Progesteron hos kvinnor: normala, förhöjda, sänkta nivåer av hormonet, som det är ansvarigt för, progesteronpreparat

Harmonier

Balansen mellan hormoner i människokroppen spelar en viktig roll. Arbetet i alla organ och system utförs med deras direkta deltagande. Brott mot produktion leder till allvarliga kränkningar i kroppen. En kvinnas reproduktiva hälsa beror på den normala koncentrationen av progesteron i blodet. Det är han som är ansvarig för processerna för äggbefruktning och fostret på ett säkert sätt.

Vad är progesteron hos kvinnor som ansvarar för?

Progesteron är en av företrädarna för progestogen-gruppen. Hos kvinnor syntetiseras det av corpus luteum i små mängder i binjurebarken och under graviditeten av morkakan. Till skillnad från andra kvinnliga könshormoner produceras progesteron endast i den tredje fasen av menstruationscykeln..

Vad är hormonet progesteron hos kvinnor som ansvarar för? Dess huvuduppgift är att stimulera de processer som säkerställer implantation av ägg och utvecklingen av graviditet.

Funktioner av progesteron i en kvinnas kropp

 • förtjockar livmoderhalsslemet;
 • främjar follikulär mognad, ägglossning, implantation;
 • under graviditet minskar livmoderns kontraktila aktivitet;
 • mättar livmoderslimhinnan med glykogen och näringsämnen som är nödvändiga för ägg;
 • minskar immuniteten så att avstötning av embryot inte inträffar;
 • förbättrar blodcirkulationen i livmodern;
 • minskar kontraktiliteten hos äggledarna;
 • förbättrar sexlysten;
 • förbereder mjölkkörtlarna för amning.

Intressant fakta! På grund av dess positiva effekt på reproduktionssystemet hos kvinnor kallas progesteron också "mammas hormon".

Förutom könsområdet påverkar hormonet Progesteron andra kroppssystem:

 • påverkar fettmetabolismen i kroppen, låter dig extrahera det maximala antalet kalorier från kolhydrater;
 • minskar tarmens rörlighet, vilket leder till ökad gasbildning före menstruation;
 • har en lugnande effekt;
 • stimulerar svettning, talgproduktion;
 • slappnar av ligament och senor.

Normen för progesteron hos kvinnor

För att få tillförlitliga testresultat måste du veta vilken cykeldag du kan donera blod för progesteron. För att göra detta måste du förstå hur dess nivå förändras under vissa tidsperioder.

Koncentrationen av progesteron i blodet varierar beroende på menstruationscykelfasen. Under follikelfasen är den minimal, eftersom hormonet under denna period endast produceras av binjurebarken. Efter ägglossningen förvandlas follikeln på ytan på äggstocken till corpus luteum. Denna tillfälliga körtel utsöndrar 80% av den totala lutealfas-progesteron. Om graviditet inte inträffar börjar corpus luteum att vända och hormonnivån sjunker. Med framgångsrik befruktning fortsätter den tillfälliga körtlarna att producera progesteron tills moderkakan tar över sina funktioner.

Progesterontest

Ett progesterontest ges under lutealfasen, d.v.s. när corpus luteum är helt bildat. Blodprovtagning utförs dag 21-23 (cykeln börjar den första dagen av menstruationen) med en normal cykel. Vid sådana menstruations oregelbundenheter som oligomenorré, amenorré, tas blod för progesteron först den 15: e dagen av cykeln, sedan med intervaller på 3 dagar. Under graviditeten kan test tas varje dag.

Många kvinnor är oroliga för frågan: hur man tar progesteron, är det nödvändigt att förbereda. Fem dagar innan du går till laboratoriet måste du vägra att ta något läkemedel. Om detta inte är möjligt ska du ge laboratoriets assistent en lista över läkemedel som du tog. Försök att undvika stress, tung fysisk ansträngning, vägra att ha sex - allt detta kan förändra koncentrationen av hormonet, resultatet är inte tillförlitligt. Fasta blod.

Normal progesteron hos kvinnor

 • Follikulär fas 1-2,85 nmol / L.
 • Äggstockningsfas 6-9,5 nmol / L.
 • Luteal fas 24,8-80 nmol / L.
 • Under graviditetens första trimester är normala värden 35-100,4 nmol / L, i andra trimestern-120-288 n / mol, i 3: e trimestern 153-756,5 n / mol.
 • Under klimakteriet sjunker värdena till 0,05 n / mol.

Ökad progesteron hos kvinnor

Ökad progesteron hos kvinnor under graviditet betraktas som normen, i andra fall betraktas en förändring i nivå som en patologi.

Orsaker till hög progesteron hos kvinnor

Hyperprogesteronemi uppträder under följande tillstånd:

 • amenorré;
 • maligna tumörer i binjurarna eller äggstockarna;
 • cystisk drift;
 • livmodersblödning;
 • multipel graviditet;
 • corpus luteum cyster;
 • medfödda äggstocksavvikelser;
 • leverpatologi;
 • njursvikt.

Att ta vissa mediciner påverkar också balansen av gestagen i blodet, svampdödande, antiepileptiska, hormonella läkemedel har en sådan biverkning..

Symtom på ökad progesteron hos kvinnor

Symtomatologin för hyperprogesteronemi är ospecifik, dess manifestation är svår att skilja från andra sjukdomar. Kvinnor upplever funktionsfel i menstruationscykeln, apati uppträder och prestanda minskar. Ofta finns blödningar från könsorganen, huvudvärk, obehag i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Försämring av hår, hud.

Effekterna av ökad progesteron

Om en kvinna har 17-OH-progesteron högre än normalt, kan det uppstå problem med befruktningen, som bär ett barn. Dessutom ökar risken för att utveckla tumörer i bäckenet och osteoporos..

Hur man sänker progesteronnivåerna

Terapeutisk taktik för hyperprogesteronemi bestäms i enlighet med orsaken som orsakade den. Maligna neoplasmer utsätts för kirurgiskt avlägsnande med efterföljande kemoterapi. Cystor, godartade tumörer är ofta hormonberoende, i detta fall förskrivs läkemedelsbehandling. Följande grupper används vanligtvis:

 • Antigestagens. De blockerar progesteronreceptorer, vilket minskar vävnadskänsligheten för homon. Tumörtillväxt av tumörer, fibroider.
 • Kombinerade orala preventivmedel. Undertryck ägglossning, som ett resultat minskar corpus luteums funktion. Läkemedelsbehandling måste kombineras med dietterapi. Den dagliga kosten innehåller mer grönsaker, frukt, gröna. Proteinintaget är begränsat..

Nedsatt progesteron hos kvinnor

Låg progesteron kallas annars lutealbrist. Överträdelsen observeras ofta i åldern 18-30 år.

Intressant fakta! Även för 10-15 år sedan observerade kvinnor inga hormonella störningar. Idag leder konstant stress och en överdriven livstakt till hormonell obalans.

Orsaker till lågprogesteron

Anledningen till störningen i corpus luteums aktivitet är stress, en felaktig livsstil, överansträngning, överdriven fysisk ansträngning. Felaktig användning av orala preventivmedel, ofta aborter - alla dessa faktorer stör äggstockarna. De fysiologiska orsakerna till hormonbrist inkluderar klimakteriet och ålder efter 30 år. Under dessa perioder minskas syntesen av hormonet väsentligt på grund av utrotningen av aktiviteten i corpus luteum, som inte anses vara en patologi. Äggstocksfunktionen är nedsatt i närvaro av sköldkörtelsjukdom, maligna tumörer.

Symtom på lågprogesteron

Symtom på brist på progesteron hos kvinnor:

 • förlängning av premenstruellt syndrom;
 • smärtsam menstruation;
 • yrsel, illamående;
 • blödningar i könsorganen;
 • ökad svettning;
 • Trötthet;
 • ömhet i brösten;
 • depressiva störningar;
 • menstruationsdysfunktion.

En förändring av progesteronnormen under graviditeten åtföljs av fläckspotting, smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen.

Effekterna av sänkt progesteron

De farligaste konsekvenserna av gestagenbrist är problem med dräktighet och infertilitet. Obalans av könshormoner, när östrogener dominerar, växer livmoderslimhinnan och bildar många polyper. Periodisk engorgement av bröstkörtlarna leder till bildandet av mastopati, cyster, fibroadenom.

Hur man ökar progesteron hos kvinnor

Om efter undersökning avslöjat brist på corpus luteum, föreskriver gynekologer hormonersättningsterapi. Vanligtvis är detta progesteronpreparat; de finns i tabletter, injicerbara lösningar och vaginala suppositorier. Behandlings- och doseringsförloppet väljs individuellt efter utvärdering av analysresultaten. De som inte är kritiska eller inte har någon önskan att behandlas med hormoner är intresserade av: hur kan man öka progesteron hos kvinnor på ett naturligt sätt? Det är möjligt att öka produktionen av progestogen något om du äter rätt, undvik stress, leda en hälsosam livsstil, bli av med övervikt.

Progesteronpreparat

Progestogenläkemedel är indelade i naturliga och syntetiska. Naturliga progestogener används ofta i obstetrisk praxis. De orsakar praktiskt taget inte biverkningar, men är något svagare än syntetiska..

Utrozhestan

Läkemedlet liknar corpus luteumhormon. Det föreskrivs för menstruations oregelbundenhet, infertilitet, hotande abort, mastopati. Finns i kapselform, som också kan tas vaginalt..

Dufaston

Läkemedlet, som inkluderar dydrogesteron, är en syntetisk analog av progesteron. Det används för missfall, klimakteriet, endometrios, infertilitet. Sådan progesteron finns i tabletter..

Norkolut

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i Norkolut är norethyserone. Det produceras i tablettform. Det används vid svårt premenstruellt syndrom, endometrial hyperplastiska sjukdomar, myom, dysfunktionell uterinblödning.

Organmetryl, Exluton

Beredningar med samma aktiva substans - linestrinol. Progesteronpreparat föreskrivs för uterinblödning, oligomenorré, amenoré, endometrios, samt för att försena menstruationen. Tillverkad i tabletter.

Veraplex, Provera

Identiska läkemedel som syntetiskt innehåller en analog av progesteron - medroxyprogesteron. De används för att hämma tillväxten av endometriala tumörer, med hormonberoende formationer av bröstkörtlarna. Släpp ut tabletter.

Vizanne

Produktens sammansättning inkluderar dienogest, ett derivat av nortestosteron. Används för att behandla endometrios. Finns i tabletter.

Balansen mellan östrogen och progesteron

För den kvinnliga kroppen är det normala förhållandet östrogen till progestogen mycket viktigt. Östrogener dominerar i alla faser av cykeln utom den andra. Deras förhållande ändras i enlighet med cykeln. På grund av övertrogen av östrogener och deras otillräckliga blockering av progesteron skapas gynnsamma förhållanden för utveckling av tumörer i bröstet och livmoderhalsen. Det allmänna hälsotillståndet förvärras, allvarlig depression, svullnad, frekvent huvudvärk uppstår.

Aktiviteter som syftar till att öka progesteron kan återställa balansen mellan hormoner. För att inte störa balansen mellan könshormoner är det nödvändigt att leda en hälsosam livsstil, äta rationellt och ta multivitaminer. Hormonbehandling föreskrivs av en läkare efter en noggrann undersökning, för närvarande utförs behandlingen i lämpliga proportioner av progesteron och progestogener, vilket försäkrar kroppen från oönskade konsekvenser.

Låg och hög progesteron hos kvinnor: symtom och behandling

Tyvärr, i våra svåra tider finner nästan en tredjedel av alla kvinnor när de planerar en graviditet ofta under blodprover att progesteron sänks. Innan blodprover är det svårt att upptäcka låg progesteron. Ofta inträffar detta tillstånd utan ljusa yttre tecken. Du kan försöka självständigt bestämma det sänkta hormonet, men det är bättre att ta ett hormonellt blodprov.

Förhöjd progesteron, liksom dess låga nivå, upptäcks mycket ofta. I de flesta fall händer detta när du planerar en graviditet eller tar reda på orsakerna till bristen på befruktningen. Ofta beror detta på patientens livsstil, men det finns andra skäl (sjukdomar) som kräver snabb behandling.

Ibland kan låg progesteron (aka progestin eller progestogen) manifestera sig med följande symtom:

 • för låg bastemperatur i den andra fasen av menstruationscykeln;
 • före menstruationens början kan utsläpp med blod förekomma. En sådan daub kan uppfattas som en förskjutning i menstruationscykeln. Men efter några dagar börjar den verkliga menstruationen;
 • långvarig befruktning, även efter sex månaders aktiva försök att bli gravid utan användning av preventivmedel;
 • oregelbunden cykel av menstruation. En ständig förskjutning i startdatum för din period.

Det är möjligt att exakt bestämma om progesteron reduceras eller inte, det är bara möjligt på laboratoriet när man tar ett hormonellt blodprov. Det rekommenderas också att kontrollera ultraljud omedelbart efter ägglossningen.

Progesteron och graviditet

Den hormonella balansen i planeringen bör vara perfekt. Detta gäller inte bara denna viktiga period, men i allmänhet bör hormoner vara i ordning för alla.

För att förstå varför progesteron är så viktigt för graviditetsplanering måste du förstå vid vilken tidpunkt i menstruationscykeln progesteron behövs..

Menstruationscykeln i korthet

Totalt finns det fyra faser i menstruationscykeln, alla måste fortsätta i tid och utan fel:

 1. Menstruationsfasen i cykeln åtföljs av blödning. Tilldelningar orsakas av avstötning av det funktionella lagret i livmodern. Detta är en regelbunden "uppdatering" av det lager som embryot ska "landa" och lämnar äggledaren.
 2. Follikulär fas. Under denna period inträffar äggmognad i äggstocksfolliklarna.
 3. Äggstockningsfas. Detta är början på ägglossningen. Det är i början av denna fas som det mogna ägget lämnar den sprängande follikeln och börjar röra sig genom äggledaren för att möta spermatozoa. Denna fas av cykeln är bäst lämpad för befruktningen, så det är så viktigt att spåra dess början när man planerar graviditet.
 4. Luteal fas. Det sista stadiet av hela menstruationscykeln. Vid denna tidpunkt börjar en hormonell, tillfällig körtel (corpus luteum) bildas på platsen för den tömda follikeln. Denna körtel producerar hormonet progesteron. Utan vilken graviditet inte kommer. Mindre progesteron produceras också av binjurebarken..

I en frisk kropp hos en kvinna koordineras och koordineras allt. Efter frigörandet av ägget bör hormonerna FSH, östradiol och LH börja minska. Det är vid denna tidpunkt i hormonet som progesteron börjar växa. Denna tillväxt är snabb. Detta hormon stöder graviditet och det kommer inte att ske utan det..

Progesteron är ett av de viktigaste hormonerna vid planering av graviditet, och det bör vara normalt..

Vad exakt behövs?

Progesteron är mycket viktigt för att kroppen ska fungera smidigt, särskilt under graviditetsplanering. Utan rätt mängd av detta viktiga steroidhormon kommer graviditet inte att inträffa..

Här är huvudfunktionerna för progesteron:

 • främjar mognad av livmoderns livmodern till nödvändig prakt och tjocklek;
 • deltar i bildandet av det vaskulära nätverket för att säkerställa utvecklingen av embryot efter att ha fästs vid livmodern i livmodern;
 • förhindrar missfall genom att undertrycka sammandragningar av myometrium;
 • ansvarig för att reglera antalet blodplättar och blodsocker;
 • reglerar processen för bildning av morkaken.
Progesteron är ett av de viktigaste hormonerna som är ansvariga för att förbereda en kvinna att bli gravid och bära ett foster..

Normal progesteron för befruktning

Det är nödvändigt att bestämma nivån på progesteron den 21-23: e dagen av cykeln. Detta kommer att avgöra om patienten hade ägglossning och hur den fortskrider..

Denna tabell visar normerna för progesteron (referensvärden) för olika faser av cykeln, inklusive trimestrar av graviditet.

Analysen måste utföras flera gånger för att spåra hormonindikatorer i dynamik (ibland två gånger i en cykel). Dessutom är det mycket viktigt att ta progesterontestet korrekt. Faktum är att till exempel stress, rökning, stark fysisk ansträngning, att ta vissa livsmedelstillsatser och läkemedel kan snedvrida resultatet..

Endokrina sjukdomar kan påverka resultatet av ett blodprov för progesteron.

När ett progesterontest föreskrivs

Att bestämma progesteronnivåer är viktigt, inte bara när du planerar graviditet.

När progesterontest föreskrivs:

 1. Med IVF, under stimulering.
 2. Om det finns symtom på en ektopisk graviditet.
 3. Det finns en risk för missfall.
 4. Under introduktionen av progesteron under graviditeten.
 5. Med en riskabel graviditet med risk för avbrott. Kontrollen av progesteron i det här fallet gör att du kan spåra fostrets tillväxt och moderkakans tillstånd.
 6. Under livmodersblödning hos en icke gravid.

Låg progesteron

Om progesteron sänks kan detta indikera förekomsten av följande störningar:

 • Förekomsten av infektionssjukdomar.
 • Den inflammatoriska processen som påverkar produktionen av progesteron.
 • Premenstruellt syndrom.
 • Äggstockarna har låg funktionell aktivitet.
 • Hypoterios och andra sköldkörtelsjukdomar.
 • Felaktig kost och näring.
 • Överbelastning av träning.
 • Hypofystumör.
 • Konsekvens av svår stress.

Minskad progesteron kan vara en konsekvens av orimligt intag av hormonella preventivmedel.

Anovulatorisk cykel

Med låg progesteron under 35 nmol / L inträffar en anovulatorisk cykel. I det här fallet är det nödvändigt att göra en kontroll-ultraljud. En ultraljudsundersökning bör kontrollera om ägget har lämnat äggstocken. Med ultraljud kan det också konstateras att endometriet är för tunt och (eller) corpus luteum är frånvarande.

Under den anovulatoriska cykeln lämnar ägget inte follikeln, och som ett resultat finns det ingen ägglossning. Ingen ägglossning, ingen befruktning och graviditet.

Effekterna av låg progesteron

Med låg progesteron genomgår menstruationscykeln ett permanent fel. Livmodersblödning som liknar menstruation kan förekomma. Konsekvensen av minskad progesteron är också infertilitet och andra sjukdomar som leder till det (polycystiska äggstockar, endometrios, livmoderfibroider och endometrial hyperplasi).

Kan jag bli gravid med låg progesteron??

Ja, i vissa fall inträffar graviditet med låg progesteron. Men ingen kan garantera en säker fortsättning av graviditeten. Därför rekommenderar vi att du genomgår en undersökning och planerar att analysera progesteron när du planerar graviditet. När allt kommer omkring beror så mycket på honom.

I den här videon pratar en underbar tjej i detalj om hur progesteron påverkar befruktningen:

Hög progesteron

Progesteron bör vara normalt, men om det är över det normala har detta också negativa konsekvenser. Det är mycket svårt att fastställa genom sensationer att hormonet är förhöjd. Men om du är uppmärksam på de frekventa fallen av flatulens, förstoppning, humörsvängningar, smärta i bröstkörtlarna.

En onaturlig minskning av sexuell lust, försämring av tillståndet i hår och naglar, en kraftig viktökning, lågt blodtryck, utseendet på akne (på kindbenen, underarmarna, ryggen) och trötthet (kronisk trötthet) kan också indikera en ökning av progesteron.

Under normala förhållanden (under graviditet) krävs progesteron för att växa. Denna tillväxt sker spasmodiskt. Ju längre graviditetsperiod, desto högre är progesteron. Efter bildandet av morkakan, i slutet av första trimestern, tar det på sig corpus luteum att producera progesteron. Men om en ökning av hormonet registreras vid tidpunkten för förberedelserna för graviditeten, kan detta indikera en hormonell obalans och som ett resultat kan detta leda till svårigheter i befruktningen och till och med infertilitet.

Anledningar till hög progesteron:

 • corpus luteumcyst;
 • brott mot produktion av progesteron i binjurarna;
 • klimakteriet;
 • menstruationssvikt;
 • ta vissa läkemedel och kosttillskott;
 • försvagande dieter och ätstörningar;
 • liv utan sport;
 • sällsynta former av ovariella tumörer;
 • ärftlig adrenal hyperplasi.

Över normal progesteron kan också leda till utvecklingen av den anovulatoriska cykeln. En konsekvens av ökat hormon kan också vara njurfunktion. Hjärtat och blodkärlen är också i riskzonen.

Hur man balanserar progesteron

Det är mycket viktigt, särskilt när du planerar en graviditet, att hela hormonell bakgrund är i ordning. Normaliseringen av ett hormon från många kan inte begränsas. Om ett hormon produceras för mycket eller tvärtom är det inte tillräckligt, det påverkar produktionen av alla andra hormoner. Det vill säga att normaliseringen av progesteron bör vidtas på ett omfattande sätt och normalisera hela hormonell bakgrund. Därför är det viktigt att bestämma den exakta orsaken till obalansen i hormonnivåerna..

Till exempel, när man identifierar infektionssjukdomar eller inflammatoriska processer som påverkar den hormonella bakgrunden, föreskrivs antibiotikabehandling. Immunmodulerande terapi är inte överflödigt..

Låg progesteronbehandling

För att normalisera hormonet till dess låga värden kan följande läkemedel för behandling av progesteronbrist förskrivas: Duphaston, Utrozhestan eller Iprozhin. Särskilt ansvarsfullt bör doseringen av dessa läkemedel vara. Det väljs utifrån patientens individuella egenskaper baserat på undersökningen.

Hög progesteronbehandling

Det ökade hormonet måste återföras till det normala med hjälp av följande hormonpreparat: Janine, Yarina och Diane-35. Detta är hormonella orala preventivmedel..

Följande läkemedel används också:

Diet

Kost med ökad progesteron är särskilt viktigt. Vid behandling av ett överskott av hormon är det nödvändigt att utesluta mycket feta rätter, socker, baljväxter och köttprodukter från kosten.

I den här videon talar en berömd läkare om hur näring påverkar progesteronnivåer:

ethnoscience

Folkrecept för behandling av hög progesteron kokar ner till att ta avkok från livmodern, kryddnejlika, bergaska och röd pensel.

Progesteron Graviditet

Det är särskilt värt att uppmärksamma det faktum att om en kvinna blev gravid medan hon tog hormonella läkemedel för att öka progesteron, bör hon inte vägra att fortsätta ta dessa läkemedel utan tillstånd från en läkare. Ett oberoende beslut att sluta ta sådana hormoner kan leda till en mycket kraftig minskning av progesteron, vilket i sin tur kan få mycket sorgliga konsekvenser.

Livmodern kan börja dra sig samman, ett hematom kan bildas, ett verkligt hot om missfall kommer att dyka upp.

Kursen för att ta hormonella läkemedel med progesteron varar tills 14-16: e veckan. I speciella situationer kan behandlingsförloppet förlängas till mitten av graviditeten. Tillbakadragande av läkemedel med progesteron sker gradvis. Dosen ska minskas inom 2-6 veckor.

Dosminskningen bör övervakas av den behandlande gynekologen.

Berätta i kommentarerna om du kände en minskning eller ökning av progesteron. Fanns det några ovanliga upplevelser? Vad visade analysen i slutändan? Hur förbereder du dig för graviditeten? Tack för besöket. Vi hoppas att artikeln visade sig vara användbar. Om du fortfarande har frågor är våra specialister redo att svara på dem. Var frisk och gravid!

Ökad progesteron hos kvinnor: orsaker, symtom, behandling och konsekvenser

Progesteron är ett steroidalt könshormon som reglerar menstruationscykeln och graviditeten hos kvinnor, liksom mänsklig embryonal utveckling. Hos män påverkar progesteron funktionen av prostatakörteln. Detta hormon tillhör progestogener (progestins) och är det huvudsakliga progestinet i kroppen. Progesteron fungerar som en mellanprodukt vid produktionen av andra steroider (inklusive könshormoner och kortikosteroider), är inte av liten betydelse för hjärnans funktion (som en neurosteroid). Det produceras av binjurarna, corpus luteum, och under graviditeten - av moderkakan. I blodet är hormonet både i fritt och proteinbundet tillstånd. En betydande del av den metaboliseras i levern och utsöndras i urinen i form av pregnandiol (en progesteronmetabolismprodukt). Vissa fysiologiska effekter av progesteron förbättras i närvaro av östrogen.

Normala värden på progesteron upp till 18 år ligger i intervallet 0,15–28 ng / ml och beror på Tanner-stadiet eller fasen i menstruationscykeln.

Progesteron är en antagonist av mineralkortikoidreceptorn genom att binda till vilket hormonet förhindrar dess aktivering. Han fungerar också som en partiell agonist av glukokortikoidreceptorn, har en stimulerande effekt på vissa leverenzymer (till exempel cytokrom P450), särskilt hos kvinnor under graviditet.

Med en ökning i koncentrationen av progesteron minskar aktiviteten hos aldosteron, som bibehåller natrium, vilket bidrar till natriures (natriumutskillelse i urinen) och en minskning i volymen av intercellulär vätska.

Progesteron är involverat i bildandet och utvecklingen av bäckenorganen, reglerar blodets viskositet. Hos kvinnor påverkar det bildningen av bröstkörtlarna, och också, tillsammans med prolaktin, på deras lobulo-alveolära utveckling under graviditeten, för att säkerställa amning efter förlossningen. Hormonet påverkar utvecklingen av kanalerna i bröstkörtlarna främst på grund av induktion av produktion av amfiregulin (tillväxtfaktor), förhindrar utveckling av mastopati.

Eftersom många av dess funktioner är förknippade med förberedelsen av kvinnans kropp för graviditet och utvecklingen av embryot kallas progesteron ”graviditetshormonet”:

 • bidrar till beredningen av endometrium för implantering av ett befruktat ägg;
 • påverkar vaginalepitel och livmoderhalsslem, vilket minskar dess permeabilitet för spermier;
 • stöder ton i livmoderhalsen;
 • blockerar utvecklingen av folliklar i äggstockarna;
 • minskar immunförsvaret hos en kvinnas kropp, vilket förhindrar avstötning av embryon;
 • minskar den kontraktila förmågan hos mjuka livmodermuskler;
 • hämmar amning under graviditeten och sänker hormonnivån efter förlossningen startar mjölkproduktionen.

Om graviditeten inte har inträffat minskar koncentrationen av progesteron, menstruationen inträffar. I frånvaro av ägglossning och bildning av corpus luteum kan låga hormonnivåer leda till anovulatorisk blödning i livmodern.

Kvinnor med en ökad koncentration av progesteron har ofta problem med koncentration av uppmärksamhet och minne, depressiva tillstånd, neuros, emotionell labilitet, panikattacker.

Progesteronreceptorer (som östrogenreceptorer) har hittats i huden. Under klimakteriet och efter klimakteriet orsakar en minskning av koncentrationen av kvinnliga könshormoner en minskning i hudens styrka och elasticitet, såväl som dess atrofi och gallring, vilket leder till en ökning av antalet och djupet på rynkor.

Progesteronaktiviteten ökar i lutealfasen i menstruationscykeln, när corpus luteum börjar bildas i äggstockarna och producerar den mer intensivt. Hormonet syntetiseras i lutealfasen under påverkan av det luteiniserande hormonet, och under graviditet påverkar humant korioniskt gonadotropin dess produktion.

Från och med graviditetens första trimester ökar nivån av progesteron i blodet, vilket är karakteristiskt för den normala graviditeten, medan ett lågt hormoninnehåll i de tidiga stadierna av graviditeten kan leda till missfall. Progesteron hjälper till att upprätthålla graviditeten i alla stadier.

Progesteron är en markör för steroidhormonmetabolism, graviditetsprogression, störningar i hypothalamisk-hypofys-äggstocksystemet. Bestämning av dess nivå tillåter oss att diagnostisera den medfödda formen av binjurisk kortikal hyperplasi, lutealfasinsufficiens i menstruationscykeln, samt utvärdera effektiviteten av progesteronterapi.

Orsaker till hög progesteron hos kvinnor

De fysiologiska orsakerna till ökad progesteron hos kvinnor inkluderar graviditet.

Förhöjd progesteron kan leda till utveckling av inflammatoriska njursjukdomar, patologier i det kardiovaskulära systemet, osteoporos.

En patologisk ökning observeras i följande sjukdomar / tillstånd:

 • menstruations oregelbundenhet;
 • livmodersblödning;
 • corpus luteumcyst (luteal cysta);
 • nedsatt mognad och bildning av moderkakan;
 • cystisk drift;
 • godartade eller maligna tumörer i äggstockarna och livmodern;
 • nedsatt binjurfunktion;
 • njur- och leversvikt.

En lätt ökning av progesteron hos kvinnor kan observeras med orala preventivmedel och vissa andra läkemedel. Om progesteron är förhöjd i follikelfasen, är det som regel en konsekvens av den irrationella användningen av läkemedel.

Symtom på ökad progesteron hos kvinnor

De viktigaste symtomen på förhöjd progesteron inkluderar:

 • trötthet, slöhet, kronisk trötthet;
 • sänka blodtrycket;
 • svullnad
 • huvudvärk, migrän;
 • yrsel;
 • utslag på hudens ansikte och kropp;
 • försämring av hårets tillstånd, seborré i hårbotten;
 • ökad svettning;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • smärta i nedre buken;
 • störningar i mag-tarmkanalen (flatulens, förstoppning, diarré eller deras växel)
 • kraftig viktökning.

Dessutom har kvinnor med ökad koncentration av progesteron ofta problem med koncentration och minne, depression, neuros, emotionell labilitet, panikattacker.

I vissa fall finns det inga kliniska tecken på en ökning av progesteronnivåerna..

Progesterontest: beredning, tid, normala värden

Om man misstänker avvikelser i mängden progesteron föreskrivs ett laboratorieblodtest med bestämning av hormonnivån.

Oftast, med ökad progesteron, används orala preventivmedel som undertrycker hormonets verkan och sänker dess nivå.

För att få tillförlitliga resultat måste analysen vara korrekt förberedd. Kvinnor bör komma överens med läkaren om blodprovningen, beroende på menstruationscykeln eller graviditetsåldern. I förväg för studien utesluts fet mat och alkohol från kosten. Donera blod på morgonen (helst före 11:00) på tom mage, efter den sista måltiden ska gå minst åtta timmar.

Antiöstrogena läkemedel ökar progesteronnivån, lägre kombinerade hormonella preventivmedel, vissa antibakteriella läkemedel, prostaglandiner. Om du tar några mediciner är det nödvändigt att meddela läkaren om detta innan du genomför studien.

Normala värden på progesteron upp till 18 år ligger i intervallet 0,15–28 ng / ml och beror på Tanner-stadiet eller fasen i menstruationscykeln.

Hos kvinnor i reproduktiv ålder beror hastigheten på progesteron i blodet på menstruationsfasen:

 • 0,15–1,4 ng / ml - i follikelfasen;
 • 3,34–25,6 ng / ml i lutealfasen;
 • 0,34-0,92 ng / ml - när du tar orala preventivmedel.

Hos postmenopausala kvinnor överskrider normala progesteronnivåer inte 0,73 ng / ml.

Hos gravida kvinnor beror normen på graviditetens varaktighet:

 • 11,2–90 ng / ml - i första trimestern;
 • 25,6–89,4 ng / ml i andra trimestern;
 • 48,4-422 ng / ml - i tredje trimestern.

Förutom analys av progesteron kan laboratoriebestämning av koncentrationen av andra hormoner krävas (prolaktin, östradiol, testosteron, luteiniserande och follikelstimulerande hormon, aldosteron, kortisol, adrenokortikotropiskt hormon), samt biokemiska blodprover, allmänna blod- och urinprover, ultraljudsundersökning av bäckenorganen i buken, hålrum, njurar, binjurar.

Behandling för förhöjd progesteron

Valet av behandlingsschema för ökad progesteron hos kvinnor beror på orsakerna som orsakade det.

Eftersom många av dess funktioner är förknippade med förberedelsen av kvinnans kropp för graviditet och utvecklingen av embryot kallas progesteron "graviditetshormonet".

Medicinsk korrigering utförs strikt under medicinsk övervakning, självmedicinering är full av negativa hälsoeffekter. Oftast, med ökad progesteron, används orala preventivmedel som undertrycker hormonets verkan och sänker dess nivå.

Om en gul kroppcyst upptäcks kan man vänta-och-se-taktik väljas, i andra fall utförs läkemedelsbehandling (antiinflammatoriska, absorberbara läkemedel, vitaminterapi). I vissa fall finns det ett behov av kirurgisk resektion av cysten eller hela den drabbade äggstocken. Som regel, ta till sådan behandling i närvaro av samtidig patologi eller en hög risk för komplikationer.

Maligna neoplasmer i äggstocken utsätts för kirurgiskt avlägsnande med efterföljande kemo- och / eller strålbehandling..

En lätt ökning av progesteron kan justeras med diet. Dessutom åtföljs ofta ökad progesteron av en ökning av kroppsvikt, vilket innebär att kosten borde riktas mot dess normalisering. Patienter rekommenderas att begränsa sitt intag av mjölk, keso, hårdost, kött, baljväxter, nötter, frön, ris, socker, mjölprodukter och fet mat. Det är nödvändigt att äta tillräckligt med grönsaker (morötter, potatis, lök, rödbetor, persilja, gröna ärtor, paprika, gurka), frukt och torkad frukt.

Förutom huvudbehandlingen kan örtmedicin förskrivas. Med ökad progesteron, avkok och infusioner från röda rönnbär, frön av vilda morötter, pepparmynta visas. Hudutslag behandlas med en avkok av löv, blommor eller knoppar av kryddnejlikor, kamomillblommor, etc..

Effekterna av ökad progesteron hos kvinnor

Behandling med ökad progesteron bör påbörjas omedelbart efter upptäckten av patologi, eftersom detta tillstånd kan leda till utveckling av inflammatoriska sjukdomar i njurarna, patologier i hjärt-kärlsystemet, osteoporos.

Låga progesteronnivåer i tidig graviditet kan leda till missfall. Progesteron hjälper till att upprätthålla graviditeten i alla stadier.

Vid snabb diagnos och korrigering av förhöjd progesteron är prognosen gynnsam. Om nivån av progesteron är förhöjd under lång tid kan detta orsaka utveckling av fetma, infertilitet, neoplasmer i bäckenorganen (lipidcelltumörer, korionepiteliom), binjurar sjukdomar.

Orsaker till ökad progesteron och behandling av ett patologiskt tillstånd

Graviditet är ett av de viktigaste och mest spännande stadierna som inträffar i livet för varje representant för den vackra halvan av befolkningen. För att under alla tre trimestrarna inte uppstår några problem, att barnet är fullt utvecklat och inte har några avvikelser, måste den framtida moderns hormonella bakgrund nödvändigtvis vara balanserad. När olika typer av hormonell obalans uppstår i den kvinnliga kroppen, börjar patologiska processer uppstå, som åtföljs av en funktionsfel i organ och system, särskilt reproduktiv. Kroppen producerar en enorm mängd hormoner som ansvarar för vissa processer i den. Den här artikeln kommer att fokusera på ett av de viktigaste hormonerna för graviditet - progesteron. Det är han som är ansvarig för den normala och regelbundna menstruationscykeln, och som också bidrar till befruktningen och efterföljande bärning av barnet.

Koncentrationen av detta hormon kan vara annorlunda och beror mycket på fasen i månadscykeln. Ofta står kvinnliga representanter inför problemet med en ökad koncentration av progesteron.Detta fenomen är ett patologiskt tillstånd och kan indikera förekomsten av olika förändringar och sjukdomar i kroppen. Vilka faktorer som framkallar överdriven produktion av progesteron och vad det är för gott för en kvinna, anser vi i detalj nedan.

Vad ansvarar för

Progesteron syntetiseras av binjurarna, liksom corpus luteum i äggstockarna. Detta hormon stimulerar beredningen av slemhinnan som foder livmodern inuti, för början av menstruation eller antagandet av en befruktad kvinnlig cell. Vid tidpunkten för lutealfasen observeras en signifikant ökning av dess aktivitet. Detta fenomen provoseras av det faktum att under denna period bildas en gul kropp i äggstockarna, som börjar aktivt producera hormonet. Livmoderhålan börjar förbereda sig för antagandet av en befruktad bakteriecell och graviditet. När befruktningen inte sker hos en kvinna, börjar menstruationen. När blödningen börjar försvinner corpus luteum och progesteronproduktionen minskar. Vid början av befruktningen ökar koncentrationen av progesteron, eftersom morkakan börjar bildas, vilket också producerar detta hormon.

Baserat på ovanstående utför progesteron följande funktioner i kroppen, nämligen:

 • förbereder det inre slemhinnan i livmodern för fästning av en befruktad bakteriecell;
 • förbereder den blivande mammans kropp för graviditet;
 • ökar slemskiktet på äggledarna, som är viktiga för uppdelningen av ägget;
 • har en positiv effekt och förbereder bröstkörtlarna för amning;
 • påverkar positivt den korrekta bildningen av organ hos barnet;
 • undertrycker mammans immunitet för att förhindra fosteravstötning.

Hormonet är inte bara viktigt under graviditeten, utan också mycket nödvändigt vid livmoders vila. Det är han som bidrar till den normala funktionen av bröstkörtlarna och förhindrar förekomsten av en sådan sjukdom som mastopati.

Hormonet deltar i bildandet av bäckenorganen och normaliserar också blodviskositeten. För att bestämma koncentrationen av hormonet är det nödvändigt att donera blod. För denna analys tas blod från en blodåra den 22 eller 23 dagen i månadscykeln. Under den tredje fasen av menstruationen har nivån av progesteron den högsta koncentrationen.

Laboratoriestudier utförs med metoden för enzymimmunanalys, vilket gör att du exakt kan bestämma antalet progesteron i blodet. Analysen är inte unik och denna diagnostiska åtgärd utförs i privata eller offentliga laboratorier..

Progesteronnivåerna förändras under menstruationscykeln. I detta avseende rekommenderas det att donera blod för analys flera gånger under månadscykeln. Denna manipulation kommer att avslöja hormonnivåns avvikelse från normen och förhindra den med hjälp av specialterapi.

Anledningar till ökningen

Läkare kallar ökningen av progesteron i blodet termen hyperprogesteronomi. Detta fenomen kan vara antingen en norm eller en avvikelse. För varje fas i menstruationscykeln finns det speciellt utvecklade normer för koncentration av progesteron i blodplasma. Under till exempel perioden av follikelfasen ligger hormonnivån i intervallet 0,3 till 2,2 nmol / L. Under ägglossningsfasen inträffar en svag ökning och koncentrationen av progesteron når en indikator på 0,5 till 9,43 n mol / L. Den största ökningen observeras under lutealfasen och är 6,94 - 56,65 nmol / L. Den lägsta nivån av progesteron registreras under klimakteriet, och den överstiger inte hastigheten 0,65 nmol / L. Under klimakteriet är en ökning av koncentrationen av hormonet ett mycket farligt fenomen. Vid användning av läkemedel avsedda för preventivmedel kan en effekt på progesteronnivån uppstå och leda till att den ökar. Denna process anses inte vara patologisk, den kallas fysiologisk.

En kraftig ökning av antalet hormoner under lutealfasen kan vara en signal om att det finns sjukdomar i kroppen av en kvinna som provocerar dess ökning.

De viktigaste faktorerna som bidrar till en ökning av progesteron i blodet kan vara förekomsten av följande patologiska tillstånd och sjukdomar:

 • graviditet börjar;
 • onormal spotting från könsorganen;
 • amenorré;
 • närvaron av tumörformationer fyllda med vätska i reproduktionssystemets organ;
 • äggstockscancer eller livmodercancer;
 • patologiska förändringar, till följd av att njurarna inte bildar och utsöndrar urin;
 • nedsatt leverfunktion;
 • fel i binjurarna;
 • avvikelser i bildningen av morkakan.

Om en ökad nivå av progesteron upptäcks föreskriver gynekologen en uppsättning ytterligare undersökningar, som är baserade på kvinnans symptom och klagomål. Ofta är en ökning av antalet hormoner förknippade med graviditetens början, eftersom det är under graviditetsperioden som ökningen av progesteron är en normal fysiologisk process. En ökning av produktionen börjar aktivt från de första månaderna av graviditeten. Denna process är inte en patologi och indikerar att graviditeten fortsätter utan avvikelser och avvikelser. Under de första tre månaderna är nivån av progesteron i området 8,9 till 468,5 nmol / L. Under de senaste månaderna av dräktigheten ökar den till maximala nivåer och är lika med 88,7-771,5 nmol / L. En sådan ökning av hormonet under graviditeten beror på det faktum att moderkakan mognar, vilket producerar en stor mängd av hormonet som är nödvändigt för tillväxt och utveckling av embryot. Progesteronbrist är betydligt farligare än hyperprogesteromi på grund av att låg progesteronproduktion kan orsaka missfall i de tidiga stadierna..

I det fall då patienten är säker på att det inte finns någon graviditet, är det nödvändigt att identifiera den faktor som provoserar ökad utsöndring av progesteron.

symtom

Symtom som indikerar en förhöjd nivå av hormonet i blodet kan vara mycket olika. Det finns fall då patienten med ökad progesteron inte känner några förändringar i kroppen och inte heller märker förekomsten av olika sjukdomar. Symtomen är direkt beroende av orsaken till den ökade produktionen av detta hormon..

De vanligaste symtomen i detta patologiska tillstånd är förändringar, såsom:

 • deprimerad mental tillstånd;
 • känslomässigt lidande;
 • neuros;
 • konstant trötthet;
 • snabb utmattbarhet;
 • sänka blodtrycket;
 • ömhet i ljumsken;
 • menstruationssvikt;
 • brist på perioder under en lång tid;
 • svår och långvarig huvudvärk;
 • ett utslag på huden, och särskilt i ansiktet;
 • smärta i bröstet;
 • viktökning;
 • ökad svettning
 • tarmdysfunktion.

Alla ovanstående symtom är karakteristiska inte bara för hyperprogesterogenomi, utan jag för andra sjukdomar och avvikelser. I detta avseende kommer läkaren inte omedelbart att kunna fastställa en faktor som orsakar dålig hälsa hos en kvinna. För att göra detta, klara en uppsättning undersökningar.

Hos kvinnor i position leder skarpa hopp i hormonet till ökade symtom som är karakteristiska för toxikos och påverkar också den framtida moderns känslomässiga tillstånd.

Vad är faran

Brott mot hormonell obalans, som är inneboende under en lång tid, kan orsaka stor skada på kroppen. En ökning i koncentrationen av progesteron är inget undantag, eftersom detta patologiska fenomen särskilt inte är för kvinnor.

Hyperprogesteronomi leder till olika störningar och åkommor som är mycket svåra att behandla. Det farligaste resultatet av denna process är bildandet av tumörer och cyster. Vid en löpande kurs av en hormonell störning, ofta diagnostiseras en cyst i corpus luteum hos kvinnor. Trots att denna bildning har en godartad karaktär börjar den aktivt producera hormonet progesteron, vilket ökar dess koncentration i blodplasma betydligt. Detta problem kan elimineras med användning av mediciner, och i extremt sällsynta fall ta till operation.

I fallet med en ökad nivå av progesteron i blodet under en lång tidsperiod har patienten följande problem och åkommor, nämligen:

 • inte graviditet;
 • tumörformationer, både godartade och maligna;
 • binjurens sjukdom;
 • överdriven ansamling av fett;
 • kronisk leversjukdom.

Diagnostik

Om det finns ett brott mot den hormonella balansen i reproduktionssystemet, måste du söka råd och hjälp från en högt kvalificerad specialist. Detta problem hjälper dig att lösa en gynekolog eller en gynekolog - en endokrinolog. Det här är läkare som är involverade i behandlingen av inte bara reproduktionsproblem, utan också det endokrina systemet. När det gäller att upptäcka en ökad koncentration av progesteron i blodet är det nödvändigt att genomgå en uppsättning åtgärder som syftar till att identifiera den faktor som orsakar denna patologiska förändring.

Endast enligt resultaten från alla studier kan läkaren välja rätt terapi för den snabbaste normaliseringen av hormonnivåerna.

Ofta föreskriver experter följande uppsättning diagnostiska procedurer till patienter, som inkluderar:

 • biokemisk och klinisk blodanalys;
 • Analys av urin;
 • ultraljudsundersökning av organen i det reproduktiva systemet;
 • magnetisk resonansavbildning av njurarna, binjurarna;
 • gynekologisk undersökning;
 • datortomografi av äggstockarna, livmodern, äggledarna.

Terapi

Ett tillstånd som kännetecknas av en betydande ökning av koncentrationen av progesteron i blodet från icke-gravida patienter behöver terapi. I fallet när nivån av progesteron överskrider de tillåtna värdena väljer den behandlande läkaren lämplig behandling baserat på resultaten av testerna, som är individuell för varje patient. Terapi beror till stor del på hur mycket progesteron som ökar och orsaken till det. När en faktor som provocerar hyperprogesteronemi är någon sjukdom, syftar terapi till att eliminera den.

För att normalisera mängden progesteron i kroppen används sådana behandlingsmetoder som:

 • användning av droger;
 • kirurgisk terapi;
 • diet.

Mediciner

För att minska hormonnivån i blodet förskrivs oral administrering av läkemedel som tillhör olika grupper. Ofta är detta läkemedel avsedda för preventivmedel. De innehåller en speciell kombination av hormoner som hämmar syntesen av progesteron i kroppen och som ett resultat minskar antalet i blodet.

De mest använda är följande läkemedel, såsom:

Alla dessa läkemedel är strängt förbjudna att förskriva under graviditetsperioden. På grund av det faktum att de kan orsaka spontan abort och olika komplikationer. För att eliminera fenomenet hyperprogesteroni är det nödvändigt att utrota orsaken till det. Huvudpatienten är förskrivna mediciner som är utformade för att eliminera sjukdomen som orsakar en ökning av hormonnivåerna. Om en cysta upptäcks används diagnostisk övervakning och antiinflammatorisk behandling som bas för behandlingen.

Kirurgisk terapi

I svåra fall av sjukdomsförlopp och ljust orsakade symtom måste man ta till kirurgisk terapi. Tumörer i äggstockarna, som tillhör gruppen av maligna neoplasmer, bidrar till ökad progesteronproduktion och utsätts för kirurgiskt avlägsnande så snabbt som möjligt. Dessutom föreskrivs patienten en kurs med kemoterapi, liksom att ta läkemedel mot cancer.

Diet

Ett av de karakteristiska symtomen på manifestationer av förhöjda nivåer av progesteron är en kraftig ökning av kroppsvikt. I detta avseende rekommenderas en speciell diet för en kvinna, vilket innebär en minskning av konsumtionen av livsmedel av proteinursprung, vilket förbättrar produktionen av progesteron. Proteinprodukter inkluderar följande ingredienser, såsom:

 • mjölkprodukter;
 • nötkött;
 • bönor
 • nötter
 • bageriprodukter;
 • ris.

Detta betyder inte att användningen av proteinprodukter leder till en kraftig ökning av hormonnivån i blodet, men ändå påverkar syntesen av hormoner vilket leder till en ökning av antalet. I detta fall måste du föredra kolhydrater, frukt och torkad frukt..

Under graviditeten rekommenderas det inte att hålla sig till en diet. Under denna period bör en kvinna leda en korrekt livsstil och äta balanserad. Detta är nödvändigt så att barnet får alla användbara ämnen som är viktiga för hans fulla utveckling.

Det är strängt förbjudet att använda oberoende terapi vid ett tillstånd som hyperprogesteronemi på grund av att användningen av hormonella läkemedel för behandlingen inte bara kan bidra till att minska progesteronproduktionen, utan tvärtom förvärra detta tillstånd. Dessutom har dessa läkemedel ett stort antal biverkningar som kan orsaka oförutsägbara konsekvenser..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur kan jag stoppa blödningar från livmodern hemma

Livmoderblödning är en lång och riklig utsläpp av blod från livmodern. Livmoderblödning är ett allvarligt symptom som inte bara kan indikera förekomsten av gynekologiska sjukdomar....

Hur är värmevallningar med klimakteriet hos kvinnor?

Under klimakteriet genomgår en kvinnas kropp stora förändringar. De är förknippade med en naturlig process - åldrande och försvagning av immunsystemet....

Brun urladdning som ett tecken på graviditet

Yttre och interna förändringar visar sig i samma grad och påverkar kvinnans liv och ger ibland obehag, ibland skrämmande, på grund av kvinnans brist på kunskap om detta problem eller kan vara asymptomatiska....