Viktökning före kritiska dagar. Hur du bromsar din aptit och går ut med samma vikt?

Ansvarsfrihet

Magen känns tyngd, det finns starka sammandragningar. Yrsel och illamående kan förekomma; svullna ben, armar, leder, bröst och buk.
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/000183fr/
Som regel visas alla dessa symtom en dag eller två före menstruationen (i vissa, en vecka eller mer). Och inom några timmar efter början av menstruationen försvinner de utan spår.
Förändringar i den hormonella bakgrunden väcker en brutal aptit. 3-12 dagar före menstruationens början ökar nivån av hormonet progesteron betydligt i kroppen. Han är ansvarig för graviditeten, och en kvinna som förväntar sig avkomma måste äta bra för att få barn. Så under den här perioden måste den förväntade moders kropp göra reserver för framtiden.
Därför sådana tillfälliga problem som uppträder före menstruationen, såsom svullnad, förstoppning, uppblåsthet och viktökning. Vissa, som följer en organisms ledning, släpper tyglarna under PMS och som ett resultat simmar gradvis med fett!
Helst bör vikten öka med 900 g innan menstruationen, men efter menstruationen försvinner. Men hos de flesta kvinnor förekommer fluktuationer inom 1-1,5 kg. Tänk nu på det: den vargliga aptiten fick dig att äta 3 kg, varefter du tappade 2,7 i bästa fall. (Förresten, om vikten "går" inom stora gränser, var inte förvånad över utseendet på sträckmärken och sträckmärken.)
Så 300 g satt sig på deras sidor. Denna mekanism fungerar varje månad och samlar gradvis överflödigt fett. För att inte växa bredden under PMS är det värt att följa enkla regler.
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001b5yy/

Kontrollvikt
Gå på vågen minst en gång i månaden - efter kritiska dagar, helst på samma dag enligt din menstruationskalender - och registrera resultatet. Om indikatorerna inte ändras kan du hantera din "menstruella" aptit.
Följ inte stämningen
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001cxp3/
Alla kvinnor vet om de farliga dagarna när det finns en oemotståndlig önskan att äta det förbjudna och många frågar sig: ”Hur mycket vikt ökar under menstruationen”? Sätt ett skylt i köket med den enkla sanningen: "ICP kommer att passera, men vikten kommer att förbli." Hon kommer att blockera din väg till kylen och låter dig inte kasta allt i munnen.
Var uppmärksam på näring.
Undvik fet mat - späck, fläsk, alla typer av korv och ost med fetthalt. Glöm att potatisen är stekt, men kycklingen har hud och att i världen finns en universell sås - majonnäs. Mät vegetabilisk olja med en tesked, räkna nötter och frön individuellt. Dessutom burkar, alkohol, öl och, naturligtvis, godis (detta koncept innehåller konfekt, bakverk, socker frukt, choklad) bör vara så begränsade som möjligt. Håll en pedagogisk konversation med din andra hälften såväl som med dig själv. Analysera ditt beteende under "kritiska" sjukdomar. Det är män som omedvetet hjälper kvinnor att gå upp i vikt under en svår period. Det starkare könet, som eld, är rädd för manifestationer i det älskade premenstruella syndromet, särskilt tårar, raserianfall, gräl. Försöker på alla möjliga sätt att lindra damens lidande, att visa omsorg och förståelse, de köper och förbereder alla de rätter som en kvinna inte tillåter sig på vanliga dagar. Vad är björntjänsten ?! Observera: som regel hänger män sina nära och kära med choklad. Miljoner ton kakaobönor konsumeras av kvinnor runt om i världen under PMS. Vissa damer skickar den andra halvan till butiken för en chokladbit även på natten. Men alla dessa plattor sätter sig lätt på höfterna och midjan!
Inte en järn dam
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001ddeq/
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001943s/
Det verkar som om menstruationens början bör den farliga perioden upphöra. Men detta händer inte. Varje månad under kritiska dagar tappar en kvinna i genomsnitt ett halvt glas (cirka 100 ml) blod. Är det mycket eller lite? Vissa damer känner sig inte alls sjuka under denna period. Men andra känner uppenbarligen svaghet, konstant dåsighet, notera en markant minskning i prestanda. Ibland upplever de huvudvärk, yrsel, svimning. När allt kommer omkring är blod inte vatten! Röd vätska, eller snarare dess sammansättning, påverkar en kvinnas utseende och välbefinnande. Och under menstruationen förändras blodformeln: halten av hemoglobin och blodplättar minskar, nivån av leukocyter ökar. Om näringen är balanserad passerar sådana förändringar för kvinnor utan spår. Men tyvärr, enligt statistiken, har nästan 50% av det rättvisare könet problem med blod - särskilt unga flickor som torterar sig själva med svält och dieter för mode och superbyggande. Den vanligaste konsekvensen av undernäring är anemi (anemi), som intensifieras under kritiska dagar. När allt kommer omkring förloras cirka 30 mg järn under menstruationen. Försöker kompensera för förluster, återställa styrka, kvinnor börjar äta intensivt och föredrar sitt favoritmjöl och söta rätter, även om andelen järnhaltiga produkter i kosten måste ökas.
Mata blodet
Så hur äter kvinnor före och under kritiska dagar? Välj ätligt, kan "mata blod": magert kött (kalvkött), nötkött, kyckling, lammlever, leverpasta, alla typer av kokta musslor - skäm bort dig med delikatesser som musslor, ostron, sniglar. Av fisk är lax den vanligaste i rätt metall. Dessutom finns järn i fjäderfäkött, ägg (mer i vaktel än i kyckling), kakao, sesam, nötter (tall, valnötter, mandlar, jordnötter, hasselnötter), torkad frukt (torkade aprikoser, russin), mörk choklad, bönor, ärtor, linser, broccoli och plommon. Champion i termer av järninnehåll kan kallas vetekli. För att öka halten hemoglobin räcker det att lägga 1-2 msk till maten. l kli dagligen.
Källa: http://www.allwomens.ru/

Vad är orsaken till premenstruellt syndrom (PMS) ?
Nyligen har många studier genomförts där gynekologer, fysiologer och psykiatriker från hela världen deltog. Och alla experter höll med om vissa grundläggande fakta:

1. Preemenstrual irritabilitet - ett tillstånd vars ursprung inte är psykologiskt, men somatiskt. Det uppstår på grund av kränkningar i den kvinnliga kroppens funktioner..
2. PMS har en komplex mekanism och börjar med ett fel i äggstockarna och balansen i dess hormoner. På grund av detta börjar alla endokrina körtlar att fungera dåligt såväl som det centrala nervsystemet.
3. Brott mot endokrin kontroll, som påverkar nervsystemet, orsakar förändringar i kroppens psykokemiska balans. Den viktigaste är vätskeansamling i kroppen, vilket innebär en obalans mellan dess intag och utsöndring.
UPPMÄRKSAMHET! !!
Överskottsvätska lagras i alla delar av kroppen och är den främsta orsaken till problem. Vätskan i bukorganen orsakar en känsla av tyngd, illamående, kräkningar och irriterar matsmältningskanalen. Den som finns i vävnaderna som omger hjärnan orsakar nervsymtom: irritabilitet, nervositet, depression.

Före de kritiska dagarna, dagen efter 3, svulmer livmodern och blir cirka 1-1,5 kg i vikt. Under kritiska dagar kan vikten öka med ytterligare 1 kg. Då kommer allt att återgå till det normala. För att inte förstöra ditt humör får du inte på vågen i dag.
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001aye5/
Bröstet ökar vanligtvis med 1,5-2 storlekar och buken som under 3 månader av graviditeten. Men som regel på tredje dagen faller allt som vanligt på plats.
- Ökad aptit före menstruationen -
processen är ganska naturlig. Under samma period inträffar vanligtvis en acceleration av metabolism, därför bör du inte vara rädd för en betydande viktökning.
Men vi måste komma ihåg att hos kvinnor beror känsligheten hos hungersnöden av menstruationscykeln. I den andra fasen av cykeln är aptiten vanligtvis högre än i den första. Därför är det nödvändigt att rikta ansträngningar för att gå ner i vikt i den första fasen av cykeln, och i den andra kan du helt enkelt begränsa dig till att bibehålla vikt.
Dessutom, före menstruation, har kroppen en tendens till vattentätning. Och det är mycket möjligt att 2-3 kg som visade sig bara är en vätska, som gradvis kommer att försvinna med tillkomsten av "kritiska dagar".
Men ibland är kvinnor i ett tillstånd av mycket betydande psykologisk stress, det vill säga de upplever premenstruellt syndrom. De förlorar praktiskt taget kontrollen och äter mycket. I sådana fall rekommenderas en kolhydratdiet som främjar produktionen av nöjehormonet serotonin.
De flesta av kosten bör vara kolhydraterika livsmedel - spannmål, spannmålsbröd, grönsaker, frukt. Bananer, torkade aprikoser och vattenmeloner rekommenderas särskilt, samt solrosfrön och eventuella nötter.
Några dagar före och under menstruationen måste proteinmat - kött, fisk, fågel, ägg och korv - begränsas kraftigt. Andelen socker, sylt, honung, godis, kakor och söta drycker bör också minskas.
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001f3wc/

http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001f3wc/ Fet, salt mat och koffeinhaltiga livsmedel rekommenderas inte. Kort sagt, om en veckodiet bör vara nära vegetarian.
http://pics.livejournal.com/missmorkovka/pic/0001eddg/
Förutom diet ges en god effekt för att undertrycka aptiten genom psykoterapi och lätt fysisk aktivitet, vilket ger känslomässig tillfredsställelse. Till exempel dans eller vatten aerobics. Det viktigaste är att träningen ger dig glädje och en behaglig känsla av värme i kroppen, snarare än att pressa ut "alla juicer".
Som fastställdes i nyligen genomförda vetenskapliga studier kan sådan fysisk aktivitet minska aptiten. Mekanismen för detta fenomen förklaras av det faktum att mot bakgrund av muskelarbetet ökar nivån av adrenalin och noradrenalin i blodet. Och dessa hormoner stimulerar nedbrytningen av fetter. Dessutom ökar nervimpulser som kommer från fungerande muskler tonen i hjärnan. Och detta minskar kroppens depressiva stämning. Och med en förbättring av humöret minskas behovet av mat som antidepressiva. Detta gäller särskilt i svårt från en psykologisk synvinkel, "kritiska dagar".

För att komma ur de röda dagarna i den vackrare kalendern, rekommenderar jag att du lutar dig på grönsaker och frukt: sallad, kål, äpplen, broccoli. För mättnad föreslår jag bröstfilé. Det viktigaste är att skapa ballast i magen - vitaminer kommer att gynnas och övervikt, som i fallet med rullar och choklad, kommer inte att dyka upp!

Kan magen svälla före menstruationen. Varför sväller magen innan menstruation, vikt och aptit ökar? Hur man kan bli av med sjukdomen

Varför sväller magen före menstruationen? Detta är en fråga som lockar flickor inte bara ur en estetisk synvinkel. En ökning av buken före menstruationens början är ett vanligt fenomen som kan leda en kvinna till idén att hon har allvarliga hälsoproblem.

Visst är varje andra representant för det kända könet situationen när du 7-14 dagar före menstruationen blir bättre på 1,2 och ibland till och med 3 kilo! Men du ska inte vara rädd för en sådan "anomali" - det är ofta helt säkert, men för att se till detta, låt oss titta på dess mest grundläggande skäl.

Ta reda på orsakerna

Så varför ökar magen strax före menstruationens början? Först och främst noterar vi att varje kvinna har en PMS-period på sitt eget sätt, så att inte alla kan ha en liknande ”anomali”. Det beror på flera faktorer:

 • kvinnans kroppsbyggnad;
 • magmuskulärträning;
 • elasticitet i livmodermusklerna.

Nu vänder vi oss till en direkt undersökning av orsakerna till att magen sväller och gör ont innan menstruationen. De vanligaste faktorerna som bidrar till detta inkluderar:

 1. Förändring av tarmens rörlighet. Innan menstruationen påbörjas koncentrerar kroppen sig på bäckenorganens funktion. En riklig mängd blod börjar strömma till livmodern, dess bihang och tarmen intill dem, vilket till och med kan leda till mindre matsmältningsstörningar. Som ett resultat klagar kvinnor över att de sväller, magen gör ont och att deras storlek ökar och till och med illamående kan förekomma..
 2. Hormonförändringar är ett av de vanligaste orsakerna till att nedre buken blåses upp strax före menstruationens början. Men detta händer ofta hos kvinnor med svaga muskler.
 3. Uppsamling av vätska i vävnaderna. Menstruation är en period med måttligt riklig blodförlust, som också åtföljs av avlägsnande av en viss mängd vitaminer och mineraler. Försöker kompensera för dem, 1-2 veckor innan menstruationen börjar, börjar kroppen aktivt lagra vatten. Som ett resultat av detta ökar inte bara magen - ödem på armar, ben, ansikte kan också bildas.
 4. Ägglossning. Mognad och frisättning av ägget hos varje kvinna sker vid olika tidpunkter av cykeln. Men ibland beror det faktum att magen gör ont lite och är uppblåst. Om det fortfarande är mycket tid innan menstruationen, men liknande sjukdomar redan har visat sig, har ägglossningen kommit.

Dessa är de främsta orsakerna till att magen blåses upp före menstruationens början. De kräver inte medicinsk intervention, för i slutet av menstruationen passerar sig själva.

Om magen blåses upp före menstruationen, vad ska man göra?

Efter att ha räknat ut orsakerna till att buken förstoras innan menstruationen börjar kommer vi att försöka förstå hur man kan förhindra detta problem. För att minska obehag måste du följa dessa rekommendationer:

 • 1-2 veckor före "dessa dagar" kan du inte översvämma tarmarna: på grund av överätande kan en kvinna under menstruationen inte bara svälla - det kan också orsaka magsmärta och illamående;
 • strax före menstruationen bör du undvika att äta fet, kryddig, salt, rökt (sådana produkter leder till en fördröjning av en stor mängd vätska i kroppens vävnader, vilket orsakar viktökning);
 • råa grönsaker och frukter, chips och baljväxter bör uteslutas från kosten, särskilt om kvinnan är kraftigt svullna och öm före menstruationen eller hela tiden;
 • måste ta vitaminkomplex som innehåller vitamin E och folsyra.

Detta är åtgärder som hjälper till att förhindra en ökning av buken före menstruation. Om det är uppblåst under "dessa" dagar behöver du:

 • utesluta kaffe eller minska mängden av dess användning;
 • ät fraktionerat (när magen är svullen och öm, det förhindrar ytterligare stress på tarmen);
 • gör en lätt massage av korsryggen och nedre buken;
 • ta magnesiumbaserade läkemedel.

Dessa enkla men effektiva tips hjälper till att lindra obehag och uppblåsthet under menstruationen, samt bidra till att förbättra kvinnors allmänna tillstånd.

När du behöver kontakta en läkare omedelbart?

Ibland händer det att du blir mycket bättre innan din period, men det inträffar inte. Men magen gör ont och blåser upp, huvudvärk och humörförändringar uppträder, som med PMS. Vad är orsaken?

Om magen förstoras och gör ont, och menstruationen inte har kommit i tid, bör detta vara anledningen till att kontakta en gynekolog. Sådana kränkningar kan indikera förekomsten av inflammatoriska processer i livmodern eller utvecklingen av myomatos. Ibland är försämringen av hälsan förknippad med graviditetens början, så du måste kontrollera i vilket fall som helst!

Så när du blir bättre innan din period är det inte skrämmande - det är helt normalt. Om det inte finns några problem med menstruationscykeln, och din hälsa inte försämras kraftigt, bör det inte finnas någon anledning till panik. Det viktigaste är att följa de enkla reglerna som beskrivs ovan, som kommer att rädda inte bara i "dessa", utan i alla andra dagar i en kvinnas liv!

Artikeln kontrollerades av en praktiserande husläkare, Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna, 5 års erfarenhet

För att uppfylla moderna skönhetsstandarder måste kvinnor ha en platt mage utan det minsta tecknet på fett, men ibland till och med strikt diet och träning hjälper inte, uppblåsthet kan inträffa helt oväntat, till exempel innan menstruationen. Många kvinnor noterar en kraftig ökning i buken några dagar före eller under menstruationen och förstår inte vad det är kopplat till och hur man ska hantera det.

Varför uppblåst uppblåsthet före menstruationen

Uppblåsthet före menstruation, nervositet eller smärta i korsryggen uppstår oftast på grund av hormonella förändringar under denna period. Kroppen kan förbereda sig för att avvisa det "onödiga" ägget och för en ny ägglossningscykel, det är omöjligt att fullständigt hantera konsekvenserna av sådana förändringar, du kan bara försöka minska deras manifestationer.

kan visas på grund av:
- vattenretention i kroppen - förändringar i hormonbalansen innan menstruationen leder till en försening och ansamling av vätska, en ökning av blodflödet till bäckenområdet och inre ödem kan lägga till några kilogram till en kvinna och orsaka utseendet på en liten men ganska märkbar mage. Extra kilo försvinner först efter menstruationens slut, eftersom kroppen vid denna tid tar bort vatten mycket långsammare;
- överätande - hormonell obalans orsakar inte bara vätskeansamling, det påverkar också matsmältningen och aptiten. Många kvinnor noterar en ökad hunger före menstruation och matsmältning under denna period, tvärtom, långsammare, och gaser samlas i tarmen, vilket orsakar uppblåsthet och viktökning;
- en ökning av progesteronnivån - som i andra fall är hormoner skylden för allt, en ökning av koncentrationen av kvinnliga könshormoner gör att slemhinnan i livmodern lossnar, svullna och släta muskler slappnar av, som ett resultat växer livmodern i storlek och börjar försvagas på grund av försvagade muskler "Sag", vilket visuellt orsakar effekten av en "svullen" buk;
- graviditet - en ökning i midjan innan menstruation kan orsakas av en ökning av embryot i livmoderhålan, i detta fall förekommer inte menstruation, men andra tecken på ett "intressant" tillstånd visas.

Förutom fysiologiska skäl kan uppblåsthet uppstå på grund av patologiska förändringar i kroppen: en ökning i buken, åtföljd av smärta i nedre delen av ryggen och bäcken, uppträder med inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsorgan eller livmodermyom. I sådana fall försvinner inte uppblåsthet efter menstruationen, och menstruationen åtföljs av smärta och andra obehagliga symtom..

Hur man kan bli av med PMS?

Enligt experter kan uppblåsthet hänföras till en av manifestationerna av premenstruellt syndrom, som diagnostiseras hos mer än hälften av kvinnorna. Du kan helt bli av med PMS endast med hjälp av speciella medel, till exempel hormonella preventivmedel, som bör tas först efter att ha konsulterat en gynekolog. Men för att försvaga vissa manifestationer av detta syndrom, såsom uppblåsthet, kan du göra det själv:
- Eftersom salt har förmågan att hålla kvar vatten, är det några dagar före menstruationen nödvändigt att minska mängden i kosten, för detta bör du vägra salta livsmedel, smaksättningar, rökt kött, konserver och andra produkter som innehåller mycket natriumklorid;
- anpassa dieten - avslag på produkter som orsakar ökad gasbildning samt kolsyrade drycker hjälper till att hålla dina tarmar under kontroll;
- ta växtbaserade preparat och sorbenter - dillvatten, fänkålinfusion, te med kamomill eller aktivt kol hjälper till att minska uppblåsthet och gasuppbyggnad i tarmen;
- Multivitaminpreparat, samt produkter som innehåller B-vitaminer, kalium, magnesium, kalcium, zink och andra, har en gynnsam effekt på kvinnans nervsystem och hjälper också till att hantera andra symtom på PMS.

Om alla ovanstående medel har varit maktlösa och uppblåsthet fortsätter att visas regelbundet med varje menstruation, rekommenderas att du konsulterar en gynekolog och gör en ultraljud i bäckenet för att utesluta inflammatoriska sjukdomar och andra patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Varje kvinna under sitt liv möter funktionsfel i menstruationscykeln. Gud benådade någon, de upplever inga andra symtom än kort humör och irritabilitet under menstruationen. För andra flickor förvandlas menstruationen till ett annat test och nervös stress. Inte bara är nerverna vid gränsen, illamående, migrän, konstant smärta i bäckenområdet, ländryggen utvecklas. Dessutom observeras uppblåsthet framför menstruationen och flatulens. Det verkar som att alla ser den återhämtade midjan, viskar bakom.

Buken börjar öka i storlek före menstruation hos kvinnor individuellt: från 1,5-2 veckor till 2-3 dagar. Det beror på förekomsten av faktorer:

 • Kroppstyp. En person är tunn, full eller normal.
 • Fysisk träning. Uppblåst buk eller svag.
 • Elasticiteten i livmodermusklerna. Vanligtvis svag efter förlossningen. Speciell gymnastik behövs för att få bäckenbottenmusklerna tillbaka till det normala..

Hos unga idrottsflickor, före och under menstruationen, ökar inte buken, och hos överviktiga och födande kvinnor observeras uppblåsthet, viktökning på 2-3 kg är möjlig. Detta är en naturlig reaktion av kroppen, var inte rädd. För 2-3 dagar av blodigt urladdning, midjestorlek, vikt återgår till det normala.

Orsaker till uppblåsthet före menstruation

För att hantera obehagliga fenomen i PMS är det nödvändigt att veta orsakerna till deras förekomst. De är indelade i ett antal kategorier.

Hormonella orsaker

Kvinnors menstruationscykel är en komplex process, åtföljd av månatliga hormonella förändringar i kroppen under fertil ålder. Förändringar är associerade med nivån på tre hormoner: prolaktin, progesteron, östrogen. Östrogennivån ökar vid tidpunkten för ägglossningen och minskar gradvis med progesteron, tvärtom: den maximala mängden är i början av blödningen. Premenstruellt syndrom orsakar en minskning av östrogennivåerna medan progesteron ökar.

 • Endometrial tillväxt. Det kvinnliga hormonet som ansvarar för att förbereda kroppen för befruktningen och fostra ett barn kallas progesteron. Det stimulerar tillväxten av endometrium (slemhinnan inuti livmodern), som har en porös struktur som består av många blodkärl. Väsentligt för utvecklingen av ämnet kommer in i embryot genom kärlen. Så kroppen förbereder sig för befruktningen. Livmodern sväller, påverkar tarmarna, storleken på bukpressen ökar. Om graviditeten inte har inträffat startas den omvända processen. Skalet exfolierar, under menstruationen lämnar kroppen med blod, komprimering av angränsande organ passerar, livmoderns storlek återgår till normal.
 • Svullnad. Samma hormoner får kvinnokroppen att ackumulera överskottsvatten i vävnaderna i bukhålan, armar, ben, ansikte. Med blodförlust hjälper detta till att undvika uttorkning och vid bearbetning kommer vätskan in i blodet.
 • Ägglossning. Ofta börjar magen blåsa upp under ägglossningen. En stark hormonell våg uppstår, som kroppen reagerar med smärta, uppblåsthet, flatulens.

Intestinal peristaltis

Under perioden efter ägglossningen ökar blodflödet till livmodern och äggstockarna till fläckar. De börjar blåsa upp, pressa tarmens väggar och orsakar spasmer. Maten rör sig ojämnt och bildar luftpartitioner. En kvinna rumlar, svullna mage, börjar en stark gasbildning, upprörd avföring. Efter menstruationen återgår allt till det normala.

Graviditet

Kanske har graviditeten kommit. Under de första veckorna är det svårt att fastställa. På grund av hormonet progesteron inträffar en förändring i kroppen, som stämmer de kvinnliga organen att bära och få ett barn. Magen är uppblåst, bröstet sväller, kroppsvikt växer. Det är möjligt att självständigt bestämma graviditet i de tidiga stadierna genom en fast komprimering av nedre del av buken. Om befruktningen inte ägde rum, förblir magen lös och mjuk. En försening i menstruationen under ett par veckor indikerar behovet av ett graviditetstest på apoteket. Om resultatet är positivt bör du kontakta en gynekolog.

Patologiska processer

En lätt svullnad i midjan påverkar inte vardagen, men om magen sväljer upp före menstruationen, brumlar det hela tiden, gör ont, detta indikerar dolda sjukdomar hos en person:

 • inflammation i äggstockarna, livmodern;
 • vidhäftningar i bäckenorganen;
 • oophorit är kronisk;
 • cystor på äggstockarna;
 • neoplasma: livmoderfibrer. Denna godartade tumör kan utvecklas till en ondartad. Närvaron av fibroids kännetecknas av en avrundad mage, som under graviditet, då allvarlig smärta uppträder, menstruationen kan stoppa. Med myom bör du ständigt övervakas av en gynekolog, genomgå en undersökning en gång om året..

ätande

Tack vare hormonet progesteron som verkar på nervsystemet börjar nästan alla kvinnor att känna hunger en vecka före menstruationen. De äter mycket, blir nervösa, irriterade.

För att jubla upp vill jag uppleva glädje, ha kul. Det enklaste sättet att bli av med ett depressivt tillstånd är att äta utsökt. Och allt smakligt, vanligtvis kalorifattigt eller salt, leder till vätskeansamling, utseendet på en rund mage.

PMS och tillhörande hormonell obalans påverkar den kvinnliga vilja negativt. Om vanligtvis många begränsar sig i mat, vägrar sötsaker, då ger kvinnor slack.

Stora volymer mat för närvarande smälts dåligt, matmassorna stagnerar i tarmen. Flatulens och uppblåst resultat.

Vad man ska göra med uppblåsthet?

Vad ska man göra för att övervinna detta obehagliga fenomen? Det är inte möjligt att bli av med det alls, men det är fullt möjligt att minska storleken och uppblåsningsperioden. Detta kräver en hälsosam livsstil och läkarnas rekommendationer.

Sporta

Ständigt delta i tillgängliga sporter: vatten aerobics, simning, dans, träning på simulatorer, springa. Under menstruationen är en tung belastning inte välkommen, det är bättre att gå långa sträckor. Under promenader avlägsnas gaser från tarmen och mag-tarmkanalen mycket snabbare. Låt dig bara om du känner dig illa. Ladda ner pressen, gör övningar för att stärka ryggmusklerna.

Rätt näring

Rätt kost är ett av de viktigaste sätten att bekämpa uppblåsthet. Innan menstruationen är det önskvärt att minska delar av maten, öka antalet måltider. Begränsa eller helt överge skräpmat och livsmedel som utlöser flatulens.

 • Använd mindre salt. Under PMS, som under graviditeten, drar man ett salt. Natrium kvarhåller vatten i kroppen, ökar belastningen på hjärtat och blodbildande system och ökar puffiness.
 • Begränsa ditt sockerintag. Allt söt i kroppen bearbetas till glukos, som innehåller natrium i kroppen..
 • Drick vatten. Det förbättrar matsmältningen, hjälper till att bekämpa förstoppning, tar bort gifter från kroppen..
 • Uteslut te, kaffe, alkohol och kolsyrade drycker. De bidrar till uppblåsthet.
 • Drick växtbaserade mintter och avkok av kamomill, lingonberry, tranbär. De minskar smärta, tar bort överskott av vätska från kroppen.
 • Ät fiberrik mat. De hjälper till att bekämpa förstoppning..
 • Följ åtgärden. När stora volymer konsumeras börjar gasbildning. Mycket fiber finns i kål, kli, bönor, bönor, svamp.
 • Avlägsna tillfälligt från kosten mejeriprodukter som ökar manifestationerna av flatulens många gånger.
 • Ta ett komplex preparat som innehåller B-vitaminer, kalium, magnesium. De ansvarar för matsmältningen, stärker blodkärlen och lugnar nerver..

Varma bad

Ta varma och lugnande bad innan din period. Det är tillåtet att lägga havssalt, några droppar fänkål eller svartpeppar eterisk olja, en avkok av örter av valerian, tall, mynta, salvia. Bad hjälper till att slappna av, främja hälsosam sömn, stärka nervsystemet.

Sex är bra för kroppen. För att förbättra hälsa och humör rekommenderar läkare att ha sex innan menstruationen. Det hjälper blodcirkulationen i bäckenområdet, har en gynnsam effekt på den kvinnliga kroppen.

Kläder

Med en ökning av buken av naturliga skäl, försök inte att dra åt den med en korsett eller dra åt underkläder. Från stark klämning uppstår svår smärta på grund av en överträdelse av blodtillförseln, ökad svullnad, flatulens. Bättre att inte dra åt magen utan att bära lösa kläder.

Medicin

Med en ökning i volym av buken, ta mediciner beroende på orsaken till uppblåsthet:

 • Om huvudsymtomet är spänningar, smärta, spasmer i tarmarna och livmodern, hjälper antispasmodika bra: 1-2 tabletter No-shpa, Spazmalgon, Drotaverin.
 • Om buken är svullen, använd karminativa läkemedel: Disflatil, Espumisan, Antareit.
 • Om flatulens, nedsatt avföring, illamående noteras - använd enterosorbenter: Smecta, Polyphepan, Aktivt kol.

Medicinering bör inte missbrukas. Bättre konsultera en gynekolog.

Uppblåsthet observeras hos 75% av kvinnorna. Detta är en normal reaktion av kroppen på hormonella förändringar under perioden av premenstruellt syndrom och menstruation. Om tecknen på PMS inte försvinner, kontakta en specialist, utför en omfattande undersökning. Efter behandling av samtidiga sjukdomar, med förbehåll för förebyggande regler, kommer en liten ökning i midjan att märkas bara ett par dagar i början av menstruationen.

Varför sväller magen före menstruationen? Hos alla friska kvinnor i reproduktiv ålder inträffar månatliga periodiska förändringar i kroppen, som syftar till en möjlig befruktning. Menstruationscykeln börjar från en dag i menstruationen och varar i genomsnitt 25-29 dagar. Hela cykeln är indelad i tre faser: follikulär (menstrual), ovulär och luteal. Det är föremål för komplexa hormoner. I lutealfasen efter ägglossningen börjar förberedelserna för en sannolik graviditet. Under påverkan av en ökad mängd progesteron tjocknar livmoderhinnan och fylls med näringsämnen. Om befruktning inte inträffar, sjunker nivån på hormonerna progesteron och östrogen vid slutet av föregående cykel. Detta leder till det faktum att de förtjockade övre skikten i livmodern börjar att exfoliera och riva bort. Separationen av livmoderhudslemhinnan provocerar blödning, så menstruationen börjar.

I början av menstruationen återhämtar sig många kvinnor i genomsnitt från 1 till 3 kg. Viktökning förklaras av det faktum att fysiologiska fluktuationer av progesteron och östrogen bidrar till ansamling av vätska, hos kvinnor sväller bröstet, magen ökar, benen sväller. Dessutom ökar hormonella fluktuationer aptit hos kvinnor, vilket följaktligen påverkar viktökningen.

Varför blåses upp magen före menstruationen, och på hur många dagar går det? Inför nästa menstruation utvecklar många kvinnor premenstruellt syndrom. Tillståndet kännetecknas av irritabilitet, trötthet, illamående, svullnad, huvudvärk. Dessutom noteras ömhet i bröstkörtlarna, buken sväller, kroppstemperaturen stiger, hjärtslaget ökar. Listan över PMS-symtom är mångfaldig; den kan manifestera sig både i milda och svåra former..

De flesta kvinnor som lever i megaciteter och under ogynnsamma miljöförhållanden lider av premenstruellt syndrom. Skälen förstås inte helt. Hittills finns det flera versioner av förekomsten av PMS:

 • tillståndet orsakas av en skillnad i könshormoner som förekommer i olika faser av menstruationscykeln;
 • teorin om syndromets neurogena ursprung baseras på metaboliska störningar av sändare i centrala nervsystemet;
 • den hyperprolaktinemiska orsaken till syndromet uppstår på grund av ett ökat hypofyshormon, vilket kan orsaka reproduktions-, metabolism- och emotionella störningar hos kvinnor.

Symtom på premenstruellt syndrom kan delas villkorat i fysiska och psykologiska manifestationer. Uppblåsthet avser fysiska symtom. Som regel, om buken ökar före menstruationen, är smärta också närvarande i dess nedre zon. Vid början av menstruationen får livmoderhalsen en fast struktur, ytan blir torr. Brist på fukt tillför obehag och orsakar obehag. Innan menstruationen ökar livmodern något och faller ner. Livmoderhalsen i livmoderhalsen bör öppnas maximalt för obehindrat tillbakadragande av menstruationsblod.

Uppblåsthet före menstruation kan uppstå på grund av ödem. Fysiologin tillhandahåller ansamling av vätska för den kommande blodförlusten. För att fylla på blodet behövs vatten, vilket, ackumuleras, skapar puffiness. Som ett resultat av vätskeansamling i extracellulära vävnadsutrymmen utvecklas allmänt ödem, en ökning i buken, svullnad i fingrar och tår och svullnad i ansiktet..

Patologi för könsorganet

Innan menstruationen kan magen öka i närvaro av en infektionssjukdom. Den inflammatoriska processen bidrar till en ökning av livmoderns storlek, vilket i sin tur leder till det faktum att nedre del av buken börjar bukta märkbart.

Buken före menstruationen kan öka på grund av neoplasmer i livmodern. Gynekologisk praxis visar att storleken på fibroider ökar innan menstruationen börjar. Myoma är en godartad tumör som består av muskelceller och bindväv. Neoplasmer kan bildas i livmoderkaviteten eller dess väggar och kan distribueras i olika delar av organet. Livmoderfibroider erkänns som en ofta diagnostiserad gynekologisk sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder. Orsaker till neoplasmautveckling:

 • aborter
 • inte korrekt valda preventivmedel;
 • sen födelse;
 • gynekologisk patologi.

Små formationer kan inte orsaka länge. Ökande, myom börjar ha en negativ effekt på organ. Klämma in tarmarna leder till förstoppning, tryck på urinblåsan provocerar ofta urinering. Stora storlekar av fibroider orsakar smärta i nedre del av buken, tung och långvarig menstruation.

Tarmproblem

Många kvinnor klagar på tarmproblem dagen före eller under sin period. En tarmstörning uttrycks som täta tarmrörelser, förstoppning eller diarré. Närvaron av flatulens och kramp i tarmen kan få magen att öka före menstruationen. Orsakerna till dessa symtom förblir okända. Det föreslås att förändringar i hormonnivåer kan påverka tarmfunktionen. Som regel återgår matsmältningskanalen till det normala så snart menstruationen slutar. Progesteron har en avslappnande effekt på tarmens muskler och försämrar dess funktion, vilket orsakar jäsning och ökad gasbildning. Uppblåsthet under menstruationen i detta fall passerar efter deras slut.

De förstorade buken och bröstkörtlarna före menstruationen kan vara den enklaste förklaringen - början av graviditeten. Om menstruationsflödet försenas bör ett graviditetstest göras. I fallet där uppblåsthet är förknippad med smärta kan vi prata om hotet om ett missfall eller en ektopisk graviditet. I detta fall ska du omedelbart kontakta läkare..

Behandlingsprinciper

För behandling av premenstruellt syndrom används hormonella läkemedel, antidepressiva medel och diuretika. Läkemedelsbehandling bör utföras under övervakning av en läkare. Vitamin B6, magnesium, kalcium hjälper till att förbättra det allmänna tillståndet. PMS-symtom hemma kan lindras genom regelbunden träning, måttlig träning ökar nivån av adrenalin i blodet och ger känslomässig tillfredsställelse. För att förhindra smärta i nedre del av magen, bör du utföra övningen "ljus" och andra övningar som ger en rusning av blod till bäckenet en dag eller två före början av menstruationen. Det är också nödvändigt att anpassa kosten, utesluta från den dagliga menyn fet och kryddig mat, kaffe, alkohol. Och öka ditt intag av kalciummat.

För kvinnor som upplever premenstruellt syndrom rekommenderas det att honung, soja och skaldjur införs i kosten. Honung i sin sammansättning innehåller hela det periodiska systemet. Järn och mangan ökar halten av hemoglobin i blodet, B-vitaminer förbättrar immunsystemet och cirkulationssystemet. Sojabönor innehåller lätt smältbart vegetabiliskt protein och värdefulla ämnen som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Skaldjur innehåller ett stort antal värdefulla mineraler, vitaminer och aminosyror, medan de skiljer sig åt i sitt låga kaloriinnehåll. För att inte få extra kilo under denna period måste du äta mat med ett lågt glykemiskt index.

Du bör begränsa användningen av choklad, söt muffin, fet mat. Du kan lugna sötsaker med torkad frukt, naturlig yoghurt eller frukt. För att inte uppleva svår hunger, bör mat tas intermittent i 2-3 timmar. Kvinnor med PMS rekommenderas att ha en djup, lång sömn. För att säkerställa full sömn kan du ta promenader innan detta. Ett glas varm mjölk, druckit på natten och ett honungbad hjälper en kvinna att slappna av och somna snabbt. Om det finns tecken på premenstrual malaise, bör du söka medicinsk hjälp och genomgå en behandling. Det premenstruella syndrom som bildats under åren är svårare att bota..

Om PMS åtföljs av en tarmstörning, bör du överge de produkter som provocerar uppblåsthet: baljväxter, surkål och rå kål. Spannmål, magert kött och mejeriprodukter bör föredras. Det rekommenderas ofta måltider i små portioner. Vid diarré är det nödvändigt att dricka gelé och risbuljong. För förstoppning bör mer växtfiber läggas till i kosten..

För att undvika allmän puffiness är det nödvändigt att minska saltintaget. Följ en diet, drick vanligt renat vatten mer, ät inte söta, salta och kryddig mat på eftermiddagen. Strax före menstruationen rekommenderas att du börjar använda produkter som har diuretiska egenskaper. Lingonberry och tranbäravkok avlägsnar överflödigt vätska från kroppen. Kalium, som är rikt på bananer, spenat, havregryn, honung, kan hjälpa till att reglera vatten-saltbalansen. Vid svår ödem kan läkaren förskriva diuretika, som bör tas 4-5 dagar före menstruationens början.

Konservativ behandling av fibroider inkluderar att ta mediciner som syftar till att återställa hormonbalansen. Järninnehållande mediciner föreskrivs för att förhindra anemi. Små noder avlägsnas med laparoskopi. Livmoderartikelembolisering används också, där tillförseln av blod genom artären till myom stoppas. Som ett resultat regresserar neoplasmen, och tumörens sönderfallsprodukter avlägsnas med blod. Med konservativ myomektomi avlägsnas myomoden, livmodern bevaras. I avancerade fall, med stora fibroider och många noder, föreskrivs extirpation - fullständigt avlägsnande av livmodern.

Den kvinnliga kroppen anses vara ganska unik. Månatligen, i ett normalt hälsotillstånd, passerar en kvinna menstruation. Perioden från början av en menstruation till början av en annan kallas vanligtvis menstruationscykeln. Det är uppdelat i flera faser. Ofta möter kvinnor ett tillstånd som ofta kallas premenstruellt syndrom. I detta skede, några dagar före menstruationen, kan patienten klaga på uppblåsthet. Varför händer detta och är det normalt? Berätta för dig.

Uppblåsthet före menstruation förekommer hos cirka 50 procent av flickorna. Ibland åtföljs detta tillstånd av en stor ansamling av gaser och en ökning av buken i storlek.

Om uppblåsthet observeras före menstruationen kan orsakerna till detta fenomen döljas:

 1. i en hormonell våg. I den andra fasen inträffar en signifikant ökning av progesteron runt den 14-20: e dagen av cykeln. Detta hormon ansvarar för den gynnsamma graviditeten och fasthållningen av fosterägget i livmoderhålet;
 2. under graviditet. Stark uppblåsthet före menstruationen kan uppstå just av detta skäl. Samtidigt finns det en fördröjning i menstruationen, svullnad i bröstkörtlarna, illamående, dragande smärta i nedre del av buken. För att säkerställa detta måste du göra ett test hemma;
 3. brott mot peristaltik i tarmsystemet. Några dagar före menstruationen börjar kroppen förbereda sig, så all uppmärksamhet är koncentrerad på bäckenorganen;
 4. svullnad. Uppblåsthet en vecka före menstruationen kan indikera vätskeansamling i kroppen. Detta fenomen är fysiologiskt till sin natur. Men du bör inte oroa dig, för all överskottsvätska kommer ut med utsöndringarna;
 5. ägglossning. En sådan process observeras den 14-16: e dagen av cykeln, när follikeln brister och ägget lämnar. I detta fall kan en kvinna känna smärta;
 6. bildandet av tumörformationer. När polypper, fibroider, maligna tumörer uppträder kommer patienten att klaga av illamående, kräkningar, svullnad i extremiteterna, en ökning av temperaturvärdena;
 7. dålig kost. Några dagar före menstruationen observerar flickor i kroppen en minskning av hormonet, vilket är ansvarigt för humöret. För att öka det börjar patienten använda choklad, rullar, mjölprodukter. En sådan diet leder till jäsning, förstoppning och ökad gasbildning..

Om uppblåsthet under menstruationen observeras kan orsakerna döljas:

 • i uppkomsten av en känsla av oattraktivitet;
 • det finns en känsla av ömhet;
 • konstant humörsvängningar.

Ovanstående skäl är av psykologisk art.

Samtidig symtom under menstruationen

Uppblåsthet under menstruationen är inte det enda tecknet som förekommer i den kvinnliga halvan av befolkningen. Ofta klagar patienter vid läkarmottagningen över en sprängkänsla, rumlande i buken, ökad gasbildning, en ökning i buken.

Sådana tecken kan indikera både normala fysiologiska processer och olika patologier..

Hormonella förändringar hos kvinnor


Före menstruationen observeras en förändring i olika processer. För det första finns det en ökad frisättning av progesteron. Detta hormon ansvarar för att förbereda den kvinnliga kroppen på framtida graviditet. Livmodermusklerna är i ett avslappnat tillstånd, så den befruktade cellen är lättare att fästa på väggarna i organet.

Till allt detta leder progesteron till vätskeansamling i kroppen, mot bakgrund av vilken det inte bara uppblåsthet och gasbildning före menstruationen, utan också svullnad i lemmarna.

Förändringar i den hormonella bakgrunden anses vara en normal process i varje menstruationscykel. Om det inte finns några andra klagomål bör du inte oroa dig igen. Allt går av sig själv.

Premenstruellt syndrom

En buk kan blåsa upp mot bakgrunden av att förbereda kroppen för menstruation. Ju äldre kvinnan, desto mer premenstruellt syndrom kommer att bli mer uttalad.

Symtom kan uppstå enligt följande:

 • smärta i hjärtat;
 • illamående och kräkningar;
 • yrsel och smärta i huvudet;
 • dyspné;
 • stiga och sjunka i blodtrycket;
 • bröstkomprimering;
 • irritabilitet, humörsvängningar, depression.

Ytterligare symtom är svår uppblåsthet, ökad gasbildning, en ökning av buken i storlek

En sådan process anses inte som normen, den kräver därför kontakt med en specialist.

Uppblåsthet under graviditeten

När en kvinna märker att buken börjar öka, och den månatliga cykeln redan har slutat och det inte finns någon utskrivning, kan orsaken vara graviditet. Tonen i livmoderhulen ökar, så det känns som att magen börjar svälla. Om smärtan uppträder värkande och inte försvinner under en längre tid, kan detta indikera ett hot om missfall.

När magen börjar svälla och blir hård kan orsaken döljas i en ektopisk graviditet. Om fosterägget fäster vid äggledaren kan röret spricka när det växer..

När buken börjar svälla redan med en bekräftad graviditet, bör kvinnan omedelbart rådfråga en läkare. Gravida kvinnor kan ordinera lämpliga mediciner och kost.

Tarmsjukdomar

En buk med menstruation kan blåsa upp i närvaro av kroniska sjukdomar i matsmältningsorganet. I kroppens normala tillstånd måste gaserna oberoende lämna tarmen. Men om uppblåsthet periodvis inträffar under menstruationen kan orsakerna döljas i följande:

 • kolecystit;
 • gastrit;
 • tarmobstruktion;
 • enterit;
 • kolit;
 • magsår i magen och tarmarna.

Ovanstående sjukdomar kommer att åtföljas av en smärtsam känsla i buken, lös avföring, illamående, feber.

I det här fallet kan du inte försena tiden. Patologier av inflammatorisk art kräver akut behandling.

Behandlingsåtgärder för uppblåsthet före menstruation

När uppblåsthet inträffar under menstruationen måste du vara uppmärksam på din diet. Stark gasbildning kan orsakas av produkter i form av bönor, jordnötter, choklad, bakverk, bullar, mjölprodukter, kål och potatis, kolsyrade drycker. För att eliminera patologi måste de tas bort från kosten.

Om svår uppblåsthet inträffar under menstruationen kan läkemedelsbehandling ordineras. Det är som följer:

 • lugnande medel och lugnande medel;
 • antiallergiska läkemedel;
 • diuretiska drycker;
 • förbättring av flytande mikrosirkulation;
 • användningen av hormoner.

Magen kan svälla på grund av psykologiska problem. Då uppmanas kvinnan att genomgå en psykoterapikurs. Läkare hjälper till att hitta problem och deras lösningar, förebygga stress och depression.

I de flesta fall är uppblåsthet fysiologisk till sin natur, vilket inte kräver behandling. Men om detta symptom uppstår ständigt, bör du konsultera en läkare för hjälp. Han kommer att hitta orsaken till detta fenomen och föreskriva lämpliga behandlingsåtgärder..

Varför sväller magen före menstruationen, vad man ska göra

Endast
en kvinna av var femte märker inte uppblåsthet före menstruationen som obekväm
symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska dåligt
humör.

Särskilt mot bakgrund av ökad irritabilitet i samband med allt
samma premenstruella syndrom. Vissa damer döljer en uppblåst "boll" under
korsett eller formkläder.

Men det är bättre att ta reda på det och ändra din livsstil.,
så att i någon fas av cykeln, den svullna magen och
svullnad orsakade inte besvär.

Vad som orsakar uppblåsthet

Generellt sett är uppblåsthet förknippad med överdriven produktion av tarmgaser med dålig matsmältning. Processen orsakas ofta av missbruk av feta och tunga livsmedel, som är sämre bearbetade av mag-tarmkanalen..

Men kvinnor kan ha andra orsaker till att magen sväller, särskilt om den inträffar några dagar före menstruationen. Symtomen orsakas av naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden. I olika faser av cykeln förändras förhållandet östrogen, progesteron och prolaktin.

Var och en av ämnena spelar en roll för att säkerställa kvinnlig reproduktionsfunktion..

Samma hormonella substanser får kroppens celler att ackumuleras och lagra vätska innan de blödar. Detta förklarar varför svullnad uppträder och magen sväller före och under menstruationen..

Parallellt pågår den fysiologiska processen för att förbereda sig för befruktningen. Livmodern ökar och volymen på bukpressen växer. Blod rinner till bäckenområdet.

Allt detta går efter slutet av menstruationen på grund av den omvända mekanismen mot bakgrund av en ouppnådd graviditet.

Hur många dagar innan menstruationen ökar magen

Det är omöjligt att säga entydigt hur många dagar det finns uppblåsthet före menstruationen. Varje organism är individuell, hos vissa flickor uppträder problemet med uppblåsthet och ödem inom 1,5-2 veckor.

I de flesta fall märks dock förändringen 3 dagar före utsläpp. Under denna period kan du se en liten ökning av kroppsvikt.

De som lider mindre av premenstruellt syndrom är de som
uppmärksammar:

 • sport, magträning;
 • stärka bäckenbottenmusklerna som försvagas med
  ålder och efter förlossning;
 • korrekt näring och förebyggande av övervikt.

Ja, överviktiga och kvinnor som föder barn registrerar en ökning i buken,
men en sådan reaktion av kroppen anses vara naturlig och försvinner normalt med 2-3
eller efter menstruation.

Orsaker till uppblåsthet före menstruation

För att bekämpa de obehagliga tecknen på PMS är det nödvändigt att exakt fastställa mekanismen för deras förekomst. Kan uppblåsthet före menstruation förknippas med patologier? Ja, och du bör antagligen dubbelkontrollera det här alternativet. Men det finns andra faktorer..

Hormonella orsaker

En stor mage inför menstruationen är förknippad med en ökad koncentration av progesteron, det är detta hormon som ansvarar för att förbereda könsorganen för befruktningen. Efter ägglossning, i den så kallade luteala fasen, växer endometriumet (slemhinnan inuti livmodern).

Det tjänar till att nära embryot med alla nödvändiga ämnen. Livmodern sväller och komprimerar angränsande organ. När kroppen förstår att befruktningen inte har inträffat, exfolierar endometriumet och lämnar blodet under menstruationen. Storleken på buken återgår till det normala.

Intestinal peristaltis

Ett tyngre livmodern trycker på tarmarna. Progesteron i sig har en ytterligare effekt. Det minskar tonen i den nedre luftrören i matstrupen, magtömning tar längre tid, maten rör sig långsammare. Under påverkan av hormonet kan obehagliga tarmsymptom före menstruationen bli mer uttalad, magsmärta, rumling, brist på aptit, förstoppning eller diarré..

Graviditet

När graviditet är möjligt och det är en försening, det vill säga, menstruationsperioden har gått, och alla av dem
Nej, du bör klara testet först. På en speciell indikator efter
kontakt med urin, två ränder visas om ett specifikt hormon upptäcks -
humant korioniskt gonadotropin (hCG).

Men det är värt att komma ihåg att resultatet kan förvrängas när
patologiska processer, till exempel vid ektopisk graviditet. För
fullt förtroende är bättre att kontakta en födelseklinik. Effektiv metod
diagnosen är en ultraljud av bäckenorganet.

Patologiska processer

Gynekologiska sjukdomar - fibros, endometrios, livmoders tumörer och äggstockar kan döljas bakom en växande mage. I sådana fall, förutom uppblåsthet före menstruation och ödem, finns det ofta:

 • misslyckanden i regelbundenhet i cykeln;
 • regelbunden urination;
 • konstant känsla av matsmältningsbesvär.

Om magen är svullen och öm, medan kroppstemperaturen höjs, det blodiga utflödet är rikligt eller av en ovanlig färg, ytterligare symtom har dykt upp och hälsan försämras, bör du kontakta en gynekolog.

Det händer att sjukdomar som liknar PMS finns, men menstruationen börjar inte. Kontroll av en läkare hjälper till att utesluta inflammatoriska processer och neoplasmer i könsorganen.

ätande

På grund av hormonella förändringar är många kvinnor nära slutet
cykla uppleva en känsla av hunger. De dras ständigt att äta, situationen
förvärrar stress. Men försök att heja dig själv med
hjärtlig och välsmakande mat - inte ett alternativ.

Som nämnts ovan, före menstruation och relaterad flatulensmat
rör sig längs mag-tarmkanalen långsammare, därför ofta efter uppblåsthet
det finns en tyngd i magen, som före menstruationen är mycket olämplig.

Det är lämpligt att se till att diskarna är enkla och inte laddas
organism.

Uppblåsthet under och omedelbart efter menstruationen

Det finns en så stark flatulens under och efter menstruationen att tarmen inte återgår till det normala, och magen inte minskar. Använd vid behov läkemedel som främjar avlägsnande av gaser (aktivt kol, meteospasmil, espumisan). Du kan prova folkrättsmedel mot uppblåsthet före menstruation - en avkok av kamomill, dillvatten.

Det är viktigt att inte missa någon patologi. Behövs
samråd med en läkare, om efter examen
menstruation, är magen fortfarande uppblåst. Du kan inte gå till sjukhuset
avsatt för sådana symtom:

 • feber;
 • ovanlig urladdning;
 • magont.

Anledningen till den ökade midjan efter menstruationen kan också vara
graviditet. Denna situation är sannolikt om utsläppet var knappare än
i tidigare cykler. Bör kontrolleras av en gynekolog om blödning uppstår.
över, och dragsmärtan i buken och korsryggen kvarstår.

Uppblåsthet före och under ägglossningen

Abdominal obehag kan uppträda inte bara under menstruationen, utan också på den 10-14: e dagen av cykeln - före och under ägglossningen. Detta är inte förknippat med patologi. Processen för brott i follikeln sker hos alla kvinnor som kan bli gravida och föda ett barn. Men inte var och en av dem känner symptomen på ägglossning. Prickande i ryggen, dragande smärta i nedre del av buken - kvinnor som föder är särskilt akuta i mitten av cykeln.

Till
se till att sjukdomen är förknippad med ägglossning, du kan köpa en special
test på ett apotek. Det är anmärkningsvärt att det i denna situation är lättare att få svar än
att gissa varför magen blåses upp före och under
tid för menstruation.

Gasning som ett tecken på graviditet

Orsaken till ökad gasbildning
och uppblåsthet i förväg av menstruationen kan det finnas en graviditet.
Risken för luftväxt är särskilt stor om det finns en predisposition och kronisk
sjukdomar såsom irritabelt tarmsyndrom.

Andra matsmältningsstörningar kan vara närvarande.
- illamående, brist på aptit, smakförändring, bitterhet i munnen.
Du bör se upp och kontakta en gynekolog om menstruationen inte har börjat under den föreskrivna perioden
Observerade symtom:

 • bröstet är svullet;
 • irritabilitet ökad;
 • svullnad i armar och ben dök upp;
 • magen ökade i volym.

Hur man lindrar uppblåsthet

En förinställd diet är avgörande..
Portioner bör inte vara överflödiga. Det rekommenderas att utesluta redan före menstruationen
produkter som provoserar ökad gasbildning i magen - kål, baljväxter,
färskt bröd, nötter, svamp, råa grönsaker och frukt i överflöd. När det blir värre
matsmältning, kan enzymer kort kopplas (Mezim, Festal).

Men vad händer om buken
hålrummet under menstruationen fortfarande uppblåst, det var allvarligt obehag och
känsla av fullhet? Som terapeutisk åtgärd används karminativa läkemedel.
(Espumisan, Colicides, Pepphys). De förstör gasbubblor och absorberas
tarmväggar.

Om rumling i magen åtföljs hela tiden, och inte bara under menstruationen, kanske orsaken är en kränkning av mikroflora. En probiotisk kurs kommer att vara till hjälp (Linex, Hilak).

Eventuella läkemedel rekommenderas att endast tas av
läkares rekommendationer. Parallellt är det värt att försöka bli av med problemet.
på andra sätt.

Undvik salt mat.

Överskott av salt gör att balansen visar ökad kroppsvikt.

Det är så anordnat att 1 natriummolekyl binder 20 vattenmolekyler. Ju mer den kommer in i kroppen, desto större svullnad och desto högre mängd kvarhållen vätska i magen.

Så att före och under menstruationen växer inte magen och sväller inte, under andra hälften av cykeln är det nödvändigt att begränsa konsumtionen av salt mat (konserver, korv, marinader, rökt kött, snabbmat, såser och smaksättningar). Anledningen är inte bara risken för ödem, utan också den tillhörande belastningen på blodkärlen och hjärtat.

Ät kaliumrika livsmedel

Varför behövs kalium? Det tar bort salt och förhindrar följaktligen uppkomsten av ödem. Produkter som innehåller kalium inkluderar:

 • pumpa;
 • kokta och bakade potatis;
 • risporrige;
 • bananer
 • äpplen.

Förutom kalium, är magnesium och B-vitaminer nödvändiga.
Det rekommenderas att starta ett speciellt vitaminkomplex 1-2 veckor före menstruationen,
så att kroppen samlar krafter för att bekämpa stress och nervös
Spänning.

Prova diuretika

I vissa fall används diuretika flera dagar före menstruationen - diuretika. De hjälper till att minska svullnad, det vill säga ansamling av vätska i cellerna. Men oberoende och okontrollerat intag av sådana läkemedel är förfalskat med en överträdelse av balansen mellan kalium och natrium, överdriven salthalt.

Existera
naturliga produkter med en mild diuretisk effekt som inte ger sådana
skada: zucchini, persilja, grönt te, morot och rödbetor.

Drick mycket vatten

Det är viktigt att en tillräcklig mängd vätska intas. Kaffe, starkt te och läsk är inte lämpliga eftersom de ökar flatulens.

Den föredragna drinken är vatten, särskilt ett par dagar innan och efter din period börjar. Med dess regelbundna användning elimineras skadliga ämnen snabbare, matsmältningen normaliseras, förstoppning försvinner, kroppens allmänna tillstånd förbättras.

Med tolerans kan du ta en avkok av kamomill-, tranbär- och lingonberry-fruktdrycker. De slappnar av musklerna i buken och har en mild diuretisk effekt..

Undvik raffinerade kolhydrater

Sweet orsakar också saltretention och ökar risken
utveckling av ödem inför menstruationen. Detta beror på förfinad
kolhydrater binder vatten. Inte så mycket som natrium, men ändå. 1 g kolhydrater
kan hålla upp till 4 g vatten.

Enkla sockerarter är dåligt mättade medan de bidrar till
ruttnande matmassor. Därför med en tendens till flatulens
i menybegränsningen:

 • konfektyr;
 • bageriprodukter;
 • söt läsk;
 • köpta juice;
 • livsmedel med socker och vitt mjöl.

Var aktiv

I vardagen krävs motorisk aktivitet. Att gå långa sträckor är mycket användbart. Det har en positiv effekt på matsmältningskanalen och förbättrar processen för utsöndring av gas..

I frånvaro av kontraindikationer rekommenderas det att göra övningar för pressen 2-3 gånger i veckan. Sådan träning stärker inte bara musklerna i buken, utan också kroppen, berikar organen med syre och blod.

Du kan välja en annan sport - simning, fitnessutrustning, dans, aerobics, löpning. Undvik tung belastning endast under menstruationsdagar och med dålig hälsa. Men efter menstruationens slut återvänder de igen till en aktiv livsstil.

Slutsats

Uppblåsthet före menstruation som ett tecken på PMS finns hos de flesta kvinnor. Fenomenet är förknippat med förändringar i den hormonella bakgrunden i motsvarande fas av menstruationscykeln.

Normalt märks en liten ökning i midjan flera dagar innan menstruationens början. Om problemet kvarstår längre, ta inte medicinering utan kontroll, särskilt när ett smärtsyndrom uppträder.

Det rätta alternativet är att se en läkare för en omfattande undersökning.

Uppblåsthet före menstruation, vad man ska göra och orsakerna

Kvinnor observerar en ökning av buken före menstruationen (vanligtvis 1,5-2 veckor). Denna funktion leder till förtvivlan, komplicerar livet och förstör stämningen. Orsakerna till detta beteende hos kroppen kan förklaras av egenskaperna hos kvinnors fysiologi.

orsaker

 • Progesteron (kvinnligt hormon) från cykel till cykel förbereder noggrant alla system för befruktning och efterföljande framgångsrik bäring av fostret. Han kan inte "veta" om paret planerar en arvtagare eller bara förbereder sig för detta avgörande steg. Under påverkan av hormonet inträffar tillväxten av det inre slemhinnan i livmodern (endometrium).

Detta område liknar en lös porös svamp som innehåller ett stort antal blodkärl. Det är de som kommer att förse embryot med alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer om äggets mognadsprocess går till slut och hon möter spermierna.

En kraftigt svullnad livmodervägg ger extra volym till buken under menstruationen. Om befruktning inte inträffar kommer progesteronproduktionen att minska och endometrium börjar omedelbart exfolieras intensivt..

Schemalagd blödning kommer att börja, vilket tar bort endometrium från könsorganet. Detta är menstruationsmekanismen.

12-13 timmar efter blödningens början tar livmodern sin ursprungliga storlek, och magvolymen blir densamma.

Månadlig blodförlust är inte stor. En frisk kropp kompenserar för det utan svårigheter. Det är tack vare denna träning att blodförlust på grund av olika skador eller patologiska förändringar är mindre farligt för kvinnor än för män.

 • För att kompensera för blodförlust har naturen utvecklat ett system för ackumulering av inre vätska. Hormonerna östrogen och prolaktin bromsar cirkulationen av vatten i en kvinnas kropp, och vasopressin ger en antidiuretisk effekt (minskar antalet urinationer). Vatten börjar samlas i alla håligheter som är tillgängliga för det. Puffiness passerar med slutet av menstruationscykeln. Olika delar av kroppen kan svälla och svälla:
  • ben vid vrister, fötter och händer;
  • ansikte (kinder, näsa och jämna öron);
  • mage och skinkor.
 • En ökning av blodflödet till livmoderns endometrium påverkar blodtillförseln till de återstående organen i bäckenområdet. Detta kommer till uttryck i matsmältningsbesvär, uppblåsthet och uppblåsthet (redan på grund av tarmar).
 • Samma hormon progesteron verkar på nervsystemet. Detta är tack vare honom att alla kvinnor, utan undantag, en vecka före menstruationen, verkligen vill äta (mestadels söt, fet och mjöl), gråta eller uppträda aggressivt. Detta beteende är orsaken till ytterligare ett par centimeter i midjan och buken..
 • I mitten av cykeln kan buken öka på grund av ägglossning. När ett ägg lämnar äggstocken och in i livmodern är det mindre, men fortfarande en skada, och många kvinnor tål det smärtsamt. Det är inte nödvändigt att tåla ett sådant tillstånd, det är helt acceptabelt att ta ett bedövningsmedel. Men med ständiga starka symtom är frivolitet inte värt det - du måste gå till läkaren.

Under menstruationen sker ett stort antal förändringar och transformationer i kroppen. Varje inre organ fungerar med en tung belastning. I ett visst segment av cykeln kan buken svälla av olika skäl eller på grund av deras komplexa effekt..

Kombinationen av den nära början av menstruation och missbruk i mat och livsstil kan i hög grad låta ned både unga flickor och vuxna kvinnor. Accepterade farmaceutiska preparat får magen att blåsa upp inte mindre sällan. Inte självmedicinera och dricka medicin utan att konsultera en läkare.

Graviditet och uppblåsthet

En ökning av buken är det första tecknet på en 2-3 veckors graviditet. Om blödning inte inträffar vid rätt tidpunkt och det finns andra symtom (illamående, tyngd i bröstkörtlarna), är det logiskt att genomföra ett uttryckligt graviditetstest. Med ett positivt resultat kommer kvinnan i framtiden varje efterföljande vecka att öka buken i dess nedre del.

Patologier och neoplasmer

Uterin fibroids är en fruktansvärd och farlig diagnos. Det manifesterar sig med svag svullnad, då kommer svår smärta under menstruationen, och sedan kan menstruationen stoppa. Utvecklingen av livmoderfibrer kan ske långsamt, men tecken och symtom måste övervakas noggrant. Om du är osäker, kontakta en specialist omedelbart..

Bekämpning och förebyggande

Varje kvinna på valfri dag i cykeln vill vara vacker och säker. Några enkla regler hjälper magen att inte svälla i mitten och slutet av cykeln. Vad man ska göra för att förhindra obehagliga symtom?

 • Under den andra halvan av menstruationscykeln, justera dieten. Det bör underlätta matsmältningen, lindra tarmarna. Det är bättre att laga små måltider kokta eller ångade. Ta bort färska gurkor och kål, bönor från kylen. Ät inte fullkornsbröd. Drick inte mjölk. Minska användningen av salt, rökt kött och kaffe: de behåller vätska på cellnivån. Uteslut all alkohol och kolsyrade drycker från menyn.
 • Börja ta vitaminkomplex med kalium-, magnesium- och B.-vitaminer. Dessa komponenter stärker nerv- och kärlsystemen, skapar stabil matsmältning.
 • För att förhindra gasbildning är det användbart att ta örtte med mynta, kamomill, citronmeliss och honung.
 • Övervaka din vattenbalans - drick 2-2,5 liter vatten eller örtte om dagen.
 • Utför övningar för att stärka musklerna i abs och rygg; gå vandra eller jogga utomhus.
 • Bär inte hårda kläder runt midjan och nedre buken.
 • Innan du börjar blöda, ta lugnande och avkopplande bad (ett par droppar lavendelolja eller fänkål).
 • Att ha sex stimulerar också blodflödet i bäckenet och förbättrar bara ditt humör..

För att förstå varför buken blåses upp före menstruationen, och i vissa fall sväller det, måste du fördjupa processerna i fysiologi, studera egenskaperna hos kroppens svar på hormonspänningar och lära dig att anpassa ditt eget tillstånd med alla tillgängliga tekniker och verktyg.

Uppblåsthet före menstruationen: varför det händer och hur man kan bli av med det?

Den kvinnliga kroppen är utsatt för påverkan av hormoner, särskilt könsorgan. I slutet av varje menstruationscykel inträffar en hormonell förändring där menstruationen börjar.

Utseendet på uppblåsthet, gasbildning, en ökning av buken i volym är en fysiologisk norm och förklaras av förberedelsen av kroppen för början av en ny fas av cykeln.

Obehag och obehag, som stöds av ett dåligt humör, ökad aptit och nervositet, kan minskas med mediciner och folkläkemedel.

Uppblåsthet före menstruationen är ett tillstånd i tarmen, där en stor mängd gaser som inte kan lämna kroppen på egen hand växer och ackumuleras i dess hålighet. På grund av ökningen i tarmvolymen uppstår en ökning i bukhålan, vilket visuellt gör magen större i volym (cirka 3-4 cm).

Mot bakgrund av hormonella förändringar ger uppkomsten av uppblåsthet ytterligare ett skäl till nervositet, särskilt om PMS-perioden faller på en viktig händelse i livet. En ökning av progesteronnivåerna framkallar ökad aptit och vätskeansamling, så en kvinnas vikt kan variera med flera kilogram före och efter menstruation.

Det är lätt att bestämma förekomsten av svullnad. Detta tillstånd manifesteras av följande symtom:

 1. 1. Känslan av fullhet inifrån, som åtföljs av flatulens.
 2. 2. Utseendet på spasmer och drag, värkande smärta i nedre del av buken.
 3. 3. Ökningen i volym av buken, vilket manifesteras i oförmågan att bära hårda kläder.
 4. 4. Utseendet på svullnad i lemmarna.
 5. 5. Rumma i magen, oberoende av matintag.

Situationen förvärras av en störning i avföringen, som är nästan oberoende av den mat som konsumeras. Långvarig förstoppning eller diarré provoserar ytterligare smärta, därför bör problemet bekämpas i början och förhindra dess utveckling.

Kliniska manifestationer beror direkt på vad som exakt provocerade deras utseende.

En hård mage, som gör ont, sväller, förstoras och sväller framför ögonen, är en signal för utvecklingen av en allvarlig sjukdom.

För att självständigt erkänna förekomsten av fara, genom att differentiera hormonella förändringar med andra patologier, bör du vara uppmärksam på sådana störande symtom som:

 1. 1. En ökning av kroppstemperatur, frossa, feber - kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process i tarmen eller blindtarmsinflammation.
 2. 2. Allvarliga, akuta, spastiska och kvävande smärta i nedre buken.
 3. 3. Uppkomst av kräkningar och riklig diarré.
 4. 4. Halvt besvämningstillstånd, ökad hjärtfrekvens och andning.
 5. 5. Utseendet på puffiness (och inte bara en del av kroppen sväller, utan också ansiktet, magen, skinkorna).

Ovanstående symtom kan uppträda inte bara under menstruationen utan också under utvecklingen av en farlig sjukdom som kräver omedelbar sjukhusvistelse och medicinsk övervakning.

Möjliga orsaker som framkallar ökad gasbildning kan delas upp i två stora grupper:

I det första fallet är flatulens ett normalt fenomen eftersom dess utseende beror på en förändring av den hormonella bakgrunden, vilket inte kräver ingripande från tredje part. Vanligtvis försvinner obehagliga symtom på egen hand efter blödningens början. Fysiologiska orsaker leder inte till svår smärta, kramper och ytterligare störande symtom som inte är förknippade med menstruation.

De patologiska orsakerna till uppblåsthet är förknippade med utvecklingen av en sjukdom. De förekommer i form av akuta kylningsvärk som inte kan passera på egen hand. I detta fall krävs kvalificerad medicinsk hjälp och en omfattande undersökning, på grundval av vilken en diagnos ställs och den bästa behandlingen väljs.

Den andra fasen av den kvinnliga kroppscykeln, som börjar efter ägglossningen, åtföljs av den aktiva produktionen av hormonet progesteron. Detta är nödvändigt för att förbereda kroppen för möjlig befruktning och ohindrad fixering av ägget i livmoderhålet. Mot bakgrund av ökad aktivitet av progesteron hos en kvinna noteras följande:

 1. 1. Ökad aptit - en naturlig skyddande reaktion som dikterar behovet av tillförsel av näringsämnen vid graviditet.
 2. 2. PMS - en uppsättning obehagliga symtom som är förknippade med en förändring i hormonnivåer. Det är nervositet, aggression och plötsliga humörsvängningar som kan orsaka luftväxt och diarré.
 3. 3. Tillfällig kränkning av tarmens rörlighet - inträffar mot bakgrund av ökat blodflöde till bäckenorganen, vilket också är en fysiologisk process.

I vissa fall kan uppblåsthet, nervositet och andra manifestationer som kännetecknar premenstruellt syndrom indikera en graviditet..

Uppblåsthet, gas och en ökning i det nedre buksegmentet i volym, i kombination med svår smärta och ett antal andra patologiska manifestationer, kan indikera förekomsten av farliga sjukdomar, såsom:

 1. 1. Neoplasmer - tumörer i tarmen, äggstocken eller livmodern kan utöva tryck på tarmen själv och störa dess peristalt.
 2. 2. Umbilical eller inguinal hernia, där det finns förlust av en del av tarmen utanför bukhålan.
 3. 3. Den inflammatoriska processen, åtföljd av feber, kräkningar, illamående och diarré.
 4. 4. Kroniska sjukdomar i matsmältningskanalen, som förvärras av en förändring i hormonella nivåer.
 5. 5. Sjukdomar i könsorganet i kronisk form.

Om det i slutet av menstruationscykeln finns en försening eller kraftig blödning, i kombination med illamående, feber och akut smärta i nedre del av magen, behöver patienten akut läkarhjälp. Gaser, uppblåsthet och bukförstoring i frånvaro av ett uttalat smärtsyndrom är normen.

Om ett antal ytterligare symtom som inte är förknippade med hormonella förändringar (kräkningar, feber, frossa) före eller under menstruationen, behöver en kvinna läkare.

Om smärtan är måttlig och försvinner efter att ha tagit smärtläkemedlet kan du besöka en läkare själv.

I de fall då tillståndet snabbt förvärras och nya symtom ständigt ansluter sig krävs omedelbar sjukhusvistelse.

Speciellt utvalda rättsmedel hjälper dig att bli av med obehag hemma. I alla fall föreskrivs de av läkaren, med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

Användning av läkemedel för uppblåsthet och flatulens rekommenderas efter samråd med en specialist och en fullständig studie av instruktionerna. I vissa fall kan biverkningar utvecklas, så försök inte med din egen hälsa.

De mest effektiva läkemedlen i detta fall är:

 1. 1. Vitt kol är ett enterosorbent som effektivt kan undertrycka gastrointestinal förgiftning och förbättra tarmens rörlighet. Behandlingsförloppet varar 2-3 dagar, varefter patientens tillstånd förbättras.
 2. 2. Espumisan - hänvisar till en grupp skumdämpare som minskar ytspänningen på gasbubblor, vilket gör dem mindre i volym, vilket bidrar till en snabb och smärtfri urladdning.
 3. 3. Motilium - påskyndar tarmens rörlighet, aktiverar naturliga processer och hjälper till att krossa stora gasbubblor.
 4. 4. Linex - innehåller välgörande bakterier som vid intag förbättrar dess funktion. Tabletter kan användas för engångsbruk, men maximal effektivitet uppnås efter en behandlingsperiod på minst 20-25 dagar.
 5. 5. No-Shpa - ett kramplösande medel som eliminerar smärta, obehag och stelhet i magen.

Om behandlingen är ineffektiv och obehaget bara förvärras bör du omedelbart rådfråga en specialist.

Det finns flera recept för alternativ medicin som hjälper till att minska uppblåsthet och flatulens utan att använda droger:

 1. 1. Kamomillte. Ta 1 tsk på ett glas kokande vatten. torka blommor av medicinsk kamomill och insistera i en termos i 1,5-2 timmar, varefter de tillsätter en liten mängd honung och dricker istället för te. Kamomill har en antiseptisk effekt, vilket hjälper till att minska flatulens.
 2. 2. Mintte - du kan lägga till några blad med färsk eller torr mynta i en vanlig drink, vilket har en lugnande effekt.
 3. 3. Torra värme - ta en handduk eller vävnadssektion och stryk den med ett varmt strykjärn och applicera det sedan på nedre del av buken. Värme hjälper till att lindra krampen, eliminera smärta och obehag och bidrar till smärtfritt avlägsnande av gaser. Denna teknik är strängt förbjuden att använda för svår smärta och blödning av okänt ursprung.
 4. 4. Massage för att normalisera tarmens rörlighet - utförs med handflatan eller med en speciell massagematta. Massörande rörelser utförs i en liggande position.

Självmedicinering är effektiv endast om obehaget har en fysiologisk etiologi. I närvaro av allvarliga patologier kan ovanstående metoder provocera en snabb försämring av det allmänna tillståndet.

Det är meningslöst att argumentera med fysiologi, men du kan hjälpa kroppen att överleva en svår period med minimala förluster. Använd följande rekommendationer för att göra detta:

 1. 1. I 3-5 dagar före menstruationens början bör du tänka på en kost, exklusive produkter som orsakar aktiv gasbildning: bröd, sockerhaltiga drycker, kål, naturlig yoghurt, fettkött.
 2. 2. Avvisa användning av salt och kryddig mat, eftersom de provoserar en vätskeretention i kroppen, vilket orsakar uppträdande av ödem.
 3. 3. Ät små måltider, men ofta. Fraktionell näring hjälper till att undvika överätning, vilket minskar belastningen på mag-tarmkanalen.
 4. 4. Drick mycket vatten genom vilket skadliga ämnen elimineras från kroppen..
 5. 5. Ta vitamin B, E, C, vilket hjälper till att minska ömhet och obehag under menstruationen.

Det är vetenskapligt bevisat att under menstruation och PMS spelar psykosomatik en viktig roll. Ju mer en kvinna fixeras på sitt problem, desto mer manifesteras hon. Patienter rekommenderas att regelbundet gå i frisk luft och leva en aktiv livsstil..

Fysiologiska och patologiska skäl till varför magen blåses upp före menstruation

Innan menstruationen blåses upp magen av naturliga skäl: på grund av en förändring i hormonsammansättningen, en ökning av livmodern, ödem, ökad aptit och en liten viktökning.

I det här fallet behöver kvinnan inte drabbas mycket, dessutom försvinner symtomen ganska snabbt.

Och om du under den andra halvan av cykeln inte äter sött, salt, baljväxter, dricker vitaminer, äter bråk, kan du undvika problemet.

Men de skyldiga till en ökning av volym i buken och uppblåsthet kan vara gynekologiska eller gastroenterologiska sjukdomar, inflammation i urinblåsan, graviditet, både normal och ektopisk. Andra symtom bör noteras (feber, kräkningar, diarré, svaghet), om någon, och se en läkare.

Varför sväller magen före menstruationen

Innan menstruationen har många kvinnor en puffig mage, och de skyldiga är:

 • en förändrad hormonell bakgrund (detta är särskilt viktigt i sin helhet, fysiskt svag, nervös);
 • tumör eller inflammatoriska sjukdomar i livmodern, äggstockarna;
 • graviditet;
 • gastrit, kolit, enterit;
 • urinvägssystemets patologi;
 • overeating;
 • svullnad.

Bäckenorgan

Ofta rasar det av samma skäl också, magen gör ont innan menstruationen. Och vissa kvinnor blir bättre, vilket framgår av den ökade midjeomkretsen.

Är det normalt om buken, som en gravid kvinna, före menstruation

Om magen ser ut som en gravid kvinna före menstruation kan detta betyda:

OrsakVarför det händer?
Det är det överhängande utseendet på menstruation.På detta segment av cykeln inträffar hormonella förändringar som ger nya yttre tecken (avrundning av buken, lätt svullnad i fingrarnas ansikte) och känslor (obehag, irritabilitet, ökad aptit, sug efter godis).
Problem med reproduktionssystemet.Dessa kan vara neoplasmer i livmodern, äggstockarna, endometrios. Menstruationens överhängande ankomst kan framkalla en förvärring, eftersom det huvudsakliga kvinnliga organet i denna period ökar, dess muskler börjar samlas mer aktivt.
Intestinal dysfunktion.Kolit, enterit kännetecknas också av uppblåsthet, och under den premenstruella perioden tenderar de att förvärra.
Kronisk cystit.En minskning av immunitet före menstruation kan orsaka en förvärring av sjukdomen. Men sedan lägger urinproblem till andra symtom.
Viktökning.Före de kritiska dagarna har många kvinnor ökat aptit och intresset för godis vaknar upp. Så på kort tid kan du "äta" ett par extra kilo, som på grund av fysiken är lokaliserad på magen. Dessutom skapar socker gynnsamma förhållanden för fermenteringsprocesserna i tarmen, följaktligen flatulens.

Med ett ord, om magen blåses upp före menstruationen, den värker och ökar, kan detta visa sig vara normen och ett tecken på problem. Allt beror på svårighetsgraden av manifestationer och tillhörande symtom.

Vi rekommenderar att du läser om orsakerna till förseningen i menstruationen. Från artikeln kommer du att lära dig hur många dagar det kan finnas en försening av normen och med patologi, en nödvändig undersökning av en läkare.

Och här handlar mer om förändringar i slidan under menstruationen.

Varför innan menstruationen ökar vikt och mage

Innan menstruationen ökar många kvinnor vikt och buk av följande naturliga skäl:

 • Uppdatera hormonbalansen. De påverkar livmoderns storlek, organet växer och pressar på tarmen, och det - på bukväggen. Ju mindre utvecklade magmusklerna, desto starkare verkar denna faktor..
 • Funktioner för tarms funktion. De är också beroende av hormoner, och en lätt irritation i matsmältningen kan uppstå före menstruationen. Detta manifesteras av ökad gasbildning, obehag i buken och en ökning av dess storlek. Förändring i diet påverkar också vikten, dvs ett överflöd av sött, kryddig och salt.
 • Förekomsten av ödem. Kroppen förbereder sig på blodförlust, om än en liten. Därför lagrar den vätska som kan samlas i vävnaderna i buken och i vissa i ansiktet, armar, ben. Och detta leder också till en ökning av vikten med 2-3 kg, en ökning av bukens omkrets.
 • Ägglossning. Hos kvinnor med en kort eller instabil cykel kan det inträffa strax innan menstruationen. Och detta innebär också en ökning av hormonell aktivitet, som kan manifestera sig som mindre smärta i livmodern och en ökning av storleken på detta område av kroppen.

Hormonell reglering av menstruationscykeln

Det finns patologiska skäl för vilka störning av buken och smärta i den innan menstruationen är störande:

 • Gynekologiska eller gastrointestinala sjukdomar. Livmodern sväller före menstruationen och förbereder sig för att uppdatera det övre skiktet i endometrium. Därför kan med smärta uppstå smärta som inte fanns tidigare. Samma anledning orsakar en kränkning av tarmens rörlighet, om den är i den. Mat absorberas och främjas mindre och orsakar uppblåsthet och obehag.
 • Ektopisk graviditet. Vid denna period är ägget fortfarande litet, men om det är i äggledaren eller bukhålan kommer det att orsaka ökande obehag, vindbildning.

Vad betyder en fast nedre del av magen innan menstruationen

En fast nedre del av magen uppstår före menstruationen:

 • Strax på dagen när de börjar. Livmodern härdar och "samlas" lite, redo att riva bort det övre skiktet i endometriet. En liten dragande smärta visas i den nedre delen eller i ländryggen.
 • Med patologier i urinblåsan. I detta fall orsakas känslan av dess inflammation, ofullständig tömning och tryck på angränsande organ, vilket innebär bukväggen. Smärta kan vara närvarande..
 • Med graviditet och samtidigt ankomsten av livmodern i ton. Detta innebär en ökning av de kontraktila förmågorna hos organet, det vill säga hotet om avbrott.
 • Med problem i tarmen. Flatulens kan leda till lokalisering av gaser i dess nedre del. Förutom känslan av en "sten" -mage, finns det vandrande smärta och rumling.

Se i den här videon om orsakerna till och behandlingen av flatulens:

Flatulens före menstruation, tyngd i magen

Flatulens stör menstruationen om:

 • En kvinna äter mycket och tillåter sig mycket söt, kryddig, snabbmat. Under denna period är det svårt att motstå, eftersom hormonella förändringar framkallar en ökad aptit och andra smakpreferenser. Dessutom hjälper maten att förbättra humöret, vilket vanligtvis förvärras före kritiska dagar..
 • Det finns matsmältningsproblem som inte tidigare har visat sig. Det faktum att magen sväller och värker före menstruation, gastrit, kolit, enterit är skyldigt. Sammansättningen av hormoner som är karakteristiska för perioden provocerar deras förvärring. Om det finns en sjukdom kommer symptomen inte att försvinna när menstruationen börjar, det vill säga du måste undersökas och behandlas.
 • Det finns hormonella störningar. Detta påverkar också dåligt egenskaperna för matsmältningen..

Svårighetsgraden och känslan av närvaron av en ballong i buken innan menstruation kan uppstå hos dem som inte tillåter näringsfel, blir inte sjuka. Men i det här fallet är de svaga och passerar den första dagen av menstruationen.

Hur många dagar börjar uppblåsthet före menstruationen

Uppblåsthet före menstruationen kan först dyka upp 2-4 dagar före utsläpp. Och någon flatulens inträffar bara före menstruationen. Det beror på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, livsstil, näring. Ju smutsigare diet, desto tidigare kan problemet börja bry sig.

Varför sväller magen under menstruationen

Hos vissa kvinnor sväller magen, vilket orsakar obehag under menstruationen, vilket också har flera skäl:

 • en obalans av hormoner som fortsätter att störa den korrekta absorptionen av mat, tarmens arbete;
 • irrationell näring, vilket också orsakar jäsning och flatulens;
 • gynekologiska sjukdomar där livmodern förblir förstorad, pressar på tarmen och stör den sunda funktionen.

Det är viktigt att förstå att om du sväller, sväller din mage under din period, bildas gas i tarmen. Men andra organ kan också provocera ett problem. Om det upprepas i varje cykel, det stör allvarligt, är det värt att undersöka.

Och vad som blåses upp, det vill säga magen ökar i volym under menstruationen, betyder inte nödvändigtvis fara och patologi. Detta händer om en kvinna har återhämtat sig något, har en tendens till svullnad. I avsaknad av andra negativa manifestationer finns det inget att oroa sig för, allt kommer att gå vid slutet av menstruationen.

Uppblåsthet under menstruationen: vad man ska göra

Uppblåsthet under menstruationen kan elimineras och till och med förhindras om du gör följande:

 • Åtminstone under andra halvan av cykeln, normaliserar dieten. Detta innebär att du måste minska användningen av choklad, kakor, färska bakverk, baljväxter, inte engagera sig i råa grönsaker och frukt. Mer användbar under denna period är spannmål, soppor, magert kött, fisk, som absorberas väl. Stuvgrönsaker. Och det är bättre att äta delvis för att inte överbelasta matsmältningssystemet.
 • Bekämpa svullnad. Avslag från rökt kött, pickles kommer att rädda dem. Det är också viktigt att röra sig mycket för att stimulera ämnesomsättningen och avlägsna överskottsvätska från vävnaderna. Men samtidigt strävar du inte efter sportrekord.
 • Drick mindre kaffe, kolsyrade drycker, alkohol och ett par dagar före de kritiska är det bättre att vägra dem helt. Allt detta påverkar tarmarna dåligt. Och kamomillte, avkok av lingonbär, tranbär, mynta hjälper hans arbete. De lindrar inflammation, eliminerar spasm, tar bort överskottsvätska.
 • Ta B-vitaminer, komplex där det finns magnesium och kalium. Ämnen hjälper matsmältningsorganen, stöder nervsystemet. Det senare kommer att lindra lusten att äta för mycket.
 • Bär tillräckligt med lösa, bekväma kläder. Om det drar åt midjan, krossar, är detta också en faktor som väcker uppblåsthet och smärta.
 • Ibland massera magen. Det är nödvändigt att göra cirkulära rörelser i navelområdet och nedan, detta kommer att hjälpa till att avge gaser. En lätt massage kommer att vara fördelaktigt för korsryggen..

Magen är pouted, men det finns ingen menstruation - vad kan det vara?

Om magen är pouted, förstorad, men det inte finns någon menstruation, kan detta betyda:

 • Den vanliga förseningen. Detta händer med helt friska kvinnor, du måste bara vara nervös, komma in i ett annat klimat eller av andra till synes obetydliga skäl.
 • Graviditet. För närvarande är det få tecken som pekar på det. Men tillsammans med en något förstorad mage, tyngd i bröstkörtlarna, ökad aptit, eller tvärtom, ovilja att äta.
 • Gynekologisk sjukdom. Uppblåsthet och försening kan kompletteras med andra tecken, till exempel buksmärta, illamående, temperatur. Men ibland klarar de sig utan dem.

Hur man förstår, tvekar innan menstruation eller graviditet

För att avgöra om graviditeten puffar innan menstruationen eller flatulens manifesterar sig är det ibland möjligt med ytterligare tecken:

 • Förändringar i aptit och näringspreferenser. Hos gravida kvinnor kan det försvinna eller, omvänt, intensifieras. Och maten som tidigare gillades väcker fientlighet. Mat som tidigare lämnade dig likgiltig blir älskad.
 • Svaghet, dåsighet, glömska, liksom utseende av illamående på morgonen. Hormonförändringar som börjar under graviditeten redan under de första veckorna leder till dessa manifestationer..
 • Bröstsvullnad. Bröstkörtlarna verkar tunga, bröstvårtorna blir känsligare.
 • Förvärring av lukten. Allt är som med mat: lukt som inte orsakade känslor innan börjar gilla eller orsaka avsky.
 • Förbättrad vaginal urladdning. De är transparenta, men kan vara isär med blod.

Ändå är det säkrare att göra ett graviditetstest, eftersom de listade symptomen kan indikera lossna nerver, trötthet eller närmar sig men försenade kritiska dagar..

På kort tid stiger hCG-hormonets nivå, vilket med en större grad av tillförlitlighet kommer att bekräfta förekomsten av ett fosterägg. Men testet kan vara felaktigt i början av graviditeten.

Därför är det vettigt att vänta eller besöka gynekologen om du inte kan vänta med att ta reda på graviditet.

Vid uppblåsthet med PMS krävs läkare

Uppblåsthet kan orsaka allvarlig obehag med PMS och kompletteras av andra symtom som kräver specialistuppmärksamhet:

 • illamående, kräkningar;
 • svår svaghet;
 • diarré flera gånger om dagen;
 • svår svettning;
 • feber;
 • inte passerar eller ökar smärta;
 • problem med urinering eller tarmrörelser.

Orsakerna till dessa manifestationer av PMS kan inte vara, sjukdomar är skyldiga här.

Förebyggande åtgärder mot förstoppning, uppblåsthet

Förstoppning, obehag och uppblåsthet kan förhindras om några dagar före och under menstruationen:

 • äta bovete, havregryn, kokta grönsaker, gammalt vitt bröd, magert kött, soppor, yoghurt, kefir och dricka också rent vatten;
 • vägra snabbmat, läsk, mjölk, ett överflöd av söt, salt, konserverad mat, kål, gurkor, tomater;
 • Stek inte mat, men gryt eller koka och släpp av varma kryddor.
 • ha en måltid 4-5 gånger om dagen, lite för lite;
 • göra övningar som bidrar till att tarmarna fungerar korrekt (dra knänna på böjda ben till bröstet från ett liggande läge, sänka dem till sidorna i samma utgångsläge);
 • ta prebiotika och probiotika valt av din läkare, dricka te med tillsats av kamomill, citronmelisse, mynta.

Vi rekommenderar att du läser om varför äggstockarna störs under menstruationen. Från artikeln kommer du att lära dig hur äggstockarna är ordnade, varför de kan skada i olika faser av menstruationscykeln.

Och här är mer om varför äggstockarna kan skada.

Varje tjej måste veta att menstruationen kan vara obekväm, men borde inte vara ont. Om luftväxt, smärta framför dem bokstavligen stör livet, och rätt livsstil inte hjälper till att bli av med problemet, måste du definitivt träffa en läkare. Och från uppkomsten av en liten mage, uppblåsthet före menstruationen, som snart går, bör man inte få panik.

Varför sväller magen före menstruation: orsaker och metoder för att hantera problemet

Varje kvinna i fertil ålder varje månad hanterar något som menstruation. En lycklig minoritet känner inte till manifestationerna av premenstruellt syndrom, men en betydande andel kvinnor under denna period upplever humörförändringar, drabbningar eller stöter på ett sådant obehagligt fenomen när magen blåses upp före menstruationen.

Förutom fysisk besvär orsakar detta allvarligt psykologiskt obehag - en rundad mage bidrar inte till skönheten i figuren, och detta ger ytterligare sorg till flickan, som inte är i bästa känslomässiga tillstånd, även på grund av de hormonella skurarna som kännetecknar dessa dagar. Men var inte rädd: vanligtvis försvinner allt efter menstruation.

 • Orsaker till uppblåsthet före menstruation
 • Uppblåst råd

Elasticitet i livmodermusklerna, fysisk kondition och individuell kroppsbyggnad - alla dessa faktorer påverkar om en kvinnas mage blåses upp före menstruation.

Samtidigt kan graden av ökning i volym på buken vara annorlunda - för någon kan det knappt märkas och kännas bara när man försöker bära väldigt snäva kläder, och vissa kvinnor märker en avsevärt rundad mage, vilket gör sin figur jämförbar med silhuetten av en dam som är under den fjärde månaden av graviditeten. Menstruationsfördröjning oftast inte observeras.

Uppblåsthet före menstruationen kan vara ofarlig, men inte särskilt trevlig, och kan indikera förekomsten av allvarliga patologier i kvinnans kropp.

I vilket fall som helst kommer det inte vara möjligt att självständigt utföra diagnostik av hög kvalitet och fastställa orsakerna.

Därför bör du, vid obehag som inträffar både under menstruationen och under den premenstruella perioden, rådfråga en gynekolog.

Varför sväller magen före menstruationen? Experter identifierar sex huvudorsaker som kan orsaka detta fenomen, inklusive:

 1. Graviditet. En kombination av två faktorer: en försening i menstruationen, en magsäck, kan indikera att graviditet har inträffat. Detta kan kontrolleras med hjälp av specialtest - de säljs på alla apotek. Om testet är positivt, och samtidigt upplever kvinnan smärta - kan det tyta på ett hot om abort eller andra patologier. Hur som helst, när du ser två länge efterlängtade remsor på testet, eller när magen är uppblåst och det inte finns någon menstruation, bör du inte skjuta upp besöket i födelsen.
 2. Ägglossning. Värkande smärta i kombination med uppblåsthet kan vara ett tecken på ägglossning. Många är intresserade av frågan hur många dagar före menstruationen är magen uppblåst. I detta fall observeras sådana fenomen ungefär 10-14 dagar före det förväntade datumet för menstruationens början. Hos ungefär hälften av flickorna är uppblåsthet och obehag under förlossningsperioden förknippad exakt med frigörandet av ägget och processen för dess rörelse till livmodern. Om diagnosen avslöjade exakt denna orsak till uppblåsthet kan du stoppa symtomen med krampläkemedel. Efter början av menstruationen försvinner problemen av sig själva.
 3. Hormonella förändringar. Detta är ganska normalt. Hormoner hjälper till att förbereda kroppen för en eventuell graviditet, även om den inte är där och det inte finns någon försening. Under deras inflytande växer endometriumet med blodkärlen i livmodern, som sväller och blir mjukare.
 4. Klyvningsstörningar är ett annat skäl till att magen sväller under menstruationen. Blodflödet till hängorna och livmodern själv, som inträffar under förberedelseperioden för kroppen för menstruation, kan också påverka tarmarna och orsaka funktionsfel i matsmältningsprocessen, inklusive detta kan orsaka ökad gasbildning
 5. Svullnad. Kroppen förväntar sig att det under en menstruationsperiod kommer att bli en betydande blodförlust, och med det kommer vissa mikroelement och salter att gå förlorade, därför, i förberedelse för denna tid, kvarstår ytterligare vätska. Parallellt med detta ökar produktionen av hormonet avsevärt, vilket reducerar urineringens frekvens med flera dagar. Allt detta är svaret på frågan varför magen blåses upp under menstruationen. Men ett intressant faktum är att kvinnor är tack vare den här egenskapen i kroppen mycket bättre än män med blodförlust.
 6. En tumör eller annan patologi. Svullnad och smärta i kombination med uppblåsthet kan vara ett tecken på uppkomsten av tumörer eller patologiska förändringar i kroppen. Oftast åtföljer detta symptom gynekologiska sjukdomar, ofta med en försening i menstruationen, men i vissa fall kan det indikera njur- eller leverpatologier, samt problem med mag-tarmkanalen.

Varje kvinna ska inte vara rädd för en situation när hennes mage blåses upp före menstruation, oavsett hur många dagar innan de inträffar.

Men det bör komma ihåg att följande symtom dök upp strax före det planerade startdatum för menstruation:

 • plötslig feber;
 • växande smärta;
 • svullnad i benen;
 • kräkningar.

Det är också värt att kontrollera om magen blåses upp efter menstruationen.

Om uppblåsthet inte är förknippad med graviditet eller någon sjukdom, försvinner detta obehagliga symptom av sig själv efter början av menstruationen. I de flesta fall räcker det bara för att få några dagar för att normalisera situationen.

Om en kvinna inte är gravid och inte lider av patologiska förändringar i kroppen, kan det vara mycket obehagligt premenstruellt syndrom för henne, när hennes mage blåses upp före menstruationen, vad experter säger i denna situation.

Oftast rekommenderar de:

 • ta kalium, magnesium och vitaminer i grupp B. De kommer att hjälpa till att bli av med irritabilitet, tårfullhet och nervositet som är karakteristisk för PMS, samt förbättra tarmfunktionen;
 • kamomill avkok påverkar också fördelaktigt tarmens rörlighet och har dessutom en urindrivande effekt, vilket hjälper kroppen att bli av med överskottsvätska;
 • för att underlätta arbetet i dina tarmar med en diet. Det rekommenderas att kosten består av enkel mat som är lätt att smälta. Det rekommenderas också att livsmedel som kan orsaka överdrivet gasproduktion, såsom baljväxter och kål, utesluts från kosten. Om det inte finns någon önskan att vägra skadliga läckerheter och byta till en hälsosam kost, är det tillräckligt att observera en sparsam diet i 7-10 dagar före menstruationens början och stoppa efter deras början;
 • mängden rökt kött och salta livsmedel som konsumeras måste begränsas. Produkter som rökt fisk, kex eller chips är inte fördelaktigt för kroppen. De är svåra att smälta, och på grund av dem kvarstår överskottsvätska i kroppen. Ibland har du råd med den här maten, men du bör inte missbruka sådana produkter, speciellt före menstruation;
 • efter att ha druckit öl, vin, kolsyrade drycker såväl som kaffe kan det uppstå uppblåsthet, dessa drycker bör också undvikas om möjligt;
 • Föredrar bekväma avslappnade kläder. Det hjälper inte bara att dölja den tillfälligt rundade buken, utan den kommer inte att utöva ytterligare tryck på livmodern och hängorna, vilket innebär att det blir mindre smärta före och under menstruationen;
 • förstärka magmusklerna. Regelbunden fysisk aktivitet kommer att vara användbar för bildandet av det muskulära skelettet, inklusive i buken. Du kan registrera dig för en fitnessklubb eller träna hemma - du kan bara skaka pressen eller träna alla muskelgrupper på ett omfattande sätt. Detta hjälper inte bara att förbättra figuren, utan kommer också att vara användbar för hela organismen som helhet - genom att stärka magmusklerna kan du bli av med dess uppblåsthet om svullnaden i livmodern blir orsaken eller avsevärt minska manifestationerna av detta symptom. Men det är värt att göra sport regelbundet och inte några dagar innan menstruationen.

Således är uppblåsthet före menstruationen ett obehagligt fenomen, men oftast är det inte farligt. För vissa observeras det hela tiden, för andra - regelbundet.

Oftast, efter menstruationens början, försvinner problemen av sig själva. Det är viktigt att identifiera orsaken så exakt som möjligt för att vara säker på att det inte finns några problem..

Om det samtidigt finns en försening i menstruationen, måste en läkare konsulteras.

Dessutom är det användbart för varje kvinna att inte bara veta varför hennes mage blåses upp under menstruationen, utan också att bekanta sig med några rekommendationer för att inte vara rädd för att detta kommer att hända igen.

Materialet på denna sida är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Besökare på webbplatsen bör inte använda dem som medicinska rekommendationer. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir det exklusiva privilegiet för din behandlande läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Läkemedel mot klimakteriet från tidvattnet - en lista. Hormonella och icke-hormonella medel för klimakteriet hos kvinnor

Efter klimakteriet rapporterar många kvinnor obehagliga symtom. Det kan vara svettningar, plötsliga frossa eller feber....

Regler för att förbereda för ett mammogram

Mammografi används oftast som en screeningsmetod för tidig diagnos av bröstcancer. Studien ger möjlighet att upptäcka patologiska förändringar i vävnader i alla stadier av deras utveckling, inklusive det asymptomatiska stadiet....

Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ....