Anledningar till försenad menstruation: varför menstruationen inte startar i tid?

Harmonier

I en frisk och fysiologiskt utvecklande kropp hos en kvinna är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets hälsa menstruationscykeln. Eventuella förändringar i dess varaktighet, regelbundenhet, kvalitativa och kvantitativa egenskaper hos menstruationsflödet indikerar kränkningar i könsområdet, avbrott i det neuro-humorala systemet och en möjlig hormonell obalans associerad med endokrin patologi.

Beroende på olika livssituationer och provocerande faktorer inträffar förseningar en gång, periodiskt eller systematiskt. I de senare fallen kan symptomen inte lämnas utan vederbörlig uppmärksamhet, en omfattande diagnos krävs och vid behov full behandling för att eliminera det patologiska tillståndet.

Alla orsaker till menstruationscykelens misslyckande kan delas in i fysiologiska och patologiska. Den första inkluderar villkor som föreskrivs av kvinnornas ålder och individuella egenskaper. Vanligtvis behöver de inte behandling och specialiserad hjälp, förseningen elimineras oberoende och påverkar inte kvinnors hälsa.

Fysiologiska skäl inkluderar:

OrsakFörsena utvecklingsvillkorÅldersfunktioner och tidsperioder
Inträde i reproduktiv ålderFlickor som just har börjat sina perioder bör inte förvänta sig en stabil cykel omedelbart efter menarchen. En obalans av hormoner är normen i 1-1,5 år efter den första menstruationen. En cykel kan ha en annan varaktighet och blödning kan ha en annan intensitet.Menstruationens början är från 11 till 15 år (i genomsnitt 12-13), och om flickan efter denna ålder fortfarande inte har menstruation, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Specialkonsultation kräver också en situation där en regelbunden cykel inte är etablerad längre än 1,5-2 år efter menarche
Övergång till klimakterietDetta är en övergångsperiod för kvinnans endokrina system. Hormonell obalans orsakas av en minskning av nivån på könshormoner, som inte kan uppstå jämnt. Cykeltiden ändras igen, vilket inte är en avvikelse från normen. Vissa gynekologer föreskriver hormonläkemedel till sina patienter för att hjälpa dem smidigt att gå in i klimakteriet och inte uppleva obehag och komplikationer från en förlorad hormonell bakgrund.Efter 45-48 år inträffar de första manifestationerna av klimakteriet. Dess genomsnittliga varaktighet är 3-6 år, varefter menstruationen försvinner helt eller, som ett undantag, förekommer extremt sällan under flera år
GraviditetOfta i de tidiga stadierna upplever inte en kvinna några speciella upplevelser. Därför bör du, med en försening i menstruationen, först göra ett graviditetstest och sedan konsultera läkareEn kvinnas reproduktiva ålder eller perioden före början av postmenopaus

Fel i menstruationscykeln kan orsakas av följande patologiska skäl:

 • störning av det hypotalamiska hypofyssystemet;
 • äggstocksjukdom;
 • patologiska förändringar i livmodern;
 • endokrin störning.

Patologiska orsaker kräver noggrann diagnos, inklusive laboratorium, eftersom det inte alltid är möjligt att identifiera en organisk störning, och många förändringar sker mot bakgrund av enzymatiska och biokemiska dysfunktioner.

Hypotalamus och hypofysen är hjärnstrukturer som reglerar funktionen hos många system, inklusive den reproduktiva. Överträdelser kan vara funktionella (utan att kränka strukturen) och organiska (med skada på organets struktur).

Funktionsstörningar orsakas som regel av påverkan av miljöfaktorer på kroppen, orsakar ett stressande tillstånd i hjärnan och stör arbetshindringen i hypotalamus och hypofysen. Sådana faktorer inkluderar: mental trauma, fysisk överbelastning, stress, infektioner och missbruk, användning av vissa droger.

Ibland är stressfaktorn så obetydlig att en kvinna inte fokuserar på honom, men kroppen genomgår fortfarande dess effekt: förändring av tid och klimatzoner, förändring i solaktivitet, en livlig känslomässig reaktion etc. Situationen kompliceras av det faktum att en försening i menstruationen kan inträffa senare 3 cykler efter exponering för en stressfaktor, och det är mycket svårt att avgöra vad som orsakade misslyckandet.

Organiska skador (hypofystumörer, traumatiska hjärnskador, hjärninfektioner, patologier i de kärl som levererar den), förutom att försena menstruationen, uppvisar en omfattande klinisk bild och kräver professionell diagnos och behandling av specialister.

Störningar i äggstockarna är också uppdelade i organiska och funktionella. Det senare inkluderar polycystiskt äggstocksyndrom, vars orsaker inte förstås fullt ut, men det finns troligtvis en kränkning av produktionen av luteiniserande och follikelstimulerande hypofyshormoner. Effekten av hyperinsulinemi hos kvinnor med diabetes mellitus, ökad glukostolerans och övervikt noteras också..

Kärnan i polycystiskt äggstocksyndrom är att follikeln (en vesikel som innehåller ett ägg) inte spricker, ägglossningen inträffar inte, corpus luteum bildas inte, all hormonreglering försvinner, menstruationscykeln förlorar sin stabilitet. Sjukdomen åtföljs av hyperandrogenism, som manifesteras av överdriven hårväxt på den inre ytan av låren, buken, överläppen och andra platser som inte kännetecknar detta. Ofta är detta symptom det främsta skälet till att gå till läkaren.

En annan funktionell störning är resistent äggstocksyndrom. Det inträffar när äggstocksreceptorerna för hypofyshormoner av någon anledning slutar svara på dem. Centralreglering förlorar sin kontroll, menstruationscykeln försvinner.

Ovariellt utarmningssyndrom är faktiskt början av klimakteriet i en tidig ålder (upp till 40 år), när äggstocken på grund av dess genetiska egenskaper upphör att fungera, som det borde vara för en ung kvinna. För att korrigera detta tillstånd föreskriver läkare hormonersättningsterapi.

Organiska orsaker inkluderar ovarietumörer som producerar hormoner som saktar ner den normala cykeln. Maligna neoplasmer kännetecknas ofta av snabb utveckling.

Om livmoderns endometrium är skadat kommer menstruationen inte i tid. Brott mot dess integritet inträffar under curettage under abort eller som ett resultat av diagnostiska procedurer, när de är nödvändiga för differentiell diagnos av tillståndet.

En av de ofta patologierna i livmoderslimhinnan är endometrios, som kännetecknas av ett brott mot villkoren i menstruationscykeln och långvarig blödning.

En felaktig installerad intrauterin enhet kan också leda till förseningar. I processen för implantering i livmoderhalsen är skada på slemskiktet eller fullständig blockering av livmoderhalskanalen möjlig.

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggledarna leder också till störning av menstruationscykeln. Detta gäller särskilt för sexuellt överförda sjukdomar. Med täta förändringar hos sexuella partners och förutsättningarna för en möjlig infektion är en fullständig undersökning nödvändig.

Förtjockat endometrialskikt med endometrios

Eftersom könshormoner är i känslig koppling till resten, kommer eventuell dysfunktion att medföra störningar i reproduktionssystemet. Störning av sköldkörteln (hypo- eller hypertyreoidism) och produktion av steroidhormoner, binjurepatologi, diabetes mellitus, hyperprolaktinemi och många andra sjukdomar kommer oundvikligen att leda till en oregelbunden cykel.

Genom att använda kombinerade orala preventivmedel normaliseras vanligtvis menstruationscykeln och gör menstruationen regelbunden och magra. Men under de första tre månaderna utesluts inte förändringar och misslyckanden, först efter den stabiliseringen.

I händelse av en orimlig försening måste du analysera ditt eget tillstånd efter uteslutandet av graviditetsfaktorn. En kvinna bör lyssna på sin kropp och avgöra om det finns några ytterligare symtom som kan indikera förekomsten av patologi. Dessa inkluderar: svaghet, sjukdom, frekvent eller periodisk smärta i bäckenområdet, patologiska föroreningar i urinen eller en specifik lukt och vaginal urladdning.

Om menstruation inte inträffar, men kvinnan känner av följande tecken på PMS: hon drar nedre buken i buken, bröstkörtlarna blir oförskämd, ofta uppstår humörförändringar, då kommer menstruationen snart. Men PMS-symtom liknar troliga tecken på graviditet, så det är värt ett test.

Om en kvinna vet att hon har lidit psyko-emotionell stress, förändrat sin livsstil och gjort en lång resa, kan vi anta att detta orsakade en försening i menstruationen.

För flickor under de första 1,5 åren efter menarche är cykelinstabilitet inte en patologi. Detta utesluter inte möjligheten till graviditet om flickan lever sexuellt. För kvinnor efter 55 års ålder är förseningar också förutsägbara på grund av närhet till klimakteriet.

Om ömhet i nedre del av magen åtföljs av utsöndringar av en vit, gulaktig färg med en obehaglig lukt, feber och allmän sjukdom, kan en inflammatorisk sjukdom i könsorganen eller andra organiska problem ha utvecklats. I detta fall måste du snarast konsultera en läkare.

Om förseningen är kortvarig (1-5 dagar) är det för tidigt att frukta för din egen hälsa. I fall där det varar mer än 5 dagar, men graviditetstestet är negativt, är det värt att överväga orsakerna. Om det inte finns någon månad i tio dagar eller mer, måste du träffa en läkare, detta är redan ett tydligt avvikelse från normen. Ibland händer det att kroppen saknar en menstruation och den nästa kommer bara två månader efter den föregående. Detta indikerar inte alltid någon allvarlig patologi, men det är viktigt att konsultera en specialist..

En konstant fördröjning på flera dagar, upp till en vecka, indikerar en förlängd menstruationscykel. Hos vissa kvinnor är den normala livscykeln upp till 35 dagar. Ibland varierar dess varaktighet på grund av fysiologiska cykler, efter förlossning, abort, tidigare sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet och av ett antal andra skäl. Med denna kurs är den första dagen av menstruationen inte annorlunda än normalt, det finns ingen uttalad blödning eller patologisk urladdning, vilket indikerar kroppens normala tillstånd.

När menstruationen inte börjar i mer än två dagar och förseningen åtföljs av smärta i bäckenet, obehag i korsryggen och allvarligt premenstruellt syndrom, indikerar detta ofta förkylningar. Detta tillstånd utvecklas också efter att ha tagit mediciner..

Vad förutom graviditet är orsakerna till förseningen i menstruationen

Genom hur kvinnans reproduktiva system fungerar kan man bedöma det allmänna hälsotillståndet. Utseendet på cykelstörningar, förseningen av menstruationen indikerar abnormiteter i det endokrina, nervösa och andra system. Regelbundna perioder med normal varaktighet indikerar att hormonnivån är normal, en kvinna kan bli gravid. Skälen till förseningen i menstruationen kan vara processer med naturliga åldersrelaterade förändringar, kroppens reaktion på yttre faktorer. Abnormitet är ofta ett tecken på en allvarlig sjukdom..

Vad betraktas som en försening i menstruationen

Normen beaktas om en kvinnas period kommer inom 21-35 dagar. En försening på mer än 10 dagar är en patologi om den inte är förknippad med den fysiologiska omstruktureringen av kroppen. 1-2 gånger per år inträffar en liten försening i menstruationen hos varje kvinna. Om detta upprepas ständigt måste du konsultera en läkare för undersökning.

Menstruation kan uppstå med ett intervall på mer än 40 dagar (oligomenorrhea, opsomenorrhea), och kan också vara frånvarande under flera menstruationscykler (amenorré).

Det finns naturliga orsaker till försenad menstruation. Förutom graviditet kan detta till exempel vara amning, klimakteriet. Om förseningen inte är förknippad med normala fysiologiska processer måste patologinens natur omedelbart fastställas för att undvika komplikationer.

Fysiologiska orsaker till försenad menstruation

Menstruationscykeln är en strikt sekvens av processer förknippade med att förbereda den kvinnliga kroppen på graviditet. Även hos en helt frisk kvinna kan fel i denna mekanism uppstå under påverkan av yttre faktorer. Dessa inkluderar:

 1. Emotionellt tillstånd: intensiv förväntan på menstruation, om en kvinna är rädd för en oönskad graviditet, stress på jobbet, personliga upplevelser.
 2. Ökad fysisk och mental stress, intensiva sporter.
 3. Flytt till en ny bostad, klimatförändring, ockupation, daglig rutin.
 4. Ohälsosam kost, kost, fetma, vitaminbrist.
 5. Förkylningar, kronisk gastrit, diabetes, njursjukdom.
 6. Tar antibiotika och vissa andra läkemedel.
 7. Användningen av hormonella preventivmedel, ett kraftigt avskaffande av preventivmedel.
 8. Hormonell omstrukturering av kroppen under puberteten. Inom 1-2 år kommer menstruationen oregelbundet, till och med flera månader är frånvarande på grund av äggstockarnas omogenhet. Därefter justeras cykeln. Om detta inte händer måste du ta reda på orsaken till kränkningarna.
 9. Förändringar i den hormonella bakgrunden med klimakteriet. Sällsynta oregelbundna perioder är ett tecken på början av premenopausal period före föregående fullständig upphörande av menstruationen.
 10. En ökning av prolaktinnivåerna i kroppen efter förlossningen i samband med mjölkproduktionen. Om en kvinna inte ammar, återställs hennes perioder efter 2 månader. Om den matas, kommer menstruationen efter upphörandet av barnets amning.

Obs: Om din period inte kommer ett år efter födseln kan det vara ett tecken på en sjukdom som har uppstått på grund av födelseskador..

Ständiga förseningar uppstår på grund av förgiftning av kroppen med alkohol, droger, nikotin. Brott mot cykeln inträffar ofta hos kvinnor som arbetar i farliga industrier på nattskiftet.

Video: Orsaker till försenad menstruation. När man ska se en läkare

Patologier som leder till förseningar i menstruationen

Förutom graviditet kan orsaken till försenad menstruation vara sjukdomar i det reproduktiva och endokrina systemet.

Hormonella störningar

Vanliga orsaker till menstruations oregelbundenhet är sjukdomar i sköldkörteln, hypofysen, binjurarna, äggstockarna och orsakar hormonell obalans.

Hypotyreoidism - otillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner tyroxin och triiodotyronin. Utan dessa ämnen är det omöjligt att producera könshormoner i äggstockarna: östrogen, progesteron, FSH (follikelstimulerande hormon), som ger äggmognad, ägglossning och andra processer i menstruationscykeln. Försenad menstruation är ett av de första tecknen på sköldkörtelsjukdom hos kvinnor.

Hyperprolaktinemi är en hypofyssjukdom som är förknippad med överdriven produktion av prolaktin. Detta hormon hämmar produktionen av östrogen, som ansvarar för att äggen mognar i rätt tid. Äggstocksfunktionen är nedsatt med medfödd hypofys underutveckling, hjärntumörer.

Adenom (godartad tumör) i hypofysen eller binjurarna. Det leder till fetma, överdriven hårväxt på kroppen, menstruations oregelbundenhet.

Ovariell dysfunktion är en kränkning av produktionen av könshormoner i äggstockarna. Detta tillstånd kan vara ett resultat av tidigare inflammatoriska sjukdomar, hormonella störningar, installation av en intrauterin enhet, användning av hormonella läkemedel.

Video: Varför menstruationen är försenad eller frånvarande

Fortplantningssjukdomar

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. Samtidigt förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom. Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Salpingoophoritis är en inflammation i livmodern och bilagorna (rör och äggstockar). Processen kan orsaka dysfunktion i äggstockarna.

Endometritis - inflammation i livmoderslimhinnan, vilket leder till uppkomsten av hypomenstruellt syndrom (menstruation kan komma inom 5-8 veckor och till och med inte ofta fyra gånger om året).

Cervicit är en inflammation i livmoderhalsen. Processen överförs enkelt till livmodern och bilagor.

Endometrial hyperplasi. En patologisk förtjockning av slemhinnan som leder livmodern. Det är orsaken till en lång försening i menstruationen, varefter kraftiga blödningar inträffar. Patologi uppstår på grund av hormonella störningar orsakade av sjukdomar i endokrina körtlar..

Uterin fibroids - en godartad tumör i livmodern, singel eller i form av flera noder som finns både utanför och inuti livmodern. Denna sjukdom kännetecknas av oregelbunden menstruation. Långa förseningar kan växla med en kort cykel.

Polycystisk äggstocksjukdom - bildning av flera cyster utanför eller inuti äggstockarna. Sjukdomen kan fortsätta utan symtom. Finns ofta när man undersöker en kvinna om en lång (mer än 1 månad) frånvaro av menstruation.

Livmoderpolypper - bildandet av patologiska noder i endometriet, kan spridas till livmoderhalsen. Menstruationsförseningar, långvarig kraftig blödning är karakteristiska. Malign vävnadsgenerering förekommer ofta..

Endometrios - tillväxten av endometrium i rören, äggstockarna, i angränsande organ. I detta fall försämras äggledarnas tålamod, vilket kan orsaka menstruationsförseningar. Utöver vanlig graviditet kommer menstruation med endometrios inte i tid på grund av en ektopisk graviditet om fostret fäster sig i röret och inte i livmoderhålet. Som ett resultat kan en rörbrott uppstå, vilket är farligt för kvinnans liv. I stället för den förväntade menstruationen visas fläckar med en blandning av blod. En kvinna bör uppmärksamma utseendet på tecken som illamående, kräkningar, smärta i nedre del av buken (från sidan där ägget fästes).

Ektopisk graviditet inträffar också efter sjukdomar som leder till vidhäftningar i rören och äggstockarna (salpingoophoritis).

Endometrial hypoplasia - en underutveckling av livmoderslimhinnan, där endometrialskiktet förblir för tunt, kan inte hålla ett befruktat ägg. Detta leder till abort redan i början, när kvinnan ännu inte vet om sin början. Nästa menstruation kommer med en fördröjning, brun fläck kan förekomma framför den. Hypoplasi är resultatet av inflammatoriska processer i bäckenorganen, operationer i livmodern och äggstockarna, hormonella störningar i kroppen.

Tillägg: En av de vanligaste orsakerna till försening är anorexi, en psykisk sjukdom förknippad med en ätstörning. Det observeras vanligtvis hos unga kvinnor. Lusten att gå ner i vikt blir en besatthet. Samtidigt upphör mat att absorberas, fullständig utarmning inträffar. Menstruationen kommer med en större försening och försvinner sedan. Om du kan återställa vikten visas menstruationen igen.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Undersökningsmetoder, fastställande av orsakerna till förseningen

För att fastställa orsaken till förseningen i menstruationen genomförs en undersökning.

Det kontrolleras om kvinnan ägglossning. För att göra detta, under hela cykeln, mäts basal kroppstemperatur (i ändtarmen), ett schema upprättas. Förekomsten av ägglossning indikeras av en kraftig temperaturökning över 37 ° i mitten av cykeln.

Ett blodprov genomförs för hormoner för att upptäcka avvikelser, möjliga konsekvenser.

Ultraljud undersöker tillståndet i bäckenorganen, avslöjar förekomsten av tumörer och andra patologier i livmodern och bilagorna.

Metoderna för datoranalys och magnetisk resonansavbildning (CT och MRI) undersöker hjärnan, hypofysens tillstånd.

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium. Denna förändring i reproduktionssystemet åtföljs av frigörandet av blodiga massor.

Normalt bör denna process pågå från 3 till 5 dagar, och volymen av förlorat blod bör inte överstiga 150 ml under hela perioden. Processen fortsätter normalt smärtfritt.

Om dessa processer inte inträffar bör du rådfråga en specialist. Intervallet mellan föregående och början av dessa perioder bör vara från 28 till 35 dagar.

Menstruationscykeln och dess roll i en kvinnas kropp

Menstruationscykeln är ett helt komplex av komplexa biokemiska processer i en kvinnas kropp. Det är han som tillhandahåller en av huvudfunktionerna i kvinnlig kropp - graviditet. Och dess manifestation är menstruation.

Menstruation hos en kvinna för första gången signalerar början av det reproduktiva systemet. För en flicka innebär detta att äggstockarnas arbete börjar och hennes kropp förbereder sig för att utföra en könsfunktion. Normalt uppträder menstruationscykeln i åldern 13 - 15 år.

Under en tid kan det vara oregelbundet och normalt sett bör en kvinna ha en fullgod reproduktionsfunktion under året. Om menstruationen under längre tid inte blir regelbunden, betyder det att du måste konsultera en specialist.

Cykelfaser:

 • Menstruationscykeln börjar med den första fasen, den kallas också sekretorin. Vid denna tidpunkt växer endometriet utan dess funktionella omstrukturering. Denna process sker under kontinuerlig kontroll av follikelstimulerande hormon och östrogen. Parallellt med tillväxten av endometrium bildas folliklar som ett framtida ägg i äggstockarna. I slutet av fasen förvandlas det till ett moget ägg som kommer in i bukhålan och är redo för befruktning.
 • Den andra fasen är spridning. Detta är ett av de viktigaste stadierna som är nödvändiga för att vidareutveckla graviditeten. Endometriet börjar transformera och förvandlas till mogen vävnad. I äggstockarna finns det en bildning av corpus luteum, denna formation är fylld med ett ämne som producerar progesteron. Det är under påverkan av progesteron som inträffar efter att det befruktade fosterägget fästs till livmoderhålet.

I händelse av att graviditet inte inträffar inträffar involvering av denna formation, hormonell omstrukturering och avstötning av det bildade endometriumet. Normalt bör dessa processer vara synkrona..

Orsaker till försenad menstruation

Graviditet

Detta är en av de mest gynnsamma orsakerna till försenad menstruation. Det är förknippat med befruktningen av ett moget ägg och bildandet av ett embryo..

Innan menstruationen börjar kommer ägget ut i livmoderhålet.

Från befruktningens ögonblick förändras kvinnans hormonella bakgrund dramatiskt.

Av stor betydelse i detta fall ges progesteron, det förhindrar endometrial avstötning och början av menstruation.

Normalt bör det inte förekomma någon blodig utflöde hos kvinnor före födseln.

I vissa fall fördröjer en kvinna även efter leveransanmälan försenad menstruation, detta beror både på amning och återställande av äggstockarna, som har varit inaktiva länge.

Påfrestning

Stressande situation är ett av de allvarliga orsakerna till förseningen av menstruationen..

Det kan vara förknippat med överdriven produktion av hormoner som är ansvariga för kroppens motstånd mot stressande situationer..

I ett sådant fall kan inte bara en allvarlig hormonell funktionsfel och störning av äggstockarna uppstå, utan också deras utarmning på grund av en kraftig ökning av hormoner eller cirkulationsstörningar på grund av ökat arbete.

En kvinna kan uppleva en försening i menstruationen och som ett resultat med efterföljande funktionsfel i äggstockarna. Några cykler senare återställs menstruationsfunktionen igen..

Hormonell obalans

Anledningen till förseningen av menstruationen kan också förknippas med en kränkning av den hormonella bakgrunden.

Emellertid är hormonerna i reproduktionssystemet inte alltid ett problem. Sköldkörtelhormoner kan också leda till en försening i menstruationen..

Med en otillräcklig produktion kan en kvinna notera cykelfel, såväl som okontrollerad konstant viktökning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en kvinna och tillståndet i det reproduktiva systemets hormonella bakgrund, tillstånd som avbrott av graviditet eller missfall kan leda till ytterligare förseningar.

Som ett resultat sker det en kraftig förändring i äggstockarnas arbete och de behöver lång tid för att återhämta sig.

Inflammation

Den inflammatoriska processen är en av de vanligaste orsakerna till menstruationsfördröjning.

Dessutom kan dess lokalisering vara annorlunda, det är både livmodern och äggstockarna.

Det farligaste när det gäller utveckling av försenad menstruation är ovarieinflammation.

Det är med denna kropp utvecklingen av endometrium och början av menstruation är associerad. Oftast inträffar förseningen i cykeln när en infektion eller återfall av den inflammatoriska processen inträffar.

I vissa fall kan processen påverka mer än en menstruationscykel, detta är vikten av snabb diagnos och behandling, särskilt hos personer i reproduktiv ålder.

Den inflammatoriska processen i livmodern kan leda till underlägsenhet i bildningen av endometrium, och det är efter en liknande anledning som en kvinna kan märka en förändring i menstruationens natur. Efter en försening kan de vara mer rikliga eller omvänt misstänksamma.

Arten av urladdningen förblir brun och smutsad under lång tid. Nästa cykel efter förseningen blir mer smärtsam. I detta fall överskrider förseningen som regel inte två veckor.

Motion

Detta är en av de allvarliga faktorerna som leder till störning av äggstockarna och störning av ankomsten av menstruation.

Kvinnor som regelbundet upplever kraftig fysisk ansträngning, till exempel förknippade med arbete, eller som irrationellt närmar sig utposter för viktminskning, eller som är förtjust i träning, upplever problem med menstruationscykeln.

Det kan finnas många skäl som leder till en försening i menstruationen på grund av fysisk aktivitet, en av dem är en kränkning av blodcirkulationen i organet och ökat tryck på det.

Övervikt

Nyligen finns det en tendens att ändra menstruationscykeln hos kvinnor mot bakgrund av ökad kroppsvikt.

Det bör noteras att massan bör överstiga värden som är lämpliga för begreppet fetma.

Ett liknande problem är förknippat med det faktum att fettvävnad i sig är en källa till produktion av vissa hormoner, och som ett resultat kan betydligt förändra en kvinnas naturliga hormonella bakgrund. Problemet med övervikt kan också förknippas med hyperandrogenism..

Medicin

I vissa fall kan menstruation inte förekomma eller komma sent på grund av medicinering.

I större utsträckning hormonella läkemedel som syftar till kvinnors reproduktionsfunktion.

De vanligaste grupperna är orala preventivmedel eller preventivmedel.

Det kan inte alltid bero på mottagande av medel i denna cykel..

Många kvinnor upplever detta problem efter flera cykler..

Sådana förändringar är inte bara förknippade med en kränkning av äggstocken, utan också med den onormala utvecklingen av endometrium. I detta fall finns patologiska förändringar oftast med felaktig medicinering.

Hur många perioder kan försenas om testet är negativt?

Negativa testfördröjningsperioder:

 • Försening av menstruationen under 1 dag anses inte vara en försening, inte ens med en vanlig menstruationscykel. Detta kan bero på en liten förändring i rytmen hos utsöndrade hormoner i äggstockarna..
 • Under 2 till 3 dagar är det inte heller värt att betrakta som en patologi. Detta beror på det faktum att dessa fluktuationer kan uppstå i en helt frisk kropp..
 • Under fyra dagar kan menstruationsförseningen från den föreskrivna rytmen betraktas som ett alternativ, mellan patologi och dess frånvaro. Ett liknande problem är förknippat med det faktum att det är i denna menstruationscykel som inte bara hormonsvikt kan uppstå, utan också en mindre inflammatorisk process.
 • Under 5-6 dagar kan problemet likna ovanstående. En försening på en vecka kan vara förknippad med en mer uttalad överförd inflammatorisk process. En liknande situation kan kräva medicinsk behandling..
 • Under en vecka eller 8 till 10 dagar kan menstruationen försenas med cystiska förändringar i äggstockarna, en enda cysta, såväl som allvarlig inflammation i inte bara äggstockarna, utan också livmoderhulen.

När man ska se en läkare?

Eftersom normala avvikelser i menstruationscykeln inträffar inom tre dagar är det i denna tidsperiod inte nödvändigt att kontakta en specialist, förutsatt att det inte finns några klagomål.

Om en kvinna är orolig för några symtom, lägre buken börjar skada, drar i ryggen, känner sig sjuk eller reser, bör du omedelbart rådfråga en specialist för efterföljande diagnos och vid behov valet av grundlig behandling.

Det är flickorna på ett otydligt sätt till läkaren som kan hota utvecklingen av komplikationer.

Undersökning

Diagnostiska metoder beror på den påstådda orsaken till utvecklingen av cykelstörningar:

 • Vid misstänkt graviditet erbjuds en kvinna att utföra ett test baserat på bestämning i urinen av en specifik substans av humant koriongonadotropin. Det är han som ökar med en gradvis graviditet. Om det inte är möjligt att göra en icke-invasiv analys finns det ett alternativ. För att göra detta måste du donera blod till samma hormon, bara i detta fall blir resultatet mer exakt.
 • Ultraljudsförfarande. Det låter dig identifiera förekomsten av ett fosterägg med ett embryo, samt basera på dess storlek för att sätta uppskattad term.
 • I inflammatoriska processer räcker flera metoder för en noggrann diagnos. Först och främst är detta en bedömning av en smet på flora från innehållet i slidan. Ofta är det under inflammatoriska processer i äggstocken som också vaginalfloraen är involverad.
 • Allmänt blodprov, enligt dess resultat, kan vi dra slutsatsen att det finns en inflammatorisk process i äggstockarna eller livmoderhålan.
 • Menstruations oregelbundenheter förknippade med hormonell funktionsfel diagnostiseras med hjälp av den kliniska bilden, när läkaren tydligt kan se hormonella störningar.
  Laboratorieundersökning för att bestämma hormonprofilen. De nödvändiga hormonerna inkluderar follikelstimulerande, progesteron, prolaktin och andra.

Behandling

Terapi för försenad menstruation beror till stor del på orsaken till vilken den är associerad:

 • Så kvinnor vars graviditet är orsaken till förseningen behöver inte ordineras. Det är viktigt för dem att diagnostisera hennes tillstånd och förhindra utvecklingen av komplikationer, i vissa fall krävs bevarande terapi. När en kvinna har diagnosen graviditet måste du registrera dig hos en gynekolog på poliklinisk basis.
 • Behandling i samband med att ta mediciner syftar främst till att stoppa deras användning, samt att eventuellt nödvändig återställande av reproduktionssystemet. För detta kan vitaminer användas. När man tar kombinerade orala preventivmedel kan menstruationen också försenas, och tillståndet kräver inte behandling. Det är bara nödvändigt att fortsätta använda läkemedlen i det föreskrivna läget utan oavsiktliga utelämnanden enligt instruktionerna.
 • Behandlingen av menstruationsfördröjning förknippad med fysisk aktivitet syftar till dess fullständiga uteslutning från livsstil och möjlig utbyte av en mer skonsam metod. Under återhämtningsperioden kan du behöva inte bara vitaminbehandling, utan också en full och högkvalitativ kost.
 • Behandling av försenad menstruation med ökad kroppsvikt kräver dess obligatoriska reduktion med identifiering av orsakerna till viktökning. Du kan inte fasta, eftersom i vissa fall problemet kan uppstå när den hormonella bakgrunden förändras, till exempel behandling av hypotyreos.
  I en stressande situation bör du bli av med det, och om det är omöjligt att hantera depressionen på egen hand måste du kontakta en specialist. Kan behöva ta antidepressiva läkemedel.
 • Den inflammatoriska processen innebär utnämning av läkemedel som syftar till att förstöra patogenen, öka immuniteten och få vitaminer. Efter behandlingen kommer det att vara nödvändigt att diagnostisera igen och i efterföljande cykler antikroppsåtgärder.
 • I händelse av att förseningen i menstruationen orsakas av hormonsvikt är det nödvändigt att ta reda på dess exakta orsak. Detta kan vara en kränkning av andra organ och system. Frågan om val av läkemedel löses efter diagnos. Om orsaken till förseningen utesluts i framtiden kan du inte genomföra behandling.

Förebyggande

Förebyggande av en oregelbunden menstruationscykel är en ganska stor del av gynekologi. Det inkluderar primära och sekundära händelser.

I primära fall bör sjukdomar som resulterar i menstruations oregelbundenhet förebyggas..

Den:

 • Förebyggande av sexuellt överförda infektioner med kondom. En liknande metod är nödvändig om sexpartnerna inte är konstant eller om han inte klarat diagnosen sexuellt överförda sjukdomar.
 • Undvik fokus på kronisk infektion, såväl som hypotermi och stressande situationer som kan leda till inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemets organ..
 • Följ reglerna för god näring, under bildandet av menstruationsfunktionen begräns inte dig själv i näringsämnen genom strikta dieter, liksom försvagande fysisk ansträngning.
 • Ta inte droger på egen hand, särskilt inte på hormonell basis.
 • Kontakta i god tid specialister om det finns klagomål från könsorganen.
 • Undvik oönskad graviditet, och som ett resultat, avbrottet.

Sekundär förebyggande innefattar snabb behandling av identifierade tecken på gynekologisk och endokrinologisk patologi. Kursen mot återfallsterapi i närvaro av fokus på kronisk infektion.

recensioner

Recensioner av kvinnor om förseningen av menstruationen:

Försenad menstruation: symtom och behandling

Försenad menstruation (opsomenorrhea) är en kränkning av den cykliska fördelningen av menstruation, som ett resultat av vilken menstruationen är frånvarande vid uppskattad tid. Försening beaktas när menstruationen inte inträffar inom 35 dagar från starten av cykeln eller inte visas längre än 7 dagar. I allmän mening uppstår förseningen på grund av fysiologiska eller patologiska skäl. Men för att förstå dem måste du förstå vad en menstruationscykel är..

Menstruations fysiologi

Utseendet på menstruationscykeln indikerar att den kvinnliga kroppen är redo för befruktning. Normalt är cykeln 21-35 dagar eller 28 dagar i genomsnitt. Cykeln slutar och börjar när menstruationen (blodutflödet) visas - detta är den första dagen av menstruationen.

Menstruationscykeln består av tre perioder:

 • Den första fasen är follikulär.
 • Ägglossning.
 • Den andra fasen är luteal.

På hormonnivå består cykeln av två faser, där en av könshormonerna dominerar, och ägglossning. I den första fasen börjar hormonet östrogen att öka. Under denna period utvecklas follikeln, från vilken ägget kommer att släppas i framtiden.

Sedan kommer ägglossning. Detta är ett utsläpp från en follikel av ett moget ägg i äggledaren, där befruktningen äger rum. Ägget lever i 1-2 dagar, under vilket det går ner i livmoderhålet och förväntar sig befruktning. En gul kropp skapas i stället för follikeln. Den andra fasen börjar.

Corpus luteum är en tillfällig körtel som skapar en balans mellan östrogen och progesteron och progesteron stiger gradvis. Endometriumhypertrofier och förbereder sig för att ta ett ägg. Om befruktningen har kommit förblir progesteron på en hög nivå och bidrar till den normala graviditeten. I motsatt fall, i slutet av cykeln, faller progesteron, det slemhögt hypertrofiserade skiktet i endometrium avvisas (blodkärlen skadas, vilket bidrar till blödning) och cykeln slutar. Och så i en cirkel. Allt detta regleras av hjärnbarken, hypothalamus, hypofysen, hormonella nivåer, och en kränkning i någon av kedjorna leder till störning av menstruationscykeln. Oregelmässig urladdning under 2-3 cykler, en förändring av arten och mängden blod som utsöndras indikerar kränkningar och kräver specialistråd.

Anledningar till försenad menstruation

Problem som bidrar till förseningen kan vara fysiologiska eller patologiska, och de senare är indelade i gynekologiska och icke-gynekologiska orsaker.

Fysiologiska orsaker till försenad menstruation

Det första skälet till en normal försening i menstruationen är graviditet. Detta skäl står för de flesta förseningar. Även under amning och postpartum, på grund av en ökning av hormonet prolaktin, är östrogenkoncentrationen inte stabil, vilket gör cykeln oregelbunden.

Normalt börjar den första menstruationen hos flickor under 12-14 år och de första två åren är cykeln bara formande, så förseningar är inte ovanliga. Med klimakteriet minskar koncentrationen av könshormoner, vilket orsakar cykelfel och senare fullständigt upphörande av menstruationen. En försening på 5-7 dagar är normalt. Förseningar i menstruationen en gång per år två gånger per år är också normalt. Allt annat betraktas som en patologi och kräver en gynekologisk undersökning.

Patologiska orsaker till försenad menstruation

De patologiska orsakerna till försenad menstruation är indelade i gynekologiska och de som inte är relaterade till reproduktionssystemet.

Gynekologiska problem som orsakar en försening i menstruationen inkluderar:

 • Akuta och kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganen hos kvinnor och deras bilagor (adnexit, salpingit, oophorit).
 • Cystiska formationer eller polycystisk äggstocksdegeneration. Samtidigt med förseningen är det en ökning av manliga hormoner, som manifesteras av hårets tillväxt i ansiktet och kroppen, utseendet på akne och en ökning av kroppsvikt.
 • Onkologiska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen (godartade och maligna tumörer - myom, fibromyom, livmoderpolypper, livmoderhalscancer).
 • Abort. Vid skrapning skadas endometriumet (livmoderslimhinnan), vilket hjälper till att öka sin återhämtningstid. Under abort störs också den hormonella bakgrunden kraftigt.
 • Ektopisk graviditet (ett befruktat ägg implanteras utanför livmoderhålet, vanligtvis i äggledaren).
 • Könsdelade missbildningar.

Andra orsaker till försenad menstruation

 • Anpassning av en kvinnas kropp när man ändrar klimat, livsstil, bostad eller arbete.
 • Känslomässiga påfrestningar (positiv - till exempel överdriven glädje eller negativ - depression, känslor).
 • Hög och ovanlig fysisk aktivitet (cykelfel observeras ofta hos idrottare som deltar i tyngdlyftning).
 • Ökad mental stress (under godkänt och förberett tentamen).
 • avitaminosis.
 • Plötslig viktminskning. Fettvävnad är aktivt involverad i att bibehålla östrogenkoncentrationen i kroppen. Det är logiskt att anta menstruations oregelbundenheter med plötslig viktminskning, och kroppen svarar med en skyddande reaktion - en försening eller fullständig upphörande av sekret. Detta observeras när man observerar utmattande dieter, långvarig fasta och anorexi. Menstruationen återupptas med normalisering av vikten. Överdriven viktökning påverkar också cyklernas regelbundenhet..
 • Kirurgi, skador.
 • Efter att ha stoppat preventivmedel. Eftersom de sistnämnda är hormonella läkemedel måste tiden efter deras avbokning passera för återställande av den hormonella bakgrunden. Användning av läkemedel för nödsituation.
 • Virala och bakteriella infektioner (SARS, influensa, tonsillit, faryngit och andra).
 • Förgiftning och berusning.
 • Brott mot sköldkörteln, bukspottkörteln, binjurarna, hypofysen, såväl som kroniska sjukdomar och perioder med deras förvärringar (pyelonefrit, gastrit).
 • Mottagande av hormonella läkemedel, antidepressiva, terapi mot tuberkulos.

Hur manifesteras förseningen av menstruationen??

Normala fysiologiska förseningar i menstruationen inträffar under puberteten, klimakteriet, amning, efter förlossningen och manifesteras helt enkelt genom en ökning av varaktigheten och en oregelbunden cykel (med menopaus försvinner menstruationen helt).

På grund av patologiska problem kan försenad menstruation åtföljas av olika slags symtom, som beror på orsaken. Om orsaken är i de kvinnliga könsorganen, kommer opsomenorré att uppstå mot bakgrund av inflammation (feber, dragande smärta i nedre del av magen eller, å ena sidan, patologisk urladdning), cancer (smärta av olika intensiteter kan uppstå eller inte uppenbart alls), diagnosen ställs genom tomografi eller Ultraljud), avvikelser - kränkningar av utvecklingen av könsorganen, mot bakgrund av stress, överdriven stress, och så vidare.

Vad man ska göra med en försening i menstruationen

Det första du måste göra är att utesluta eller bekräfta graviditeten, eftersom det är det vanligaste skälet till förseningen. I tidig graviditet, smärta i bröstkörtlarna, deras svullnad kan förekomma, illamående, yrsel, trötthet och irritabilitet kan förekomma. Men dessa symtom är också karakteristiska för premenstruellt syndrom (PMS).

Symtom som förändring i smak och aptit, ökad och förändrad känslighet för lukt, råmjölk, samlag förra månaden (att använda preventivmedel är inte ett faktum för att försena graviditeten), indikerar framgångsrik befruktning. Men varje kvinna har allt individuellt och manifesterar sig på olika sätt..

För att bekräfta graviditet används först ett graviditetstest. Det är baserat på detektion av korioniskt gonadotropin (hCG) i urinen. HCG visas två veckor efter befruktningen, och om testet utförs tidigare kommer det att vara negativt. Utseendet på den andra remsan indikerar graviditetens början. För att exakt bestämma graviditeten måste du donera blod för hCG. Om resultatet är negativt är problemet annorlunda.

Du måste registrera dig för en gynekologisk undersökning till en gynekolog för att identifiera orsaken. Vid undersökning kan cystor och tumörer, utvecklingsavvikelser, inflammationssymtom (svullnad, rodnad, smärta) upptäckas.

För att diagnostisera orsakerna till opsomenorrhea använder de dessutom:

 • Bestämning av koncentrationen av hormoner i hypotalam-hypofysen och reproduktionssystemen (prolaktin, gonadotropin, östrogen, progesteron).
 • Ultraljud av bäckenorganen under graviditet och volumetriska processer (godartade och maligna neoplasmer, cystor, strukturella förändringar i könsorganen, diagnos av ektopisk graviditet). För bättre detaljer används databehandling och magnetisk resonansavbildning (CT, MRI)..
 • En annan diagnostisk metod är att mäta bastemperatur. De utförs för att bekräfta ägglossningen. I den första fasen håller temperaturen upp till 36,6 ° C. Under ägglossningen stiger temperaturen med cirka 5 grader (ungefär 37,1-37,3 ° C) och i den andra fasen håller den tills menstruationens början. Detta betyder att cykeln är ägglossande. Under den anovulatoriska cykeln, temperaturkurvan utan en ökning topp.

Rådfråga vid behov en endokrinolog (för sjukdomar i endokrina körtlar), en psykoterapeut (om orsaken är stress), en nutritionist (om det finns problem med vikt).

Rekommendationer och prognos

För den tidiga diagnosen av opsomenorré och dess orsaker måste du hålla en kalender av menstruation, hålla fast vid en aktiv hälsosam livsstil, reagera ordentligt på stressande situationer, kontrollera din vikt, ta hand om dig själv och ha tillräckligt med vila.

Opsomenorrhea utgör inte någon hälsorisk. Detta är en signal om att något bryts i kvinnans kropp. Anledningen till förseningen i menstruationen kan vara farligt..

Som ni ser är orsakerna till att en annan menstruation fördröjs än graviditet, postpartum, amning och klimakteriet mycket olika. Från ofarliga, till exempel, känslomässiga skakningar, till allvarligare, till exempel, tumörer. Det är bättre att konsultera en specialist i tid. Endast en läkare kan ställa rätt diagnos och förskriva lämplig behandling..

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Försenad menstruation utan graviditet

Med menstruationens försening möter varje flicka. Det första som alla kvinnor tror i denna situation är: "Finns det en graviditet?" De springer till apoteket, köper ett test och han visar ett negativt resultat. Sedan finns det många tankar och självdiagnoser som har blivit orsaken till en långvarig förväntan på menstruation. Men vad är faktiskt skälen och är det värt det att få panik så mycket? Låt oss ta reda på det.

Är det verkligen en allvarlig försening eller bara lite problem?

En normal kvinnlig cykel varar från tre veckor till fem. Om skillnaden i menstruationskalendern försenas upp till en vecka, har kvinnan troligtvis vissa fel i kroppen och de måste undersökas tillsammans med en specialist, gynekolog. Han kommer att bestämma med säkerhet om det finns en graviditet. Faktum är att ett negativt test kan visa sig vara falskt, eftersom nivån på hCG, på grund av vilken två remsor förekommer, ofta fortfarande är låg i de tidiga stadierna. Falskt negativt test är särskilt troligt om det utfördes på dagen då menstruation förväntas.

Men i fallet när graviditeten inte är riktigt kan många faktorer bli orsaken till förseningen. Deras svårighetsgrad beror på vilken typ av försening som inträffade hos en viss kvinna. Detta kan vara en kränkning av cykeln med en skillnad på upp till två månader, men samtidigt åtföljd av mild blödning under hela några dagar. Dessutom kan menstruationen helt enkelt försenas i flera dagar, när själva cykeln försenas till dess maximala intervall på upp till 35 dagar. Eller menstruation är frånvarande i en kvinnas liv i ett halvt år redan.

Det är okej om förseningen bara varar några dagar. Avla inte panik och tillskriv dig ett antal sjukdomar. Det är möjligt att detta bara är ett milt misslyckande mot bakgrund av undernäring eller stress, vilket inte utgör ett hot mot kvinnokroppen. Men om detta upprepas från månad till månad, finns det ett skäl att besöka din läkare.

De huvudsakliga orsakerna till förseningen i menstruationen

 • Oftast är orsaken till försenad menstruation allvarliga stressiga situationer. Detta kan vara en följd av den svåra passeringen av sessionen hos unga flickor, problem med att uppfostra det första barnet, svåra arbetsdagar, konflikter med chefen, onödiga bekymmer om hans personliga liv, allvarlig sjukdom eller död av en älskad, etc. Eventuella nervösa tillstånd på ett eller annat sätt påverkar den kvinnliga kroppen och kan vid någon tidpunkt få konsekvenser. Det är bättre att lära sig att analysera från början och vara så lugn som möjligt om allt, ihåg att hälsa alltid är viktigare.
 • En annan vanlig orsak är en stark viktförändring. Denna förändring kan vara antingen uppåt eller nedåt. Om en kvinna bestämde sig för att snabbt gå ner i vikt och gick på en diet, begränsade sig näringsmässigt, slutade äta ett antal vitaminprodukter och tappade mer än fyra kilogram i månaden, faller kroppen i krigstillstånd och svarar på så skarpa förändringar. En vacker figur är bra. Men utan för mycket entusiasm.
 • Fetma som orsak till försenad menstruation. Överviktiga kvinnor möter inte sällan sådana problem. För att hantera problemet och bara gå ner i vikt fungerar det troligtvis inte i sådana situationer. Det är nödvändigt att inte bara konsultera en gynekolog utan också en endokrinolog. Det är nödvändigt att fastställa den verkliga orsaken till övervikt och eliminera den. Det är möjligt att allvarliga organsjukdomar eller allvarligt hormonellt misslyckande kan påverka fetma..
 • Omlokalisering. Bostadsbyte är också till viss del stress för kroppen. Särskilt om du inte ändrade bara städer utan också klimatzoner, även tidszoner. Varje klimatregion har sina egna naturliga egenskaper och kroppen behöver tid för att anpassa sig till dem..
 • Felaktigt förskrivna piller för att förhindra oönskad graviditet. Eventuella piller från en oönskad graviditet bör förskrivas av en läkare, baserat på resultaten av testerna, hormonnivåerna och individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen. Piller är hormonella och kan påverka kroppen negativt. Samma anledning kan hänföras till en förändring av hormonella läkemedel eller p-piller..
 • Skälen till förseningen i menstruationen inkluderar nyligen genomförda operationer. Särskilt om de genomfördes på könsorganen. Konsultation och övervakning av en läkare under en viss period är obligatorisk.
 • Det kan också vara konsekvenserna av en tidigare abort eller till och med flera aborter. Abort är ett allvarligt ingripande i en kvinnas kropp och dess konsekvenser kan ofta inte inträffa omedelbart, men efter några månader eller år. Vilken metod för abort utfördes och hur professionellt påverkar detta..
 • Inflammation i njurarna eller urogenitalsystemet. Sjukdomen är ganska allvarlig och den åtföljs ofta av svårigheter vid försök att gå på toaletten, smärta som ger tillbaka. Vissa kvinnor kan förväxla en så allvarlig sjukdom med cystit och PMS. Men om du hittar de första sådana symtomen, behöver du bara se en läkare, genomgå en undersökning och ta tester.
 • Tumör i livmodern, äggledarna eller äggstockarna. Sjukdomen är fruktansvärd. Procentandelen som det hittas i de sista stadierna är hög. För att undvika detta eller upptäcka det i tidiga skeden är det viktigt att konsultera en läkare regelbundet som profylax. Experter säger att friska kvinnor bör besöka gynekologen minst en gång var sjätte månad.
 • Stark vitaminbrist. För alla människors hälsa, inte bara kvinnor, är det mycket viktigt att alla vitaminer som är nödvändiga för liv och funktion kommer in i kroppen. Därför är det viktigt att övervaka din egen näring och vid behov dricka vitaminkomplex.
 • Och ändå är stress det vanligaste och vanligaste problemet med att försena månader i avsaknad av graviditet. Det är särskilt dåligt om en kvinna ständigt utsätts för allvarliga känslor. Då börjar det inte bara handla om att besöka en gynekolog utan också en psykolog för att lära sig att hantera känslomässigt tryck.

Men om ditt problem verkar verkligen allvarligt för dig och förseningen redan är lång, så släpp inte för att gå till proffsen på lång sikt. En omfattande diagnos, som din läkare kommer att förskriva för dig, kommer att hjälpa till att förstå orsaken och eliminera den så snart som möjligt, tills konsekvenserna blir irreversibla och drar ut en kedja av andra sjukdomar (orsaken, glöm inte, kan vara regelbunden regelbunden stress).

Enligt den senaste statistiken skjuter kvinnor väldigt ofta, med hänvisning till olika argument, detta viktiga besök hos gynekologen så att de upptäckta sjukdomarna blir svåra att bota. Du måste förstå att tumören i de flesta fall växer utan onödiga symtom och smärta. Det känner sig redan i de allra sista stadierna då behandlingen är ineffektiv eller värdelös..

En regelbunden och hälsosam menstruationscykel är den viktigaste indikatorn på att det går bra med dig. Det är inte värt att försumma förseningen. Särskilt om du i framtiden vill få barn. Om du missar några fel eller sjukdomar kan du få problem med att bli gravid, bära det eller föda.

Vad man ska göra om menstruationen är försenad, men det finns ingen graviditet?

Om du är säker på sanningen i det negativa testet och menstruationen fortfarande inte kommer, kan det finnas en bit råd - kontakta en läkare. Endast en gynekolog och ingen annan kommer att kunna avgöra orsaken och berätta hur du ska gå vidare. Uteslut ohälsosam mat från kosten (eller ännu bättre, uteslut den helt) under den undersökning som föreskrivs av en specialist och godkända tester, sluta vara nervös och orolig. En gynekolog hjälper dig definitivt.!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Blodproppar under menstruationen

Blodproppar under menstruationen är inte alltid ett tecken på patologiska avvikelser i det kvinnliga urogenitala systemet. Det är nödvändigt att ljuda larmet om detta fenomen åtföljs av smärtsamma symtom, en obehaglig lukt kommer från urladdningen och temperaturen stiger....

Kan jag använda kamomill under menstruationen

Varje kvinna känner till de obehagliga symtomen på menstruation. Några av dem hjälper till att eliminera den vanliga apotekskamomill. Låt oss ta reda på hur man lagar och konsumerar läkemedel framställda av denna ört.....

Duphaston och menstruation: menstruationen börjar inte efter tabletter

Idag är Duphaston ett läkemedel som används allmänt i praktiken inom gynekologi. Han är biträdande för det kvinnliga ihåliga hormonet progesteron....