig för befruktningen. Livmodern sväller, påverkar tarmarna, storleken på bukpressen ökar. Om graviditeten inte har inträffat startas den omvända processen. Skalet exfolierar, under menstruationen lämnar kroppen med blod, komprimering av angränsande organ passerar, livmoderns storlek återgår till normal.
 • Svullnad. Samma hormoner får kvinnokroppen att ackumulera överskottsvatten i vävnaderna i bukhålan, armar, ben, ansikte. Med blodförlust hjälper detta till att undvika uttorkning och vid bearbetning kommer vätskan in i blodet.
 • Ägglossning. Ofta börjar magen blåsa upp under ägglossningen. En stark hormonell våg uppstår, som kroppen reagerar med smärta, uppblåsthet, flatulens.

Intestinal peristaltis

Under perioden efter ägglossningen ökar blodflödet till livmodern och äggstockarna till fläckar. De börjar blåsa upp, pressa tarmens väggar och orsakar spasmer. Maten rör sig ojämnt och bildar luftpartitioner. En kvinna rumlar, svullna mage, börjar en stark gasbildning, upprörd avföring. Efter menstruationen återgår allt till det normala.

Graviditet

Kanske har graviditeten kommit. Under de första veckorna är det svårt att fastställa. På grund av hormonet progesteron inträffar en förändring i kroppen, som stämmer de kvinnliga organen att bära och få ett barn. Magen är uppblåst, bröstet sväller, kroppsvikt växer. Det är möjligt att självständigt bestämma graviditet i de tidiga stadierna genom en fast komprimering av nedre del av buken. Om befruktningen inte ägde rum, förblir magen lös och mjuk. En försening i menstruationen under ett par veckor indikerar behovet av ett graviditetstest på apoteket. Om resultatet är positivt bör du kontakta en gynekolog.

Patologiska processer

En lätt svullnad i midjan påverkar inte vardagen, men om magen sväljer upp före menstruationen, brumlar det hela tiden, gör ont, detta indikerar dolda sjukdomar hos en person:

 1. Gastrointestinala sjukdomar. Kolit och gastroduodenit är ofta kroniska, ibland uttryckta med akuta smärtslag. Blod och vatten, ackumulerade i bukhålan, tryck på de inre organen, vilket framkallar en förvärring av sjukdomar. Gaser blåser upp tarmarna och orsakar kramp, illamående, flatulens och tarmproblem. Svår smärta i nedre del av buken, nära naveln, är troligt.
 2. Genitourinary system. Vid njursjukdom kvarhålls vätska konstant i kroppen, och när menstruationen inträffar minskar urineringens frekvens avsevärt. En ökning av buken åtföljs av: svullnad i ben, armar, ansiktskontur. Väskor visas under ögonen, konstant tråkiga smärta i korsryggen. Dåsighet, slöhet, hjärtklappning noteras. Blodtrycket stiger.
 3. Gynekologiska sjukdomar. Symtomet på "akut buk" anses vara ett tecken på kvinnliga sjukdomar, som kännetecknas av svår smärta och kramp, vilket ger anus, nedre rygg:
 • inflammation i äggstockarna, livmodern;
 • vidhäftningar i bäckenorganen;
 • oophorit är kronisk;
 • cystor på äggstockarna;
 • neoplasma: livmoderfibrer. Denna godartade tumör kan utvecklas till en ondartad. Närvaron av fibroids kännetecknas av en avrundad mage, som under graviditet, då allvarlig smärta uppträder, menstruationen kan stoppa. Med myom bör du ständigt övervakas av en gynekolog, genomgå en undersökning en gång om året..

ätande

Tack vare hormonet progesteron som verkar på nervsystemet börjar nästan alla kvinnor att känna hunger en vecka före menstruationen. De äter mycket, blir nervösa, irriterade.

För att jubla upp vill jag uppleva glädje, ha kul. Det enklaste sättet att bli av med ett depressivt tillstånd är att äta utsökt. Och allt smakligt, vanligtvis kalorifattigt eller salt, leder till vätskeansamling, utseendet på en rund mage.

PMS och tillhörande hormonell obalans påverkar den kvinnliga vilja negativt. Om vanligtvis många begränsar sig i mat, vägrar sötsaker, då ger kvinnor slack.

Stora volymer mat för närvarande smälts dåligt, matmassorna stagnerar i tarmen. Flatulens och uppblåst resultat.

Patologi för urinvägarna

Varför har en kvinna lägre buken efter menstruationen? Detta symptom kan förekomma på grund av sjukdomar i urinsystemet. Den vanligaste pyelonefrit, cystit, bakteriuri och så vidare. Du kan lära dig om dem efter en ultraljudsundersökning av njurarna och urinblåsan samt urinalys.

Under menstruationen blir en kvinnas kropp mer sårbar. Det är under denna period som ett stort antal sjukdomar i urinblåsan kan förvärvas. Så snart blödningen slutar börjar dragande smärta. Symtom som brännande, urininkontinens, feber etc..

Vad man ska göra med uppblåsthet?

Vad ska man göra för att övervinna detta obehagliga fenomen? Det är inte möjligt att bli av med det alls, men det är fullt möjligt att minska storleken och uppblåsningsperioden. Detta kräver en hälsosam livsstil och läkarnas rekommendationer.

Sporta

Ständigt delta i tillgängliga sporter: vatten aerobics, simning, dans, träning på simulatorer, springa. Under menstruationen är en tung belastning inte välkommen, det är bättre att gå långa sträckor. Under promenader avlägsnas gaser från tarmen och mag-tarmkanalen mycket snabbare. Låt dig bara om du känner dig illa. Ladda ner pressen, gör övningar för att stärka ryggmusklerna.

Rätt näring

Rätt kost är ett av de viktigaste sätten att bekämpa uppblåsthet. Innan menstruationen är det önskvärt att minska delar av maten, öka antalet måltider. Begränsa eller helt överge skräpmat och livsmedel som utlöser flatulens.

 • Använd mindre salt. Under PMS, som under graviditeten, drar man ett salt. Natrium kvarhåller vatten i kroppen, ökar belastningen på hjärtat och blodbildande system och ökar puffiness.
 • Begränsa ditt sockerintag. Allt söt i kroppen bearbetas till glukos, som innehåller natrium i kroppen..
 • Drick vatten. Det förbättrar matsmältningen, hjälper till att bekämpa förstoppning, tar bort gifter från kroppen..
 • Uteslut te, kaffe, alkohol och kolsyrade drycker. De bidrar till uppblåsthet.
 • Drick växtbaserade mintter och avkok av kamomill, lingonberry, tranbär. De minskar smärta, tar bort överskott av vätska från kroppen.
 • Ät fiberrik mat. De hjälper till att bekämpa förstoppning..
 • Följ åtgärden. Med användning av stora volymer börjar gasbildning, uppblåsthet. Mycket fiber finns i kål, kli, bönor, bönor, svamp.
 • Avlägsna tillfälligt från kosten mejeriprodukter som ökar manifestationerna av flatulens många gånger.
 • Ta ett komplex preparat som innehåller B-vitaminer, kalium, magnesium. De ansvarar för matsmältningen, stärker blodkärlen och lugnar nerver..

Varma bad

Ta varma och lugnande bad innan din period. Det är tillåtet att lägga havssalt, några droppar fänkål eller svartpeppar eterisk olja, en avkok av örter av valerian, tall, mynta, salvia. Bad hjälper till att slappna av, främja hälsosam sömn, stärka nervsystemet.

Sex är bra för kroppen. För att förbättra hälsa och humör rekommenderar läkare att ha sex innan menstruationen. Det hjälper blodcirkulationen i bäckenområdet, har en gynnsam effekt på den kvinnliga kroppen.

Kläder

Med en ökning av buken av naturliga skäl, försök inte att dra åt den med en korsett eller dra åt underkläder. Från stark klämning uppstår allvarlig smärta på grund av försämrad blodtillförsel, ökad svullnad, tarmkramper, flatulens. Bättre att inte dra åt magen utan att bära lösa kläder.

Medicin

Med en ökning i volym av buken, ta mediciner beroende på orsaken till uppblåsthet:

 • Om huvudsymtomet är spänningar, smärta, spasmer i tarmarna och livmodern, hjälper antispasmodika bra: 1-2 tabletter No-shpa, Spazmalgon, Drotaverin.
 • Om buken är svullen, använd karminativa läkemedel: Disflatil, Espumisan, Antareit.
 • Om flatulens, nedsatt avföring, illamående noteras - använd enterosorbenter: Smecta, Polyphepan, Aktivt kol.

Medicinering bör inte missbrukas. Bättre konsultera en gynekolog.

Uppblåsthet observeras hos 75% av kvinnorna. Detta är en normal reaktion av kroppen på hormonella förändringar under perioden av premenstruellt syndrom och menstruation. Om tecknen på PMS inte försvinner, kontakta en specialist, utför en omfattande undersökning. Efter behandling av samtidiga sjukdomar, med förbehåll för förebyggande regler, kommer en liten ökning i midjan att märkas bara ett par dagar i början av menstruationen.

Folkrättsmedel

Traditionell medicin hjälper inte bara att hantera uppblåsthet utan också förhindra uppkomsten av detta symptom.

Användning av avkok och infusioner av följande örter rekommenderas:

Man bör komma ihåg att användning av örter endast är möjligt i frånvaro av allergiska reaktioner och efter samråd med din läkare. När man använder traditionell medicin är kvinnornas recensioner i de flesta fall positiva.

Tumörer av godartad och malign natur på äggstockarna

Varför har en kvinna lägre buken efter menstruationen? Orsaken kan vara bildandet av en tumör. I detta fall bildas en märklig bubbla med vätska på äggstocken. Det kan vara ganska stort. I detta fall utvecklas ritningssmärta som ett resultat av tryck på angränsande organ eller osträckning av äggstockarna.

I de flesta fall är den resulterande tumören godartad. Samtidigt kan det vara funktionellt och passera på egen hand om några månader. Maligna cyster växer vanligtvis inte så snabbt. De ökar gradvis och orsakar periodisk smärta under många cykler..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Möjliga orsaker till blödning efter menstruation och i mitten av cykeln

Normalt beror blödning av livmoder hos en kvinna i reproduktiv ålder av cykeln och inträffar en gång i månaden ungefär samtidigt. När blod utsöndras under den intermenstruella perioden indikerar detta funktionella förändringar i kroppen, oftare är processen patologisk....

Varför stiger temperaturen före menstruationen

Under den sista veckan före menstruationen förändras kvinnans tillstånd. Och det handlar inte bara om någon nervositet. Det händer att temperaturen före menstruationen är något högre än normalt, men detta är inte alltid ett tillfälle att omedelbart springa till läkaren....

Progesteroninjektioner för menstruation: indikationer för användning, recension av läkemedel

Ett viktigt villkor för en fullständig menstruationsfunktion är en tillräcklig mängd progesteron. Dess brist stör äggstockarna och utvecklingen av endometrium, och provocerar också infertilitet....