Månadsvis efter förlossningen

Ansvarsfrihet

När menstruationen efter förlossningen kommer: återställande av cykeln, oregelbunden cykel, försening. Exklusivt för svetulka.ru

Under graviditeten genomgår kroppen av den förväntade modern en kraftfull hormonell omstrukturering som syftar till att bära fostret, vars huvudsakliga manifestation är upphörandet av menstruationen. Efter förlossningen återgår arbetet i alla kvinnors organ gradvis till hennes före graviditetstillstånd och genomgår den så kallade involutionen.

Först och främst återställs livmodern, krymper i vikt och storlek, såväl som livmoderns endometrium. Denna process tar i genomsnitt cirka 1-2 månader. Efter barnets födelse är livmoderslimhinnan en stor såryta. Läget för läkning av livmoderens inre yta är utsläpp av lochia - postpartumutsöndringar som bildas på platsen för den separerade morkaken, vars natur förändras i enlighet med läkningsprocessen i endometrium.

Vid denna tidpunkt är livmodern mycket mottaglig för olika infektioner, så det är nödvändigt att noggrant observera könsdelarnas hygien, ofta byta kuddar och övervaka utsöndringarna. Fram till upphörandet av avvisningen av Lochia är återställande av menstruation efter förlossning omöjligt. Efter fullständig avslutning av fördelningen av lochia aktiveras äggstockarna gradvis: follikulär mognad återupptas och ägglossningen visas, menstruationscykeln börjar bildas.

När kommer menstruationen efter förlossningen

Det är ganska svårt att besvara frågan om när perioderna efter förlossningen börjar, eftersom tidpunkten för återställande av menstruation för varje kvinna är individuell och beror på många faktorer, som kvinnans ålder, hennes hälsotillstånd och psyko-emotionella humör, graviditet och förlossning, närvaron eller frånvaron av amning.

Om barnet är på konstgjord eller blandad matning kommer menstruationen redan några månader efter födseln. Hos kvinnor vars barn bara äter bröstmjölk börjar menstruationen vanligtvis efter införandet av kompletterande livsmedel eller senare. Detta beror på att mjölken i mjölkkörtlarna hos kvinnor som har fött föds upp, hormonet prolaktin börjar produceras intensivt.

Det är tack vare honom att det inte finns några perioder efter förlossningen hos kvinnor som ammar på begäran, upp till en minskning av antalet utfodringar eller fullständig amning, eftersom prolaktin inte bara kontrollerar mjölkproduktionen hos kvinnor, utan också undertrycker ägglossningsfunktionen, vilket förhindrar mognad av ägget och dess utgång från äggstocken.

Ankomsten av menstruation efter förlossningen beror också på födelsemetoden. Efter kejsarsnitt börjar menstruationen efter förlossningen vanligtvis senare, för i detta fall behöver kvinnan mer tid att återhämta sig på grund av förekomsten av en sutur i livmodern eller infektiösa komplikationer efter operationen.

Många kvinnor tror naivt att frånvaron av menstruation efter förlossning tillåter dig att ha sex utan skydd, men detta är i grunden fel inställning. Som nämnts ovan är ankomsttiden för den första menstruationen efter ett barns födelse mycket individuell, särskilt eftersom det kommer några veckor efter ägglossningen.

Om befruktning inträffar med oskyddad kontakt, kommer kvinnan inte ens att veta om graviditet förrän de första tecknen visas. Därför är det nödvändigt att skydda dig själv när du ammar, eftersom du tidigare har valt den bästa metoden för dig med din läkare.

Återställning av menstruationen efter födseln är vanligtvis cyklisk, men under de första månaderna kan det finnas vissa avvikelser, såsom en ökning eller minskning under varaktigheten av kritiska dagar, en förändring i mängden frigjord blod (för tung menstruation eller mycket magra), förseningar och blodcirkulation.

Hastigheten för återupptagande av menstruation efter födelsen av ett barn påverkas av moderns ålder, hennes fysiologiska parametrar, samtidiga sjukdomar, sömn och vila och näring. Arten av kritiska dagar efter förlossningen förändras ofta. Om en kvinna kan ha en smärtsam period före graviditeten kan smärta gå efter förlossningen.

Cykeln normaliseras också, hos många kvinnor försvinner endometrios (patologisk spridning av endometriet utanför livmodern), cystor i äggstockarna passerar och libido stiger. Men det händer att vid återställning av cykeln efter förlossningen uppstår ett antal problem som antingen kan passera på egen hand över tid, eller kräva råd från en läkare och föreskriva behandling.

Oregelbundna perioder efter förlossningen

Återställning av menstruationscykeln efter graviditet och förlossning åtföljs ofta av vissa problem. Vissa av dem kanske stör en kvinna under de första cyklerna och slutar sedan, men om patologiska tillstånd fortsätter under lång tid - är detta ett tillfälle att kontakta en gynekolog.

Problem med menstruationscykeln som en kvinna kan stöta på efter förlossningen:

 • överflöd av menstruation efter förlossningen

Hastigheten för blodförlust under menstruationen är cirka 50 ml per dag. Att mäta menstruationsflödets volym är ganska svårt, så detta görs vanligtvis med antalet använda kuddar. Om du måste byta hygienprodukter oftare än varannan och en halv till två timme, bör du rådfråga en gynekolog för att få råd, eftersom detta kan indikera blödning i livmodern. Mycket rikliga perioder efter förlossning indikerar också ofta utvecklingen av endometrios.

För liten menstruation efter förlossningen, när menstruationsflödet kommer ut i mycket små mängder och slutar inom 1-2 dagar, kan indikera endometrial patologi - postpartum endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) eller hormonella störningar.

 • menstruation efter förlossning

Hur mycket ska menstruationen gå efter förlossningen? Återupptagandet av menstruationen efter graviditet och förlossning åtföljs ibland av längre menstruationsflöde - mer än 7 dagar - eller tvärtom mycket kort - 1-2 dagar. Om detta tillstånd fortsätter under lång tid är det nödvändigt att ha en ultraljud av bäckenorganen och genomgå en undersökning av en gynekolog. Dessutom bör långvarig svaghet och yrsel under menstruationen varna.

 • brun daub eller svart menstruation efter förlossningen

Utseendet på spotting fläckar före och efter menstruationen av en mörkbrun eller svart färg är vanligtvis ett symptom på endometrios eller adenomyos. Detta är en ganska komplicerad hormonberoende sjukdom, kännetecknad av patologisk spridning av livmoderns endometrium utanför dess gränser. Mycket ofta hos dem som drabbades av endometrios före graviditeten, det passerar efter förlossningen, men för vissa verkar det tvärtom.

Dessutom kan ibland en brun daub före och efter menstruation indikera förekomsten av inflammatoriska processer i bäckenorganen eller indikera hormonell misslyckande.

 • smärta under menstruationen efter förlossningen

Smärtsam menstruation efter förlossningen är en mycket vanlig förekomst. Smärta kan orsakas av alla inflammatoriska processer i bäckenet, endometrios, patologi för utvecklingen av organ i reproduktionssystemet. Om smärtan är så allvarlig att den kräver medicinering och kränker den vanliga livsrytmen, bör du rådfråga en läkare.

Det finns också motsatt situation, när smärta under menstruation hos kvinnor som förlossar passerar. Ofta beror detta på fysiologisk eliminering av orsakerna som ledde till uppträdande av smärta, till exempel såsom böjning av livmodern, adenomyos.

 • försenad menstruation efter förlossningen

Menstruationscykeln efter förlossning fastställs inte omedelbart, det tar vanligtvis flera månader, så oregelbundna perioder och en försening efter förlossningen är vanligt förekommande. Förklaringen till detta är stabiliseringen av en kvinnas hormonella bakgrund och återställningen av alla hennes organ efter graviditet.

 • förvärring av kroniska inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen

Under menstruationen inträffar ofta en förvärring av kroniska infektionssjukdomar i könsorganen - kolpit, cervicit, endometrit, salpingo-oophorit, och efter förlossningen, när livmodern är ett kontinuerligt sår - ännu mer. Symtom på inflammatoriska processer i bäckenet är riklig utflöde, ibland med en obehaglig lukt, smärta i nedre del av buken, feber.

 • premenstruellt syndrom efter förlossning

Efter förlossningen är vissa kvinnor upptagna med premenstruellt syndrom (PMS), vilket manifesteras av ökad irritabilitet, tårfullhet, dåligt humör, huvudvärk, sömnlöshet och ömhet i bröstkörtlarna. Det finns inget botemedel mot PMS som sådan, du kan bara lindra ditt tillstånd genom att ta lugnande örter, lätta lugnande medel och göra yoga och sport. Men om dessa symtom uttrycks för skarpt - är detta ett tillfälle för samråd med en specialist.

Hur man skapar en menstruationscykel efter förlossningen

För att snabbt återställa din hälsa efter förlossningen måste du följa enkla rekommendationer:

 • observera sömn och vila

Kvinnans goda fysiska och känslomässiga tillstånd efter ett barns födelse är gynnsam för återställandet av hennes kropp, så försök att gå mer, koppla av med ditt barn, vägra inte hjälp från nära och kära, distrahera med jämna mellanrum från hushållssysslorna för att vara i ett glad humör och undvika depression efter förlossningen.

Hormonell bakgrund återställs bättre med rätt och korrekt näring. Konsumera mer grönsaker och frukt, örter, jäsade mjölkprodukter, keso, spannmål, kött och fisk. Träna regelbundet åtminstone lätt sport. Allt detta kommer att stärka kroppens försvar och låta den gå in i den tidigare livsrytmen mer.

 • undvik att ta hormonpiller

Efter förlossningen bör du inte använda en sådan typ av preventivmedel som hormonella preventivmedel. Den hormonella bakgrunden hos kvinnan som födde återställs i minst flera månader, för någon tar denna process flera år.

Orala preventivmedel kan störa den naturliga händelseförloppet, vilket kommer att leda till ett fel i syntesen av hormoner och, som ett resultat, hälsoproblem. Endast en kompetent gynekolog-endokrinolog kan plocka upp en COC efter en serie analyser och studier.

Återställningen av cykeln efter förlossningen är således en rent individuell process och beror på ett stort antal olika faktorer. Om du har några problem med din period efter födseln, bör du rådfråga din läkare för att undvika komplikationer och utvecklingen av komplikationer..

Rik vaginal urladdning
Vaginal urladdning: norm och patologi. Dålig lukt från utsläpp.

Smärta i nedre buken hos kvinnor
Orsaker till smärta i nedre buken hos kvinnor. Varför nedre buken gör ont under graviditeten.

Orsaker till brun period
Orsaker till brunt urladdning före och efter menstruation. Varför efter menstruationen smetar brunt.

Nastya 30 april 2018.
Hallå. Jag födde i december. Månadsvis gick någonstans efter 3 månader. Efter förlossningen. Nu 8 månader baby. Mindre amning och ingen menstruation. Det beror kanske på att mindre började matas?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Under amning kan det hända att cykeln inte är regelbunden

Katya 30 april 2018.
God kväll ammade 1,6 år, menstruationen gick omedelbart när hon slutade mata. Mycket rikligt och med smärta. Nu är mitten av cykeln efter 5 perioder. Det finns bruna urladdningar, inte starka. Insmord. Vad kunde det vara. Jag registrerade mig till läkaren. Väldigt orolig.

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Möjligt hormonellt fel, cyste, erosion, polyper, olika alternativ. Gå till gynekolog för en undersökning, gör en ultraljud

Julia 30 april 2018.
Hallå. Min dotter är ett år och sju månader gammal. Jag ammar fortfarande. Den första månaden efter att jag födde mig började när barnet redan var ett år gammalt. Medan cykeln har återhämtat sig. De senaste tre månaderna är de i tid, bara den första dagen är lite tilldelning och det är det. Och först på den tredje fjärdedelen går de rikligt. Eller som idag är den andra dagen i menstruationen, i överflöd en halv dag och borta, drar magen som vanligt och bara en svag urladdning. Jag har ett barn fortfarande på aktiv HB. Detta är i allmänhet normalt. Eller något är fel??

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
När du ammar är det helt normalt

Jeanne 30 april 2018.
Hej, jag födde i januari och efter min födelse kom menstruationen i 28 dagar och i februari kom den första dagen på 14 dagar, i april kom bara brun urladdning, och vad betyder det? Amning

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Cykeln är bara inställning

Eugene 30 april 2018.
Hallå. Jag födde för 5 månader sedan. Efter leveransen kom menstruationen inte på flera månader. Och förra månaden kom den första menstruationen. Men jag studerade på en medicinsk högskola, och där berättade barnmorskan att de första 5 dagarna efter menstruationen, och 5 dagar före henne, en flicka inte kan bli gravid. Och efter den första menstruationen på dag 5 hade min make oskyddat samlag. Och denna månad är förseningen redan sju dagar. Tester visar ett negativt resultat. Och sensationerna finns före och under menstruationen. Hela denna tid ammar jag. Säg mig, är detta normalt? Och är graviditet fortfarande möjligt??

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
dumheter! Som en vuxen tjej måste du vara mer seriös när det gäller skyddet. 5 dagar efter menstruationen är tiden mest gynnsam för befruktningen, eftersom ägglossning inträffar. Graviditet är troligt och ganska, gv är inte ett sätt att förhindra

Anna 30 april 2018.
God eftermiddag. Jag födde i januari, menstruationen var en gång i mars. Amning, efter de två föregående födslarna, började menstruationen efter 2-3 månader utan dröjsmål. Testerna är negativa, efter förlossningen började hon gå upp i vikt. Är det värt det att springa till gynekologen eller att få panik tidigt?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Det är för tidigt att få panik, cykeln har ännu inte fastställts på grund av GV

Irina 30 april 2018.
Herr. började efter 7 månader. efter förlossningen förlängdes cykeln som före förlossningen (33-35 dagar), sex månader senare, knappt smurt i mitten av cykeln i 2-3 dagar började, och så var det 7-8 cykler i rad. Med tiden förkortades cykeln, 31 dagar, nästa 30, 30, sedan ett par ytterligare med 29, och två till med 28.. och den sista är 27 dagar (en halv dag senare och 28). All denna tid på vakterna är barnet 2 år. En sådan förkortning av cykeln skrämmer mig, eller strävar han sålunda efter det ideala 28.. Vad kan det vara?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Under utfodring ligger allt detta inom normala gränser..

Leysan 30 april 2018.
Hej)))) Jag hade den senaste menstruationen i februari 5 till 10, men i mars och april var det inte. Jag ammar från födseln. Kan det vara?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Ja, medan du ammar kan din period vara oregelbunden

Aksana 30 april 2018.
God eftermiddag, jag födde 8 månader sedan, jag slutade amma för 4 månader sedan, efter 10 dagar menstruationen (10) dagarna gick, de varade). I januari var de inte där, de gick den 6 februari, nu är slutet av mars borta igen, för en vecka sedan visade testet en svag andra remsa, och nu ingenting alls. P / a var hela denna tid oskyddad och även på ägglossningens dagar

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Tja, om pa var oskyddad, är sannolikheten för graviditet hög. Test för hCG beta

Inna 30 april 2018.
Hej! Barnet är 6 månader gammal, iv. från en månad. Det var tre cykler. 1) 20-3 dagar 2) 30-5 dagar 3) 29-6 dagar. Förseningen är nu 7 dagar (37 d.ts.) test är negativa! ÅRLIGEN var i p.d. Kan jag vara gravid? Och efter vilken tid du behöver kontakta bostadsområdet. ? (hur många förseningar är normalt i mitt fall?)

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Var PA skyddad eller inte? Gör testet igen om en och en halv vecka, om månaderna inte kommer, kontakta LCD-skärmen

Marina 30 april 2018.
Nästan 8 månader har gått efter förlossningen, den första menstruationen kom 2 månader efter födseln, barnet äter en blandning. Hittills är menstruationen inte regelbunden, den maximala förseningen var 8 dagar. Kan en cykel ta så lång tid att återhämta sig eller är det något annat?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Förseningar på upp till 5 dagar anses vara normala. Kontakta din gynekolog, ta hormontester.

Julia 30 april 2018.
God kväll. 4 månader var barnet på vakter. Vid den tiden var det sex, bytte barnet till blandad utfodring. Menstruationen har börjat. Det var en gång. Nu är 32 dagar. Tidigare var cykeln 25-28 dagar. Efter menstruation och till denna dag var det inget sex. Väldigt orolig. Kan jag bli belastad?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
HB är inte ett sätt att skydda, och amning skyddar inte mot graviditet... Men eftersom menstruationen var och efter det fanns inga oskyddade PA, är graviditet osannolikt. Din cykel håller fortfarande på att upprättas.

Karina 30 april 2018.
Hallå. Snälla hjälp mig att ta reda på det. Efter födelsen, 4 månader gick, slutade amningen 2 månader efter födseln och menstruationen gick omedelbart, innan det började 3 dagar före middagstid. Nu en försening på 10 dagar, gjorde testet (negativt)

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Kanske har den hormonella bakgrunden ännu inte fastställts, vid första förseningar kan det vara.

Nastya 30 april 2018.
Min baby är 4 månader gammal, jag har en försening på den andra månaden, berätta för mig kan jag vara gravid?

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Du kan. Om du ammar på begäran är sannolikheten för graviditet liten, men det finns, om barnet är i en blandning, det finns en hög risk för graviditet

Maroussia 30 april 2018.

Det fanns inga månatliga perioder efter födseln, barnet var 1 år och en månad gammalt. Förra månaden var den första månaden, och denna månad var det en tre dagars försening, testerna försvinner. Barn på m.v. Jag är rädd för åter graviditet... Men under ägglossningens dagar var inte sexuellt samlag....

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Under amning kan menstruationen vara oregelbunden, detta är helt normalt. Det finns platser att vara förseningar på. Cykeln återgår till det normala inom 3 månader efter avslutad HB. Men eftersom hormoner hoppar är kalendermetoden för beräkning av ägglossning mycket opålitlig för skydd, jag råder dig att använda kondomer för att undvika upprepad graviditet

Alina 30 april 2018.
6 månader efter födseln kom min period, och nu har jag inte haft 12 dagar. som om det inte fanns något fel. Idag kommer jag att köpa ett test. skrämmande eftersom efter polis. Jag hoppas att det bara kraschar.

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Om du ammar är det ganska normalt eftersom den hormonella bakgrunden ännu inte har stabiliserats efter förlossningen. Om amning är klar är det värt att konsultera en gynekolog och utesluta graviditet.

ghoul 30 april 2018.
efter leveransen, efter 6 månader, äts den första månaden, men sedan försvann det negativa graviditetstestet. Jag kan inte lukta

Svetlana [Expert] 01 maj 2018.
Om du ammar är det ganska normalt eftersom den hormonella bakgrunden ännu inte har stabiliserats efter förlossningen. Om amning är klar, bör du rådfråga en gynekolog.

Villkor för återhämtning av menstruation efter förlossning: vad är normen och vad är patologi?

Unga mödrar är alltid nyfikna när perioden börjar efter förlossningen. Under återhämtningen av cykeln kan den ändra längd, menstruationen får ofta en annan karaktär, intensitet, varaktighet, bli mer eller mindre smärtsam än före graviditeten. Detta är ofta normen, men i vissa fall krävs en gynekologkonsultation..

Blödning efter födseln

Postpartum spotting, eller lochia, är rensningen av sårytan, som bildas på platsen för de separerade membranen och morkakorna. De varar under hela perioden av restaurering av livmoderens inre yta.

Vid denna tidpunkt är livmodern särskilt sårbar för infektion, därför bör sanitetsdynor bytas regelbundet och arten av utsläppet bör övervakas. De uttrycks maximalt inom 3 dagar efter födseln och försvagas sedan gradvis.

Ibland stoppar en sådan urladdning helt bokstavligen varannan dag. Detta beror på blodretention i livmoderkaviteten (hematometer), vilket leder till en ökad risk för infektion. I det här fallet behöver du hjälp av en läkare.

Normalt varar rening av livmodern efter den naturliga födelseprocessen från 30 till 45 dagar. Efter kirurgisk leverans kan denna tid öka på grund av ärrbildning och längre läkning..

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. I slutet av den första veckan blir de lättare, efter 2 veckor blir de slemhinnor. Inom en månad kan en blandning av blod visas i dem, men mängden är obetydlig. Vanligtvis skiljer en kvinna lätt denna process från menstruation. Åtminstone två veckor bör gå mellan upphörandet av amparna och början av den första menstruationen. Om du är osäker är det bättre att konsultera en gynekolog eller åtminstone börja använda barriärprevention för att skydda livmodern mot infektioner..

Menstruation

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Detta är en naturlig skyddsmekanism för att bevara fostret, som regleras av hormoner. Efter förlossningen börjar återställningen av en kvinnas normala hormonstatus. Det varar i en månad om amning inte startas..

När bör din period efter förlossningen börja?

Denna period bestäms främst av typen av matning av barnet: naturligt eller konstgjort. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hypofyshormonet prolaktin. Det är han som hämmar tillväxten av ägget i äggstocken under amning. Östrogennivån ökar inte, därför börjar menstruationen under amning, i genomsnitt 2 månader efter förlossningen, oftare när du matar "per timme".

För många unga mödrar förlängs denna period till sex månader eller mer, särskilt när de matar "på begäran". I mycket sällsynta fall konstaterar kvinnor att de inte har perioder under ett år och ibland längre medan de ammar, även periodiska. I sådana fall bör du regelbundet använda preventivmedel och vid behov göra ett graviditetstest. Du bör också rådfråga din läkare för att utesluta hyperprolaktinemi..

Med konstgjord utfodring från födseln återställs cykelns varaktighet efter en och en halv månad. Ägglossning sker också vid denna tidpunkt, så en ny graviditet är möjlig.

När ett barn bara äter bröstmjölk kan det hända att en kvinna inte har en period. I detta fall börjar den första menstruationen efter förlossningen under första halvåret efter avslutad amning "på begäran" eller införandet av kompletterande livsmedel. Men detta är inte nödvändigt, och även under amning kan menstruationen återhämta sig.

Med blandad utfodring (från en flaska och naturligt) utvecklas menstruationens återhämtning snabbare inom fyra månader efter förlossningen.

Hur länge varar menstruationen under postpartumperioden?

Ofta är den första menstruationen mycket riklig. Det kan vara starkt urladdning, menstruation med blodproppar. Om du måste byta packning varje timme bör du söka hjälp från en läkare: detta kan vara ett symptom på blödning som har börjat. Efterföljande perioder blir vanligtvis normala.

I andra fall förekommer oregelbunden fläckning under de första månaderna av kvinnor. Detta är karakteristiskt för amning när prolaktinsyntes gradvis minskas..

Ytterligare faktorer som påverkar den normala återvinningsgraden för cykeln

 • svårigheter att ta hand om ett barn, brist på sömn, brist på hjälp från släktingar;
 • ohälsosam kost;
 • postpartum depression;
 • för ung mammas ålder eller sen födelse;
 • samtidiga sjukdomar (diabetes, astma och andra), särskilt som kräver hormonterapi;
 • komplikationer efter förlossning, till exempel Sheehan syndrom.

Menstruationsförändringar

Oregelbunden menstruation kvarstår ofta i flera cykler efter förlossningen. Dessa förändringar behöver inte vara permanenta. Inom 1-2 månader återgår cykeln normalt till prenatala egenskaper eller varierar något i varaktighet.

 • Smala perioder kan normalt vara under de första 2-3 cyklerna, särskilt om blandad utfodring används..
 • Under de första cyklerna efter förlossningen har vissa kvinnor däremot många perioder. Detta kan vara normalt, men om menstruationen inte blir normal under nästa cykel bör du rådfråga en gynekolog.
 • Regulariteten i menstruationsflödet störs, det vill säga att cykeln försvinner.
 • Smärtsamma perioder kan förekomma, även om kvinnan aldrig hade klagat på smärta innan graviditeten. Anledningen till detta är infektion, för mycket sammandragning av livmoderväggen. I de flesta fall, tvärtom, blir smärtsamma perioder före graviditet normala. Detta orsakas av normaliseringen av läget för livmodern i kroppshåligheten..
 • Vissa kvinnor utvecklar premenstruellt syndrom eller dess föregångare: illamående, svullnad, yrsel, känslomässiga förändringar före menstruationen.

Orsaker till menstruationsförändringar efter födseln

Försenad menstruation efter förlossning verkar under påverkan av en förändrad nivå av hormoner:

 • utsöndring i prolaktins hypofysen, vilket hjälper till att utsöndra bröstmjölk och undertrycker ägglossningen;
 • undertryckande av östrogenproduktion med prolaktin, vilket leder till oregelbunden menstruation eller deras fullständiga frånvaro under amning (amningsterminoré).

När ett barn bara äter mammamjölk, dessutom "på begäran" och inte "per timme", och en kvinna har inga perioder i sex månader efter att hon födde - det är normen.

Efter menstruationens början rekommenderas det att använda preventivmedel. Även om amning minskar sannolikheten för befruktning är det fortfarande möjligt. Om till exempel perioden efter födseln började och sedan försvann är den mest troliga orsaken till detta en upprepad graviditet. Det bör också komma ihåg att ägglossning inträffar innan menstruationsblödningen börjar. Därför är graviditet möjligt även före den första menstruationen. Om en kvinna är orolig över varför det inte finns någon menstruationsblödning under lång tid måste du först göra ett graviditetstest hemma och sedan konsultera en gynekolog. Endokrinologkonsultation kan behövas.

Efter uppkomsten av menstruationscykeln ska du inte vägra att amma. Menstruationen förändrar inte kvaliteten. Det händer att ett barn i dag äter dåligt, är stygg, vägrar att bröst. Vanligtvis beror detta på de känslomässiga störningarna hos kvinnan, hennes känslor av kvaliteten på utfodring.

Under menstruationsblödning kan känsligheten i bröstvårtan öka och utfodring blir smärtsam. För att minska sådana känslor rekommenderas att du, innan du ger barnet ett bröst, masserar det, värmer det, applicerar en varm kompress på bröstvårtorna. Det är nödvändigt att övervaka renheten i bröstet och axillary regionen. Med menstruation förändras svettens sammansättning, och barnet känner sin lukt annorlunda. Detta kan vara en annan anledning till utfodringssvårigheter..

Oregelbundna perioder

Vad du ska göra om menstruationscykeln har blivit oregelbunden:

 1. Under de första månaderna av återhämtningsperioden efter födseln ska man inte få panik. I de flesta fall är detta en variant av normen. Varje kvinna normaliserar cykeln individuellt, vanligtvis under de första månaderna av återupptagandet av menstruationsblödning. Oregelbundenhet är vanligare hos kvinnor som ammar..
 2. Det tar cirka två månader att återställa normal funktion hos alla organ och system. Balansen i det endokrina systemet kommer senare, särskilt om amning används. Därför kan en kvinna känna sig helt frisk, men samtidigt kommer hon att uppleva brist på menstruation.
 3. Var uppmärksam på en oregelbunden cykel först efter 3 cykler. Detta kan bero på en inflammatorisk process, endometrios eller en könstumör. Försening av den andra menstruationen är inte farligt, såvida det inte är förknippat med upprepad graviditet.

Vid tvivel är det bättre att konsultera en gynekolog, genomgå en snabb diagnos och starta behandlingen.

Cykeln efter den patologiska kursen av graviditet eller förlossning

Menstruationen efter en frusen graviditet återställs inte omedelbart. Endast hos vissa kvinnor förekommer regelbundna blödningar inom en månad. I de flesta fall orsakar en hormonell obalans som ledde till en abort en oregelbunden cykel.

Efter ett avbrott i en frusen graviditet eller abort sker den första menstruationen inom 45 dagar. Om detta inte händer, bör en kvinna söka hjälp hos en gynekolog.

För att utesluta orsakerna till amenoré, såsom resten av fosterägget i livmodern eller inflammation, måste en ultraljudssökning utföras 10 dagar efter avslutad fryst eller normal graviditet.

Det första menstruationsflödet efter en ektopisk graviditet börjar mellan 25 och 40 dagar efter det slutförts. Om de började tidigare är det troligt livmodersblödning, som kräver läkarvård. En försening på mer än 40 dagar kräver också samråd med en gynekolog. Om sjukdomen orsakade allvarlig stress hos en kvinna, anses att förlänga återhämtningsperioden till 2 månader normen.

Menstruationen efter kejsarsnitt återställs på samma sätt som efter normal förlossning. Under amning kommer menstruationen inte på sex månader. Med konstgjord utfodring är menstruationen frånvarande i tre månader eller ännu mindre. Både i fysiologisk och förlossning vid kejsarsnitt hos en liten del av kvinnorna återhämtar sig cykeln inte under året. Om ingen annan patologi hittas, anses detta vara normen..

Under de första månaderna efter en frusen, intrauterin graviditet eller kejsarsnitt kan cykeln vara oregelbunden. Därefter kan dess varaktighet ändras jämfört med den föregående. Men normalt är det minst 21 dagar och inte mer än 35 dagar. Menstruationen varar från 3 till 7 dagar.

Efter alla dessa situationer rekommenderas att du skyddar dig från en ny graviditet i minst sex månader. Det måste komma ihåg att frånvaron av menstruation inte är ett tecken på anovulation, och även före den första menstruationen kan en kvinna bli gravid.

Menstruation

Ibland är blödningar som började hos en kvinna efter förlossningen patologiska. Samtidigt bör du inte vänta några cykler så att de normaliseras, men omedelbart konsultera en läkare.

 • Plötsligt upphörande av postpartum-urladdning - ett tecken på böjning av livmodern eller endometritis, ansamling av lochia i livmoderhålan - lochiometers.
 • Luta månatligen i 3 cykler eller mer. Kanske är de ett symptom på hormonella störningar, Sheehan-syndrom eller endometrit..
 • Oregelbundenhet i menstruationen sex månader efter dess restaurering, ett avbrott mellan fläckar i mer än 3 månader. Oftast förknippad med äggstockspatologi.
 • För riklig blödning under två eller flera cykler, särskilt efter den kirurgiska metoden för leverans eller avbrott av graviditeten. De orsakas ofta av vävnaderna i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, vilket åtföljs av svaghet, yrsel.
 • Utseendet på buksmärta, feber, obehaglig lukt, missfärgning av vaginal urladdning är ett tecken på en tumör eller infektion.
 • Fläckning före och efter menstruation - ett troligt symptom på endometrios eller inflammatorisk sjukdom.
 • Klåda i vagina, blandning av ostig utflöde - ett tecken på candidiasis.
 • Blödar två gånger i månaden, kvarstår i mer än 3 cykler.

I alla dessa fall behöver du hjälp av en gynekolog.

Ibland, trots kvinnans uppenbara hälsa, har hon inte menstruation vid rätt tidpunkt. Detta kan vara ett symptom på en komplikation av förlossningen - Sheehan syndrom. Det uppstår med svår blödning under förlossningen, under vilken blodtrycket sjunker kraftigt. Resultatet är död av hypofysceller - huvudorganet som reglerar reproduktionssystemets funktion.

Det första tecknet på denna sjukdom är frånvaron av amning efter födseln. Normalt, i frånvaro av mjölk, visas menstruationen efter 1,5-2 månader. Men med Sheehan-syndrom uppstår en brist på gonadotropiska hormoner. Äggmognad i äggstocken försämras, det finns ingen ägglossning, det finns inga menstruationsblödningar. Därför, om kvinnan som födde inte har mjölk, och då cykeln inte återställs, måste hon snarast konsultera en läkare. Konsekvenserna av Sheehan syndrom är binjurinsufficiens, som åtföljs av ofta infektionssjukdomar och en allmän minskning av kroppens motstånd mot olika påfrestningar..

Det finns ett omvänt problem - hyperprolaktinemi. Detta tillstånd orsakas av ökad produktion av prolaktin i hypofysen efter amning. Detta hormon hämmar utvecklingen av ägget, orsakar anovulation, stör den normala förtjockningen av endometriet i den första fasen av cykeln. Dess överskott leder till frånvaro av menstruation mitt i pågående mjölksyntes.

De huvudsakliga orsakerna till hyperprolaktinemi är hypofyseadenom, gynekologiska sjukdomar, polycystisk äggstock.

Rekommendationer för normalisering av cykeln

När en kvinna är frisk återställs hennes cykel normalt. För att undvika eventuella fel måste du följa några enkla rekommendationer:

 1. För att ge kroppen möjlighet att snabbt återställa syntesen av hormoner måste du äta helt. Mycket frukt, grönsaker, fullkorn och vatten i kombination med regelbunden träning är en effektiv metod för att återställa hormonbalansen. Menyn ska innehålla mejeriprodukter, keso, kött. Efter att ha konsulterat en läkare kan du ta multivitaminer för ammande mödrar.
 2. Ta inte p-piller. De kan ändra den hormonella bakgrunden och orsaka oförutsägbara förändringar i cykeln. Om en kvinna är sexuellt aktiv är hon bättre med att använda kondomer eller andra icke-hormonella metoder för preventivmedel..
 3. Organisera ditt läge så effektivt som möjligt. Om barnet inte sover bra på natten, måste du försöka få tillräckligt med sömn under dagen. Vägr inte någon hjälp från nära och kära. En kvinnas goda fysiska tillstånd hjälper henne att återhämta sig snabbare.
 4. I närvaro av kroniska sjukdomar (diabetes, patologi i sköldkörteln, anemi och andra) är det nödvändigt att besöka lämplig specialist och justera behandlingen.

Varför så länge ingen menstruation efter förlossningen?

Vid en gynekologutnämning ställer kvinnor som nyligen har fött ett barn ofta frågan: ”Varför har det inte varit en period efter förlossningen så länge? Hon födde ett barn för mer än 6 månader sedan, intimitet med sin man är närvarande. Jag gör graviditetstest, men de är alla negativa. Vad påverkar en sådan försening? ” I sådana situationer är svaret förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden, som är mycket individuella hos kvinnor som arbetar. Vad är dessa funktioner och när vi kan förvänta oss början av den första menstruationen, låt oss prata mer i detalj.

Varför ingen menstruation?

Återspeglar varför det inte finns några perioder efter förlossningen, var uppmärksam på huvudpoängen - ammar du? Om amning finns, kontrolleras din kropp nu av hormonet prolaktin. Det hämmar verkan av andra hormoner som reglerar äggstockarnas funktion och stoppar menstruationen.

Med aktiv amning är menstruationen inte frågan. HB blir den främsta orsaken till långvarig laktations amenoré.

På grund av frånvaron av menstruation efter förlossningen, är en ammande mammas kropp skyddad från graviditet, och tror att det inte finns tillräckligt med resurser för alla. Hos många kvinnor produceras prolaktin i en liten mängd, vilket inte är tillräckligt för att hämma ovariefunktionen fullständigt. Sedan, även med HB, upplever kvinnan i förlossningen menstruationsblödning.

Vad är amningsterminoré?

Det dominerande hormonet i en gravid kvinnas kropp är progesteron. Dess maximala nivå stöds först av corpus luteum, sedan av moderkakan, och vid födelsetiden minskar den. Före födseln börjar hormonet prolaktin, det ämne som är ansvarigt för amning, aktivt produceras. Prolaktinkoncentrationen ökar och når maximalt vid födelsetid och postpartum.

En ökad mängd prolaktin leder till en minskning av syntesen av östrogen och progesteron, som ett resultat är ägglossningscykler och menstruation frånvarande under lång tid.

Prolactin är huvudorsaken till den långa förseningen i menstruationen efter födseln. Denna period kallas laktational amenorré. Under denna period (om HB praktiseras utan användning av kompletterande livsmedel, utfodring minst efter 3,5 timmar, frånvaron av en nattpaus) kommer upprätthållandet av prolaktinnivån att vara på en tillräckligt hög nivå. Därför kan du koppla av och inte tänka på kuddarna i minst 6 månader efter födseln.

När kommer perioden?

Om en kvinnas amning är på en normal nivå kan menstruationen inträffa till och med 10-11 månader efter födseln. Två punkter måste förstås:

 1. När du aktivt matar ditt barn är du skyddad från ägglossning, så din period kommer inte att komma.
 2. Så snart du börjar mata ditt barn, dricka det upp - detta kommer att minska koncentrationen av prolaktin i kroppen.

Mättad med kompletterande livsmedel, kommer barnet att suga ut mindre mjölk, kommer kroppen säkert reagera vid denna tidpunkt. Hjärnan ger stoppsignalen, prolaktinet minskar och östrogen och progesteron ökar gradvis. Det reproduktiva systemet säger "Klar för befruktning", nya menstruationscykler börjar..

I genomsnitt har en ammande mamma inte en period på sex månader efter födseln. Men hos vissa kvinnor kommer menstruationen inom 3-4 månader.

Det finns kvinnor i vilka menstruationen inträffade under 1-2 månader av postpartum. Det beror på individens känslighet. Kvinnor med ett starkt reproduktionssystem och ökade hormonnivåer är mindre känsliga för effekterna av hormonet prolaktin. Deras första ägglossning sker snabbare. De kanske inte känner det, bara observera de primära tecknen:

 • det finns små fläckar;
 • oregelbundna knappa blödningar;
 • ritning, värkande smärta i nedre del av buken, utan urladdning.

Det här är de första tecknen på att barnomsorgssystemet börjar återhämta sig. Det är också viktigt att inte förväxla menstruationsflödet med lochia-specifika postpartumutsöndringar, som består av resterna av placentamembranet, slem och blod.

Och om jag inte ammar?

Om en kvinna omedelbart efter förlossningen överför barnet till konstgjord matning och inte ammar alls, återställs hennes månadscykel efter 1-2 månader. Men hos vissa kvinnor är menstruationen frånvarande upp till 6 månader efter förlossningen, även om de inte ammar. Detta är också ett normalt fenomen förknippat med kroppens egenskaper..

Du kanske behöver mer tid för att återställa den hormonella bakgrunden. Om du inte upplever några smärtsamma symtom, finns det ingen anledning till oro.

När det gäller icke-standardiserade situationer kommer oftast inte perioderna, eftersom en ny graviditet kommer. Det är mycket viktigt för kvinnor i arbetet att följa optimala preventivmetoder och regelbundet göra ett graviditetstest om det fanns en oskyddad närhet till sin man.

En annan orsak till frånvaron av menstruation kan vara patologier i det reproduktiva systemet - endometrios, cyster, fibroider. Vanligtvis åtföljs förekomsten av dessa patologier av livliga symtom, som är svåra att inte märka:

 • svår smärta;
 • oregelbundna blödningar;
 • konstig spotting av olika slag;
 • obehag i nedre del av buken

För att kontrollera förekomsten eller frånvaron av sådana problem är det nödvändigt att göra en ultraljud.

För att sammanfatta

En långvarig frånvaro av menstruation efter förlossningen är ett normalt fenomen förknippat med arbetet med hormonet prolaktin. Medan en kvinna ammar, förekommer inte menstruation. Om barnet från födseln ammas, har mycket tid gått men menstruationen går inte, kanske två alternativ:

 1. Det har inte gått tillräckligt med tid för en fullständig återställning av den hormonella bakgrunden.
 2. Du har att göra med patologiska tillstånd.

Om du märker konstiga symtom på smärta, inte karakteristiskt utflöde, konsultera din läkare för en diagnos..

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen. Svar på frågor

Zhody Khodyreva, barnläkare-gynekolog i den högsta kategorin, svarar på frågorna från Sibms.

Amningskydd

Fråga. (JenaJeny) Jag födde för mer än 6 månader sedan, menstruationen har ännu inte återupptagit, barnet ammades uteslutande exakt 6 månader gammalt. Bör jag oroa mig, eller är allt inom normala gränser? När börjar ljuda larmet?
Svar. Upp till 6 månader efter födseln med amning 6-8 gånger om dagen kan du inte skydda dig från graviditet (den så kallade laktational amenorrhea-metoden). Under den efterföljande perioden är preventivmedel nödvändigt - det kan vara ett gestagen preventivmedel (till exempel exluton) eller en intrauterin enhet.

Fråga. (Beth) Jag har en 7 månader gammal dotter, helt på HB, antalet ansökningar är mer än 10 per dag, det finns inga månatliga perioder. Vad är sannolikheten för att bli gravid just nu ?? Vilka preventivmedel kan användas utöver barriärmetoder? Och om du ska använda dem?
Svar. Metoden för amning av amning, som pålitlig preventivmedel, är tillämplig upp till 6 månader efter födseln, då måste du försäkra dig med gestageninnehållande preventivmedel (t.ex. exluton) eller IUD.

Fråga. (poya) Jag har ammat i ett år. Fram till åtta månader var de bara på GV. Ej skyddad (det fanns ingen menstruation). Resultat: graviditet. Jag var tvungen att göra en minabort och sätta marinen. Barnet var exakt sex månader gammalt. Frågan uppstår: är det verkligen värt att lita på kroppen under GV-perioden eller är det bättre att vara säker?
Svar. Naturligtvis finns det undantag från varje regel. Sex månader laktations amenoré har erkänts som säkert av gynekologer runt om i världen, och du blev gravid strax efter 6 månader.

"Smet" under menstruationen

Fråga. (Rita) Efter att jag födde minskade min cykel märkbart, istället för 28 dagar, nu är den 25, och den börjar på två besök, på dagen för daub, sedan 2 dagar ingenting alls, och då börjar normal menstruation. Vad kan vara orsaken?
Svar. Det kan finnas många orsaker till denna "daub" (endometrios, inflammation, polyp, etc.). Det är omöjligt att prata om något specifikt skäl utan inspektion. Ju tidigare du vågar gå till gynekolog, desto bättre.

Fråga. (Spindellinje) Jag har en sådan fråga. Var på möte med en gynekolog, jag har en IUD. Ett år gick inte, det hände så att efter två dagar var något inte bekvämt, sätta ljus med ichthyol på råd av en läkare. Nästa dag verkade den nedre buken och en daub, men inte ichthyol! Efter 2 dagar slutade salvan. Vi ammade, det fanns ingen menstruation efter förlossningen. Före graviditeten var menstruationen 5-7 dagar, mycket rikligt. Vad kunde det vara?
Svar. Tyvärr anger du inte hur mycket tid som gått sedan födelsen. Kanske var det en menstruationsliknande reaktion. Tro mig, utan inspektion är det mycket svårt för mig att svara på sådana frågor.

Fråga. (Resekamrat) Jag födde för tre veckor sedan. Lochia har ännu inte avslutats, den senaste veckan med rosa urladdning, cirka 2 matskedar per dag. I går, när jag plötsligt stod upp från soffan, uppstod det en liten blödning (ungefär en sked med blod), en blodpropp kom ut, min mage blev sjuk som under menstruationen. Idag är lochia igen rosa, magen gör inte ont. Vad kunde det vara? Behöver jag akut att se en läkare? Jag planerade att gå bara om en vecka.
Svar. Kan täcka från nacken eller från vagina, om det fanns luckor i förlossningen, efter att ha lyft vikter eller spänningar under avföring. Vid återkommande blödning är det nödvändigt att se en läkare snarast, om allt går bra, besök gynekologen på en vecka, som planerat.

Brist på menstruation efter födseln och vid amning

Fråga. (OksanaS) Jag födde för ett år och två månader sedan, men det finns inga menstruationer. Det beror kanske på att jag fortfarande ammar?
Fråga. (Susan) Barnet är redan ett år och fyra månader gammalt. Suger aktivt bröstet. Det är normalt att det fortfarande inte finns någon menstruation eller att det är dags att gå till läkarmötet?
Svar. Naturligtvis under amning kan menstruationen vara frånvarande i upp till 1,5-2 år, låt det inte skrämma dig. Med frekvensen av amning minst 6-8 gånger om dagen fram till sex månader efter förlossningen kan du inte skydda dig mot graviditet (den så kallade amningstekniska amenorémetoden).

Fråga. (Inna Klueva) Jag födde den 1 november. Jag ammar bara min dotter, jag matar ingenting. Månadsperioder började den 2 februari. När den äldsta dottern var trött på 1,5 år - hela tiden fanns det inga perioder. Det här är normalt? Normala perioder i varaktighet och överflöd.
Svar. Som regel, med en frekvens av amning minst 6-8 gånger om dagen, finns det ingen menstruation, även om det finns undantag. Det måste fortfarande ses av en gynekolog för att utesluta blödningens organiska natur.

Fråga. (Melle) Hon slutade helt amma efter 6 månader, det vill säga för 5 månader sedan, och det finns fortfarande inga perioder. Vad skulle det betyda?
Svar. Du behöver bara träffa en gynekolog, för det finns många orsaker till amenoré under postpartum-perioden, och bland dem är det långt ifrån oskadligt.

Fråga. (Margot) Barnet är 1 år 6 månader gammalt, jag matar fortfarande mest bara med hennes bröst, hon suger ständigt, hela dagen, på natten (sover tillsammans), och jag har fortfarande inga perioder. Berätta, snälla, är detta normalt eller är det värt att gå till gynekologen?
Fråga. (Sofina) Dotter är nästan 1,4 år gammal på GV och applicerar ofta dag och natt. Den första menstruationen efter födseln dök upp i slutet av februari 2008, och efter - ingenting. Graviditetstest är negativt. Är det här normalt? Hurra!! Den andra kom. bara sanningen är återigen mot slutet. april
Fråga. (Matema) Barnet är 1 år och en månad gammalt, ammar och det finns inga perioder. Med det första barnet gick de när sonen var cirka 6 månader gammal.
Svar. Brist på menstruation med 6-8 amning är normen.

Fråga. (BABY) Barnet är 1 år och 2 månader gammalt. Jag exkommuniserade ett år, men fortfarande ingen menstruation. Under GV drack jag Charozetta, nu dricker jag Lindinet. En och en halv månad efter avvänjningen skadade nedre del av buken, men menstruationen visade sig inte. Ett graviditetstest visade ett negativt resultat. Vad som kan orsaka en sådan försening?
Svar. Om du är tillförlitligt skyddad från graviditet kan du inte oroa dig. Avsaknaden av menstruation under amning är normen, om inte för att missa graviditeten.

Tung menstruation efter förlossningen

Fråga. (Simfonia) Efter förlossningen började kritiska dagar efter 6 månader. Gick omedelbart mycket rikligt. Nu finns det en tredje cykel. Ännu mer riklig än den förra. Berätta vad det kan kopplas till och hur du kan justera det. Du kan dricka nässlor och vattenpeppar under HB?

Fråga. (Alida) Menstruationen kom på fyra månader. Mycket riklig, smärtsam, långvarig (mer än en vecka) och kommer omedelbart rikligt utan daub. Även om B var ganska knapp och kort (dag 3). En gång var det så: på morgonen fanns det inga tecken (ingen smärta, ingen dumning), och låg ner på kvällen, stod omedelbart upp och föll från mig mycket, höll knappt min hand. Efter det kom sanningen nästan alla till intet och resten av dagarna smutsade bara ut.
Svar. Om menstruationen är riklig med blodproppar skulle jag rekommendera att genomgå en obligatorisk undersökning med en gynekolog och ultraljud. Att ta dessa fyto-läkemedel är inte en kontraindikation för amning..

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen. Avslutande observationer

Återställningsperioden för menstruationscykeln hos varje kvinna sker individuellt. Få inte panik om menstruationen inte börjar omedelbart efter förlossningen. Unga mödrar blir också vilseledda av blodigt utflöde efter förlossningen, vilket inte har något att göra med menstruation - lochia. Lochia är en fysiologisk postpartumutsläpp från livmodern, bestående av blod, slem och avvisade, icke-livskraftiga vävnader. Normalt är lochia varaktighet 3-6 veckor efter födseln (ibland upp till 8 veckor).
Unga mödrar bör komma ihåg att amning kan vara en av metoderna för preventivmedel i bara några få fall:

 • om ditt barn uteslutande ammas
 • om ditt barn är under sex månader gammalt
 • om det inte fanns någon menstruation efter förlossningen
 • om amning sker minst 6-8 gånger om dagen (amningsteknisk amenorrémetod).

Vad är den normala varaktigheten för en försening i menstruationen under amningen?

Om du inte märks tydligt, betyder det att du är allvarligt intresserad

27 december 2018

En av de viktigaste frågorna som kvinnor ställer om deras hälsotillstånd efter graviditet och förlossning är etablering av menstruationscykeln, eftersom menstruationen nästan är den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa.

Efter ett barns födelse, mot bakgrund av uppdateringsprocesser som generellt sker i en kvinnas kropp, inträffar en förändring med hennes menstruationscykel.

Menstruationen kan försenas, gå oregelbundet och försvinna helt under ett tag. Men du ska inte få panik, eftersom allt detta är naturligt och normalt. Hastigheten för återhämtning och etablering av menstruationscykeln efter förlossning hos en kvinna beror på hennes fysiologiska parametrar, hormonell bakgrund, närvaron eller frånvaron av amning, stress etc. Vi kommer att diskutera i denna artikel menstruationen efter förlossningen - en oregelbunden cykel, försening, funktioner.

Vad är menstruationsfördröjning

Cykeln börjar med uterusblödning som ett resultat av avstötning av det inre skiktet i livmodern - endometrium. Detta innebär att befruktningen inte inträffade under den förflutna cykeln eller att ägget inte kunde fästas vid organväggen. Den andra fasen är mognad av ett nytt ägg och förberedelse av kroppen för befruktningen. Hormoner som kommer in i blodomloppet i stora mängder hjälper livmoderns endometrium att återhämta sig. En follikel med ett ägg inuti mognar i äggstocken. Östrogennivån växer ständigt, bröstkörtlarna ökar, slemhinnorna från vaginal verkar underlätta passagen av spermier.

Ett viktigt faktum: samlag under denna period kan redan leda till befruktning, trots att ägget fortfarande finns i follikeln.

Faktum är att spermier har förmågan att existera i kvinnokroppen flera dagar efter sexuellt samlag. Ägglossning är frigörandet av ett ägg från en follikel, varefter det börjar sin gradvisa utveckling till livmodern. Om inom en dag dess befruktning inte inträffar, dör den, nivån av kvinnliga hormoner minskar kraftigt, en ny cykel startar. För närvarande känner kvinnan inte så bra: plötsliga humörsvängningar, dåsighet, apati, ökad aptit.

Försenad menstruation avser deras försening på mer än 5 dagar. En försening på 6 månader eller mer är en patologisk amenoré, vilket kan indikera sjukdomar i en gynekologisk, neurologisk eller endokrin system. Emellertid kan amenorré också vara normen vid vissa fysiologiska tillstånd hos en kvinna:

 • brist på pubertet hos flickor under 14 år;
 • graviditet;
 • laktation;
 • klimakteriet (utrotning av reproduktionssystemet och fullständig upphörande av menstruationen).

När man ska träffa en läkare

Hormonella förändringar i kroppen, postpartum stress, komplikationer efter graviditet och förlossning kan leda till olika patologier i kvinnors hälsa. Ett besök hos gynekologen bör tjäna sådana villkor som:

 • svår smärta med ett stort antal utsläpp eller, omvänt, deras lilla volym med en obehaglig lukt och brun färg;
 • en minskning av varaktigheten av blodigt urladdning till 1-2 dagar, eller om menstruationen inte slutade 7 dagar efter starten;
 • temperaturökning;
 • spotting före och efter menstruation;
 • varje månad, kommer två gånger i månaden för 3 cykler;
 • oregelbundna perioder 6 månader efter deras start är tidsintervallet mellan cykler mer än 3 månader;
 • känsla av klåda i vagina och ostliknande urladdning;
 • om menstruationen inte kom två månader efter att amningen slutat.

Det bör komma ihåg att en liten mängd urladdning under de första 2-3 cyklerna inte alltid är en patologi. Det är viktigt i detta tillstånd att bedöma deras tillstånd. En obehaglig lukt och en ovanlig blodfärg är ett tecken på en infektionssjukdom eller till och med en tumör.

Mer omfattande perioder än före födseln i den första cykeln anses vanligtvis normalt. Men om mängden utsläpp till den andra och tredje cykeln inte minskar, kan detta vara resultatet av en dåligt rengjord livmodern efter förlossningen. Det är troligt att moderkakor fortfarande finns kvar på dess väggar.

Funktioner i menstruationscykeln under amning

Amning och menstruation är komplexa och inbördes beroende processer i den kvinnliga kroppen. Deras anslutning orsakar många missförstånd och fördomar. Du bör förstå det här problemet och fördriva några myter..

Så, postpartum-urladdning - lochia - har inget att göra med menstruation. Dessa är resterna av fostervävnader, vilket säkerställer en korrekt utveckling av embryot. Normalt går de ut om 4-6 veckor.

Med väletablerad amning, konstant utfodring av barnet på dagen och på natten, kan du i allmänhet inte observera menstruationen i upp till ett år. Detta faktum bör inte orsaka mamma oro, särskilt eftersom det inte är en indikation att stoppa barnets naturliga utfodring.

Återupptagandet av reproduktionsfunktioner beror inte på leveransmetoden. Det är en missuppfattning att menstruationen kommer efter kejsarsnitt snabbare. Endast en kvinnas hälsa och hennes hormonella bakgrund påverkar accelerationen eller avskräckningen av cykeln.

Menstruationens varaktighet och volym efter förlossningen kan förändras, men trassliga smärta försvinner nästan alltid under de första dagarna av cykeln, om de var före förlossningen. Detta är förknippat med en minskning av livmoderns böjning under själva förlossningen, vilket just framkallade kramp och smärta.

Återställningen av menstruationen påverkar inte amning, mjölken förändrar inte sin smak och utsöndras i samma volym. Barnet kan dock känna sig rastlös på sådana dagar. Detta beror på en förändring av lukten av moderns kropp under påverkan av en kraftig ökning av hormoner. Problemet löses lätt genom att duscha.

Den mest populära missuppfattningen är amning som ett preventivmedel..

Naturligtvis med aktiv amning i mammans kropp, prolaktin härskar, vilket hämmar äggstockarnas funktionalitet, det finns ingen menstruation, vilket innebär att graviditet är omöjligt. Hos de flesta nyligen mynta mödrarna återupptar reproduktionsfunktionen inom 6-14 månader efter barnets födelse. Det finns inga yttre tecken på mognad av den första follikeln efter förlossningen, och en kvinna, utan att sluta mata ett barn, kan föda ett annat barn, föda och fortsätta amma sina barn i tandem.

Oplanerad graviditet under amning

Förseningen i menstruationen under amningen kan inte orsakas av den aktiva produktionen av prolaktin, utan av graviditeten. Väderbarn är långt ifrån ovanliga. Kvinnor som tror att om de ammar, betyder det att de inte kan bli gravida igen, tar fel. Befruktning kan ske även med HS.

Frånvaron av menstruation under amningen är inte en anledning att slappna av. Prolaktinnivåerna minskar gradvis, och ägglossningen sker ofta även innan de första regelarna anländer. Det är inte möjligt att förutsäga när detta kommer att hända..

Amning av amning rekommenderas inte som ett pålitligt preventivmedel. Speciellt när graviditet är mycket oönskat.

Om befruktning har inträffat visas symtom som en ökning av bröstkörtlarna i storlek och okarakteristisk ömhet under palpationen. I detta fall bör du omedelbart genomföra ett graviditetstest och söka hjälp hos en gynekolog. Ultraljudsundersökning kommer att vara användbar, tack vare vilken det kommer att vara möjligt att få tillförlitlig information om förändringar i kroppen.

När man väntar på den första menstruationen efter förlossningen

Många faktorer påverkar kvinnans återställande av reproduktionsfunktionen, så det är mycket svårt att exakt förutsäga dagen och till och med månaden på början av den första menstruationscykeln efter förlossningen. Mycket beror på metoden att mata den nyfödda.

Hos kvinnor som bara matar barnet med bröstmjölk på begäran återställs cykeln ungefär ett år efter barnets födelse.

Om utfodring sker strikt per timme, bör menstruation förväntas om 8-12 månader.

Med en blandad typ av utfodring, när barnet ges vatten och en blandning, menstruationen återupptas efter 3-5 månader, och med konstgjord matning av menstruation kan du vänta i en månad eller två.

Följande punkter bör också beaktas:

 • kroppens individuella egenskaper;
 • ärftlig predisposition;
 • hälsostatus;
 • psykologisk atmosfär i familjen.

I vilket fall är frånvaron av menstruation normen

Frånvaron av menstruation under amning är inte nödvändigtvis ett tecken på en sjukdom. Detta kan bero på mindre stressiga situationer. Unga mödrar kan ha nervösa nedbrott, postpartumdepression, vilket kan provocera frånvaron av menstruation. Ett problem kan reduceras immuniteten, vilket händer under återhämtningen efter födseln. Orala preventivmedel kan vara ett problem. De har en betydande effekt på den kvinnliga hormonella bakgrunden, som är direkt relaterad till menstruationscykeln..

Vanliga kvinnliga sjukdomar som cyster på äggstockarna eller formationer i livmodern kan också anses vara normala. De uppstår inte bara under postpartumperioden, utan förlossning kan provocera deras utveckling. Vilken, även den mest mindre inflammationen i bäckenet, kan också provocera ett menstruationscykelfel..

Viktig! Mycket sällan kan ett cykelfel bero på hypofysen (endokrin körtel). Det förhindrar produktion av prolaktin, vilket till och med kan leda till oavbruten blödning efter födseln.

Menstruationscykeln påverkas också av virala eller infektionssjukdomar, som sällan ger komplikationer till en försvagad kropp.

I slutändan kan en kvinna helt enkelt dra på en återhämtningsperiod, som också betraktas som normen. Det beror till och med på enkla saker som sömnläge och god näring. Du behöver inte omedelbart uppfinna icke-existerande sjukdomar, men du bör fortfarande konsultera en läkare.

Postpartum period

Om en ung mamma är anpassad för långtids amning av ett nyfött barn är frånvaron av menstruation helt naturlig. Omedelbart efter födseln börjar prolaktinnivåerna att öka ännu mer så att den första mjölken visas efter 3-4 dagar. Ju mer tid en nyfödd spenderar vid bröstet, desto mer utsöndring av detta hormon ökar. För hur mycket mjölk mamman kommer att få i framtiden är den första veckan efter förlossningen av stor betydelse.

Många kvinnor som har problem med att bli gravid efter undersökningen visar en hög grad av prolaktin. Det är av detta skäl som de inte kan bli gravida, eftersom ökad utsöndring av detta hormon säkerställer fullständig frånvaro av ägglossning. Emellertid observeras ingen amning..

Av samma anledning skjuts upp den första menstruationscykeln hos en ammande mor på obestämd tid. En nyligen född kvinnas kropp producerar ett annat viktigt hormon - oxytocin. Dess huvudsakliga effekt är att bröstet själv på sin höga nivå ger en fri frisättning av mjölk utan ytterligare stimulering. Därför måste varje ammande mamma använda speciella bröstkuddar för amning. Till en början flyter mjölk ofta spontant från bröstet.

Återhämtningscykel folkmetoder

Det finns många populära sätt att återställa menstruationscykelns regelbundenhet. Först av allt måste du träffa en läkare för att förhindra förekomst av allvarliga sjukdomar. Då är det nödvändigt att eliminera påverkan av faktorer som kan orsaka problem med menstruationens början (stress, dålig näring, övervikt, etc.). Parallellt med detta kan du använda några recept på alternativ medicin.

 1. Sesamfrön. Deras positiva effekt på kvinnans kropp bestäms av närvaron av kvinnliga könshormoner i växtanalogen. Fröet måste krossas till mjöl, tillsätt sedan vegetabilisk olja i en andel av 2 msk. l sesamfrön för 1 tsk. oljor. Rör om och ät 1 gång per dag i 1 tsk. Sesame återställer den normala funktionen av äggstockarna och normaliserar menstruationscykeln. Dessutom bidrar fettsyrorna i den till en bättre produktion av könshormoner. Sesam kan tas med amning. Att rekommendera det i kosten före tre månader rekommenderas inte, även om det inte är en allergiframkallande produkt. Och när det gäller att återställa menstruationscykeln tidigare än efter denna tid, är mottagningen orimlig. Kontraindikationer för användning av sesam är tromboflebit och ökad blodkoagulation. Kostnaden för sesamfrön börjar från 70 rubel per 100 gram.
 2. Ingefära. Lindrar ömhet under menstruationen och hjälper till att återställa menstruationscykeln. Det är nödvändigt att dricka ingefära te 3 gånger om dagen i en månad. För att brygga den behöver du 1/2 tsk. hackad färsk ingefära häll en kopp vatten och koka. Du kan lägga till honung i drinken. Vid amning kan ingefära inte tas tidigast tre månader från födelsedatum. Dessutom har det en gynnsam effekt på amning. Men om barnet har matsmältningsproblem, bör användningen avbrytas. Kontraindikationer för att ta ingefära är sjukdomar i levern och matsmältningskanalen (gastrit, magsår), hemorrojder, högt blodtryck, blödning. Ingefäraverkan är baserad på dess sammansättning: en kombination av vitamin A, C, E med polyfenoler, zink och magnesium gör det mycket användbart för en kvinnas hälsa. I genomsnitt är kostnaden per kilo ingefära rötter ungefär 300 rubel.
 3. Kanel. Detta krydda har en god uppvärmningseffekt, vilket har en gynnsam effekt på återställningen av menstruationen. Det kan också minska blodinsulinnivåerna och därmed också bidra till normaliseringen av cykeln. Att använda det är väldigt enkelt. Lägg bara till 1 tsk. kanelpulver i ett glas mjölk. Du kan också laga te med det och till och med bara tugga torra pinnar. Det viktigaste är regelbundenhet. Måttliga mängder kanel kan tas dagligen. Det finns också kanelkapslar som säljs på apoteket. Kanelens effektivitet för att återställa cykeln för polycystisk äggstock bekräftades av en studie vid Medical Center vid University of Columbia. När du ammar är det inte förbjudet att använda detta krydda, men du måste komma ihåg att det är ganska allergiframkallande. Därför bör den inte införas i kosten tidigare än 3 månader efter födseln, och det är också nödvändigt att noggrant övervaka barnets reaktion. Kontraindikationer för att äta kanel är njursjukdomar och leversjukdomar, högt blodtryck, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, magsår och dess höga surhet. Kostnaden för mark kanel per 100 gram är cirka 80 rubel.
 4. Ett avkok av lagerblad. För att förbereda det måste du hälla 10 ml torkade blad 400 ml kokande vatten. Koka upp och koka i cirka 5 minuter med locket öppet. Sedan måste buljongen infunderas i en termos i 3 timmar och tas oralt i 1/4 av ett glas före måltid hela dagen. Sluta använda det omedelbart efter menstruationens början. Smaken på denna dryck lämnar naturligtvis mycket att önska. Men recensionerna av kvinnor som försökte återställa cykeln är mestadels positiva. Effekten på en kvinnas kropp bestäms av innehållet av vitaminer, tanniner, eteriska oljor, organiska syror. Det påverkar samverkan i livmodern och därmed orsakar menstruation. Men trots en effektivitet, ta en avkok av lagerblad bör vara mycket försiktiga. Det kan orsaka mycket tunga, dåligt kontrollerade blödningar. Om förseningen i menstruationen orsakades av graviditetens början, kan missfall eller avvikelser i fostrets utveckling uppstå. Om lagerblad i små mängder kan läggas till diskarna hos en ammande kvinna, kan du inte använda dess avkok. Kontraindikationer är: kroniska sjukdomar, infektioner, onkologi, hormonella störningar, erosion och sår i tarmen och magen, minskad immunitet, misstänkt graviditet. Priset för ett 10-gram paket med torkade lagerblad kostar cirka 15 rubel.

Enligt författarens åsikt är användningen av laurblad, även om det är ett effektivt verktyg för återupptagandet av menstruationscykeln och stöds av positiva recensioner av kvinnor, mycket hälsofarligt. Särskilt efter förlossningen. Därför är det bättre att använda andra, skonsammare metoder för att återställa den. Det bör också komma ihåg att effektiviteten hos folkrättsmedel inte är bevisad. Och om någon kvinna kom till en kvinna betyder det inte att han kommer att hjälpa en annan. De individuella egenskaperna hos varje person reagerar olika på vissa yttre och inre påverkan..


Te med ingefära påverkar inte bara kvinnors reproduktionssystem utan ökar också amningen

Menstruationens effekt på amning

En ung mamma bör inte oroa sig för menstruationens början under amning. Denna fysiologiska process påverkar inte den nyfödda naturliga utfodringen, så en kvinna kan vara säker på kvaliteten på sin mjölk.

Med återställande av menstruationscykeln hos en ammande kvinna kan mängden producerad mjölk minska. För att barnet inte ska känna brist på mat rekommenderas det att kompensera för bristen på mjölk genom ofta fästningar i bröstet. Denna manipulation undviker stagnation i bröstkörtlarna och kommer att fungera som en stimulerande faktor för amning..

Amningsterminoré

Den första månaden efter födseln, medan postpartumets ”menstruation” (lochia) varar, betraktas kvinnan som helt steril och oförmögen att bli gravid. För närvarande dras livmodern ihop, rensar och regenererar (ytan är ett enormt blödande sår).
I den kvinnliga kroppen reglerar hormonet prolaktin vid denna tidpunkt. Det är han som är ansvarig för produktionen av mjölk och indirekt bidrar till minskningen av livmodern. Och dessutom hämmar det produktionen av hormoner som är ansvariga för den normala menstruationscykeln. Därför är äggstockarna tillfälligt "inaktiverade" - folliklarna mognar inte, ägglossningen inträffar inte, menstruationen kommer inte.

Om en kvinna inte ammar efter förlossningen försvinner prolaktin gradvis och cykeln återställs, så menstruationen kan komma ganska tidigt - 2-3 månader efter födseln. Om barnet ammar, har en kvinna den så kallade ammande amenorré - en period då hon inte kan bli gravid på grund av utfodring.

Miljövänligt kallas utfodring på begäran, utan mejeri, utfodring och användning av bröstvårtor, med obligatoriskt bevarande av nattmatning.

Perioden med amningsterminoré varar i cirka sex månader, men det är inte en 100% preventivmetod, eftersom varje kvinnas kropp är individuell och kroppen återhämtar sig annorlunda.

Ändå, medan en kvinna ammar, livnär hon efterfrågan, och inte enligt behandlingen, under påverkan av hormonet prolaktin, hämmar hennes kropp återhämtningen av cykeln. Om alla regler för Eco-HB följs kommer menstruationen efter avslutad amning.

Anledning till att kontakta en läkare

Den behandlande läkaren övervakar förloppet för viktiga perioder i patientens kropp. Han tittar på hur kroppen återställs, om nödvändigt föreskriver läkemedel eller justerar menyn. Vanligtvis besöks mödrar till nyfödda av barns specialister, särskilt de första månaderna. Du kan inte heller kasta din egen hälsa. Vissa mödrar noterar att det finns konstiga fläckar som ser ut som vanlig menstruation. Experter försäkrar: detta är ett tecken på naturlig läkning av livmodern. Du kan göra med enkla åtgärder utan panik. Till en fullständig återhämtning av menstruationen är långt, det är loch.

Du bör konsultera en läkare om:

 1. Utsläppen efter födseln som börjat plötsligt upphör. Kanske har endometrit utvecklats eller en farlig böjning av livmodern har inträffat. Ibland samlas lochierna själva inuti livmodern i stora mängder. Efter att ha upptäckt detta, diagnostiserar en specialist lokhiometrii.
 2. Om perioden efter amning är knapp, och flera cykler, är naturlig hormonell obalans möjlig, har endometrit eller annan sjukdom utvecklats.
 3. Menstruationsperioden kom som förväntat, sex månader efter avslutad mamma GV, men oregelbundet eller ett stort tidsintervall (flera månader) är helt frånvarande. Möjliga störningar i arbetet eller tillståndet i äggstockarna.
 4. Menstruation är tvärtom rikligt, åtföljt av svår smärta, kanske en del av det icke vänstra membranmembranet kvar i livmodern.
 5. Utsläppet är rikligt, smärtsamt, av en ovanlig färg och en konstig lukt. Kanske utvecklar kroppen en infektionssjukdom eller malign neoplasma.
 6. En daub är ett tecken på en inflammatorisk sjukdom.
 7. Menstruation åtföljs av konstigt tjockt ostmassliknande utsläpp, klåda känns - troligtvis växer någon patogen mikroflora (candidiasis) inuti vagina.
 8. Aktiv utfodring, menstruation kom, utan dosering eller utfodring.

Du bör säkert meddela läkaren om menstruationen gick oväntat, åtföljs av okarakteristiska symtom eller ser konstig ut. HB ska avbrytas tills en specialist har diagnostiserats.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur mycket kvinna som tappar blod under menstruationen

Runt menstruationen finns det så många legender och olika fördomar att månadsblödning ofta blir ett allvarligt problem för en flicka. Även när det gäller mängden blod som en flicka tappar under menstruationen, kan man hitta den mest motstridiga informationen: från "i en frisk kropp passerar menstruationen blodlöst" till anklagelserna om att en kvinna tappar nästan en halv liter blod vid den tiden....

Fläckar efter menstruation: symtom och orsaker

Enligt statistik möter varje kvinna med ett fungerande reproduktionssystem fläckar efter menstruationen. Trots förekomsten av detta fenomen varierar inställningen till det från absolut likgiltighet till okontrollerad panik....

Hur man dricker infusioner från nässlor under menstruationen: recept och regimer

Cyklisk menstruation är en av de viktigaste indikatorerna på hälsan hos organen i reproduktionssystemet hos en mogen flicka....