Klåda i slidan - skäl, vad man ska göra, vilken läkare man ska kontakta

Intim

Hej kära läsare. En sådan olägenhet som klåda i slidan kan förekomma hos varje representant för det klara könet, oavsett ålder. När allt är i ordning med hälsan observeras intim hygien, ett sådant problem bör inte uppstå. Klåda är inte en sjukdom, det är en orsak som indikerar ett fel som har inträffat i den kvinnliga kroppen, och detta behöver inte vara rädd. Om du har utsläpp, lukt eller förbränning som varar längre än tre dagar bör du kontakta en medicinsk institution för att få hjälp.

Orsaker till klåda i slidan

Obehag i det intima området kan orsakas av ett antal faktorer.

Läkare skiljer tre huvudskäl:

 1. Gynekologiska sjukdomar.
 2. Sjukdomar som inte är relaterade till gynekologi.
 3. Andra faktorer, externa och interna.

Villkorligt - patogena mikroorganismer som finns i slidan i en normal mängd orsakar inte smittsamma processer. När de multiplicerar börjar den inflammatoriska processen (candidiasis, bakteriell vaginit).

Som ett resultat av sådana sjukdomar uppstår inte bara klåda, utan också ostig utflöde och en obehaglig lukt. Vanligtvis intensifieras alla obehagliga upplevelser innan kritiska dagar börjar..

Under immunförsvagningen är klåda utseendet som ett symptom på en sexuell infektion, oavsett hur länge sedan handlingen begicks. Sådana infektioner kan uppstå i hemlighet, manifesteras endast efter en viral sjukdom eller förvärring av kroniska sjukdomar.

Vanligt hos kvinnor är cystit, det kan orsakas av könsinfektion, pyelonefrit. Dess symptom är klåda inte bara i klyftorna utan också i slidan..

Resultatet av en infektionssjukdom är berusning, det orsakar ofta obehag i slemhinnan i det intima området.

Allergier och utslag kan orsaka klåda i könsområdet. Diabetes åtföljs av sådana obehagliga symtom.

Hos särskilt emotionella kvinnor kan klåda vara ett svar på:

 • stressande situationer;
 • Depression
 • olika känslomässiga överbelastningar;
 • nervsystemssjukdom (neuropati);
 • levern, sköldkörteln, njurarna, matsmältningsorganen;
 • anemi
 • dysbios;
 • hemorrojder.

Varför uppträder klåda i slidan efter samlag?

Detta problem oroar ett stort antal kvinnor som söker råd från en gynekolog. Ett symptom kan förstöra ett intimt liv, leverera mycket besvär. Efter eller under samlag kan klåda förekomma inte bara på grund av infektion.

Lämna det utan tillsyn. För obehagliga upplevelser som orsakar obehag, bör du rådfråga en läkare.

Efter undersökning och nödvändiga tester kan specialisten identifiera det verkliga skälet som orsakar sådana upplevelser..

De viktigaste orsakerna som provocerar klåda efter intimitet:

 • vaginit;
 • trast;
 • allergisk reaktion;
 • hudirritation;
 • trikomonasinfektion.

Oftast, hos kvinnor som klagar över en sådan konsekvens, identifierar läkare candidiasis. Efter forskning blev det känt att 75% av kvinnorna upplevde en brännande känsla efter samlag på grund av överdriven reproduktion av Candida-bakterier.

De är i allas kropp, men med måttligt skada inte hälsan. Denna sjukdom kan orsaka en banal hypotermi eller hormonsvikt i den kvinnliga kroppen, försvagad immunitet.

En allergisk reaktion mot spermier är mindre vanlig. Vissa gifta kvinnor lider av detta problem när oskyddat samlag uppstår..

Oförenlighet med mikroflora blir ett allvarligt problem i parens intima liv.

Tills det har fastställts att orsaken till klåda är exakt en allergi, anklagar partner ofta varandra för otrohet, som ett resultat av förekomsten av sexuellt överförda sjukdomar i en av makarna. För att ta reda på den verkliga orsaken måste du klara specialtest för en allergisk reaktion på manligt fröprotein.

Klåda i vagina efter att ha tagit antibiotika - vad man ska göra

Infektioner av en viss typ orsakar överväxt av bakterier. I sådana fall kan endast antibiotika botas..

Läkemedel i sin tur dödar allt användbart, så dysbios börjar. Kvinnans kropp bär den inte utan symtom. Ett sådant känsligt ämne som klåda i slidan efter en antibiotikakurs väcker många, orsaken till detta är trost (candidiasis).

Förutom bakterier finns svampar i kroppen, i en normal mängd är de en del av den inre mikrofloran. Detta händer tills de, när de försvagar immuniteten, börjar öka alltför mycket.

Orsaker till klåda efter en antibiotikakurs:

 1. Dysbacteriosis i det intima området.
 2. Försvagad immunitet efter droger.
 3. Blodcirkulation, där det finns ett antibiotikum, dess kontakt med slemhinnan.

Om du har symtom på trast, bör du besöka en gynekolog efter att ha tagit antibiotika. Han bör förskriva läkemedel som syftar till att återställa mikroflora, kampen mot svampar, immunmodulering och enzymatisk.

Situationen är annorlunda, om det inte är möjligt att boka tid med en specialist, kan du använda recept från traditionell medicin. Detta alternativ hjälper till att lindra obehag i slidan, men jämfört med läkemedelsbehandling agerar de inte snabbt..

Recept av traditionell medicin:

 1. Kamomill avkok. Du kan inte bli helt av med trast på detta sätt, men klåda kan elimineras. Det krävs i 400 ml. tillsätt 2 matskedar kamomillvatten med torrt apotek. Efter kokning, koka buljongen i fem minuter. Avkyl helt och sil genom en fin sil eller ostduk. Den resulterande produkten tvättas 5 gånger om dagen.
 2. Bioeterpinnar. Verktyget hjälper i närvaro av svår klåda orsakad av trast. Det kommer att krävas att ange i tre timmar, minst två gånger om dagen. Du kan öka frekvensen om klåda är svår. Obehagliga känslor bör försvinna efter 4 dagars användning.
 3. Tvätt med tvätt tvål. Alkali är dödlig för svampar, en tvålskum skapar en sådan miljö. Denna metod hjälper till att lindra irritation efter första användning. Det ska användas varje morgon och kväll tills utsläppet är helt stoppat..
 4. Förbered en lösning av torkade blommor av kalendula, kamomill eller nässlor. I kokande vatten, 200 ml, skicka 2 matskedar av de utvalda torkade blommorna, insistera i två timmar. Sila, använd lösningen i form av douchning på natten, sju procedurer räcker.
 5. Du kan ta in ett avkok av humlekottar, björkblad, johannesört, cikoria, kalendula och efterföljande. Alla örter tas en tesked, hälls med kokande vatten, infunderas i 2 timmar. Du måste dricka 180 gram ansträngd infusion före måltider, en halvtimme.
 6. Du kan använda tamponger över natten, blötade i gran och kakaosmör. 5 gram granolja och 25 gram kakaosmör värms upp i ett vattenbad. De kommer att behöva koka, svalna sedan och blötlägg den. Innan introduktion för att göra douching med varmt sodavatten.

Diagnos, vilken läkare som ska kontaktas och vilka tester som behövs

Vid symtom på trast, klåda i slidan måste du kontakta en gynekolog eller venereolog. Innan de ordinerar läkemedel, för ytterligare effektiv behandling, diagnostiseras de.

Detta är en nödvändighet, på grund av olika patologier, kan behandlingsmetoden variera..

Efter att ha klagat på klåda på sjukhuset planeras en undersökning:

 1. Bekken ultraljud.
 2. Smet på floran.
 3. Kulturinokulation.
 4. PRC-test.

Vid behov kan en kvinna hänvisas till samråd med specialiserade profiler (venereolog, hudläkare, allergist).

Efter godkänd undersökning och testresultat föreskrivs behandling. Det beror direkt på vad som orsakade detta obehag. Självmedicinering är oacceptabelt, du kan bara förvärra obehaget.

Den behandlande läkaren för att eliminera orsaken till klåda kan föreskriva:

 1. Antihistaminer - om en allergisk reaktion upptäcks av resultaten av testerna.
 2. Antimikrobiella tabletter, injektioner eller suppositorier - när orsaken till sådana upplevelser är en smittsam process.
 3. Svampdödande medel - vid upptäckt av mikroorganismer av denna typ.
 4. Hormonala droger.
 5. Vaginala suppositorier.

Läkemedelsbehandling kan kompletteras med folkläkemedel, som är baserade på växtextrakt som har regenererande och antibakteriella egenskaper. Utöver denna funktion är de ganska skonsamma för att lindra klåda..

Vilka ljus kan användas för klåda i slidan

På en så intim plats orsakar klåda en särskilt obehaglig känsla. Obehag som en kvinna upplever vid en sådan tidpunkt ger inte bara fysisk, utan också känslomässig smärta.

Vaginala suppositorier är mest effektiva för att behandla ett sådant problem. De eliminerar inte bara klåda, utan också utsläpp, en obehaglig lukt. Efter godkänt examensarbete och testresultat.

Gynekologen utser följande läkemedel:

 • Klion D. Det har ett omfattande spektrum av åtgärder. Används vid behandling av candidiasis, trichomonas, vaginit. En funktion är förbudet mot användning under graviditet.
 • Gynoflor. Mottagning efter behandling med komplexa läkemedel är möjlig. Säljs i form av ljus - tabletter. Kursen består av ett två veckors intag, två per dag.
 • Terzhinan Ljus utformade för att bekämpa svampen skiljer sig från många i sin milda effekt. Kan orsaka tarmdysfunktion.
 • Clindacin: Ljus av bakteriostatisk verkan syftar till att bekämpa många infektioner. Ange ljus i högst sju dagar.
 • Fluomisin. Efter administrering dödar suppositorier bakterier i slidan och förstör svampinfektioner.
 • Livarol. Utnämnd för behandling av candidiasis med en kurs på fem dagar.
 • Lomexin De har en snabb effekt i behandlingen av trast, dess symtom försvinner efter tre dagar.
 • Pimafucin: Ljus med ett antibiotikas egenskap, i behandlingsprocessen krävs att de kommer in i slidan endast en gång om dagen.
 • Hexicon. Ett läkemedel som föreskrivs för upptäckt av en sexuellt överförd sjukdom.
 • Neo Penotrap. Dessa suppositorier är inriktade på att bekämpa sjukdomar som mykos och trikomoniasis. Läkemedelsförloppet varar i tio dagar.

Det är vaginala suppositorier som är vanligast som det mest effektiva sättet att bekämpa klåda. De kan inte bara ta bort det utan också bota orsaken till att denna obehagliga känsla uppstod.

Det är nödvändigt att ange dem först efter att läkaren har utfört diagnostiska procedurer, i enlighet med resultaten från analyserna.

frågor

Fråga: Varför efter utredning av en gynekolog kan utsläpp, klåda och rodnad uppstå?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Varför efter undersökning av en gynekolog kan vaginal urladdning, klåda och rodnad uppstå?

Efter undersökning av en gynekolog bör sådana symtom inte visas. Dessa fenomen är vanligtvis bevis på inflammatoriska eller infektiösa processer i könsorganen eller intilliggande urinblåsan, appendix eller rektum..

Mindre prickar efter ett gynekologbesök kan vara:

 • om epitelets integritet skadades när man tog ut smet från livmoderhalsen;
 • med ektopi på livmoderhalsen;
 • i närvaro av sjukdomar (erosion i livmoderhalsen, endometritis, endometrios).

I detta fall är tilldelningen en variant av normen.

Tecken som klåda och rodnad är emellertid alltid en anledning till ett andra besök hos läkaren och tester för att bestämma mikroflora i slidan.

Klitoris kliar - är det värt att oroa sig?

Genital klåda är verkligen ett obehagligt problem. Det orsakar fysiskt obehag och gör att du allvarligt oroar dig för hälsan. Men detta är inte alltid motiverat. Ofta kliar klitoris av skäl som inte är relaterade till utvecklingen av sjukdomar.

Vanliga orsaker

Denna kropp har många nervändar. Det är extremt känsligt för yttre och interna stimuli. Klåda kan förekomma i klitoris som svar på alla effekter från utsidan och insidan:

 • Allergi. Lusten att repa i könsområdet uppstår efter användning av syntetiskt linne, tvättpulver av dålig kvalitet eller intima hygienprodukter, klorerat vatten. Du måste noggrant övervaka dina känslor och sluta använda källan till allergener så snart som möjligt. Även små utslag på golvet. Läppar är en anledning till att vägra nya trosor eller duschgel.
 • Klimax Hormonförändringar under klimakteriet orsakar en minskning av produktionen av naturlig smörjning. Könsslemhinnorna torkar, vilket orsakar tunnning av vävnaderna, deras ofta skada, klåda och brännande.
 • Graviditet. Starka hormonstörningar, särskilt i de senare stadierna, orsakar obehagliga känslor i könsområdet. Dessutom reduceras immuniteten betydligt hos kvinnor i position, på grund av vilka patogener aktiveras.
 • Brist på hygien. Vid sällsynta tvättar samlas smuts i könsorganens veck. Det skapar bekväma förhållanden för patogen mikroflora. Speciellt kliar klitoris under menstruationen. Många flickor i dag glömmer att hygienprocedurer bör vara vanligare och tvätta som vanligt.
 • Påfrestning. Kronisk trötthet, ofta upplevelser och depression orsakar ett fel i immunsystemet. Kroppen börjar attackera sina egna nervceller. Av denna anledning kan hela kroppen eller delar av den kliar. Oftast berör detta problem den känsliga könsskinnet..

Möjliga sjukdomar

Den vanligaste orsaken till klåda är inflammation. Dessutom orsakar onkologiska sjukdomar eller sjukdomar som inte är relaterade till sexuell hälsa en önskan att repa:

 1. Bakteriell vaginos. Icke-inflammatorisk gynekologisk sjukdom kännetecknad av rikliga utsöndringar, undertryckande av normal mikroflora och reproduktion av patogena mikroorganismer. Det vaginala slemet får en vit eller grå färgton och en karakteristisk fiskig lukt.
 2. Trast. Det förekommer under påverkan av svampar. Med denna sjukdom klåda i klitoris, labia och vestibule. Vävnader sväller och rödnar, ett utslag förekommer på könsorganen, och utsläppet blir som keso. Vit plack visas på läpparna.
 3. STD Sexuellt överförda sjukdomar överförs genom oskyddat samlag. Symtomen varierar beroende på patogen. Den ständiga klåda, purulent urladdning och fet lukt från slidan förblir oförändrad.
 4. Dermatologiska sjukdomar. Lav, psoriasis, eksem och andra hudsjukdomar påverkar ofta könsslemhinnan. Sådana patologier kännetecknas av omfattande inflammationsområden, peeling, olika utslag. På labia visas fläckar som är våta och kliande..
 5. Diabetes. En endokrin sjukdom som kännetecknas av en ökning av blodsockret. Denna process åtföljs av svår torrhet och känslighet i huden i hela kroppen. Förekomsten av patologi kan bedömas av omättlig hunger och törst, en kraftig viktminskning, rikligt med purulenta utslag.
 6. Genital herpes. Viral infektion som påverkar slemhinnan i klitoris, labia och vagina. Oacceptabel klåda förekommer tillsammans med utslag i form av vattniga vesiklar. När vesiklarna spricker är såren skorpade. Efter att ha tagit bort scabs kvarstår röda eller rosa fläckar.
 7. Cancer i vulva. Malign neoplasma som påverkar den yttre delen av de yttre könsorganen. I det första utvecklingsstadiet manifesterar sig inte. Efter att tumören spridit sig till lymfkörtlarna uppträder symtom: brännande och klåda i slidan, ovanlig pigmentering, neoplasma i form av en tätning, öm eller tillväxt. Vissa kvinnor oroar sig för blödning mellan menstruationer.

Hur du löser problemet

Om den ständigt repas i klitorisområdet är det nödvändigt att fastställa orsaken till detta fenomen så snart som möjligt. När du går till sjukhuset tar gynekologen blod och smetar för analys, identifierar patogenen och föreskriver behandling. Om det efter undersökningen visar sig att allt är i ordning med hälsan, måste du ompröva din hygien, och i händelse av nervös belastning, dricka ett lugnande medel. För att förhindra kläder i könsorganen bör förebyggande åtgärder vidtas kontinuerligt:

 • bära underkläder tillverkade av naturliga tyger;
 • använd hypoallergena tvättmedel;
 • vägra ofta douching;
 • tvättas med rent vatten två gånger om dagen, och under menstruationen ännu oftare;
 • Undvik stress;
 • använda kondomer med ofta förändringar hos sexpartner;
 • besök gynekologen minst två gånger om året;
 • behandla sjukdomar i tid.

Men det viktigaste villkoret är snabba undersökningar av en gynekolog om även små avvikelser från normen upptäcks.

Kan en gynekolog undersöka orsaka fläckar

Att besöka en gynekolog är obligatoriskt. Läkare rekommenderar att göra detta regelbundet ungefär två gånger om året. Detta kommer att möjliggöra i tid att upptäcka troliga patologier. Blodigt utflöde efter undersökning av en gynekolog är ofta fysiologiskt och kräver inte behandling. Under undersökningen är det dock också möjligt att gå in i den smittsamma processen. Det är också möjligt att undersökningen sammanföll med dagen då menstruationen började. Ofta är spotting i små mängder normen. Ett tecken indikerar att små fartyg skadades under undersökningen. Detta händer när man tar material. Symtomet försvinner på egen hand under dagen.

Undersökning av en gynekologkvinnor bör göras regelbundet

Vad är faran för undersökningar?

Sällan kan en kvinna, efter en gynekologisk undersökning, upptäcka fläckar. Detta symptom uppstår under insamlingen av material och orsakas av skador på små fartyg. Liten mängd blod släpps.

Genom ett regelbundet besök hos gynekologen kan du övervaka kvinnors hälsa och vid behov börja behandlingen i tid. En slarvig undersökning kan leda till uppkomsten av en stark smärta i buken och snabba blödningar. Detta tillstånd behöver läkarhjälp..

Gynekologen kan använda palpationsmetoden. I detta fall känns lokaliseringen av organen och vidhäftningar upptäcks. Denna procedur orsakar ofta obehag och smärta i bukhålan..

Undersökning kan orsaka infektion

Vid undersökning kan en infektion införas. Den högsta risken för en sådan komplikation finns hos kvinnor som tvingas snarast konsultera en läkare under menstruationen. Det är just nu som kroppen är mest sårbar.

Vilka är orsakerna till fläckar efter en gynekologisk undersökning

Vid genomförande av en gynekologisk undersökning används specialverktyg. Det är tack vare detta att vi kan ge en objektiv bedömning av reproduktionsorganens tillstånd.

Instrumentell undersökning orsakar ofta mekanisk skada på slemhinnorna i slidan.

De resulterande mikrotraumorna leder till frisättning av blod i små mängder. Vanligtvis manifesterar sig symptomet mot bakgrunden av användning av speglar av gynekologen. De skadar av misstag väggarnas integritet..

Ibland kan en gynekologisk spegel skada slemhinnan vid undersökning

Andra orsaker till fläckning presenteras i tabellen..

Tar en smetFör att studera den naturliga mikrofloran tas en smet för vidare diagnos. För detta skrapas det övre skiktet av vagina. Det orsakar också skador på små fartyg. Blödning i det här fallet är av betydelse. Blodflödet stannar efter 2-4 timmar utan hjälp.
Kvinnans upplevelserUtseendet på en blodig hemlighet kan vara skyldig för kvinnan själv. Symtomen möter flickor som är mycket nervösa och oroliga och går till receptionen. Plötsliga rörelser under inspektionen leder till symptomets utseende..
Bräcklighet i blodkärlenVissa kvinnor har bräckliga fartyg sedan födseln. I detta fall kommer symptomen att visas efter varje besök hos gynekologen.
Ytterligare behandlingarOftast leder undersökningen till ett blodigt utstryk under ytterligare förfaranden. Utsöndring kan till exempel uppstå efter cauterisering av erosion. I detta fall är det troligt att långvariga blödningar är. Blod kommer ut under veckan. Dessutom finns det en dragkänsla i nedre del av buken.

Blödning på grund av dessa skäl är inte farligt. Symtomen försvinner på egen hand. Ingen ytterligare behandling krävs. Det är viktigt att övervaka ytterligare nya tecken..

Det är också värt att notera att undersökningsdagen ibland sammanfaller med det datum menstruationen börjar. I detta fall kan det frigjorda blodet vara menstruellt. Det är därför, först och främst, när en daub dyker upp, är det viktigt att komma ihåg när det var de senaste kritiska dagarna.

Ibland är utflödet bara början på menstruationen

När urladdningen är patologisk

Den patologiska karaktären hos urladdningen bör inte uteslutas. Efter undersökning kan den så kallade kontaktblödningen förekomma, som rapporterar förloppet för varje sjukdom i reproduktionssystemet.

Blodiga utsöndringar kan manifestera endometrios. Tillståndet åtföljs också av regelbunden dragande smärta i nedre del av buken. Symtom förekommer vid tidpunkten för menstruation och efter undersökning. På andra dagar kan patologi kanske inte manifestera sig.

En annan patologisk rotorsak är förekomsten av polyposformationer. Blödning efter undersökning visas om neoplasma har påverkat livmoderhalskanalen. Risken för skador under studien ökar. Den största risken för skador är vid användning av speglar..

Orsaken kan vara polyper eller neoplasmer i livmodern

Orsakerna inkluderar endometrial hyperplasi. Tillståndet kännetecknas av förtjockning av slemhinnan. Även minimal exponering resulterar i blödning.

Vid erosion finns konstant blödning. Vid undersökning ökar blodflödet.

Blod är resultatet av en missfall. I de tidiga stadierna kanske graviditet inte inträffar. Läkaren kan inte märka fosterets ägg. Aktiva åtgärder kommer att leda till frigöring av endometrium och missfall som ett resultat.

En annan möjlig orsak är malign neoplasma. Under en lång tid kommer tillståndet inte att manifestera sig. En liten mängd blodigt slem kan separera.

Blödning måste konsulteras med en läkare åtföljd av patologiska tecken.

Om det finns störande symtom, se till att du konsulterar en läkare.

Kan det bli ansvarsfrihet efter undersökning under graviditeten

Under graviditeten minskar mängden aktiv aktivitet i slidan. De mest exakta undersökningarna bör ske i de tidiga stadierna. Inspektion är möjlig tidigast fyra veckor. Efter manipulation finns det risk för mindre fläckar.

När du bär ett barn kan en blodig hemlighet utlöses:

 • skada på vävnaderna i slemhinnan;
 • urladdning av slemkroppen;
 • skada på de inre könsorganen;
 • placentabbrott.

Bör inte orsaka utsöndringskänslor som uppstår under sen graviditet. I detta fall ska hemligheten inte åtföljas av andra patologiska symtom i form av klåda eller sveda..

Vid vecka 40 är en liten utflödesvolym vanligtvis en föregångare för en närmande födsel. I andra trimestern kan symptomet rapportera hormonella förändringar..

Vad kan olika vaginal urladdningar prata om, se den här videon:

När man ska träffa en läkare

Vissa symtom kräver akut läkare. Tveka inte att besöka en medicinsk institution med:

 • kraftig blödning;
 • ljusröd eller skarlakansröd tappningsskugga;
 • åtföljt av sekretioner av intensiv outhärdlig smärta;
 • urladdning från normen;
 • feber;
 • yrsel
 • hoppar i blodtrycket;
 • svår illamående och kräkningar;
 • allmän svaghet och obehag;
 • obehaglig och skarp lukt av sekret.

Alla dessa tecken indikerar utvecklingen av patologier. Behöver ytterligare läkarkonsultation för att identifiera avvikelser och starta behandling.

Vad man ska göra med sekret

Om urladdningen är överdriven och åtföljs av ytterligare tecken, är det första du behöver göra att lugna ner. Överdriven upplevelser kommer definitivt inte att gynna. Små daub är vanligtvis normen. Läkarkonsultation kommer inte att vara överflödigt.

Otillåten medicinering är förbjuden

Ett symptom som väcker misstänksamhet kräver läkare. Om blödningen är rik och åtföljs av ett antal tecken - ring en ambulans.

Det är strängt förbjudet att ta mediciner efter eget gottfinnande. Du kan inte ta smärtstillande medel innan ambulansen anländer. Annars kommer en noggrann diagnos att vara svår..

Klåda efter undersökning av en gynekolog

Ett besök hos gynekologen är alltid ett spännande företag, och det är ingen hemlighet att de unga damerna alltid träffas med anda för att genomföra denna händelse, naturligtvis, om ingenting kliar, inte skadar eller inte häller, springer de till läkaren för frälsning och befrielse från lidande.
Förutom blygheten och bara spänningen att gå till en medicinsk institution är det många som oroar sig för att undvika det "läkemedelsspela", det vill säga att inte komma i en situation där det inte finns någon klarhet i läkarnas handlingar. Jag bestämde mig för att beskriva några trick som gör att du enkelt kan klara denna "uppdrag", och framför allt spara pengar och nerver.

Först om enkla saker. Kom ihåg när du började din sista period, hur dina perioder gick nyligen (det är bäst att ta med en kalender), och naturligtvis, gör inte någon douching så att läkaren kan utvärdera din ansvarsfrihet. Det vill säga du måste förbereda dig inte som ett datum med din nära och kära, men enkla hygienåtgärder räcker.

Förbered en detaljerad redogörelse för din oro och frågor som måste åtgärdas. Ofta kommer patienter till receptionen som en massage i förväntan på att läkaren kommer att göra allt för dem, det viktigaste är faktumet med besöket. Det är en sådan passiv inställning som leder till det faktum att du är helt beroende av läkaren, och sedan kommer han att kunna påtvinga sitt spel på dig, och detta är inte alltid rätt i villkoren för modern medicin i vårt land. Det finns två nyanser: å ena sidan är gynekologin ganska kommersialiserad och du kan spendera mycket på extra tester och behandling, å andra sidan kan du gå till en inte särskilt kompetent läkare och inte förstå det direkt.

Så om du inte gillar utskrivningen eller vill testas för infektioner,
gör följande tester i förväg i ett oberoende laboratorium: en enkel smet på flora + florocenos eller femoflor 17 + PCR (realtids-PCR-metod) för klamydia, trikomonader, gonoré. Naturligtvis kan du göra dessa tester med läkaren vid möte, men fråga bara för det. Den angivna listan gör att du kan utvärdera ditt val till fullo. Vad som inte behövs alls: bakteriekulturer, "analys för 12 infektioner", PCR för alla typer av HPV. Kom ihåg att luktfri vit urladdning av konsistens i frånvaro av klåda är normen. Cykelfasen är också viktig, det är lite urladdning efter menstruationen, som äggvita i mitten av cykeln och mjölk i den andra fasen. När man tar preventivmedel är urladdningen densamma. Läs mer här

Intressant nog erbjuder amerikanska gynekologer att helt avstå från att undersöka en kvinna på en stol, om hon inte har några klagomål om dåligt urladdning, finns det inget behov av att kontrollera för infektioner eller ta en smet från livmoderhalsen. Jag håller inte helt med denna inställning, eftersom ofta anses utskrivningen, som jag betraktade som patologisk och detta bekräftades genom tester, av patienterna vara "normal".

Vi fortsätter till granskningen på stolen. I början, redan innan spegeln introducerades, kan läkaren uppmärksamma närvaron av könsdelwartser i vulva och sedan berätta om det "skrämmande" mänskliga papillomviruset, behovet av att snarast ta en analys av det, och i allmänhet, "Jag är inte din hals Jag såg att det kunde vara cancer. " Just nu måste du lugna ner och försöka att inte svara på skrämmande tal. Som regel, om du faktiskt hade stora genitalvorter, skulle du ha upptäckt dem själv, i form av enstaka eller flera pigga utväxt. Läkaren hittade troligen små vårtor som kan försvinna på egen hand inom 1-2 år. Förekomsten av sådana genitalvorter är inte farligt, i större utsträckning skapar de bara estetiskt obehag. Ja, och naturligtvis är förekomsten av könsdelwarts inte på något sätt förknippad med risken för livmoderhalscancer, eftersom andra typer av viruset orsakar tillväxt av vårtor. Vad ska man göra? Försök att be läkaren att visa dem med ett videokolposkop (ofta finns på läkarmottagningen), en vanlig spegel, eller som en sista utväg, ta en bild på din telefon. Om dessa är små 1 - 2 mm vårtor i en liten mängd, bestäm dig själv, men det är bättre att inte röra vid dem. Om kondylomas är stora - bör de tas bort även för ett estetiskt syfte. Det är inte svårt och bekvämt. Du kan använda en laser, radiovågsmetod eller lokal behandling med Aldara. Det vill säga små kondylom är mer ett estetiskt problem som du kan lösa när du vill. Ja, kondylom innehåller HPV, men det finns också i slemhinnorna, så att ta bort dem globalt löser inte problemet. Läs mer om HPV här. Stora vårtor som är värda att ta bort.

Sedan introducerar läkaren en spegel - en plastenhet som låter dig överväga vad som händer i din vagina. Beroende på läkarnas noggrannhet kan denna process vara helt smärtfri eller skada dig. Tyvärr, i förväg kan du inte veta hur känslig din läkare är i denna fråga, men du kan hjälpa dig själv. För att göra detta, innan du introducerar spegeln, försök att helt slappna av musklerna i benen, skinkorna och bäckenet, kan du "trycka ner" lite. Samtidigt upphör musklerna vid ingången till slidan att pressa spegeln, slappna av och smärtan minskar.
Smärtan under införandet av spegeln är förknippad med flera punkter: du komprimerar muskler från rädsla och spegeln skär i slemhinnan, eller du motstår handlingarna från en läkare som försöker sträcka musklerna vid ingången till vagina, det är också möjligt att läkaren agerar ganska snabbt och aggressivt och du har inte tid att anpassa dig till vaginal expansion. Be läkaren att långsamt sätta in spegeln så att du kan hålla jämna steg med hans rörelser. Uppenbarligen, om du har smärta, kommer du att klämmas mer och mer, och smärtan kommer bara att öka. Tyvärr kan det i denna process vara svårt att garantera garanterad komfort, så antingen har du tur med läkaren eller bara försöker slappna av så mycket som möjligt.
Efter att spegeln har installerats i vagina, kan du ofta höra historien om att du har fruktansvärt erosion och läkarens "verkligen ogillar" halsen som helhet. Det kan också finnas några "cyster på halsen" som måste tas bort. Om läkaren har ett videokolposkop (ett mikroskop med en skärm) på sitt kontor, kan du visa dig skrämmande bilder av din nacke med hög förstoring, vilket kan ge dig ännu större känslomässig upplevelse. Vi vänder oss till "exorcism" - erosion är inte en sjukdom, men ett vanligt tillstånd i livmoderhalsen, som i avsaknad av klagomål om kontaktfläckar (efter sexuellt samlag) eller omfattande slemhinnor inte kräver behandling, liksom cyster som är säkra och inte behöver tas bort.

Oavsett hur fruktansvärt halsen ser ut på bildskärmen med röda fläckar, och sedan, efter applicering av något brunt, med omålade fläckar - ska du inte ge efter för provokation och smittas inte av ångest och spänning. Allt du behöver göra är att andas ut och vänta på att undersökningen ska slutföras och därefter få en slutsats från läkaren. Se till att du får ett cytologiskt utstryk från livmoderhalsen (om du är mer än 21 år gammal och du inte har passerat det på mer än 2-3 år). Detta är allt som krävs av läkaren under undersökningen av din hals. Det finns också polypper i livmoderhalskanalen - sådana små utväxt av slemhinnan som kanske inte kommer att manifestera sig på något sätt eller vara korrekta efter sexuellt samlag - detta bör beskrivas separat av läkaren. Polyper är oftast inte alls farliga och avlägsnas snabbt och smärtfritt under lokalbedövning..
Så på läkarens hals kan du se följande förändringar:

 • Erosion - är inte en sjukdom, passerar på egen hand, cauteriserar bara om den blödar efter samlag eller om det finns många slemhinnor
 • Cystor är inte farliga alls, behandling, borttagning, obduktion krävs inte
 • Polyper - det finns sant och falskt - sant måste tas bort, falsk (slemhinne)
 • Dysplasi syns inte på ögat, det upptäcks genom att färga halsen med vinäger och sedan lugol och undersöks under ett mikroskop. Varje bild när den är färgad är bara en preliminär slutsats, som kan bekräftas eller motbevisas med en cytologisk smet och biopsier. Därför accepterar vi inga värderingsbedömningar endast på grundval av denna bild, vi väntar på resultaten av analyser
 • Leukoplakia - det här namnet skrämmer många, i själva verket finns det inget fruktansvärt, bara i ett separat område av epitelet, som normalt inte har ett keratiniserat lager, detta lager visas. Leukolakia i sig är inte förknippat med risken för dåliga förändringar i livmoderhalsen, bara i leukoplakia, eftersom det kan vara förändringar som kommer att upptäckas genom cytologi eller riktad biopsi
 • Breaks, deformationer - sådana förändringar kan inträffa efter förlossningen i de flesta fall, detta kräver ingen korrigering

Om du inte har några klagomål om dålig urladdning, finns det inga indikationer för analys, såvida du inte kontrollerar om det är möjligt med en STD. Tänk samtidigt på att den enda infektionen där utsläppet inte förändras är klamydia, därför är det med normal urladdning vettigt att göra en analys endast för klamydia. Låt mig påminna dig om att du kan undvika en tvist med en läkare om att ta eller ta test genom att helt enkelt sätta in de senaste uppgifterna från de test som jag skrev om ovan.

Efter att ha tagit bort spegeln börjar nästa steg - undersökning för hand. Jag vill genast varna dig för att resultaten av denna undersökning är mycket subjektiva, och här, oftast, börjar fantasier om ämnet: "det är här de goda nyheterna slutade för dig". Smärtsamma känslor i någon del av magen följs ofta av diagnoser: inflammation i hängorna, endometrios, vidhäftningar. Palpation av livmodern åtföljs ofta av spännande beskrivningar av allvarliga "böjningar" och "förskjutningar", liksom en dramatisk ökning av storleken på hela livmodern, möjligen på grund av myom.

Naturligtvis förnekar jag inte förekomsten av alla dessa sjukdomar, med undantag för "böjning av livmodern", problemet är att det ofta finns en mycket uttalad överdiagnos.
Låt oss titta på vad en inspektion på fåtöljen är och vilken information den har.

För att undersöka händerna på fåtöljen måste du koppla av, vilket naturligtvis är ganska svårt, att sitta i denna fåtölj och vänta på läkarnas dom. Därför är läkarens viktigaste uppgift att lugna och distrahera patienten från processen. Alla rörelser måste vara skonsamma och gradvisa, så att vävnaderna har tid att anpassa sig till penetration, och musklerna i slidan och buken är avslappnade. Jag uppmärksammar det faktum att om dina tarmar inte är tomma, kommer avföringen i rektum och sigmoid kolon att skapa ytterligare smärta under undersökningen, särskilt när de trycker på magen till vänster. Försök därför gå på toaletten före inspektion. I allmänhet är undersökningen till vänster alltid mer känslig än till höger, eftersom tarmsektionerna med deras anatomiska kännetecken finns till vänster.

När han undersöks med händerna lägger läkaren fingrarna bakom livmoderhalsen, det vill säga nedsänker dem i den djupaste bakre vaginala fornixen och lyfter livmodern upp till den främre bukväggen för att bedöma dess storlek, form och smärta. Detta är lite obehagligt, men borde inte skada. Kom ihåg att om du inte är avslappnad och livmodern dras upp kraftigt och pressas ännu hårdare - det kommer säkert att vara smärtsamt, kommer du att pressa ännu mer och efter det kommer hela undersökningen att vara extremt obehaglig. Om detta händer, be om en paus för att koppla av igen. Därefter bör läkaren ta livmoderhalsen med fingrarna och flera gånger flytta livmodern till höger och vänster för att bedöma bilagans rörlighet och ömhet. Faktum är att med förskjutningen av livmodern i olika riktningar är det möjligt att identifiera lokal smärta i en eller annan riktning, vilket indirekt indikerar ett möjligt problem. Till exempel, i processen med förskjutning av livmodern kan du tydligt säga att du har smärta till höger och att det inte finns någon smärta på vänster sida. Det viktigaste är att inte förvirra läkaren, säga att allt är väldigt obehagligt och när det slutar - det är viktigt att hjälpa till att bedöma ditt tillstånd.

Nästa steg är redan en separat palpation av bilagorna. Bilagor kallas vad som finns på sidorna av livmodern - rör och äggstockar. Eftersom de, så att säga, är belägna inuti livmoderns breda ligament, liknar hela denna struktur vingarna på en humla, medan livmodern kommer att fungera som insektens kropp. Om patienten inte har överdriven avsättning av fettvävnad i buken, är bilagorna ganska tillgängliga för detaljerad palpation, det vill säga, läkaren kan mellan de två händerna - eller snarare genom magen och nedre - infogas i slidan, känna röret och äggstocken separat. Äggstockarna, som testiklarna hos en man, är ursprungligen smärtsamma även med en lätt beröring, så om du trycker hårt på dem kommer du säkert att bli skadad. Dessutom kan det i äggstocken, beroende på cykelens fas, finnas formationer som gör den ännu känsligare. Till exempel är corpus luteum, som visas i den andra fasen av cykeln, i själva verket ett stort blåmärke på äggstocken, så att äggstocken där den befinner sig kommer att vara smärtsam, och om livmodern förflyttas kommer den att bli mer uttalad från denna sida..

Med andra ord, smärta under undersökningen kan vara både en manifestation av sjukdomen och resultatet av inte en känslig undersökning, utan också bara en fysiologisk förändring i äggstocken. Det är uppenbart att för en handundersökning för mycket beror på erfarenheten från läkaren och hans händer, men det finns fortfarande några kontrollfrågor som gör resultaten av undersökningen mer transparent.

 • Doktor, om du säger att jag har inflammation i bilagorna, vilket skäl föreslår du? Inflammation kan orsakas av antingen Chlamydia eller Gonococcus (dvs STI), såväl som av opportunistisk flora. Om du kommer med färdiga tester - utstryk är bra och det inte finns några infektioner, och du inte heller hade en curettage och komplicerade aborter - är sannolikheten för inflammation i bilagorna nära noll
 • Doktor, du säger att jag har vidhäftningar, men jag hade inga operationer, jag kunde inte tolerera klamydia och gonorré, medan jag hade dem?
 • Doktor, du säger att jag har endometrios - men denna diagnos kan bara misstänkas och äntligen bekräftas endast med laparoskopi, förresten, och jag har smärtsamma ryggar i ryggen?
  Allt detta är mycket godtyckligt, men åtminstone tillåter det i vissa fall att ställa läkaren rätt frågor..

Helst efter en handundersökning är det nödvändigt att utföra en ultraljud, vissa läkare utför en ultraljud omedelbart, eftersom de känner till denna forskningsmetod, då kommer undersökningen att vara fullständig. Faktum är att utan ultraljud inom gynekologi är det omöjligt att göra de flesta diagnoser, undersökning i speglar och händer ger inte en fullständig bild.

Till exempel, utan ultraljud är det omöjligt att utvärdera äggstockarna för cyster, du kan bara upptäcka att äggstocken är förstorad och inte alltid. Utan ultraljud ska du inte ta adenomyos, se små fibroidnoder som inte deformerar livmoderens yttre kontur och inte ökar dess storlek och identifiera också polyper i livmoderhålet. Med andra ord, ultraljud är det viktigaste verktyget i händerna på en gynekolog och alla bör idealiskt äga detta verktyg.

Efter inspektionen börjar en diskussion om din situation och ytterligare fallgropar kan uppstå här. Det handlar om analyser och diagnoser..

 • Om du har en regelbunden menstruationscykel behöver du inga hormontester.
 • Alla identifierade cyster bör ses över efter nästa menstruation såväl som polypper (det finns undantag, men som regel är det nödvändigt).
 • Alla talar om HPV och skräcken för livmoderhalscancer minskar till följande frågor: har jag tecken på "Dysplasi" i resultaten av cytologi? Om inte, andas ut och lyssna på ytterligare resonemang lugnt. Låt mig påminna er om att om kolposkopi avslöjade tecken på dysplasi (mosaik, skiljetecken, atypiska kärl), betyder det inte något ännu, vi väntar på resultaten från cytologi.
 • Vid utvärdering av utstryk ber vi dig att diagnostisera noggrant: bakteriell vaginos, aerob vaginit eller trost. Ta inte alternativet "du har många vita blodkroppar där, inflammation är stark".
 • Om de erbjuder operation och du inte har en akut situation (blödning, svår smärta) tar vi inga beslut på läkarmottagningen. Lyssna bara på hans åsikt, se till att klargöra fördelar och nackdelar, ta reda på alternativ. Vidare, redan hemma, fatta ett beslut efter att ha studerat ytterligare material i den engelskspråkiga delen av Google, men det är bäst att få några fler åsikter.

Ett besök hos en gynekolog, objektivt sett, är inte en trevlig upplevelse. Jag hör ofta från patienterna frasen: "Varför gå om ingenting stör?" och jag försöker alltid bevisa med argument att detta i grunden inte är ett riktigt uttalande. De allra flesta gynekologiska sjukdomar, som sedan blir ett allvarligt problem som kräver komplex, ofta dyra och ofta kirurgisk behandling, utvecklas fullständigt asymptomatiskt i det inledande skedet. Myom, ovariecyster, polyper, för att inte tala om livmoderhalscancer, manifesterar sig inte på något sätt förrän mycket avancerade stadier. Om du följer logiken - "ingenting bryr sig - jag går inte" - kommer ditt nästa besök hos läkaren att äga rum endast när sjukdomen redan är svårt försummad, och senare måste du gå till läkaren mycket oftare, och att lösa problemet är mycket mer komplicerat och dyrt.

Det kvinnliga reproduktiva systemet är så utformat att det kräver ständigt underhåll, så ett besök hos gynekologen bör likställas med grundläggande behov, såsom personlig hygien. Att vägra att besöka en gynekolog endast att vara rädd för obehag eller rädsla för att lära sig något dåligt är inte rationellt. Ju mer du inte besöker en läkare, desto högre är din chans att höra en obehaglig diagnos med en dålig prognos. Hur jag kan övervinna andra potentiella svårigheter som uppstod under besöket beskrev jag ovan. Kunskap är makt. Din medvetenhet kommer att bli en effektiv försäkring mot onödiga diagnoser, onödiga undersökningar och orimlig behandling.

Gynekolog - konsultationer online

Symtom på trast efter undersökning av en gynekolog, möjlighet till infektion.

Nr 382 Gynekolog 12/14/2011

Efter att ha undersökt gynekologen uppträdde traschsymptomen efter 3 dagar, innan att jag aldrig hade varit sjuk med detta. Jag gick till läkaren för att få hjälp i poolen, utstryk var normalt. Kan jag få infektionen med verktyg och kan den manifestera sig efter 3 dagar? Jag tog inga piller och jag hade inget samlag under denna period.

Alla Mokrich, Lugansk

Hallå. Under en lång tid kan jag inte bli av med trast. Inträffar varje månad före menstruation. Gardnerella avslöjade. Läkaren ordinerade metrogilgelapplikationer för natten, efter den andra gången som vit urladdning började dyka upp, utan att klåda och sveda. Är detta en sådan reaktion på läkemedlet? Bör de behandlas vidare?

God eftermiddag! Jag har 32 veckors graviditet. För en vecka sedan märkte jag röda fläckar på mina labia. De gillade inte särskilt, åtminstone kliarade de inte. Först nu har jag en svår klåda och brännande känsla har börjat. Sex är bara i kondomer. I början av december övergick jag trast till PCR. I slutet av december donerade hon blod för herpes typ 1 och 2, det vill säga för antikroppar. Herpes typ 1 IgG detekterades häromdagen passerade också en smuts. Vita blodkroppar 18-20. Vad som orsakar röda fläckar och klåda.

Hej, för tre dagar sedan märkte jag rodnad och svår klåda på penis, på huden när jag öppnade huvudet, sedan dök tre vesiklar, de spricker nu och det är omöjligt att öppna huvudet, och även när jag tappar får jag en brännande känsla, smetar med Acyclovir salva och dricker samma tabletter den tredje dagen förstår jag inte att det är Herpes eller trast, och behandlas jag korrekt? Jag gick inte till läkaren..

Under nästan en vecka plågade klåda och sveda. Även vit urladdning cirka 3 dagar Jag trodde omedelbart att det var en trast och drack ett piller (Diflucan eller Flucostat, jag kommer inte ihåg exakt). Hon hjälpte inte. Jag köpte Pimafucin-ljus, gjorde dem i 2 dagar på natten, men det var inte ens den minsta förbättringen. Menstruationen har börjat, ljus kan inte tillverkas. Att gå på toaletten är mycket smärtsamt och konstant obehag på grund av klåda. Hon började också brinna och klämma när hon gick i duschen och använde gelén. Vad ska man göra?

Hej, vit urladdning är störande. Det finns ingen klåda eller sveda. Börja omedelbart efter menstruationen, slut endast med deras ankomst. De ser inte ut som en trast i konsistensen, det finns ingen lukt heller. Det finns bara många av dem. När jag sitter länge, om du plötsligt står upp från slidan, vitt urladdning men redan en flytande konsistens, liknande vatten. Under samlag finns det också en vit tjock urladdning, det är mycket svårt moraliskt. Berätta hur jag ska bli av med det och vad handlar det om.

Nyligen har klåda, brännande och curdled urladdning efter samlag dykt upp. Detta har redan hänt, läkaren diagnostiserade trast, föreskrev en flucostat och terzhinan suppositorier. Jag slutade använda dem eftersom symptomen försvann, alla tio dagar har inte behandlats. Efter symtomen började jag till en början inte någon speciell vikt vid detta. Det var sexuell kontakt, varefter det blev ännu värre, plus ljusrosa utsläpp dök upp. Då blev de lite mörkare. Idag är det tredje dagen. Men det verkar redan vara bättre. Nu se.

18+ Onlinekonsultationer är för informationssyfte och ersätter inte läkarkonsultationer ansikte mot ansikte. Villkor

Dina personuppgifter är skyddade. Betalningar och webbplatsdrift utförs med säker SSL.

Klåda i vagina och utanför.

jag förstår din läkare.
ett sådant smirk från impotensen av sinnessjukhet som förklarar för alla att du behöver älska dig själv och inte skada dig själv!
Tja, hur kan du ropa till sinnet, om så är fallet
att du inte kan bränna vaginalfloraen!
att du inte kan dricka svavelsyra,
att du inte kan sola dig nära kärnkraftverket i Tjernobyl..
.och bär inte din sköldkörtel från februari Moskva till heta länder... och ännu mer så bära inte dina barn härifrån

att på vintern måste byxor och strumpor ha på sig varma.

att livet inte slutar på handlingens sista kön och att du måste tänka på skydd FÖR DET!

Klåda, brännande, obehag

Hallå. Jag är 25 år. Jag har inte levt ett sexliv på fem år. Jag var inte gravid. För en månad sedan var det symtom, klåda, utsläpp med en lukt av ljus, obehag, gick till gynekologen, sätta bakteriell vaginos. Det behandlades med neo-skum, sedan femilex. Efter ett tag visade symptomen igen. Återigen till läkaren sa de att allt såg bra ut, testerna var normala, de skrev ut Kyzyl May-ljus. Jag gick till en annan gynekolog eftersom symptomen inte försvann. De gjorde en ultraljud. Jag har en borste med en regressiv formation i höger äggstock. De sa att titta, inte oroa dig. Byt tvål. Jag gjorde det. Nu åkte jag till Georgien med min släkting i en vecka, symptomen förvärrades. Klåda ibland, bränna ibland, obehag alltid, som om det är torrt, som om det hälls sand. Det finns inget sätt att komma till läkaren här, under en hel vecka när du är borta i byn. Hur kan symptom tas bort, vad ska jag göra? Min immunitet försvagas, förra året var det många operationer, jag blir ofta sjuk, men jag dricker immunmodulatorer som föreskrivs av en läkare.

Kroniska sjukdomar: Njursten, slam i gallblåsan, borstbildning bildas i den högra äggstocken

Om tjänsten en fråga en läkare finns samråd med en gynekolog online på alla problem som berör dig. Experter läkare erbjuder konsultationer dygnet runt och gratis. Ställ din fråga och få ett svar direkt!

Klåda av labia hos kvinnor: behandling av klåda i det intima området

Om klåda inträffar i det intima området, bör en kvinna inte betrakta dessa symtom som en oberoende sjukdom. Sådant obehag är en reaktion av slemhinnorna på en irriterande faktor. Således signalerar kroppen att i sitt välkoordinerade arbete finns det problem som inte kan ignoreras.

Klinisk bild

Orsakerna till utvecklingen av klåda i labia hos kvinnor är många. Alla av dem förenas av ett vanligt symptom - både små och stora kämpar kliar. Men de har alla sina egna egenskaper. Tänk på den kliniska bilden för varje orsak i tabellen:

datumetFrågaStatus
2019/09/300 SVAR
2016/02/061 SVAR
2017/03/202 SVAR
2015/12/160 SVAR
2017/01/271 SVAR
2015/12/17
OrsakFörekomsten av klådasymtomAnsvarsfrihet
Hormonella störningar+, låg intensitetTorra slemhinnorVanligt
KraurozIntensiv, smärtsamTorrhet, förbränning, sprickor, skador, sår är möjligaKnappt eller frånvarande
MenstruationKarakteristiskDet finns inga andra manifestationer.Menstruationsflöde
Dålig underkläderLabia kliar, mestadels storaTorrhet, rodnad, skalningVanligt
Personlig hygienKlåda med låg intensitetFörekomsten av blöjautslag, anslutningen av en sekundär infektionKan vara stötande
Externa faktorerDet förekommer oftare under den aktiva tiden på dagenBlöjautslag, brinnandeVanligt
Inflammation av de inre organenHög intensitetSvullnad av labia, smärta i nedre del av bukenPurulent urladdning
candidiasisMåttlig till hög intensitetBränning, klåda efter samlag, smärtaOstmassa, sur lukt
Andra svampar på labia minora och labia minoraOlika i intensitetKlåda, hudutslag i form av fläckar i olika färger (från kött till ljusrött) är karakteristiskaDe kan vara normala eller med vita fläckar
Genital herpessmärtsamUtseendet på blåsor på hud och slemhinnorNormalt normalt
trikomonasinfektionMåttligt intensiv och påverkar både kärnben och inre organRödhet, svullnad, brännandeGul med en skarp lukt
GardnerellosisMåttlig till hög intensitetBrinnande känsla under urineringRikligt utsläpp från vitaktig till gulaktig, fiskig urladdning
Parasitiska sjukdomarMaximal intensitet på nattenPeeling, bettmärken (könslus), passager (skabb), parasit tarmrörelser, insekter själva, deras ägg och larverVanligt

Som ni ser kliar labiaen med olika intensiteter. Svårighetsgraden av dess gång kan vara mild, måttlig eller svår..

Diagnosera orsakerna till klåda

När en kvinnas labia kliar är det inte nödvändigt att sitta ledigt. Du bör omedelbart rådfråga en läkare.

I detta problem kommer gynekologen att hjälpa det klara könet.

Vid det första besöket klargör specialisten intensiteten i manifestationerna av den patologiska processen, när de första tecknen uppstod.

Vid undersökning av huden kan en parasitisk lesion upptäckas. I detta fall hänvisas kvinnan till en hudläkare för att förskriva lämplig behandling.

Utför sedan en visuell inspektion. I närvaro av en icke-standardtyp av urladdning tas smet på floran. Detta gör att du kan installera ett smittämne. För att bestämma typen av utstrykning, undersök under mikroskop eller så på näringsmedier. Ibland tillgripa kolposkopi. Med gardnerellos i smet ser läkaren celler täckta i små pinnar. Ett amintest utförs. För diagnos av trikomoniasis utöver studien av utstryk och växande kulturer, använd den immunologiska metoden och PCR.

De viktigaste typerna av klåda

Vaginal klåda

Måttligt obehag kan plåga en kvinna med erosion i livmoderhalsen, med vaginit, under klimakteriet. Intensiv klåda uppstår som en reaktion på latex, spermicider, vaginala suppositorier.

En stark brännande känsla i slidan, som kränker en kvinnas livskvalitet, observeras med utvecklingen av candidiasis (trast), trikomoniasis, syfilis, vaginit. De flesta sexuellt överförda sjukdomar åtföljs av riklig vaginal urladdning.

Om, förutom klåda, torrhet och tunnning av vaginalväggen observeras, och patientens ålder överstiger 40 år, kan det antas att hon började ha klimakteriet.

Klåda av vulven

Under vulva förstå alla yttre könsorganen hos en kvinna: slemhinnan i slidan, klitoris, labia, pubis. Om klåda sprider sig till dessa områden kan man misstänka gonoré, könsherpes och trast. Även om inte alltid obehagliga känslor följer sjukdomar i reproduktionssystemet.

Ibland kan de vara tecken på psykiska störningar, diabetes, helminthinfektioner, allergier, uretrit, dermatomykos, eksem och skabb.

Könslöss är små parasiter som lever i hårbotten på en kvinnas yttre könsorgan. De kan orsaka hudklåda i vulva och inguinala veck..

Perineal klåda

Crotch är avståndet mellan en kvinnas anus och könsorgan. Oftast förekommer klåda i detta område mot bakgrund av brott mot reglerna för intim hygien, med allergier eller svampskador på huden.

Om brännande och andra obekväma känslor är lokaliserade närmare anus, kan en anal fissur, hemorrojder eller helminthiasis misstänkas.

Hur man behandlar kliande labia

För att påbörja behandlingen är det nödvändigt att identifiera orsaken till obehag. Ibland räcker det bara för att vägra att bära trånga syntetiska underkläder eller att byta kroppsvårdsprodukt för att bli av med klåda och brännande.

För att se till att obehag i det intima området inte är ett tecken på sjukdom är det bara möjligt på läkarkontoret. Beroende på orsaken till klåda kan följande läkemedel förskrivas till patienten:

 1. Antiallergena läkemedel: Loratadin, Zyrtec, Zodak och andra.
 2. Antibakteriella medel, svampdödande läkemedel. Om klåda är resultatet av en bakteriell infektion, bör båda sexpartnerna behandlas. Den terapeutiska behandlingen beror på den specifika sjukdomen. Trast (vaginal candidiasis), som den vanligaste svampinfektionen, kräver komplex behandling med Fluconazol inuti och Clotrimazole eller Pimafucin salvor lokalt.
 3. Beroligande tabletter: seduxen eller bensoclidin.
 4. Hormonala läkemedel: Prednison, Advantan, Hydrocortison och andra.
 5. Åtgärder vid parasiter - Paranit, Pedilin, Nittifor. Dessa droger blir av med skamlöss..

Om det inte finns något sätt att omedelbart gå till gynekologens möte, bör du försöka minska klåda och bränna hemma. Coola bad och lotion gör ett bra jobb med detta. Du kan applicera salvor på huden, som innehåller metanol och zink.

De tillåter en kvinna att distrahera från obekväma upplevelser, men de kommer inte att hjälpa till att uppnå återhämtning. Ett exempel på sådana läkemedel är: Kalaminlotion, zinksalva, menovazinlösning.

Orsaker till klåda i labia

Det finns många orsaker till klåda i könsdelarna hos kvinnor, inklusive sexuellt överförda infektioner: könsherpes, trichomoniasis, klamydia. Intim klåda kan vara ett symptom på diabetes och i sällsynta fall cancer.

Om det åtföljs av ofta urinering är detta ett tecken på cystit.

dermatit

Detta är en vanlig orsak till intim klåda hos vuxna och barn. Hos prepubertala flickor (7-10 år) är atopisk och irritabel dermatit vanligare. Klinisk undersökning visar ofta erytemiska labia på grund av lichenifiering.

Klåda i labia minora kan vara permanent på grund av irriterande kontaktdermatit.

Det orsakas vanligtvis av dåliga hygienvanor:

 • överdriven användning av parfymerad tvål;
 • långvarig bärning av våta baddräkter;
 • snäva kläder, nylonstrumpbyxor.

Allergisk kontaktdermatit är ovanligt för ungdomar eftersom de har en låg exponering för potentiella allergener. Hos vuxna kvinnor står allergisk och irritabel kontaktdermatit för cirka 50% av fallen med kronisk vulvovaginal klåda.

Hormonjustering

Klåda i labia kan vara ett resultat av könssjukdomar av både inflammatorisk karaktär, åtföljande cervikal erosion, könsdelar vårtor, och förknippade med sjukdomar orsakade av hormonella förändringar.

Klåda i det intima området på grund av hormonella förändringar inträffar under klimakteriet (klimakteriet). Äggstockarna slutar producera östrogen. Det hormon som svarar på de normala sexuella funktionerna i reproduktionssystemet produceras inte längre i rätt mängd..

En minskning av östrogennivåerna leder till torkning av de naturliga utsöndringskörtlarna och under klimakteriet blir huden runt vulvarområdet både tunn och torr. Under denna period upplever kvinnan klåda och sveda i det intima området, till följd av bristen på fukt i väggarna i organen i det reproduktiva systemet..

Hormonförändringar i olika åldersperioder provocerar också specifika dermatoser och irritationer i den intima zonen.

I detta avseende beaktas följande punkter:

 • epitel kännetecken för vulva hos kvinnor, beroende på regionen där de bor;
 • tillfälliga hormonella förändringar som påverkar menstruations oregelbundenhet;
 • närvaron av östrogenreceptorer på keratinocyter.

Under hormonella förändringar i kroppen observeras också förändringar i bakteriefloraen..

Klåda under graviditeten

Graviditet - en specifik hormonperiod i en kvinnas liv - kroppen omvandlas på många sätt. Klåda i det intima området är ett vanligt dermatologiskt symptom under denna period..

Intim klåda är också ett tecken på graviditetsspecifika dermatoser:

 • pemfigoid gestation;
 • polymorf utbrott av graviditet;
 • intrahepatisk kolestas under graviditet;
 • atopisk dermatit;
 • kliande follikulit.

Under graviditeten inträffar en ökad urladdning, vilket orsakar irritation i vulvahuden och följaktligen klåda i slidan. Om utsläppet är transparent eller vitt, luktfritt, orsakas de troligen av graviditetshormoner och det finns ingen anledning till oro.

En av orsakerna till irritation i det intima området är tvättmedel. Men ibland överdriven urladdning signalerar en infektion, om den naturliga balansen av bakterier i slidan störs.

Fyra typer av infektioner utgör en potentiell fara för gravida kvinnor:

 1. bakteriell vaginos;
 2. trast;
 3. grupp B streptokockinfektion;
 4. trikomonasinfektion.

Att konsultera en läkare är nödvändigt om rodnad och klåda på en intim plats inte försvinner under en viss tid, särskilt om sår förekommer på huden i vulva och vaginal urladdning är onormal.

Allergisk reaktion

Könsallergologi bör betraktas som en möjlig diagnos, när kvinnor kliar på en intim plats, är tillståndet åtföljt av ömhet eller irritation, men infektionen eller dermatosen diagnostiseras inte..

Många fall av allergiska reaktioner i det intima området förblir oupptäckta på grund av att patienter inte klagar över liknande symptom i det intima området.

Irriterande ämnen som kan orsaka en allergisk reaktion:

 • Penetration av damm och irritationsmedel under professionell verksamhet (arbete i dammiga områden) eller hemma (tvättmedel).
 • Överhettning av perineum (till exempel när du bär syntetisk underkläder och svettar huden) kan också orsaka klåda i labia majora och sveda i vulva.
 • Brott mot personlig hygien - både dess otillräcklighet och överdriven aktivitet (douching, missbruk av antibakteriell tvål och så vidare).
 • Sæd eller latex kan orsaka kontakturturtaria.
 • Metylisotiazolinon (finns i kosmetika) är ett allvarligt genitalallergen.

Irriterande orsakar en intensiv reaktion på vulvans epitel, vilket orsakar klåda och rodnad i könsorganen på grund av den stora förlusten av vatten, kapacitiv resistens och blodflöde i vulven. Ofta är erytem i det intima området inte uppenbart på grund av pigmentering av huden i vulva.

infektioner

Könsinfektioner som uppstår under samlag utan kondom orsakar klåda, vilket åtföljs av andra specifika symtom..

Vaginit (eller kolpit) - inflammation i slidan på grund av en kränkning av en frisk vaginal mikrobiota; vulvovaginit - inflammation i vagina och vulva. Tecken på infektion - urladdning, ömhet och klåda i labia.

De orsakande infektionsmedlen kan vara:

 • trichomonas;
 • chlamydia
 • stafylokock;
 • streptokock;
 • mycoplasa;
 • mikroorganismförening.

Den vanligaste orsaken till vaginit är Candida albicans (Candida albicans)..

Former av vaginal inflammation hos kvinnor i reproduktiv ålder inkluderar:

 1. candidiasis;
 2. Bakteriell vaginos;
 3. Aerob vaginit.

Vaginala infektioner är ofta förknippade med flera orsaker, vilket representerar komplexa fall för behandling. Medan en orsak undersöks visar andra patogener motstånd mot behandling, vilket orsakar nya återfall i det intima området.

Således är en nyckelfaktor i behandlingen noggrann diagnos och behandling med ett brett spektrum av infektionsmedel

Typ av infektion:

 1. Hormonell eller atrofisk vaginit förekommer hos kvinnor efter menopaus, efter förlossning, ibland hos flickor före puberteten.
 2. Irriterande vaginit, om labia kliar, kan orsakas av en allergi mot (latex) kondomer, spermier, aromatiska hygienprodukter och de mikrober som kan vara på dem.
 3. Främmande (med oavsiktlig konservering av främmande kroppar i slidan) är förknippade med extremt obehaglig urladdning, obehag och klåda mellan labia.
till innehåll ↑

Diabetes

Med en sjukdom kan blodsockret utvecklas onormalt högt, vilket ger ideala förutsättningar för tillväxt av jästliknande svampar och minskar kroppens förmåga att bekämpa infektion.

Diabetes är förknippat med många förändringar på intima platser:

 • en känsla av torrhet och skalning av huden och slemhinnorna i den intima zonen
 • uppkomsten av mikrokrackor
 • infektion med mikroorganismer, som ett resultat av utvecklingen av inflammatoriska reaktioner.

I slidan är en av manifestationerna av mikroknäckor klåda i labia. Med tiden kan det vara det enda symptomet på sjukdomen..

Psoriasis

Ett inflammatoriskt, autoimmunt tillstånd - psoriasis - påverkar huden på någon del av kroppen, inklusive i det intima området. Psoriatiska lesioner på vulva är vanligare hos flickor än hos vuxna kvinnor.

Psoriasis påverkar den yttre manteln i slidan, vanligtvis utan att påverka slemhinnorna och orsaka klåda i inguinalområdet. I klinisk presentation är det ingen skillnad hos vuxna och barn. Dessa är tydligt avgränsade röda plack i vulva och perianal region.

I vikarna spricker huden och ser sjuk ut. Hårda kläder, användning av grovt toalettpapper eller sanitetsprodukter, allt som orsakar friktion, inklusive samlag, förvärrar symtomen - obehag som följer med psoriasis, brännande och klåda i labia

Läkarna kan ställa en diagnos endast genom att titta på skadorna, men för att utesluta bakteriella eller svampinfektioner föreskrivs i vissa fall ytterligare tester.

Atrofisk vulvovaginit

Förändringar i en kvinnas kropp leder ofta till utvecklingen av atrofisk vulvovaginit, som kännetecknas av konstant klåda på en intim plats. Om vagina är mycket kliande, får detta kvinnan att agera på området. Detta leder till bildande av sår öppna för infektioner..

Atrofisk vulvovaginit är möjlig när som helst i en kvinnas livscykel, även om den är vanligare i den postmenopausala fasen (hypoöstrogen tid).

Andra orsaker till hypoestrogent tillstånd:

 • laktation;
 • olika metoder för att behandla bröstcancer;
 • användning av vissa droger.

Atrofisk vulvovaginit kan lösa spontant när östrogennivåerna återställs.

Under klimakteriet, med en minskning av östrogennivåerna, minskar det vaginala epitelet. När epitelceller exfolierar och dör släpper de glykogen, som hydrolyserar till glukos.

Det sönderdelas till mjölksyra under verkan av laktobaciller, en vanlig vaginal kommensal organisme.

Utan denna uppsättning stiger pH i slidan, vilket leder till förlust av laktobaciller och överdriven tillväxt av andra bakterier, inklusive grupp B-streptokocker, stafylokocker, coliforms och difteroider. Dessa bakterier orsakar symtomatiska vaginala infektioner och inflammation i det intima området..

Efter klimakteriet minskar vaginal elasticitet och bindväv ökar. En minskning av östrogennivåer orsakar en minskning av vaginalt blodflöde och vaginal smörjning. Det initiala symptomet är ofta en brist på smörjning under samlag..

Tunnning av epitelfodret provocerar klåda i kämpen, brännande smärta i vaginala och vulvariska regionerna, vilket i sin tur bidrar till dyspareunia. Gula eller grå vattniga utsläpp är ett sekundärt symptom i förhållande till en ökning av pH.

Flatlöss

Små parasitinsekter som lever i könshåret orsakar svår klåda i könsorganen.

Det inträffar som ett resultat av överkänslighet mot saliv hos pubiska löss, som livnär sig av blod, och blir starkare inom två eller flera veckor efter penetrering av parasiter, särskilt på natten, när löss är särskilt aktiva.

Ibland på en intim plats visas en karakteristisk makula (gråblå eller fläckig), som varar flera dagar.

Pubisk pedikulos, vars huvudsymptom är klåda i slidan, behöver behandling med insekticida salvor, krämer, lotioner eller schampon som dödar parasiter och deras ägg, vilket kan göras hemma.

Om du får smittade repor från att repa huden på en intim plats behöver du kvalificerad medicinsk hjälp.

Det vanligaste sättet att få skamlöss är genom samlag. Men du kan få skamlöss när du använder sängkläder, handdukar eller kläder för en infekterad person.

Inguinal epidermophytosis

Orsaken till inguinal epidermophytosis är den antropofila svampen Epidermophyton floccosum.

Infektion som orsakar klåda i könsorganen förekommer i nära kontakt med en smittad person, genom vårdartiklar på sjukhus (otillräckligt desinficerat sängkläder, klyster), utrustning på gym.

Möjlig infektion i offentliga duschar eller bad.

Inguinal epidermophytosis har uttalade symtom i inguinala veck. Ursprungligen visas små flagniga fläckar med rosa färger med tydliga gränser. Gradvis smälter de samman och bildar fasta foci med perifert tillväxt.

I focierna finns vesiklar, erosion och skalning - något som orsakar förbränning och klåda av de yttre könsorganen. Behandla med lämpliga fungicider.

gonorré

Gonoré överförs genom sexuell kontakt med en infekterad person. Infektion är möjlig genom oral, anal och vaginal sex.

Neisseria gonorrhoeae (gonococcus) - det etiologiska medlet för gonoré - utvecklar antibiotikaresistens, vilket gör klinisk behandling svår på grund av resistens mot alla klasser av antimikrobiella medel tillgängliga för behandling av infektion.

Med gonorréens obotbarhet är konsekvenserna av ett antal komplikationer troliga:

 • bäckeninflammatorisk sjukdom;
 • ektopisk graviditet;
 • tubal infertilitet;
 • neonatala ögoninfektioner.

Sjukdomens inkubationsperiod är från 2 till 14 dagar, de flesta av symtomen uppträder 4-6 dagar efter infektion:

 • klåda i könsorganen och anus;
 • utsläpp av gul eller grönaktig färg från slidan;
 • smärta i bäckenområdet;
 • blödning mellan menstruationscykler.

I vissa fall orsakar gonorré inte bara hudskador i det intima området, utan också smärta och svullnad i lederna..

Gonoré diagnostiseras med Gram-metoden (genom att upptäcka gonokocker i en Gram-fläck). Nya polymeraskedjereaktionsmetoder blir vanliga.

Kvinnor med gonoré testas för andra sexuellt överförda sjukdomar - klamydia, som har liknande symtom, inklusive klåda i ljumsken hos kvinnor, syfilis och humant immunbristvirus.

Genital herpes

Genital herpes, vars orsakande medel är herpes simplex-viruset (HSV-1 och HSV-2), manifesterar sig i form av en primär eller återkommande infektion.

Det kan orsaka smärta, klåda i ljumsken hos kvinnor och sår i det intima området. Det huvudsakliga sättet på vilket viruset sprids är genom sexuell kontakt. Efter den första infektionen är viruset i vila och kan aktiveras flera gånger per år..

Klassiska kliniska tecken förekommer i form av makulär eller papular hud och slemhinnan i den intima zonen, ungefär 4-7 dagar efter samlag. Utvecklingen av vesiklar, pustler och sår kan pågå i upp till 3 veckor.

Typiska symtom inkluderar:

 • rodnad och smärtsam svullnad i vulva;
 • svår genital klåda;
 • dysuri;
 • cervicit;
 • lymfadenopati.

Könsherpes kan förekomma atypiskt, vilket komplicerar den kliniska diagnosen. Tecken på herpetiska skador i livmoderhalsen är ofta asymptomatiska, medan urinrörs manifestationer är förknippade med allvarliga urineringsproblem..

trikomonasinfektion

Trichomoniasis vaginalis (vaginal trichomonas) är orsaken till trichomoniasis, den vanligaste icke-virala sexuellt överförda sjukdomen..

Infektion leder till olika kliniska manifestationer, inklusive klåda i de yttre könsorganen, smärta och förbränning av det intima området. Obehag förvärras under samlag och under urinering.

Parasiten föredrar att infektera skivepitelceller. Hos kvinnor är den viktigaste platsen för infektion vagina. Men trofozoiter kan nå urinröret och endocervix. Det vaginala pH-värdet är 4,5; i närvaro av richomonas ökar det till 5 eller mer.

Ökningen bidrar till minskningen av en frisk mikrobiota (Lactobacillus acidophilus), som skyddar vaginalepitel och därigenom främjar spridningen av anaeroba bakterier som är ansvariga för bakteriell vaginos.

Inkubationsperioden för trikomoniasis varar i 4-28 dagar, ibland längre, hos en tredjedel av kvinnors symtom förekommer inom 6 månader.

De viktigaste klagomålen:

 • vaginal urladdning;
 • lukt och klåda;
 • i vissa fall dysuri och smärta i nedre del av buken.

Det klassiska tecknet på trikomoniasis är förknippat med sekretioner på grund av död av epitelceller, vilket bidrar till inflammation och leder till en ökning av antalet polymorfonukleära leukocyter i vaginalvätskan.

Vanligtvis är de skummande och gulaktiga med en fiskig lukt. Vagina och livmoderhalsen kan vara erytematös och edematös. Vid punktering av hemorragiska fläckar på slemhinnan kallas tillståndet som colpitis macularis eller ett symptom på jordgubbhals.

Infektionssymtom, inklusive vaginal klåda, är cykliska och mest intensiva under menstruationsperioder på grund av järneffekten på parasitens patogenes. Trichomoniasis huvudproblem - allvarliga hälsokonsekvenser.

Behandlingen sker med läkemedel som metronidazol eller tinidazol.

Trast

Vulvovaginal candidiasis, även kallad vaginal candidiasis eller vaginal trost, orsakas av överdriven spridning av Candida-arter jäst i slidan och kännetecknas av curdled utsläpp, klåda i labia och erytem.

De finns vanligtvis i slidan i små mängder, men i vissa situationer börjar de utvecklas aktivt..

Förutsägbara faktorer:

 • extrem sexuell aktivitet;
 • ta antibiotika;
 • diabetes;
 • HIV
 • livsmedel med högt socker;
 • varm och fuktig miljö.

Under dessa förhållanden börjar jäst snabb tillväxt och, genom att komma in i slidan, orsakar klåda i det intima området.

Symtom på vaginal trast:

 • smärtsamt tillstånd och irritation i vulva;
 • klåda i ljumsken;
 • obehag under samlag (ytlig dyspareunia);
 • brännande känsla under urinering;
 • vit plack på små läppar;
 • luktfri vitaktig tjock curdled urladdning.

Symtomen försämras innan menstruationscykeln börjar..

Vulvovaginal candidiasis kan överföras sexuellt och har en hög förekomst. Det påverkar allvarligt kvinnors livskvalitet, särskilt i kroniska återkommande former..

Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att du bär underkläder tillverkade av naturliga material, undvika douchning och inte använda aromatiska hygienprodukter. Behandlingen sker med svampdödande läkemedel (topisk klotrimazol eller orala läkemedel som flukonazol).

Chlamydia

Klamydia är en sexuellt överförd infektion orsakad av bakterien Chlamydia trachomatis. Känd som en "tyst infektion" kan den kvarstå i kroppen utan symtom i månader och år, vilket kan leda till förödande skador på reproduktionssystemet och allvarliga komplikationer..

tecken:

 • onormal vaginal blödning eller utflöd
 • klåda i ljumsken
 • urinering brådskande
 • smärta under samlag
 • allmän känsla av trötthet.

Inkubationsperioden varar från 2 till 14 dagar, de flesta av symtomen uppträder 4-6 dagar efter infektion. En allergisk reaktion på bakterier är möjlig och då förbättras alla symtom, även klåda och förbränning av könsorganen.

Klamydia behandlas med antibiotika (azitromycin eller doxycyklin).

Gardnerellosis

Detta är en ganska vanlig infektion i intimt område hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Gardnerella, fakultativa anaeroba bakterier, är involverad i utvecklingen av gardnerellos eller bakteriell vaginos. En intim sjukdom orsakad av överdriven bakterietillväxt manifesterar sig i frisläppandet av en obehaglig lukt och klåda vid ingången till slidan.

En hälsosam vaginal mikrobiota består huvudsakligen av laktobaciller. Gardnerellos orsakas av en obalans av dessa naturliga bakterier. Gardnerella vaginalis kan fästa vid vaginala epitelceller och utvecklar därefter en biofilm på vaginalväggen.

Genom att initiera koloniseringen av slemhinnan i det intima området fungerar bakterien som en plattform på vilken andra farliga bakterier går samman.

Vanliga symtom:

 • fördelning av "fiskig" lukt;
 • irritation av väggarna i slidan;
 • smärta och erytem (rodnad) på en intim plats;
 • mild klåda i ljumsken;
 • brännande känsla under urinering.

Riskfaktorer inkluderar douching, användning av intrauterina enheter och frekventa förändringar hos sexpartner..

Behandlingen sker med antibiotika (klindamycin eller metronidazol). Probiotika hjälper till med återfall.

Diagnostik av kläder i könsorganen

Klåda på ett intimt ställe är möjligt med vissa systemiska sjukdomar, inklusive njursvikt, kolestas, hematologisk störning eller malignitet.

Det betraktas som ett sekundärt tillstånd, och diagnosen ställs på grundval av hela den kliniska bilden..

Gynekologen kan utföra följande studier:

 • Vaginal undersökning.
 • Utstryk från var som helst - prover analyseras under ett mikroskop för att upptäcka närvaron av organismer associerade med intima infektioner.
 • Pap-test för att utesluta livmoderhalscancer.
 • DNA-test - noggranna för att diagnostisera vaginala infektioner.
 • Kolposkopi eller biopsi - om livmoderhalsen ser onormal ut.

Hur man kan bli av med klåda på en intim plats?

Behandling för klåda på intima platser hos kvinnor beror på orsaken. Endast en gynekolog kan bestämma exakt varför flickans intima plats kliar, så först och främst måste du gå till honom.

 • Vid allergisk reaktion förbättras tillståndet efter att ha tagit bort irriterande medel eller tagit antihistaminer.
 • Vaginala infektioner kommer att kräva intensiv behandling med antivirala, svampdödande läkemedel, topiska kortikosteroider, eventuellt hormonersättningsterapi.
 • I händelse av en jästinfektion, som framkallar en konstant och svår klåda i vagina, kan läkaren förskriva Clotrimazole eller Lomexin suppositorier.
till innehåll ↑

Hembehandling

Valet av traditionell medicin vid behandling av intim klåda beror på orsaken. All behandling hemma ska överenskommas med din läkare.

För behandlingsanvändning:

 • lotioner från örter - 3 tsk. salvia, 1 tsk ringblomma olja, kamomill - brygg kokande vatten och låt stå i 60 minuter, applicera gasbind blöt i varm buljong.
 • skölj med torkmedel (Epsom salt).
 • citronmelisse, L-lysin, propolis hjälp om svår klåda på intima platser orsakas av könsherpes
till innehåll ↑

Förebyggande

Klåda av labia hos kvinnor kan undvikas genom att vidta åtgärder för att hygien perineum:

 1. Håll dina könsorgan rena och torra.
 2. Torka av området framifrån och bakåt efter avföring för att förhindra att bakterier tränger in från anus i slidan.
 3. Använd inte speciella produkter (t.ex. vaginalsprej) som kan störa den sura balansen i slidan.
 4. Använd inte aromatiska produkter (trosskydd, tvål).
 5. Om labia minora kliar, använd en mild tvål, förhindra friktion i underlivet, ta på dig bomullsunderkläder och byt det varje dag.
 6. Undvik oskyddat sex.
 7. Var försiktig med toalettpapper, eftersom vissa märken innehåller kemikalier och deodoranter.

Om det kliar i ljumsken hos en kvinna efter en antibiotikakurs, bör du regelbundet konsumera probiotikrika yoghurt i flera veckor.

Att vara uppmärksam på intim hälsa är mycket viktigt, men vänder dig inte till självmedicinering, eftersom läkemedel och alternativa recept bör användas med hänsyn till patientens historia och individuella egenskaper.

Ett besök hos en kvalificerad gynekolog kommer att rädda dig från intim klåda och från oplanerade obehagliga konsekvenser.

Lindrar klåda

Om obehagliga symtom uppträder, kontakta en gynekolog. Efter att ha ställt en diagnos berättar han hur du ska behandla sjukdomen. Behandlingsregimen är individuell, beroende på vilka mikroorganismer som orsakade sjukdomen, kvinnans allmänna tillstånd, kontraindikationer och ett antal andra faktorer.

De flesta sexuellt överförda infektioner behandlas med penicillin eller cefalosporinantibiotika. Efter återhämtning försvinner klåda och andra symtom.

För behandling av gynekologiska sjukdomar används vanligtvis ljus, krämer eller andra medel för lokal terapi. Ibland rekommenderar läkare att patienter dricker svampdödande tabletter (till exempel: Fluconazol, Itraconazole). Efter behandling bör mikrofloraen i slidan och tarmarna återställas med probiotika.

En endokrinolog föreskriver en behandlingsplan för endokrina sjukdomar baserade på patientens allmänna välbefinnande, sjukdomens form.

Ha inte sex under behandlingsperioden; uteslut alkohol och kost: begränsa stekt, kryddig och fet mat, bakverk och godis.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande hjälper till att minska risken för kliar i labia. Detta är dock inte ett universalmedel, i sällsynta fall är dessa åtgärder maktlösa..

De viktigaste förebyggande åtgärderna inkluderar:

  • bär linne av naturliga material (linne eller bomull). Även om du bär spetsbyxor, bussen bör vara gjord av bomull;
  • följa reglerna för personlig hygien, men overdriv inte det med användning av vårdprodukter, de kan orsaka irritation.
  • använda barriärmetoder för preventivmedel, särskilt när du har sex med en oavsiktlig eller okänd partner;
  • stärka immuniteten: balansera din kost, dricka mineral och vitaminkomplex regelbundet, eliminera dåliga vanor.

Klåda och sveda i den intima zonen förvärrar inte bara livskvaliteten utan signalerar också kränkningar i kroppen. Vid kammning kan en infektion komma in i mikroskopiska sår, vilket kan leda till purulent inflammation. Dessutom intensifieras en kvinnas irritabilitet, hennes arbetsförmåga minskar och neurotiska tillstånd utvecklas. Låt därför inte problemet driva.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Behandling av en enkel serös ovariecyst

En granne kom upprörd från läkaren: de hittade en serös ovariecysta i henne. Jag lugnade henne genom att berätta allt jag vet om en sådan patologi. Därför bestämde jag mig för att berätta allt om problemet....

Hur man lindrar PMS-symtom - psykosomatik

Behandlingen av PMS-syndrom är en ganska komplicerad process. Detta beror på det faktum att långt ifrån alla nyanser av arten av dess förekomst fortfarande är kända....

Varför det inte finns några perioder, men det finns vita urladdningar med en försening

Försening är en 10-dagars frånvaro av menstruation, oavsett vilken cykel som är 28 eller 35 dagar. Under denna period är det nödvändigt att observera utsöndringarna, fixa deras struktur, färg, närvaro eller frånvaro av lukt, uppmärksamma den minsta förändringen....