Faserna i menstruationscykeln. Menstruationscykel

Harmonier

Menstruationscykeln är indelad i faser, som alltid ersätter varandra. För att en kvinna ska förstå vad det handlar om måste du ta isär faserna i menstruationscykeln varje dag. Den första fasen är follikulär, den varar cirka 14 dagar. Den andra är ägglossning, ersätter follikulär dag 14-15. Den tredje är luteal, börjar den 15-17: e dagen av menstruationscykeln och varar i cirka två veckor. Låt oss titta på var och en av dem mer detaljerat..

Menstruationscykel

Den kvinnliga cykeln kan ha olika längder. Tills en kvinna planerar en graviditet uppmärksammar hon sällan längden på denna period. Menstruationscykeln bör dock alltid övervakas noggrant..

Det är värt att notera att den första dagen av cykeln är den när blödningen från könsorganen började. Den sista dagen är dagen före början av den nya kvinnliga perioden.

Lång cykel

En onormalt lång period anses vara en period som är längre än 35 dagar. I detta fall möter representanten för det svagare könet ofta problem med lutealfasen i menstruationscykeln. Typiskt uttrycks dessa sjukdomar i hormonbrist under denna period. Detta leder till oförmågan att bli gravid.

Varaktigheten av menstruationsblödning under en lång cykel kan vara annorlunda och sträcker sig från flera dagar till två veckor. Korrigering i detta fall är nödvändig. Annars kan allvarligare hälsoproblem börja..

Första delen av cykeln

Denna period kallas follikelfasen. Detta namn är allmänt accepterat och mer känt. Det finns också följande namn: follikulär, polyperativ period. Denna tidsperiod varar i genomsnitt två veckor. Men detta värde kan variera från en till tre veckor. Allt detta är en variant av normen och kräver inte medicinsk intervention..

Detta givna tidsintervall börjar när menstruationen börjar. Från detta ögonblick producerar hypofysen follikelstimulerande hormon. Det har en gynnsam effekt på endometriet och hjälper till att återställa det inre skiktet av könsorganet efter menstruationsblödning. FSH har också en enorm effekt på äggstockarna. I dessa organ börjar tillväxten av vesiklar som kallas folliklar. Runt mitten av cykeln släpps en (mindre ofta två eller tre) dominerande bubbla som sedan släpper ägget.

I den första fasen av den kvinnliga cykeln undersöks de flesta hormoner. Materialprovtagning utförs under perioden från den tredje till den femte dagen i denna period.

Det är värt att notera att förändringar inträffar inte bara i den kvinnliga kroppen under denna period. En representant för det rättvisa könet kan konstatera att utsläppet från könsorganen är ganska knappa och täta. Även vid denna tidpunkt hålls bastemperaturen låg. Medelvärdet på termometern är från 36 till 36,5 grader.

Faserna i menstruationscykeln förändras exakt när ägglossningen inträffar. Hypofysen under denna period börjar aktivt producera luteiniserande hormon. Detta ämne påverkar den vuxna follikeln och bubblan spricker. Det är från denna sekund som den andra fasen av menstruationscykeln börjar.

Medicinsk rådgivning

Att planera ett barn med menstruations oregelbundenhet görs först efter godkännande av läkare. Den hormonella bakgrunden normaliseras initialt och kroniska sjukdomar elimineras. För att förhindra olika komplikationer och inte störa barnets befruktning, rekommenderar läkare att följa följande principer:

 • Du måste regelbundet ha en menstruationskalender. Uppgifterna som erhållits som ett resultat av bedömningen av kritiska dagars regelbundenhet hjälper till vid diagnosen.
 • Det rekommenderas att undvika hypotermi. Att fånga bilagorna kan orsaka allvarlig skada på reproduktionen..
 • Tidiga hygienprocedurer skyddar mot utveckling av infektionssjukdomar.
 • En komplett diet kommer att ge den nödvändiga mängden vitaminer i kroppen. Det är lämpligt att äta mer grönsaker, frukt, fisk, nötter och greener.
 • Användning av preventivmedel påverkar indirekt könsdelarnas funktion. Om du väljer fel läkemedel stör den hormonella bakgrunden.
 • Regelbundna besök hos en kvinnlig läkare hjälper i tid att diagnostisera patologiska processer i könsorganen..

Andra delen av cykeln

Så snart ägget lämnar äggstocken ändrar hypofysen sitt arbete något. Just nu är det äggstockens tur att utsöndra rätt ämne. På den plats där den dominerande follikeln tidigare var, bildas en ny bubbla. Det kallas corpus luteum. En sådan neoplasma är nödvändig för den normala förloppet av den kvinnliga cykeln. Corpus luteum producerar hormonet progesteron. Detta ämne stöder äggets livslängd och har en generell effekt på hela kroppen..

Efter en förändring i menstruationsfasen börjar också aktiv tillväxt av könsorganets inre membran. Blodcirkulationen ökar och blodkärlen växer. Endometrialskiktet blir större varje dag och når sitt maximum ungefär en vecka efter ägglossningen. Under samma period har progesteronnivåerna ett maximivärde. Om du behöver genomföra en analys och bestämma mängden, måste du göra det exakt en vecka efter follikelbrottet.

Utflödet från slidan under denna period är krämig, och det finns många av dem. Allt är helt normalt och kräver inte behandling. De enda undantagen är de fall då obehag är fäst vid urladdningen: klåda, brännande eller smärta. Det är också nödvändigt att se en läkare om slemet har en obehaglig lukt eller en ovanlig färg. Bastemperaturen under denna period stiger sedan follikelns bristning. Detta beror på effekten av progesteron på kroppen. Medelvärdet för termometern är 37 grader. Dessutom konstaterar kvinnan en ökning och ökning av känsligheten hos bröstkörtlarna.

I händelse av att befruktning har inträffat börjar den tredje fasen av kvinnliga perioden. I avsaknad av graviditet förändras perioder av menstruationscykeln igen och menstruationen börjar.

Den andra fasens varaktighet är från tio till fjorton dagar. Det påverkar inte cykelns varaktighet. Olika variationer kan bero på skillnaden i den första halvan av kvinnperioden. Om progesteronfasen har ett mindre antal dagar än 10, indikerar detta en hormonbrist. I detta fall måste kvinnan genomgå en undersökning och börja med att ta korrigerande läkemedel.

Vad påverkas av vissa hormoner?

En ökning eller minskning av mängden kvinnliga hormoner i en viss fas är ett tecken på förekomsten av en sjukdom som påverkar reproduktionssystemets funktion negativt..

Med den snabba tillväxten av follikelstimulerande hormon uppstår sådana avvikelser som:

 • maligna tumörer i hypofysen;
 • försämring av bilagornas funktion;
 • snabbt svar på fetma och dåliga vanor.

Att sänka nivån av luteiniserande hormon anses vara ett tecken på problem med hypofysen, det kan orsakas på grund av närvaron av extra kilo. Och läkaren noterar en ökning i mängden av detta ämne när en malig tumör upptäcks i hjärnan.

Prolactin påverkar mängden progesteron. Hjälper till att undertrycka follikelstimulerande hormon under graviditeten. Ger mjölk under amning. Med detta hormonella misslyckande noteras följande:

 • follikulära syntesproblem som påverkar ägglossning och äggstocksfunktion;
 • nedsatt funktion av hypofysen och dess bilagor.

Östrogen påverkar bildandet av ägget, dess produktion efter follikelbrott inträffar. Ett ökat antal indikerar förekomsten av en tumör i äggstocken eller binjurarna. Nivån kan höjas om kvinnans vikt är under det normala.

Problem med syntesen av östrogen provocerar ett antal störningar:

 • minskar risken för att bli gravid;
 • kränkning av cykeln;
 • infertilitetsutveckling.

Testosteron är ett manligt könshormon, av vilket en liten mängd också finns i kvinnors kropp. Den stöder muskelmassa, reglerar talgkörtlarna och påverkar nervsystemets tillstånd. Dessutom främjar hormonet tillväxten av bröstkörtlarna under graviditeten och ökar sexualiteten..

Anledningar till överskottsnivåer:

 • polycystisk;
 • godartade och maligna tumörer;
 • ärftlighet;
 • problem med binjurarnas funktion;
 • störningar i hypofysen.

Androgener är en typ av hormon som spelar en ganska viktig roll i det kvinnliga reproduktionssystemet. Med hjälp av fettceller och hud förvandlas dessa hormoner till östrogen.

Androgener hämmar benförlust och ansvarar för sexlyst och tillfredsställelse.

Om en kvinna har en menstruationscykel, bör det förstås att eventuella avvikelser påverkar reproduktionssystemets funktion negativt.

En resa till gynekologen och testning av innehållet av hormoner i kroppen bör vara obligatorisk. Du bör också övervaka faserna i menstruationscykeln för dag, då blir det lättare att identifiera oegentligheter, vilken cykeldag och vilken fas som kan hittas med hjälp av speciella elektroniska kalendrar, de undertecknar en cykel av kvinnor varje dag.

Brott mot den kvinnliga cykelns varaktighet

Som nämnts tidigare kan en cykel vara lång eller kort. Eventuella avvikelser bör behandlas..

Det är också värt att notera att den kvinnliga perioden alltid ska vara stabil. Skillnaden i cykelns varaktighet bör inte vara mer än tre dagar. Till exempel, om en kvinna har en period på 25 dagar, är detta normalt. Men om denna period är 32 dagar i nästa månad, är detta redan en avvikelse och en funktionsfel i kroppen.

Ibland kan ett fel i cykeln uppstå på grund av bildandet av funktionella cyster. Det finns ingenting att oroa sig för. Oftast löser sådana tumörer på egen hand. Om detta fenomen uppstår ganska ofta måste kvinnan undersöka faserna i menstruationscykeln. Detta kan göras med hjälp av ett blodprov. Laboratorieassistenter bestämmer nivån på hormoner i kroppen och ger resultatet..

Kort luteal fas

Varaktigheten av lutealfasen är normalt två veckor. Om det är kortare än 10 dagar, talar vi om patologi. En kort luteal fas leder till infertilitet. I detta fall upphör funktionen av corpus luteum för tidigt. Detta gör implantation omöjlig..

Möjliga orsaker till patologi inkluderar infektionssjukdomar, överföring av allvarliga skador, kroniska inflammatoriska processer och störning av sköldkörteln. För att förlänga lutealperioden ordineras hormoner till kvinnan.

Att definiera avvikelse är enkelt. För att göra detta, var uppmärksam på hur många dagar cykeln varar. Om dess varaktighet är mindre än 28 dagar är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Ultraljudsövervakning utförs på olika dagar av cykeln för att bekräfta diagnosen. Hormoner donerar också blod.

Behandling av kränkningar av den kvinnliga cykelns varaktighet

Oftast väljs hormonella läkemedel för korrigering.

Om en kvinna planerar en graviditet, förskrivs hon mediciner för att stödja den andra fasen. De har också en gynnsam effekt på hormoner som produceras av hypofysen. Oftast rekommenderar läkare Progesteron-injektioner, Utrozhestan vaginala suppositorier eller Dufaston-piller.

I händelse av att representanten för det kända könet inte planerar att föda under en snar framtid kan hon rekommenderas att ta muntliga preventivmedel. Beroende på resultaten från den hormonella bakgrundsstudien kan läkaren förskriva Diane-35, Logest, Novinet och andra. Det finns många liknande droger i vår tid. En kompetent specialist väljer vad som är rätt för dig.

Menstruationsfas

Kvinnokroppens reproduktionssystem är en komplex mekanism som skapas av naturen för att fortsätta mänskligheten. Från puberteten till början av klimakteriet är syftet med den vackra halvan av mänskligheten ett barns födelse och födelse. För att förbereda sig för denna händelse inträffar månatliga osynliga processer med ett enkelt öga, som kallas fasen för menstruationscykeln.

Den första fasen av menstruationscykeln

Den cykliska perioden hos varje kvinna är ett individuellt fenomen. Det börjar betraktas som den första menstruationsdagen och varaktigheten sträcker sig från 21 till 35 dagar. Det genomsnittliga idealvärdet anses vara 28 dagar..

Cykeldiagram - visar tydligt äggets utveckling (follikulär + ägglossning + corpus luteum)

Början på äggtillväxt

Den första fasen i menstruationscykeln är ansvarig för början av äggets tillväxt och utveckling, det kallas follikulär. I äggstockarna hos en kvinna finns ett stort antal primordier av vätskeblåsor. Tillsammans med den första dagen med månadsblödning planeras de som kommer att växa under den aktuella månaden.

Östrogenproduktion

Den första fasen i menstruationscykeln är perioden där, under påverkan av follikelstimulerande hormon, produktionen av östrogen, som stöder utvecklingen av folliklar, gradvis ökar. Ungefär den 7: e dagen av cykeln, en bubbla i alla avseenden förbättrar avsevärt resten, för dem är det något som en signal för att stoppa tillväxt och vända utveckling. Och loppledaren fortsätter att odla ett ägg och når en gränsstorlek på 20-25 mm i diameter. Vid denna tid når nivån av östrogen sin högsta punkt, vilket provocerar frisättningen av luteiniserande hormon (LH), en föregångare av ägglossning.

Funktioner av ägglossning

Så snart LH-tillväxten är fixad närmar sig ägglossningsfasen, det är som separationen av de två halvorna av cykeln, som kan kallas menstruationscykelens 3 fas, även om det snarare är en skiljelinje mellan dem, belägen i mitten.

Den andra fasen av menstruationscykeln

Så snart ägget lämnar äggstocken börjar den andra fasen av menstruationscykeln. En gul kropp börjar växa på platsen för follikelbrott, vilket producerar progesteron, vilket hjälper befruktningen, gör att endometriet blir lös, mjukt och tjockt nog så att fosterägget lätt kan invadera sin vägg.

Luteal fas

Det andra segmentet kallas den luteala fasen i menstruationscykeln, vad det är och varför det kallas på det sättet förklaras enkelt. Från rester av vävnad i den flytande vesikeln och blodkärlen börjar speciella celler växa med en gul färg. Gradvis förvandlas cellerna till en tillfällig körtel som producerar luteinhormon, graviditetshormonet. Körteln kallas corpus luteum, och eftersom den spelar en ledande roll i den andra perioden av cykeln kallas fasen luteal.

Progesteronproduktion

Den andra fasen i menstruationscykeln är den process som är ansvarig för början och utvecklingen av graviditeten med hjälp av progesteron, producerat av körtlarna tills morkakan bildas och tar det på sig själv. I avsaknad av befruktning, i början av en ny cykel, försvinner corpus luteum.

Hur länge är faserna i cykeln

Gå tillbaka till de digitala värdena och analysera faserna i menstruationscykeln varje dag. Vi minns att gränserna för detta månatliga fenomen sträcker sig från 21 till 35 dagar. Många studier har visat att den andra halvan är konstant och uppgår till 14 dagar. Hon kan ändra sin varaktighet i riktning för att minska eller öka endast om patologiska avvikelser uppstår i det kvinnliga reproduktionssystemet. Men den första fasen är ett annat värde för varje dam.

Vi kommer att analysera i detalj hur många dagar varje fas varar och hur den kännetecknas

Låt oss nu titta på våra flickors känslor, hur den första fasen av menstruationscykeln fortsätter och hur många dagar det kan ta med en 28-dagars längd:

 • De första och andra dagarna är inte uppmuntrande, nästan alla våra damer lider av smärta i nedre del av buken, och naturligtvis förbättrar inte fläckningen också humöret, arbetsförmågan minskar, den vanliga rytmen i livet minskar.
 • Från 3 till 6 dagar börjar tillståndet och det fysiska välbefinnandet att stabiliseras långsamt.
 • 7-12 dagar går i gott humör, önskan att arbeta, att delta i bekanta aktiviteter ökar, sexuell attraktion och en mängd andra positiva känslor dyker upp.
 • 13-14 dagar - väntar på ägglossning.

Med en annan varaktighet av den rytmiska perioden passar en liknande tabell mellan 7-21 dagar.

Och vi går smidigt in i den andra fasen av menstruationscykeln, och hur många dagar den varar, har vi redan bestämt hur det etablerade konstantvärdet är 14 dagar.

Om ägget dör utan att möta den manliga cellen, kan tecken på premenstruellt syndrom observeras från 23 till 28 dagar. De uttrycks i irritabilitet, täta förändringar i humör, tårarhet, en tendens till depression, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna.

Menstruation fas tabell

Om dessa dagar är bundna till möjligheten till befruktning, ser tabellen över faserna i menstruationscykeln enligt följande:

 • Från den första dagen i menstruationen till den 11: e dagen med en 28-dagarsperiod är befruktning osannolik.
 • Den maximala tiden för befruktningen faller på 12-16 dagar. Det är under denna tidsperiod, om du vill bli gravid, kan samlag vara framgångsrikt, i form av ett nytt liv.
 • Tja, om en glad händelse för tillfället inte inträffade, från 17 till 28 dagar är förmågan att gödsla noll.

Men du bör ta hänsyn till att alla dessa beräkningar avser den vanliga menstruationsprocessen. I händelse av överträdelse kan alla utfall inträffa. Ja, plus varje kvinnas individualitet, så du behöver verkligen inte lita helt på de föreslagna tabellerna, eftersom reproduktionssystemet är en mycket knepig mekanism som kan ge oväntade överraskningar i en till synes beräknad livssituation.

Schema för menstruationscykeln - menstruation och ägglossning

För att förhindra funktionsfel i reproduktionsfunktionens väl fungerande arbete är det nödvändigt att faserna i menstruationscykeln och de hormoner som ger deras stöd är i fullständig harmoni. I denna process har naturen tänkt igenom allt till minsta detalj..

Om östrogen växer under äggmognad, har progesteron sitt minimivärde. Så snart den första når sin topp, stiger den andra omedelbart och tar sin tur att kontrollera följande åtgärder. I mitten av cykeln kommer östrogen inte att öka, det kommer inte att bli någon kraftig ökning i LH, ägglossning kommer inte att inträffa, det kommer inte att finnas någon corpus luteum, ingen kommer att producera hormonet i den andra fasen.

Oftast har externa faktorer en negativ effekt på hormonernas funktion. Därför för att din menstruationscykel ska fungera som en klocka:

 • försök att undvika stressiga situationer;
 • observera regimet för arbete och vila;
 • granska din kost, ät hälsosamma livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler.

Vid interna orsaker i form av gynekologiska sjukdomar, försök inte att hantera problemet själv, för det finns det tillräckligt kvalificerade läkare som snabbt kan rädda dig från problem.

Den tredje fasen är ägglossning

Den kvinnliga cykeln består av två faser, i den första mognar ägget, och i den andra läker såret från brott i follikeln eller befruktningen börjar. Den normala processprocessen styrs av de producerade hormonerna. Fas 3 i menstruationscykeln betraktas som ägglossning, cellens utgång när befruktning är mest troligt. Flickan bör hålla en kalender - en tabell där man börjar menstruationens början varje månad. Med det kan du beräkna dagen för ägglossning och övervaka den normala cyklussättningen.

Orsaker till en menstruationscykel

Allmän information

Under en viss period av hans liv inträffade antagligen cykelstörningar hos varje kvinna. Överträdelsen av menstruation, som många damer är vana vid att betrakta något vardagligt, är i själva verket en signal om kvinnors hälsoproblem.

Vad är NMC i gynekologi? Detta är en störd menstruationscykel som uppstår med kvinnor i olika perioder av deras liv.

Oregelbunden menstruation - förseningar eller en kortare cykel, indikerar ett brott mot kvinnans fysiska eller mentala tillstånd. Månadscykeln är en slags biologisk klocka i kroppen. Bristen på deras rytm bör varna och bli anledningen till att gå till läkaren så att sjukdomarna upptäcks i tid. Nedan talar vi om varför menstruationscykeln misslyckas och vad en kvinna ska göra i en sådan situation.

Vad är menstruationscykeln

Det är viktigt att tydligt veta vad en menstruationscykel är hos kvinnor och vad som ska vara den normala menstruationsfunktionen.

Menarche, det vill säga den första menstruationen hos flickor förekommer mellan 12 och 14 år gammal. Åldern då menstruationen börjar beror också på deras bostad. Ju längre söder en tonåring bor, desto tidigare uppträder menarchen. Det är viktigt för föräldrar att övervaka när flickor börjar sina perioder för att förstå om kroppen utvecklas normalt.

Vid en ålder av 45 till 55 år slutar menstruationen. Denna period kallas premenopausal.

Under menstruationen avvisas det funktionella lagret i livmoderslimhinnan som ett resultat av en minskning av progesteronproduktionen i kroppen. En kvinnas månatliga cykel är indelad i tre faser.

 • 1 fas, follikulär, kännetecknas av produktion av östrogener, under påverkan av vilka folliklarna mognar. Av alla folliklarna framträder därefter en dominerande follikel, från vilken ett moget ägg senare kommer ut..
 • De två faserna i menstruationscykeln är den kortaste fasen, som varar cirka en dag. För närvarande brister follikeln och ägget lämnar det. Det är viktigt att förstå, när man talar om vad som skiljer den andra fasen i menstruationscykeln, att detta är tiden då ägget är klart för befruktning. Detta är den bördiga fasen när befruktningen kan inträffa..
 • 3-fas, luteal - perioden då progesteronsyntes börjar med corpus luteum, som uppstod på platsen för den brustna follikeln. Progesteron tillhandahåller beredning av endometrium för efterföljande implantation av ett befruktat ägg. Men om det inte fanns någon befruktning inträffar en gradvis död av corpus luteum, progesteronproduktion minskar, och endometriet avvisas gradvis, det vill säga menstruationen börjar.

Om progesteronbrist noteras aktiveras östrogenproduktionen igen och cykeln upprepas. För att underlätta uppfattningen är ett dagligt fasdiagram användbart, där alla faser i cykeln indikeras och vad dessa faser kallas.

Således är menstruationscykeln en cyklisk förändring som sker efter en viss tidsperiod. Den normala cykelns varaktighet bör vara från 21 till 35 dagar. Om det finns en avvikelse i en viss riktning i 3-5 dagar kan detta inte betraktas som en patologi. Men om mer betydande förändringar noteras, bör kvinnan vara försiktig med varför menstruationscykeln förkortas eller den blir längre.

Om en kvinna har en normal menstruationscykel, hur många dagar menstruationen varar - en rent individuell indikator. Normen för menstruationens varaktighet är från tre till sju dagar. Det är viktigt att ta hänsyn till varaktigheten att detta tillstånd inte bör vara en mycket svår period för en kvinna. När allt kommer omkring är en viktig egenskap inte bara normen för varaktighet, utan också det faktum att menstruationen inte ska ge mycket starka obekväma upplevelser. Under denna period uppstår en förlust på cirka 100-140 ml blod. Om det finns överdriven blodförlust eller om en kvinna märker att förseningsgraden bryts är det viktigt att omedelbart kontakta en gynekolog.

Cykelreglering sker på 5 nivåer.

Den första nivån är hjärnbarkenOm menstruationscykeln har försvunnit kan orsakerna vara relaterade till känslor, spänningar, känslor.
Andra nivån - hypotalamusDet innebär syntes av frisläppande faktorer som påverkar den tredje nivån..
Den tredje nivån är hypofysenDet producerar follikelstimulerande och luteiniserande hormoner eller gonadotropa hormoner som verkar på den fjärde nivån.
Fjärde nivån - äggstockarUnder påverkan av hypofyshormoner sker beroende på cykelfasen syntes av östrogen eller progesteron.
Femte nivå - kvinnliga könsorganEndometriala förändringar i livmodern inträffar, epitelet i slidan förnyas, peristaltis i äggledarna noteras, vilket bidrar till mötet mellan spermier och ägg.

Orsaker till menstruations oregelbundenhet

Faktum är att orsakerna till störningar i menstruationscykeln är mycket olika och det finns många. Villkorligt kan orsakerna som orsakar menstruations oregelbundenheter delas in i tre grupper:

 • Den första är yttre faktorer som påverkar den normala cykeln. Det vill säga etiologiska faktorer påverkar hjärnbarken. En kvinna kan notera att cykeln har minskat eller tvärtom, det är längre om hon plötsligt förändrade klimatet, var i ett tillstånd av långvarig stress, "satte sig" på en styv kost, etc..
 • Den andra är en konsekvens av patologiska tillstånd som inte bara hänför sig till reproduktionssystemet utan också till kroppen som helhet. Så orsakerna till att menstruationscykeln misslyckats efter 40 år är ofta associerade med början av klimakteriet. Det är dock möjligt att orsakerna till menstruationscykelens misslyckande efter 40 år beror på hälsoproblem hos en medelålders kvinna.
 • Den tredje är effekten av läkemedel. Ofta är svaret på frågan varför menstruationscykeln misslyckas behandling med ett antal läkemedel. En försening eller annan funktionsfel är möjlig både efter det att vissa mediciner har börjat och efter att de har avbrutits. Vi pratar om hormonella preventivmedel, antikoagulantia, blodplättar, glukokortikoider, etc..

Patologiska faktorer

 • Ovarial patologi - detta är en kränkning av sambandet mellan äggstockarna och hypofysen, onkologiska sjukdomar i äggstockarna, läkemedelsstimulering av ägglossning, otillräcklighet i den andra fasen av cykeln. Oregelbundna perioder förknippade med äggstockspatologi kan också vara ett resultat av negativ exponering på arbetsplatsen, strålning, vibrationer och kemiska effekter. Orsakerna till den oregelbundna menstruationscykeln kan vara förknippade med kirurgiska ingrepp på äggstockarna, könsskada osv..
 • Störd interaktion mellan hypothalamus och hypofysen - en oregelbunden cykel kan vara förknippad med för aktiv eller otillräcklig frisättning av gonadotropa hormoner och frisläppande faktorer. Cykelstörningar är ibland resultatet av en hypofys- eller hjärntumör, hypofysblödning eller nekros.
 • Endometrios - om en kvinna utvecklar endometrios, både könsdelar och extragenitala, leder den hormonella karaktären av denna sjukdom till en obalans i hormoner.
 • Koagulationsstörning - hemofili, andra genetiska patologier.
 • Curettage av livmodern - endometriet skadas om curettage utförs efter abort eller i syfte att behandlas. Som ett resultat kan komplikationer utvecklas - inflammatoriska processer i livmodern och bilagorna. Oregelbundna perioder efter förlossningen noteras också..
 • Sjukdomar i levern och gallblåsan.
 • Utseendet på hormonberoende tumörer - onkologiska processer i livmodern, binjurarna, bröstkörteln, sköldkörteln.
 • Endometritis i en kronisk form - bildandet av en fullständig endometrium sker inte.
 • Polyper av livmoderslimhinnan.
 • Brå "hopp" i kroppsvikt - både viktminskning och fetma provocerar oregelbundna perioder hos ungdomar och vuxna kvinnor, eftersom fettvävnad producerar östrogen.
 • Infektionssjukdomar - kan ha en negativ effekt på äggstockarna. Dessutom kan både menstruationsinfektioner (som vattkoppor eller röda hundar) och könsinfektioner provosera ett menstruationssvikt..
 • Förekomsten av uterusavvikelser - en septum i livmodern, sexuell infantilism, etc..
 • Endokrin patologi - ofta förknippat med orsaker till oregelbunden menstruation efter 40 år.
 • Livmoderpatologi - tumörer, hyperplasi.
 • Psykisk sjukdom - epilepsi, schizofreni, etc..
 • Arteriell hypertoni.
 • Dåliga vanor.
 • Vitaminbrist, hypovitaminos.
 • Kromosomavvikelser.

Vad man ska göra med det här eller det hälsoproblemet, och hur man normaliserar cykeln, säger gynekologen, som måste besökas om menstruationen har ”blivit vilse”.

Hur cykelstörningar kan uppstå?

En kränkning av cykeln bör betraktas som en mängd skift längs dess längd. I detta fall är både förändringar i cykelns varaktighet (oregelbundna, sällsynta, ofta månatliga) möjliga, liksom kränkningar av menstruationens karaktär.

 • Amenorré - menstruationen är frånvarande i sex månader eller mer. Vid primär amenoré noteras överträdelser från det ögonblick då menstruation hos flickor inträffade; i det sekundära - störningar dök upp efter en viss period med normala cykler.
 • Oligomenorrhea - menstruation inträffar en gång i några månader (3-4). Efter 45 år kan sådana manifestationer förknippas med klimakteriet..
 • Opsomenorrhea - små perioder som inte varar mer än 1-2 dagar.
 • Polymenorré - förlängd menstruation (mer än sju dagar) med en normal cykel.
 • Hyperpolymenorré - riklig urladdning noteras, men cykeln är normal.
 • Menorrhagia - tunga och långa perioder (mer än 10 dagar).
 • Metrorragi - oregelbundet uppträdande av fläckar, ibland kan de dyka upp i mitten av cykeln.
 • Proomenorré - frekvent menstruation, där cykeln är mindre än tre veckor.
 • Algomenorré är en mycket smärtsam period där en kvinna blir funktionshindrad. Algomenorré kan också vara primär och sekundär.
 • Dysmenorré - detta är namnet på alla cykelstörningar där smärta under menstruation och obehagliga vegetativa störningar noteras: huvudvärk, instabil humör, kräkningar och illamående, etc..

Orsaken till frekvent menstruation såväl som andra störningar som beskrivs ovan kan vara förknippade med en mängd olika patologier. En kvinna bör vara vaken för alla kränkningar. Till exempel kan mycket frekventa perioder efter 40 år indikera utvecklingen av allvarliga sjukdomar.

Brott mot cykeln hos ungdomar

Ofta noteras cykelstörningar hos ungdomar när bildandet av menstruation inträffar. Detta fenomen är förknippat med fysiologiska skäl. Hos flickor förekommer bildning av en hormonell bakgrund, och detta beror både på orsakerna till den korta menstruationscykeln och orsakerna till förseningar. Hos ungdomar kan cykeltiden vara annorlunda varje gång..

Bildningsprocessen kan pågå i 1-2 år. Men flickan borde tydligt veta hur man beräknar varaktigheten på menstruationscykeln för att spåra hur många dagar cykeln varar och om dess gradvisa bildning äger rum. Detta är viktigt, inte bara för dem som redan har sex, utan också för flickor som behöver veta längden på cykeln för hygien och för att övervaka deras hälsa. Mamma måste nödvändigtvis förklara för sin dotter hur man beräknar menstruationscykeln korrekt. Ett exempel på en sådan beräkning är också viktigt för en tonåring..

Följande patologiska faktorer påverkar menstruationens regelbundenhet hos ungdomar:

 • infektioner i hjärnan och membranen;
 • huvud skador;
 • vegetativ-vaskulär dystoni;
 • ofta förkylningar;
 • könsinfektioner
 • sklerocystiska äggstockarna.

Det faktum att unga flickor utövar stränga dieter påverkar också negativt bildandet av den månatliga cykeln, varför det inte bara är för mycket viktminskning, utan också hypovitaminos, en kränkning av menstruationen.

Intressant nog påverkas menstruationens regelbundenhet av ungdomarnas natur..

Läkare identifierar flera andra viktiga faktorer som kan påverka cykelbildningen:

 • tidig sexuell aktivitet, ojämna kontakter;
 • avvikelser i utvecklingen av reproduktionssystemet;
 • dåliga vanor.

På grund av en oregelbunden menstruationscykel hos en tonårsflicka kan så kallade juvenil livmodersblödningar uppstå. Detta tillstånd kännetecknas av långvariga perioder. Som regel varar långa och samtidigt rikliga perioder mer än en vecka. Detta leder till anemi och en allvarlig försämring av tonåringens tillstånd. Som regel förknippas orsakerna till långvarig menstruation antingen med mental stress eller infektioner.

Överträdd premenopausal cykel

Under klimakteriet, som hos kvinnor börjar under perioden 45 till 55 år, noteras inte bara cykeln, utan också vegetativa-vaskulära symtom, metaboliska störningar, psyko-emotionell instabilitet..

Menstruationscykeln under den premenopausala perioden förvirras på grund av gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen. Produktionen av gonadotropiner på hypofysenivån är frustrerad, vilket resulterar i att mognaden av folliklar i gonaderna försämras. Under klimakteriet noteras lutealinsufficiens mot bakgrund av hyperestrogenism. Som ett resultat inträffar patologiska förändringar i endometriet i båda faserna av cykeln. En kvinna har både cyklisk och acyklisk blödning på grund av utvecklingen av endometrial hyperplasi.

Under förutsättning att kvinnan efter 40 år av menstruation har blivit sällsynt och oregelbunden eller acyklisk blödning är störande, är detta troligtvis bevis på för tidig utmattning av äggstockarna. Varför cykeln förändras måste läkaren bestämma. Vid tidiga manifestationer av klimakteriet krävs användning av hormonersättningsterapi.

Störningar på grund av hormonell medicinering

Om en kvinna tar födelsekontroll, är antalet intermenstruella blödningar troligt under de första tre månaderna av användning. Sådan blödning bör betraktas som normen, eftersom kroppen först återuppbyggs till det faktum att hormoner kommer in i den och hämmar produktionen av sina egna hormoner. Men om acyklisk blödning varar längre än tre månader, eller om perioden inte slutar för länge medan hon tar födelsekontroll, är det troligt att läkemedlet inte plockades upp korrekt - det är möjligt att en kvinna får för höga eller låga doser av hormoner.

Med användning av preventivmedel kan algomenorré utvecklas. Livmodersblödning är mycket troligt att uppstå om en kvinna använder läkemedel för akut preventivmedel. Faktum är att de innehåller en mycket stor dos av hormoner. Därför kan sådana medel inte användas mer än en gång om året.

Utvecklingen av amenoré noteras mot bakgrund av användningen av injektioner av förlängningsverkande progestiner, progestogenläkemedel. Därför förskrivs progestiner ofta till kvinnor i premenopausal ålder, liksom till patienter med endometrios - om det behövs orsakar konstgjord menopaus..

Om cykeln bryts utförs normaliseringen av menstruationscykeln hos kvinnor med hänsyn till orsaken till att den inträffade. För att normalisera cykeln tar läkaren också hänsyn till kvinnans ålder, kliniska symtom, förekomsten av sjukdomar. Först efter detta förskrivs tabletter för normalisering, vitaminterapi (E-vitamin etc.).

Behandling av menstruationsstörningar hos ungdomar

Om en tonårsflicka har en menstruationscykel, och tillståndet kompliceras av juvenilblödning, en tvåstegsbehandling.

I det första steget utförs hemostas med hormonella läkemedel, hemostatiska tabletter används för blödning - Vikasol, Ditsinon, aminokapronsyra.

Vid långvarig allvarlig blödning, när flickan är orolig för svaghet, yrsel och samtidigt sänker hennes hemoglobin (upp till 70 g / l), beslutar läkaren att genomföra en curettage. Därefter genomförs en histologisk undersökning av skrapningen.

Vid behov utförs antianemisk behandling också (blodtransfusion, massa av röda blodkroppar, infucol, reopoliglukin). Järnberedningar föreskrivs också i behandlingsregimen..

Tonåringen föreskrivs hormonella läkemedel under en period av högst tre månader. Anemi-behandling varar tills hemoglobin stiger till det normala..

Om störningen i processen med att bilda cykeln inte är komplex föreskrivs flickan vitaminterapi i cykelfaser. Vitaminer används i detta fall enligt ett visst schema för att stimulera produktionen av hormoner i äggstockarna. Cyklisk vitaminterapi tillhandahåller att en kvinna i den första fasen tar ett komplex av vitaminer B eller vitaminer B1 och B6. I den andra fasen visas flickan folsyra, askorbinsyra, samt vitamin A, E.

Behandling av cykelstörningar hos kvinnor i fertil ålder

Behandlingen av menstruations oregelbundenheter i detta fall liknar behandlingsregimen för sådana störningar hos ungdomar. Både vid tjugoårsåldern och behandlingen av menstruationsoregulariteter på 40 år med blödning utförs genom curettage. Det utförs för både diagnostiska och terapeutiska syften..

Hormonterapi följer. Kombinerade orala preventivmedel föreskrivs, som används enligt det vanliga schemat. Om den andra (luteala) fasen är sämre, progesteronanalogerna Utrozhestan eller Dufaston förskrivs, måste de tas i den andra fasen av cykeln. 17-OPK, Norkolut är också möjligt.

Det är viktigt att fylla på mängden cirkulerande blod, för vilket kolloidala lösningar används. Antianemisk behandling, symptomatisk hemostas utövas också. Under förutsättning att curettage inte fungerade, kan läkaren besluta om en hysterektomi eller ablation (bränning) av endometrium.

Det är också viktigt att behandla samtidigt sjukdomar som kan provocera en cykelstörning på rätt sätt. Så med högt blodtryck är det viktigt att ta de föreskrivna medicinerna, för att begränsa intaget av salt och vätskor. Med leverpatologi bör du följa rätt diet, ta hepatoprotectors.

Vissa kvinnor utövar också behandling med folkrättsmedel. Sådana metoder måste emellertid praktiseras mycket noggrant, eftersom det utan risk för läkare finns risk för att missa en allvarlig patologi. Och till och med en kränkning av menstruationscykeln efter 45 år, uppfattad av en kvinna som början på klimakteriet, är grunden för att gå till läkaren.

Eftersom cykelfel kan orsaka infertilitet, förskrivs kvinnor i fertil ålder Choriogonin och Pergonal, vid behov, mediciner för att stimulera utvecklingen av aktiva folliklar. För att stimulera ägglossningen bör du ta klomifen.

Menopaus blödning

Vid blödning under klimakteriet måste patienten förskrivas curettage i livmoderhålan. När allt kommer omkring kan blödning indikera allvarliga patologier, särskilt utvecklingen av atypisk hyperplasi eller endometrial adenokarcinom. Ibland kan en läkare besluta att få en hysterektomi.

Ibland förskrivs patienten under klimakteriet progestogenläkemedel: Depo-Provera, Dufaston, 17-OPK.

Under behandlingen kan antestrogena läkemedel förskrivas - Danazol, Gestrinon, 17a-etinyltestosteron.

rön

Om det finns en kränkning av menstruationen är frågan hur man återställer menstruationscykeln brådskande nödvändig för en kvinna i alla åldrar. De som är intresserade av hur man återställer menstruationscykeln med folkrättsmedel bör komma ihåg att sådana manifestationer bara är ett symptom på den underliggande sjukdomen, som måste behandlas korrekt, enligt det schema som föreskrivs av en specialist.

Inte alltid för att eliminera sådana problem, du måste ta hormonella piller för att återställa din period. Ibland är en kvinna för vilken frågan om hur man återställer menstruationscykeln utan hormoner är relevant, till och med en förändring av dagen och näringsegenskaperna hjälper. Till exempel kvinnor som är överviktiga kan dra nytta av normalisering av vikt. Och för dem som utövar mycket strikta dieter räcker det att öka kaloriintaget och övervinna kroppens utmattning. I vilket fall som helst, med cykelns "fel" är det viktigt för unga flickor och kvinnor med klimakteriet att konsultera en gynekolog som berättar hur du går vidare.

Utbildning: examen från Rivne State Basic Medical College med examen i farmaci. Hon tog examen från Vinnitsa State Medical University. M. Pirogov och en praktik baserad på den.

Arbetslivserfarenhet: Från 2003 till 2013 - arbetat som apotekare och chef för en apotekskiosk. Hon fick brev och distinktioner för många års samvetsgrannhet. Artiklar om medicinska ämnen publicerades i lokala publikationer (tidningar) och på olika internetportaler.

kommentarer

Läkaren rådde Ovariamin för lite mer än tre månader sedan. När jag fick diagnosen äggstocksfunktion. Nu är allt mer eller mindre normalt, men jag kommer att avsluta kursen för att helt återställa deras normala drift.

Jag hade en hormonell funktionsfel, läkaren sa till mig att dricka Ovariamin, och om det inte hjälper, kommer jag att förskriva hormoner, men det blåste bort mig. Ovariamin gjorde ett utmärkt jobb.

Jag vet inte varför min cykel gick fel, men jag vet att den lätt kan återställas med icke-hormonella läkemedel som ovariamin. Jag drack det när jag förberedde mig för min första graviditet, därför visste jag om denna naturliga bioregulator, att äggstockarna hjälper till att fungera som det borde. Och när äggstockarna fungerar korrekt, finns det inga problem med cykeln.

Min cykel försvann på grund av stress, även när jag slutade bli nervös, studsade den fortfarande inte tillbaka. Först när hon drack ovariamin (som föreskrivs av gynekologen) återvände hon till normalt liv. Och då var det inte möjligt att anpassa sig till cykeln ens i vardagen, för att inte säga något om barnets planering. Men lyckligtvis var allt bra och gick tillbaka till det normala. Och förresten, stadiet av "planering" har redan gått in i fasen av "vänta", om två månader kommer vi att bli föräldrar!

Hur ser den första menstruationen ut hos en tonåring, hur man bestämmer början av dessa dagar?

Strukturen för de kvinnliga könsorganen

Låt oss börja med att återkalla information från biologilektioner i grad 9: anatomi av de inre organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. När allt kommer omkring är de ansvariga för den månatliga cykeln hos kvinnor.
Det centrala reproduktiva organet är livmodern. Det är ett kraftfullt muskelorgan i form av ett päron, utvändigt täckt med ett seröst membran - perimetri och från insidan - ett förändrat slemhinnor (endometrium).

Tillståndet för det inre skiktet i livmodern beror på menstruationsfasen.

Endometrium är det skikt i vilket fosterägget (det framtida embryot) börjar utvecklas, så varje menstruationscykel som han förbereder sig för att "acceptera" det befruktade ägget. I livmodern utsöndras kroppen, ismusen och halsen, som öppnar sig i slidan.

Från livmoderns hörn sträcker sig eggledarna (äggledarna) fritt in i bukhålan. I slutet av var och en finns det många villier som leder ägget i rörets lumen. Fallopianrörens patency är en av de huvudsakliga egenskaperna hos det reproduktiva systemet som säkerställer graviditet.

Äggstockarna är parade körtlar som är belägna i bukhålan och fästas till den med hjälp av ligament. Äggstockarnas uppgift är sekretion: de producerar kvinnliga könshormoner (östradiol, progesteron, testosteron), och de är också en plats för ”lagring” och mognad av ägg.

Hypofysen kallas en speciell körtel, som producerar många vitala hormoner som reglerar hela organismen. För att reglera reproduktionsfunktionen släpper den främre hypofysen körkroppsstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner, såväl som prolaktin, i blodomloppet. I sin tur är det dessa bioagenter som får äggstockarna att producera kvinnliga könshormoner vid rätt tidpunkt i en viss fas av menstruationscykeln.

Hypofysens arbete är föremål för en förändring i koncentrationen av speciella frigörande faktorer i blodet, som är hormoner i hypotalamus - ett speciellt område i hjärnan.

Hypotalamus (frisättande faktorer) hypofysen (FSH, LH, prolaktin) Äggstockar (kvinnliga könshormoner).

Vid födelsetid läggs 1 till 2 tusen ägg i flickans äggstockar. Vid pubertetsstadiet bestäms endast 400 tusen. Deras antal beror ungefär på antalet ägglossningar (respektive månatliga cykler) under hela reproduktionsåldern. Om den första menstruationen inträffade i åldern 11-15 år betyder det att allt är i ordning. Om inte, särskilt när de återstående tecknen på pubertet är tydliga - det är dags att träffa en gynekolog.

De yttre könsorganen hos en kvinna inkluderar labia majora och labia minora och labia och klitoris. Små läppar gränsar till urinrörets (urinröret) och västkransen. Poängen med deras anslutning är klitoris, täckt med ett tunt slemhinna, den så kallade slemhinnan. Klitoris, på grund av dess känslighet, spelar en viktig roll i sexuell upphetsning.

Beräkningsmetoder

Det finns flera skäl till varför en kvinna behöver beräkna cykelns varaktighet:

 • att förbereda sig för Regulus ankomst och vidta åtgärder för att lindra tillståndet;
 • att veta vilka dagar i cykeln för att stärka preventivmedel för att förhindra oönskad graviditet;
 • att veta när bördiga dagar kommer;
 • att bestämma befruktningen och beräkna när barnets födelsedag kommer att vara;
 • för att planera en resa till en gynekolog eller mammolog.

Det finns kvinnor, men oftare unga flickor som inte vet hur man beräknar cykelns längd. Detta är faktiskt väldigt enkelt. Längden är antalet dagar som går från den första dagen av den nuvarande månaden till den första dagen på nästa.

Om menstruationen började den 26 april, och den föregående började den 2 april, beräknas cykellängden enligt schemat 26-2 + 1 = 25 dagar (enheten läggs till för att inte ta hänsyn till beräkningarna den första dagen i den nya cykeln).

Om kvinnan från detta exempel har en cykellängd som varierar mellan +/- 1-2 dagar - detta är normalt, men om det finns längre avvikelser med det nominella värdet, bör du definitivt rådfråga en läkare.

Menstruationscykeln och dess faser

Menstruationscykelns varaktighet är cirka 28 dagar. Det inses emellertid att en normal cykel kan pågå från 21 till 35 dagar. Alla processer som sker i en kvinnas kropp är konventionellt uppdelade i flera faser.

Menstruationsfas. Detta är tidpunkten för blödning från livmoderhålan. Under denna period på 3 till 6 dagar avvisar kroppen skiktet av slemhinnan - endometriumet, vid vilket graviditet ägget binder.

Follikulär fas. Det börjar samtidigt med menstruationen och varar i genomsnitt 14 dagar. I denna fas bildas en ny follikel i äggstockarna - en speciell komponent där ett nytt ägg mognar. Dessutom börjar processen för uppdatering av endometrium i livmodern.

Äggstockningsfas. Det varar cirka 3 dagar under denna tid, under påverkan av hormoner, den mogna follikeln går sönder och ett moget ägg klart för befruktning lämnar det. Denna process kallas ägglossning. Under ägglossningen kan vissa kvinnor uppleva smärta i nedre del av buken, från sidan där ägget kom ut.

Luteal fas. Det varar 11-16 dagar. För närvarande produceras hormoner östrogen och progesteron aktivt som förbereder hela kroppen för graviditet. I lutealfasen hittas ofta ett fenomen såsom premenstruellt syndrom (PMS). Detta är ett komplex av symtom som är förknippade med en naturlig förändring av hormonell bakgrund: normalt sett före menstruationsdagarna kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken, ökad aptit, humörförändringar, svullnad i bröstkörtlarna etc..

Under de tidiga dagarna av menstruationen domineras den kvinnliga kroppen av prostaglandin. Detta ämne bidrar till livmoderkontraktion, orsakar en minskning av smärttröskeln. Allt detta orsakar buksmärta, liksom huvudvärk, smärta i ryggen, ökad irritabilitet. Vanligtvis stör det inte livet, men annars måste du träffa en läkare.

3-4 dagar av follikelfasen i cykeln är en period då en kvinna inte är så irritabel, smärta blir mindre, men fläckningen fortsätter. Däremot är det inre skiktet i livmodern en kontinuerlig såryta, så du bör vara försiktig: risken för infektion ökar.

Vid den femte dagen avslutas vanligtvis menstruationen, stämningen förbättras, kvinnan känner av en kraftig kraft och energi. I slutet av menstruationen och fram till ägglossningen - den trevligaste perioden. Under påverkan av en ökande koncentration av luteiniserande hormon blommar en kvinna: huden förlorar sin feta glans, akne och svarta fläckar som den var, hår och naglar blir de mest "tacksamma" för vårdprocedurerna. Sexuell lust ökar och når sin topp vid ägglossningen. Metabolismen påskyndas, mentala förmågor förbättras.

Från dag 15 till dag 18 är alla processer i kroppen inriktade på bildandet av fosterägget och dess bestämning i livmodern. För närvarande ökar aptiten, matsmältningsproblem (uppblåsthet, förstoppning) kan dyka upp, kroppen fortsätter att lagra energi för framtiden, så det är bättre att särskilt övervaka näring.

På 20-21 dagen börjar cykeln, när corpus luteum når toppen av sin utveckling. Det är denna tid på månaden som graviditet är omöjligt. Men detta gäller bara om cykeln är 28-30 dagar, under andra omständigheter, händer någonting. Därför är det så viktigt att veta varaktigheten på din cykel.

Från 21–23 dagar fram till menstruationens början dominerar progesteron i blodet. Kvinnan är lugn och behållen, libido minskar, hudproblem uppträder. Progesteron mjukar upp ledbanden, så du bör utöva med försiktighet. Tre till fyra dagar före menstruationen börjar en ökning av prostaglandiner, symtom på PMS uppträder: bröstkänslighet, humörförändringar, apati, huvudvärk. ” Och sedan upprepas cykeln.

Planen för faserna av cykeln med dagar som upprättats i en kvinnas huvud gör att du kan kontrollera ditt liv, göra förändringar i tillstånd och tillfälliga förändringar i utseende, ha en uppfattning om befruktningsperioden eller vidta åtgärder för att förhindra det, snabbt genomgå den nödvändiga undersökningen, fastställa att graviditet har inträffat och vidta åtgärder för att förhindra det bevarande.

Det kvinnliga reproduktiva systemet regleras av hormonerna i hypothalamus, hypofysen och äggstockarna, vilket orsakar funktionella förändringar i endometrium (inre skiktet i livmodern), äggledarna och slidan. Frekvensen för produktion av vissa hormoner bestäms av bildningen av menstruationscykeln.

Menstruationscykeln börjar dagen då menstruationen börjar - periodisk blödning av livmodern som åtföljer avstötning och förnyelse av livmoderens inre lager.

Follikulär fas

Den dagen menstruationsblödningen börjar, börjar den första fasen - follikulär. Den follikulära fasen varar i genomsnitt 14 dagar (den kan variera från 7 till 22, beroende på individuella egenskaper). För närvarande, under påverkan av follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner, sker processen för mognad av follikeln.

Follikeln är ett ägg omgiven av speciella membran. Från början av bildandet av flickans reproduktionssystem, även i utero, läggs ett visst antal folliklar. Vid puberteten (11–13 år, det vill säga den ålder då menstruationscykeln först börjar) dör några av dem, kallad primordial,.

Av de återstående 300-450 tusen kommer bara inte mer än 500 att mogna, andra kommer att försvinna. Antalet fungerande folliklar bestämmer varaktigheten på den fertil fertil ålder (den period under vilken en kvinna kan bli gravid) och ungefär betyder hur många gånger under hennes liv menstruation kommer att inträffa, med undantag av anovulatoriska cykler.

Menstruationen i sig varar från 3 till 7 dagar. Under påverkan av hormoner förkastas det gamla endometriet och ett nytt.

Äggstockningsfas

1-2 veckor efter menstruationens slut börjar den andra fasen - ägglossning. Det varar cirka 3 dagar och består i mognad och brott i follikeln, det vill säga ägglossningen, med frigörandet av ägget. Denna process sker på grund av en multipel ökning av nivån av luteiniserande hormon i blodet. Den ägglossande fasen är mest gynnsam för befruktningen.

Luteal fas

De kommande 13-14 dagarna efter ägglossningen är lutealfasen eller corpus luteumfasen. Under denna period dominerar progesteron, graviditetshormon och östrogener i koncentrationen av blodhormoner. Under deras inflytande är det en ökning av endometrium och förberedelsen av kvinnans kropp för graviditet. Om ägget inte befruktas upprepas menstruationscykeln först.

Följ länken för att använda den månatliga cykelräknaren online.

Alla processer som sker i den kvinnliga kroppen delas in i följande faser:

 • Menstruation - blödning från livmoderhålan, i vilken kroppen avvisar skiktet i slemhinnan, som ett befruktat ägg är fäst under graviditeten. Fasens varaktighet är 3-6 dagar;
 • Follikulär - börjar med menstruationsfasen på samma gång. Under denna period bildas en ny follikel (en speciell komponent) i äggstockarna, där ett nytt ägg mognar och förnyelsen av slemskiktet i livmodern börjar. Fasens varaktighet är ungefär 14 dagar;
 • Ägglossning - varaktigheten är 3 dagar, under vilken follikeln mognar under påverkan av hormoner och ett moget ägg, klart för befruktning, lämnar det. Denna process kallas ägglossning, under vilken en kvinna ibland känner smärta i nedre buken från sidan av äggutloppet;
 • Luteal - under denna period produceras hormoner (östrogen och progesteron) som förbereder kvinnans kropp för graviditet. I fasen förekommer ofta fenomenet PMS (premenstruellt syndrom), förknippat med en förändring av den hormonella bakgrunden: smärta i nedre del av buken före menstruation, humörsvängningar, svullnad i bröstkörtlarna med mera. Lutealfasen varar från 11 till 16 dagar.

Den normala menstruationscykeln är vanligtvis 3-5 dagar. Kroppen under denna period förlorar 50-80 ml blod, men blödningen bör flöda jämnt utan bildning av blodpropp.

Vad hindrar en kvinna från att åldras

Det här är hormoner. En kvinnas effektivitet, ungdom, attraktivitet och humör beror ofta på dem. Dessutom förändras hormonproduktionen nästan varje dag under blödningsprocessen, så stämningen hos kvinnor förändras så ofta.

Det är viktigt att veta cykeldagarna, beskrivningen som hjälper dig att lära känna dig själv bättre. På dag 1 kastar livmodern ut det gamla endometriumet, det vill säga, blödning börjar. En kvinna kan uppleva malaise, smärta i nedre del av buken. För att minska smärta kan du ta "No-shpa", "Buscopan", "Belastezin", "Papaverine.

På dag 2 börjar svettningen. På dag 3 är livmodern något orolig, vilket kan bidra till infektion. På denna dag kan en kvinna också bli gravid, så sex måste skyddas.

Från fyra dagar börjar stämningen förbättras, arbetsförmågan visas, eftersom menstruationen närmar sig slut.

Vad är en daglig cykel under andra halvåret? Dagar från den 9 till den 11: e dagen anses vara farliga, du kan bli gravid. De säger att du för närvarande kan bli gravid en tjej. Och på dagen för ägglossning och omedelbart efter det är det lämpligt för befruktningen av en pojke.

På den 12: e dagen ökar kvinnors libido, vilket innebär en stark sexuell lust.

När börjar andra hälften? Från dag 14, när ägget börjar flytta till den manliga början, ägglossning inträffar. På dag 16 kan en kvinna gå upp i vikt när hennes aptit ökar. Fram till 19 dagar återstår möjligheten att bli gravid.

På den 20: e dagen börjar "säkra" dagar. Vad är säkra dagar? Dessa dagar minskar chansen att bli gravid.

Många kvinnor ställer sig frågan: är det möjligt för en kvinna att bli gravid före menstruationscykeln??

Sannolikheten är liten, men ingen kan garantera full garanti. Menstruationsperioden kan variera under påverkan av många faktorer. Ingen kvinna har en jämn cykel under hela sitt liv. Även en förkylning, trötthet eller stress kan förändra det..

Många läkare varnar för att kroppen kan "ge ut" upprepad ägglossning, därför kan du, även en dag före menstruationen, bli gravid ett barn.

Den kvinnliga cykeln för dagen, vad som händer dessa dagar, bör varje kvinna veta, eftersom han kommer att visa när du är redo att bli gravid, när du är passionerad eller vice versa - kallt, varför stämningen ändras så.

Vad är menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en form av arbete för det kvinnliga reproduktionssystemet, presenterat i form av cykliska förändringar i livmodern och äggstockarna, och syftar till att genomföra befruktning och förberedelse för en möjlig graviditet, vikten av hormoner där man inte annat än kan förråda betydelsen.

Normalt varar kvinncykeln 21–35 dagar. Början är den första dagen av menstruationsblödning, och slutet är den sista dagen innan nästa menstruation börjar. Få människor har samma menstruation. Det kan variera beroende på miljöförhållanden och olika faktorer. Men om varaktigheten inte går utöver normen - detta är fysiologiskt och bör inte orsaka oro.

Det finns tre faser av menstruation: follikulär, ägglossande och luteal. Varje period kännetecknas av dess karakteristiska förändringar i äggstockarna och endometrium, påverkan av olika hormoner. Det avgör humör, välbefinnande, sexuellt beteende och till och med en kvinnas utseende.

Följande är en allmän tabell som visar faserna i menstruationscykeln och deras hormoner.

Follikulärovulatoriskaluteal
Hypotalamiska hormonergonadoliberingonadoliberin
HypofyshormonerFollitropin (FSH)
Lutropin (LH) i små mängder
Ett kraftigt hopp i LH-koncentrationen
OvariehormonerKoncentrationen av östradiol ökar gradvisEstradiol reduktionProgesteron, östrogen, testosteron
GrundfasprocessFollikulär mognadÄgglossningCorpus luteum mognad, endometrial förlängning / graviditet

Nu kommer vi att förstå detaljerna i faserna i menstruationscykeln varje dag och effekten av dessa stadier på välbefinnandet.

Vad är menstruation?

Menstruation (från lat. Mensis - månad, menstruationer - månad), menstruation eller reglering - del av kroppens menstruationscykel.

Under menstruationen avvisas det funktionella skiktet i endometrium (livmoderslimhinna), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln.

Det finns dagar som är viktiga när man planerar en graviditet för diagnostiska tester och laboratorietester..

Hur du bestämmer den första dagen i din menstruationscykel?

Den första dagen i cykeln är dagen då menstruationsblödningen börjar. Det beaktas vid fastställandet av graviditetsåldern och uppskattat födelsedatum, vid förskrivning av en ultraljudsundersökning av bäckenorganen bestäms olika koncentrationer av könshormoner i olika faser av MC.

Baserat på kunskapen om den dag kvinnliga cykeln börjar kan det mest gynnsamma intervallet för befruktningen antas.

Normalt varar menstruationscykeln 28–32 dagar. En cykel kortare än 21 dagar kallas kort och mer än 36 dagar kallas lång. Förskjutningen av startdatum för MC till en vecka (tidigare eller senare än väntat) är en variant av normen. Frånvaron av menstruation i mer än 5 veckor eller början av en ny på mindre än 2,5 veckor är redan ett allvarligt skäl för att söka kvalificerad hjälp.

Enligt antalet menstruationsutsöndringar finns det många och inte i överflöd. Normen är en blodvolym på 20 till 120 ml, det vill säga högst ett halvt glas.

En kvinnas reproduktionssystem är ett komplext system, vars tillstånd beror på många faktorer:

 1. Stressfulla situationer orsakar dysfunktion i många organ, inklusive könsområdet, så känslomässig chock kan provocera en lång försening i menstruationen på grund av kortvarig hormonell brist.
 2. De överförda infektionerna förändrar nästan alltid dagen för menstruationens början: även bara en SARS kan orsaka ett brott mot MC.
 3. En kraftig förändring av kroppsvikt. Med plötslig viktminskning och viktökning uppstår hormonsvikt, vilket påverkar reproduktionssystemet.
 4. Hormonella störningar är den vanligaste orsaken till problem med reproduktionssystemet..
 5. Klimatförändringar kan också leda till funktionsfel i regleringen, men vanligtvis inte så länge.
 6. Ta hormonella preventivmedel, särskilt i början av kursen.
 7. Spontan eller medicinsk avslutning av graviditeten. Missfall eller abort är en allvarlig stress för hela kroppen..
 8. Graviditet är den mest naturliga orsaken till frånvaron av menstruation..

Under kritiska dagar inträffar olika förändringar i en kvinnas kropp:

 • Dag 1 - börjar med avvisande av det gamla lagret i livmoderslimhinnan och blödning. Denna process anses vara den mest obekväma perioden i en kvinnas liv, där smärta provoceras av en sammandragning av livmodern;
 • Dag 2 - den andra dagen kvarstår svårighetsgraden och smärtan, eftersom ett nytt ägg bildas i kvinnans kropp. På grund av hormonella förändringar under menstruationen inträffar en förändring i talgkörtlarnas funktion, så under denna period är det viktigt att uppmärksamma renlighet och personlig hygien;
 • Dag 3 - efter avvisning av det gamla slemhinneskiktet visas en såryta på livmodersväggarna. I detta skede av cykeln ökar risken för infektioner, därför rekommenderas det att avstå från sexuella relationer under menstruationen;
 • Dag 4 - under denna period förbättras hälsan, men det rekommenderas att inte överarbeta och begränsa fysisk aktivitet, vilket minskar mängden blodförlust;
 • Dag 5 - normen för månadscykeln är fem dagar, under vilka läkningsprocesserna i livmodern är slutförda och metaboliska processer påskyndas.

Blödning är inte alltid densamma i intensitet. Intensiteten och cykeln påverkas av många omständigheter som uppstår i en kvinnas liv: stress, födelse av ett barn, preventivmetoder, dieter och mer.

Låt oss överväga mer detaljerade vilka förändringar i den kvinnliga kroppen som inträffar under menstruationen.

Dag 1. I början av menstruationscykeln börjar avvisningen av det "gamla" endometriumet - ett speciellt lager av livmoderslimhinnan - och själva blödningen. Denna process som är nödvändig för den kvinnliga kroppen blir ofta en av de mest obekväma perioderna i vardagen. Obehagliga känslor under menstruationen är normala och orsakas av livmodersammandragningar..

Dag 2. Den andra dagen i månadscykeln kan ömhet och tyngd i buken kvarstå. Under tiden börjar kroppen bilda ett nytt ägg. Under menstruationen, på grund av hormonella förändringar, kan sebaceous körtlar förändras, så det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt personlig hygien.

Dag 3. Efter avvisning av det "gamla" endometriumet bildas en såryta på livmoderns väggar. I detta skede av menstruationscykeln är risken för infektion särskilt hög, så gynekologer rekommenderar att avstå från sexuell aktivitet, medan menstruationen varar.

Dag 4. Vid den 4: e dagen av menstruationscykeln förbättras kvinnans välbefinnande, men med menstruationen är det fortfarande värt att begränsa fysisk aktivitet och försöka att inte överarbeta. Med förbehåll för dessa rekommendationer minskar mängden blodförlust under menstruationen.

Dag 5. Menstruationen varar i regel 5 dagar, men det kan finnas individuella avvikelser. Under denna tid avslutas läkningsprocessen i livmodern. I en förnyad kropp påskyndas ämnesomsättningen och en kvinna känner sig mycket bättre och gladare jämfört med början av menstruationen.

Lindra smärta under menstruationen. Åtgärder som främjar blodcirkulationen hjälper till att minska krampen. Ta en promenad, åka cykel, lägg en värmedyna på magen eller ta ett varmt bad.

Det är viktigt att göra saker som ger dig glädje innan din period: kommunicera med vänner, köpa din favoritbit, sova mer, med ett ord, göra något som hjälper till att neutralisera effekterna av negativa symtom på PMS (premenstruellt syndrom).

Vatten hjälper till att hantera uppblåsthet och minska vätskeansamlingen i kroppen före menstruation. Det är svårt att tro, men dess användning kan verkligen minska symtomen på PMS. Ät grönsaker och frukt med högt vatteninnehåll, drick varmt örtte, juice. Lägg till livsmedel med mycket magnesium och vitamin E (torkade aprikoser, bananer, avokado, etc.) till din kost. Det rekommenderas att minska konsumtionen av svart och grönt te, kaffe, salt och socker.

Under menstruationen är det nödvändigt att följa reglerna för personlig hygien: använd kuddar eller tamponger för att suga upp sekret, ta en dusch dagligen och tvätta 2-3 gånger om dagen. Experter rekommenderar att man stoppar sexuell aktivitet under menstruationen.

Follikulär

Den första fasen i menstruationscykeln (dess namn är follikulär) beror på påverkan av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Dess varaktighet beror på hur mycket perioderna går och överväger normal varaktighet från 7 till 22 dagar. Vanligtvis vid 28-dagarsperioder är det lika med 14 dagar. Den första halvan av fasen - själva menstruationen.

En kraftig minskning av koncentrationen av östrogen och progesteron till ett minimum leder till en endometrial vasospasme, upphörande av slemhinnecellernäring och dess avstötning. Produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner - börjar i vävnaderna. Deras höga koncentration utlöser livmodersammandragningar för att befria det från endometrium - menstruationsblödning börjar.

Samtidigt med menstruationen av hypotalamus gonadoliberiner orsakar en ökning av sekretionen av FSH och LH från hypofysen. Under deras inflytande (nämligen FSH) börjar en av äggstockarna mognadsprocessen av flera folliklar (från 7 till 12 stycken), varav en kommer att avsluta utvecklingen i denna cykel och bli dominerande (resten genomgår omvänd utveckling). I slutet av fasen inträffar en kraftig ökning av koncentrationen av LH, vilket leder till övergången till nästa fas.

Menstruella oregelbundenheter

Brott mot menstruationscykeln anses inte vara en sjukdom, utan endast ett tecken på en funktionsfel i de kvinnliga inre könsorganen. Den mest uttalade formen av kränkning (amenorré) är frånvaron av menstruation i mer än sex månader. Störningar inkluderar knapp eller tung menstruation, oregelbunden, ofta eller sällsynt menstruation..

Hormonfel kan uppstå av följande skäl:

 • Regelbunden stress;
 • Skador på nervsystemet;
 • Sjukdomar i de inre systemen, organ (lever, lungor, njurar), blod;
 • Infektiösa patologier;
 • Genetisk predisposition;
 • mediciner;
 • Plötsligt byte av boende;
 • Strålning, förgiftning;
 • Vitaminbrist, fetma, viktminskning.

Ibland ligger komplexa sjukdomar bakom mindre störningar: tuberkulos, ektopisk graviditet, livmoders tumörer, äggstockar (godartad och ondartad) och hjärntumör. Ju snabbare en kvinna tar reda på orsaken till överträdelsen, desto bättre. Det är önskvärt att normalisera den trasiga cykeln genom att eliminera orsakerna som framkallade dess förekomst.

Det finns flera typer av menstruations oregelbundenheter:

 1. Polymenorré - en kort menstruationsperiod är 21 dagar eller mindre. Med polymenoré är det troligt att ägglossning inte kan inträffa, och graviditet kan också vara svårt. Normen är 22 dagar i cykeln.
 2. Oligomenorré - oregelbunden menstruation, gles, knapp blodutflöde. Tidsintervallet mellan menstruationen är 40-90 dagar, vilket anses vara en avvikelse.
 3. Amenorré - en försening på mer än sex månader. Amenorré är primär och sekundär. Med primära, hos flickor 18 år och äldre, började inte menstruationen alls, med en sekundär menstruation plötsligt stoppade, även om det innan det var normalt.
 4. Dysmenorré - oregelbundenhet och en konstant förändring i menstruationscykeln.

För att förhindra utveckling av många patologiska processer rekommenderas det att veta om vilka typer av utsöndringar som anses vara normala och vilka menstruationer som signalerar om möjliga sjukdomar:

 1. Hypomenoré - fläckar och knappt utsläpp av brun färg observeras två till tre dagar före menstruationens början. Om en sådan urladdning fortsätter under de kritiska dagarna, indikerar detta förekomsten av erosion i livmoderhalsen, polyper, olika neoplasmer eller utarmat äggstocksyndrom. Menstruationen går vanligtvis i normalt läge utan att dra smärta i nedre rygg och nedre del av magen, utan känsla av obehag och svaghet.
 2. Överflödigt urladdning - mer än 250 ml per cykel, menstruationen varar 6-7 dagar med svårt premenstruellt syndrom. Överflödigt urladdning indikerar närvaron av livmoderpolyper, cancer, ektopisk graviditet och endometrios.
 3. Intermenstrual urladdning - fläckar efter menstruationen indikerar allvarlig patologi. När ägget lämnar mitten av cykeln på grund av skador på endometrium kan några bloddråper släppas, men blödning under menstruationen bör inte förväxlas med liten blodutflöde under ägglossningen, där cykeltiden inte bör förändras.
 4. Magra sekret - volymen av sekret är från 35 till 40 ml, orsaken till en sådan avvikelse är ofta en hormonell brist mot bakgrund av psyko-rörelsestress.

Varje typ av menstruationsflöde har sina egna orsaker, som endast kan bestämmas av en gynekolog..

Behandlingen av misslyckanden och störningar beror på orsakerna till patologin. Innan behandlingen påbörjas bör en kvinna genomgå en fullständig undersökning: ta anamnese, undersökning av en gynekolog, ta utstryk och ett biokemiskt, kliniskt blodprov, hormonell undersökning, koagulering, hysteroskopi. Den onormala cykeln behandlas med en konservativ, kirurgisk, folklig eller blandad metod..

Läkemedel väljs beroende på orsaken som provocerade en förändring i menstruationscykeln:

 • Vid oregelbundna perioder rekommenderas orala preventivmedel, men dessa läkemedel har tillfällig effekt. Om du slutar ta läkemedlet, återgår menstruationscykeln igen;
 • I avsaknad av menstruation på grund av förändringar i hormonell bakgrund föreskriver gynekologer hormoner. Efter en kurs med behandling med syntetiska analoger av hormoner normaliseras det kvinnliga problemet;
 • Vid kraftig blodförlust rekommenderas hemostatiska medel, men det bör komma ihåg att det inte är tillrådligt att dricka dessa läkemedel utan recept från läkare, annars kan komplikationer i form av trombos provoseras.

Patienter behöver kirurgisk behandling i närvaro av cystor, äggstockscancer, med ackumulering av blodproppar i livmodern. Operationerna utförs med användning av generell anestesi, efter kirurgisk ingripande kommer läkemedelsbehandling att vara nödvändig, eftersom utan den normala rytmen i menstruationen kanske inte kommer tillbaka.

Innan du använder traditionella metoder rekommenderas att du konsulterar din gynekolog:

 1. Vid smärtsam menstruation - med en normal menstruationscykel, men åtföljd av smärta, rekommenderas en avkok, som är baserad på fälthästsvans. Växtens löv bör ångas med kokande vatten och insistera i 3-4 timmar, sila buljongen genom ostduken och dricka en matsked var tredje timme. Verktyget minskar smärta under kritiska dagar.
 2. I avsaknad av menstruation kommer en avkok av lökskal att hjälpa till att normalisera cykeln. Häll ett kilo skal med 1,5 liter vatten och koka tills vattnet blir mörkrött. Den filtrerade blandningen bör tas tre gånger om dagen i ett halvt glas.
 3. Om cykeln störs hjälper en avkok av persiljefrön. Ett glas kokande vatten häll tre teskedar krossade torra frön, insistera, svalna och filtrera. Betyder att dricka tre gånger om dagen för en matsked i en månad för att återställa och normalisera cykeln.

När ägglossning inträffar

Beräkningen av cykeln är särskilt viktigt för flickor som planerar en graviditet. Här är den viktigaste indikatorn början av ägglossning - den period som är mest framgångsrik för befruktningen. Detta ögonblick kännetecknas av att ägget frigörs från follikeln. Det finns en viss tid för detta - mitt i cykeln. Om ägget inte befruktas, kommer det ut genom menstruation.

Denna information bevisar än en gång att den mest optimala tiden för befruktningen faller på några dagar före och efter ägglossningen.


Du kan också utföra beräkningen av ägglossning

Du kan lära dig om ägglossningens början genom några tecken som varje kvinna har uppmärksamt på ett eller annat sätt:

 • på vaginal urladdning, som blev mer riklig och viskös;
 • genom ökad sexuell lust hos en kvinna;
 • ökad basal kroppstemperatur.

Om en kvinna betraktas som en cykel mellan menstruation, kan hon enkelt ställa in den period som är bäst lämpad för befruktningen. Ett exempel på beräkning av menstruationscykeln och befruktningsmomentet kan vara något liknande: med en cykel på 28 dagar tas två siffror. För att få den mest "framgångsrika" dagen subtraheras 18 från 18. Det visar sig att den 10: e dagen kommer att vara just det ögonblicket av x.

Från 28 kan du subtrahera 10 och få numret på det sista gynnsamma ögonblicket, här är det 18. Som ett resultat är tidsperioden från 10 till 18 numret på cykeln - en period som kvinnor som snart vill få ett barn inte bör missa.

För alla flickor vars menstruation inte är stabil är det också realistiskt att beräkna menstruationscykeln, bara beräkningarna förändras något. De måste arbeta med två extrema värden: de största och följaktligen de minsta och ytterligare beräkningar bör baseras på dem.

Den här videon hjälper dig att hålla en bra dagbok över din period:

Orsaker till en oregelbunden cykel

Oregelbundenhet i menstruationscykeln och premenstruellt syndrom är resultatet av hormonsvikt. En annan hormonell störning uppstår på grund av en kronisk brist på vitaminer i kroppen, som är reglerare för metabolism och hormoneffekter. Brist på folsyra, vitaminer B, A, C bryter med inaktiveringen av östrogen av levern, vilket påverkar förhållandet östrogen-progesteron.

Brist på vitaminer B12, B1, B9, B2 och B6 leder till en förändring i menstruationscykeln. En minskning av nivån av vitamin D, magnesium, kalcium väcker uppkomsten av premenstruellt syndrom. Med tiden ackumuleras störningar i kroppen och leder till mycket allvarliga sjukdomar..

Om samma dag

Det händer också att en kvinna har kritiska dagar på samma gång. Till exempel den 12: e. Vad betyder det? Är det värt att oroa sig för kroppens tillstånd?

Nej, det här är helt normalt, även om det inte är alltför ofta. Under sådana omständigheter behöver man inte tänka på hur man beräknar menstruationscykeln korrekt. Räkneexemplet som anges tidigare krävs inte..

Saken är att om menstruationen börjar på samma datum är kvinnans cykel 30-31 dagar. Så det finns inget behov av att använda kalendermetoden.

Viktigt: gör inte beräkningar för flera cykler i förväg. Information kan vara falsk.

luteal

Ungefär den 17-18: e dagen av menstruationscykeln inträffar lutealfasen, det kallas också corpus luteumfasen (denna fas av cykeln kan börja den 22-23: e dagen eller 10-11). Dess varaktighet, till skillnad från de andra två, är alltid 14 dagar (fluktuationer från 14 till 16 dagar är tillåtna).

Efter brott i follikeln bildas en gul kropp på sin plats som syntetiserar östradiol, testosteron och progesteron.

När graviditeten inträffar avgör den dominerande mängden progesteron implantationen av ett befruktat ägg (5-6: e dagen efter befruktningen) och den fortsatta utvecklingen av graviditeten. Fram till placentabildningen är det corpus luteum som kommer att vara den viktigaste källan till hormoner.

Om ett möte med en spermier inte inträffar, graviditeten inte utvecklas, koncentrationen av LH och FSH börjar gradvis öka, corpus luteum försvinner, mängden östradiol minskar och cykeln upprepas efter 14 dagar. Motsvarande endometriala förändringar inträffar i olika faser av cykeln hos kvinnor..

Fasendometrium
MenstruationDet finns avstötning av det inre skiktet i livmodern på grund av spasm i tillförselkärlen.
FollikulärEndometrial överväxt inträffar i denna fas Tidig spridning (fjärde till sjunde dagen i cykeln) - endometrial tjocklek är 3-5 mm. Medium spridningsfas (8-10 dagar) - 10 mm tjock. Sen spridningsfas (11-14 dagar) - 11 mm tjock.
ÄgglossningÄgglossningstid (15–19 dagar) - sekretionsperioden genom endometriala celler, fas av tidig sekretion, skikttjocklek upp till 12 mm
lutealMedium sekretion (dag 20–24) - tjocklek upp till 14 mm; Sen sekretion (dag 25–28) - fullbordad sekretion, tjocklek upp till 12 mm

Beräkning av en cykel med en kalender

Jag undrar hur man beräknar den månatliga cykeln hos kvinnor? När alla komponenter som anges ovan är redo kan du börja avgörande åtgärder.

För att uppnå önskat resultat måste du göra följande:

 1. Markera på kalendern med en penna eller penna den första menstruationsdagen.
 2. Markera den första dagen på följande kritiska dagar.
 3. Beräkna antalet dagar mellan två perioder i en anteckningsbok.

Den resulterande siffran är menstruationscykeln. Först innan den beräknas måste den ange kalenderinformationen om början av menstruationen i 3-6 månader. Endast i det här fallet kan vi hoppas få tillförlitliga uppgifter. Hur man beräknar dagen för menstruationscykeln?

Orsaker till en oregelbunden cykel

Vitaminer och mineraler som motsvarar varje fas i menstruationen stödjer reproduktionssystemet och har en gynnsam effekt på tillståndet i hår, naglar och hud. Under denna period, under påverkan av hypofyshormoner i äggstocken, börjar en av folliklarna mogna, det vill säga en speciell formation som innehåller ägglossens ägg.

Under menstruationsfasen behöver kroppen folsyra och B-vitaminer, som reglerar hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet och zink, vilket påverkar tillväxt och mognad av ägg. I lutealfasen ökar behovet av vitamin C, E, D, magnesium, kalcium, zink, folsyra. En brist på viktiga mineraler och vitaminer leder till en förändring av den hormonella balansen i den kvinnliga kroppen, som anses vara nyckeln till regelbundenheten i den normala månadscykeln.

Vilka är funktionerna i den andra fasen

2 fas i menstruationscykeln - ägglossning. Det "börjar" efter att den mogna follikeln sprängs, och ägget som lämnar det börjar gradvis röra sig längs äggledaren mot livmodern.


Med ägglossning noteras en ökning av basaltemperaturen

Följande symtom kan indikera ägglossning:

 • ökad libido;
 • ökning av basal temperatur;
 • ökning av antalet utsöndringar (lätt slemhinne och visköst).

Under denna period, uppträdandet av mild dragande smärta i korsryggen.

Denna period är den kortaste av alla. Det är under denna period som ägget kan träffas med spermierna och börja ett nytt liv. Om befruktningen inte inträffade dör ägget efter kort tid.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till ledvärk vid klimakteriet

Menopaus åtföljs av många inte särskilt trevliga symtom. För vissa kvinnor är förberedda i förväg i form av förebyggande. Men när ett symptom på smärta i lederna uppstår, kan inte alla hantera det....

Kan jag ta Terzhinan suppositorier under menstruationen?

Medicinska indikationerSexuell infektion kan störa den normala graviditeten eller orsaka olika komplikationer efter förlossningen (peritonit). Suppositorier som används under menstruationen, med kraftiga blödningar, tvättas ur kroppen med blod....

Orsaker till ledvärk vid klimakteriet

Menopaus åtföljs av många inte särskilt trevliga symtom. För vissa kvinnor är förberedda i förväg i form av förebyggande. Men när ett symptom på smärta i lederna uppstår, kan inte alla hantera det....