Utladdning efter installation av Mirena

Harmonier

Förlossningsgynekolog, gynekolog-endokrinolog. Kandidat i medicinska vetenskaper, läkare i den högsta kvalifikationskategorin.
Yrkesintresse: infertilitet, missfall, menstruations oregelbundenhet, hirsutism, menopaus, endometrial hyperplastiska processer, uterus fibroids, endometrios, livmoderhalssjukdomar, sexuellt överförda infektioner, förberedelse för graviditet, ultraljud i gynekologi.
Telefon för inspelning: 8 (495) 921 3797.

Mirena spiral med endometrios: recensioner av specialister

Problemet med preventivmedel är relevant för kvinnor i fertil ålder.

Bland de olika sätten att förebygga oönskad graviditet används orala preventivmedel, en kalendermetod, avbrott i samlag, men metoden för att installera en intrauterin enhet förblir den mest korrekta.

Mirena intrauterin enhet jämförs gynnsamt med alla preventivmedel av detta slag - det är ett preventivmedel och behandlar endometrit.

Spiral

Mirena är en spiral av hormonell typ som är säkert installerad i livmoderhålet och utsöndrar det speciella hormonet levonorgestrel, det släpps långsamt genom membranet i organkaviteten. Den innehåller 52 mg av den hormonella komponenten i behållaren..

Varje marin finns i en individuell skyddsförpackning, den måste förvaras vid rumstemperatur i tre år från tillverkningsdatumet. Installationen är snygg - en speciell ring styr insättningsdjupet, så processen är säker.

Åtgärden börjar en timme efter installationen, och två veckor senare stiger hormonnivån till ett maximum. Koncentrationen av levonorgestrel i kroppen beror på en kvinnas kroppsvikt.

Den aktiva substansen omvandlas i levern och med hjälp av urinvägarna tas bort från kroppen.

Mirena är mycket bättre än en icke-hormonell IUD, eftersom den inte ges en infektionskälla när den administreras korrekt och den inflammatoriska responsen på dess närvaro är extremt svag.

Indikationer för användning av Mirena

Bruksanvisningen för Mirena-spiralen definierar tydliga installationsinstruktioner:

 • Mirena Navy installeras vid behov i preventivmedel;
 • livmodersblödning av okänt ursprung;
 • Mirena fyller en terapeutisk funktion - endometrios elimineras;
 • användningen av IUD leder till en minskning av storleken på myomatösa noder i livmodern;
 • tack vare användningen av IUD Mirena minskas risken för inflammatoriska patologier i bäckenet;
 • om en kvinna har järnbristanemi;
 • Mirena spiraler hjälper till med smärtsam menstruation för att minska nivån av obehag.

Kvinnor som använder Mirena ser yngre och friskare ut än sina kamrater på grund av normalisering av den hormonella bakgrunden, frånvaron av onormal menstruation hos patienter.

De har ingen anledning att dricka p-piller - Mirena skyddar mot oönskad graviditet, livmodern och slemhinnan återställs.

Med installationen av ett sådant preventivmedel kan en kvinna leda en välkänd livsstil, patienten bör inte ständigt oroa sig för orala preventivmedel, som kvinnor ofta glömmer att dricka vid rätt tidpunkt..

Under graviditet och amning

Innan systemet installeras ser läkaren till att befruktningen inte har inträffat och att graviditeten inte har inträffat. Annars tas inte preventivmedlet upp och frågan om att bibehålla eller avbryta graviditeten avgörs. Spiraler återgår till installationen senare.

Om graviditet har inträffat med Mirena, vilket är extremt sällsynt, och risken är 0,16%, utförs borttagningen försiktigt. Om IUD är beläget nära fosterägget och utgör ett hot för barnet, avgörs frågan om abort.

Om en kvinna bestämmer sig för att rädda barnet, informerar läkaren henne om möjliga risker, hotet om för tidig födsel.

I detta fall tas patienten under kontroll, det är oerhört viktigt för kvinnan att övervaka sensationerna, och vid de första oroande tecknen är det brådskande att kontakta kliniken.

Vid amning används den hormonella Mirena-spiralen utan begränsningar. Läkare rekommenderar att placera en IUD under den sjätte veckan efter förlossningen, när livmoderhalsen fortfarande är mjuk och endometriet redan har återställts. Levonorgestrel tränger inte in i bröstmjölken, därför utgör det inte ett hot för barnet.

Installation av en intrauterin enhet Mirena

Mirena preventivmedel finns i ett individuellt sterilt paket. Efter att ha öppnat preventivfodralet utför läkaren alla manipulationer endast med sterila handskar för att inte infektera infektionen.

Innan installationen släpper läkaren trådarna genom att bläddra i ledarröret. Spiralreglaget är närmare cervikalkanalen och IUD-armarna liknar bokstaven T.

Med hjälp av trådarna dras systemet in i röret så att de tjocka ändarna stänger lederöret. Skjutreglaget återgår till sitt ursprungliga läge, och trådarna är fixerade i en speciell plats.

Spiralringen installeras i enlighet med önskat avstånd, mätt av läkaren under en gynekologisk undersökning (värdet tas från det yttre svelget till botten av livmodern). Efter detta kan IUD sättas in direkt i livmodern.

Skjutreglaget är ordentligt fixerat med fingret och hålls i det avlägsna läget. Så snart ringen är nära livmoderhalsen, ungefär en och en halv till två centimeter, kan systemet inte främjas ytterligare.

Gynekologen kommer att stanna om det finns ansträngning och motstånd när IUD sätts in i livmodern - i detta fall utvidgar läkarna livmoderhalsskanalen för att göra installationsproceduren för patienten så bekväm och smärtfri som möjligt.

Så snart systemet är i rätt position drar läkaren upp skjutreglaget och släpper spiralens axlar. Efter cirka fem till tio sekunder öppnar axlarna helt.

Därefter förflyttas konduktören mest försiktigt inåt så att axlarna är i rätt läge, och ringen vidrör livmoderhalsen. I detta läge avlägsnas röret, trådarna rätar sig själva.

Om systemet är korrekt installerat känner kvinnor inte mycket obehag och smärta. I det sista steget skärs trådarna ändar så att de inte stör patienten och inte kännas som en sexuell partner, även om detta i sällsynta fall är möjligt.

Förfarandet för att installera IUD är enkelt, men kvinnor är ofta rädda - är det smärtsamt att få en spiral, kommer det att ge ytterligare komplikationer.

Läkare säger att installationen av en intrauterin enhet är en normal procedur och inte har några mer negativa känslor än en gynekologisk undersökning.

Eftersom IUD fastställs under de första dagarna efter slutet av menstruationen, är livmoderhalsen fortfarande mjukad och avslappnad, livmoderhalskanalen är enkel och smärtfri att expandera, därför känner kvinnor inte specifika negativa känslor.

Tankar om den smärtsamma installationen av IUD är förknippade med en överdriven misstänksamhet hos patienter, så att läkare förbereder kvinnor pre-psykologiskt, utför manipulationer i en lugn och avkopplande miljö.

Sätt spiralen en gång, kvinnor finner lugn under de kommande fem åren i frågan om en oplanerad graviditet.

Spiralavlägsnande

Med en stabil cykel kan du bli av med ett preventivmedel varje dag i din period efter dess giltighetsperiod. Om kvinnan mår bra med Mirena och inte vill ha fler barn, installerar de följande system under de kommande fem åren på dagen för borttagningen.

Studier har visat att installationen av ett nytt system "utan vila" på inget sätt påverkar en kvinnas hälsa, inte leder till en försämring av hennes tillstånd, och effektiviteten för skyddet mot oplanerad graviditet förblir på en hög nivå.

I avsaknad av menstruation före tillbakadragande är det nödvändigt att börja dricka orala preventivmedel på en vecka. När du tar bort systemet måste läkaren se till att det är komplett, det finns inga trasiga delar av de flexibla delarna som kan vara kvar i livmodern.

Efter borttagning av spiralen krävs inga ytterligare manipulationer.

Kontra

Kontraindikationer för installationen av marinen Mirena:

 • avvikelser i organets struktur: både medfödda och förvärvade;
 • närvaron i livmodern eller regionen i dess hals av maligna neoplasmer;
 • ökad individuell känslighet för levonorgestrel;
 • en eventuell graviditet eller misstänksamhet om en befruktning som hålls tills det ögonblick som tvivlarna löses;
 • inflammatoriska patologier i bäckenorganen;
 • septisk abort;
 • infektioner i könsorganet som tenderar att utvecklas;
 • djup ventrombos;
 • bröstcancer
 • utveckling av postpartum endometrit;
 • diagnostiserad cervicit;
 • leverpatologi;
 • dysplastiska förändringar.

Om en kvinna har dessa kontraindikationer, är det förbjudet att lägga intrauterina hormoner i det.

Sidoeffekt

Biverkningar av Mirena-spiralen manifesteras inte hos alla kvinnor, men i sällsynta fall kan IUD ha en negativ effekt på kroppen:

 • deprimerad humör, depression;
 • huvudvärk med varierande intensitet, migrän;
 • urticaria, svullnad i slemhinnan i halsen, ögon;
 • ömhet i buken, värkande känslor i korsryggen;
 • illamående;
 • ömhet i bröstkörtlarna;
 • acne
 • amenorré, oligomenorré;
 • högt blodtryck.

Om en kvinna har biverkningar är det nödvändigt att konsultera en läkare. Kanske finns det en individuell intolerans eller kontraindikationer att använda.

Trots att läkare alltid kontrollerar indikationerna och kontraindikationerna för installationen, i sällsynta fall måste Mirena fortfarande tas bort.

Pris Mirena spiral

Kostnaden för Mirena-spiralen är olika på apoteket och på Internet. Här kostar Mirena från 12 500 tusen rubel, och på villkor för självleverans är kostnaden för varor lägre.

Konventionella apotek höjer priset på varor. Därför föredrar många patienter att beställa varor endast på distans, så att preventivmedel är billigare.

Rikligt urladdning efter installation av spiralen

Efter installation av hormonspiraler kan rikliga sekretioner observeras. Vissa kvinnor kan till och med uppleva lindriga smärta i nedre buken..

Under de första två veckorna efter installationen av Mirena är mindre blödning ganska normal, men de första perioderna med Mirena varar lite längre, och blödningen är mer rik än alltid.

Detta är också en variant av normen, om patienterna inte har några andra obehagliga känslor, utom för tung menstruation. Vanligtvis varnar läkare för att urladdning efter installation av Mirena-spiralen kan vara atypisk, så du bör inte oroa dig under den första månaden.

Om kraftig blödning upprepas flera gånger i rad måste du rådfråga en läkare. Orsaken kan vara en tidig premenopaus, vars konsekvenser vanligtvis är svåra att tolerera av kvinnor.

Hjälper Mirena-spiralen med endometrios?

Instruktionen till IUD indikerar att kvinnor med endometrios rekommenderas Mirena-spiralen. Läkare som föreskriver Mirena noterar att systemet har en terapeutisk effekt på endometrios.

Eftersom IUD pågår under lång tid, verkar hormonet levonorgestrel gradvis och förlängt på livmoderns slemhinna, vilket undertrycker nya fokuser på patologisk spridning av endometrium.

Spiralen Mirena med endometrios påverkar gynnsamt slemhinnan just på grund av frigörandet av hormonet, vilket också förhindrar utvecklingen av den inflammatoriska processen i livmodern.

Observationer av patienter bekräftar den positiva effekten av Mirena, för vilken hon kallades spiralen från endometrios, eftersom inte alla IUD: er har denna effekt. I milda former av patologi föreskriver läkare specifikt en spiral för endometrios.

Är det möjligt att använda Mirena-spiralen med myom för behandling av en tumör

Mirena med myom, endometrios och andra patologier är ett effektivt verktyg för behandling av sjukdomar.

Men om Mirena har en patologisk spridning av endometriet har en tydligt positiv effekt, med myomatösa noder rekommenderas att använda en IUD med extrem försiktighet.

Enligt läkare, i ett fall med myom, slutar noderna verkligen att växa, men efter avlägsnande av IUD börjar tillväxten av noder igen och nya formationer dyker upp.

Allt detta antyder att användningen av en IUD är ett utmärkt alternativ till avlägsnande av livmodern som påverkas av myomatösa noder, sådan terapi utförs under lång tid och under övervakning av läkare.

Komplikationer som kan uppstå vid användning av Mirena-spiralen

Användning av intrauterin preventivmedel leder sällan till komplikationer, men ibland upplever kvinnor följande komplikationer:

 1. Utvisning - förlusten av en spiral. Det händer hos kvinnor som inte är många, så de föredrar att inte ens lägga medicinska spiraler på dem. Dessutom faller systemet ut under patologiska processer i livmodern, organhypertonitet, viktlyft.
 2. Perforering av livmoderväggen är möjlig med felaktig administration, men en sådan defekt upptäcks snabbt. Om läkaren missade patologin, därefter finns det smärta, ett berusningstillstånd, och när patienten åker till kliniken utförs en akut intervention.
 3. Smittande process - installationen av en spiral är förknippad med risken för infektion, men den är minimal. Om Mirena står i viloläge i cirka tre veckor och patienten inte visar tecken på infektion, anses installationen vara framgångsrik. I framtiden övervakar de tecknen på den inflammatoriska processen - om de dök upp blev sexpartnern källan.

Recensioner av specialister

Gynekologer utvärderar utvetydigt positivt Mirena i handling. Enligt de flesta experter har hon etablerat sig som ett preventivmedel. Graviditetsgraden med Mirena är låg och faller helt i felmarginalen.

När det gäller den terapeutiska effekten eliminerar IUD Mirena enligt läkare effektivt de patologier som anges i instruktionerna.

Patienter med Mirena som drabbades av endometrios upplevde mycket bättre, och ultraljudsresultat indikerade en betydande regression.

Endometrios slutade utvecklas, nya foci upphörde att dyka upp, det förändrade endometriumet återgick till det normala.

Positiv feedback noterades av läkare under behandlingen av det milda stadiet av endometrios, då det var möjligt att normalisera livmoderslimhinnan med hjälp av en IUD.

Samtidigt varnar läkare kollegor mot utnämningen av en IUD för myom, eftersom det i praktiken har förekommit fall med tillväxt av myomatösa noder..

Läkemedlet (tabletter)

Mirena finns i form av ett intrauterint system för att förhindra oönskad graviditet.

Läkemedelssubstansen är innesluten i en speciell behållare. Det verkar uteslutande i livmoderhålet och den aktiva substansen kan inte användas i tablettform.

Omedelbart efter installationen inuti livmoderkaviteten börjar frisättningen av läkemedlet levonorgestrel. I det första steget är hormonets volym 24 mcg / dag. Och i slutet av det femte året är volymen av den aktiva substansen 10 mcg / dag..

Hela volymen av läkemedlet ackumuleras i endometrium, och 1% av levonorgestrel kommer in i muskelskiktet. I blodet finns hormonet i små mängder och påverkar inte kvinnans hälsa.

Överdos

Eftersom läkemedlet släpps doseras varje dag finns det ingen överdosering.

Under kliniska studier fanns det inte heller några tecken på en överdos av läkemedlet, negativa känslor är förknippade med individuell intolerans, men inte med en överdos.

Apoteks semestervillkor

Mirena-spiraler dispenseras utan recept, eftersom det uteslutande fastställs av läkaren.

Aktiv substans

I det hormonella systemet innehåller Mirena levonorgestrel - en hormonell substans som har en preventivegenskap. Med det kan endometriet inte ta ett befruktat ägg och graviditet inträffar inte.

Strukturera

Det hormonella systemet innehåller en aktiv substans från kategorin hormoner - levonorgestrel, dessutom ingår en elastomer.

Funktionsprincip

Principen för spiralen är följande:

 • livmodern svarar på närvaron av levonorgestrel i kaviteten;
 • till och med ett befruktat ägg sjunker inte ner i livmodern, eftersom dess funktioner är extremt svaga;
 • den naturliga tillväxten av endometrium är upphängd, och arbetet i dess körtlar försvagas;
 • under påverkan av preventivmedel, är spermier att passera genom livmodern svårt;
 • preventivmedel kan öka viskositeten hos slem som hindrar passagen av spermier;
 • vid iscensättning, hormonell omorganisering av endometrium, är förkortning av menstruationsperioden möjlig.

Säkerhetsåtgärder

Det är strängt förbjudet att öppna förpackningen; manipulationer utförs uteslutande av en läkare på en medicinsk institution. Förvaras vid rumstemperatur i högst tre år..

analoger

En analog av Mirena-spiralen är det finska Jaids-systemet, som innehåller samma aktiva substans som Mirena.

Funktioner för användningen av den intrauterina enheten Mirena

Modern gynekologi erbjuder en kvinna en mängd olika preventivmedel för att förhindra förekomsten av en oönskad graviditet. Bland de tillgängliga alternativen är det värt att lyfta fram Mirena intrauterin hormonell enhet, som inte bara kan användas som ett preventivmedel, utan också som en del av behandlingen för vissa gynekologiska sjukdomar.

Intrauterina preventivmedel (IUD) har använts sedan mitten av förra seklet. Men först på 70-talet utvecklades preventivmedel och kombinerade de bästa egenskaperna hos orala och intrauterina preventivmedel.

Sammansättningen av den hormonspiralen Mirena, dess handlingsprincip

Mirena-spiralen består av:

 • en ledare bestående av ett rör, en kolv, en pekare, ett handtag;
 • fall med en ögla och gängor som är nödvändiga för extraktion;
 • hormondoseringsmembran;
 • behållare med gestagen (analog naturligt progesteron).

Efter installationen har IUD en preventiv effekt:

 • stör störningen av endometriumet på sina egna hormoner, vilket inte tillåter det att växa och byggas upp igen i enlighet med cyklernas faser;
 • förtjockar slemet inuti halsen, stoppar penetrationen av spermier i livmoderhålet;
 • hämmar ägglossning (inte alltid), men även under befruktning tillåter inte fostret att ägget stärks;
 • stör spermiernas rörlighet.

Vi rekommenderar att du läser artikeln om hormoner i myom. Från det kommer du att lära dig om hormoner som påverkar utseendet på fibroider, från vilka det minskar, vilka hormoner som ska tas med livmoderfibroider, liksom om behandling och borttagning av utbildning. Och här handlar mer om hormoner vid endometrios.

Möjliga komplikationer

Det hormonella systemet Mirena införs i livmoderhålan. Detta är ett invasivt förfarande som kräver strikt följning av instruktionerna..

Under installationen är det möjligt att utveckla ett antal komplikationer, som måste beaktas:

 1. Utvisning - prolaps av IUD från livmodern. Komplikation är ganska vanligt. Det rekommenderas att kontrollera för spiraltrådar i slidan efter varje menstruationscykel. Efter att ha fallit ur livmodern upphör spiralen att ha en preventiv effekt på kroppen, vilket innebär att graviditet är möjligt.
 2. Perforering - perforering av livmoderväggen är extremt sällsynt. Det inträffar främst under installationen av IUD i livmoderhålet. Nylig födelse, amning, onormal placering av livmodern eller dess struktur bidrar till denna komplikation. I vissa fall uppstår perforeringar på grund av den erfarenhet som gynekologen genomför installationsproceduren. I detta fall tas systemet snabbt bort.
 3. infektioner Möt sällan. Den största sannolikheten för inträffande inom en månad efter installationen av spiralen. Den huvudsakliga riskfaktorn är promiskuös sex.

Ytterligare möjliga komplikationer kan inkludera:

 • ektopisk graviditet (mycket sällsynt, mindre än 0,1% av fallen under året);
 • amenorré (en av de vanligaste);
 • utveckling av cystor i funktionell typ av ovarier.

Beslutet om behandling av vissa komplikationer fattas av läkaren baserat på patientens allmänna tillstånd.

Vilket hormon innehåller IUD

Den hormonella intrauterina enheten Mirena utsöndrar hormonet levonorgestrel direkt i livmoderhålet. Det har läkande egenskaper:

 • förändrar endometriumstrukturen, dess näring och reaktion på östrogener (kvinnliga hormoner) försämras;
 • förhindrar mattblödning (efter 3 månader är de 84% mindre, efter ett år - 95%);
 • stoppar celldelningen i muskelskiktet;
 • slappnar av äggledarna, vilket förhindrar att ägget rör sig;
 • hämmar hypofysens aktivitet, bildandet av luteiniseringshormonet, som behövs för ägglossning.


Effekten av Mirena på kroppen
En viktig fördel med spiralen är möjligheten till lokal administrering av hormonet. Det finns inget behov att applicera det inuti, därför minskar risken för biverkningar.

Funktionsprincip

Principen för spiralen är följande:

 • livmodern svarar på närvaron av levonorgestrel i kaviteten;
 • till och med ett befruktat ägg sjunker inte ner i livmodern, eftersom dess funktioner är extremt svaga;
 • den naturliga tillväxten av endometrium är upphängd, och arbetet i dess körtlar försvagas;
 • under påverkan av preventivmedel, är spermier att passera genom livmodern svårt;
 • preventivmedel kan öka viskositeten hos slem som hindrar passagen av spermier;
 • vid iscensättning, hormonell omorganisering av endometrium, är förkortning av menstruationsperioden möjlig.

Indikationer för installation

Användning av en spiral med hormonell aktivitet rekommenderas om en kvinna har:

 • behovet av preventivmedel;
 • livmodersblödning som leder till anemi (först efter uteslutning av den maligna processen);
 • myom (en tumör från muskelskiktet) med en enda nod eller multipel;
 • endometrios - tillväxten av endometrium utanför livmoderhålet med smärta och blodförlust;
 • livmoderpolypper (utväxt från endometrium);
 • risken för förtjockning av det inre lagret, blödning vid långvarig användning av östrogen.

Titta på videon om den intrauterina enheten Mirena:

Graviditet sannolikhet

Med rätt installation av Mirena-läkemedlet är Pearl-indexet (en indikator som återspeglar antalet graviditeter hos 100 kvinnor som använder preventivmedel under året) cirka 0,2%. Den totala indikatorn, som återspeglar antalet graviditeter hos 100 kvinnor som använder preventivmedel i 5 år, är 0,7%.

Vad man ska göra om befruktningen har kommit

Om en kvinna med en etablerad Mirena börjar graviditet ökar risken för spontan abort och för tidig födsel. Det rekommenderas att ta bort IUD.

Att ta bort systemet kan också leda till missfall. Om försiktigt borttagning av preventivmedel inte fungerar, bör genomförbarheten och nödvändigheten av medicinsk abort diskuteras enligt indikationer.

Om en kvinna vill upprätthålla en graviditet, bör patienten informeras fullt ut om möjliga risker och konsekvenser för hennes kropp och barnets kropp. I framtiden kräver en sådan graviditet noggrann övervakning. Ektopisk implantation (ektopisk) måste uteslutas..

På grund av den lokala användningen av hormonella preventivmedel finns det en risk att hormoner påverkar fostret. På grund av Mirena-läkemedlets höga effektivitet finns det dock mycket få studier om detta ämne. Och den kliniska erfarenheten av att hantera sådana graviditeter är mycket begränsad. En kvinna som vill rädda ett barn bör också informeras om detta..

Fördelar och nackdelar med marinen

Fördelarna inkluderar:

 • tillförlitlighet - risken för graviditet på bakgrund av Mirena är inte mer än 0,2% för det första året och 0,7% under 5 år, vilket är mycket mindre (nästan 75 gånger) än när man använder kondom;
 • inget behov av att komma ihåg att ta piller, det finns ingen risk att hoppa över nästa dos;
 • hormonet kommer "till destinationen", förvärrar inte den hormonella bakgrunden (i livmodern är hormonet 1000 gånger mer än i blodet);
 • under fem år löses problemet med preventivmedel;
 • spiralen märks inte under samlag;
 • samtidigt utför rollen som ett terapeutiskt läkemedel;
 • gör att 65% av kvinnorna kan undvika att livmodern tas bort.

Nackdelarna är:

 • behovet av installation och extraktion av en gynekolog;
 • biverkningar och kontraindikationer;
 • efter extraktion kan reproduktionsfunktionen inte återställas omedelbart (från 3 till 12 månader);
 • skyddar inte mot sexuellt överförda infektioner.

recensioner

Anna, 35 år: ”Jag har Mirena i 4 år, när det är dags att ändra spiralen, kommer jag att säga samma sak. Jag är 35 år, två barn, hon levererade Mirena efter att jag hade ammat med mitt andra barn. Det har aldrig varit något problem. Ett annat plus - efter att ha installerat Mirena, blev hon av med anemi. ”

Svetlana, 36 år gammal: ”Jag hade en spiral i två år - menstruationen försvann och fruktansvärda depressioner började. Sedan fick jag en tid hos en gynekolog-endokrinolog. Diagnosen är ett överskott av hormonet progesteron. Nerveanfall var associerade med detta. Efter borttagningen kunde jag inte bli gravid på länge. Tydligen är spiralen inte för lämplig för min kropp. "

Elena, 30 år gammal: ”Menstruationen går, men de har blivit knappa och smärtfritt. Det finns inga biverkningar, jag mår bra. Libido skadades inte. I vilket fall som helst är det nödvändigt att undersökas innan installationen och konsultera en läkare. ”

Mirena hormonell spiral i myom

Användningen av den hormonspiralen Mirena med myom hjälper:

 • minska blödningen som uppstår på tumörens bakgrund;
 • bromsa tillväxten av nya noder;
 • hindra befintliga enheter från att växa.

I detta fall är den första egenskapen den viktigaste. Efter 2-3 månader minskas blodförlusten avsevärt och slutar sedan helt. Om knuten är 2-3 cm, ordineras läkemedel som orsakar en konstgjord menopaus innan du installerar spiralen.

För stora tumörer rekommenderas kirurgiska behandlingar. IUD är kontraindicerat vid fibromyom som växer i livmoderkaviteten (submukosalt, submuköst), vilket förändrar formen på halsen (cervikal).

speciella instruktioner

Det finns ett antal villkor där du måste närma dig när du använder läkemedlet.

Efter abort och förlossning

I vårt land praktiserar gynekologer införandet av en IUD inte på abortdagen, men efter en viss tid (från 5 till 7 dagar) efter någon typ av abort och endast i frånvaro av inflammation.

Installation av spiralen på kirurgidagen kan leda till negativa konsekvenser:

 • spontan förlust av produkten;
 • ökad risk för avslag;
 • kan orsaka blödning och komplikationer i form av endometrit.

Efter förlossningen upprättas en IUD när livmodern återställs och involvering (minskning till förlossningen), men inte tidigare än 6 veckor efter födseln, i frånvaro av kontraindikationer.

Laktation

Amning är inte en kontraindikation för användning av det intrauterina systemet, även om små mängder hormoner (cirka 0,1% av dosen) kan överföras till mjölk. Men en så liten mängd hormoner kommer troligen inte att påverka barnet. Användningen av läkemedlet 6 veckor efter födelsen medför inte negativa konsekvenser för den unga kroppens tillväxt och utveckling. Helixhormoner påverkar inte mängden och kvaliteten på bröstmjölken.

Klimax

Under klimakteriet inträffar alla negativa förändringar på grund av en minskning av mängden könshormoner. En av de viktigaste är östrogen. Det ger de flesta processer i kroppen..

Motsvarande hormonella läkemedel kan lösa problemet. Men inte alla kan använda dem utan risk för deras hälsa. Dessutom, med klimakteriet, är hormonella störningar också möjliga, i vilka östrogen, även om det faller, fortfarande råder över progesteron.

Detta orsakar utseendet eller vidareutvecklingen av följande patologier:

 1. Hyperplastiska processer i endometrium (proliferation), vilket kan leda till utveckling av en cancerös tumör. Mirena spiral hjälper till att minska östrogenens effekter på endometriet.
 2. Endometrios är en patologi där endometrieceller växer utanför livmodern. Installation av en intrauterin enhet kommer att ha en begränsande effekt på endometriumets tillväxt. Som ett resultat av detta kommer de smärtsamma symtomen att stanna, och den fortsatta utvecklingen av cancer i livmoders livmodern minimeras..
 3. Myom. Installationen av spiralen görs inte alltid utan bara vid en viss storlek på neoplasmen och platsen. Mirena hjälper till att minska näring av fibroider och dess efterföljande tillväxt och utveckling genom exponering för levonorgestrel.
 4. Livmoderblödning med en oklar utveckling av etiologi. Först måste du utesluta sannolikheten för att de inträffar mot tumörens bakgrund. Installation av spiralen hjälper till att minska blodutsöndringar, upp till en fullständig upphörande.

Under klimakteriet kan en IUD placeras när som helst under övervakning av en läkare på det gynekologiska kontoret.

Alkohol och rökning

Det farmaceutiska läkemedlet har en lokal terapeutisk effekt och går in i den kvinnliga kroppens systemiska cirkulation, därför interagerar det inte med komponenterna i alkoholhaltiga drycker. Det rekommenderas dock att begränsa deras användning för att inte orsaka andra biverkningar eller negativa effekter..

Rökning är inte en kontraindikation för användningen av Mirena-spiralen.

Läkemedelsinteraktion

Effekten av följande läkemedel på effekten av läkemedlet Mirena är okänd, men det antas att det är obetydligt, eftersom Mirena främst har en lokal effekt. Dessa är antikonvulsiva medel (t.ex. fenobarbital, fenytoin, karbamazepin) och läkemedel för behandling av infektioner (t.ex. rifampicin, rifabutin, nevirapin, efavirenz).

När IUD Mirena används i kombination med östrogener är det nödvändigt att ta hänsyn till den information som anges i bruksanvisningen för lämplig medicinering.

Varför sätta med klimakteriet

Spiralen rekommenderas för att normalisera endometriumet med naturlig klimakteriet samt efter att äggstockarna har tagits bort. Tack vare det här verktyget:

 • blödningen slutar;
 • halten av hemoglobin och röda blodkroppar i blodet normaliseras;
 • spridning av endometrium, risken för tumörprocesser förhindras;
 • smärta i nedre buken.


Mirena spiral förhindrar proliferation av endometri

Fördelar och nackdelar

IUD, som alla medicinska produkter, har dess fördelar och nackdelar..

Fördelarna med "Mirena" inkluderar:

 • effektiviteten och varaktigheten av den preventiva effekten;
 • lokal exponering för spiralkomponenterna - detta innebär att systemiska förändringar i kroppen inträffar i minimala mängder eller inte alls inträffar, beroende på patientens känslighet;
 • snabb återställning av förmågan att bli gravid efter avlägsnande av spiralen (inom 1-2 cykler i genomsnitt);
 • snabb installation;
 • låg kostnad, till exempel, jämfört med orala preventivmedel i 5 års användning;
 • förebyggande av ett antal gynekologiska sjukdomar.

Nackdelar med Mirena:

 • behovet av att samtidigt spendera en stor summa pengar på förvärvet - det genomsnittliga priset för en spiral idag är från 12 000 rubel eller mer;
 • det finns en risk för att utveckla menorrhagi;
 • risken för att utveckla inflammatoriska processer ökar med en frekvent förändring av sexuella partners;
 • om spiralen installeras felaktigt, orsakar dess närvaro i livmoderhålet smärta och provocerar blödning;
 • under de första månaderna orsakar tunga perioder obehag;
 • inte ett sätt att skydda mot könsinfektioner.

Kontra

Mirena har begränsningar för användningen av:

 • den första månaden efter födseln - risken för förlust;
 • trombos i venerna i benet eller lungartären;
 • cancertumörer - bröst, äggstockar, livmoderhalsen, endometrium;
 • hög risk för könsinfektioner (gonorré, klamydia), närvaron av HIV;
 • allvarlig leverskada - viral hepatit, skrump, neoplasma;
 • ofullständig bildning av menstruationscykeln hos flickor, ålder efter 65 år.

Absoluta kontraindikationer för installationen inkluderar:

 • graviditet;
 • sepsis (blodförgiftning) efter abort, förlossning;
 • proliferation av membranen - cystisk drift, tumör (korionepiteliom);
 • purulent inflammation i livmoderhalsen (cervicit);
 • livmodersblödning av okänd anledning (tills fullständig undersökning);
 • förekomsten av inflammation i bäckenområdet (cystit, adnexit, endometrit, kolpit);
 • reproduktiv tuberkulos.

För nulliparösa patienter utförs installation om behandling med andra metoder inte är möjlig (till exempel kontraindikationer för att ta progesteron i tabletter).

Mirena används med försiktighet om:

 • hjärtsjukdom, ventilskada med endokardit;
 • diabetes mellitus;
 • migrän;
 • tecken på försämrat blodflöde i hjärnan - allvarlig huvudvärk, stroke, minskad känslighet i lemmarna, synförändringar, tal;
 • gulsot;
 • hypertoni
 • angina pectoris i det förflutna.

Med sådana diagnoser är slutsatsen av en kardiolog, neuropatolog eller endokrinolog om möjligheten att använda denna IUD nödvändig.

Radera

Navy måste tas bort efter 5 års användning. Samtidigt rekommenderas det att utföra proceduren under de första dagarna av cykeln, om kvinnan kommer att skydda sig mot graviditet och vidare. Denna rekommendation kan försummas om det, efter det att den befintliga Mirena har tagits bort, omedelbart planeras att installera en ny.

Avlägsnandet av spiralen utförs med trådar vars läkare fångar med pincett. Om det inte finns några trådar för borttagning av någon anledning, är det nödvändigt med konstgjord utvidgning av livmoderhalskanalen, följt av avlägsnande av spiralen med en krok.

Om du tar bort spiralen i mitten av cykeln utan att installera en ny IUD, är graviditet möjligt. Innan läkemedlet avlägsnats, kunde samlag med befruktning väl ha inträffat, och efter proceduren kommer ägget inte att störa implantationen i livmoderhulen.

När man tar bort ett preventivmedel kan en kvinna uppleva obehag, smärta kan ibland vara akut. Det är också möjligt att utveckla blödningar, besvämning, krampande anfall med en tendens till epilepsi, vilket bör tas med av läkaren under proceduren.

Instruktioner för den intrauterina hormonspiralen Mirena

Innan du använder spiralen är det viktigt att känna till funktionerna för installation och borttagning. Till exempel är det bättre att placera IUD på den 4: e-5: e dagen av cykeln, och dess närvaro i kroppen efter 2-3 timmar känns inte.

Vilken dag i cykeln säger de

För pålitlig preventivåtgärd placeras den på den femte-femte dagen i cykeln. En gynekolog rekommenderar vanligtvis en tid på den sista menstruationsdagen. Det är förbjudet att installera efter ägglossningen har inträffat (cirka 13-15 dagar med en 28-dagars cykel). Om menstruationen slutade med klimakteriet är introduktionen möjlig på vilken dag som helst.

Säkerhetsåtgärder

Gynekolog sätter en spiral. Innan detta är det viktigt att genomgå en undersökning, som inkluderar:

 • undersökning av en mammolog;
 • kolposkopi;
 • vaginala utstryk;
 • Ultraljud av livmodern och äggstockarna;
 • allmänt blodprov, biokemi och koagulogram.


Ultraljud av livmodern och äggstockarna
Läkaren kan utöka denna lista, eftersom det är viktigt att utesluta alla kontraindikationer.

Spiralinstallation

Förfarandet äger rum på en gynekologisk stol, den utförs enligt följande:

 1. Kontrollera först förpackningen så att den är intakt, utgångsdatumet har inte gått ut, det öppnas omedelbart efter administrering.
 2. Läkaren sätter en spegel i slidan och behandlar halsen med ett antimikrobiellt medel.
 3. Med hög känslighet för smärta appliceras lokalbedövningsmedel.
 4. Med hjälp av en ledare placeras en spiral i livmodern, en kvinna måste ligga på en fåtölj i ungefär en halvtimme.
 5. Efter uppföljningen av läkaren kan du återgå till normala aktiviteter.

Gör det ont att ställa in

Vanligtvis är introduktionen inte smärtsam, det finns obehag, men det är inte mer än när man tar utstryk. Efter 2-3 timmar känns nästan ingen spiral i livmodern. Men om det är ont under dagen, bör du rådfråga en gynekolog för att avgöra deras orsak. Det är också nödvändigt att göra samma sak om smärta eller obehag uppträdde under bärande.

Vad kan inte göras efter proceduren

Begränsningar behövs endast de första tio dagarna efter installationen, eftersom Mirena bör stärkas i livmodern. För att göra detta behöver du:

 • överge sexuell intimitet;
 • spela inte sport;
 • ta inte ett varmt bad;
 • utför inte medicinska och diagnostiska manipulationer i slidan.

En korrekt installerad spiral orsakar inte besvär. En kvinna kan aktivt röra sig, med sexuellt samlag förändrar hennes närvaro inte partnerens fulla upplevelser.

Det är viktigt att komma ihåg att en IUD med hormoner kan provocera inflammation, så du bör:

 • undvik slumpmässigt samlag, ofta byte av partner;
 • daglig uppmärksamhet på intim hygien;
 • övervaka hälsostatus;
 • besök en gynekolog först en månad, sedan minst 1 gång per år.

Hur många år är det

Fullt preventivmedel och terapeutisk effekt av den hormonella spiralen varar i 5 år. Sedan minskar effekten, så det rekommenderas att byta till en ny eller ta en paus mellan injektionerna. Under 1-1,5 månader innan installationsperiodens slut måste du besöka en läkare för undersökning och valet av en ytterligare metod för skydd och terapi.

Spiralavlägsnande

Vid behov kan Mirena raderas när som helst. Om detta är en planerad extraktion, är det bättre att utföra den under menstruationsperioden (om någon). Extraktionen äger rum på en gynekologisk stol. Cervikalkanalen expanderas och spiralen dras ut med pincett.

Om det inte finns några kontraindikationer kan du omedelbart lägga till en ny. Förfarandet orsakar sällan smärta, men det händer, som yrsel, särskilt i närvaro av vegetovaskulär dystoni.

Kan jag installera eller ta bort själv

Som tidigare beaktats är bara en gynekolog involverad i installationen. Avlägsnande av IUD utförs också endast av en läkare, eftersom självavlägsnande kan skada könsslemhinnan. Och detta kan leda till negativa konsekvenser (till exempel infektion). Borttagning utförs under menstruationen, efter en gynekologisk undersökning. Läkaren tar bort spiralen genom att dra i antennerna. Att ta bort spiralen medför inte betydande obehag eller smärta..

Det finns direkta indikationer för borttagning, liksom en kvinnas egen önskan.

Se till att ta bort IUD under följande villkor:

 • spiralens utgångsdatum;
 • inflammation i livmodern;
 • tillväxt av fibroider eller dess primära förekomst;
 • spiral som faller ut;
 • befruktningen av ett barn.

Installation och borttagning av IUD kan åtföljas av viss smärta och blödning, så en kvinna bör vara under övervakning av en läkare.

Kan jag bli gravid med Mirena

Det tros att något botemedel kan misslyckas, men inte den hormonella IUD. Den verkar på flera processer samtidigt och skyddar pålitligt mot oplanerad graviditet. Det är ändå möjligt att minska den preventiva effekten med:

 • felaktig installation av IUD;
 • prolaps eller rörelse av spiralen i livmodern;
 • bristande efterlevnadsperiod (mer än 5 år);
 • Mirena etableras efter ägglossning;
 • mellan förändringen av spiralen till en ny fanns ett intervall och sexuella kontakter.

Strukturera

Den intrauterina enheten (IUD) består av en kärna fylld med ett hormonaktivt ämne, varför huvudeffekten på kroppen säkerställs, och ett speciellt fall som liknar bokstaven "T" i form. För att förhindra utsläpp av läkemedelssubstansen för snabbt täcks kroppen med ett speciellt membran. Mer om intrauterina enheter →

Spiralhuset är dessutom utrustat med gängor som gör det möjligt att ta bort det efter användning. Hela strukturen placeras i ett speciellt rör, vilket möjliggör obehindrad installation.

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i kärnan är levonorgestrel. Det börjar utsöndras aktivt i kroppen så snart preventivmedlet är installerat i livmodern. Den genomsnittliga släppfrekvensen är upp till 20 mcg under de första åren. Normalt sjunker indikatorn till det femte året till 10 mcg. Endast en spiral innehåller 52 mg aktiv substans.

Läkemedlets hormonella komponent distribueras så att det endast ger en lokal effekt. Under injektionen av IUD kvarstår det mesta av den aktiva substansen i endometrialskiktet som täcker livmodern. I myometriumet (muskelskiktet) är läkemedlets koncentration cirka 1% av indikatorn i endometriumet, och i blodet levonorgestrel är i så obetydliga mängder att det inte kan ge några effekter.

När du väljer Mirena är det viktigt att komma ihåg att kroppsvikt påverkas avsevärt av koncentrationen av den aktiva substansen i blodet. Hos kvinnor med låg vikt (36-54 kg) kan indikatorerna överskrida normen med 1,5-2 gånger.

Biverkningar av den hormonspiralen Mirena

Precis som alla effektiva åtgärder har Mirena hormonspiral biverkningar: utflöd, blödning och andra kan förekomma.

Höjdpunkter efter installationen

Blodigt och brunaktigt urladdning under de första dagarna bör smutsas, de slutar efter läkning av livmoderhalskanalen. Skälen till oro och besök hos gynekologen är:

 • feber;
 • uppkomsten av en uttalad obehaglig lukt;
 • smärta i nedre buken;
 • blodproppar, blödning;
 • pus urladdning.

Blödning

De första tre cyklerna är omstruktureringen av den hormonella bakgrunden. Därför är oregelbunden menstruation möjlig (upp till 70% av fallen), blodförlust ökar sällan (upp till 21%). Efter att Mirena har en terapeutisk effekt på endometriumet kommer blodvolymen att minska, hos många patienter upphör menstruationen. Detta anses vara ett normalt spiralsvar.

Om det finns intensiv blodförlust, intermenstruell blödning, då är detta ett tecken på sjukdom, bör du kontakta en gynekolog.

Övrig

Den hormonella spiralen kan ha en allmän effekt på kroppen. Möjliga risker inkluderar:

 • smärta i nedre del av buken, nedre delen av ryggen, ökad känslighet i bröstkörtlarna;
 • illamående;
 • ökning av blodtrycket;
 • hudutslag;
 • ökad håravfall;
 • humörnedgång, depression;
 • minskad sexlyst;
 • vulvovaginit (inflammation i vagina, labia);
 • förändringar i blodglukos, särskilt i närvaro av störningar (diabetes, prediabetes).


Smärta i nedre buken
De flesta av dessa fenomen försvinner efter 1-3 månader utan ytterligare behandling. Det finns en risk för spiralfall. Oftast inträffar detta under menstruationen, därför är det viktigt att kontrollera om det finns trådar nära halsen i slutet av blödningen.

Vanliga frågor

Priset på Mirena är ganska högt, och användningen av ett preventivmedel kan provocera många biverkningar. Har produkten någon positiv effekt på kvinnokroppen?

Mirena används ofta för att återställa tillståndet i endometriumet efter bilateral avlägsnande av äggstockarna eller vid patologisk menopaus. Även en intrauterin enhet:

 • ökar hemoglobinnivån;
 • utför förebyggande av cancer och endometrial hyperplasi;
 • minskar varaktigheten och volymen av idiopatisk blödning;
 • återställer järnmetabolismen i kroppen;
 • minskar smärta med algomenorré;
 • genomför förebyggande av fibroider och livmodern endometrios;
 • har en återställande effekt.

  Används Mirena för att behandla fibroider??

  Spiralen stoppar tillväxten av den myomatiska noden. Men du behöver ytterligare diagnos och konsultation av en gynekolog. Det är nödvändigt att ta hänsyn till volymen och lokaliseringen av noder, till exempel med submukösa formationer av fibroider som ändrar livmoderns form, installationen av Mirena-systemet är kontraindicerat.

  Används med endometrios, det intrauterina läkemedlet Mirena?

  Spiralen används för att förhindra endometrios, eftersom det stoppar tillväxten av endometrium. Nyligen har forskningsresultat presenterats som bevisar effektiviteten i behandlingen av sjukdomen. Men systemet ger endast en tillfällig effekt och varje fall bör övervägas separat.

  Sex månader efter introduktionen av Mirena utvecklade jag amenoré. Så det borde vara? Jag kan bli gravid i framtiden?

  Frånvaron av menstruation är en naturlig reaktion på hormonets påverkan. Det utvecklas gradvis hos var femte patient. Bara i fallet, gör ett graviditetstest. Om det är negativt, oroa dig inte, efter att systemet har tagits bort, menstruationen återupptas och du kan planera en graviditet.

  Efter installation av Mirena preventivmedel kan utsläpp, smärta eller livmodersblödning uppstå?

  Vanligtvis förekommer dessa symtom i en mild form, direkt efter introduktionen av Mirena. Svår blödning och smärta är ofta indikationer på spiralekstraktion. Orsaken kan vara en ektopisk graviditet, felaktig installation av systemet eller utvisning. Kontakta en gynekolog omedelbart.

  Kan Mirena-spiralen påverka vikten?


  Viktökning är en av biverkningarna av läkemedlet. Men du måste tänka på att det förekommer hos en kvinna av 10 och som regel är denna effekt kortvarig, efter några månader försvinner den. Det beror på kroppens individuella egenskaper..

  Jag skyddade mig från oönskad graviditet med hormonella piller, men glömde ofta att dricka dem. Hur kan jag ändra läkemedlet till Mirena-spiralen?

  Oregelbunden oral administration av hormoner kan inte helt skydda mot graviditet, så det är bättre att byta till intrauterint skydd. Innan detta måste du konsultera en läkare och klara nödvändiga tester. Det är bättre att installera systemet i 4-6 dagar av menstruationscykeln.

  När kan jag bli gravid efter att ha tagit Mirena?

  Enligt statistiken blir 80% av kvinnorna gravida, såvida de naturligtvis inte vill ha det, det första året efter att ha tagit bort spiralen. På grund av dess hormonella verkan ökar den till och med något graden av fertilitet (fertilitet)..

  Var kan jag få Mirena-spiralen? Och vad är dess pris?

  IUD finns endast på recept och säljs på apoteket. Priset bestäms av tillverkaren och varierar från 9 till 13 tusen rubel.

  Recensioner av patienter och läkare om Mirena

  Kvinnors recensioner av Mirena-systemet är ganska kontroversiella och kombinerar entusiasm och tacksamhet med avsky och skräck. Det positiva intrycket baseras först och främst på följande punkter: frånvaron av tung menstruation och biverkningar (vissa patienter passerar under de första månaderna), gynnsamma kostnader (baserat på 5 år), användarvänlighet (ställa in och glömma), påverkar inte sexuell kontakt. Dessutom har spiralen hjälpt många kvinnor att stoppa tillväxten av fibroider och minska manifestationerna av endometrios.

  Negativa recensioner baserades huvudsakligen på påståenden om kränkningar av den emotionella sfären (irritabilitet, minskad sexlyst) och ett oestetiskt utseende (håravfall, akne).

  Recensioner av läkare, liksom kvinnor, om IUD är också blandade, men mer återhållsamma. Experter bekräftar den höga preventivmedelseffekten och den terapeutiska effekten vid vissa sjukdomar. Men de förklarar att innan Mirena-spiralen installeras krävs en grundlig diagnos.

  Förberedande villkor

  För att identifiera huruvida åtgärden kommer att vara effektiv, om dess användning kommer att orsaka biverkningar, måste en kvinna genomgå en grundlig undersökning av en läkare. En intrauterin anordning placeras endast om, efter resultatet av testerna, inga virala sexuella sjukdomar har upptäckts. Följande studier krävs:

  • transvaginal ultraljud;
  • ta utstryk för närvaro eller frånvaro av infektionssjukdomar;
  • screening för kroniska sjukdomar (gynekologisk natur);
  • bakteriekultur.

  Forskningsmetoder kan identifiera om en kvinna har kontraindikationer. Om de är närvarande sker behandlingen först, och först då kan du sätta ett ljus. Men detta händer inte i alla fall. Till exempel, om genetiska patologier för utvecklingen av livmoderhålan upptäcks, kan medlen inte användas..

  Används efter förlossning och under amning

  Det har visat sig pålitligt att användningen av Mirena 6 veckor efter födseln inte påverkar barnet negativt. Dess tillväxt och utveckling avviker inte från åldersnormer. Progestogen monoterapi kan påverka kvantiteten och kvaliteten på mjölk under amning.

  Levonorgestrel kommer in i barnets kropp under amningen i en dos av 0,1%. En liknande mängd biologiskt aktiv substans kan inte skada barnets hälsa.

  Mirena är en bra preventivmetod för kvinnor som kan skryta med god tolerans för läkemedel av progestogen. Användningen av spiralen kommer att vara användbar för dem som har överflödiga och smärtsamma perioder, en hög risk att utveckla fibroider och fibroider, aktiv endometrios. Men IUD, som alla läkemedel, har sina nackdelar, varför det är möjligt att diskutera genomförbarheten bäst med den behandlande läkaren. Specialisten kan korrekt bedöma förhållandet mellan risker och fördelar och, om Mirena-spiralen inte är lämplig för patienten som ett terapeutiskt eller preventivmedel, erbjuda henne ett alternativ.

  Författare: Arina Volkova, läkare, speciellt för Mama66.ru

  Hur fungerar det med patologier

  Användningen av IUD:

  • förhindra tillväxt eller minska storleken på noder;
  • tillfällig gallring av endometrium:
  • minskad risk för anemi.

  De helande egenskaperna hos Mirena-spiralen beror på frisättningen av hormonet levonorgestrel i livmodern. Detta ämne tillhör progesteroner, det hjälper till att sänka östrogenkoncentrationen (överdrivet innehåll provoserar bildning av fibroider).

  Systemet används också för att förhindra adenomyos och hyperplasi (mot bakgrund av hormonbehandling). Om sjukdomen redan har utvecklats rekommenderas inte användning av Mirena..

  Användningsinstruktioner

  Sammansättningen av den medicinska anordningen.

  Mirena, hormonell intrauterin enhet
  Aktiv ingrediens: levonorgestrel (mikroniserad)52 mg
  Hjälpämnen: polydimetylsiloxanelastomerkärna; ett membran av polydimetylsiloxanelastomer innehållande kiseldioxid kolloidal vattenfri 30-40% av massan.
  Andra komponenter: T-formad kropp tillverkad av polyeten, innehållande bariumsulfat 20-24 viktprocent, en tunn tråd av brun polyeten, färgad med svart oxid 1% av massan. Leveransenhet: ledare - 1 st..

  Foto av Mirena spiral - hur förpackningen ser ut

  P-preventivmedel och terapeutisk effekt av systemet

  Mirena® Spiral, ett intrauterint system (IUD) som frigör levonorgestrel, har främst en lokal effekt. Gestagen (levonorgestrel) frigörs direkt i livmoderhålet, vilket gör att den kan användas i en extremt låg daglig dos. Höga koncentrationer av levonorgestrel i endometriet bidrar till en minskning av känsligheten hos dess receptorer, vilket gör endometriumet immun mot kvinnliga könshormoner och utövar en stark hämmande effekt på dess tillväxt. Efter detta leder ett uttalat undertryckande av tillväxten av endometrialtjocklek till en minskning av menstruationsblödningens varaktighet och volym. Dåliga månatliga perioder ersätts ofta av sällsynta ankomster eller deras totala frånvaro.

  Efter installation av Mirena® observeras strukturella förändringar i endometrium och en svag lokal reaktion på närvaron av en främmande kropp i livmodern. En ökning av viskositeten för livmoderhalssekretionen förhindrar penetrering av spermier i livmodern. IUD Mirena® förhindrar befruktning på grund av hämning av spermiernas rörlighet och funktion i livmodern och äggledarna. Vissa kvinnor upplever också hämning av ägglossning.

  Den tidigare användningen av det hormonella intrauterina systemet Mirena® har inte en bestående negativ effekt på reproduktionsfunktionen. Hos ungefär 80% av kvinnor som vill få barn, inträffar graviditet inom 12 månader efter borttagande av IUD.

  Mirenas vittnesbörd

  1. preventivmedel;
  2. idiopatisk menorragi och riklig menstrual blodförlust;
  3. förebyggande av endometrial hyperplasi under östrogenersättningsterapi.

  Ansökan enligt instruktioner:

  Z30.0 Allmänna råd och råd om preventivmedel, N92 Överflöd, frekvent och oregelbunden menstruation, N85.0 Hyperplasi hos körtlarna

  Läkemedlet Mirena® kan användas till kvinnor som får hormonersättningsterapi i kombination med orala eller transdermala östrogenpreparat som inte innehåller progestogener. Det här verktyget används inte för postcital (nödfall) preventivmedel.

  Mirena Dates

  När Mirena® har installerats i livmoderhålan är 5 år. Ytterligare användning rekommenderas inte på grund av utarmning av hormonet i spiralen och ökar möjligheten att utveckla infektionssjukdomar i bäckenorganen. Således, efter en femårsperiod, måste Mirena-spiralen tas bort från livmodern. Enligt vittnesmålen eller, om nödvändigt, kan en kvinna kontakta en gynekolog och ta bort Mirena tidigare än detta datum..

  Villkor för installation av Mirena

  För preventivmedel bör kvinnor i fertil ålder installera Mirena® hormonell intrauterin enhet i livmoderhålet inom sju dagar från början av menstruationen. Mirena® kan ersättas av en ny IUD varje dag i menstruationscykeln. En IUD kan också installeras snabbt efter en abort i graviditetens första trimester, förutsatt att det inte finns några inflammatoriska sjukdomar i könsorganen..

  Efter förlossningen bör installationen av en intrauterin Mirena göras när livmoderns inblandning inträffar, men inte tidigare än 6 veckor efter födseln. Vid långvarig subinvolution är det nödvändigt att utesluta postpartum endometrit och skjuta upp beslutet att införa en Mirena® IUD tills involveringen är klar. Om det är svårt att installera en IUD och / eller mycket svår smärta eller blödning under eller efter proceduren, bör fysiska och ultraljud omedelbart utföras för att utesluta perforering.

  Video "Hur man sätter spiralen Mirena"

  För att skydda endometriet under östrogenersättningsterapi hos kvinnor med amenorré, kan Mirena® installeras när som helst; hos kvinnor med bevarad menstruation utförs installationen under de sista dagarna av menstruationsblödning eller blödning i uttag.

  Negativa reaktioner

  1. mycket ofta - en förändring i blodförlustvolymen, inklusive en ökning och minskning av blödningsintensiteten, fläckbläckning, oligomenorré, amenoré, vulvovaginit, utflöde från könsorganen;
  2. ofta - bäckeninfektioner, cystor i äggstockarna, dysmenorré, smärta i bröstkörtlarna, engorgement i bröstkörtlarna, utvisning av IUD (helt eller delvis);
  3. sällan - uterusperforering (inklusive penetration).

  Populära intrauterina system

  Beroende på kvinnornas preferenser och läkarens rekommendationer kan man välja den mest lämpliga hormonspiralen. Pris i denna fråga spelar också en av de viktigaste rollerna. Flera typer av IUD: er förtjänade popularitet, vilket är mycket billigare i prissättningen än Mirena-enheten.

  Intrauterina enheter av märket Juno presenteras i form av bokstaven T och ringar med olika diametrar. Kostnaden för system är från 300 till 1000 rubel. T-formade spiraler kan vara gjorda av plast, innehålla silver, koppar. Före installationen bör allergi mot det valda materialet uteslutas. "Juno Bio-T Super" är tillverkad av plast och har en kopparlindning. Dessutom behandlas anordningens yta med en speciell antiseptisk lösning, som innehåller propolis.

  Nova-T-spiralen är en annan populär analog till Mirena. Du kan också installera systemet i upp till 5 år. Materialet från vilket spiralen är tillverkad är helt säkert för hälsan. Basen är gjord av plast, lindningen är gjord av koppar. Priset på en spiral - 2300-2600 rubel.

  Levonova är en populär hormonspiral. Feedback från experter tyder på att detta är en komplett analog till Mirena. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är hormonet levonorgestrel..

  Innan du köper en intrauterin hormonell enhet bör du rådfråga en specialist som hjälper dig att välja det bästa skyddsmedlet.

  Levonorgestrel i en spiral

  Levonorgestrel utsöndrad av en spiral har en rent lokal effekt på livmodern. Detta innebär att koncentrationen av hormonet i hennes muskler, jämfört med det intilliggande skiktet som producerar slem, är 100 gånger mindre. Och hormonet i blodet är så försvinnande litet att det bara kan upptäckas med speciella blodprovningsmetoder, liknande metoderna för att upptäcka dopning hos idrottare när de försöker hitta hundratusentals procent av ämnena. Naturligtvis har sådana andelar ingen märkbar effekt på organismens vitala aktivitet..

  Koncentrationen av läkemedlet i endometrium är direkt beroende av kvinnans kroppsvikt. De 52 mg av läkemedlet som finns i spiraltanken är utformade för en genomsnittlig vikt på cirka 65 kg. Hos kvinnor kan en subtil kroppsbyggnad med en lägre kroppsvikt och koncentrationen av hormonet i endometriumet ökas. I överviktiga kvinnor kan de deklarerade 20 mikrogram / dag också vara ouppnåeliga. När du väljer denna speciella spiralmodell måste detta beroende komma ihåg.

  Huvudeffekten av hormonerna i systemet är att den preventiva effekten uppnås huvudsakligen inte från det faktum att den aktiva komponenten kommer in, utan på grund av dess reaktion på förekomsten av ett främmande föremål i det. Detta innebär att den införda spiralen orsakar lokal inflammation i endometriumet, och sådan inflammation gör det omöjligt att fästa vid äggets livmoderväggar. Detta uppnås på grund av

  • Bromsning av standardformer för endometribildning
  • Att aktivt ändra submucosal lager
  • Minskningar av livmoderns körtelfunktion

  Den omedelbara effekten av levonorgestrel uttrycks i

  1. Betydande förträngning av livmoderkanalens lumen på dess sida (inre livmoderhalskanalen)
  2. Viskositeten hos slemet i det och i äggledarna kommer att bli högre.

  Dessa faktorer blir en nästan oöverstiglig barriär mot spermier. De mest aktiva enskilda fallen av dem kommer att dämpas genom direkt exponering för hormonet och de kommer att förlora rörligheten.

  Fördelarna med preventivmedelssystemet "Mirena" ↑

  Efter borttagande av det hormonella systemet återställs en kvinnas fertilitet (fertilitet) ganska snabbt inom de första två månaderna. Sällan sträcker sig denna period i 6-12 månader, men inte mer. För många kvinnor kommer en betydande minskning av intensiteten av menstruationsblödning eller dess fullständiga försvinnande att vara en trevlig bonus.

  Dessutom reduceras smärta under menstruation, irritabilitet och ökad aptit. Användningen av Mirena-spiralen kan vara ett slags förebyggande av inflammation i organen i kvinnors reproduktionssystem, anemi och endometrios. Tillåtet att använda produkten för kvinnor som ammar.

  Mirena i gynekologi

  Mirena® kan användas i gynekologisk praxis för behandling av idiopatisk menorragi, dvs. riklig blodförlust i frånvaro av hyperplastiska processer i endometrium (endometrial cancer, metastaserande skador i livmodern, submukös eller stor interstitiell plats för livmoderfibroider, vilket leder till deformation av livmoderhålan, adenomyos), endometrit, extragenitala sjukdomar och tillstånd hos kvinnor efter 40 års ålder och preclimactric hypokoagulation (t.ex. von Willebrands sjukdom, svår trombocytopeni), vars symtom är menorragi.

  3 månader efter installationen av Mirena minskas menstruationsblodförlust hos kvinnor med menorrhagi med 70% och upp till 90% efter 6 månaders användning. Vid användning av Mirena® i två år är läkemedlets effektivitet (minskad menstruationsblodförlust) jämförbar med kirurgiska behandlingsmetoder (ablation eller resektion av endometrium). Ett mindre gynnsamt svar på behandling är möjligt med menorrhagia orsakat av submukös livmodermyom. Att minska menstruationsbortfallet minskar risken för järnbristanemi. Mirena hormonspiral minskar svårighetsgraden av dysmenorésymtom.

  Effektiviteten av Mirena hormonspiral i praktisk gynekologi med endometrial hyperplasi, med livmoder- eller livmoderhalskanalpolypper efter att de avlägsnats, myom och endometrios efter 40 år under kontinuerlig östrogenbehandling var lika hög både med oral och perkutan användning av hormonella medel.

  Kontra

  • graviditet eller misstankar om det; • inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen (inklusive återkommande); • infektioner i nedre urinvägarna; • postpartum endometrit; • septisk abort under de senaste 3 månaderna; • cervicit; • sjukdomar åtföljt av ökad mottaglighet för infektioner; • cervikal dysplasi och leukoplakia; • maligna neoplasmer i livmodern eller livmoderhalsen; • progestogenberoende tumörer, inklusive mammärcancer; • patologisk uterinblödning av okänd etiologi; • medfödda och förvärvade avvikelser i livmodern som leder till deformation av livmoderhulen; • akuta leversjukdomar, levertumörer; • ålder över 65 år (studier på dessa patienter har inte genomförts); • medfödda hjärtfel eller ventilsjukdom (risk för att utveckla endokardit); • ökad känslighet för produktkomponenter.

  Amning av ett barn när du använder läkemedlet är inte kontraindicerat. Enligt gynekologer påverkar användningen av IUD Mirena® 6 veckor efter födseln inte negativt barnets tillväxt och utveckling genom mängden och kvaliteten på bröstmjölken. Sällsynta fall av livmodersblödning har rapporterats hos kvinnor som använder Mirena® under amning..

  Cyster under Mirena

  När man bär en hormonspole hos kvinnor i fertil ålder observeras vanligtvis ägglossningscykler med brott i folliklar. Ibland fördröjer den omvända utvecklingen av folliklar och deras tillväxt kan fortsätta. Sådana förstorade folliklar är kliniskt omöjliga att skilja från cyster. En sådan biverkning som en ovariecyst med Mirena förekommer hos 5-7% av kvinnorna. I de flesta fall orsakar dessa folliklar inga symtom, även om de ibland åtföljs av smärta i nedre del av magen eller smärta under samlag. Som regel försvinner ovariecyster på egen hand inom två till tre månader efter observation. Om detta inte händer rekommenderas det att fortsätta övervaka med bäcken-ultraljud, liksom terapeutiska och diagnostiska åtgärder. I vissa fall måste du ta dig till operation.

  Mirena med endometrios

  Spiralen Mirena med endometrios löser två problem, vilket ger en preventiv och terapeutisk effekt. Den hormonella intrauterina enheten är giltig i 5 år. Valet av denna behandlingsmetod görs enligt indikationer och med obligatorisk övervägande av kontraindikationer och biverkningar. Den höga terapeutiska effekten av en intrauterin preventivmedel för endometrios och livmodermyom är utan tvekan: läkarnas åsikter är enhälliga - metoden hjälper till att bromsa tillväxten av myomatösa noder och spridningen av endometrioida foci.

  Användningen av Mirena-spiralen med endometrios och myoma ger behandling av sjukdomar genom följande påverkande faktorer:

  • förebyggande av sjukdomsprogression; • en gradvis minskning av blodförlust i menstruationen; • avlägsnande av smärta; • skapande av förutsättningar för smärtfritt intima förhållande; • förebyggande av oplanerad graviditet; • behandling av anemi genom bevarande av blod i den kvinnliga kroppen; • återställande av hormonbalans med hyperestrogenism.

  En spiral med lokal endokrin verkan blir den huvudsakliga behandlingsfaktorn för adenomyos, när en kvinna utvecklar en månadsvis ond cirkel förknippad med smärta, kraftig menstruationsblodförlust och psykoterapi..

  Således är Mirena med endometrios en pålitlig preventivmedel och behandling av sjukdomen. Recensioner av kvinnor som använder denna metod indikerar en befrielse från smärtsam och tung menstruation. Alla fem år med att använda det intrauterina hormonsystemet behöver du inte oroa dig för ytterligare skyddsåtgärder - en oönskad graviditet kommer inte att inträffa.

  Mirena med livmodermyom

  Uterin fibroids upptar en stor nisch när det gäller gynekologisk sjuklighet. Enligt vissa rapporter lider upp till 25% av den kvinnliga befolkningen av denna sjukdom. Myom förekommer oftast hos kvinnor i den sena reproduktionsperioden och före klimakteriet. Toppincidensen uppstår vid åldern 35-40 år, när en kvinna fortfarande befinner sig i reproduktionsperioden. Det hormonella intrauterina systemet Mirena inom gynekologi har en ledande position i modern behandling av livmoderfibroider. Det skapades inte bara för preventivmedel, utan också för behandling. Levonorgestrel, som släpps i lägsta doser för kroppen - 20 mcg, påverkar inte den kvinnliga allmänna hormonella bakgrunden, men har en lokal terapeutisk effekt på endometrium och myomatous nod.

  Hur effektiv är Mirena-spiralen i myom? En hormonspiral kan ställas in om en kvinna diagnostiseras med en liten nod utan åtföljande patologi som kräver kirurgisk behandling. Mirena kan rekommenderas både för behandling av fibroider och för att förebygga andra sjukdomar i reproduktionssystemet. Mirena med submukös livmodermyom är också effektiv som profylaktiskt för återfall efter noden. En gynekolog kan upprätta ett hormonellt system om det vid administreringstillfället inte finns några kontraindikationer.

  Hyperplasi och Mirena

  Mirena med endometrial hyperplasi används för hormonbehandling. Navy Mirena, har en gestagen effekt, den aktiva komponenten levonorgestrel släpps ut i livmoderhålet. Höga koncentrationer av den aktiva substansen sänker känsligheten för östrogen- och progesteronreceptorer. Som ni vet ökar östrogen överdriven vävnadscellsdelning, vilket kan förvärra symtomen på hyperplasi och orsaka cancer. Tack vare levonorgestrel blir endometriumet immun mot kvinnliga könshormoner och hämmar dess tillväxt.

  Således är Mirena effektivt som ett terapeutiskt och profylaktiskt medel för hyperplasi och andra endometriala patologier..

  Polyp och Mirena

  Vissa manifestationer av endometrial polypos eller cancer kan maskeras av oregelbundna blödningar. I sådana fall är en ytterligare undersökning nödvändig för att klargöra diagnosen. Gynekologer etablerar inte Mirena i närvaro av intrauterina formationer. En polypp är spridningen av vävnader (stroma och körtlar) i livmoderhålet. Varför detta händer är inte känt. Införandet av systemet i patologin för endometrium (hyperplasi, polyp) är endast möjligt efter borttagande av innehållet i livmoderkaviteten genom hysteroskopi med separat behandling och diagnostisk curettage (livmoderhalskanal och kavitet). Mirena med endometriala polyper efter borttagandet bidrar till att förebygga återfall av denna gynekologiska sjukdom.

  Recensioner av kvinnor och läkare om spiralen Mirena

  Gynekologer noterar i sina recensioner av Mirena-spiralen sådana viktiga aspekter och egenskaper hos denna intrauterina enhet:

  • Spiralen påverkar inte den hormonella bakgrunden.
  • Ej kontraindicerat för kvinnor som är allergiska mot metaller.
  • Hennes närvaro är osynlig för varken kvinnan eller hennes partner.
  • Godkänd för användning vid amning..
  • Är en tredje generationens spiral.

  Under användningen av Mirena® hos kvinnor är menstruationsblödningar ofta frånvarande enligt deras recensioner. Frånvaron av menstruation är inte nödvändigtvis ett tecken på graviditet. Om en kvinna inte har sin period och samtidigt finns det andra tecken på befruktning (illamående, trötthet, ömhet i bröstkörtlarna), måste du konsultera en läkare för undersökning och ett graviditetstest.

  Att bli gravid med Mirena - är det möjligt och vad man ska göra?

  Om en kvinna blir gravid under användning av Mirena®-spiralen lämnar gynekologer samma recensioner - de rekommenderar att du tar bort henne, eftersom varje intrauterint preventivmedel kvar i livmodern ökar risken för spontan missfall och för tidig födsel. Avlägsnande av Mirena® eller undersökning av livmodern kan leda till missfall. Om noggrant borttagning av Mirena misslyckas, bör genomförbarheten för medicinsk abort i en klinik diskuteras.

  Om en kvinna vill upprätthålla graviditet och IUD inte kan avlägsnas, ska patienten informeras om risken för infektion av fostret och missfall i II-trimestern, purulent-septiska sjukdomar efter födseln, vilket kan vara komplicerat av sepsis, septisk chock och död, liksom de möjliga konsekvenserna av för tidigt förlossning för barnet. I sådana fall bör graviditetsförloppet noggrant övervakas. Det är nödvändigt att utesluta en ektopisk graviditet.

  Kvinnan bör förklaras att hon ska informera läkaren om alla symtom som tyder på komplikationerna vid graviditeten, särskilt uppkomsten av spastisk smärta i nedre del av buken, blödning eller fläckar från slidan, feber.

  Det hormon som finns i Mirena® släpps ut i livmoderhålet. Detta innebär att fostret utsätts för en relativt hög lokal koncentration av hormonet, även om hormonet kommer in i fostret genom blod och placentabarriär i små mängder (möjligheten till en viriliserande effekt på fostret). På grund av Mirena-spiralens höga preventivmedel är klinisk erfarenhet av graviditetsresultat begränsad. Kvinnan bör emellertid informeras om att det vid denna tidpunkt inte finns några bevis för medfödda effekter orsakade av användningen av produkten i fall av fortsatt graviditet fram till förlossningen utan att ta bort hormonspiralen.

  Hormonala droger

  Den eviga frågan: "En intrauterin enhet eller hormonella piller - vilken är bättre?" - bör beslutas utifrån deras åsikter och preferenser. Vad kan beaktas i det här fallet??

  Först och främst bör du veta att hormonella preventivmedel är mycket olika både i sammansättning och i princip för handlingen. Vissa av dem har en aborteffekt (de gör livmodermembranet så tunt att det nybildade embryot inte kan fästa vid det), medan andra tjocknar livmoderns slem så att det inte tillåter spermierna att gödas.

  Finns det några positiva och negativa aspekter på p-piller? Naturligtvis, och här är några av dem.

  Nackdelar. Dessa inkluderar ett obekvämt inskrivningsschema som du kan hoppa över eller glömma, och då ökar sannolikheten för graviditet. Förutom ett antal biverkningar som liknar biverkningarna av spiralen.

  Meriter. Denna fördel med läkemedel kan inkludera bildandet av en kvinnas hormonella bakgrund, inklusive stabilisering av menstruationscykeln, vilket eliminerar det "svagare könet" från smärta under de "kritiska dagarna", och kan också påverka utseendet (hudens och hårets tillstånd).

  En annan viktig positiv egenskap hos tabletterna är att deras användning förhindrar utveckling av tumörer i de kvinnliga könsorganen och förhindrar förekomsten av en ektopisk graviditet. Dessutom påverkar inte hormoner i form av läkemedel de grundläggande reproduktionsfunktionerna - sannolikheten för befruktning återställs nästan omedelbart efter det att skyddet upphör..

  Så, fördelar, nackdelar och negativa konsekvenser av hormonspiraler identifieras, och beslutet att etablera denna typ av preventivmedel accepteras och godkänns. Vad bör göras därefter?

  Indikationer för användning av Mirena

  Det intrauterina systemet Mirena används som ett modernt, mycket effektivt sätt att skydda mot oönskad graviditet. Enligt dess egenskaper kan läkemedlet jämföras med kombinerade orala preventivmedel. Mirena överträffar avsevärt bättre än vanliga icke-hormonella spiraler. Om mot bakgrund av IUD är graviditet ibland möjligt (även om alla regler för installation och drift följs), då risken minimeras vid användning av ett hormonellt intrauterint system.


  Typer av intrauterina system: icke-hormonell T-formad eller kedjeformad, belagd med koppar eller silver och hormonell T-formad med en plastcylinder som innehåller hormonet.

  Mirena innehåller levonorgestrel (20 mcg / dag). Detta är en gestagen, som har en viss effekt på livmoderslimhinnan och livmoderhalsslemet och därmed förhindrar en oönskad graviditet. Mirena-installationen visas i sådana situationer:

  • Behovet av pålitlig preventivmedel under lång tid (spiralen placeras i 5 år);
  • En sexpartner (Mirena skyddar inte mot STI);
  • En historia av förlossning (IUD är det bästa alternativet för kvinnor som förlossar).

  Mirena's motto är "Set - and glöm", och detta avgör till stor del dess popularitet bland kvinnor. Endast ett relativt högt pris skrämmer dem. Kostnaden för att installera en hormonell IUD är cirka 10-12 tusen rubel.

  Användningen av det intrauterina systemet Mirena är möjligt för kvinnor med en terapeutisk syfte.

  Mirena är inte bara ett preventivmedel, utan också ett terapeutiskt system. Användningen av Mirena är motiverad i närvaro av fibroider i sådana situationer:

  • Flera eller enstaka interstitiella och subserösa noder med små (upp till 2,5 cm eller 5 veckor) och medelstora (upp till 5 cm eller 12 veckor) storlekar;
  • Livmoderblödning på bakgrund av fibroider;
  • Tung, smärtsam och långvarig menstruation;

  Enligt recensioner från praktiserande gynekologer är användningen av Mirena med myom inte alltid motiverad. Även om det finns bevis kan spiralen påverka en kvinnas hälsa negativt. Innan IUD installeras bör patientens allmänna tillstånd utvärderas, samtidigt patologi bör identifieras, och först då bör ett balanserat beslut.

  Negativa konsekvenser

  Biverkningar av den hormonella spiralen är:

  1. Sannolikheten för blödning.
  2. Utseendet på godartade cyster på äggstockarna (som kan försvinna på egen hand).
  3. Möjligheten för en ektopisk graviditet.
  4. Smärta i bröstkörtlarna.
  5. Olika patologiska förändringar i reproduktionssystemets organ.
  6. Irritabilitet, dåligt humör, depression.
  7. Smärta i bäckenorganen.
  8. Ofta huvudvärk.

  Enligt olika studier förekommer många av de ovan angivna symptomen under den initiala aktivitetsperioden för hormonet och försvinner omedelbart efter att kroppen har vant sig vid det.

  Och vad med p-piller? Är de effektiva för att kontrollera en oönskad graviditet? Har de en negativ effekt? Och vad är bättre att välja: piller eller en spiral?

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Orsaker till att känna sig illa under menstruationen

  InnehållUnder menstruationen kan många kvinnor uppleva smärta, illamående, feber, svaghet och andra obehagliga symtom.Varför detta händer och vad som inte behöver göras under menstruationen för att inte provocera en försämring av egen hälsa?...

  Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

  En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period....

  Varför uppstår illamående efter menstruationen och kan det vara förknippat med graviditet

  Menstruationen är sammankopplad med hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen. Kritiska dagar, förutom utseendet på sekret, åtföljs av uppkomsten av andra symtom, såsom smärta i nedre del av magen och korsryggen, illamående, förändringar i den emotionella bakgrunden....