Vad är corpus luteum??

Harmonier

I det kvinnliga reproduktiva systemet bildas järn tillfälligt, vilket utsöndrar speciella hormoner, de kallas progesteron. Detta händer när ägglossningen börjar. Corpus luteum i höger äggstock eller i vänster - det är den mycket tillfälliga körtel. Låt oss titta närmare: vad är corpus luteum?

Fortplantningssystem för kvinnor

Människokroppen i sig är mycket komplicerad, särskilt kvinnors reproduktionssystem. Många faktorer behövs för att den ska fungera korrekt, inklusive behovet av en corpus luteum i äggstocken under graviditeten. Många kvinnor känner bara ytligt strukturen i deras reproduktionssystem och känner inte alltid till hur det ska fungera. På grund av brist på kunskap mycket ofta, efter en ultraljudsundersökning? läkaren kan berätta för kvinnan att hon till exempel har en corpus luteum i rätt äggstock, hon börjar få panik och blir mycket orolig. Ett par sexkörtlar som kallas äggstockarna producerar kvinnliga könshormoner. De gör detta cykliskt, i enlighet med ägglossningsprocessen, när ägget är klart för befruktning och börjar stiga ned genom rören in i livmodern. Om befruktningen inte inträffade, spricker follikeln (en kavitet med en mogen cell). Just nu bildas en gul kropp som väntar på ytterligare befruktning. När ingenting händer efter det börjar menstruationen, det vill säga de döda cellerna i epitelet tas bort från kroppen. Denna process är korrekt etablerad av naturen och är mycket viktig. Och om det misslyckas kan det leda till infertilitet eller andra konsekvenser. Så vad är corpus luteum?

En kvinnas äggstockar producerar hormoner som spelar en enorm roll inte bara för möjligheten att föröka sig, utan också för skelettens, bröstkörtlarnas hår, hårstrån och hela kroppen.

Mer om den gula kroppen

Så vad är corpus luteum? Detta är en instabil körtel som tillfälligt bildas inuti ägget. Detta händer efter ägglossningen och innan menstruationen börjar gå, varje gång på nytt. Denna process varar med en viss cykel hela tiden, hela tiden som beräknas på förmågan att föda barn. Corpus luteum i höger äggstock eller i vänster är helt normalt och konstant. I enlighet med dess verkliga färg namngavs det på det sättet. Hormonet progesteron, som den kvinnliga kroppen förbereder sig för den kommande graviditeten, börjar producera corpus luteum. En brist på detta hormon kan leda till så tråkiga konsekvenser som missfall och för tidiga födelser. Möjliga orsaker till otillräcklig produktion av hormonet progesteron (ovariell dysfunktion):

 • Nedsatt hypofysfunktion (trauma eller onkologi);
 • Nedsatt lever- eller njursvikt;
 • Infektionssjukdomar;
 • Nivån av hormoner reduceras på grund av patologin i äggets arbete;
 • Genetisk predisposition (ärftlighet).

Stadierna i corpus luteum

När follikelsäcken exploderade och en tillfällig körtel bildades, växer dess kärl in i livmoderns väggar. Nästa är toppen av hormonell aktivitet, den period då graviditet kan inträffa. Efter detta börjar utrotningsfasen, kroppen minskar i storlek och är ärr. Hela processen som beskrivs ovan kallas lutealfasen och varar från 10 till 16 dagar. Det finns också två viktiga stadier i corpus luteum:

 • Menstruation;
 • Gravid scen.

Den första av dem varar från 12 till 14 dagar, då befruktningen skulle ske, men graviditet inträffade inte. Corpus luteum i höger äggstock eller vänster blir gradvis mindre, nivån på progesteron sjunker och tillbakadragandet av endometrial rester börjar, på annat sätt - menstruation. När ägget befruktas försvinner inte corpus luteum i äggstocken under graviditeten, utan lever 10 eller 15 dagar. Det hjälper till att producera rätt hormon tills morkakan mognar för att skydda embryot. Detta är tillfälligt, efter mognad producerar morkakan en tillräcklig mängd progesteron och börjar självständigt bevara fostret. Men det finns fall av misslyckanden när den tillfälliga körtlarna börjar fungera felaktigt.

Fel

Symtom på en fungerande körtlar:

 • Oregelbunden menstruation;
 • Menstruation mer än 21 dagar senare;
 • Utsläpp är mer eller mindre än normalt;
 • Ömhet;
 • missfall;
 • Infertilitet.

Det är inte nödvändigt att få panik i händelse av sådana symtom, du bör kontakta en kvalificerad specialist för att lösa problemet. Först och främst föreskriver de förbättring av hela kroppen genom ofta promenader i frisk luft, dieter, vitaminer och minskar fysisk aktivitet. Naturligtvis kommer en hälsosam och atletisk livsstil inte att skada någon. Men det är inte alltid möjligt att klara sig med så enkla åtgärder, i vissa fall kommer det att ta ett tillfälligt intag av hormoner för terapeutiska ändamål. Luteal insufficiens är inte det enda skälet till att kontakta en specialist. En cyste är ett av de vanligaste symtomen hos de flesta kvinnor.

Cysta

Ofta finns det fall då en kvinna inte har en graviditet, men corpus luteum försvinner dock inte, men fortsätter att producera progesteron. Corpus luteum i äggstocken under graviditet försvinner inte alltid med tiden, det kan fortsätta öka i storlek. I sådana fall visas en cysta. Inuti denna formation är flytande. Läkarna kan fortfarande inte fastställa den exakta orsaken till cyster i äggstockarna, men detta händer bara hos de kvinnor som kan föda barn. Corpus luteum i äggstocken under graviditeten är en normal och vardaglig händelse, men kräver noggrann övervakning av en läkare. För närvarande finns det flera skäl till bildandet av cyster:

 • Hormonell obalans;
 • Brott mot flödet av lymf eller blodcirkulation i äggstocken;
 • Tillskott med högt hormon
 • Stress och skadliga arbetsförhållanden;
 • Ofta inflammation;
 • Aborter eller andra kirurgiska ingrepp.

En cyste kan manifestera sig genom oregelbunden menstruation, dra smärta i nedre del av buken eller dessa symtom i kombination. I fallet när corpus luteum under graviditeten inte uppträdde riktigt, då försvinner cystan också. Om cysten dök upp utanför graviditeten bör du oroa dig och söka hjälp från en specialist. Under normala dagliga påfrestningar på jobbet eller hemma kan en cyste brista, vilket kan leda till blödning och till och med återupplivning..

Vid minsta misstankar och med tecken på en cysta eller annan ångest rekommenderas att du konsulterar en specialist!

Beräkning av lutealfasen

Fasen börjar omedelbart efter ägglossningen, när corpus luteum har mognat och börjar producera en tillräcklig mängd könshormon. Det är viktigt att veta för kvinnor som planerar en graviditet inom en snar framtid. Du måste veta det exakta antalet dagar i en fullständig menstruationscykel. Vanligtvis varierar detta belopp från 21 till 31 dagar. Varje kvinna har allt mycket individuellt, du kan helt enkelt föra en ägglossningsdagbok. Därefter måste du dela upp alla dagar i halva, det vill säga mitten av cykeln kommer att börja på lutealfasen. Men detta är bara i fall av menstruationscykelns regelbundenhet. Om det finns några avvikelser bör du söka hjälp från en läkare. Själva corpus luteum i äggstocken under graviditeten spelar en mycket viktig roll.

Behöver veta: Beräkna

Det finns en annan obehaglig och obegriplig sak - förkalkning i testikeln. Detta är ganska vanligt, inte bara i äggstockarna i det kvinnliga könet, utan också hos män och till och med hos barn. Kalcinat i testikeln (aka förkalkning) är en formation som förekommer som ett resultat av tidigare inflammatoriska processer. Med andra ord, detta är avsättningar av kalciumsalter som ger komprimering. Av dem själva hotar de varken patientens hälsa eller liv. Förkalkning kan inträffa efter en svår födelse eller på skadestedet. Det är väldigt lätt att förväxla kalcin i testikeln med polyper, och detta är ett helt annat fall. Därför bör diagnosen endast fastställas av en erfaren specialist.

Kalcium i sig är ett nödvändigt element i kroppen. Tillståndet för ben, tänder och naglar hos en person beror på det, det har en positiv effekt på kroppens allmänna välbefinnande. Emellertid kan överskott av kalcium leda till förkalkning, till exempel förkalkning i testiklarna..

Läkarnas åsikter om behandlingen av detta fenomen skiljer sig radikalt. Vissa experter hävdar att det inte finns någon anledning att oroa sig om kalcin hittas i testikeln. Många kvinnor som har sådan utbildning bär framgångsrikt barn och föder barn. Andra läkare tror att förekomsten av förkalkningar indikerar en allvarlig sjukdom någonstans inne i kroppen. I fall av förkalkning förskrivs ofta läkemedel som sänker kalciumnivån i kroppen. Läkarna tror att med en allmän brist på kalcium i kroppen, kommer förkalkningar att börja upplösas för att kompensera för den allmänna bristen. Andra håller i grunden inte med om detta. När allt kommer omkring, med brist på kalcium, börjar hela människokroppen att fungera felaktigt. Metaboliska processer störs och det allmänna tillståndet förvärras. Innan du beslutar om behandling bör du därför rådfråga flera specialister. Om du väljer taktiken för att minska den totala mängden kalcium, måste du noggrant och ständigt övervaka processen för upplösning av förkalkningar för att inte orsaka ännu mer skada på kroppen.

Nu vet du vad corpus luteum är och att det inte finns något att oroa sig för. Om läkaren, efter resultatet av en ultraljudsundersökning, sa att du har en cysta, kalcin eller corpus luteum i höger äggstock eller vänster, ska du inte vara rädd för detta, du behöver bara regelbundet besöka läkaren.

Corpus luteum under graviditeten

Du har antagligen hört att en kvinna upplever varje fyra säsonger varje månad. Hennes hormonella bakgrund varierar ständigt, hennes humör och välbefinnande förändras ständigt på grund av detta, och som min kollega säger, springer både katter och barn från henne, vilket inte är konstigt.

Många av oss vet inte ens vilka processer som sker i den kvinnliga kroppen varje gång - från månad till månad. Och allt detta för en och enda skull - en möjlig befruktning.

Vi vet att normalt varje 21-35 dagar i kvinnans kropp ägglossning inträffar - ägget lämnar graafbubblan (en mogen follikel). Hon lämnar sitt hem i hopp om att träffa en livskraftig spermier och bli befruktad. Och om detta inte händer, så upprepar ytterligare ett ägg nästa månad samma öde, av vilka det finns tiotals eller hundratusentals i äggstockarna.

Ägglossning är inte det enda förberedande stadiet på vägen till en möjlig befruktning. Efter brott i follikeln bildas en kropp av dess granulära celler, som kallas gul av ämnets färg inuti. Corpus luteum är en tillfällig endokrin körtel i den kvinnliga kroppen. Dess huvudfunktion är produktion av kvinnliga könshormoner (östrogen och progesteron). Progesteron, även kallad graviditetshormon, skapar gynnsamma förhållanden för implantation av en blastocyst i livmoderhålet och ytterligare bärande av fostret. Det dämpar livmuskulaturens kontraktila aktivitet och förbereder endometrium för aktiv ytterligare tillväxt. Samtidigt förhindrar progesteron uppkomsten av nästa ägglossning, aktiverar områdena i bröstkörtlarna som är ansvariga för mjölkproduktionen och påverkar på ett visst nervsystemet hos den förväntade modernen, förbereder den för att föda och föda ett barn.

Om det inte finns tillräckligt med progesteron i kroppen, kan en kvinna varken bli gravid (ett befruktat ägg klamrar sig inte fast till livmodern) eller bära ett barn (en oförberedd endometrium förkastar en främmande kropp).

Varför är corpus luteum i rätt äggstock under graviditet

Corpus luteum i höger äggstock under graviditet ger endokrin stöd för en kvinnas kropp. Dess korrekta funktionalitet garanterar bevarande av vital aktivitet och utveckling av embryot. Med en minskning av effektiviteten hos corpus luteum är hormoninnehållande läkemedel nödvändiga.

Beskrivning

Huvudfunktionen för det tillfälliga organet är produktionen av progesteron. Det senare under graviditeten är nödvändigt för följande:

 • säkerställa embryotets liv;
 • eliminering av livmodern för att förhindra spontan missfall;
 • en ökning av endometriumets tjocklek;
 • bibehålla fosterets tillväxt och utveckling.

Detekteringen av en något förstorad corpus luteum i höger äggstock med en försening i menstruationen kan indikera början av graviditet.

Normalt bildas järn varje månadscykel. I avsaknad av befruktning regresserar den och lämnar kroppen tillsammans med menstruationsblod.

Formationsprocess

Corpus luteum visas i höger äggstock direkt efter ägglossningen. Det utvecklas från resterna av follikelskalet, som brister för att frigöra ägget. Utvecklingsstadier:

 1. Spridning. Transformation av follikelmembranceller med luteiniserande hormon.
 2. Vaskularisering. Utseendet på ett stort antal kapillärer för att säkerställa blodflödet.
 3. Glanstid. På den 3-4: e dagen av cykeln når VT toppen av sin hormonella aktivitet. Dess dimensioner är ungefär 17-22 mm.
 4. Regression. I avsaknad av befruktning försvinner corpus luteum, minskar gradvis i storlek, varefter det tvättas ut ur kroppen tillsammans med menstruationsblod.

Det sista steget med en framgångsrik graviditet är frånvarande. Produktionen av hormonet ökar, vilket leder till tillväxten av körtlarna upp till 2,5-2,7 cm. Om ett corpus luteum upptäcks mer än 30 mm i början av graviditeten, diagnostiseras en cyste i höger äggstock.

Järn bildas exakt i den bihang där ägglossningen inträffade. När ägget lämnar båda äggstockarna finns ett corpus luteum i var och en av dem. När två eller flera folliklar brister i höger eller vänster bihang bildas två eller flera VT: er.

Vanligtvis finns corpus luteum under graviditet i rätt äggstock, eftersom det har mer aktivitet och ägglossning oftare.

Graviditetsperiod

Under graviditeten ökar progesteronnivåerna ständigt, vilket kräver en ökning av VT-aktivitet. Fram till 12 veckors graviditet sker produktionen av detta hormon endast i corpus luteum, efter denna period tar moderkakan över den endokrina funktionen. Efter 16-20 veckor betraktas det senare som fullformat, vilket resulterar i att behovet av VT försvinner. Järn regresseras gradvis. Efter försvinnandet av corpus luteum kvarstår ett ärr som kallas den vita kroppen på ytan av höger äggstock.

Aktiviteten hos VT i bakgrunden av graviditetens början kan identifieras av vissa symtom. De uppstår som en följd av en ökning av dess hormonella aktivitet:

 • stickningar eller förekomsten av milda dragsmärta i höger äggstock, vilket inte orsakar obehag;
 • utveckling av toxikos - illamående, kräkningar, dåsighet;
 • snabb utmattbarhet.

Alla obehagliga upplevelser passerar i slutet av graviditetens första trimester. Deras frånvaro kan inte indikera förekomsten av patologier i corpus luteum eller bilagan själv, eftersom alla kvinnor under graviditeten känner sig annorlunda.

Upptäckt av en corpus luteum under graviditet i rätt äggstock anses inte vara ett tecken med vilket det ofödda barns kön kan bestämmas.

Troliga patologier

Det finns en risk att utveckla avvikelser i bilagans funktion under graviditeten. Sannolikheten för att de förekommer ökar med följande faktorer:

 • dåliga vanor;
 • hormonell obalans;
 • förekomsten av kroniska sjukdomar i könsorganen;
 • ta hormoner utan recept från läkare;
 • historia om missfall och abort;
 • ogynnsamma miljöförhållanden.

Med stor sannolikhet uppstår patologier i lutealkroppen med en sjukdom i rätt äggstock. Under graviditeten finns det två huvudtyper av avvikelser i hans arbete:

 1. Fel. Med VT-storlekar mindre än 15 mm diagnostiseras dess låga funktionalitet. En låg koncentration av progesteron i blodet är farlig spontan abort. En kvinna förskrivs progesteroninnehållande läkemedel som måste tas före 12-18 veckors graviditet.
 2. Cysta. Corpus luteum i höger äggstock med en storlek på 30 mm eller mer anses vara en cyste. I detta tillstånd försämras dess funktionalitet. Efter att ha diagnostiserat den hormonella bakgrunden förskrivs kvinnan läkemedel för att korrigera den. Corpus luteum cyste i rätt äggstock i sig inte hotar graviditet, men kräver särskild medicinsk övervakning.
 3. Innan någon behandling behöver en kvinna en undersökning. Hon måste genomgå ultraljud i bäcken för att ta ett blodprov för att bedöma hormonella nivåer. I närvaro av avvikelser förskrivs läkemedel som inte skadar fostret.

Varför VT är frånvarande

Frånvaron av ett corpus luteum i höger äggstock redan i början av graviditeten indikerar att det är för liten storlek, och därför bristkörtelninsufficiens. Tidig upptäckt avvikelser gör att du kan förskriva behandling i rätt tid och rädda ett ofött barns liv.

Vid vecka 16 och senare anses frånvaron av en körtlar i högre äggstocken vara normal. För närvarande har corpus luteum redan genomgått regression. Ett blodprov kan göras för att kontrollera hormonhalter och en tillräcklig nivå av progesteron..

Brist på VT ökar tonen i livmodern, som kännas av periodisk härdning av buken. Under de första veckorna av dräktigheten manifesteras detta av obehag som liknar menstruationssmärta..

Graviditetsförloppet beror på funktionen hos corpus luteum i rätt äggstock. Det fungerar upp till 16-20 veckor, varefter det försvinner. För att upptäcka avvikelser i körtlarnas arbete bör ett hormontest tas och en bäcken-ultraljud göras.

Hur ser corpus luteum ut på ultraljud och vilka funktioner utför den?

Lutealkörtlarna som finns i äggstocken, vars huvuduppgift är produktion av det kvinnliga hormonet (progesteron) kallas corpus luteum.

Dess särdrag är livscykeln. Det börjar utvecklas i slutet av ägglossningen och försvinner med början av menstruationen. Vid ett positivt resultat kvarstår corpus luteum.

Betydelsen av corpus luteum

Det huvudsakliga syftet är att upprätthålla en viss nivå av hormonet, som spelar en enorm roll i en framgångsrik fästning av fostret till livmodern.

Utnämning:

 1. Att upprätthålla en normal menstruationscykel.
 2. Påverkan på livmoderens inre region - det första beredskapsstadiet för att bära ett fosterägg.
 3. Befruktning av äggstockarna Förebyggande av nya folliklar.
 4. Hjälper till att upprätthålla blodsocker och blodtryck.

Om en otillräcklig mängd av hormonet har utvecklats eller det är helt frånvarande - i det tidiga stadiet av graviditeten kan det hota barnets förlust.

Corpus luteumbildning

Utvecklingsfaser:

 1. Proliferation är den första fasen av bildandet av corpus luteum. Det inträffar efter ägglossningens slut som en följd av att huvudfollikeln sprängts. Ägget passerar genom bukhålan, genom äggledarna och skickas till livmodern. Lutealkörtlarna börjar utvecklas i området med den brustna follikeln. Lutealkörteln börjar sin bildning redan innan follikeln brister. Under ökningen av lutein förvandlas den dominerande follikeln till en körtel.
 2. Vaskularisering - det finns en snabb ökning av den endokrina körtlar, blodkärlets förening börjar. Vid ägglossningen spricker follikeln och en gynnsam miljö skapas så att corpus luteum börjar sin bildningsväg. Efter att ägglossningen har börjat och follikeln brast i dess hålighet ökar blodflödet. Tillsammans utvecklas de två första stadierna upp till fyra dagar.
 3. Välståndstoppen - maximal storlek uppnås (upp till två centimeter), får en lila färg och de hormoner som corpus luteum producerar kommer in i blodomloppet. Corpus luteum lever en topp från 10 till 12 dagar. I utvecklingsprocessen blir follikeln den endokrina körtlar som producerar progesteron.
 4. Regression - detta steg inträffar i frånvaro av befruktning, den omvända utvecklingen börjar och menstruationen börjar. Som ett resultat är det en förändring och minskning av celler, tillväxten av bindväv och utseendet på en vit kropp. Om graviditet inte inträffar på grund av att ägget inte befruktas, börjar regression (omvänd utveckling) och menstruation börjar. Lutealceller blir mindre i storlek och mellan dem börjar växa bindväv. Som ett resultat börjar en vit kropp att bildas, som ersätter den endokrina körtlarna. Nivån av östradiol, progesteron sjunker kraftigt och den förberedande processen för ny ägglossning startar.

Vid framgångsrik befruktning styrs embryot och förblir i livmodern. Från menstruationens körtel omvandlas den till graviditetskörtlarna.

Gul kroppsfunktion

Utför följande funktioner i en kvinnas kropp:

 • Produktion av en viss mängd progesteron och östrogen som är nödvändig för utvecklingen av en normal graviditet.
 • Stimulering av tillväxt i livmodern i livmodern.
 • Korrekt fosterutveckling.
 • Graviditetssäkerhet.

Gula kroppsstorlekar

Ultraljuddiagnos under graviditeten är nödvändig för att övervaka fostrets korrekta utveckling..

Ultraljud av äggstockarna och corpus luteum i de tidiga stadierna är nödvändig för att snabbt upptäcka alla typer av kränkningar. I processen med att undersöka järn inspekteras och förfinas dimensionerna.

Storleken på corpus luteum under graviditeten är en individuell indikator, det beror på hur mycket det producerar hormoner.

För en gravid kvinna anses normen vara den gula kroppens storlek från 10 till 30 mm. Om storleken är större eller mindre än normalt kan patologier uppstå: cysteutveckling, corpus luteumbrist (hotad abort).

Följande faktorer påverkar storleken:

 • Utvecklingsstadie.
 • Mängden producerade hormoner.

Ändra storlek:

 • 13-18 dagar eller cykelns slut - från 15 till 20 mm (bekräftelse av frånvaro av befruktning).
 • 18-21 dagar - från 18 till 20 mm (korrekt utveckling av körteln, framgångsrik ägglossning, beredskap för kroppen att bära).
 • Under 21-24 dagar - från 20 till 27 mm.
 • På dag 25-29 - från 10 till 15 mm.

Ovanstående figurer är relevanta för en menstruationscykel på 28-29 dagar, för varje fas av cykeln är det viktigt att värdet på den nya formationen inte är mer än 30 mm. Avsaknaden av en överträdelse indikeras av storleken på corpus luteum från 17 till 24 mm på den sjunde eller åttonde dagen i cykeln.

Luteal insufficiens (mindre än 10 mm) hotar att avbryta graviditeten. Med snabb behandling är det möjligt att normalisera den hormonella bakgrunden och utesluta patologi. Annars kan en ektopisk graviditet utvecklas, eftersom hormoner inte kan fullgöra sin huvudfunktion - stimulera en korrekt utveckling av körtlarna. De börjar stå ut felaktigt.

Ur medicinsk synvinkel kan bristen på lutkörtlarna korrigeras med hjälp av läkemedel som kan tillskrivas progesteronanaloger. Om du strikt följer administrationsschemat och beräknar läkemedlets dos korrekt kommer graviditet att utvecklas utan komplikationer.

När ultraljud krävs?

Förändringen i den endokrina körtlar kräver ständig övervakning, diagnosen utförs med hjälp av ultraljud. Det studeras hur storleken på körtlarna varierar beroende på cykelens stadier..

En sådan diagnos är nödvändig under följande förhållanden:

 1. Graviditetsplanering. Om körteln har bildats i mitten av menstruationscykeln har ägglossningen avslutats framgångsrikt och befruktningen kan komma snart.
 2. Tidig graviditet. Om körtlarna har dimensioner som motsvarar normen, betyder det att ägget har fäst sig till livmodern och utvecklingen fortsätter normalt. Graviditet är i riskzonen om det inte finns corpus luteum och följaktligen är progesteronnivån under normal. Det är brådskande att börja behandlingen. En indikator på multipel graviditet är förekomsten av två eller flera kroppar..
 3. Infertilitet. Om graviditeten inte uppstår under den normala menstruationscykeln kan orsaken vara en kränkning eller brist på ägglossning. Dessutom kan corpus luteum vara mindre än normalt, i det här fallet saknas progesteron och graviditet inträffar inte.
 4. Kystcystbildning.

Metoder för att utföra ultraljudsundersökning:

 • Transvaginal - en vaginal sensor används. För denna typ av undersökning krävs inte fyllning av urinblåsan.
 • Transabdominal - en ytsensor används som glider över ytan på buken.

Hur ser den gula kroppen ut på ultraljud?

Med denna typ av diagnos i äggstocken kan du observera en säck med en inhomogen mjuk struktur, detta är corpus luteum.

I händelse av att ingen visuell körtlar upptäcks finns det risk för endokrin eller reproduktiv sjukdom.

Corpus luteum om graviditet inträffar

Efter att graviditeten har kommit fortsätter järn att existera.

Ökar i volym signifikant under de första veckorna av graviditeten och producerar hormonet progesteron, fortsätter dess existens upp till 10 -16 veckor, tills en morkaka bildas.

Det fortsätter funktionen av körtlarna - produktionen av progesteron. Därefter ersätts järnet av en vit kropp, men praktiken är känd när corpus luteum följer hela graviditeten.

Den endokrina körtlarna är en nödvändig komponent i intern sekretion. Genom att producera progesteron ger det fostrets skydd.

För den normala graviditetsförloppet, liksom för barnet själv, bildar corpus luteum ingen skada.

Corpus luteum är litet, det finns ingen menstruation, testet är positivt.

Med bildandet av lutkörteln, som är under normal storlek med ett positivt test, finns det en risk för abort. Med dessa parametrar kan den inte producera en viss mängd hormonet progesteron. Och som ett resultat kan livmodern avvisa ett befruktat ägg.

Om hon framgångsrikt förankras i livmodern, kommer en liten mängd progesteron fortfarande att utgöra ett hot om missfall.

Patologier i äggstocken och corpus luteum

Corpus luteum cysta

Överskrider normen för storleken på corpus luteum - kan visa patologi och innebär bildandet av en cyste.

Corpus luteumcyst är en tillfällig godartad massa i äggstocken. Huvudorsaken till cyster är hormonell obalans och en obalans i blodcirkulationen i äggstocken..

Orsaker till hormonella störningar:

 1. Sjukdomar i livmodern (inflammatorisk, smittsam).
 2. Sköldkörtelsjukdom, metabolisk obalans.
 3. Plötslig viktminskning (diet).
 4. Abort.
 5. Genetisk predisposition.
 6. Stress och nervstress.

Början på utseendet på en cyste

Under ägglossningen brister små kärl med follikelmembranet. Fodret på corpus luteum sträcker sig när det börjar fyllas med blod.

Tecken på cysta

Symtom på corpus luteumcyst:

 1. Menstruationsförsening.
 2. Obehag och tyngd i neoplasma.
 3. Smärta under samlag.
 4. Långvarig menstruation.
 5. Menstruationens början åtföljs av en ökning av basal temperatur.

Som regel känner en kvinna inte till en liten cysta, det kan inte vara obehag och smärta. Ofta lär sig patienten om neoplasma vid en rutinundersökning.

Ofta försvinner cysten i andra trimestern själv, ibland efter förlossningen. Om storleken på cysten förblir oförändrad inträffar en systematisk observation. Mycket sällan löser cysten inte utan ökar i storlek. Vid tillväxt av neoplasma inom flera cykler kan läkaren besluta att ta bort bildningen (laparoskopi).

Diagnostik

Diagnostyper:

 1. Gynekologisk undersökning.
 2. Blodtest (hCG).
 3. Ultraljud av äggstockarna och livmodern.
 4. Laparoskopi - studie av utbildning med hjälp av ett laparoskop.

Behandling

Det finns tre riktningar för behandling av corpus luteumcyster:

 1. Läkemedelsbehandling - används med en liten cysta. Hormonterapi (orala preventivmedel), antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel används..
 2. Fysioterapi - lerbehandling, elektrofores, laserterapi, magnetoterapi.
 3. Kirurgisk ingrepp - föreskrivs i frånvaro av ett resultat från läkemedelsbehandling.

komplikationer

Följande komplikationer kan också uppstå:

 • Brott i en cysta. Symtom på brott i en ovariecyst:
  • Akut plötslig smärta, vilket är en följd av brott i äggstocksmembranet, bukhålan är irriterad av blod, arteriell spasm uppstår. Smärta i nedre del av buken, ljumsken, korsryggen och anus.
  • Blodig utflöde visas från könsorganen.
  • Blektighet, andnöd, illamående, yrsel, upp till medvetslöshet.
  • Feber, frossa.
  • Hjärtfrekvens.
 • Smärtsamma upplevelser.
 • Cystinfektion.

Om diagnosen avslöjade brist på blod i bukhålan är det möjligt att förskriva medicinering, annars - en akut operation.

Förebyggande

För att förhindra bildandet av gula cyster måste flera förebyggande åtgärder vidtas:

 • Snabbt undersökning av en läkare.
 • Behandling av inflammatoriska och infektionssjukdomar.

Cystor på äggstockarna

Detta är en vätskefylld urinblåsan som ökar äggstocksvolymen och inte är ondartad..

Olika sorter:

 1. Follikulär cysta - påverkar vävnaden i äggstocken i follikelområdet, som förblir intakt. I grund och botten kräver denna typ av cyste inte behandling, cystikhålan sjunker på egen hand.
 2. Paraovarial cysta - utvecklas i bilagorna ovanför äggstockarna och påverkar inte äggstocksvävnaden. En karakteristisk funktion - kan vara enorm.
 3. Endometriotisk cyste - bildad på grund av livmoderslimhinnan, som kan växa på äggstockarna och innehålla gammalt blod.
 4. Dermoidcyst - en medfödd cyst i äggstockarna, vars bildning inträffar från embryonets tillverkningar. (kan se ut som en blandning av partiklar av tänder, hår, fett och andra vävnader).
 5. Mucinös cyste - flerkammare, varje sektion innehåller tjockt slem och kan vara malig.

symtom

Följande symtom finns:

 • Smärta i nedre del av buken:
  • Brott i skalet;
  • Torsionsben;
  • Festande cyster;
  • Blödning.
 • Asymmetri och ökning i buken:
  • Förekomsten av vätska i bukhålan;
  • Utbildningens storlek.
 • Menstruella oregelbundenheter:
  • Lång icke-systematisk menstruation;
  • Livmoderblödning.

orsaker

Skälen kan vara:

 1. Hormonell obalans (tidig menstruation, ägglossningsprocessen störs);
 2. Inflammation i äggstockarna;
 3. Endokrinsystemsjukdomar;
 4. Abort.

Vissa sorter av cyster kräver inte behandling, men det finns arter som kan utvecklas till maligna formationer (slemhinne- och endometriotiska cyster). Om det finns en vridning av cystbenen kan blodflödet försämras, den inflammatoriska processen i bukhålan börjar. Kirurgisk ingripande som krävs för att förhindra utveckling av cancer.

Diagnostik

Undersökningen består av:

 1. Undersökning och insamling av patientklagomål - identifiering av patologiska förändringar.
 2. Ultraljud av bäckenorganen är det mest pålitliga sättet att studera och diagnostisera sjukdomen.
 3. Punktering av den bakre väggen i slidan - upptäckt av närvaron av blod i bukhålan.
 4. Laparoskopi för diagnostiska ändamål gör att du kan se och ta bort formationen, samt genomföra en studie av materialet för histologi.
 5. Mätning på markören - identifiering av formationens art (malign eller godartad).
 6. MR och CT - exakt information om utbildningen - vilken storlek, var den ligger, vad har strukturen, vad den består av.

Behandling

Metoden för behandling av cyster på äggstockarna bestäms av flera faktorer:

 • Utbildningens storlek;
 • Typ av cysta;
 • Patientens ålder;
 • Hälsostatus;
 • Bedömning av sjukdomens svårighetsgrad;
 • Förekomsten av symtom.

Behandlingens taktik beror direkt på resultaten av diagnos och symtom:

 • Observation - denna typ av behandling utförs i flera cykler, om det inte finns några klagomål från patienten för att ytterligare bestämma behandlingsregimen (funktionell cyste). Oftast, med sådana symtom, inträffar en regressionsfas. Dessutom kan en läkare förskriva:
  • magnetterapi,
  • elektrofores,
  • laserterapi.
 • Antibakteriell och antiinflammatorisk behandling - receptbelagda läkemedel (Medvitsin, Civilin, Livitsin) eller, efter läkares bedömning, homeopatiska läkemedel, vitaminer.
 • Behandling med användning av hormonterapi - syftar till att stabilisera patientens hormonella bakgrund (tillsammans med andra typer av läkemedel kan läkaren förskriva orala preventivmedel för behandling och förebyggande).
 • Kirurgi - förekomsten av akuta former av sjukdomen. Visningar:
  • Cystektomi - en cyste tas bort utan att röra vid en intakt vävnad.
  • Äggstocksresektion (kilformad) - cysten dissekeras i form av en kil, frisk vävnad är delvis skadad.
  • Ovariektomi - äggstocken kan tas bort helt.

Icke-kirurgisk behandling av cyster på äggstockarna innebär användning av antiinflammatoriska, antibakteriella och homeopatiska läkemedel. Fysioterapiövningar och kost spelar en viktig roll i en framgångsrik behandling av sjukdomen.

Läkare rekommenderar:

 • Sluta röka, dricka helt alkohol och överdriven träning och stress kan påskynda processen att komplicera sjukdomen.
 • Vid samtidig inflammatoriska sjukdomar bör antibiotika, suppositorier, antifungala läkemedel förskrivas.
 • För att eliminera smärta förskrivs smärtmedicin. För att jämföra den hormonella bakgrunden, förskrivs Dufaston ofta, väljs dosen individuellt. Det kan användas även under graviditeten, det påverkar inte själva barnet.

Cysta efter 50 år

Efter 50 års ålder kan en funktionell cysta inte bildas, eftersom kroppen åldras och försvarsprocesserna slutar i reproduktionsorganen.

Risken för maligna tumörer ökar avsevärt. Därför utförs ofta fullständigt avlägsnande av cysten, eller hela äggstocken, och rehabiliteringsterapi föreskrivs.

Cyste under graviditeten

Under graviditet kan en funktionell cyst i äggstockarna också uppstå och, om den är positiv, försvinna vid vecka 16.

Om en gravid kvinna klagar över smärta kommer hon omedelbart att läggas in på sjukhus.

Cysten på höger sida av äggstocken liknar symtom som blindtarmsinflammation. Bekräfta eller motbevisa misstanken om utveckling av en cysta är endast möjlig med hjälp av ultraljud.

Förebyggande

Förebyggande är följande:

 1. Rätt behandling av hormonella störningar.
 2. Intag av vitamin A och selen.
 3. Använd p-piller som preventivmedel.
 4. Minimera solen.
 5. Avslag på abort.
 6. Regelbundna (två gånger om året) läkarbesök.

Corpus luteum i äggstocken under graviditet

Corpus luteum i äggstocken utvecklas först efter ägglossningen. Så snart follikelväggarna rivs och ägget som bildas i det lämnar börjar lutealkörteln att bildas från de återstående granulosa-cellerna. Du kan se bildningen under ultraljuddiagnostik. Med sin lilla storlek, enligt resultaten av ultraljud, kan läkaren diagnostisera hormonell insufficiens.

Corpus luteum i äggstocken: vad betyder det

Om en kvinna går i ultraljud under andra halvan av cykeln, bör läkaren se en tillfällig luteal körtel. Dess närvaro indikerar att ägget har mognat och lämnat follikeln.

En lutealbildning förekommer under påverkan av ett luteiniserande hormon, som utsöndras i den främre hypofysen. Under denna period växer det vaskulära systemet aktivt i granulosa-celler och corpus luteum i äggstockarna, som producerar progesteron. Det specificerade hormonet krävs för att förbereda endometrium för äggimplantation och för att stödja utvecklingen av graviditet under de första veckorna.

Uppfattningen att endokrinbildning endast förekommer under graviditet är felaktig. Det bildas från cellerna i en sprängande follikel (dess granulära skikt) efter frigörandet av ett ägg.

När corpus luteum bildas i äggstocken

Corpus luteum blir synlig i äggstocken efter att ägglossningen är klar. Efter frigörandet av ägget hälls follikelvätskan ut, follikelns kavitet stängs. Den bildar omedelbart en körtelformig endokrin struktur, de första dagarna är den liten.

Denna tillfälliga bildning ökar gradvis. Dess diameter är direkt relaterad till hormonell aktivitet. Ju större storlek, desto mer progesteron produceras.

Tecken på corpus luteum i vänster äggstock

Endast med hjälp av ultraljud kan förekomsten av corpus luteum i äggstocken fastställas. Det är omöjligt att självständigt avgöra om det verkade under den andra halvan av cykeln. Den tillfälliga strukturen som är ansvarig för produktionen av progesteron bildas och försvinner asymptomatiskt, inga synliga förändringar inträffar.

Om en kvinna under ägglossningen kände smärta eller stickningar i nedre vänstra buken, kan det antas att en tillfällig hormonkörtel kommer att visas på vänster sida.

Om en ultraljudsundersökning visar att corpus luteum i vänster äggstock är 18 mm i diameter, betyder detta att ägget har lämnat den vänstra kvinnliga könskörtlarna. Denna storlek motsvarar fas 2 i cykeln. När du planerar en graviditet är det bättre att diametern är mer än 20 mm. Detta är en indirekt bekräftelse på att progesteron produceras i tillräckliga mängder. När storleken på hormonbildningen är mindre än 16 mm indikeras 2-fasbrist.

Kan corpus luteum i äggstocken göra ont?

Den endokrina körteln som bildas på platsen för den brustna follikeln bör inte provocera upp smärtan. Även om vissa gynekologiska patienter talar om uppkomsten av pulsering och obehag i nedre del av buken, som koncentrerar sig på ena sidan.

Allvarlig smärta uppstår som regel under bildandet av en cysta. Detta tillstånd kännetecknas av det faktum att det tillfälliga organet inte sjunker i diameter utan att menstruationen börjar växa utan fortsätter att växa. Intracellulär vätska börjar samlas i den. I diameter kan cyster nå 8 cm. I 90% av fallen löser de upp sig under flera månader.

En plötslig skarp smärta kan indikera att corpus luteum brast i äggstocken. Detta är en patologi som läkare kallar apoplexy. Tillståndet kräver omedelbar sjukhusvistelse och operation under vilken en resektion eller fullständigt avlägsnande av problemorganet utförs. På grund av brottet börjar blodet samlas i bukhålan, bristen på snabb medicinsk vård väcker utvecklingen av allvarliga konsekvenser.

Corpus luteum i äggstocken och försening

Om det finns en fördröjning i menstruationen under ultraljud måste läkaren utvärdera storleken och strukturen på formationen som visas i fas 2. Frånvaron av menstruation i tid i närvaro av en luteal körtel kan bero på graviditet. Normalt bör storleken vara 20-30 mm. Vid ultraljud ser det ut som en hyperekoisk formation med heterogent innehåll.

När menstruationen försenas av ultraljud kan läkaren se en anaekogen avrundad formation med en homogen struktur - en cyste. Dess diameter varierar från 30 till 80 mm. För att normalisera tillståndet förskrivs patienter progesteronläkemedel på en kort kurs. Några dagar efter avskaffandet bör menstruationen börja.

En situation är möjlig där förseningen orsakas av uthållighet av corpus luteum i höger eller vänster äggstock. Persistensen av en omogen hormonell körtel kännetecknas av en reducerad nivå av luteiniserande hormon. Det tillfälliga organet kan inte mogna helt, på grund av detta förlängs den andra fasen av cykeln.

Med den mogna körtelns uthållighet minskar den inte i storlek vid början av menstruationen utan fortsätter till nästa cykel. I detta fall observeras en full follikelfas och en långsträckt luteal fas. Det varar 20-25 dagar och åtföljs av överproduktion av progesteron.

Corpus luteum i äggstocken utan graviditet

Om det inte finns några problem med reproduktiv hälsa och ägglossning sker regelbundet, bör under den andra halvan av cykeln bildas en tillfällig endokrin struktur i en av könskörtlarna. I avsaknad av graviditet minskar den i storlek och degenererar i början av menstruationen.

Vad betyder corpus luteum i rätt äggstock?

När en ultraljud genomförs kan läkaren upptäcka lutkörteln. Efter att ha sett en 22 mm gul kropp i höger äggstock, kan läkaren bekräfta att ägglossningen har skett på höger sida.

Vad betyder corpus luteum i vänster äggstock?

Identifiering av hyperekoisk rundbildning på vänster indikerar att ägglossning har inträffat i vänster könsorgan. I avsaknad av problem med reproduktionsorganen är det ingen skillnad vilken sida ägget kommer att komma ut från. Om en kvinna har någon av äggledarna tagit bort eller inte kan komma i gång, är det viktigt att övervaka ägglossningen. Graviditet kan uppstå om ägget kommer från den sida där det friska äggledaren är.

Två gula kroppar i en äggstock

Sällan tillräckligt i naturliga cykler utan stimulering av ägglossning uppstår en situation där två ägg släpps. När allt kommer omkring bör normen i kroppen bildas och sprida en dominerande follikel.

Om två ägg frigörs i cykeln, bildas två tillfälliga körtelorgan i deras ställe. Denna situation förekommer ofta i fall där ägglossning stimuleras med hjälp av specialläkemedel..

Med stimulering eller i den naturliga cykeln kan två gula kroppar förekomma i olika äggstockar. I avsaknad av graviditet återgår de till början av menstruationen. När en försening inträffar kan deras närvaro indikera utvecklingen av en multipel graviditet. Denna situation uppstår när två ägg befruktas på en gång..

Vit kropp i äggstocken: vad är det

Om befruktning inte har inträffat, börjar stadiet av den omvända utvecklingen av den tillfälliga hormonkörteln innan menstruationen börjar. Cellerna i denna formation dör och bindvävnaden, som är belägen i det centrala ärret, upplöses. Som ett resultat förblir en vitaktig färg på sin plats. Det existerar i ungefär 5 år och börjar sedan gradvis lösa sig, degenereras till ett ärr från bindväv.

Corpus luteum i äggstocken: dimensioner

Processen att bilda en körtelstruktur från granulosa-celler i en sprängande follikel börjar efter ägglossningen. När en follikel brister och ett moget ägg frigörs frigörs blod från de skadade blodkärlen. Det samlas i mitten av den bildande tillfälliga körtel. Stigma bildas på samma plats - ett bindvävssär och celler i det granulära skiktet börjar föröka sig runt det. De är täckta med ett tätt nätverk av kapillärer. Detta steg kallas spridning och vaskularisering. Storleken på hormonbildningen under denna period är 12–15 mm.

Sedan börjar granulosa-celler att ackumulera lutein (ett pigment som ger en karakteristisk gul färg) och degenereras till körtelceller - granulära luteocyter. Theca-luteocyter bildas från celler i den interna mappen. Det här stadiet kallas körtelmetamorfos..

Produktionen av progesteron börjar i tre stadier av blomningen. Vid den angivna tiden når det tillfälliga organet en diameter på 24 mm. Under denna period kallar läkare den bildade körtelstrukturen cyklisk eller menstruerad.

2-3 dagar före menstruationen minskar det till 12-15 mm, ärrvävnad bildas från den. Detta leder till en minskning av progesteronproduktionen och början av menstruationen..

Om befruktning har inträffat och ett embryo har bildats, varar blomningen steg 10-16 veckor. Det hormon som produceras av äggstockens corpus luteum krävs för att upprätthålla och normal utveckling av fostret.

Under graviditeten når storleken på corpus luteum i äggstocken 30 mm. Med tiden passerar dess funktioner till moderkakan, det börjar regressera.

Hur länge lever corpus luteum i äggstocken

Om det inte finns några problem med reproduktiv hälsa visas en tillfällig hormonbildning omedelbart efter frigörandet av ägget och fortsätter att utvecklas i 12-14 dagar. Om ägget befruktas under denna period och börjar implanteras i livmodern, fortsätter det att utvecklas. Corpus luteum i vänster äggstock under graviditet kan vara 16 veckor.

Vilket hormon främjar regression av äggstockens corpus luteum

Processen för bildning och regression av den temporära lutealkörteln kontrolleras av hypofysen, tillväxtfaktorer och immunsystemet. Luteolitisk handling kännetecknad av radikaler O2, cytokiner, prostaglandin F2a, prolaktin, oxytocin.

Corpus luteum i höger (vänster) äggstock under graviditet är nödvändigt för produktion av peptider och steroider som är nödvändiga för att bevara och utveckla embryot. Med befruktning och implantering av ett ägg i kroppen börjar syntesen av hCG. Detta hormon påverkar den bildade strukturen, vilket framkallar en ökning av progesteronproduktionsprocessen..

I avsaknad av graviditet börjar stadiet av omvänd utveckling. Produktionen av progesteron, inhibin A och östradiol reduceras. Genom att minska koncentrationen av inhibin A elimineras dess blockerande effekt på hypofysen. Som ett resultat återupptas sekretionen av follikelstimulerande hormon. En minskning av koncentrationen av progesteron och östradiol bidrar också till detta..

Corpus luteum i äggstocken bildas omedelbart efter frigörandet av ägget. Tack vare dess närvaro kan passagen av ägglossning bekräftas. Under befruktning och embryobildning i den nuvarande menstruationscykeln bevaras lutealkörteln, du kan ta reda på funktionerna i dess effekt på kroppen genom att titta på videon:

Om befruktningen inte har inträffat, regresserar den igen..

En corpus luteum på ultraljud: vilka storlekar bör vara

En corpus luteum på en ultraljudsundersökning i slutet av en cykel indikerar en sannolik graviditet. Men inte alla vet att denna körtel är tydligt synlig inte bara vid framgångsrik befruktning, utan också till exempel efter ägglossning, vilket indikerar att ägget har mognat och den kvinnliga kroppen är redo för befruktning. Vi skrev redan om begreppet en gul kropp i en av våra artiklar, nu kommer vi att prata om hur järn ser ut på ultraljudsbilder och dess normala storlekar.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/05/provedenie-uzi-brjushnoj-polosti.jpg "alt =" läkaren gör en ultraljud "bredd =" 660 "höjd =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/05/provedenie-uzi-brjushnoj-polosti.jpg 660w, https : //dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/05/provedenie-uzi-brjushnoj-polosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Kort om järn

Äggstockarna är huvudorganet i det kvinnliga reproduktionssystemet. Hos friska kvinnor i reproduktiv ålder mognar follikeln, i vilken ägget ligger, varje månad i äggstocken. Under ägglossningen brister follikeln och ett moget ägg lämnar det. Därefter omvandlas follikeln till den så kallade gula kroppen - en unik tillfällig körtel. Dess huvudfunktion är produktionen av progesteron, som förbereder livmodern för potentiell graviditet och ansvarar för bevarandet..

När menstruationen börjar "likvideras" oberoende av lutkörteln, varefter den uppstår under nästa cykel. Utvecklingen av körtlarna kan delas in i fyra steg:

 • spridning - ägget kommer in i livmodern, vilket åtföljs av en ökning av luteinnivån, då börjar denna körtel bildas på platsen för den brustna follikeln;
 • vaskularisering - spiring av blodkärl inträffar, vilket möjliggör nödvändig och full funktion av corpus luteum;
 • blomning - den högsta aktiviteten i körtlarna och hormonerna observeras, i frånvaro av befruktning, varar perioden inte mer än 10 dagar, varefter den gradvis minskar;
 • utrotning - om befruktningen inte har inträffat inom den erforderliga tidsperioden, corpus luteum förändras och ser ut som ett ärr som gradvis upplöses, åtföljs detta steg av en kraftig minskning av nivån på könshormoner, början av blodiga sekret och separationen av endometrium, sedan börjar en ny follikelmognad.

Hur ser den gula kroppen ut på ultraljud

Lutealkörtlarna undersöks på en ultraljudssökning, vanligtvis i flera fall:

 • att bedöma användningen av ägglossning vid planering av befruktningen;
 • under graviditet;
 • vid behandling av infertilitet;
 • för diagnos av cyster.

Den optimala tiden för studien är 7-10 dagar efter menstruationens början. Ibland, enligt läkarnas vittnesmål, utförs proceduren flera gånger under en cykel.

En corpus luteum på en ultraljudsundersökning ser ut som en liten heterogen vesikel, vanligtvis belägen på en sida av äggstocken, något högre än sig själv. Om corpus luteum inte är synligt vid ultraljud kan detta indikera frånvaron av ägglossning eller en mycket liten storlek på VT. Under proceduren kan du hitta två gula kroppar, detta är möjligt med:

 • stimulering av ägglossning;
 • ECO;
 • multipel ägglossning;
 • genetisk predisposition.

Oftast utvecklas två körtlar om det fanns tvillingar eller tvillingar i familjen.

Gula kroppsstorlekar

Efter brott i follikeln och frigörandet av ägget i äggledaren börjar körteln bildas och växer inom 2-3 dagar. Efter detta steg blir formationen en fullfjädrad körtel och dess storlek kan vara individuell för varje kvinna, men normalt sett bör de ligga inom området 15 till 30 mm, beroende på situationen:

 • upp till 20 mm - omedelbart efter ägglossningen anses den normala storleken på den gula kroppen vara från 15 till 20 mm;
 • upp till 24 mm - storlek under den maximala aktivitetsfasen, som vanligtvis faller på 15-26 dagar av menstruationscykeln;
 • till 20 - i frånvaro av befruktning minskar körtlarnas storlek gradvis och i slutet av menstruationscykeln är det bara några mm, varefter den upplöses fullständigt;
 • upp till 30 mm - när graviditet inträffar är VT i normen 19-30 mm, aktivitetens utplåning observeras först efter 10-12 veckor;
 • mer än 30 mm - denna storlek kan indikera utvecklingen av corpus luteumcyst.

Storleken på corpus luteum mindre än 15 cm efter ägglossningen kan indikera ett misslyckande i lutealfasen i menstruationscykeln. Om graviditet inte uppstår av detta skäl, eller om det finns en risk för spontan abort på grund av otillräcklig produktion av progesteron, är det nödvändigt att höja hormonnivån.

Läkare rekommenderar vanligtvis medicinering, men progesteron förstärks också med rätt näring, en hälsosam livsstil, inklusive sömn, frisk luft och måttlig träning..

Gul kroppscyst på ultraljud

Normalt, i utrotningsfasen av corpus luteum, bör det minska i storlek. Ibland utvecklas VT felaktigt och då uppträder en tumörliknande bildning av äggstocksvävnaden i stället för en icke-regressiv körtel som kallas cysten på äggstockarna. Det är inte känt exakt vad som bidrar till utseendet på en cysta, men det tros att orsaken kan vara: hormonell obalans, cirkulationsstörningar, stress, näringsnormaliteter och mer.

VT-cysta bestäms under ultraljud, när gränserna för en homogen formation är mer än 30 mm, vanligtvis överstiger den maximala storleken inte 80 mm. I detta fall kan symtomen vara helt frånvarande, i sällsynta fall är smärta i nedre del av magen och menstruations oregelbundenhet möjlig..

Vid diagnos av en cyste rekommenderas patienter att se en gynekolog under 2-3 cykler. Under de flesta fall upplöses utbildningen på egen hand. Om cysten inte försvinner under en lång tid kommer läkaren att bestämma metoderna för konservativ terapi eller föreskriva procedurer: elektrofores, laserterapi och andra. I extremt sällsynta fall utförs laparoskopi om cysten inte löser sig själv och terapi inte har någon effekt..

Komplikationer som vridning av ett äggstocksben eller brist på en cysta är sällsynta. Sådana fenomen åtföljs av skarp smärta i nedre del av buken, illamående och svaghet. I detta fall bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Corpus luteum under graviditeten

I händelse av framgångsrik befruktning av ägget försvinner inte VT utan fortsätter att existera i genomsnitt tills 12 veckors graviditet. Emellertid kan körtlarna upphöra att existera så tidigt som denna period och kvarstår tills de sista graviditeterna. VT: s huvuduppgift under graviditeten är att säkerställa en tillräcklig nivå av progesteron tills hormonet produceras av moderkakan.

Gravida kvinnor kan också ha en förstorad corpus luteum mer än 3 cm under ultraljud, men det finns inga skäl till bekymmer - den tillfälliga körtelcysten kommer inte att påverka graviditetsförloppet och utgör inte en risk för den framtida mor och bebis hälsa. I vissa fall visualiseras otillräcklig körtelstorlek också under graviditeten, vilket kräver omedelbar justering av hormonnivån.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/05/post-23885-2016-05-25-08-40-17. jpg "alt =" graviditetsbild "bredd =" 660 "höjd =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/05/post-23885-2016 -05-25-08-40-17.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/05/post-23885-2016-05-25-25-08-40-17-300x200. jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Corpus luteum är en tillfällig endokrin körtel som bildas under ägglossningen på platsen för en bruten follikel. VT är tydligt synligt vid ultraljud efter ägglossning och under graviditetens första trimester. Dimensionerna på corpus luteum kommer att indikera framgångsrik befruktning, samt identifiera olika patologier. För varje kvinna är de individuella, men varierar vanligtvis från 15 till 30 mm.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför gör nedre buken ont som menstruation, men de är inte där, i vilka fall är det värt att oroa sig?

Menstruationens början bestäms av kvinnor enligt olika symtom. Många kvinnor har nedre del av buken några dagar före menstruationen....

Utsläpp efter en abort

Konstgjord abort - abort, alltid åtföljt av utsläpp. Detta beror på det faktum att fosterägget med vilken typ av abort som helst tas bort från livmoderhålet med skador på dess väggar, som har ett stort antal blodkärl....

Kan jag använda kamomill under menstruationen

Varje kvinna känner till de obehagliga symtomen på menstruation. Några av dem hjälper till att eliminera den vanliga apotekskamomill. Låt oss ta reda på hur man lagar och konsumerar läkemedel framställda av denna ört.....