Varför försenar en flicka på 13, 14, 15 år menstruation, menstruation

Intim

Den mest spännande frågan om mödrar och ungdomar i denna ålder. Naturligtvis vet alla om detta, men inte alla gör det. Vad är orsaken? Kanske mat eller ekologi av låg kvalitet? Artikeln beskriver de viktigaste och vanligaste orsakerna till menstruationscykelfördröjning hos flickor 13, 14 och 15 år gamla, vilket kan orsaka en försening i menstruationen i denna ålder av fysiologiska (icke-farliga) skäl, och på grund av vilken menstruation kan vara sen med 5, 6, 7 dagar eller till och med 1 vecka av patologiska (farliga) skäl.

Från 13-15 år kommer ögonblicket för pubertets pubertets ögonblick. Så vad är orsaken till detta problem? Under dessa år kommer flickans kropp att genomgå många förändringar, inklusive början av menstruationscykeln. Oroa dig inte om det under de första åren kanske inte är regelbundet. Det här är normalt. Det finns många skäl som påverkar hormonbalansen. Men plötsligt, efter denna period, blir förseningar regelbundna, då måste du konsultera en barngynekolog.

Orsaker till försenad menstruation hos ungdomar vid 13, 14, 15 år

För varje tjej börjar denna cykel vid olika åldrar och vid olika tidpunkter. Den kan börja från 11 år gammal och från 14-15. Alla förändringar som sker i kroppen styrs av hjärnan. Eller snarare hypofysen och hypotalamus. Cykeln kan vara från 22 till 34 dagar. Beräkningen börjar från den första menstruationsdagen till den första dagen på nästa dag.

Varför sena perioder hos en tonåring är sena, orsaker till försenad menstruation

För att identifiera grundorsaken till detta tillstånd är det nödvändigt att ta bort faktorer som har en effekt direkt på hela cykeln. För det finns skäl för allt.

Anledningar till förseningen hos en 14-årig flicka:

 1. stressande situationer fortlöpande;
 2. om det inte finns några perioder vid 13-15 år kan detta hända på grund av en kränkning av kosten;
 3. en ökning av fysisk stress, eller vice versa deras fullständiga frånvaro;
 4. klimatförändring;
 5. hoppa i vikt;
 6. skada på de kvinnliga könsorganen eller bäckenorganen;
 7. metabolisk försämring kan leda till att en tjej vid 14 års ålder börjar försena menstruationen;
 8. patologier hos kvinnliga reproduktionsorgan.

Förseningar kan också vara enbart av personliga skäl. En specialistkonsultation hjälper till att identifiera problemet. Att ta några starka läkemedel kan störa reproduktionssystemets normala funktion, vilket kan orsaka oregelbundna perioder.

Obalanserad kost, som en orsak till försening och brist på menstruation

I denna ålder börjar vissa tonåringar hålla sig till olika dieter för att förbättra sin siffra. Men de vet inte ens hur detta kan vara förfulgt. När man inte äter tillräckligt med mat får kroppen inte vitaminer och mineraler. Det är olyckligt att vissa föräldrar inte uppmärksammar detta. När allt kommer omkring kan användbara ämnen som inte tas emot i tid leda till funktionsfel i hormonsystemet. När menstruationscykeln redan har börjat kan det vara tillfälliga förseningar. Du måste omedelbart börja behandlingen och börja äta rätt.

Flickors mentala förmågor bör övervakas, eftersom detta också påverkar cykeln som helhet. En annan orsak till kränkningarna är bristen på näring i kroppen. Viktproblem kan också vara grundorsaken till förseningar. För att undvika sådana problem bör du följa följande principer:

 1. Eliminera skräpmat från kosten (chips, kex, etc.), introducera dietfisk och kött.
 2. Ät upp till 5 gånger om dagen var tredje timme, medan maten bör tuggas försiktigt och inte bråttom.
 3. Vegetarismen är välkommen.
 4. Ät små måltider.
 5. Ät färsk frukt och grönsaker så ofta som möjligt.
 6. De första rätterna är inte för varma att äta, och kalla drycker eller mat inte mer än 15 grader.
 7. Presentera vitaminer.

Under puberteten är det värt att besöka en specialist i sådana frågor. Glöm inte att det varje år är nödvändigt att ta laboratorieblodtester (KLA). Med sin hjälp kan du identifiera exakt vad kroppen saknar (vitaminer, glukos, etc.), eftersom näringsbrister leder till kränkningar. Det rekommenderas att dricka folsyra och järnpreparat. Men först efter att ha konsulterat en läkare.

En aktiv livsstil har en gynnsam effekt på bildandet av en tonåring. Det är dock värt att komma ihåg att överspänning kan leda till oönskade konsekvenser. Det kommer att finnas tillräckligt med enkla fysiska lektioner i skolplanen. Om du följer dessa enkla regler kommer menstruationen inte att försenas. Men om belastningen på kroppen under menstruationen är mer än nödvändig kan blödningen börja. Under denna period är det strängt förbjudet att delta i någon sport!

Tonåringens psykologiska tillstånd

Den normala bakgrunden för hormoner i kroppen beror direkt på flickans mentala hälsa.

Problem i det hormonella systemet

Fel i menstruationscykeln är ganska vanliga. Det finns många skäl till detta:

 1. patologi i det endokrina systemet;
 2. överträdelse i tonåringens kost;
 3. infektionssjukdomar;
 4. genetisk predisposition.

Ibland kan svårigheterna som en tonåring har, tyckas vara bagatell. Men likgiltighet mot detta ämne kan leda till katastrofala konsekvenser. Det är värt att komma ihåg att sådana hormonella problem ofta leder till sjukdomar i könsorganen.

Vad kan betraktas som en avvikelse från hormonens normer om menstruationen är försenad och menstruationen ofta är lång i tonåren? Om det inte finns någon normal indikator på utseendet på bröstkörtlarna, blir rösten grovare, hårväxt av manlig typ inträffar, allt detta är symtom på hormonell funktionsfel i barnens kropp. Sådana tecken är karakteristiska för övervägande av manliga hormoner, i vilket fall en oregelbunden cykel av menstruation och frekventa förseningar i menstruationen vid åldern 11, 12, 13, 14, 15 år indikerar en brist på östrogenhormonet i kroppen.

Hur man sätter menstruationscykeln vid 13, 14 år till det normala?

Många förstår inte varför det är just vid 14 års ålder att detta kan påverka kritiska dagar negativt. När sådana situationer inträffar, ska du omedelbart kontakta en gynekolog. Det är inte möjligt att lösa detta problem oberoende. För det är i denna ålder som flickor genomgår förändringar i kroppen. Östrogen går in i den aktiva fasen - hjälper ägglossning och menstruationsblödning att uppstå.

Plötsligt har flickan inte sin period före förfallodagen - det tyder på att kroppen kanske lider av brist på detta hormon. En fullständig diagnos bör ställas för att verifiera detta. Läkare rekommenderar: om den hormonella bakgrunden inte blir bättre, måste du konsultera en barngynekolog. Med en fullständig diagnos av kroppen kan du identifiera problemet. Efter menstruationens början, de första åren, kanske de inte är stabila. Du behöver inte vara rädd, så kroppen vänjer sig till förändringarna. Mamma övervakar ständigt deras barns hälsa. Därför är det mycket viktigt att inte missa detta ögonblick när flickan smidigt förvandlas till en mogen flicka.

Hur förstår jag att det finns problem med näring? Om två månader hos en tonåring inträffar 20 dagar efter den första, en månad eller en och en halv månad efter den första menstruationen, anses detta vara normen. Om flickan är 13, 14, 15 år och inte har några perioder, när betraktas detta som en avvikelse? Frånvaron av menstruation i mer än två månader efter den första menstruationen är redan en avvikelse från normen. Om förseningen i menstruationen hos en tonårsflicka är mer än 2, 3, 4, 5 eller 6 månader, är det redan symtom på problem med menstruationscykeln. Problemet kan också beaktas de ögonblick då menstruationen för första eller andra gången varar 3, 4 dagar, och för nästa månadliga blödning tar 7-9 dagar.

Det är viktigt att notera att i tonåren finns det inget som menstruationscykeln, eftersom menstruationscykeln i sig är just att bildas. Och om det finns betydande avvikelser från normen, rekommenderas föräldrar att visa barnet till en gynekolog.

Vad ska man göra än att hjälpa ett barn om en flicka på 13, 14, 15 år har ofta förseningar i menstruationen? Om det inte finns något patologiskt skäl som orsakar en försening i menstruationen, rekommenderar läkarna att du justerar kosten (lägg till mer förstärkta livsmedel), minska möjliga påfrestningar för barnets kropp och justera sömn- och viloprogrammet (det är mycket viktigt att barnet får tillräckligt med sömn och går i säng hela tiden samtidigt, från 20-00 till 22-00), oftare för att besöka ett barn i frisk luft, måttlig mental och fysisk stress (utesluter den intellektuella eller fysiska belastningen på barnets kropp).

Liknande artiklar

Inte varje kvinna noterar tidpunkten för början av sin menstruation, så att du kan hoppa över förseningen i början av menstruationen på en till tre dagar. Men när menstruationens början är sen i 14 dagar, finns det anledning att tänka. Det första som kommer...

Många kvinnor besöker gynekologkontoret då och då och bryr sig inte om tidens besök, och vänder sig till en kvinnlig specialist bara när något verkligen börjar bry dem. Och under tiden, förebyggande undersökning vid...

Daglig hudvård och vacker makeup är oumbärliga egenskaper för en modern kvinnas liv. Trots det stora utbudet av dekorativa kosmetika väljer många kvinnor ett antal intressanta lösningar som gör att de kan se bra ut, samtidigt som de håller friskhet och sköter...

Försenad menstruation hos en tonåring

Den första menstruationen hos tonåriga flickor börjar under perioden från 12 till 16 år. Kan börja tidigare på 9-11 år, men denna situation är sällsynt. Menstruation under de första två åren från det att händelsen inträffar skiljer sig inte i regelbundenhet och kan försvinna i 2-3 månader och sedan dyka upp igen.

Det finns inget fel med det, bara kroppen "bara" ställer in menstruationscykeln. Men det är inte ovanligt att menstruationen försvinner under påverkan av olika faktorer. Låt oss försöka förstå mer detaljerat orsakerna till förseningen av menstruationen efter den första månatliga ansvarsfriheten.

Norm

Början på månadsavgift, menstruationens varaktighet och överflöd är ett strikt individuellt kriterium. Det finns emellertid vissa genomsnittliga data som anses vara normala. Så vanligtvis börjar menstruationen hos tonåriga flickor på 12-16 år. Den första menstruationen kallas menarche.

Menstruationscykeln, som räknas från den första dagen för månadsavskrivning, varar i genomsnitt 28 dagar. Avvikelser är dock tillåtna på en större sida (upp till 35 dagar) eller mindre (upp till 21-23 dagar).

Under de första två åren efter uppkomsten av den första menstruationen inträffar menstruationscykeln. Hur manifesteras detta? Faktum är att den hormonella bakgrunden hos unga flickor fortfarande bildas, vilket påverkar menstruationens regelbundenhet.

Till exempel var och den första menstruationen varade i tre dagar, och nästa månad var det en försening. Detta är en normal situation för en tonårsflicka. I denna ålder, efter den första menstruationen, anses utseendet på en försening på upp till 2-3 månader vara en acceptabel norm.

Om den första menstruationen var mellan 12-15 år och den andra inte började, är detta en normal situation och det finns ingen anledning att oroa sig. Kanske nästa menstruation börjar om 1-3 månader. Urladdningstiden för första gången kan variera från 2 till 4 dagar. Urladdningen kommer inte att vara riklig, eventuellt brun eller mörkröd.

Därför, om en tonåring har en försening efter den första menstruationen, finns det ingen anledning att oroa sig mycket. Dessutom påverkar detta inte barnets allmänna välbefinnande. I frånvaro av menstruation på 6 månader eller mer är det emellertid nödvändigt att konsultera en gynekolog (gynekolog för barn) för en undersökning. Faktum är att en så lång försening också kan bero på påverkan av ogynnsamma faktorer.

orsaker

Puberteten hos tonårsflickor börjar omkring 11-12 år och slutar vid 18 år. Under denna period förekommer uppkomsten av sexuella egenskaper: bröstet börjar bildas, håret visas under armarna och på pubis, flickan växer snabbt, hennes röst förändras. Men det är bara yttre tecken.

Samtidigt genomgår kroppen många förändringar: bildandet av en "vuxen" hormonell bakgrund inträffar, belastningen på benet och andra system ökar, barnets kropp växer och växer snabbt.

Som redan nämnts ovan visas samtidigt den första menstruationen hos flickor, vars regelbundenhet kan påverkas av följande faktorer:

Felaktig eller obalanserad kost. Under den snabba tillväxten behöver kroppen "byggnadsmaterial", som endast kan erhållas från mat. Tonåringen behöver vitaminer, proteiner, kolhydrater, mineraler och spårämnen för rätt tillväxt och utveckling.

Om en tonårsflickas näring är ensidig, inte rationell, eller det finns en överdriven passion för läsk och skräpmat, kommer detta att påverka hela organismen. Och det kommer säkert att provocera en försening i menstruationen och en oregelbunden menstruationscykel.

Överdriven fysisk ansträngning. Aktiv idrott, intensiv träning eller överdriven entusiasm för fysisk kultur kan framkalla förseningar i menstruationen hos en tonåring. kroppen inkluderar en defensiv reaktion och försöker spara resurser och därmed bli av med överdriven belastning.

Plötslig viktminskning, anorexi. Tonårsflickor går ofta på en tätt diet och försöker bli som sina idoler från TV eller Internet. I strävan efter ”ideala” parametrar skonar flickor sig inte och slutar praktiskt taget att äta. Som ett resultat finns det en försening i menstruationen, eftersom kroppen i ett försök att bibehålla styrka praktiskt avaktiverar menstruationsfunktionen.

Känslomässig labilitet och träningsbelastning. Flickor 13-15 år går in i en svår period. För närvarande ökar skolbelastningen avsevärt, vilket ger ett stort antal stressiga situationer i barnets liv. Dessutom börjar en tonårsflickas hormonella bakgrund förändras, samtidigt som hon börjar vara intresserad av pojkar och hennes utseende.

Ofta är flickor i denna ålder orimligt missnöjda med sitt utseende, vilket leder till stress. Kombinationen av stressiga situationer och träningsbelastning slår ner en redan instabil hormonell bakgrund, vilket leder till en försening i menstruationen hos en tonåring.

Sjukdomar i det endokrina systemet (fetma, sköldkörtelpatologi, diabetes mellitus etc.) leder till funktionsfel i hormonsystemet (hypothalamus - hypofysen - äggstockarna), vilket påverkar följaktligen menstruationscykelns regelbundenhet.

Som framgår av ovanstående kan försening hos ungdomar vara både en fysiologisk norm och provoceras av olika negativa faktorer. I vilket fall som helst, om förseningen varar mer än 2-3 månader, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning och samråd..

Om det vid 14, 15 eller 16 års ålder aldrig har förekommit en menstruation, indikerar detta utvecklingen av primär amenoré. Vad är det? Detta är en absolut frånvaro av menstruationsflöde. Amenorré kan vara primär och sekundär.

I händelse av att menstruationen började, och sedan inte upprepades på 6 månader eller mer, fastställs diagnosen sekundär amenoré. I de fall då menstruation hos en flicka som har fyllt 16 år inte har dykt upp, diagnostiseras den primära amenoréen.

En av orsakerna till att menstruationen inte börjar innan 16 år är förseningen i puberteten. Hos flickor med ett sådant problem, bröstet praktiskt taget inte har uppnått 15–16 års ålder, det finns ingen hårväxt på pubis och under armarna. Dessutom ser de mycket yngre ut än sina kamrater och har mindre status och vikt..

Om en sådan situation finns, är det nödvändigt att besöka en gynekolog-endokrinolog. En undersökning för att utse dessa specialister kommer att klargöra orsaken till problemet.

Ofta kan förseningar hos ungdomar uppstå mot bakgrund av befintliga infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. De kan uppstå mot bakgrund av hypotermi, om man inte respekterar personlig hygien eller med försvagad immunitet.

Det farligaste för menstruationscykeln kommer att vara inflammatoriska processer i könsorganet. Såsom: cystit, pyelonefrit, vaginit, vulvovaginit och andra.

I detta fall kan följande symtom observeras:

 • Feber.
 • Smärta i ryggen, nedre buken.
 • Regelbunden urination.
 • Klåda, brännande i perineum, i slidan.
 • Illamående, svaghet, huvudvärk.
 • Menstruationsförsening.

Om minst två eller tre symtom observeras mot bakgrund av en försening i menstruationen är det brådskande att besöka en medicinsk institution. Specialisten föreskriver en undersökning (blod, urin, ultraljud etc.). Baserat på resultaten kommer det att vara möjligt att identifiera grundorsaken och föreskriva nödvändig behandling.

rekommendationer

Normalt klarar kroppen oberoende av att kontrollera menstruationscyklens regelbundenhet. Det tar från 1 år till 2 år. Men du kan avsevärt underlätta menstruationsperioden:

 • Justera menyn för tonårsflickor. Lägg till mer protein, färska grönsaker, frukt, gröna.
 • Om möjligt, minska fysisk och mental stress.
 • Skapa förutsättningar för en god vila flickor. Sömnen ska vara minst 8 timmar.
 • Arrangera promenader i frisk luft, försök att kommunicera oftare med flickan och diskutera alla frågor som rör henne.

Ibland kräver en tjejs instabila känslomässiga tillstånd särskild uppmärksamhet. I det här fallet är det bättre att konsultera en psykolog som hjälper flickan att acceptera sitt nya tillstånd..

Orsaker till försenad menstruation hos ungdomar

Åldern 14-16 år är den andra fasen av pubertetsperioden. För närvarande sker allvarliga förändringar i den framtida kvinnans kropp. Utvecklingen av alla strukturer som är ansvariga för att reproduktionssystemet fungerar är nästan slut. Bröstkörtlarna och hårtillväxten avslutar sin utveckling, den senaste i denna process är hårtillväxten hos armhålorna. Menstruationen är nu ägglossande och en kvinnlig bäcken är redan fullformad.

Vilka hormoner som produceras, deras betydelse

Vid en ålder av 14-16 år bildas en konstant rytm av GnRH-sekretion (gonadotropinfrisättande hormon). Dess produktion sker varje 70-100 minut. Denna rytm kallas circhoral eller sentinel. Det bildas under påverkan av hjärnstrukturer och är genetiskt bestämt.

Den rytmiska produktionen av GnRH påverkar direkt hypofysen (närmare bestämt dess främre lob) och tvingar den att producera 2 hormoner: LH (luteiniserande) och FSH (follikelstimulerande). LH stimulerar produktionen av östrogen av äggstockarna, det behövs också för att stimulera ägglossningen och bildandet av corpus luteum. FSH på sin tur påskyndar bildningen och utvecklingen av folliklar i äggstockarna och främjar syntesen av östrogen av äggstockarna.

Vad är sekundär amenoré och dess orsaker

Försenad menstruation hos ungdomar är möjlig av olika skäl och av en annan tidsperiod. Som regel är den allvarligaste cykelstörningen vid denna ålder sekundär amenoré, det vill säga frånvaron av oberoende menstruation i mer än 3 månader efter en period med normal eller oregelbunden menstruationscykel.

Sekundär amenorré klassificeras enligt följande:

 • kortikala former (psykogen eller amenorré mot bakgrund av viktminskning, amenorré hos idrottare);
 • subkortikala former: (hypotalamisk dysfunktion);
 • hypofyseformer (medfödd underlägsenhet i hypofysen (liten turkisk sadel), förvärvade cirkulationsstörningar och / eller hypofysskada, tumörer i hypothalam-hypofysregionen, trauma, autoimmun hypofys);
 • gonadala former (inaktiverande äggstocksfunktioner (operativ, strålning), viriliserande äggstockscancer, äggstocksutmattning);
 • uterusformer (avlägsnande av livmodern, uterus tuberkulos, intrauterin synechia).

Det bör noteras att definitionen av sekundär amenoré inte inkluderar den fysiologiska amenoré som uppstår under graviditet och redan är möjlig vid en given ålder.

Orsaker och mekanismer för att försena menstruationen

Den främsta orsaken till utvecklingen av alla former av sekundär amenoré är misslyckandet med att funktionen av länkarna i det reproduktiva systemet fungerar, initierat av ett antal skäl. Förekomsten av en försening i menstruationen vid en viss ålder resulterar som regel i:

 1. Otillräcklig produktion av gonadotropin på grund av en minskning eller brist på> 6% av kroppsvikt, mental och / eller fysisk överbelastning, kronisk rus, neuros, reaktiva tillstånd, samtidigt somatiska patologier från levern, njurarna och andra organ, huvudskada (under de första 6 månaderna efter skada).
 2. Ökade prolaktinnivåer i blod på grund av polycystiskt äggstocksyndrom, primärt ovariesvikt, Turnersyndrom.
 3. Störning av sköldkörteln och utvecklingen av autoimmun sköldkörtelbete, endemisk eutyreoidebukse, toxisk diffus strumpa.
 4. Itsenko-Cushings syndrom och sjukdom.
 5. Diabetes.

Mekanismerna för utveckling av sekundär amenoré av central genesis är som regel förknippade med försämrad överföring av impulser och signaler till det centrala nervsystemet, samt med en minskning av GnRH-produktion eller en kränkning av rytmen för dess utsöndring. En viktig roll spelas av en minskning av mängden fettvävnad, som är den huvudsakliga källan till östrogen av främmande ursprung. Förändringar i funktionen av något av de endokrina organen leder till en försening i menstruationen.

De vanligaste formerna av sekundär amenoré hos ungdomar

Frekvensen av sekundär amenoré i befolkningen av tonårsflickor är 4-5%, medan primär amenoré endast är 0,3%. Menstruationsfördröjning på grund av viktminskning bland ungdomar är cirka 25%, på grund av starka känslomässiga upplevelser - cirka 10-20%, bland löpare som springer upp till 130 km i veckan, upp till 50%, bland ballerinor - upp till 44%.

Amenorré på grund av viktminskning, eller "kosmetisk amenorré"

Ganska ofta under vår tid följer flickor en kalorifattig diet för att förbättra sin siffra genom att använda läkemedel (diuretika, anorektika), rengöra lavemang och kan också konstgjorda kräkningar. Samtidigt lider välbefinnande och aktivitet inte under en lång tid. Varje kropp reagerar på viktminskning på sitt eget sätt, men även en lätt minskning av kroppsvikt (med 3-10%) kan påverka välbefinnandet negativt..

Det är mycket viktigt att komma ihåg att minska mängden fettvävnad är dåligt för alla organ. Den kvinnliga kroppen är programmerad så att menarche uppträder endast om mängden fettvävnad är 17% av kroppsvikt, men för vanlig menstruation är denna siffra ännu högre - 22%. En snabb minskning av fettvävnad med 10-15% i alla åldrar leder till en kraftig upphörande av menstruationen.

Med en minskning av kroppsvikt på 5-18% stängs plötsligt av menstruationen. Om flickans kropp snabbt börjar gå ner i vikt visas symtom på svält: hjärtfrekvensen minskar, blodtrycket minskar, blodsockernivån faller, kroppstemperaturen sjunker under normala, gastrit utvecklas, förstoppning.

Tonåringen kännetecknas av irritabilitet, tårfullhet, sömnlöshet, aggressiva och depressiva tillstånd. I svåra fall är manifestation av cachexiasymtom möjlig, aptitlöshet upp till dess fullständiga förlust och aversion mot mat. Alla ovanstående symtom liknar mycket en psykisk sjukdom - anorexia nervosa..

Huvudsignalen för en korrekt diagnos är samtidig uppstart av försenad menstruation och viktminskning.

Behandlingen består först av allt i att återställa normal kroppsvikt. Det är nödvändigt att äta näringsrika och hälsosamma livsmedel, följa täta, fraktionella måltider, mat ska vara lätt att smälta. Obligatoriskt intag av B-vitaminer eller komplexa vitaminer. Rådfråga vid behov en psykiater.

Med rätt behandling, efter 6-8 månader, återgår kroppsvikt till det normala, flickans allmänna tillstånd normaliseras, liksom nivån av blodhormoner. Hos 80% av ungdomarna normaliseras menstruationscykeln.

Psykogen amenorré eller "stress amenorré"

Anledningen till förseningen av menstruationen i det här fallet är psykoterapeutiska störningar. Ett levande exempel är krigstidens amenorré. Uttryckt kliniskt genom en kraftig upphörande av menstruationen. Samtidigt är vegetativa-vaskulära symtom helt frånvarande.

Denna typ av menstruationsstörning kan föreslås genom att samla in en anamnesis. Om du under denna period för att genomföra en studie av den hormonella bakgrunden till flickan, som ett resultat, kan du se en minskning av gonadotropiner och könsteroider till baslinjenivåer.

Det finns inget behov av att använda hormonbehandling för behandling. Det är nödvändigt att ta bort orsaken till överträdelsen (stress) och sedan återupptas den normala funktionen hos hypotalamisk-hypofyssystemet.

Amenorréidrottare

Som regel förekommer det hos flickor som är allvarligt engagerade i sport och bland ballerinor. Med denna form av menstruations oregelbundenhet observeras en kombination av två faktorer: mental och kroppsmassa brist.

Diagnosen orsakar som regel inte problem, det är nödvändigt att skapa en parallell mellan idrott, flickans livsstil: fysisk aktivitet, emotionell stress och undernäring. Nivån av gonadotropiner och östrogener, T3, T4 reduceras. Nivåerna av adrenokortikotropa hormoner, kortisol och tillväxthormoner är förhöjda. Med ultraljud och MRI detekteras inte organiska patologier.

Behandlingen består i att återställa kroppsvikt, minska fysisk aktivitet, förskriva "små" lugnande medel, låg dos HRT (efter återställande av kroppsvikt).

Undersökning av patienter med amenoré

Vid intervjuer av flickor som klagar på en försening i menstruationen samlar läkaren anamnesen så fullt som möjligt. Det är nödvändigt att klargöra om denna patologi inträffade hos kvinnor i den första släktskapen, eftersom amenorré ärvs. Det är också nödvändigt att beskriva så mycket som möjligt i detalj alla överförda sjukdomar (infektioner i nervsystemet, skador och skador i hjärnan, berusning, eventuella kirurgiska ingrepp).

Det är viktigt att klargöra om stark fysisk ansträngning, stress (familjestörning, demontering i skolan) ägde rum inom en snar framtid, om flickan följer någon kosmetisk diet, eftersom ungdomar ofta döljer denna del av sina liv för vuxna. Med korrekt tillhandahållen och fullständig information kan en specialist få en mer exakt behandling, en korrekt diagnostiserad diagnos, det kommer att vara enklare för en läkare att fastställa skadans nivå på reproduktionssystemet.

Med en försening av menstruationen är det nödvändigt att bestämma kroppens egenskaper. Typ av fysik kan vara olika för flickor - beroende på kvinnlig eller manlig typ. Mer sällsynta, men också förekommande, är intersex, eunukoidtyper samt dysplastisk fysik, vilket är typiskt för flickor med gonadal dysgenes.

Med hypotalamiska former av menstruationsförsening slår en flicka i regel i övervikt upp till fetma med en maximal ansamling av fettvävnad i buken och axelbandet, sträckor av stretchmärken, svullnad. Och det omvända är också möjligt. Med en försening i menstruationen finns det ett kraftigt underskott i kroppsvikt med en minskning av mängden fettvävnad. I detta fall måste det finnas en korrespondens mellan sekundära sexuella egenskaper till flickans ålder.

Under en stolundersökning uppmärksammar gynekologen utvecklingen av de yttre könsorganen och palperar de inre organen för att bestämma avvikelserna i deras utveckling. Samtidigt bör man inte glömma instrumentella och laboratorieforskningsmetoder. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen ger fullständig information om livmoderns struktur och bihang.

Bestämning av nivån av FSH, LH, prolaktin, TSH är nödvändig för differentiering och korrekt diagnos. Röntgenstråle av skallen och den turkiska sadeln, CT, MRI, EEG och REG utförs för att utesluta tumören i reproduktionssystemet och deras extragenitala lokalisering.

Behandlingsmål

All behandling syftar till att uppnå följande mål:

 • återställande av fysiologiska hormonella förhållanden, med hänsyn till skadans nivå på reproduktionssystemet;
 • eliminering av det etablerade under undersökningen av orsakerna till försenad menstruation;
 • normalisering av neuropsykisk status;
 • normalisering av kroppsvikt.

Obligatorisk profylax av återfall av försenad menstruation.

Orsaker till försenad menstruation hos ungdomar och metoder för att eliminera avvikelser

Vid vilken ålder börjar menstruationen

Enligt första experter bör den första menstruationen observeras hos flickor mellan 12 och 14 år. Några år tidigare börjar tonåren utveckla kvinnliga hormoner och bildandet av reproduktionssystemet. Av olika skäl, främst ärftlighet eller utvecklingsdrag, kan man avlägsna små avvikelser från normen: menstruationen kan börja vid 11 år, eller lite försenad - då kommer de för första gången när flickan redan är i sitt femtonde år.

Om tidpunkten för början av menstruationen kommer tidigare (vid nio år) eller mycket senare (efter 15 år) - är detta redan en anledning till oro och söker läkare.

Det tar ett genomsnittligt år att etablera en normal menstruationscykel. För närvarande sker en fullständig hormonell omstrukturering av kroppen. Denna process kan påverkas av både yttre faktorer och vissa sjukdomar. Därför är det en ålder av 12-13 år en försening i menstruation och menstruations oregelbundenhet hos ungdomar.

Om ett sådant fenomen bara noteras under en månad kan du helt enkelt analysera situationen, förstå orsaken till förseningen i menstruationen och försöka utesluta denna faktor från flickans liv. Detta är vård av modern eller annan äldre kvinna i familjen..

När en försening eller annan kränkning av cykeln upprepas flera gånger i rad är det nödvändigt att ta tonåringen till en konsultation för en gynekologundersökning. Det är nödvändigt att förstå orsakerna till förseningen i menstruationen och behandla den diagnostiserade sjukdomen..

Vilken läkare du ska kontakta?

Om det inte finns några långa perioder finns det anledning att konsultera en läkare. Det kvinnliga reproduktiva systemet hanteras av en gynekolog. Flickor under 14 år visas bäst för en barnspecialist.

Flickor under 14 år bör kontakta en barngynekolog

Under undersökningen och undersökningen av patientens klagomål kan läkaren beställa en undersökning med andra läkare - en endokrinolog, en neuropatolog. Detta betyder att det finns misstankar om patologi som inte är relaterat till flickans könsstämningssystem. Detta händer med endokrina eller neurologiska störningar..

Orsaker till menstruationskrasch hos flickor

Medan det finns en hormonell omstrukturering av tonåringens kropp, vid tretton års ålder eller när den redan är 14, är flickan mer mottaglig för miljöpåverkan. Att etablera en cykel beror till stor del på hennes livsstil..

Obalanserad kost

Alla förändringar i kroppen är associerade med metabolism. Om en tonåring äter felaktigt, missbrukar tunga livsmedel, är okontrollerat mättad i snabbmatsanläggningar kan detta påverka flickans hormonella bakgrund och bli orsaken till att menstruationen försenas när cykeln nästan felsöks.

En annan anledning att ta hand om en tonårs näring under denna period är intensiv tillväxt. Flickan går inte bara inre förändringar i kroppen, utan också en figur bildas, hon kan drastiskt sträcka ut. För att alla dessa processer ska gå normalt, behöver en tonåring användbara ämnen: mineraler och vitaminer

Om ett barn inte tar emot dem när de äter i sin helhet, till exempel på grund av en hobby för dieter för viktminskning, påverkar detta inte bara hans fysiska utveckling, utan på grund av detta kan ett cykelfel uppstå, eftersom i alla människokropp är alla system sammankopplade..

Överdriven träning

Passion för sport, intensiv konditionsträning eller ens en alltför aktiv livsstil kan påverka flickans sexuella hälsa. Anledningen är densamma: fler kalorier förbränns, det finns en brist på näringsämnen i kroppen som är nödvändig för utveckling och bildning av reproduktionssystemet.

Och därför, med överdriven fysisk ansträngning, finns det också en försening i menstruationen. Det är bättre att se till att lektionsplanen för flickan någonstans en vecka innan den förväntade starten av menstruationen blir sparsam, om möjligt är det bättre att begränsa träningen under denna period. Det viktigaste är att etablera en tydlig daglig rutin som kommer att kombinera:

 • viloperioder;
 • full sömn;
 • obligatoriska promenader i frisk luft.

Känslomässig instabilitet

När flickan är 13 börjar hon en ny omgång av psykologisk utveckling. Det är också förknippat med förändringar i hennes kropp:

 • hon börjar känna sig som en kvinna;
 • hennes inställning till pojkar som representanter för det andra könet förändras;
 • kritik från vänner eller föräldrar är skarpare.

Situationen kompliceras av det faktum att en instabil hormonell bakgrund starkt påverkar tonåringens känslomässighet. Eventuella påfrestningar, ojämna förhållanden med kamrater, stora träningsbelastningar som irriterar barnet kan påverka menstruationscykelns varaktighet. Förseningar eller till och med långvariga fel kan uppstå. I det här fallet är det bättre att inte bara få konsultation av en gynekolog utan också hjälp av en psykolog.

Specialisten kommer att ge råd om hur man begränsar tonåringens känslomässighet, kanske föreskriver milda lugnande medel, andningsövningar, ge tips om flickans dagliga rutin och näring.

Vilka symtom åtföljs av ett tillstånd

Det är värt att notera att i ungdomar inte varje cykel ägglossning. Det påverkar också menstruationens regelbundenhet..


Vissa flickor blir apatiska under denna period.

Förseningar åtföljs alltid av ytterligare manifestationer. I de flesta fall är det den psyko-emotionella sfären som lider. Följande symtom anses vara de vanligaste:

 • ökad irritabilitet;
 • moodiness;
 • letargi;
 • letargi;
 • ofta humörsvängningar;
 • ingen aptit;
 • minskad prestanda;
 • tearfulness.

Alla dessa tecken är resultatet av fluktuationer i den hormonella bakgrunden. Det är i tonårsåldern som hormonhopp är mest uttalade.

Hormonella störningar i tonåren

Under de första två åren, medan menstruationen bara fastställs, finns det allvarliga cykelfel. I det första fallet kan detta orsakas av undernäring, känslomässigt tillstånd och andra orsaker till felaktig organisering av flickans dagliga rutin.

Alla dessa faktorer, tillsammans, leder till hormonsvikt, när mängden kvinnliga hormoner - östrogen eller progesteron, blir mer än normalt. I detta fall kan inte bara en försening i menstruationen hos ungdomar noteras, utan också visas:

 • smärta i nedre del av buken eller korsryggen;
 • huvudvärk;
 • illamående och yrsel;
 • svimning sker ibland.

Orsaken till misslyckandet kan vara ett långt intag av antibiotika, allt som påverkar hypofysen, som är ansvarig för produktionen av hormoner. En gynekolog hjälper till att hitta orsakerna till cykelstörningar, föreskriver en omfattande terapi, som kommer att innehålla vitaminer, homeopatiska läkemedel och en kurs av hormonella läkemedel.

Vissa flickor kan ha hormonell obalans när en våg av manliga hormoner uppstår i kroppen. I detta fall kommer gynekologen att välja en kompetent individuell behandling som återställer den normala produktionen av hormoner.

När cykeln återgår till det normala

Puberteten uppstår vid nio års ålder och slutar i vuxen ålder. De första tecknen är hårväxt i inguinalregionen och under armarna, intensiv bröstförstoring, bildandet av ett subkutant fettlager.
Efter det börjar flickorna den första utskrivningen. Blod skrämmer tonåringen, här är föräldrarnas inställning viktig. Mamma bör prata med sin dotter om förändringar i kroppen samt föreslå rätt åtgärder.

Frågor om sen uppkomst, försenad menstruation hos flickan bör diskuteras med gynekologen.

Föräldrar undrar ofta varför det inte finns någon period på 13 år. Hos ungdomar är menstruationsförseningar ofta tillräckliga, och detta är en indikator på normen. Oroa dig inte för mycket om de inte började i åldern 12 eller tretton..

Även om tidsavvikelser inte indikerar utvecklingen av en patologisk process, är det inte uteslutet. Detta faktum rekommenderas inte att ignoreras. Vid de första misstänkta symtomen, kontakta en läkare.

Den oregelbundna menstruationscykeln hos flickor uppstår av olika skäl. Vissa är lätta att fixa på egen hand, medan andra bara kräver medicinsk intervention..

Föräldrar, från 8-9 år, bör vara mycket försiktiga med sin dotter, om det under åren inte finns några förändringar i den kvinnliga typen i hennes utseende, och ilska och aggression råder i hennes beteende eller omvänt fullständig apati, i sådana fall måste du söka hjälp till gynekolog och endokrinolog.

Om flickan redan har passerat den första menstruationen och den andra försenats i 1-1,5 månader - detta är normalt, och det är inte värt att oroa sig för det här, men om den andra menstruationen inte är längre än sex månader eller utsläppets varaktighet varierar mycket (1 cykel tar en vecka, och i den andra når inte tre dagar), bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Om en tjej under 14 år inte visar sekundära sexuella egenskaper (kroppshår växer inte, bröstet ökar inte, det finns ingen menstruation), diagnostiseras tonåringen med amenoré. Samma patologi diagnostiseras när en flicka har alla tecken på puberteten, och kritiska dagar vid 16 år har aldrig kommit.

I medicinsk praxis är det inte vanligt att tonåringar fastställer vissa normer för cykelns varaktighet och regelbundenhet, men oftast normaliseras menstruationscykeln högst 2 år efter menarkorten. Om dina perioder är försenade i upp till 45 dagar under de första två åren av cykeln, behöver du inte få panik, men medicinsk konsultation i detta fall kommer inte att skada.

Menstruella oregelbundenheter är nära besläktade med det känslomässiga tillståndet. Stress i skolor och i fritidsaktiviteter, oro för det motsatta könet, konflikter med föräldrar och kamrater leder till stressande situationer. Den unga organismen reagerar kraftigt på sådana förändringar och inkluderar en skyddande funktion. Detta kan orsaka förseningar i din period.

Försök att koppla av mer, sova minst 8-10 timmar om dagen, och minst 6 timmar bör avsättas för natt sömn.

Sen menstruation

Den sena början av menstruation hos flickor anses vara ankomsten av den första menstruationen vid en ålder äldre än 14 år. Detta indikerar en försening i sexuell utveckling och kan orsakas av både psykologiska och fysiologiska skäl..

Flickan kan ha en underutvecklad livmodern, det kan finnas onormala problem i hypofysen, orsaken kan vara tumörer. En snabb medicinsk intervention kommer snabbt att eliminera dessa problem. Oftare beror den sena början av menstruationen på ökad känslomässighet och brist på vikt. Detta minskar östrogenproduktionen och försenar sexuell utveckling..

Om menstruationen börjar sent, tar cykeln lång tid, det kan vara en försening i menstruationen hos en tonåring på 15 år, avbrott i cykeln, långa perioder, som åtföljs av allmän dålig hälsa. Hela det första året med denna utveckling av flickan är bättre att konstant observeras av en gynekolog.

Diagnostik

En funktionsfel i menstruationscykeln som varar mer än 2 månader kräver noggrann studie genom en omfattande diagnos.

Vad exakt orsakar en försening i menstruationen hos ungdomar kan hittas tack vare de grundläggande medicinska metoderna, som inkluderar:

 • undersökning av en gynekolog (upp till 14 år gamla flickor undersöks genom anus);
 • ytlig ultraljud (sensorn appliceras på bukhålan och nedre buken, utan penetration i slidan);
 • allmän och biokemisk analys av blod (kvaliteten och sammansättningen av plasma, närvaron av glukos, halten av hemoglobin, tillståndet för vita blodkroppar, röda blodkroppar, njur- och leverprover studeras);
 • urinalys (urinsystemets funktion kontrolleras);
 • ett utstryk på flora från slidan, urinröret och livmoderhalsen (taget med ett speciellt tunt instrument för att inte skada jämhörnan) - mikrofloraen i könsorganen undersöks för patogena bakterier som kan orsaka inflammation.

Tack vare en omfattande undersökning är det möjligt att snabbt avgöra orsaken till den sällsynta menstruationen och välja den terapi som krävs för att justera menstruationscykeln.

Ultraljud av bäckenet visar orsaken till menstruationsförseningar

Brist på månad i mer än två månader

Om flickans cykel är praktiskt etablerad, men plötsligt stoppar menstruationen i två eller fler månader, måste du söka behandling. Orsaken kan vara sekundär amenoré eller oligomenorré. Det är nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning och en fullständig behandlingskurs.

Det inkluderar komplex terapi, vars grund är den hormonella kursen. Det är viktigt att återställa flickans cykel och normal utveckling, annars kan det påverka kvinnors hälsa i framtiden.

Hur man förstår att en tonåring har en försening

Varje månad förbereder en mogen kvinnas kropp för befruktningen. Om graviditet inte har inträffat, avvisar livmodern endometrium, sedan menstruation.

Varaktigheten av den normala menstruationscykeln (perioden mellan föregående och nästa blödning) är 20–36 dagar. För de flesta flickor är det 28 dagar. Varaktighet spelar ingen stor roll, detta är ett individuellt drag i varje organisme, bara regelbundenhet är viktig.

Om perioderna är försenade med bara 5-6 dagar, anses detta inte vara en farlig patologi, särskilt om det bara förekommer 1-2 gånger per år. Det är troligt att detta är en slumpmässig funktionsfel i kroppen. Men om förseningen varar längre (från 7 dagar) eller uppstår ofta, och du redan har uteslutit graviditet, är detta ett tillfälle att på allvar bedöma situationen och tänka på din hälsa.

Inflammatoriska sjukdomar i könsorganet

Skälet till förseningen av menstruationen, om detta fenomen noteras flera månader i rad, kan bli sjukdomar i flickans urogenitala system. Det handlar om infektion och utvecklingen av den inflammatoriska processen. Orsaken till infektion är bakterier, beroende på var de befinner sig i kroppen, täcker inflammation:

 • vaginal flora - vaginit;
 • urinblåsan - cystit;
 • livmoderslimhinna - endometritis;
 • njurbäcken - pyelonefrit.

Med de minsta symtomen: smärta i området för bäckenorganet, försenad menstruation, generellt smärtsamt tillstånd, apati, trötthet, feber - du bör omedelbart kontakta kliniken.

Ultraljud, urin och blodprover hjälper specialister att fastställa en tydlig diagnos och föreskriva rätt behandling. Behandlingsförloppet kommer att omfatta antiinflammatoriska läkemedel, möjligen antibiotika, lokala och orala antiseptika, vitaminer och, om nödvändigt, hormonella läkemedel.

Rätt utveckling

Puberteten hos en flicka börjar under perioden 8 till 10 år. Vid denna tidpunkt börjar kroppen växa kraftigt och sexuella tecken visas:

 • bröstförstoring;
 • pubic och axillary hair growth;

Processen för sexuell utveckling varar cirka fem år. Under denna period visas menstruationen. Vid 15-16 års ålder anses flickan vara sexuellt mogen. Om 16 års ålder inte kom till menarchen ligger orsaken i förseningen i utvecklingen.

Föräldrar bör vara de första som ljuder larmet om deras dotter vid 16 års ålder inte hade en menarche. Att i tid gå till läkaren och identifiera orsaken hjälper till att undvika konsekvenser med befruktningen i framtiden.

Potentiellt reversibla orsaker till försenad menstruation

Lyckligtvis finns de händelser som beskrivs ovan endast i 0,4% av fallen. Vanligtvis är orsakerna till förseningen i menstruationen något mindre absoluta och kan elimineras i de flesta fall. Dessa inkluderar:

 • kronisk stress;
 • hormonell obalans eller hormonell obalans;
 • alltför stora arbetsbelastningar, inklusive tungt intellektuellt arbete;
 • långvarig sjukdom eller svår kirurgi;
 • dåliga vanor;
 • ta vissa mediciner;
 • sexliv;
 • förekomsten av traumatiska faktorer;
 • dålig kost, etc..

Tänk var och en av dessa faktorer individuellt..

Kronisk stress

Det är känt att en långvarig exponering för psykologiskt deprimerande faktorer kan störa nervsystemet - denna huvudsakliga "dator" som reglerar allt som händer i kroppen. Nervös reglering av menstruationscykeln kan också drabbas, även hos vuxna, psykiskt mycket mer stabila kvinnor.

Hos ungdomar med sin redan inte väl etablerade psyke orsakar stressfaktorer nästan fysiska åkommor. Försenad menstruation eller sekundär amenoré kan mycket väl utlöses av detta. Under tonåren är det oerhört viktigt att skydda barnet från stress, men ofta kan det krävas hjälp av en specialist.

Hallå. Berätta, jag är 14 år och har inte menstruation? Varför är de inte? Nastya, 14 år gammal

Nastya, det kan finnas ganska många skäl till detta. Jag rekommenderar att du berättar din mamma om detta, kontakta en barngynekolog och ta reda på vad som händer med din kropp.

Hormonella problem

Omedelbart efter menarchen följer hormonproduktionen ännu inte den exakta rytmen. Alla system anpassar sig till nya omständigheter, och därför kan koncentrationen av östrogen och progesteron avsevärt slås utanför det normala området. Det är med detta menstruationsförseningen kan kopplas samman och just på grund av detta, ofta för flickor på 14 år, håller de inte 2-3 dagar, men 5-6, ibland längre. Det bör komma ihåg att om menstruationen varar mer än 5-6 dagar och dess volym inte minskar eller utsläppet är för rikligt, bör du rådfråga en läkare: situationen med hormoner kan vara något sämre än det kan verka. Hur som helst kommer specialisten att genomföra en serie analyser och säger dig med säkerhet om det finns ett problem, eller om allt går som det ska.

För stora belastningar

Beroende på styrkan i dess effekt på kroppen kan mentalt arbete vara inte mindre stressande än långvariga oro över, till exempel, obehörig kärlek. Detta gäller särskilt under perioder med tentor, när du behöver lära dig mycket, men väldigt lite tid..

Fysisk aktivitet kan också orsaka en försening i menstruationen i 1-2 månader eller mer. Det anses som normen för fysiskt arbete att helt enkelt delta i varje fysisk lektion i skolan och en viss aktivitetsnivå är vanligtvis utanför skolväggarna. Lusten att göra det själv eller mode för att gå ner i vikt spelar ofta ett grymt skämt med flickor.

Sjukdom

Vid alla sjukdomar, även om de drabbade organen inte har något att göra med reproduktionssystemet, kastar kroppen det mesta av sin energi i kampen mot sjukdomen. Ibland kräver detta mobilisering av alla reserver, och ibland måste du till och med dra bort krafter från de system som inte är involverade i "fientligheter". Det sexuella systemet tillhör också ett sådant system, för vilken typ av reproduktion kan vi prata om när själva existensen av organismen hotas? Detsamma gäller för massiva operationer, som i sig är mycket stressande..

Minskningen i produktionen av könshormoner associerade med händelserna som beskrivs ovan kan leda till ett tillfälligt stopp av menstruationscykeln eller till en betydande avmattning. Naturligtvis skadar det inte att vända sig till gynekologen, men sannolikheten för att allt efter återställning kommer att återställas är ganska hög.

Dåliga vanor

Många tonåringar redan i åldern 13-14 kan prova alkohol, rökning eller lätta (och ibland inte bara lätta) droger. Och om den vuxna kroppen under en tid kan hantera dessa hårda slag på ämnesomsättningen, har barnets kropp helt enkelt inte tillräckligt med styrka. Dess anpassningsmekanismer är ännu inte perfekta, många processer är fortfarande inte tillräckligt perfekta.

Misslyckanden i samband med exponering för alkohol, cigaretter eller droger kan allvarligt skada kroppen, och det är inte det värsta att försena menstruationen.

mediciner

Det finns vissa mediciner som kan störa det hypotalamiska hypofyssystemet som reglerar menstruationscykeln. Dessa inkluderar orala preventivmedel, vissa psykotropa läkemedel samt läkemedel baserade på kortikosteroider. Användningen av sådana läkemedel, om det sker utan korrekt övervakning av en specialist, kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. Viktökning, svullnad, nedsatt funktion i hjärtat, njurarna, hopp i blodtrycket, försämring av vatten-elektrolytbalansen - en försening i menstruationen är nästan det minsta onda.

Säg mig, är det möjligt att på något sätt orsaka menstruation vid 14 års ålder hemma? Ira, 14 år gammal

Irina, gör det inte i något fall - det här är väldigt farligt! Kraftig blödning kan utvecklas och resultatet kan vara tragiskt. Om du har problem med menstruationscykeln måste du kontakta en läkare. Du själv kommer bara att skada dig själv.

Sexliv

De förändrade moraliska normerna i det moderna samhället leder till att flickor ofta börjar sexlivet nästan innan de har en menarche. Några menstruationer, då oskyddat samlag och försenad menstruation kan innebära graviditet. En otillräckligt beredd barns kropp klarar knappt att bära fostret, även om läkarna gör allt för att allt ska gå smidigt. I vilket fall som helst påverkar den tidiga början av sexuell aktivitet negativt flickans reproduktiva status, och förseningen av menstruationen även utan graviditet är vanligt förekommande.

Näring

Ofta är tonåringar missnöjda med sitt utseende och figur, och flickor går på diet. Kroppen slutar att ta emot nödvändiga vitaminer och mineraler. Om du inte börjar kompensera för förluster i tid stoppar dina perioder. En ytterligare fara är en försening av den intellektuella utvecklingen på grund av brist på näringsämnen som är nödvändiga för hjärnan.

 1. Skadliga chips bör ersättas med fisk, kött, varma rätter, glöm snacks.
 2. Grönsaker och frukt krävs i kosten.
 3. Ät bättre ofta, men i små portioner.

Brist på hemoglobin hänvisar också till orsaken till frånvaron av menstruation. Du kan lösa problemet genom att ta preparat av järn och folsyra, som din läkare kommer att förskriva..

Sammanfattning

Unga kvinnor och deras mödrar är ofta försiktiga med störningar i reproduktionssystemet under tidig tonår. Denna oro är förståelig, eftersom många inte vet hur kroppen normalt ska fungera, och när man ska springa till läkaren och när man bara behöver vänta tills allt återhämtar sig.

I artikeln försökte vi lyfta fram alla aspekter av denna svåra process. För att sammanfatta: för det första, om flickan ännu inte har startat en cykel, eller vid en ålder då, det verkar "det är dags", den första menstruationen inte har kommit, bör du inte oroa dig. Det är troligt att detta är en av kroppens egenskaper som så småningom kommer att återgå till det normala. Om förseningen är betydande, och samtidigt som flickan upplever smärta eller obehag, finns det goda skäl att söka läkare och genomgå en undersökning. Detta gör att du kan hitta orsaken till avvikelsen i tid och eliminera den, så att ungdomarna senare inte får problem med reproduktiv hälsa.

När ska menstruationen komma hos flickor 14 år

Som vi redan har nämnt börjar den genomsnittliga pubertetsåldern vid 13 år, men det finns tillfällen då menstruationen börjar vid 11. Åldern bestäms också av en ärftlig faktor: om flickans familj har den närmaste generationen av släktingar - mödrar och mormor - varje månad började senare än 14 år, då förväntar sig tonåringen inte att förvänta sig dem tidigare.

De första tecknen på menstruation hos flickor börjar dyka upp tre år efter att bröstet börjar växa. I det här fallet är det logiskt att anta att om tonåringens mjölkkörtlar bara har börjat öka - på samma år kommer menstruationen inte att dyka upp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När man ska göra ett graviditetstest efter befruktningen

Efter hur många dagar kan du göra ett graviditetstest efter ägglossning, efter menstruation, efter samlag (befruktning), efter en försening och efter eko....

”Endometritis - vad är det? Typer, huvudsymptom och behandlingsregimer ”

4 kommentarer

Den inre ytan av livmodern är täckt med ett slemhinne - endometrium. Beroende på menstruationsfasen, ändrar den dess tjocklek och struktur: under menstruationen är den tunn, vid tid av ägglossningen har den en tjocklek på 0,9 - 10 mm, och när nästa menstruation når 1,2 - 1,4 mm....

Under menstruationen kom en stor bit ut

Tilldelningen av blodproppar under menstruationen är ett ganska vanligt fenomen på grund av de fysiologiska mekanismerna för dess koagulering. I vissa fall kan emellertid deras utseende vara en signal om utvecklingen av allvarliga hormonella förändringar eller patologiska processer....