Orsaker till oregelbunden menstruation hos flickor

Ansvarsfrihet

Vägen till vuxen ålder börjar med den första menstruationen. Menarche förekommer vid åldern 9-14 och är ofta oregelbunden.

Normalt bör menstruationen ha en cykel på 21 - 35 dagar och en varaktighet på 3 - 6 dagar. Om varje gång blodet på trosorna plötsligt dyker upp - sedan efter 3 veckor, sedan efter 6, indikerar detta instabiliteten i menstruationscykeln.

Moderna mödrar bör veta vad en oregelbunden period hos en tonåring är och vidta lämpliga åtgärder om kritiska dagar förvandlas till patologi.

Funktioner i menstruationscykeln hos ungdomar

De första åren efter menarchen (den första blödningen från könsorganen) är menstruationscykeln inte regelbunden hos alla tonårsflickor. Dess instabilitet är förknippad med hormonella förändringar i kroppen och förändringar i det endokrina systemet. Därför överväger förseningar och ofta perioder i åldern 12, 14, 15 år, gynekologer normen.

Inom två år måste menstruationscykeln upprättas. Om mer än 3 år efter menarchen har gått och kritiska dagar fortsätter att komma vid olika tidpunkter, bör mamma visa sin dotter till en barngynekolog för snabb upptäckt av sjukdomar.

Anledningen till ett brådskande tilltalande till en specialist kan vara varje avvikelse:

 • Frånvaron av menstruation i tre eller fler månader.
 • Blod släpps varannan vecka i 2 till 3 månader.
 • Under flera månader i följd har cykeln en varaktighet på mer än 45 dagar.
 • Varaktigheten för varje menstruation överstiger 7 dagar.
 • Intensiva blödningar tvingar dig att byta din hygienprodukt varannan timme eller mer.
 • Plötsliga svängningar i vikt.
 • Huden blir fet och hudormar uppträder..
 • Hirsutism observeras - överdriven hårväxt i ansikte och kropp.
 • Graviditetssymtom om en flicka i 14-16 år redan har ett sexuellt liv (ibland fortsätter menstruationen att gå även efter befruktningen).

Medicinsk statistik visar att mer än 50% av pubertetsflickorna upplever en instabil menstruationscykel. Försenad menstruation och deras fullständiga frånvaro hos en tonåring inom gynekologi definieras av termen amenorré. Om cykellängden överstiger 35 dagar diagnostiserar läkare oligomenorrhea.

Säkra orsaker till oregelbundna perioder hos flickor

Tänk på vad som kan vara orsakerna till en oregelbunden menstruationscykel vid 14 års ålder i att växa upp flickor. Berätta omedelbart om effekterna av externa faktorer. Fortplantningssystemets funktion kan påverkas av både en negativ miljösituation på bosättningsorten och en ohälsosam atmosfär i familjen. Föräldrarnas asociala beteende och otillräcklig uppmärksamhet deprimerar barnets psyke och påverkar dess utveckling.

Andra orsaker till instabil menstruation i puberteten:

 1. Stress - ofta problem och upplevelser påverkar negativt tillståndet i en ung flickas kropp. Psyko-emotionell överbelastning ökar sannolikheten för oregelbundna perioder.
 2. Ärftlig predisposition - om modern har gynekologiska problem, kommer de sannolikt att överföras genetiskt till sin dotter.
 3. Fysisk aktivitet - ökad idrott, fel daglig rutin, brist på timmars sömn skapar orimliga belastningar på en bräcklig kropp. Han arbetar i förbättrat läge och har inte tid att fullständigt hantera alla funktioner.
 4. Dålig näring - ett överflöd av snabbmat och andra ohälsosamma livsmedel, samt en brist på vitaminer och mineraler, är skadliga i tonåren. För att menstruationen ska stabilisera så snart som möjligt måste flickan hålla sig till en riktig diet, övervaka vikten och undvika överdriven tunnhet eller fetma.

Klimatförändringar kan också orsaka oregelbundna perioder på 13 år för flickor och vuxna kvinnor. Bostadsbyte, resor utomlands och havsresor i ditt land tvingar kroppen att acklimatiseras. På grund av detta inträffar loopfel.

Den första menstruationen hos flickor kommer efter hårighet i köns- och axillzonerna och början av brösttillväxt. Läkarna säger att kroppen blir redo för blödning vid en tid då volymen av fettvävnad är 17%. Men för en regelbunden cykel behöver kroppen 22% av fettvävnaden. Iakttagelser visade att menstruationer börjar tidigare i fulla flickor än hos tunna och går snabbare.

Oregelbundna perioder hos ungdomar som ett tecken på sjukdom

Om en tonårig flicka har oregelbundna perioder som inte är förknippade med fysiologiska faktorer, måste hon undersökas för utveckling av en allvarlig sjukdom. Först och främst bör läkaren uppmärksamma tillståndet i könsorganen och äggstockarna. Fistlar, skador på könsorganen, onkologiska förändringar, arbetsobalans mellan hypofysen och äggstockarna påverkar menstruationscykeln negativt.

Klamydia och humant papillomavirus - infektionssjukdomar kan göra kritiska dagar instabila. De kännetecknas av juvenilblödning. Dessa är kraftiga blödningar i mer än sju dagar, vilket försvagar kroppen och leder till utveckling av anemi. Svår blödning öppnar ofta efter en försening i menstruationen. Ny menstruation kan inte observeras på 2 till 6 månader.

Traumatiska hjärnskador stör också menstruationscykeln hos tonåriga flickor. Produktionen av kvinnliga hormoner tilldelas hypofysen. Efter en olycka eller ett starkt slag med skador på skallen skadas hypofysen och börjar fungera felaktigt. Som ett resultat försenas menstruationen ständigt.

Vilka andra sjukdomar bryter med menstruationscykeln hos flickor:

 • Äggstocksfel.
 • Polycystiskt ovariesyndrom.
 • Livmoderutveckling av uterus eller äggstock.
 • Ökade prolaktinnivåer i blodet.
 • Blodkoagulationsstörning.
 • Sköldkörtelsjukdom.

Hos flickor, som hos vuxna kvinnor, kan orsakerna till instabil blödning vara endometrios och endometrit. Båda patologierna stör hormonsyntesen och leder till oregelbundna perioder.

Diagnos och behandling

Flickor med en störd menstruationscykel måste genomgå en undersökning:

 • Gynekologisk undersökning.
 • Body mass Index.
 • Abdominal ultraljud.
 • Test av hormonstatus.

Läkare bör behandla den oregelbundna menstruationscykeln hos ungdomar, med hänsyn till orsaken till överträdelsen. En tjejidrottare eller ett ansvarsfullt barn som flitigt gör sina läxor och förbereder sig för tentor, inte får tillräckligt med sömn och är ständigt orolig, måste ändra dagens regim och avsätta tid för en god vila.

Om en flicka följer en diet, imiterar avgudar och tar sig till utmattning, kommer hon att behöva hjälp av en barnpsykolog, nutritionist, nutritionist.

Om orsaken till den oregelbundna cykeln är diabetes mellitus, binjurahyperplasi eller hypotyreoidism, hur man behandlar huvudproblemet och samtidiga sjukdomar, kommer läkaren att besluta på grundval av den kliniska bilden - efter det kommer de "fel" perioderna att justeras.

Läkemedelsreglering av menstruationscykeln hos ungdomar är följande:

 1. Hormonterapi - det optimala läkemedlet väljs för patienten och nivån av hormoner i blodet övervakas under behandlingen.
 2. Vitaminer - läkaren fokuserar på korrekt näring och föreskriver multivitaminkomplex med en övervägande av vitamin E och B.
 3. Homeopati - tonåringen föreskrivs Cyklodinon (droppar eller tabletter) om kroppen inte är allergisk mot dess komponenter. Örtläkemedel verkar försiktigt på en ung organisme. Dosregimen utvecklas av läkaren med hänsyn till sjukdomens orsak och symtom. Vanligtvis tas läkemedlet på morgonen och på natten..

Preventivpillerar förskrivs även till jungfruor för att reglera menstruationscykeln. Läkemedel som väljs av läkaren är ofarliga.

Om, efter en annan försening, svår blödning öppnas och yrsel och allmän svaghet inträffar, skickas flickan till curettage-proceduren. Innan sin jomfruhinne börjar flisas Novocain. Injektioner skyddar vävnaden från att riva.

Om de oregelbundna perioderna i en tonåring inte är förknippade med sjukdomen ges föräldrar rekommendationer om att normalisera barnets dagliga rutin och näring. Det är viktigt att omge tjejen med omsorg och kärlek och skydda henne från stress och ångest. Men om, trots alla ansträngningar, cykeln fortfarande inte förbättras, är det vettigt att genomgå en grundlig undersökning och identifiera kroppens egenskaper. Kanske är orsaken till att menstruationen misslyckades oskadlig och individuell..

Oregelbundna menstruationscykler hos flickor

En bok publiceras på Eksmo Publishing House, som naturligtvis kan kallas en handbok för en kvinna i alla åldrar.

Författaren till boken "1000 frågor och svar på gynekologi" är en auktoritär läkare Elena Berezovskaya, som rekommenderas av Dr. Komarovsky. Den första boken av Elena Petrovna, som ägnades åt hälsoproblem under graviditeten, blev en bästsäljare. Läsarna noterade författarens moderna och vänliga inställning, baserad på de senaste vetenskapliga framstegen och Elenas många år av medicinsk praxis..

I boken "1000 frågor och svar på gynekologi" tar Elena Berezovskaya upp de mest relevanta ämnena för kvinnors hälsa. Bland dem är de mest grundläggande ägglossnings- och premenstruella syndrom, menstruella oregelbundenheter, endokrina, virala och venerala sjukdomar, klimakteriet, samt specifik onkologisk gynekologi, sjukdomar i urinvägarna och bröstkörtlarna och mycket mer.

Naturligtvis avvisar boken inte behovet av att gå till läkaren, om det finns sakliga skäl för detta. Men med hjälp av råd från Dr. Berezovsky kommer en kvinna att kunna bestämma hennes välbefinnande, kommer inte att missa oroande symtom, eller tvärtom lugna sig när det inte finns någon anledning till oro. Varje kvinna, som har en sådan bok, kommer att hitta svar på alla hennes frågor om kvinnors hälsa, den här boken hjälper också tonårsflickor att skingra myter och spekulationer, lära sig mer om deras kropp. Författarens lugna och vänliga intonation uppmuntrar och inspirerar tillförtroende. En detaljerad och enkel förklaring hjälper till att förstå även de mest komplexa frågorna..

Moderskapsportalen introducerar sina läsare till ett fragment av en bok som ägnas åt upprättandet av menstruationscykeln hos flickor.

Menstruationscykel hos flickor

När börjar menstruationscykler hos ungdomar och vilka faktorer som påverkar deras början?

Under de senaste 150 åren har åldern för flickor som börjar menstruation avsevärt "föryngrats".

Medelåldern för uppkomsten av menarche (den första menstruationsblödningen) beror på ras, näring, bostad (stad, landskap), ärftliga faktorer, kroppsvikt och andra faktorer. För cirka 30 år sedan var medelåldern cirka 14,5 år i många länder, men nu har dessa siffror sjunkit till 12,4 år..

Cirka 10% av flickorna börjar menstruera från 11 år och hos 90% av ungdomarna börjar menstruationen vid 13 år. Vid 15 års ålder har 98% av flickorna menstruation.

Kan oregelbundna menstruationscykler betraktas som oregelbunden menstruation hos tonåriga flickor?

Tonårsflickor, deras föräldrar och, tyvärr, vissa läkare vet inte om oegentligheten i menstruationscykler under tonåren är en manifestation av en patologi eller norm.

Oftast skiljer sig resultaten av hormonundersökningar från normen för en vuxen kvinna, men läkare tar inte hänsyn till flickornas ålder, men föreskriver långtidshormonbehandling, som inte bara förbättrar situationen utan förvärrar ofta det. Därför är det viktigt att göra en grundlig analys av resultaten av intervjun, undersökning och undersökning för att fatta ett beslut om behandling eller enkel observation av en tonåring.

Vad är svårigheten att undersöka flickor med oregelbundna menstruationscykler??

Om det inte finns någon förtroendebaserad kontakt mellan tonåriga flickor och deras föräldrar, förblir många problem för ungdomar, inklusive de som är relaterade till reproduktionssystemets funktion utanför diskussionen. Flickor döljer om den månatliga cykeln missas, hur ofta kuddarna ändras, hur lång är menstruationscykeln. Ofta får tonårsflickor ytterligare information om sexuell utveckling från sina kamrater, inte från föräldrar och läkare..

Vad är telark?

Telarche är engorgementen av mjölkkörtlarna, början på deras tillväxt, vilket är ett tecken på början av puberteten. Menarche (första menstruationen) börjar vanligtvis 2-3 år efter uppkomsten av telark.

Vad bör vara längden på den första menstruationscykeln hos tonåriga flickor?

Under de senaste två decennierna har mycket forskning gjorts om ämnet menstruationscykler och deras störningar hos tonåriga flickor. Enligt WHO varade 38% av flickorna menstruationscykeln från menarche till den andra menstruationen mer än 40 dagar, på 10% - mer än 60 dagar och på 20% - 20 dagar. Längden på den första menstruationen är från 2 till 7 dagar.

Menstruationscykelns varaktighet hos tonårsflickor

Skulle ägglossning inträffa hos tonårsflickor?

Det antogs felaktigt att om ägglossning inte inträffar hos flickor, så är detta en patologi som måste behandlas så snart som möjligt..

Om menstruationen börjar vid 12 års ålder är det bevisat att sådana ungdomar kommer att ha anovulatoriska cykler under ett år eller mer.

Anovulation är en normal förekomst för en tonårsflicka. Det tar 8 till 12 år att upprätta regelbundna ägglossningscykler.

De flesta menstruationscykler varar från 21 till 45 dagar. De första tre åren efter början av menstruationen varar cyklerna mer än 28-35 dagar, men med åldern blir de kortare, mer regelbundna och oftare åtföljs av full äggmognad.

Följande cykelfluktuationer hos ungdomar anses vara normala:

 • första året efter menarche - 23-90 dagar
 • fjärde året - 24-50 dagar
 • sjunde året - 27-38 dagar.

Anovulatoriska cykler är förknippade med det faktum att hypothalamic-hypofyscentrum hos tonåriga flickor fortfarande är omogna. I detta avseende etableras den enskilda menstruationscykeln inte tidigare än 19-20 år.

Menstruationens varaktighet är 3-7 dagar och flickan byter vanligtvis 3-6 kuddar per dag.

När oregelbundna menstruationscykler hos tonårsflickor kan betraktas som en cykelstörning?

Det finns ett antal villkor som behöver uppmärksamhet. Dessa inkluderar:

 • brist på menstruation i 6 månader eller mer;
 • förekomsten av endokrina sjukdomar (diabetes mellitus, hypotyreos, Cushings syndrom, etc.);
 • ärftlig benägenhet till polycystiskt äggstocksyndrom;
 • intensiva sporter;
 • anorexi, bulimi;
 • kronisk stress;
 • ta mediciner, droger;
 • tumörer i hypofysen, äggstockarna, binjurarna;
 • blodsjukdomar.

När är det nödvändigt att undersöka en tjej och hur ofta?

Eftersom sexuell utveckling hos de flesta barn börjar från 8 års ålder föreslår många läkare att flickor ska undersökas av en gynekolog (yttre könsorgan, bröstkörtlar) från denna ålder en gång om året..

Vissa läkare rekommenderar att man börjar undersökningar vid 12-13 år..

Det är mycket viktigt att förklara tonåringar och föräldrar fasens pubertetsfasthet och funktionerna i denna mognad. Till exempel utvecklar inte alla flickor bröst symmetriskt. När menstruationen börjar uppmanas flickan att hålla en kalender för att övervaka varaktigheten av menstruationscyklerna. Tyvärr finns det ingen universell plan för övervakning och rådgivning för tonårsflickor..

På rekommendation från många läkare kan menstruationscykler som varar 42-180 dagar betraktas som oligomenorré hos ungdomar, frånvaron av menstruation i 180 dagar eller mer är sekundär amenoré.

Flickor som misstänker menstruations oregelbundenhet erbjuds att genomgå en undersökning - en fysisk undersökning, ta tester för att få information om hormonell bakgrund, ultraljud, mätning av kroppsmassaindex.

Vilka är behandlingarna för menstruations oregelbundenhet hos ungdomar??

Behandlingen av menstruations oregelbundenhet hos tonårsflickor beror på orsaken till dessa störningar. Om flickan är intensivt engagerad i sport, inte sover, förbereder sig för klasser och tentor, är det viktigt att skapa de mest gynnsamma förutsättningarna för att barnet ska få en god vila. Många flickor försöker dieta och imiterar sina idoler. Sådana ungdomar kommer att få hjälp av ett samråd med en barnpsykolog, psykoterapeut, med en näringsläkare, näringsläkare. Ovarietumörer i tonåren är inte alltid godartade, så att ta bort dem kan lösa problemet med menstruationscykler. Behandling av diabetes mellitus, hypotyreos, binjurahyperplasi, prolaktinom med ett antal mediciner förbättrar signifikant cyklernas regelbundenhet. Förskrivning av COC och andra hormonella läkemedel bör vara allvarligt motiverade..

Användningen av kolesterolvärden för reglering av menstruationscykler utan lämplig undersökning utan att fastställa orsakerna till denna oegentlighet är ofta ett medicinskt fel, och därför rekommenderas det inte för ungdomar under 19-20 år.

Om flickan började ett sexuellt liv, i sådana fall kan COC: er vara en av metoderna för preventivmedel, men utnämningen av COC: erna bör utföras individuellt och endast i frånvaro av kontraindikationer för deras användning..

Den första menstruationen hos flickor: när de uppstår, symtom och personlig hygien

Ur gynekologins synvinkel är menarchens början en central händelse i kvinnokroppens utveckling. Utseendet på den första menstruationen hos flickor indikerar uppkomsten av förmågan att bära ett foster. Beroende på typ av mat, den fysiska utvecklingen av tjejens kropp, tidigare somatiska sjukdomar, inhemska och sociala faktorer samt geografiskt läge varierar början av menarche från 8 till 16 år.

Harbingers av den första menstruationen är orsakslösa humörsvängningar, plötsliga förändringar i trötthet och kraft, huvudvärk. Flickor har ofta lägre buken och korsryggsmärken, illamående och svaghet.

Under menstruationen, frigöring av det funktionella lagret i livmoderslimhinnan - endometrium

Det finns ingen specifik ålder för början av menarche - den första menstruationen indikerar utvecklingen av den kvinnliga kroppen, dess pubertet. Oftast börjar kritiska dagar hos flickor i åldern 11-14, sällan vid tio. Starten av menarche beror på följande faktorer:

 • konstitutionella särdrag hos kroppen, inklusive den fysiska utvecklingen av barnet;
 • barnsjukdomar;
 • ärftlighet;
 • typ av mat;
 • sociala levnadsvillkor.

Det finns en möjlighet att börja den första menstruationen samtidigt som mamman och mormor till flickan. Denna funktion beror på starkt genetiskt inflytande. Om ett barn överträffar kamrater i den fysiska utvecklingen kommer menstruationen troligen att komma tidigare.

Senare menarche uppstår med brist på protein, vitaminer och spårämnen i flickans kost. Utan en balanserad kost, tappar flickans normala sexuella utveckling.

Den tidiga början av kritiska dagar (8-9 år) orsakas ibland av hormonella störningar eller extrem fysisk ansträngning. Om menstruationen inte börjar vid 16-17 års ålder, bör du rådfråga en gynekolog, eftersom denna funktion kan indikera kränkningar av hypothalam-hypofyssystemet, äggstockspatologier och andra endokrina störningar.

Mamma kan enkelt ta reda på förändringarna som inträffar med sin dotter under förlossningen. 1-2 år innan menstruationen visas utvecklar flickan utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper:

 • figuren förvärvar feminina drag;
 • storleken på mjölkkörtlarna ökar;
 • höfter blir mer rundade;
 • hår börjar växa i könsområdet och armhålor.

På grund av hormonella förändringar i kroppen utvecklar många tonårsflickor akne i ansiktet, bröstet och ryggen.

Några veckor före uppkomsten av menarchen kan en tjej märka utseendet på spår som ser ut som transparenta, vita eller gulaktiga ränder på underkläder. Normalt har urladdningen inte en obehaglig lukt. Om flickan klagar över klåda i slidan, en obehaglig lukt av sekret, måste du besöka en läkare.

Premenstruellt syndrom kännetecknas av följande symtom:

 • ofta humörsvängningar;
 • tårfullhet, trötthet;
 • apati eller hysteri;
 • orsakslös huvudvärk;
 • obehag och smärta i nedre del av buken.

Det huvudsakliga tecknet på menstruation hos flickor är utseendet på sparsam eller riklig blodig urladdning från slidan i röd eller brun färg. Beroende på kroppens individuella egenskaper är volymen av sekretioner cirka 50-150 ml, och lite släpps den första bloddagen - de vanligaste utsöndringarna inträffar den andra dagen, varefter deras volym minskar. I genomsnitt går den första månaden från 3 till 7 dagar.

Menstruationen åtföljs av en känsla av svaghet, smärta i den nedre tredjedelen av buken. Därefter kvarstår dessa symtom och uppstår regelbundet under en vuxen kvinnas liv.

Den karakteristiska lukten av sekretioner är förknippad med en ökning av sekretionsaktiviteten hos de vaginala slemkörtlarna som ger en specifik hemlighet.

Det är viktigt för en flicka att förstå att förekomsten av menstruation är en typ av indikator på kvinnors hälsa.

Hos flickor är menstruationscykeln cirka 21–35 dagar. Under de första två åren är det instabilt och kan ständigt variera. Till exempel varar en menstruationscykel 26 dagar, och nästa 32 eller 33 dagar. För en tonårsflicka är detta en variant av normen och indikerar inte förekomsten av någon patologi. Om du misstänker eller förvärrar flickans tillstånd bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Intervallerna mellan menstruationen pågår ibland från 1,5 till 6 månader, eftersom menstruationsfunktionen i en så ung ålder inte är helt bildad. Om intervallet mellan menstruationen är mer än 2 månader, är en konsultation med en gynekolog nödvändig. Den långa perioden mellan menark och den efterföljande menstruationen indikerar ofta en allvarlig endokrin brist i arbetet i den unga kroppen.

Under den första menstruationen bör du råda din dotter att ha en menstruationskalender, som markerar början och slutet av varje menstruation. De första månaderna eller till och med åren kommer den mottagna informationen att vara till liten nytta, eftersom cykeln kommer att vara oregelbunden och instabil, men i vuxen ålder, när menstruationen blir stabil, kommer en sådan kalender att låta dig spåra menstruationsförloppet. Ett för kort eller långt gap indikerar ett problem i den kvinnliga kroppens funktion.

Att följa personlig hygien är en av de viktigaste punkterna. Under kritiska dagar använder kvinnliga vuxna aktivt tamponger och kuddar. Menstruationskappar eller munskydd används mycket mindre - en intim hygienprodukt placerad i slidan.

Det mest föredragna för flickor är kuddarna. Tamponger hindrar det naturliga utflödet av blod, och menstruationslocket har ett betydande minus - för att använda menstruationslocket krävs kunskaperna i dess introduktion och extraktion.

Bomullskuddar bör föredras. Det så kallade plastskiktet med en nätbeläggning är mindre hygieniskt och väcker irritation av den känsliga huden och slemhinnorna i könsorganen..

Packningen måste bytas 2-3 timmar efter användningsstart. Med längre slitage växer hygienprodukter kolonier av mikroorganismer exponentiellt, vilket kan provocera förekomsten av infektionssjukdomar i könsorganet..

Användbara rekommendationer:

 1. 1. Se till att tvätta händerna innan du byter packning..
 2. 2. Förfallna packningar kan inte användas..
 3. 3. För att undvika hudirritation och allergiska reaktioner bör neutrala kuddar användas utan tillsats av olika smaker.
 4. 4. Det är bättre att köpa och använda hygienprodukter från kända tillverkare. Billiga tillverkas ofta av råvaror av låg kvalitet, vilket direkt påverkar flickans hälsa.
 5. 5. Packningar måste förvaras på en torr plats. En stor mängd fukt kan provocera tillväxten av olika svampmikroorganismer

Det bästa alternativet är en daglig dusch. Ett obligatoriskt hygienförfarande är tvätt med en neutral tvål för intim hygien. Förfarandet utförs 2-3 gånger under dagen

Det rekommenderas starkt att undvika kraftig fysisk ansträngning. Wellness och lätt träning tillåtet

Kryddig, överdrivet fet och stekt mat bör tillfälligt uteslutas från den vanliga dieten, eftersom det är denna mat som provoserar en rusning av blod till organen i bukhålan

Det första besöket på det gynekologiska kontoret ska äga rum senast 15 år. I framtiden är det nödvändigt att genomgå läkarundersökningar minst 1 gång per år.

Sök medicinsk hjälp i följande fall:

 • menstruationen varar 1-2 dagar eller mer än sju dagar (en kort period med kritiska dagar indikerar ett brott mot äggstockarnas endokrina funktion, och en lång indikerar en försämring av livmoderns sammandragning eller överdriven östrogenproduktion);
 • med kraftigt blodigt urladdning (mer än 150 ml);
 • om pausen mellan menarche och efterföljande perioder var mer än sex månader;
 • när, efter den relativa normaliseringen av menstruationscykeln, igen observeras oregelbundenhet (cykeln är mindre än 21 dagar eller mer än 32 dagar);
 • stora blodstreck kan urskiljas i sekret.

Den allmänna försämringen av flickans tillstånd, åtföljd av svår smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, svaghet, feber, illamående, kräkningar, yrsel och medvetenhetsförlust, är anledningen till att ringa ambulansgruppen.

Den första menstruationen hos flickor. Tecken på hur länge första gången varar, symtom, försening

Menstruation är det främsta tecknet hos kvinnor om förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Den första utskrivningen hos flickor börjar i tonåren och visar korrekt mognad av reproduktionssystemet. Därför är det under denna period inte bara att förbereda barnet för framtida förändringar i kroppen, utan också att bekanta dig med tecken på menstruation i förväg.

Vad är menstruation?

Menstruation är ett utsläpp från slemhinnan i livmodern med ett blodinnehåll som normalt upprepas en gång varje månad. I kroppen av en sexuellt mogen flicka / kvinna, folliklar med ett ägg mognar varje månad.

Parallellt med denna process förbereder sig slemhålet i livmodern för att acceptera och bära ett befruktat ägg, det täcks med ett lager av endometriet, vilket bör säkerställa fästningen av embryot med efterföljande bevarande av graviditeten. Om befruktningsprocessen inte sker, avlägsnas det döda ägget från kroppen tillsammans med det exfolierade övre skiktet av endometrium.

Denna process åtföljs av skador på blodkärlen, så menstruationsflödet innehåller inte bara ett förstört endometrialt lager, utan också blod som inte koagulerar på grund av närvaron av enzymer. Efter menstruationens slut börjar en follikel med ett ägg mogna i äggstocken, och ett nytt lager av endometrium bildas i livmodern.

Som ett resultat upprepas urladdningen varje månad (i avsaknad av graviditet, klimakteriet eller patologier i reproduktionsorganen). På grund av utsläppets regelbundenhet kallas menstruation också reglering..

Hur gamla är de första perioderna för flickor?

Normalt bör menstruationsflödet hos flickor (menarche) börja under perioden från 11 till 15 år. Tidigare eller senare menstruation anses vara en patologi, eftersom dessa avvikelser oftare utvecklas på grund av förekomsten av kränkningar i aktiviteten hos organen i det reproduktiva systemet. Men det är viktigt att ta hänsyn till den genetiska predispositionen hos en tonåring.

Om hos mödrar och mormödrar menarchen började tidigare / senare än denna tidsperiod, då tjejen, med en sannolikhet på mer än 70%, börjar menstruationen tidigare / senare än standardperioden, vilket inte kommer att vara en patologi. Intressanta fakta. Under XIX-talet ansågs normen vara den tidpunkt då menstruationen började vid åldern 17 till 19 år.

Tidig menstruation

Den första menstruationen hos flickor (tecken på att närma sig menark kommer att diskuteras senare i artikeln) kan börja ännu tidigare än etablerade normer (upp till 11 år). Detta kan bero på en genetisk predisposition, fysisk aktivitet eller avvikelser i kroppens utveckling.

Det senare inkluderar:

 • brott i produktionen av hormoner;
 • avvikelser i utvecklingen av reproduktiva organ;
 • närvaron av en godartad eller malign tumör i hjärnan;
 • diabetes;
 • störning i nervsystemet på grund av psykologisk överbelastning och stress.

För att identifiera den exakta orsaken till tidig menstruation är det nödvändigt att genomgå en undersökning med en barngynekolog.

Eftersom den tidiga menarchen är farlig:

Namn på avvikelserKort beskrivningVad är faran
Utvecklingen av tidig menopausGradvis upphör av follikulär mognad. Med efterföljande avslutad reproduktionsålder.Med utvecklingen av klimakteriet hos en kvinna minskas produktionen av kvinnligt hormon betydligt, som ett resultat börjar kvinnan åldras.
Brott mot det kardiovaskulära systemetKan kännetecknas av kraftiga tryck, smärta bakom bröstbenet och snabb trötthet.Tillförseln av syre och näringsämnen till vävnaderna försämras, som en följd av att kroppen utvecklas långsammare.
Avvikelser i sköldkörtelnKroppen producerar hormoner i större eller mindre mängder, som ansvarar för metaboliska processer och tillväxt..Det är en kränkning av metaboliska processer i kroppen, och även en tonåring kan påskynda eller bromsa tillväxten. Vid tidig menstruation noteras ofta tillväxtupphör.
HormonproduktionsstörningHormonfel kan åtföljas av störningar i aktiviteten för hela organismen som helhet.Denna patologi kan provocera viktökning eller -förlust, håravfall, försämring av huden samt utveckling av patologier i vitala organ.
Tumörer (ondartade eller godartade) i reproduktionsorganen och bröstkörteln.Neoplasmer är farliga vid symptom sent, eftersom resultatet ofta komplikationer.Borttagning av bröstet, livmodern eller annat organ där tumören är belägen. Dödligt död.

För att förhindra utveckling av patologisk tidig menstruation är det nödvändigt att skydda tonåringen från stress, säkerställa korrekt näring och i tid eliminera endokrina sjukdomar.

Sen menstruation

Sen menstruation (efter 15 år) kan också orsakas av genetisk ärftlighet eller närvaron av patologier i kroppen. I detta fall noteras den sena utvecklingen av bröstkörtlar, könshår och armhålor hos ungdomarna.

Orsakerna till sen menstruation är oftare:

 • brott i utvecklingen av livmodern eller äggstockarna;
 • fel i hypofysen eller hypotalamus;
 • frekvent stress och intensiv mental stress;
 • komplikationer från tidigare sjukdomar (rubella, mässling eller kusma);
 • brist på vikt eller ofta dieter. Eftersom fettlagret också producerar östrogen, som ansvarar för utvecklingen av reproduktionsorgan.

Om du inte identifierar orsaken till förseningen i menarche i tid, kan flickan ha problem med att bli gravid, kroppen kommer att motsvara tonåren (på grund av bristen på rundhet), och det kommer också att finnas ofta hormonella störningar och en kränkning i aktiviteten för hela organismen..

Vilka faktorer ger eller försenar uppkomsten av menarche?

Menarche bör normalt börja under perioden från 11 till 15 år för att närma eller bromsa uppkomsten kan följande faktorer:

 • genetisk ärftlighet. Om hos kvinnor i familjen började menstruationen tidigare eller senare än standardnormer (särskilt hos modern), betraktas dessa avvikelser inte i en tonåring som en patologi;
 • kroppstyp. För fulla flickor börjar menstruationen vanligtvis tidigare än för kamrater, för tunna, tvärtom, med en försening. Därför spelar normal kroppsbyggnad vid en viss ålder en viktig roll;
 • nervsystemets tillstånd. Ofta psykologisk överbelastning, stress och depression kan både påskynda och bromsa uppkomsten av menarche. Under tonåren är flickor ofta obalanserade, eftersom de börjar oroa sig för utseendet, blir sig personlighet och starka skolbelastningar. Därför rekommenderas det under denna period att ge barn glycin, E-vitamin och andra lugnande läkemedel utan sömntabletter (endast efter samråd med en specialist);
 • motion. Träning, dans kan också orsaka tidig / sen menstruation;
 • matration. För normal utveckling bör en tonåring få en tillräcklig mängd vitaminer och mineraler med mat. Om de är otillräckliga börjar menstruationen med en försening. Bristen på näringsämnen med mat kan kompenseras genom att ta vitaminkomplex;
 • immunitetstillstånd och könsorgan. Om kroppen är kraftigt försvagad, allvarliga virala patologier med komplikationer lidit eller skador på organen i det reproduktiva systemet observerades under barndomen, inträffar ofta menstruationens uppkomst med en försening;
 • tar mediciner. Särskilt början av menstruationen påverkas av hormoner och antibiotika (försvagar immunsystemet).

För att menarchen ska komma i tid är korrekt näring nödvändig, för att begränsa stressiga situationer och ökad fysisk ansträngning samt att i tid eliminera smittsamma och endokrina patologier. Men om det finns en sannolikhet för sen menstruation längs den ärftliga linjen, kan denna faktor inte ändras..

När man lever i ett varmt klimat börjar menarche hos flickor innan 11 år gammal och detta är normen.

Tecken och symtom på de första tecken på menstruation hos flickor

Den första menstruationen hos flickor (tecken på puberteten kännetecknar menarchens tillvägagångssätt) börjar ungefär 1,5-2 år efter starten av bildandet av bröstkörtlar och hårväxt på pubis och armhålor.

De viktigaste tecknen på att närma sig den första menstruationen inkluderar:

 • tonåringens kropp har en rundad form (bröstet märks och höfterna expanderar);
 • akne visas i ansiktet. De kan också bytas ut på bröstet och ryggen;
 • hår på huvudet blir snabbt fet på grund av hormonella förändringar;
 • tonåringen kontrollerar inte det känslomässiga tillståndet (blir ofta tårfull, irriterad eller distraherad);
 • i genomsnitt 4-6 månader på underkläderna kan upptäcka vit urladdning (men om de åtföljs av klåda eller förbränning, då utvecklingen av trast);
 • bröstkörtlar, cirka 7-10 dagar innan menarche blir mycket känsliga;
 • aptitlöshet och lös avföring en dag före menstruationens början.

1-2 dagar före början av menarche är det ont i magen och nedre delen av ryggen. Detta symptom orsakas av endometrial avstötning från livmodern och skador på blodkärlen. Ömhet kan pågå i två dagar. I sällsynta fall kan det vara en liten temperaturökning, inte högre än 37,5 grader. Efter menstruationen stabiliseras temperaturen.

Intressanta fakta. Menarche börjar ofta på vintern (bevisat med medicinsk statistik). Läkare förknippar detta fenomen med en förändring i näring (för mer tillfredsställande mat) och förkortning av dagsljuset (exponeringstiden för ultravioletta strålar på kroppen minskar).

Urladdningens natur: norm och avvikelser

När den första menstruationen inträffar måste du veta vad urladdningen ska vara normal:

 • mängden utsläpp är vanligtvis mindre än hos vuxna kvinnor (cirka 50-150 ml) och kan endast begränsas till daubs. Men med efterföljande menstruationer ökar deras volym till normalt. Ett stort antal urladdningar är en avvikelse;
 • färgen på den första menstruationen är oftare brun eller mörkröd. Eftersom kroppen bara ordnar produktionen av nödvändiga enzymer under en viss period. Överflöd av ljusröd färg indikerar blödning, nödkontakt med en specialist krävs;
 • tillåtna dragvärk i nedre del av buken. Om symptomet är uttalat och stör en normal livsstil krävs ett besök hos en barngynekolog;
 • menarche kan ha en specifik lukt, vilket också beror på bildandet av enzymer i slidan. Närvaron av en svag eller sur lukt är en patologi;
 • urladdningen ska vara i form av slem utan närvaro av stora koagler.

Menarche betyder inte kroppens beredskap för befruktning. Det rekommenderas att planera en graviditet efter 18 år, när menstruationscykeln går tillbaka till det normala, och kroppen är redo att bära barnet.

Hur många dagar räcker tilldelningarna??

Den genomsnittliga varaktigheten för den första menstruationen är 3-7 dagar. I närvaro av ett längre / kortare tidsintervall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, eftersom detta är en avvikelse. Efterföljande menstruation kan inträffa på cirka 14-90 dagar. Med ett längre intervall krävs också en specialundersökning.

Akutläkare krävs om avsaknad av menstruation åtföljs av svår smärta i nedre del av buken. Bildningen av menstruationscykeln efter menarchen tar cirka 3 år, det vill säga den slutar ungefär 16-18 år. I detta fall är den genomsnittliga urladdningstiden normalt 3-5 dagar, och menstruationscykelns varaktighet är 21-35 dagar.

Riklig första menstruation hos flickor

De första menstruationsperioderna hos flickor överskrider vanligtvis inte en volym på 150 ml (för hela menstruationen). Men ibland, på grund av bildandet av den hormonella bakgrunden och arbetet i reproduktionsorganen, kan mängden utsöndringar vara rikligt. Som ett resultat ökar blodförlustvolymen. Därför åtföljs ofta perioder av yrsel, ökad trötthet och dåsighet..

Andra symptom kan förekomma. Du kan bestämma den ungefärliga mängden menstruationsflöde med en dyna. Om en tonåring byter dyna i 4-5 droppar (de absorberar cirka 10-15 ml vätska) i 2-4 timmar under en dag eller mer, anses utsläppet vara rikligt och ett brådskande tilltalande till en tonårsgynekolog krävs.

Överflöd menstruation hos en tonåring kan uppstå under påverkan av följande faktorer:

 • dålig blodkoagulation eller ta läkemedel för att späda det. Som ett resultat av denna avvikelse återhämtar sig inte fartyg som är skadade av endometrial exfoliering på länge;
 • genetisk predisposition (det vill säga modern har också gott om menstruationsflöde);
 • allvarlig stress eller fysisk aktivitet före menstruationen eller under de första dagarna efter det börjar;

De första perioderna hos flickor kan orsaka stress och svår irritation..

 • förekomsten av inflammatoriska processer eller infektioner i reproduktionsorganen;
 • brist på vitaminer och mineraler i kroppen;
 • nedsatt aktivitet i hjärnan, hjärt-kärlsystemet eller njurarna;
 • övervikt eller ofta dieter;
 • kränkning av livmoderns funktion, som ett resultat av endometrium separeras felaktigt.
 • Menstruationen (volym och varaktighet) påverkas också av en kraftig klimatförändring. Det är möjligt att återställa antalet menstruationer till det normala efter en fullständig undersökning av tonåringen.

  Kan det bli en försening efter första gången?

  En försening av efterföljande menstruation (efter menarche) på högst 3 månader anses vara normal, i sällsynta fall, upp till sex månader.

  Frånvaron av sekretioner kan orsakas av påverkan av följande faktorer:

  • reproduktionsorganssjukdomar;
  • en kraftig minskning eller viktökning;
  • brist på vitaminer och mineraler i maten;
  • förvärring av kroniska patologier, särskilt endokrin;
  • svår stress;
  • regelbunden överdriven mental och fysisk stress;
  • hormonell obalans;
  • klädd i trånga kläder (underkläder, jeans). Det är farligt inte bara med sammandragning av organ, utan också med en kränkning av blodtillförseln i dem.

  En lång försening i menstruationen är farlig med den efterföljande utvecklingen av infertilitet, så det är viktigt att identifiera och eliminera orsaken på ett snabbt sätt.

  Är det möjligt att omedelbart bestämma den framtida cykeln?

  Det är möjligt att bestämma menstruationscykeln efter den första utskrivningen endast ungefär, eftersom varje tonårings kropp är individuell.

  Tänk på följande parametrar för att göra detta:

  • tonåringens ålder. Bildningen av menstruation vid 14 års ålder är snabbare (än hos ungdomar som är 11 år) eftersom kroppen är starkare;
  • hur mycket menarchen började för mödrar och mormor och hur snabbt cykeln etablerades för dem;
  • om höjd och vikt motsvarar normen. Eftersom tunna och fulla flickor utvecklar cykeln senare;
  • vid vilken ålder bildades mjölkkörtlarna och växte könshår och armhålor.

  Man bör komma ihåg att en stabil menstruationscykel oftast bildas vid 18 års ålder. Det är viktigt att flickan efter menarchen måste ha en speciell kalender där datum, varaktighet och karaktäristik för utskrivningen ska noteras. Uppgifterna låter dig bestämma datumet för nästa menstruation, och med utvecklingen av avvikelser kommer läkaren snabbt att fastställa orsaken.

  Reglerna för hygien under menstruationen

  De första menstruationsperioderna hos flickor (tecken på en tidig menstruation bör beaktas av föräldrar för att förbereda tonåringen på förändringar i kroppen) måste anpassas i reglerna för personlig hygien.

  Till exempel:

  HygienstegNyanserna i menstruationenFarorna med brist på hygien
  TvättningVid utsöndringar rekommenderas det att utföra proceduren på morgonen och på kvällen. Om urladdningen är riklig, måste du tvätta dig själv minst tre gånger (i avsaknad av möjligheten kan du använda våtservetter utan tillsatser, inte ofta).I avsaknad av proceduren kommer det att finnas en obehaglig lukt från könsorganen, samt en gynnsam flora för utveckling av infektion i slidan.
  PackningsbyteByt packningar när de fylls, men minst en gång var femte timme.Om du ignorerar kan packningen läcka, och även på grund av ökad fuktighet uppstår hudirritation.
  UnderkläderVälj lös bomullsmyckigt underkläder.Underkläder får inte pressa nedre buken, eftersom det kan orsaka blodstasis. Naturliga tyger skyddar mot hudirritation.
  VattenAnvänd endast varmt vatten. Det är möjligt med tillsats av mangan för ytterligare desinfektion.Förkylning kan orsaka inflammation i reproduktionsorganen, medan het kan öka blödningen.
  Badkar, basturUtesluts.Hög temperatur provoserar en ökning av tryck och ökad blödning.
  PoolsTillåtet endast med tamponger, i sällsynta fall.Under de första dagarna av menstruationen rekommenderas att utesluta ett besök i poolen, eftersom kroppen är i ett försvagat tillstånd och det är möjligt att utveckla anfall eller förlust av medvetande i vattnet.

  Det rekommenderas dessutom under denna period att ta en dusch dagligen på morgonen, eftersom menstruationen åtföljs av ökad svettning.

  Vilka intima hygienprodukter att använda?

  För att skydda underkläder från sekret, rekommenderas ungdomar att använda följande medel för intim hygien:

  • packningar. Det rekommenderas att välja utan smakämnen, eftersom en tonåring kan utveckla en allergisk reaktion mot dem. Och det är obligatoriskt på naturlig basis så att huden kan andas och inte skratta. Det rekommenderas också att du använder 3 droppkuddar, då kommer flickan att byta dem regelbundet, även med en liten urladdning. Under de senaste dagarna av menstruationen kan du använda dagliga kuddar för en droppe. De kommer att skydda linne från daub;
  • tamponger. Tillåtet i sällsynta fall, eftersom när de används, stagnerar blod i slidan (läcker inte ner som när du använder kuddar), som ett resultat ökar sannolikheten för penetration och utveckling av infektion;
  • medel för tvätt. Vi rekommenderar att du använder baby- eller antibakteriell tvål. Andra fonder under den givna perioden är oönskade.

  På natten rekommenderas det att använda speciella långsträckta packningar.

  Rekommenderad kost

  Under menstruationen rekommenderade specialister att utesluta:

  • kryddig mat, eftersom det hjälper till att påskynda blodflödet, som ett resultat är en ökning av menstruationen möjlig;
  • salt mat, salt drar till sig vatten, vilket gör blodet tjockare;
  • mejeriprodukter, eftersom de minskar blodkoagulerbarheten och orsakar ökad blödning;
  • söta livsmedel, choklad och läsk. Dessa produkter provocerar en ökning av akne;
  • snabbmat, eftersom de kommer att bidra till viktökning;
  • genetiskt modifierade livsmedel. Deras effekt på kroppen förstås inte helt..

  Samtidigt måste menyn innehålla:

  • färsk frukt och grönsaker, särskilt de med järnhalt, vars hastighet minskar under menstruationen;
  • kokt eller bakat kött / fisk;
  • torkad frukt eller kompott baserad på dem;
  • baljväxter;
  • spannmål för bovete;
  • kokta ägg;
  • fullkornsbröd.

  Du måste också observera 5-6 måltider om dagen i små portioner och dricka rent vatten per dag i minst 2 liter. Med en korrekt sammansatt meny kan du minska smärtsymtomen och normalisera antalet sekret.

  Önskade och oönskade åtgärder under menstruationen

  Den första menstruationen hos flickor (tecken på menark och vad det är, du behöver veta både föräldrar och ungdomar) orsakar inte bara fysiskt, utan också psykiskt besvär.

  Under denna period måste flickan följa följande regler:

  • att utesluta antagandet av bad, när vatten kommer in i slidan, vars mikroflora är sårbar under denna period;
  • ta en dusch på morgonen, du kan även på kvällen;
  • tvätta dig själv minst 2 gånger om dagen, i värmen och med tung menstruation minst 4 gånger om dagen;
  • utesluta ökad fysisk aktivitet eftersom de påverkar utsläppets egenskaper och kan intensifiera smärtan;
  • under bildandet av menstruation är det viktigt att följa en speciell diet, för korrekt bildning av cykeln och kroppens utveckling;
  • utesluta besök i skönhetssalonger, eftersom resultatet av manipulationer kan vara annorlunda på grund av förändringar i hormonell bakgrund;
  • ta inte läkemedel som orsakar blodförtunnning.

  Ytterligare rekommendationer kan klargöras av en tonårsgynekolog.

  Behöver jag besöka en gynekolog?

  Det första besöket hos en gynekolog rekommenderas när en tonåring fyller 14 år, under förutsättning att det inte finns några avvikelser i utvecklingen av reproduktionssystemet. Efter detta krävs ett besök hos en specialist med intervaller en gång var 12: e månad..

  Ett oplanerat besök hos gynekologen är nödvändigt när:

  • frånvaro av menarche upp till 15 år;
  • tidig början av menstruationen;
  • urladdningstiden är mindre än 3 eller mer än sju dagar;
  • med tunga perioder eller om deras kännetecken skiljer sig från normen (färg, lukt, textur);
  • om menstruationen efter menarchen är frånvarande i mer än 6 månader.

  Ett besök hos läkaren är också nödvändigt för smärtsam menstruation, gynekologen kommer att identifiera orsaken samt välja lämpliga smärtstillande medel.

  Tips för föräldrar till en tonårsflicka

  Den genomsnittliga perioden för början av menarch hos flickor varierar från 11 till 15 år. Därför bör modern börja förbereda sin dotter för dessa förändringar i förväg, så att tonåringen undviker psykologiska trauma. Den mest lämpliga åldern beaktas efter 10 och upp till 12 år.

  Steg för steg föräldrar:

  1. Föra en förberedande konversation. Du kan förbereda tidskrifter för tydlighet eller videor som är förståelige för en viss ålder.
  2. Att bekanta sig med tecken på att närma sig den första menstruationen.
  3. Lär dig hur du använder packningar och personlig hygien i förväg.
  4. När bröstbildningen börjar och skamhåret växer, förse tonåringen med kuddar i förväg. Dessutom ska en flicka alltid ha en packning i enskilda förpackningar.
  5. Förbered en speciell kalender för att hålla reda på de påbörjade tilldelningarna.

  Den första menstruationen är inte en patologi, men om flickan är förvirrad av denna konversation kan du låta honom bekanta sig med materialet på egen hand och föra en mer detaljerad konversation senare. Det är viktigt att en tonårsflicka litar på sin mamma och pratar om förändringar i hennes kropp som är misstänkta för henne. Detta gör att du i tid kan identifiera utvecklingen av avvikelser enligt tillgängliga tecken..

  Författare: Kotlyachkova Svetlana

  Första menstruationsvideo

  Funktioner av den första menstruationen hos en flicka:

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Läkemedel mot endometrios

  Endometrios är en sjukdom där vävnader som är relaterade till endometrium växer. Processen äger rum utanför livmoderslimhinnan. Det finns flera platser där endometrioidinklusioner kan ses:...

  Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

  MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

  Vad man ska göra med brun urladdning och försenad menstruation, recensioner av kvinnor

  Menstruationen bör vara regelbundenorsakerDet finns många skäl för uppkomsten av blodutflöde med en försening i menstruationen....