Bukkirurgi (uterus fibroids). Postoperativ period

Harmonier

Avlägsnande av livmoderfibroider är en operation som många kvinnor måste möta efter 35 år.

De som övervakar deras hälsa och regelbundet genomgår förebyggande undersökningar av en gynekolog kan identifiera sjukdomen i ett tidigt skede, när det fortfarande kan hanteras konservativt eller genom försiktiga kirurgiska ingrepp.

Men om sjukdomen startas till det extrema stadiet, när det på grund av den stora storleken börjar påverka arbetet i andra organ eller degenereras till en cancerös tumör, föreskrivs en bukoperation.

Andra indikationer för denna typ av intervention kommer att vara:

 • närvaron av fibroider av vilken storlek som helst, som provocerar kraftig blödning av livmodern, allvarlig anemi associerad med dem;
 • identifiering av stor leiomyom, som komprimerar angränsande organ;
 • närvaron av medelstora fibroider med en stor dominerande nod;
 • aktiv tumörtillväxt (patologi övervägs om tumören fördubblats på ett år);
 • upptäckt av en subserös form av fibroider på benet, som provocerar smärta;
 • början på en nekrotisk process i muskelnoden;
 • detektion av leiomyom mot bakgrund av en befintlig gynekologisk sjukdom som kräver kirurgisk ingripande (endometrios, ovariecyst, prolaps i livmodern, etc.);
 • diagnos av infertilitet orsakad av myomatisk nod.

Förutom indikationerna för vilka bukoperationer utförs för att avlägsna livmoderfibroider finns det kontraindikationer, varje kvinna har en individuell lista. Vid akut operation är den enda kontraindikationen hög feber vid akuta luftvägsinfektioner och influensa..

Bland ett stort antal kontraindikationer för en planerad operation är följande vanliga:

 • akut sjukdom, förvärring av en kronisk sjukdom;
 • pustler och kokar på buken, eventuella utslag på huden;
 • patologi hos det kardiovaskulära systemet (stroke, hjärtattack, defekt, aneurysm);
 • svår lever- och njursjukdom.

Banan kirurgi

Som nämnts ovan, för att avlägsna uterus fibroids, föreskrivs bukkirurgi endast för vissa indikationer, i andra fall försöker läkaren att använda skonsamma metoder, organbevarande behandling (FUS-ablation, arteriell embolisering, etc.).

Om läkaren ser att problemet inte kan lösas utan operation, kommer han inte att försöka använda konservativa metoder som inte kan eliminera allvarliga hälsoproblem. Därför anses bukkirurgi vara det bästa av alternativen för att bli av med fibroider - det eliminerar återfall, gör att du kan ta bort patologiska vävnader exakt.

För att den postoperativa perioden ska gå snabbt och framgångsrikt måste du börja förbereda den innan operationen. Till att börja med tar en kvinna allmänna blod- och urintest för att bedöma hennes hälsa, identifiera inflammatoriska och infektionssjukdomar.

För samma ändamål, ett kardiogram, en ultraljud i bukhålan, en smuts från slidan och livmoderhalsen, och i närvaro av erosion utförs en livmoderhalsbiopsi. Med ett livmoderhalsarrangemang av fibroider föreskrivs en kvinna en urografi längs vägen, under vilken urinvägarna undersöks.

Vid behov (beroende på patologier och plats för tumören) föreskrivs en konsultation med en hepatolog, kardiolog, proktolog, urolog. Om myom är stort kan du behöva en CT-skanning eller en MR-skanning - mycket informativa studier. Dagen före operationen konsulteras kvinnan av en narkosläkare. Korrekt förberedelse garanterar hälften av operationens framgång och efterföljande återhämtningsperiod.

Tillståndet hos en kvinna efter operationen beror på mängden intervention och typ av operation. Bukkirurgi är radikal och konservativ. I det första fallet tas organet bort, i det andra räddar läkare kvinnans livmodern.

Fullständigt eller partiellt avlägsnande av organet är en hysterektomi, som utförs genom ett snitt i buken eller genom slidan. Det bästa alternativet är åtkomst genom bukhålan. En organbevarande operation kallas myoektomi, och endast myomnoden avlägsnas på ett bekvämt sätt..

Komplikationer av bukkirurgi

De kan upptäckas under interventionen och under den postoperativa perioden. Dessa är följande tillstånd:

 • vaskulär blödning;
 • skador på tarmen, urinblåsan;
 • sepsis (infektion i blodet);
 • peritonit (infektiös infektion i bukhålan);
 • suppuration av såret efter operationen.

Risken för sådana komplikationer i moderna kliniker minimeras, vilket uppnås med modern utrustning, läkarnas erfarenhet, kvaliteten på antiseptiska och antimikrobiella material. Läkarna är överens om att operationen inte ska skjutas upp vid behov. Och behovet uppstår i cirka 20% av de identifierade livmoderfibroiderna.

Tidig postoperativ period

Efter det att bukhudens fibroider framgångsrikt har genomgått en bukoperation börjar den postoperativa perioden hos en kvinna med en daglig vistelse på intensivavdelningen. Detta är inte förknippat med en risk för hälsa och liv, det är bara en vanlig praxis - i en sådan avdelning finns det utrustning som övervakar systemens och organens prestanda.

Efter att anestesien upphör att fungera kan en kvinna känna smärta på snittplatsen och inuti buken. Detta är hur illamående efter anestesi är normen. Efter operationen, den första dagen då kroppen fortfarande är svag, måste du sova mer. Nästa vecka kommer kvinnan att tillbringa i ett vanligt rum, från den andra dagen kan du vända dig på din sida, luta dig på armbågen och komma ur läget (använder inte pressen).

Efter operationen övervakar den medicinska personalen kvinnans tillstånd, men hon måste själv informera läkaren om eventuella förändringar. Med tanke på att vävnader under bukoperation skadas av ett snitt, kommer återhämtningsperioden att pågå ganska lång tid. Du kan minska denna period om du flyttar.

Exakta och regelbundna rörelser hjälper till att undvika uppkomsten av vidhäftningar som ger smärta och kan orsaka infertilitet. För att inte möta behovet av att dissekera vidhäftningar i en nära eller avlägsen framtid måste du börja flytta efter operationen så snart som möjligt, men inte överdriva det - inte plåga dig själv.

Under hela veckan på sjukhuset kommer kvinnan att känna smärta och ännu längre. Du måste kunna skilja mellan postoperativa smärtor som gradvis minskar intensiteten, från smärta i den inflammatoriska processen, som ökar varje dag. Förekomsten av outhärdlig smärta några dagar efter operationen är ett tillfälle att snarast konsultera en kirurg.

Smärta, som anses vara normen, är inte förknippat med irritation av nervändarna, så det kännetecknas vanligtvis som värkande och dragande. Sömområdet gör ont för det mesta. Under de första två dagarna är feber, svaghet möjlig. Detta är en normal kroppsreaktion..

Kost för snabb återhämtning efter operationen

Operationen påverkar inte bara könsdelarna direkt utan också peritonealväggen, vilket innebär att det är nödvändigt att organisera arbetet hos de organ som finns här för att inte provocera vävnadsskada.

Det är därför läkare föreskriver en kvinna en diet efter bukoperationer. Den första och andra dagen efter ingreppet ges patienten endast flytande mat - buljong, yoghurt, svagt te. Förstoppning är oacceptabelt eftersom det väcker spänningar i magmusklerna under tarmrörelser..

Från den 3: e dagen kan du äta frukt och grönsaker som är rika på fiber för att rena tarmarna. Om färsk frukt orsakar jäsning i tarmen kan du baka och koka dem.

Kosten innehåller:

 • magert kött och fisk;
 • bovete och havregryn;
 • soppor på vegetabiliska buljonger, sällan på svagt kött;
 • Rågbröd;
 • mejeriprodukter;
 • frukt, gröna och grönsaker.

Från kosten vid tidpunkten för återhämtning bör du utesluta gelé och gelé, gryn och ris, starkt te och kaffe, läsk, fettkött, godis och bullar.

Postoperativ daglig rutin

Efter avlägsnande av livmodern kan rehabilitering påskyndas utan att hälsan skadas. Det är nödvändigt att ordna dagens regim korrekt så att måttlig fysisk aktivitet i den växlar med vila. Doktorns övervakning utförs regelbundet enligt schemat, och om det finns frågor, vid behov.

All belastning under denna period bör inte vara för stor, och vi pratar inte bara om gymmet, utan också om läxor. Du måste vara särskilt försiktig under den första månaden efter operationen. En kvinna ska inte sitta eller ligga i en pose på länge för att inte orsaka stagnation. Det är strängt förbjudet att lyfta en last som är tyngre än 2 kg under 3-6 månader och mer än 20 kg under de kommande 2 åren.

Ett intimt förhållande under de första tre månaderna efter avlägsnande av fibroider måste skjutas upp, en specifik term kommer att anges av läkaren. Du kan inte ljuga så mycket som att vara upprätt. Det bästa alternativet för aktivitet är en promenad i parken med periodiska pauser på bänkarna..

Stress, även om den verkar på ett mentalt tillstånd, kan ha en negativ effekt, eftersom det påverkar normaliseringen av hormoner. Du bör lära dig att slappna av nervsystemet, undvika nervösa TV-program, obehagliga människor och allt annat som orsakar negativt.

Vilka läkemedel ger snabb återhämtning

Det är möjligt att bli av med fibroider och dess effekter på kroppen inte bara operativt. Efter avlägsnande av fibroider kan du och till och med behöva ta hormonella läkemedel som återställer ämnesomsättningen, exklusive tumöråterfall.

Dessa är läkemedel som:

 1. Utrozhestan, duphaston (stimulerar en av faserna i menstruationscykeln).
 2. Yarina och regulon (förhindrar spridning av livmodersceller).
 3. Multivitaminer med retinol, tokoferol.
 4. Aloe och dess analoger från vidhäftningar.

Hur man påskyndar rehabilitering

Efter att operationen redan är bakom, kan en kvinna i framtiden titta självförtroende utan rädsla för komplikationer. Det viktigaste är att komma ihåg några begränsningar under återhämtningsperioden..

Läkarnas huvudrekommendationer är relaterade till en kvinnas livsstil, eller snarare:

Återställning efter avlägsnande av livmoderfibrer

Lästid: min.

Rehabilitering efter avlägsnande av livmoderfibroider

Livmoderfibroider är för närvarande den vanligaste gynekologiska sjukdomen. Orsaken till denna sjukdom förstås inte helt. Men enligt en teori bildas myom på grund av den aktiva tillväxten av myometrium under påverkan av olika faktorer. Det tros också att hormonell obalans spelar en viktig roll i utvecklingen av sjukdomen. Trots orsaken till sjukdomen kräver uterus fibroids diagnos och ytterligare behandling.

Service namnPris
Stock! Inledande konsultation av en reproduktolog och ultraljud0 gnugga.
Upprepad konsultation av reproduktologen1 900 gnugga.
Inledande konsultation av en reproduktolog, Ph.D. Osina E.A..10 000 gnugga.
hysteroskopi22 550 gnugga.
Ultraljudsgynekologisk expert3 080 gnugga.
Medicinsk och diagnostisk laparoskopi (1 kategori av komplexitet)65 500 gnugga.
Medicinsk och diagnostisk laparoskopi (2 kategorier av komplexitet)82 200 gnugga.
Kvinnors hälsa efter 40-programmet31 770 gnugga.

Myom. Removal. Effekter. recensioner

När livmoderfibroider diagnostiseras i de tidiga stadierna och en liten myomatisk nod föreskrivs, föreskrivs konservativ terapi. Men tyvärr hanterar kvinnor redan avancerade varianter av livmoderfibroider. Och i sådana fall är kirurgiskt avlägsnande av noder nödvändigt. Kirurgisk behandling av livmoderfibrer kan utföras på olika sätt. Beroende på teknik för operationen är återhämtningsperioden annorlunda..

Hur lång tid tar återhämtningen efter borttagandet av livmodervävlingar?

Rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av uterusfibroider beror på operationens teknik. Så med den laparoskopiska metoden för att avlägsna livmoderfibroider är den kortaste återhämtningsperioden. Kroppen återhämtar sig inom en månad, ibland inom en och en halv månad..

Postoperativ period efter avlägsnande av livmoderfibroider

Den tidiga postoperativa perioden varar 3-4 dagar och fortsätter som regel utan funktioner. Samtidigt störs inte menstruationsfunktionen hos kvinnor i reproduktiv ålder. Följ allmänt accepterade rekommendationer, varför den sena postoperativa perioden går smärtfritt och enkelt. Återställningsperioden efter avlägsnande av livmoderfibroider genom laparoskopi fortskrider utan funktioner och är ganska lätt. En sjukhusvistelse är nödvändig endast under de första dagarna, då i avsaknad av komplikationer tas patienten ut för poliklinisk behandling. Efter avlägsnande av livmoderfibrer med den laparoskopiska metoden ger det en möjlighet att återgå till ett fullt liv på kortast möjliga tid..

Återställning efter bukfostervävnad

Efter att livmoderfibrer har tagits bort med hjälp av laparotomimetoden varar den postoperativa perioden längre. Med denna åtkomst görs ett stort snitt på den främre bukväggen. Detta antyder långvarig läkning av suturen, smärta efter borttagning av livmoderfibroider i snittområdet. Samtidigt krävs sjukhusvistelse. Under återhämtningsperioden efter denna behandlingsmetod är det nödvändigt att ta antibakteriella läkemedel, liksom krampläkemedel. De första dagarna efter operationen har patienter ett smärtsyndrom. Detta beror på att ett stort vävnadsområde skadas när det utförs på detta sätt.

Recensioner efter att livmodern har tagits bort med myom.

I vissa fall är det nödvändigt att ta bort fibroiderna med livmodern. Anledningen till att välja denna radikala metod är närvaron av flera livmoderfibroider, effekter på angränsande organ och blödning i livmodern. Hysterektomi medför allvarligare konsekvenser, därför återhämtar sig perioden längre. En kvinnas fulla återhämtning efter att livmodern har tagits bort kommer att kräva minst sex månader. Under denna tid läker patienten sömmarna, både yttre och inre. Dessutom, efter avlägsnande av livmodern med äggstockar, försämras hormonproduktionen. Detta är en av konsekvenserna efter att livmodern har tagits bort med myom. Recensioner av kvinnor indikerar att de efter operationen visade tecken på postmenopaus. En kvinna är orolig för depression, sömnlöshet. Dessutom är sådana kvinnor benägna att täta sprickor. Detta tillstånd förklaras av karakteristiska förändringar i en kvinnas kropp efter upphörandet av östrogenproduktionen.

Om du inte utför den nödvändiga behandlingen efter operationen, är återfall efter borttagning av livmodervävlingar.

När du har tagit bort livmoderfibrer kan du inte göra det

Under återhämtningsperioden finns det några förbud och begränsningar. Detta antyder att patienten kommer att kunna återgå till sin vanliga livsstil först efter en tid. Under rehabiliteringsperioden är det kategoriskt nödvändigt att överge:

 • besök i ångrum (bastur, bad och andra institutioner),
 • solbad och även från solariet,
 • dåliga vanor, alkohol och rökning bromsar återhämtningsprocessen,
 • ett besök i poolen på grund av eventuell infektion i lederna.
 • motion. För normal läkning och förebyggande av avvikelse i led rekommenderas det inte att besöka gymmet. Viktlyftning högst 3-4 kg. Under den postoperativa perioden är även gymnastik efter avlägsnande av livmoderfibroider kontraindicerat..
 • intag av livsmedel som orsakar gasbildning. Under den postoperativa perioden är det viktigt att tarmrörelsen sker fritt och regelbundet, och du bör undvika uppblåsthet. Eftersom svullna tarmöglor påverkar suturer.

Kirurgi för att avlägsna livmoder fibroids: konsekvenser, recensioner

Bland konsekvenserna efter avlägsnande av livmoderfibroider kan man bara notera en ökning av kroppstemperaturen de första dagarna efter operationen och smärta. Enligt många kvinnor beror de möjliga konsekvenserna inte bara på specialister utan också på kvinnan själv. Om alla rekommendationer följs kan konsekvenserna undvikas..

Sex efter avlägsnande av livmodervävlingar

När det gäller sexuellt liv hos kvinnor efter behandling av livmoderfibrer är detta en rent individuell fråga. Således beror början på ett intimt liv efter myomektomi av den behandlande läkarens beslut. Vi kan säga att med laparoskopiskt avlägsnande av noder kan en intim relation börja efter 7-10 dagar. Men glöm inte att innan detta beslut krävs en undersökning av en gynekolog. Dessutom är det värt att notera att kondomer efter skydd av fibroider bör skyddas. Detta kommer att säkerställa förebyggande av suturinfektion, liksom början av en oönskad graviditet. När allt kommer omkring en myomektomi bör graviditet planeras tidigast ett år senare..

Hur är operationen för att ta bort livmoderfibrer, rehabilitering efter operationen och konsekvenserna

Hur farligt är avlägsnandet av livmoderfibroider och hur är operationen.

Dessa frågor intresserar varje kvinna efter att läkaren meddelat diagnosen..

En godartad formation i livmodern, som bildas på grund av ett expanderande skikt i organets muskler, definieras som fibroider.

Orsaker till förekomst

Den exakta orsaken till neoplasmen är okänd. Det är allmänt accepterat att den huvudsakliga utlösande faktorn är hormonfel. En viktig roll i utvecklingen av fibroider spelas av mekaniska faktorer:

 • skador efter abort;
 • curettage producerad av olika skäl;
 • och oregelbundet sexliv.

I risken för sjukdomen finns kvinnor i åldrarna 30 till 55 år. Det diagnostiseras hos 20% av patienterna med gynekologiska sjukdomar och hos 5% upptäcks det under den första undersökningen.

Bakgrunden till uppkomsten av patologi är en allmän minskning av kroppens försvar och ökade hormonella nivåer (hyperestrogenia).

För kvinnor med myom, särskilt de i fertil ålder, är behandling och kirurgisk ingripande (myomektomi) mycket viktiga ämnen.

Kirurgiskt ingrepp

En neoplasma som utvecklas hos en kvinna manifesteras:

 • konstant smärta med olika styrkor i nedre del av buken;
 • svår krampande smärta under menstruationen;
 • blödning av olika styrkor;
 • urinationer och förstoppning;
 • svår yrsel;
 • huvudvärk;
 • svår trötthet och svaghet;
 • anemi
 • sorg;
 • smärta under samlag;

Detta minskar dramatiskt en kvinnas levnadsstandard och kräver den snabbaste korrigering..

Med små storlekar av noder i livmodern används hormonell konservativ behandling, eller sådana noder blockeras.

Men oftast i de första stadierna av sjukdomen fortsätter tillväxten av neoplasmer utan symtom, och kvinnan går redan till stora läkare till läkaren och är avsevärt försvagad.

I detta fall kan bara operation hjälpa. Kirurgiska procedurer för avlägsnande av fibroider idag - den huvudsakliga behandlingsmetoden, som används i 8 fall av 10.

Vad ger operationen

Varje andra kvinna som genomgick en sådan behandling inom gynekologi genomgick kirurgiskt avlägsnande av livmodervävlingar.

Kirurgi vid behandling av neoplasmer används i följande fall:

 • en betydande storlek på noderna bestäms (korrespondens till 12 veckor av graviditeten);
 • snabb tillväxt av neoplasma (med 4 veckor per år);
 • negativ prognos för tumöromvandling till en malign tumör;
 • neoplasma tryck på bäckenorganen;
 • nekros av den myomatösa noden;
 • bildning av submukosala fibroider eller dess nekros;
 • tendens till blödning, orsakar anemi;
 • infertilitet eller spontan abort;
 • en neoplasma bildas på benet;
 • brott mot urinseparation på grund av myomtryck;
 • diagnos av neoplasmer i äggstockarna, manifesterade parallellt med myom;
 • bestämning av fibroider i klimakteriet.

Processen för kirurgisk ingripande beror på:

 • orgelvolym;
 • platsen för neoplasmen;
 • antalet och volymen av noder;
 • egenskaper hos preoperativ hormonbehandling;
 • tillgången på utrustning för skonsam användning;
 • endoskopisk kirurgutbildning.

Kirurgisk behandling består i avlägsnande av neoplasma..

Kirurgisk reparation kan vara:

Metoder för borttagning och interventionsmetod tar hänsyn till:

 • kvinnans ålder;
 • livmoder lesion volym;
 • hälsotillstånd.

Effekten av operation på barnets födelse

För kvinnor i fertil ålder är det mest lämpliga excisionen av tillväxt (myomektomi). Orgelet, om möjligt, bevaras.

Detta sparar kvinnan möjlighet att bli gravid och få barn, åldersgräns - upp till 40 år.

Sparande, organbevarande typ inkluderar hysteroresektoskopi - myomektomi av noder definierade inuti organet.

Livmoderkärlsembolisering är en typ av sparsam, organbevarande operation. Principen för intervention är att sluta äta och överväxt av myomatösa noder. Det injicerade läkemedlet blockerar livmoderartärernas näring och tvingar tumörer att dö.

Radikala kirurgiska ingrepp inkluderar avlägsnande av livmodern med myom (hysterektomi)

Användningen av denna typ av operation utförs med stora volymer neoplasmer. Eller när patienten är över 40 år planerar hon inte att bli gravid och föda. Avlägsnande av organ hindrar inte en kvinna från att ha regelbundna sexuella kontakter, ha en orgasm och sexdrift.

Under tidigare decennier representerade radikala operationer majoriteten av operativa manipulationer. För närvarande är bevarandeverksamheten prioriterad, det finns en tendens att antalet ökar.

En sådan myomektomi gör att du kan:

 • fullständigt bevara kvinnans förmåga att bli gravid och bli gravid;
 • normalisera funktionen hos bäckenorganen;
 • förhindrar deras utelämnande;
 • minimera risken för komplikationer.

Uterin fibroids borttagning - beredning

Avlägsnande av livmoderfibroider är en operation som utförs under generell anestesi och varar tillräckligt länge. Föreslår buköppning.

Detta är en mycket mer traumatisk operation. Det orsakar en längre återhämtningsperiod än operationer som utförs med skonsamma metoder (laparoskopi och hysteroskopi).

För säkert utförande av kirurgisk ingripande och snabb rehabilitering måste läkaren ha en så detaljerad bild av patientens hälsotillstånd som möjligt:

 • hennes allergier;
 • kroniska sjukdomar;
 • systemiska och infektionssjukdomar;
 • om möjligheten till anestesi.

Denna regel gäller inte vid akuta tillstånd med massiv blödning, när det är brådskande att rädda en kvinnas liv.

Preoperativ förberedelse är indelad i:

 • medicinsk;
 • medicin;
 • psykologisk.

Medicinsk utbildning inkluderar:

 • fluorografi;
 • EKG;
 • bestämning av blodtryck;
 • allmänt kliniskt blodprov;
 • blodkemi;
 • forskning om HIV, hepatit C, STI;
 • hormonanalys;
 • blodprov för socker, koagulerbarhet;
 • bestämning av blodgrupp och rhesusfaktor.

Vid bestämning av patologier från huvudorgan och system är specialister med vissa profiler involverade för samråd.

Forskning och diagnostik

För att förbereda för operationen utförs en fullständig gynekologisk undersökning, både direkt av läkaren och med användning av diagnostiska metoder för hårdvara:

 • Pelvic ultraljud;
 • Magnetisk resonansavbildning, positrontomografi;
 • vaginal undersökning;
 • livmodersundersökning;
 • diagnostisk vävnadsprovning för biopsi och histologi;
 • bakteriologisk undersökning av flora i urinvägar och vagina.

Strömstyrd

Omedelbart före ingreppet utförs en fullständig rengöring av tarmen. Förberedelserna för detta börjar tre dagar före den planerade operationen.

Patienten överförs till en sparsam diet utan fiber (grönsaker, frukt, baljväxter, kål, brunt bröd är uteslutet).

På kvällen, före operationen, bör middagen uteslutas. Om det är svårt att göra utan middag, har du råd med lite kefir eller yoghurt, men minst 8 timmar innan operationen.

Ät eller drick inte på operationdagen.

Sätt att rena tarmen bör bestämmas av läkaren - antagandet av laxermedel visas inte på grund av oönskad aktivering av peristalt.

Om en kvinna som förväntar sig operation inte har betydande sjukdomar i andra organ, föreskrivs hon inte specialbehandling.

Sådan terapi indikeras vid detektion av sjukdomar:

 • hjärta och blodkärl;
 • andningsorgan;
 • njure och lever;
 • diabetes mellitus;
 • ARVI och ARI;
 • orsakad av infektioner i köns- och urinvägarna.

Antibiotikabehandling syftar till att minimera risken för postoperativa komplikationer..

Särskild uppmärksamhet krävs för kvinnor som lider av åderbråck. Förebyggande åtgärder är utformade för att skydda kroppen från förekomst av tromboemboli, kompressionsförband med en speciell salva används.

Psykologisk beredning är nödvändig för kvinnor i fertil ålder som förväntar sig operation. På grund av svår stress. Läkaren måste förklara för henne behovet av kirurgiskt ingripande, dess förlopp, konsekvenser.

Vad är hysteroskopi och hur genomförs det?

Hysteroskopi avser mild, endoskopisk kirurgisk ingrepp. Tekniskt sett är det en studie av livmoderens inre yta med hjälp av en speciell anordning införd genom kanalen.

Undersökningen kan vara rutinmässig eller innebära en ökad bild. För att få en tydligare bild används gas eller vätskor för att förstora organkaviteten.

Vid avlägsnande av fibroider genomförs en studie för att bestämma fibroids position och tillstånd och kontrollera resultaten av operationerna.

Hysteroskopi utförs inte med:

 • könsinfektion och inflammation;
 • livmodersblödning;
 • graviditet
 • neoplasmer i livmoderhalsen;
 • smalning av nacken.

Indikationer för användning av förfarandet är:

 • myom:
 • endometrial polyp;
 • livmoderseptum;
 • oegentligheter i organets utveckling;
 • massiv oregelbunden blödning;
 • oförmåga att bli gravid;
 • närvaron av en inåtväxt intrauterin anordning;
 • vidhäftningar inuti kroppen efter förlossning eller abort;
 • onkologi och misstankar om det.

Hysteroskopi kan vara diagnostiskt eller kontor. Det genomförs både i syfte att undersöka ytan på organet och medicinskt, med kirurgiskt minimalt invasivt ingripande.

Positivt är det faktum att det inte finns någon allvarlig smärta efter avlägsnande av livmoderfibroider.

Förberedelse för manipulation utförs enligt det vanliga schemat för att förbereda patienten för kirurgiska ingrepp. Detta inkluderar att vägra mat och vätskor före hysteroskopi. En studie i myom utförs till den nionde dagen av den fysiologiska cykeln.

Om hysteroskopi utförs med en förlängning av livmoderhalskanalen och införandet av ett operationellt hysteroskop, är intravenös anestesi obligatorisk (epidural är möjlig).

Hur är operationen

 • patienten ska ligga på en stol, behandling av lårens inre ytor, yttre könsorgan;
 • öppna med speglar och bearbeta halsen;
 • fixa och dra ner framkanten på nacken;
 • ett hysteroskop kombineras med ett fluidförsörjningssystem;
 • injicera en liten mängd vätska i organets hålighet;
 • gå in i anordningens arbetsspets genom livmoderhalskanalen i livmoderhålet, inspektera livmoderytan;
 • vid upptäckt av en nod - klipp av den, gå lite djupare in i väggen;
 • under undersökningen av ytan av en läkare - avlägsnas varje liten myomatous formation;
 • när man avslöjar partitioner - tas de också bort;
 • ta bort apparaten.

Under proceduren extraheras de skurna delarna och skickas för undersökning.

Livmoderhysteroskopi är mindre traumatiskt, eftersom det inte påverkar organet externt. Detta gör att kvinnan kan bli gravid och bära barnet normalt, men tillåter endast inre tillväxter att tas bort..

Användningen av hysteroskopimetoder eliminerar i många fall behovet av svår bukoperation och avlägsnande av organ.

I motsats till detta förfarande sker avlägsnandet av livmoderfibroider med den laparoskopiska metoden utanför det, i bukhålan.

Det är en annan typ av operation, som innebär en kränkning av kavitetens integritet, samt suturering och en längre postoperativ period.

I vissa allvarliga fall är det möjligt att använda den laparoskopiska och hysteroskopiska metoden för operationer i en behandlingscykel.

Postoperativ period

Myomektomi anses vara ett farligt kirurgiskt ingrepp..

Förloppet för den postoperativa perioden beror direkt på typen av utförd manipulation..

Den längsta återhämtningen efter avlägsnande av livmoderfibrer efter öppen operation. När orgelet avlägsnades, med försiktiga manipulationer - observeras kvinnan på kliniken i bara några dagar.

Möjliga komplikationer efter operationen (postoperativ period) kan inkludera:

 • återfall av neoplasma;
 • risken för hjärtsjukdomar på grund av ett hopp i hormoner;
 • infektion, inklusive bukhålan, peritonit;
 • möjligheten att utveckla neoplasmer i bröstkörtlarna;
 • risk för blödning;
 • inflammation och avvikelse av sömmar;
 • möjliga urinationer;
 • blåmärken i de yttre lederna;
 • tromboembolism;
 • svår smärta efter upp till 2 veckor.

Återhämtningsförfaranden

För att lindra smärta under återhämtningsperioden ordineras starka smärtstillande medel. Dessutom - antibiotika och antikoagulantia.

För att fylla på blodvolymen genomförs intravenös infusion av läkemedel. En diet med högt proteinhalt föreskrivs för patienten, om det är möjligt och det inte finns samtidigt patologier (njurar, gallblåsan).

Efter 5-7 dagar ska en kvinna stå upp och gå en promenad, då konstant fysisk aktivitet indikeras.

Efter borttagning av ytliga suturer (upp till 14 dagar) släpps en kvinna ut under övervakning av en läkare i en förlossningsklinik.

Rehabilitering efter avlägsnande av livmoderfibrer inkluderar en uppsättning åtgärder:

 • läkemedelsbehandling - vid utskrivning föreskrivs hormonella läkemedel för att smidigare få kroppen att vänja sig till den nya statusen och förhindra tidig menopaus, restaureringsläkemedel, lugnande läkemedel;
 • en kost som bör tillåta tömma tarmen dagligen utan smärta och spänningar;
 • rätt regim av dagen - måttlig fysisk aktivitet indikeras, bastur och ångbad bör inte användas, dagens system bör innehålla en obligatorisk full sömn.

Graviditet efter avlägsnande av livmoderfibroider tillåts ett år efter operationen.

En gång var sjätte månad bör en kvinna konsultera en läkare för en uppföljningsundersökning.

Möjliga komplikationer

Postoperativa komplikationer är:

 • oförmåga att bli gravid;
 • en söm på buken med öppna bukoperationer;
 • vidhäftningar där det kommer att finnas klagomål på ökad gasbildning;
 • urinering av problem;
 • tidig menopaus och möjlig prolaps av vagina som en följd av avlägsnande av livmodern;
 • risk för att utveckla störningar i kalciummetabolism.

För att förhindra dessa fenomen försöker gynekologer bevara organet, även äldre patienter.

Laparoskopisk operation för myom

Myom är en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna. Enligt vissa rapporter förekommer det hos 80% av kvinnor i åldern 30-50 år. Tidigare rekommenderade läkare hysterektomi, en livmoderborttagningsoperation, till många kvinnor med myomatösa noder. För närvarande har förståelsen för orsakerna och mekanismerna för utvecklingen av sjukdomen, metoder för dess behandling förändrats avsevärt.

Forskare erkänner: för närvarande är orsakerna till utvecklingen av livmodervävlingar inte helt kända. Det finns två teorier:

 • Foster Släta muskelceller i livmoderväggen mognar mycket sent. De är i ett instabilt tillstånd tills 38 veckor av fostrets utveckling. Som jämförelse: glatta muskelceller i tarmsväggen och urinblåsan mognar den 16: e veckan. Således ökar risken för defekter i myometrium, det antas att de leder till myom.
 • Traumatisk. Brott i myometrium sker under hela livet. De huvudsakliga orsakerna: upprepade menstruationscykler, curettage och abort, inflammatoriska processer, grova verkningar av barnläkare under förlossningen.

Indikationer för myomektomi - avlägsnande av livmoderfibroider

Uterin fibroids behöver inte alltid behandlas. För många kvinnor kan man begränsa sig till att observera i dynamik: de behöver bara genomgå periodiska undersökningar av en gynekolog och ultraljudsundersökningar. För närvarande är indikationer för behandling tydligt definierade:

 • Om livmoderfibrer orsakar symtom som minskar en kvinnas livskvalitet. Det kan vara: smärta och alltför tunga perioder, anemi, dysfunktion i ändtarmen och urinblåsan som ett resultat av kompression av deras noder.
 • En kvinnas önskan att bli gravid, medan myomatiska noder kommer att störa graviditeten och början.
 • Om fibroider växer enligt resultaten från två eller tre ultraljudstudier utförda i dynamik.

Men ålder är en relativ kontraindikation för kirurgi. Vanligtvis efter klimakteriet slutar noderna att växa och minskar ofta i storlek..

Metoderna för behandling av livmoderfibroider är olika. Och en hysterektomi - borttagande av livmodern - ligger på sista plats på denna lista. För närvarande används det som åtminstone när andra behandlingsmetoder är ineffektiva. Många kvinnor har visat sig embolisering av livmoderartärerna - en procedur där snitt och generell anestesi inte behövs. Läkaren gör en punktering i det övre låret, leder genom lårbensartären in i kärlen som matar myomen, katetern och introducerar ett emboliserande läkemedel genom det. Det senare består av mikroskopiska partiklar som överlappar kärlets lumen. Myoma upphör att ta emot syre och nödvändiga ämnen, dör och ersätts av bindväv.

Den tredje typen av behandling är myomektomi, kirurgiskt avlägsnande av myomatösa noder med bevaring av livmodern. Operationer och embolisering av livmoderns artärer är inte konkurrerande tekniker. Var och en av dem används i vissa fall när det gör det möjligt att lösa problemet med livmodervävlingar effektivt och med minimala risker..

Laparoskopisk kirurgi: fördelar och nackdelar

Den huvudsakliga, uppenbara fördelen med laparoskopiskt avlägsnande av livmoderfibroider är att det är en minimalt invasiv operation. Det utförs utan skärning genom flera punkter i bukväggen. Samtidigt är vävnaderna mindre skadade, blödningar minimeras och återhämtningsperioden reduceras. En kvinna kan utskrivas från sjukhuset tidigare och återgå till sitt vanliga liv..

Vid applicering av laparoskopi jämfört med öppna ingrepp under den operativa perioden är smärta mindre oroande, mindre ofta och kroppstemperaturen ökar inte så mycket. Lägre risker för vidhäftning.

Nackdelen med laparoskopiska ingrepp för att avlägsna uterus fibroids är att deras användning är begränsad. Denna operation kan inte utföras på alla kvinnor. Med laparoskopi kan du bara ta bort noder som är subserösa (sticker ut utvändigt ovanför organets yta) eller intramuralt (i väggens tjocklek), är relativt små (upp till 8-10 cm), och om det inte finns mer än fyra.

Problemet med vilken myomektomi som helst är en relativt hög risk för återfall. Studier visar att hos 14% av de opererade kvinnorna återvänder noder inom ett år. Således, efter 4–5 år, hos ungefär hälften av patienterna, diagnostiseras livmoderfibroider igen. Efter EMA är risken för återfall mycket låg..

Fördelen med myomektomi jämfört med hysterektomi är att kvinnans livmodern bevaras och i framtiden kan du bli gravid. Dessutom spelar livmodern en viktig roll i kroppen. Efter borttagandet kan ett post-hysterektomisyndrom utvecklas, vilket manifesterar sig i form av metaboliska, neuro-vegetativa störningar, minskar livskvaliteten.

Indikationer och kontraindikationer för laparoskopi med myom

Ofta, efter att en kvinna har diagnostiserats med uterusfibroider, uppstår frågan - vilken behandlingsmetod bör föredras: myomektomi eller embolisering av livmoderartärerna? Åtgärden visas i följande fall:

 • En kvinna planerar en graviditet inom en snar framtid och inte någon gång på några år. Detta är förknippat med risken för återfall. Om en kvinna bestämmer sig för att få ett barn på lång sikt är det troligt att problemet med myom måste lösas igen.
 • Noderna är belägna på livmodern ytligt, leder inte till deformation av dess kavitet, upptar inte hela tjockleken på organväggen, är inte belägna i isthmus och platser där stora fartyg flyter in i.
 • Kirurgen är säker på att livmodern inte kommer att öppnas under operationen.
 • Kirurgen är övertygad om att det efter operationen kommer att bildas ett helt ärr och att det lätt kan kontrolleras med ultraljud under graviditeten.

Följaktligen är det värt att överväga möjligheten att genomföra EMA om dessa villkor inte uppfylls. Laparoskopiskt kan noder tas bort högst 8-10 cm i diameter, och deras totala antal bör inte överstiga fyra.

Glöm inte att någon operation, även minimalt invasiv, är vissa risker. De förknippas både med själva kirurgiska ingrepp och med anestesi. Allvarliga hälsoproblem hos en kvinna kan vara en kontraindikation.

Typer av laparoskopi

Laparoskopi är diagnostiskt och terapeutiskt. Under myomektomi utförs de samtidigt. Först undersöker kirurgen med hjälp av ett laparoskop - ett speciellt verktyg med en videokamera - bukhålan, livmodern, myomatösa noder, angränsande strukturer och utför sedan avlägsnandet av fibroider.

Förberedelse för operation

Laparoskopisk myomektomi utförs enligt plan. Tidigare konsulterar läkaren kvinnan, en ultraljud av bäckenorganen utförs för att bedöma storlek, plats, antal myomatösa noder. Kirurgen ställer in datumet för sjukhusvistelse på sjukhuset, operationer och ger en lista över studier som en kvinna behöver genomgå. Vanligtvis inkluderar en preoperativ undersökning:

 • Allmänna och biokemiska blodprover.
 • Allmän urinanalys.
 • Infektionstester.
 • Bestämning av nivåer av hormoner i blodet.
 • Blodkoagulationstest.
 • Bestämning av blodtyp och Rh-faktor.
 • Cervical utstryk för cytologi och flora.
 • elektrokardiografi.
 • Ultraljud av venerna i de nedre extremiteterna.
 • Bröstkorgsröntgen.
 • Enligt indikationer - kolposkopi, hysteroskopi, biopsi och andra diagnostiska metoder.

Under konsultationen bör kvinnan berätta för kirurgen om hur hon lider av kroniska sjukdomar, vilka läkemedel och kosttillskott hon tar och om hon har en allergi mot läkemedel. Denna information behövs för att korrekt bedöma riskerna med kirurgi och anestesi för att vidta nödvändiga åtgärder..

Åtta timmar innan operationen kan du inte äta någonting. Drick inte på operationdagen. Innan hon levererar en kvinna till operationssalen undersöks hon av en anestesiläkare, de utför förmedicinering - de introducerar läkemedel som hjälper till att slappna av och lugna sig.

Vad händer i operationssalen? Driftstadier.

När en kvinna redan är under anestesi gör kirurgen flera punkter i buken. Genom en av dem, vanligtvis i naveln, sätts ett laparoskop in - ett instrument med en videokamera och en ljuskälla. Det översätter bilden på skärmen.

Specialinstrument för laparoskopiska ingrepp introduceras genom de återstående punkteringarna. Kirurgen gör ett snitt på uterusväggen, skal och tar bort myoma, cauteriserar blodkärlen och stoppar blödningen. Sedan placeras suturer på uterusväggen. För att bättre visualisera livmodern och andra anatomiska strukturer fylls bukhålan med gas.

Åtgärden avslutas genom att sy huden på punkteringsställena. I framtiden kvarstår små, knappt märkbara ärr..

Möjliga komplikationer

Som efter varje operation, efter laparoskopi med myom finns det en liten risk för infektion, suppuration i området med suturer och blödning. Andra möjliga komplikationer:

 • Under de första dagarna efter operationen kan smärta smärta. De avlägsnas med smärtstillande medel från gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), till exempel ibuprofen. Om smärtan är intensiv och intensifieras, måste du se en läkare.
 • Risken för vidhäftningar är lägre än efter öppen operation.
 • Vaskulär trombos.
 • Oavsiktlig skada på angränsande organ: tarmar, urinledare, urinblåsan.

Efter avlägsnande av fibroider kvarstår ett ärr på livmoderväggen. Detta är en svag plats som hotar att brista under graviditet och förlossning. Kirurgen måste ha en bra bedömning av denna risk före operationen.

Rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av fibroider

Återställning efter laparoskopi är mycket snabbare än efter operation som utförts på ett öppet sätt. Vanligtvis kan en kvinna läggas ut från sjukhuset redan nästa dag, och efter 4-5 dagar kan hon återgå till sitt vanliga liv, arbeta. Inom några dagar kan det finnas spår av blod på tvätten. Om svår vaginal blödning inträffar, kontakta omedelbart läkare..

Resultaten av laparoskopisk kirurgi:

 • Symtomen orsakade av myom försvinner. De flesta kvinnor plågas inte längre av smärta och en känsla av tryck i bäckenområdet, alltför tunga menstruationsblödningar.
 • Fertiliteten bibehålls. Eftersom livmodern förblir på plats efter operationen kan kvinnan bli gravid i framtiden och normalt bära barnet. Befruktningen kan planeras 3-6 månader efter operationen, men helst inom nästa år, eftersom risken för återfall är relativt hög.
 • I en kvinnas kropp produceras könshormoner fortfarande normalt. Efter operationen bevaras alla organ i reproduktionssystemet. För tidig menopaus inträffar inte. Du kan fortsätta ha ett fullständigt sexliv.
 • Stor kosmetisk effekt. Efter laparoskopi kvarstår små nästan osynliga ärr på buken..

Resultatet av myomektomikirurgi och risken för komplikationer beror till stor del på kirurgens kvalifikationer och erfarenhet, tillgången på nödvändig modern utrustning i kliniken. Läkare vid den europeiska kliniken har lång erfarenhet av att tillämpa olika typer av behandling för livmoderfibrer. Registrera dig för ett samråd med vår specialist.

Vilka konsekvenser efter kirurgi för fibroids behöver veta: patientrecensioner, läkares rekommendationer

Efter en bandoperation för att avlägsna livmoderfibroider börjar en postoperativ period, som varar cirka 7 dagar. Denna gång bör patienten vara under strikt medicinsk övervakning..

De första 24 timmarna kommer kvinnan på intensivvården och sedan flyttas hon till avdelningen. När anestesi försvinner, svaghet, yrsel, smärta i suturområdet kan illamående kännas, kräkningar öppnas ibland - på detta sätt tar kroppen bort resterna av anestesi.

När läkarna är övertygade om att suturerna är i ordning, och patienten inte har några komplikationer efter operationen för att avlägsna livmoderfibrer, kommer hon att släppas hem, där nästa steg i återhämtningsperioden börjar - rehabilitering.

✅ Hur man påskyndar läkningsprocessen efter avlägsnande av livmoderfibroider

Livet efter operationen slutar inte, du kan följa den tidigare rytmen, men med tanke på några begränsningar. Innan utskrivning måste gynekologen förklara kvinnan vilka konsekvenser det kan ha efter borttagande av livmodervävlingar, hur länge det är bättre att bära ett postoperativt bandage, vad som kan ätas, när några symtom uppstår måste du snarast söka läkarhjälp. Om du noggrant följer alla rekommendationerna är rehabilitering enkel och smärtfri.

När du tar bort livmodervävlar under den postoperativa perioden är det viktigt att lyssna på råd från en läkare, eftersom de inte bara kan återhämta sig i en snabbare takt, utan också förhindra komplikationer och undvika återfall av sjukdomen.

Efter operationen för att avlägsna livmoderfibroider rekommenderar gynekologer:

 • rör sig mer, även om det orsakar obehag, kommer måttlig fysisk aktivitet att förhindra förekomst av vidhäftningar;
 • bära ett bandage efter avlägsnande av tumören, som kommer att bibehålla sömmen och tonen i bukväggen;
 • övervaka sömens hygien, besök läkaren två gånger per år för ultraljud och undersökning;
 • kontrollperioder efter avlägsnande av fibroider;
 • ta hand om preventivmedel under samlag.

Den postoperativa perioden efter avlägsnande av livmoderfibrer åtföljs alltid av medicinering.

Gynekologer föreskriver hormonterapi i form av läkemedel som Duphaston, Yarina, Regulon, Zoladex, etc..

Också visas intag av vitaminer och mineraler, komplex som förhindrar förekomst av vidhäftningar. Det är viktigt att observera regimet för vakenhet och vila, äta mer grönsaker, försök att inte svara på stress.

✅ Vad ska inte göras efter bukoperation för att ta bort fibroider

Många kvinnor är intresserade av hur lång tid rehabilitering tar efter avlägsnande av livmoderfibroider.?

Det finns inget strikt ramverk och ett entydigt svar på denna fråga. Varje fall är individuellt, många faktorer, som ålder, påverkar effektiviteten i behandlingen och hastigheten på återhämtning. Om du behöver ta bort fibroider efter 40 år kan kroppen behöva mer tid och ansträngning än 25. I en ung ålder återhämtar vi oss snabbare, regenereringsprocesserna sker på egen hand, utan medicinsk hjälp.

Hur man tar bort livmodern med myom (konsekvenser, recensioner)

Dessutom beror varaktigheten på rehabilitering efter borttagande av livmoderfibroider genom bukoperation på tumörens storlek, antalet noder, förekomsten av komplikationer i operationssalen.

För att hjälpa kroppen att återfå styrka snabbare bör patienter veta vad som är förbjudet att göra tills de återhämtar sig helt..

Kvinnor efter avlägsnande av livmoderfibroider kan inte:

 • att genomgå kraftig fysisk ansträngning, flytta för att förhindra vidhäftningar - betyder inte att göra idrott eller anmäla sig till gymmet omedelbart efter utskrivning från sjukhuset;
 • stanna i solen länge, ta solbad, sola, besöka solariet;
 • återgå till ditt vanliga sexliv inom 30-90 dagar (villkoren beror på välbefinnande);
 • utsatt för stress och psyko-emotionell stress;
 • förbli stående under lång tid.

Efter operation, avlägsnande av uterus fibroids, bör förstoppning inte tillåtas. Det är viktigt att etablera näring och balansera din kost. Under den första månaden visas en strikt diet, du måste öka mängden fiber som konsumeras. Menyn bör ha mer frukt och grönsaker, spannmål, fisk. Fet och stekt mat är kontraindicerat. Det är nödvändigt att begränsa det dagliga intaget av salt, socker, kryddor.

Du kan planera graviditet och förlossning efter borttagning av fibroider efter 6-12 månader, när menstruationscykeln justeras. Innan detta måste du dock besöka en gynekolog. Läkaren måste se till att noderna inte återföds och att den framtida moderns kropp har återhämtat sig.

✅ Laparoskopi med myom och återhämtning efter proceduren

Laparoskopiskt avlägsnande av livmoderfibroider minskar konsekvenserna av operation till noll. Förfarandet innebär att åtkomst till noderna sker genom små punkter på bukväggen. Med hjälp av en speciell optisk enhet kan en specialist inspektera hålrummet och utföra nödvändiga manipulationer. Funktionen tar högst 40 minuter. Ärrläkning är mycket snabbare och mindre smärtsamt, eftersom området med den drabbade vävnaden är minimal.

Om en laparotomi (bukoperation) har utförts, kan patienten bara stå upp den tredje dagen. Vid laparoskopi kan du bli utskrivet under den första dagen. Fysisk aktivitet är tillåten i en större volym, men missbruk inte belastningen, eftersom du kan skada sömmarna.

Sex efter avlägsnande av fibroider på ett skonsamt sätt är tillåtet en månad efter manipulationerna.

Annars har rehabilitering efter uttag av livmodern, laparoskopi eller laparotomi inte signifikanta skillnader.

Dessutom är en lång vistelse under ultravioletta strålar förbjuden, det rekommenderas inte att lyfta vikter, du bör följa en diet.

Du kan förhindra konsekvenserna av avlägsnande genom att ta antibiotika, vitaminkomplex och hormonella läkemedel. Om en kvinna märkte blodigt utflöde efter avlägsnande av fibroids, ökade hennes kroppstemperatur, huvudvärk, illamående, kramp i nedre del av magen, öppning av livmodersblödning, måste du omedelbart ringa en ambulans, och inte i något fall, vägra sjukhusinläggning.

Komplikationer efter kirurgiskt avlägsnande av myomatiska noder är inte ovanliga. Det är därför, om en kvinna redan har fött och är nära klimakteriet, rekommenderar läkare att ta bort hela livmodern.

Att acceptera en sådan radikal metod är först efter noggrant övervägande och samråd med en erfaren specialist.

Efter operationen skickas fibroiderna för histologisk undersökning. Histologi är utformad för att bestämma typen av celler, närvaron hos dem av atypiska, benägna att degenerera till cancer.

✅ Återställa barnfödsel efter fibroider - kvinnors åsikter

Efter kirurgiskt avlägsnande av tumören, med förbehåll för den föreskrivna behandlingen, återhämtar sig patienterna snabbt och kan leva i samma rytm. Det är emellertid viktigt att skapa en hormonell bakgrund och säkerställa alla förhållanden så att en kvinna i framtiden föder ett friskt och starkt barn.

För att förstå efter vilken operation återställningen av reproduktionsfunktionen fortskrider snabbare måste du höra och jämföra recensioner från dem som redan har stött på borttagandet av fibroider:

Inga, 38

”När gynekologen upptäckte platsen var det för sent att hoppas på homeopati eller medicinering. Jag bad om hjälp efter ett långt och misslyckat försök att bli gravid. Tumören nådde 7 cm i diameter, så en hormonkurs föreskrevs före operationen. Efter att ha tagit läkemedlen i 2 månader minskade noden med 5,5 cm, och sedan föreskrev läkaren dagen för operationen. På sjukhuset låg jag i 5 dagar. Efter utskrivning följde hon strikt alla recept och rekommendationer från läkaren, drack antibiotika. Det fanns inga komplikationer, och efter 2 år fick vi ett efterlängtat barn ".

Marina, 37

”Min fibroid upptäcktes vid 32 år gammal. Det var ett barn i familjen, min man och jag ville ha en andra, och därför gick vi till läkaren. Vid ultraljudet märkte gynekologen flera noder med en diameter på 4 till 7 mm. Efter samrådet beslutade jag att gå med på laparoskopi.

Metoden är så smärtfri som möjligt, och viktigast av allt, med en minimal återhämtningsperiod. De första tre månaderna efter proceduren höll jag en diet, begränsade belastningen. Sex månader senare sa min gynekolog att du kan tänka på graviditet, eftersom rehabiliteringen var framgångsrik. ".

✅ Behandling av livmoderfibrer i Kiev

Gynekologisk klinik Good Forecast Kiev erbjuder:

 • Medicinsk behandling (utan kirurgi, hormoner, droger)
 • LAPAROTOMISK DRIFT (öppen operation)
 • LAPAROSKOPISK OPERATION (genom punkteringar i buken, minimala ärr)
 • TRANSVAGINAL DRIFT (utan ärr)
 • ORGANISK PRESERVERING AV DRIFT (bevaring av livmodern och reproduktionsfunktionen)
 • Borttagning av livmodern + - MED ANVÄNDNINGAR (avancerade fall, cancer etc.)

Klicka för att kontakta oss:

Karta (hur man kommer dit, dit)

När du klickar på bilden öppnas Google Maps i ett nytt fönster.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Slemhinnor med blodstråk i gynekologi

Den viktigaste indikatorn på en kvinnas hälsostatus är sexuell sekretion. Representanter för det klara könet observerar ofta slemhinnor med blodstråk. Ska jag vara rädd för detta fenomen?...

Symtom, tecken på ägglossning: hur man bestämmer online

För att identifiera avvikelser i kvinnans reproduktionssystem, kompetent graviditetsplanering, rätt val av preventivmedel, bör du ha en klar uppfattning om menstruationscykeln, vars huvudlänk är ägglossning....

Varmblinkar med klimakteriet

Senaste uppdatering: 04/22/2020Innehållet i artikelnTidvatten under klimakteriet orsakar en kvinna inte bara fysiskt utan också psyko-emotionellt obehag. Någon försöker övervinna de obehagliga symtomen på egen hand utan att ta till hjälp med traditionell och traditionell medicin....