Gul, röd och brun urladdning efter curettage eller abort

Ansvarsfrihet

Många kvinnor vet första hand vad curettage är. Och många av dem är oroliga för röd, gul eller brun urladdning efter curettage. Och vad är det här förfarandet? Är urladdningen normal eller borde de vara försiktiga? Låt oss prata om det.

Curettage är en vanlig medicinsk procedur som utförs av speciella kirurgiska instrument under generell anestesi, det vill säga kirurgiskt ingripande, varefter en postoperativ återhämtningsperiod är nödvändig. Curettage används ofta inom gynekologi för diagnos och behandling av gynekologiska sjukdomar, liksom för abort och avlägsnande av ett fruset foster. Kärnan i denna operation, oavsett om det är en abort eller curettage, är att rengöra väggarna i livmodern, under vilken många blodkärl skadas, därför anses blodutflödet vara normalt. Men du måste veta vilka som är normen och vilka som är anledning till oro..

Normalt bör urladdningen efter curettage vara röd, utan en obehaglig lukt och inte vara mer än 10 dagar. Dessutom reduceras deras volym och intensitet gradvis och normala slemhinnor och vita utsöndringar återställs. På grund av samverkan i livmodern är det också lätt att smärta i nedre del av magen och i ryggen. Om du märker brun urladdning efter en abort eller curettage, bör du inte heller få panik. Detta beror på att volymen av sekretioner inte är stor och blodet har tid att koagulera, vilket innebär att fläckutsöndringar snart slutar.

Men i vissa fall indikerar brun urladdning närvaron av en sjukdom - en polypp i livmodern, hyperplasi, endometrit eller endometrios. De främsta orsakerna till polypen är hormonella störningar och patologi i livmoderslimhinnan på grund av förvärring av kroniska sjukdomar. Polypen tillhör inte farliga sjukdomar, men påverkar negativt hälsan och kan vara orsaken till buksmärta efter curettage och under sex samt infertilitet. Vid endometrit uppträder utsläpp efter en abort av brun färg, med en obehaglig och skarp lukt före och efter menstruation och kan åtföljas av dragande smärta i nedre del av buken. Om denna sjukdom förekommer, bör lämplig behandling vidtas för att undvika missfall i framtiden. Det är värt att notera att efter en missfall ökar sannolikheten för en återkommande avsevärt. Endometrios är en liten cystisk, nodulär massa. Tecken på endometrios är brunaktig utflöde med en blandning av blod, som regelbundet framgår av dess individuella fokus. Vid endometrial hyperplasi observeras brun urladdning efter en abort eller curettage före eller efter menstruation.

Om en kvinna inte har en brun eller röd daub efter curettage eller kirurgisk abort, men rikligt med blodiga utsläpp med stora blodproppar, är det brådskande att åka till sjukhuset, eftersom de utgör en fara för hennes liv och hälsa. Det vanligaste skälet till sådana sekretioner är en dåligt utförd operation, det vill säga resterna av embryot förblir i livmodern. De, som stör blodkärlens sammandragning, orsakar blödning, vilket också kan åtföljas av smärta i nedre del av buken. Men om narkotikakurettering utfördes, då är riklig blodig urladdning normen, eftersom embryot och dess fostervattendelar kommer ut med koaguler. Tilldelningar kan pågå i upp till tio dagar, och deras överflöd beror på perioden för menstruationens försening.

Om det inte finns någon fläckning efter avslutad graviditet, är detta en anledning till oro. Blodproppar som samlas i livmodern fyller den och är ett utmärkt näringsmedium där farliga mikroorganismer utvecklas. Om det i denna situation finns en ökning av temperaturen och buksmärta, kan detta indikera en kramp i livmoderhalskanalen och bildandet av en hematometer, så du bör omedelbart rådfråga en gynekolog.

Utsläpp efter abort eller curettage av gul färg är ett tecken på reproduktion av bakterier i könsorganen, till exempel streptokocker, stafylokocker, Escherichia coli, Proteus, som kränker mikrofloran och orsakar infektionssjukdomar. Dessutom är gula utsläpp karakteristiska för sjukdomar såsom klamydia, trikomoniasis, HIV. Ofta med utseendet på gul urladdning stiger kroppstemperaturen. Om sådana symtom uppträder, kontakta en läkare omedelbart.

Hur mycket är urladdningen efter curettage av livmoderhålan

Utsläpp efter utsläpp av livmoderkaviteten är ett normalt och naturligt fenomen. Efter detta kirurgiska ingrepp förvandlas organens slemhinna till ett kontinuerligt blödande sår, vilket förklarar blodets ursprung.

Curettage är en kirurgisk operation som utförs under generell anestesi för att avbryta en oönskad eller patologisk graviditet, samt ta bort ett dött foster från livmoderhulen. Proceduren kan också utföras för diagnostiska ändamål. Utsläpp efter kirurgi liknar menstruationen, i normal kurs skiljer de sig bara i volym av vätskeseparerad.

Arten av urladdningen efter curettage av livmoderhålan

Efter ägglossningen, om ägget inte befruktas av spermier, kommer det fysiologiska evakueringen att ske genom att det funktionella skiktet av endometrial foder i livmoderkaviteten avvisas. Normal urladdning i menstruationscykeln varar från tre till sju dagar, beroende på de kvinnliga kroppens individuella egenskaper.

Med en framgångsrik operation och frånvaron av komplikationer sammanfaller urladdningens karaktär med den under de kritiska dagarna. Det finns emellertid ett antal nyanser och funktioner hos livmodersblödning efter curettage, särskilt omfattningen av dess varaktighet är något utökad, arten och volymen förändras, vissa tillhörande symtom är tillåtna.

Så livmodersblödning efter ett missfall med en borstning eller kirurgisk abort bör inte vara längre än 10 dagar, den genomsnittliga varaktigheten är 5-6 dagar. En sådan urladdning kännetecknas av en gradvis minskning i intensitet: från riklig till sällsynt blodutstryk. Ofta åtföljs de av smärta, lokaliserade i utsprången på bäckenorganen - inguinal- och ländrytregionerna.

Det finns ett litet trick för att påskynda återhämtningsprocessen efter operationen. Menstruationscykeln involverar växlande processer för avstötning och reparation av livmoderslimhinna. Med den normala funktionen av hypofysen och äggstockarna, samt frånvaron av hormonella störningar på grund av intag av syntetiska hormoner och andra biologiskt aktiva ämnen, rekommenderas det att den första dagen av cykeln trampas ner, det vill säga när menstruationen börjar.

Således kommer den traumatiska effekten av en exogen natur sammanfalla med den naturliga processen för avstötning, och de efterföljande återhämtningsmekanismerna kommer att vara mer aktiva än under någon annan period. Ett sådant trick undviker den dubbla traumatiska effekten som påverkar endometriet.

Markörer som anger normen och patologin för regenerativa processer är följande indikatorer:

 1. Markeringsfärg.
 2. Överflöd.
 3. Varaktighet.
 4. Karaktär.

Ett tecken på korrekt förnyelse är förekomsten av brun urladdning. En liknande nyans indikerar början av blodkoagulering på grund av aktivering av fysiologiska koagulationsfaktorer.

Emellertid, efter förhindrande av en frysta graviditet, är komplikationer och störningar i reparationsprocesserna i kroppen inte ovanliga. I detta fall, i stället för mörkbrun urladdning, vilket indikerar en normal passande koagulationsprocess, kan för tung och vattnig uterinblödning av gul färg med en dålig lukt observeras.

Med tiden återgår menstruationen efter rengöring av en frysta graviditet till det normala, men vi rekommenderar att du läser mer detaljerad information om detta ämne..

Denna färg förklaras av frisläppandet av exsudat från såren - en inflammatorisk vätska. Det är en blandning av vatten och blodceller, främst vita blodkroppar, vilket indikerar den akuta karaktären av inflammation.

Närvaron av en stor mängd exsudat i utsöndringarna gör dem vattniga och indikerar komplexiteten hos den regenererande processen i vävnaden i livmoderns foder. Ofta är den infekterad med en mängd olika bakterier, av vilka en hel del lever i den naturliga mikrofloraen i slidan.

Inflammatorisk vätska är en gynnsam miljö för reproduktion, under loppet av deras liv utsöndrar bakterier kväveinnehållande föreningar, som orsakar en obehaglig lukt av sekret. Detta är en ganska allvarlig komplikation som kräver obligatorisk läkemedelsbehandling. Blödning med en gulaktig nyans är anledningen till att konsultera en läkare som bör förskriva bredspektrum antibiotika i minst 5 dagar.

En ökning av temperaturen och symtom på allmän förgiftning av kroppen är en manifestation av en infektion som har kommit in i kvinnans kropp genom ett skadat slemhinnor. Om detta tillstånd åtföljs av akut smärta i ljumsken eller nedre delen av ryggen, är detta en tydlig indikation för sjukhusvistelse.

Utsläpp av rosa färger indikerar ofta att koagulationssystemet i kroppen inte fungerar fullt ut, eftersom färskt blod från blodomloppet finns i sekreten. I det här fallet kan du behöva konsultera en hematolog som behöver förstå ursprunget till patologin i det hemostatiska systemet.

Överflöd

Efter rengöring av livmodern bör utsläppet i dess överflöd (i frånvaro av patologiska processer och komplikationer) inte skilja sig från de med vanlig menstruation.

En gradvis minskning av intensiteten av livmodersblödning anses vara normal. Så i slutet av veckan efter operationen finns det i bästa fall nästan ingen urladdning, eller det finns en lätt daub. Den fysiologiska volymen av blod som förlorats under kritiska dagar av vanligt, uppgår till 120-180 ml, bör inte överskridas med mer än 1,2-1,5 gånger. Annars måste du konsultera en läkare på grund av risken för anemiska tillstånd.

Om det inte finns någon ansvarsfrihet efter operationen är det orsak till oro. Antingen förfarandet ledde inte till det förväntade resultatet och curettage genomfördes inte i rätt volym, eller så förvärrades någon patologisk process som påverkade huvudorganen i det endokrina systemet, hypofysen och äggstockarna, vilket kunde förändra den hormonella bakgrunden och orsaka en försening i menstruationen.

Varaktighet

En annan markör som gör det möjligt för oss att bedöma framgången för regenererande processer är blödningens varaktighet. Normalt är utsläppet efter curettage begränsat till 10 dagar. Om denna period överskrids måste du rådfråga en gynekolog för att få råd.

Karaktär

Normalt är slemhinnor av typen menstruation, med en specifik lukt av kött, som innehåller partiklar av trasig endometrium, samt, förutom blod, ett stort antal enzymer. Färgen är vanligtvis mörkröd, brun.

Dillutflöde av corpus luteum indikerar en patologi och en möjlig sjukdom. Den gulaktiga vätskan är ett exsudat och antyder att läkningsprocessen inte fortsätter så framgångsrikt som vi skulle vilja, vilket kan bero på en kvinnas minskade immunitet eller olika exogena faktorer. I vilket fall som helst är detta ett alarmerande tecken, eftersom exsudat är en gynnsam miljö för spridning av mikroorganismer. Till exempel kan svampar av släktet Candida eller klamydia lätt bosätta sig i den. Som ett resultat kommer operationen att leda till förekomst av urogenital infektion, kommer att kräva läkemedelsbehandling, vilket kommer att öka behandlingsperioden och ytterligare rehabilitering.

Vanliga komplikationer av proceduren

Alla kirurgiska operationer, inklusive curettage, är farliga med möjliga komplikationer. Varje avvikelse från den kliniska bilden av banal menstruation kan fungera som ett symptom på patologi. Om du efter gynekologisk rengöring märker en av manifestationerna av en förestående sjukdom, bör du rådfråga en läkare, eftersom varje sjukdom som påverkar organen i det kvinnliga reproduktionssystemet kan bli full av infertilitet.

Vanliga komplikationer vid proceduren för curettage av livmoderhålan inkluderar:

Hematometer och blödning

Kontinuerligt urladdning efter curettage kan snart få karaktären av omfattande blödningar i livmodern En sådan patologi orsakas av en kränkning av kroppens hemostatiska system på grund av brist på en eller flera koagulationsfaktorer.

Om urladdningen inte stannar i mer än 10 dagar, är detta förenat med utvecklingen av anemi med akut hemoglobinbrist. Som ett resultat lider en kvinna av hypoxi. Blekhet i huden, dåsighet, trötthet, ökad hjärtfrekvens observeras..

Tillståndet i fråga kännetecknas av riklig och långvarig urladdning. Om blödningen inte slutar, blir hypoxi efter 2 veckor akut. Celler och vävnader under syrebristförhållanden börjar genomgå nekros. De mest känsliga hjärncellerna kommer att drabbas i första hand. Därför, för att förhindra att detta händer, bör övervakning av ens eget skick organiseras efter operationen.

I detta specifika fall är hushållets diagnostiska kriterium för utveckling av uterinblödning antalet hygienprodukter (kuddar och tamponger) som används per dag - mer än tio.

Hematometer - blodretention i livmoderkaviteten, som bildas som ett resultat av spasm i hennes nacke. En komplikation utvecklas snabbt efter proceduren. En stor blodpropp bildas i organhålan, vilket är en gynnsam miljö för förökning av mikroorganismer. För att lösa problemet är det nödvändigt att öppna livmoderhalskanalen. Detta kan göras medicinskt (med hjälp av krampläkemedel) eller kirurgiskt. Efter att kanalen öppnats föreskrivs en ytterligare antibiotikakurs för att förebygga.

endometrit

Endometritis kallas inflammation i livmoderslimhinnan. Denna patologiska process orsakas av penetrering av infektion i livmoderkaviteten från den naturliga mikrofloraen i könsorganen eller som ett resultat av exogen infektion.

Tecken på endometritis är purulent utsläpp med en obehaglig lukt, en kvinna utvecklar ett smärtsyndrom i utsprången på bäckenorganen och en feber utvecklas. Patologi behandlas med bredspektrumantibiotika. Med ett avancerat fall finns det en hög risk för infertilitet och kronisk inflammation i organen i det kvinnliga urogenitalsystemet.

Hur man undviker komplikationer

Orsakerna till utvecklingen av komplikationer inkluderar en minskning av immuniteten under den postoperativa perioden och hormonella störningar på grund av skador på reproduktionssystemets organ. För att undvika farliga konsekvenser måste du följa enkla regler:

 • observera sängstöd (minst en vecka efter operationen);
 • undvika psykoterapi och fysisk ansträngning;
 • undvika hypotermi;
 • följ strikt instruktionerna från den behandlande läkaren;
 • att ta multivitaminkomplex och immunmodulatorer;
 • genomföra upprepade ultraljud i tid för att övervaka reparationsprocesser.

Vad ska vara urladdningen efter utsläpp av livmoderns hålighet?

De vanligaste komplikationerna vid curettage är:

 • cervicit;
 • endometrit;
 • endocervicitis;
 • salpingoophoritis;
 • metroendometritis.

Annan urladdning

Efter operationen ökar risken för infektion och inflammation i könsorganen. Du kan bestämma sjukdomen genom de karakteristiska symtomen:

 • gul urladdning efter curettage och slutet av blödning indikerar inflammation i hängorna eller livmodern;
 • gröna eller grå vaginalutsöndringar indikerar en infektiös patologi;
 • curdled vita - det första tecknet på trast.

Som ytterligare tecken finns det en obehaglig lukt från könsorganen, klåda och sveda. Smärta i nedre del av buken är inte uteslutet.

Inom normala gränser, endast färglösa slemhinnor som inte orsakar obehag. De förekommer före början av menstruationen och 5 dagar före ägglossningen. Avsaknaden av andra sekretioner indikerar en framgångsrik operation.

Instrumentala förfaranden

Om med en sjukdom som en hematometer (efter curettage) inte medicinering gav det önskade resultatet, kan läkaren föreskriva speciella procedurer genom vilka det ackumulerade blodet tas bort från livmodern.

Provning och hysteroskopi används vid allvarlig blockering av livmoderkanalen. Om emellertid efter nedmontering av hematometern åtföljs av utvecklingen av någon infektiös process, kompletteras sådana förfaranden med fullständig sanitet av livmoderhålan och utnämning av antibiotika.

En vakuumsugning av innehållet i livmoderhålan utförs också, det vill säga sugningen av ackumulerat blod från detta organ med en speciell apparat.

Många kvinnor föredrar att behandla en sjukdom såsom en livmoderhematometer med folkmedelsrättsmedel, vilket leder till de mest negativa konsekvenserna. Homeopati och örtmedicin kan endast gynnas som en lugnande och stödjande terapi. Traditionell behandling kan inte ersättas på sådant sätt..

Annan patologisk urladdning till följd av operationen

Tyvärr är ingen säker mot fosterdöd. Om blekning uppträder bör embryot avlägsnas omedelbart för att undvika sepsis i intilliggande vävnader och komplikationer i moders kropp.

I de tidiga stadierna kan utsöndring av embryon utlöses genom medicinsk abort, upp till 8 veckor - genom vakuumsugning. När en sådan olägenhet inträffade i slutet av första trimestern och senare, appliceras endast curettage.

Kärnan ligger i avlägsnandet av ett dött foster från livmoderkaviteten med hjälp av kirurgiska ingrepp och delvis kapning av dess inre skikt - endometrium. Som ett resultat av mekanisk påverkan blöder detta kvinnliga organ under lång tid.

Ta reda på vad som ska ske efter olika typer av aborter.

Rehabiliteringsperioden kan kompliceras av det faktum att sammansättningen av den lokala mikrofloraen i könsorganen, när de träffas, förändras och villkorligt patogena bakterier börjar dominera i den. Och när de får förstärkning från utsidan, hotar sådana tillstånd utvecklingen av inflammation mot bakgrund av bakteriell vaginos. Denna sjukdom manifesteras av sekretioner av grå, benvit och gul nyans med lukten av ruttna fiskar..

Vita slemkroppar med curdled konsistens, obehag i form av klåda och klämning i slidan, surmjölk eller kefirlukt indikerar utvecklingen av en svampsjukdom - trast. Oftast, efter en abort, ordineras antibiotika för att stoppa inflammatoriska processer. Det är dessa läkemedel som medför spridning av Candide - svampsporer som är grunden för candidiasis eller trast.

Varje ingripande i livmodervävnaden kan leda till polyper, endometrios, erosion i livmoderhalsen. De viktigaste symtomen på dessa sjukdomar är fläckar. Därför, om de efter abort inte slutar i mer än en månad eller inte minskar efter två veckor, är det värt att informera gynekologen i tid att erkänna sjukdomen.

Efter rengöring är kvinnan inte försäkrad mot förvärring av sexuellt överförda sjukdomar. Det är känt att om någon hittas under graviditeten behandlas de så mycket som möjligt, eftersom de utgör ett hot inte bara för modern utan också för fostret.

Om patienten bestämde sig för en abort, men under undersökningen avslöjade sexuellt överförda sjukdomar, skjuts uppsägning av graviditeten, om möjligt, till återhämtning, med akut behandling. När fostret fryser, blir det inte försenat, eftersom det är möjligt att infektera det intrauterina utrymmet med efterföljande infektionsväxt.

Abortstädning

Aborterande curettage vid artificiell avbrott av graviditet används under perioder på 10-12 veckor och anses vara den minst säkra metoden. Det utförs i två steg. Den första utvidgningen innebär utvidgning av livmoderhalskanalen med kirurgiska instrument eller specialläkemedel (vilket är mindre effektivt). Det andra steget, curettage - rengöring av hålrummet och väggarna i livmodern med en curett - en medicinsk operativ sked. Processen är smärtsam, därför utförs den under allmän anestesi i frånvaro av kontraindikationer.

Rengöring av en frusen graviditet utförs på samma sätt om fostret frös och förblir i livmodern, liksom om missfallet skedde delvis. Om utskrivning efter curettage av en död graviditet, läs artikeln här.

Det händer att farmabort eller vakuumsugning inte gav en fullständig abort. De återstående embryopartiklarna måste avlägsnas för att undvika sepsis i intilliggande vävnader. Denna process utförs genom rengöring..

När det är dags att träffa en läkare

Ett oroande symptom är allvarligt, skärande smärta i buken. Det uppstår med inflammation i livmodern och infektion i såret. Svår smärta i kombination med blödning är en anledning till omedelbar sjukhusvistelse av en kvinna.

Om postoperativt urladdning inte uppfyller normen rent externt och i volym, varar längre än vanligt, är detta redan tillräcklig anledning att besöka en gynekolog. Ännu värre, när de kompletteras av en känsla av välbefinnande:

 • buksmärta som inte kan lindras av piller;
 • höja och hålla värme;
 • allmän uppdelning.

Ett lika farligt tecken är frånvaron av sekret eller deras abrupt upphörning 1 till 2 dagar efter starten. Detta händer när du håller innehållet inuti livmodern som skiljer sig från sårytan på grund av cervikalstenos eller bildandet av ett hematom på det. Allt detta åtföljs av smärta och feber..

Spotting en månad efter curettage dikterar också behovet av ett besök hos läkaren. Detta kan vara nästa menstruation, men det finns också möjlighet att inflammation har förekommit i reproduktionsorganen. Och inte nödvändigtvis bara i livmodern.

Hur man förhindrar komplikationer

När du vet hur mycket urladdning som går efter curettage bör du fokusera på denna indikator. Om avvikelser inträffar, kontakta en läkare..

 • behandla endast i en kvalificerad klinik med erfaren personal;
 • övervaka könshygien, särskilt de första dagarna efter operationen;
 • observera sexuell vila tills urladdningen slutar;
 • ta ett läkemedel som föreskrivs av en läkare för att återställa kroppen;
 • genomgå en undersökning en månad efter operationen;
 • berika näring med färsk frukt och grönsaker;
 • välj rätt preventivmetod om graviditet inte är planerad.

Curettage avser små gynekologiska operationer. Det föreskrivs i ett antal situationer när det är nödvändigt att rengöra livmoderhålet från olika formationer.

Blodigt och brunt utflöde efter curettage av en död graviditet

Vaginal utsöndring som ett resultat av tidig operation har normalt en blodig karaktär, en enhetlig konsistens, luktfri.

Tilldelningar kan vara i form av koaguler av en mörk färg om proceduren genomfördes under mer än 2 veckor. De inkluderar avvisade partiklar som är kvar från embryot, eftersom curettage inte garanterar fullständig rengöring av moderns livmoder från embryot.

DETALJER: När blod på hCG visar graviditet: analys, tabell

Den första veckan är det ganska kraftigt blödande, sedan inom 5-7 dagar minskar dess intensitet, och en utstrykning med blod, brun urladdning eller slemutsöndring med en röd strimma varar upp till en månad. De första två veckorna drar magen, smärta kan ge ryggen, det finns en generell malaise. Sedan avtar symtomen och slutar.

Faktum är att livmodern under graviditeten ökar i storlek flera gånger, på grund av abort minskar den gradvis, vilket leder till en obehaglig känsla av kramp - dragande smärta i nedre del av buken. Livmodermusklerna är komprimerade, minskade i storlek och som ett resultat observeras blödning.

Utsöndring av blod till följd av borstning i de tidiga stadierna av graviditeten varar en kortare tid, eftersom livmodern ännu inte har lyckats växa till en stor storlek, och dess minskning sker snabbare och mindre skador på grund av kirurgiska ingrepp. Därför regenererar vävnaderna och tar sin tidigare form snabbare, förutsatt att curettage utfördes av en behörig läkare och förfarandet inte var komplicerat av tårar och mekaniska skador..

Brun

Brun urladdning som inte åtföljs av andra symtom är acceptabel efter rengöring. Men när de avger rutt och vissa föroreningar märks, smärta känns i den nedre delen av buken, kroppstemperaturen stiger, frossa övervinner, det vill säga finns det anledning att anta att curettagen inte är fullständig och fosterpartiklarna förblev i livmodern. De kan orsaka infektion i inre vävnader, vilket utgör ett stort hot för moderns hälsa..

Curettage ökar risken för infektion och bildning av en inflammatorisk process. Nyligen har medicinen uppnått enastående utvecklingsframsteg, och själva operationen kan utföras på högsta nivå med bästa desinficeringsläkemedel. Men ingen är immun mot komplikationer som uppstår på grund av samtidiga sjukdomar, patientens felaktig livsstil, bristande efterlevnad av återhämtningsperioden och andra saker.

Efter curettage försvagas kroppen, immuniteten minskas, metabolismen försämras och till och med hormonella förändringar gör att den inte kan möta patogena organismer. Även den minsta mikrob eller virus attackerar en kvinna. Som ett resultat är tillgången öppen för infektioner. Om främmande organismer kommer in i den sexuella zonen.

Det bör noteras att vakuummetoden för att ta bort fostret har en lägre belastning på kroppen, eftersom återhämtningsperioden efter det är mycket snabbare.

Det är omöjligt att säga exakt hur länge sekretionerna upphör, eftersom varje organisme är individuell. Men statistik och erfarna specialister säger att den genomsnittliga urladdningstiden efter vakuumsugning är upp till sju dagar. De första 3-4 dagarna av blödning är från rosa till brunt. Det kan lätt smutta på magen, men det borde inte vara för smärtsamma känslor, eftersom vävnadernas integritet med en minabort inte kränks och skadas inte, som vid curettage. Sedan under en tid är urladdningen frånvarande, men återupptas snart i flera dagar och kan fortsätta tills menstruationen.

Mot bakgrund av normal menstruation

En hematometer kan uppstå hos friska kvinnor vid första anblicken. Uppsamlingen av blodproppar inträffar under menstruationen i närvaro av en hinder för utflödet av innehållet i livmoderhålan. Detta kan provocera:

 • stelhet i vävnaderna i livmoderhalskanalen - efter många curettage, inklusive abort;
 • vidhäftningar och vidhäftningar - i området för livmoderhalsen i livmoderhalsen;
 • polyp - cervikal kanal;
 • submukos myom - med ett arrangemang nära livmoderhalsen;
 • intrauterin enhet - och dess förskjutning;
 • svullnad av vävnaderna i livmoderhalskanalen - mot bakgrund av inflammation, allergi mot läkemedel, preventivmedel.

symtom

Symtom på de bildade hematometrarna mot bakgrund av menstruationen tvingar kvinnan att söka medicinsk hjälp på grund av intensiv smärta. De kan skära, dra, krama. Smärta uppstår på grund av ökat tryck inuti livmoderhålan och effekter på det inre svelget. Dessutom kan urinering öka på grund av exponering för urinblåsan. Eller det finns uppmaningar att avrösta med retroflexion av livmodern (belägen med en lutande rygg).

Ett viktigt diagnostiskt kriterium för att bekräfta hematometrar i detta fall är den plötsliga upphörandet av menstruationsflödet. Några timmar senare noterar en kvinna uppkomsten av smärta.

Normal efter nötning

Som redan nämnts betraktas fläckning som en vanlig förekomst. Dessutom, om proceduren gick utan komplikationer, skiljer de sig inte från livmodersblödning som uppstår under menstruationen. Det enda, efter rengöring av livmodern, kan en kvinna märka mörka blodproppar i blodet som frigörs från slidan i en liten mängd, vilket inte heller är en avvikelse.

För hälsan är det inte bara ansvarsfrihetens betydelse utan också vad de är. Normalt bör blodigt slem från könsorganen uppfylla följande kriterier:

 • vara måttlig i volym;
 • inte ha en sjukt lukt;
 • vara en enhetlig massa utan blodproppar.

Färgen på urladdningen varierar från röd till brun. Ju mer tid som går från manipuleringsögonblicket, desto närmare deras skugga till det andra alternativet. Mörkbrun urladdning efter curettage finns närmare slutförandet av processen för återställande av slemhinnan, när resterna av koagulerat blod kommer ut.

Manifestationorsaker
Dålig lukt av sekretNär det är klätt eller råttent, pratar vi om streptokock- eller stafylokockinfektion, endometrit. Dålig curettage är också troligt, varefter vävnadsrester bibehålls och sönderdelas..
Urladdningstid längre än 10 dagar med bevarad intensitetHär kan du misstänka ett hormonellt fel, dålig rengöring, otillräcklig blodkoagulation.
Ökad intensitetUtsläppsvolymen bör tendera att minska från början. Livmoderblödning efter curettage, när fodret måste bytas var tredje timme, sker med endometritis (det finns fortfarande en dålig lukt och koagler), trauma på organets väggar, lämnar patologiska vävnader eller embryo kvar i det.
Konstig valfärgGul eller grön är bevis på bakterieinfektion. Rosa, observerad mer än en dag, talar om en inflammatorisk process. Vita fläckar kan förekomma på grund av purulenta inneslutningar.

DETALJER: Stoppa blodet från fingret

Patologi i kroppen bestäms inte bara av tidsintervallet för urladdning, utan också av deras kvalitet.

De borde vara:

 • måttligt i volym;
 • utan putrefaktiv lukt;
 • enhetlig massa utan koagler.

Efter rengöring fullbordar brunt urladdning förnyelsen av slemhinnan.

Med streptokock- eller stafylokockinfektion, luktar en ruttna ägg.

 1. Urladdningsperioden är mer än tio dagar och med samma intensitet som i början. Detta antyder att hormonellt misslyckande är möjligt i kroppen, dålig rengöring utfördes eller att blodet inte koagulerar tillräckligt.
 2. En stor mängd urladdning. Varje dag bör deras volym minskas. Riklig blödning efter operation uppstår med: endometritis, trauma i livmodersväggar, resterna av patologiska vävnader eller embryot i det.
 3. Ovanlig färg. Brun med en gul eller grön färgton indikerar en infektionssjukdom, rosa om inflammation i organet, med vita partiklar om förekomsten av en purulent process.

Om dauben efter tre veckor fortsätter, och även med kraftiga smärtor i buken, bör du rådfråga en gynekolog.

Troligtvis inträffade inflammation i kvinnliga organ eller en komplikation inträffade på grund av dålig curettage.

Nästan alla kvinnor upplever en blodig urladdning efter curettage. Faktum är att under operationen avlägsnas hela ytskiktet i endometriumet, och livmoderhålan förvandlas till ett kontinuerligt sår som kommer att blöda under en viss tid. I själva verket skiljer sig blödningar efter diagnostik eller någon annan curettage inte från menstruationen, där det funktionella lagret i livmoderslimhinnan förkastas.

Blödningens längd efter curettage hos olika kvinnor kan vara annorlunda. Normen beaktas om urladdningen är måttlig, varar 5-6 dagar (högst 10), medan det inte finns någon obehaglig lukt.

Gradvis minskar deras intensitet, de blir smutsiga och slutar gradvis. Förutom utsöndringar kan lägre buken och korsryggen skada efter curettage. Ritningsvärk förknippade med livmodersammandragningar.

Efter diagnostisk curettage eller för att rensa livmoderhålan, är fläckning normen. Anledningen till deras utseende är avstötning av det övre skiktet i endometrium och trauma till livmoderhålshålan. Läkaren bör varna hur länge urladdningen varar och hur intensiv.

Arten av urladdningen efter curettage beror till stor del på sjukdomen, vars behandling krävs kirurgi.

Möjliga komplikationer

Om komplikationer uppstår efter nötning visas tecken på utveckling av patologiska tillstånd nästan omedelbart. Som nämnts ovan, vid komplikationer, kan utsläpp med en obehaglig lukt uppstå och åtföljas av feber eller svår smärta.

Alla dessa symtom är direkta indikationer på ultraljud, vilket bekräftar / förnekar förekomsten av komplikationer efter proceduren.

Förutom ultraljud är tillförsel av en vaginal utstryk för bakteriekultur obligatorisk, vilket kommer att upptäcka bakteriefloraen och känna igen patogenen.

Beroende på kvinnans symptom och ovanstående resultat kan läkaren också förskriva andra diagnostiska åtgärder som gör att du får en mest fullständig bild av tillståndet i livmodern och organen i det reproduktiva systemet..

Sucrowis är normen efter operationen. Om det inte finns någon urladdning efter curettage kan i vissa fall misstänkas komplikationer:

 • under operationen avlägsnades inte neoplasma eller blodproppar;
 • blodet byggs upp inuti livmodern.

Livmodern avvisar endometrium efter förlossning och abort. Om avvikelser i reproduktionsorganets arbete inträffar, finns det en brist på vaginal utsöndring.

Den motsatta situationen är också möjlig - urladdningen intensifieras, varar längre än den inställda tiden. Detta kan indikera komplikationer:

 • Intern blödning förknippad med livmodersinflammation.
 • Halsbrott. Detta händer med ökad elasticitet i livmoderhalsen och felaktiga åtgärder hos kirurger. Vid mindre skador återställs vävnaderna på egen hand. Om såren är många eller djupa krävs sömmar..
 • Uterin deformitet. Vid rengöring av livmoderhålan agerar läkaren "blindt", vilket kan orsaka skada på organet. Vid mindre skador observeras måttlig blödning. Om såren är allvarliga, kan en kvinna förlora mycket blod.
 • Brott mot slemhinnans integritet. Med hysteroskopi av endometrial polyp är skada på livmoderslimhinnan möjlig.
 • Hematometer. Efter operationen börjar livmodern samlas för att få blodproppar. Om detta inte händer bygger blod sig inuti. Detta tillstånd kännetecknas av det faktum att den första bruna urladdningen uppträder efter curettage och sedan börjar blödningen.

Om utflödet efter curettage varar länge, mer än två veckor, och kvinnan besväras av smärta i nedre del av buken, kan det antas att komplikationer dök upp.

Svår blödning efter curettage utvecklas vanligtvis hos kvinnor med nedsatt blodkoagulation.

Med vilka tecken kan vi prata om utvecklade blödningar:

 1. Ingen brun urladdning.
 2. Blod efter att ha skrapat rött, med många koagler.
 3. På 1 timme blir en stor packning helt våt.
 4. Utflödet åtföljs av svår eller måttlig smärta i nedre del av buken..
 5. Huden är blek, kan vara blåaktig.
 6. Yrsel, förlust av medvetande.

Denna komplikation klassificeras som en nödsituation och en kvinna behöver akut sjukhusinläggning..

Hematometer

Om urladdningen efter curettage är liten eller slutar helt, gör ont i magen - det är symtomen på hematometrar. Detta är en komplikation av cervikal spasm..

Den vanliga bruna färgen på urladdningen försvinner och får en onaturlig färg med en obehaglig lukt. Från en förenad infektion, när komplikationen fortskrider, börjar kvinnan få feber. Smärta i nedre del av magen intensifieras, ger till coccyx och nedre rygg.

En kvinna behöver akut sjukhusvård, läkemedelsbehandling med krampläkemedel, upprepad curettage.

Efter curettage, när patogener kommer in i livmoderhålan, kan ytterligare en komplikation utvecklas - endometrit.

Vilka tecken talar om en växande stigande infektion:

 1. Temperaturen stiger till 39 ° C.
 2. Frossa.
 3. Nedre buken gör ont.
 4. Svaghet, allmän sjukdom.

För behandling föreskrivs en kurs med antibakteriell terapi. Vilka läkemedel indikeras: Metronidazol som monokomponent, eller i kombination med Ampicillin, Doxycycline, Cefazolin, Clindamycin.

Avbrott eller avsaknad av blödning

Frågan om hur mycket urladdningen går oroar kvinnor mest. Det är definitivt omöjligt att svara på det, eftersom varje organisme är individuell och det är svårt att säga hur länge urladdningen varar efter nötning. Blödningens varaktighet beror på:

 • Den initiala nivån av hormoner i kroppen.
 • Blodkoagulationshastighet.
 • Hur snabbt kroppen kan återhämta sig etc..

Normalt varar överflödiga perioder efter curettage cirka 2 dagar. Sedan minskar antalet gradvis och efter en vecka blir de få, då slutar de helt. I vissa kvinnor kan dock dubbning efter nötning pågå i cirka 9-10 dagar, vilket inte heller är en avvikelse.

Om det är plötsligt stopp eller ingen urladdning bör du definitivt rådfråga en läkare.

Eftersom detta är ett allvarligt skäl för en omedelbar undersökning, förtydligande av orsakerna och efterföljande behandling.

Frånvaron av blödning är en konsekvens av bildandet av blodproppar i livmodern eller uppkomsten av en liten tumör i livmoderhalsen, vilket inte ger en fri utgång till sekret.

Du kan behöva ta en kurs för att ta antibiotika eller upprepa curettage-proceduren. Vanligtvis i en sådan situation ökar hög feber, uppträder skarpa magsmärtor.

Utsläpp efter curettage av livmoderhålan, som uppstår efter en månad - detta är ett tillfälle för samråd med en gynekolog. Kanske är det regelbundna perioder, men det kan inte uteslutas tecken på en infektion i de kvinnliga fortplantningsorganen.

Vid eventuella avvikelser i ditt välbefinnande efter rengöring är det viktigt att du söker hjälp från specialister. Med en förändring i lukt, konsistens och blodiga sekret, om du fortsätter att smeta gula sekret efter curettage under lång tid, i vilket fall som helst, kommer läkaren att förskriva rätt behandling, är självmedicinering utesluten. Normal urladdning varar i fem till sex dagar utan mycket intensitet, har inte en obehaglig lukt.

Sedan minskar deras volym, får ett smutsigt utseende och gradvis upphör. I allmänhet bör denna period inte vara mer än tio dagar. I detta fall åtföljs blodcirkulationen av dragande smärta i buken och korsryggen, eftersom livmodern samlas. Och allt detta är normen.

Vilka förändringar tyder på komplikationer?

Efter mekanisk skada på endometriet kan inflammatoriska eller infektiösa processer inträffa i livmoderhålet, vilket naturligtvis påverkar urladdningens natur. De kan vara:

 • Alltför tunt, slemrikt och rikligt.
 • Gul eller rosa.
 • Dålig lukt.

Efter rengöring uppträder sår på slemhinnorna i livmodern, som utsöndrar vätskeutsöndring med en stänk av blod (sackaros). Om den blodiga urladdningen observeras i mycket stora mängder, indikerar detta dålig sårläkning.

I detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt färgen som släpps från slidan av vagina. Om en kvinna får gul urladdning efter rengöring måste hon omedelbart informera läkaren om det, eftersom deras utseende indikerar utvecklingen av en bakterieinfektion, vilket kan äventyra patientens liv.

Läkarna säger att kroppen återhämtar sig direkt beror på hur mycket kvinnan följer medicinska rekommendationer. Efter operationen ökar risken för anemi.

För att förhindra att detta sker, förskrivs hemostatiska läkemedel. För att förhindra ansamling av blodproppar i livmodern föreskrivs mediciner för att minska den.

 1. Under de första 2-3 veckorna efter interventionen bör sexuellt samlag övergå..
 2. Efter restaurering av kroppen är det nödvändigt att göra en andra ultraljud för att utesluta patologi.
 3. Under de första 7-10 dagarna rekommenderas sängstöd..
 4. Det är nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet såväl som att undvika stress och hypotermi.
 5. Det är viktigt att följa hygienreglerna. Könsdelar bör tvättas oftare än vanligt.
 6. Det är strängt förbjudet att dricka alkohol.

Blodigt utflöde anses normalt om det inte åtföljs av svår smärta, obehaglig lukt, medvetenhetsförlust och hög feber.

Orsaker till urladdning

Förfarandet är att separera ytan på livmoderslimhinnan, ibland tillsammans med innehållet i kaviteten. Det är, under curettage, händer ungefär samma sak som under menstruationen. Endast på kritiska dagar dör endometriet gradvis ut och utsöndras också långsamt, vilket tar en tidsperiod på upp till 7 dagar. Och när skrotning passar in processen inom 30 - 40 minuter.

DETALJER: Hur man ökar innehållet i vita blodkroppar i blodet

Slemhinnan i livmodern är inte alltid redo för avslag, även om läkare väljer tid för manipulation så att det är så fysiologiskt som möjligt. Och ändå, efter det, är den inre ytan ett sår. Hon behöver läka, vilket tar tid. Endometrial förnyelse sker också åtföljd av sekretioner från könsorganen.

Denna process är inte alltid hälsosam. Curettage kan orsaka negativa konsekvenser:

 • infektionsfästning;
 • akut inflammation i endometrium;
 • lämnar i vävnaderna i livmoderhålan som ska separeras.

Då kommer innehållet som kommer ut ur könsorganen att ha ett annat utseende och karaktär än under normal läkningsprocess. Och de kommer att upptäckas längre.

Varför uppstår blödningar? Under operationen separeras en del av uterusslemhinnan, eventuellt med innehållet i hålrummet, det vill säga samma process sker som vid menstruation.

Skillnaden är att endometrisk avstötning på kritiska dagar inträffar inom en vecka och curettage-processen tar 30–45 minuter.

Efter operationen kan livmoderns inre foder jämföras med ett blödande sår, vilket tar tid att läka..

Här är återställningen av endometriumet i samband med bruna sekret efter curettage.

Denna process går inte alltid bra, komplikationer är möjliga:

 • förekomsten av infektion;
 • endometrial inflammatorisk process;
 • rester av oseparerade vävnader i livmoderhålet.

Metroendometritis

Metroendometritis är en samtidig inflammation i endometrium och livmoders myometrium. Patologi bildas efter curettage som ett resultat av betydande skador på livmoderns inre yta.

Orsaken till sjukdomsutvecklingen är penetrering av smittämnen i livmoderhålet från livmoderhalskanalen och vagina belägen nedan. Oftast inträffar infektion med opportunistisk mikroflora, som aktiveras som ett resultat av försvagat immunförsvar efter curettage. Ibland, om kraven i sanitär-epidemiologisk regim inte följs - användningen av dåligt steriliserade instrument, grova kränkningar av aseptiska och antiseptiska regler av medicinsk personal - penetrerar sjukhusstammar av mikroorganismer (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus och många andra) livmoderhåligheten. Nosokomiala bakteriestammar kännetecknas av ökad aggressivitet och resistens mot traditionella antibiotika. Det är därför den inflammatoriska processen snabbt sprider sig till de underliggande skikten i livmodern.

Rehabiliteringsperiod

Så att naturlig blödning inte blir patologisk måste följande krav följas:

 1. Håll dig i sängen i minst en vecka.
 2. Skydda dig mot fysisk, emotionell stress och stress.
 3. Lyft inte tungt.
 4. Kom ihåg att dricka alkohol kan utlösa genombrottsblödning.
 5. Ta alla de antiinflammatoriska, antiseptiska och allmänt stärkande läkemedel som din läkare har ordinerat..
 6. När du tar antibiotika ska du dricka samtidigt läkemedel för att upprätthålla mikroflora och mjölksyrabakterier.
 7. Sluta bada eller ta en varm dusch.
 8. Det rekommenderas inte att bära syntet.
 9. Byt ofta dynor för att förhindra att bakterier kommer in i slemhinnan.
 10. Välj intima hygienprodukter utan smaker och färger som upprätthåller syra-basbalansen.
 11. Douchera bara med tillstånd från en läkare.
 12. Tvätta oftare, men inte djupt.
 13. Ha inte sex förrän fullständig återhämtning.

Genom att följa dessa regler kan du enkelt gå igenom den postoperativa perioden och spara din kropp och reproduktionssystemet för en ny graviditet med ett lyckligt slut.

När man studerar kvinnors forum kan man ganska ofta observera sorgliga recensioner om ett dött foster. Om en sådan situation har hänt, bör du överleva den och noggrant övervaka urladdningens art efter att du har rengjort livmodern. De kommer att berätta om återhämtning eller patologi. Kontrollera de förändringar som händer dig för att förbereda kroppen för nästa graviditet, som definitivt kommer att sluta med en ny man. var hälsosam!

Hur lång tid tappar urladdningen efter rengöring av livmodern? Olika antal dagar beroende på orsaken till det kirurgiska ingreppet.

Om diagnostiska test genomfördes - från två till sex dagar, efter en abort på tio till tolv, curettage av en outvecklad graviditet - från sju till tre veckor och detta anses vara normen.

De första dagarna efter curettage är de rikligt, ljusröd.

Senare minskar antalet och färgen blir ljusare.

I slutet av läkningsperioden blir det brunt och i små mängder.

Detta antyder att kroppen återställer könshormoner.

Om blödningen fortsätter tio dagar efter operationen är det möjligt:

 • livmodern rensas inte helt;
 • hormonell bakgrund störs. I detta fall krävs specialrådgivning.
 • blödning på grund av dålig blodkoagulation.

Varaktighet

Brun urladdning efter livmodersträngning, även i frånvaro av komplikationer, kan vara 10-20 dagar. Gynekologer medger att det finns blödningar av olika intensiteter inom 14-21 dagar efter rengöring om kvinnan inte störs av smärta, och konsistensen och lukten av utflödet är normalt. Det beror på orsakerna till rengöringen - det kan vara en abort, diagnostisk curettage, en frusen graviditet eller en livmodersjukdom.

Men det finns andra faktorer som direkt påverkar blödningens varaktighet. Den:

 • förekomsten av andra patologier i organen i bäckenområdet;
 • kvaliteten på manipulationen;
 • total volym av det borttagna endometriumet.

Den bruna urladdningen går minst av tiden efter diagnostisk curettage: högst 10 dagar. De kommer att vara längre efter en abort - de kan observeras i 14-21 dagar. Och om vi överväger volymen, kommer den att vara mer betydelsefull än efter diagnostisk rengöring av livmodern. Men den mest långvariga urladdningen bör förväntas efter kapacitet i livmoderkaviteten när det gäller avlägsnande av en död graviditet. I detta fall kan mild blödning pågå i upp till tre veckor..

Det finns flera kriterier som gynekologer litar på vid bedömningen av fläckens hastighet och avvikelse.

 • Under de första timmarna efter rengöring av livmodern är de rikliga och har en röd färg, är typiska blödningar.
 • Sedan blir urladdningen lättare och minskar i volym.
 • Innan avslutningen blir urladdningen brun, som liknar en "daub". Dess utseende indikerar början på restaurering av den cykliska produktionen av könshormoner och slutförandet av regenereringen av endometrialskiktet.

Gul urladdning efter rengöring av livmodern

Vilket utflöde efter livmodersträngning indikerar en komplikation

Curettage av livmodern (curettage) är en procedur som många kvinnor måste utföra av en eller annan anledning. Vissa patienter tolererar det lätt, medan andra snart kommer att ha komplikationer. Oavsett kroppens enskilda egenskaper kommer en kvinna att bli urladdad efter utbuktning av livmoderhålan. Deras färg, lukt och konsistens fungerar som viktiga diagnostiska tecken: de kan indikera både utvecklingen av den patologiska processen och säga att ingripandet inte orsakade några störningar. I den här artikeln kommer vi att prata om hur många dagar efter curettage ska upptäckas, vilka symptom som bör varna, hur man undviker komplikationer och när du behöver söka hjälp från en läkare.

I vilka fall utförs curettage?

Den inre kaviteten i livmodern är fodrad med ett lager av endometrium. Om ägget inte befruktar, förkastas detta skikt varje månad naturligt och livmodersblödning inträffar - menstruation. Därmed rensas livmodern periodvis och förbereder sig för en ny potentiell befruktning. Av någon anledning uppstår situationer när det inre skalet måste rengöras. För detta används den kirurgiska metoden - curettage.

Om läkaren har ordinerat en städning bör du veta att detta är en kirurgisk ingripande, så en lång återhämtningsperiod kommer att krävas.

Livmoderrengöring används som ett diagnostiskt och terapeutiskt förfarande, som utförs med sådana patologier:

 1. Tunnning eller förtjockning av det inre skiktet i livmodern.
 2. Spontan abort.
 3. Menstruationssvikt.
 4. endometrios.
 5. Ofullständig abort med vakuumsugning.
 6. Biopsi.
 7. Cervical Disease.
 8. Inflammatorisk patologi.
 9. Närvaro eller misstankar om en neoplasma av vilken natur som helst.

Vad ska vara urladdningen efter curettage

Under curettage av livmodern tar gynekologen bort det funktionella lagret i könsorganet. Operationen är ganska traumatisk och omedelbart efter implementeringen förvandlas livmodern till ett blödande sår. Den första utskrivningsdagen efter rengöring av en frusen graviditet eller för ett annat syfte är de mycket rikliga och mycket intensiva. Detta tillstånd kan jämföras med menstruation, när endometrialskiktet avvisas naturligt. I en curettagesituation görs detta med läkarens verktyg.

Det bör förstås att menstruationscykeln för varje kvinna fungerar under direkt påverkan av hormoner. Det beror på dem hur länge menstruationen varar..

Utsläpp efter en kirurgisk abort påverkas också av hormoner, men det finns indikatorer på normal varaktighet och blödningens art. Under 5–6 dagar efter operationen finns det särskilt mycket blodutsöndring, men det bör inte finnas någon luktande doft. Sedan kommer den blodiga urladdningen, sedan smetningen, och sedan slutar de helt.

Den totala varaktigheten av rening av könsorganet bör normalt inte vara mer än tio dagar. Oroa dig inte om smärta i livmodern under denna period plågas - detta är normalt.

Om curettage genomfördes före det förväntade startdatum för perioden, kommer utsläppets varaktighet att vara lika med antalet "kritiska" dagar.

För att varje representant för det rättvisa könet som möter en sådan obehaglig och traumatisk procedur för att förstå vad man bör uppmärksamma under rehabiliteringsperioden föreslår vi att du bekanta dig med informationen som presenteras nedan.

De viktigaste kriterierna för bedömning av tillståndet efter operationen

Det måste komma ihåg att det finns fyra kriterier för urladdning som hjälper till att hålla situationen under kontroll - det är färg, överflöd, varaktighet och konsistens.

Färg och lukt

Korrekt läkning av sår i livmodern kan bestämmas genom att ändra färgen på spåren på dynan.

Brun

Utseendet på en brun daub är ett tecken på att blodet koagulerar snabbt, och detta utgör en tidig restaurering av könsorganet.

Om rengöringen utfördes på grund av fostrets död, inträffar ofta kroppens reparationsprocesser. Hos sådana patienter har urladdningen en vattenstruktur med misstänkta inneslutningar, de är ganska rikliga, de kännetecknas av en karakteristisk gulaktig ton och ruttet lukt. Färgförändringen av den utsöndrade sekretionen sker på grund av det faktum att en speciell inflammatorisk vätska lämnar livmodern. Det består av enhetliga element, blod och vatten..

Gula märken på dynan - ett larm som indikerar förekomsten av en akut inflammatorisk process.

En sådan vätska är en idealisk livsmiljö för ett stort antal mikroorganismer. Under deras liv frigörs kväveinnehållande föreningar som orsakar en fetid lukt.

Rosa urladdning efter skärpning av endometrium är ett tydligt tecken på att blodkoagulering är nedsatt. Patienter som är oroliga för rosa spår på packningen bör klaga till en hematolog för klagomål.

Obehaglig doft

Rutten lukt är ett annat mycket farligt symptom. Det verkar på grund av de flyktiga föreningar som bakterier producerar under deras liv..

Överflöd

Efter operationen bör mängden urladdning vara densamma som under menstruationen. En kvinna kommer att märka att packningen varje dag kan bytas mindre och mindre, och i slutet av veckan försvinner behovet av att använda dessa hygienprodukter.

Om blodvolymen under de "kritiska" dagarna är ungefär 180 mg, överskrids denna siffra 1,5 gånger efter curettage.

Om du behöver byta packning för ofta (på mindre än 3 timmar) bör du alltid kontakta din läkare - detta tillstånd kan orsaka anemi.

Brist på blodutsöndringar är också en anledning till oro. Anledningen till detta är antingen en felaktigt utförd operation; antingen en hematometer; eller förvärring av en gynekologisk sjukdom; antingen hormonellt misslyckande.

Varaktighet

Många kvinnor undrar hur många dagar efter livmoderhålsåret fortsätter fläckningen. En annan markör som gör det möjligt för oss att bedöma framgången för regenererande processer är blödningens varaktighet. Normalt kommer ansvarsfriheten att pågå i tio dagar: den 7-8: e dagen blir de väldigt få, och den tionde försvinner de helt. Om denna period överskrids måste du rådfråga en gynekolog för att få råd.

Konsistens

Arten av urladdningen bör likna menstruationen. Efter rengöring, på grund av fosteräggets död, kan man se spår av brun eller ljusröd färg med endometripartiklar på fodret. Utsläpp efter curettage av fibrom har liknande konsistens och bör också ha en normal lukt.

Även om curettage genomfördes för diagnostiska ändamål borde det inte finnas någon signifikant skillnad i urladdningens natur, och patologiska förändringar är ett tillfälle för ett besök hos gynekologen.

Vilken urladdning anses vara patologisk

Utsläpp efter rengöring av livmodern i normala volymer indikerar en bra läkningsprocess. En ökning av vaginal sekretion är ett tydligt tecken på att könsorganet är svårt att återhämta sig.

Särskild uppmärksamhet måste helt enkelt ägnas åt färg: gul urladdning efter curettage visas endast i fall av bakterieinfektion. Ett sådant symptom bör inte ignoreras, eftersom utvecklingen av den patologiska processen utgör ett stort hot för en kvinnas hälsa. För profylaktiska ändamål föreskriver läkare antibiotikabehandling efter operationen.

Följande symtom bör också vara ett skäl för att kontakta en specialist:

 1. Det finns ingen urladdning efter curettage.
 2. Betydande temperaturökning.
 3. Icke-smärtstillande smärta i nedre del av buken.
 4. Stor mängd blod.
 5. Tvivelaktiga konsekvenser av hemlighet.
 6. Rutten lukt från könsorganen.
 7. Betydande försämring av välbefinnande.
 8. Slem grönaktigt utsläpp.
 9. Odör.
 10. Byt färg på markeringen - de blir gula eller gröna.
 11. Utseendet på blodproppar och slemhinnor med blodstråk.

Utan tvekan är rengöring av livmodern en enorm stress för den kvinnliga kroppen. Det är naturligt att kroppstemperaturen kan stiga till subfibrila indikatorer. Patienten klagar över svaghet - om den är acceptabel bör den inte orsaka oro.

Det händer att en kvinna inte upplever svår smärta - en helt naturlig process, när återhämtningen åtföljs av en kramp. Du kan ta alla smärtstillande medel för att bli av med smärta..

Dagens allmänna hälsa och tillstånd bör gradvis förbättras.

Frånvaron av positiv dynamik kan indikera förekomsten av samtidigt komplikationer, så en kvinna kommer att behöva ytterligare diagnos.

Vilka komplikationer som kan uppstå

Med rätt operation förekommer sällan komplikationer, men ibland uppstår de. Denna lista innehåller:

 1. Livmoderblödning. Förekommer sällan i högriskgruppen hos en patient med blödningsstörningar. Överflödigt urladdning efter skärpning av endometrium bör vara inom några dagar efter manipulation, medan mycket senare blödning som uppstår utgör ett stort hot för patientens hälsa och liv.
 2. En hematometer är en ansamling av blodproppar i könsorganet. Patologi utvecklas mot bakgrund av överdriven komprimering av livmoderhalsen, som visas i slutet av operationen. Hematometern blir orsaken till utvecklingen av den smittsamma processen. För profylaktiska syften föreskriver gynekologer injektioner med krampläkemedel..
 3. Endometritis är en smittsam process som orsakas av intrång av patogen mikroflora i livmodern. För att undvika komplikationer föreskriver gynekologer antibiotikainjektioner.
 4. Infertilitet - med tanke på de moderna kirurgiska metoderna finns det bara en liten chans att en sådan komplikation kommer att uppstå.

Förhållandet mellan typer av rengöring och urladdning

Ofta frågar kvinnor en läkare om blödningens intensitet och varaktighet är beroende av orsaken till uterinrensning..

Efter avlägsnande av endometrium och ägg på grund av embryonets död, rengör livmodern mycket rikligt. Utsläpp efter abortiv curettage, som utförs på korta villkor, kommer att gå från 10 till 14 dagar. Om av medicinska skäl avslutades graviditeten i de senare stadierna kommer blödningen efter WFD att vara lång.

Utsläppet efter en diagnostisk curettage av livmoderhålan är en liten mängd blod, som försvinner efter ungefär en vecka efter manipulationen. Normalt med tio dagar bör det inte finnas några blodspår på packningen.

Eventuella termer som hänför sig till livslängden av uterinrengöring är mycket godtyckliga. Kroppen för varje representant för det kända könet är unikt, så det är omöjligt att förutsäga något ens av en erfaren gynekolog. Läkare kan bara anta varaktigheten av rengöring av livmodern, baserat på deras erfarenhet.

Terapi för komplikationer efter rengöring

Utsläpp som varar mer än en månad indikerar förekomsten av patologi. Detta är en mycket lång tid, så detta tillstånd är alltid ett skäl till sjukhusvistelse. En kvinna måste snarast se en läkare, och en specialist kommer att leda dig att ta alla tester. Så snart läkaren får resultaten av forskningen kommer en av metoderna att behandlas att väljas:

 1. Upprepad operation, vilket vanligtvis är indicerat för kluster eller abort av dålig kvalitet. Utsläpp efter upprepad curettage bör normaliseras inom en snar framtid.
 2. Om det finns en inflammatorisk process förskrivs antibiotika till patienten.
 3. Mot bakgrund av svår blödning förskrivs läkemedel som hjälper till att minska livmodern.
 4. Hormonfel korrigeras genom ett individuellt utvalt behandlingsprogram. För detta ändamål måste en kvinna besöka en endokrinolog.
 5. Anemi behandlas med rätt separat näring och användning av järninnehållande vitamin.

Hur man förhindrar komplikationer

Komplikationer under rehabiliteringsperioden uppstår mot bakgrund av en minskning av immunförsvaret samt hormonstörningar. För att skydda dig så mycket som möjligt från en lång återhämtningsperiod måste du följa enkla regler:

 1. Lämna inte sjukhuset minst 24 timmar efter rengöring.
 2. Se sängstödet i 7 dagar efter curettage.
 3. Eliminera överdriven fysisk ansträngning.
 4. Skydda dig från stressiga situationer.
 5. Frys inte.
 6. Följ alla gynekologens rekommendationer.
 7. Använd terapi som syftar till att bevara kroppens skyddande resurser.
 8. Genomgå i tid upprepade ultraljud för att utvärdera reparationsprocesser.

Kvinnor som periodiskt observeras av en gynekolog efter operationen är maximalt skyddade från komplikationer. Därför är det så viktigt att inte ignorera behovet av att besöka läkare. Patienter som gick till ett sjukhuskonsultation kanske inte behöver oroa sig för sin hälsa i framtiden.

Curettage av livmodern är en obehaglig men nödvändig operation, som ibland inte kan undvikas. Förfarandet, som utförs av högt kvalificerade specialister, orsakar sällan komplikationer som kräver lämplig behandling. Emellertid är urladdning efter rengöring en naturlig och helt normal process som inte kan undvikas..

Varje kvinnas uppgift är att kontrollera urladdningens natur, färg och varaktighet. Många vet inte vad de ska göra om under återhämtningsperioden förändras deras välbefinnande till det sämre. I den här situationen finns det bara en väg ut - sök hjälp av specialister. Endast en läkare kan ge en verklig bedömning av kvinnornas hälsa och föreskriva adekvat terapi.

Utsläpp efter curettage av livmoderhålan: norm och patologi

Curettage av livmoderhålan kan utföras för terapeutiska och diagnostiska ändamål. Många kvinnor har stött på en sådan procedur, en del har ännu inte gjort det, så det är viktigt att ha en uppfattning om hur återhämtningsperioden går, vad som ska vara urladdningen efter utsträckning av livmoderkaviteten, hur länge de kan hålla.

Orsaker till urladdning efter curettage

Operationen utförs när polyper, endometrit upptäcks, för att bli av med en oönskad graviditet eller morkrester efter förlossningen. Diagnostisk curettage kommer att behövas om en kvinna klagar över kraftiga blödningar under menstruation med koagulering, infertilitet eller förberedelse för gynekologisk kirurgi krävs.

Blödning efter curettage av livmoderhålan är normalt, eftersom proceduren utförs nästan blindt av en läkare som använder en anordning som en curett. Under operationen inträffar en kränkning av livmoderslimhinnan, ett kontinuerligt blödande sår bildas. Blodigt urladdning bidrar till utsläpp av blodproppar, regenereringen av skadad endometrium.

Långvarig urladdning efter curettage är full av allvarliga komplikationer.

Variationer av sekretioner och deras tolkning

Efter rengöring liknar urladdningen menstruation, deras varaktighet, intensitet kan variera och detta beror på många faktorer, från läkarnas skicklighet till kvinnans hormonella bakgrund. Men bland specialister finns det några kriterier för vilka det bestäms hur processen uppfyller normen:

 • Blödning efter rengöring varar inte mer än 10 dagar, oftast 4-5.
 • Med tiden minskar urladdningens intensitet och de blir smeta.
 • Till en början kännas en dragande smärta i nedre del av buken.

Om brunaktig utsläpp dök upp några dagar efter curettage, indikerar detta en framgångsrik läkningsprocess.

Patologisk urladdning och deras betydelse

En kvinna bör besöka en läkare om, efter curettage, utsläpp med en obehaglig lukt förekommer, de är rikliga eller magra, har en gul eller grönaktig färg. Om gul urladdning uppträder efter rengöring av livmodern, är sannolikheten för att utveckla följande patologier hög:

 • Cercivitis.
 • endometrit.
 • Metroendometritis.
 • Salpingoophoritis.

Som regel, med utvecklingen av sådana komplikationer, utöver gul urladdning med en blandning av pus, kan du observera ett hopp i temperatur, svår smärta i nedre del av buken.

En stor mängd blodigt urladdning indikerar svårigheter med läkning av livmoderslimhinnan. Om färgen gradvis blir gul, kan vi prata om att gå med i infektionen. Detta tillstånd kräver användning av antibakteriella medel..

Om blodet efter rengöring av livmodern stannar på den 2-3: e dagen, kan vi anta att detta hände på grund av spasm i livmoderhalskanalen, och det samlas in i livmoderhålet. Det patologiska tillståndet åtföljs av hög temperatur, allvarliga krampsmärtor i nedre del av buken. Risken för att utveckla en inflammatorisk process ökar.

Om krampläkemedel inte hjälper till att hantera situationen, kan upprepad rengöring vara nödvändig..

En patologi är allokering av blod med en dålig lukt. Detta är vanligtvis en bekräftelse på infektion..

Utsläpp efter diagnostisk curettage

Tilldelningar efter diagnostisk curettage är ganska normalt. Det är en missuppfattning att överväga att endast terapeutisk rengöring åtföljs av ett sådant symptom. Men det är normalt om blodutflödet inte är rikligt, vilket påminner om en normal menstruation. Längden bör inte överstiga 7-10 dagar.

Hur mycket urladdning som går efter utmattning av livmodern, bör läkaren förklara, i avsaknad av komplikationer, som regel observeras de i 3-5 dagar, rikligt, och sedan minskar intensiteten.

En kvinna bör oroa sig och besöka en läkare om:

 • Utsläppen varar mer än 2 veckor.
 • Packningen måste bytas var 2-3: e timme.
 • Blödningen slutade, men det fanns skarpa magsmärtor som till och med smärtstillande medel inte hjälper.
 • Kroppstemperaturen hoppade.
 • Det var en svaghet i hela kroppen, yrsel.

Genom att få tillgång till läkare i god tid undviker allvarliga konsekvenser.

Återhämtning efter rengöring av livmodern

Efter operationen påverkar många faktorer varaktigheten av återhämtningsperioden. Om kortet före curettage har diagnoser av endometritis, candidiasis, mycoplasmosis och andra, ökar risken för komplikationer avsevärt efter förfarandet, vilket kommer att åtföljas av riklig urladdning och andra symtom.

Diagnostisk curettage är mindre riskabelt när det gäller utveckling av negativa konsekvenser. Du kan ange några riskfaktorer som påverkar urladdningstiden och återhämtningstiden:

 • Stor kroppsvikt.
 • Diabetes.
 • Låg hemoglobin i blodet.
 • Sköldkörtel dysfunktion.

Närvaron av sådana patologier minskar kroppens motstånd, vilket resulterar i att återhämtningsprocesserna bromsas ner.

För att undvika oönskade komplikationer föreskriver en läkare efter curettage nästan alla kvinnor:

 • Antibakteriella läkemedel. De måste tas strikt vid den dos som föreskrivs av läkaren..
 • Antibiotika tar minst 3 dagar om ”Azitromycin” föreskrivs och 5 dagar om andra läkemedel tas.
 • För att lindra smärta rekommenderas att man tar smärtstillande medel, till exempel Ibuklin, Diclofenac.
 • Efter rengöring av livmodern finns det risk för vidhäftningar, så läkaren föreskriver enzymläkemedel: Longidaza för att förhindra denna process. Wobenzym.
 • För förebyggande syften praktiseras sorptionsterapi, vilket innebär införande i vagina av ett antiseptiskt medel med sorberande förmåga, till exempel Enterosgel, Dioxidin.
 • För att återställa den månatliga cykeln rekommenderar gynekologer att ta p-piller. Mottagningen börjar dagen för curettage.
 • Efter rengöring för abort kan en kvinna behöva ta antidepressiva medel i 1-2 veckor. Endast en läkare bör förskriva sådana läkemedel.

Förutom läkemedelsbehandling är det viktigt att följa följande rekommendationer:

 • Uteslut intimitet i 3 veckor efter rengöring. Detta minskar risken för infektion och ökad blödning..
 • Tillståndet efter curettage tillåter dig inte att omedelbart planera en graviditet, det är bättre att skjuta upp lösningen på denna fråga i sex månader.
 • För att undvika infektion i livmoderhålet i en månad, gå inte till poolen, simma inte i öppet vatten.
 • Efter rengöring är endast packningar tillåtna..
 • Begränsa fysisk aktivitet.

Fysioterapeutiska förfaranden hjälper till att återhämta sig snabbare. Läkaren rekommenderar:

 • EHF-terapi. Bestrålning av kroppen med elektromagnetiska vågor ökar motståndet, förhindrar utveckling av komplikationer.
 • Ultraljud är ett bra förebyggande av vidhäftningsbildning.
 • Infraröd strålning ger antiinflammatorisk effekt.

Det finns fortfarande en hög risk att utveckla inflammatoriska patologier efter curettage. Effektiv terapi, en fullständig behandlingskurs och efterlevnad av läkarens rekommendationer kommer att avsevärt minska utvecklingen av allvarliga komplikationer i kvinnans reproduktiva system.

Gul urladdning efter rengöring av livmodern

Om en kvinna efter utsläpp av livmodern har en atypisk gul urladdning, indikerar detta en smittsam process som inträffar i organen i den reproduktiva sfären. Processen med att begränsa livmodern och förberedelserna för den kräver genomförande av ett antal åtgärder som syftar till att förebygga infektiösa och inflammatoriska komplikationer under den postoperativa perioden. När sanitära och epidemiologiska krav bryts under en gynekologisk intervention ökar risken för att utveckla en smittsam patologi. Detsamma observeras under en akut ingripande, när patienten genomgick en rengöringsprocedur utan att ange dess infektiösa status. Med en gynnsam uppsättning omständigheter som före städningen genomgår kvinnan en undersökning och om inflammatoriska förändringar eller en sjukdom upptäcks genomgår hon rehabilitering.

De vanligaste komplikationerna vid curettage är:

 • cervicit;
 • endometrit;
 • endocervicitis;
 • salpingoophoritis;
 • metroendometritis.

Gul urladdning efter curettage kan uppstå med cervicit. Patologi är en inflammation i livmoderhalskanalen. Anledningen kan vara:

 • skada på livmoderhalsen under rengöring;
 • förekomsten av könsinfektioner och vaginal dysbios före operationen;
 • överträdelse av en kvinna av rekommendationer från den postoperativa perioden;
 • att läkare inte efterlevde reglerna för asepsis och antiseptika under curettage.

Följande sorter av cervicit som bildas efter curettage skiljer sig.

 • Varig. De orsakande medlen är oftast bakterier: gonokocker, trikomonader, ureaplasma, mykoplasma, klamydia. Med utvecklingen av en purulent form påverkas livmoderhalsens cylindriska epitel. Utsläppet är rikligt och purulent, gult med en obehaglig lukt..
 • Serös purulent. Orsaken till sjukdomen är den villkorligt patogena könsorganfloran. Med dysbios, Escherichia coli, stafylokocker, streptokocker och andra mikroorganismer multiplicerar aktivt i vagina, som under operationen penetrerar endocervix och startar inflammationsprocessen. Det åtföljs också av gul urladdning..
 • Atrofisk. Den bildas inte omedelbart efter rengöring. Det kännetecknas av en minskning av tjockleken på livmoderhalsen i livmoderhalsen.

I allmänhet kan sjukdomen vara asymptomatisk. Utseendet på gul purulent urladdning efter curettage indikerar en akut form av inflammation.

Och även från kvinnan mottas följande klagomål:

 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • ömhet i korsryggen;
 • gul urladdning kan innehålla en blandning av blod;
 • ofta och smärtsam urinering.

I vissa fall, efter rengöring och utveckling av cervicit, kan en temperaturökning observeras..

Under en gynekologisk undersökning noterar läkaren, utöver gul urladdning, svullnad och rodnad i livmoderhalsen som sträcker sig in i slidan. Mindre blödningar och sår kan också upptäckas..

Om den inte behandlas blir patologin kronisk. Gula utsöndringar blir mindre rikliga men innehåller blodföroreningar. En kvinna känner en ständig värkande smärta i ländryggen under samlag.

Cervicit diagnostiseras baserat på vaginal undersökning och smutscytologi..

endometrit

Gul urladdning efter rengöring av livmodern kan indikera utvecklingen av endometrit. Ibland är också muskellagren i organet involverade i den patologiska processen. I det här fallet kommer vi redan att prata om metroendometritis.

Försvagningen av immunsystemet efter curettage-förfarandet och närvaron av smittämnen i livmoderhålet som kommer in i kaviteten från slidan leder till realisering av endometrit. Hormonella förändringar bidrar också till besväret av endometrium.

Under de första dagarna efter rengöring, när endometritis börjar, får urladdningen formen av kött som faller: färgen på det separerade blodet blir smutsigt brunt och sedan blir utsläppet purulent. I slutet av postoperativ blödning åtföljs endometrit av gul urladdning.

Den akuta formen av endometrial inflammation utvecklas två till tre dagar efter rengöring. Förutom gul urladdning är andra tecken som tyder på infektion:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • frossa;
 • svår smärta i nedre del av buken;
 • smärtsam urinering;
 • takykardi.

Under en gynekologisk undersökning noterar läkaren en ökning av livmoderns storlek, dess smärta vid palpation, samt förekomsten av purulent utsläpp av gul färg från livmoderhalskanalen.

I avsaknad av behandling går akut endometrit, som bildas efter rengöring, in i det kroniska stadiet.
Endocervicitis

Endocervicit efter curettage av livmodern är en inflammatorisk process som utvecklas i slemhinnan i livmoderhalskanalen.

Ett ospecifikt skäl för bildandet av endocervicit är skador på nacken under uterinrengöring. Villkorligt patogen mikroflora, som aktiveras som ett resultat av försvagning av immunförsvaret, kan provocera utvecklingen av patologi. Orsaken kan också vara befintliga sjukdomar från kategorin könssjukdomar - gonorré, mykoplasma, klamydia, etc..

Ömhet, som regel, är frånvarande. Möjlig smärta under sexuell kontakt. Relativt sällan kan en kvinna klaga på tråkiga / dragande smärta i nedre del av buken.

Under en gynekologisk undersökning och under en utökad eller enkel kolposkopiprocedur bestämmer läkaren:

 • rodnad i livmoderhalsen;
 • purulent urladdning av gul färg;
 • många erosion.

För att diagnostisera patologi föreskrivs en kvinna:

 • smutsintag för mikroflora;
 • PCR för könsinfektioner;
 • sådd av utsöndringar, vilket är nödvändigt för att identifiera patogenen och dess känslighet för antibiotika;
 • smeta cytologi;
 • kolposkopi;
 • transvaginal ultraljud och bäcken ultraljud.

I frånvaro av läkemedelsstöd blir den akuta formen kronisk, som också kännetecknas av patologisk gul urladdning.

Behandling av akut endocervicit som utvecklats efter rengöring innefattar utnämning av etiotropisk terapi. Oftast börjar behandlingen med antiseptiska suppositorier och immunmodulatorer. Valda läkemedel hjälper till att eliminera patogenen som orsakade infektionen, vilket resulterar i att den gula urladdningen stoppar. Varaktigheten av medicinen är 7-14 dagar.

Metroendometritis

Metroendometritis är en samtidig inflammation i endometrium och livmoders myometrium. Patologi bildas efter curettage som ett resultat av betydande skador på livmoderns inre yta.

Orsaken till sjukdomsutvecklingen är penetrering av smittämnen i livmoderhålet från livmoderhalskanalen och vagina belägen nedan. Oftast inträffar infektion med opportunistisk mikroflora, som aktiveras som ett resultat av försvagat immunförsvar efter curettage. Ibland, om kraven i sanitär-epidemiologisk regim inte följs - användningen av dåligt steriliserade instrument, grova kränkningar av aseptiska och antiseptiska regler av medicinsk personal - penetrerar sjukhusstammar av mikroorganismer (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus och många andra) livmoderhåligheten. Nosokomiala bakteriestammar kännetecknas av ökad aggressivitet och resistens mot traditionella antibiotika. Det är därför den inflammatoriska processen snabbt sprider sig till de underliggande skikten i livmodern.

Tecken på livmodern metroendometritis blir.

 • Ömhet i bäckenområdet. Efter deltagande i processen med nedre muskelskiktet - myometrium - blir smärtan oacceptabel, den ges till ljumsken, rektalregionen och nedre delen av ryggen.
 • Purulent urladdning av gul färg.
 • Palpations ömhet. Att känna livmodern under en gynekologisk undersökning åtföljs av svår smärta.

Som regel uppträder symtom på metroendometrit på den fjärde eller sjunde dagen efter rengöring.

För förebyggande ändamål föreskrivs en kvinna en kurs med antibiotika omedelbart efter curettage för att förhindra implementering av livmodersinflammation.

Utladdning efter utsläpp av livmoderhålan

Livmoderrengöring är ett medicinskt och diagnostiskt förfarande som ofta används vid komplex behandling av vissa gynekologiska sjukdomar. Det händer att kvinnor klagar över att utsläppet inte slutar efter lång tid genom livmoders hålighet. Detta skrämmer många, för inte alla vet hur exakt återhämtningsperioden efter en sådan kirurgisk procedur inträffar. Tänk på vad som ska vara urladdningen efter rengöring av livmodern.

För att förstå varför det går ut ur livmodern efter rengöring måste du förstå funktionerna i detta behandlingsförfarande. Livmoderrengöring är en gynekologisk hålighetskorrosion som kan utföras både för behandling av vissa sjukdomar och för deras diagnos. Operationen är ganska smärtsam och traumatisk, därför utförs den på ett sjukhus under allmän eller lokalbedövning.

Med hjälp av ett speciellt gynekologiskt instrument, en kurett, tar läkaren bort hela ytskiktet i slemhinnan i slemhinnan och täcker ytan på könsorganet. En sådan procedur föreskrivs först efter preliminär diagnos för att göra en slutlig diagnos eller behandling av patologier i det reproduktiva systemet..

Med hjälp av curettage kan du rädda patienten från kronisk blödning från livmodern. Tidigare utför gynekologen en hysteroskopi, tar en endometrial skrapa, tar reda på den exakta orsaken till utvecklingen av farliga symptom. Rengöring av livmodern för terapeutiska ändamål föreskrivs också efter ett missfall, för abort, avlägsnande av fostret under en död eller ektopisk graviditet.

Separat diagnostisk curettage föreskrivs för tumörer, polyper i livmodern. För att utflödet efter livmoderhålan i livmodern inte stör dig, måste du ansvarsfullt behandla återhämtningsperioden efter operationen.

Brunt urladdning efter curettage av livmoderhålan är normen. Hela det övre skiktet i slemhinnan som stärker livmodern tas bort mekaniskt, och ett sår kvar som kan blöda under en tid..

Utsläppet kan störa patienten inom 3-10 dagar efter ingreppet. I detta fall ökar trycket i könsorganet. Strikt efterlevnad av säng vila, begränsning av fysisk aktivitet hjälper till att minska obehagliga symtom. Det rekommenderas inte att sitta länge, det är bättre att stå eller ligga.

Använd packningar i flera återhämtningsdagar, men aldrig tamponger.

Efter rengöring av livmodern känner sig till och med en helt frisk patient otålig; då och då plågas hon av smärta i nedre del av buken. Sådana obehagliga symtom kvarstår i 3-5 dagar.

Curettage av livmoderns curett leder till skador på blodkärlen i de inre könsorganen. Spotting kan stör en kvinna tills dessa kapillärer är helt återställda. Först är de röda, sedan blir de bruna och sedan blir de gula..

Curettage-proceduren kommer att vara lika med den första dagen i menstruationscykeln, och normala kritiska dagar bör komma på 25-30 dagar. Om den gula urladdningen efter rengöring av livmodern blir obehaglig, bör du rådfråga en läkare. Ett sådant symptom kan indikera utvecklingen av en purulent infektionssjukdom..

Nu vet du vad urladdningen ska vara efter rengöring av livmodern. Brunt slem, som dök upp några dagar efter ingreppet, anses vara ett bra symptom som signalerar en framgångsrik läkning av patientens reproduktiva organyta.

Det bör vara försiktigt om för mycket utsläpp, blödning, slem med en gul eller grön nyans uppträder från slidan. Om det inte finns någon urladdning efter rengöring av livmodern är detta inte normalt. I detta fall behövs ytterligare samråd med genetikern..

Gul urladdning efter rengöring av livmodern är ett symptom på sådana farliga patologier som endometrit, cervicit, salpingo-oophoritis. Pus kan vara närvarande i urladdningen. Patientens temperatur stiger kraftigt, det är outhärdlig smärta i ljumsken.

Om det inre skiktet i livmodern läker långsamt har patienten länge utsöndrats från slidan. Under denna period måste du noggrant övervaka den intima hygienen, eftersom risken för att få en infektion ökar. För att förebygga, ta antibiotika som föreskrivs av din läkare.

När det inte finns något blod alls eller det var för lite av det, måste du genomgå en gynekologisk undersökning. Ett sådant symptom kan indikera en kramp i livmoderhalsen. Blod samlas i detta fall i könsorganen och kan inte gå utanför. Patienten känner kraftig smärta, feber, akut inflammation kan utvecklas.

Återhämtning

För att läkningsprocessen i livmoderslimhinnan tar minst tid, och patienten inte har några komplikationer, måste alla rekommendationer från läkare under återhämtningsperioden efter proceduren följas.

Med hjälp av speciella läkemedel kan du skydda dig från att bli smittad med en infektion, undvika komplikationer och eliminera ett smärtsamt symptom. Under återhämtningsperioden kan du ta följande kategorier av läkemedel:

 • Analgetika. Eliminera smärta, minska intensiteten på fläckar från slidan. Det rekommenderas att ta 2-3 gånger om dagen i 1-3 dagar efter det kirurgiska ingreppet.
 • Spasmolytika. Läkemedlet hjälper till att minska de jämna musklerna i de inre könsorganen hos kvinnor. Detta kommer att skydda patienten från patologisk ansamling av blod i livmodern.
 • Antibiotika. Utmärkt förebyggande av infektioner.

Oftast, efter rengöring av livmodern, rekommenderar gynekologer att ta metronizadol. Dessa tabletter kan kombineras med andra antibiotika. Från folkrättsmedel kan du dricka ett avkok av nässlor eller oregano.

Om blödningen inte försvinner inom tio dagar kvarstår obehag, måste du genomgå en ytterligare undersökning. Kanske utvecklar du en komplikation som kan ha en extremt negativ effekt på reproduktionssystemets funktion..

Läkare rekommenderar att patienter efter rengöring av livmodern en stund avstår från intimitet. Det är också förbjudet att ta varma bad, besöka bastun eller poolen de första dagarna efter operationen.

Under rehabiliteringsperioden är det strängt förbjudet:

 • Använd suppositorier, vaginala tabletter, sprayer;
 • Utför douching-proceduren;
 • Använd vaginala tamponger;
 • Spela aktivt sport, lyft lasten.

Efter 10-14 dagar efter återhämtningsperioden måste du besöka en gynekolog för en uppföljningsundersökning. Denna tid räcker till för regenerering av slemvävnad i livmodern och för att få resultat av histologi. Läkaren kan rekommendera att patienten genomgår ett andra ultraljudsförfarande.

Blödning

Efter rengöring av livmodern börjar vissa kvinnor blöda internt. Vanligtvis förekommer denna komplikation hos patienter som lider av dålig blodkoagulation. De viktigaste symptomen på blödning kan övervägas:

 • Brist på brun urladdning från slidan;
 • Kontinuerlig utflöde av rött blod med koagler;
 • Även stora nattkuddar varar bara 60 minuter;
 • Obehag och måttlig smärta i ljumskområdet;
 • Blek, blåaktig färg av huden;
 • Yrsel, inklusive förlust av medvetande.

Om du hittar sådana symtom, kontakta en läkare omedelbart eller ring ett ambulanslag hemma.

Frånvaron av sekret efter rengöring av livmodern är en patologi som har det medicinska namnet hematomer. Detta tillstånd uppstår på grund av svår livmoderhalscancer. Vaginal urladdning är lätt och kan ha en obehaglig lukt. Om infektion läggs till detta tillstånd är kvinnan mycket trolig att utveckla feber, svår smärta.

Följ noggrant alla rekommendationer från läkaren för att undvika allvarliga komplikationer efter att ha rengjort livmodern. En snabb undersökning kommer snabbt att lösa problemet utan några biverkningar.

Vad ska vara urladdningen efter utsläpp av livmoderns hålighet?

Rengöring av livmoderhålan utförs av ett antal skäl, i synnerhet för att avbryta graviditeten. Liksom alla kirurgiska ingrepp åtföljs det av blödning. Vad som normalt bör vara urladdningen efter curettage och vad som motsvarar patologi beskrivs i den här artikeln.

När skrotning utförs?

Den inre vävnaden i livmoderhålet är slemskiktet, kallat endometrium. Av någon anledning behöver detta tyg ibland rengöras helt eller delvis. Sådana manipulationer utförs kirurgiskt med speciella medicinska instrument (se foto). Denna process avser kirurgi och har därför alla postoperativa symtom och har en stor börda på kroppen.

Curettage har en terapeutisk och diagnostisk funktion och används i sådana fall:

 1. Tunnning (hypoplasi) i endometrium eller förtjockning (hyperplasi).
 2. Närvaro eller misstankar om en ondartad eller godartad neoplasma, polyper, fibroma, fibroider (läs om urladdningen efter borttagande av livmoderfibroider från länken).
 3. Inflammatoriska processer i livmodervävnader.
 4. Endometritis, endometrios.
 5. Patolog i livmoderhalsen.
 6. Menstruella oregelbundenheter.
 7. Frysning av embryon.
 8. Abort.
 9. Slut på abort på grund av misslyckad jordbruksabortion eller vakuumsugning när fostret inte har tagits bort helt.
 10. Ofta avskärs endometripartiklar för hysteroskopi och separat diagnostisk curettage (WFD). Med hjälp av det etableras gynekologiska patologier i livmoderhalsens slemhinnor eller livmoderhalskanal.
 11. Det används också som en biopsi - ett prov på vävnadspartiklar för undersökning för atypiska celler..

Abortstädning

Aborterande curettage vid artificiell avbrott av graviditet används under perioder på 10-12 veckor och anses vara den minst säkra metoden. Det utförs i två steg. Den första utvidgningen innebär utvidgning av livmoderhalskanalen med kirurgiska instrument eller specialläkemedel (vilket är mindre effektivt). Det andra steget, curettage - rengöring av hålrummet och väggarna i livmodern med en curett - en medicinsk operativ sked. Processen är smärtsam, därför utförs den under allmän anestesi i frånvaro av kontraindikationer.

Rengöring av en frusen graviditet utförs på samma sätt om fostret frös och förblir i livmodern, liksom om missfallet skedde delvis. Om utskrivning efter curettage av en död graviditet, läs artikeln här.

Det händer att farmabort eller vakuumsugning inte gav en fullständig abort. De återstående embryopartiklarna måste avlägsnas för att undvika sepsis i intilliggande vävnader. Denna process utförs genom rengöring..

Utsläpp efter diagnostisk curettage av livmoderhålan

Diagnostisk hysteroskopi åtföljs av mindre blodigt eller brunt utsläpp, mer som en daub..

Brun urladdning Brun urladdning

Den första dagen eller två kan smutta på magen något. Om syftet med manipulationen var att arbeta på inflammerade foci, varar blödningen från flera dagar till en vecka, beroende på hur mycket vävnad som har exponerats.

Tilldelningen av blod efter RDD är knapp, försvinner ofta på en dag, om patienten har följt alla regler för perioden efter manipulation..

Ta reda på när menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter hysteroskopi genom att klicka på länken.

Hur många dagar är utsläppet efter aborterad curettage?

Arten och varaktigheten av urladdningen efter utbuktning av livmoderkaviteten beror på det syfte för vilket det utfördes. Om vi ​​talar om ansvarsfrihet efter aborterande curettage, tar det hänsyn till hur länge processen genomfördes, hur graviditeten gick, patientens ålder, samtidiga sjukdomar och läkarnas kompetens.

Städning vid 11-12 veckors graviditet

Om aborten gjordes vid en sådan tidpunkt, kommer de första dagarna av blodförlust att vara rikligt, ibland till och med i form av mörka blodproppar.

Isolering med blodproppar Isolering med blodproppar

Detta förklaras av en ökning av livmodern. I detta fall ökas den till 10-12 cm, och halsen är förberedd för maximal stängning. Därför motsvarar curettage i detta skede en fullfjädrad operation och lämnar ett nästan öppet sår av stora storlekar, där blodförlust är normalt. Utsläpp på grund av livmoders förkortning är förknippat med dess minskning till dess tidigare storlek, vilket åtföljs av smärta och kramp.

Vidare blir blödningen knapp, alternerande, först får en ljusröd, sedan rosa färg.

Blodutladdning under implantation av ägg

Obehag försvinner i 2-3 dagar, och själva urladdningen kan pågå totalt cirka 10 dagar. Om detta symptom kvarstår länge, kontakta en specialist..

Fryst graviditet

Samma utflöde observeras efter curettage av en död graviditet. Om fostrets död upptäcktes i tid och processen inte kompliceras av sepsis, sker urladdningen efter rengöring av livmodern efter 7-10 dagar. Om ett ofullständigt missfall inträffade under graviditetens andra trimester, kan det blöda i 2-3 veckor. Några dagar efter operationen är blodförlusten riklig, resten av dagarna - ett blodträd.

Detta är endast ett generellt kännetecken för urladdningen efter rengöring av livmodern. Hur mycket de går och hur de ska vara avgör kroppens individuella egenskaper. Hos en frisk och ung kvinna i reproduktiv ålder är vävnadsregenerering och rehabiliteringsperioden mycket snabbare. Diagnostisk och terapeutisk curettage i klimakteriet är svårare.

Symtomen bestäms också av den hormonella bakgrunden, som med varje ingripande i aktiviteten i reproduktionssystemet och efter graviditeten börjar förändras dramatiskt, vilket kan provocera eventuella patologier och sjukdomar.

Tecken på patologi

Om livmodersblödning inte slutar efter 14 dagar efter curettage, blir mängden blod inte mindre och åtföljs av ökande smärta, och dynan fylls på 1-2 timmar, finns det en komplikation eller patologi.

Ingen urladdning efter operationen

Forumet diskuterar ofta varför det inte finns någon urladdning efter curettage eller om de slutar nästa dag, och krampvärk kvarstår, ibland åtföljd av temperatur. I det här fallet kan vi prata om en hematometer - ansamling av blodproppar i livmodern, vars livmoderhalskanal redan är stängd, och deras utvisning är omöjlig. Dessa blodproppar brast bokstavligen in i könsorganet och orsakade skarpa kramper. De kan provosera sepsis i intilliggande vävnader..

Därför, om det inte sker något utsläpp efter curettage eller rengöring av en frusen graviditet, kontakta omedelbart en läkare för en andra undersökning och evakuering av blodiga koncentrationer. Bristen på medicinsk ingripande i denna situation leder till allvarliga konsekvenser. Det är värt att överväga om blodförlusten var obetydlig och bara varade en dag, och smärtan fortsätter att orsaka obehag.

Menstruation

Om utflödet efter trängseln av endometriumet varar mer än tio dagar och inte åtföljs av smärta, kramper, feber, de är rosa, skarlakansrika eller blodiga, är det värt att föreslå menstruationens början. Det vill säga rehabiliteringsperioden var framgångsrik, menstruationscykeln återupptogs.

Mager och riklig urladdning

En annan situation, om blödningen är riklig, då knapp, varar längre än den överenskomna perioden, sträcker regelbundet magen, smärta ges till sidan, rygg, med frossa och allmän sjukdom. Dessa symtom kan indikera en hormonell obalans, erosionsprocesser, ineffektivt avlägsnande av foci av endometrios, polypper och till och med neoplasmer med olika etymologier..

En vanlig sjukdom efter curettage, särskilt abort, är endometrit, uterusinflammation. Det utvecklas på grund av infektion under rengöringsprocessen och dålig antiseptisk behandling, liksom på grund av bristande efterlevnad av reglerna i rehabiliteringsperioden. Det är också viktigt att kvinnans kropp och immunitet som ett resultat av kirurgiskt ingrepp försvagas, dess resistens är låg och därför är livmoderkaviteten känslig för obehindrad attack av patogena organismer. Således utvecklas inflammation.

Tilldelningar kan antingen vara rikligt eller i form av en anemon, transparenta slemhinnor med blodiga vener, vita och har en purulent karaktär. De åtföljs av en obehaglig lukt, dragande smärta i nedre buken och feber.

Närvaron av sådana symtom kräver omedelbar läkarvård och akut behandling.

Gul urladdning med och utan lukt

Den ljusgula färgen på urladdningen efter manipulation indikerar infektion och början av den inflammatoriska processen.

Ljusgul markering Mörkorange markering

Om en kvinna ännu inte känner den obehagliga lukten av utsöndringar eller smärta, betyder detta inte alls välbefinnandet för livmoderhämtningen. I detta fall måste du kontakta en gynekolog för efterföljande behandling.

Om en svag gulaktig nyans resulterar från en gradvis minskning av sekretionsintensiteten, finns det ingen anledning till oro.

Utsläppet kan också lukta på grund av utvecklingen av inflammation mot bakgrund av infektionssjukdomar. Till exempel bakteriell vaginos eller candidiasis (trast). Deras symtom kompletteras av obekväma känslor i vaginalområdet: klåda, brännande. Blödning efter rengöring åtföljs av gult, vitt eller grått slem. Sådana sjukdomar överförs både sexuellt och utvecklas mot bakgrund av en kränkning av mikrofloran, som är inneboende under den postoperativa perioden hos kvinnor.

Rehabiliteringsperiod

För att inte möta komplikationer efter operationen är det viktigt att följa dessa regler:

 1. Stanna minst 10 dagar i sängen.
 2. Lyft inte något tungt, undvik fysisk ansträngning, stress och hypotermi.
 3. Uteslut alkohol.
 4. Ta alla antiinflammatoriska och allmänt stärkande läkemedel som din läkare har ordinerat..
 5. Ge upp sex för ett tag.
 6. Byt dynor ofta och tvätta dig själv med naturliga produkter för speciell intim hygien.
 7. Försena inte ultraljudet som föreskrivs för dig igen för att förhindra komplikationer i tid.

Kort om det viktigaste

Granskningar av kvinnor och experternas yttrande bekräftar att ansvarsfrihet efter förfarandet är ett måste. Normalt varar urladdningen efter utsläpp av livmoderkaviteten upp till 10 dagar om rengöringen utfördes för att avbryta graviditeten, och upp till 5 för diagnos eller behandling. Dessa indikatorer är individuella. Det är viktigt att kunna skilja normen från patologi och följa reglerna för den postoperativa perioden. var hälsosam!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man sätter in en bomullstopp för första gången och om det är möjligt att använda dem?

Menstruation är en av de viktiga fysiologiska processerna. Det är förknippat med utsläpp av blod i miljön. Blodet som släpps ut i en kvinna är en kalvande endometrium....

När betraktas diarré som ett tecken på graviditet??

Vad som händer i kroppen efter befruktningenEn kvinna kan bli gravid, som är känt, efter befruktningen. För att förstå hur mycket det är värt att lita på symptom på diarré i denna viktiga fråga, måste du förstå processen för omstrukturering av kroppen efter det....

Preventionspiller: fördelar och nackdelar

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer....