Hur ser corpus luteum ut på ultraljud och vilka funktioner utför den?

Klimax

Lutealkörtlarna som finns i äggstocken, vars huvuduppgift är produktion av det kvinnliga hormonet (progesteron) kallas corpus luteum.

Dess särdrag är livscykeln. Det börjar utvecklas i slutet av ägglossningen och försvinner med början av menstruationen. Vid ett positivt resultat kvarstår corpus luteum.

Betydelsen av corpus luteum

Det huvudsakliga syftet är att upprätthålla en viss nivå av hormonet, som spelar en enorm roll i en framgångsrik fästning av fostret till livmodern.

Utnämning:

 1. Att upprätthålla en normal menstruationscykel.
 2. Påverkan på livmoderens inre region - det första beredskapsstadiet för att bära ett fosterägg.
 3. Befruktning av äggstockarna Förebyggande av nya folliklar.
 4. Hjälper till att upprätthålla blodsocker och blodtryck.

Om en otillräcklig mängd av hormonet har utvecklats eller det är helt frånvarande - i det tidiga stadiet av graviditeten kan det hota barnets förlust.

Corpus luteumbildning

Utvecklingsfaser:

 1. Proliferation är den första fasen av bildandet av corpus luteum. Det inträffar efter ägglossningens slut som en följd av att huvudfollikeln sprängts. Ägget passerar genom bukhålan, genom äggledarna och skickas till livmodern. Lutealkörtlarna börjar utvecklas i området med den brustna follikeln. Lutealkörteln börjar sin bildning redan innan follikeln brister. Under ökningen av lutein förvandlas den dominerande follikeln till en körtel.
 2. Vaskularisering - det finns en snabb ökning av den endokrina körtlar, blodkärlets förening börjar. Vid ägglossningen spricker follikeln och en gynnsam miljö skapas så att corpus luteum börjar sin bildningsväg. Efter att ägglossningen har börjat och follikeln brast i dess hålighet ökar blodflödet. Tillsammans utvecklas de två första stadierna upp till fyra dagar.
 3. Välståndstoppen - maximal storlek uppnås (upp till två centimeter), får en lila färg och de hormoner som corpus luteum producerar kommer in i blodomloppet. Corpus luteum lever en topp från 10 till 12 dagar. I utvecklingsprocessen blir follikeln den endokrina körtlar som producerar progesteron.
 4. Regression - detta steg inträffar i frånvaro av befruktning, den omvända utvecklingen börjar och menstruationen börjar. Som ett resultat är det en förändring och minskning av celler, tillväxten av bindväv och utseendet på en vit kropp. Om graviditet inte inträffar på grund av att ägget inte befruktas, börjar regression (omvänd utveckling) och menstruation börjar. Lutealceller blir mindre i storlek och mellan dem börjar växa bindväv. Som ett resultat börjar en vit kropp att bildas, som ersätter den endokrina körtlarna. Nivån av östradiol, progesteron sjunker kraftigt och den förberedande processen för ny ägglossning startar.

Vid framgångsrik befruktning styrs embryot och förblir i livmodern. Från menstruationens körtel omvandlas den till graviditetskörtlarna.

Gul kroppsfunktion

Utför följande funktioner i en kvinnas kropp:

 • Produktion av en viss mängd progesteron och östrogen som är nödvändig för utvecklingen av en normal graviditet.
 • Stimulering av tillväxt i livmodern i livmodern.
 • Korrekt fosterutveckling.
 • Graviditetssäkerhet.

Gula kroppsstorlekar

Ultraljuddiagnos under graviditeten är nödvändig för att övervaka fostrets korrekta utveckling..

Ultraljud av äggstockarna och corpus luteum i de tidiga stadierna är nödvändig för att snabbt upptäcka alla typer av kränkningar. I processen med att undersöka järn inspekteras och förfinas dimensionerna.

Storleken på corpus luteum under graviditeten är en individuell indikator, det beror på hur mycket det producerar hormoner.

För en gravid kvinna anses normen vara den gula kroppens storlek från 10 till 30 mm. Om storleken är större eller mindre än normalt kan patologier uppstå: cysteutveckling, corpus luteumbrist (hotad abort).

Följande faktorer påverkar storleken:

 • Utvecklingsstadie.
 • Mängden producerade hormoner.

Ändra storlek:

 • 13-18 dagar eller cykelns slut - från 15 till 20 mm (bekräftelse av frånvaro av befruktning).
 • 18-21 dagar - från 18 till 20 mm (korrekt utveckling av körteln, framgångsrik ägglossning, beredskap för kroppen att bära).
 • Under 21-24 dagar - från 20 till 27 mm.
 • På dag 25-29 - från 10 till 15 mm.

Ovanstående figurer är relevanta för en menstruationscykel på 28-29 dagar, för varje fas av cykeln är det viktigt att värdet på den nya formationen inte är mer än 30 mm. Avsaknaden av en överträdelse indikeras av storleken på corpus luteum från 17 till 24 mm på den sjunde eller åttonde dagen i cykeln.

Luteal insufficiens (mindre än 10 mm) hotar att avbryta graviditeten. Med snabb behandling är det möjligt att normalisera den hormonella bakgrunden och utesluta patologi. Annars kan en ektopisk graviditet utvecklas, eftersom hormoner inte kan fullgöra sin huvudfunktion - stimulera en korrekt utveckling av körtlarna. De börjar stå ut felaktigt.

Ur medicinsk synvinkel kan bristen på lutkörtlarna korrigeras med hjälp av läkemedel som kan tillskrivas progesteronanaloger. Om du strikt följer administrationsschemat och beräknar läkemedlets dos korrekt kommer graviditet att utvecklas utan komplikationer.

När ultraljud krävs?

Förändringen i den endokrina körtlar kräver ständig övervakning, diagnosen utförs med hjälp av ultraljud. Det studeras hur storleken på körtlarna varierar beroende på cykelens stadier..

En sådan diagnos är nödvändig under följande förhållanden:

 1. Graviditetsplanering. Om körteln har bildats i mitten av menstruationscykeln har ägglossningen avslutats framgångsrikt och befruktningen kan komma snart.
 2. Tidig graviditet. Om körtlarna har dimensioner som motsvarar normen, betyder det att ägget har fäst sig till livmodern och utvecklingen fortsätter normalt. Graviditet är i riskzonen om det inte finns corpus luteum och följaktligen är progesteronnivån under normal. Det är brådskande att börja behandlingen. En indikator på multipel graviditet är förekomsten av två eller flera kroppar..
 3. Infertilitet. Om graviditeten inte uppstår under den normala menstruationscykeln kan orsaken vara en kränkning eller brist på ägglossning. Dessutom kan corpus luteum vara mindre än normalt, i det här fallet saknas progesteron och graviditet inträffar inte.
 4. Kystcystbildning.

Metoder för att utföra ultraljudsundersökning:

 • Transvaginal - en vaginal sensor används. För denna typ av undersökning krävs inte fyllning av urinblåsan.
 • Transabdominal - en ytsensor används som glider över ytan på buken.

Hur ser den gula kroppen ut på ultraljud?

Med denna typ av diagnos i äggstocken kan du observera en säck med en inhomogen mjuk struktur, detta är corpus luteum.

I händelse av att ingen visuell körtlar upptäcks finns det risk för endokrin eller reproduktiv sjukdom.

Corpus luteum om graviditet inträffar

Efter att graviditeten har kommit fortsätter järn att existera.

Ökar i volym signifikant under de första veckorna av graviditeten och producerar hormonet progesteron, fortsätter dess existens upp till 10 -16 veckor, tills en morkaka bildas.

Det fortsätter funktionen av körtlarna - produktionen av progesteron. Därefter ersätts järnet av en vit kropp, men praktiken är känd när corpus luteum följer hela graviditeten.

Den endokrina körtlarna är en nödvändig komponent i intern sekretion. Genom att producera progesteron ger det fostrets skydd.

För den normala graviditetsförloppet, liksom för barnet själv, bildar corpus luteum ingen skada.

Corpus luteum är litet, det finns ingen menstruation, testet är positivt.

Med bildandet av lutkörteln, som är under normal storlek med ett positivt test, finns det en risk för abort. Med dessa parametrar kan den inte producera en viss mängd hormonet progesteron. Och som ett resultat kan livmodern avvisa ett befruktat ägg.

Om hon framgångsrikt förankras i livmodern, kommer en liten mängd progesteron fortfarande att utgöra ett hot om missfall.

Patologier i äggstocken och corpus luteum

Corpus luteum cysta

Överskrider normen för storleken på corpus luteum - kan visa patologi och innebär bildandet av en cyste.

Corpus luteumcyst är en tillfällig godartad massa i äggstocken. Huvudorsaken till cyster är hormonell obalans och en obalans i blodcirkulationen i äggstocken..

Orsaker till hormonella störningar:

 1. Sjukdomar i livmodern (inflammatorisk, smittsam).
 2. Sköldkörtelsjukdom, metabolisk obalans.
 3. Plötslig viktminskning (diet).
 4. Abort.
 5. Genetisk predisposition.
 6. Stress och nervstress.

Början på utseendet på en cyste

Under ägglossningen brister små kärl med follikelmembranet. Fodret på corpus luteum sträcker sig när det börjar fyllas med blod.

Tecken på cysta

Symtom på corpus luteumcyst:

 1. Menstruationsförsening.
 2. Obehag och tyngd i neoplasma.
 3. Smärta under samlag.
 4. Långvarig menstruation.
 5. Menstruationens början åtföljs av en ökning av basal temperatur.

Som regel känner en kvinna inte till en liten cysta, det kan inte vara obehag och smärta. Ofta lär sig patienten om neoplasma vid en rutinundersökning.

Ofta försvinner cysten i andra trimestern själv, ibland efter förlossningen. Om storleken på cysten förblir oförändrad inträffar en systematisk observation. Mycket sällan löser cysten inte utan ökar i storlek. Vid tillväxt av neoplasma inom flera cykler kan läkaren besluta att ta bort bildningen (laparoskopi).

Diagnostik

Diagnostyper:

 1. Gynekologisk undersökning.
 2. Blodtest (hCG).
 3. Ultraljud av äggstockarna och livmodern.
 4. Laparoskopi - studie av utbildning med hjälp av ett laparoskop.

Behandling

Det finns tre riktningar för behandling av corpus luteumcyster:

 1. Läkemedelsbehandling - används med en liten cysta. Hormonterapi (orala preventivmedel), antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel används..
 2. Fysioterapi - lerbehandling, elektrofores, laserterapi, magnetoterapi.
 3. Kirurgisk ingrepp - föreskrivs i frånvaro av ett resultat från läkemedelsbehandling.

komplikationer

Följande komplikationer kan också uppstå:

 • Brott i en cysta. Symtom på brott i en ovariecyst:
  • Akut plötslig smärta, vilket är en följd av brott i äggstocksmembranet, bukhålan är irriterad av blod, arteriell spasm uppstår. Smärta i nedre del av buken, ljumsken, korsryggen och anus.
  • Blodig utflöde visas från könsorganen.
  • Blektighet, andnöd, illamående, yrsel, upp till medvetslöshet.
  • Feber, frossa.
  • Hjärtfrekvens.
 • Smärtsamma upplevelser.
 • Cystinfektion.

Om diagnosen avslöjade brist på blod i bukhålan är det möjligt att förskriva medicinering, annars - en akut operation.

Förebyggande

För att förhindra bildandet av gula cyster måste flera förebyggande åtgärder vidtas:

 • Snabbt undersökning av en läkare.
 • Behandling av inflammatoriska och infektionssjukdomar.

Cystor på äggstockarna

Detta är en vätskefylld urinblåsan som ökar äggstocksvolymen och inte är ondartad..

Olika sorter:

 1. Follikulär cysta - påverkar vävnaden i äggstocken i follikelområdet, som förblir intakt. I grund och botten kräver denna typ av cyste inte behandling, cystikhålan sjunker på egen hand.
 2. Paraovarial cysta - utvecklas i bilagorna ovanför äggstockarna och påverkar inte äggstocksvävnaden. En karakteristisk funktion - kan vara enorm.
 3. Endometriotisk cyste - bildad på grund av livmoderslimhinnan, som kan växa på äggstockarna och innehålla gammalt blod.
 4. Dermoidcyst - en medfödd cyst i äggstockarna, vars bildning inträffar från embryonets tillverkningar. (kan se ut som en blandning av partiklar av tänder, hår, fett och andra vävnader).
 5. Mucinös cyste - flerkammare, varje sektion innehåller tjockt slem och kan vara malig.

symtom

Följande symtom finns:

 • Smärta i nedre del av buken:
  • Brott i skalet;
  • Torsionsben;
  • Festande cyster;
  • Blödning.
 • Asymmetri och ökning i buken:
  • Förekomsten av vätska i bukhålan;
  • Utbildningens storlek.
 • Menstruella oregelbundenheter:
  • Lång icke-systematisk menstruation;
  • Livmoderblödning.

orsaker

Skälen kan vara:

 1. Hormonell obalans (tidig menstruation, ägglossningsprocessen störs);
 2. Inflammation i äggstockarna;
 3. Endokrinsystemsjukdomar;
 4. Abort.

Vissa sorter av cyster kräver inte behandling, men det finns arter som kan utvecklas till maligna formationer (slemhinne- och endometriotiska cyster). Om det finns en vridning av cystbenen kan blodflödet försämras, den inflammatoriska processen i bukhålan börjar. Kirurgisk ingripande som krävs för att förhindra utveckling av cancer.

Diagnostik

Undersökningen består av:

 1. Undersökning och insamling av patientklagomål - identifiering av patologiska förändringar.
 2. Ultraljud av bäckenorganen är det mest pålitliga sättet att studera och diagnostisera sjukdomen.
 3. Punktering av den bakre väggen i slidan - upptäckt av närvaron av blod i bukhålan.
 4. Laparoskopi för diagnostiska ändamål gör att du kan se och ta bort formationen, samt genomföra en studie av materialet för histologi.
 5. Mätning på markören - identifiering av formationens art (malign eller godartad).
 6. MR och CT - exakt information om utbildningen - vilken storlek, var den ligger, vad har strukturen, vad den består av.

Behandling

Metoden för behandling av cyster på äggstockarna bestäms av flera faktorer:

 • Utbildningens storlek;
 • Typ av cysta;
 • Patientens ålder;
 • Hälsostatus;
 • Bedömning av sjukdomens svårighetsgrad;
 • Förekomsten av symtom.

Behandlingens taktik beror direkt på resultaten av diagnos och symtom:

 • Observation - denna typ av behandling utförs i flera cykler, om det inte finns några klagomål från patienten för att ytterligare bestämma behandlingsregimen (funktionell cyste). Oftast, med sådana symtom, inträffar en regressionsfas. Dessutom kan en läkare förskriva:
  • magnetterapi,
  • elektrofores,
  • laserterapi.
 • Antibakteriell och antiinflammatorisk behandling - receptbelagda läkemedel (Medvitsin, Civilin, Livitsin) eller, efter läkares bedömning, homeopatiska läkemedel, vitaminer.
 • Behandling med användning av hormonterapi - syftar till att stabilisera patientens hormonella bakgrund (tillsammans med andra typer av läkemedel kan läkaren förskriva orala preventivmedel för behandling och förebyggande).
 • Kirurgi - förekomsten av akuta former av sjukdomen. Visningar:
  • Cystektomi - en cyste tas bort utan att röra vid en intakt vävnad.
  • Äggstocksresektion (kilformad) - cysten dissekeras i form av en kil, frisk vävnad är delvis skadad.
  • Ovariektomi - äggstocken kan tas bort helt.

Icke-kirurgisk behandling av cyster på äggstockarna innebär användning av antiinflammatoriska, antibakteriella och homeopatiska läkemedel. Fysioterapiövningar och kost spelar en viktig roll i en framgångsrik behandling av sjukdomen.

Läkare rekommenderar:

 • Sluta röka, dricka helt alkohol och överdriven träning och stress kan påskynda processen att komplicera sjukdomen.
 • Vid samtidig inflammatoriska sjukdomar bör antibiotika, suppositorier, antifungala läkemedel förskrivas.
 • För att eliminera smärta förskrivs smärtmedicin. För att jämföra den hormonella bakgrunden, förskrivs Dufaston ofta, väljs dosen individuellt. Det kan användas även under graviditeten, det påverkar inte själva barnet.

Cysta efter 50 år

Efter 50 års ålder kan en funktionell cysta inte bildas, eftersom kroppen åldras och försvarsprocesserna slutar i reproduktionsorganen.

Risken för maligna tumörer ökar avsevärt. Därför utförs ofta fullständigt avlägsnande av cysten, eller hela äggstocken, och rehabiliteringsterapi föreskrivs.

Cyste under graviditeten

Under graviditet kan en funktionell cyst i äggstockarna också uppstå och, om den är positiv, försvinna vid vecka 16.

Om en gravid kvinna klagar över smärta kommer hon omedelbart att läggas in på sjukhus.

Cysten på höger sida av äggstocken liknar symtom som blindtarmsinflammation. Bekräfta eller motbevisa misstanken om utveckling av en cysta är endast möjlig med hjälp av ultraljud.

Förebyggande

Förebyggande är följande:

 1. Rätt behandling av hormonella störningar.
 2. Intag av vitamin A och selen.
 3. Använd p-piller som preventivmedel.
 4. Minimera solen.
 5. Avslag på abort.
 6. Regelbundna (två gånger om året) läkarbesök.

Räknare "Mått på den gula kroppen för cykeldagarna"

Räknemaskinen hjälper till att utvärdera korrespondensen mellan storleken på corpus luteum (VT) per dag beroende på cykelns varaktighet.

VT - gul kropp
KZhT - en cysta av en gul kropp

CL - corpus luteum
CLC - corpus luteum cyste

Kalkylator

Säg mig, en 5 cm corpus luteumcyst är inte farlig? Graviditet är möjligt?

God eftermiddag. Snälla hjälp mig. Jag har idag 20 dpp, en femdagars dag, lite blodutgjutet från igår. Idag åkte vi till en ambulans, gjorde en ultraljud, de sa att allt var bra, det fanns ingen frigöring, de såg inte äggulssäcken 11 mm. Skickat hem i sängen. Ingenting utsågs förutom SPASFON och DAFALGAN. Som stöd har jag 3 gånger en PROVAMES tablett och 2 tabletter 2 gånger PROGESTAN och Folk. Vi bor i Frankrike. Min gynekolog på semester.

Berätta, snälla, jag gjorde en ultraljudssökning idag (24 dc), endometrium är 18 mm, corpus luteum är 14 mm. Diagnostiserad med hyperplasi.... Är det så?

Ägglossning och corpus luteum

Relaterade och rekommenderade frågor

13 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

Ultraljud för ägglossning och corpus luteum

Flickor. hjälpa till att hantera resultaten av ultraljud.

Jag kom för att göra en ultraljud på follikulometri för att bestämma ägglossningen och närvaron av folliklar och deras storlek på den 12: e dagen av cykeln, som läkaren föreskrev.
Och uzisten sa tragiskt att ägglossningen redan hade hänt i min vänstra äggstock och nu finns det en gul kropp med en diameter på 13 mm istället för en follikel.

Vad betyder det? Det är tydligt att ägglossningen redan har hänt under denna cykel, men det är inte klart - vad? PA i denna cykel kommer inte att ge graviditet, även om omedelbart och utan försening tills progesteron hoppar i temperatur för att älska varandra med fruktansvärd kraft? Corpus luteum i äggstocken är ett tecken på vad?

Jag blev upprörd och bestämde mig för att en månad skulle flyga.
Men uzisten skyndade sig att behaga mig och sa att en follikel med en diameter på 9 mm mognar i den andra vänstra äggstocken (är det mycket eller lite?). Jag förstår att denna follikel mognar till ägglossning i nästa cykel. jag har rätt?

Anledningen till min sorg är att det finns ägglossning, men ingen graviditet. Fånga ovulka redan trött. Vi gör allt rätt, sorterar, får rätt dagar, håller scheman. Jag kommer att vara glad över alla råd.

Corpus luteum efter ägglossning

För att korrekt förstå innebörden av denna artikel bör du gå lite djupare in i kvinnans kropps anatomi och fysiologi. Det kommer att vara en fråga om menstruationscykeln, och mer exakt, om dess faser, gradvis ersätta varandra under påverkan av könshormoner - östrogener, progesteron och androgener.

Menstruationsfas

Så, vilka faser finns i allmänhet:

 • Menstruations Cykelns början, kännetecknad av frigöring av endometrium (livmoderns slemhinnor) som ett resultat av äggens bristande befruktning. Utifrån manifesteras av blödning, kallad menstruation.
 • Follikulär (proliferativ). Nästa steg är återställande av det skadade lagret i endometriet och skapandet av villkor för antagande av ett nytt befruktat ägg. Samtidigt mognar ett nytt ägg i sammansättningen av den dominerande follikeln - denna process sker i äggstockarna.
 • Ägglossning. En kort men mycket viktig fas, i avsaknad av vilken graviditetsprocessen blir omöjlig. Ett moget ägg lämnar follikeln och in i bukhålan i väntan på befruktning.
 • Luteal (sekretorisk). Det innehåller två steg. Under den första fortsätter kroppen att omorganisera till graviditetsförhållandena - det är här som corpus luteum härstammar från den huvudsakliga, dominerande follikeln, slits av ägg.

Det andra steget börjar när det inte finns någon befruktning av ägget, därför finns det inget att invadera livmoderns livmodern. Därefter minskar storleken på corpus luteum efter ägglossningen, förvandlas till en vitaktig hyalisk kropp, upplöses sedan helt och cykeln upprepas.

Vad är corpus luteum??

Analys av successiva processer som förekommer i menstruationscykeln gör att du bättre kan förstå vad som är corpus luteum och vad som är dess funktion.

Corpus luteum är en körtelstruktur som existerar under en kort tid, som är en tom follikel, bildas i det sista luteale (sekretoriska) stadiet i menstruationscykeln och producerar könshormonet progesteron.

Hur länge lever corpus luteum efter ägglossningen?

Det är nödvändigt att mer detaljerat överväga processerna för bildning, aktivitet och syfte med denna körtel för att förstå hur mycket corpus luteum lever efter ägglossningen. Det bildas omedelbart efter förstörelsen av follikeln från skräp i dess celler och väggar..

Sedan börjar processen för tillväxt av corpus luteum - en ökning i storlek på grund av en ökning av antalet celler och spiring av blodkärl i dem, vilket ger den nödvändiga näringen. När man når tillräcklig storlek, vilket kommer att diskuteras senare, slutar tillväxtfasen (vanligtvis tar det 2-3 dagar), och corpus luteum förvandlas till en fungerande endokrin körtlar.

Det här stadiet är toppen av utvecklingen av körtlar, det är här den mest aktiva progesteronproduktionen äger rum, och den faller på 7-8 dagar efter ägglossningsstadiet. I frånvaro av befruktning minskar corpus luteum i storlek, förlorar sin funktion och vid slutet av cykeln reduceras fullständigt. Följande slutsatser kan göras - körtel förekommer inom 13-14 dagar efter ägglossningen.

Hur man fastställer att ett corpus luteum har inträffat?

För närvarande finns det två metoder - laboratorium och instrumentell.

 • Laboratoriet inkluderar övervakning av förändringar i nivån av progesteron i blodet. Höga hormonnivåer bekräftar corpus luteum.
 • En mer exakt metod är ultraljud. I denna studie kommer järn att likna en neoplasma i en liten äggstock med en heterogen struktur.

Folliculometry

Dimensionerna på corpus luteum är av stor vikt, vilket är artikelns huvudämne. Varför är det viktigt? Avvikelse från körtlarnas storlek från det normala kan indikera vissa patologier som nödvändigtvis kommer att spela en negativ roll i en kvinnas graviditet eller helt utesluta denna process.

Mätningen av corpus luteum kallas follikulometri. Det finns alternativ för normal storlek på corpus luteum: från 12 till 22 mm i olika faser av menstruationscykeln och från 22 till 32 med framgångsrik befruktning.

Standardstorlekar

 • 12-15 mm - sådana dimensioner indikerar antingen den ursprungliga utvecklingsperioden för körtlarna (början av lutealfasen, omedelbart efter ägglossningen), eller slutet på menstruationscykeln och involvering av corpus luteum (slutet av lutealfasen, början på en ny cykel).
 • 18-22 mm är storleken på körtlarna i sin storhetstid, perioden för maximal aktivitet. Detta innebär att kroppen är redo för befruktning och corpus luteum fungerar normalt..
 • 22-30 mm - normal graviditet.

Storleksökning

Ökningen i storlek, som redan nämnts, sker under graviditeten - det är viktigt att komma ihåg att detta är en variant av normen. Tillväxten av corpus luteum inom 30-40 mm talar redan om patologi - närvaron av en cystisk massa. Det är viktigt att uppmärksamma detta, eftersom i avancerade fall kan järn upp till 70 mm.

downsizing

Minskningen i storlek är också möjlig i den normala fasen av reduktion: i frånvaro av befruktning minskar järnet gradvis i storlek till 2-3 mm och löses sedan fullständigt upp. Därför är det viktigt att veta vilket steg i menstruationscykeln som undersöks för att inte förväxla normen med patologi.

En patologisk minskning av storleken på corpus luteum kommer att vara dess otillräckliga utveckling. Körtelfel leder till en mängd problem och är en allvarlig patologi. Den normala graviditetsförloppet i denna situation är fysiskt omöjligt, eftersom körtlarna inte kan producera den nödvändiga mängden hormoner.

Brist på könshormoner leder till kränkningar av menstruationscykeln, liksom processen för befruktningen. Vid en framgångsrik befruktningsprocess finns det fortfarande en risk för lossning av placenta under graviditeten, eftersom embryot från början inte kan få fotfäste ganska bra.

I detta avseende kommer en kvinna att tvingas ta progesteron i doseringsformer för att förhindra alla risker för graviditetsproblem och undvika missfall.

Corpus luteum under graviditeten

Corpus luteum under graviditeten når, som redan nämnts ovan, storlekar upp till 30 mm, vilket är en variant av den fysiologiska normen. Samtidigt förvandlas körtlarna till graviditetens corpus luteum och producerar aktivt progesteron under hela 9 månader.

Vilka funktioner har körtlarna, nämligen den progesteron som produceras av den, vilket bidrar till det normala graviditetsförloppet?

 • Det begränsar livmodersammandragningar, förhindrar menstruationsfasen för endometrial avstötning och för tidig utträde av en oformad organisme.
 • Hjälper till att fixera det befruktade ägget i livmoderns livmodersystem, och säkerställer korrekt lokalisering av bildningen av morkakan.
 • Stödja kvinnornas hormonstatus.

Formar alltid en gul kropp?

Svaret på frågan "bildas alltid en gul kropp?" direkt relaterad till teori är det lätt att svara, förstå hur järn faktiskt verkar. Corpus luteum bildas inte när det inte finns någon ägglossningsfas i menstruationscykeln.

Om ägget inte bildas, eller om det inte finns ett brott i den dominerande follikeln, eller om det finns andra cykel oregelbundenheter till följd av att den tomma follikeln saknas eller dess fragment inte kan bilda en ny körtelstruktur kommer det inte att finnas någon corpus luteum. Frånvaron av corpus luteum indikerar anovulatorisk cykel, som kan vara både ett fysiologiskt fenomen med åldersrelaterade förändringar i kroppen och patologisk med infertilitet.

Corpus luteum cysta

Några ord bör också sägas om corpus luteum cyste.

Cystisk massa är i sig en tumör, men en godartad tumör. Detta innebär att förloppet för tumörprocessen och dess resultat ofta är gynnsamma och som regel inte kräver ytterligare kirurgiskt ingripande. Cysten är ganska svår att märka, eftersom dess bildning och närvaro ofta inte visar sig kliniskt.

En asymptomatisk kurs är mer karakteristisk, men i vissa fall kan det vara obehaglig smärta. Om cystisk lesion i corpus luteum inträffar under graviditeten, finns det ingen fara - hormonproduktionen fortsätter, det stör inte graviditeten.

Det är viktigt att komma ihåg att en cysta alltid innebär en förstoring av körtlarna i storlek (ibland upp till 70 mm), därför bör riskfaktorer för bristning av cysten varnas, vilket bara kan bli ett hot under graviditeten.

Detta gäller sexuell intimitet - kan leda till trauma för cystisk bildning. I avsaknad av problem och en godartad kurs löser cysten på egen hand över tiden. Om graviditet inte har inträffat och en cysta har bildats, kan menstruations oregelbundenheter uppstå. Men de är också farliga - det finns inget direkt hot..

Kirurgiska ingrepp för avlägsnande av corpus luteumcyst utförs endast i fall av ineffektiv konservativ behandling, när cysten inte löser sig under en lång tid.

Slutsats

Vilka slutsatser kan dras baserat på den här artikeln?.

 • Corpus luteum är en instabil körtel som producerar progesteron och existerar under en kort tid efter ägglossningen, liksom hela graviditeten under befruktningen.
 • Progesteron är ett viktigt könshormon som säkerställer en normal utveckling av embryot (fostret) utan vilket det är fysiskt omöjligt.
 • Den normala storleken på corpus luteum sträcker sig från 12-30 mm i olika stadier av menstruationscykeln och under graviditeten. Dimensionella avvikelser i båda riktningarna är en patologi.

Att minska körtlarnas storlek, om den inte inträffar vid minskning av corpus luteum, är farligt på grund av dess otillräcklighet, hormonbrist och problem med menstruationscykeln och processerna för befruktning och graviditet.

En förstorad körtel kan indikera en cystisk massa, som dock i de flesta fall inte utgör ett direkt hot..

Vad är corpus luteum och follikel och hur storleken förändras efter ägglossningen?

Corpus luteum och follikel är viktiga komponenter i det reproduktiva systemet. Men inte alla flickor och kvinnor vet exakt vilken roll de spelar i kroppen. Men detta är nödvändigt för hälsan i allmänhet och för att planera graviditet, i synnerhet.

Vi berättar vilken storlek och form corpus luteum och follikel har efter ägglossning och efter ett annat antal dagar, vilka förändringar som sker i dem.

Corpus luteum och dess funktioner

Corpus luteum (nedan kallat VT) är en körtel i en av äggstockarna (höger eller vänster), som bildas under en tid efter att oocyten (ägget) lämnar follikeln, det vill säga efter ägglossningen - en viktig process utan vilken befruktning är omöjlig.

När en dominerande follikel utvecklas i äggstocken under den första halvan av menstruationscykeln, är det han som är ansvarig för syntesen av hormoner som progesteron och östrogen.

Ägglossning inträffade: follikeln brast för att frigöra ägget. Ovanstående hormoner bör emellertid vidareutvecklas, eftersom kroppen efter den påstådda befruktningen måste stärka endometrium i livmodern så att ägget kan fixera på det. I framtiden närmar hormoner fostret under första trimestern, tills morkakan blir ansvarig för denna funktion.

För syntes av de nödvändiga hormonerna på samma ställe där follikeln var, bildas således ett corpus luteum. Dessutom, ju större dess storlek, desto större mängd hormoner syntetiseras. Järn fick sitt namn på grund av den gula skuggan av parenkym som det består av, liksom krämfärgen på lutein.

Hur mycket efter ett ägg uppstår VT?

Corpus luteum börjar bildas i äggstocken, i vilken follikeln öppnade, omedelbart samma dag efter den avslutade ägglossningsprocessen. Hur länge VT lever, beror på om oocyten frigjort från follikelblåset befruktades av en spermier. Det vill säga två situationer är möjliga:

 1. Befruktningen har inträffat. VT förblir i äggstocken de första 3 månaderna tills en morkaka bildas. Efter detta börjar järnet ta upp sig själv. I området där det var, bildas bindväv i form av ett litet ärr.
 2. Det fanns ingen uppfattning. VT försenas i reproduktionsorganet till nästa menstruation.

Järn kan bara ses på en ultraljudssökning 3 till 4 dagar efter ägglossningen, eftersom det under de första timmarna och dagarna bara börjar dyka upp.

Corpus luteumbildning är en obligatorisk månadsprocess. Det kan visas även om brottet i den dominerande follikeln inte har inträffat..

Hur förändras storleken på VT per dag under perioden efter ägglossningen??

Den exakta storleken på corpus luteum bestäms under en ultraljudssökning av bäckenet. Vilka är normerna för storleken på denna körtel under perioderna av dess bildning och funktion?

 • 1-3 dagar efter ägglossningen. Under denna period kan corpus luteum redan bildas. Norm - från 12 till 15 mm.
 • 4-8 dagar. För närvarande indikerar storleken på corpus luteum att kroppen är redo att bära fostret efter befruktningen av ägget, även om det inte skedde. Normen i detta fall är från 18 till 23 mm.
 • 9-12 dag. Under denna period anses normen vara 30 till 40 mm.
 • 8-14 dagar. Den optimala storleken på 20 till 30 mm indikerar att den tillfälliga körteln fungerar normalt.

Orsaker till bildning av corpus luteum

Av de stora

Den stora storleken på corpus luteum är förknippad med försämrad syntes av luteiniserande hormon, vilket i sin tur kan orsakas av att ta mediciner som innehåller östrogen, såsom preventivmedel, eller någon form av endokrin sjukdom..

Liten

Corpus luteum kan inte bara vara för stort utan också för litet. Det senare betraktas också som en patologi. Det främsta skälet är den otillräckliga produktionen av progesteron i en kvinnas kropp, och detta anses redan vara orsaken till infertilitet..

Du bör dock inte få panik med en sådan diagnos: ingenting hotar livet, du behöver bara genomgå hormonbehandling.

Vad kan leda till gul kroppssvikt?

 1. Genetisk patologi. I detta fall förändras X-kromosomstrukturen - hormonnivån minskar och äggstockarnas och hypofysens funktioner störs.
 2. Ett onormalt tillstånd hos andra organ och system, till exempel lever- och njursvikt och andra sjukdomar. I detta fall kommer behandling redan att utföras för dessa specifika sjukdomar, så att själva orsaken elimineras.

När och varför bildas en cysta? Är det farligt??

Corpus luteum cyste är en funktionell neoplasma som uppstår om en hormonell brist observeras i en kvinnas kropp. En luteal cysta diagnostiseras om storleken på corpus luteum överstiger normen i en eller annan grad och om blödning observeras i den. Det bildas på grund av cirkulationsstörningar i corpus luteum. I det här fallet sträckes det på grund av ackumulering av lymf och blod i den..

En cysta kan bildas både under graviditeten och utan den. Om en liten ökning i corpus luteum har registrerats utförs ingen behandling: en sådan cysta upplöses inom 2 till 3 månader (menstruationscykler).

Om storleken på corpus luteum ökar något krävs ingen behandling, men det är nödvändigt att göra en andra ultraljud efter 3 månader för att vara säker på att cysten har försvunnit.

Om cysten har en storlek på mer än 40 mm är det värt att omedelbart börja hormonbehandling och laparoskopi. Om storleken är mer än 60 mm krävs akut kirurgisk ingripande eftersom cysten kan spricka när som helst.

Närvaron av cyster kan indikera:

 • smärta i nedre buken;
 • misslyckade försök att bli gravid.

Om det finns en oväntad akut magsmärta, illamående, kräkningar och feber, måste du omedelbart ringa en ambulans, eftersom det är tecken på en bruten cysta.

Du kan lära dig mer om corpus luteumcyst från videon:

Follicle och dess roll

Follikeln är en bubbla med ett ägg som utvecklas inuti. Den senare är tillförlitligt skyddad av ett lager epitelceller och två skikt av bindväv. Follikeln säkerställer således äggets säkerhet under dess bildning i äggstocken. Dessutom är follikeln ansvarig för syntesen av hormonet östrogen.

Mognad tar ungefär en månad. Efter det, under påverkan av hormoner, öppnas follikeln - ägget lämnar sig och går genom äggledarna in i livmodern för befruktning.

Vad bör vara den normala storleken på denna del av äggstocken?

Follikeln börjar förvandlas till corpus luteum omedelbart efter ägglossningen, därför måste du överväga normen för storleken på den redan tillfälliga körtlarna. Före ägglossningen når den 18 - 24 mm i diameter. Därefter blir väggarna tunnare och det rivs.

Dominant follikel ökar varje dag med 2-3 mm. På grund av hormonellt misslyckande kanske follikeln inte spricker. Ägget lämnar inte äggstocken - en cysta bildas. Detta kan orsaka livmoders infertilitet och blödning..

Corpus luteum har en viktig funktion i en kvinnas kropp: det ger näring till fostret omedelbart efter befruktningen av ägget, tills en morkaka bildas. Det producerar viktiga hormoner, därför anses det vara en körtlar men tillfälligt. Det är viktigt att göra bäckenultraljud regelbundet för att bestämma storleken på corpus luteum och utesluta diagnosen cyst.

Vad betyder corpus luteum i höger eller vänster äggstock på ultraljud: funktioner, indikatorer för normal, fas

I ultraljudsbilderna ser corpus luteum inte under samma operation. Dess storlek påverkar förmågan att fostra barn, antyder orsakerna till infertilitet, utvecklingen av gynekologiska sjukdomar eller endokrina patologier. Vid avvikelser efter sonografi undersöks en kvinna med andra metoder.

Hur ser den gula kroppen ut på ultraljudsbilder

Corpus luteum (VT) kallas luteal körtel, som tillfälligt bildas i äggstocken i en tom follikel efter att ägget lämnar det. Det börjar växa på dagen för ägglossningen, producerar progesteron. Hormon stimulerar förtjockning av endometri och bildning av placenta.

Enligt gynekologi, beroende på storleken på corpus luteum i äggstocken, avgör ultraljud graden av beredskap för livmodern för att fostra ett barn. Om det inte fanns någon befruktning, regresserar VT (minskar) och slutligen ärr efter några dagar. När det gäller järn befruktning kan graviditetens första trimester vara kvar tills födelsen eller slutet av amningstiden.

Beskrivning av lutealkörteln på ultraljud:

parametrarEkoteckenVad ser det ut som
UtseendeHeterogen anekogen bildningPå äggstocken en rundad mörkgrå fläck med svarta fläckar och enstaka vita prickar
StruktureraHyperekogen bildning med stora områden med låg densitet (hypo- eller anekogena foci)En grå fläck med ett stort dimningsområde. Svarta platser med blodansamling, lokalisering av blodkärl
StorlekenNormalt upp till 30 mm, med bildande av en cyste - mer än 3 cmVT: s diameter verifieras med normen i faserna av corpus luteum

Om diagnostikern har identifierat två korpuslutor eller mer, beskriver ultraljudsprotokollet varje formation. Att växa och bleka järn ser inte lika ut. När regressionen börjar minskar den och blir ljusare. Svart fläck utan inneslutningar - ett eko av en vätskecyst.

Vilka är luteala faser

Cykeln för VT börjar i ägglossningsperioden. Lutealkörteln växer snabbt från follikelns väggar sedan frigörandet av ett moget ägg. Genom dess närvaro bestäms inte graviditeten. I ett tidigt skede bekräftas befruktningen endast genom analys av hCG, vid en ultraljudssökning av äggstocken är ägget inte synligt.

Det finns tre faser av den tillfälliga körtel:

 • bildning + utveckling av blodkärl för blodtillförsel till VT;
 • sekretionsstadium;
 • regression (blekning, degeneration till en vit kropp).

Till att börja med stänger membranet i den sönderrivna follikeln och tillväxten av de återstående granulosa-cellerna accelererar. De bildar ett löst tyg. Blodkärl spirar rikligt in i körtlarna. Dessa två faser varar i 3-4 dagar.

Om ultraljud inte syns i höger och / eller vänster äggstock i corpus luteum, betyder detta att kvinnan har en äggstockscykel i strid med de gynekologiska eller endokrina sjukdomarna.

Efter att ha uppnått en storlek på 1,5–2,5 cm produceras progesteron aktivt i 1,5–2 veckor. Cykeln slutar den sista dagen före menstruationen. Om ägget befruktas - fortsätter sekretionssteget till andra trimestern.

Hur ser järn ut under ägglossningsperioden

Ägglossning sker exakt i mitten av menstruationscykeln. Ultraljud görs ett par dagar efter frigörandet av ägget och 0,5–1 veckor före den förväntade början av menstruationen. Under ultraljud är körteln inte synlig under ägglossningen - den är tunn. Efter 2-3 dagar märks VT redan för ögat i äggstocken där den mogna follikeln brast.

Mognad av 1 ägg per äggstockscykel anses vara normal. Acceptabel ägglossning och tillväxt av corpus luteum samtidigt i höger och vänster bihang eller i 1 äggstock. Störningar inkluderar bildning av VT i en obruten follikel (diameter mindre än 15 mm, ingen regression längre än 3 månader).

Du kan titta på en ultraljudsvideo som inträffar efter ägglossningen:

Hur ser järn ut under graviditeten

Corpus luteum bildas normalt oberoende av äggets befruktning. Men efter befruktningen förekommer det humana korioniska gonadotropinet i den kvinnliga kroppen. HCG-hormonet stimulerar tillväxten av lutealkörtlarna och tillåter det inte att regressera.

Corpus luteum under graviditeten kallas gravidar VT. Efter befruktning syns en anekoisk (mörk) formation 2,5–3 cm stor. Regression börjar efter den 10: e graviditetsveckan.

Upptäckt av flera VT: er med ultraljud ökar risken för multipel graviditet. Men antalet barn beror på hur många ägg som har befruktats.

På vilken dag i menstruationscykeln gör sonografi

För att klargöra äggstockens funktioner, görs biljettens sonografi flera gånger i intervallet mellan menstruationen. Vid ultraljud börjar de övervaka mogningen av den ledande follikeln efter menstruation och tillväxten av corpus luteum - i den post-ägglossande fasen.

Sonografi VT:

 • efter 2 veckor från den första menstruationsdagen;
 • 23 dagar efter starten av menstruationscykeln;
 • i slutet av första trimestern (vid befruktning).

Vid ultraljud hos icke-gravida kvinnor är corpus luteum detsamma i storlek 2 dagar efter ägglossning och före menstruation. Under denna period, VT mindre än 15 mm. Mellan toppen av utveckling och regression är diametern 18–25 mm. En ökning på upp till 3 cm betraktas som ett eko av en ektopisk eller full graviditet, mer än 4 cm är ett symptom på en cysta.

Normal menstruationscykel

Hos kvinnor i fertil ålder är den normala cykeln fyra veckor. En kort eller lång MC inom 21–35 dagar mellan menstruationen betraktas inte som en avvikelse. Överträdelser inkluderar den ojämna längden på cykler hos en patient. Misslyckande av schemat är endast tillåtet under premenopausal period efter 40 år.

Vid undersökning av corpus luteum beaktas MC-fasen. Ultraljud är inte tillrådligt för flickor efter den första menstruationen och kvinnor under menstruationen, före ägglossning under klimakteriet.

Hur ser en cysta ut?

Diagnosera en cyst (vätskekavitet) i corpus luteum genom ultraljud med en körtelstorlek på mer än 3 cm med det samtidigt utseendet på en svart fläck utan ljusinföringar. Denna bildning påverkar inte befruktningen och graviditeten, den kan själv regressera (försvinna). En kvinna observeras i 3 månader. Vid snabb tillväxt börjar cyster behandling.

En vätskekavitet finns i vänster eller höger äggstock, där det inte finns corpus luteum. I detta fall tillskrivs den svarta fläcken i bihanget till tecknen på en follikulär cysta, polycystisk.


Se videon hur cystusen i corpus luteum ser ut på en ultraljudsscanning:

Vad betyder frånvaron av en körtel?

Normalt avslöjar en ultraljudsundersökning inte lutealkörtlarna i höger äggstock eftersom follikeln har mognat i vänster bihang (och vice versa). Frånvaron av en corpus luteum i båda gonaderna hör till tecknen på den anovulatoriska cykeln, hypofysdysfunktion. Den här månaden kan en kvinna inte bli gravid, eftersom det inte finns något moget ägg.

Corpus luteum syns på ultraljud i intervallet mellan ägglossning och menstruation av nästa cykel. Storleken på VT i området 18–25 mm innebär att livmodern är redo för implantering av fosterägget och bär barnet. De kan inte upptäcka körtlarna på grund av den föråldrade apparaten, diagnosens erfarenhet och sjukdomens närvaro. Om det inte är synligt, gör en kontroll ultraljud på en annan sonograf. I frånvaro av VT kommer kvinnan att undersökas och förskrivas behandling.

Se dessutom läkarens översyn av cykelstörningar:

Skriv kommentarerna om artikeln eller erfarenheten av ultraljudundersökning, dela information på ett socialt nätverk. Väntar på din respons..

Corpus luteum vid ultraljud efter ägglossning, under graviditet

När hon utför ultraljuddiagnostik kan en kvinna förvänta sig olika överraskningar. Ibland säger läkaren att ett corpus luteum hittades på en ultraljudsundersökning. Patienter blir rädda - vad är det, vad hotar det? Ännu fler frågor uppstår hos gravida kvinnor, eftersom de är oroliga för hur man normalt tål ett barn. Vilken typ av utbildning är denna "gula kropp" och vilken roll är den?

Kvinnlig anatomi: vad är corpus luteum?

Omedelbart skyndar vi oss att lugna: den gula (luteala) kroppen är inte en sjukdom och är inte alltid ett tecken på graviditet. Det bildas dagen då ägglossningen inträffade och finns tills nästa menstruation (om ägget inte befruktas). 12-14 dagar efter ägglossningen inträffar involvering av corpus luteum (med andra ord försvinner den).

Som ni vet förbereder sig en kvinnas kropp varje månad på att bli gravid. För att göra detta bryts follikeln och därifrån lämnar ägget. I stället för follikeln (i äggstocken) bildas ett corpus luteum. Detta är en slags tillfällig endokrin körtel som utsöndrar progesteron för att förbereda kroppen för graviditet. Om befruktningen inte inträffade, är corpus luteum meningslöst, upphör att "fungera", ersätts av ärrvävnad och menstruation.

Om befruktning inträffar, kommer detta att förlänga livslängden på lutealkroppen, men inte så länge. Corpus luteum under graviditet med ultraljud detekteras till slutet av första trimestern. Sedan bildas morkakan. Hon tar på sig ansvaret för att syntetisera hormonet progesteron, och behovet av en tillfällig körtel försvinner. Kroppen startar den omvända processen, lutealkroppen minskar i storlek och försvinner helt.

Läs också:

Närvaron av corpus luteum kan således inte tjäna som ett diagnostiskt tecken på graviditet, men det bekräftar att ägglossning har inträffat.

Varför titta på corpus luteum vid ultraljud?

Corpus luteum kan berätta för en läkare mycket om vad som helst. Att observera denna formation är användbar för dem som planerar en graviditet, eftersom förekomsten av en sådan gul "säck" i äggstocken är det enda pålitliga tecknet på fullständig ägglossning. Det vill säga, diagnostikern kommer definitivt att se om det var ägglossning.
Om en kvinna har en försening av menstruationen, och graviditet med ultraljud fortfarande är omöjligt att hitta, kan information om dimensionerna på corpus luteum också vara användbar här. Om den har vuxit till en storlek på cirka 23 mm och fortsätter att växa, bekräftar detta indirekt att befruktningen av ett barn har inträffat. Men detta kan också indikera problem i det endokrina eller reproduktiva systemet. Därför är studien av corpus luteum viktig för diagnosen kvinnors hälsa och reproduktionsförmåga.

Luteal kropp efter ägglossning vid ultraljud: dimensioner är normala och med patologier

Den normala diametern på corpus luteum efter ägglossningen är 12-20 mm. Detta gör att embryot kan bosätta sig i livmodern och utvecklas korrekt. Vad mer kan vara storleken på corpus luteum och vad är det kopplat till?

 • Om ultraljudssökningen visar en god gulhet och dess storlek är 18-23 mm, bekräftar den att organismen är klar för befruktning.
 • Om man i en undersökning av en kvinnas reproduktionsorgan hittar en rund formning på 30-40 mm i storlek (och större) och den ligger på den plats där den gula kroppen ska vara, kan detta vara en cysta i den gula kroppen. Det orsakar inte kvinnor smärta eller obehag, därför hittas hon oftast vid en rutinmässig ultraljudundersökning.
 • Det är gult med en storlek från 23 till 30 mm (i frånvaro av graviditet) accepteras att beakta follikulär cyste. Det löser vanligtvis på egen hand med instruktion eller två eller tre trehjulingar..

Kan corpus luteum hos gravida kvinnor varna för patologi?

När graviditet inträffar, visar en ultraljudsundersökning att corpus luteum har fått storlekar från 20 till 30 mm. Detta innebär att fosterutvecklingen är normal..

Om graviditet har inträffat och ultraljudsundersökningen (i första trimestern) inte visualiserar corpus luteum, kan detta indikera att det finns en risk för abort, eftersom det kommer att vara en progesteronbrist i kroppen.

Ibland händer det emellertid att corpus luteum under en period på mer än 14 veckor inte bara försvinner utan fortsätter att öka i storlek (och till och med når 40 mm). Detta kommer inte att påverka graviditeten och förlossningen. Men med intensiv tillväxt kan komprimering av cysten inträffa, vilket kommer att leda till dess brott.

Vad man ska göra om storleken på lutealkroppen inte är normal?

Så hos en icke-gravid kvinna bör diametern på den gula kroppen ligga i intervallet 12 till 20 mm. Om den är större, talar vi om en follikulär cysta. Troligtvis behövs ingen specialbehandling. En sådan utbildning behandlas sällan, den övervakas helt enkelt. Som regel löser en sådan cyste av sig själv.

Om det inte löser sig inom 2-3 månader, förskrivs patienten fysioterapi (magnetoterapi, ultrafonoresis, SMT-syntes, elektrofores). Dessutom rekommenderar gynekologer att ta p-piller. Antiinflammatoriska läkemedel och vitaminer kan också ordineras. Om konservativa metoder inte hjälper, måste du ta bort cysten kirurgiskt.

Om en kvinna har ett barn, och corpus luteum är för litet (mindre än 10 mm), kommer syntetiskt progesteron att ordineras till henne, vilket gör det möjligt att upprätthålla graviditet. Vanligt använt läkemedel som kallas "Utrozhestan".

Det finns ett tredje alternativ: under graviditeten försvinner corpus luteum inte i rätt tid, men fortsätter att växa och blir större än 30 mm. I detta fall kommer en diagnos av progesteronnivåer i blodet att utföras, på grundval av vilken läkaren väljer en ytterligare strategi. Vanligtvis består det i det faktum att den gravida kvinnan tas under särskild kontroll. Hon kommer också att uppmanas att vägra aktivt sex för att inte provocera cysten.

Läs också:

Av det ovanstående kan vi dra slutsatsen: efter ägglossning visas ett corpus luteum i äggstocken. I livmodern kommer en ultraljudsskanning aldrig att hitta honom. Detta händer helt enkelt inte (detta är ett misstag för många kvinnor). Det indikerar bara att ett ägg har mognat i mitten av cykeln och att en kvinna kan bli mamma. Om befruktning har ägt rum, kommer lutealkroppen initialt att förse kroppen med progesteron. Så klok natur tog hand om fortsättningen av mänskligheten.

Läs andra intressanta rubriker.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Rosa urladdning istället för menstruation

Vaginal urladdning är annorlunda och beror på cykeldagen. Vanligtvis har vuxna kvinnor redan lärt sig skilja vilka av dem som är normala och vilka som är patologiska.....

Ultraljudsundersökning av bäckenorganen

Ultraljud av livmodern och bilagorna är ett enkelt och effektivt sätt att få tillräckligt med information om en kvinnas reproduktionsorgan. På grund av dess tillgänglighet har den fått stor popularitet bland befolkningen....

Orsaker till fläckar före de kritiska dagarna

Menstruation är ett normalt fysiologiskt fenomen som förekommer hos kvinnor i fertil ålder. För närvarande frigörs blod med ett litet antal koagler inom 2-7 dagar, vilket kan åtföljas av smärta i buken, dålig hälsa och trötthet....